9 Ιουλ 2014

Ατελείωτο μακελειό αμάχων στην Γάζα (photos+videos)

 Ατελείωτο μακελειό αμάχων στην Γάζα (photos+videos)


Τουλάχιστον τους 41 φτάνουν οι νεκροί πλέον από τις ασταμάτητες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με ανταπόκριση του Al Jazeera από την περιοχή. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν την Τετάρτη πως τραυματίστηκαν περισσότερα από 300 άτομα από τις εκατοντάδες ισραηλινές επιθέσεις. Παλαιστίνιοι μαχητές συνέχισαν να από την πλευρά τους να εξαπωλύουν όλμους και ρουκέτες στο Ισραήλ, με κάποιες από αυτές να φτάνουν μέχρι και  το Τελ Αβίβ, χωρίς όμως να έχουν αναφερθεί θύματα.
Σύμφωνα με ανταποκρίσεις από την περιοχή, κάποιες από τις ισραηλινές επιθέσεις είχαν ως στόχο το σπίτι ενός διοικητή των Ταξιαρχιών Κασάμ, της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς. Τα θύματα και τα στοιχεία τους όμως παραμένουν άγνωστα.
Σε μία άλλη επίθεση ανατινάχθηκε το σπίτι του Χαφέζ Χαμάντ, ηγέτη της στρατιωτικής πτέρυγας της Ισλαμικής Τζιχάντ. Σκοτώθηκε μαζί με τουλάχιστον τέσσερις γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με τους γείτονες και τους υπαλλήλους του νοσοκομείου.
Μία 80χρονη γυναίκα σκοτώθηκε σε μια επίθεση στο χωριό Αλ-Mughraqa στη νότια Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τις εκθέσεις. Ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς Khaled Messhall, δήλωσε την Τετάρτη, ότι η «ακραία» ισραηλινή κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου είναι υπεύθυνη για τον τελευταίο κύκλο της βίας και προέτρεψε τους Ισραηλινούς να αλλάξουν την ηγεσία τους και να αναγκάσουν τους ηγέτες τους να πάψουν τις επιθέσεις τους στη Γάζα.
«Ο Νετανιάχου θα σας μεταφέρει από την καταστροφή στην καταστροφή. Δεν θα σας προσφέρει τίποτα, παρά μόνο ήττα και καταστροφή», είπε. «Σκοτώνουν τους ανθρώπους μας. Ο κόσμος γνωρίζει - Ο πόλεμος αυτός έχει έρθει επάνω σε μας, δεν τον έχουμε φέρει εμείς αυτόν τον πόλεμο». Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την επιστράτευση 40.000 εφέδρων για μια εκστρατεία που θα στοχεύει στη Γάζα. Μόνο ένα μικρό μέρος από αυτούς μέχρι σήμερα έχουν κινητοποιηθεί, αν και αξιωματούχοι υπαινίχτηκαν μια μακρά εκστρατεία στη Γάζα. «Προετοιμαζόμαστε για μια μάχη εναντίον της Χαμάς η οποία δεν θα τελειώσει μέσα σε λίγες ημέρες», δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Άμυνας Moshe Yaalon. Εντωμεταξύ τέσσερις ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα προς το Ισραήλ από τα μεσάνυχτα έως και την ανατολή του ηλίου. Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε, ότι τρεις από αυτές κατέληξαν στη νότια πόλη της Be'er Sheva.
Ακόμα μία ομοβροντία από πέντε ρουκέτες εξαπολύθηκε εναντίον του Τελ Αβίβ κατά τη διάρκεια της ώρας αιχμής το πρωί. Οι περισσότεροι από αυτούς αναχαιτίστηκαν από το σύστημα Iron Dome, και οι εκρήξεις ακούστηκαν στα νότια και ανατολικά του κέντρου της πόλης. Πέντε μέλη της Χαμάς σκοτώθηκαν ύστερα από καταδρομική ναυτική επίθεση Παλαιστίνιων κομάντο σε μια στρατιωτική βάση στην Zikim, κοντά στη νότια πόλη του Ισραήλ. Συγκρούσεις σημειώθηκαν καθ’ όλη τη τη διάρκεια της νύχτας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών στρατευμάτων. Τουλάχιστον έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν κοντά στη Ραμάλα, ενώ διαμαρτυρίες έχουν επίσης αναφερθεί στη Βηθλεέμ και τη Χεβρώνα. Ο Αραβικός Σύνδεσμος ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητηθεί η κρίση στην περιοχή.  

