Αμεση απαίτηση να σταματήσει η ισραηλινή κατοχή και ο αποκλεισμός της Γάζας
Οι ιμπεριαλιστές ΕΕ και ΗΠΑ συνεργοί στο έγκλημα κατά του Παλαιστινιακού λαού
Στην αντιπροσωπεία θυμίζουμε ότι συμμετείχαν ο Χρίστος Κουρτελλάρης, γενικός γραμματέας του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης, η Ζουχάλ Οκουγιάν, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Τουρκίας, η Αϊντα Τούμα, εκπρόσωπος της Επιτροπής Ειρήνης Ισραήλ, και ο Ηρακλής Τσαβδαρίδη, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ και εκτελεστικός γραμματέας του ΠΣΕ. Σε όλες τις συναντήσεις καταγράφεται η βαρβαρότητα που βιώνει ο Παλαιστινιακός λαός από την ισραηλινή κατοχή.
Συνάντηση με την PLO - Απαίτηση για άρση του αποκλεισμού της Γάζας
Το Σάββατο, 10 Αυγούστου, η αντιπροσωπεία των 4 κινημάτων ειρήνης συναντήθηκε στα κεντρικά γραφεία της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) με τον Taisir Khaled,
μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της PLO, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά το
ΠΣΕ για την ολόψυχη υποστήριξη προς τον δοκιμαζόμενο λαό της
Παλαιστίνης. Τόνισε πως «η παλαιστινιακή πλευρά όλα αυτά τα χρόνια
πριν και ιδιαίτερα μετά τη συμφωνία του Οσλο, προσπάθησε με υπομονή να
συνεργαστεί για την υλοποίηση των συμφωνημένων στόχων, ωστόσο αυτό που
εισέπραξε ήταν μόνο ψεύδη, αυταρχισμός, 3 πολέμους στη Γάζα με χιλιάδες
θύματα, αποκλεισμός της Γάζας και αποκοπή της από την Δυτική Οχθη,
ραγδαία αύξηση των εποικισμών και αρπαγή της παλαιστινιακής γης». Και ο αξιωματούχος της PLO συνέχισε, λέγοντας πως «δεν
υπάρχει άλλο κράτος που να μπορεί να διαπράττει τέτοια εγκλήματα κατά
της ανθρωπότητας ατιμώρητα. Ουσιαστικά τα θύματα των Ναζί
συμπεριφέρονται σήμερα ως Ναζί». Σε ερώτηση για τη στάση των ΗΠΑ,
ΕΕ, απάντησε πως δίχως αυτούς δεν θα μπορούσε να επιχειρεί το Ισραήλ και
πως είναι συνένοχοι όσοι δεν καταδικάζουν έμπρακτα τη γενοκτονία του
Παλαιστινιακού λαού.
Στην Ανατολική Ιερουσαλήμ
Οπως
κατέγραψε η αντιπροσωπεία, η αυξημένη επιθετικότητα του κράτους -
τρομοκράτη γίνεται αισθητή όμως και στην Ιερουσαλήμ, απέναντι στους
Παλαιστίνιους του Ανατολικού Αραβόφωνου τομέα της πόλης. Οι εβραϊκοί
εποικισμοί συνεχώς επεκτείνονται και καταλαμβάνουν παλαιστινιακή γη, το
διαχωριστικό τείχος (που χωρίζει τη Δυτική Οχθη από την Ιερουσαλήμ)
εδραιώνεται, ενώ διευρύνονται οι περιορισμοί για Αραβες υπηκόους της
Ιερουσαλήμ να αποκτήσουν ακίνητα και να ζήσουν στον τόπο τους. Αυξάνεται
το φαινόμενο των κατασχέσεων σπιτιών για χρέη, ή της εξαγοράς και
απαλλοτρίωσης κατοικιών μέσα στην ιστορική αγορά που οδηγεί προς το
τέμενος Αλ Ακσα (θρησκευτικό σύμβολο των Παλαιστινίων και όλων των
Αράβων). Πρόκειται και εδώ για φανερή προσπάθεια αλλαγής του
δημογραφικού χαρακτήρα της Ιερουσαλήμ.
