17 Οκτ 2012

Γενική Απεργία 18 Οκτώβρη!-Να βουλιάξουν οι δρόμοι από τη φωνή μας


Γενική Απεργία 18 Οκτώβρη!-Να βουλιάξουν οι δρόμοι από τη φωνή μας


Κανένας αύριο στη δουλειά!

Κανένας αδιάφορος στη σφαγή μας!

Ολοι για την επιτυχία της Απεργίας!

Όλοι στο συλλαλητήριο στην Ομόνοια!

Να βουλιάξουν οι δρόμοι από τη φωνή μας !

 Δεν θα φάμε το παραμύθι ότι δήθεν η κυβέρνηση αντιστέκεται. Ξέρουμε καλά τι μας ετοιμάζουν.
Να μην περάσουν τα απάνθρωπα, βάρβαρα μέτρα τους.

Εργαζόμενοι, άνεργοι, Δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι, μαθητές, φοιτητές, νεολαία όλοι μια γροθιά, ενωμένοι να ματαιώσουμε τα σχέδια κυβέρνησης και ΕΕ να μας κάνουν σύγχρονους σκλάβους.

Έχουν εξαπολύσει πόλεμο εναντίον του λαού!
Θα πολεμήσουμε λοιπόν.

Η ζωή και το μέλλον είναι δικά μας.
Κάτω τα βρώμικα χέρια σας από ό,τι μας ανήκει.

Αγώνας μέχρι το τέλος.

ΤΟ ΑΥΓΟ ΤΟΥ ΦΙΔΙΟΥ


χαλαρωτικο Εγώ είμαι ο Γέρων Παστίτσιος


Εγώ είμαι ο Γέρων Παστίτσιος



Υπήρξε αναμφισβήτητα το πρόσωπο των ημερών. Ένας ολόκληρος κρατικός μηχανισμός κινητοποιήθηκε προκειμένου να τον συλλάβει. Ο λόγος; Για τον 27χρονο διαχειριστή της ιστοσελίδας «Γέρων Παστίτσιος», ο οποίος μιλά αποκλειστικά στο www.koutipandoras.gr, και στον Κώστα Βαξεβάνη, για την περιπέτειά του.

Αεραααααααααααααα


Δύο ειδήσεις με νόημα




Οι δύο ειδήσεις που ακολουθούν, πρέπει να διαβαστούν παράλληλα και σε άμεσο συσχετισμό μεταξύ τους. Τα δικά μας σχόλια περιτεύουν...

Είδηση πρώτη:

Ο Μάνεσης ευχαριστεί τα «καλά παιδιά» της ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑΣ ΒΟΛΟΥ με 25% μείωση μισθών



"Οταν ο λύκος καλεί το πρόβατο για τραπέζι μάντεψε ποιό θα είναι το φαγητό". Πρόταση περικοπής μισθών κατά 25% έφερε κατά την επίσκεψή του στο Βόλο το κλιμάκιο της διεύθυνσης της «Χαλυβουργίας Ελλάδος».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο εργοστάσιο της εταιρείας, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ της εργοδοσίας και μελών της διοίκησης του σωματείου με στόχο την έναρξη διαβούλευσης για το νέο μισθολόγιο.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως στους συνδικαλιστές παρουσιάστηκαν από την εργοδοτική πλευρά οικονομικά στοιχεία για την εικόνα της εταιρίας και την προοπτική της. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης και παρουσιάστηκαν στους εργαζόμενους οι προτάσεις της εταιρείας για συνέχιση λειτουργίας των εργοστασίων στο Βόλο υπό προϋποθέσεις.

Στην ουσία πρόκειται για σενάριο βγαλμένο από...
τα παλιά, όταν και πάλι ζητήθηκαν θυσίες από τους εργαζόμενους για να διατηρηθεί η βιωσιμότητα των εργοστασίων και τότε υπήρξε αποδοχή.

Η χθεσινή πρόταση για τη …νέα σωτηρία, βασίζεται κυρίως σε μείωση αποδοχών των εργαζομένων κατά 25% για τις μονάδες του Βόλου και του Βελεστίνου. Στους συνδικαλιστές παρουσιάστηκαν κι άλλες εναλλακτικές, περισσότερο οδυνηρές και ζητήθηκε την επόμενη εβδομάδα να υπάρξουν οι απαντήσεις των εργαζομένων για το μέλλον της επιχείρησης, όπως τονίστηκε.

Συνδικαλιστές που δεν ανέμεναν τόσο σκληρές προτάσεις, όταν μάλιστα το προσωπικό της Χαλυβουργίας σε Βόλο και Βελεστίνο στήριξε -κόντρα στο προσωπικό του Ασπροπύργου- τις εταιρικές προτάσεις πέρυσι και δεν πραγματοποίησε απεργιακές κινητοποιήσεις, εκτιμούν πως αρχίζει μια δύσκολη περίοδος διαβούλευσης με τον πρόεδρο του ΔΣ της Χαλυβουργίας Ελλάδας ΑΕ κ. Νίκ. Μάνεση.

Οι προτάσεις της εργοδοσίας, θα τεθούν σε ψύχραιμη συζήτηση στη Διοίκηση του Σωματείου που αναμένεται να συγκληθεί τις αμέσως προσεχείς ημέρες ενώ θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση και των νομικών συμβούλων για τα περιθώρια ελιγμών. Όπως και πέρυσι, οι τελικές αποφάσεις του ΔΣ του Σωματείου, θα τεθούν προς έγκριση στη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων.

Τέλος, με μελανά χρώματα έγινε χθες περιγραφή για το μέλλον των εργαζομένων στον Ασπρόπυργο όπου έχουν ήδη απολυθεί 150 άτομα και απομένουν 200 περίπου εργαζόμενοι, που βρίσκονται σε αναγκαστική κανονική άδεια η οποία λήγει σε μερικές ημέρες.

Από τις αναφορές της διοίκησης στο εργοστάσιο του Ασπροπύργου, που παραμένει κλειστό και στους εργαζόμενους που εξαντλούν και την κανονική άδεια, σχηματίστηκε εντύπωση στους συνδικαλιστές των μονάδων της Μαγνησίας πως το εργοστάσιο στην Αττική δεν πρόκειται να επαναλειτουργήσει.

e-thessalia via epitropesdiodiastop
πηγή: ΑΔΕΣΠΟΤΟΣ-Oikodomos
Είδηση δεύτερη:  

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ «ΝΟΒΟΤΕΛ» 

Ανάγκασαν την εργοδοσία σε υποχώρηση

Από παλιότερη κινητοποίηση
Ο ξενοδόχος δεσμεύτηκε γραπτά να μην εφαρμόσει τις μειώσεις μισθών και να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το σωματείο

Ενα πρώτο σημαντικό βήμα στον αγώνα ενάντια στην εργοδοτική επίθεση έκαναν οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «Νοβοτέλ» που μετά από 24 μέρες απεργιακού αγώνα ανάγκασαν σε μια πρώτη υποχώρηση την εργοδοσία του ξενοδοχείου. Συγκεκριμένα, χτες η εργοδοσία δεσμεύτηκε και γραπτά να μην εφαρμόσει την κατάπτυστη κλαδική ΣΣΕ - που προβλέπει μείωση μισθών σε ποσοστό 15% - για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβρη, οπότε και θα επιστρέψει στους εργαζόμενους τα χρήματα που παρακράτησε από την εφαρμογή της αυτούς τους δυο μήνες.

Παράλληλα δεσμεύτηκε για την έναρξη των διαπραγματεύσεων - πρώτη συνάντηση θα γίνει την Τρίτη 22/10 - για την υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ. Την εντολή για την παραπάνω συμφωνία έδωσαν στο επιχειρησιακό σωματείο οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο που πραγματοποίησαν γενική συνέλευση αργά το απόγευμα μετά από κάλεσμα του σωματείου.

Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν την αναστολή των απεργιακών τους κινητοποιήσεων με τη λήξη της αυριανής πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στην οποία και θα συμμετάσχουν. Ταυτόχρονα ψήφισαν και το σχέδιο - πρόταση με το οποίο διεκδικούν την υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ με μισθούς που να καλύπτουν την απώλεια του 15% που προβλέπει η ισχύουσα κλαδική ΣΣΕ σε σχέση με την προηγούμενη. Στη συνέλευση συμμετείχαν, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους, επιχειρησιακά σωματεία από ξενοδοχεία της Αθήνας, καθώς και εκπρόσωποι από το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Ν. Αττικής, καθώς και από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Η πρόεδρος του σωματείου Νίκη Χάλακα υπογράμμισε πως η εξέλιξη αυτή είναι μια πρώτη νίκη. «Το αποτέλεσμα είναι μια βάση για την υπογραφή επιχειρησιακών ΣΣΕ. Είναι βάση για να παλέψουμε με καλύτερους όρους για να μην περάσουν τα νέα μέτρα για 13ωρα στη δουλειά, για 6ήμερα, για μείωση των αποζημιώσεων κλπ.». Κατέληξε λέγοντας ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι σε ετοιμότητα και όχι σε εφησυχασμό μπροστά στην έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ο πρόεδρος του κλαδικού συνδικάτου της Αθήνας Ν. Παπαγεωργίου, μιλώντας στη συνέλευση, υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια εξέλιξη που πρέπει να μεταλαμπαδευτεί σε όλους τους χώρους δουλειάς, σε όλα τα ξενοδοχεία και αλλού, να εκτιμηθούν τα αρνητικά και τα θετικά συμπεράσματα. Κάλεσε τους εργαζόμενους να είναι έτοιμοι και πάλι να βρεθούν στον αγώνα με τη μορφή πάλης που θα επιλέξουν, αν οι διαπραγματεύσεις δεν ικανοποιούν τα αιτήματά τους. Ο αγώνας που δίνει, τόνισε, ο κλάδος ενάντια στη σφαγή των μισθών για υπογραφή επιχειρησιακών ΣΣΕ, που να καλύπτουν τις απώλειες από την κατάπτυστη κλαδική ΣΣΕ, βάζει τουβλάκι το τουβλάκι το τείχος αντίστασης που πρέπει να υψωθεί ενάντια στη συνολικότερη επίθεση σε βάρος της εργατικής τάξης.

Ψήφισμα συμπαράστασης στον αγώνα των εργαζομένων εξέδωσε η Ενωση Επαγγελματιών Λογιστών Αθήνας.
Αλληλεγγύη από όλη τη χώρα:
Τη σημασία του αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι στο «Νοβοτέλ» μαρτυρά και το πλήθος των ψηφισμάτων συμπαράστασης που έφτασαν χτες από συνδικάτα της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα τους κλάδους των: ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ, ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ, ΚΑΡΦΟΥΡ - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΛΟΓΙΣΤΩΝ, ΔΕΡΜΑΤΟΣ, ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ, ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ, ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ, ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ, ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΑΖΙΝΟ. Ακόμα τα: ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΕΙΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΚΑΙ ΦΥΛΑΚΩΝ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΚΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΧΗΜΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΠΙΕΡΙΑΣ, ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ.

Στο πλευρό τους βρέθηκε και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, που επέδωσε στη συνέλευση σχετικό ψήφισμα.
Πηγή: Ριζοσπάστης

Τα συμπεράσματα, δικά σας...

Πρόστυχος και επικίνδυνος ΣΥΡΙΖΑ


Πρόστυχος και επικίνδυνος ΣΥΡΙΖΑ



Καταγγέλλουμε ανοιχτά και με όλη τη δύναμη της φωνής μας, τα ύπουλα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ για την ανατροπή και διάλυση του Συνδικαλιστικού Κινήματος, προφανώς εν όψει της ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας – πράγμα που μάλλον τους το έχουν υποσχεθεί οι ντόπιοι και ξένοι καπιταλιστές.
Σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην “Αυγή”, αλλά και στην ιστοσελίδα  της “Αυτόνομης Παρέμβασης”, ο γνωστός μας από το παρελθόν Αντρέας Κολλάς – που από την ΠΑΣΚΕ, πλέον προσχώρησε στον ΣΥΡΙΖΑ, υλοποιόντας απόφαση της παράταξής του -, ούτε λίγο ούτε πολύ προτείνει μέσω της δήθεν “αναδιάταξης” του Συνδικαλιστικού Κινήματος, την οριστική κατάργησή του !
Μεταξύ άλλων προτείνει:
( http://www.apnet.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=2587:2012-10-11-08-20-19&catid=77:arthergkin&Itemid=177 )
- Τη συγχώνευση των 176 Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών σε 13 περιφερειακές συνδικαλιστικές οργανώσεις. Τα υπάρχοντα γραφεία Ε.Κ. και Ομοσπονδιών θα παραμείνουν ως γραφεία εξυπηρέτησης εργαζομένων για διεκπεραίωση αιτημάτων εργαζομένων, π.χ. σχηματισμό φακέλου για σύνταξη κ.λπ.
- Τη μετατροπή των πρωτοβάθμιων σωματείων σε εργασιακά συμβούλια.
- Τη θεσμοθέτηση περιφερειακής ΣΣΕ άρα θα έχουμε την ΕΓΣΣΕ και ΠΣΣΕ.
Οργανωτική διάταξη: ΓΣΕΕ – ΠΣΟ – ΕΡΓ. ΣΥΜ.
Στην αναμόρφωση του συνδικαλιστικού κινήματος θα περιλαμβάνονται επίσης η διενέργεια πανελλαδικών δημοψηφισμάτων, η συλλογή υπογραφών βάσει του Συντάγματος και ως μέσου παρέμβασης του συνδικαλιστικού κινήματος σε ιδιαίτερα σημαντικές κοινωνικοοικονομικές συνθήκες όπως σήμερα.
*
Με απλά λόγια, προτείνει την κατάργηση των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων και τη μετατροπή τους σε … ΚΕΠ !!!
Προτείνει την κατάργηση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ώστε κάθε περιοχή της χώρας – εν όψει μάλιστα της καθιέρωσης ΕΟΖ – να έχει τους δικούς της μισθούς και άλλες παροχές !!!
Ξεκαθαρίζει ότι τελειώνουμε οριστικά με τις απεργιακές κινητοποιήσεις, τα συλλαλητήρια και τις όποιες άλλες δράσεις και θα περιοριστούμε πλέον σε … δημοψηφίσματα και συλλογή … υπογραφών !!!
Εργάτες, Εργάτριες,
 Προσχοχή !
 Είναι πλέον αδίσταχτοι !
Κυβέρνηση, Τρόϊκα, Καπιταλιστές, Κυβερνώσα “αριστερά” έχουν βαλθεί να μας ξεκάνουν !
 Η μεν Δεξιά παίρνει τα ρίσκα για την λήψη των πιο βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων και η δε Αριστερά (τύπου ΔΗΜΑΡ – ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΤΑΡΣΥΑ) αναλαμβάνει των βρώμικο και πρόστυχο ρόλο της καθυπόταξης της Εργατικής Τάξης μέσω της διάλυσης του Συνδικαλιστικού Κινήματος.
Θα τους αφήσουμε ;

Faros

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΠΛΩΜΕΝΟ


Ολοκιάδα! 



