Οι κομμουνιστές της Ευρώπης δυναμώνουν την πάλη κατά της ΕΕ του κεφαλαίου και του πολέμου
Τη βδομάδα που μας πέρασε πραγματοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες με τη σημαντική συμβολή του ΚΚΕ δύο πολύ ουσιαστικές συναντήσεις. Στις30 Σεπτέμβρηπραγματοποιήθηκε ηΕυρωπαϊκή Κομμουνιστική Συνάντηση, στην οποία την εισηγητική ομιλία και το κλείσιμο των εργασιών έκανε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Σ' αυτήν τη Συνάντηση έλαβαν μέρος 32Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα, από 28 χώρες, ενώ άλλα 8 κόμματα, που για διάφορους λόγους δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν, απέστειλαν χαιρετιστήριο μήνυμα.
Την επόμενη μέρα, 1η Οκτώβρη, πραγματοποιήθηκε η Ιδρυτική Συνάντηση μιας νέας μορφής περιφερειακής συνεργασίας των Κομμουνιστικών Κομμάτων στην Ευρώπη, που πήρε τον τίτλο «Πρωτοβουλία Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων για τη μελέτη κι επεξεργασία ευρωπαϊκών ζητημάτων και το συντονισμό της δράσης τους». Σ' αυτήν την «Κομμουνιστική Πρωτοβουλία» πανευρωπαϊκού επιπέδου έδωσαν καταρχήν τη συγκατάθεσή τους να λάβουν μέρος, στηριγμένα πάνω σε μια συγκεκριμένη Διακήρυξη αρχών, 30 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από 27 χώρες της Ευρώπης, ενώ η συζήτηση συνεχίζεται και με άλλα κόμματα.
Η σημασία των Ευρωπαϊκών Κομμουνιστικών Συναντήσεων
Το ΚΚΕ πραγματοποιεί με συνέπεια τα τελευταία χρόνια την Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Συνάντηση, που έχει καθιερωθεί ως ένας αξιόλογος συλλογικός τόπος - όπου τα ΚΚ της Ευρώπης μπορούν να ανταλλάξουν απόψεις, εκτιμήσεις για τις εξελίξεις στις χώρες τους, στην Ευρώπη - συμβάλλοντας με το δικό της τρόπο στην ενδυνάμωση της κοινής πάλης.
Ιδιαίτερα σήμερα είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία, αφού στην Ευρώπη βρίσκεται σε εξέλιξη η καπιταλιστική οικονομική κρίση, που δείχνει τα αδιέξοδα του εκμεταλλευτικού συστήματος, και άσχετα από το αν υπάρχει μνημόνιο ή τρόικα, οργανώνεται από τις αστικές τάξεις και τα κόμματά τους μια γενικευμένη επίθεση στα εργατικά λαϊκά δικαιώματα. Αυτό επιβεβαιώθηκε από τις ομιλίες πολλών εκπροσώπων κομμάτων, που σημείωσαν την υποχρέωση τα Κομμουνιστικά κι Εργατικά Κόμματα να δυναμώσουν την αυτοτελή ιδεολογικοπολιτική και μαζική δράση τους, να επιμείνουν στο συντονισμό της πάλης τους ενάντια στο εκμεταλλευτικό σύστημα, στην ΕΕ, στο κεφάλαιο και στα κόμματα που υπηρετούν τα συμφέροντά του. Στη Συνάντηση αναδείχτηκε και ο επιζήμιος ρόλος του οπορτουνισμού, που σε ευρωενωσιακό επίπεδο μορφοποιείται στο Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και τη διαβρωτική του επίδραση στις εργατικές λαϊκές συνειδήσεις, σημειώνοντας και την ανάγκη να παραμένει ανοιχτό και σθεναρό το μέτωπο απέναντί του.
Βεβαίως, υπήρχαν και διαφορετικές αναλύσεις των εξελίξεων που υπάρχουν από χώρα σε χώρα και λόγω των διαβαθμίσεων στο επίπεδο ανάπτυξης της δράσης, αλλά και λόγω του επιπέδου των επεξεργασιών των κομμάτων, της δημιουργικής αφομοίωσης κι αξιοποίησης της μαρξιστικής - λενινιστικής κοσμοθεωρίας. Ωστόσο, όπως τόνισε, κατά το κλείσιμο των εργασιών, ο Δ. Κουτσούμπας: «Οι διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν ανάμεσα στα κόμματά μας, οι επεξεργασίες μας, οι θέσεις ανάμεσα σε διάφορα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα που είμαστε σήμερα εδώ ή κάποια άλλα που λείπουν και έχουν στείλει χαιρετιστήρια, έχουν βέβαια και σχέση με το διαφορετικό επίπεδο της πείρας κάθε κόμματος, της επεξεργασίας αυτής της πείρας -και της θεωρητικής και της πρακτικής- αλλά και της ανάπτυξης των ίδιων των κομμάτων μας. Είναι διαφορετικά τα επίπεδα των προβλημάτων που έχουμε να αντιμετωπίσουμε σε κάθε ξεχωριστή χώρα. Ομως όλα αυτά τα ζητήματα δεν μπορεί να αποτελέσουν εμπόδιο στο να αναζητούμε δρόμους, κοινούς τρόπους και μορφές δράσης, ενιαίας επεξεργασίας και συνολικής αντίληψης, κατάκτησης σε μια πορεία μιας ενιαίας επαναστατικής στρατηγικής ενάντια στον καπιταλισμό, ενάντια στα μονοπώλια, για το σοσιαλισμό, που είναι και ο στόχος μας και ο λόγος ύπαρξής μας ως κομμουνιστικού κινήματος.
Ταυτόχρονα έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών, δηλαδή ότι δε μιλάμε για εύκολα πράγματα, αφού είναι πολλά τα θεωρητικά, ιδεολογικά και πολιτικά ζητήματα που ταλάνισαν το κομμουνιστικό κίνημα, το κίνημά μας για πολλές δεκαετίες και πολλά απ' αυτά είναι ακόμα ανοιχτά προς συζήτηση, ακόμα και προς προβληματισμό.
Ομως άσχετα απ' αυτό, θεωρούμε ότι πρέπει να προχωρήσουμε, όσο μπορούμε βέβαια όλοι μας, με πιο γρήγορους ρυθμούς. Το ΚΚΕ πιστεύει ότι κάθε καθυστέρηση είναι σε όφελος της αστικής τάξης, των αντιπάλων της εργατικής τάξης και των λαών μας, είναι σε όφελος του καπιταλισμού, σε όφελος του ιμπεριαλισμού».
Βήμα για την ενότητα της δράσης η «Πρωτοβουλία»
Ενα πρώτο σημαντικό βήμα έγινε την επόμενη μέρα της Συνάντησης, όταν 30 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα, από Αυστρία, Βουλγαρία, Βρετανία, Γαλλία, Γεωργία, Δανία, Ελλάδα, Ιταλία, Ιρλανδία, Ισπανία, Κροατία, Λετονία, Λευκορωσία, Λιθουανία, Μάλτα, Μολδαβία, Νορβηγία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Πολωνία, ΠΓΔΜ, Ρωσία, Σουηδία, Σερβία, Σλοβακία, Τουρκία, Τσεχία, τόλμησαν αυτό το βήμα.
Με την Ιδρυτική Διακήρυξη, που ενέκριναν αυτά τα ΚΚ, δηλώνουν πως «στηριζόμαστε στις αρχές του επιστημονικού σοσιαλισμού και μας ενώνει το όραμα μιας κοινωνίας δίχως εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, δίχως φτώχεια, κοινωνική αδικία και ιμπεριαλιστικούς πολέμους».
Με σαφήνεια τοποθετούνται για την ΕΕ, εκτιμώντας πως η ΕΕ αποτελεί «επιλογή του κεφαλαίου. Προωθεί μέτρα προς όφελος των μονοπωλίων...».
Προβάλλουν τον «άλλο δρόμο ανάπτυξης για τους λαούς», υπογραμμίζοντας πως «μέσα από τους αγώνες των εργαζομένων προβάλλει η προοπτική μιας άλλης Ευρώπης, της ευημερίας των λαών, της κοινωνικής προόδου, των δημοκρατικών δικαιωμάτων, της ισότιμης συνεργασίας, της ειρήνης, του σοσιαλισμού. Πιστεύουμε στο δικαίωμα κάθε λαού να επιλέγει κυρίαρχα το δρόμο ανάπτυξής του, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος αποδέσμευσης από τις πολυεπίπεδες εξαρτήσεις από ΕΕ και ΝΑΤΟ, καθώς και της σοσιαλιστικής επιλογής».
Ταυτόχρονα, τα 30 αυτά Κόμματα υπογραμμίζουν πως δεν είναι πλήρη μέλη των λεγόμενων «ευρωπαϊκών κομμάτων», μεταξύ αυτών και του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, θεωρούν πως η συγκρότηση της «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ» θα συμβάλει στην έρευνα και τη μελέτη ζητημάτων της Ευρώπης, ιδιαίτερα σχετικά με την ΕΕ, της πολιτικής που χαράσσεται στα πλαίσιά της κι έχει επίδραση στη ζωή των εργαζομένων, καθώς και θα βοηθήσει στην επεξεργασία κοινών θέσεων των Κομμάτων και στο συντονισμό της αλληλεγγύης και άλλων δραστηριοτήτων τους.
Είναι φανερό πως η συγκρότηση της «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ» έχει ιδιαίτερη σημασία πριν τη μάχη των επόμενων ευρωεκλογών, αλλά όπως και καταλήχτηκε μετά από εισήγηση του ΚΚΕ, που έκανε στην Ιδρυτική Συνάντηση ο Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, η νέα αυτή μορφή περιφερειακής συνεργασίας θα αναλάβει ακόμη πρωτοβουλίες για κοινή δράση ενάντια στην ΕΕ, στα αντιλαϊκά μέτρα, στον αντικομμουνισμό, στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο κ.ά.
Κλείνοντας τις εργασίες ο Γ. Μαρίνος σημείωσε:
«Πιστεύουμε ότι δικαίως σήμερα οι εκπρόσωποι των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων χαιρετίζουν την ιδρυτική Συνάντηση της "ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ" για τη μελέτη, την έρευνα ευρωπαϊκών θεμάτων και την κοινή δράση.
Είναι πραγματικά ένα βήμα μπροστά. Ενα βήμα σημαντικό, που από τις προσπάθειες όλων μας θα κριθεί η αποτελεσματικότητά του.
Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι χρειάζεται συλλογική στήριξη, στήριξη από κάθε κόμμα ξεχωριστά, αλλά και επαγρύπνηση, διαφύλαξη της Κομμουνιστικής αυτής "ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ".
Για παράδειγμα η θέση που διαδίδεται σκοπίμως έξω από αυτή την αίθουσα, ότι η "ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ" διασπά το κίνημα της Ευρώπης, είναι αβάσιμη, απαράδεκτη. Ποιο κίνημα διασπά; Ποιο κίνημα; Εχουμε κάνει μεγάλες προσπάθειες για να μπορούμε να συναντιόμαστε μια φορά το χρόνο και να έχουμε κάποιες κοινές δραστηριότητες, έχουμε προσπαθήσει πολύ.
Σήμερα κάνουμε πιο προωθημένο βήμα. Τώρα γίνεται προσπάθεια να αναπτυχθεί η κοινή δράση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων σχεδιασμένα, συγκροτημένα. Μ' αυτό το βήμα ενισχύεται η ενότητα δράσης του ευρωπαϊκού Κομμουνιστικού Κινήματος. Διαδικασία που είναι σε εξέλιξη. Η προσπάθεια για την ενότητα δράσης του ευρωπαϊκού Κομμουνιστικού Κινήματος δυναμώνει γιατί προσπαθούμε να συνενώσουμε τις δυνάμεις μας στη βάση του επιστημονικού σοσιαλισμού, στη βάση του Μαρξισμού - Λενινισμού, με καθαρή θέση ενάντια στην ΕΕ, ενάντια στον ιμπεριαλισμό, με αρχές και σε κατεύθυνση πάλης.
Η συκοφαντία περί διάσπασης είναι επικίνδυνη και πονηρή. Γιατί πίσω απ' αυτή πριμοδοτείται, ενθαρρύνεται το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, η σοσιαλδημοκρατία. Αυτοί έχουν τα εργαλεία τους και προχωρούν. Εμείς, έχουμε υποχρέωση, χωρίς υπερβολές, χωρίς μεγάλα λόγια, να κουραστούμε πολύ για την ενότητα δράσης του ευρωπαϊκού Κομμουνιστικού Κινήματος.
Από το Μάη έχουμε συζητήσει με πολύ μεγάλο αριθμό Κομμουνιστικών Κομμάτων. Και μία, και δύο, και τρεις φορές. Συζητήσαμε με τα κόμματα που διστάζουν και θα επιμείνουμε.
Είναι "Πρωτοβουλία" 30 Κομμουνιστικών Κομμάτων. Κι αυτό πρέπει να εκφραστεί με τη συλλογική λειτουργία και δράση. Με τη συλλογική σκέψη. Δεν είναι εύκολη υπόθεση. Πρέπει να εργαστούμε πολύ. Γνωρίζουμε καλά τις αδυναμίες μας, αλλά επειδή γνωρίζουμε καλά τις αδυναμίες μας, έχουμε τη δυνατότητα να τις αντιπαλέψουμε. Συνεπώς, θα συζητούμε στη Γραμματεία, θα ανταλλάσσουμε συχνά απόψεις μέσα από τις διμερείς και πολυμερείς σχέσεις, θα εξετάζουμε τις εξελίξεις στην Ολομέλεια. Θα κάνουμε τα πάντα όσο γίνεται να είναι πιο συχνές οι συναντήσεις μας και θα συναποφασίζουμε για να δρούμε».
Στην Ιδρυτική Συνάντηση εκλέχτηκε 9μελής Γραμματεία της «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ» στην οποία συμμετέχουν το ΚΚΕ, το Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας, το Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας, οι Κομμουνιστές Λαϊκή Αριστερά - ΚΚ Ιταλίας, το Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας, το Ουγγρικό Εργατικό Κόμμα, το Κομμουνιστικό Κόμμα Σλοβακίας, το Κομμουνιστικό Κόμμα Σουηδίας και το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου