18 Απρ 2016

Κινητικότητα με στόχο την αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος

Κινητικότητα με στόχο την αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος
Νέοι πολιτικοί σχηματισμοί, μετακινήσεις, συσπειρώσεις πολιτικών φορέων, αναστύλωση παμπάλαιων και αντιδραστικών εφεδρειών και πάει λέγοντας, έχουν αρχίσει να λανσάρονται στο αστικό πολιτικό σκηνικό, δείχνοντας ότι οι διεργασίες «τρέχουν» και εντείνονται όσο κλιμακώνεται η επίθεση των δυνάμεων του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων σε βάρος του λαού.
Τα αστικά επιτελεία έχουν ανοίξει ολόκληρη την τράπουλα, προσπαθώντας να παρατάξουν τα επιτελεία τους κατά τρόπο τέτοιο που να εξασφαλίζεται η εναλλαγή στη διακυβέρνηση και ο εγκλωβισμός των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων στα ζητούμενα του μεγάλου κεφαλαίου.
Βέβαια, σε αυτή τη διαδικασία επιδρούν και οι ανταγωνισμοί ανάμεσα σε τμήματα του κεφαλαίου, τόσο στο εσωτερικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, στο φόντο των δυσκολιών στη διαχείριση της καπιταλιστικής ανάκαμψης.
Η τελευταία βδομάδα ήταν πολύ πλούσια σε κινητικότητα, τόσο στο κεντρώο - κεντροαριστερό χώρο του αστικού συστήματος, όσο και στο χώρο που ξανοίγεται εκ δεξιών του κεντροδεξιού πόλου με κορμό τη ΝΔ, προκειμένου να καλυφθούν όλα τα τυχόν «κενά». Ενώ σε εξέλιξη είναι και οι διεργασίες στο εσωτερικό αυτών των κομμάτων, τα οποία προσπαθούν να οριοθετηθούν, καθώς δυνάμεις τους φέρονται να θέλουν να «τραβήξουν» ...«αριστερά» και άλλες «δεξιά». Οι εξελίξεις που κυοφορούνται θα είναι εχθρικές απέναντι στο λαό, γιατί όλες αυτές οι δυνάμεις, παρά τις όποιες ανακατατάξεις τους, έχουν κοινή στρατηγική, που είναι η καπιταλιστική κερδοφορία.
Προς αναζήτηση του τρίτου πόλου...
Εχει αρχίσει πλέον να «επισημοποιείται» κοινή «περπατησιά» της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης» (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) με το Ποτάμι. Την περασμένη βδομάδα ανακοίνωσαν με ξεχωριστές αλλά «καρμπόν ανακοινώσεις» τους τη σύνθεση της «Επιτροπής θέσεων και διαλόγου για τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις», όπως ονόμασαν την επιτροπή στελεχών που θα ανιχνεύσει ...τα επόμενα βήματα στη σύμπηξη ενός τρίτου υπολογίσιμου πόλου, που μπορεί να συμβάλει στη συγκρότηση αστικών κυβερνήσεων. Ενώ έχουν αρχίσει να καταθέτουν και από κοινού Ερωτήσεις στη Βουλή, όπως ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδ. Κωνσταντινόπουλος μαζί με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Ποταμιού, Γ. Αμυρά.