 Πριν κάμποσα χρόνια, ένας φιλαράκος άνοιξε συνοικιακό μαγαζάκι με εσώρρουχα, κάλτσες κλπ. Βέβαια, σήμερα ούτε εκείνος παραμένει "φιλαράκος" ούτε το μαγαζάκι με τα εσώρρουχα και τις κάλτσες υπάρχει αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μου. Συμπτωματικά, δίπλα σ' εκείνο το μαγαζάκι βρισκόταν τότε η αφετηρία τού ΚΤΕΛ Αιτωλοακαρνανίας, οπότε θα μπορούσε κάποιος να θεωρήσει ότι το μαγαζάκι ήταν "πέρασμα", όπως λένε οι έμποροι. 

 Κάποια μέρα, λοιπόν, αργά το μεσημέρι, άνοιξε η πόρτα του μαγαζιού και μπήκε τύπος μαυριδερός, σγουρομάλλης, με μουστάκα τρεις πήχες και κοίταξε γύρω τα ράφια. "Κουμπάρε", είπε με την χαρακτηριστική προφορά των τσιγγάνων, "έχεις τίποτε παλιά να τα πάρω ολοκιάδα;". Ο φιλαράκος, καινούργιος στο επάγγελμα, δεν κατάλαβε. "Κύριε", πετάχτηκα, "το μαγαζί είναι καινούργιο, δεν έχει στοκ για την λαϊκή". Ο τσιγγάνος δεν έδειξε απογοητευμένος. "Δεν πειράζει και με το μπαρδόν", συνέχισε, "εγώ περνάω συνέχεια από 'δω, οπότε θα ξαναπεράσω κι άμα είναι για ολοκιάδα, μου λέτε".

 Ας πούμε ότι το παραπάνω στιγμιότυπο είναι η εισαγωγή τού σημερινού κειμένου. Πάμε τώρα στο κυρίως θέμα.

 Το είδατε το σχέδιο νόμου με τίτλο "Διαμόρφωση φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος για τις στρατηγικές και ιδωτικές επενδύσεις", το οποίο έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο για...δημόσια διαβούλευση; Βάζω στοίχημα πως όχι, γι' αυτό και σας δίνω τον διασύνδεσμο, προκειμένου να το απολαύσετε και -γιατί όχι;- να λάβετε μέρος στην διαβούλευση. Όμως, επειδή εγώ έκανα τον κόπο και το διάβασα, επιτρέψτε μου να παραθέσω ένα απόσπασμα:

"Για την πραγματοποίηση στρατηγικών επενδύσεων δύναται με προεδρικό διάταγμα κατόπιν υποβολής κοινής πρότασης του Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και δικτύων, και Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, να καθορίζονται, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, οι ειδικοί όροι ανάδειξης και προστασίας αρχαιοτήτων και άλλων μνημείων που ενδεχομένως να εντοπίστηκαν κατά την υλοποίηση της επένδυσης ή να υφίσταντο πριν την έναρξη της. Μετά από την έκδοση του ανωτέρω προεδρικού διατάγματος της παρούσης παραγράφου δεν απαιτείται η έκδοση άλλης απόφασης από υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού" (άρθρο 9, παράγραφος 2).

 Τέλειο; Καλά, ε; η ευρηματικότητα των κυβερνώντων δεν παίζεται προκειμένου να στήσουν κώλο στο κεφάλαιο. Δεν υπάρχει, λέμε! Προσέξτε:

 Θες να φτιάξεις έναν στάβλο στο χωριό σου και λες "ρε πούστη μου, θα το παίξω νόμιμος". Βγάζεις τις άδειές σου (σαν μαλάκας, καθ' ότι μόνον οι μαλάκες είναι νόμιμοι) και πας να σκάψεις για θεμέλια. Πρώτη σου δουλειά, ως οφείλεις, ειδοποιείς την αρχαιολογική υπηρεσία. Τώρα, αν έχεις την ατυχία κι εκεί που σκάβεις βρεθεί κανένα κιούπι, την έκατσες την βάρκα.Θα σε περιλάβουν οι αρχαιολόγοι και χέσε ψηλά κι αγνάντευε...

 Καλά να πάθεις, κύριε! Στάβλο δεν ήθελες να φτιάξεις; Ας έφτιαχνες εργοστάσιο! Αν έφτιαχνες εργοστάσιο, θα γλίτωνες από την αρχαιολογική υπηρεσία, παπάρα! Είδες τι προβλέπει το νομοσχέδιο; Αν κατά την "πραγματοποίηση επενδύσεων" βρεθούν αρχαία, οι υπουργοί μας παίρνουν απόφαση για το τι θα κάνεις και γράφουν την αρχαιολογική υπηρεσία στ' αρχίδια τους. Κι όχι μόνον αυτό, πρόσεξε: αν βγει υπουργική απόφαση, κανένας αρχαιολόγος δεν έχει δικαίωμα να μπει στην μέση και να σου δημιουργήσει πρόβλημα.

 Κατάλαβες, λεβέντη μου; Έτσι κι αρχίσει να χτίζει οποισδήποτε επενδυτής και βρεθούν αρχαία στο οικόπεδό του, δεν θα αποφασίσουν οι αρχαιολόγοι για την τύχη των αρχαίων αλλά οι πολυπράγμονες υπουργοί μας. Ο τσιγγάνος τής εισαγωγής ρώτησε κι ο μαγαζάτορας αρνήθηκε. Αλλά τούτοι οι μπινέδες που μας κυβερνάνε δεν έχουν πρόβλημα να εκχωρήσουν "ολοκιάδα" ως και τον τάφο τού Μεγαλέξανδρου -που λέει ο λόγος- προκειμένου να γίνουν...επενδύσεις. 

 Τελειώνω με μια ευχή. Να σκάψει γερμανός επενδυτής οπουδήποτε, να βρει έναν τάφο και να πρέπει να αποφασίσει ο ηλίθιος κι αμόρφωτος ο Λυκουρέντζος για το τι πρέπει να γίνει! Θα την βρω για θάνατο λέμε!!

 Τώρα, πώς θα πιστοποιηθεί ότι κατά την εκσκαφή βρέθηκε τάφος, μη το ρωτάτε. Ξέρουν αυτοί που προωθούν το νομοσχέδιο...


 ΥΓ:  Για τους αμύητους στην πεζοδρομιακή γλώσσα, "ολοκιάδα" θα πει "όλα μαζί", δίχως να μας απασχολεί πόσο πάει το κομμάτι.

cogito ergo

Ποιοι τους «ποτίζουν»;



Ποιοι τους «ποτίζουν»;
«Εχουν γεμίσει οι μετανάστες τα νηπιαγωγεία και οι Ελληνες δεν μπορούν να μπουν στον παιδικό σταθμό. Αυτό τέρμα. Είναι ορισμένα πράγματα που κι εμένα με ενοχλούν όσο εσάς αλλά θα πρέπει να σταματήσουμε την καραμέλα ότι είναι ρατσισμός».
(Αντώνης Σαμαράς, 13/6/2012, «enikos.gr»)
*
Αυτά έλεγε κατά την προεκλογική περίοδο του Ιούνη ο τότε υποψήφιος και νυν πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς (όπως υπενθύμισε η Λώρη Κέζα στο «Βήμα.gr», 12/10/2012).
Mάλιστα, ήταν τόση η τραχύτητα του λόγου του αρχηγού της ΝΔ που έγινε ακόμα και ηλεκτρονικό «πρωτοσέλιδο», όπως στην περίπτωση της ιστοσελίδας «Lifo».
*
Ποιοι, λοιπόν, είναι οι λόγοι και οι παράγοντες που «ποτίζουν» το δηλητηριώδες ναζιστικό σαπρόφυτο στη χώρα μας, που μεταξύ άλλων έφτασε και στο σημείο να ζητά στοιχεία για τα νήπια και τα βρέφη - παιδιά μεταναστών που φιλοξενούνται σε βρεφονηπιακούς σταθμούς;
Κάθε άλλο παρά άσχετοι είναι αυτοί οι λόγοι και αυτοί οι παράγοντες με το αστικό σύστημα και με το αστικό πολιτικό εποικοδόμημα.
Πρόκειται για το ίδιο σύστημα που μιλά με πολεμικούς όρους ενάντια στους μετανάστες με φράσεις του τύπου «επανακατάληψη των πόλεων».
Πρόκειται για το ίδιο σύστημα που οικοδομεί «φράχτες» όχι μόνο στα σύνορα, αλλά πρώτα και κύρια στα μυαλά και στις ψυχές των ανθρώπων.
Πρόκειται για το ίδιο σύστημα που παρέχει τη «νομιμοποιητική» βάση για τη διάχυση της φασιστικής βαρβαρότητας.
Και μάλιστα την παρέχει από το ανώτατο επίπεδό του...

Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Τους ζορίζει η κρίση


Τους ζορίζει η κρίση



Η προπαγάνδα για την αντιπαράθεση στη διαχείριση του ελληνικού κρατικού χρέους ανάμεσα στην Κρ. Λαγκάρντ, διευθύντρια του ΔΝΤ και τη γερμανική κυβέρνηση, καλά κρατεί. Η γερμανική κυβέρνηση και πιο συγκεκριμένα ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε είπε ότι είναι αντιαναπτυξιακή η πρόταση της Λαγκάρντ. Τι ακριβώς έβαλε η Λαγκάρντ; Δε διαφώνησε για την αναγκαιότητα της εφαρμογής της δημοσιονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, των διαρθρωτικών αλλαγών, δηλαδή όλων των αντεργατικών μέτρων που φτηναίνουν τους εργαζόμενους, την επιμήκυνση της εφαρμογής των μέτρων, θέτοντας ένα ακόμη παράγοντα, τη βιωσιμότητα του χρέους. Και επιμένει ότι πρέπει να εξετάζονται ταυτόχρονα και οι τέσσερις παράμετροι για τη συνέχιση της χρηματοδότησης με δάνεια για την αντιμετώπιση του κρατικού χρέους. Επιμένει ιδιαίτερα στην τελευταία παράμετρο της βιωσιμότητας του χρέους, αφού το ΔΝΤ, όπως και άλλα επιτελεία, διάφοροι αστοί οικονομολόγοι επιμένουν ότι το χρέος δεν είναι διαχειρίσιμο. Από εδώ και η πρόταση του ΔΝΤ για την αναγκαιότητα νέου «κουρέματός του», με το οποίο διαφωνεί η γερμανική κυβέρνηση.
***
Η συζήτηση γίνεται γύρω από το χρέος, αλλά η διαχείρισή του και οι αντιθέσεις γι' αυτήν, συγκαλύπτουν το γεγονός ότι αυτή η πολιτική, με τις διαφορετικές συνταγές, είναι πολιτική διαχείρισης μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης του καπιταλισμού που αναγκάζει τους αστούς πολιτικούς και τα επιτελεία τους να αναζητούν εναγωνίως δρόμο εξόδου σε όφελος του κεφαλαίου. Η κρίση φέρνει καταστροφή και κεφαλαίου και εργατικής δύναμης. Για την καταστροφή εργατικής δύναμης, εφαρμόζουν ενιαία πολιτική γι' αυτό και συμφωνούν και στα δημοσιονομικά μέτρα και στις αντεργατικές αναδιαρθρώσεις που κάνουν τη ζωή των εργαζομένων ολοένα και πιο φρικτή κόλαση. Για το νέο «κούρεμα», φαίνεται πως υπάρχουν αντιθέσεις ανάμεσα στους αστούς και όχι άδικα. Νέο κούρεμα σημαίνει νέα καταστροφή κεφαλαίου και μάλιστα πρωταρχικά τραπεζικού. Το ποιος θα πληρώσει, είναι επίσης καθαρό. Οι τράπεζες που διαχειρίζονται ελληνικά κρατικά ομόλογα. Η Κρ. Λαγκάρντ στην πρότασή της για «νέο κούρεμα» συμπεριέλαβε και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τα κράτη-μέλη της ΕΕ που συνέβαλαν στα δάνεια για τη χρηματοδότηση του ελληνικού κρατικού χρέους. Ουσιαστικά η συγκεκριμένη πρόταση του ΔΝΤ σημαίνει να πληρώσει το μεγαλύτερο μέρος καταστροφής κεφαλαίου η ΕΕ και η Ευρωζώνη. Είτε με το «κούρεμα», είτε με το σταμάτημα της χρηματοδότησης από το ΔΝΤ. Αυτή η υπόθεση οξύνει τους ανταγωνισμούς για το ποιου κράτους το κεφάλαιο θα πάθει μικρότερη καταστροφή, με δεδομένο ότι το ΔΝΤ είναι διεθνής καπιταλιστικός οργανισμός. Ο Σόιμπλε λέει ότι είναι αντιαναπτυξιακά τα μέτρα της Λαγκάρντ γιατί το «κούρεμα» είναι καταστροφή κεφαλαίου στην Ευρωζώνη.
***
Αυτό το ζήτημα δεν είναι καινούριο. Η ΚΕ του ΚΚΕ τον Ιούλη του 2012, αποτιμώντας τη διπλή εκλογική αναμέτρηση, εκτίμησε τα εξής: «Στη διάρκεια της δεύτερης προεκλογικής περιόδου υπήρξε μια απροκάλυπτη επέμβαση της Κομισιόν, των ΗΠΑ, του ΔΝΤ, του ΟΟΣΑ, των διεθνών μέσων ενημέρωσης στο να αποτραπεί η αμφισβήτηση του Μνημονίου και της Δανειακής Σύμβασης σε μια περίοδο που ξέσπασε πιο δυνατή η κρίση στην Ισπανία και αναμενόταν τόσο αυτή η χώρα, όσο και άλλες, π.χ. Ιταλία και Κύπρος, να ζητήσουν να ενταχθούν σε καθεστώς δανειοδότησης από ΕΕ-ΔΝΤ. Η επέμβαση αυτή έγινε σε συνθήκες όξυνσης των αντιθέσεων και των ανταγωνισμών ανάμεσα στις ηγετικές δυνάμεις στο εσωτερικό της ΕΕ αλλά και των γενικότερων αντιθέσεών τους με τις ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία και τις άλλες ανερχόμενες δυνάμεις στην παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία (σ.σ. όταν σε πρόσφατη Σύνοδο του ΔΝΤ έγινε ανάλογη συζήτηση για την Ελλάδα και τη βιωσιμότητα του χρέους, ο εκπρόσωπος της Βραζιλίας αποχώρησε γιατί δεν υπήρχε εκτίμηση για τη βιωσιμότητα του χρέους και ο Ιάπωνας ψήφισε λευκό). (...) Οι εκλογές του Ιουνίου χρησιμοποιήθηκαν ως πείραμα και εργαλείο στις ενδοϊμπεριαλιστικές διαφορές: πώς θα κατανεμηθεί η ζημιά από την όξυνση και εμβάθυνση της κρίσης, ποια η πορεία της Ευρωζώνης. Η αντιμερκελική ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ αξιοποιήθηκε και από δυνάμεις στις ΗΠΑ-Βρετανία και από ένα μέρος Ευρωπαίων ανταγωνιστών προς τη Γερμανία που επιδιώκουν να περιορίσουν τη δύναμή της μέσα στην Ευρωζώνη. Παράλληλα βόλευε και τις δυνάμεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ που εκφόβιζαν με τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Αυτό ακριβώς εκτυλίσσεται και σήμερα. Γι' αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε αναφανδόν υπέρ του ΔΝΤ που το ξόρκιζε όταν το έφερνε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Μια πλευρά της πολιτικής γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ είναι το «κούρεμα». Σπέρνει αυταπάτες ότι αν γίνει, θα ανασάνει ο λαός γιατί θα έχει να αποπληρώσει λιγότερο χρέος, αλλά δεν είναι αλήθεια, αφού τα δάνεια συνεχίζονται.
***
Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να εμπλακούν σε τέτοια επικίνδυνα για τους ίδιους διλήμματα. Και οι δύο μορφές διαχείρισης κάνουν λόγο για ανάπτυξη. Ακόμη και αν έρθει θα είναι καπιταλιστική, αναιμική, δε θα λύσει κανένα πρόβλημα, ούτε της αύξησης μισθών, συντάξεων, ούτε της ανεργίας, ούτε της Υγείας κλπ. Για την εργατική τάξη και το λαό, τέτοια διλήμματα διαχειριστικά σε όφελος του κεφαλαίου, σημαίνουν συνεχή καταστροφή τους. Μόνη διέξοδος είναι η αποδέσμευση από την ΕΕ, η μονομερής διαγραφή του χρέους και να δημιουργήσει ο λαός τις πολιτικές προϋποθέσεις να πάρει την οικονομία από τους καπιταλιστές στα δικά του χέρια, κοινωνικοποιώντας τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Εγκληματίες με... Νόμπελ Ειρήνης!


Εγκληματίες με... Νόμπελ Ειρήνης!
Γράφει:

ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟ

Η ΕΕ είναι αυτή που πρωτοστάτησε στον πόλεμο και στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.
Η γενοκτονία στα Βαλκάνια και το όργωμα του Κοσσυφοπεδίου με τις χιλιάδες δέσμες βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου συντελέστηκαν με πρωταγωνιστές τους «κεντροαριστερούς αστέρες» της ΕΕ, τους Ντ' Αλέμα, Πρόντι, Ζοσπέν, Σρέντερ, Μπλερ κλπ.
*
Η ΕΕ είναι αυτή που πρωτοστάτησε στη σφαγή εναντίον του λαού του Ιράκ.
Στη «Δήλωση» της ΕΕ για την επέμβαση στο Ιράκ, τον Ιούνιο του 2003, διαβάζουμε ότι η εισβολή και η κατοχή, οι δολοφονίες αμάχων και τα αμέτρητα εγκλήματα, αποτελούν πρακτική που - κατά την ΕΕ - έχει στόχο
«να αποκαταστήσει ένα ασφαλές περιβάλλον» στο Ιράκ» (!)
«να δημιουργήσει ένα νέο μέλλον για τη χώρα» (!)
«και να επανενταχθεί (το Ιράκ) στη διεθνή κοινότητα»!
*
Η ΕΕ είναι αυτή που από την πρώτη στιγμή συμμετείχε στο - συνεχιζόμενο - μακελειό στοΑφγανιστάν.
*
Η ΕΕ είναι αυτή που έπαιξε και παίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στις σφαγές στη Λιβύη, στη Συρία και σε όλη την «ευρεία Μέση Ανατολή».
*
Η ΕΕ είναι αυτή που «δεν ιδρώνει το αυτί της» για το γεγονός ότι ένα κράτος - μέλος της, η Κύπρος, υφίσταται εδώ και σαράντα σχεδόν χρόνια καθεστώς εισβολής και κατοχής.
*
Η ΕΕ είναι αυτή που σε ό,τι αφορά στους λαούς των κρατών - μελών της έχει «κατορθώσει», σύμφωνα με την τελευταία έκθεση, να έχει εκτινάξει τους ανέργους στα25,3 εκατομμύρια, αριθμός κατά 2,6 εκατομμύρια μεγαλύτερος από τον περασμένο μόλις Μάρτη!
*
Η ΕΕ είναι αυτή που έχει «κατορθώσει» μέσω του αδίστακτου ταξικού πολέμου που έχει κηρυχτεί στους λαούς από τον Ατλαντικό μέχρι τη Μεσόγειο και την Κασπία, μέσα στο διάστημα 2009 - 2011, να έχει μειωθεί κατά τα δυο τρίτα (!) το ακαθάριστο διαθέσιμοεισόδημα των νοικοκυριών στα κράτη - μέλη της.
*
Η ΕΕ είναι αυτή που στο εσωτερικό της ο κίνδυνος της φτώχειας που αφορά σε παιδιάέχει φτάσει να κυμαίνεται από το 10% για τα παιδιά στη Δανία μέχρι το 20% και 25% για τα παιδιά σε Ισπανία, Ελλάδα, Βουλγαρία, Πορτογαλία, Ιταλία, Ρουμανία, Λετονία, Πολωνία, Λιθουανία και... Λουξεμβούργο.
*
Η ΕΕ είναι αυτή που στα κράτη - μέλη της ήδη το 2009 είχαν καταμετρηθεί 115 εκατομμύρια άνθρωποι να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και σήμερα άλλα 100 με 150 εκατομμύρια να έχουν πέσει ήδη ή να κινδυνεύουν άμεσα να πέσουν στον κοινωνικό «Καιάδα», με τα ποσοστά της φτώχειας να ξεκινούν από το 15% για τον «κοινωνικά ευαίσθητο» καπιταλισμό της Σουηδίας και να εκτινάσσονται σε πάνω από το 43% και από το 46% στις (...«απελευθερωμένες από τον κομμουνισμό») Ρουμανία και Βουλγαρία, αντίστοιχα.
*
Ε, λοιπόν, είναι σε αυτή την ΕΕ που πριν μερικές μέρες ανακοινώθηκε ότι απονέμεται για το 2012 το... «Νόμπελ Ειρήνης»!
Και από μια άποψη η σαπίλα του φαρισαϊσμού και η πασπαλισμένη με ευφημισμούς φρίκη της βαρβαρότητας, δεν πρέπει προκαλεί καμία έκπληξη.
Ειδικά, μάλιστα, αν σκεφτεί κανείς ότι στο «πάνθεον» των... «ειρηνιστών» που εισέρχεται η ΕΕ, πριν από αυτή έχουν εισέλθει άλλοι επιφανείς «ειρηνιστές»:
Από τον Ντε Κλερκ του απαρτχάιντ μέχρι τον (άνευ περιττών σχολίων) Κίσινγκερ...

Σ

Ελληνική συμβολή στην πολεμική προετοιμασία του Ισραήλ


Ελληνική συμβολή στην πολεμική προετοιμασία του Ισραήλ
Νέα κοινή αεροπορική άσκηση στη Λάρισα, με προσομοίωση ενδεχόμενης επίθεσης σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν
Με τη συνδρομή και της Ελλάδας, η πολεμική μηχανή του Ισραήλ ανεβάζει στροφές, αυξάνοντας τους κινδύνους για τους λαούς της περιοχής
Την ακόμα βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους πολεμικούς σχεδιασμούς του Ισραήλ και των «συμμαχικών» ιμπεριαλιστών δυνάμεων, για ένα ενδεχόμενο πλήγμα κατά του Ιράν, σηματοδοτεί η νέα αεροπορική άσκηση Ελλάδας - Ισραήλ που προετοιμάζεται να διεξαχθεί στη Λάρισα την επόμενη βδομάδα. Προκειμένου να συμμετάσχουν στην άσκηση, αναμένεται να έλθουν στην Ελλάδα 10 ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη τύπου «F-16 Ι» καθώς και άλλα εναέρια μέσα για την υποστήριξη της αποστολής.
Η άσκηση όπως και προηγούμενες παραπέμπει σε ετοιμασία της πολεμικής μηχανής του Ισραήλ για επίθεση στο Ιράν και για τις ανάγκες ενός τέτοιου σεναρίου προσφέρεται το Πεδίο Βολής Κρανέας, το οποίο προσομοιώνει την απόσταση ανάμεσα στο Ισραήλ και τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, που έχουν μπει στο στόχαστρο αυτής της πολεμικής προετοιμασίας. Μάλιστα, εκτιμάται ότι στην άσκηση θα γίνει προσομοίωση με πλήγματα κατά υπογείων εγκαταστάσεων σε μεγάλο βάθος.
Η επικείμενη άσκηση δίνει συνέχεια στην πολεμική προετοιμασία του Ισραήλ και αποτελεί «ανταπόδοση» της περσινής μεταστάθμευσης ελληνικών μαχητικών «F-16» από τη Λάρισα σε βάση στην έρημο Νεγκέβ του Ισραήλ και της κοινής άσκησης που πραγματοποιήθηκε εκεί.
Στην πραγματικότητα, οι κοινές ασκήσεις Ελλάδας - Ισραήλ δεν έχουν σταματήσει ούτε στιγμή το προηγούμενο διάστημα, στο πλαίσιο της στενής στρατιωτικής συνεργασίας. Στις αρχές Σεπτέμβρη πραγματοποιήθηκε στη νοτιοανατολική Κρήτη κοινή ελληνο-ισραϊλινή άσκηση έρευνας και διάσωσης μάχης σε εχθρική περιοχή (CSAR) με τη χρήση ελληνικών ελικοπτέρων, «Super Puma» και «Αpache», καθώς και ισραηλινών «Black Hawk» και «Αpache».
Επίσης τον περασμένο Ιούλη δυο κορβέτες του ισραηλινού Πολεμικού Ναυτικού πραγματοποίησαν ασκήσεις βολών στο Πεδίο Βολών «Καράβια» στο Μυρτώο Πέλαγος. Υπενθυμίζεται ακόμα ότι στις 5 Σεπτέμβρη, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Π. Παναγιωτόπουλος, στη διάρκεια επίσκεψής του στο Ισραήλ εξέφρασε την πλήρη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στο «δόγμα ασφάλειας» του Ισραήλ μετά τη συνάντηση που είχε στην Ιερουσαλήμ με τον πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου.
Ειδικότερα για τα ζητήματα στρατιωτικής συνεργασίας, ο Ελληνας υπουργός προανήγγειλε ενίσχυση των επικίνδυνων για το λαό διμερών σχέσεων «μεταξύ των άλλων και στην παραγωγή εξοπλιστικού υλικού, σε κοινά στρατιωτικά προγράμματα, σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και σε άλλους τομείς». Επίσης ανέφερε μετά τη συνάντησή του με τον Ισραηλινό ομόλογό του ότι «αποτελεί πλέον γεγονός η προώθηση της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών».

Να κάνουμε τους φόβους τους εφιάλτη


Να κάνουμε τους φόβους τους εφιάλτη



«Χρονιά της μεγάλης κοινωνικής έντασης» χαρακτήρισε το 2013 ο διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ μιλώντας προχτές σ' ένα φόρουμ επιχειρηματιών. Κατέφυγε σ' αυτό το χαρακτηρισμό για να πει στην κυβέρνηση «ή τώρα ή ποτέ» σχετικά με τη χρηματοδότηση διαφόρων έργων ενδιαφέροντος της εταιρείας, ανάμεσά τους ο περίφημος Ε65, ο δρόμος που έχει σχεδιαστεί να διασχίζει την Κεντρική Ελλάδα και ο οποίος, όπως φαίνεται, οδεύει προς ακύρωση καθώς στο μεταξύ των καπιταλιστών ανταγωνισμό άλλα συμφέροντα υπερέχουν.
`Η τώρα ή ποτέ εμφανίζεται να δηλώνει και το συγκρότημα Λαμπράκη με το κύριο άρθρο στο ΒΗΜΑ. «Εχετε ήδη βραχεί αρκετά, περάστε τώρα όλο το ποτάμι», είναι σε παραλλαγή η διαταγή που δίνει στην κυβέρνηση δείχνοντας ότι μπροστά βρίσκεται «μέγα πολιτικό πρόβλημα».
***
Ο χρόνος φαίνεται να παίζει καθοριστικό ρόλο συνολικά για τους καπιταλιστές. Η εκτίμηση του ΚΚΕ ότι η όποια ανάπτυξη θα 'ναι αναιμική επιβεβαιώνεται ξανά, οι ειδικοί μάλιστα μιλούν για ένα παράθυρο όλο κι όλο έξι μηνών μέχρι να αρχίσει η νέα βουτιά.
***
Για την εργατική τάξη αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η εκτίμηση των ίδιων των αστών αναλυτών πως ό,τι παθαίνουμε δεν είναι παρά η αφετηρία για όσα χειρότερα ακολουθούν. Μια ματιά στα μέτρα που αποφασίζονται αυτές τις μέρες βεβαιώνει πως τα χειρότερα είναι μπροστά. Η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, ο εργάσιμος χρόνος - λάστιχο, η μέχρι του σημείου εξαφάνισης αφαίρεση δικαιωμάτων στους χώρους της Υγείας - Πρόνοιας δε συνιστούν κάποιες δύσκολες μεταβολές, αλλά πράγματι μια νέα αφετηρία για ακόμα πιο εντατική εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης.
Κι όλα αυτά τη στιγμή που τα οικονομικά στοιχεία μαρτυρούν ότι από την ήδη σκληρή δουλειά των εργατών αυξάνουν ακόμα και εν μέσω κρίσης τα κέρδη των καπιταλιστών και ειδικά εκείνων που συνασπίζονται σε πολυεθνικές εταιρείες.
Ολα τα δεδομένα ενισχύουν τη θέση του ΚΚΕ για την ανάγκη έντασης των προσπαθειών για το αντιμονοπωλιακό μέτωπο και άρα για όξυνση του πολιτικού αγώνα με έναν τέτοιο προσανατολισμό.
Σε πείσμα όσων πασχίζουν να κρατήσουν ψηλά στις συνειδήσεις των εργατών την Ευρωπαϊκή Ενωση περίπου ως παράδεισο αν το πάνω χέρι το έχουν οι σοσιαλδημοκράτες, Ευρωπαϊκή Ενωση σημαίνει μόνο δάκρυα για την εργατική τάξη.
***
Μέσα σ' ένα τέτοιο κλίμα στην αυριανή πανεργατική απεργία πρέπει να καταγραφούν τα αποτελέσματα της ως τώρα δουλειάς του ταξικού κινήματος που δε σταματά με την απεργία και που περιέχει την ένταση της δράσης εργοστάσιο το εργοστάσιο, επιχείρηση την επιχείρηση, γραφείο το γραφείο, σχολείο το σχολείο, μαγαζί το μαγαζί, στις πόλεις και στα χωριά. Ετσι που να γίνεται καθαρότερο ότι η εργατική τάξη δεν αποδέχεται την κατάργηση του κατώτερου μισθού, το τσάκισμα του 8ωρου, τη ριζική ανατροπή της ζωής της. Οτι η εργατική τάξη είναι αποφασισμένη, μαζί με τ' άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα, να μπλοκάρει τα αντεργατικά μέτρα, να επιβάλει την κατάργηση των δανειακών συμβάσεων και των μνημονίων, να οδηγήσει με την πάλη της στην έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, να διαγράψει το χρέος που δεν είναι δικό της, να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις να πάρει ο λαός την οικονομία στα χέρια του. Οτι η εργατική τάξη επιλέγει να βαδίσει σ' έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης με κριτήριο τις ανάγκες της για δουλειά μόνιμη και σταθερή για όλους, με αξιοπρεπείς μισθούς, συντάξεις, ανάπαυση, δωρεάν μόρφωση για τα παιδιά, εξασφαλισμένη δωρεάν φροντίδα Υγείας για τις οικογένειές της. Ανάπτυξη και παραγωγή προς όφελος του λαού και όχι των μονοπωλίων.

ΚΚΕ Καταγγέλλει την εγκληματική δράση του ισραηλινού στρατού


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καταγγέλλει την εγκληματική δράση του ισραηλινού στρατού
Παρέμβαση στην Ευρωβουλή για τον δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού
Η Παλαιστίνη, με την ισραηλινή κατοχή και τη στήριξη των ιμπεριαλιστών, είναι μια πελώρια φυλακή
Την επιθετικότητα του Ισραήλ ενάντια στον παλαιστινιακό λαό και την προκλητική αδιαλλαξία του απέναντι στο δίκαιο αγώνα του για τον τερματισμό της κατοχής και τη δημιουργία ανεξάρτητου, βιώσιμου και κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους, καθώς και τους κινδύνους γενικευμένου πολέμου στην ευρύτερη περιοχή στο έδαφος των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, καταγγέλλει με παρέμβασή του προς το Συμβούλιο της ΕΕ ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας.
Με την παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισημαίνει τα εξής: «H επιθετικότητα του ισραηλινού κράτους ενάντια στον παλαιστινιακό λαό και η προκλητική αδιαλλαξία του απέναντι στο δίκαιο αγώνα του για τον τερματισμό της κατοχής και τη δημιουργία ανεξάρτητου, βιώσιμου και κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους, εκδηλώθηκε ακόμη μία φορά με την ομιλία του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου, στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, έχοντας τη στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ.
Η εγκληματική δράση του ισραηλινού στρατού κατοχής κλιμακώνεται με δολοφονικές επιθέσεις ενάντια στον παλαιστινιακό λαό στη Λωρίδα της Γάζας και στα άλλα παλαιστινιακά εδάφη.
Οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί αυξάνουν τους κινδύνους γενικευμένου πολέμου με ολέθριες συνέπειες για τους λαούς της ευρύτερης περιοχής.
Στο έδαφος αυτών των ανταγωνισμών η ΕΕ αναβαθμίζει συστηματικά τις πολιτικές, οικονομικές - εμπορικές, αλλά και τις στρατιωτικές της σχέσεις με το Ισραήλ, τόσο στα πλαίσια της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ - Ισραήλ, όσο και της ένταξης του Ισραήλ στο χώρο του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού.
Με πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ συνάφθηκε πρωτόκολλο που προσαρτάται στην Ευρω-Μεσογειακή Συμφωνία Σύνδεσης μεταξύ των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και του Ισραήλ, με το οποίο τα προϊόντα που παράγονται στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη να εξάγονται ως ισραηλινά προϊόντα στα κράτη - μέλη της ΕΕ.
Η συμφωνία αυτή EE - Ισραήλ ουσιαστικά αποτελεί ευθεία αναγνώριση και νομιμοποίηση της ισραηλινής κατοχής και των εγκλημάτων σε βάρος του παλαιστινιακού λαού.
Ερωτάται το Συμβούλιο:
Προτίθεται να συνεχίσει αυτή την πολιτική στήριξης του Ισραήλ σε βάρος του παλαιστινιακού λαού και του δίκαιου αγώνα του, για τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής και τη δημιουργία ανεξάρτητου, βιώσιμου και κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους, στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ; Για το γκρέμισμα του απαράδεκτου τείχους, την απελευθέρωση των Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων στο Ισραήλ και το δικαίωμα επιστροφής όλων των Παλαιστίνιων προσφύγων στις εστίες τους, με βάση τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ;».

ΚΝΕ: Να μην έχουν τόπο να σταθούν οι χρυσαυγίτες


ΚΝΕ: Να μην έχουν τόπο να σταθούν οι χρυσαυγίτες


«Την ίδια ώρα, οι γιορτές της, όπως τις ονομάζει η ίδια η «Χρυσή Αυγή», πλαισιώνονται από καλλιτέχνες που θεωρεί ότι «φημίζονται» για την «ελληνικότητα» τους και την υπεράσπιση του «ορθόδοξου» θρησκευτικού αισθήματος.

Ενδεικτικοί, είναι οι στίχοι τραγουδιών συγκροτημάτων που συμμετέχουν σ’ αυτές: «…αχ το Άουσβιτς πόσο το αγαπάω» και με ξένους στίχους «...Χίτλερ το όνομά σου θα δοξάζεται!...Και όταν αυτός ο κόσμος θα γίνει ερείπια, όταν η αχρεία δημοκρατία θα εξαφανιστεί στην ανυπαρξία. Μεγάλε Αδόλφε, θα ξανανέβεις στο θρίαμβο, η μνημειώδης επιστροφή σου, είναι ότι αυτός ο όχλος φοβάται!».

Είναι υποκριτές και Φαρισαίοι.

Το ναζιστικό μόρφωμα είναι όπλο του εκμεταλλευτικού συστήματος για να στρέψει τη βία του ενάντια στο εργατικό – λαϊκό κίνημα, ενάντια στους νέους και τις νέες των λαϊκών στρωμάτων που έχουν συμφέρον να παλέψουν για μόρφωση, δουλειά και ζωή με δικαιώματα.

Στον αγώνα αυτό, που είναι αγώνας για τη ζωή και το μέλλον, οι νέοι και οι νέες να απομονώσουν τους φασίστες χρυσαυγίτες. Να μην έχουν τόπο να σταθούν!

ΠΑΜΕ-Καταγγέλλουμε το σχέδιο που αναφέρει σε πρόσφατο άρθρο του ο Α. Κολλάς - Ο ΣΥΡΙΖΑ και το σχέδιο διάλυσης του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.


ΠΑΜΕ-Καταγγέλλουμε το σχέδιο που αναφέρει σε πρόσφατο άρθρο του ο Α. Κολλάς - Ο ΣΥΡΙΖΑ και το σχέδιο διάλυσης του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. 



                Καταγγέλλουμε το σχέδιο που αναφέρει σε πρόσφατο άρθρο του ο Α. Κολλάς
 Αθήνα Οκτώβρης 2012

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Προς την εργατική τάξη 
Προς όλα τα σωματεία του Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα
Προς κάθε τίμιο Συνδικαλιστή

 Νέοι κίνδυνοι απειλούν το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Με πρόσχημα την απαλλαγή του από την γάγγραινα του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού κυοφορείται νέα γενιά εργατοπατέρων. Με πρόσχημα την αναδιάταξη σχεδιάζεται η αποδιοργάνωση και η πλήρης εκτροπή από τον ταξικό του προσανατολισμό.
Σε μια περίοδο που απαιτείται γερή και μαζική οργάνωση στα εργοστάσια, στις επιχειρήσεις, στους τόπους δουλειάς με καθολική συμμετοχή των εργαζομένων, προτείνεται η διάλυση των πρωτοβάθμιων σωματείων και η μετατροπή τους σε συμβουλευτικά όργανα.
Σε μια περίοδο που απαιτείται συνδικάτα με ηγέτες αποφασισmένους να υπερασπισθούν την εργατική τάξη από την άγρια εκμετάλλευση των καπιταλιστικής εργοδοσίας και του κράτους, σχεδιάζεται η εμφάνιση μιας νέας γραφειοκρατίας. 

 Δεν υπερβάλλουμε. Καταγγέλλουμε το σχέδιο που αναφέρει σε πρόσφατο άρθρο του ο Α. Κολλάς πρώην στέλεχος της ΠΑΣΚΕ και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, πρόσφατα προσχωρήσας στην κυβερνώσα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα μας απασχολούσε ιδιαίτερα αν δεν δημοσιεύονταν στην εφημερίδα Αυγή και δεν ήταν στην επίσημη ιστοσελίδα της Αυτόνομης Παρέμβασης, αν δεν περνούσε σε ανοιχτή συνεργασία με τις δυνάμεις της Αυτόνομης Παρέμβασης του ΣΥΡΙΖΑ. Στελέχη σαν αυτόν έχουν βαριές αμαρτίες στις πλάτες τους. Όχι μόνο έβαλαν και βάζουν πλάτη να περνάνε βάρβαρα μέτρα σε βάρος της εργατικής τάξης, όχι μόνο συνδιαμόρφωναν τις αντεργατικές πολιτικές με τις κυβερνήσεις και την εργοδοσία, αλλά κυρίως μπαίνουν, μπροστά για την υλοποίηση τους, αξιοποιώντας τον «κοινωνικό διάλογο» στον οποίο συμμετείχαν η ΠΑΣΚΕ, η ΔΑΚΕ, αλλά και η Αυτόνομη Παρέμβαση. 

 Στο όνομα της αναδιάταξης του συνδικαλιστικού κινήματος προτείνει ο Α. Κολλάς:

Τη συγχώνευση των 176 Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών σε 13 περιφερειακές οργανώσεις. Τα υπάρχοντα γραφεία αυτών των οργανώσεων να γίνουν γραφεία εξυπηρέτησης εργαζομένων για την διεκπεραίωση αιτημάτων των εργαζομένων π.χ για σύνταξη κλπ.
Την μετατροπή των πρωτοβάθμιων σωματείων σε εργασιακά συμβούλια.
Την θεσμοθέτηση Περιφερειακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. 

 Η πρόταση του για διάλυση των συνδικαλιστικών οργανώσεων και η μετατροπή τους σε Κέντρα Εξυπηρέτησης Πελατών είναι βούτυρο στο ψωμί των επιδιώξεων των πολυεθνικών για να απαλλαγούν από κάθε οργανωμένη αντίσταση και πάλη ενάντια τους. Αποτελεί πλήρη παράδοση στις ακόρεστες ορέξεις τους. Ανοίγει ο δρόμος για να τσαλαπατούν τη ζωή της εργατικής τάξης χωρίς κανένα εμπόδιο και να αυξάνουν τα κέρδη τους, βασανίζοντας την εργατική τάξη στα κολαστήρια των χώρων δουλειάς. Τα εργασιακά συμβούλια δεν είναι κέντρο οργάνωσης της πάλης των εργαζομένων, αλλά όργανο συνεργασίας με την εργοδοσία. Κυρίως επιδιώκουν να απαλλαγούν από τα συνδικάτα εκείνα που παλεύουν με γραμμή κόντρα στα συμφέροντα των βιομηχάνων, που επιδιώκουν την συσπείρωση της εργατικής τάξης ενάντια στην ιδιοκτησία μιας χούφτας παράσιτων που είναι ιδιοκτήτες του πλούτου που παράγει η εργατική τάξη και της ανήκει. Που παλεύουν για να απαλλαγεί η εργατική τάξη από τους εκμεταλλευτές της. 

 Η θεσμοθέτηση περιφερειακής συλλογικής σύμβασης εργασίας ουσιαστικά είναι στη γραμμή του κεφαλαίου που επιδιώκει να δημιουργήσει τις Ελεύθερες Οικονομικές Ζώνες, όπου θα είναι εργασιακά γκέτο και φορολογικοί παράδεισοι για τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. 

 Η Αυτόνομη Παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ ενσωματώνει στις γραμμές της βασικά στελέχη του μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ και η ίδια προσχωρεί σε αυτούς τους μηχανισμούς γιατί επιδιώκει να χειραγωγήσει το συνδικαλιστικό κίνημα, τα συνδικάτα μπροστά στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να γίνει η κυβερνώσα αριστερά. 

 Γι’ αυτό στο συνδικαλιστικό κίνημα έχουμε διαχωρίσει τις θέσεις μας. Παλεύουμε για την ανασύνταξη του, για ένα ταξικά προσανατολισμένο συνδικαλιστικό κίνημα. 

 Η εργατική τάξη να διώξει από πάνω της τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό που για χρόνια ολόκληρα κατατρώει τα συνδικάτα, οδηγεί τους εργαζόμενους σε υποχωρήσεις, σε συμβιβασμό, σε ήττα. Χρειάζεται αλλαγή συσχετισμού δύναμης με απεγκλωβισμό από την επιρροή της κυρίαρχης ιδεολογίας, από την επιρροή της εργοδοσίας, του κράτους, νέων δυνάμεων που σήμερα είναι μακριά από τα συνδικάτα, χωρίς οργάνωση. 

 Χρειαζόμαστε συνδικάτα, την συλλογική μορφή της εργατικής τάξης, απέναντι στο κεφάλαιο, μαζικά, ζωντανά, μαχητικά, δημοκρατικά, που θα διασφαλίζουν την συμμετοχή των εργαζομένων στην λειτουργία τους, που θα ενισχύουν τις συλλογικές διαδικασίες και αποφάσεις, που θα ενισχύουν την εργατική πρωτοβουλία. Με ηγέτες με κύρος και υψηλό αγωνιστικό ήθος που θα μπορούν να βάζουν στη μάχη όλο και περισσότερες δυνάμεις. 

 Το ταξικό κίνημα αγωνίζεται για συσπείρωση και ενότητα της εργατικής τάξης με γραμμή πάλης ενάντια στα μονοπώλια, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν το εκμεταλλευτικό σύστημα. Που θα βάζουνε στην ημερήσια διάταξη το θέμα των αλλαγών, στο επίπεδο της εξουσίας και της οικονομίας. Των αλλαγών που θα απαλλάξουν την εργατική τάξη από το καθεστώς της εκμετάλλευσης και θα ανοίξουν το δρόμο για ανάπτυξη με κριτήριο την ευημερία των λαϊκών δυνάμεων.


 Η Εκτελεστική Γραμματεία



  Πηγή: ΠΑΜΕ

 Διαβαστε και το σχετικο αρθρο τoy Praxis 
Ο ΣΥΡΙΖΑ και το σχέδιο διάλυσης του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. 
 Κόκκινη προπαγάνδα εκτοξεύθηκε από  yiok-yiok  

TOP READ