Επίσκεψη στο νοσοκομείο Al Makassed της Ιερουσαλήμ
Οπως αναφέρει η αντιπροσωπεία, οι εικόνες και τα συναισθήματα κατά την επίσκεψη στα δωμάτια των μικρών ασθενών της Γάζας, δεν μπορούν να περιγραφούν εύκολα. Ενα ενδεικτικό παράδειγμα: Ο τετράχρονος Yamen, με πολλαπλά κατάγματα και εγκαύματα Γ' βαθμού, έχασε 10 μέλη της οικογένειάς του σε ανελέητο βομβαρδισμό μιας ώρας, σε γειτονιά τους στην πόλη της Γάζας. Ο παππούς του παιδιού, Abu Jaber, ο μόνος επιζών συγγενής, ασπαζόμενος την αντιπροσωπεία του ΠΣΕ, εξέφρασε με συγκίνηση τις ευχαριστίες του για την επίσκεψη της αντιπροσωπείας. «Δεν σας γνωρίζω προσωπικά, αλλά μόνο για το γεγονός ότι αφήσατε τις οικογένειές σας και μπήκατε στον κόπο για να βρεθείτε εδώ σήμερα, σας τοποθετώ πάνω από το κεφάλι μου σαν κορόνα. Διαδώστε την αλήθεια, σπάστε τη σιωπή του ψεύδους για τα ειδεχθή εγκλήματα κατά του λαού μας!».
Στη συνέχεια, η αντιπροσωπεία του ΠΣΕ μετέβη στην πρωτεύουσα του Ισραήλ, Τελ Αβίβ. Σε όλη τη διάρκεια της διαμονής της στο Ισραήλ, η αντιπροσωπεία του ΠΣΕ συνοδευόταν από την υπεύθυνη της Επιτροπής Ειρήνης του Ισραήλ, Aida Touma, που είναι και μέλος του ΠΓ του ΚΚ Ισραήλ.
Συναντήσεις με τους εκπροσώπους αρνητών στράτευσης στο Τελ Αβίβ
Με δύο οργανώσεις αρνητών στράτευσης Εβραίων Ισραηλινών συναντήθηκε επίσης η αντιπροσωπεία του ΠΣΕ. Την «Επιστολή Αρνησης»
που αποτελείται κυρίως από νέους άνδρες και γυναίκες (ηλικία στράτευσης
τα 18) που αρνούνται να υπηρετήσουν στον ισραηλινό στρατό κατοχής,
αντιμετωπίζοντας επανειλημμένες ποινές φυλάκισης και τη «ρετσινιά» του
προδότη. Η δεύτερη οργάνωση, «Μαχητές για την Ειρήνη», αφορά σε
πρώην αξιωματικούς και στρατιώτες, οι οποίοι δε δέχονται την πρόσκληση
ως έφεδροι. Και οι δύο οργανώσεις εναντιώνονται στην επίθεση του Ισραήλ
στη Γάζα και στην κατοχή, και υποστηρίζουν τη δημιουργία ανεξάρτητου
παλαιστινιακού κράτους στο πλάι του Ισραήλ.