Οι θηριωδίες των Ουκρανών νεοναζί στις οποίες κλείνουν τα μάτια οι Δυτικοί

 Οι θηριωδίες των Ουκρανών νεοναζί στις οποίες κλείνουν τα μάτια οι Δυτικοί


Παγώνουν το αίμα οι εικόνες ενός σοκαριστικού βίντεο το οποίο τράβηξαν οι κάτοικοι του Λούγκανσκ, του Σλαβιάνσκ και άλλων περιοχών της νοτιοανατολικής Ουκρανίας που αμύνονται για την επιβίωση τους από τις θηριωδίες και τα εγκλήματα των ταγμάτων των Νεοναζί, που αποκαλούνται Εθνοφρουρά και του Ουκρανικού Στρατού.

Δολοφονούν εν ψυχρώ αμάχους στη μέση του δρόμου, μεταξύ των οποίων γυναίκες και μικρά παιδιά, χτυπούν μέχρι τελικής πτώσης άοπλους κατοίκους, βιάζουν και σφάζουν. Κι όλα αυτά εν γνώσει των δυτικών τους συμμάχων, οι οποίοι δεν έχουν βρει ούτε λέξη να καταδικάσουν αυτά τα εγκλήματα κατά των ρωσόφωνων.

 
Αντιθέτως, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και πολλοί ακόμη στηρίζουν τη δράση της νεοναζιστικής κυβέρνησης του Κιέβου και των αποτρόπαιων εγκλημάτων της γιατί, λένε, «με τον τρόπο αυτό η Ουκρανία προσπαθεί να υπερασπιστεί τα εδάφη της».

Δείτε και εσείς με πιο τρόπο η κυβέρνηση του Κιέβου… υπερασπίζεται τα εδάφη της. Στο βίντεο που ακολουθεί υπάρχουν εικόνες απίστευτης φρίκης.


Το ΝΑΤΟ μας λέει «μπράβο», επειδή με τα λεφτα μας σκοτωνουν αμαχους και παιδια.ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ,ΑΦΡΙΚΗ,ΟΥΚΡΑΝΙΑ κ.α.

Το ΝΑΤΟ μας λέει «μπράβο», επειδή ξοδεύουμε ακόμα το 2% του ΑΕΠ για αμυντικές δαπάνες


Τα εύσημα του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, απέσπασε η Ελλάδα, για το γεγονός ότι, παρά την οικονομική κρίση από την οποία πλήττεται εδώ και χρόνια, είναι μία από τις τέσσερις χώρες του ΝΑΤΟ που εξακολουθούν να διαθέτουν ποσοστό 2% ή παραπάνω του ΑΕΠ τους για αμυντικές δαπάνες, μαζί με τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Εσθονία.
Μάλιστα, ο Ράσμουσεν σχολίασε ότι αν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες ακολουθούσαν φέτος το «παράδειγμα» της Ελλάδας, το ΝΑΤΟ θα είχε διαθέσιμα επιπλέον 90 δις. δολάρια.
Οι αναφορές αυτές του Ράσμουσεν έγιναν κατά τη διάρκεια ομιλίας στο think tank Atlantic Council στην Ουάσιγκτον, για τους «Διατλαντικούς δεσμούς στην αβεβαιότητα της εποχής μας».

Οι δολοφονοι του Ισραηλ συνεχιζουν τη γενοκτονια

Στους 22 οι νεκροί από τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα


Ένα κορυφαίο στέλεχος της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ, ο Χαφέζ Χαμάντ, σκοτώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στη Λωρίδα της Γάζας, όπως επιβεβαίωσαν στο Reuters νοσοκομειακές πηγές, αναφέροντας επίσης ότι νεκρά είναι και άλλα πέντε μέλη της οικογένειας του.
Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι δεν διαθέτει λεπτομέρειες σχετικά με το αποτέλεσμα των αεροπορικών επιδρομών.
Σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Εσωτερικών, αλλά και τις αναφορές των ελεγχόμενων από τη Χαμάς τοπικών μέσων ενημέρωσης, ο Χαφέζ Χαμάντ, τα δύο αδέλφια του και οι γονείς του σκοτώθηκαν όταν το σπίτι τους βομβαρδίστηκε κατά τη διάρκεια της ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής στην πόλη Μπέιτ Χανούν στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.
Νεκρή επίσης είναι και μια αγνώστων στοιχείων γυναίκα το σπίτι της οποίας επίσης χτυπήθηκε από τα πυρά των ισραηλινών αεροσκαφών.
Με τους θανάτους αυτούς, ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα αυξήθηκε σε 22 από τη στιγμή που το Ισραήλ εξαπέλυσε το νέο κύμα επιθέσεων του. Μεταξύ των θυμάτων είναι τέσσερις ένοπλοι της Χαμάς, ένας ανώτερος ηγέτης της Ισλαμικής Τζιχάντ και 17 άμαχοι. Ανάμεσα στους αμάχους και επτά παιδιά.

