7 Σεπ 2012

Να τα κατοστήσουμε και ...καλή πρόοδο


Να τα κατοστήσουμε και ...καλή πρόοδο 





 Αντε λοιπόν με το καλό(της πατρίδας), να τα κατοστήσουμε και ...καλή πρόοδο(γεωμετρική)!

 Θα θυμόμαστε βέβαια πως όταν την άνοιξη του 2010 ξεκίνησε ο χορός των μνημονίων οι τότε "ειλικρινείς" κυβερνήτες μας σοσιαλιστές του ΠΑΣΟΚ μιλουσαν για ένα τούνελ ...βάθους τριετίας. Μετά όλά θα ξαναγινόντουσαν μαγικά αφού μέσα σε 3 χρόνια θα ξεπληρώναμε το χρεος των 110 δις που πήραμε τότε και φυσικά θα είχε αναταχθεί η ελληνική οικονομία! Εκ των πραγμάτων, και παρά τις δυναμικές(αλλά ανοργάνωτες και χωρίς συνέχεια) αντιδράσεις μιας μεγάλης μερίδας του λαού και των εργαζόμενων), φαίνεται πως ο λαός έφαγε το παραμύθι. Επίσης έφαγε και το παραμύθι ότι η ΝΔ ήταν "αντιμνημονιακή" ενώ στη συνέχεια παρότι συμμετέχοντας στην κυβέρνηση Παπαδήμου αποδείχθηκε μνημονιακότατη την εξέλεξε πρώτο κόμμα με 30% και επικεφαλής της κυβέρνησης της ελληνικής τρόικας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ που τώρα ετοιμάζεται να μας τη μπουμπουνίξει κατακέφαλα με τουβλο  βάρους 11,5δις.

 Τώρα που τελειώνουν λοιπόν τα 3(πρώτα) χρόνια, ακούγονται κάτι φωνές για άπλωμα των νέων μέτρων σε βάθος χρόνου... Ετσι τα 3 χρόνια μπορούν να γίνουν εύκολα 13, 23 κλπ. ή όσο τελος πάντων αντέχει η πλάτη μας που μερικές φορές σου περνάει από το μυαλό ότι για την ώρα δείχνει να τα "αντέχει" όλα εκτός από τον οργανωμένο αγώνα.
 Ακούστηκε μάλιστα κατά κόρον από τα ΜΜΕ ότι τα νέα μέτρα και η διαβεβαίωση για την εφαρμογή τους θα ήταν "διαπραγματευτικό ατού" της Ελλάδας!
 Το ΠΑΣΟΚ λοιπόν πρότεινε "άπλωμα" του τραχανά των μέτρων  σε κουβέρτα τετραετίας και βλέπουμε. Να θυμίσουμε ότι τα μέτρα "τριετίας" του μνημονίου του 2010 ήταν της τάξης των 4,5 δις, ενώ τα τωρινά των 11,5 ή και 18δις ή θα δούμε πόσο θα γραψει το κοντέρ.
 Σημειώσαμε λοιπόν μια προφανέστατη πρόοδο που δεν μπορεί παρά να αξίζει χειροκρότημα.

 Να τι γράφει το news247 για την ιδέα του ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου:
Επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, με τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ, απέστειλαν τα στελέχη του κόμματος Φίλιππος Σαχινίδης, Πάρις Κουκουλόπουλος, Γιώργος Κουτρουμάνης και Χρήστος Πρωτόπαπας.

Στην επιστολή υπογραμμίζεται η βασική πρόταση του ΠΑΣΟΚ για παράταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής κατά τουλάχιστον δύο χρόνια (έως 31/12/2016), ''ώστε η προσαρμογή να επιτευχθεί με πιο ήπιο τρόπο, πιο φιλικό για την ανάπτυξη και τους πολίτες'', ενώ παρουσιάζονται οι αντιρρήσεις του Κινήματος για τα προτεινόμενα από το οικονομικό επιτελείο μέτρα, καθώς επίσης και οι προτάσεις της παράταξης.

''Το ΠΑΣΟΚ σεβάστηκε την επιλογή του πρωθυπουργού να εξειδικευθούν και να αποφασιστούν πρώτα στο σύνολό τους μέτρα 11,5 δισ. ευρώ και μετά να τεθεί από την κυβέρνηση στους εταίρους μας το ζήτημα της παράτασης'', αναφέρεται.
......

 Το ειλικρινές ΠΑΣΟΚ είναι όπως βλέπουμε  εδώ  με νέες ιδέες φιλικές προς τον ημιλιπόθυμο έλληνα, με νέες προτασεις ένα πράγμα stupidfriendly μπορείς να το πεις.

 Όσο για μας αφού το 3 χρόνια γίνεται 7 και το 4,5δις 11,5 δις και μετά ποιος ξέρει πόσο, κι ακόμη καθόμαστε και τους κοιτάμε "ελεύθεροι από κομματικά δεσμά και συνδικαλιστές", ανοργάνωτοι και χάλιες....ε, να τα κατοστήσουμε και καλή πρόοδο.

 Αναρτήθηκε από  Γιώργος Σαρρής

Χρυσαυγίτης φονιάς-μπάτσος ή δούλος σε ΕΟΖ!...Αυτό είναι το μέλλον της νεολαίας;


Χρυσαυγίτης φονιάς-μπάτσος ή δούλος σε ΕΟΖ!...Αυτό είναι το μέλλον της νεολαίας; 






Η είδηση συγκλονίζει και την αναδημοσιεύουμε αυτούσια: "Στη Δικαιοσύνη οδηγούνται ένας 17χρονος Ρεθυμνιώτης και τέσσερα ακόμα νεαρά άτομα, μεταξύ των οποίων ένας 15χρονος, για την επίθεση σε βάρος των Ινδών μεταναστών, που είχε σημειωθεί τα ξημερώματα της 9ης Αυγούστου σε στάση λεωφορείου στο Σφακάκι. Ο 17χρονος θεωρείται εκείνος που επιτέθηκε με μαχαίρι στην παρέα των Ινδών και κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος των δύο από τους μετανάστες.
 Οι τέσσερις φίλοι του, ένας 15χρονος, δύο 18χρονοι και ένας 19χρονος, κατηγορούνται για πλημμεληματικές πράξεις. Ο ανήλικος παραδόθηκε χθες το πρωί στους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνου καθώς εναντίον του είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από τον ανακριτή Ρεθύμνου, αφού είχε αναγνωριστεί ήδη -μαζί με την παρέα του- από τα θύματα.

Όλα συνέβησαν τα ξημερώματα της 9ης Αυγούστου, όταν μία ομάδα Ινδών, που περίμεναν το λεωφορείο σε στάση στο Σφακάκι για να πάνε στη δουλειά τους, δέχθηκαν την επίθεση από τους νεαρούς Ρεθυμνιώτες. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι νεαροί σταμάτησαν μπροστά στους μετανάστες, με τους οποίους υπήρξε λογομαχία, με αποτέλεσμα να τους επιτεθούν, χρησιμοποιώντας ο ένας από αυτούς μαχαίρι και μαγκούρα, τραυματίζοντας τέσσερις από τους Ινδούς σε διάφορα σημεία του σώματός τους. Οι δράστες είχαν τραπεί σε φυγή, ενώ οι μετανάστες μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο, χωρίς να κινδυνεύει η ζωή τους. Αξίζει να σημειώσουμε ότι από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρεθύμνου σχηματίσθηκε δικογραφία και σε βάρος των τεσσάρων γονέων των ανηλίκων δραστών (15χρονου και 17χρονου) για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου. Ο 17χρονος πρόκειται σήμερα να απολογηθεί για την πράξη του ενώπιον του ανακριτή Ρεθύμνου."

Αυτή είναι επομένως η κοινωνία που φτιάχνουν τα Μνημόνια Ε.Ε. και ΔΝΤ, η άγρια ταξική πολιτική των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ-ΛΑΟΣ, με περιοδεύοντα μαχαιροβγάλτη τον νεαρό Χρυσαυγίτη. Ενώ τα 15χρονα-17χρονα-19χρονα παιδιά θα έπρεπε να κυνηγούν τον έρωτα, να σχεδιάζουν το μορφωτικό και επαγγελματικό τους μέλλον, αυτά, βουτηγμένα στο ρατσιστικό μίσος, βγάζουν τις λάμες και κομματιάζουν ξένους εργάτες. Αυτής όμως της νεολαίας της απόγνωσης, του χουλιγκανισμού και της περιθωριοποίησης, όπλισε το χέρι η κυβέρνηση με την επιχείρηση ΞΕΝΙΟΣ ΔΙΑΣ, φούσκωσε τα μυαλά η προπαγάνδα των καθεστωτικών ΜΜΕ, όπλισε και καθοδήγησε η φασιστική Χρυσή Αυγή. Δημιουργώντας την εντύπωση ότι για κάθε έγκλημα που διαπράττουν υπάρχει η κάλυψη του κράτους και η εξασφαλισμένη ατιμωρησία των μηχανισμών. Έλα μου όμως που «πότε πότε πρέπει να την πληρώνει και κάποιος» για να δικαιολογούν κατασταλτικοί και δικαστικοί μηχανισμοί την ύπαρξή τους, για να μπορεί να συνεχίζεται ο τραμπουκισμός του επίσημου κράτους, κατά του κόσμου της εργασίας.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι στην ίδια συγκυρία ο υπουργός ΠΡΟΠΟ Ν.Δένδιας προανήγγειλε Νομοσχέδιο για περιορισμό των διαδηλώσεων, σημειώνοντας πως σχεδιάζεται και «μια νέου τύπου διαχείριση επεισοδίων με τη ρίψη νερού». «Προχωράμε στην εκπόνηση νομοθετήματος με βάση την πρόταση του Δήμου Αθηναίων για τις προϋποθέσεις των συγκεντρώσεων στο Κέντρο και με σεβασμό στο δικαίωμα της διαμαρτυρίας. Δεν μπορούν 100 άτομα να κλείνουν την Πανεπιστημίου και την πλατεία Συντάγματος και η πόλη να ασφυκτιά», τόνισε σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής. Παράλληλα ανακοίνωσε πως σχεδιάζεται «μια νέου τύπου διαχείριση των επεισοδίων με τη ρίψη νερού». «Το να καταργηθούν τα χημικά είναι μια μεγάλη λέξη. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι θα ελαχιστοποιηθούν», και πρόσθεσε ότι εισάγεται τεχνογνωσία από ΗΠΑ, Βρετανία και Ισραήλ για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, ενώ ετοιμάζεται και μια ειδική ομάδα η οποία θα διαθέτει βαρύ οπλισμό.

Το παιχνίδι της τρομοκρατίας και της εγκληματικότητας ξέρουν να το παίζουν καλά τόσο η κυβέρνηση του Σαμαρά, ενισχύοντας την κρατική τρομοκρατία, εμβαθύνοντας τον σύγχρονο Κοινοβουλευτικό Ολοκληρωτισμό, αλλά και οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής που καλλιεργώντας το φόβο, την ανασφάλεια και δαιμονοποιώντας τον ξένο εργάτη επεκτείνουν την πολιτική τους επιρροή, στήνοντας ταυτόχρονα Τάγματα Εφόδου- Ιδιωτικές Security.

Η μια προοπτική επομένως είναι το μαύρο μπλουζάκι και η στολή παραλλαγής, γιατί η άλλη είναι ο χακί τραμπουκισμός των ΜΑΤ και οι ΔΙΑΣ-ΔΕΛΤΑ. Όλα τα μέσα κατέγραψαν ότι «η εντυπωσιακή άνοδος στις βάσεις των στρατιωτικών/αστυνομικών σχολών και η μεγάλη πτώση στις βάσεις των παιδαγωγικών σχολών, είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά των φετινών βάσεων εισαγωγής στα ανώτατα και ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας». Μια κοινωνία επομένως που σταματά να βγάζει δασκάλους, αλλά παράγει μαζικά μπάτσους, «μαχόμενους αστυνομικούς» κατά τα λεγόμενα, που τους στέλνει να αντιμετωπίσουν στο πεζοδρόμιο όσους διαδηλώνουν ενάντια στους μισθούς των 200-300 ευρώ, στη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία αφού συλλογικές συμβάσεις δεν υπάρχουν πια, στις περικοπές και στους φόρους. Από τις Αστυνομικές και Στρατιωτικές Σχολές επομένως θα βγουν όσοι πούλησαν την ψυχή τους στο Διάολο, δηλαδή στον αστικό κόσμο, για να εξασφαλίσουν κάποια σταθερότητα και να κατοχυρώσουν κάποια βεβαιότητα.

Το αντίτιμο όμως είναι να μετατραπούν σε Πραιτοριανούς της άγριας ταξικής αστικής πολιτικής και των Μνημονίων. Αυτοί λοιπόν, με τα δακρυγόνα, το γκλομπ, την αντλία νερού και τον ηλεκτρονικό χαφιέ της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ως Ασφαλίτες ή πράκτορες της ΕΥΠ θα εξασφαλίσουν τη Δουλεία των Ελεύθερων Οικονομικών Ζωνών. Το τι σημαίνει αυτό περιγράφουν οι γραφειοκράτες των Βρυξελών που κάνοντας το μαύρο άσπρο, εκμεταλλευόμενοι την ανεργία και ανέχεια έρχονται να χαράξουν τους νέους δρόμους κερδοφορίας για το ελληνικό και ξένο κεφάλαιο. Μπορούμε κάλλιστα να αντιστρέψουμε τα λεγόμενα τους για να καταλάβουμε πως σχεδιάζονται τα νεά Ελντοράντο των κερδών της αστικής τάξης από την άντληση της υπεραξίας, του δικού μας ιδρώτα και του δικού μας αίματος, ξένων και Ελλήνων εργατών.

Τη δημιουργία «ειδικών οικονομικών ζωνών στην Ελλάδα προκειμένου η χώρα να αναπτυχθεί οικονομικά και να βγει από την κρίση προτείνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Μιλώντας στο περιοδικό Der Spiegel ο Μάρτιν Σουλτς υποστηρίζει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα πρόγραμμα λιτότητας, ωστόσο αυτό που χρειάζεται είναι μια στρατηγική προκειμένου να επαναφέρει την οικονομία της σε τροχιά ανάπτυξης. Αυτό θα γίνει μέσω επενδυτικών προγραμμάτων και ταυτόχρονα με έλεγχο από την ΕΕ. Θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας «οργανισμός ανάπτυξης», λέει ο Σουλτς, όπου ευρωπαίοι και έλληνες πολιτικοί θα εντοπίζουν έργα άξια να τύχουν υποστήριξης και θα ελέγχουν την εισροή των σχετικών κονδυλίων. «Θα υπάρχει έλεγχος, αλλά και οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης», εξηγεί ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός. Το ελληνικό κράτος θα πρέπει να δεχτεί να εφαρμόζουν ευρωπαίοι αξιωματούχοι μεταρρυθμίσεις επί ελληνικού εδάφους. «Ωστόσο, δεν πρόκειται για καμιά εχθρική δύναμη κατοχής, αλλά για εργαλείο βοήθειας». Προϋπόθεση γι’ αυτήν την ειδική οικονομική ζώνη αποτελεί η προσήλωση των Ελλήνων στο ευρώ και η προθυμία της Αθήνας να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και επενδυτικές διευκολύνσεις για επιχειρήσεις, οι οποίες θα επενδύουν στην Ελλάδα. Όπως αναφέρει το Der Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση, η ιδέα μιας ειδικής οικονομικής ζώνης κερδίζει και στην Ελλάδα όλο και περισσότερο οπαδούς: Η ελληνική κυβέρνηση έχει υποβάλει ήδη σχετικό αίτημα στην Κομισιόν. Στόχος είναι η προσέλκυση επενδυτών με τη θέσπιση χαμηλότερων εισφορών και λιγότερη γραφειοκρατία. Αυτές οι περιοχές θα δημιουργηθούν σε ορισμένες περιοχές της χώρας, π.χ. στο νότιο τμήμα της Κρήτης και στο νότιο τμήμα της Πελοποννήσου, αναφέρεται στο άρθρο. Εκεί θα μπορούν να διακινούνται αγαθά, τα οποία προορίζονται για την ευρωπαϊκή αγορά. Οι μισθοί των εργαζομένων λέγεται ότι δεν θα θιγούν, επειδή η Ελλάδα έχει ήδη μειώσει δραστικά τους κατώτατους μισθούς. O γερμανός υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ έχει προτείνει στην ελληνική κυβέρνηση τη δημιουργία ειδικών ζωνών σε κάποιες περιοχές, παραπέμποντας στις ανάλογες θετικές εμπειρίες της Πολωνίας, υπενθυμίζεται στο άρθρο». Πηγή Deutsche Welle

Δηλαδή, ο κόσμος της εργασίας πρέπει να αποδεχτεί να πληρώσει Χρέη και Ελλείμματα που δημιούργησε ο αστικός κόσμος εκτοξεύοντας τα πλούτη του και μάλιστα η αποπληρωμή των τραπεζιτών και των τοκογλύφων θεωρείται προϋπόθεση για να δεχτούν να δημιουργήσουν Ελεύθερες Οικονομικές Ζώνες, με εργασιακές σχέσεις γαλέρας, χωρίς σωματείο-εργασιακή σύμβαση και εισφορές του εργοδότη, με πλήθος αφορολόγητα και διάφορα άλλα κίνητρα για να γίνουν επενδύσεις.

Φυσικά, αυτές τις ζώνες θα φυλάνε ιδιωτικές Security, η Χρυσή Αυγή με άλλη στολή, κοινό όμως στόχο: την προάσπιση των εργοδοτικών συμφερόντων. Φυσικά σε κάθε γωνία θα υπάρχουν διμοιρίες Ματ και Αύρες με νερό!

Κανένας νέος Μισθοφόρος των επιχειρηματιών και εκμεταλλευτών
σε Στρατό και Αστυνομία. Έξω τώρα από ΝΑΤΟ-Ε.Ε.
Όχι στις Ελεύθερες Ζώνες Εργοδοτικής Ασυδοσίας
και Σκλαβιάς των Εργαζομένων.

ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΟΥΣ
ΔΕΝ ΠΟΛΕΜΑΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥΣ.
ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ-ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, Ε.Ε. και ΔΝΤ.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
 diktiospartakos.blogspot.com

Πηγή: Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Εξαρχείων-Νεάπολης-Μουσείου

 Αναρτήθηκε από  oikodomos

Ναι, αυτή είναι η Ελλάδα, -τα αφεντικά της, οι μαφιόζοι της, οι μεγαλοδημοσιογράφοι της, οι μπάτσοι της και οι φασίστες της, οι ελληνάρες μικροαστοί της που τα ξέρουν όλα.. αυτός είναι ο “εθνικός κορμός”


31 νεκρά παιδιά..”έλληνες” είστε και φαίνεστε




χθες πνίγηκαν 61 άνθρωποι, μετανάστες εργάτες-ιες

χθες από αυτούς που πνίγηκαν 31 ήταν παιδιά

χθες στο σχολιασμό των μεγάλων “ειδησεογραφικών” ιστοτόπων και ιστολογίων μπορούσε κανείς να διαβάσει μια πλημμυρίδα εμετικών σχολίων για το “ξεβρώμισμα” της Ελλάδας από “λάθρο”,

για το πως τα μικρά παιδιά έφταιγαν τα ίδια που πνίγηκαν,

για το πως “δεν τους κάλεσε κανείς εδώ”,

και για το πως η Ιταλία βυθίζει παρόμοια πλοιάρια και πρέπει και εμείς να μιμηθούμε τους Ιταλούς..

Ποιος θα θρηνήσει για αυτά τα παιδιά της εργατικής τάξης;

Πόσο απάνθρωπο τέρας μπορεί να είναι κάποιος που προσπαθεί να κάνει προπαγάνδα(η την αφήνει να υπάρχει ως διαχειριστής) προσπαθώντας να πείσει ότι στη τελική μπορεί να φταίνε και τα παιδιά τα ίδια;

Ναι , η Χρυσή Αυγή έχει ομάδες σχολιασμού για το διαδίκτυο.

Ναι, κάποιοι από τους “μεγάλους” ιστοτόπους αφήνουν σχόλια φασιστών ναζιστών και κόβουν τα σχόλια των ανθρώπων που διαφωνούν με τους ναζί.

Ναι, αυτή είναι η Ελλάδα,

τα αφεντικά της, οι μαφιόζοι της, οι μεγαλοδημοσιογράφοι της, οι μπάτσοι της και οι φασίστες της, οι ελληνάρες μικροαστοί της που τα ξέρουν όλα.. αυτός είναι ο “εθνικός κορμός”

Ναι , Έλληνες είστε και φαίνεστε



Ευχαριστώ, δεν θα πάρω άλλη βαρβαρότητα. Αυτή η φωτογραφία φτάνει..








υ.γ

Και επειδή δεν συμβαίνουν αυτά μόνο στο δικό μας γεωγραφικό μήκος και πλάτος..

“Γάλλοι”,”Ισπανοί”,”Γερμανοί,Χριστιανοί,Μωαμεθανοί” και πάει λέγοντας… είστε και φαίνεστε.





Πηγή: risinggalaxy




ΚΕΡΚΥΡΑ-Οχι στο ξεπουλημα.Οχι στα σκλαβοπαζαρα


Φουριόζος ο Φούχτελ για «πρωτόκολλα συνεργασίας», προκαλεί αντιδράσεις για «ξεπούλημα ασημικών»






Αντιδράσεις προκαλεί ήδη η αυριανή επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Εργασίας της Γερμανίας και εντεταλμένου της Αγκέλα Μέρκελ για την Ελλάδα, Χάνς Γιοακίμ Φούχτελ στην Κέρκυρα. Ο κ. Φούχτελ, μερικούς μήνες μετά την πρώτη του επίσκεψη, θα βρεθεί και πάλι αύριο το πρωί στο νησί ως επικεφαλής γερμανικής αντιπροσωπείας με αντικείμενο την επίτευξη συμφωνιών συνεργασίας στο πλαίσιο των πρώτων επαφών και συζητήσεων που είχε πραγματοποιήσει με τον περιφερειάρχη Σπύρο Σπύρου και άλλους εκπροσώπους φορέων τον Ιούλιο. Στην αυριανή ανοικτή σύσκεψη φορέων που έχει προγραμματιστεί, θα παρευρίσκεται και ο αναπληρωτής Περιφερειάρχης της γερμανικής περιφέρειας του Βορπόμερν – Ρούγκεν – Rugen με την οποία ο κ. Φούχτελ προωθεί συνεργασία με τα Ιόνια, καθώς και ο αντιδήμαρχος της πόλης Bergen – Rugen, εκπρόσωπος του Γερμανοελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου, εκπρόσωπος της Γερμανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, επιχειρηματίες και κρατικοί παράγοντες του τομέα της Υγείας, καθώς και δημοσιογράφοι της Deutsche Welle και του περιοδικού Focus.
Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, η αυριανή συνάντηση εργασίας έχει ως τελικό στόχο την υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ των Ιονίων και της Περιφέρειας Βορπόμερν – Ρούγκεν, σύμφωνα με τις προτάσεις που, όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου της Περιφέρειας,  είχαν κατατεθεί από τους τοπικούς φορείς κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης, ενσωματώθηκαν αυτούσιες στο σχέδιο και θα συμπληρωθούν ή τροποποιηθούν κατά τη διάρκεια της αυριανής συνάντησης.