ΚΚ Ισραήλ: «Οι Παλαιστίνιοι βρίσκονται σε άμυνα, από το 1948 μέχρι σήμερα»
Σημαντική στιγμή στο πρόγραμμα της αντιπροσωπείας αποτέλεσε η συνάντηση με τον Mohamed Nafaa, ΓΓ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ισραήλ, και τον Mohamed Barrakei,
μέλος του ΠΓ του ΚΚΙ και πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του
Δημοκρατικού Μετώπου για την Ειρήνη και Ισότητα (Hadash), εκλογικό
δικοινοτικό μέτωπο Αράβων και Εβραίων, που στηρίζεται από το ΚΚΙ. Η
συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΚΕ του ΚΚΙ στη Χάιφα, τα
οποία πρόσφατα είχαν γίνει πάλι στόχος «αγανακτισμένων» Εβραίων
εξτρεμιστών, που πετούσαν πέτρες και αντικείμενα φωνάζοντας: Σκοτώστε τους Αραβες. Στείλτε τους Κομμουνιστές στα κρεματόρια!Καλωσορίζοντας ο Mohamed Nafaa την αντιπροσωπεία του ΠΣΕ, υπογράμμισε τη σημασία της επίσκεψης στις ιδιαίτερες συνθήκες του μονομερούς πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, αλλά και τις κρυστάλλινες και συνεπείς θέσεις του ΠΣΕ πάνω στο παλαιστινιακό ζήτημα. Στη συνέχεια, ο ΓΓ του ΚΚ Ισραήλ ανέλυσε τις θέσεις τού κόμματός του, λέγοντας ότι «οι Παλαιστίνιοι από το 1948 βρίσκονται συνεχώς σε άμυνα, ποτέ δεν επιτέθηκαν, ποτέ δεν έκαναν κάτι περισσότερο από το να υπερασπίζονται το δικαίωμα σε πατρίδα, ελευθερία και γη, στο πλάι του Ισραήλ. Ενώ το Ισραήλ, από την πλευρά του, έχει διαπράξει πολλά εγκλήματα, εκδιώξεις, καταπατήσεις, μια αργή και συνεχιζόμενη γενοκτονία, με πιο πρόσφατο σταθμό της το μακελειό της Γάζας. Η κυβέρνηση του Ισραήλ δεν έχει σκοπό να συζητήσει βιώσιμη και δίκαιη λύση, αξιοποιεί τις συνομιλίες για να κερδίζει χρόνο, επεκτείνοντας τους εποικισμούς γύρω από την Ιερουσαλήμ και στη Δυτική Οχθη. Χαρακτηριστικό στοιχείο είναι η αύξηση των εποικισμών μέσα σε 9 μήνες κατά 123%».
Ο ΓΓ του ΚΚΙ συνέχισε την ενημέρωση της αντιπροσωπείας του ΠΣΕ, λέγοντας πως η κυβέρνηση Νετανιάχου, αλλά και η αντιπολίτευση του Εργατικού Κόμματος, αποπροσανατολίζουν από την πραγματική κατάσταση, μιλώντας για «Ασφάλεια του Ισραήλ», σε ένα εθνικιστικό παραλήρημα, αξιοποιώντας και τις λαθεμένες θέσεις της «Χαμάς» στα ζητήματα της Συρίας και του Λιβάνου, αλλά και τη χειροτέρευση της κατάστασης στο Ιράκ. Ωστόσο, το Ισραήλ για πρώτη φορά στην πρόσφατη Ιστορία του, δέχτηκε τέτοια αντίσταση. Η κυβέρνηση είναι αυτή που στέλνει ουσιαστικά τους πολίτες της στα καταφύγια, γιατί οι βομβαρδισμοί στη Γάζα αποτελούν το στόχο και όχι το εργαλείο.