Η αφόρητη γραφειοκρατία του ιδιωτικού τομέα

 Η αφόρητη γραφειοκρατία του ιδιωτικού τομέα



Όταν μιλάμε για γραφειοκρατία ο νους του καθενός πηγαίνει φυσικά στην κρατική γραφειοκρατία, η οποία έχει συνδεθεί με ποικίλα στερεότυπα, όπως σπατάλη, αναποτελεσματικότητα και διαφθορά. Η πάταξη επομένως όλων των ανωτέρω δυσλειτουργιών θα επέλθει μόνο με τη συρρίκνωση του κράτους και την αξιολόγηση, εξου και η πρεμούρα με τις ιδιωτικοποιήσεις και την απόσπαση ζωτικών για την κοινωνία λειτουργιών από το κράτος και την απόδοσή τους σε ιδιωτικούς οργανισμούς. Μπορεί οι περισσότεροι να ενοχλούνται με τη χρήση της λέξης “στερεότυπα”, μιας και είναι εντελώς πεπεισμένοι ότι έτσι έχουν τα πράγματα, δύσκολα όμως θα προσκομίσουν αποδεικτικά στοιχεία που να τεκμηριώνουν τις πεποιθήσεις τους. Επειδή στην Ελλάδα δεν θεωρείται αναγκαίο να υποστηρίζει κάποιος τις απόψεις του με απτά στοιχεία, τα οποία είναι αρκετό να υποκαθίστανται με αβανταδόρικες ατάκες, ανεκδοτολογικά περιστατικά, λογοδιάρροια και ακατάσχετη παραθυράτη μπουρδολογία, θα προστρέξουμε πάλι στις ΗΠΑ και στα δικά τους στατιστικά στοιχεία.

70% των αμερικανών συμφωνούν ότι η κυβέρνηση είναι σπάταλη και αναποτελεσματική, κι ότι το μισό από το ένα δολάριο που πάει στα ασφαλιστικά ταμεία χάνεται στο βόθρο της σπατάλης. Το Λογιστήριο του Κράτους όμως έχει άλλη γνώμη. Το ίδιο και η Έκθεση του Al Gore για την Κυβερνητική Αποδοτικότητα που εξέτασε ενδελεχώς όλα τα κλιμάκια της κρατικής γραφειοκρατίας. Το εύρημα ότι η σπατάλη συνοψίζεται σε λιγότερα από δυο σεντ στο δολάριο δεν φαίνεται ότι αρκεί να αναστρέψει πάγιες αντιλήψεις, βαθιά ριζωμένες από τον βομβαρδισμό δεκαετιών της ιδιωτικής προπαγάνδας των ΜΜΕ.

Κι έτσι, εξ αιτίας του βομβαρδισμού αυτού είναι αδιανόητο να βρεθεί έστω και μια σταλιά χώρος να χωρέσει την γραφειοκρατία του ιδιωτικού τομέα, γραφειοκρατία η οποία μεταφράζεται ομοίως σε σπατάλη, αναποτελεσματικότητα και διαφθορά (έχει κανείς αντίρρηση ως προς αυτό;). Μοιάζει σα σχήμα οξύμωρο, αλλά γιαυτό ευθύνεται η προπαγάνδα και όχι η πραγματικότητα. Η πληθώρα των ερευνών σχετικά με την σύγκριση της αποδοτικότητας των κυβερνήσεων και των ιδιωτικών οργανισμών στην παροχή δημόσιων αγαθών, όπως ενέργεια και νερό δεν παρήγαγε κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα υπέρ της μιας ή της άλλης πλευράς, ούτε ως κόστος, ούτε ως ποιότητα. Εκεί όμως που τα αποτελέσματα είναι σαφή και με μεγάλη διαφορά υπέρ των κρατικών παρόχων είναι στην υγεία και την εκπαίδευση.

Το ότι το αμερικανικό σύστημα υγείας είναι εξωφρενικά ακριβό και επιλεκτικό σε σύγκριση ας πούμε με το βρετανικό είναι πασίγνωστο και τεκμηριωμένο. Αντιστοιχεί στο 13.6% του ΑΕΠ, ενώ ο μέσος όρος των 13 βιομηχανοποιημένων χωρών του ΟΟΣΑ είναι στο 8.2%. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με την ανώτατη εκπαίδευση, όπου τα κόστη των ιδιωτικών πανεπιστημίων είναι πάνω από τριπλάσια σε σχέση με αυτά των δημοσίων και πολιτειακών.

Τι είναι αυτό όμως που ανεβάζει το κόστος της ιδιωτικής περίθαλψης; Η γραφεικρατία! 
 
