29 Νοε 2018

Βρήκαν το δάσκαλό τους οι φασίστες που επιτέθηκαν σε μέλη της ΚΝΕ σε ΕΠΑΛ στο Γαλάτσι

Τις απειλές του χρυσαυγίτη βουλευτή Ηλιόπουλου από το βήμα της βουλής χθες επιχείρησαν να υλοποιήσουν τρία φασιστοειδή σε δυο συστεγαζόμενα ΕΠΑΛ στο Γαλάτσι, πραγματοποιώντας επίθεση σε μαθητές μέλη της ΚΝΕ που βρίσκονταν έξω από το σχολικό συγκρότημα, μοιράζοντας φυλλάδια και ευαισθητοποιώντας τους συμμαθητές τους ενάντια στον αλυτρωτισμό και τον εθνικισμό.
Σύμφωνα με επικοινωνία της ιστοσελίδας alfavita.gr με εκπρόσωπο της ΚΝΕ,  η επίθεση αυτή αποκρούστηκε και απαντήθηκε, σημειώνοντας παράλληλα πως η δράση της οργάνωσης και των μαθητών στα σχολεία αυτά παρεμπόδισε τους εθνικιστές και φασίστες από την πραγματοποίηση καταλήψεων με τα γνωστά μισαλλόδοξα συνθήματα.
Οι φασίστες έχουν σκυλιάσει με την αποφασιστική στάση της ΚΝΕ, που εμποδίζει το ρεύμα των εθνικιστικών καταλήψεων να κινητοποιήσει ουσιαστικά τους μαθητές, όσους χάρτες κι αν κατασκευάζουν οι υποκινητές τους. Ενδεικτική είναι εξάλλου η εικόνα σήμερα στη Θεσσαλονίκη, όπου στην γελοία πορεία με τα άλογα κατέβηκαν λίγες εκατοντάδες μαθητές, την ώρα που φέρονται ως κατειλημμένα δεκάδες σχολεία στην πόλη.
Οι χρυσαυγίτες και τα πάσης φύσης φασιστοειδή έχουν αποδείξει εξάλλου πως δε διστάζουν καθόλου να τραμπουκίσουν μαθητές που στέκονται εμπόδιο στους βρώμικους στόχους τους, όπως στα Γιάννενα, όπου εισέβαλαν σε κατειλημμένο σχολείο μέσα στη νύχτα. Ό,τι και να κάνουν όμως, το μήνυμα που έρχεται από όλη την Ελλάδα είναι σαφές:
Έξω οι φασίστες από τα σχολεία!
Με πληροφορίες από alfavita.gr μέσω new247.gr

“Κνίτες απεργοσπάστες στα υπόγεια του Περισσού με τα δισεκατομμύρια” – Σε παράκρουση οι φασίστες κατά των μαθητών που αντιστέκονται

Μεγάλο τράκο έχουν πάθει οι φασίστες με την κινητοποίηση των μαθητών ενάντια στη διάδοση του εθνικιστικού μίσους στα σχολεία. Το γεγονός πως οι μαθητές μέλη και φίλοι της ΚΝΕ πρωτοστατούν σε αυτό, αποτρέποντας ή ανατρέποντας με άλλο πλαίσιο εθνικιστικές καταλήψεις, προτάσσοντας τα πραγματικά προβλήματα των μαθητών και το σχολείο, είναι λογικό να κάνει τους χρυσαυγίτες και λοιπούς συγγενείς να αφρίζουν ακόμα περισσότερο από το κακό τους. Έτσι λοιπόν χθες, ενόψει της εθνικιστικής φιέστας με πορείες στην οποία συμμετέχουν ορισμένα σχολεία κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, η φασιστοσελίδα ethnikismos.net με τους γνωστούς δεσμούς της με τη ΧΑ, δημοσίευσε ένα πραγματικό παραλήρημα κατά του Συντονιστικού Μαθητών Αθήνας και της ανακοίνωσης με την οποία καλούσε τους μαθητές να γυρίσουν την πλάτη στους φασίστες, όπως και πράγματι έγινε στο μεγαλύτερο μέρος των σχολείων της χώρας σήμερα.
Με τίτλο «κνίτες απεργοσπάστες» (!) τα φασισταριά ξέθαψαν από τη ναφθαλίνη γνώριμα αντικομμουνιστικά επιχειρήματα, χαρακτηρίζοντας τη Συντονιστική Επιτροπή «ψευδεπίγραφη οργάνωση – σφραγίδα»  με «έδρα στα υπόγεια του Περισσού, κοντά στο θησαυροφυλάκιο με τα δισεκατομμύρια από τα κέρδη της πληθώρας των κομματικών επιχειρήσεων». Το μόνο που ξέχασαν να αναφέρουν είναι τα κρυμμένα κονσερβοκούτια και τα όπλα μετά τη Βάρκιζα. Στην κατακλείδα,  οι χυδαία αστείοι χρυσαυγίτες διερωτώνται αν οι μαθητές παίρνουν «υποτροφίες από την αμερικανική πρεσβεία», όπως παλιά από τη Σοβιετική Ένωση, γιατί αν δεν ολοκληρώσεις όλο το ρεπερτόριο της χωροφυλακής του ’60 έρχεται στον ύπνο σου το φάντασμα του Γκοτζαμάνη και σου τραγουδάει το «Μακεδονία ξακουστή».
Όσο θα δυναμώνει η αντίδραση των μαθητών σε όλη την Ελλάδα, τόσο περισσότερο θα χτυπιούνται οι φασίστες, φροντίζοντας αν μη τι άλλο για τη διασκέδασή μας.

Οι μαθητές στέλνουν το δικό τους μήνυμα απέναντι στο εθνικιστικό δηλητήριο


 

Από τις μεγάλες μαθητικές κινητοποιήσεις του Οκτώβρη 
Από τις μεγάλες μαθητικές κινητοποιήσεις του Οκτώβρη

Της Δέσποινας Μαστρολέων μέλους του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ
Η φετινή σχολική χρονιά έχει κάτι διαφορετικό από τις προηγούμενες. Την ακόμα πιο μαζική και αποφασιστική αγωνιστική δράση εκατοντάδων σχολείων, χιλιάδων μαθητών σε όλη την Ελλάδα που από την πρώτη κιόλας μέρα έναρξης των σχολείων μέχρι και σήμερα οργανώνουν τον αγώνα τους απέναντι στο σημερινό σχολείο, που τους εξοντώνει στερώντας τους αναγκαίες γνώσεις και ξεπαραδιάζοντας τις οικογένειές τους, αλλά και ενάντια στο ακόμα χειρότερο που ετοιμάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με το νομοσχέδιο που έχει εξαγγείλει. 
Μέσα στους τρεις μήνες που λειτουργούν τα σχολεία, έχουν πραγματοποιηθεί εκατοντάδες κινητοποιήσεις και αγωνιστικές δράσεις μαθητών, έχουν δυναμώσει αλλά και ιδρυθεί νέες Συντονιστικές Επιτροπές μαθητών που αγκαλιάζουν εκατοντάδες σχολεία σε όλη τη χώρα. Οι μαθητές οργανώνουν τον αγώνα τους για το σχολείο που έχουν ανάγκη και ετοιμάζουν την κλιμάκωση της πάλης τους με την πανελλαδική συνάντηση συντονισμού των σχολείων τους μέσα στο Δεκέμβρη, ξεκαθαρίζοντας μέσα από τα αγωνιστικά τους καλέσματα πως δεν κάνουν βήμα πίσω από όσα τους αξίζουν και τους τα στερούν κυβερνήσεις και ΕΕ.


