27 Οκτ 2015

Το μεταξικό καθεστώς, ο Μεταξάς και η 28η Οκτωβρίου 1940 - Μέρος 1ο

 Το μεταξικό καθεστώς, ο Μεταξάς και η 28η Οκτωβρίου 1940 - Μέρος 1ο

 Άρθρο του Θανάση  Παπαρήγα στα  ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
και θα δημοσιευτεί σε 3 μέρη



Ηχορρύπανση

 Ηχορρύπανση

Όταν ήμουν μικρός κι άκουσα πρώτη φορά τον όρο, είχα την τάση να τα παίρνω όλα τοις μετρητοίς και πίστευα ότι υπάρχει χωροταξικό πρόβλημα και σε λίγο δε θα ξέρουμε πού να χωρέουμε ή να θάψουμε τους περιττούς ήχους, όπως ακριβώς και με τα σκουπίδια. Σταδιακά ξεπέρασα αυτόν το φόβο, τουλάχιστον μέχρι κάποιος φυσικός να μου αναπτύξει κάποια θεωρία που δε θα καταλάβω και να μου ανατρέψει τις σταθερές. Ενώ όλο και πιο σπάνιες ήταν οι αναφορές σε αυτή την έννοια. Σε μια εποχή που κυριαρχεί και θριαμβεύει παταγωδώς το θορυβώδες τίποτα, ενώ χιλιάδες τίποτα θορυβούν διαρκώς για να τραβήξουν την προσοχή μας, κανείς δεν ασχολείται ουσιαστικά με ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των καιρών.

Ίσως γιατί πολλοί από εμάς έχουν αναπτύξει στρεβλούς τρόπους άμυνας, για να τα βγάλουν πέρα. Ωτοασπίδες για το ροχαλητό του άλλου, ακουστικά που δημιουργούν ένα περιβάλλον απομόνωσης κι ηχητικής ασφάλειας, για  να μην αντιμετωπίσουμε ποτέ τον κόσμο κι ό,τι μας ενοχλεί. Η αφαίρεση από την πραγματικότητα που καλούμαστε να αλλάξουμε κι η αφηρημάδα, όταν μιλάει κάποιος, εκτός από το σημείο όπου λέει κάτι που μας ενδιαφέρει και πετιόμαστε αντανακλαστικά από τον πνευματικό λήθαργο. Μπλα-μπλα-μπλα-ποδόσφαιρο/προτσές/σεξ-μπλα, μπλα (και όχι, δεν πρόκειται για το ΜΠΛΑ της Αγκόλα).
Ή σαν το σύστημα που περιγράφει κάπου ο Μίσσιος για τους κομμουνιστές, που φοράνε νοερά ένα ζευγάρι ακουστικά, εκτός από τις στιγμές που μιλάνε οι ίδιοι -και μετά τα ξαναβάζουν.

Μπορεί να είναι απλώς μια δική μου εμμονή με τη συγκεκριμένη δεκαετία/περίοδο της μεταπολίτευσης, αλλά δε θεωρώ τυχαίο ότι ο όρος κι ο προβληματισμός για το φαινόμενο που περιέγραφε, ευδοκίμησε ακριβώς τότε, που ο ήχος και οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί είχαν πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα, κυκλοφορούσαν παιδικές κασέτες άρτιες ακουστικά (αν οι πιο πολλοί έχουν υπόψη τους τη Λιλιπούπολη, εγώ αντιθέτως εννοώ το Μορμόλη και ηχογραφημένες παραστάσεις Καραγκιόζη-ενώ μετά ήρθε η παρακμή το Άλτερ και τα Ζουζούνια), ο φέρτης κι ο παπαστεφάνου έκαναν τους εκφωνητές σε διαφημιστικά σποτάκια, ακόμα και στους απαράδεκτους ή το ρόδα, τσάντα και κοπάνα υπήρχε μουσική επιμέλεια, ενώ στην τηλεόραση μπορούσες να παρακολουθήσεις ουσιαστικές συζητήσεις, χωρίς να γίνεται χάβρα. Είχε βγει πρόσφατα μάλιστα ένα στατιστικό που έδειχνε πως ο μέσος όρος που μιλούσε ένας πανελίστας, χωρίς να τον διακόψουν ήταν κοντά στο τρίλεπτο, ενώ σήμερα μετά βίας φτάνει τα είκοσι δευτερόλεπτα. Κι ίσως κάποιος να μην μπορεί να την παρακολουθήσει, όπως δε θα μπορούσαμε να παρακολουθήσουμε μια αναμέτρηση σκάκι, που μεταδίδονταν ζωντανά στη σοβιετική ένωση, λόγω του ρυθμού (αυτό ακριβώς που συμβαίνει και με τους παλιούς αγώνες μπάσκετ η ποδοσφαίρου). Αυτό όμως δεν αφαιρεί κάτι από την αξία τους.

Τι εστί όμως ηχορύπανση; Οι διαφημίσεις στο ράδιο, η τηλεόραση στη δαπασών, για να υπάρχει κάτι να παίζει στο σπίτι κι να ξεγελά τη μοναξιά μας, που δεν αποτυπώνει ακριβώς το φόβο της μοναξιάς, αλλά το φόβο να μείνουμε μόνοι, αντιμέτωποι με τον εαυτό μας και την πραγματική του εικόνα. Η απώλεια των φυσικών ήχων (σώπα δάσκαλε, σώπα να ακούσουμε το πουλί), ή ακόμα και των βιομηχανικών που δεν είναι σπάνιοι και ξεχωριστοί, πχ όπως το τρένο που έμπαινε μια καθορισμένη ώρα στην πόλη και ενημέρωνε τους κατοίκους τη, οι ανόητες άχρωμες φωνές των εκφωνητών, που ήταν και παλιά εκνευριστικοί, αλλά είχαν τουλάχιστον ένα ιδιαίτερο ηχόχρωμα, τα κλαμπ, η έλλειψη μουσικής καλλιέργειας, κτλ.

Κι επειδή δεν έχω κάποιο τελικό συμπέρασμα, για να μετατρέψω αυτή τη ρομαντική αναπόληση μας εξιδανικευμένης εικόνας από το παρελθόν σε κάτι χρήσιμο για το σήμερα, ενώ στην επικοινωνιολογία η εκπομπή άσκοπων μηνυμάτων, που δεν έχουν κάτι να πουν κι αποτυγχάνουν συνεπώς να επικοινωνήσουν, λέγεται θόρυβος, το σημερινό κείμενο θα σταματήσει απότομα και θα αποσυρθεί στη σιωπή του.

"Έτρεμε και έκλαιγε ο Μεταξάς" - Η αντίδραση του δικτάτορα όταν έλαβε το ιταλικό τελεσίγραφο

 "Έτρεμε και έκλαιγε ο Μεταξάς" - Η αντίδραση του δικτάτορα όταν έλαβε το ιταλικό τελεσίγραφο

Η κυρίαρχη ιδεολογία - η αστική - έχει δημιουργήσει μια σειρά ιστορικούς μύθους τους οποίους περνάει από γενιά σε γενιά. Ένας ΜΕΓΑΛΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΜΥΘΟΣ, ένα ψέμα μεγατόνων, είναι ότι το περίφημο "ΌΧΙ" απέναντι στους ιταλούς φασίστες και το Μουσολίνι το είπε ο δικτάτορας Μεταξάς. Εκμεταλλευόμενοι αυτήν την αστική προπαγάνδα βγαίνουν οι εγκληματίες-ναζί της Χρυσής Αυγής και κραυγάζουν "Τα Όχι θέλουν Μεταξάδες". 