Ο Mohamed Barrakei υπενθύμισε την ιστορική μορφή του ΚΚ Ισραήλ, Tawfik Toubi, επί 41 χρόνια (μέχρι το 1990) ηγετικό στέλεχος και βουλευτή του ΚΚ Ισραήλ (που υπήρξε στο παρελθόν αντιπρόεδρος του ΠΣΕ), για να υπογραμμίσει τους δεσμούς του κινήματος Ειρήνης στο Ισραήλ με το ΠΣΕ. Αναφέρθηκε στις έντονες τάσεις εκφασισμού της κοινωνίας και των θεσμών, μια στρατιωτικοποίηση της κοινωνίας, αυτολογοκρισία των ΜΜΕ, βάθεμα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, και ένα δικαστικό σύστημα πρόθυμο να βοηθάει την κυρίαρχη πολιτική ατζέντα, σύνδεση της ιθαγένειας με τη στρατιωτική θητεία -ως γνωστόν οι Αραβες του Ισραήλ δεν υπηρετούν στο στρατό. Η κυβέρνηση σχεδιάζει επιπλέον την επιβράβευση κάθε Ισραηλινού στρατιώτη με απονομή κομματιού γης, από αυτά που κατάσχονται από τους Παλαιστινίους του Ισραήλ. Σημειώνεται ότι το 1948 οι Αραβες Παλαιστίνιοι του Ισραήλ κατείχαν το 82% της γης, ενώ σήμερα μόνο το 3,5%. Η ισραηλινή κυβέρνηση επίσης σκοπεύει να προχωρήσει σε αλλαγή του εκλογικού νόμου, με την αύξηση του πλαφόν εισόδου στην Κνέσετ από 2% σε 3,25%. Σημειώνουμε πως το ποσοστό του Hadash ήταν στις τελευταίες εκλογές 3%! Ιδιαίτερη ανησυχία εκφράστηκε για την άνοδο τόσο φασιστικών τάσεων στους Εβραίους πολίτες, όσο και ισλαμιστικών τάσεων στους Αραβες πολίτες.
Συνάντηση, επίσης, πραγματοποιήθηκε με το Ινστιτούτο Emile Touma για Αραβικές και Εβραϊκές Μελέτες, το οποίο ασχολείται μεταξύ άλλων με το ζήτημα των πυρηνικών όπλων του Ισραήλ. Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου, Eissam Makhoul, εξήγησε στην αντιπροσωπεία του ΠΣΕ πως δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι το Ισραήλ κατέχει πυρηνικά όπλα. Συγκεκριμένα διαθέτει ήδη 6 υποβρύχια που φέρουν τέτοιες κεφαλές, ενώ άλλα τρία βρίσκονται σε διαδικασία παράδοσης από τη Γερμανία. Υπογραμμίστηκε η ανάγκη να εντάσσεται στους στόχους πάλης για την επίλυση του Παλαιστινιακού και η απαίτηση για κατάργηση των πυρηνικών του Ισραήλ.
Οι συναντήσεις του ΠΣΕ στο Ισραήλ ολοκληρώθηκαν με συνάντηση με την Πρωτοβουλία Ειρήνης Αράβων Δρούζων, πληθυσμού μέσα στην Παλαιστινιακή Κοινότητα του Ισραήλ, που το καθεστώς έχει ξεχωρίσει εδώ και 40 χρόνια, καλώντας τους άντρες να υπηρετούν στον ισραηλινό στρατό. Το 72% αρνούνται να πάνε στο στρατό κατοχής και διώκονται και πολλοί φυλακίζονται.
Συνάντηση με τη «Φατάχ»
Με τους εκπροσώπους της «Φατάχ» συναντήθηκε την τελευταία μέρα η αντιπροσωπεία στη Ραμάλα. Ο Nabil Shaath, επί 14 χρόνια υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής και σήμερα υπεύθυνος εξωτερικών σχέσεων της «Φατάχ», και ο Abdallah Abdallah,
αναπληρωτής υπεύθυνος (που διετέλεσε επί πολλά έτη πρέσβης στην Αθήνα),