Τα διοικητικά κόστη στις ΗΠΑ απομυζούν 31 σεντ για κάθε δολάριο που δαπανάται στην Υγεία, σε σύγκριση με 17 σεντ στον Καναδά. Και πού οφείλεται αυτή η διαφορά; Στη χαρτούρα και στο υπερβολικό προσωπικό. Ο μεγαλύτερος πάροχος υγείας στη Μασαχουσέτη απασχολεί 6682 άτομα για 2.7 εκ. συνδρομητές, πολύ περισσότερα απ' ότι το κρατικό σύστημα υγείας του Καναδά για 25 εκ. . Και γιατί χρειάζονται τόσοι πολλοί; Όπως λέει ο Κρούγκμαν, όχι φυσικά για να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες, αλλά για να κινούν διαδικασίες ώστε να μεταφέρουν τα κόστη σε οποιονδήποτε άλλο εκτός της δικής τους εταιρίας.

Άλλοι λόγοι είναι η επικάλυψη πολλών εταιριών για τον ίδιο λόγο. Κάθε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρία πρέπει να διατηρεί τα δικά της αρχεία και να αναπτύσσει το δικό της σύστημα κάλυψης, τιμολόγησης και πληρωμών. Κι αν στα έξοδα υπολογίσουμε και το κέρδος, όλα αυτά προσθέτουν ένα 15%-25% στο ιδιωτικό ασφαλιστικό πρόγραμμα. Αντιθέτως τα διοικητικά κόστη του κυβερνητικού Medicair ανέρχονται μόλις στο 3%.

Ας πάμε τώρα στην Εκπαίδευση.

Βάσει του γνωστού νεοφιλελεύθερου μάντρα ότι ο ανταγωνισμός παρέχει καλύτερες υπηρεσίες και σε χαμηλότερο κόστος, θα έπρεπε τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στις ΗΠΑ να κατέβαζαν το κόστος όχι μόνο το δικό τους, αλλά και των δημοσίων. Αυτό που συνέβη όμως είναι ότι αντί να κατεβάσουν το κόστος το ανέβασαν και μάλιστα το πολλαπλασίασαν. Για παράδειγμα, στο πολιτειακό πανεπιστήμιο της Μινεσσότα, τα δίδακτρα ανέβηκαν πάνω από δυο φορές στη δεκαετία, στα 13.500 δολάρια. Στα ιδιωτικά η αύξηση ήταν μικρότερη, αλλά με δίδακτρα στα 30.000 δολάρια κατά μέσο όρο τα περιθώρια είναι αντικειμενικά στενά.

Και ο λόγος της αποτυχίας; Πάλι η γραφεικρατία και τα κόστη της!



Όπως φαίνεται στο παραπάνω γράφημα, οι κάθετες μπάρες στ' αριστερά δείχνουν, ενδεικτικά για το πανεπιστήμιο της Μινεσσότα, το ποσοστό αύξησης του κόστους την περίοδο 2001-2012 των διοικητικών δαπανών, κατά 45% και των δαπανών που σχετίζονται αποκλειστικά με τη διδασκαλία, όπως μισθοί καθηγητών, εργαστήρια κλπ., κατά 15.6%. Η διαφορά είναι παραπάνω από εμφανής. Την ίδια περίοδο η αύξηση των φοιτητών είναι 22.4%,.

Οι καμπύλες στα δεξιά αναφέρονται σ' όλα τα πανεπιστήμια συνολικά, τόσο στα δημόσια, όσο και στα ιδιωτικά και δείχνουν την αύξηση των διδάκτρων, κατά 92%, πολύ παερισσότερο από την αύξηση του κόστους της ιατρικής περίθαλψης (47%) και του δείκτη τιμών καταναλωτή (27%). Από τη σύγκριση των δυο αυτών γραφημάτων είναι εμφανές πού πηγαίνουν τα δίδακτρα. Στη διοίκηση και όχι στη διδασκαλία.

Θα μου αντιτείνετε όμως ότι αυτό δεν αφορά τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά μόνο τα δημόσια. Είναι όμως λάθος. Διότι η αναλογία διοικητικού προσωπικού προς φοιτητές είναι μεγαλύτερη στα ιδιωτικά, απ' ότι στα δημόσια: 9 διοικητικοί για 100 φοιτητές στα ιδιωτικά, 8, στα δημόσια. Ειδικά για το Vanderbilt η αναλογία φτάνει στους 64 διοικητικούς ανά 100 φοιτητές, στο Rochester τους 40 και στο John Hopkins, τους 31. Την περίοδο 1975-2005 ο αριθμός των διοικητικών στα δημόσια πανεπιστήμια αυξήθηκε κατά 66%, ενώ στα ιδιωτικά κατά ...135%.