Ποιά είναι όμως η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ για το "ΌΧΙ" του 1940;
Τι απάντησε στο ιταλικό τελεσίγραφο ο ΔΙΚΤΑΤΟΡΑΣ ΜΕΤΑΞΑΣ;


Ο Μεταξάς με τον ιταλό πρεσβευτή Εμμανουέλε Γκράτσι.
Την απάντηση τη δίνει ο ίδιος ο τότε ιταλός πρεσβευτής στην Αθήνα Εμμανουέλε Γκράτσι:
«Ο Μεταξάς ―γράφει ο Γκράτσι― άρχισε να διαβάζει το τελεσίγραφο. Τα χέρια του, καθώς διάβαζε, έτρεμαν και διαμέσου των γυαλιών του είδα τα μάτια του να δακρύζουν, όπως συνέβαινε όταν βρίσκονταν σε μεγάλη συγκίνηση. Άμα τέλειωσε το διάβασμα με κοίταξε κατάματα και με φωνή συγκινημένη, αλλά σταθερή, μου είπε (γαλλικά) «Ώστε έχουμε πόλεμο». Του απάντησα πως αυτό δεν ήταν απαραίτητο και ότι η Ιταλική κυβέρνηση έλπιζε πως η Ελληνική θα δεχόταν την αξίωσή της να περάσουν ελεύθερα τα Ιταλικά στρατεύματα που θ’ άρχιζαν τις κινήσεις τους στις 6 το πρωί. Ο Μεταξάς μου είπε τότε πως αυτόήταν αδύνατο κι αν θα ήθελε να ενδώσει, δεν μπορούσε να βρει μέσα σε τρεις ώρες τον καιρό να πάρει διαταγές απ’ το Βασιλέα και να μεταβιβάσει τις αναγκαίες οδηγίες. Ο Μεταξάς με ρώτησε αν τουλάχιστον μπορούσα να του δείξω ποια ήταν τα στρατηγικά σημεία που ήθελε να καταλάβει η ιταλική κυβέρνηση. Φυσικά υποχρεώθηκα να του απαντήσω ότι δεν είχα καμιά ιδέα. Ο Μεταξάς απάντησε: «Βλέπετε ότι είναι αδύνατο (να κάνω τίποτα). Η ευθύνη του πολέμου βαρύνει την ιταλική κυβέρνηση». 
Ο... "περήφανος" φασίστας-δικτάτορας Μεταξάς άρχισε λοιπόν να τρέμει και να δακρύζει, προφανώς επειδή ο ομοϊδεάτης του Μουσολίνι θέλησε να του επιτεθεί. Ο φασισμός που ο ίδιος ο Μεταξάς ΥΠΗΡΕΤΟΥΣΕ τώρα στρέφονταν εναντίον του και ο ξενόδουλος δικτάτορας καταλάβαινε πως κάπου εκεί ξεκινούσε το τέλος του φασιστικού καθεστώτος της 4ης Αυγούστου. 

Για την αντίδραση του Ιωάννη Μεταξά στο ιταλικό τελεσίγραφο σχολιάζει σχετικά ο μεγάλος ιστορικός Γιάννης Κορδάτος στο «Ριζοσπάστη» της 28ης Οκτώβρη 1945:
Όπως φαίνεται απ’ τη στιχομυθία αυτή, ο Μεταξάς, αν το τελεσίγραφο ήταν κάπως ελαστικό θ’ άρχιζε διαπραγματεύσεις, δηλαδή θα υποχωρούσε, αφού φυσικά πρώτα έκανε τις ανάλογες μεταβολές στο ναυτικό και στο στρατό, γιατί ύστερα από τον τορπιλισμό της «Έλλης» ο Ελληνικός στρατός και λαός είχαν εξαγριωθεί και ο Μεταξάς βρισκόταν σε πολύ δύσκολη θέση. Τον δέχτηκε λοιπόν τον πόλεμο σαν αναγκαίο κακό, περιμένοντας την ηθική υποστήριξη του Χίτλερ, γι’ αυτό όταν ήλθαν οι Άγγλοι στην Ελλάδα ως σύμμαχοι και έφερναν πολεμικό υλικό και βαριά τανκς, άρχισε να δυσφορεί και να διαμαρτύρεται έμμεσα, όπως μου έλεγε τότε ο Γεώργ. Καρτάλης που ως στρατιώτης είχε εμπιστευτική θέση. 
Έβαλε μάλιστα και τις αρμόδιες Ελληνικές υπηρεσίες να δηλώνουν στους Εγγλέζους πως τα γεφύρια των ελληνικών δρόμων δεν αντέχουν για να μεταφερθεί στο εσωτερικό το αγγλικό υλικό και υπάρχει κίνδυνος να γίνουν δυστυχήματα και καταστροφές. 
Δηλαδή ο Μεταξάς, που στο μεταξύ, όπως έγραψαν ευρωπαϊκές εφημερίδες, μέσω του Τούρκου υπουργού των Εξωτερικών Σαράτσογλου, διαπραγματεύονταν με τον Χίτλερ για να βρεθεί μια διέξοδος στην ιταλοελληνική διαφορά και να σταματήσει ο πόλεμος, δυσφορούσε για τις προετοιμασίες των Εγγλέζων, κι αυτά γιατί δεν ήθελε να βρουν οι φίλοι του Γερμανοί καμία αντίσταση από ξένο στρατό, όταν την Άνοιξη θα κατέβαιναν στην Ελλάδα. Έτσι σκέπτονταν κι αυτά μαγείρευε ο «εθνικός» κυβερνήτης.
Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο του Γ.Κορδάτου στο ενδιαφέρον άρθρο στο «Ατέχνως»"28η Οκτώβρη 1940: Το φασιστικό τελεσίγραφο και το "ΌΧΙ" του Μεταξά".

Ψέματα...ψέματα...ψέματα...

 Ψέματα...ψέματα...ψέματα...

Ξέρω ότι πολλές φορές και πολλοί έχουν ασχοληθεί με αυτό το θέμα. Θεωρώ ότι κάθε φορά πρέπει να επανερχόμαστε και να επισημαίνουμε τα λάθη που στόχο έχουν την παραχάραξη της ιστορίας. Οι κομμουνιστές αρχικά γονείς αλλά και όλοι οι προοδευτικοί γονείς, θα πρέπει να έχουν το νου τους. Να μάθουν αυτοί την αλήθεια στα παιδιά τους, πριν τους τη μάθει το αστικό σχολείο. Να προτρέπουν τα παιδιά τους να παρακολουθούν τους ιστορικούς περιπάτους της ΚΝΕ, να διαβάζουν και να θυμούνται πάνω από όλα ότι:
ΤΟ ΧΩΜΑ ΠΟΥ ΠΑΤΑΜΕ ΛΕΥΤΕΡΩΣΑΝ, ΕΑΜ-ΕΠΟΝ-ΕΛΛΑΣ.
Δείτε δυο χαρακτηριστικά αποσπάσματα  από το βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ' Δημοτικού.