Γαλιατσάτος: Άκυρες οι όποιες συμφωνίες

Άκυρες θα είναι οι όποιες συμφωνίες και υπογραφές του Σπύρου Σπύρου, υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της παράταξης ΑΝΑΣΑ Θεόδωρος Γαλιατσάτος, ο οποίος επισημαίνει ότι ο Περιφερειάρχης δεν έχει δικαίωμα να υπογράψει κανένα πρωτόκολλο χωρίς αντίστοιχη εξουσιοδότηση από το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Στην ανακοίνωσή του ο κ. Γαλιατσάτος αναφέρει τα εξής: «Είναι φανερό από  το δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Π.Ι.Ν. ότι ο περιφερειάρχης κ. Σπύρου προχωρεί σε υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Ιονίων και ομόλογου Περιφέρειας της Γερμανίας. Είναι επίσης γνωστό και καθαρό σε όλους ότι αυτού του είδους οι συνεχόμενες επισκέψεις του Γερμανού υπουργού κ. Φούχτελ εντάσσονται μέσα στο γενικότερο πλαίσιο της μνημονιακής πολιτικής που εφαρμόζεται και την επιβολή από μέρους της Τρόικας μέτρων για την καταλήστευση του εθνικού μας πλούτου και την υπερεκμετάλλευση των Ελλήνων εργαζομένων.  Η παράταξη μας η ΑΝ.Α.Σ.Α διακηρύσσει  σε όλους τους τόνους ότι ο κ. Σπύρου δεν έχει το δικαίωμα να υπογράψει οτιδήποτε από την στιγμή που δεν έχει ανάλογη εξουσιοδότηση από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Ας το γνωρίζουν καλά και ο κ. Σπύρου και ο κ. Φούχτελ. Ό,τι συνυπογράψουν θα είναι άκυρο, χωρίς την σύμφωνη γνώμη των συλλογικών οργάνων, ότι υπογράψουν θα ακυρωθεί από τους ίδιους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες των Ιόνιων Νησιών».

Αντίδραση από τη Λαϊκή Συσπείρωση

Την έντονη αντίδραση της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» προκαλεί η επεικείμενη επίσκεψη στην Κέρκυρα του  Αναπληρωτή Υπουργού  Εργασίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Ηans  Fuchtel. Ο κ. Σπύρου προσπαθεί να μετατρέψει την ΠΙΝ σε όργανο άσκησης κυβερνητικής πολιτικής δήλωσε σήμερα το μέλος της ΛΑΣΥ Γιώργος Κουλούρης.

Βολές και από Φόρτε

Σε οξείς τόνους κινείται και η ανακοίνωση που εξέδωσε ο περιφερειακός σύμβουλος της Επτανησιακής Αναγέννησης, Μάκης Φόρτες, ο οποίος υποστηρίζει ότι ο Χανς Φούχτελ έρχεται για «τα ασημικά» των Επτανήσων.
Στην ανακοίνωσή του ο κ. Φόρτες αναφέρει μεταξύ άλλων: «Την ώρα που η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων «βάζει λουκέτο» ηχεί ως ειρωνεία η επίσκεψη του κ. Φούχτελ στην έδρα της για να συζητήσει «μπίζνες». Εκτός και αν ο «Υπουργός της Ελλάδας» της κ. Μέρκελ γνωρίζει πως έρχεται να συζητήσει με ένα... πτωχευμένο λειτουργικά θεσμό και που επιπροσθέτως το μέλλον του στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της επόμενης περιόδου 2014 – 2020 είναι τραγικό με μειωμένες πιστώσεις και ελάχιστα κονδύλια για αναπτυξιακά έργα. Σε αυτή την περίπτωση είναι προφανές ότι ο κ. Φούχτελ έρχεται …. για «τα ασημικά» των Επτανήσων».
Αναφερόμενος σε δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», ο κ. Φόρτες προσθέτει: «Ο Γερμανός πολιτικός διευκρινίζει ότι <<το ελληνικό κράτος, θα πρέπει να δεχτεί να εφαρμόζουν ευρωπαίοι αξιωματούχοι μεταρρυθμίσεις επί ελληνικού εδάφους ωστόσο αυτό δεν θα είναι καμία εχθρική δύναμη κατοχής αλλά ένα εργαλείο βοήθειας>>. Με αυτά τα δεδομένα έχει κανείς απορία για το τι γυρεύει κατακαλόκαιρο με τόση πρεμούρα ο «Εντεταλμένος της Γερμανίδας Καγκελαρίου για θέματα τεχνογνωσίας σε σχέση με την Ελλάδα» κ. Φούχτελ, όπως τον παρουσίασε στην προηγούμενη επίσκεψη του ο κ. Σπύρου;».



Απεργούν σήμερα στην Κέρκυρα


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
Απεργούν σήμερα στην Κέρκυρα
Στις 12 Σεπτέμβρη η απεργία στην Αττική
Μια ακόμη σκληρή ταξική αναμέτρηση δίνει σήμερα Παρασκευή ο κλάδος των ξενοδοχοϋπαλλήλων στην Κέρκυρα που κατεβαίνει σε νέα απεργιακή κινητοποίηση, απαντώντας στη διαμόρφωση ληστρικών όρων εκμετάλλευσης που θέλουν να επιβάλουν οι μεγαλοξενοδόχοι για ακόμη πιο φθηνούς εργαζόμενους, βάζοντας σε εφαρμογή τη μείωση μισθών κατά 15% που υπογράφτηκε από την διοίκηση (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) της Ομοσπονδίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων.
Παράλληλα, με καθημερινές περιοδείες στους χώρους δουλειάς, συνεδριάσεις Διοικητικών Συμβουλίων, συνελεύσεις, παρεμβάσεις και κάθε άλλη αγωνιστική μορφή (όπως η προχτεσινή 4ωρη στάση εργασίας) το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και τα επιχειρησιακά σωματεία στην Αττική δίνουν τη μάχη για την επιτυχία της 24ωρης απεργίας στην Αττική, ενάντια στην κατάπτυστη κλαδική ΣΣΕ που μειώνει κατά 15% τους μισθούς τους.
Ταυτόχρονα, προετοιμάζονται για γενική απεργία όπου η εργατική τάξη καλείται να δώσει συνολική, μαζική αποφασιστική απάντηση ενάντια στην επίθεση που έχουν εξαπολύσει κυβέρνηση και ΕΕ σε όλα τα μέτωπα με μέτρα που θα τσακίσουν ό,τι απέμεινε από δικαιώματα, μισθούς, συντάξεις, Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια.
Ηδη, αποφάσεις συμμετοχής και μέτρα για την οργάνωση της απεργίας έχουν πάρει μέσα από τις γενικές τους συνελεύσεις οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία «Ιντερκοντινένταλ», «Κράουν Πλάζα», «Ζαφόλια», «Μ. Βρετάνια», «Σοφιτέλ», «Νοβοτέλ». Απόφαση επίσης πήρε το Διοικητικό Συμβούλιο στο σωματείο του «Χίλτον», ενώ σήμερα γενική συνέλευση έχουν οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «Κάραβελ» και αύριο οι εργαζόμενοι στο «Μετροπόλιταν».

Εχουν ζόρια


Εχουν ζόρια


Η οικονομική κρίση του καπιταλισμού καταστρέφει εργατική δύναμη, αλλά καταστρέφει και μια μερίδα καπιταλιστών. Που, βεβαίως, όταν κλείνουν τις επιχειρήσεις τους ή τις συρρικνώνουν, οι εργαζόμενοι απολύονται. 'Η πασχίζουν να τις κρατήσουν με επιπλέον μέτρα, όπως, π.χ., οι δραστικές μειώσεις μισθών. Η οικονομική κρίση χτυπά και τα ΜΜΕ, αφού χτυπά και τους ομίλους ιδιοκτησίας τους. Πώς φαίνεται η επίδραση και οι συνέπειες της κρίσης στα ΜΜΕ; Η διαφημιστική δαπάνη, που αποτελεί τη βασική πηγή χρηματοδότησής τους, πέφτει με ραγδαίους ρυθμούς τα τελευταία πέντε χρόνια. Από τα 3.098.868.000 ευρώ που ήταν το 2008, έπεσε στα 2.210.795.000 ευρώ το 2009, στο 1.885.968.000 το 2010 και στο 1.592.693.000 ευρώ το 2011. Σύμφωνα με τα στοιχεία της «Media Services», το πρώτο 5μηνο του 2012 καταγράφεται νέα δραματική πτώση σχεδόν 29% σε σχέση με πέρσι, με το συνολικό ποσό να φτάνει μόλις στα 479 εκατ. έναντι 675 εκατ. πέρσι. Η ετήσια κυκλοφορία των πανελλαδικής κυκλοφορίας εφημερίδων όλων των ειδών (καθημερινές, κυριακάτικες, αθλητικές, οικονομικές, εβδομαδιαίες) έπεσε το 2011 κατά 48,8% σε σχέση με αυτήν του 2008 και συγκεκριμένα από 235,137 εκατ. φύλλα σε 120,412 εκατ. (στοιχεία της Ενωσης Ιδιοκτητών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθήνας).
***
Ετσι, τα ΜΜΕ δείχνουν εικόνα κατάρρευσης. Οι συνολικές υποχρεώσεις μόνο των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο ομίλων ΜΜΕ ξεπερνούν ήδη τα 750 εκατ. ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζονται οι υποχρεώσεις του ALTER και της «Ελευθεροτυπίας» που έχουν διακόψει τη λειτουργία τους και βρίσκονται ουσιαστικά ένα βήμα πριν την πτώχευση. Τις υψηλότερες υποχρεώσεις έχει ο ΔΟΛ (209 εκατ.) και ακολουθούν ο ΠΗΓΑΣΟΣ (202 εκατ.), το MEGA (192 εκατ.) και με μικρότερα ποσά οι ΑΤΤΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ, η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ και οι ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ. Στα τέλη του 2008 ο ΔΟΛ απασχολούσε συνολικά ως όμιλος 1.709 εργαζόμενους με συμβάσεις αορίστου χρόνου και επιπλέον 115 ως «εποχικό προσωπικό». Στις 30/6/2012, σύμφωνα με τα δημοσιευμένα επίσημα στοιχεία, στον όμιλο απασχολούνταν 1.034 εργαζόμενοι, δηλαδή καταγράφεται μια μείωση του προσωπικού κατά 43,3%. Επιπλέον, έχουν επιβληθεί μειώσεις μισθών πλέον του 20%. Σον ΠΗΓΑΣΟ στα τέλη του 2008 εργάζονταν στον όμιλο 1.651 σε όλες τις ειδικότητες. Τώρα έχουν απομείνει 966. Δηλαδή, μείωση προσωπικού 41,5%. Επίσης, έχει επιβληθεί το καθεστώς των ατομικών συμβάσεων με αλλεπάλληλες μειώσεις μισθών (30% και πλέον) και περικοπές δικαιωμάτων. Στο ΜΕGA, στα τέλη του 2008 δούλευαν 645 και τώρα έχουν μείνει 500 (μείωση 22,5%). Επίσης, έχουν επιβληθεί ατομικές συμβάσεις και έχουν γίνει μειώσεις μισθών στα τέλη του 2011 και τον περασμένο Απρίλη. Πάνω από 100 είναι οι απολύσεις στον όμιλο ΑΝΤΕΝΝΑ. Πέρσι επιβλήθηκαν μειώσεις 20% και ακολούθησαν νέες πριν λίγους μήνες της ίδιας τάξης. Στον «Alpha» έγιναν μαζικές απολύσεις (περίπου 200) με τη μορφή της «εθελούσιας εξόδου» το καλοκαίρι του 2009, ενώ έγιναν και μειώσεις στους ονομαστικούς μισθούς από 7% έως 22%. Στον ΣΚΑΪ έγιναν μειώσεις μισθών 10% στα τέλη του 2010 και μετά από ένα χρόνο ακολούθησαν νέες της τάξης του 20%, ενώ πάνω από 40 είναι οι απολύσεις τα προηγούμενα χρόνια. Στην «Καθημερινή» έγιναν τον περασμένο Απρίλη μειώσεις μισθών από 10% έως 15%. Στο STAR από το 2008 μέχρι σήμερα το προσωπικό έχει μειωθεί κατά 160 περίπου άτομα (από 560 σε 400) και έχουν επιβληθεί μειώσεις μισθών από 8% έως 20%.
***
Μόνο από τα παραπάνω Μέσα, οι εργαζόμενοι έχουν μειωθεί από το 2008 μέχρι σήμερα κατά 2.120. Αν σε αυτούς προστεθούν οι περίπου 800 εργαζόμενοι της «Χ. Κ. Τεγόπουλος», οι 659 του ALTER και οι 130 της «Απογευματινής», αλλά και όλοι οι άλλοι που έχασαν τη δουλειά τους σε άλλες επιχειρήσεις («Αττικές Εκδόσεις», «Λυμπέρη»), αλλά και σε όσες έκλεισαν («ΙΜΑΚΟ», «Ελεύθερος», «Φίλαθλος», «Veto, «Αποψη», «Χώρα», «Ωρα των Σπορ», «Εξέδρα» και μια σειρά περιοδικών εκδόσεων), ο αριθμός ξεπερνά κατά πολύ τις 4.000. Διέξοδος για τους εργαζόμενους η ενιαία πάλη για την προστασία των ανέργων, η πολιτική πάλη για την ανατροπή του καπιταλισμού, η κοινωνικοποίηση των επιχειρηματικών ομίλων.

