29 Αυγ 2020

Ποια συμφέροντα ενοχλούνται από το Φεστιβάλ της ΚΝΕ;


Για την κορύφωση των εκδηλώσεων του φετινού «Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή» στις 19 Σεπτέμβρη και προκειμένου να υπάρξουν οι αναγκαίες προσαρμογές εξαιτίας της πανδημίας, η ΚΝΕ συμφώνησε με τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό να της παραχωρήσει το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.
Η συμφωνία αυτή ολοκληρώθηκε και τυπικά στις αρχές της περασμένης βδομάδας, με τη σύμφωνη γνώμη και της ΠΑΕ. Και ενώ η ΚΝΕ με ανακοίνωσή της ενημέρωνε την Πέμπτη για τον νέο χώρο διεξαγωγής των εκδηλώσεων, το απόγευμα της Παρασκευής ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός ενημέρωσε ότι αποσύρει τη συμφωνία!
Τι είχε προηγηθεί; Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το βράδυ της Πέμπτης και μετά την ανακοίνωση της ΚΝΕ, υπήρξαν αντιδράσεις από αθλητικούς «παράγοντες» και ορισμένους συνδέσμους, που ζητούσαν να μη δοθεί το γήπεδο στην ΚΝΕ. Είναι φανερό ότι αυτοί αξιοποιήθηκαν ως «μπροστινοί» πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων που θέλουν να βάλουν εμπόδια στο Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή», καθώς ενοχλούνται από την απήχηση της πολιτικής του ΚΚΕ στη νεολαία.
Το γεγονός εξάλλου ότι δεν υπάρχει καμία ουσιαστική εξήγηση για την υπαναχώρηση από τη συμφωνία δείχνει ακριβώς αυτό. Πολύ περισσότερο που το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, σε όλη την περίοδο από το 1974 μέχρι σήμερα, έχουν χρησιμοποιήσει πάμπολλες φορές γήπεδα, στην Αθήνα και παντού, για πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, χωρίς ποτέ να υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα. Τα ερωτήματα που προκύπτουν επομένως είναι πολλά και απευθύνονται προς όλους και προς την κυβέρνηση.

ΚΚΕ: «Απαράδεκτη η εικόνα Έλληνα αστυνομικού να πατάει με το γόνατο στο λαιμό, τον κουρδικής καταγωγής καρκινοπαθή διαδηλωτή…»


Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την καταστολή σε βάρος διαδηλωτών κουρδικής καταγωγής χθες, στη Θεσσαλονίκη, αναφέρει:
«Το ΚΚΕ καταδικάζει τις χτεσινές βίαιες προσαγωγές και την άγρια καταστολή από αστυνομικές δυνάμεις στη Θεσσαλονίκη σε βάρος διαδηλωτών κουρδικής καταγωγής, οι οποίοι συμμετείχαν σε διαμαρτυρία ενάντια στις διώξεις της κυβέρνησης Ερντογάν, την καταστολή, τις φυλακίσεις, τα βασανιστήρια, στο όνομα της αντιμετώπισης της “τρομοκρατίας” που οδήγησαν χτες στο θάνατο ακόμα μίας απεργού πείνας, της δικηγόρου Εμπρού Τιμτίκ (Ebru Timtik). Είναι απαράδεκτη η εικόνα Έλληνα αστυνομικού να πατάει με το γόνατο στο λαιμό, τον κουρδικής καταγωγής καρκινοπαθή διαδηλωτή -θυμίζοντας σε όλους τη φρικτή σκηνή της δολοφονίας του Φλόιντ στις ΗΠΑ- προκειμένου να τον ακινητοποιήσει.
Οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ είναι τεράστιες αφού, αντί να καταδικάσει το γεγονός και να αποδώσει άμεσα ευθύνες, την έπιασε πρεμούρα να καταδικάσει τις διαμαρτυρίες μέσω ανακοίνωσης του υπουργείου Εξωτερικών με αφορμή το συμβολικό κάψιμο ενός πανό με τη φωτογραφία του Ερντογάν, μην τυχόν “χαλάσει” το κλίμα “καλής γειτονίας” των τελευταίων ημερών με την τουρκική κυβέρνηση.
Τέλος, ο σχηματισμός δικογραφίας ενάντια στους δύο διαδηλωτές για διατάραξη φιλικών σχέσεων του ελληνικού κράτους με ξένο κράτος (βλ. Τουρκία), μόνο φαιδρότητα προκαλεί, την ίδια ώρα που η επιθετικότητα της τουρκικής κυβέρνησης κλιμακώνεται στο έδαφος των ανταγωνισμών, που οξύνονται στην περιοχή μας για τα συμφέροντα των μονοπωλίων της Ενέργειας βάζοντας σε κινδύνους τους λαούς της περιοχής».

Συγκέντρωση έξω από το τουρκικό προξενείο

Υπενθυμίζεται πως χθες το απόγευμα έγινε διαδήλωση έξω από το τουρκικό προξενείο, στην οδό Αγ. Δημητρίου με αφορμή τον θάνατο μετά από απεργία πείνας, στην Τουρκία, της δικηγόρου Ebru Timtik στη Θεσσαλονίκη. Στη διάρκεια της διαδήλωσης, οι διαδηλωτές έκαψαν συμβολικά ένα πανό με φωτογραφία του Τούρκου πρόεδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ άμεσα επενέβησαν οι αστυνομικές δυνάμεις που ήταν στο σημείο και προχώρησαν σε 2 προσαγωγές και ενημερώθηκε εισαγγελέας που διέταξε έρευνα για το περιστατικό.

Άγρια καταστολή αλά ΗΠΑ – Αστυνομικοί προσήγαγαν Τούρκο καρκινοπαθή, αφού του πάτησαν τον λαιμό με το γόνατο!