Η λίστα με τις καταγεγραμμένες εγκληματικές πράξεις της ναζιστικής συμμορίας Χρυσή Αυγή

 Η λίστα με τις καταγεγραμμένες εγκληματικές πράξεις της ναζιστικής συμμορίας Χρυσή Αυγή


Σύμφωνα με το υπόμνημα της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της ναζιστικής-εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή υπάρχουν 90 δικογραφίες για τις επιθέσεις των χρυσαυγιτών. Παρακάτω παραθέτουμε τη λίστα με τις μέχρι τώρα γνωστές επιθέσεις (συμπεριλαμβανομένων των δολοφονιών του Παύλου Φύσσα και του Σαχζάτ Λουκμάν) της Χρυσής Αυγής. Είναι βέβαιο ότι τα περιστατικά βίας και τραμπουκισμού των Ναζί χρυσαυγιτών είναι πολλά περισσότερα απ' όσα έχουν καταγραφεί. Η λίστα θα ανανεώνεται όσο προκύπτουν νέα στοιχεία.

ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ

Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΦΥΣΣΑ
Κερατσίνι, 17 Σεπτέμβρη 2013.

Η στυγερή δολοφονία του 34χρονου μουσικού, Παύλου Φύσσα, όπως προκύπτει από την περιγραφή των δραματικών γεγονότων το βράδυ της 17ης προς 18η Σεπτεμβρίου 2013, από τις καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων αλλά και των απολογιών των ίδιων των κατηγορουμένων, ήταν αποτέλεσμα της συλλογικής και συντεταγμένης δράσης του τάγματος εφόδου της τοπικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια. Ο Παύλος Φύσσας δολοφονήθηκε στις 17 με 18/9/2013 από τον Γεώργιο Ρουπακιά, μέλος του Πενταμελούς Συμβουλίου της ΤΟ Νίκαιας καθώς και με άμεση συνέργεια υπολοίπων μελών του “τάγματος εφόδου”. Μέλη της τοπικής, αναγνώρισαν τον Φύσσα στη καφετέρια Κοράλλι, ενημέρωσαν υπόλοιπα μέλη της τοπικής να συγκεντρωθούν έξω από την καφετέρια και μετά την συγκροτημένη και πειθαρχημένη εντολή του πυρηνάρχη Γ. Πατέλη μετέβησαν άμεσα (μέσα σε 15 λεπτά) στην ΤΟ Νίκαιας, εξοπλίστηκαν με ρόπαλα, σιδηρογροθιές, στιλέτα, τους δόθηκαν σαφείς οδηγίες σχετικά με την αποστολή τους και το στοχοποιημένο θύμα και έφυγαν συντεταγμένα για το Κερατσίνι.

Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΣΑΧΖΑΤ ΛΟΥΚΜΑΝ
Πετράλωνα, 17 Γενάρη 2013.

Ο Σαχζάντ Λουκμάν ήταν ένας μεροκαματιάρης που εκείνο το ξημέρωμα πήγαινε με το ποδήλατό του από το Περιστέρι στα Πετράλωνα για να πιάσει δουλειά στη λαϊκή. Το τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής τον εντόπισε στις 3 η ώρα τη νύχτα στην οδό Τριών Ιεραρχών στα Πετράλωνα. Η μέθοδος δολοφονίας του Σαχζάντ είχε τα ίδια χαραχτηριστικά με αυτά της δολοφονίας του Π. Φύσσα. Οι δύο χρυσαυγίτες βγήκαν παγανιά ως τάγμα εφόδου οπλισμένοι με πτυσσόμενο μαχαίρι «πεταλούδα». Τον άφησαν στον τόπο με ένα “επαγγελματικό χτύπημα”, όπως αυτό του Ρουπακιά.

ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ
Πέραμα, 12 Σεπτέμβρη 2013.

Σύμφωνα με τα γεγονότα, το βράδυ της 12ης Σεπτέμβρη 2013 οργανωμένο τάγμα εφόδου, στο οποίο συμμετείχαν 50 άτομα της ναζιστικής οργάνωσης από Πέραμα, Νίκαια και Σαλαμίνα, επιτέθηκε σε βάρος συνεργείου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, που έκανε αφισοκόλληση στη Λεωφόρο Δημοκρατίας στο Πέραμα, για το 39ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ.
Η επίθεση έγινε λίγα μέτρα μακριά από την πύλη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, και ο τρόπος δράσης δείχνει την οργάνωση του τάγματος εφόδου και το μαφιόζικο χαρακτήρα της επίθεσης. Με αυτοκίνητα και μηχανάκια, βγήκαν από τα γύρω στενά και επιτέθηκαν στα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ με ανθρωποκτόνο σκοπό, κρατώντας -ανάμεσα σε άλλα- καδρόνια, πτυσσόμενα γκλοπ, τσεκούρια, λοστούς στην άκρη των οποίων υπήρχαν πρόκες και βίδες, κοντάρια στα οποία είχαν προσαρμοσμένα στο επάνω μέρος τους μεταλλικά ελάσματα, καθώς και ιδιοκατασκευή κονταριού με μεταλλική απόληξη και στρεβλή μεταλλική προσθήκη σε σχήμα «Γ». Να σημειωθεί ότι η εν λόγω ιδιοκατασκευή βρέθηκε αργότερα κατά τη διάρκεια αστυνομικής έρευνας στα γραφεία της ΧΑ στο Πέραμα, επιμελώς κρυμμένη πίσω από κλιματιστικό.
Εκτός από τους ανθρώπους, χτύπησαν και τα αυτοκίνητα του συνεργείου της αφισοκόλλησης, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν ακόμα και τρύπες στις λαμαρίνες. Οι χρυσαυγίτες, σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, κατέβηκαν στα σημεία της επίθεσης με στρατιωτική παράταξη τριών σειρών από δύο κάθετους δρόμους, χωρισμένοι σε δύο ομάδες, και έκλεισαν την κυκλοφορία για να μην μπορεί κάποιος τρίτος να παρέμβει. Να τονιστεί ότι χτυπούσαν αδιακρίτως με μανία στο κεφάλι και στο σώμα. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, Σωτήρης Πουλικόγιαννης, λιποθύμησε μετά από ισχυρό χτύπημα στο κεφάλι. Μετά από 5 λεπτά περίπου, ο κατηγορούμενος Χρήστος - Αντώνιος Χατζηδάκης φέρεται να έδωσε το παράγγελμα της λήξης της επίθεσης: «Τέλος, πάμε να φύγουμε. Το Πέραμα εδώ». Σε λίγα δευτερόλεπτα οι χρυσαυγίτες εξαφανίστηκαν...
ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΑΙΓΥΠΤΙΟΥΣ ΨΑΡΑΔΕΣ
Πέραμα, 12 Ιούνη 2012.
Στο Πέραμα Αττικής, ξημερώνοντας η 12η/6/2012 και περί ώρα 03.10, οι κατηγορούμενοι Αναστάσιος Πανταζής, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Ελένη–Χριστίνα Νικητοπούλου, Θωμάς Μαριάς και Μάρκος Ευγενικός ενεργώντας από κοινού με είκοσι (20) τουλάχιστον άτομα προς το παρόν άγνωστα στις αρχές, τα οποία φορούσαν μαύρα ρούχα και κάποια από αυτά μπλούζες με το σήμα της Χρυσής Αυγής, αφού προκάλεσαν εκτεταμένες φθορές στα επαγγελματικά οχήματα (φορτηγό τύπου BAN και ένα τρίκυκλο) των Αιγυπτίων αλιεργατών (επ.) ABOU HAMED (ον.) MOHAMED, (επ.) ABOU ΗAMED (ον.) AHMED. (επ.) ABOU HAMED (ον.) SAAD και EMBARAK (επ.) ABOUZID (ον.), εισήλθαν στη μονοκατοικία επί της οδού Θεμιστοκλή Σοφούλη αριθ. 32, όπου αυτοί διέμεναν, τους εξύβρισαν και τους επιτέθηκαν. Ένας εκ των δραστών φώναξε στα θύματα “τώρα θα μάθετε τι είναι η Χρυσή Αυγή” και «θα σας γ.... τη μάνα που σας γέννησε». Ο Πανταζής είναι αποδεδειγμένα εκ των επικεφαλής της ΤΟ. Περάματος της Χρυσής Αυγής, ενώ ο Μαρίας και ο Παπαδόπουλος είναι επίσης καταγεγραμμένα μέλη της συγκεκριμένης ΤΟ.