κατέχει τη θέση του...ψευταράκου.


Να γιατί «δεν έχει» το κράτος τους
Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ




O κ. Σίμος Κεδίκογλου στο κυβερνητικό σχήμα που συνέστησαν τα κόμματα της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ κατέχει τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Δεν κατέχει τη θέση του...ψευταράκου.
Αλλωστε, απ' όσο γνωρίζουμε, θέση «ψευταράκου», επισήμως και θεσμικώς τουλάχιστον, δεν προβλέπεται ούτε στο παρόν, ούτε στα προηγούμενα κυβερνητικά σχήματα.
*
Ως εκ της θέσεώς του, λοιπόν, ο Κεδίκογλου θα έπρεπε να είναι σοβαρός, ακριβής και ενημερωμένος σωστά.
Εκτός, φυσικά, αν είναι ανίκανος, άχρηστος και αδαής, πράγμα για το οποίο δεν έχουμε στοιχεία.
*
Σε κάθε περίπτωση ο Κεδίκογλου - και ο κάθε Κεδίκογλου - θα πρέπει να κάνει με συνέπεια τη δουλειά του.
Και δουλειά ενός κυβερνητικού εκπροσώπου είναι να μη λέει μπαρούφες, να ενημερώνει με ειλικρίνεια για τις θέσεις της κυβέρνησης και να μην ασκείται σε φτηνή προπαγάνδαεπιδιδόμενος σε καλπιές και σε παραποίηση της αλήθειας.
Εκτός, πάλι, αν η δουλειά ενός κυβερνητικού εκπροσώπου είναι να κάνει τα ακριβώς αντίθετα...
*
Ας δούμε τώρα τι έκανε προχτές ο Κεδίκογλου.
Στην προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει το λαό (σ.σ.: εδώ γελάνε)
για το πόσο «αναπόφευκτες» (σ.σ.: εδώ οργίζονται)
είναι οι νέες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και δικαιώματα,
ο εκπρόσωπος του κ. Σαμαρά (του κ. Βενιζέλου και του κ. Κουβέλη) άρχισε να αραδιάζει «στοιχεία» και αριθμούς, θέλοντας να αποδείξει πόσο «πολύ κοστίζουν» στο κράτος οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, και πόσο «αναγκασμένο» είναι το έρμο το κράτος (και η έρμη η κυβέρνηση) να πάρει και νέα μέτρα κατά του λαού για να λειτουργήσει (το έρμο το κράτος)...
Συγκεκριμένα, δήλωσε:
«Από τα 88 δισ. των πρωτογενών δαπανών του ελληνικού κράτους, τα 60 δισ. πάνε σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα (...) Μένουν μόνο 28 δισ. για όλη τη λειτουργία του ελληνικού κράτους (σχολεία, νοσοκομεία, δικαστήρια, οργανισμοί), τα πάντα πρέπει να λειτουργήσουν με ένα ποσό που είναι μικρότερο και μόνο από το ποσό που διατίθεται για τις συντάξεις».
*
Καταρχάς, θα πρέπει να ενημερώσει κάποιος τον Κεδίκογλου ότι σε αυτή τη χώρα υπάρχει ένας νόμος που λέγεται «Προϋπολογισμός».
Εκεί καταγράφονται τα οικονομικά δεδομένα ώστε να μην μπορεί ο καθένας να λέει το μακρύ του και το κοντό του.
Με βάση, λοιπόν, τον «Προϋπολογισμό», σε αντίθεση με όσα λέει ο Κεδίκογλου, ισχύουν τα εξής:
*
Πρώτον: Οταν μιλάμε για λειτουργία του «κράτους» τότε μιλάμε για τα στοιχεία του Κρατικού Προϋπολογισμού όπως αυτά καταγράφονται στον Τακτικό Προϋπολογισμό και όχι για τον προϋπολογισμό της Γενικής Κυβέρνησης.
*
Δεύτερον: Σύμφωνα με αυτόν, με τον Τακτικό Προϋπολογισμό (Κρατικός Προϋπολογισμός 2012, Εισηγητική Εκθεση, Κεφάλαιο 3, σελίδα 57, πίνακας 3.9 Δαπάνες τακτικού προϋπολογισμού ανά κατηγορία), οι πρωτογενείς δαπάνες για το 2012 δεν είναι 88 δισ., όπως λέει ο Κεδίκογλου, αλλά 49,085 δισ. ευρώ.
*
Τρίτον: Σύμφωνα με τον Τακτικό Προϋπολογισμό, το σύνολο των μισθών και των συντάξεων όχι μόνο δεν είναι 60 δισ. ευρώ, όπως λέει ο Κεδίκογλου, αλλά μόλις και μετά βίας φτάνουν στα 19,415 δισ. ευρώ.
*
Τέταρτον: Ακόμα κι αν πάρουμε ως βάση τα στοιχεία με τα οποία ο Κεδίκογλου προσπαθεί να «μπουρδουκλώσει» την κατάσταση, δηλαδή τον Ενοποιημένο Προϋπολογισμό της Γενικής Κυβέρνησης (πίνακας 3.2, σελίδα 44 του Κρατικού Προϋπολογισμού), όπου γίνεται λόγος για πρωτογενείς δαπάνες 87,4 δισ. ευρώ, αμοιβές προσωπικού 17,9 δισ. ευρώ, συντάξεις 31,2 δισ. ευρώ και λοιπές μεταβιβάσεις 14,1 δισ. ευρώ
(όλα αυτά - επαναλαμβάνουμε - αφορούν στη Γενική Κυβέρνηση, η οποία εκτός της Κεντρικής Κυβέρνησης περιλαμβάνει επιπλέον τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πρώτου και δεύτερου βαθμού, και τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης)
τότε και πάλι η κυβερνητική προπαγάνδα δεν εξηγεί γιατί τα έσοδα της Γενικής Κυβέρνησης, που με βάση το συγκεκριμένο πίνακα ανέρχονται στα 89,6 δισ. ευρώ, «δεν φτάνουν», όταν οι πρωτογενείς δαπάνες (στον ίδιο πίνακα) είναι 87,4 δισ. ευρώ.
*
Ε, να, λοιπόν, γιατί «δεν φτάνουν»:
*
Γιατί μόνο για το 2012, όπως προκύπτει και πάλι από τον Κρατικό Προϋπολογισμό (πίνακας 3.9, σελίδα 57)
ο ελληνικός λαός υποχρεούται να καταβάλει σε τόκους και σε χρεολύσια, να πληρώσει από το αίμα του σε κερδοσκόπους, σε δανειστές και σε τοκογλύφους, για μεσομακροπρόθεσμα δάνεια, για βραχυπρόθεσμα δάνεια, για ομόλογα, για δαπάνες δημόσιου χρέους, για καταπτώσεις εγγυήσεων κ.λπ.
ένα ποσό που
(όπως φαίνεται στο σχετικό πίνακα 3.9 - κατηγορίες δαπάνης με αύξοντες αριθμούς «11», «12», «15», «16», «17» και «18»)
ξεπερνά τα 87 δισ. ευρώ!
Οσο, δηλαδή, και οι πρωτογενείς δαπάνες ολόκληρης της Γενικής Κυβέρνησης!
*
Να, συνεπώς, γιατί δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία, τα σχολεία, οι οργανισμοί, τα δικαστήρια και όλα εκείνα για τα οποία «κλαίει» και κόπτεται ο Κεδίκογλου.
Οχι γιατί «κοστίζουν πολύ» οι μισθοί των εργατών, οι συντάξεις των συνταξιούχων και τα επιδόματα των απόρων, αλλά γιατί το κράτος των κεφαλαιοκρατών - δανειστών - πιστωτών - τοκογλύφων, τους οποίους υπηρετεί η κυβέρνηση του Κεδίκογλου,
είναι, όντως, πολύ δαπανηρό, για το λαό.
Πράγμα που όταν διαβάσει (σωστά) τον Προϋπολογισμό ο Κεδίκογλου θα το αντιληφθεί - δεν αμφιβάλλουμε καθόλου - και ο ίδιος...

Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Εκκλησιαστική κοπριά με φόντο νεοναζί


Εκκλησιαστική κοπριά με φόντο νεοναζί

Για ακόμα μια φορά μετά τον αποτροπιασμό των δηλώσεων του μητροπολίτη Καλαβρύτων, ο Κόκκινος Φάκελος παρακολουθεί τον "εορτασμό" της επετείου της νίκης του Εθνικού Στρατού στο Γράμμο το 1949.

