Την αμερικανική αεροπορική επίθεση στη Βαγδάτη και την όξυνση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας ενάντια στο Ιράν εκφράζουν σε ανακοινώσεις τους Κομμουνιστικά Κόμματα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά.
Την ίδια στιγμή χιλιάδες κάτοικοι σε πάνω από 70 πόλεις των ΗΠΑ βγήκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τη δολοφονική επίθεση με drones στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, κρατώντας πλακάτ και φωνάζοντας συνθήματα ενάντια σε ενδεχόμενη πολεμική σύγκρουση με το Ιράν.
Με τίτλο «Όλες οι φιλειρηνικές δυνάμεις ενωμένες ενάντια στον αγγλοαμερικανικό ιμπεριαλισμό: Να σταματήσουν όλες οι παράνομες πολεμικές ενέργειες τώρα», το Κόμμα των Κομμουνιστών, ΗΠΑ (PCUSA), ρίχνει τα βέλη του κατά των κυβερνήσεων ΗΠΑ και Βρετανίας για την κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή. «Η διεθνής πίεση για την αποκλιμάκωση είναι ζωτικής σημασίας και η πλήρης κινητοποίηση των φιλειρηνικών δυνάμεων στις ΗΠΑ είναι αναγκαία, ώστε να αποφευχθεί ένας νέος πόλεμος στη Μέση Ανατολή που θα οδηγήσει στο χαμό εκατομμύρια ζωές και στην καταστροφή ακόμη περισσότερες» σημειώνει σε ανακοίνωση του το PCUSA, προσθέτοντας ότι η «ανεύθυνη δράση του Τραμπ θέτει σε κίνδυνο ολόκληρο τον κόσμο».
Στο ίδιο μήκος κύματος, το Κομμουνιστικό Κόμμα των ΗΠΑ (CPUSA) «καταδικάζει τις νέες επιθετικές και βίαιες δράσεις της κυβέρνησης Τραμπ» τις οποίες αποκαλεί «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς και αμερικανικού δικαίου» και καλεί, μεταξύ άλλων, για αλληλεγγύη με τους εργαζόμενους σε Ιράν και Ιράκ.
Ταυτόχρονα, το ΚΚ ΗΠΑ ζητά να μπει τέλος στις επεμβάσεις των ΗΠΑ, της Σαουδικής Αραβίας, του Ισραήλ και των συμμάχων τους του Κόλπου στις χώρες της Μέσης Ανατολής. Στην ανακοίνωση γίνεται επίσης λόγος για μαζική συμμετοχή στις εκλογές του 2020 με σκοπό να μην επανεκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ.
Για «πορεία προς τον Αρμαγεδώνα» κάνει λόγο το Κομμουνιστικό Κόμμα του Καναδά αναφερόμενο στην επίθεση των ΗΠΑ στη Βαγδάτη και τη δολοφονία του Κασίμ Σολεϊμανί. Στην ανακοίνωση του, το κόμμα εξαπολύει μύδρους κατά της κυβέρνησης Τραμπ αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «η προσπάθεια των ΗΠΑ να δικαιολογήσουν τις πράξεις τους επικαλούμενες αυτοάμυνα είναι τόσο διάτρητη όσο ο διαβόητος ισχυρισμός περί “όπλων μαζικής καταστροφής” που χρησιμοποιήθηκε ως πρόφαση για την εισβολή και κατοχή του Ιράκ το 2003».
Το ΚΚ Καναδά καλεί την καναδική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να καταδικάσει τις τρομοκρατικές ενέργειες των ΗΠΑ και επισημαίνει την πάγια θέση του για αποχώρηση της χώρας από το ΝΑΤΟ, καθώς και άμεση αποχώρηση των καναδικών στρατευμάτων από το Ιράκ.