Φυσικά, όλη αυτή η δράση έχει ενοχλήσει πολλούς. Τόσο την κυβέρνηση και τα κόμματα που στηρίζουν και υπερασπίζονται τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του κεφαλαίου στην Εκπαίδευση, όσο και τους φασίστες, που λυσσάνε με όποιον σηκώνει κεφάλι απέναντι στο σύστημα που τους θρέφει.

Ολη αυτή η πλούσια και πολύμορφη αγωνιστική δραστηριότητα των μαθητών με διάφορους τρόπους θάβεται από τα αστικά ΜΜΕ, δεν αποτελεί θέμα για τα δελτία ειδήσεων και την πλειοψηφία των έντυπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ. Αντιθέτως, τις τελευταίες μέρες φιγουράρουν σε καθημερινή σχεδόν βάση, με αποτέλεσμα τελικά να διαδίδονται από την πλειοψηφία των ΜΜΕ, διάφορα ανυπόγραφα καλέσματα που καλούν μαθητές να κάνουν καταλήψεις και πορείες με φασιστικό περιεχόμενο και συνθήματα μίσους. Τα συγκεκριμένα καλέσματα προέρχονται από φασιστικούς λογαριασμούς και προφίλ στο Facebook και στο Instagram. Παράλληλα, από την πρώτη στιγμή διακινούνται και προπαγανδίζονται από τους υπόδικους φασίστες βουλευτές της Χρυσής Αυγής και τη φασιστοφυλλάδα τους. Μάλιστα, αξίζει να σημειώσουμε πως ο τρόπος που προβάλλονται είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα. Γιατί είναι μακριά από την πραγματικότητα να παρουσιάζεται ως «μαθητικός πανελλαδικός ξεσηκωμός και ντόμινο καταλήψεων για εθνικά θέματα» η προσπάθεια των φασιστών να μπάσουν στα σχολεία τη μισάνθρωπη, δολοφονική θεωρία τους, επιστρατεύοντας ακόμα και βανάκια που μοιράζουν σε σχολεία έτοιμα πανό με εθνικιστικά συνθήματα.

Για την ουσία της συμφωνίας των Πρεσπών και τους πραγματικούς υπεύθυνους

 
Την ίδια ώρα, δεν προβάλλονται σχεδόν πουθενά οι πάρα πολλές ανά την Ελλάδα δράσεις μαθητών, σχολείων και Συντονιστικών Επιτροπών που εκφράζουν εκατοντάδες μαθητές και καταγγέλλουν είτε πως ψευδώς το σχολείο τους αναγράφεται στην ψευτολίστα που διακινούν οι φασίστες προσπαθώντας να δημιουργήσουν εντυπώσεις, είτε πως οι μαθητές με τις μαζικές συλλογικές τους διαδικασίες ακύρωσαν στην πράξη σχεδιασμούς μιας μειοψηφίας ανακατεμένης με γνωστούς φασίστες των περιοχών τους, οι οποίοι επεδίωξαν να επιβάλουν δράσεις με εθνικιστικά αιτήματα και συνθήματα που ποτέ δεν συζητήθηκαν στα σχολεία τους. Πάρα πολλές είναι επίσης οι ανακοινώσεις σχολείων που ξεκαθαρίζουν πως μετά από συλλογικές διαδικασίες οι μαθητές απέρριψαν χωρίς δεύτερη σκέψη τα φασιστοκαλέσματα.

Παράλληλα, οι μαθητές απέναντι στο εθνικιστικό δηλητήριο και τον φασιστικό οχετό, που καλλιεργεί τον αλυτρωτισμό και δείχνει για εχθρό τους γειτονικούς λαούς των Βαλκανίων, στέλνουν το δικό τους μήνυμα για τις επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή μας, αποκαλύπτοντας το πραγματικό περιεχόμενο της συμφωνίας των Πρεσπών, που ανάβει περισσότερο το φιτίλι του πολέμου στην περιοχή μας, ανοίγοντας τις πόρτες για να πατήσει περισσότερο το ΝΑΤΟ το ματωμένο πολεμικό του πόδι στην περιοχή μας, με νέες βάσεις θανάτου για τους λαούς της περιοχής και όχι μόνο. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα από σχολεία της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο, όπου οι μαθητές αποφάσισαν να κατεβάσουν πανό με φασιστικά συνθήματα και στη θέση τους να βάλουν πανό που έγραφαν «Οχι στη συμφωνία των Πρεσπών. Εξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια. Ζήτω η φιλία των λαών».

Η συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ αποτελεί κομμάτι των συνολικότερων σχεδιασμών που προωθούνται από το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, ώστε να ενισχύσουν την οικονομική, πολιτική και στρατιωτική τους παρουσία στα Δυτικά Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή, ώστε να βγουν πιο ενισχυμένες στον σφοδρό ανταγωνισμό με άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και κράτη με επίκεντρο τον έλεγχο ενεργειακών πηγών, ενεργειακών δρόμων και τα μερίδια των αγορών.

Είναι προκλητικό και επικίνδυνο το κλίμα εφησυχασμού που καλλιεργεί και η σημερινή κυβέρνηση, που όπως και όλες οι προηγούμενες έχει μετατρέψει τη χώρα μας σε ένα απέραντο ΝΑΤΟικό στρατηγείο, και την ίδια ώρα προσπαθούν να παρουσιάσουν το ΝΑΤΟ ως παράγοντα «ειρήνης και ασφάλειας» στην περιοχή. Το ΝΑΤΟ, που από όπου κι αν έχει περάσει έχει αφήσει τα ματωμένα του ίχνη, που η πορεία του σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης είναι μια πορεία φρικαλεότητας, θανάτου και ξεριζωμού για τους λαούς. Το ΝΑΤΟ είναι παράγοντας αλλαγής συνόρων, όπως αποδείχθηκε και με το διαμελισμό της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας σε 6 κράτη, τον οποίο επιτάχυναν οι φονικοί βομβαρδισμοί το 1999. Και σίγουρα με την ακροδεξιά δεν μπορεί να τα βάλει αυτός που έχει αναλάβει ρόλο σημαιοφόρου του ΝΑΤΟ, γιατί το ίδιο το ΝΑΤΟ ενισχύει εθνικιστικές, ακόμα και φασιστικές δυνάμεις, για να προωθεί την πολιτική τού «διαίρει και βασίλευε».

Από τη μια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που παρουσιάζεται ως «νηφάλιος διαπραγματευτής κόντρα στους ακραίους κύκλους». Από την άλλη η ΝΔ, που αρχικά μέσω του αντιπροέδρου της Α. Γεωργιάδη και έπειτα με επίσημη ανακοίνωση της ΔΑΚΕ καθηγητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ψαρεύει στα θολά νερά του εθνικισμού, αθωώνοντας φασιστικές - ναζιστικές δυνάμεις όπως η Χρυσή Αυγή, σιγοντάροντας αυτές τις ενέργειες που παρουσιάζονται ως «αυθόρμητες και μαθητικές». Είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, που κρύβουν πίσω από την ονοματολογία το πραγματικό περιεχόμενο της συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία συμπληρώνει το παζλ των επικίνδυνων για τους λαούς εξελίξεων στην περιοχή.