Η γιορτή μίσους που εκτυλίχθηκε εκεί με φόντο τις σημαίες που παρομοιάζουν σβάστικα της Χρυσής Αυγής, συνοδεύτηκε ταιριαστά με τον λόγο του μητροπολίτη Κονίτσης Ανδρέα που εξέφρασε τα φιλάνθρωπα του αισθήματα για τους νεκρούς. Ανάμεσα σε άλλα, ο μητροπολίτης είπε μέσα στο ακροδεξιό του παραλήρημα "Δεν φοβόμαστε κανένα ΣΥΡΙΖΑ και κανένα ΚΚΕ. Γιατί θυμόμαστε το Γράμμο που όχι απλά νικήθηκε ο κομμουνισμός, αλλά εξολοθρεύτηκε." Ο αξιοσέβαστος και πάνω από όλα φιλάνθρωπος γέροντας, πρόσθεσε ακόμα "Είχε το θράσος το ΚΚΕ να γράψει Δόξα και τιμή στους αγωνιστές και τις αγωνίστριες του ΔΣΕ..."

Με άλλα λόγια με αυτή του την εκ στόματος κοπριά, ο πρεσβευτής του Θεού της Αγάπης στην Γη θέλει να πει πως το ΚΚΕ δεν έχει δικαίωμα να τιμά τους νεκρούς του; Ο ίδιος ο Θεός άραγε κάνει διαχωρισμό ανάμεσα στους ανθρώπους σύμφωνα με την ηθική ή την πολιτική τους υπόσταση; Τι πιστεύει ο κύριος Ανδρέας; Φυσικά για την στάση της εκκλησίας δεν έχουμε αυταπάτες. Η ίδια εκκλησία που έκαιγε τον Τζιορντάνο Μπρούνο στην πυρά, που όρκιζε τους Ναζί κατακτητές και έστελνε συχαρίκια στον Χίτλερ. Η ίδια εκκλησία, των υπερκοσμίων και όχι των εγκοσμίων, κήρυττε το μίσος στην Μακρόνησο και ευλογούσε τα όπλα που εκτελούσαν τους 300 στο ΑΕΤΟ. Είναι η ίδια εκκλησία που υπέγραφε χαρτιά φρονημάτων επί Χούντας, ενώ τα στελέχη της "διάβαζαν".

Σήμερα, κηρύττει ακόμα το μίσος στο πλάι των νεοναζί ασφαλιτών και ταγματασφαλιτών που μαχαιρώνουν απροστάτευτους και εξαθλιωμένους Πακιστανούς και χτυπούν νεολαίους του ΚΚΕ γιατί προεκλογικά τόλμησαν να μοιράσουν φυλλάδια. Για αυτούς τους ανθρώπους αλλά και τους άλλους με τις σιδερογροθιές και τα στειλιάρια που φορούσαν κουκούλες όταν σκότωναν τον Δημήτρη Κοτζαρίδη, έχουμε να πούμε μονάχα ένα πράγμα:

Ο ΛΑΟΣ, Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ Η ΕΡΓΑΤΙΑ ΔΕΝ ΕΙΠΕ ΑΚΟΜΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΗΣ ΛΕΞΗ



Βρείτε τις διαφορές


O μητροπολίτης του μίσους Ανδρέας

Εορτασμός με φόντο της νεοναζίστικες νεοελληνικές σβάστικες

Αξιωματικοί του Γ Ράιχ με καθολικούς ιερείς σε κοινό εκκλησίασμα 

Αξιωματικοί του Γ Ράιχ με Έλληνες ορθοδόξους ιερείς 


Ο "κύριος" Μιχαλολιάκος δεν είναι ναζί ούτε χίτης !!!




Από φιλικά μπλόγκ του διαδικτύου


ΚΕΡΚΥΡΑ-Νέα απεργία των ξενοδοχο- ϋπαλλήλων σήμερα


Νέα απεργία των ξενοδοχο- ϋπαλλήλων σήμερα 






Ξεκίνησε από τις 4 Σεπτεμβρίου  επίσχεση εργασίας  των εργαζομένων του ξενοδοχείου MARE BLUE  διεκδικώντας τα οφειλόμενα Ιουλίου – Αυγούστου. 
Αυτό υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας, ο οποίος υποστηρίζει ότι με την προκήρυξη της επίσχεσης ήρθαν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα με την καταβολή του Ιουλίου και οι εργαζόμενοι μετά από απόφαση της γενικής τους συνέλευσης που πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί , αποφάσισαν την συνέχιση του αγώνα τους για την καταβολή  και  του Αυγούστου Παρασκευή ο Σύνδεσμος διοργανώνει νέα 24ωρη απεργία καλώντας τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία «να ανατρέψουν την εργοδοτική αυθαιρεσία , να συμμετέχουν μαζικά στην κινητοποίηση και να στείλουν αποφασιστικό μήνυμα στην εργοδοσία υποχρεώνοντας την να αποδεχτεί τα  αιτήματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων 
της Κέρκυρας».

Επίσχεση στο Ionian Princess

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το Σύνδεσμο, συνεχίζεται για 53 ημέρες η επίσχεση εργασίας των εργαζομένων του ξενοδοχείου IONIAN PRINCESS χωρίς η εργοδοσία μέχρι στιγμής να έχει καταβάλλει ούτε ένα ευρώ, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωσή του: «Η αδιαλλαξία  και η προκλητικότητα της εργοδοσίας έφτασε στο αποκορύφωμα της με την αναγγελία ψευδών οικειοθελών αποχωρήσεων των εργαζομένων την ώρα που αυτοί βρίσκονταν σε νόμιμη απεργία. Κατά την διάρκεια περιοδείας κλιμακίου του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων που ενημέρωνε τους εργαζόμενους για την απεργία της Παρασκευής, εμποδίστηκε  η είσοδος  του κλιμακίου  από τους υπεύθυνους της επιχείρησης ΡΟΔΑ ΜΠΗΤΣ. Άμεση ήταν η αντίδραση των εργαζομένων  ξενοδοχείων της Βόρεια Κέρκυρας όπου πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την πύλη του ξενοδοχείου».

KEΡΚΥΡΑ-Στις 10 το πρωί, κατάληψη του ΕΟΠΥΥ!


Στις 10 το πρωί, κατάληψη του ΕΟΠΥΥ!

 1


Σε συμβολική κατάληψη αλλά και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του ΕΟΠΥΥ (ΙΚΑ) στην Κέρκυρα προχωρούν σήμερα στις 10 το πρωί τα μέλη του ΠΑΜΕ, τα οποία καλούν όλους τους Κερκυραίους να συμμετάσχουν.
Και δεν είναι η μοναδική κινητοποίηση για τα τεράστια προβλήματα στο χώρο της υγείας: Σε κινητοποιήσεις προχωρούν τα μέλη των συλλόγων Καρκινοπαθών, Νεφροπαθών, Μεσογειακής Αναιμίας και ΑΜΕΑ τα οποία καλούν και όλους τους άλλους ασθενείς του νησιού, οργανωμένους ή όχι, την Δευτέρα το πρωί σε σιωπηλή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Δημαρχείου.
Οι ασθενείς διαμαρτύρονται για την τεράστια έλλειψη φαρμάκων που αντιμετωπίζουν λόγω αδυναμίας πληρωμής τους τοις μετρητοίς και την οικονομική εξαθλίωση των οικογενειών τους.
Την ίδια ώρα, ο Ιατρικός Σύλλογος συμπαρίσταται στις κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών ιατρών ενώ σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Συλλόγου με την ΕΓΕΣΥΚ για να καθορίσουν από κοινού το μέλλον των κινητοποιήσεων.

Το ΚΚΕ

Ανακοίνωση με αντικείμενο τη δραματική κατάσταση που διαμορφώνεται στις  ιατροφαρμακευτικές και προνοιακές παροχές στο λαό, εξέδωσε η Ν.Ε. Κέρκυρας του ΚΚΕ. Στην ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: «Η κατάσταση που διαμορφώνεται στη δημόσια παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των λαϊκών στρωμάτων είναι επικίνδυνη και εγκληματική. Είναι αποτέλεσμα της αντεργατικής-αντιλαϊκής πολιτικής όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων καθώς και της σημερινής συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ που προωθεί αταλάντευτα τις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων στην Ελλάδα και τη ΕΕ.
Η σημερινή ή οποιαδήποτε παραλλαγή της διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης θα χειροτερέψει ακόμα περισσότερο το επίπεδο παροχών υπηρεσιών υγείας στους εργαζόμενους και στις οικογένειές τους. Καμιά αυταπάτη δεν πρέπει να έχουν οι εργατοϋπάλληλοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες, οι γυναίκες των λαϊκών οικογενειών και τα παιδιά τους, οι μετανάστες, ότι η κατάσταση στην παροχή δημόσιων υπηρεσιών υγείας, πρόνοιας, φαρμάκου, μπορεί να διορθωθεί υπέρ τους. Μόνο μέσα από την οργάνωσή τους, την κοινωνική συμμαχία, την ανάπτυξη της ταξικής αλληλεγγύης και πάλης, μπορούν να βάλουν φρένο στο πογκρόμ που έχουν κηρύξει οι υποστηρικτές του ευρωμονόδρομου και στην ανάπτυξη που έχει ως κριτήριο την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.
Τα μέτρα εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της δημόσιας υγείας – πρόνοιας, οι άγριες περικοπές της κρατικής χρηματοδότησης και των παροχών, η ενίσχυση των επιχειρηματιών στην υγεία – φάρμακο, δεν έχουν προσωρινό χαρακτήρα. Είναι μόνιμα και ενταγμένα στη στρατηγική της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων για τη δημιουργία ακόμα πιο φτηνών εργαζόμενων προκειμένου να επιτευχθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων. Καπιταλιστικό κέρδος και ικανοποίηση λαϊκών αναγκών στην υγεία – πρόνοια – φάρμακο, είναι ασύμβατα μεταξύ τους. Καθημερινά είναι τα παραδείγματα που αναδεικνύουν τις δραματικές συνέπειες που επιφέρει αυτή η πολιτική για την υγεία των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια τη ζωή τους.
Με το νέο πακέτο άγριων περικοπών, η ήδη άθλια κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα λαϊκά στρώματα θα επιδεινωθεί.
Το ΚΚΕ τονίζει την ανάγκη οι εργαζόμενοι να αντιστοιχήσουν τις διεκδικήσεις τους με τις σύγχρονες ανάγκες τους. Δεν έχουν να περιμένουν παρά μόνιμη εξαθλίωση, υπονόμευση της υγείας τους και της ζωής τους, με την όποια μορφή διαχείρισης της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης
Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια αναμονής. Για το λαό διέξοδος από την κρίση σημαίνει να δυναμώνει η λαϊκή συσπείρωση και πάλη που θα  διαμορφώνει τους κοινωνικούς και πολιτικούς όρους για έναν άλλον δρόμο ανάπτυξης της παραγωγής και της οικονομίας, με εργατική –λαϊκή εξουσία, που στο επίκεντρο θα είναι η ικανοποίηση των διευρυμένων λαϊκών αναγκών, ανάμεσα σε αυτές και των λαϊκών αναγκών σε υγεία, πρόνοια και φάρμακο. Τα σύγχρονα μέσα και οι υπηρεσίες υγείας-πρόνοιας να αξιοποιηθούν για καθολική και δωρεάν παροχή υπηρεσιών πρόληψης, θεραπείας, αποκατάστασης σε όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις και χωρίς πληρωμές από τους ασθενείς είτε άμεσα είτε μέσω ασφαλιστικών εισφορών.
Για αυτό απαιτείται ενιαίο, σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν  σύστημα υγείας, πανελλαδικά αναπτυγμένο με κεντρικό σχεδιασμό, πλήρως και επαρκώς  χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό, και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα της υγείας-πρόνοιας.
Απαιτείται ανάπτυξη κρατικού φορέα έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και δωρεάν διάθεσης των φαρμάκων από τις δημόσιες μονάδες υγείας, τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας, το δίκτυο κρατικών φαρμακείων και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στο χώρο του φαρμάκου.
Σε αυτή την κατεύθυνση το ΚΚΕ στηρίζει τους αγώνες του ταξικού κινήματος, της συμμαχίας των εργατοϋπαλλήλων, αυτοαπασχολούμενων και φτωχών αγροτών και παλεύει για εξασφάλιση από το κράτος της δωρεάν, πλήρους και απρόσκοπτης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και προνοιακών παροχών σε όλους με προτεραιότητα τους άνεργους και ανασφάλιστους Έλληνες και μετανάστες, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, στους φτωχούς αγρότες και στους αυτοαπασχολούμενους που έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους και τις οικογένειές τους.
Προτείνουμε:
α)     Πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, των ασφαλιστικών ταμείων, των δημόσιων νοσοκομείων και των Κ.Υ., των ιδρυμάτων πρόνοιας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Φορολόγηση του κεφαλαίου με 45%.
β)    Επιστροφή από το κράτος των αποθεματικών που χάθηκαν από το πρόσφατο κούρεμα.
γ)    Αποπληρωμή όλων των χρωστούμενων από το κράτος για φάρμακα, ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις, θεραπείες, υγειονομικά υλικά, τεχνικά βοηθήματα, στους ασφαλισμένους και στους αυτοαπασχολούμενους φαρμακοποιούς  και  γιατρούς, για  τρόφιμα στα νοσοκομεία και άλλα ιδρύματα.
•    Καλούμε τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση του ΠΑΜΕ την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012 και ώρα 10:00 το πρωί στον ΕΟΠΠΥ.
•    Καλούμε τους εργαζόμενους να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους για την επιτυχία της Γενικής Πανελλαδικής Απεργίας την ημέρα που θα κατατεθεί στη βουλή το νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων.