υποδέχτηκαν την αντιπροσωπεία του ΠΣΕ στα γραφεία της «Φατάχ». Μετά την
περιγραφή της κατάστασης με την ολοσχερή καταστροφή της Γάζας, τη
δολοφονία αμάχων και παιδιών, ο Nabil Shaath εξήγησε πως δεν
είναι τυχαία η στιγμή της επίθεσης του Ισραήλ, αφού επί δύο χρόνια
γίνονταν προσπάθειες για εσωτερικό διάλογο ανάμεσα στις βασικές
πολιτικές δυνάμεις της Παλαιστίνης, και μόλις επιτεύχθηκε συμφωνία για
σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας, αξιοποιήθηκε η
απαγωγή τριών εποίκων κοντά στη Χεβρώνα (για την οποία δεν έχει αναλάβει
καμιά παλαιστινιακή οργάνωση την ευθύνη), για την έναρξη βομβαρδισμών.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην αρνητική στάση των ΗΠΑ, του ΓΓ του ΟΗΕ,
αλλά και των κυβερνήσεων της ΕΕ, που δεν διαφοροποιήθηκαν στο ελάχιστο
από τη γραμμή του Ισραήλ, το οποίο ισχυρίζεται ότι βρίσκεται σε άμυνα,
ενώ «λυπούνται» για τις «παράπλευρες απώλειες», που είναι οι χιλιάδες
άμαχοι. Σε ερώτηση για το ρόλο της κυβέρνησης της Τουρκίας, εξηγήθηκε
πως όλοι γνωρίζουν τις δεσμεύσεις και συμμαχίες όλων, αλλά και το ρόλο
του καθενός σε γειτονικές χώρες όπως η Συρία και το Ιράκ. Ο ΓΓ του
Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης, Χρίστος Κουρτελλάρης, επισήμανε
την απαράδεκτη και αντιδραστική θέση της κυβέρνησης Αναστασιάδη στην
Κύπρο, που όχι μόνο στηρίζει στην πράξη την ισραηλινή σφαγή, αλλάζοντας
έτσι παραδοσιακές θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και ότι βάζει
σε κίνδυνο τις παραδοσιακές θέσεις αραβικών χωρών και της Παλαιστίνης,
στη Διάσκεψη Ισλαμικών Χωρών σχετικά με τη μη αναγνώριση του
ψευδοκράτους στην Κύπρο.
Συνάντηση με τη «Χαμάς»
Η
αντιπροσωπεία του ΠΣΕ συναντήθηκε επίσης με εκπρόσωπο του πολιτικού
γραφείου του κινήματος «Χαμάς», ο οποίος μίλησε για τη φυλάκιση
εκατοντάδων Παλαιστινίων δίχως δίκη, σε κτηνώδεις συνθήκες κράτησης,
αλλά και για το γεγονός ότι σχεδόν το σύνολο των βουλευτών τους από τη
Δυτική Οχθη, έχουν συλληφθεί και κρατούνται. Σημείωσε ότι εχθρός της
«Χαμάς» δεν είναι οι Εβραίοι, αλλά η κατοχή και οι έποικοι. «Θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά με όλους τους κατοίκους της ιστορικής αυτής γης, σε ισότιμη βάση και χωρίς διακρίσεις», τόνισε.
Ζωντανή σύνδεση με Γάζα
Σημαντική στιγμή της επίσκεψης ήταν η μιάμισης ώρας τηλεδιάσκεψη με τη Λωρίδα της Γάζας. Στα γραφεία της Παλαιστινιακής Ενωσης Ανακούφισης Αγροτών της Ραμάλα,
στήθηκε μια γέφυρα οπτικοακουστικής επικοινωνίας με τον τόπο του
εγκλήματος της ισραηλινής θηριωδίας, τη Γάζα. Απερίγραπτη συγκίνηση
γέμισε τις δυο αίθουσες στις δυο παλαιστινιακές πόλεις, όταν στα
Τούρκικα, Ελληνικά, Αραβικά και Αγγλικά, οι εκπρόσωποι φορέων της Γάζας