Δίνουν τη δική τους απάντηση με τη δράση τους

 
Απέναντι λοιπόν τόσο στις επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή μας όσο και στην προσπάθεια των διαφόρων φασιστοειδών, που εκμεταλλευόμενοι τη δικαιολογημένη ανησυχία της νεολαίας σπέρνουν το φασιστικό τους δηλητήριο, εκατοντάδες σχολεία και μαθητές από όλη την Ελλάδα δίνουν την καλύτερη απάντηση, απομονώνοντας τους φασίστες και όσους χαιρετίζουν αυτές τις δράσεις και παράλληλα δυναμώνοντας τη φωνή τους στον αγώνα για όλα τα σύγχρονα δικαιώματά τους. Για ένα σχολείο που θα μορφώνει πραγματικά και ολόπλευρα όλα τα παιδιά, χωρίς διακρίσεις, για Παιδεία που δεν θα είναι εμπόρευμα. Δυναμώνουν τη φωνή και τον αγώνα τους ενάντια στους πολέμους που γίνονται για τα κέρδη των λίγων, καταγγέλλουν το ΝΑΤΟ που σκορπίζει το θάνατο από όπου κι αν περάσει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιας δράσης είναι το μαζικό μαθητικό συλλαλητήριο στις 29 Οκτώβρη στη Θεσσαλονίκη, όπου οι μαθητές περνώντας μπροστά από το αμερικάνικο προξενείο φώναξαν με όλη τους τη δύναμη «ΝΑΤΟ και ΕΕ, σας ξέρουμε καλά. Για κέρδη και πετρέλαια σκοτώνετε παιδιά», γεμίζοντας παράλληλα τους τοίχους του προξενείου με συνθήματα όπως «Λεφτά για "F-16" βρήκαν στο λεπτό, και δεν υπάρχει σάλιο, μας λεν, για το σχολειό».

Αναπόσπαστο επίσης κομμάτι της αγωνιστικής δράσης που ξεδιπλώνεται στα σχολεία όλα αυτά τα χρόνια μέχρι και σήμερα είναι η αλληλεγγύη που εκφράζεται ανάμεσα στους μαθητές ανεξάρτητα από την καταγωγή, τη θρησκεία, το χρώμα του δέρματός τους. Οι μαθητές με τη στάση τους αποδεικνύουν πως μέσα στα σχολεία τους μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες Ελληνες, μετανάστες και πρόσφυγες μαθητές. Γι' αυτό αγωνίζονται σαν μια γροθιά για το σχολείο που αξίζει στα παιδιά όλου του κόσμου, κάνοντας τους φασίστες να αφρίζουν και απομονώνοντάς τους αποφασιστικά από τα σχολεία και τις γειτονιές τους. Πολλά είναι τα παραδείγματα σχολείων και μαθητών που καλωσόρισαν στα σχολεία τους τα προσφυγόπουλα από τη Συρία και γίνανε οι ίδιοι οι μαθητές ασπίδα προστασίας γι' αυτά τα παιδιά, που είναι θύματα πολέμου, απέναντι στις προσπάθειες φασιστών να σπείρουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο.

Σε αυτά τα βήματα συνεχίζουν να κινούνται σήμερα ακόμα περισσότερα σχολεία, περισσότεροι μαθητές, στέλνοντας με κάθε τρόπο ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες:

«Αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματά μας στη μόρφωση και τη ζωή. Εξω από τα σχολεία μας οι φασίστες. Εξω το ΝΑΤΟ από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια».

(Αναδημοσίευση από τον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» - Πέμπτη 29 Δεκέμβρη 2018)

902gr 

Φ. Ένγκελς: «Η εξέλιξη του σοσιαλισμού από την ουτοπία στην επιστήμη»

Φριντριχ Ένγκελς (28 Νοεμβρίου 1820 – 5 Αυγούστου 1895),μια κορυφαία μορφή του εργατικού, επαναστατικού και κομμουνιστικού κινήματος. Μαζί με τον Καρλ Μαρξ θεμελίωσαν τον επιστημονικό κομμουνισμό, έγραψαν κι έδρασαν για την κοινωνική απελευθέρωση του ανθρώπου από τα καπιταλιστικά δεσμά. Ο Ένγκελς και ο Μαρξ έδωσαν θεωρητική μάχη ενάντια στην ιδεαλιστική φιλοσοφία, τεκμηριώνοντας την υλιστική διαλεκτική. Ο Ένγκελς δεν ήταν μόνο μια από τις σημαντικότερες μορφές του πνεύματος, ήταν κι επαναστάτης στην πράξη, αφού πήρε μέρος σε πολλές επαναστατικές εξεγέρσεις, όπως στη Γερμανία και στη Γαλλία.
Ο Φρίντριχ Ένγκελς είχε πλούσιο συγγραφικό έργο. Επιλέγουμε να αναδημοσιεύσουμε σήμερα ένα εκτενές απόσπασμα από το έργο του «Η εξέλιξη του σοσιαλισμού από την ουτοπία στην επιστήμη» (οι υπογραμμίσεις δικές μας), θέλοντας να καταδείξουμε πως η κοινωνική απελευθέρωση του ανθρώπου, η κομμουνιστική προοπτική,  δεν είναι ένα γενικό «όραμα», αλλά «το πήδημα της ανθρωπότητας από το βασίλειο της ανάγκης στο βασίλειο της ελευθερίας» (Ένγκελς):
«Από τότε που εμφανίστηκε στην ιστορική σκηνή ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής, μονωμένα πρόσωπα ή και ολόκληρες αιρέσεις συχνά φαντάζονταν λίγο-πολύ θολά σαν μελλοντικό ιδεώδες το πέρασμα στην κατοχή της κοινωνίας όλων των μέσων παραγωγής. Όμως αυτό θα γίνει μπορετό, θα γίνει ιστορική ανάγκη μοναχά όταν θα υπάρχουν οι πραγματικοί όροι της πραγμάτωσης του. Το πέρασμα αυτό, όπως και κάθε άλλη κοινωνική πρόοδος, μπορεί να γίνει όχι με την κατανόηση ότι η ύπαρξη των τάξεων αντιφάσκει στη δικαιοσύνη, την ισότητα κτλ., όχι με την απλή επιθυμία της κατάργησης των τάξεων, αλλά με ορισμένους νέους οικονομικούς όρους.
Η διάσπαση της κοινωνίας σε μια εκμεταλλευτική και μια εκμεταλλευόμενη τάξη, σε μια κυρίαρχη και σε μια καταπιεζόμενη τάξη ήταν η απαραίτητη συνέπεια της προηγούμενης χαμηλής ανάπτυξης της παραγωγής. Οσο η συνολική κοινωνική εργασία αποδίδει μονάχα ένα έσοδο, που μόλις ξεπερνά ό,τι είναι απαραίτητο για την πενιχρή ύπαρξη όλων, όσο λοιπόν η εργασία απασχολεί όλον ή σχεδόν όλον τον καιρό της μεγάλης πλειοψηφίας των μελών της κοινωνίας, τόσο η κοινωνία αυτή χωρίζεται αναγκαστικά σε τάξεις.
Πλάι στη μεγάλη πλειοψηφία, που είναι αποκλειστικά αγγαρευμένη στη δουλειά, σχηματίζεται μια τάξη απαλλαγμένη από την άμεση παραγωγική εργασία, που φροντίζει για τις κοινές υποθέσεις της κοινωνίας: διεύθυνση της εργασίας, κρατικές υποθέσεις, δικαιοσύνη, επιστήμες, τέχνες κτλ. Στη βάση λοιπόν του ταξικού χωρισμού βρίσκεται ο νόμος του καταμερισμού της εργασίας.
Το γεγονός αυτό όμως δεν εμποδίζει καθόλου ο χωρισμός σε τάξεις να επιβάλλεται με τη βία και τη ληστεία, με την κατεργαριά και την απάτη και δεν εμπόδισε καθόλου τις κυρίαρχες τάξεις, όταν μια φορά βρέθηκαν στην εξουσία, να στερεώσουν την κυριαρχία τους σε βάρος της εργαζόμενης τάξης και να μετατρέψουν τη διεύθυνση της κοινωνίας σε αυξημένη εκμετάλλευση των μαζών.
Αν όμως γι’ αυτό δικαιολογείται κάπως ιστορικά ο χωρισμός σε τάξεις, δικαιολογείται ωστόσο μονάχα για ορισμένο χρονικό διάστημα, για ορισμένες κοινωνικές συνθήκες. Στηριζόταν στην ανεπάρκεια της παραγωγής και θα σαρωθεί με το ολοκληρωτικό ξετύλιγμα των σύγχρονων παραγωγικών δυνάμεων. Και πραγματικά, η κατάργηση των κοινωνικών τάξεων προϋποθέτει μιαν ιστορική βαθμίδα ανάπτυξης όπου θα έχει γίνει αναχρονισμός, θα έχει ξεπεραστεί όχι μονάχα η ύπαρξη αυτής ή εκείνης της καθορισμένης κυρίαρχης τάξης, μα της κυρίαρχης τάξης γενικά, δηλαδή του ίδιου του χωρισμού σε τάξεις.
marx -engels
Η κατάργηση λοιπόν των τάξεων προϋποθέτει ένα τέτοιο ψηλό επίπεδο της παραγωγής, όπου η ιδιοποίηση των μέσων παραγωγής και των προϊόντων και μαζί τους της πολιτικής εξουσίας, του μονοπωλίου της μόρφωσης και της πνευματικής διεύθυνσης από μια ιδιαίτερη κοινωνική τάξη δε θα έχει γίνει μονάχα περιττή, αλλά θα έχει γίνει και οικονομικό, πολιτικό και πνευματικό εμπόδιο της εξέλιξης. Το σημείο αυτό το έχουμε φτάσει. Αν η πολιτική και η πνευματική χρεωκοπία της αστικής τάξης δεν αποτελεί μυστικό ούτε και γι’ αυτή την ίδια, η οικονομική της χρεωκοπία επαναλαμβάνεται κανονικά κάθε δέκα χρόνια.
Σε κάθε κρίση η κοινωνία πνίγεται κάτω από το βάρος των δικών της παραγωγικών δυνάμεων και προϊόντων που δε μπορεί να τα χρησιμοποιήσει και στέκεται ανήμπορη μπρος στην παράλογη αντίφαση, ότι οι παραγωγοί δεν μπορούν να καταναλώσουν γιατί δεν υπάρχουν αρκετοί καταναλωτές.
Η δύναμη επέκτασης των μέσων παραγωγής σπάει τα δεσμά που της έβαλε ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής. Η απελευθέρωση των μέσων παραγωγής από τα δεσμά αυτά αποτελεί τη μόνη προϋπόθεση για μιαν αδιάκοπη όλο και επιταχυνόμενη ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων, και επομένως για μιαν πρακτικά απεριόριστη αύξηση της ίδιας της παραγωγής. Αυτό όμως δε φτάνει.
Η κοινωνική ιδιοποίηση των μέσων παραγωγής δεν παραμερίζει μονάχα τα σημερινά τεχνητά εμπόδια της παραγωγής, αλλά και την άμεση σπατάλη και καταστροφή των παραγωγικών δυνάμεων και των προϊόντων που αναπόφευκτα συνοδεύει σήμερα την παραγωγή και φτάνει στο αποκορύφωμά της στις κρίσεις. Ακόμα η κοινωνική ιδιοποίηση απελευθερώνει και βάζει στη διάθεση της ολότητας ολόκληρη μάζα από μέσα παραγωγής και προϊόντα, με την κατάργηση της παράλογης σπατάλης σε είδη πολυτελείας από τη σημερινή κυρίαρχη τάξη και τους πολιτικούς εκπροσώπους της. Η δυνατότητα να εξασφαλιστούν με την κοινωνική παραγωγή σ’ όλα τα μέλη της κοινωνίας όχι μόνο πέρα για πέρα αρκετοί ολικοί όροι ζωής, που θα γίνονται από μέρα σε μέρα πλουσιότεροι, μα επίσης και η πλέρια ελεύθερη ανάπτυξη και άσκηση των σωματικών και πνευματικών τους ικανοτήτων, η δυνατότητα αυτή υπάρχει τώρα για πρώτη φορά, υπάρχει όμως.
Μόλις η κοινωνία πάρει στην κατοχή της τα μέσα παραγωγής καταργείται η εμπορευματική παραγωγή και μαζί της και η κυριαρχία του προϊόντος πάνω στον παραγωγό. Η αναρχία μέσα στην κοινωνική παραγωγή αντικαθίσταται από τη σχεδιασμένη συνειδητή οργάνωση. Ο αγώνας για την ύπαρξη του ατόμου σταματάει. Έτσι μόλις τώρα ο άνθρωπος ξεχωρίζει, από μιαν ορισμένη έννοια, οριστικά από το ζωικό βασίλειο, βγαίνει από τις ζωώδεις συνθήκες ύπαρξης και περνά σε ανθρώπινες.
Οι συνθήκες ζωής που περιβάλλουν τους ανθρώπους, και που κυριαρχούσαν ως τώρα πάνω τους, μπαίνουν τώρα κάτω από την κυριαρχία και τον έλεγχο των ανθρώπων, που για πρώτη φορά γίνονται συνειδητοί και πραγματικοί κύριοι της φύσης, γιατί και επειδή γίνονται κύριοι της ίδιας της κοινωνικοποιημένης ζωής τους. Οι νόμοι της δικής τους κοινωνικής δράσης, που ορθώνονταν ως τώρα απέναντί τους σαν ξένοι φυσικοί νόμοι που τους εξουσίαζαν, θα χρησιμοποιούνται πια από τους ανθρώπους με πλήρη γνώση της υπόθεσης και γι’ αυτό θα υποταχθούν στην κυριαρχία τους. Η ίδια η κοινωνική ζωή των ανθρώπων που ορθωνόταν απέναντί τους σαν κάτι που τους επιβλήθηκε από τη φύση και την ιστορία, γίνεται τώρα το ελεύθερο έργο τους.
Οι αντικειμενικές, ξένες δυνάμεις, που εξουσίαζαν ως τώρα την ιστορία, μπαίνουν κάτω από τον έλεγχο του ίδιου του ανθρώπου. Μόνον από δω και μπρος θα δημιουργούν οι ίδιοι οι άνθρωποι με πλέρια συνείδηση την ιστορία του, μόνον από δω και μπρος οι κοινωνικές αιτίες που θα μπαίνουν σε κίνηση απ’ αυτούς θα έχουν κυρίως και σε διαρκώς αυξανόμενο βαθμό και τα αποτελέσματα που επιδίωκαν. Είναι το πήδημα της ανθρωπότητας από το βασίλειο της ανάγκης στο βασίλειο της ελευθερίας»

(Καρλ Μαρξ – Φρίντριχ Ένγκελς, Διαλεχτά Έργα [τόμος δεύτερος], «Η εξέλιξη του σοσιαλισμού από την ουτοπία στην επιστήμη» του Φρίντριχ Ένγκελς, Εκδοτικό της ΚΕ του  ΚΚΕ, σ. 167-170)

«Νέα εθνική ξετσιπωσιά»!