Η Γραμματεία Κέρκυρας του ΠΑΜΕ

Η κατάσταση που διαμορφώνεται στη δημόσια παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των λαϊκών στρωμάτων είναι επικίνδυνη και εγκληματική, με ευθύνη τόσο των προηγούμενων κυβερνήσεων όσο και της τωρινής τρικομματικής ΝΔ–ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ που ακολουθούν τις κατευθύνσεις της ΕΕ.
Οδεύουμε κυριολεκτικά σε μία περίοδο όπου ανάλογα με το πόσα χρήματα έχει ο καθένας στην τσέπη του θα μπορεί να αγοράζει κάποιες ή και καθόλου υπηρεσίες Υγείας, εξετάσεις, φάρμακα.
Πούλησαν παραμύθι στον λαό, όταν πρόβαλαν τον ΕΟΠΥΥ ως καινοτομία για ενιαίες και σύγχρονες παροχές υγείας, ως «νοικοκύρεμα» και χτύπημα της «σπατάλης». Γρήγορα αποκαλύφθηκε ότι αποτελεί ένα όμορφο περιτύλιγμα, για να κρυφτεί ο πραγματικός τους στόχος. Θέλουν να περιορίσουν τις δημόσιες παροχές στην υγεία-πρόνοια και στο φάρμακο στο ελάχιστο επίπεδο του λεγόμενου «βασικού πακέτου». Για μία ακόμη φορά επιχειρούν να ενισχύσουν την κερδοφορία των μεγάλων ιδιωτικών μονάδων στην υγεία και στο φάρμακο, ως χώρο στρατηγικής σημασίας για το κέρδος του μεγάλου κεφαλαίου.
Τα αποτελέσματα φανερά για όλους:
•    Αν χρειάζεσαι εξετάσεις ή φάρμακα πάντα πρέπει να είσαι με το χέρι στην τσέπη.
•    Ειδικά οι χρονίως και βαρέως πάσχοντες (πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς, ψυχιατρικά ασθενείς) αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα.
•    Ο ΕΟΠΥΥ χρωστάει σε φαρμακοποιούς και γιατρούς με αποτέλεσμα να πληρώνουν τα σπασμένα οι ασφαλισμένοι.
•    Έχουν βγει από τις λίστες των φαρμάκων περίπου 3000 σκευάσματα.
•    Σκοπεύουν να κλείσουν τα περισσότερα αγροτικά ιατρεία και τα ήδη υποστελεχωμένα ΚΥ.
•    Το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας δανείζεται υλικά (π.χ. σύριγγες) από εδώ και από εκεί και όταν δεν βρίσκει τα αγοράζουν οι συνοδοί των ασθενών!!!
Θα το αφήσουμε να πάει παρακάτω; Θα περιμένουμε να υπάρξει γενική καταστροφή των παροχών υγείας; Θα περιμένουμε να δούμε τους συνανθρώπους μας να πεθαίνουν μαζικά; Ο τομέας της Δημόσιας Υγείας αφορά τον κάθε εργαζόμενο, τον κάθε αυτοαπασχολούμενο, τον κάθε αγρότη, τον κάθε άνεργο, τους νέους, τους συνταξιούχους. ΟΛΟΥΣ!!!
Η Γραμματεία Κέρκυρας του ΠΑΜΕ καλεί τον κερκυραϊκό λαό, τα Σωματεία, τους Συλλόγους πασχόντων, του φορείς να αποδείξουν ότι δεν πάει άλλο και να διεκδικήσουν ευρύτατη κρατική επιχορήγηση στον ΕΟΠΥΥ, απόδοση όλων των υπεσχημένων και γενναία αύξηση των δαπανών. Στόχος μας πρέπει να είναι οι αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν παροχές Υγείας-Πρόνοιας για όλους χωρίς τη συμμετοχή ιδιωτών.
ΟΛΟΙ την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 07/09 στις 10 το πρωί έξω από τα γραφεία του ΕΟΠΥΥ στο ΙΚΑ.
   


