15 Ιαν 2014

Θεσσαλονίκη: Καταγγέλλουν την τρομοκρατία εργοδοσίας - ΜΑΤ στο Καρφούρ

 Θεσσαλονίκη: Καταγγέλλουν την τρομοκρατία εργοδοσίας - ΜΑΤ στο Καρφούρ


Από παλιότερη κινητοποίηση
Την εργοδοσία της επιχείρησης Μαρινόπουλος ΑΕ, η οποία απάντησε με ΜΑΤ στη μαζική συγκέντρωση των εργαζομένων έξω από την είσοδο του πολυκαταστήματος της Καρφούρ - Μακεδονία, καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στο Καρφούρ - Μαρινόπουλο - DIA (Παράρτημα Θεσσαλονίκης).

Όπως επισημαίνει το Σωματείο των εργαζομένων, η εργοδοσία θορυβήθηκε από την ομόφωνη απόφαση της γενικής συνέλευσης του παραρτήματος Θεσσαλονίκης για μαζικές κινητοποιήσεις, με σκοπό τη διεκδίκηση υπογραφής νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας και την άμεση επαναχορήγηση των επιδομάτων γάμου και διαχειριστικών λαθών, και έστειλε τα ΜΑΤ για να ολοκληρώσει το έργο της.

«Καλούμε όλους τους συναδέλφους στην εταιρεία να συσπειρωθούν στο σωματείο και ακόμη πιο μαζικά να στείλουν την απάντησή τους οργανωμένα μέσα από τη συμμετοχή τους στην απεργία το αμέσως επόμενο διάστημα. Καλούμε, επίσης, την κεντρική διοίκηση του σωματείου να παρέμβει, να καταδικάσει και να καταγγείλει τη στάση της εργοδοσίας με σκοπό να κατατρομοκρατήσει τους αγώνες των εργαζομένων. Η διοίκηση του παραρτήματος Θεσσαλονίκης καλεί όλα τα σωματεία και τα διοικητικά συμβούλια να καταγγείλουν και να καταδικάσουν τις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας να καταπνίξει τους αγώνες των εργαζομένων», τονίζει το Σωματείο.
Πηγή: 902

Λευκή Τρομοκρατία και φωτογραφικός κανιβαλισμός

 Λευκή Τρομοκρατία και φωτογραφικός κανιβαλισμός

Στις 21 Ιουνίου του 1949, ο επικεφαλής των δυνάμεων του Δημοκρατικού Στρατού στη Στερεά Ελλάδα Γιάννης Αλεξάνδρου ή Καπετάν Διαμαντής πέφτει νεκρός κατά τη διάρκεια συμπλοκής με υπέρτερες δυνάμεις του Εθνικού Στρατού και της Χωροφυλακής. Ο θάνατος του Διαμαντή καλύπτεται από πέπλο μυστηρίου. Κατά άλλους αποδίδεται σε πυροβολισμό ελεύθερου σκοπευτή, σε αδέσποτη σφαίρα, ενώ κατά μια άλλη άποψη, ο Διαμαντής δολοφονήθηκε από αντάρτη της σωματοφυλακής του. 

Σε κάθε περίπτωση, στις 23 Ιουνίου όλα είχαν τελειώσει. Ο Εθνικός Στρατός είχε διαλύσει το λόχο του Αλεξάνδρου, πολλοί αντάρτες είχαν αιχμαλωτιστεί ή παραδοθεί και ο τώρα ήταν η σειρά του αστικού τύπου να διαπομπεύσει κανιβαλικά τους ηττημένους. Με ένα αιμοδιψές φωτογραφικό αφιέρωμα, η εφημερίδα Εμπρος, παρουσιάζει στο πρωτοσέλιδό της το κορμί του Διαμαντή σε όχι μία αλλά σε τρεις φωτογραφίες. Μαζί του διαπομπεύεται και μια σειρά από αιχμαλώτους του ΔΣΕ. Χαρακτηρισμοί όπως: σφαγείς, συμμορίτες, κόκκινοι λύκοι κτλ περισσεύουν. 

Η δημόσια έκθεση των νεκρών ανταρτών όπως έχουμε ξαναπαρουσιάσει, υπήρξε συχνή πρακτική των κυβερνητικών δυνάμεων του Εμφυλίου. O κυβερνητικός τύπος συμμετείχε ισότιμα σε αυτό αφού είναι πολλές οι φωτογραφίες κεφαλών, νεκρών και αιχμαλώτων που "κοσμούν" τις σελίδες όχι μόνον του τύπου της επαρχίας αλλά και μεγάλων αθηναϊκών εφημερίδων. Η προσφορά της εφημερίδας Εμπρός στην στρατιωτική προπαγάνδα υπήρξε τέτοια που περίπου 20.000 πρωτοσέλιδα της εφημερίδας αγοράστηκαν από τον Εθνικό Στρατό και ρίχτηκαν μαζί με 60.000 προκηρύξεις στις θέσεις των ανταρτών στη Στερεά Ελλάδα και την Μακεδονία. 