Επιμέρους δικογραφίες και δικαστικές αποφάσεις που αναφέρονται στα πλαίσια της υπό ΑΒΜ Φ2013/3990 δικογραφίας για την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή:

1. Επίθεση σε βάρος μελών της ΟΣΕ στην Κυψέλη – 06/04/1996. 
2. Απόπειρα ανθρωποκτονίας του φοιτητή Δημήτρη Κουσουρή έξω από την Ευελπίδων – 06/06/1998.
3. Επίθεση σε φοιτητή την παραμονή του εορτασμού του Πολυτεχνείου – 16/11/2002.
4. Ληστεία σε βάρος ημεδαπού από τρία μέλη της Χρυσής Αυγής στη Ρωμαϊκή Αγορά – 06/08/2005.
5. Επίθεση στο Στέκι Αντίπνοια στα Πετράλωνα - 30/06/2008.
6. Σύλληψη του μέλους της Χρυσής Αυγής Χρήστου Ρήγα για οπλοφορία στον Άγιο Παντελεήμονα – 22/02/2010.
7. Επεισόδια σε συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής στη Λάρισα - 18/04/2010. 
8. Ληστεία σε βάρος Μπαγκλαντεσιανού στην πλατεία Κλαυθμώνος, Αθήνα - 03/07/2010.
9. Επίθεση με ρόπαλα σε υπήκοο Σερβίας στη Θεσσαλονίκη - 04/10/2010. 
10. Επίθεση σε κλιμάκιο υποψηφίου περιφερειάρχη Αλ. Αλαβάνου στον Άγιο Παντελεήμονα, Αθήνα - 22/10/2010. 
11. Φθορά καταστήματος στην πλατεία Βικτωρίας και σύλληψη υποψήφιου βουλευτή της ΧΑ μετά τη δολοφονία του Μανώλη Καντάρη - 10/05/2011. 
12. Πογκρόμ μετα τη δολοφονία Καντάρη στο κέντρο της Αθήνας - 12/05/2011. 
13. Επίθεση σε Αλβανούς υπηκόους στη Χαλκιδική – 02/06/2011.
14. Σύλληψη του μέλους της Χρυσής Αυγής Ιωάννη Λαγού για οπλοφορία στον Πειραιά - 26/07/2011.
15. Επιθέσεις σε Αφγανούς πρόσφυγες στον Άγιο Παντελεήμονα - 16/09/2011.
16. Επίθεση σε δύο γυναίκες από την Αλβανία (ελληνικής καταγωγής) στο Μεταξουργείο - 28/10/2011. 
17. Εξύβριση και απειλή εκ μέρους του υποψήφιου βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Παναγιώταρου στο Μαρούσι - 21/04/2012. 
18. Προτροπή σε πράξεις ρατσιστικής βίας από υποψήφιο βουλευτή της Χρυσής Αυγής στον Άγιο Παντελεήμονα – 01-30/05/2012. 
19. Επίθεση κατά αστυνομικών στην Πειραϊκή Πατραϊκή - 22/05/2012.
20. Επίθεση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Κασιδιάρη στην βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη - 07/06/2012.
21. Επίθεση σε αντιφασίστες σε καφενείο στην Βέροια από 20 μέλη της Χρυσής Αυγής με κράνη και ρόπαλα - 09/06/2012. 
22. Επίθεση μελών της ΧΑ σε περίπτερο μελών του ΚΚΕ στην Αγία Παρασκευή και τραυματισμός του δημοτικού συμβούλου του ΚΚΕ Γ. Τσιμπουκάκη - 12/06/2012. 
23. 15/06/2012: επίθεση ομάδας υποστηρικτών της ΧΑ στο εκλογικό περίπτερο των ΑΝΕΛ στο Ίλιον.
24. Επίθεση ομάδας υποστηρικτών της ΧΑ στον δικηγόρο και δημ. σύμβουλο Ιωάννη Καρδάρα στο περίπτερο του ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά - 17/06/2012.
25. Ξυλοδαρμός Τυνήσιου μετανάστη Abudee Beldi στην Πάτρα – 24/06/2012.
26. Ληστεία και επικίνδυνη σωματική βλάβη από κοινού σε βάρος Κύπριου υπηκόου στο Σύνταγμα - 22/08/2012.
27. Αντιποίηση αρχής από μέλη και βουλευτές της Χρυσής Αυγής στην Ραφήνα – 07/09/2012.
28. Αντιποίηση αρχής από μέλη, βουλευτή της ΧΑ και αστυνομικούς- φρουρούς τους σε λαϊκή αγορά στο Μεσολόγγι - 08/09/2012.
29. Εμπρησμός κομμωτηρίου στη Μεταμόρφωση και δολοφονικές επιθέσεις κατά Πακιστανών μεταναστών σε Λυκόβρυση, Νεο Ηράκλειο και Μεταμόρφωση - 10/09/2012 και 22/09/2012.
30. Αντιποίηση αρχής από μέλη της ΧΑ σε λαϊκή αγορά στο Μεσολόγγι - 11/09/2012. 
31. Επίθεση σε εξόρμηση Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας Πειραιά - 15/09/2012. 
32. Εμπρησμός ΙΧΕ αυτοκινήτου κατοίκου Ρομά στο Αιτωλικό - 20/09/2012. 
33. Επίθεση σε 3 Πακιστανούς εργάτες στο Λαύριο Αττικής από ομάδα αντρών με μπλούζες της ΧΑ και καλυμμένα χαρακτηριστικά – 05/10/2012. 
34. Επίθεση σε μέλη της ΚΝΕ στον Λαγκαδά, Θεσσαλονίκη – 07/11/2012.
35. Παράνομη ελευθέρωση κρατουμένου από τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Χρήστο Παππά έξω από το θέατρο “Χυτήριο” - 11/10/2012.
36. Επίθεση σε Αλβανίδα υπήκοο στη Νέα Ραιδεστό, Θεσσαλονίκη – 15/11/2012. 
37. Απόπειρα εμπρησμού τζαμιού στο Βόλο από 3 υποστηρικτές της ΧΑ – 15/11/2012. 
38. Απειλή και εξύβριση αστυνομικού οργάνου από Κασιδιάρη στη Χερσόνησο Κρητης – 25/11/2012.
39. Εμπρησμός σε οικία Πακιστανών εργατών στην Ιεράπετρα της Κρήτης – 01-30/12/2012.
40. Επίθεση σε νεαρό ημεδαπό από 3 χρυσαυγίτες στην Κομοτηνή τη μέρα των εγκαινείων των γραφείων τους - 08/12/2012. 
41. Επίθεση μέλους της Χρυσής Αυγής με μαχαιρι στην Κοζάνη – 15/12/2012. 
42. Πογκρόμ κατά Ρομά με εμπρησμούς οικιών, κλπ, στο Αιτωλικό - 04/01/2013.
43. Απόπειρα ανθρωποκτονίας 16χρονου μαθητή στο Π. Φάληρο - 28/01/2013.
44. Σύλληψη δύο μελών της Χρυσής Αυγής για οπλοφορία στο Χαϊδάρι Αττικής - 05/02/2013.