Πρ

Το πλαίσιο πάλης του ΠΑΜΕ για το επόμενο διάστημα


Το πλαίσιο πάλης του ΠΑΜΕ για το επόμενο διάστημα
Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Παρουσιάζοντας το πλαίσιο πάλης του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος για το επόμενο διάστημα, το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, Γιώργος Πέρρος, είπε - μεταξύ άλλων - στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, στη Θεσσαλονίκη.
* * *
Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημαίνει συναγερμό. Να δημιουργηθεί κλίμα μάχης παντού. Στο φουλ οι μηχανές. Καμιά υποχώρηση, κανένας φόβος. Η μάχη θα κριθεί στους τόπους δουλειάς.
Τα δικαιώματα, η ζωή η ίδια της εργατικής λαϊκής οικογένειας στα τάρταρα - τα κέρδη, τα προνόμια των καπιταλιστών στα ουράνια. Στον πόλεμο αυτό δεν απαντάς με γαρίφαλα. Αλλά με όλες τις δυνάμεις καλά οργανωμένες, καλά προετοιμασμένες και με γραμμή πάλης τη ρήξη και ανατροπή.
Καλούμε τα σωματεία, τις ομοσπονδίες, τα εργατικά κέντρα, κάθε εργαζόμενο και εργαζόμενη ξεχωριστά. Ούτε ώρα χαμένη: Η εργατική τάξη της χώρας μας, τα λαϊκά στρώματα έχουν τη δύναμη να σταματήσουν την επίθεση, να παρεμποδίσουν, να καθυστερήσουν, να ματαιώσουν προσωρινά και στην πορεία να ανατρέψουν συνολικά την αντιλαϊκή βαρβαρότητα. Να τα φέρουν όλα τούμπα. Να ανοίξουν το δρόμο προς μια άλλη φιλολαϊκή ανάπτυξη. Με ενιαίο μέτωπο πάλης απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική.
Ο,τι αφορά τη ζωή της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων είναι αιτία σύγκρουσης, βάση συσπείρωσης και αγώνα.
Τα συνδικάτα οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, η φτωχή αγροτιά, η νεολαία, οι γυναίκες να πάρουν την ευθύνη της οργάνωσης της πάλης, της αντίστασης αξιοποιώντας όλες τις μορφές, διαφορετικά δεν θα υπάρχει τέλος στην επίθεση. Να πάρουν αποφάσεις απόρριψης των μέτρων. Το καθήκον της οργάνωσης στους τόπους δουλειάς, στους μαζικούς φορείς των αυτοαπασχολούμενων, των γυναικών, της νεολαίας είναι καθοριστικής σημασίας ζήτημα στην αναμέτρηση με τα μονοπώλια. Να μπουν μπροστά. Να παραμερίσουν με οργανωμένο αγώνα τα κόμματα της πλουτοκρατίας, την ΕΕ. Να ξεκαθαρίσουν από τους εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό, με τις δυνάμεις της «Αυτόνομης Παρέμβασης» του ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ που μιλούν για διαχειριστικές προτάσεις, που θα οδηγήσουν την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα σε λύσεις προς όφελος των μονοπωλίων.
Οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα κοινό συμφέρον με την πλουτοκρατία
Δεν έχουν κανένα κοινό συμφέρον με τον ΣΕΒ, την πλουτοκρατία. Με ταμπούρι του αγώνα τους τόπους δουλειάς, τα εργοστάσια και τα σωματεία να αρχίζει ένα κίνημα σύγκρουσης που θα απλώνεται παντού στις εργατογειτονιές, στα χωράφια, εκεί που τα μονοπώλια καταστρέφουν τη ζωή των εργατών των λαϊκών στρωμάτων. Θα εξαρτηθεί από τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα αν θα περάσουν τα βάρβαρα μέτρα.
Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, για άλλη μια φορά:
-- Αθωώνει τους καπιταλιστές όταν, μιλώντας για «δόγμα νεοφιλελευθερισμού που υιοθέτησε η κυβέρνηση», επιχειρεί να πείσει το λαό ότι δε φταίει η καπιταλιστική ανάπτυξη, ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής για τα βάσανα της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, αλλά η συνταγή που ακολουθούν οι εκάστοτε κυβερνήσεις.
Παραπλανούν έτσι σκόπιμα το λαό, αφού προβάλλουν σα φάρμακο για τη λύση των προβλημάτων τα «αναπτυξιακά εργαλεία» που γέννησαν την κρίση, που οδήγησαν το λαό στη σχετική και απόλυτη εξαθλίωση. Π.χ. απλόχερες επιχορηγήσεις στο μεγάλο κεφάλαιο, φοροαπαλλαγές στα μονοπώλια, γαλαντόμα στήριξη επενδύσεων με κριτήριο την καπιταλιστική ανάπτυξη, κ. ά.
-- Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ παραμορφώνει την πραγματικότητα διά της πλαγίας οδού, όταν στηλιτεύει δήθεν θέσεις της οικονομίας που ενοχοποιούν τις αυξήσεις των μισθών για τη μείωση της ανταγωνιστικότητας και την αύξηση του πληθωρισμού. Ο λόγος που παραπλανεί είναι γιατί καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να πιστέψουν οι εργαζόμενες λαϊκές μάζες ότι η θωράκιση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων μπορεί να συμβαδίσει με την προώθηση της λαϊκής ευημερίας.
Η ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων προϋποθέτει τη διαμόρφωση μισθών και δικαιωμάτων επιπέδου Κίνας και Ινδίας. Μόνο έτσι οι Ευρωπαίοι καπιταλιστές δημιουργούν προϋποθέσεις για να μπορέσουν να ανταγωνιστούν τις νεοαναδυόμενες καπιταλιστικές οικονομίες. Το διαμηνύουν σε όλους τους τόνους εντός της ΕΕ Σοσιαλδημοκράτες, Χριστιανοδημοκράτες, Πράσινοι και πάσης φύσεως αριστερίζοντες. Η μόνη τους διαφορά είναι στο μείγμα πολιτικής που θα ακολουθηθεί. Ο στόχος όμως παραμένει ακλόνητος που είναι το στραγγάλισμα της εργατικής δύναμης.
Αποκρύπτουν ότι και σε ισχυρές καπιταλιστικές οικονομίες με ελάχιστα δημοσιονομικά ελλείμματα και χρέη, χωρίς την παρουσία ΔΝΤ, λαμβάνονται τα ίδια αντιλαϊκά μέτρα που λαμβάνονται και στη χώρα μας, π.χ. Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία η εργατική τάξη στις χώρες αυτές βλέπει το βιοτικό της επίπεδο να κατακρημνίζεται εξίσου.
Αυτήν την τάξη, που κινείται εντός των τειχών της ΕΕ, την προασπίζεται η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και οι λεγόμενες αντιμνημονιακές δυνάμεις. Ανεξάρτητα με ποιο μείγμα διαχειριστικής πολιτικής συντάσσεται, ο στόχος της είναι η προώθηση της ταξικής συνεργασίας, η προστασία και διεύρυνση των κερδών των μονοπωλίων.
-- Προβαίνει σε λεονταρισμούς για την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, όταν στις επιχειρήσεις που, μέρος τους έχει πουληθεί στο μεγάλο κεφάλαιο, οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους, για να προωθηθούν με τις ελάχιστες λαϊκές αντιδράσεις. Εστρωσαν το έδαφος, για να καταστήσουν ανήμπορο το συνδικαλιστικό κίνημα στις ΔΕΚΟ και στο Δημόσιο να αντιδράσει, αδρανοποιώντας το αγωνιστικό φρόνημα και τη ριζοσπαστικοποίηση των εργαζομένων, μιλώντας για λειτουργία των επιχειρήσεων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, τασσόμενοι υπέρ της απελευθέρωσης όλων των βασικών τομέων (Ενέργεια, Τηλεπικοινωνίες, Μεταφορές κ.λπ.), υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων.
Γίνεται, για πολλοστή φορά, φανερό ότι η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ ως αποτέλεσμα της γραμμής υπεράσπισης της τάξης των σφετεριστών του πλούτου που παράγουμε, της κοινωνικής μειοψηφίας των παρασίτων, ούτε θέλει, ούτε μπορεί να κουνήσει το μικρό της δαχτυλάκι για την ανάσχεση έστω αυτής της βαρβαρότητας.
Είναι τεράστιες οι ευθύνες της «Αυτόνομης Παρέμβασης», η οποία επιχειρεί να πείσει τους εργαζόμενους ότι η μερική διαγραφή του χρέους θα τους σώσει. Αναγνωρίζουν έτσι ότι το χρέος το δημιούργησαν οι εργαζόμενοι και πρέπει να πληρώσουν. Μιλούν για αποδέσμευση από την τρόικα και όχι από την ΕΕ, αυτή τη λυκοσυμμαχία των πολυεθνικών. Λένε για παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, αλλά αποκρύπτουν ότι δε γίνεται με τα μονοπώλια που έχουν την εξουσία σε όλους τους κλάδους παραγωγής, μέσα στην ΕΕ και μαζί με τα μονοπώλια. Το ζήτημα που θέτουν είναι η καλύτερη διαπραγμάτευση και όχι η ακύρωση των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων, η μονομερής διαγραφή του χρέους, η αποδέσμευση από την ΕΕ. Υπογράφουν σε κλάδους Συλλογικές Συμβάσεις με μεγάλες μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων των εργαζομένων, στο όνομα του ρεαλισμού, κατεβάζοντας τον πήχη των απαιτήσεών τους. Είναι, τελικά, μαζί με τις άλλες δυνάμεις που μιλούν για μια άλλη διαχείριση, που είναι σε βάρος της ζωής και των δικαιωμάτων του λαού. Οδηγούν την εργατική τάξη στην υποταγή, στο συμβιβασμό, στη μοιρολατρία.
Είναι εξίσου και ακόμα πιο επιζήμια επιλογή η στήριξη αυτών των παρατάξεων του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού. Είναι ενίσχυση των αυταπατών, της επιλογής του μικρότερου κακού, είναι στήριξη της ίδιας καταστροφικής γραμμής, αυτής της ταξικής συνεργασίας. Οπου τα συνδικάτα υιοθέτησαν αυτήν τη γραμμή πάλης, το συνδικαλιστικό κίνημα οδηγήθηκε πιο βαθιά στη γραμμή του συμβιβασμού και της υποταγής, της διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης.
Κίνημα ενιαίο και αποφασισμένο ενάντια στα μονοπώλια
Πρέπει, τελικά, ο λαός να βαδίσει για τον πόλεμο και να κερδίσει τον πόλεμο. Και ο πόλεμος θα είναι ο λαός από τη μια μεριά και τα μονοπώλια από την άλλη. Οι εργαζόμενοι πρέπει άμεσα, με την οργάνωσή τους στα Σωματεία, την ενίσχυση του ΠΑΜΕ, να τους απομονώσουν και να τους απογυμνώσουν οργανωτικά και πολιτικά. Να υπερασπιζόμαστε την ενότητα της εργατικής τάξης και ως προς τους σκοπούς της. Κίνημα ενιαίο και αποφασισμένο απέναντι στα μονοπώλια, στην ΕΕ για άλλο δρόμο ανάπτυξης, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες της, για ρήξεις και ανατροπές, ως το επίπεδο της εξουσίας, για κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.
Από τη σκοπιά αυτή, εμείς πρέπει να οριοθετήσουμε την πραγματική διαχωριστική γραμμή. Γραμμή ταξικής πάλης ή συμβιβασμού με το κεφάλαιο. Αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι να απαλλαγεί το συνδικαλιστικό κίνημα από τα βαρίδια της ταξικής συνεργασίας και υποταγής. Γι' αυτό και είναι αναγκαία η αλλαγή των συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα. Αποτελεί όρο, για να μπορεί το κίνημα να δίνει απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική και να έχει νικηφόρους και με προοπτική αγώνες. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να ακολουθούν τις ηγεσίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και εκείνων των συνδικάτων που όχι μόνο συμφωνούν με τα μέτρα των κυβερνήσεων, του κεφαλαίου, όχι μόνο μπαίνουν μπροστά για να υλοποιηθούν αλλά και τα συνδιαμορφώνουν με τους σφαγείς μας. Βέβαια, ένα ακόμη σημαντικό βήμα που πρέπει να κάνει η εργατική τάξη είναι να οργανωθεί στον τόπο δουλειάς, στον κλάδο. Να δυναμώσει τη συλλογική δράση και συμμετοχή σε όλες τις διαδικασίες. Να μαζικοποιήσει τα συνδικάτα.
Κανείς μόνος του δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη βαρβαρότητα
Οργανώνουμε τη μάχη με κεντρικά συνθήματα:
Τέρμα οι θυσίες για τους καπιταλιστές. Κάτω η φοροληστεία, τα μνημόνια, οι δανειακές συμβάσεις, οι αντεργατικοί νόμοι.
Κανένας μόνος του δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη βαρβαρότητα που ζει, τη φτώχεια, την ανεργία, τα νέα χαράτσια. Οργανωμένη αντίσταση και άρνηση να καταβάλουμε στα ταμεία τους τη νέα φοροληστεία. Δεν έχει να κερδίσει τίποτα, δεν έχει κοινό συμφέρον με το κεφάλαιο, την ΕΕ, τα κόμματα της πλουτοκρατίας. Σε κάθε τόπο δουλειάς να γίνει συζήτηση και να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι, να καταδικαστούν τα μέτρα, να συζητηθούν τρόποι αντίστασης στον τόπο δουλειάς, στον κλάδο, στη γειτονιά, να προετοιμαστεί άμεσα ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ.
Τα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ, της ΟΓΕ στη Θεσσαλονίκη και σε όλες τις πόλεις με τους συνταξιούχους και τα εργατικά συνδικάτα το Σάββατο να αποτελέσουν έκφραση της μαζικής αγανάκτησης και καταδίκης των μέτρων, αφετηρία κλιμάκωσης νέων ακόμα πιο μαζικών αποφασιστικών αγώνων σε κάθε χώρο, σε κάθε κλάδο και συνολικότερα.
ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΟΙ ΝΕΚΡΟΘΑΦΤΕΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙ, ΑΛΛΑ ΣΥΝΟΛΙΚΟΤΕΡΑ ΚΑΘΕ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΤΗΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑΣ ΠΟΥ ΦΕΡΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ.
Αγώνας για την κοινωνική τους απελευθέρωση από τη σύγχρονη σκλαβιά.
Αγώνας για να απαλλαγούν από τον παρασιτισμό και τη σαπίλα του καπιταλισμού. Από το σύστημα εκμετάλλευσης, βίας, καταπίεσης, που υπερασπίζουν η τρικομματική κυβέρνηση (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) και όλοι, όσοι έχουν κορόνα στο κεφάλι τους την ΕΕ. Απέναντι σε αυτήν την αντιλαϊκή συμμαχία, εμείς χτίζουμε τη δική μας συμμαχία, με στόχο: Να υπερασπιστούμε την εργατική και λαϊκή οικογένεια από τη βάρβαρη εκμετάλλευση, τη φτώχεια και την εξαθλίωση. Να δώσουμε ελπίδα και προοπτική στους εργαζόμενους, στο λαό. Η συμμαχία μας να πάρει στα χέρια της όλο τον πλούτο και την εξουσία. Γι' αυτό και επιδιώκουμε να αποκτήσει συσπείρωση, ποδάρια παντού. Να δυναμώσει η συμμαχία του ΠΑΜΕ με τους αυτοαπασχολούμενους την ΠΑΣΕΒΕ, τη φτωχή αγροτιά την ΠΑΣΥ, την ΟΓΕ, το ΜΑΣ.
Το όραμά μας είναι ζωή με δικαιώματα
Αυτό το μήνυμα στέλνουμε από τη Θεσσαλονίκη. Το δικό μας όραμα είναι ζωή με δικαιώματα, λαϊκή ευημερία, χωρίς αφεντικά κι εκμετάλλευση. `Η θα είσαι με τα μονοπώλια και τα κέρδη τους, ή με το λαό και τα συμφέροντά του.
Ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης είναι ανάπτυξη για τα μονοπώλια και ισοπέδωση της ζωής του λαού. Μπορούμε να τους ανατρέψουμε. Με ισχυρό ταξικό κίνημα που θα αμφισβητεί το μονόδρομό τους, τον καπιταλιστικό τρόπο ανάπτυξης που μας θέλει μισοεργαζόμενους, μισοάνεργους, ξεζουμισμένους. Η ζωή ποτέ δεν πήγε μπροστά για την εργατική τάξη χωρίς σκληρούς αγώνες με την εργοδοσία, το κράτος και τους αστικούς νόμους που προστατεύουν τα συμφέροντα των καπιταλιστών.
Να απορριφθούν τα μέτρα και η πολιτική που τα γεννά. Η σύγκρουση με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης είναι μονόδρομος για τη λαϊκή αντεπίθεση, για να ζήσουμε όχι σαν σκλάβοι του 21ου αιώνα, αλλά σαν αφέντες του πλούτου που παράγουμε.
Να πάρουμε στα χέρια μας τη ζωή μας, τη ζωή των οικογενειών μας, το μέλλον μας, το μέλλον του τόπου. Εμείς είμαστε η Ελλάδα. Ολοι στον αγώνα με μια φωνή, μαζική, μαχητική συστράτευση τώρα.
-- Για να απαλλαγούμε από τα χρέη. Καμία αναγνώριση. Να διαγραφούν. Τέρμα οι διαπραγματεύσεις. Να σταματήσει η ληστεία. Οποια διαπραγμάτευση σημαίνει νέα μνημόνια. Να αποδεσμευτούμε από τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ. Είναι θηλιά στο λαιμό μας. Να καταργηθούν όλα τα μνημόνια, οι δανειακές συμβάσεις και όλοι οι αντεργατικοί νόμοι. Να πάρουμε εμείς στα χέρια μας τον πλούτο του τόπου που έχουμε δημιουργήσει και να διώξουμε από το κεφάλι μας τα μονοπώλια που εκμεταλλεύονται τα μέσα παραγωγής και τον εθνικό πλούτο για λογαριασμό τους. Εμείς μπορούμε να βάλουμε μπροστά όλη την παραγωγική μηχανή. Εμείς πρέπει να πάρουμε την εξουσία.
Ηρθε η ώρα να κηρύξουμε αμείλικτο πόλεμο σε μεγάλα συμφέροντα, κόμματα - υπηρέτες και συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, που όλα αυτά τα χρόνια έχουν καθίσει στο σβέρκο μας και απαιτούν από μας να υποτασσόμαστε κάθε φορά στη δική τους πολιτική, στις δικές τους επιλογές.
Καμία συνδικαλιστική οργάνωση, πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια, τριτοβάθμια δεν πρέπει να βάλει την υπογραφή της στην γκιλοτίνα που έχουν στήσει. Κανένας εργαζόμενος να μην υποκύψει στους εκβιασμούς της κυβέρνησης, της εργοδοσίας. Κανένας τίμιος συνδικαλιστής να μη βάλει την υπογραφή του στη σφαγή της ζωής της τάξης του. Να απορρίψουμε τη θεωρία των μονοπωλίων ότι οι εργαζόμενοι και τα δικαιώματά τους είναι «κόστος» και πρέπει να σφαγιαστούν. Δεν είναι μονόδρομος η υποχώρηση, ο συμβιβασμός και η υποταγή για να σωθούν τα κέρδη των πολυεθνικών και να διασωθεί το ξεπερασμένο και σάπιο καπιταλιστικό σύστημα. Να πετάξουμε στα άχρηστα την αυταπάτη ότι αν αλλάξουν οι διαχειριστές θα γίνει πιο ανθρώπινο. Οτι αν μεγαλώσει η κερδοφορία των επιχειρήσεων θα γλιτώσει ο εργαζόμενος από την ανεργία, το χτύπημα των δικαιωμάτων του.
Οργάνωση και αντεπίθεση
Καλούμε την εργατική τάξη να πρωτοστατήσει και να διεκδικήσει, με οργάνωση, αντεπίθεση τη ζωή της ολόκληρη και να απαιτήσει:
  • συντάξεις, με αυξήσεις για την ικανοποίηση όλων των αναγκών των εργαζομένων.
  • Μέτρα προστασίας των ανέργων. Απλοποίηση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας, Καμιά μείωση μισθών. Ανάκληση όλων των μειώσεων που επιβλήθηκαν. Πάλη για αξιοπρεπείς μισθούς και επέκτασή του σε μικρούς επαγγελματίες και εμπόρους που έκλεισαν οι επιχειρήσεις τους και στους αγρότες που ξεκληρίστηκαν, χωρίς τον περιορισμό της πλήρους αποπληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών προς ΟΑΕΕ.
  • Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους ανέργους και όχι μόνο στο 30% που το λαμβάνουν σήμερα.
  • Αμεση επαναφορά του επιδόματος ανεργίας και άλλων κλαδικών επιδομάτων στα επίπεδα του 2011 ως βάση για μια γενναία αύξηση του επιδόματος ανεργίας.
  • Επίδομα ανεργίας για όλο το χρονικό διάστημα της ανεργίας.
  • Ο χρόνος ανεργίας να υπολογίζεται σαν συντάξιμος χρόνος ασφάλισης.
  • Στους ανέργους να χορηγείται δωρεάν κάρτα απεριορίστων διαδρομών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Απαγόρευση της διακοπής παροχής ρεύματος, νερού και σταθερού τηλεφώνου στους ανέργους και τα τιμολόγια των πρώην ΔΕΚΟ, για όσον καιρό κάποιος είναι άνεργος, να είναι μειωμένα κατά 50%.
  • Προσλήψεις στους τομείς Υγείας, Πρόνοιας, Εκπαίδευσης, και σε άλλα έργα κοινωνικών υποδομών με όρους μόνιμης και σταθερής εργασίας για τη μείωση της ανεργίας και κάλυψη των μεγάλων κενών που υπάρχουν. Μέτρα για την υλοποίηση στεγαστικής πολιτικής υπέρ του λαού με έμφαση στα νέα ζευγάρια, τους χαμηλόμισθους, τους άστεγους με κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση.
Ασφαλιστικό - συντάξεις - επιδόματα
  • Αμεση ανάκληση όλων των μειώσεων που επιβλήθηκαν στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις τα τελευταία 2,5 χρόνια.
  • Κανένας εργαζόμενος ανασφάλιστος.
  • Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης για όλα τα Ταμεία.
  • Γενικό όριο συνταξιοδότησης 60 για τους άντρες, 55 για τις γυναίκες.
  • Καμιά κατώτερη σύνταξη να μην υπολείπεται από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των επιπέδων του 2011, ως αφετηρία για την άνοδο της κατώτερης σύνταξης στα 1.120 ευρώ.
  • Επαναφορά του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων με όσα ίσχυαν πριν από το νόμο 3863 του 2010.
  • Κατάργηση του Προεδρικού Διατάγματος που εξαίρεσε από τη λίστα των ΒΑΕ 168.000 εργαζόμενους.
  • Επιστροφή όλων των κλεμμένων από το τζογάρισμα των αποθεματικών τους στο χρηματιστήριο.
  • Κάλυψη στο ακέραιο από το κράτος και το κεφάλαιο των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων που λεηλατήθηκαν από το λεγόμενο κούρεμα ομολόγων που είναι περίπου 14 δισ. ευρώ.
  • Πάλη για τη διασφάλιση της παροχής συντάξεων και παροχών, ανεξάρτητα από την ταμειακή ρευστότητα των ασφαλιστικών ταμείων.
  • Αμεση καταβολή όλων των επιδομάτων των ΑμΕΑ και χρονίως πασχόντων, χωρίς περικοπές και καθυστερήσεις.
  • Καμιά περικοπή αλλά αύξηση των επιδομάτων στις πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες και της κοινωνικής σύνταξης της πολύτεκνης μητέρας.
  • Καταβολή του επιδόματος τοκετού και στις γυναίκες που γεννούν στα δημόσια και στα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικά μαιευτήρια.
Δυναμώνουμε την πάλη μας ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, για αποκλειστικά δημόσια και δωρεά Παιδεία και Υγεία με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στους τομείς αυτούς.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ «Μπούμερανγκ» ο αντικομμουνισμός σε αστούς και οπορτουνιστές


