20 Φεβ 2016

capitalism is here «Δεν χαμογελάς όσο πρέπει. Απολύεσαι»!

«Δεν χαμογελάς όσο πρέπει. Απολύεσαι»!

Εργαζόμενη, στη Λάρισα, απολύθηκε γιατί δεν χαμογελούσε πολύ...


Η ιστορία θυμίζει τον τίτλο του γνωστού βιβλίου του Χρόνη Μίσιου, «Χαμογέλα, ρε… Τι σου ζητάνε;». Είναι λοιπόν η ιστορία μιας εργαζόμενης που απολύθηκε από τη δουλιά της γιατί δε χαμογελούσε όσο έπρεπε!
Όχι, δεν πρόκειται για μυθοπλασία. Είναι ένα μέρος της σκληρής πραγματικότητας που ζουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, που είναι υποχρεωμένοι να προσφέρουν στο αφεντικό τους, για ένα κομμάτι ψωμί, όχι μόνο την εργασία τους, αλλά και την ίδια τους την ψυχή…
Συγκεκριμένα, πρόκειται για μια νεαρή εργαζόμενη, που μεγαλώνει μόνη της το τρίχρονο παιδί της, η οποία απολύθηκε από την επιχείρηση «Πλαίσιο», στη Λάρισα, με την αιτιολογία ότι «δεν χαμογελούσε πολύ».
Παραθέτουμε την ανακοίνωση- καταγγελία του Συλλόγου Υπαλλήλων- Εμποροϋπαλλήλων της Λάρισας, που αναφέρεται στη συγκεκριμένη περίπτωση. Στην ανακοίνωση περιγράφεται επίσης το εργασιακό καθεστώς στη συγκεκριμένη επιχείρηση, μια από τις μεγαλύτερες του κλάδου της. Κρίναμε σκόπιμο να δημοσιεύσουμε ολόκληρη την καταγγελία, γιατί δίνει μια καθαρή εικόνα για πως διαμορφώνονται οι εργασιακές σχέσεις, όχι μόνο στη συγκεκριμένη επιχείρηση, αλλά στο σύνολο.
Για να αποδειχθεί πόσο δίκιο είχαν οι αδελφοί Κατσιμίχα, όταν τραγουδούσαν πριν μερικά χρόνια: «Για ένα κομμάτι ψωμί, δε φτάνει μόνο η δουλειά. Για ένα κομμάτι ψωμί, πρέπει να δώσεις πολλά…».

«Δεν χαμογελούσε πολύ»! 

«Ο  Σύλλογος Υπαλλήλων – Εμποροϋπαλλήλων Ν. Λάρισας καταγγέλλει την επιχείρηση Πλαίσιο, για την απόλυση της συναδέλφισσάς μας, μετά από 8 χρόνια δουλειάς  η οποία απολύθηκε με τη δικαιολογία ότι η συνάδελφος δεν χαμογελούσε πολύ!!!
Σημειώνουμε ότι το ΠΛΑΙΣΙΟ, είναι η ΜΟΝΗ αλυσίδα καταστημάτων που μοιράζει εφημερίδα κάθε πρωί στους εργαζόμενους της και την ονομάζει ενημέρωση μάχης και έχει μέσα πρωταθλήματα εργαζομένων, με πίνακες…. που εξυμνούν τους καλούς και ξεφτιλίζουν τους κακούς. Εφαρμόζουν ένα πρωτάθλημα που προωθεί τη λογική στους εργαζόμενους «ο θάνατός σου, η ζωή μου….», ενισχύει τον ανταγωνισμό μεταξύ στους συναδέλφους, το διαίρει  και βασίλευε, κάτι που σε κάθε περίπτωση βολεύει την επιχείρηση, αφού οι εργαζόμενοι διασπώνται, χωρίζονται σε κόκκινες και κίτρινες κάρτες, αντί να είναι ενωμένοι απέναντι στην επιχείρηση, διεκδικώντας τα δικαιώματά τους.
Επίσης, η επιχείρηση ΠΛΑΙΣΙΟ, είναι από τις επιχειρήσεις που από το 1990 βάζει πλάτη να ανοίγουν τα καταστήματα Κυριακές, που εκμεταλλεύεται ενοικιαζόμενους εργαζόμενους, που έφερε τα μηχανάκια παρακολούθησης στις αποθήκες (ακόμα και χρόνος για τουαλέτα αφαιρείται από το διάλειμμα των εργαζομένων), που έφεραν την online παρακολούθηση, που έφερε το «μυστικό πελάτη» που  δίνει αναφορά για το πώς συμπεριφέρεται ο εργαζόμενος τις ώρες εργασίας και βαθμολογούν το «χαμόγελο» των εργαζομένων,  που εκμεταλλεύεται ενοικιαζόμενους εργαζόμενους.

Κέρδη μέσα στην κρίση

Μετά και την δημοσίευση των στοιχείων για την κερδοφορία των μεγαλύτερων επιχειρήσεων στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, επιβεβαιώνεται ότι ανάμεσα στις πρώτες σε αύξηση τζίρου και πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις φιγουράρει και η PLAISIO COMPYTERS. Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν ότι παρά την κρίση, βασικές και μεγάλες επιχειρήσεις στον κλάδο του εμπορίου και των υπηρεσιών, ανάμεσά τους και η εν λόγω επιχείρηση, συνεχίζουν να αναπτύσσονται και να συσσωρεύουν κέρδη.
Αυτή η επιχείρηση λοιπόν, η οποία διαφημίζει διαρκώς πόσο ελκυστική είναι μία καριέρα στο ΠΛΑΙΣΙΟ για τους νέους, απέλυσε τη νεαρή συναδέλφισσα, μητέρα μονογονεϊκής οικογένειας, στέλνοντας την στην ανεργία, η οποία καλείται τώρα να παλέψει για να συντηρήσει το τρίχρονο παιδί της. Δεν είναι τυχαίο που το ΠΛΑΙΣΙΟ είναι από τις ελάχιστες εταιρίες στην Ελλάδα, που ζητά υπαλλήλους σταθερά, κάθε μήνα, τα τελευταία 10 χρόνια, θεωρώντας τους εργαζόμενους αναλώσιμους, χωρίς να λογαριάζει τις ανάγκες.
Διεκδικούμε την ακύρωση της απόλυσης της συναδέλφισσας και καταγγέλλουμε την στάση της επιχείρησης, η οποία δεν προσέρχεται, ως οφείλει, στην επιθεώρηση εργασίας. Έχει αναβάλει ήδη 2 φορές την συνάντηση.
Στις 3 Μαρτίου έχει οριστεί η τρίτη εξ αναβολής συνάντηση, ενώ η συναδέλφισσα απολύθηκε αρχές Ιανουαρίου. Δεν ξέρουμε που αποσκοπεί αυτή η τακτική της εταιρείας, να αρνείται να συζητήσει, σε κάθε περίπτωση όμως δεν παραιτούμαστε από την διεκδίκηση του δικαιώματος της νεαρής μητέρας στην εργασία της. Θα μας βρουν μπροστά τους. Στηρίζουμε και θα στηρίζουμε την συναδέλφισσά μας μέχρι το τέλος. ΠΑΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΣΗ». 


ΦΑΣΙΣΤΕΣ,ΕΕ και ΝΑΤΟ,το ιδιο συνδικατο

Εικόνες ντροπής στη Γερμανία: Διαδηλωτές δεν αφήνουν πρόσφυγες να αποβιβαστούν - Αστυνομικός αρπάζει παιδί (βίντεο)


Το ξενοφοβικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην Ευρώπη, εν μέσω της προσφυγικής κρίσης, απεικονίζουν δύο βίντεο που προκάλεσαν κατακραυγή τόσο στη Γερμανία όσο εκτός της χώρας.
Στο ένα βίντεο, καταγράφεται το «μπλόκο» που έχουν στήσει ξενοφοβικοί διαδηλωτές, οι οποίοι δεν επιτρέπουν σε πρόσφυγες να αποβιβαστούν από το λεωφορείο στη Σαξονία, ενώ σε άλλο, ένας αστυνομικός αρπάζει παιδί και το μεταφέρει βίαια εκτός του οχήματος.
Γυναίκες και παιδιά, μέσα στο λεωφορείο, έκλαιγαν και κοιτούσαν έντρομοι τους συγκεντρωμένους που φώναζαν «Πηγαίνετε σπίτι σας!», στα γερμανικά. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας της Σαξονίας, Ράφαελ Σολζ, η διαμαρτυρία έγινε αργά την Πέμπτη στο Κλάουσνιτς, 30 χλμ. νότια της Δρέσδης. Περίπου 100 άτομα φώναζαν συνθήματα κατά των προσφύγων και επιχείρησαν να εμποδίσουν το λεωφορείο να φτάσει στο τοπικό κέντρο για πρόσφυγες.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Σαξονίας, Μάρκους Ούλμπιγκ, επέκρινε τους διαδηλωτές, λέγοντας πως ήταν «βαθιά ντροπιαστικός ο τρόπος που αντιμετωπίστηκαν αυτοί οι άνθρωποι».
Την ίδια ώρα όμως, ακόμη μεγαλύτερη κατακραυγή προκάλεσε ένα δεύτερο βίντεο από το συμβάν. Σε αυτό, Γερμανός αστυνομικός αρπάζει ένα μικρό αγόρι και το κατεβάζει σχεδόν σέρνοντάς το από το λεωφορείο, για να το βάλει στο κέντρο προσφύγων. 