Και φυσικά οι πανεπιστημιακές διοικήσεις έχουν και τα δικά τους golden boys, με μισθούς που αγγίζουν το εκατομμύριο. Και όπως μετά την κρίση τα τραπεζικά golden boys συνέχισαν να διεκδικούν και να λαμβάνουν τα χρυσά τους bonus, με τα χρήματα των φορολογουμένων αυτή τη φορά, κάτι παρόμοιο συνέβη και στην πλειονότητα των πανεπιστημίων. Οι διοικήσεις προτίμησαν να παγώσουν τις προσλήψεις και τους μισθούς του διδακτικού προσωπικού, να κλείσουν τμήματα και να απολύσουν διδάσκοντες, παρά να πειράξουν έστω και ένα σεντ από τις παχυλές αμοιβές τους.

Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια εν τέλει αποτέλεσαν κακή παρέα για τα δημόσια, για το λόγο ότι τα ανάγκασαν να δρουν με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια. Δηλαδή να πασχίζουν με όρους marketing να προσελκύουν εξωτερικές χορηγίες και φοιτητές, που σημαίνει να αναγκάζονται να ξοδεύουν το 1/4 τουλάχιστον του προυπολογισμού τους σε συμβούλους, σε άσχετα meetings, σε κατάρτιση στρατηγικών πλάνων, το περιεχόμενο των οποίων ουδείς μπορούσε να θυμηθεί τον επόμενο μήνα, σε επιτροπές επί επιτροπών για θέματα που έπρεπε να εφευρεθούν ώστε οι διοικήσεις να διατηρούν τα πόστα τους και την ισχύ, σε διοικητικές ιεραρχίες απίθανης κλιμάκωσης και μηδενικής επαφής, σε κατασκευή πολυτελών campus με πισίνες, τζακούζι, τοίχους αναρρίχησης κλπ για να γητεύουν φοιτητές και να κερδίζουν θέσεις στις αξιολογήσεις των League Tables, σε psychobubble σεμινάρια για “την ενδυνάμωση του εσωτερικού κόσμου” και “για το πώς να γίνεις επιτυχημένος”, και σε ο,τιδήποτε μαρκετίστικο και εξω-εκπαιδευτικό.

Πάντως, όσοι σκέφτηκαν να εξομοιώσουν την Εκπαίδευση και την Υγεία με συνήθη προιόντα, θα πρέπει να απογοητεύτηκαν γιατί τα συγκεκριμένα αποδείχτηκαν εντελώς απείθαρχα και προδοτικά των προσδοκιών.
 
 

Τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ....... και η προσπάθεια αντιπερισπασμού





«Την άποψη του κ. Κατρούγκαλου, να συνεχιστεί η απεργία και να επιτευχθεί πολιτική ανυπακοή, την κατέθεσαν επισήμως και συνδικαλιστές που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ, με πρότασή τους στο ΔΣ της ΓΕΝΟΠ. Οταν θεωρεί κανείς ότι ένα μέτρο είναι ακραία αυταρχικό και, κυρίως, αντισυνταγματικό, ακόμη και στο όνομα της υπεράσπισης του συνταγματικού δικαιώματος της απεργίας, μπορεί, εφόσον το αποφασίσει το συνδικάτο, στην περίπτωση αυτή η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, να συνεχίσει την απεργία και να αναλάβει τις πολιτικές ευθύνες η κυβέρνηση, γιατί δε θα ήταν καθόλου εύκολο να απολύσει χιλιάδες εργαζόμενους επειδή το συνδικάτο τους αποφάσισε να συνεχίσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις». Αυτά δήλωνε προχτές ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Στρατούλης και λέει συνειδητά ψέματα. Ποτέ οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν έβαλαν θέμα στη ΓΕΝΟΠ να συνεχιστεί η απεργία. Αντίθετα, συμφώνησαν με τις άλλες παρατάξεις να μην μπει καν σε ψηφοφορία η πρόταση του ΠΑΜΕ για νέα απεργία την Τετάρτη

«Επνιξαν» όλοι μαζί τις όποιες αγωνιστικές διαθέσεις υπήρχαν στους εργαζόμενους της ΔΕΗ και την επόμενη μέρα εμφανίστηκαν στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ για να ζητήσουν να κηρύξει απεργία για σήμερα Τετάρτη. Δηλαδή, στην Ομοσπονδία του κλάδου, που έχει την πρώτη και κύρια ευθύνη για την οργάνωση και καθοδήγηση του αγώνα, οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ «έκαναν την πάπια», την ώρα που ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ έπαιρναν τηλέφωνο τους απεργούς να πάνε για δουλειά, πριν πάρουν καν τα χαρτιά της επιστράτευσης. Στη ΓΣΕΕ ψήφισαν μαζί με τον Φωτόπουλο (ΕΜΕΙΣ) και τον Κιουτσούκη (ΔΑΚΕ) για απεργία την Τετάρτη. Πρόκειται για καραμπινάτο αντιπερισπασμό για να διασωθούν στα μάτια των εργαζόμενων. Γι' αυτό, άλλωστε, στο τέλος κατέληξαν όλοι σε κοινό πλαίσιο με τη ΓΣΕΕ και τη ΓΕΝΟΠ, που προτείνει επαφές με τα ευρωπαϊκά συνδικάτα, μάζεμα υπογραφών και «ανένδοτο» αγώνα για να φύγει η «αντιδημοκρατική κυβέρνηση». Ολα αυτά με τη συμβολή των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ...