ΓΕΡΜΑΝΙΑ
«Μπούμερανγκ» ο αντικομμουνισμός σε αστούς και οπορτουνιστές
Στην ΓΛΔ την περίοδο της σοσιαλιστικής οικοδόμησης έπαιρναν υποτροφίες χιλιάδες νέοι και εργαζόμενοι, άλλο ένα δείγμα της διεθνιστικής αλληλεγγύης
Το Ιδρυμα «Ρόζα Λούξεμπουργκ», που εκφράζει το οπορτουνιστικό Κόμμα της «Λίνκε» (Αριστερά) Γερμανίας, οΟμιλος «Χέλε Πάνκε» και το «Κέντρο για Δημοκρατία» εγκαινίασαν τη Δευτέρα στο Βερολίνο έκθεση με τίτλο «Η αδελφή χώρα κάηκε, μετανάστευση, ρατσισμός, αντισημιτισμός και νεοναζισμός στη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία».
Θέμα ήταν ο τρόπος συμπεριφοράς στη ΓΛΔ απέναντι στους αλλοδαπούς εργαζόμενους, που απασχόλησε η χώρα αυτή από το 1965 ως το 1989. Πρόκειται για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους και εκπαιδευόμενους από χώρες όπως το Βιετνάμ, η Κούβα, η Μοζαμβίκη, η Ανγκόλα, η Ουγγαρία και η Πολωνία κ.ά. Αυτοί οι εργαζόμενοι ενίσχυσαν τομείς όπως η ελαφρά βιομηχανία και η βιομηχανία καταναλωτικών ειδών. Ο αριθμός τους, η διάρκεια παραμονής τους και τα δικαιώματά τους καθορίζονταν με την κυβέρνηση της χώρας τους, με διακρατικές συμφωνίες. Εμεναν 2 με 6 χρόνια στη ΓΛΔ και αυτό το χρόνο τον χρησιμοποιούσαν για εκμάθηση επαγγέλματος ή ειδίκευση που θα τους ήταν αργότερα χρήσιμη στη χώρα τους.
Αυτό το γεγονός δεν αναφέρεται καθόλου στην έκθεση, αντίθετα ο κατάλογος της έκθεσης μιλάει για «φτηνά εργατικά χέρια για την καταστραμμένη οικονομία της ΓΛΔ» και σημειώνει: «Τους έπαιρναν τα διαβατήρια, τους στοίβαζαν σε άσυλα αποκομμένους από τον πληθυσμό της ΓΛΔ και τους παρακολουθούσε η Στάζι σαν εν δυνάμει ταξικούς εχθρούς».
Ωστόσο το αντικομμουνιστικό ψέμα έχει «κοντά ποδάρια». Κατά τη συζήτηση στην έκθεση το κλίμα οξύνθηκε και η προσπάθεια παραχάραξης της Ιστορίας γύρισε «μπούμερανγκ» στους εμπνευστές της. Πρώην εργαζόμενοι απ' αυτές τις χώρες πήραν το λόγο και είπαν ότι τέτοια προβλήματα δεν είχαν επί ΓΛΔ και ότι μετά την επανένωση της Γερμανίας βρέθηκαν αντιμέτωποι με ζητήματα όπως η ανεργία, ο ρατσισμός και η απειλή εκδίωξης. Επίσης πολλοί Ανατολικογερμανοί, που ασχολούνταν επί ΓΛΔ με τους φιλοξενούμενους εργάτες, είπαν ότι τα πράγματα ήταν τελείως διαφορετικά απ' ό,τι τα παρουσιάζει η έκθεση και ότι δεν περίμεναν κάτι τέτοιο από το Ιδρυμα «Ρόζα Λούξεμπουργκ». Ενας Κουβανός, που μεγάλωσε στη ΓΛΔ, είπε χαρακτηριστικά: «Αυτή η έκθεση είναι μια προσβολή για τους αλλοδαπούς αλλά και για τους πολίτες της ΓΛΔ».

TOP READ