45. Επίθεση σε Πακιστανούς στην Ιεράπετρα - 13/02/2013. 
46. Επίθεση σε διερχόμενο ημεδαπό έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στην Ανάβυσσο – 19/02/2013.  
47. Επίθεση με μολότοφ σε τραπεζα στον Βόλο - 28/03/2013.
48. Παραβιάση του άρθρου 16 παρ. 1 ν.3304/2005 (απαγόρευση διακριτικής μεταχείρισης) από χρυσαυγίτη οδηγό του ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη – 10/04/2013.
49. Απόπειρα απρόκλητης σωματικής βλάβης και εξύβριση από τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Γ. Γερμενή – 02/05/2013.
50. Εμπρησμός καταστήματος υπηκόου Καμερούν στην Πλατεία Αμερικής στην Αθήνα - 13/05/2013
51. Επίθεση και ληστεία από 2 μέλη της ΧΑ σε βάρος Νιγηριανού στον Αγιο Παντελεήμονα στην Αθήνα - 15/05/2013.
52. Προσβολή συμβόλων του ελληνικού κράτους με την ανάρτηση ελληνικής σημαίας με τον μαίανδρο στα γραφεία της ΧΑ στη Μεσογείων - 17/05/2013. 
53. Ξυλοδαρμός σε βάρος νεαρού ημεδαπού στην Αλεξανδρούπολη - 03/07/2013. 
54. Επίθεση από ομάδα ατόμων της Χρυσής Αυγής σε αντιφασιστική συναυλία στην Καλλιθέα - 05/07/2013.
55. Επίθεση τάγματος εφόδου της Χρυσής Αυγής υπό την ηγεσία του Λαγού στο στέκι “Συνεργείο” στην Ηλιούπολη - 10/07/2013. 
56. Επίθεση 3 αντρών με διακριτικά της Χρυσής Αυγής σε βάρος 18χρονου Πατρινού – 07/08/2013.
57. Διεξαγωγή στρατιωτικών γυμνασίων της Χρυσής Αυγής Ροδου υπό την καθοδήγηση του αστυνομικού Σπυρίδη Σάββα - 23/08/2013.
58. Εύρεση στην κατοχή του βουλευτή της ΧΑ Κουκούτση του όπλου του αστυνομικού-φρουρού του Λουντζή, στη Μεσσηνία - 29/08/2013
59. Ξυλοδαρμός και απειλές κατα Jalili Abdul Sabur από μέλη της ΧΑ στο σπίτι του στην οδό Βερανζέρου 32 στην Αθήνα - 07/09/2013.
60. Ξυλοδαρμοί και εξυβρίσεις σε βάρος παρισταμένων από μέλη της Χρυσής Αυγής στον Μελιγαλά - 15/09/2013. 
61. Σύλληψη του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής της Χρυσής Αυγής Σωτήριου Δεβελέκου για οπλοκατοχή - 18/09/2013. 
62. Σύλληψη μελών της ΧΑ με όπλα στη Θεσσαλονίκη - 20/09/2013. 
63. Εύρεση οπλοστασίου στην κατοχή μέλους της Χρυσής Αυγής στο Ρέθυμνο - 24/09/2013. 
64. Εύρεση όπλων κατόπιν έρευνας στην οικία του Νικόλαου Μιχαλολιάκου – 28/09/2013.
65. Εύρεση όπλων κατόπιν έρευνας στην οικία του Ηλία Κασιδιάρη – 28/09/2013.
66. Εύρεση όπλων κατόπιν έρευνας στην οικία του αστυνομικού Χρόνη Αναστάσιου, υπηρετούντος στον αρχηγό της οργάνωσης Μιχαλολιάκο - 28/09/2013. 
67. Εύρεση όπλων κατόπιν έρευνας στην οικία του αστυνομικού Λαλιώτη Γεώργιου, υπηρετούντος στον αρχηγό της οργάνωσης Μιχαλολιάκο - 28/09/2013. 
68. Εύρεση όπλων κατόπιν έρευνας στην οικία του αστυνομικού Κοντογιάννη Σπυρίδωνος, υπηρετούντος στον βουλευτή της οργάνωσης Π. Ηλιόπουλο – 28/09/2013.
69. Εύρεση όπλων κατόπιν έρευνας στην οικία του Χρήστου Παππά – 29/09/2013.
70. Εύρεση όπλων κατόπιν έρευνας στην οικία του αστυνομικού Γαλάνη Απόστολου, υπηρετούντος στον αρχηγό της οργάνωσης Μιχαλολιάκο – 29/09/2013.  
71. Εύρεση όπλων κατόπιν έρευνας στην οικία του Ιωάννη Λαγού – 30/09/2013.
72. Εύρεση όπλων κατόπιν έρευνας στην οικία του Νικόλαου Μίχου – 30/09/2013.
73. Εύρεση όπλων κατόπιν έρευνας στην οικία του αστυνομικού Μαριόγλου Σωκρατη, στη Θεσσαλονίκη – 30/09/2013.
74. Εύρεση όπλων και πλαστών αντικειμένων στην οικία του αστυνομικού Πουλέλη Βασίλειου, υπηρετούντος στον βουλευτή της ΧΑ Γερμενή - 30/09/2013. 
75. Σύλληψη αστυνομικού Σκάρα Αθανάσιου, πρώην υποδιοικητή στο ΑΤ Αγ.Παντελεήμονα - 30/09/2013. 
76. Σύλληψη του υποψήφιου βουλευτή της Χρυσής Αυγής Νικήτα Σιώη στις Σέρρες για οπλοφορία – 01-31/10/2013. 
77. Εύρεση όπλων κατόπιν ερευνών σε οικίες μελών της ΧΑ στην Πάτρα - 02/10/2013. 
78. Εύρεση παράνομων αντικειμένων στην οικία Θ. Σκορδέλη στην Αθήνα – 04/10/2013. 
79. Οπλοστάσιο σε σπίτι πολιτευτή της Χρυσής Αυγής στην Άρτα – 05/11/2013.  
80. Σύλληψη χρυσαυγίτη αξιωματικού του στρατού στη Μαγνησία - 21/11/2013.
81. Κατοχή όπλων και πυρομαχικών από τον Ευστ. Μπούκουρα για ανεφοδιασμό εγκληματικής οργάνωσης – 05/12/2013.
82. Κατοχή όπλων και πυρομαχικών από τον Γ. Γερμενή για ανεφοδιασμό εγκληματικής οργάνωσης - 05/12/2013.
83. Διακεκριμένη οπλοκατοχή από τους Σαββόγλου Ευάγγελο και Σαββόγλου Βασίλειο στον Βύρωνα – 06/10/2013. 
84. Εύρεση πλαστογραφημένης ταυτότητας του αστυνομικού Χαλάστρα Κωνσταντίνου με τα στοιχεία “Αλεξανδρος Κασιδιάρης” (αδελφος του βουλευτή της ΧΑ Ηλ. Κασιδιάρη) - 15/12/2013.
85. Ακινητοποίηση οχήματος σε δημόσιο δρόμο από μέλος της Χρυσής Αυγής και έλεγχος εθνικότητας οδηγού - 07/01/2014. 
86. Επίθεση στον κοινωνικό χώρο Ρεσάλτο στο Κερατσίνι - 25/01/2014. 