Πρόκειται για προσπάθεια αναμόρφωσης του παλιού σοσιαλδημοκρατικού χώρου, εγχείρημα που ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί πώς θα «περπατήσει», γι' αυτό και οι αντιθέσεις αλλά και τα αλισβερίσια καλά κρατούν. Το δίλημμα που τίθεται, είναι αν αυτή η προσπάθεια θα προσεγγίσει τον ΣΥΡΙΖΑ ή αν θα ακολουθήσει έναν πιο «κεντρώο» προσανατολισμό.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν ακόμα λειτουργήσει η κοινή αυτή Επιτροπή, έχουν αρχίσει διάφορα «παρατράγουδα». Παράδειγμα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος βγήκε στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ στα μέσα της βδομάδας και με δηλώσεις του κατήγγειλε ευθέως «ως υπονομευτή» αυτής της «προσπάθειας» τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Στ. Ξεκαλάκη, τον οποίο και κάλεσε να παραιτηθεί. Ανέφερε, μάλιστα, σχετικά ότι «τα ίδια λάθη κάναμε και με την "Πρωτοβουλία των 58". Αν και τώρα δεν προχωρήσει η διαδικασία, οι υπονομευτές θα έχουν ονοματεπώνυμο». Μάλιστα, επιτέθηκε και στον Νίκο Ανδρουλάκη, υπογραμμίζοντας ότι «εκτίθεται ιδιαιτέρως και ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος τον πρότεινε για τη θέση του γραμματέα». Τα πυρά και προς τον Ανδρουλάκη δεν είναι «τυχαία». Ο τελευταίος εξέφρασε τη θέση ότι: «Η συγκρότηση του χώρου της κεντροαριστεράς θα πρέπει να ξεκινήσει από τη βάση, με τη συμμετοχή των πολιτών».
Αυτό που εξόργισε τον Οδ. Κωνσταντινόπουλο ήταν η διαφωνία, στην ουσία, του Στ. Ξεκαλάκη με τη μετατροπή του ΠΑΣΟΚ σε νέο πολιτικό φορέα, δείχνοντας έτσι και τη διαφοροποίησή του και απέναντι στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά. «Θεωρώ αδιανόητη - δήλωσε ο Ξεκαλάκης - την προσπάθεια ορισμένων να ακυρώσουν την ιστορία και την προσφορά του ΠΑΣΟΚ, στο βωμό μιας ευκαιριακής προσωπικής πολιτικής αναβάπτισης».
Διαφωνίες και κολεγιές
Ωστόσο, ακόμα παραμένει ανοιχτή η πόρτα και προς τη ΝΔ. Ο Θόδωρος Μαργαρίτης, ο οποίος συμμετέχει στην κοινή Επιτροπή εκπροσωπώντας τη ΔΗΜΑΡ, έγραψε σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο ίντερνετ ότι στόχος της Επιτροπής πρέπει να είναι «μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης» και με τον ΣΥΡΙΖΑ και με τη ΝΔ. Χαρακτήρισε, μάλιστα, τη συγκεκριμένη προοπτική ως την τελευταία ευκαιρία «πριν από το απόλυτο μπάχαλο».
Προβληματισμοί φαίνεται ότι υπάρχουν και στο εσωτερικό του Ποταμιού. Ο πρόεδρος του κόμματος φέρεται ότι ζήτησε από την κοινοβουλευτική του ομάδα να σταματήσουν οι εσωτερικές διαφωνίες όσον αφορά τη σύσταση της κοινής Επιτροπής, ενώ όπως διέρρευσε στα ΜΜΕ, αυτή η παρατήρηση αφορούσε τους Χ. Θεοχάρη και Ι. Φωτήλα, οι οποίοι δεν έχουν «πειστεί» για το κοινό εγχείρημα με το ΠΑΣΟΚ. Αλλωστε, πρόκειται γα δύο βουλευτές που είχαν επικροτήσει την ανάδειξη στην προεδρία της ΝΔ τον Κ. Μητσοτάκη και έχουν εκφράσει ευθέως τις απόψεις τους για ενδεχόμενο ένταξής τους στη ΝΔ.
Αξίζει στο σημείο αυτό να προστεθεί ότι στο νέο εγχείρημα για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς - σοσιαλδημοκρατίας αρνήθηκε να συμμετάσχει ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ, Γ. Παπανδρέου.
Εκ δεξιών της ΝΔ...