και οι οικογένειές τους απηύθυναν χαιρετισμό στην αντιπροσωπεία του ΠΣΕ,
ευχόμενοι να μπορούσαν να τους σφίξουν στα χέρια τους και στις αγκαλιές
τους.Από τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το συντονιστικό κοινωνικών κινημάτων, την Ενωση Γυναικών της Γάζας και το Τεχνικό Επιμελητήριο της Γάζας, έγινε παράθεση των στοιχείων που συνιστούν μια ανθρωπιστική κρίση. Ομόθυμο το αίτημα να χαρακτηριστεί η Γάζα περιοχή γενικευμένης καταστροφής, όπως στην περίπτωση του τσουνάμι. Μετά από 8 χρόνια αποκλεισμού και τρεις πολέμους, η καταστροφή είναι «βιβλική». 6.000 σπίτια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, άλλα 6.000 σπίτια μπορούν να επισκευαστούν με κόπο, αλλά δεν μπορούν να κατοικηθούν προσωρινά, ενώ 27.000 σπίτια έχουν ζημιές αλλά μπορούν να κατοικηθούν. 150 εργοστάσια (κυρίως παραγωγής τροφίμων) έχουν βομβαρδιστεί. Εκτιμάται πως χρειάζονται 5 εκατομμύρια τόνοι οικοδομικά υλικά για την αποκατάσταση των ζημιών, όπως δήλωσε ο πολιτικός μηχανικός M. Nabilο, οποίος ενημέρωσε πως τα 2/3 των 10.000 τραυματιών θα έχουν μακρόχρονες συνέπειες και αναπηρίες, άρα προκύπτει ανάγκη για συγκεκριμένη βοήθεια. Η εκπρόσωπος των Γυναικών, Amal Siam, μίλησε για τις τραυματικές εμπειρίες των γυναικών που γέννησαν στα καταφύγια και σε σχολεία, την απώλεια κάθε έννοιας ιδιωτικής ζωής, την ταπείνωση και το φόβο, τον πόνο όσων έχασαν τα παιδιά τους, τις φωνές και τα κλάματα φοβισμένων παιδιών. Με πόνο στην ψυχή και μέσα σε κλάματα, η μητέρα 4 παιδιών διηγήθηκε πώς επέζησε από πολύωρο βομβαρδισμό, σε ένα κτίριο 40 ατόμων, όπου έτρεχαν για τη ζωή τους, για να γλιτώσουν από τα χτυπήματα από μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) που εναλλάσσονταν με τα άρματα μάχης. Εικόνες κόλασης!
Ο Amzad Shawa, ΓΓ του Συντονιστικού Κοινωνικών Κινημάτων, τόνισε ότι η ζωή και πριν τη βάρβαρη επίθεση ήταν πολύ δύσκολη στη Γάζα. Συνολικά 5 - 6 ώρες ημερησίως υπήρχε ηλεκτροδότηση. Τώρα ακόμη χειρότερα. Από το σύνολο των 450.000 του πληθυσμού που έχουν μείνει άστεγοι, μόνο οι 150.000 έχουν βοηθηθεί από τις υπηρεσίες του ΟΗΕ (UNRWA), οι υπόλοιποι παραμένουν σε σχολεία και καταφύγια.
Με μια φωνή, όλοι οι εκπρόσωποι επαναλάμβαναν την απαίτηση για άρση του αποκλεισμού της Γάζας, για την πολυπόθητη ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Οι εκπρόσωποι των φορέων της Γάζας ζήτησαν από το ΠΣΕ να συμβάλει σε τρεις τομείς με την παρέμβασή του και μέσα από τις οργανώσεις - μέλη του:
- Να σταματήσουν οι ισραηλινές επιθέσεις, να διατηρηθεί η εκεχειρία.
- Ανακούφιση των θυμάτων και του λαού.
- Να σπάσει ο αποκλεισμός, και να καταδικαστεί το Ισραήλ στα διεθνή δικαστήρια.