Σάλος στη Γερμανία με την βιαιότητα αστυνομικών εναντίον προσφύγων - ΒΙΝΤΕΟ


Σάλος στη Γερμανία με την βιαιότητα αστυνομικών εναντίον προσφύγων - ΒΙΝΤΕΟ
Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε σήμερα στη Γερμανία η προβολή δύο βίντεο, όπου καταγράφονται αστυνομικοί στη Σαξονία, να απομακρύνουν με τη βία από ένα λεωφορείο, αιτούντες άσυλο οι οποίοι δεν ήθελαν να μεταβούν στο κέντρο φιλοξενίας τους, καθώς είχαν τρομοκρατηθεί από διαδηλωτές που καταφέρονταν εναντίον των προσφύγων και μεταναστών.
Αυτά τα δύο βίντεο, που δημοσιεύτηκαν κατόπιν στο Διαδίκτυο, γυρίστηκαν την Πέμπτη το βράδυ στο Κλάουζνιτς, ένα χωριό που βρίσκεται σε απόσταση 50 χιλιομέτρων νότια της Δρέσδης. Στα πλάνα διακρίνεται ένας αστυνομικός να αρπάζει έναν έφηβο από το λαιμό για να τον αναγκάσει να αποβιβαστεί από ένα λεωφορείο- όπου αναγράφεται η επιγραφή "Reisegenuss" (Ευχαρίστηση να ταξιδεύουμε)- κι ενώ αντηχούν οι κραυγές περίπου εκατό διαδηλωτών που φωνάζουν «επιστρέψτε στα σπίτια σας!».
Οι διαδηλωτές, που είχαν προηγουμένως επιχειρήσει να κλείσουν το δρόμο στο λεωφορείο, φώναζαν επίσης "Wir sind das Volk!" (Εμείς είμαστε ο λαός!), ένα σύνθημα που αντηχούσε στις διαδηλώσεις κατά του κομμουνιστικού καθεστώτος στην πρώην Ανατολική Γερμανία και χρησιμοποιούν οι υποστηρικτές του αντιμεταναστευτικού κινήματος Pegida.
Ένας άλλος έφηβος, ο οποίος έχει ξεσπάσει σε λυγμούς, κατεβαίνει μόνος του από το λεωφορείο, ενώ δύο γυναίκες, που κάθονταν στις πρώτες θέσεις, τις απομακρύνουν σηκωτές.
Όπως μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η αστυνομία άσκησε βία σε άλλους δύο πρόσφυγες.
«Όποιος φοράει μία στολή στην χώρα μας αντιπροσωπεύει και προστατεύει το Σύνταγμά μας» δήλωσε σήμερα ο Τζεμ Εζντεμίρ, επικεφαλής των Πρασίνων, ο οποίος ζήτησε την απομάκρυνση από τα καθήκοντά του «υπεύθυνου αυτής της επιχείρησης».
«Είδα τα βίντεο. Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους» αναγνώρισε ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου της Σαξονίας, ο συντηρητικός Μάρκους Ούλμπιγκ, που έκρινε «βαθύτατα προσβλητική» τη συμπεριφορά των διαδηλωτών και ανακοίνωσε ότι το υπουργείο του θα εξετάσει εξονυχιστικά την επιχείρηση των δυνάμεων επιβολής της τάξης.
Σήμερα ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας, Ούβε Ρέισμαν, υπερασπίστηκε εντούτοις την επιχείρηση των αρχών επισημαίνοντας ότι η προσφυγή στη βία ήταν αναγκαία, ενώ υποστήριξε ότι ορισμένοι εκ των αιτούντων άσυλο προέβησαν σε απειλητικές κινήσεις εναντίον των αστυνομικών.
Σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF κι έναν αριστερό τοπικό αξιωματούχο, τον Ρίτσο Γκέμπχαρτ, ο διευθυντής του κέντρου φιλοξενίας προσφύγων του Κλάουσνιτς διετέλεσε στέλεχος του ξενοφοβικού κόμματος AfD.
Μια διαδήλωση υποστήριξης των αιτούντων άσυλο έχει προγραμματιστεί αργότερα σήμερα μπροστά από το κέντρο φιλοξενίας, ανακοίνωσαν οι διοργανωτές.

Πάνω από 340 νεκρά προσφυγόπουλα μέσα σε έξι μήνες

Πάνω από 340 νεκρά προσφυγόπουλα μέσα σε έξι μήνες
Δύο παιδιά, κατά μέσο όρο, πνίγονται κάθε μέρα από το Σεπτέμβρη του 2015, στην προσπάθεια των οικογενειών προσφύγων και μεταναστών να διασχίσουν την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ ο αριθμός των θανάτων παιδιών αυξάνεται, δήλωσαν χτες εκπρόσωποι του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και της UNICEF. Από τον περασμένο Σεπτέμβρη, περισσότερα από 340 παιδιά, πολλά από αυτά μωρά και νήπια, έχουν πνιγεί στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο συνολικός αριθμός των παιδιών που έχασαν τη ζωή τους μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερος, λένε οι οργανώσεις, αφού τα κορμιά τους χάνονται στη θάλασσα.
Το κομμάτι του Αιγαίου ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα είναι από τις πλέον θανατηφόρες διαδρομές στον κόσμο για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Οι χειμερινές θαλασσοταραχές, η υπερφόρτωση και η κακή ποιότητα των σκαφών και του ναυαγοσωστικού εξοπλισμού αυξάνουν τον κίνδυνο ανατροπής, καθιστώντας πολύ πιο επικίνδυνο το ταξίδι. Με τους ανήλικους να αντιπροσωπεύουν το 36% των ατόμων που είναι εν κινήσει, η πιθανότητα να πνίγονται κατά τη διέλευση του Αιγαίου από την Τουρκία προς την Ελλάδα έχει αυξηθεί αναλογικά. Κατά τη διάρκεια των πρώτων έξι βδομάδων του 2016, 410 άνθρωποι πνίγηκαν από τους 80.000 που διέσχισαν την Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό ισοδυναμεί με ετήσια αύξηση κατά 35 φορές από το 2015.
Στο μεταξύ, περίπου 60 πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων περισσότερα από 20 παιδιά και βρέφη, διέσωσε ένας ψαράς με τη μηχανότρατά του, σε απόσταση 11 ναυτικών μιλίων από την Αλεξανδρούπολη. Οι 60 πρόσφυγες ήταν στοιβαγμένοι σε φουσκωτή λέμβο και καλούσαν απεγνωσμένα σε βοήθεια.
Ο ψαράς Παναγιώτης Καραβέτης, τους επιβίβασε με ασφάλεια στο σκάφος του, με το οποίο τους μετέφερε στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με συνοδεία του Λιμενικού. Στους πρόσφυγες προσφέρθηκαν φαγητό και ρούχα. Μετά την καταγραφή και ταυτοποίηση των στοιχείων τους, θα οδηγηθούν σε κέντρο φύλαξης του νομού, όπου θα φιλοξενηθούν έως και την έκδοση εντός των επόμενων ημερών των απαραίτητων εγγράφων, για να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Που πάμε τελικά ?? Είναι οι λαγοί ... μαρτυριάρηδες ??

Που πάμε τελικά ?? Είναι οι λαγοί ... μαρτυριάρηδες ??

   ►►  Η σύντομη πολιτική ιστορία της χώρας απο τον Κωστάκη μέχρι τον Αλέξη ... απο την εκδήλωση της κρίσης μέχρι σήμερα ... δημιούργησε μιά ιδιότυπη πολιτική αστική γεωγραφία. Η παλιά πασοκονεοδημοκρατία - με νέους αρχηγούς τον Κυριάκο και την Φώφη - θέλει να ξαναγεννηθεί απο τις στάχτες της για να παίξει ξανά τον ίδιο παλιό ρόλο τών αντικρατιστών της ιδιωτικής πρωτοβουλίας που θα φέρει την πολυπόθητη ανάπτυξη. Απο κοντά και ο γνωστός συρφετός εκείνων των ΜΜΕ που ονειρεύονται τις παλιές καλές μέρες. 
             Απο την άλλη μεριά ο Τσίπρας μέσα σε ένα χρόνο έχει "κάψει" τόσο πολιτικό κεφάλαιο που δεν έχει ματαγίνει ... τόσο που να φαίνεται πως η μόνη σανίδα σωτηρίας του είναι ... κάποιες ομάδες μέσα στο ξεχειλωμένο πασοκ, τα λιμά στυλ Κουβέλη και ποτάμι ... και κυρίως οι αλλαξοκωλιές με την καραμανλική νεοδημοκρατία !!! Απο κοντά και κάποια ... ντροπαλά για την ώρα στην όψη αλλά με σκούρα προιστορία ... ΜΜΕ που ελπίζουν να διατηρήσουν το σφυγμό της τσιπροκαμμενοκυβέρνησης.  