ΕΡΤ: Από την αποσιώπηση στη διαστρέβλωση των θέσεων του ΚΚΕ

ΕΡΤ: Από την αποσιώπηση στη διαστρέβλωση των θέσεων του ΚΚΕ



Το τελευταίο διάστημα, η ΕΡΤ και ιδιαίτερα το δελτίο ειδήσεών της επανειλημμένα αποσιωπά τις θέσεις και τις δραστηριότητες του ΚΚΕ, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την εξαφάνιση των τοποθετήσεων των βουλευτών του Κόμματος κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες, αλλά και στο πρόσφατο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης.


Χτες, η κρατική τηλεόραση προχώρησε ένα βήμα παραπέρα αυτή την απαράδεκτη στάση εναντίον του ΚΚΕ, προβάλλοντας ένα απόσπασμα από την ομιλία της βουλευτή του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου στη συνάντηση των εκπροσώπων των κομμάτων με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, που κατάφωρα διαστρέβλωνε τη θέση του Κόμματος. Συγκεκριμένα, στο μεσημβρινό δελτίο, η βουλευτής του ΚΚΕ εμφανίστηκε να λέει: «Η λύση για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας είναι οι επενδύσεις κι ότι θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο το νέο πακέτο των 35 δισ. ευρώ για το 2014 - 2020. Απλά θέλω να θυμίσω ότι υπήρξαν κι άλλα πακέτα και μάλιστα με περισσότερα χρήματα τις προηγούμενες περιόδους...»! Δηλαδή, η βουλευτής του ΚΚΕ όχι μόνο εμφανίζεται να υποστηρίζει την καπιταλιστική ανάκαμψη, αλλά να παρουσιάζει κιόλας ως λύση τα ευρωενωσιακά κονδύλια.

Είναι προφανές και για τον πλέον άσχετο με τις θέσεις και την πολιτική του ΚΚΕ, ότι η βουλευτής του Κόμματος αναφερόταν στους ισχυρισμούς που προβάλλουν η ΕΕ και η κυβέρνηση ως «λύση» κι όχι το ΚΚΕ. Επιχειρηματολόγησε, μάλιστα, στην ομιλία της για το γιατί όλα αυτά δεν αποτελούν λύση για το λαό. Αυτό, όμως, δεν έχει καμία σημασία για τους ιθύνοντες της ΕΡΤ.

Οι επανειλημμένες παρεμβάσεις του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ στην ΕΡΤ μονίμως συναντούν το επιχείρημα «έγινε λάθος», όμως λάθος επαναλαμβανόμενο παύει να είναι λάθος...

Η ΕΡΤ, για άλλη μια φορά, επιβεβαιώνει το ρόλο της ως μηχανισμό αναπαραγωγής της κυβερνητικής - κρατικής προπαγάνδας, κάτι το οποίο πρέπει ν' αποκρουστεί από το λαό, που από το υστέρημά του πληρώνει για τη λειτουργία της ΕΡΤ, αλλά και από τους ίδιους τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ, που τα προηγούμενα χρόνια πάλεψαν ενάντια σε παρόμοιες καταστάσεις σε περιόδους προηγούμενων κυβερνήσεων.

Ξανά τα ίδια παραμύθια...

Ξανά τα ίδια παραμύθια...