Σοβατζήδες της ΕΕ

Σοβατζήδες της ΕΕ
Παλιά του τέχνη κόσκινο του Νίκου Χουντή να αναγορεύει την Κομισιόν σε τιμητή αποφάσεων της ελληνικής κυβέρνησης, οι οποίες όμως πηγάζουν απ' τη στρατηγική της ΕΕ. Τούτη τη φορά, επικαλέστηκε την Κομισιόν σαν αψευδή μάρτυρα των ...ψευδών της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ σε ό,τι αφορά τη «μικρή ΔΕΗ». Ομως, μια απλή ανάγνωση της ανακοίνωσής του διαψεύδει τους δικούς του ισχυρισμούς που κατατείνουν ούτε λίγο ούτε πολύ στην αυθαιρεσία ότι η ΕΕ είναι άσχετη με την πώληση της «μικρής ΔΕΗ».
Ο Ν. Χουντής επικαλείται και παραθέτει απάντηση του επιτρόπου Ενέργειας Ετινγκερ σε Ερώτησή του το 2010, απ' όπου και το ακόλουθο απόσπασμα: «Μπορούμε να υποθέσουμε ότι το άνοιγμα της αγοράς στον ανταγωνισμό θα καταστήσει δυνατή την αποτελεσματικότερη διανομή των πόρων, διασφαλίζοντας έτσι ανάπτυξη και θέσεις εργασίας στον τομέα της Ενέργειας, αλλά και ότι αυτό θα επηρεάσει άλλους τομείς της οικονομίας. Εναπόκειται στην Ελλάδα να αποφασίσει το βέλτιστο τρόπο αναδιάρθρωσης του ενεργειακού τομέα της χώρας στο πλαίσιο της νομοθεσίας της ΕΕ για την εσωτερική αγορά Ενέργειας. Ο διαχωρισμός, ο οποίος αναφέρεται στην ιδιοκτησία των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και στην αναδιάρθρωσή τους, συνιστά αποτελεσματικό μέσο προώθησης του ανταγωνισμού. Υπό τις παρούσες συνθήκες, υπάρχουν ενδεχομένως και δημοσιονομικοί λόγοι για την ολική ή μερική ιδιωτικοποίηση των δικτύων της Ελλάδας. Το ίδιο ισχύει και για την πώληση ποσοστού των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων και της κρατικής εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας. Οπως προαναφέρθηκε, το ζήτημα αφορά τα εισοδήματα και τον ανταγωνισμό. Το πώς θα επιτευχθεί αυτό βάσει του δικαίου της ΕΕ αφορά το ελληνικό κράτος».
***
Ο πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ «διυλίζει τον κώνωπα» και «καταπίνει την κάμηλο». Προσπερνά αυτό που σαφέστατα προκύπτει απ' την απάντηση Ετινγκερ, ότι η Ελλάδα οφείλει στο πλαίσιο της νομοθεσίας της ΕΕ να αναδιαρθρώσει τον ενεργειακό της τομέα και εστιάζει στον τρόπο που αυτό θα γίνει, αν δηλαδή θα είναι το μοντέλο της «μικρής ΔΕΗ» ή κάποιο άλλο.
Επικαλείται ακόμα αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου της ΕΕ, σύμφωνα με τις οποίες η ΔΕΗ δικαιώθηκε σε ό,τι αφορά την κατηγορία για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στο λιγνίτη. Ωστόσο, η Κομισιόν, αλλά και οι εταιρείες «Μυτιληναίος ΑΕ», «Protergia AE» και «Αλουμίνιον ΑΕ» ζήτησαν από το Δικαστήριο την άρση της απόφασής του και η τελική απόφαση εκκρεμεί.