   ►►  Μέχρι τα τώρα κάθε μνημόνιο ... τρώει και έναν πολιτικό αρχηγό ... τρομάρα τους, αρχηγοί με ημερομηνία λήξης ... με τόσο εξώφθαλμο τρόπο που κάνει τους Μητσοτάκηδες να ακούν για συμμετοχή σε κυβέρνηση ή για υποστήριξη στις δικές τους ουσιαστικά θέσεις που μας κουβαλάει ο Τσίπρας απ΄το Βρυξελίνο ... και να τρέχουν στην αντίθετη κατεύθυνση σαν χεσμένοι λαγοί. Ως κλασικοί μητσοτάκηδες ... περιμένουν απο τους άλλους να βγάλουν το φίδι απο την τρύπα για να εμφανιστούν εκείνοι μετά με τις μαγικές φιδόσκονες ... αλλά αν η αστική εξουσία κινδυνεύσει δεν θα διστάσουν να πέσουν και πάλι πολύ χαμηλά ... σαν κλασικοί μητσοτάκηδες. Για την ώρα αρνούνται ... την οικουμενική κυβέρνηση ... που φαντάζει σαν η μόνη βραχυπρόθεσμη λύση του αστικού συστήματος εκτός απο τις εκλογές που στην δεδομένη φάση θα τους βάλει πιό πολύπλοκα προβλήματα. Το ενδιαφέρον είναι πως ο γκουρλομάτης Κυριάκος ... παίρνοντας τον φάκελο με τις Μερκελοδηγίες πλεύσης ... δήλωσε πως δεν θα ψηφίσει το ασφαλιστικό του Τσίπρα !!! Τη ίδια στιγμή οι ευρωπαίοι και οι ΔΝΤούδες (σε συμφωνία) φωνάζουν ... "κόψτε τις συντάξεις και μάλιστα κάντε την βασική 200τόσα €" !!! Φώς φανάρι ... πως στον ταλαίπωρο Αλέξη, τώρα που οι σφύξεις του πέφτουν αργά και σταθερά ... οι "ευρωπαίοι γιατροί" του χαμηλώνουν και το οξυγόνο !!! Γαμησέ το το παλληκάρι. Η κατάσταση αρχίζει να μοιάζει σαν τότε που οι ίδιοι "γιατροί" κόβαν το οξυγόνο στον Σαμαρά αφού όμως είχαν εξασφαλίσει τις εγγυήσεις και αποφασίσει πως η συνέχεια θα δοθεί με την βέβαιη εκλογική επικράτηση του Τσίπρα τον Γενάρη του ΄15. Με την διαφορά οτι τώρα, κόβουν μεν το οξυγόνο ... αλλά φαίνεται ισχυρά πως οι επιλογές τους ... δεν περιλαμβάνουν εκλογές. Α ρε κουφάλα "δημοκρατία" με τα αδιέξοδα που ποτέ δεν είχες !!!


   ►►  Φαίνεται πως ενδεχόμενες εκλογές στο άμεσο μέλλον ... θα βάλουν στους αστικούς μηχανισμούς εξουσίας ... κάποια πολύπλοκα προβληματάκια. Πρώτα και κύρια ... το παιδί ο Κυριάκος ... δεν μπορεί !!! Κάτι Καραμανλοανήψια και κάτι Ντορομπακογιαννογιοί (κανονικοί και με τον νόμο ... τι τραβάει και αυτή η μάνα !!!) ή κάποιο άλλο κρυφό φυντάνι ... δεν είναι έτοιμα ακόμα. Ψήνονται αλλά ακόμα δεν τρώγονται. Δεν πας ποτέ σε εκλογές εαν δεν έχεις στημένο τον διπολισμό και τα απαραίτητα δεκανίκια (πανάρχαιο γνωμικό της "δημοκρατίας"). Φαίνεται λοιπόν πως οι "ευρωγιατροί" δεν είναι διατιθεμένοι αυτή την στιγμή να επιτρέψουν στον Αλέξη ... ένα νέο πάρτυ σαν εκείνο που έστησαν με τον κλανόμαγκα τον Μεϊμαράκη τον Σεπτέμβρη του ΄15 ... για νάχει ο Τσίπρας να το τρίβει στην μούρη όσων παραπλανημένων τον κράζουν πως έκανε κωλοτούμπα. Το δροσερό παλληκαράκι ο Τσίπρας ... καλά το πήγε το παιχνίδι μέχρι τον Σεπτέμβρη. Οι "γιατροί" ήταν ικανοποιημένοι. Είχαν στα χέρια τους ένα μνημόνιο με 222 υπογραφούλες και κυρίως ... ένα μνημόνιο "περασμένο" με εκλογές !!! Μπίνγκο !!! Αλλά έλα που τα μνημόνια δεν είναι απολύτως τίποτα εαν δεν τα εφαρμόσεις. Με πορδές δεν βάφονται τα αυγά. Σε αυτό το σημείο και για αυτό τον λόγο οι εκλογές μπορεί να αποδειχθούν τουλάχιστον απρόβλεπτες ... αν όχι καταστροφικές. Με λίγα λόγια αυτή την στιγμή που τα δύο προηγούμενα μνημόνια σύν το αριστερό, το τρίτο και μακρύτερο πρέπει να εφαρμοσθούν ... ο ένας πόλος του επιθυμητού διπολισμού δεν μπορεί ... και ο άλλος πλησιάζει επικίνδυνα στην ημερομηνία λήξης. Επιπλέον τα λεβεντοποτάμια και η πολιτική νεκρανάσταση του κέντρου ... δεν περπατάνε. Οι "ευρωπαίοι γιατροί" καταλαβαίνουν πως θα τους είναι άχρηστη μια άλλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία της τάξης 150-160 βουλευτών για την εφαρμογή αυτών που έχουν υπογράψει. Χρειάζονται και πάλι κάτι πιό πλατύ (ο μαγικός αριθμός του καλοκαιριού, το 222) και αυτό δεν μπορεί να προκύψει απο εκλογές. Επίσης ακόμα δεν έχει ξεμπλέξει και ένα άλλο ζητηματάκι. Τα φασισταριά ... όσο η δίκη δεν τελειώνει - οι ευρωπαίοι καθώς και ο Τσίπρας (συνειδητά) φαίνεται πως δεν έχουν καμμιά όρεξη να την τελειώσουν - είναι πολιτικά ενεργά στον μόνιμο ρόλο τους ... ανάμεσα ... απο την μιά σαν πολύτιμο εργαλείο εκφασισμού της κοινωνίας που ούτως ή αλλοιώς απαιτεί επειγόντως η περίσταση ... και απο την άλλη σαν το πολύτιμο πολυεργαλείο του μπαμπούλα της "δημοκρατίας". Οσο κανένας τοιούτος "δημοκράτης" δεν έχει τον κώλο ... έστω να καταδικάσει τα φασισταριά σε ένα έστω αστικό δικαστήριο ... ή δεν έχει απο την άλλη τον κώλο να τα απαλλάξει ή έστω να βάλει δυό-τρείς στην μπουζού για να "καθαρίσουν" οι υπόλοιποι ... τόσο καλύτερο για την "δημοκρατία" να μην τελειώνει η δίκη και τα φασιστάκια να συνεχίζουν να παίζουν τον χρήσιμο και κρίσιμο για την εξουσία ρόλο τους. Ολοι ξέρουν πως ... αν τα φασισταριά θα κρυφτούνε στις τρύπες σαν χεσμένα ποντίκια ή αν θα ελπίζουν να ζήσουν περασμένα μεγαλεία ... είναι τελικά αλλουνού παπά ευαγγέλιο. Του λαού.


   ►►  Ο λαός. Ολος ο υπηρετικός πολιτικός συρφετός της αστικής εξουσίας είχε (και ακόμα έχει) ... μιά κρυφή ελπίδα. Ο λαός να αντιδράσει και τώρα όπως αντέδρασε μετά τις εκλογές του ΄12 και την νίκη του Σαμαρά. Να κάτσει δηλαδή ήσυχος στον καναπέ του για να κλωσήσει τα αυγά του που έχουν μέσα την ελπίδα. Ομως τώρα ... δεν υπάρχει στον ορίζοντα ορατή καμμιά τέτοια ελπίδα. Είναι αντικειμενικά γελοίες οι προσπάθειες του Τσιπρομηχανισμού να δημιουργήσουν τέτοιες ελπίδες (η ευνοική ρύθμιση χρέους, ο ερχομός της ανάπτυξης)... όσο ανεκδιήγητες είναι και οι προσπάθειες τύπων σαν τον Λαζόπουλο να βαφτίσουν ελπίδα ... την απαλλαγή απο τον παρανοϊκό σακάτη Σόϊμπλε που θα ανοίξει διάπλατα τον δρόμο της δημοκρατικής Ευρώπης αρκεί να μείνουμε εκεί με εθνικό σχέδιο (λέτε ο Λαζόπουλος να έχει ποντάρει και τίποτα μικροποσά στην οικουμενική ??), γνώση και μυαλό !!! Αλλο τόσο αντικειμενικά γελοίες είναι οι νεοφιλελέδικες προσπάθειες να βαφτίσουν ... ελπίδα ... την καταστροφή του "σοβιετικού" κράτους που στήνει ο Τσίπρας και οι ημέτεροι. Αλλο όμως αντικειμενικά ... και άλλο υποκειμενικά. Αλλο δηλαδή οτι αυτές οι προσπάθειες είναι στην πράξη ατελέσφορες (δεν βγαίνει ο λογαριασμός) ... και άλλο πως χαμπαριάζει την κατάσταση ο λαός. 