Και να που ζούμε και πάλι μια περίοδο ...«σκληρής διαπραγμάτευσης». Να που ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση, στελέχη της, σ' ένα απίστευτο κρεσέντο κοροϊδίας σε βάρος του λαού, προσπαθούν να πείσουν ότι «αντιστέκονται», ότι υπάρχει «ισχυρή αντιπαράθεση», ότι είναι «σκληροί απέναντι στους δανειστές» και το κάνουν αυτό για το καλό των εργαζομένων, των φτωχών αγροτών, των συνταξιούχων, των νέων ζευγαριών. Το έργο αυτό το έχει ξαναδεί ο κόσμος. Τώρα το βλέπει με αφορμή έναν ακόμη έλεγχο της τρόικας, προκειμένου ν' ανάψει το «πράσινο φως» για την επόμενη δόση του δανείου. Από τον περασμένο Φλεβάρη έως τον Ιούλη, το είχε ξαναδεί με αφορμή τη χρηματοδότηση που ζητούσε από την Ευρωπαϊκή Ενωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το ΔΝΤ. Και βέβαια, το περίφημο «κάνουμε σκληρή διαπραγμάτευση» το έχουμε ζήσει και από προηγούμενες κυβερνήσεις, που κάθε φορά που διαπραγματεύονταν για το «καλό μας», κόβονταν συντάξεις, μισθοί, δικαιώματα, γίνονταν απολύσεις, ακρίβαιναν είδη βασικής ανάγκης.
Εχει μια σημασία να δούμε τι έχει προηγηθεί της «σκληρής διαπραγμάτευσης» που λέει η κυβέρνηση. Αύξηση του φόρου σε είδη πρώτης ανάγκης που χρειάζεται η λαϊκή οικογένεια για να ζήσει. Μείωση των συντάξεων και των μισθών μέσω επιβολής εισφοράς. Τρίτο αντιλαϊκό μνημόνιο.
Νέα αύξηση της φορολογίας μέσω του φόρου εισοδήματος. Διατήρηση του ΕΝΦΙΑ. Απόφαση για ιδιωτικοποιήσεις. «Ανοιγμα» του Ασφαλιστικού με αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, περαιτέρω μείωση των συντάξεων και της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης. Νέοι φόροι για τους φτωχούς αγρότες. Απελευθέρωση επαγγελμάτων κ.λπ. κ.λπ. Αυτά τα μέτρα, που ευνοούν την ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου και ανοίγουν νέα πεδία για την κερδοφορία του, συνοδεύονται και από παρεμβάσεις υπέρ των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, όπως απαλλαγές από πρόστιμα και φόρους. Και μετά από όλα αυτά, μιλάνε ξανά για «σκληρή διαπραγμάτευση»...
Είναι σαφές ότι η διαπραγμάτευση υπάρχει και μπορεί να έχει και σοβαρά στοιχεία ισχυρής αντιπαράθεσης με τους δανειστές, όπως δήλωσε χτες η κυβερνητική εκπρόσωπος. Το ζήτημα είναι για λογαριασμό ποιου; Για λογαριασμό, για παράδειγμα, των τραπεζιτών, που ανησυχούν για τους όρους ανακεφαλαιοποίησης; Οι δύο πλευρές όμως, η ελληνική κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών έχουν ένα βασικό πράγμα λυμένο: Το ότι θα συνεχίσει να ματώνει ο λαός, όπως και τα προηγούμενα χρόνια. Ετσι, είναι επίσης σαφές ότι η όποια «σκληρή», «μαλακή», «μέτρια» διαπραγμάτευση γίνεται, γίνεται επειδή κοντράρονται ισχυρά και διαφορετικά οικονομικά συμφέροντα. Στο πώς θα τσακίσουν τους εργαζόμενους και τις λαϊκές οικογένειες αμφότεροι συμφωνούν εύκολα. Στο ποια επιχειρηματικά συμφέροντα θα κερδίσουν σε βάρος ποιων είναι λογικό να υπάρχουν διαφωνίες και μεγάλες μάλιστα, που μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και σοβαρές εξελίξεις... Ομως, αυτή είναι η διαπραγμάτευση, τέτοιου είδους κόντρες υπάρχουν, τέτοια ζητήματα απασχολούν και τους μεν και τους δε.
Η διαπραγμάτευση που κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι σε βάρος των συμφερόντων της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων. Η αλήθεια είναι ότι στους τόπους δουλειάς που οι εργάτες έρχονται κάθε μέρα αντιμέτωποι με τα αφεντικά, στις γειτονιές που ζουν άνθρωποι της εργατιάς και μετρούν τις απώλειες, τα λαϊκά προβλήματα που οξύνονται, στα χωράφια που νέοι άνθρωποι προσπαθούν να επιβιώσουν από μια πολιτική που έχει στόχο, με τις ευλογίες της ΕΕ, τη συγκέντρωση της γης σε λιγότερα χέρια, στα μικρομάγαζα που λαϊκές οικογένειες συνθλίβονται από τον ανταγωνισμό των μονοπωλίων. Πρέπει να δοθεί απάντηση. Οι εργαζόμενοι, ο λαός πρέπει να αντιληφθούν ότι είναι χρέος τους να μη συναινέσουν στη σφαγή τους όπως τους καλεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και οι «εταίροι τους». Να μην ξεγελαστούν από τα παραμύθια της «σκληρής διαπραγμάτευσης». Και να αρχίζουν να δοκιμάζουν τη δύναμή τους. Η 12η Νοέμβρη είναι κοντά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η σοσιαλδημοκρατία

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η σοσιαλδημοκρατία


Για το φλερτ του ΣΥΡΙΖΑ με την οργανωμένη ευρωενωσιακή σοσιαλδημοκρατία γράφουμε εδώ και πολύ καιρό. Η ολοκλήρωση της σοσιαλδημοκρατικοποίησής του ήταν αναμενόμενο να οδηγήσει σε έξαρση τις εκατέρωθεν επιθυμίες για κάτι περισσότερο από περιστασιακές συνευρέσεις. Κάπως έτσι και κατά το «αγάλι - αγάλι γίνεται η αγουρίδα μέλι», η ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο φλερτάρει με το ενδεχόμενο αναβάθμισης της σχέσης της με τον ΣΥΡΙΖΑ, κάνει τις σχετικές διαρροές στα ΜΜΕ και βολιδοσκοπεί το έδαφος και τις διαθέσεις. Θα ήταν άδικο να μιλήσουμε μόνο για «γάμο συμφέροντος». Το πράγμα εδώ είναι κάπως βαθύτερο.
Κρύβοντας, όμως, το βάθος του, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να εμφανίσει όλο αυτό το «νταραβέρι» με μια δύναμη δοκιμασμένη για το ρόλο της ως δύναμης κρούσης του κεφαλαίου σε βάρος των λαών και των δικαιωμάτων τους, τα χρόνια πριν και κατά τη διάρκεια της καπιταλιστικής κρίσης, σαν κάτι άλλο απ' αυτό που είναι. Σαν μια «συνεργασία» προκειμένου να «βελτιωθεί η θέση της Ελλάδας», η θέση δηλαδή της αστικής τάξης όταν διαπραγματεύεται στην ΕΕ μερίδιο της πίτας.
***
Ο νέος γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Ρήγας, για παράδειγμα, διατείνεται ότι «έχουμε αναλάβει τεράστια ευθύνη ώστε αυτή η Αριστερά να είναι η ατμομηχανή για όλη την Ευρώπη το επόμενο διάστημα», εκφράζει «προσδοκία ρωγμών στη νεοφιλελεύθερη Ευρώπη» και την εκτίμηση πως «η σοσιαλδημοκρατία, παρόλο που τα τελευταία χρόνια ήταν ουρά του νεοφιλελευθερισμού και της χριστιανοδημοκρατίας, φαίνεται πως αντιλαμβάνεται πλέον ότι δεν μπορεί να συνεχίσει την ίδια πορεία. Οι πολίτες και τα κοινωνικά κινήματα έχουν δημιουργήσει ένα μέτωπο το οποίο μπορεί να φέρει αλλαγές στην επιχειρούμενη κατάρρευση της κοινωνίας με την ακραία αντίληψη της δημοσιονομικής πειθαρχίας εις βάρος των κοινωνικών ομάδων». Απαντώντας σε ερώτηση για τη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, έκανε λόγο για «σχέση συνεργασίας με κόμματα και συλλογικότητες όπου μπορούμε να συμφωνήσουμε και να βελτιώσουμε τη θέση της Ελλάδας» και πρόσθεσε ότι «η σοσιαλδημοκρατία θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα είναι με το νεοφιλελευθερισμό ή αν θα επανέλθει στις αξίες της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης μέσα στην Ευρώπη, που είχε όταν δημιουργήθηκε».
***
Τι έχουμε εδώ; Μια απροκάλυπτη προσπάθεια εξωραϊσμού της σοσιαλδημοκρατίας στα μάτια του λαού, παρουσιάζοντάς την σαν ...παραπλανημένη κορασίδα που είναι δυνατόν να επανέλθει στο σωστό δρόμο, συσκοτίζοντας τον ταξικό της χαρακτήρα ως δύναμης που πολιτικά εκπροσωπεί το μεγάλο κεφάλαιο και καλλιεργώντας αυταπάτες για το ρόλο που μπορεί μελλοντικά να παίξει. Βεβαίως, μαζί με το βασιλικό ποτίζεται και η γλάστρα. Εν προκειμένω ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού με το ξέπλυμα της σοσιαλδημοκρατίας ελπίζει να ξεπλύνει και τις δικές του πομπές. Κι όλα αυτά την ώρα που επιχειρείται αναστήλωσή της, ώστε να συνεχίσει να παίζει ρόλο στο αστικό πολιτικό σύστημα καπιταλιστικών κρατών.
Οι υπηρεσίες που προσφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ φυσικά θα εκτιμηθούν απ' τους σοσιαλδημοκράτες της ΕΕ. Θα εκτιμηθούν πάνω απ' όλα, όμως, απ' το ίδιο το κεφάλαιο οι αυταπάτες που σπέρνει στους λαούς ότι η λυκοσυμμαχία της ΕΕ είναι δυνατόν ν' αλλάξει χαρακτήρα και προσανατολισμό, επειδή δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ θα τη ρυμουλκήσει σε φιλολαϊκή κατεύθυνση! Την ίδια στιγμή, μάλιστα, που ο ίδιος ως κυβέρνηση συνεχίζει την αντιλαϊκή πολιτική των σοσιαλδημοκρατικών και φιλελεύθερων κομμάτων στην ΕΕ. Η νέα σοσιαλδημοκρατία, λοιπόν, συνεχίζει να δίνει εξετάσεις.