Μπορεί το ελληνικό και το τουρκικό κράτος να έχουν διαφορετικά ανταγωνιστικά συμφέροντα, τους ενώνει όμως η αντίθεσή τους ενάντια στον κοινό “εχθρό-λαό”.
Χτες το απόγευμα, διοργανώθηκαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, για τον θάνατο της Τουρκάλας δικηγόρου Ebru Timtik, που στην ουσία πρόκειται για δολοφονία της από τις τουρκικές αρχές.
Στην Αθήνα, η αστυνομία προχώρησε στην εφαρμογή του νόμου που βάζει στον γύψο τις διαδηλώσεις και απαγόρευσε δια της βίας στους διαδηλωτές να κατέβουν στο οδόστρωμα για να κατευθυνθούν στα γραφεία της Ε.Ε.
Την ίδια ώρα στη Θεσσαλονίκη, περίμεναν να ολοκληρωθεί η διαδήλωση στο τούρκικο προξενείο, για να προχωρήσουν σε δύο προσαγωγές Τούρκων αγωνιστών, η μία εξ αυτών με τη φαιδρή δικαιολογία ότι “ο δράστης” είχε κάψει μια αφίσα με το πρόσωπο του Ερντογάν, όπου ήταν χαραγμένη μια σβάστικα!
Ωστόσο, το πιο προκλητικό δεν ήταν οι αναίτιες προσαγωγές -λες και έπρεπε να καλύψουν το πλάνο για τη δουλειά τους-, αλλά ο άθλιος τρόπος με τον οποίο επιτέθηκαν στον Τούρκο αγωνιστή, ρίχνοντάς τον στο έδαφος, ενώ ένας αστυνομικός προσπάθησε ουσιαστικά να τον ακινητοποιήσει πατώντας τον στιγμιαία με το γόνατο στον λαιμό, θυμίζοντας σε όλους τη φρικτή σκηνή της δολοφονίας του Φλόιντ στις ΗΠΑ.
Η φωτογραφία και το βίντεο που ακολουθεί (με το επίμαχο σημείο μετά το 1.50) είναι από τη σελίδα Alerta και δείχνουν πως η καταστολή από τα όργανα του αστικού κράτους έχει το ίδιο απάνθρωπο πρόσωπο σε όλο τον πλανήτη.

Καταδικάζει την καταστολή σε βάρος διαδηλωτών κουρδικής καταγωγής στη Θεσσαλονίκη

 




Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την καταστολή σε βάρος διαδηλωτών κουρδικής καταγωγής χθες, στη Θεσσαλονίκη, αναφέρει:

«Το ΚΚΕ καταδικάζει τις χτεσινές βίαιες προσαγωγές και την άγρια καταστολή από αστυνομικές δυνάμεις στη Θεσσαλονίκη σε βάρος διαδηλωτών κουρδικής καταγωγής, οι οποίοι συμμετείχαν σε διαμαρτυρία ενάντια στις διώξεις της κυβέρνησης Ερντογάν, την καταστολή, τις φυλακίσεις, τα βασανιστήρια, στο όνομα της αντιμετώπισης της "τρομοκρατίας" που οδήγησαν χτες στο θάνατο ακόμα μίας απεργού πείνας, της δικηγόρου Εμπρού Τιμτίκ (Ebru Timtik). Είναι απαράδεκτη η εικόνα Έλληνα αστυνομικού να πατάει με το γόνατο στο λαιμό, τον κουρδικής καταγωγής καρκινοπαθή διαδηλωτή -θυμίζοντας σε όλους τη φρικτή σκηνή της δολοφονίας του Φλόιντ στις ΗΠΑ- προκειμένου να τον ακινητοποιήσει.


Οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ είναι τεράστιες αφού, αντί να καταδικάσει το γεγονός και να αποδώσει άμεσα ευθύνες, την έπιασε πρεμούρα να καταδικάσει τις διαμαρτυρίες μέσω ανακοίνωσης του υπουργείου Εξωτερικών με αφορμή το συμβολικό κάψιμο ενός πανό με τη φωτογραφία του Ερντογάν, μην τυχόν "χαλάσει" το κλίμα "καλής γειτονίας" των τελευταίων ημερών με την τουρκική κυβέρνηση.

Τέλος, ο σχηματισμός δικογραφίας ενάντια στους δύο διαδηλωτές για διατάραξη φιλικών σχέσεων του ελληνικού κράτους με ξένο κράτος (βλ. Τουρκία), μόνο φαιδρότητα προκαλεί, την ίδια ώρα που η επιθετικότητα της τουρκικής κυβέρνησης κλιμακώνεται στο έδαφος των ανταγωνισμών, που οξύνονται στην περιοχή μας για τα συμφέροντα των μονοπωλίων της Ενέργειας βάζοντας σε κινδύνους τους λαούς της περιοχής».

Συγκέντρωση έξω από το τουρκικό προξενείο


Υπενθυμίζεται πως χθες το απόγευμα έγινε διαδήλωση έξω από το τουρκικό προξενείο, στην οδό Αγ. Δημητρίου με αφορμή τον θάνατο μετά από απεργία πείνας, στην Τουρκία, της δικηγόρου Ebru Timtik στη Θεσσαλονίκη. Στη διάρκεια της διαδήλωσης, οι διαδηλωτές έκαψαν συμβολικά ένα πανό με φωτογραφία του Τούρκου πρόεδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ άμεσα επενέβησαν οι αστυνομικές δυνάμεις που ήταν στο σημείο και προχώρησαν σε 2 προσαγωγές και ενημερώθηκε εισαγγελέας που διέταξε έρευνα για το περιστατικό.  

902gr 

Βερολίνο: Αντιεμβολιαστές, ακροδεξιοί και συνωμοσιολόγοι αντιτίθενται στα μέτρα για τον κορονοϊό


germania koronoios
Διαδηλώσεις στο Βερολίνο κατά τ μέτρα του κορονοϊού και τη χρήση μάσκας

Δικαστήριο στη Γερμανία επέτρεψε τελικά την πραγματοποίηση σήμερα στο Βερολίνο διαδήλωσης κατά των μέτρων για τον περιορισμό της επιδημίας του κορονοϊού.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα οι γερμανικές αρχές είχαν απαγορεύσει τη διεξαγωγή της διαδήλωσης αυτής, αφού άλλη αντίστοιχη κινητοποίηση από τους ίδιους διοργανωτές είχε διαλυθεί στις αρχές του μήνα καθώς οι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που συμμετείχαν σε αυτή είχαν αψηφήσει τα μέτρα που ισχύουν για την αντιμετώπιση της επιδημίας covid-19 και δεν κρατούσαν τις αποστάσεις ούτε φορούσαν μάσκα.
Οι αρχές του Βερολίνου ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι απαγορεύουν τη διεξαγωγή της κινητοποίησης αυτής «για λόγους δημόσιας υγείας», καθώς θεωρούσαν ότι θα ήταν αδύνατο να τηρηθεί η απαραίτητη απόσταση του 1,5 μέτρου μεταξύ των διαδηλωτών.
Ωστόσο χθες Παρασκευή δικαστήριο δικαίωσε τους διοργανωτές της κινητοποίησης, εκτιμώντας ότι δεν υπάρχει a priori «άμεσος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία».
Οι διοργανωτές θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι συμμετέχοντες τηρούν την απαραίτητη απόσταση ασφαλείας μεταξύ τους, όμως δεν είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.
Με τίτλο «γιορτή της ελευθερίας και της ειρήνης» η εκδήλωση αυτή στην οποία αναμένονται χιλιάδες άνθρωποι -μεταξύ τους αντιεμβολιαστές, συνωμοσιολόγοι, ακόμη και ακροδεξιοί-θα πραγματοποιηθεί στην πύλη του Βρανδεμβούργου.
Ήδη χθες περίπου 1.500 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν ειρηνικά στο ίδιο σημείο, με την αστυνομία να τους κάνει συχνά συστάσεις να τηρούν τις αποστάσεις.
Μέχρι σήμερα, τα συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Γερμανία είναι 242.114 ενώ έχουν καταγραφεί 9.360 θάνατοι.
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Και στο τέλος κερδίζουν οι «κομμουνιστοσυμμορίτες»


Διαβάζουμε σε δημοσίευμα στην Καθημερινή πως ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, στρατηγός ε.α. Αλκιβιάδης Στεφανής, αναμένεται να μην παραστεί τελικά στην εκδήλωση που διοργανώνει στον Γράμμο και στο Βίτσι η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών του Στρατού, αφού η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσύρει τη συμμετοχή του.
Μια σχεδόν αυτονόητη κίνηση, που όμως έδωσε το δικαίωμα στα κάθε λογής φασιστόμουτρα να βγουν από το καβούκι τους και να αρχίσουν να αναπαράγουν τα γνωστά κλισέ περί «ιδεολογικής ηγεμονίας της αριστεράς».
Ίσως, αν το καλοσκεφτεί κανείς, η κυβέρνηση να μην είχε εξαρχής σκοπό να στείλει εκπρόσωπο στην εκδήλωση. Να ήθελε απλώς να προκαλέσει αντιδράσεις για να μπορέσει στη συνέχεια να δείξει πως υποχωρεί, αφήνοντας να εννοηθεί πως η «αριστερά» κυβερνάει αυτόν τον τόπο.
Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από αυτόν για να συσπειρώσει το συντηρητικό της ακροατήριο, κρατώντας το σε εγρήγορση, παρότι γνωρίζει προκαταβολικά πως όλο και κάποιος από αυτούς που περπατούν με τον εθνικισμό να τους τρέχει από τα μπατζάκια θα λοξοδρομήσει, αναζητώντας αλλού ένα πιο καθαρό ακροδεξιό αποκούμπι.
Πάντως, ακόμα κι αν η εκδήλωση γίνει τελικά χωρίς εκπρόσωπο της κυβέρνησης, αυτό δεν αναιρεί το γεγονός πως το κόμμα της ΝΔ, μαζί με τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, γνωρίζουν καλά ποιος ήταν και ποιος είναι ο πραγματικός τους εχθρός – τόσο στον εμφύλιο όσο και σήμερα.
Δεν έχουν αυταπάτες πως στον εμφύλιο ηττήθηκαν οι «κομμουνιστοσυμμοριτές» – ακούς Πρετεντέρη; –, αλλά ο λαός που πάλευε να γίνει νοικοκύρης στον τόπο του.
Δεν τα κατάφερε τότε, παρά τον τιτάνιο αγώνα που έδωσε κόντρα σε όλους και σε όλα, αλλά να είστε σίγουροι πως δεν αργεί η στιγμή που θα τα καταφέρει…
«Κι αν νικηθήκαμε δεν ήταν απ’ την τύχη ή τις αντιξοότητες, αλλά απ’ αυτό το πάθος για κάτι πιο μακρινό».
(Τάσος Λειβαδίτης)

ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΜΑΣΚΑΣ



 Ενώ τα κρούσματα της επιδημίας αυξάνονται επικινδύνως και η κυβέρνηση προσπαθεί να επιδείξει ψυχραιμία, όπως και στα ελληνοτουρκικά,  προωθώντας σαν εικόνα της τον πρωθυπουργό γεμάτο αυτοπεποίθηση που ελέγχει την κατάσταση και  τους υπουργούς δραστήριους και αποφασιστικούς, ο δημόσιος λόγος περί της επιδημίας εξαντλείται στα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό όπως εξαγγέλλεται η εφαρμογή τους από την κυβέρνηση. Το πώς αντιδρά η κυβέρνηση σε αυτήν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τις ευθύνες της, καθώς  οι ενέργειες της φαίνεται πως περιορίζονται στην επιβολή της χρήσης μάσκας  και στην καταστολή  κάθε παραβίασης εντολών σχετικά με  τη συμπεριφορά εν καιρώ πανδημίας.
          Η μάσκα, που μέχρι πρόσφατα φαινόταν σαν ένα ακραίο μέτρο και υπήρχε τέτοια αβεβαιότητα σχετικά με την αποτελεσματικότητά της στις συστάσεις από την κυβέρνηση και αλλού, καταλήγει να γίνει ένα πολύ ορατό σύμβολο ατομικής ευθύνης και συλλογικής αποφασιστικότητας για επίτευξη ελέγχου της εξάπλωσης της επιδημίας στην κοινότητα, παρόλο που η αποτελεσματικότητά της μπορεί να  είναι  περιορισμένη όταν δεν πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις και δεν συνοδεύεται με άλλα προληπτικά μέτρα.  Και μοιάζει και ειρωνικό σ’ όλη η Ευρώπη να επιβάλλεται σε δημόσιους χώρους η χρήση μάσκας,  όταν για χρόνια γινόταν προσπάθεια μέσω δικαστικών αποφάσεων να θεωρηθεί έκνομη η κάλυψη προσώπου και θεσπίζονταν νόμιμοι περιορισμοί στη χρήση ενδυμάτων που καλύπτουν τμήματα του προσώπου συνδέοντάς τα με ζητήματα ασφάλειας και ταυτοποίησης. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των ΔτΑ τον Ιούλιο 2014 έκρινε θεμιτή την απαγόρευση κάλυψης του προσώπου, νομιμοποιώντας αποφάσεις χωρών, όπως Βέλγιο και Γαλλία,  που απαγόρευαν σε  μουσουλμάνες γυναίκες να φορούν σε δημόσιο χώρο μπούρκα ή νικάμπ, ενώ στα 2018 στη Γαλλία ψηφίστηκε ειδικός νόμος που θεωρεί αξιόποινη πράξη την ηθελημένη κάλυψη προσώπου των συμμετεχόντων σε διαδήλωση.
           Όπως τα ρούχα εκτελούν πολλές διαφορετικές λειτουργίες το ίδιο ισχύει και για  τις μάσκες προσώπου.  Μεγάλη είναι  η ποικιλία των μασκών και διαφορετικές οι λειτουργίες που επιτελούν: Μάσκες για το κρύο, την άμμο, τον άνεμο, μάσκες κατάδυσης, μάσκες στρατιωτικών και αστυνομικών σωμάτων, μάσκες αθλημάτων, μάσκες χειρουργικές, μάσκες για προστασία από ασθένειες κλπ.  Οι μάσκες μπορεί να προστατεύουν, να αποτρέπουν την ταυτοποίηση, να αποκρύπτουν ή να αλλοιώνουν την ταυτότητα κάποιου. Μπορεί  λοιπόν να μην είναι μόνο η επιστημονική διαφωνία σε θέματα ελέγχου των λοιμώξεων ο μόνος παράγοντας που μπορεί να καθορίζει επιλογές σχετικά με τις μάσκες, εφόσον η δημόσια κάλυψη προσώπου  θα έχει πάντα περισσότερα από ένα αποτελέσματα. Και ίσως γι’ αυτό ενώ οι άνθρωποι συνηθίζουν να φορούν μάσκες προσώπου, στη συγκεκριμένη συγκυρία της πανδημίας  η χρήση της υπήρξε πηγή έντασης  για ορισμένους και αρκετοί τις σύνδεσαν με  θεωρίες συνωμοσίας. Η  απροθυμία μάλιστα πολλών για  χρήση μάσκας δεν είναι δύσκολο να ερμηνευθεί και ψυχολογικά. Ενώ η επιβολή χρήσης μάσκας στηρίζεται σε αυξανόμενες ενδείξεις ότι μπορεί να μειώσει την εξάπλωση της COVID-19, επειδή όμως η μάσκα είναι συγχρόνως και μια οπτική αναπαράσταση αυτής της απειλής κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν πιο φοβισμένοι και θέλοντας να πιστέψουν πως η επιδημία δεν θα τους επηρεάσει γίνονται απρόθυμοι να την φορέσουν.  
Αν και οι μάσκες από μόνες τους δεν θα σταματήσουν εντελώς την εξάπλωση του ιού, η επικοινωνιακή πολιτική που υιοθετείται από την κυβέρνησή μας, και όχι μόνο, μοιάζει να προωθεί τη χρήση τους σχεδόν σαν το μοναδικό πιο αποτελεσματικό τρόπο για να περιοριστεί η μετάδοσή του θεωρώντας τη μάσκα ως έμβλημα του δημόσιου πνεύματος και της πειθαρχίας για το καλό της κοινότητας.  Και δεν θα ήταν υπερβολή  να θεωρηθεί ότι οι κυρώσεις για παράβαση κανονισμών στη χρήση μάσκας, όπως πριν από μήνες στη διάρκεια της καραντίνας,  μοιάζει να είναι  σχεδόν η μόνη απάντηση των αστικών κυβερνήσεων στο ζήτημα της πολιτικής δημόσιας υγείας, καθώς ενθαρρύνει τους ανθρώπους να αναλάβουν ατομική ευθύνη για τη δική τους υγεία. Και είναι ένα ακόμα παράδοξο με τη μάσκα, πως παραμένει το μόνο όπλο μας, όπως και τον 19ο αι., για τον περιορισμό μεταδοτικών νόσων, σε μια εποχή που για κάθε πρόβλημα πιστεύουμε αυτόματα πως η τεχνολογία και η επιστήμη μπορεί να δώσουν λύσεις.
Περνώντας ο χρόνος, τα έκτακτα μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας διεισδύουν στην καθημερινή ζωή  και αποτελούν μέρος της ρουτίνας. Η μάσκα τείνει να γίνει ένα φυσικό και αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής μας σκευής και οι  άνθρωποι που δεν φορούν μάσκα στοχοποιούνται και  καταλήγουν να απολογούνται και να γίνονται αποδέκτες κριτικής και αντιπαράθεσης. Κατηγορούνται μάλιστα σαν αίτιοι της διασποράς της νόσου εξ αιτίας της ανευθυνότητάς τους που  ενεργοποιεί τον κοινωνικό αυτοματισμό σε μια διαδικασία παρόμοια μ’ εκείνη των πρώτων χρόνων της οικονομικής όταν  αλληλοκατηγορούνταν διάφορες ομάδες εργαζομένων σαν αίτιοι για την οικονομική κατάρρευση.
         Και η κατάληξη είναι, σχεδόν έξι μήνες μετά την εμφάνιση του κορωνοϊού, η μάσκα προσώπου να γίνεται πολιτικό ζήτημα. Και δεν είναι επειδή ένα τμήμα του πληθυσμού ανακάλυψε  στη χρήση της επίθεση κατά της ατομικής ελευθερίας, όσο γιατί  φαίνεται πως, μετά το οριζόντιο κλείδωμα την άνοιξη, αμφισβητείται η επάρκεια της κυβέρνησης που οι ενέργειές της περιορίζονται στην υποχρεωτικότητα της μάσκας και την εφαρμογή αστυνομικών μέτρων σε κάθε παράβαση. Η εστίαση μάλιστα σ’ αυτήν και την ατομική ευθύνη αποσπά το βλέμμα από την κατάσταση του συστήματος υγείας, τις σχέσεις των επιτροπών υγείας με την κυβερνητική εξουσία ή και την ενσωμάτωση της αστυνομικής καταστολής στην καθημερινότητα των ανθρώπων.
           Στις αρχές της πανδημίας, οι ίδιες οι ιατρικές αρχές αποτέλεσαν πηγή σύγχυσης σχετικά με τις μάσκες αφού αποθάρρυναν τη χρήση τους. Αργότερα, η αιτιολογία της διφορούμενης στάσης τους που αποδόθηκε  στην έλλειψη εμπεριστατωμένης έρευνας  έπεισε λιγότερο από όσο αν ομολογούνταν η ανάγκη εξασφάλισης μάσκας για τους εργαζόμενους στην υγειονομική περίθαλψη, την εποχή που υπήρχε έλλειψη. Η ρωγμή που ανοίγεται στην αξιοπιστία επιστημόνων υπονομεύει την εμπιστοσύνη προς αυτές. Ίσως θα μπορούσε να αποφευχθεί αυτό αν οι επιστήμονες ήταν πιο ξεκάθαροι στην εξήγηση των αποδεικτικών στοιχείων, ή ακόμα και στην έλλειψη αυτών, που καθοδηγούν στις αποφάσεις τους και  δεν συσκότιζαν τις σχέσεις τους με την κυρίαρχη εξουσία.
          Καθώς ο κόσμος συνεχίζει να αντιμετωπίζει την πανδημία του κορανοϊού, οι αξιόπιστες πληροφορίες από ειδικούς στη δημόσια υγεία θα συνεχίσουν να είναι αναγκαίες. Εάν ένας αξιωματούχος δημόσιας υγείας χάσει την αξιοπιστία του, η ανάκτηση της μπορεί να είναι αδύνατη. Η αποδοχή πολιτικών αποφάσεων από επιστήμονες όταν δεν υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία που να τις υποστηρίζουν υπονομεύουν την αξιοπιστία τους. 
Ενδεικτικό παράδειγμα για τη σύγχυση των δημόσιων μηνυμάτων που προέρχονται τόσο από αξιωματούχους δημόσιας υγείας όοο και από την κυβέρνηση είναι η συνέντευξη τύπου για το άνοιγμα των σχολείων της υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως. Και ενώ η ίδια η υπουργός  επαναλάμβανε για τα μέτρα που παίρνονται, πάντα μετά από εισήγηση των ειδικών,  για το ασφαλές άνοιγμά τους, στην ουσία αυτά τα περιόριζε στο μοναδικό ένα, τη χρήση μάσκας …αν εξαιρέσουμε βέβαια και τη χρήση ατομικού παγουριού ευγενική χορηγία κοινωφελούς Ιδρύματος Α. Λασκαρίδη. Η χρήση μάλιστα μάσκας αποκτά μαγικές ιδιότητες που καθιστά περιττή την απαιτούμενη  διατήρηση απόστασης ανάμεσα σε μαθητές, αφού σύμφωνα με την παιδίατρο λοιμωξιολόγο Παπαευαγγέλου  ο αριθμός μαθητών στην αίθουσα δεν έχει τις ίδιες συνέπειες με τον αριθμό πελατών σε ένα μαγαζί αφού θεωρεί το σχολείο μια κλειστή ομάδα που ζει μαζί. Κι έτσι ...επιστημονικά δικαιολογείται η πολιτική της κυβέρνησης και στο χώρο της παιδείας.

Ελληνοτουρκικά: Άτυπο Συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ – «Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα»



Εντείνεται η επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης, η οποία, με «αέρα στα πανιά» της από τα σχέδια ΝΑΤΟ – ΕΕ – ΗΠΑ, ανοίγει όλη τη βεντάλια των αξιώσεών της σε Αιγαίο – Κυπριακό – Μεσόγειο, στο ιμπεριαλιστικό παζάρι που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Στο πλαίσιο της τρίτης συνεχόμενης παράνομης NAVTEX για τις έρευνες στην ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα το «Οruc Reis» συνεχίζει να αρμενίζει συνοδευόμενο πάντα από τουκικά πολεμικά σκάφη. Η επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης εντείνεται με «αέρα στα πανιά» της από τα σχέδια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και το ιμπεριαλιστικό παζάρι που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Η κυβέρνηση δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια, καλλιέργησε ξανά κάλπικες προσδοκίες για το ρόλο των εταίρων. Προσερχόμενος στο άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη και την Παρασκευή στο Βερολίνο, στο πλαίσιο της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ δήλωσε: «Περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τις ανακοινώσεις Μπορέλ, σχετικά με τις επιλογές για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας. Το θεωρούμε απόλυτη αναγκαιότητα, προκειμένου να επιτευχθεί αποκλιμάκωση στην Μεσόγειο».
Ωστόσο, στη συνέντευξη Τύπου μετά το Σύμβούλιο, από τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Μπορέλ και τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Μάας, ακούστηκαν προτροπές, παραινέσεις και μια λίστα πιθανόν «κυρώσεων» προς την Τουρκία, για να συμμορφωθεί και να μην προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο. Σημειώνουμε ότι ο κατάλογος αυτών των «κυρώσεων» θα τεθεί υπό περαιτέρω διαμόρφωση και για μια ακόμη φορά παραπέμπεται για τη Σύνοδο Κορυφής στις 24-25 Σεπτεμβρίου.
Για πολλοστή φορά αποδεικνύονται φρούδες οι ελπίδες των αστικών κομμάτων, της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ.
Οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, έχουν τους λόγους τους και δεν θέλουν να έρθουν σε σύγκρουση με την αστική τάξη της Τουρκίας. Δεν θα διακινδυνεύσουν τα ισχυρά γεωπολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά συμφέροντά τους στη χώρα αυτή. Αντίθετα αναζητούν τρόπους για την έναρξη διαλόγου ανάμεσα στην Ελλάδα και Τουρκία για την προώθηση των συμφερόντων των πολυεθνικών.
Μητσοτάκης Μέρκελ Βερολίνο 1920
Πηγή: Eurokinissi
Τραπέζι «διαλόγου» στρώνουν οι ιμπεριαλιστές
Σε συνέντευξη που παραχώρησε την Παρασκευή η καγκελάριος Μέρκελ, τόνισε για μια ακόμη φορά την αναγκαιότητα του «διαλόγου» ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, χωρίς να υπάρξει η παραμικρή αναφορά για το πλαίσιο καθώς και την αναγκαιότητα τήρησης του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.
Οι ιμπεριαλιστές της Γερμανίας με τις δηλώσεις της Μέρκελ θέλησαν να παρουσιάσουν ότι υπάρχει συστράτευση όλων των χωρών της ΕΕ, παρά τις γνωστές ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στη Γερμανία και τη Γαλλία, δηλώνοντας: « Όλοι, ως κράτη – μέλη της ΕΕ, έχουμε ασφαλώς την υποχρέωση, να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας τα δικαιώματα και τα θέματα που παρουσιάζουν οι Έλληνες φίλοι μας και επίσης να τους υποστηρίξουμε, όπου έχουν δίκιο».
Για μια ακόμη φορά οι προθέσεις των ιμπεριαλιστών ανεξάρτητα από τις αντιθέσεις τους και τη φραστική διαφοροποίηση, συγκλίνουν στην κατεύθυνση της αναγκαιότητας του «διαλόγου» ανάμεσα στις δύο χώρες με σκοπό την εξεύρεση λύσης στα πλαίσια της συνδιαχείρισης και συνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων προς όφελος των πολυεθνικών. Αυτό άλλωστε τόνισε και η Μέρκελ λέγοντας: «Παρά ταύτα, έχω επανειλημμένα προσπαθήσει προκειμένου να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση και αυτό γίνεται εν μέρει μόνο με το να μιλάει κανείς συνεχώς και με τις δύο πλευρές. Οι διαφορές που υπάρχουν εκεί σε ό,τι αφορά τον διαχωρισμό των οικονομικών ζωνών μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μαζί. Για αυτό προσπαθεί η Γερμανία».
Η Γερμανία έχει μεγάλα οικονομικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα στην περιοχή και οι πρωτοβουλίες που παίρνει κατατείνουν στο να τα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τη θέση τους, προς όφελος των συμφερόντων του κεφαλαίου.
Τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis»
Φώτο Αρχείου / Τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» / Πηγή: Marine Traffic
Οι ψεύτικες προσδοκίες περί στήριξης της ΕΕ, τροφοδοτούν την επιθετικότητα της Τουρκίας
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε σε αυτά που αποφάσισε το άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών, αναφέροντας ότι η ΕΕ δεν έχει το δικαίωμα, ούτε να επικρίνει τις πετρελαϊκές δραστηριότητες της Τουρκίας, ούτε να απαιτεί να τις σταματήσει.
Επίσης επανέλαβε τη γνωστή θέση της Τουρκίας ότι η Ελλάδα δεν είναι κράτος αρχιπελάγους και γι΄ αυτό το λόγο τα νησιά της δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και ειδικά το Καστελόριζο.
Ο Ερντογάν είχε χτες τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.  

Γιατί άλλοι αρρωσταίνουν βαριά και άλλοι καθόλου





Copyright 2020 The Associated
Μπορεί να μην εμφανίσετε απολύτως κανένα σύμπτωμα. Μπορεί να περάσετε ένα συνάχι και τίποτε άλλο. Μπορεί να ανεβάσετε πυρετό, συνοδευόμενο από βήχα και κόπωση, που θα διαρκέσουν για 5 ή 10 μέρες. Μπορεί να καταλήξετε στο νοσοκομείο, αποζητώντας να μπει αέρας μέσα στους «πνιγμένους» πνεύμονές σας, αποτέλεσμα της ανοσολογικής καταιγίδας που βρίσκεται σε εξέλιξη στο σώμα σας. Και μπορεί να μην τα καταφέρετε να αντιμετωπίσετε την COVID-19. Οι επιστήμονες προσπαθούν να εντοπίσουν τα αίτια γι' αυτές τις τόσο διαφορετικές εξελίξεις της μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό.
Για κάθε άνθρωπο, τα επιμέρους στοιχεία κινδύνου λειτουργούν σωρευτικά, σαν στρώσεις που ανεβάζουν το συνολικό κίνδυνο. Στο βαθύτερο επίπεδο βρίσκονται γενετικές προδιαθέσεις, το φύλο και η ηλικία. Κυτταρικοί και ορμονικοί παράγοντες που σχετίζονται με αυτά τα χαρακτηριστικά επηρεάζουν πόσο ευάλωτος είναι κανείς στα παθογόνα μικρόβια, ανάμεσά τους και στον SARS-CoV-2. Στο δεύτερο επίπεδο ανήκουν οι ασθένειες και οι χρόνιες καταστάσεις που αποκτήθηκαν στο πέρασμα του χρόνου, πολλές από τις οποίες διευκολύνουν την είσοδο του ιού στα κύτταρα, ή δυσκολεύουν την καταπολέμησή του από τον οργανισμό. Το ανώτερο στρώμα αντανακλά τα κοινωνικά χαρακτηριστικά της ζωής του κάθε ανθρώπου: Τις συνθήκες εργασίας και διαβίωσής του, την πρόσβαση που έχει σε υπηρεσίες Υγείας, τη διατροφική του κατάσταση, την έκθεσή του σε τοξίνες και ρύπανση του περιβάλλοντος. Για τους έγχρωμους σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία, στα χαρακτηριστικά αυτά περιλαμβάνεται και το συσσωρευμένο άγχος από τον συστημικό ρατσισμό και τις διακρίσεις.

NIAID/NIH
Αυτές οι στρώσεις δεν είναι ανεξάρτητες. Με την αύξηση της ηλικίας αυξάνονται οι χρόνιες ασθένειες και συχνά χειροτερεύουν οι συνθήκες διαβίωσης. Ούτε είναι βέβαια γνωστοί όλοι οι παράγοντες που συμβάλλουν σε μια ασθένεια η οποία εμφανίστηκε πριν από μόλις 8 μήνες. Ωστόσο, οι ερευνητές θεωρούν ότι εφαρμόζοντας επιστημονικές μεθόδους επεξεργασίας των δεδομένων αρχίζουν να διαφαίνονται κάποια μοτίβα.
Ηλικία
Η ηλικία είναι ίσως το πιο καθοριστικό στοιχείο τού πόσο βαριά ασθενεί κανείς από τον κορονοϊό. Καθώς οι δεκαετίες περνάνε, το ανθρώπινο σώμα γίνεται λιγότερο αποτελεσματικό στην καταπολέμηση των μολύνσεων. Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού λιγοστεύουν σε αριθμό και ποικιλία και έχουν μεγαλύτερη επιτυχία στην καταπολέμηση γνωστών εχθρών από το παρελθόν, παρά στην αντιμετώπιση κάποιου καινούργιου παθογόνου, όπως ένα νέο στέλεχος γρίπης ή ο νέος κορονοϊός. Στους ηλικιωμένους, τα κύτταρα Β, που κατασκευάζουν τα αντισώματα, και τα κύτταρα Τ, μερικά από τα οποία σκοτώνουν απευθείας τα μολυσμένα κύτταρα, παύουν να παράγονται σε μεγάλες ποσότητες στον μυελό των οστών και στον θύμο αδένα αντίστοιχα, μέχρι που τελικά σταματούν να παράγονται σχεδόν εντελώς. Οι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας διατηρούν πληθυσμούς αυτών των κρίσιμων ανοσοποιητικών κυττάρων στους λεμφαδένες και τη σπλήνα, αλλά κι αυτά αναπτύσσουν ελαττώματα με τον καιρό και δεν λειτουργούν όπως πριν. Επιπλέον, οι ηλικιωμένοι είναι πιο ευάλωτοι σε χρόνιες παθήσεις, που σχετίζονται με ελαφριά φλεγμονή, η οποία εντείνεται μετά από μόλυνση από τον κορονοϊό ή διευκολύνει την είσοδό του στον οργανισμό, αδυνατίζοντας τις άμυνες. Οι ηλικιωμένοι αναμένεται ότι θα έχουν και τη λιγότερο αποτελεσματική αντίδραση στο εμβόλιο, όταν υπάρξει, με αποτέλεσμα να απαιτείται γι' αυτούς είτε μεγαλύτερη δόση, είτε δεύτερος εμβολιασμός.
Φύλο
Οι άνδρες είναι δυο φορές πιο πιθανό να πεθάνουν από COVID-19 συγκριτικά με τις γυναίκες, αν και το ποσοστό αυτό ποικίλλει από τόπο σε τόπο. Στην Ιταλία το 70% όσων πέθαναν από τον κορονοϊό την άνοιξη ήταν άνδρες, ενώ στις ΗΠΑ το αντίστοιχο ποσοστό είναι 59%. Ερευνητές θεωρούν ότι υπάρχουν τρεις πιθανοί βιολογικοί παράγοντες για το ότι οι γυναίκες είναι πιο ανθεκτικές. Καταρχάς, το ανοσοποιητικό σύστημα των γυναικών είναι ισχυρότερο από αυτό των ανδρών, επειδή οι γυναικείες ορμόνες το ενισχύουν, ενώ αντίθετα οι ανδρικές το αδυνατίζουν. Το ισχυρό ανοσοποιητικό των γυναικών είναι δίκοπο μαχαίρι, καθώς οι γυναίκες πληρώνουν το τίμημα με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αυτοάνοσων νοσημάτων. Η μεγαλύτερη παραγωγή αντισωμάτων από το γυναικείο ανοσοποιητικό έχει διαπιστωθεί και σε άλλες μολυσματικές ασθένειες (όπως ο προηγούμενος κορονοϊός SARS, που επίσης σκότωσε περισσότερους άνδρες παρά γυναίκες) και ως αντίδραση σε εμβόλια. Ισως το ισχυρότερο ανοσοποιητικό να εξελίχθηκε στις γυναίκες ώστε να επιτρέπει στα αντισώματα, στις κυτοκίνες (μόρια μεταφοράς σημάτων μεταξύ των κυττάρων) και σε άλλους αμυντικούς μηχανισμούς να περνάνε στα μωρά όσο βρίσκονται στη μήτρα, και μετά κατά το θηλασμό.
Ενας άλλος παράγοντας σχετιζόμενος με το φύλο είναι ότι φτάνοντας στη δεκαετία των 50 και των 60, οι άνδρες έχουν συνήθως περισσότερα υποκείμενα νοσήματα από τις γυναίκες (καρδιοπάθειες, υπέρταση, διαβήτη), που επιβαρύνουν την COVID-19. Μια τρίτη διαφορά είναι αυτή ανάμεσα στα δύο χρωμοσώματα Χ των γυναικών, έναντι ενός Χ και ενός Υ των ανδρών. Γύρω στα 60 γονίδια στο χρωμόσωμα Χ σχετίζονται με το ανοσοποιητικό, μεταξύ αυτών και εκείνα που οδηγούν στην παραγωγή των ιντερφερονών, ρυθμιστών της αντίδρασης του οργανισμού στους ιούς.
Ισως όμως και συνήθειες που έχουν οι άνδρες σε πολλές κουλτούρες να επιβαρύνουν, όπως το μεγαλύτερο ποσοστό καπνιστών μεταξύ των ανδρών (το κάπνισμα οδηγεί σε βαρύτερες προγνώσεις). Επίσης, η εμπειρία από προηγούμενες επιδημίες λέει ότι οι γυναίκες είναι 50% πιο πιθανό να φοράνε μάσκα και να πλένουν τα χέρια τους τακτικά. Ερευνα σε 21.649 ανθρώπους σε 8 από τις λεγόμενες ανεπτυγμένες χώρες έδειξε ότι οι γυναίκες αντιμετωπίζουν πιο σοβαρά την COVID-19 και ακολουθούν τα μέτρα υγιεινής.
Γενετική προδιάθεση
Κι άλλα γονίδια, πέρα από αυτά που βρίσκονται στα χρωμοσώματα του φύλου, μπορεί να κάνουν έναν άνθρωπο πιο ευάλωτο στην COVID-19. Ερευνα σε 1.980 ασθενείς με κορονοϊό στην Ιταλία και την Ισπανία εντόπισε μια ομάδα παραλλαγών στο τμήμα του γενετικού κώδικα που βρίσκεται στο χρωμόσωμα 3 και σχετίζεται με βαριά νόσηση από COVID-19. Μερικά από τα γονίδια κωδικοποιούν μόρια κυτοκινών του ανοσοποιητικού. Ενα άλλο κωδικοποιεί την πρωτεΐνη ACE2, η οποία αλληλεπιδρά με τη μοριακή δίοδο του κορονοϊού μέσα στα κύτταρα.
Αλλοι ερευνητές αναζητούν τα γενετικά αίτια που κάνουν δυνατούς, υγιείς ανθρώπους να καταλήγουν διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ και άλλους να μην αρρωσταίνουν, παρά τη μεγάλη έκθεσή τους στον ιό (π.χ. σύζυγοι ασθενών). Η ανακάλυψη τέτοιων γενετικών προδιαθέσεων ίσως να δώσει χρήσιμες πληροφορίες για την ανάπτυξη φαρμάκων καταπολέμησης της COVID-19.
Υποκείμενα νοσήματα
Από τις πρώτες μέρες της πανδημίας έγινε φανερό ότι οι ασθενείς με συγκεκριμένα υποκείμενα νοσήματα κινδύνευαν πολύ περισσότερο από την COVID-19. Μεταξύ 5.700 ασθενών που νοσηλεύτηκαν στη Νέα Υόρκη, το 94% είχε υποκείμενο νόσημα και το 88% περισσότερα από ένα. Σε ανάλυση 287.320 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων με υποκείμενα νοσήματα, το 32% έπασχε από καρδιαγγειακό νόσημα, το 30% από διαβήτη και το 18% από χρόνιο αναπνευστικό νόσημα. Οι άνθρωποι αυτοί ήταν 6 φορές πιο πιθανό να χρειαστούν νοσηλεία, ενώ είχαν 12 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν, συγκριτικά με κάποιον χωρίς υποκείμενα νοσήματα.
Ο διαβήτης, η υπέρταση, τα καρδιοαγγειακά νοσήματα και η παχυσαρκία σχετίζονται με χρόνια χαμηλού επιπέδου φλεγμονή, που αδυνατίζει το ανοσοποιητικό. Στους παχύσαρκους ύποπτη ουσία είναι η ιντερλευκίνη-6, που παράγεται από τα λιποκύτταρα. Αλλά αυτές οι χρόνιες καταστάσεις έχουν και το κοινό χαρακτηριστικό ότι αυξάνουν την έκφραση της πρωτεΐνης ACE2. Αν και ο κορονοϊός βρίσκει το δρόμο του στον οργανισμό συνήθως μέσω των πνευμόνων, όταν πλήξει άλλα όργανα πλούσια σε ACE2, όπως η καρδιά και τα νεφρά, μπορεί να τους προκαλέσει ζημιά είτε απευθείας, είτε λόγω της αντίδρασης του οργανισμού. Οι άνθρωποι που έχουν αυτές τις χρόνιες καταστάσεις έχουν λιγότερα καρδιοπνευμονικά αποθέματα. Η μείωση του οξυγόνου που παρέχουν στο αίμα οι πνεύμονες οι οποίοι πλήττονται από τον SARS-CoV-2 κάνει την καρδιά να δουλέψει τόσο έντονα, που μπορεί να μην τα βγάλει πέρα.
Ασυμπτωματικοί
Σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, ένα ποσοστό ανθρώπων μεταξύ 20% και 45% που κολλάνε SARS-CoV-2, ίσως και μεγαλύτερο, περνάνε COVID-19 χωρίς να καταλάβουν τίποτα, χωρίς ούτε καν προσωρινή απώλεια της όσφρησης και της γεύσης. Ασυμπτωματικοί υπάρχουν και στη γρίπη, αλλά παραμένει μεγάλο μυστήριο προς το παρόν γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν καμία διαφορά ενώ πάσχουν από COVID-19. Η κυρίαρχη θεωρία είναι ότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα καταπολεμά τον ιό τόσο αποτελεσματικά που δεν αρρωσταίνουν. Ομως, ορισμένοι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο ανθρώπινος οργανισμός δεν κάνει πάντα ολοκληρωτικό πόλεμο ενάντια στους ιούς και σε άλλα παθογόνα. Μπορεί να εμφανίζει ανεκτικότητα στην ασθένεια, φαινόμενο γνωστό από καιρό στα φυτά αλλά τεκμηριωμένο μόλις πριν από 15 χρόνια στα ζώα.
Η ανοχή σε μια ασθένεια είναι η ικανότητα ενός ανθρώπου, λόγω γενετικής προδιάθεσης ή κάποιου παράγοντα του τρόπου ζωής του, να ευημερεί παρότι είναι μολυσμένος με ποσότητα παθογόνου που κάνει άλλους ανθρώπους να αρρωσταίνουν. Για παράδειγμα, όταν μολυνθεί από χολέρα, η οποία προκαλεί έντονη διάρροια, με αποτέλεσμα το θάνατο λόγω αφυδάτωσης, ο οργανισμός μπορεί να κινητοποιεί μηχανισμούς διατήρησης των υγρών και της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών. Σε άλλες μολύνσεις το σώμα μπορεί να αλλάζει το μεταβολισμό ή να ενεργοποιεί μικρόβια του εντέρου, ή ό,τι άλλο χρειάζεται για να εμποδιστεί ή να επιδιορθωθεί η ζημιά στους ιστούς και το μικρόβιο να γίνει λιγότερο επικίνδυνο. Δυστυχώς η σχετική έρευνα είναι επεμβατική και δεν μπορεί να γίνει σε ανθρώπους.
Οι ασυμπτωματικοί θεωρείται ότι έχουν πολύ καλά ρυθμισμένο ανοσοποιητικό, ώστε να μην αντιδρά υπερβολικά, αλλά επαρκώς για να καταπολεμήσει τον SARS-CoV-2, ή ανοσοποιητικό που έχει προετοιμαστεί γι' αυτόν καταπολεμώντας άλλους, πιο ήπιους κορονοϊούς, όπως αυτοί του κοινού κρυολογήματος. Παρ' όλα αυτά, σε αξονικές τομογραφίες των πνευμόνων ασυμπτωματικών που πέρασαν COVID-19 διαπιστώνονται κάποιες βλάβες, που μένει να φανεί στο πέρασμα του χρόνου αν θα έχουν κάποια μακροχρόνια επίπτωση.

Επιμέλεια:
Σταύρος Ξενικουδάκης
Πηγή: «Scientific American»

TOP READ