             Την ίδια στιγμή ο λαός βλέπει την αριστερά που θα τον έσωζε ... εκτός απ΄το οτι προσπαθεί να του πάρει το κεφάλι εδώ και τώρα ... να τον μπλέκει σε περιπέτειες που βρωμάνε μπαρούτι, καψαλισμένο κρέας και χυμένο αίμα. Τα παλιά όνειρα για τα χρυσά κουτάλια του ευρώ ... δίνουν την θέση τους στο εφιάλτη που τον οδηγεί στην κρεατομηχανή χωρίς ευρώ στην τσέπη ... και χωρίς να βρίσκεται κανένας καριόλης να του πεί πως θα τον βγάλει στο ξέφωτο. Κοιτάει ο λαός σαν τρελλός γύρω του απο κάπου να πιαστεί. Δεν βλέπει καμμιά εύκολη, εύπεπτη και κυρίως καναπεδάτη λύση σαν τον Αλέξη του ΄12. Τα αναχώματα τα πήρε το ποτάμι και τα έριξε στους υπονόμους. Αδιέξοδο. Τελειώσαν οι "επόμενοι"
             Κοιτάει και ψάχνει αλλοπαρμένος ο λαός στην γύρα ... και βλέπει μόνο κάτι καθόλου σίκ και καναπεδάτο ... κάτι που του φωνάζει πάλεψε ... πάρε την τύχη στα χέρια σου. Γνωστά αυτά να μην τα αναλύουμε. Είναι το ΚΚΕ. Αντικειμενικά στον λαό δεν έχει μείνει τίποτα άλλο. Υποκειμενικά ... θα δείξει αν αυτό το καταλαβαίνει !!! Πάντως μέχρι στιγμής μερικά σημάδια είναι καλά. Το ΚΚΕ ... βράχος στην θεωρητική του ανάλυση και στην πολιτική του πραχτική. Οι κοινωνικοί αυτοματισμοί για την ώρα δεν φαίνεται να κάνουν την δουλειά τους τόσο εύκολα και απλά όσο την έκαναν παλιότερα. Οι αλληλοδιασπάσεις και οι κατακερματισμοί του όποιου κινήματος πάει να αναπτυχθεί δεν φαίνεται να περπατάνε καθόλου εύκολα. Πολλοί εργαζόμενοι, όπως και άνεργοι σηκώθηκαν απ΄τον καναπέ. Οτι σηκώνεται σήμερα απο τον καναπέ ... πιό εύκολα απο παλιά θα βρίσκει μπροστά του τις ταξικές δυνάμεις. Ο αναπόδραστος εκφασισμός που καλλιεργεί η κάθε αστική εξουσία (όσο αριστερή και να θέλει να φαίνεται) ... όταν φτάνει σε αδιέξοδα ... θα δείχνει χλωμός και γραφικός όσο στο κίνημα θα επικρατούν ταξικά χαρακτηριστικά. Ο μπαμπούλας του προσφυγικού δεν θα μπορεί να παίξει τον ρόλο που επιδιώκουν ... όσο οι εργάτες και οι αγρότες ... δείχνουν αλληλεγγύη στα σκούρα δέρματα και πλακώνουν στις καρπαζιές τις μαύρες ψυχές. Το ορατό (παρ΄ότι εμβρυικό) παράδειγμα της ταξικής συμμαχίας εργατών-αγροτών ... αρχίζει να μπαίνει σε περισσότερα μυαλά ... την ίδια ώρα που τα ακλόνητα πάλαι ποτέ δόγματα ... "ανήκομεν εις την Δύσην", "η Ευρωπαική Ενωση είναι το μέλλον μας" ... αρχίζουν να παρουσιάζουν κάποιες δυσλειτουργίες στην σκέψη μεγαλύτερων μαζών. 
             Είδομεν. Αλλά - εμείς, ο λαός - ας μη νομίσουμε οτι η τίγρης είναι ξεδοντασμένη ... ούτε να πιστέψουμε (όπως πολλές φορές το κάναμε στο παρελθόν) οτι θα την αναγκάσουμε να μας επιτρέψει να τις λιμάρουμε τα δόντια. Το κεφάλαιο και η εξουσία του για να επιβιώσει πρέπει να καταστρέψει εμάς ... και εμείς δεν θα σωθούμε αν δεν την καταστρέψουμε. Ακριβώς σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε και εμείς ... και εκείνοι.

   ►►  Εκείνοι ... όταν τα γάλατα σφίγγουν ... θυμούνται το καλό του "έθνους" και της "πατρίδας" και ζητάνε ενότητα !!! Τι είδους ενότητα εννοούν ?? Να ενωθούμε εμείς με εκείνους για το καλό της "πατρίδας" ... δηλαδή να ξανακάτσουμε στον καναπέ μας ... και να τους επιτρέψουμε να μας κυβερνήσουν οι πολιτικοί υπηρέτες τους όλοι μαζί ενωμένοι ... μέχρι να μας γδάρουν κύτταρο-κύτταρο μέχρι το κόκκαλο. Οικουμενική κυβέρνηση το λένε ... αλλά για την ώρα ... τα υπαλληλάκια της αστικής εξουσίας το παίζουν δύσκολοι. Και τα δεξιά και τα αριστερά. Οι ευρωπαίοι ... τα σενάρια της οικουμενικής ... τα χρησιμοποιούν για την ώρα μόνο σαν μέσο πίεσης προς όλες τις κατευθύνσεις. Δεν φαίνεται πως έχουν αποφασίσει για την άμεση εφαρμογή τέτοιων σεναρίων. Ολοι όμως οι υπηρέτες της αστικής εξουσίας καταλαβαίνουν πως οι εφαρμογές των συμφωνιών τους αργά ή γρήγορα ... θα απαιτήσουν οικουμενικές κυβερνήσεις ή τουλάχιστον κυβερνήσεις διευρυμένων πλειοψηφιών που θα θέτουν εκτός αγώνων όλο και πλατύτερες μάζες εργαζομένων.

               Την ίδια στιγμή ο "φαιδρός και γραφικός" Λεβέντης ... παρότι αρνείται επίμονα τον ρόλο του λαγού ... τίποτα δεν τον εμποδίζει να προτείνει σαν πρωθυπουργό μιάς μελλοντικής οικουμενικής που θα αποτελέσει την "σωτηρία μας" και θα μετέχουν Σύριζα, ΝΔ και άλλα λιμά ... τον Προβόπουλο !!!
    
   ►►  Με λίγα λόγια η αστική εξουσία ... στις δυσκολίες της στην εφαρμογή της ... θέλει παγιδευμένο τον λαό. Παγιδευμένο μέσα στην "δημοκρατία τους" ... δηλαδή παγιδευμένο μακρυά απο τους αγώνες ... παγιδευμένο στον καναπέ. Εξάλλου οι δυσκολίες στην εφαρμογή των επιλογών της αστικής εξουσίας ... πάντα προκύπτουν απο τις λαικές αντιδράσεις και απο τίποτα άλλο. Οτι δυσκολίες προκύπτουν για την εξουσία ... απο τους εταίρους στην ΕΕ-ΝΑΤΟ ή απο ενδοαστικές διαμάχες ή τελικά απο τα αντικειμενικά αδιέξοδα του καπιταλισμού (σε φάσεις ανάπτυξης ή κρίσης ) ... τόσα χρόνια έχουμε μάθει πως λύνονται πάντα, ωραία και καλά ... υπέρ του κεφαλαίου ή μερίδων του και πάντα με τον λαό να μαζεύει τα ψίχουλα απο το τραπέζι στις καλές εποχές και την καταστροφή στις δύσκολες. Ουσιαστικά προσπαθούν και πάλι στο πραγματικό λαϊκό δίλημμα ... αγώνας απέναντι σε κάθε μορφή αστικής εξουσίας ή αγώνας υπέρ της μιάς έκφρασης της εξουσίας και κατά της άλλης και τούμπαλιν (διπολισμός δηλαδή) ... να εξαφανίσουν το πρώτο σκέλος. Αν και τώρα το καταφέρουν ... θα έχουν και πάλι βάλει τον λαό σε θέση ... "συνυπεύθυνου" στις δυσκολίες τους. Θα έχουν παγιδεύσει τελικά ένα λαό να πληρώσει τον λογαριασμό με αίμα ... στο όνομα των παλιών ψιχίων που αντικειμενικά δεν θα μπορέσουν να του ξαναδώσουν ... έαν δεν μεσολαβήσει μαζική καταστροφή. 
             Η σημερινή πολιτική έκφραση αυτής της χυδαίας "δημοκρατικής" τακτικής ... αυτή την στιγμή βρίσκεται στα χέρια της συριζανέλ κυβέρνησης αλλά και είναι αποδεκτή απο σύσσωμο τον συρφετό των ΜΜΕ (παρότι σε επιμέρους σημεία την πέφτουν στον Τσίπρα) αλλά και απο ολόκληρη την κομπανία της "δημοκρατικής" αντιπολίτευσης !!! Ποιά είναι αυτή η έκφραση ... ποιό είναι τελικά το επιχείρημα ?? Η κυβέρνηση Τσίπρα εκβιάστηκε να ψηφίσει μνημόνιο αλλά όμως ο λαός το ενέκρινε στις εκλογές του Σεπτέμβρη. Με ένα σμπάρο ... πέντε-έξι τρυγόνια. Ο Τσίπρας τελικά δεν έκανε κωλοτούμπα, είπε κάτι υπερβολές με καλή και προπαντός αριστερή πρόθεση και κάτι ψεματάκια αλλά ο λαός του τα συγχώρεσε ... ο λαός διάλεξε τον Τσίπρα να εφαρμόσει το μνημόνιο ... η αντιπολίτευση έσωσε μεγαλόψυχα την χώρα το καλοκαίρι και τώρα που οι σφιγκτήρες της κυβέρνησης συσπώνται μοστράρει σαν ο πιό ικανός εφαρμογέας, κανένας στην αντιπολίτευση δεν αμφισβητεί την υπογραφή του Τσίπρα αλλά κλαίγονται κατόπιν εορτής για τους όρους που του έδωσαν εξουσιοδότηση να υπογράψει (εχει ξεχαστεί οριστικά εκείνη η σύσκεψη πολιτικών αρχηγών μετά το μερκελοτσιπροδημοψήφισμα) ... οι ευρωπαίοι τρίβουν τα χέρια τους ... τα φασισταριά αλωνίζουν ελεύθερα (όλα πιά) ... τα ΜΜΕ ψάχνουν και πάλι μιά μεγαλοψυχία ενότητας για το καλό της πατρίδας σαν εκείνη του καλοκαιριού ... και ο λαός μισοπνιγμένος σκέφτεται πως έτσι είναι η δημοκρατία.
             Εκανε πολύ καλά και σοφά η Αλέκα ... και τους τα είπε ένα χεράκι χτές στην Βουλή. Αυτό κύριοι το επιχείρημα είναι ... αυταρχικό και ολοκληρωτικό. Γιατί ?? Γιατί η κυβέρνηση σήμερα αντιμετωπίζει δύο προβλήματα. Πρώτα αντιμετωπίζει τα τμήματα εκείνα του κεφαλαίου (απο εφοπλιστές, ξενοδοχειάδες, φαρμακοβιομήχανους κλπ κλπ) που την στήριξαν για να φέρει το μνημόνιο ... χωρίς λαικές αντιδράσεις και δεύτερο το τμήμα του λαού που εξαπάτησε μαζί με εκείνο που δεν τους ψήφισε αλλά τώρα αγωνίζεται. Και στα @ρxίdi@ μας εμάς τα παράπονα που έχει το κεφάλαιο απο τον Τσίπρα και αυτός απο το κεφάλαιο. Αυτοί έχουν τρόπους να κάνουν την  δουλίτσα τους και να τα βρούνε. Αλλά ρε μέγιστε αριστερέ ηγέτη ... να λές στον λαό που αγωνίζεται και διεκδικεί πως είναι υποκινούμενος και θέλει να ρίξει την κυβερνησή σου ... είναι σα να λές πως ο ίδιος λαός στρέφεται ενάντια στην "δημοκρατία" ... επειδή τώρα μετάνοιωσε που σε ψήφισε σαν μαλάκας και αποφάσισε να διεκδικήσει. Στην "δημοκρατία τους" δεν χωράει το μετάνοιωμα. Και κάτι ακόμα πολύ πιό πούστικο. Οτι προβλήματα δημιουργεί τώρα στον Τσίπρα το κεφάλαιο που τον στήριζε (προσοχή οχι εκείνο που τον πολέμαγε επειδή υπάρχει προφανώς και τέτοιο) ... εκείνος τα πετάει στο κεφάλι του λαού που αγωνίζεται. Οποιος απο τον λαό το δέχεται σαν επιχείρημα ... αυτόματα αναιρεί κάθε σκέψη διεκδίκησης και αγώνα και πρέπει να περιμένει τις επόμενες εκλογές. Ετσι δεν λέει η "δημοκρατία" ??? Οποιος απο τον λαό το δέχεται σαν επιχείρημα ... αυτόματα βάζει την διεκδικησή του ... απέναντι και αντίθετη στην "δημοκρατία" !!! Να πως η επιδέξια χρήση της "δημοκρατίας" ... καταλήγει σε χυδαίο αυταρχισμό.  Απο τον σοσιαλισμό ξεκίνησαν και κοντεύουν να φτάσουν ...