Β. Ν.

Νέα προβοκάτσια σε βάρος του ΚΚΕ επιχείρησε να στήσει η ΧΑ

Νέα προβοκάτσια σε βάρος του ΚΚΕ επιχείρησε να στήσει η ΧΑ


Καθαρή προβοκάτσια σε βάρος του ΚΚΕ επιχείρησε να στήσει, ξανά στη Βουλή, η ναζιστική Χρυσή Αυγή, το Σάββατο, στη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες. Σε διατεταγμένη αποστολή, ο ειδικός αγορητής της ΧΑ, Γ. Λαγός, αφιέρωσε όλη την ομιλία του για να αναμασήσει τις χιλιοειπωμένες συκοφαντίες για τον «902».
Αποκαλύπτοντας ότι αυτό που «καίει» τη ΧΑ είναι το κύρος του ΚΚΕ, ακριβώς επειδή πρωτοστατεί στους αγώνες για το δίκιο της εργατικής τάξης, συνολικά του λαού, ενάντια στα αφεντικά του φασιστικού μορφώματος, δηλαδή τους εφοπλιστές, τους βιομήχανους, τους τραπεζίτες και τα άλλα τμήματα του εγχώριου κεφαλαίου, έφτασε να ισχυριστεί ότι «το ΚΚΕ είναι τσιράκι του συστήματος» (!), επιστράτευσε τα «γνωστά» και «μουχλιασμένα» αυριανίστικα φληναφήματα περί ...«συγκυβέρνησης με τη ΝΔ» και ξέθαψε ακόμα και τα ασφαλίτικα επιχειρήματα ότι «το ΚΚΕ φύλαγε τη Βουλή από τους αγανακτισμένους»! Την ίδια ώρα, όχι μόνο δεν είπε κουβέντα για το κυβερνητικό νομοσχέδιο που υπηρετεί τους επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά δεν έδωσε καμία εξήγηση και για τις κωλοτούμπες της Χρυσής Αυγής. Ο ίδιος ο Γ. Λαγός τη μια μέρα είπε ότι το νομοσχέδιο «κινείται σε θετικό πλαίσιο» και την επομένη, στην ψηφοφορία επί της αρχής ψήφισε... «κατά».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, έδωσε στο φασιστικό μόρφωμα την κατάλληλη απάντηση. Αφού σημείωσε ότι δεν αξίζει «να σπαταλάς σάλιο και να απαντάς σε αυτούς που έχουν δώσει εντολές για δολοφονίες», σχολιάζοντας πως «φαίνεται ότι η κουκούλα δε φεύγει ποτέ», ξεκαθάρισε ότι όλα τα στοιχεία για τον «902» είναι πασίγνωστα, κατατεθειμένα στην εφορία και παντού, ενώ τα χρήματα πήγαν για να εξοφληθούν μισθοί και ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων. «Αυτό που επιβεβαιώνεται σήμερα», τόνισε ο Θ. Παφίλης, «είναι ότι ο αντίπαλος των φασιστών της Χρυσής Αυγής», ο στόχος τους, «είναι να χτυπήσουν το ΚΚΕ και όχι τα μεγάλα συμφέροντα με τα οποία συνδέονται ποικιλοτρόπως (...) Η θέση που πρέπει να τους δώσει ο λαός είναι, όπως λέει ο αρχηγός τους, στους ηττημένους του 1945, δηλαδή στα σκουπίδια της ιστορίας».

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ Νέα ωμή ομολογία του ναζιστικού εγκληματικού της χαρακτήρα




Ενα ακόμα βίντεο ήρθε χτες στο φως της δημοσιότητας, που αναδεικνύει το ναζιστικό εγκληματικό χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής. Στο εν λόγω βίντεο, που δημοσιοποιήθηκε από την «Εφημερίδα των Συντακτών», ο αρχηγός της ΧΑ, Ν. Μιχαλολιάκος, μιλάει δημόσια στο τάγμα εφόδου της ΧΑ στη Νίκαια, λίγο μετά τον ξυλοδαρμό της βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνας Κανέλλη από τον Ηλ. Κασιδιάρη. Μέσα σε ένα από τα γνωστά εμετικά του παραληρήματα, προτρέπει εμμέσως πλην σαφώς τους χρυσαυγίτες να συνεχίσουν να επιδίδονται σε τέτοιου είδους βιαιοπραγίες!
Τους λέει χαρακτηριστικά: «Τα μάθατε τα νέα; Ανέβηκε δύο μονάδες στις κρυφές δημοσκοπήσεις» το ποσοστό της Χρυσής Αυγής μετά το περιστατικό με την Λ. Κανέλλη, και συνεχίζει: «Ας το πάρουν απόφαση. Δεν τελειώνει ο αγώνας έτσι εύκολα. Και αν νομίζουν τα ορφανά του Μαρξ και του Στάλιν, οι διάφορες Κανέλλη και οι διάφορες Δούρου, και οι Τσίπρες, ότι θα σταματήσουν το ποτάμι το εθνικιστικό, το κάνανε κι άλλη φορά και τους θάψαμε στο Γράμμο και στο Βίτσι και νικήσαμε. Αυτό θα ξαναγίνει αν το θέλουν».
Σε σχόλιό του για το βίντεο που βγήκε στη δημοσιότητα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:
«Το νέο βίντεο, με το εμετικό παραλήρημα του Μιχαλολιάκου, αποτελεί ωμή ομολογία του χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής ως ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης. Αποδεικνύει αυτό που από την πρώτη στιγμή έχει πει το ΚΚΕ, ότι ο φασισμός, ο ναζισμός είναι γέννημα - θρέμμα του σάπιου συστήματος και γι' αυτό έχει ως προμετωπίδα του τον αντικομμουνισμό».

TOP READ