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρώην ευρωβουλευτής του εξωραΐζουν απροκάλυπτα τη λυκοσυμμαχία. Το Νοέμβρη του 2011 υποστήριζαν ότι η Κομισιόν κρίνει πως το χαράτσι μέσω ΔΕΗ δεν είναι σύμφωνο με την κοινοτική νομοθεσία και πως η κυβέρνηση παρανομεί με τη θέσπιση νόμου που προβλέπει τη διακοπή του ρεύματος σε όποιον δεν το πληρώσει. Βεβαίως, ο ίδιος ο επίτροπος, Ο. Ετινγκερ, δεν είχε απαντήσει αυτό ακριβώς στον Ν. Χουντή, αλλά όταν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους σκοπούς του, τόσο το χειρότερο γι' αυτήν.
***
Μεταξύ άλλων, στην απάντησή του ο Ετινγκερ σημείωνε: «Ο ορισμός των αρχών που είναι αρμόδιες για την είσπραξη των φόρων εναπόκειται στα κράτη - μέλη και δεν καλύπτεται από τη νομοθεσία της ΕΕ. Κατ' αρχήν, τα κράτη - μέλη μπορούν να επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν για την είσπραξη των φόρων και τις εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας ... τα κράτη - μέλη μπορούν να επιβάλλουν ειδικούς όρους για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στη δική τους επικράτεια, εφόσον εξασφαλίζουν τη συμμόρφωση με το σύνολο της σχετικής ενωσιακής νομοθεσίας (...) Οι διατάξεις σχετικά με την καθολική υπηρεσία γεννούν σαφή υποχρέωση των κρατών - μελών και παρέχουν στους οικιακούς καταναλωτές το δικαίωμα να προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια. Η οδηγία δεν περιέχει διατάξεις που να εξαρτούν το δικαίωμα αυτό από την κατάσταση του νοικοκυριού ή των μεμονωμένων μελών του όσον αφορά τις φορολογικές τους υποχρεώσεις».
Ο Ετινγκερ νομιμοποιούσε και το χαράτσι και τη διαδικασία είσπραξής του μέσω ΔΕΗ, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ το χαβά του, τον οποίο βεβαίως άλλαξε λίγους μήνες μετά, το Φλεβάρη του 2012, οπότε και κατήγγειλε ότι «ο Γερμανός επίτροπος της ΕΕ ... τώρα "μασάει τα λόγια του"»! Για την ακρίβεια, ο Ετινγκερ, απαντώντας ξανά σε Ερώτηση του Χουντή, είπε λιανά αυτό που με περικοκλάδες είχε πει και την πρώτη φορά, ότι η κοινοτική νομοθεσία κάθε άλλο παρά εναντιώνεται στο χαράτσωμα του λαού μέσα από τη ΔΕΗ, με την απειλή μάλιστα της διακοπής του ρεύματος για όποιον δεν πληρώσει.
Τη δουλειά του, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ την είχε ήδη κάνει, με την έκταση που είχε πάρει στα ΜΜΕ η υποτιθέμενη εναντίωση της Κομισιόν στο χαράτσι. Καλλιέργησε στο λαό φρούδες ελπίδες ότι η ΕΕ θα μεσολαβήσει για να απαλλαγεί απ' το βραχνά του χαρατσιού. Και συνέχισε απτόητος να εξωραΐζει τη λυκοσυμμαχία, μιλώντας για «παραβίαση του κοινοτικού δικαίου» απ' τους θεματοφύλακές του, εγκαλώντας τον Ετινγκερ ότι δεν μπορεί να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των λαών που απορρέουν απ' αυτό, όπως έγραφε σε ανακοινώσεις του!