Τα ντοκουμέντα της ντροπής



Το κορμί του Γιάννη Αλεξάνδρου εκτίθεται σε ξύλινο φορείο. Η λεζάντα της εφημερίδας αναγράφει: Το απάνθρωπον τέρας που επί τριετίαν ετρομοκράτη την Ρούμελην δεν υπάρχει πλέον. Ο Εθνικός Στρατός τιμωρεί του προδότας

Το κορμί του Διαμαντή φωτογραφίζεται εκ νέου με τους περήφανους διώκτες του. Η λεζάντα αναγράφει: Άνδρες των εθνικών δυνάμεων αποθέτουν το φορείον με το πτώμα του Διαμαντή εις το σημείον ταφής του. 

Ένα ακόμα. γκρο-πλαν, αυτή τη φορά στο σώμα του Γιάννη Αλεξάνδρου. Η λεζάντα αναγράφει: Ολίγον προ της ταφής

Τρεις αξιωματικοί του ΔΣΕ Ρούμελης. Από δεξιά ο υπολοχαγός Ευστάθιος Παπαευσταθίου, ο λοχαγός Καλαϊτζής και ο υπολοχαγός Ευστάθιος Κατσόγιαννης

Αντάρτισσες που συνελήφθησαν κατά την σύγκρουση με το Διαμαντή. 



ΧΑΜΟΣ-Πού στοχεύουν οι διεργασίες;

Πού στοχεύουν οι διεργασίες;
Οι διεργασίες για την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος καλά κρατούν: Η «κίνηση των 58» και η συγκρότηση της «Προοδευτικής Δημοκρατικής Παράταξης», οι «αντιμνημονιακές» δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ που σκέφτονται αυτόνομη κάθοδο στις ευρωεκλογές, «Προοδευτικό Φόρουμ» με «Δράση», Συμφωνία για Νέα Ελλάδα, Π80 κ.λπ., οι αλλαγές στη ΔΗΜΑΡ , οι αντιπαραθέσεις στους ΑΝΕΛ, οι διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ, οι εξελίξεις στη Χρυσή Αυγή, η κινητικότητα «στα δεξιά» της ΝΔ και άλλα πολλά ακόμη.
Πού στοχεύει αυτή η εναγώνια και οργιώδης αναζήτηση εναλλακτικών σχημάτων; Τι ψάχνει το αστικό πολιτικό σύστημα; Στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντός τους είναι: Η δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων ώστε να εξασφαλίζεται απρόσκοπτα η κυβερνητική εναλλαγή με σταθερή και αταλάντευτη την πολιτική που υπηρετεί τη στρατηγική του κεφαλαίου. Η διαμόρφωση σταθερών κυβερνήσεων αστικής διαχείρισης που θα στηρίζονται σε ευρύτερη λαϊκή πλειοψηφία.
Πρέπει να γίνει καθαρό στο λαό ότι όλες οι προσπάθειες που συντελούνται κινούνται στην ίδια κατεύθυνση: Σε αυτήν της αναπαλαίωσης του αστικού πολιτικού συστήματος. Που είναι σάπιο και ξεπερασμένο, γιατί, ανεξάρτητα αν πρόκειται για νέα πολιτικά σχήματα ή για νέα πρόσωπα, υπερασπίζεται τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης που είναι υπεύθυνος για την κρίση, τη διαρκή υποτίμηση των εργατικών - λαϊκών αναγκών και δικαιωμάτων.
Οι διεργασίες αυτές εξελίσσονται σε συνθήκες που εκδηλώνονται ενδοαστικές αντιθέσεις για το μείγμα διαχείρισης της κρίσης και της μελλοντική ανάκαμψη. Αντιθέσεις που διαπλέκονται με διαπάλη που διεξάγεται στο εσωτερικό της ΕΕ και της Ευρωζώνης αλλά και διεθνώς ανάμεσα σε παλιά και νέα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Διεργασίες που εξελίσσονται στο φόντο σκανδάλων που δημοσιοποιούνται καθημερινά και «καίνε» ή «ανοίγουν» χαρτιά στο τραπέζι.
Το επόμενο διάστημα ενδεχομένως να εμφανιστούν και «νέα φρούτα» στο πλαίσιο αυτών των διεργασιών ή να «αποστρατευτούν» πολλοί ακόμα με αφορμή σκάνδαλα για μίζες, διαφθορά, βρώμικο χρήμα. Διεργασίες που σίγουρα θα επιταχυνθούν με προοπτική τις ευρωεκλογές αλλά και τις τοπικές περιφερειακές εκλογές του προσεχούς Μάη. Εξάλλου, οι ίδιες οι εκλογικές μάχες θα αξιοποιηθούν στη διαδικασία αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος.
Οι διαχωριστικές γραμμές που διαμορφώνονται ανάμεσα στις δυνάμεις που συμμετέχουν στην ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού δεν έχουν να κάνουν με διαφωνίες στη στρατηγική. Το αντίθετο συμβαίνει. Η συμφωνία τους στο μονόδρομο της ΕΕ, στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, είναι αυτή που τις βάζει απέναντι από το εργατικό - λαϊκό συμφέρον, το οποίο καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να υπηρετήσει στο έδαφος του καπιταλισμού και της εξουσίας των μονοπωλίων, στο πλαίσιο της ΕΕ και της Ευρωζώνης.
Πρέπει λοιπόν να είναι κριτήριο για τη στάση των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων μπροστά στις εκλογικές μάχες του Μάη. Με την ψήφο τους θα βάλουν πλάτη στη διαδικασία αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος; Θα στηρίξουν την αναπαλαίωσή του; 'Η θα δυσκολέψουν αυτές τις διεργασίες ενισχύοντας το ΚΚΕ; Συμβάλλοντας στη δράση για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και την ενίσχυση της Λαϊκής Συμμαχίας, στηρίζοντας την προσπάθεια για τη συγκρότηση μαχητικής εργατικής - λαϊκής αντιπολίτευσης απέναντι στην ΕΕ, το κεφάλαιο, τις κυβερνήσεις του; Στηρίζοντας δηλαδή το μοναδικό δρόμο που μπορεί να οδηγήσει στην πραγματική φιλολαϊκή διέξοδο: Την εργατική - λαϊκή εξουσία που θα κοινωνικοποιήσει τα μονοπώλια, θα προχωρήσει στην αποδέσμευση από την ΕΕ και στη μονομερή διαγραφή όλου του χρέους.

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΓΙΑ ΑΝΑΛΗΨΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ

 ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΓΙΑ ΑΝΑΛΗΨΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ

...Των δικών τους ευθυνών φυσικά. 
Κι η ευθύνη κάθε ανέργου που δεν έχει βγάλει και την αξιοπρέπειά του στην ...ανεργία, 
είναι να απαιτήσει την ουσιαστική προστασία του από το κράτος. 
Από το ίδιο το κράτος που τον κατάντησε άνεργο ...δια βίου, θα μπορούσαμε να πούμε για πάμπολλες περιπτώσεις, όπως π.χ. εκείνων που είναι πάνω από πενήντα ετών...
Επιπλέον, επειδή η ανεργία καλπάζει λόγω τής καπιταλιστικής κρίσης που τελειωμό δεν έχει, 
κι επομένως στην ουρά των ήδη επισήμως-ανεπισήμως 2.000.000 ανέργων προστίθενται και θα προστίθενται όλο και περισσότεροι, 
είναι καιρός πια οι άνεργοι να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας. 
Να αναλάβουμε δηλαδή τις ευθύνες μας. 
Ουρές ταλαιπωρίας για εκατοντάδες ανέργους στον ΟΑΕΔ Καλλιθέας
Να συσπειρωθούμε και να διεκδικήσουμε τα ελάχιστα που δικαιωματικά δικαιούμαστε απ' το κράτος, 
εφόσον δεν είμαστε εμείς που επιλέξαμε το δρόμο τής ανεργίας.
...Κι η ανεργία τελειωμό δε θά 'χει όπως πάει η κατάσταση. 
Πιο σωστά, όπως επιτρέπουμε να πηγαίνει...
Κι ας μην παραμυθιαζόμαστε με τα πεντάμηνα και οχτάμηνα μέσω ΕΣΠΑ.
Γιατί πέραν τού ότι κι αυτά έχουν κοντινή ημερομηνία λήξης, 
οπότε στο κοντινό μέλλον ούτε αυτά θα υπάρχουν, 
πόσοι λέτε να χωράνε σ' αυτά;
Πόσοι απ' το σύνολο των 2.000.000 ανέργων;
Καμιά 50αριά χιλιάδες ψυχές; Καμιά 100σταριά χιλιάδες; 
Οι υπόλοιποι;;;
Επιπλέον, άντε και δούλεψες Ανεργοάφραγκε κάνα πεντάμηνο-οκτάμηνο.
Μετά;;;
Ξανά κάνα-δυο χρόνια άνεργος...
Ε, ώσπου να περάσουν κι αυτά τα χρόνια, 
θα έχουν τελειώσει και τα ψευτοπρογράμματα τού ΕΣΠΑ...
Και μετά, τι θα κάνεις;;;
Γι΄αυτό σού λέω ΑΝΕΡΓΟΑΦΡΑΓΚΕ,

Ζήτουλες, εμείς οι άνεργοι,
δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μας καταντήσουν!!!

ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΑΛΕΥΟΥΝ ΤΑ ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ:

  • Επίδομα ανεργίας για όλη την περίοδο της ανεργίας.
  • Επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ.
  • Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος χωρίς επιβάρυνση των ανέργων.
  • Οσο διαρκεί η ανεργία, οι άνεργοι και τα μέλη της οικογένειάς τους να έχουν πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Κανένας πλειστηριασμός σε σπίτι λαϊκής οικογένειας.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Κατοχύρωση του 35ωρου, 7ωρου, 5ήμερου και διασφάλιση της κυριακάτικης αργίας. Απαγόρευση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης και κάθε μορφής ανασφάλιστης εργασίας. Μονιμοποίηση όλων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Απλοποίηση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας, επέκτασή του σε όσους έκλεισαν τα μαγαζιά τους ή εργάζονται περιστασιακά.
  • Μείωση 30% των τιμολογίων ΔΕΚΟ με παράλληλη απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου.
  • Χορήγηση δωρεάν κάρτας απεριορίστων διαδρομών στις αστικές συγκοινωνίες.
  • Διαγραφή χρεών από τόκους και πάγωμα αποπληρωμής δανείων για όσο καιρό κάποιος είναι άνεργος.
  • Επιδότηση ενοικίου στο 100% της αξίας του από το κράτος.
  • Κρατική αγορά συγκέντρωσης και διάθεσης τροφίμων σε ανέργους.
  • Δημιουργία κρατικών πρατηρίων για ανάγκες ένδυσης, υπόδησης, ατομικής υγιεινής σε τιμές κόστους.
  • Δωρεάν παροχή πακέτου απαραίτητων σχολικών ειδών για τα παιδιά των ανέργων.
  • Πλήρης κάλυψη του κόστους των σπουδών για φοιτητές που οι γονείς τους είναι άνεργοι και φτωχοί αγρότες.
  • Καμία απόλυση συμβασιούχων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Προσλήψεις στους τομείς Υγείας, Πρόνοιας, Εκπαίδευσης και σε άλλα έργα κοινωνικών υποδομών για μείωση της ανεργίας και κάλυψη των μεγάλων κενών που υπάρχουν, σε θέσεις εργασίας μόνιμης, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
  • Να αρθεί ο περιορισμός για τα παιδιά των ανέργων που δε γίνονται δεκτά σήμερα στους Παιδικούς Σταθμούς.
  • Να χορηγηθεί ετήσιο εφάπαξ βοήθημα 1.000 ευρώ για κάθε παιδί των εργαζομένων και των ανέργων, από 100 ευρώ που ισχύει σήμερα.
  • Ολα τα χρήματα, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής τους, που εισρέουν στον ΟΑΕΔ για την επιχορήγηση των επιχειρήσεων, να διατεθούν για την κάλυψη των αναγκών των ανέργων.
  • Αύξηση της αποζημίωσης σε εργάτες και τεχνίτες λόγω απόλυσης, στο ύψος της αποζημίωσης που καταβάλλεται στους υπαλλήλους, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 2112/1920. Κατάργηση των Προεδρικών Διαταγμάτων που ισοπέδωσαν αποζημιώσεις.
  • Κατάργηση της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) που χωρίζει τους νέους εργαζόμενους σε πάνω και κάτω των 25 ετών.
  • Ενιαίο σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης, στην ευθύνη του υπουργείου Παιδείας, που θα δίνει τη δυνατότητα στο σπουδαστή να ειδικεύεται στο επάγγελμα, με βάση τις σύγχρονες εξελίξεις στην επιστήμη και την τεχνολογία.
  • Ολοι οι εργαζόμενοι μαθητές - σπουδαστές να δουλεύουν 6ωρο με αποδοχές 8ωρου. Την περίοδο των εξετάσεων άδεια από τη δουλειά με αποδοχές.
  • Πρακτική άσκηση με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τα ζητήματα της Υγείας

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τα ζητήματα της Υγείας
«Ο υπουργός Υγείας είναι με την ιδιωτική Υγεία,με ένα ΕΣΥ που θα ανταγωνίζεται άνισα τους "εθνικούς εργολάβους" της περίθαλψης. Η εναλλακτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ συμπυκνώνεται στα εξής: Επιβίωση αλλά και αναδιοργάνωση μιας Ενιαίας Δημόσιας ΠΦΥ, ως βασικού πυλώνα ενός αναβαθμισμένου ΕΣΥ, που καλύπτει δωρεάν και με επάρκεια τις ανάγκες όλων των πολιτών, ανεξάρτητα από εργασία, ασφάλιση και εισόδημα, το οποίο προοπτικά θα έχει εγγυημένη χρηματοδότηση από τη γενική φορολογία και την αναδιανομή του πλούτου και όχι από το χρεοκοπημένο ασφαλιστικό σύστημα. Επανεξέταση από μηδενική βάση όλων των συμβάσεων με τον επιχειρηματικό ιδιωτικό τομέα». Αυτά γράφει η «Αυγή» της Κυριακής 12/1/2014.
Τι λέει; Οτι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει ένα ΕΣΥ που θα παρέχει δωρεάν υπηρεσίες Υγείας και θα ανταγωνίζεται όχι «άνισα», αλλά «στα ίσα» τον ιδιωτικό τομέα Υγείας. Αλλά αν υπάρχει τέτοιο δημόσιο σύστημα Υγείας, γιατί να χρειάζεται και ο ιδιωτικός τομέας, του οποίου την κατάργηση δεν ζητά; Και πώς να τη ζητήσει, αφού έχει πολιτική υπέρ της «υγιούς επιχειρηματικότητας»; Γι' αυτό ζητάει «επανεξέταση των συμβάσεων» με τις επιχειρήσεις της Υγείας, καλλιεργώντας την αυταπάτη ότι είναι δυνατόν να συνυπάρχουν υπέρ του λαού ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας. Η πείρα όμως έχει δείξει ότι ο μεταξύ τους «ανταγωνισμός», τον οποίο αποθεώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι σε βάρος της υγείας του λαού συνολικά.
Γράφει η «Αυγή» στο ίδιο φύλλο: «Επειδή λοιπόν η επιβίωση της δημόσιας περίθαλψης είναι ζωτικής σημασίας για την κοινωνική συνοχή, την υγειονομική θωράκιση της χώρας και το Κράτος Δικαίου, αλλά και επειδή πιστεύουμε στη δύναμη των κοινωνικών και των πολιτικών αγώνων, είναι η ώρα μιας σοβαρής πολιτικής αντεπίθεσης με αιχμή την Υγεία».
Επειδή είναι δύναμη αστικής διαχείρισης, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέτει ως στόχο την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, ουσιαστικά την νομιμοποιεί. Οπως και η κυβέρνηση, υιοθετεί τη λογική της «ελάχιστης προστασίας» των πλέον χτυπημένων από τον καπιταλισμό, τόσο στις συνθήκες της κρίσης όσο και της μελλοντικής ανάκαμψης με στόχο την εξασφάλιση της λεγόμενης «κοινωνικής συνοχής».
***
Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ (Ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ, 22/12/2013), που σημείωνε με αφορμή τα σχέδια της κυβέρνησης για την ΠΦΥ: «Οι παλινωδίες του ΣΥΡΙΖΑ και η διγλωσσία του αποσκοπούν από τη μία να δώσει επιτυχείς εξετάσεις καταλληλότητας στο κεφάλαιο και από την άλλη να ενσωματώσει την αγανάκτηση των λαϊκών στρωμάτων, των ασθενών, των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων υγειονομικών, ότι δήθεν έχει τον τρόπο να συγκεράσει αντίθετα συμφέροντα και τελικά να ωφεληθούν όλοι. Οι θέσεις του για την Υγεία έχουν την ίδια αφετηρία με αυτές της κυβέρνησης αφού χαρακτηρίζονται από τις αρχές της "ελεύθερης" αγοράς και της ανταγωνιστικότητας. Είναι υπέρ του δημόσιου συστήματος, αλλά να υπάρχει και ο ιδιωτικός επιχειρηματικός τομέας. Είναι υπέρ της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, αλλά μόνο για τις νέες προσλήψεις. Είναι υπέρ του "ενιαίου συστήματος", αλλά να συνυπάρχει το συνονθύλευμα των μονάδων ΠΦΥ στο Δημόσιο, στον ΕΟΠΥΥ, στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα, οι ΜΚΟ. Είναι υπέρ της πλήρους παροχής υπηρεσιών Υγείας και μάλιστα δωρεάν, αλλά όταν οι "δημοσιονομικές" συνθήκες το επιτρέψουν, δηλαδή ούτε στη Δευτέρα Παρουσία».
***
Ο λαός δεν έχει να κερδίσει ούτε από τον επιχειρηματικό δημόσιο τομέα που αναπτύσσεται, ούτε από τα διάφορα δίκτυα διαχείρισης όσων βρίσκονται σε συνθήκες εξαθλίωσης, απαλλάσσοντας το κράτος από την ευθύνη του, για παροχή σύγχρονων και δωρεάν υπηρεσιών Υγείας για όλους.
Διέξοδος για το λαό είναι να αναδειχτεί μέσα από την οργάνωσή του σε μαχητική αντιπολίτευση, που θα βάζει στο επίκεντρο της πάλης του αιτήματα όπως: Να έχουν όλοι βιβλιάριο Υγείας χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κατάργηση, τώρα, κάθε πληρωμής και συμμετοχής για όλους σε ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις, φάρμακα και θεραπείες. Κατάργηση, τώρα, όλων των εισφορών στον κλάδο Υγείας. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης σε Υγεία - Φάρμακο, συλλογικής ή ατομικής. Πανελλαδικό δημόσιο σύστημα ΠΦΥ, με έμφαση στην πρόληψη. Κρατική φαρμακοβιομηχανία και χορήγηση δωρεάν όλων των φαρμάκων.
Προοπτική στην πάλη για λαϊκή ευημερία μπορεί να δώσει μόνο το δυνάμωμα της Λαϊκής Συμμαχίας, που θα διαμορφώνει τους όρους για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, με αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερή διαγραφή του χρέους, κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, με εργατική - λαϊκή εξουσία. Στο επίκεντρο αυτής της εξουσίας θα είναι η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών σε Υγεία - Πρόνοια - Φάρμακο, με αξιοποίηση των σύγχρονων κατακτήσεων της επιστήμης και της τεχνολογίας, για καθολική και δωρεάν πρόληψη, θεραπεία, αποκατάσταση χωρίς πληρωμές από τους ασθενείς, είτε άμεσα είτε μέσω ασφαλιστικών εισφορών.

Π.

Πάει να καταργήσει το άσυλο στα σπίτια των αγροτών!

Πάει να καταργήσει το άσυλο στα σπίτια των αγροτών!
Τους ζητάει να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση για να μπαινοβγαίνουν ελεύθερα οι ελεγκτές των ΔΟΥ

Την υπογραφή υπεύθυνης δήλωσης από τους αγροτοκτηνοτρόφους ότι δέχονται την άρση του ασύλου του σπιτιού τους για έλεγχο, όποτε θέλουν οι ΔΟΥ και οι ελεγκτικές αρχές, ζητάει η συγκυβέρνηση, κλιμακώνοντας τον αυταρχισμό σε βάρος αγροτών και κτηνοτρόφων.Η εξέλιξη αυτή, την οποία αποκαλύπτει με χτεσινή της ανακοίνωση η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΥ, έρχεται ως συνέχεια της υποχρέωσης των αγροτών από το 2014 να διατηρούν λογιστικά βιβλία, καθώς καταργείται το καθεστώς της «τεκμαρτής» φορολόγησης και στο εξής θα φορολογούνται με 13% από το πρώτο ευρώ «καθαρού εισοδήματος».
Ως αποτέλεσμα, εκατοντάδες χιλιάδες φτωχοί αγρότες, με εισοδήματα κάτω από τα 5.000 ευρώ (αφορολόγητα μέχρι πρόσφατα), για τα εισοδήματα του 2014 θα φορολογηθούν για πρώτη φορά. Για παράδειγμα, εισόδημα ύψους 5.000 ευρώ θα πληρώσει φόρο 650 ευρώ. Στους αγρότες που μπαίνουν στο νέο καθεστώς θα επιβάλλεται και «τέλος επιτηδεύματος», όπως πληρώνουν οι αυτοαπασχολούμενοι και επαγγελματίες, ύψους 650 ευρώ το χρόνο.
Με δεδομένο ότι για το άνοιγμα λογιστικών βιβλίων η πλειοψηφία των αγροτών θα δηλώσουν το σπίτι τους για έδρα της «επιχείρησής» τους, η κυβέρνηση προσπαθεί να καταργήσει προκαταβολικά και «εθελοντικά» το άσυλο που ισχύει για την κατοικία, προκειμένου οι ελεγκτές των ΔΟΥ να μπαινοβγαίνουν με την άνεσή τους, χωρίς την εντολή εισαγγελέα.
Η ανακοίνωση της ΠΑΣΥ
Η υπεύθυνη δήλωση που καλούνται να υπογράψουν οι αγρότες
Σε ανακοίνωση για το φορολογικό εξόντωσης της αγροτιάς, η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΥ σημειώνει:«Με την καινούργια χρονιά, οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι έρχονται αντιμέτωποι με τη νέα πιο άγρια ληστρική πολιτική της ΕΕ και της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, που στόχο έχουν να τους οδηγήσουν άμεσα και βίαια στη φτώχεια, στην εξαθλίωση και στο ξεκλήρισμα.
Μετά τις αυξήσεις στο αγροτικό ρεύμα (με άμεσο στόχο την αύξηση ως και 157%), στο πετρέλαιο, στα μέσα και εφόδια, στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΛΓΑ και ΟΓΑ, τις μειώσεις στην επιστροφή ΦΠΑ και τον ειδικό φόρο στα καύσιμα, με τα χαράτσια σε αγροτεμάχια, οικόπεδα και σπίτια κ.λπ., έχουμε και την επιβολή κράτησης λογιστικών βιβλίων με φόρο 13% από τα πρώτα ευρώ, που θα συνοδευτεί με το φόρο επιτηδεύματος που είναι περίπου 650 ευρώ.
Επίσης, με τη νέα ΚΑΠ 2014-2020, θα μειωθούν οι επιδοτήσεις, με συνέπεια την παραπέρα συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος!
Η κυβέρνηση όμως δεν αρκείται στα αλλεπάλληλα χαράτσια αλλά και στις απαράδεκτες ενέργειες, αφού με την επιβολή βιβλίων και την υπογραφή υπεύθυνης δήλωσης από τους αγροτοκτηνοτρόφους, τους ζητάει για πρώτη φορά προκλητικά να υπογράψουν και να δεχθούν την άρση του ασύλου του σπιτιού τους για έλεγχο, όποτε θέλουν οι ΔΟΥ και οι ελεγκτικές αρχές, λες και δεν μπορούν να ζητούν να τους πάνε ό,τι χαρτιά χρειάζονται!
Ουσιαστικά, αντιμετωπίζουν τους αγρότες ως εν δυνάμει απατεώνες και κλέφτες, αυτοί που φτιάχνουν ληστρικούς νόμους και πολιτικές και αρπάζουν τον κόπο και τον ιδρώτα της αγροτιάς και της εργατιάς, για να αυγαταίνουν τα κέρδη των μονοπωλίων.
Κανείς να μην υπογράψει!
Η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΥ καταγγέλλει αυτές τις μεθοδεύσεις και αγριότητες της κυβέρνησης και καλεί τους αγροτοκτηνοτρόφους να μην υπογράψουν την άρση ασυλίας του σπιτιού τους, να διαφυλάξουν και να διατηρήσουν τουλάχιστον την οικογενειακή γαλήνη.
Να διεκδικήσουν να μην πληρώνουν φόρο 13% από το πρώτο ευρώ του εισοδήματός τους και να μην τηρούν λογιστικά βιβλία οι φτωχοί αγροτοκτηνοτρόφοι και να υπάρχει αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Είναι αίτημα που ακουμπάει και πρέπει να διεκδικηθεί από κάθε λαϊκή οικογένεια, είτε είναι εργαζόμενοι είτε αυτοαπασχολούμενοι είτε συνταξιούχοι.
Καλούμε τους αγροτοκτηνοτρόφους να μη συμβιβαστούν, να αγωνιστούν και να διεκδικήσουν να καλλιεργούν τα χωράφια και να μείνουν στα χωριά τους, με αξιοπρεπές εισόδημα που να καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες της οικογένειάς τους.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συγκρότηση μαζικών Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών, η ενεργοποίηση των υπαρχόντων. Ο συντονισμός και η οργάνωση του αγώνα, η κοινωνική συμμαχία με τους εργάτες, τους αυτοαπασχολούμενους, τις γυναίκες και τη νεολαία. Μόνο έτσι μπορεί να τους σταματήσουμε και να ανατρέψουμε αυτές τις άγριες και απάνθρωπες πολιτικές για να ανοίξει ο δρόμος προς όφελος της λαϊκής ευημερίας.
Ο μαζικός αγώνας πλέον είναι μονόδρομος γι' αυτό καλούμε τις Επιτροπές Αγώνα των μπλόκων και τους αγροτοκτηνοτρόφους να πάρουν μαζικά μέρος στην Πανελλαδική σύσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 19 Γενάρη, στη Λάρισα, στις 12 το μεσημέρι, στο Εργατικό Κέντρο, για να αποφασιστεί η μορφή και η πορεία αγωνιστικών κινητοποιήσεων».

Η αστυνομία ανέλαβε χρέη επιστάτη στην «Παπουτσάνης»
Αποκαλυπτικό έγγραφο της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Εύβοιας
Παραμονή της Γενικής Συνέλευσης του σωματείου εργαζομένων στην επιχείρηση «Παπουτσάνης», που ήταν προγραμματισμένη να γίνει την Τρίτη 7 Γενάρη, αστυνομικοί από όλα τα αστυνομικά τμήματα της Εύβοιας ειδοποιούνταν τηλεφωνικά να συγκροτήσουν Διμοιρία Υποστήριξης τις πρωινές ώρες της Τρίτης «μήπως υπάρξει πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία του εργοστασίου»! Το παραπάνω προκύπτει από καταγγελία της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Εύβοιας, που διαμαρτύρονται για τις συνθήκες εργασίας τους.
Η ανακοίνωση αναφέρει επί λέξει: «Δεν είναι δυνατόν την 06/01/2014 και από ώρα 22.30 να καλούνται τηλεφωνικά συνάδερφοι απ' όλα τα ΑΤ και ενώ σημειωτέον εκτέλεσαν υπηρεσία την ίδια ημέρα (06/01/2014) μέχρι απογευματινές ώρες στα μέτρα των Θεοφανίων, να συγκροτήσουν πρωινές της 07/01/2014 την Διμοιρία Υποστήριξης, μήπως υπάρξει πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία του εργοστασίου "ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ". Ούτε είναι δυνατόν να τροποποιείται η Υπηρεσία της 7/01/2014 τριών (3) Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ), οι οποίες έχουν ως κύρια αποστολή τους την καταπολέμηση της βαριάς εγκληματικότητας, όταν το αμέσως προηγούμενο διάστημα παρατηρήθηκε έξαρση φαινομένου κλοπών και ληστειών στο Νομό μας. Μια διαταγή που εκτελέστηκε, αλλά που παρέμεινε και παραμένει προφορική».
Υπενθυμίζουμε ότι οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Παπουτσάνης» αντέδρασαν με απεργία στην απόφαση της εργοδοσίας να απολύσει έξι συναδέλφους τους στα τέλη Δεκέμβρη, προαναγγέλλοντας την απόλυση άλλων δύο μέσα στο Γενάρη. Τη δεύτερη μέρα της απεργίας τους, στις 24/12, δυνάμεις των ΜΑΤ έκαναν επίθεση στην ομάδα περιφρούρησης του εργοστασίου και συνέλαβαν 8 συνδικαλιστές και εργαζόμενους. Διακριτή την παρουσία τους έκαναν οι δυνάμεις καταστολής και την Παρασκευή 27/12, μέρα νέας απεργίας για τους εργαζόμενους στην «Παπουτσάνης».
Το έγγραφο των αστυνομικών υπαλλήλων επαληθεύει τις καταγγελίες των εργαζομένων και της Πανελλαδικής Ενωσης Προσωπικού στα Ελαιουργοσαπωνοποιεία ότι η επέμβαση των ΜΑΤ έγινε για λογαριασμό της εργοδοσίας και προκειμένου να σπάσει με τη βία η απεργία τους και να ανοίξει το εργοστάσιο. Με άλλα λόγια, το κράτος έθεσε στην υπηρεσία του εργοδότη τις δυνάμεις καταστολής και το επανέλαβε για «προληπτικούς» λόγους τη μέρα της γενικής συνέλευσης των εργαζομένων.
Μάλιστα, στην ανακοίνωση της τοπικής ένωσης των αστυνομικών υπαλλήλων σημειώνεται σχετικά: «Την ώρα που με τα πενιχρά μέσα και την έλλειψη προσωπικού, καταβάλλουμε τεράστια προσπάθεια να ανταποκριθούμε στις αυξημένες ανάγκες της αστυνόμευσης του νομού, την ίδια στιγμή κατασπαταλούμε τις λιγοστές δυνάμεις, έχοντάς τες σε ετοιμότητα, εάν χρειαστεί, να επιχειρήσουμε σε ένα χώρο εργοστασίου, χωρίς ωστόσο να έχει καν ζητηθεί η συνδρομή μας όπως ορίζει ο νόμος»...

Αγροτική κινητοποίηση χτες στην Πάτρα
Κινητοποίηση έξω από τα γραφεία του ΕΛΓΑ, στην Πάτρα, διοργάνωσε χτες το πρωί η Γραμματεία Αχαΐας της ΠΑΣΥ. Οι αγρότες διεκδικούν την κατάργηση των χαρατσιών που πληρώνουν στον ΕΛΓΑ. Απαιτούν, ταυτόχρονα, να δοθούν ενισχύσεις στους ελαιοπαραγωγούς για την ακαρπία του 2013, τη θεώρηση όλων των βιβλιαρίων του ΟΓΑ για τους αγρότες, τις αγρότισσες και τους κτηνοτρόφους που δεν έχουν να πληρώσουν τις εισφορές τους και μένουν ανασφάλιστοι. Στη συνάντηση με τον διευθυντή του ΕΛΓΑ, δεν έλαβαν καμιά συγκεκριμένη απάντηση. Το αγωνιστικό ραντεβού ανανεώθηκε για την Κυριακή 19/1 στη Λάρισα, όπου και θα πραγματοποιηθεί η πανελλαδική σύσκεψη των Επιτροπών Αγώνα των Μπλόκων.

TOP READ