Σε πλήρη εξέλιξη είναι και η προσπάθεια να ...καλυφθεί η ...«απόσταση» ανάμεσα στην κεντροδεξιά ΝΔ και τη ναζιστική Χρυσή Αυγή. Μετά την ανακοίνωση ίδρυσης του κόμματος Εθνική Ενότητα από τον Γ. Καρατζαφέρη και τον Τ. Μπαλτάκο, τώρα αναζητούνται και διάφορες συνεργασίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Τ. Μπαλτάκος, με δηλώσεις του στα ΜΜΕ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Χρυσή Αυγή: «Ακόμα δεν έγινε το κόμμα (σ.σ. η Εθνική Ενότητα) καλά - καλά, είναι πολύ νωρίς για συζήτηση, δεν μας έχει απασχολήσει, εκ πρώτης όψεως όχι δεν μπορεί να γίνει. Είναι πολύ θεωρητικό, πολύ μακρινό. Δεν μπορώ να είμαι κατηγορηματικός (...)». Πάντως, αναμάσησε τα επιχειρήματα της Χρυσής Αυγής, η οποία στη δίκη προσπαθεί να αποσυνδέσει τα εγκλήματά της από το ναζιστικό της χαρακτήρα: «Πολιτικά είναι άλλο πράγμα (σ.σ. η ΧΑ) και άλλο το ποινικό σκέλος. Για το ποινικό δεν έχω άποψη» και αποφάνθηκε ότι «κακώς τα μίντια δαιμονοποιούν τη ΧΑ»!
Σε ό,τι αφορά την Εθνική Ενότητα, ο Τ. Μπαλτάκος την εμφάνισε ως διάδοχο της ΝΔ του Αβέρωφ, στοχεύοντας σε δυσαρεστημένους ψηφοφόρους της ΝΔ.
Στο ίδιο μοτίβο, από την πλευρά του, ο Γ. Καρατζαφέρης, αφού προσπάθησε να εμφανίσει το κόμμα του ως το «καθαρό δεξιό», για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Χρυσή Αυγή είπε: «Δεν είμαι φασίστας, αλλά δεν έχω ταμπού» και χαρακτήρισε τον αρχηγό της ΧΑ, Ν. Μιχαλολιάκο, «πάρα πολύ καλό παιδί»! Μάλιστα, αναφέρθηκε και στο γιο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου και χαρακτήρισε «υψηλότατη πρόκληση» το ενδεχόμενο να συνεργαστεί μαζί του.
Το δικό του ρόλο φαίνεται να έχει αναλάβει ο πρόσφατα διαγραφείς από τη ΝΔ Φ. Κρανιδιώτης. Ο ίδιος παραδέχτηκε σε δηλώσεις του ότι «έγινε μία και μοναδική συνάντηση και μου έγινε πρόταση να είμαι αντιπρόεδρος σε αυτό το κόμμα». Οπως είπε, διαφώνησε γιατί «ο Γιώργος πιστεύει και θέλει να φτιάξει έναν ΣΥΡΙΖΑ της Δεξιάς. Αυτό το πράγμα όλο θα καταλήξει να είναι το ΛΑ.Ο.Σ. συν τον Μπαλτάκο και κάποιους άλλους. Η ανακύκλωση έχει ένα όριο».
Πρόσθεσε: «Πάντα σε κάποιους παίκτες ποντάρουν κάποιοι από πίσω. Αυτή η κυβέρνηση θα ήθελε να έχει έναν παίκτη που θα μπορούσε να συνεννοηθεί και με τον Καρατζαφέρη μπορεί να συνεννοηθεί»... Ανακοίνωσε επίσημα ότι «οργανώνουμε μία πολιτική κίνηση (...) Ολοι αυτοί οι άνθρωποι (σ.σ. δεξιοί) πρέπει να έχουν μία έκφραση», λέγοντας ότι «ο Κυριάκος δεν θεωρεί τον εαυτό του δεξιό (...) Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να κάνει ένα άλλο κόμμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