Συνάντηση με τον Παλαιστίνιο υπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων
Η αντιπροσωπεία του ΠΣΕ συναντήθηκε στη Ραμάλα και με τον υπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων, Shawqi Al Ayssa,
ο οποίος κατέχει προσωρινά και τα υπουργεία Γεωργίας, Πολιτικών
Κρατούμενων, αλλά και το υπουργείο Προσφύγων. Αιτία για την προσωρινή
πολλαπλή ευθύνη αποτελεί το γεγονός ότι, ενώ συμφωνήθηκε μεταξύ των
πολιτικών δυνάμεων στις 23 Απρίλη 2014 ένα υπουργικό συμβούλιο 16 μελών,
από αυτό αποχώρησαν 3 μέλη χωρίς να μπορεί να συμπληρωθεί ακόμη με νέα
πρόσωπα. Ο Παλαιστίνιος υπουργός, που έχει και την ευθύνη της
διαχείρισης και του συντονισμού της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα,
εξήγησε τα μέτρα που παίρνει η Παλαιστινιακή Αρχή υπό αντίξοες
συνθήκες, για τον πληθυσμό της Γάζας, που καταστράφηκε ολοσχερώς, για τη
μεγάλη ανταπόκριση κινημάτων και οργανώσεων, που οργανώνουν αποστολές
υλικών, φαρμάκων. Ο Παλαιστίνιος υπουργός εκτίμησε πως μετά τη συμφωνία
για δημιουργία κυβέρνησης ενότητας, που έβαλε τέλος στη διαίρεση των
εδαφών και του λαού, το Ισραήλ βρέθηκε σε σχετική απομόνωση, αναζητώντας
προσχήματα για όξυνση της αντιπαράθεσης. Ενώ δε χρειαζόταν χερσαία
εισβολή στρατευμάτων, το έπραξε με στόχο να διαλύσει τα πάντα στη Γάζα.
Οι πληροφορίες της Παλαιστινιακής Κυβέρνησης είναι ότι οι νεκροί
στρατιώτες του Ισραήλ ξεπερνούν τους 500, ενώ το Ισραήλ παραδέχεται μόνο
67! Στο Κάιρο, η παλαιστινιακή πλευρά απαιτεί άρση του αποκλεισμού,
χρήση λιμανιού και αεροδρομίου, και την απελευθέρωση όλων των πρόσφατων
2.000 κρατούμενων, που συνελήφθησαν τους τελευταίους δύο μήνες. Τέλος, ο
υπουργός ενημέρωσε για τη διεθνή διακυβερνητική διάσκεψη δωρητών, που
θα πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβρη στο Κάιρο για τη στήριξη της Γάζας. Στο
σημείο αυτό, η πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Τουρκίας, Zuhal Okuyan,
επισήμανε την υποκρισία της κυβέρνησης Ερντογάν, που, για άλλη μια
φορά, εμφανίζεται ως φίλος των Παλαιστινίων, ενώ -πέρα από τους
λεονταρισμούς- δεν τόλμησε να παγώσει ούτε μια συμφωνία με το Ισραήλ,
αντίθετα στηρίζει, και διμερώς και μέσα από το ΝΑΤΟ, όλα τα σχέδια του
Ισραήλ και του ιμπεριαλισμού στη Μέση Ανατολή. Υπογράμμισε ότι τη
λαθεμένη εκτίμηση για το ρόλο της Τουρκίας, την πλήρωσαν τα τελευταία
χρόνια κι άλλοι λαοί της περιοχής.
Συνάντηση με το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP)
Τελευταία συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΠΣΕ αποτέλεσε αυτή με την ηγεσία του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP), το οποίο εκπροσώπησαν οι Abdel Rahim Malouh, μέλος του ΠΓ της Οργάνωσης και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της PLO, και ο Omar Shada,
μέλος του ΠΓ και εκδότης της εφημερίδας της Οργάνωσης. Η αντιπροσωπεία
του ΠΣΕ ενημερώθηκε για τις θέσεις της Οργάνωσης σχετικά με την επίτευξη
συμφωνίας των παλαιστινιακών κομμάτων, που μετά το 2007 βρίσκονταν σε
διάσταση. Θετικά εκτιμάται ότι στις συνομιλίες στο Κάιρο μετέχει ενιαία
αντιπροσωπεία από την Παλαιστίνη, κάτι που ενόχλησε το Ισραήλ, το οποίο
επί χρόνια ισχυριζόταν πως ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος δεν εκπροσωπεί το
σύνολο του λαού. Το Ισραήλ στοχεύει προοπτικά στη δημιουργία
παλαιστινιακής κρατικής οντότητας μόνο στη Γάζα, αφού θα έχει καταλάβει
σταδιακά τα εδάφη της Δυτικής Οχθης και της Ιερουσαλήμ με διάφορους
τρόπους, διώχνοντας τους Παλαιστινίους προς τη Γάζα. Για το PFLP
βάση της λύσης για ένα βιώσιμο και ανεξάρτητο κράτος, δεν μπορεί να
είναι σε λιγότερο από το 22% των εδαφών της ιστορικής Παλαιστίνης, με τη
Γάζα, τη Δυτική Οχθη και την Ιερουσαλήμ, αλλά και με την απελευθέρωση
όλων των πολιτικών κρατούμενων και το δικαίωμα στην επιστροφή των
προσφύγων, με βάση και την απόφαση 194 του ΟΗΕ.Η αντιπροσωπεία του ΠΣΕ εξέφρασε την αλληλεγγύη της και την απαίτηση για άμεση απελευθέρωση του ηγέτη και ΓΓ της Οργάνωσης, Ahmad Sa'adat.