       



Τη «νέα εθνική στρατηγική», που είναι μάλιστα και «αριστερή» (!), λανσάρει η κυβέρνηση. Όπως γράφει ο κυριακάτικος Τύπος, αυτή συνίσταται στην ενεργό συμμετοχή στο «νέο σχήμα ασφάλειας» που οικοδομούν οι ΗΠΑ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου (βλέπε τριμερείς με Ισραήλ, Κύπρο και άλλες χώρες), που θα λειτουργεί στη βάση το ΝΑΤΟικό δόγμα, χωρίς να οδηγεί άμεσα σε ένταξη αυτών των χωρών στο ΝΑΤΟ. Σύμφωνα μάλιστα με την κυβέρνηση, προϋπόθεση γα να πετύχει αυτό το «σχήμα», είναι να εξομαλύνει τις σχέσεις του το Ισραήλ με τις άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου και ταυτόχρονα να αναβαθμιστούν Ελλάδα και Κύπρος ως «προτιμητέοι» σύμμαχοι των ΗΠΑ στην περιοχή, έναντι της Τουρκίας. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται μάλιστα ότι όλο αυτό το «σχήμα» είναι αναγκαίο για να εγγυηθεί την «εθνική κυριαρχία» της Ελλάδας, χωρίς την οποία δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη και ευημερία. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ξετσιπωσιά από αυτήν που κάνει η κυβέρνηση, παρουσιάζοντας ως δήθεν «αριστερή» και φιλολαϊκή εξωτερική πολιτική τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια και την έκθεση του λαού στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, που όχι μόνο δεν εγγυώνται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και την ασφάλεια στην περιοχή, αλλά αποτελούν τον «νούμερο 1» κίνδυνο της ειρήνης και της σταθερότητας, όπως έχει άλλωστε αποδειχτεί και ιστορικά. Επομένως, η «νέα εθνική στρατηγική» της κυβέρνησης είναι τόσο παλιά όσο και τα συμφέροντα της αστικής τάξης την οποία υπηρετεί, σε συνέχεια όλων των προηγούμενων. Για δικό της λογαριασμό μπλέκει το λαό σε θανάσιμους κινδύνους, για την «ανάπτυξη» και την «ευημερία» των δικών της κερδών βαθαίνει την εμπλοκή στους βρώμικους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς.

«Δεν υπάρχουν άλλοι πλανήτες» λέει ο… αστρονόμος Άνθιμος!




 

Μια στάλα περισσότερο Μεσαίωνα πότισε η Θεσσαλονίκη, της οποίας ο Μητροπολίτης ανακοίνωσε στο ποίμνιό του πως δε υπάρχουν άλλοι πλανήτες στον κόσμο, εκτός από τη Γη.

Στο κήρυγμά του, το οποίο δεν καταφέραμε να βρούμε πότε ακριβώς το μοίρασε απλόχερα, ο Μητροπολίτης Άνθιμος αναφέρει πως τον πήρε τηλέφωνο ένας εξέχων επιστήμονας και του είπε ότι δεν υπάρχουν άλλοι πλανήτες και πως όλα αυτά για προσεληνώσεις, προσεδαφίσεις στον Άρη και άλλα παπατζιλίκια, είναι απλά παπατζιλίκια.


«Δεν υπάρχουν άλλοι πλανήτες» λέει ο... αστρονόμος Άνθιμος 

Όπως ξεκαθάρισε ο Μητροπολίτης, παρότι ο επιστήμονας που του τηλεφώνησε είναι λαμπρός και διακεκριμένος, δεν ξέρει το όνομά του και έτσι από το μικρόφωνο τον κάλεσε αν ακούει, να επικοινωνήσει ξανά μαζί του.

Μάλιστα ο Άνθιμος τόνισε πως και αυτός είχε τις αμφιβολίες του, αφού κατά καιρούς οι άνθρωποι μαζεύονται για να παρατηρήσουν κάποιο ουράνιο φαινόμενο, αλλά τελικά δεν το έβλεπαν(;)…

Ο Μητροπολίτης Άνθιμος, έγινε περισσότερο γνωστός για την ανάμειξή του σε υπόθεση συγκάλυψης βιασμού ανηλίκου σε ορφανοτροφείο της Μητρόπολης, για το οποίο απαλλάχθηκε των κατηγοριών.

Σαν να μην έφτανε αυτό, μόλις πέρυσι μάθαμε για υπόθεση που αφορά τη διαχείριση ενός ιδρύματος με την ονομασία 
«Ορθόδοξο Ίδρυμα Παιδείας και Πολιτισμού»,

που τώρα πλέον έχει καταργηθεί.

«Δεν υπάρχουν άλλοι πλανήτες» λέει ο... αστρονόμος Άνθιμος 

Το ίδρυμα, παρά την ονομασία του, είχε δραστηριότητες που αφορούσαν ξενοδοχειακές υπηρεσίες(;).

Αρχικά ο Μητροπολίτης δεν απολογήθηκε για την υπόθεση μιας και η εμπλοκή του θεωρήθηκε «τυπική», αφού ήταν απλά πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ιδρύματος.

Χωρίς να έχουν βρεθεί ποτέ βιβλία, η εκτίμηση του κατηγορητηρίου είναι πως η μη απόδοση φόρου φτάνει τα 181.314€ για το 2004 και 105.347€ για το 2005, ενώ η μη ακριβής απόδοση Φ.Π.Α. ύψους 104.452€ το 2004 και 81.695€ το 2005.

Όσον αφορά το μέλλον της Ανθίμειας κοσμογονίας, δεν ξέρουμε αν ο Μητροπολίτης θα στραφεί ανοιχτά υπέρ της επίπεδης Γης, ή θα φραξιονίσει ακολουθώντας την αιρετική άποψη πως η Γη έχει σχήμα ντόνατ.

Το σίγουρο είναι πως περιμένουμε με μεγάλη αγωνία, την άποψη της Λίτσας Πατέρα.

«Δεν υπάρχουν άλλοι πλανήτες» λέει ο… αστρονόμος Άνθιμος!


Επειδή το βίντεο δεν έχει και τον καλύτερο ήχο, συμβουλεύουμε να το ακούσετε δύο φορές, γιατί θα σας ξεφύγουν πολλά μόνο με μία προσπάθεια.



Πηγή: Σπασμένο Παράθυρο

Από :  rovespieros.gr

ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΖΙΣΤΟ'ΠΡΟΦΙΛ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ:

 


Οι ¨μαθητικές¨καταλήψεις που ακούμε ότι γίνονται στην συντριπτική τους πλειοψηφία γίνονται από μια μειοψηφία μαθητών που βοηθιέται από μια ντουζίνα εξωσχολικούς ναζιστές.
Τα καλέσματα που γίνονται προς την ¨ελληνόψυχη νεολαία¨είναι όλα ανώνυμα, δεν προέρχονται από επίσημους φορείς.
Όλοι ξέρουμε όμως ότι διακινούνται από ναζιστικά σάιτ, ναζιστικά τρολοπροφιλ και τους υπόδικους ναζιστές βουλευτές.
Μάλιστα εξωσχολικοί πετούν ανώνυμα τρικάκια έξω απο σχολεία τυπωμένα σε ακριβό ιλουστρασιόν χαρτί που απαιτεί πολλά λεφτά για να τυπωθεί. Ποιος πληρώνει για όλα αυτά;
Σε πολλά σχολεία απειλήθηκαν μαθητές για να συμμετέχουν στην κατάληψη. Απειλήθηκαν και καθηγητές.
Σε άλλες περιπτώσεις κρεμούν ένα πανό έξω από ένα σχολείο για τις καθιερωμένες φωτογραφίες και λένε πως έχει κατάληψη για τη Μακεδονια, ενώ μέσα γίνεται μάθημα.
Στα πανό τους και στους τοίχους των σχολείων αυτών δεν γράφουν μόνο εθνικιστικά συνθήματα μίσους γεμάτα με δολοφονικά ένστικτα, αλλά ζωγραφίζουν κέλτικους σταυρούς, σύμβολα των απανταχού ναζί.
Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις αυτα τα ναζιστικά σάιτ διακινούν λίστες με ονόματα σχολείων σε χωριά της Μακεδονίας, τα οποία χωριά δεν έχουν καν σχολεία!!!
ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ από αυτές, δεν υπάρχει ούτε ένα σχολείο που έκανε κατάληψη κατόπιν απόφασης της Γενικής Συνέλευσης των μαθητών του σχολείου.
Όπου το βάλανε ως θέμα κατάληψης φάγανε πόρτα.
Είναι προκλητικό να το παίζουν πατριώτες, τα δισέγγονα του Χίτλερ, αυτοί που έχουν για σημαία τους τη σβάστικα των ναζί,
οι απόγονοι των ταγματασφαλιτών που την περίοδο της γερμανικής κατοχής κατέδιδαν τους Έλληνες πατριώτες που αγωνίζονταν για τη λευτεριά.
Είναι προκλητικό να μιλάνε για την Κύπρο, οι φασίστες που έχουν εικόνισμα τον δικτάτορα Παπαδόπουλο και τη χούντα που ευθύνεται για την τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο.
Thesska Katerina



ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

Έξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια! Έξω οι φασίστες από τα σχολεία!

Φωτό αρχείουΦωτό αρχείου
«Αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματά μας, ενάντια σε πολέμους, φασισμό! Αγωνιζόμαστε για την ειρήνη και τη φιλία των λαών!». Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας και συνεχίζει: 
«Τις τελευταίες μέρες διακινούνται μέσω "Facebook" και "Instagram" διάφορα ανυπόγραφα καλέσματα που παρουσιάζουν μια ημερομηνία σαν μέρα καταλήψεων στα σχολεία, με φασιστικό περιεχόμενο και συνθήματα μίσους.
Καλούμε τους συμμαθητές μας να γυρίσουν χωρίς δεύτερη σκέψη την πλάτη στα φασιστοειδή που βγήκαν από τις τρύπες τους και θέλουν να σπείρουν στα σχολεία και τις γειτονιές μας τις μισάνθρωπες, φασιστικές, δολοφονικές, σάπιες ιδέες τους και το ρατσιστικό τους δηλητήριο.
Τα καλέσματα για την ψευτοπανελλαδική μέρα καταλήψεων είναι ανυπόγραφα, γιατί απλά δεν υπάρχουν σχολεία και συντονιστικά που να καλούν σε φασιστικού περιεχόμενου καταλήψεις. Οι φασίστες τρώνε πόρτα όπου βάζουν αυτό το θέμα στα σχολεία και θα συνεχίσουν να τρώνε τα μούτρα τους όπου τολμήσουν να το βάλουν από εδώ και μπρος!
Αυτά τα καλέσματα δεν είναι όμως και ανώνυμα, μιας και προπαγανδίζονται από τα φασισταριά της Χρυσής Αυγής, από τους υπόδικους φασίστες βουλευτές τους και από μια σειρά φασιστικούς λογαριασμούς και προφίλ στα social media. 
Προπαγανδίζονται δηλαδή από όλους αυτούς:
  • Που πολεμάνε με μίσος τους μεγάλους μαθητικούς μας αγώνες, που ζητούσαν να μπουν εισαγγελείς και αστυνομία στα σχολεία για να συλλάβουν τους μαθητές που παλεύουν για ένα σχολείο που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει.
  • Που δολοφόνησαν τον Παύλο Φύσσα.
  • Που πουλούσαν νταηλίκια σε παιδιά δημοτικού και έβγαζαν από το στόμα τους το φασιστικό τους οχετό, ζητώντας να φύγουν οι πρόσφυγες συμμαθητές μας από τα σχολεία μας.
  • Που ζητούσαν να πνιγούν και άλλοι μικροί Αϊλάν στη Μεσόγειο.
  • Που προσκυνάνε το ΝΑΤΟ που σφαγιάζει λαούς, δημιουργώντας στρατιές προσφύγων και κυνηγημένων.
  • Που κάνουν τις κότες μπροστά στα αφεντικά.
Οι μαθητές είμαστε ενάντια στην συμφωνία των Πρεσπών, γιατί κάνει το μπαρούτι του πολέμου να μυρίζει ακόμα πιο έντονα στην περιοχή των Βαλκανίων. Γιατί ανοίγει τις πόρτες για να πατήσει περισσότερο το ΝΑΤΟ το βρώμικο πολεμικό του πόδι στην περιοχή μας, με νέες βάσεις πολέμου. Το ΝΑΤΟ που έχει αφήσει τα ματωμένα του ίχνη απ' όπου και αν έχει περάσει, που έχει σφαγιάσει λαούς σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, που με τους βομβαρδισμούς του διαμέλισε τα Βαλκάνια, δεν είναι εγγυητής της ειρήνης. Αντίθετα, ανάβει το φιτίλι του πολέμου ακόμα περισσότερο στην περιοχή μας.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και όλες οι προηγούμενες, έχουν κάνει τη χώρα μας ένα απέραντο ΝΑΤΟικό στρατηγείο, έχουν δώσει γη και νερό στα γεράκια του πολέμου, βάζοντας τον λαό μας σε μεγάλους κινδύνους.
Την ώρα που μας λένε ότι για τα σχολεία μας δεν έχουν λεφτά, έδωσαν δισεκατομμύρια στο ΝΑΤΟ. 
Εμείς δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους γειτονικούς λαούς. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους συμμαθητές μας από την περιοχή των Βαλκανίων, με τους μετανάστες και πρόσφυγες συμμαθητές μας στα σχολεία.
Είναι προκλητικό να το παίζουν πατριώτες, τα δισέγγονα του Χίτλερ, αυτοί που έχουν για σημαία τους τη σβάστικα των ναζί, οι απόγονοι των ταγματασφαλιτών που την περίοδο της γερμανικής κατοχής κατέδιδαν τους Έλληνες πατριώτες που αγωνίζονταν για τη λευτεριά. Είναι προκλητικό να μιλάνε για την Κύπρο, οι φασίστες που έχουν εικόνισμα τον δικτάτορα Παπαδόπουλο και τη χούντα που ευθύνεται για την τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο.
Δεν θα τους περάσει!
Οι μαθητές απέναντι σε όλα αυτά δεν θα μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα.
Έξω οι φασίστες από τα σχολεία και τις γειτονιές μας. Δεν τους αφήνουμε χώρο να σταθούν πουθενά αυτοί και οι σάπιες ιδέες τους.
Έξω το ΝΑΤΟ από την Ελλάδα. Έξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια!
Τον πόνο και τη δυστυχία του πολέμου την έχουμε δει στα μάτια των χιλιάδων προσφυγόπουλων από τη Συρία, που είναι στα σχολεία και τις γειτονιές μας.
Δεν ανεχόμαστε να δούμε και άλλα αδέρφια μας να πεθαίνουν, να μεγαλώσουν στα χαλάσματα του πολέμου, να γεννηθούν και να ακούσουν τον ήχο του πολέμου και του θανάτου.
Απέναντι στα τύμπανα του πολέμου που χτυπούν στη γειτονιά μας, εμείς υψώνουμε τη δική μας φωνή!
Αγωνιζόμαστε για τη φιλία των λαών ενάντια στους πολέμους των εκμεταλλευτών.
Όπλο μας είναι η αλληλεγγύη!!!».
ΣΧΕΤΙΚΑ

Κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής μαθητών Αθήνας: Κυριακή 16 Δεκέμβρη στην Αθήνα Πανελλαδική Συνάντηση Συντονιστικών Επιτροπών και σχολείων από όλη την Ελλάδα! ΣΕΙΣΜΟΣ-ΣΕΙΣΜΟΣ-ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ!!!


Η Συντονιστική Επιτροπή μαθητών Αθήνας καλεί τις Συντονιστικές Επιτροπές μαθητών Πειραιά, Πετρούπολης, Ιλίου, Γλυφάδας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Πρέβεζας, Ιωαννίνων, Λάρισας, Ηρακλείου Κρήτης, Χανίων, Λαμίας, Βέροιας, Γιαννιτσών, Άρτας, Κομοτηνής,  Καλαμάτας, Σπάρτης, Κιλκίς, Λιβαδειάς, άλλες Συντονιστικές Επιτροπές που υπάρχουν σε πόλεις, γειτονιές και χωριά αλλά και τα 15μελή και 5μελή μαθητικά συμβούλια από σχολεία όλης της Ελλάδας σε πανελλαδική συνάντηση στις 16 Δεκέμβρη στην Αθήνα.
Καλούμε όλες τις Συντονιστικές Επιτροπές, τα 5μελή και τα 15μελή, τα σχολεία όλης της Ελλάδας να συζητήσουν και να πάρουν απόφαση για συμμετοχή στην πανελλαδική μας συνάντηση.
Όλοι εμείς οι μαθητές που από την αρχή της χρονιάς:
  • αγωνιζόμαστε για ένα σχολείο που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει, που με τους αγώνες μας έχουμε στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση να μην τολμήσει να καταθέσει το απαράδεκτο νομοσχέδιό της, που κάνει ακόμα πιο εξοντωτικό το σχολείο.
  • που στις 29 Οκτώβρη πλημμυρίσαμε τους δρόμους της χώρας οργανώνοντας μαθητικές πορείες σε πάνω από 50 πόλεις και συνεχίζουμε με δράσεις σε όλη την Ελλάδα.
  • δεν καθόμαστε στ’ αυγά μας, αλλά αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε όσα μας αξίζουν και μας στερούν, κόντρα στα σχέδια της κυβέρνησης που συνεχίζει στον ίδιο δρόμο με τις προηγούμενες και μαζί με τους συνεργάτες τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αλλού χτυπάνε το δικαίωμά μας στη μόρφωση και τη ζωή με δικαιώματα…
  • με τη δράση μας απομονώνουμε τους φασίστες, τις σάπιες ιδέες τους και το ρατσιστικό τους δηλητήριο.
ήρθε η ώρα να συναντηθούμε, να συντονιστούμε, να ανταλλάξουμε ιδέες για το πώς θα συνεχίσουμε τον μεγάλο δίκαιο αγώνα μας, πώς θα τον κάνουμε ακόμα πιο δυνατό και μαζικό!
Να συζητήσουμε για το πώς συνεχίζουμε, για την άμεση απάντηση που πρέπει να δώσουμε στην κυβέρνηση και όσους στηρίζουν τους νόμους που κάνουν ακόμα χειρότερο το ήδη εξοντωτικό σχολείο.
Να μιλήσουμε για το πώς μπορούμε να ζωντανέψουμε τις μαθητικές μας κοινότητες με πρωτοβουλίες και δράσεις για όλα όσα μας ενδιαφέρουν και μας απασχολούν!
16 Δεκέμβρη οι μαθητές όλης της Ελλάδας ενώνουμε τη φωνή μας στην Αθήνα, στην πανελλαδική μας συνάντηση!
Επιστρέφουμε στην κυβέρνηση το απαράδεκτο νομοσχέδιο της! Ούτε να σκεφτεί να το καταθέσει!
Παλεύουμε για σχολείο που να μορφώνει και όχι να εξοντώνει!!!

Μαθητές Λαιμού Φλώρινας: Δεν απαντάμε στον εθνικισμό με εθνικισμό, δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους συμμαθητές μας στα Σκόπια, στη Βουλγαρία ή την Αλβανία

Ανακοίνωση μαθητών ΓΕΛ Παλιόχωρας και ΕΠΑΛ Καντάνου: Καταδικάζουμε τους υμνητές της Χρυσής Αυγής που οι πολιτικοί τους πρόγονοι συνεργάστηκαν με τον Χίτλερ και έκαψαν τα χωριά μας!

Ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής μαθητών Αθήνας: Έξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια! Έξω οι φασίστες από τα σχολεία! ΟΥΣΤ! Αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματά μας, ενάντια σε πολέμους, φασισμό! Αγωνιζόμαστε για την ειρήνη και τη φιλία των λαών!


Το Μάτι, τέσσερις μήνες μετά...


Την περασμένη Τρίτη ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Υποδομών επισκέφτηκαν ξανά το Μάτι. Μία μέρα μετά, χτες, κατατέθηκε τροπολογία από την κυβέρνηση για τις διαδικασίες «αδειοδότησης και άμεσης αποκατάστασης» των κτιρίων. Στην παρουσίαση της τροπολογίας στη Βουλή, περίσσεψαν τα λόγια συμπάθειας του πρωθυπουργού προς τους πληγέντες, που «δίνουν καθημερινή μάχη για να επουλώσουν τις πληγές τους» και η κυβέρνηση «έχει καταφέρει να σταθεί δίπλα τους». Με αυτές τις κινήσεις η κυβέρνηση θέλει να δείξει ότι «δεν έχει ξεχάσει τους πυρόπληκτους» και ότι «προχωρά το έργο της αποκατάστασης», όπως ισχυρίζονται στελέχη της που εμπλέκονται στην όλη διαδικασία και βεβαίως ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Δεν έλειψαν μάλιστα και υποσχέσεις για την ανέγερση νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική, με στόχο να διασκεδάσει η κυβέρνηση τις εντυπώσεις από την άθλια κατάσταση των δομών Υγείας στην περιοχή, που αποκαλύφθηκε σε όλο της το «μεγαλείο» κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς. Ποια είναι όμως η πραγματικότητα;
* * *
Η νέα επίσκεψη του πρωθυπουργού έγινε σε μια στιγμή κατά την οποία:
  • Πολλοί πυρόπληκτοι, με τους φακέλους παραμάσχαλα, τρέχουν ακόμα από υπηρεσία σε υπηρεσία μήπως και καταφέρουν να πάρουν το επίδομα πρώτων αναγκών και το επίδομα αποκατάστασης οικοσκευής.
  • Επαγγελματίες της περιοχής ακόμα «ψάχνονται» και περιμένουν ακριβώς το ίδιο πράγμα.
  • Δεν έχει πραγματοποιηθεί η κάλυψη των εξόδων νοσηλείας των εγκαυματιών. Δεν υπάρχει μέριμνα για νοσηλεία κατ' οίκον, αλλά και για να τους χορηγούνται δωρεάν τα υλικά που χρειάζονται για την αποκατάσταση της υγείας τους, ώστε να μην τρέχουν κι αυτοί από υπηρεσία σε υπηρεσία.
  • Από την επιδότηση ενοικίου εξαιρείται μεγάλος αριθμός πληγέντων, με βάση τα κριτήρια που έθεσε η κυβέρνηση με σχετική διάταξη. Αν δηλαδή κάποιος έχει σπίτι στα 50 χλμ., κόβεται στον πυρόπληκτο το επίδομα, γιατί θεωρείται ότι είναι κοντά και μπορεί να μείνει σε αυτό. Αλλά αν νοικιάσει σπίτι στα 50 χλμ. έξω από την περιφερειακή ενότητα, πάλι δεν δικαιούται την επιδότηση βάσει του νόμου.
  • Η διαδικασία απορρύπανσης της περιοχής προχωρά με ρυθμούς «χελώνας». Υπάρχουν ακόμα κίνδυνοι για την υγεία των κατοίκων από την ανεπαρκή διάγνωση των επιπτώσεων στο περιβάλλον, λόγω της πυρκαγιάς και των καταστροφών, αλλά και της ρύπανσης από την καύση διαφόρων υλικών.
  • Η κυβέρνηση στρέφει τους πυρόπληκτους στα νύχια των τραπεζών για να ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους. Σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν, όχι μόνο δεν υπήρξε κάποιο θετικό αποτέλεσμα, αλλά αντίθετα οι τράπεζες έβαλαν στο χέρι πολλές ιδιοκτησίες, εξαιτίας της αδυναμίας αποπληρωμής των δανείων.
  • Δίπλα σ' αυτά και άλλα πολλά, κανένα έργο αντιπλημμυρικής προστασίας δεν έχει γίνει, αφήνοντας τους κατοίκους της περιοχής εκτεθειμένους σε μια επόμενη καταστροφή, αυτήν τη φορά από μια νεροποντή.
* * *
Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να ωραιοποιήσει την εικόνα, η πραγματικότητα την διαψεύδει. Το επιβεβαιώνουν οι καταγγελίες των ίδιων των κατοίκων, που τις προηγούμενες μέρες οργάνωσαν ξανά διαμαρτυρίες, ζητώντας μέτρα ουσιαστικής βοήθειας και αποκατάστασης. Στο πλαίσιο αυτών των παρεμβάσεων, η Επιτροπή Πυρόπληκτων Κατοίκων Ραφήνας - Μαραθώνα επανέφερε μεταξύ άλλων ζητήματα όπως η άμεση κοπή και συλλογή των καμένων δέντρων, όπου αυτό δεν έχει γίνει, οι συνθήκες και ο χρόνος φιλοξενίας πυρόπληκτων σε κατασκηνώσεις, να υπάρξει πλήρης απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη, μηδενικοί λογαριασμοί ύδρευσης στις πυρόπληκτες περιοχές, για όλες τις κατοικίες και για το 2019 στους πυρόπληκτους, να ολοκληρωθούν άμεσα οι απαραίτητες διαδικασίες, ώστε να τεθούν οι πολιτικοί μηχανικοί στη διάθεση των πυρόπληκτων κατοίκων δωρεάν και χωρίς εξαιρέσεις, να εκδοθούν άμεσα όλες οι απαραίτητες ΚΥΑ.
* * *
Τα αιτήματα αυτά δείχνουν ότι απομένουν πολλά να γίνουν, ακόμα και από τα πιο επείγοντα και στοιχειώδη, για να μπορέσουν οι πυρόπληκτοι να ορθοποδήσουν στο Μάτι, όσοι βέβαια δεν έχουν απογοητευθεί πλήρως από τον καθημερινό Γολγοθά που συνεχίζεται και δεν έχουν εγκαταλείψει οριστικά την περιοχή. Είναι επίσης βέβαιο ότι το ζήτημα της αποκατάστασης των σπιτιών θα παίξει καταλυτικό ρόλο για την επόμενη μέρα, καθώς οι προϋποθέσεις αδειοδότησης, ο τρόπος χρηματοδότησης και ο γενικότερος χωροταξικός σχεδιασμός θα κάνουν πολλούς ακόμα να αναζητήσουν την τύχη τους σε άλλες περιοχές. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι από τη μέρα της πυρκαγιάς, κανένα ουσιαστικό μέτρο πρόληψης δεν έχει ληφθεί για την αποτροπή μιας νέας καταστροφής, αυτήν τη φορά από μια ενδεχόμενη νεροποντή, που θα απειλήσει ό,τι άφησε όρθιο η φωτιά. Το παράδειγμα της καμένης Κινέτας, που πλημμύρισε πριν από μερικές βδομάδες, είναι ενδεικτικό. Ούτε βέβαια άλλαξε κάτι στο σχεδιασμό του κράτους για την προστασία του λαού και της περιουσίας του από ανάλογα φαινόμενα σε άλλες περιοχές, όπως έδειξαν οι μεγάλες καταστροφές από τις πλημμύρες που προκάλεσε ο «Μεσογειακός τυφώνας» στα τέλη του περασμένου Σεπτέμβρη. Απ' αυτήν τη σκοπιά, οι κυβερνητικές υποσχέσεις είναι «ακάλυπτες επιταγές», στο πλαίσιο της πολιτικής που συνθλίβει ακόμα και στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες για να υπηρετήσει την κερδοφορία μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων. Γι' αυτό είναι ανάγκη να συνεχιστεί και να ενταθεί ο αγώνας των πυρόπληκτων, για πραγματική στήριξη και αποκατάσταση, για ουσιαστική προστασία της περιουσίας και της ζωής του λαού.

TOP READ