   ►►  Η "δημοκρατία" τελικά δεν έχει αδιέξοδα. Βρίσκει πάντα λύσεις !!! Ο πρωθυπουργός εκτός απο το βασικό και ελεεινό επιχείρημα που αναλύσαμε ... έχει και δεύτερο που νομίζει πως είναι ισχυρό. Να περάσουν τα μέτρα, να τελειώσει η αξιολόγηση για να κάνουμε ρύθμιση του χρέους που θα φέρει την ανάπτυξη !!! Τρομερό. Δεν είναι καθόλου απαραίτητο σε αυτό το σημείο να αποδειχθεί το αντικειμενικό αδιέξοδο του επιχειρήματος. Η κατάσταση βγάζει μάτια πως ο λογαριασμός δεν βγαίνει ... αλλά και να "βγαίνει" ... απαιτεί την παραπέρα απαξίωση και καταστροφή της εργασίας αφού είναι πασιφανές πως τελικά και η ρύθμιση του χρέους εαν έρθει και όταν έρθει ... θα συνοδεύεται απο το τέταρτο μνημόνιο που θα φιλοδοξεί να εφαρμόσει οτι δεν κατάφεραν τα τρία προηγούμενα. 

             Ας συνδέσουμε τώρα τα δυό βασικά επιχειρήματα του Τσίπρα στα οποία συμφωνεί απόλυτα ολόκληρο το ευρώδουλο πολιτικό τόξο και οι γνωστοί λοιποί μηχανισμοί ... Ο λαός ψήφισε euro και μνημόνιο για να πετύχει το "εθνος" την ρύθμιση του χρέους με τους εταίρους ... με διαδικασίες και τρόπους που θα βρεί η "δημοκρατία". Είπαμε ... αυτή η "δημοκρατία" που δεν περιέχει τους λαϊκούς αγώνες επειδή ... τους θεωρεί αντίθετους στην "δημοκρατία". Σήμερα πρωί-πρωί ... κελάηδησε ... ένας άλλος λαγός ... ένας λαγός που δεν μαδάει. Ενας πιό σίκ, καθόλα "δημοκρατικός" αλλά και ραφινάτος λαγός. Ο πολύς κύριος Χατζηνικολάου και η καρδερίνα "Αγορά" ... Οι δανειστές απαιτούν επικύρωση της συμφωνίας με 180 ψήφους απο τη Βουλή ... για την ρύθμιση του χρέους που θα συνοδεύεται από πακέτο νέων σκληρών μέτρων !!!  
             Βλέπετε εσείς να ... μην λειτουργεί η "δημοκρατία" ??
               
                       
                  
   
 

Διαπιστευτήρια μπροστά στον υπουργό και... ΑΝΤΑΡΣΥΑ στους απολυμένους!

Διαπιστευτήρια μπροστά στον υπουργό και... ΑΝΤΑΡΣΥΑ στους απολυμένους!
Οσοι συμμετείχαν στη συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας (17/2/16), στο πλαίσιο της κινητοποίησης ΔΟΕ - ΟΛΜΕ - Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής, σωματείων Εκπαιδευτικών, έμειναν πραγματικά άφωνοι όταν ο εκπρόσωπος των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ/ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο ΔΣ της ΔΟΕ εξαπέλυσε μια απρόσμενη λεκτική επίθεση σε εκπροσώπους των απολυμένων εργαζομένων στα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης.
Το «έγκλημα» της εκπροσώπου των απολυμένων εργαζομένων, οι οποίοι μένουν στο δρόμο επειδή η κυβέρνηση κλείνει τα προγράμματα των ΚΔΒΜ, ήταν ότι στην αρχή της παρέμβασής της ευχαρίστησε το ΠΑΜΕ, για τη στήριξή του στο δίκαιο αγώνα που δίνουν.
Ο συγκεκριμένος συνδικαλιστής των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ, αφού διέκοψε επανειλημμένα τη νεαρή συναδέλφισσα, της έκανε και μάθημα με υποδείξεις του τύπου «...να ζητήσεις ευχαριστώ από τη ΔΟΕ και την ΟΛΜΕ, όχι από το ΠΑΜΕ, κανονικά δεν έπρεπε να είσαι εδώ..., από ποιον πήρες άδεια...».
Φυσικά, είναι δικαίωμα του καθενός, θα έλεγε κανείς, να κάνει «δηλώσεις νομιμοφροσύνης» και να «χτυπάει προσοχή» μπροστά στον εκάστοτε υπουργό. Ομως, η επίθεση σε νέους ανθρώπους που διεκδικούν τη ζωή τους, είναι τουλάχιστον αθλιότητα. Οι εργαζόμενοι μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους...
Φαίνεται ότι ορισμένοι κρατάνε γερά δεμένο τον «ομφάλιο λώρο» που τους συνδέει με τον κυβερνητικό συνδικαλισμό, δεν ξεχνάνε τα «χούγια» τους. Τόσα χρόνια πλάι - πλάι με τον ΣΥΡΙΖΑ, σε κοινά ψηφοδέλτια σε δεκάδες σωματεία, στα συλλαλητήρια που στήριζαν τις κυβερνητικές διαπραγματεύσεις και τις «κόκκινες» γραμμές του Τσίπρα, δεν ξεχνιούνται εύκολα. Τώρα ανακάλυψαν το μείζον πρόβλημα στα λεγόμενα μιας απολυμένης εργαζόμενης στη συνάντηση με τον υπουργό!
Πολλή μιζέρια... και αντι-ΠΑΜΕ εμμονές από κάποιους, σε μια περίοδο που η οργάνωση της πάλης απέναντι στη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ χρειάζεται να δυναμώσει, που μπορεί και πρέπει να βρεθούν στο δρόμο του αγώνα ακόμα περισσότεροι εργαζόμενοι, ειδικά νέοι, άνεργοι και ελαστικά εργαζόμενοι, δοκιμάζοντας τη δύναμη του κοινού ταξικού αγώνα!

Σ.

Απόψεις τόσο «νέες» όσο και ο καπιταλισμός...

Απόψεις τόσο «νέες» όσο και ο καπιταλισμός...
Oπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, «η ανακοίνωση της συμφωνίας "Μαρινόπουλου" - "Σκλαβενίτη" για τη δημιουργία νέας εταιρείας που θα περιλαμβάνει τα 33 υπερ-μάρκετ που ανήκουν στη "Μαρινόπουλος", οδηγεί σε σοβαρές ανακατατάξεις στον κλάδο του Εμπορίου (...). Αυτές τις μέρες, η εργοδοσία του "Μαρινόπουλου" κλείνει καταστήματα και προχωράει σε δεκάδες απολύσεις, ενώ σχεδιάζει και νέα μείωση 8% στους μισθούς. Ταυτόχρονα, δε λέει κουβέντα για το τι θα απογίνει με τους 10.000 περίπου εργαζόμενους που εργάζονται στα εκατοντάδες Super Market και τα express της επιχείρησης». Στο φόντο αυτών των εξελίξεων, καλεί τους εργαζόμενους στο «Μαρινόπουλο» σε επαγρύπνηση και αγώνα για τη διασφάλιση της δουλειάς και των δικαιωμάτων τους.
***
Αυτό το κάλεσμα, όμως, έκατσε πολύ βαρύ στον αρθρογράφο της ιστοσελίδας «news247», Σ. Ζάχαρο, ο οποίος έσπευσε με άρθρο του να το κατακεραυνώσει. Και τι δεν είπε:
«Μια μακρινή ανάμνηση ενός κόσμου που χάνεται. Δυστυχώς, πρόκειται για τη σκληρή πραγματικότητα μιας χώρας που αρνήθηκε να εκσυγχρονιστεί, εμμένοντας σε ένα φαύλο παρελθόν. (...) Οι συνδικαλιστές ονειρεύονται έναν παραδεισένιο κόσμο, όπου οι απολύσεις είναι άγνωστη λέξη, αλλά μυστηριωδώς προσλαμβάνονται διαρκώς νέοι εργαζόμενοι, ενώ δίνονται αυξήσεις και προνόμια (...). Οσα αναφέρουν στις ανακοινώσεις τους και όσα πρεσβεύουν, δεν απηχούν τις ανάγκες μιας σύγχρονης κοινωνίας. Είναι κολλημένοι σε κλισέ και νοοτροπίες άλλων εποχών».
Κολλημένος σε άλλες εποχές, λοιπόν, όποιος τον 21ο αιώνα διεκδικεί το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Και ποιο είναι το σύγχρονο και το προοδευτικό σύμφωνα με τον αρθρογράφο; Να μπορούν οι καπιταλιστές να ανοιγοκλείνουν τις επιχειρήσεις όποτε εκείνοι θέλουν, να πετάνε τους εργαζόμενους στο δρόμο και αυτοί να μη βγάζουν άχνα! Γιατί όχι και με μπάλα στα πόδια; Πράγματι, όλα αυτά είναι τόσο καινούρια και σύγχρονα όσο και ο ίδιος ο καπιταλισμός. Τουλάχιστον 200 ετών δηλαδή... Ενάντια σε όλα αυτά πάλεψε σκληρά η εργατική τάξη, πληρώνοντας ακόμα και με αίμα. Αλλά ο αρθρογράφος, που διαφημίζει τη σύγχρονη σκλαβιά και βαρβαρότητα, τα βρίσκει πολύ «μπανάλ» όλα αυτά...
***
Οσον αφορά τις διεκδικήσεις των εργαζομένων (κανένας εργαζόμενος να μη χάσει τη δουλειά του, καμία μείωση μισθών κ.λπ.), τις χαρακτηρίζει «εξωφρενικές, ιδίως για μια κοινωνία που έχει υποστεί εν συνόλω αυτά που οι ίδιοι απορρίπτουν». Η αλήθεια είναι ότι αυτό το εξοργιστικό επιχείρημα του «κοινωνικού αυτοματισμού» και της «εξίσωσης» όλων των εργαζομένων προς τα κάτω, στο όνομα μάλιστα της «ισότητας», επανέρχεται όλο και πιο συχνά στην αστική προπαγάνδα. Τα ίδια λέει π.χ. και η κυβέρνηση: για το αντιασφαλιστικό έκτρωμα ότι είναι δικαιότερο για τους φτωχότερους, για τα αντιλαϊκά μέτρα ενάντια στους φτωχούς αγρότες ότι τάχα δε γίνεται οι μισθωτοί να πληρώνουν για τους αγρότες και πάει λέγοντας. Με τον ίδιο τρόπο κρύβουν κάθε φορά ότι τις συνέπειες και τα «σπασμένα» της καπιταλιστικής κρίσης, όπως και την προσπάθεια ανάκαμψης από αυτή, δεν τα πληρώνει «εν συνόλω» η κοινωνία, αλλά μόνιμα οι μισθωτοί, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες, η νεολαία.
Το ότι βέβαια ο Μαρινόπουλος (και ο κάθε Μαρινόπουλος) μπορεί να πλουτίζει επί χρόνια εκμεταλλευόμενος τη δουλειά των εργαζομένων και μετά να «την κάνει», φορτώνοντας τα σπασμένα σε αυτούς, δεν είναι προφανώς «εξωφρενικό», αλλά το «φυσιολογικό» και πολύ λογικό στον καπιταλισμό που οι ίδιοι υπερασπίζονται. «Η οικογένεια Μαρινόπουλου βέβαια έχει κεφάλαια, αλλά ούτε οι ίδιοι οι συνδικαλιστές δεν πιστεύουν ότι θα βάλει από την τσέπη της τόσα χρήματα όσα χρειάζονται για να ξανακάνει βιώσιμη την εταιρεία». Τόσο απλά...
Απέναντι σε αυτή τη μαύρη προπαγάνδα, οι εργαζόμενοι πρέπει να προτάξουν τις δικές τους σύγχρονες ανάγκες και την πάλη για την ικανοποίησή τους.

«Παράλληλα» κολπάκια

«Παράλληλα» κολπάκια
Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, λέει ο λαός μας και το θυμηθήκαμε με αφορμή τα όσα συμβαίνουν αυτές τις μέρες στη Βουλή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για το λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα» που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Ολη αυτή η συζήτηση, λοιπόν, θα μπορούσε να συμπυκνωθεί σε μία φράση για το «παράλληλο πρόγραμμα», του υπουργού Υγείας, Ανδ. Ξανθού. Είπε: «Η κοινωνία έχει ανάγκη μια αίσθηση ανακούφισης, γιατί είναι ζορισμένη και δυσφορεί απέναντι στα μέτρα λιτότητας που εμπεριέχονται στη συμφωνία με τους δανειστές». Κυνικό μεν, αλλά αληθινό. Η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει μια «αίσθηση» ανακούφισης, που στην πραγματικότητα είναι μια ψευδαίσθηση, μια κοροϊδία, ένας αντιπερισπασμός ότι με τα συγκεκριμένα μέτρα, που αφορούν στον τομέα της Υγείας, υλοποιείται φιλολαϊκή πολιτική.
Αυτή είναι η επιδίωξη της κυβέρνησης. Να δημιουργήσει την αίσθηση στα λαϊκά στρώματα και όχι να θεσμοθετήσει για να λειτουργούν κοινωνικές και υγειονομικές υπηρεσίες δημόσιες και δωρεάν για όλους. Και την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση σχεδιάζει να περάσει το Ασφαλιστικό, τα Εργασιακά, νέους φόρους, τις ιδιωτικοποιήσεις και άλλα αντιλαϊκά μέτρα σε βάρος των λαϊκών οικογενειών.
Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το «παράλληλο πρόγραμμα» έρχεται να το ρίξει σαν στάχτη στα μάτια του λαού για να κρύψει το αντιλαϊκό περιεχόμενο της πολιτικής της.
Αν δει κάποιος αναλυτικά τι περιέχει το «παράλληλο πρόγραμμα» και τι ακριβώς συζητήθηκε επ' αυτού χτες στη Βουλή, καθώς και τις παρεμβάσεις των βουλευτών του ΚΚΕ (αναλυτικό ρεπορτάζ στις σελίδες 6 - 8 στο σημερινό «Ριζοσπάστη») θα διαπιστώσει εύκολα ότι μπορεί κάποια από τα μέτρα να απαντούν σε ορισμένα προβλήματα που υπάρχουν και οξύνονται εξαιτίας της κρίσης και της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων (άλλωστε, και οι προηγούμενες κυβερνήσεις προσπάθησαν να πάρουν μέτρα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας), δεν συνιστούν όμως αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.
Πολύ περισσότερο, υπάρχουν και διατάξεις που διευκολύνουν την προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στην Υγεία (βλέπε λειτουργία του Νοσοκομείου Σαντορίνης σε καθεστώς ΑΕ).
Αυτό όμως που έχει σημασία να δούμε, είναι το πνεύμα που συνοδεύει το «παράλληλο πρόγραμμα», όπως το περιγράφει ο υφυπουργός Υγείας σε χτεσινή του συνέντευξη. Λέει λοιπόν: «Μπορούμε να χαράξουμε έναν διαφορετικό δρόμο, παρά το ασφυκτικό πλαίσιο της διαπραγμάτευσης». Αυτό είναι το πολιτικό «ζουμί» για την κυβέρνηση. Και αυτό είναι και το μεγαλύτερο ψέμα.
Ισχυρίζονται, δηλαδή, ότι μπορεί να υλοποιηθεί μια πολιτική υπέρ του λαού και ταυτόχρονα υπέρ των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Την ίδια στιγμή που σχεδιάζουν από κοινού με τους εκπροσώπους ιμπεριαλιστικών μηχανισμών την αντιλαϊκή πολιτική για να ευνοηθεί το μεγάλο κεφάλαιο, εξαπατούν το λαό με φιλολαϊκά «παράλληλα» παραμύθια. Είναι μανούλες σ' αυτά τα κολπάκια.
Μέρα με τη μέρα δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να κρύψουν το πραγματικό τους πρόσωπο. Ενα πρόσωπο εχθρικό στο λαό και χαμογελαστό στο μεγάλο κεφάλαιο και τους μηχανισμούς του.
Ο λαός να μην πέσει στην παγίδα που του στήνουν. Πραγματικό αντίδοτο στη φτώχεια όπου τον καταδικάζουν είναι η συμμαχία και ο οργανωμένος αγώνας για την ανάκτηση των απωλειών από τα χρόνια της κρίσης, για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, ουσιαστική προστασία των ανέργων. Η πάλη για την ανατροπή του συστήματος που γεννάει φτώχεια και εξαθλίωση για το λαό προκειμένου να ανακάμψει το κεφάλαιο.

Αποφυλακίζεται ο φονιάς του Παύλου Φύσσα

Αποφυλακίζεται ο φονιάς του Παύλου Φύσσα
Αρχίζει να μετρά το χρόνο αντίστροφα μέχρι την αποφυλάκισή του ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς, ο οποίος δικάζεται για την υπόθεση της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής.
Ο κατηγορούμενος στις 18 Μάρτη θα βγει από τη φυλακή, καθώς συμπληρώνεται ο κύκλος και των δύο ενταλμάτων προσωρινής κράτησης που είχαν εκδοθεί σε βάρος του. Το ένα ένταλμα αφορούσε την ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα και το δεύτερο την κατηγορία για εγκληματική οργάνωση, αδίκημα για το οποίο έχουν παραπεμφθεί πρώην και νυν βουλευτές της Χρυσής Αυγής αλλά και στελέχη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης. Τον κίνδυνο για την επικείμενη αποφυλάκιση του φυσικού αυτουργού της δολοφονίας του Π. Φύσσα είχε επισημάνει η πολιτική αγωγή στη δίκη που έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Απρίλη αλλά αυτόν τον καιρό δεν εκδικάζεται λόγω της αποχής των δικηγόρων. Οι δικαστές του Εφετείου με σχετικό βούλευμα (260/2016) αντικατέστησαν την προσωρινή κράτηση του κατηγορουμένου με τους εξής όρους: Τον κατ' οίκον περιορισμό υπό 24ωρη αστυνομική φύλαξη με δυνατότητα μετάβασης μόνο στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων κατά τις μέρες της δικασίμου του με αστυνομική συνοδεία και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.
Η πολύμηνη ανάκριση, η καθυστέρηση στην έναρξη της δίκης και τα αλλεπάλληλα αιτήματα, κυρίως από την πλευρά της υπεράσπισης, οδήγησαν στην αποφυλάκιση όλων όσοι κρίθηκαν προφυλακιστέοι μετά την απολογία τους. Επιπλέον, οι αυστηροί περιοριστικοί όροι που είχαν επιβληθεί στους βουλευτές - κατηγορούμενους για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση - έχουν αρθεί σχεδόν για όλους.

Το «παράλληλο πρόγραμμα» είναι απολύτως ενταγμένο στη φιλοσοφία των μνημονίων

Το «παράλληλο πρόγραμμα» είναι απολύτως ενταγμένο στη φιλοσοφία των μνημονίων
Η παρέμβαση της Αλέκας Παπαρήγα στη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή
Η Αλέκα Παπαρήγα στο βήμα
Η Αλέκα Παπαρήγα στο βήμα
Eurokinissi
Κυρίες και κύριοι βουλευτές, δεν είναι «παράλληλο πρόγραμμα», είναι ένα πρόγραμμα απολύτως ενταγμένο μέσα στη φιλοσοφία του 3ου μνημονίου και των προηγούμενων. Και μάλιστα, αυτό το πρόγραμμα, πέρα από τις παροχές - ψίχουλα (μεγάλη η λέξη «ψίχουλα», ούτε ψίχουλα είναι) περιέχει μια σειρά από μέτρα, διαρθρωτικά, με τη μορφή συνενώσεων, συγχωνεύσεων, συμφωνιών, δημιουργία καινούργιων μορφών επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Περιέχει, δηλαδή, όλον εκείνο τον σκελετό μέσα στον οποίο θα περάσουν τα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα και στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής και της Υγείας του επόμενου μνημονίου που θα υπογραφεί, είτε όταν η κυβέρνηση πάρει καλό βαθμό στην «αξιολόγηση» είτε για τη λεγόμενη ρύθμιση του χρέους. Οντως είναι ένα έξυπνο «παράλληλο πρόγραμμα». Αλλά απολύτως ενταγμένο στη φιλοσοφία του μνημονίου.
Αυταρχική αντίληψη με κομψό τρόπο
Ο κύριος υπουργός είπε το εξής - ομολογουμένως, με κομψό τρόπο προβάλλεται μια αυταρχική αντίληψη. Αυτό, λέει, το νομοσχέδιο είναι μέσα στην αντίληψη και στις προσδοκίες, στις επιθυμίες της κοινωνίας. Το είπατε κομψά και θα εξηγήσω τι εννοώ. Καθημερινά, όμως, ακούμε από τον πρωθυπουργό, από τα στελέχη της κυβέρνησης, από βουλευτές που πάνε σε διάφορα πάνελ, το εξής: Μόλις κάποιος τούς κάνει κριτική - δίκαιη ή άδικη, πώς τη θεωρούν δεν έχει σημασία - απαντάνε: «Εχουμε την εντολή τριών εκλογικών αναμετρήσεων, και μάλιστα η τελευταία εκλογική αναμέτρηση μας έφερε πρώτους, μας ανέβασε ο λαός στην κυβέρνηση, εν γνώσει του υπογράψαμε μνημόνιο».
Αυτή είναι ή δεν είναι αυταρχική και ολοκληρωτική αντίληψη; Κανένα κόμμα - και εδώ βάζω και το δικό μας κόμμα - δεν έχει δικαίωμα μετά τις εκλογές και για κάθε θέμα και ανά πάσα στιγμή και για όλα τα χρόνια, μέχρι να γίνουν οι επόμενες, να θεωρεί ότι έχει ούτε των ψηφοφόρων του την εντολή. Πολύ περισσότερο που εσείς, το 80% να είχατε πάρει, πάλι δεν θα έπρεπε να το πείτε. Αντε το πολύ πολύ να πείτε «έχω την εντολή του 36% του ελληνικού λαού». Ούτε την εντολή των ψηφοφόρων σας. Ούτε εμείς μπορούμε να ισχυριζόμαστε τέτοιο πράγμα.
Δηλαδή, δεν έχουν δικαίωμα και αυτοί που σας ψήφισαν - και σας ψήφισαν κι αθώα, δεν το αμφισβητεί κανείς - να κάνουν μπλόκα, να κάνουν απεργίες, να κάνουν κινητοποιήσεις, να χρησιμοποιούν εκείνες τις μορφές πάλης που θεωρούν ότι ασκούν πίεση για να αποσπάσουν έστω κάποια μέτρα ανακούφισης; Τι θα πει αυτό; Δέκα φορές τη μέρα ακούμε αυτό το πράγμα. Αυτή είναι αντίληψη δημοκρατική, με το 36%, «η κοινωνία περιμένει το παράλληλο πρόγραμμα»;
Σας στήριξαν σημαντικά τμήματα του κεφαλαίου
Βεβαίως πήρατε την ψήφο. Δεν το αμφισβητεί κανείς. Δεν ψήφισαν τα δέντρα, άνθρωποι ψήφισαν. Σας ψήφισαν κάποιοι, εκατοντάδες χιλιάδες, που σας πίστεψαν, σας εμπιστεύτηκαν, που δεν ήθελαν να ψηφίσουν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και ήθελαν να δοκιμάσουν κάτι άλλο. Σας πίστεψαν. Είδαν το περιτύλιγμα βέβαια στο κουτί που τους προσφέρατε, όχι το σάπιο που υπήρχε από κάτω. Ομως, σας πίστεψαν. Είναι αυτοί που έλεγαν «απ' τα δέκα αν κάνει και το ένα και τα δύο και τα τρία εγώ είμαι ευχαριστημένος».
Αλλά υπήρχαν και εκείνοι που σας ψήφισαν ακριβώς γιατί ξέρανε ότι θα ακολουθήσετε την ίδια πολιτική στις ράγες των προηγούμενων κυβερνήσεων και γιατί πίστεψαν ότι εσείς μπορείτε να περάσετε τα ίδια και χειρότερα, χωρίς να υπάρχουν λαϊκές αντιδράσεις.
Σας ψήφισαν μεσαία στρώματα, ανώτερα μεσαία στρώματα, με τη βοήθεια του ναυτιλιακού κεφαλαίου, του τουριστικού κεφαλαίου, με τη βοήθεια των φαρμακοβιομηχάνων. Σημαντικά τμήματα του κεφαλαίου είπαν το εξής: «Αφού δεν μπορεί η ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ, θα στηρίξουμε τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί αυτός θα περάσει με τον καλύτερο τρόπο τα μέτρα». Δυσαρεστημένοι είναι κι αυτοί που σας ψήφισαν γιατί σας πίστεψαν, κι αυτοί που σας ψήφισαν γιατί περίμεναν ότι θα καταργήσετε τις λαϊκές αντιδράσεις.
Και αφήστε αυτό το κόλπο ότι όσοι παλεύουν στους δρόμους θέλουν να ανατρέψουν την κυβέρνηση, γενικά και αφηρημένα. Αυτοί που σας στήριξαν, αυτοί που ακολούθησαν τον "χάρτη" του Ομπάμα και των άλλων, βεβαίως και είναι δυσαρεστημένοι. Και βεβαίως αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να γίνει κυβέρνηση συνεργασίας με εσάς κορμό ακόμα, με Τσίπρα πρωθυπουργό. Και αν δεν μπορούν να το κάνουν αυτό τώρα μπορεί να θελήσουν να το κάνουν μετά από εκλογές. Αφήστε τα τώρα αυτά τα τρομοκρατικά στο λαό.
Ούτε ψίχουλα για τους ανασφάλιστους
Για να δούμε, όμως, τώρα το συγκεκριμένο, το «παράλληλο πρόγραμμα». Δίνετε 100 εκατ. ευρώ για 2,5 εκατ. ανασφάλιστους - που μπορεί να είναι και 3 εκατ., δεν ξέρω - όταν και ένα σημαντικό μέρος των ασφαλισμένων δεν μπορεί να πληρώσει τις συμμετοχές στα φάρμακα ή να κάνει τις εξωνοσοκομειακές εξετάσεις στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. 100 εκατ. ούτε ψίχουλα δεν μπορώ να τα πω. Εμείς ζητάμε δωρεάν για όλους.
Αυτά τα φαρμακευτικά πρωτόκολλα, τα πρωτόκολλα Υγείας, τα οποία έχουν εγκαινιαστεί τα προηγούμενα χρόνια, τα οποία τα υιοθετείτε, δεν στηρίζονται πάνω σε επιστημονικά κριτήρια. Κανείς δεν θέλει ούτε την πολυφαρμακία ούτε να περνάει δέκα φορές το χρόνο ακτινογραφίες και μαγνητικές κ.λπ. Δεν στηρίζονται καθόλου σε επιστημονικά κριτήρια, αν στηρίζονταν σε επιστημονικά κριτήρια κι εμείς θα τα δεχόμασταν, γιατί στο κάτω κάτω, όσο περισσότερες τέτοιες εξετάσεις, τα μονοπώλια κερδίζουν, δεν κερδίζει ο λαός.
Μεταφέρετε μια σειρά ευθύνες Υγείας στις συμπράξεις Τοπικής Διοίκησης, ΜΚΟ, τις χειρότερες μορφές συγκαλυμμένης επιχειρηματικότητας, οι ΜΚΟ με τα κότερα! Και με τον ΕΟΠΥΥ, ΠΕΔΥ κ.λπ. Ο ένας θα χρωστάει στον άλλο, ο ένας θα εκμεταλλεύεται τον άλλο. Εχετε ευτελίσει, και για να πω και τη λαϊκή φράση, έχετε εξευτελίσει κυριολεκτικά τη φιλανθρωπία, την κοινωνική αλληλεγγύη και τον εθελοντισμό.
Αντιδραστικό ταξικό πρόσημο
Λέτε ότι έχει ταξικό πρόσημο το «παράλληλο πρόγραμμα». Ναι, έχει. Να σας πούμε εμείς ποιο είναι το ταξικό πρόσημο, είναι αντιδραστικό ταξικό. Λέτε ότι στόχος της κοινωνικής σας πολιτικής είναι να άρετε τις κοινωνικές ανισότητες. Κι όταν μιλάτε για κοινωνικές ανισότητες, μιλάτε από κλάδο σε κλάδο, μέσα στον κλάδο, να διαιρέσετε αυτούς που παίρνουν 400 ευρώ σύνταξη με αυτούς που παίρνουν 800 και 900 ευρώ, τους άνεργους με τους εργαζόμενους, τις ελαστικές σχέσεις με τη μόνιμη δουλειά κ.λπ. Και θα βάζετε τον χαμηλόμισθο να πληρώνει αυτόν που δεν έχει τίποτα.
Ξαναλέμε, άλλο η κοινωνική αλληλεγγύη, άλλο ο ανθρωπισμός, άλλο ο εθελοντισμός. Και, αν θέλετε, υπάρχει πιο εθελοντικό κίνημα από το κίνημα των εργατών, των υπαλλήλων, των φτωχών μικρομεσαίων; Εθελοντικά μπαίνουν, δεν μπορούν διά της βίας και εθελοντικά αποφασίζουν και βγαίνουν.
Πάρτε το Νοσοκομείο της Σαντορίνης που το κάνετε μοντέλο! Ιδιωτικοποίηση των κρατικών νοσοκομείων στο όνομα του ότι στη Σαντορίνη υπάρχει εισόδημα. Δηλαδή, Υγεία ανάλογα με το τοπικό εισόδημα. Το ίδιο θα γίνεται και με τους δήμους. Ενας δήμος που έχει μια κοινωνική σύνθεση με μεγαλόμισθους θα μπορεί να προσφέρει περισσότερες ιατρικές υπηρεσίες. Ο φτωχός δήμος τι θα κάνει; Αν και όλοι οι δήμοι είναι σε κατάσταση χρεοκοπίας... Καθαρά ταξικό πρόσημο υπάρχει, δεν έχουμε καμιά αμφιβολία γι' αυτό...
Θέλετε ο λαός να μειώσει τις απαιτήσεις του
Και να σας πω και κάτι άλλο; Αυτά που φέρνετε, τα έχετε μελετήσει πολύ καλά και τις διεθνείς εξελίξεις. Κι εμείς τις μελετάμε τις διεθνείς εξελίξεις, εσείς για να προσαρμοστείτε, εμείς για να συμβάλουμε όσο γίνεται στην ανάπτυξη του κινήματος. Και εγώ να σας διαβάσω - είχε πάει ο κ. Τσίπρας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, βέβαια, κατά τη γνώμη μου, στις «διαδρομικές» εκδηλώσεις, δεν νομίζω ότι έχει υπόψη του, γιατί είναι απόρρητα αυτά, τον πυρήνα των αποφάσεων.
Τι λέει; Εκτιμά το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός ότι θα χαθούν 7 εκατ. θέσεις εργασίας και θα δημιουργηθούν μόνο 2 εκατ. θέσεις εργασίας, ως αποτέλεσμα των τεχνολογικών αναγκών στις 15 αναπτυγμένες και αναδυόμενες - όπως ονομάζονται - χώρες. Ποιες είναι οι χώρες αυτές; Κίνα, ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, Αυστραλία, Ινδία, Ιταλία και Τουρκία. Καταλαβαίνετε, δηλαδή, πού πάει η ανεργία στην Ελλάδα... Η τάση είναι ίδια και για τις υπόλοιπες. Και ας μην ενοχοποιήσουμε τις τεχνολογίες.
Θέσεις εργασίας θα χαθούν σε όλους τους βιομηχανικούς κλάδους, αλλά τις μεγαλύτερες απώλειες θα υποστούν ο κλάδος της υγειονομικής περίθαλψης, ο κλάδος της Ενέργειας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Θα ανέβει η ανεργία των γυναικών και βεβαίως ανάλογες είναι οι εκτιμήσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.
Επομένως, θέλετε από τώρα να υποβιβάσετε πλήρως, να γκρεμίσετε τις απαιτήσεις του λαού. Που οι απαιτήσεις του λαού δεν είναι γενικά και αφηρημένα, στον αέρα, πρέπει να βασίζονται σε αυτό που εμείς λέμε «χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά», στην προσφορά του - χωρίς το λαό δεν υπάρχει τίποτα, καμία παραγωγή, υπηρεσίες και τα λοιπά -, δεύτερον, στις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας, που υπονομεύονται από τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και τη συμμετοχή στην ΕΕ, και, τρίτον, στην πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας.
Δε μιλάμε γενικά για ανάγκες, υποκειμενικά επεξεργασμένες. Και θέλετε ακριβώς να οδηγήσετε στη λογική του πτωχοκομείου, στα συσσίτια, στα φακόριζα και στα γεμιστά, αυτά που τα λένε «χηρευάμενα», δεν ξέρω πώς τα λένε, είναι πιλάφι με λίγη ντομάτα. Εκεί θέλετε να ρίξετε το λαό, τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού, να μειώσει τις απαιτήσεις.
Εχει μείνει στην άκρη εδώ και χρόνια, όχι μόνο από σας, η συζήτηση για τις επαγγελματικές ασθένειες, για τους επαγγελματικούς κινδύνους, για την πρόληψη, για την εξειδίκευση της πρόληψης και της θεραπείας με βάση την ηλικία, το φύλο και τα λοιπά.
Δεν μπορείτε να κάνετε σύγχρονη κοινωνική πολιτική για το λαό
Και για να τελειώνουμε. Κοιτάξτε να δείτε, γιατί τα λέμε αυτά; Γιατί υπόσχεστε στο λαό ότι η λιτότητα που υπάρχει σήμερα είναι σε παρένθεση. Αυτά έλεγε και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, θα γίνει ανάπτυξη. Εμείς δε σας λέμε ότι δε θα γίνουν επενδύσεις στην Ελλάδα, μπορεί να γίνουν. Προϋπόθεση για τις επενδύσεις, προϋπόθεση για τη ρύθμιση του χρέους, προϋπόθεση για την «αξιολόγηση», είναι να μετατραπεί ο λαός, να ζει σε συνθήκες πτωχοκομείου. Αυτός θα είναι παράγοντας για να 'ρθουν οι επενδύσεις, άρα αυτά θα υπάρχουν και μετά τις επενδύσεις.
Και να σας πω: Βεβαίως ο επενδυτής δεν κοιτάζει μόνο φθηνή εργατική δύναμη, έχει και άλλες δεσμεύσεις, περιβαλλοντικές, μέχρι και δεσμεύσεις στρατιωτικών υποχρεώσεων σε πολέμους και τα λοιπά. Αυτή την ανάπτυξη μπορείτε να την εξασφαλίσετε, όσο την εξασφάλισαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Αλλά κοινωνική πολιτική σύγχρονη για το λαό, δωρεάν για όλους, ανεξάρτητα από φύλο, θρησκεία, όσοι ζουν στην Ελλάδα, αυτό δεν πρόκειται να το κάνετε γιατί δεν έγινε ούτε στην ευνοϊκή συγκυρία ανάπτυξης του καπιταλισμού.

TOP READ