Διάσκεψη αλληλεγγύης των λαών προς την Παλαιστίνη το Νοέμβρη
Πριν την αναχώρηση της αντιπροσωπείας από την Παλαιστίνη, ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, Εκτελεστικός Γραμματέας του ΠΣΕ, έκανε την ακόλουθη δήλωση στα παλαιστινιακά ΜΜΕ:«Μετά από 5 μέρες επίσκεψης στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ, μέσα από πάνω από 12 συναντήσεις με πολιτικά κόμματα, οργανώσεις και κινήματα από τους δύο λαούς, και έχοντας καταγράψει τα εγκλήματα του ισραηλινού στρατού κατά του άμαχου Παλαιστινιακού Λαού στη Γάζα, επαναβεβαιώνουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας και απαίτηση να μπει τώρα τέλος στη σφαγή των Παλαιστινίων, να ανοίξει ο δρόμος για τον τερματισμό της κατοχής, με την άμεση άρση του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας και τη δυνατότητα μετακινήσεων ανάμεσα στη Γάζα και τη Δυτική Οχθη. Η ισραηλινή κατοχή στην Παλαιστίνη είναι βάρβαρη και ανάλγητη, και τη στηρίζουν και την εξοπλίζουν οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και της ΕΕ, που έχουν τα ενεργειακά και γεωπολιτικά συμφέροντά τους στη Μέση Ανατολή. Είναι συνεργοί στο καθημερινό έγκλημα. Η άνοδος των εξτρεμιστικών θρησκευτικών δυνάμεων είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, γιατί εκτός του θρησκευτικού μίσους που διαδίδει, δεν αφήνει τους λαούς να δουν τα πραγματικά αίτια της δυστυχίας τους, που βρίσκονται στο σύστημα που τους εκμεταλλεύεται και γεννάει πολέμους και μιζέρια. Το ΠΣΕ θα συνεχίσει αταλάντευτα την οργάνωση της αλληλεγγύης των λαών με τον Παλαιστινιακό λαό, στηρίζοντας τη μόνη βιώσιμη και δίκαιη λύση για δημιουργία και αναγνώριση Ανεξάρτητου Κράτους της Παλαιστίνης στα σύνορα της 4ης Ιούνη 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Για όλα τα παραπάνω, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης θα οργανώσει Διεθνή Διάσκεψη Αλληλεγγύης των λαών στην Παλαιστίνη, στις 28 - 29 Νοέμβρη στην Ινδία. Αυτή θα είναι και μια συμβολική απάντηση σε κυβερνητικές «διασκέψεις δωρητών», που όταν δεν συγκαλύπτουν και ανέχονται το έγκλημα, χύνουν κροκοδείλια δάκρυα, ενώ ετοιμάζουν τις κατασκευαστικές τους εταιρείες να πλουτίσουν μέσα από τα συντρίμμια που άφησε η ισραηλινή θηριωδία».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου