Σε έκτακτη αναστολή του αποκλεισμού (εμπάργκο) της Κούβας προχωρά η κυβέρνηση των ΗΠΑ έπειτα από αιφνιδιαστική απόφαση του προέδρου Τραμπ το απόγευμα της Τρίτης. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, η απόφαση πάρθηκε έπειτα από έκτακτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας στο Λευκό Οίκο, παρουσία του ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο και του ειδικού συμβούλου του προέδρου Τζάρεντ Κούσνερ.
«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, αντιλαμβανόμενη την δύσκολη συγκυρία της πανδημίας του κορονοϊού, αναστέλλει έπειτα από 58 χρόνια τον οικονομικό και εμπορικό αποκλεισμό της Κούβας», σημείωσε σε δήλωση της η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Στέφανι Γκρίσαμ, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος Τραμπ προτίθεται να επικοινωνήσει τηλεφωνικώς τα επόμενα εικοσιτετράωρα με τον ομόλογο του Μιγκέλ Ντιάζ-Κανέλ.
Trump Tweet
“Ιστορική μέρα για τις ΗΠΑ και την Κούβα! Είναι καιρός τα δυο σπουδαία έθνη μας να συνεργαστούν από κοινού, σε πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού και κατανόησης”, έγραψε στο Twitter o πρόεδρος Τραμπ.
Σε ανακοίνωση του, το State Department κάνει λόγο για «ιστορική απόφαση που αλλάζει άρδην τις σχέσεις των δύο χωρών» και σημειώνει ότι είναι θέμα ωρών να αποσταλεί επίσημο αίτημα της Ουάσινγκτον για αποστολή ομάδας κουβανών γιατρών στις πολιτείες της Νέας Υόρκης, της Καλιφόρνια και του Μίσιγκαν – τις πολιτείες που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία του κορονοϊού.
Την απόφαση χαιρέτισε ο κυβερνήτης της πολιτείας της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο που έγραψε στο Twitter: «Περιμένουμε με ανυπομονησία την άφιξη της κουβανικής ιατρικής αποστολής, καθώς τα πράγματα στην πόλη μας πηγαίνουν απ’ το κακό στο χειρότερο».
Από την πλευρά τους, την έντονη δυσαρέσκεια τους για την απόφαση Τραμπ εξέφρασαν μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι των ΗΠΑ, οι γερουσιαστές Μάρκο Ρούμπιο, Τεντ Κρουζ και Μπομπ Μενέντεζ και ο Σύνδεσμος αυτοεξόριστων κουβανών τρομοκρατών του Μαϊάμι. 
Σύμφωνα με τους New York Times, η κουβανική αποστολή θα φτάσει στο αεροδρόμιο JFK το μεσημέρι της Παρασκευής.