Ν.

«Εξαφανίζουν» τα ένσημα ασφαλισμένων στο ΙΚΑ!

«Εξαφανίζουν» τα ένσημα ασφαλισμένων στο ΙΚΑ!
Οι εργαζόμενοι πληρώνουν την ασυνέπεια των εργοδοτών και την αδυναμία του Ταμείου να κάνει έγκαιρα ελέγχους



Στον «αέρα» βρίσκονται πολλοί ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ σε ό,τι αφορά και την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη
Eurokinissi
Στον αέρα είναι η ασφάλιση πολλών μισθωτών εργαζόμενων, των οποίων οι εργοδότες, ενώ τους δηλώνουν στις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) που υποβάλλουν κάθε μήνα στο ΙΚΑ, είτε δεν καταβάλλουν έγκαιρα τις εισφορές τους είτε δεν ολοκληρώνεται από το Ιδρυμα έγκαιρα ο έλεγχος καταβολής τους. Δηλαδή, αυτοί οι εργαζόμενοι, για μεγάλα διαστήματα, αν και εργάζονται και γίνονται οι σχετικές κρατήσεις στο μισθό του, εντούτοις θεωρούνται από το ΙΚΑ ως ανασφάλιστοι!
Το πρόβλημα έχει πάρει σοβαρές διαστάσεις, καθώς το ίδιο το ΙΚΑ, με επείγον έγγραφό του προς τα υποκαταστήματά του, αναγνωρίζει πως «διαπιστώθηκε ότι αρκετές υπηρεσίες του Ιδρύματος έχουν γίνει αποδέκτες παραπόνων ασφαλισμένων για μη οριστικοποιημένες εγγραφές στο λογαριασμό ασφαλισμένου, με αποτέλεσμα να μην έχουν ασφαλιστική ικανότητα...».
Το ζήτημα προέκυψε μετά από τη νομοθετική διάταξη του υπουργείου Εργασίας το 2012, σύμφωνα με την οποία η «ασφαλιστική ιστορία» κάθε εργαζόμενου δεν ενημερωνόταν μετά την υποβολή της ΑΠΔ από την επιχείρηση αλλά μόνο μετά την καταβολή των χρημάτων και την ολοκλήρωση του σχετικού ελέγχου από τις υπηρεσίες του Ιδρύματος. Με τον τρόπο αυτόν, ο εργαζόμενος καθίσταται «όμηρος» είτε της φερεγγυότητας του εργοδότη είτε της ικανότητας του ΙΚΑ να διενεργεί έγκαιρους και αξιόπιστους ελέγχους.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία (άρθρα 17 και 18 του νόμου 4075/2012) «η ασφαλιστική ιστορία των απασχολουμένων της υποβληθείσας Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) ενημερώνεται μόνο μετά από έλεγχο δηλωθέντων - καταβληθέντων και εφόσον έχουν καταβληθεί οι αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές στο σύνολό τους ή μετά από την έκδοση σε βάρος του υπόχρεου εργοδότη Πράξεως Επιβολής Εισφορών για το οφειλόμενο ποσό και την επίδοση σε αυτόν».
Βάσει των παραπάνω, διαπιστώθηκε ότι ασφαλισμένοι βρέθηκαν με «μη οριστικοποιημένες εγγραφές» στο λογαριασμό τους, με αποτέλεσμα να μην έχουν ασφαλιστική ικανότητα. Δηλαδή, πέρα από την απώλεια ενσήμων για τη σύνταξή τους, να μην είναι καλυμμένοι ιατροφαρμακευτικά και να κινδυνεύουν να χάσουν και άλλες παροχές του ταμείου τους (επιδόματα, αποζημιώσεις λόγω ασθένειας ή ατυχήματος κλπ.).
Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη
Το ζήτημα γίνεται ακόμα πιο σοβαρό, καθώς, όπως προκύπτει από το ίδιο το έγγραφο του ΙΚΑ, ο σχετικός ηλεκτρονικός έλεγχος, που γίνεται κεντρικά, καθυστερεί αρκετούς μήνες (ελέγχονται οι ΑΠΔ του Σεπτέμβρη του 2013). Επίσης και απ' αυτόν τον καθυστερημένο έλεγχο εξαιρούνται οι επιχειρήσεις που χωρίς δική τους υπαιτιότητα είναι εκπρόθεσμες, μεταξύ αυτών οι επιχειρήσεις του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ αλλά και των ΟΤΑ, των οποίων οι υποθέσεις παραπέμπονται στα υποκαταστήματα.
Με δεδομένη, όμως, την αποψίλωση από προσωπικό των υπηρεσιών του ΙΚΑ, την συρρίκνωση του δικτύου υποκαταστημάτων που βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι σίγουρο ότι η υπόδειξη της διοίκησης του ΙΚΑ προς τα υποκαταστήματα να διενεργούν και αυτά ελέγχους, μοιάζει περισσότερο με προσπάθεια αποφυγής των ευθυνών της και όχι ως ουσιαστικό μέτρο επίλυσης του προβλήματος.
Πολύ περισσότερο που όταν ψηφιζόταν ο σχετικός νόμος το 2012, το ΚΚΕ και στη Βουλή είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο που έκρυβε η διάταξη. Κίνδυνος που σήμερα επιβεβαιώνεται. Σε κάθε περίπτωση, από τη στιγμή που ο εργαζόμενος εργάζεται και ο εργοδότης υποβάλλει την ΑΠΔ, είναι υπόθεση του κράτους να περιφρουρήσει τα ασφαλιστικά δικαιώματα του εργαζόμενου και να ελέγξει τις επιχειρήσεις. Επομένως, δεν μπορεί η ασυνέπεια του εργοδότη και η αβελτηρία του ΙΚΑ να φορτώνεται στις πλάτες του εργαζόμενου και «να πληρώνει τα σπασμένα».
Οι εξελίξεις αυτές και οι κίνδυνοι που διαγράφονται πρέπει να θέσουν σε ενεργοποίηση τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα, καθώς, όπως αποδείχτηκε, ο νόμος του 2012 ναρκοθέτησε τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

TOP READ