23 Δεκ 2018

Τα κάλαντα του άστεγου – Μαθητές στην Αρτέμιδα τραγουδούν για το σχολείο – κοντέινερ

Έναν πρωτότυπο τρόπο βρήκαν οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου Αρτέμιδας για να διαμαρτυρηθούν για το κτιριακό πρόβλημα του σχολείου τους. Το σχολείο του στεγάζεται αποκλειστικά σε κοντέινερ, συνθήκες εξορισμού δηλαδή ακατάλληλες για διδασκαλία, τις οποίες έρχεται να επιδεινώσει το γεγονός πως αυτά είναι σε κακή κατάσταση, με αποτέλεσμα μαθητές κι εκπαιδευτικοί να έρχονται σε επαφή με τα στοιχεία της φύσης, αλλά και με έντομα που κάνουν πάρτι μέσα στις αίθουσες.
Έψαλαν λοιπόν τα κάλαντα στο δήμαρχο, προσαρμόζοντας τα “Τρίγωνα κάλαντα” στην περίσταση με τους εξής στίχους:
Δήμαρχε, δήμαρχε κάνε το σωστό, λύσε επιτέλους το κτιριακό !
Συνθήκες άθλιες, στις αίθουσες αυτές, παράγκες έχουν γίνει επικίνδυνες !
Το πάτωμα τρυπά, στάζει η οροφή, παρέα με μυρμήγκια στην παράδοση !
Προαύλιο μικρό, ακατάλληλο, προσέχω όταν τρέχω να μην τραυματιστώ !
Δήμαρχε, δήμαρχε κάνε το σωστό, λύσε επιτέλους το κτιριακό !
Εκδήλωση εδώ, να κάνω δεν μπορώ, ζητιάνοι έχουμε γίνει δίπλα στο όμορο !
Πότε θα δω εγώ, σχολειό κανονικό, πηγαίνω σε κοντέινερ απ’ το δημοτικό !
Χωρίς υπερβολή, ακούστε το καλά, στα προκάτ ΔΕΝ ΛΗΓΕΙ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ !!!
Δήμαρχε, δήμαρχε κάνε το σωστό, λύσε επιτέλους το κτιριακό !

Θεατές του κόσμου ενωθείτε – Ο Μαρξ γίνεται anime στην Κίνα

(VIDEO)

Μπορεί κανείς να έχει τις αντιρρήσεις του για το πόσο εφαρμόζεται επί της ουσίας η θεωρία του Μαρξ στη σύγχρονη Κίνα, σίγουρα όμως δεν μπορεί να έχει αντίρρηση πως η χώρα βρίσκει δημιουργικούς τρόπους για να τιμήσει τον πατέρα του επιστημονικού σοσιαλισμού. Μπορεί τα 200 χρόνια από τη γέννησή του να έχουν ήδη συμπληρωθεί εδώ και μήνες, ωστόσο το δημοφιλές κινέζικο σάιτ στρήμινγκ και παιχνιδιών Bilibili ανακοίνωσε πως θα τιμήσει την επέτειο με μια σειρά anime αφιερωμένη στη ζωή του Μαρξ.
Με τίτλο «Ο ηγέτης» η σειρά αναμένεται να προβληθεί την ερχόμενη άνοιξη. Στην υλοποίηση της σειράς συμμετέχει το Σχέδιο Μελέτης και Ανάπτυξης της Μαρξιστικής Θεωρίας, που δημιουργήθηκε από το ΚΚ Κίνας πριν 14 χρόνια, αλλά και η Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών.
Πυρήνας της σειράς θα είναι η ανάπτυξη της πολιτικής θεωρίας του Μαρξ, διανθισμένη όμως από την παρουσίαση της σχέσης του με την αγαπημένη σύζυγό του Τζένη φον Βεστφάλεν και τη φιλία του με τον Φρήντριχ Ένγκελς.
Σύμφωνα με τη σύνοψη της πλοκής που παρουσιάζει η διαδικτυακή πλατφόρμα, ο Μαρξ περιγράφεται ως μια άφοβη μορφή που αφύπνισε το προλεταριάτο και επηρέασε τον τρόπο εξέλιξης της ιστορίας.
Ήδη έχει κυκλοφορήσει το τρέηλερ της σειράς, φθάνοντας μέσα σε λίγες μέρες τις 380.000 θεάσεις, ενώ και οι ακόλουθοι της πλατφόρμας Bilibili αυξήθηκαν κατά 55000, λίγες ώρες μετά την κυκλοφορία του.
Οι αντιδράσεις των Κινέζων στα ΜΚΔ ήταν ανάμεικτες. Ένα χρήστης του Weibo, του κινέζικου τουίτερ δηλαδή, σχολίασε: «Το είδα στον ελεύθερο χρόνο μου. Ααααχ. Το να κάνεις κινούμενα σχέδια για ένα είδωλο είναι τόσο καταπληκτικό!» Άλλοι πάλι σχολίασαν πως οι χαρακτήρες είναι υπερβολικά καλοί και προσπαθούν να δείξουν αληθινοί, ενώ άλλοι επεσήμαναν πως τα χειρόγραφά του φαίνονται πολύ καθαρότερα απ’ό,τι στην πραγματικότητα.
Ακολουθεί το τρέηλερ με αγγλικούς υπότιτλους:

Με πληροφορίες από radiichina.com

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΤΕ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Μία ακόμη πράξη του έργου «Βία και Καταστολή» παίχτηκε στην αιφνιδιαστική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κέρκυρας την Παρασκευή 21/12 στην Ιόνιο Βουλή. Άριστοι ενορχηστρωτές, η Δημοτική Αρχή και η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που έδωσαν εντολή στις αστυνομικές δυνάμεις να αδειάσουν με τη βία το χώρο της συνεδρίασης από τους κατοίκους της Λευκίμμης που διαμαρτύρονταν για τον παράνομο ΧΥΤΑ και την παρουσία των ΜΑΤ στην περιοχή τους. Επικουρικά, είχε καλεστεί και εισαγγελέας για να παρακολουθήσει τα όσα διαδραματίστηκαν στο χώρο.
Οι εκλεγμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης δε συμμετείχαν σε αυτή τη συνεδρίαση, η οποία έγινε με όρους μυστικότητας. Θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτος ο τρόπος αυτός λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου και για αυτό τον καταγγείλαμε και δεν τον νομιμοποιήσαμε με την παρουσία μας. 
Για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται ότι για να εξασφαλίσουν τα συμφέροντα των επιχειρηματιών, όσοι τους στηρίζουν, δε σταματάνε πουθενά. Πέρα από τα άπειρα ψέματα και την προπαγάνδα δε διστάζουν να δώσουν εντολή για να ασκηθεί βία έτσι ώστε να προχωρήσουν οι σχεδιασμοί τους. Η διαχείριση των απορριμμάτων έχει πολύ χρήμα και τα συμφέροντα είναι τεράστια.
Το αδιέξοδο που δημιούργησαν διαχρονικά οι Δημοτικές και Περιφερειακές αρχές μαζί με τις κυβερνήσεις δημιουργούν κλίμα αγανάκτησης. Το ΚΚΕ καλεί όλους όσους πλήττονται από αυτή την πολιτική να βάλουν στο στόχαστρο την αιτία που δημιουργεί όλα μας τα προβλήματα, που δεν είναι άλλη από το σύστημα μέσα στο οποίο ζούμε και που θυσιάζει τα πάντα στο βωμό του κέρδους.
Η παρουσία των ΜΑΤ, η βία, οι συλλήψεις, η τρομοκρατία και η καταστολή είναι απαράδεκτα. Η δημοτική αρχή και η κυβέρνηση έχουν την πλήρη πολιτική ευθύνη. Άλλωστε, απ’ ότι φαίνεται, έχουν στο σχεδιασμό τους κάθε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου να γίνεται με την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων.
«Με ρόπαλα και ΜΑΤ χτυπάνε τους εργάτες και στα αφεντικά κάνουνε τις πλάτες"

Δολοφονία ψυχολόγου υπεύθυνης για την επανένταξη πρώην ανταρτών των FARC

Ανεβαίνει κι άλλο ο αριθμός των πολιτικών δολοφονιών στην Κολομβία, με το μεγαλύτερο ποσοστό των θυμάτων να σχετίζονται με τον ένα ή άλλο τρόπο με την οργάνωση FARC, που ως γνωστόν κατέθεσε τα όπλα μετά την ειρηνευτική συμφωνία του 2016, η οποία μονομερώς καταπατείται συστηματικά από τις αρχές της χώρας.
Το πιο πρόσφατο θύμα δολοφονίας είναι η ψυχολόγος Βιβιάνα Μουνιόζ Μαρίν, υπάλληλος της Κολομβιανής Υπηρεσίας Επανένταξης και Κανονικότητας (ACR) που απευθύνεται σε πρώην μέλη των FARC. Το πτώμα της βρέθηκε σε επαρχιακή ζώνη του δήμου Σαν Βισέντε ντελ Καγουάν. Η εξαφάνισή της είχε δηλωθεί από τις 18 Δεκέμβρη και το άψυχο σώμα της εντοπίστηκε από άνδρα που εργάζεται σε τοπική επιχείρηση.
Η γυναίκα είχε προσληφθεί στην υπηρεσία από τον Αύγουστο και αναλάμβανε την ψυχολογική υποστήριξη πρώην μαχητών της οργάνωσης.
Η ACR εξέδωσε ανακοίνωση καταδίκης της δολοφονίας, ζητώντας από τις αρχές την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης. Οι κάτοικοι της περιοχής δήλωσαν πως λυπούνται που “άτομα που εργάζονται για την οικοδόμηση της ειρήνης υφίστανται τέτοιους κινδύνους. Οι αρχές πρέπει να διεξάγουν έρευνες για να εντοπίσουν τις ευθύνες”.

Ως και 200.000 απολύσεις στη Volkswagen μέσω αναδιορθρώσεων και στροφής στην ηλεκτροκίνηση

Το επιθετικό άνοιγμα της Volkswagen στην αγορά του ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου σημαίνει πως εκπίπτουν πλέον χιλιάδες θέσεις εργασίας, καθώς τα λιγότερο σύνθετα στην κατασκευή τους οχήματα απαιτούν μικρότερο αριθμό εργαζομένων για την κατασκευή τους. Υπολογίζεται πως στα εργοστάσια του Έμντεν και του Αννόβερο, όταν υπάρξει πλήρης στροφή στην ηλεκτροκίνηση, θα χαθούν 7000 εργασίας. Ο CEO της επιχείρησης προσπάθησε να φανεί καθησυχαστικός, δήλωσε όμως παράλληλα ότι η παραγωγή ηλεκτροκίνητων οχημάτων θα ενισχυθεί ακόμα γρηγορότερα, μετά και τις νέες αποφάσεις της ΕΕ για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Θεωρητικά ως το 2028 υπάρχει συμφωνία τήρησης των θέσεων εργασίας στα δύο εργοστάσια, ωστόσο επίμονες δημοσιογραφικές πληροφορίες κάνουν λόγο για πρόγραμμα «εθελουσίας εξόδου», που θα αφορά 4000 εργαζόμενους στο Αννόβερο και 3000 στο Έμντεν.
Τουλάχιστον ανησυχητική είναι και η στάση του επιχειρησιακού σωματείου, με επικεφαλής τον Μπερντ Όστερλο, που από τη μια αναγνωρίζει τον μεγάλο κίνδυνο μαζικών απολύσεων, από την άλλη ουσιαστικά επιρρίπτει ευθύνες μονομερώς στις αποφάσεις της ΕΕ για το CO2 και την περιβαλλοντική πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης: «Αναρωτιέμαι, αν τα κέντρα αποφάσεων των Βρυξελλών και του Βερολίνου έχουν συναίσθηση για το τι κάνουν στους εργαζόμενους της αυτοκινητοβιομηχανίας» έγραψε στη χριστουγεννιάτικη επιστολή του προς τους εργαζόμενους. Προειδοποίησε για «ανεξέλεγκτη απώλεια θέσεων εργασίας». Διακήρυξε πως το σωματείο δε θα συναινέσει στις απολύσεις και τονίζει πως φέτος προσελήφθησαν 2000 εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου. Η επιχείρηση στις αρχές του μήνα ανακοίνωσε πρόγραμμα περικοπών, σταματώντας την παραγωγή μοντέλων με χαμηλή ζήτηση, ενώ διαβλέπει «περιθώρια εξοικονόμησης» στο προσωπικό. Σύμφωνα με το μεγαλύτερο σωματείο του κλάδου, την IG – Metall, οι συνακόλουθες αναδιαρθρώσεις μπορεί να επιφέρουν ως και 200.000 απολύσεις. Το μόνο σίγουρο είναι πως η εξέλιξη της τεχνολογίας, αντί να γίνεται ευλογία για τους εργαζόμενους, μετατρέπεται σε κατάρα, εξαιτίας ενός κοινωνικού συστήματος που βασίζεται στην εκμετάλλευση και τη μεγιστοποίηση του κέρδους, αδιαφορώντας για τη μοίρα όσων παράγουν τον πλούτο.

τΑ "ΓΕΡΑΚΙΑ" ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΙ ΓΥΡΕΥΑΝ ΣΤΗΝ ΝΟΡΒΗΓΙΑ ?

-ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΓΙΑΤΙ:


Η θέση του ΚΚ Νορβηγίας για τη ΝΑΤΟική άσκηση «Trident Juncture '18»
''Τα στρατιωτικά τους οχήματα κατέφθασαν στο Νότο και πήγαν οδικώς μέχρι το Τρόντχαϊμ, κάποια ακόμη βορειότερα στη Νορβηγία. Και πάλι πίσω.
Κομμάτι των ασκήσεων ήταν η λεγόμενη ολική άμυνα. Αυτό σημαίνει ότι ενέταξαν και πολίτες στις ασκήσεις τους. Μάθανε ακόμη και σε μικρά παιδιά πώς να αντιδρούν σε περίπτωση πολέμου. Ολα τα σπίτια έλαβαν λίστες με αναλώσιμα που έπρεπε να αγοράσουν για να επιβιώσουν. Περισσότερες από 500 αγωγές έγιναν από πολίτες μετά το τέλος της άσκησης. Οι άνθρωποι τρομοκρατήθηκαν βλέποντας στρατιώτες τόσο κοντά τους, και όχι στην τηλεόραση.''
Για την ΝΑΤΟικη άσκηση που έγινε στην ΝΟΡΒΗΓΙΑ και το τι ετοιμάζουν οι ιμπεριαλιστες διαβάστε τι είπε στον Ριζοσπάστη το ΚΚ ΝΟΡΒΗΓΙΑΣ !

Ζητήθηκε από το ΚΚ Νορβηγίας, για το δισέλιδο του «Ριζοσπάστη» για τις Ενοπλες Δυνάμεις, να μας σχολιάσει το θέμα σχετικά με τη ΝΑΤΟική άσκηση «Trident Juncture '18» στη Νορβηγία. 
Το ΚΚ Νορβηγίας μάς παραχώρησε το κείμενο που ακολουθεί:
«Η στρατιωτική άσκηση του NATΟ "Trident Juncture" (TJ) επιτέλους τελείωσε στη Νορβηγία. Ηταν η μεγαλύτερη άσκηση του σχηματισμού τα τελευταία 20 χρόνια. Για το ΚΚ Νορβηγίας δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς παρακολουθούμε στενά τις πολιτικές εξελίξεις.

Το ΚΚ Νορβηγίας θεωρεί ότι πρόκειται για φυσικό επακόλουθο της ΝΑΤΟικής πολιτικής για επέκταση στην Υφήλιο και λόγω των στόχων τους να εξασκηθούν για έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η στρατηγική πρώτου πλήγματος του ΝΑΤΟ για πολλά χρόνια αναφέρεται στα δόγματά του: Δεν χρειάζεται να περιμένουν να τους χτυπήσουν, θα χτυπήσουν εκείνοι πρώτοι. Το ΝΑΤΟ είναι ο επιθετικός παίχτης. Το ΚΚ Νορβηγίας παλεύει για να φύγει η χώρα μας από το ΝΑΤΟ.

Η Νορβηγία, δυστυχώς, γεωγραφικά αποτελεί μία άριστη περιοχή για να διεξαχθεί πόλεμος ενάντια στη Ρωσία, όμως ταυτόχρονα η Νορβηγία είναι μία αρκετά μεγάλη χώρα. Εάν αναποδογυρίσει κανείς τη Νορβηγία έχοντας στο χάρτη το δάχτυλό του στο Οσλο, θα φτάσει μέχρι την Ιταλία. Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος για τον οποίο πρέπει να εξασκηθούν, μεταξύ άλλων. Τα στρατιωτικά τους οχήματα κατέφθασαν στο Νότο και πήγαν οδικώς μέχρι το Τρόντχαϊμ, κάποια ακόμη βορειότερα στη Νορβηγία. Και πάλι πίσω.

Κομμάτι των ασκήσεων ήταν η λεγόμενη ολική άμυνα. Αυτό σημαίνει ότι ενέταξαν και πολίτες στις ασκήσεις τους. Μάθανε ακόμη και σε μικρά παιδιά πώς να αντιδρούν σε περίπτωση πολέμου. Ολα τα σπίτια έλαβαν λίστες με αναλώσιμα που έπρεπε να αγοράσουν για να επιβιώσουν. Περισσότερες από 500 αγωγές έγιναν από πολίτες μετά το τέλος της άσκησης. Οι άνθρωποι τρομοκρατήθηκαν βλέποντας στρατιώτες τόσο κοντά τους, και όχι στην τηλεόραση.

Η Ρωσία προσκαλέστηκε να παρακολουθήσει τις ασκήσεις. Το ΚΚ της Νορβηγίας δεν θεωρεί πιθανό η Ρωσία να επιτεθεί στη Νορβηγία, και δεν το θεωρούσαμε πιθανό ούτε πριν, ούτε μετά την άσκηση, όμως η ολοκληρωτική επιθετικότητα του ΝΑΤΟ ενισχύει τον κίνδυνο πολέμου κοιτώντας ολόκληρο το κάδρο.

Το θλιβερό είναι η παθητικότητα που βλέπουμε στα κινήματα ειρήνης, εκείνα των σοσιαλιστικών και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων. Το ΚΚ Νορβηγίας έχει εκκινήσει μία διαδικασία που πιστεύουμε ότι θα οδηγήσει σε μακρόχρονη αντίσταση στο ΝΑΤΟ μέσα στα κινήματα ειρήνης.

Η άσκηση "Trident Juncture" μάς επέτρεψε να συζητήσουμε για την ειρήνη, τον αφοπλισμό, την πολιτική για τα πυρηνικά όπλα και την ύπαρξη στρατιωτικών βάσεων πιο ανοιχτά και πιο εμπεριστατωμένα. Ακόμη και ο Τύπος και ηθοποιοί σατίρισαν τα "λάθη" του ΝΑΤΟ ή όταν προσπάθησαν να κουκουλώσουν τις πραγματικές επιδιώξεις με πέπλο μυστικότητας. Και αυτό είναι κάτι που βοηθάει στην περίπτωσή μας, καθώς ζούμε σε μία χώρα όπου το 75% του πληθυσμού θεωρεί το ΝΑΤΟ ως τη μόνη ουσιαστική άμυνα της Νορβηγίας. Το να κατηγορείται ο Πούτιν και η Ρωσία για καθετί που συμβαίνει, έχει γίνει ανέκδοτο.

Πρόκειται για μία καθημερινότητα για την οποία δεν μιλούν πολλοί άνθρωποι, πολλοί άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται τις έννοιες αυτές. Κοιτώντας τα γεγονότα σε ένα τοπικό επίπεδο, η άσκηση δεν είχε σοβαρές συνέπειες πέρα από υλικές και περιβαλλοντικές καταστροφές και οικονομικά βάρη. Κοιτώντας τη μεγαλύτερη εικόνα, ήταν μία άσκηση προκλητική και αποτέλεσε φόβητρο για τον πληθυσμό. Και βεβαίως, για εκείνους που ζουν δίπλα στις μόνιμες ΝΑΤΟικές βάσεις αυτό θα συνεχιστεί».

Από το 15ήμερο δισέλιδο για τους ένστολους, του «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου», 22 - 23 Δεκέμβρη 2018.

Σχετικά με το «Παγκόσμιο Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών για την ασφαλή, ομαλή και τακτική

μετανάστευση»

Από τη Σύνοδο στο Μαρακές για την υιοθέτηση του αντιδραστικού Συμφώνου για τη μετανάστευση
INTIME NEWS
Από τη Σύνοδο στο Μαρακές για την υιοθέτηση του αντιδραστικού Συμφώνου για τη μετανάστευση
Στις 10 Δεκέμβρη πραγματοποιήθηκε στο Μαρακές του Μαρόκου η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το «Παγκόσμιο Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών για την ασφαλή, ομαλή και τακτική μετανάστευση». Πρόκειται για ένα αντιδραστικό, φιλομονοπωλιακό και αντιμεταναστευτικό κείμενο, νομικά μη δεσμευτικό, το οποίο ορίζει 23 στόχους που τα συμβαλλόμενα μέρη - κράτη δηλώνουν ότι θα προωθήσουν για τη διαχείριση του Μεταναστευτικού. Η σύμπλευση της ΕΕ στις ίδιες απαράδεκτες κατευθύνσεις του Συμφώνου φανερώνεται και από το ότι εξαρχής δήλωσε πως θα συμμετάσχει στις σχετικές διαπραγματεύσεις. Το Ευρωκοινοβούλιο έσπευσε μάλιστα να καλωσορίσει την έγκρισή του.
Σειρά δημοσιευμάτων περιορίζουν τη συζήτηση γύρω από τις αποφάσεις αποχώρησης συγκεκριμένων αστικών κυβερνήσεων (ΗΠΑ, Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Αυστρία κ.ά.) στις οποίες συμμετέχουν φιλελεύθερες ή και ακροδεξιές πολιτικές δυνάμεις, προκειμένου να υπερασπιστούν το Σύμφωνο, να το εμφανίσουν ως μια δήθεν «κατάκτηση» για τα δικαιώματα των μεταναστών. Στην πραγματικότητα, αποπροσανατολίζουν για τις πραγματικές αντιδραστικές κατευθύνσεις του, οι οποίες μάλιστα επιχειρείται να «καλυφθούν» με την καταγραφή ορισμένων ελάχιστων και αυτονόητων δικαιωμάτων, που βρίσκονται πολύ πίσω από τις πραγματικές ανάγκες των μεταναστών και που έχουν καθαρά χαρακτήρα ευχολογίου και ανέξοδων διακηρύξεων.
Σύμφωνο - υπηρέτης της στρατηγικής για μετανάστευση στα «μέτρα» των επιχειρηματικών ομίλων
Από τις πρώτες γραμμές του Συμφώνου και συγκεκριμένα στην παράγραφο 6 ξεκαθαρίζονται οι πραγματικές στοχεύσεις του, καθώς ορίζεται ότι στηρίζεται στην παγκόσμια «Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη», η οποία στο όνομα της αντιμετώπισης της φτώχειας ανοίγει νέες αγορές και πεδία κερδοφορίας για τα μονοπώλια, ιδιαίτερα με τη διείσδυσή τους στις λεγόμενες «τρίτες χώρες», εντείνοντας την εργασιακή εκμετάλλευση.
Το δήθεν ...προοδευτικό Σύμφωνο, που αποτελεί μνημείο της λεγόμενης «επιλεκτικής μετανάστευσης», σπεύδει να καταγράψει ότι αποδέχεται την απαράδεκτη διάκριση ανάμεσα σε «νόμιμη» και «παράνομη» μετανάστευση, που και οι δύο βέβαια αξιοποιούνται από τους καπιταλιστές ανάλογα με τα συμφέροντά τους.
Χωρίς περιστροφές, ο στόχος 5 για την «ενδυνάμωση της διαθεσιμότητας και της ευελιξίας των διαδρόμων για νόμιμη μετανάστευση» τίθεται ως όρος για τη «διευκόλυνση της εργασιακής κινητικότητας», η οποία υπηρετεί την καπιταλιστική κερδοφορία. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 21 παρ. δ' αναφέρεται ότι τα συμβαλλόμενα κράτη θα πρέπει να προωθήσουν την «ανάπτυξη προγραμμάτων ευέλικτης εργασίας για τους μετανάστες, με γνώμονα τα δικαιώματα και το φύλο, σύμφωνα με τις τοπικές και εθνικές ανάγκες της αγοράς εργασίας και την προσφορά δεξιοτήτων σε όλα τα επίπεδα δεξιοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των προσωρινών, εποχιακών, κυκλικών και ταχέων προγραμμάτων σε τομείς έλλειψης εργατικού δυναμικού, παρέχοντας ευέλικτες, μετατρέψιμες και χωρίς διακρίσεις επιλογές θεώρησης και αδειών διαμονής, όπως για μόνιμη και προσωρινή εργασία, για πολλαπλές εισόδους για εκπαίδευση, για επιχειρήσεις, για επισκέψεις, για επενδύσεις και για επιχειρηματικότητα».
Για την προσέλκυση όχι μόνο φθηνού αλλά και εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, προωθείται η ανάπτυξη της συνεργασίας των κρατών για την «αποτελεσματική αντιστοίχιση των τοπικών και εθνικών αναγκών της αγοράς εργασίας με τις δεξιότητες των μεταναστών», που θα διευκολύνεται από τον στόχο 1 για τη «συγκέντρωση και αξιοποίηση ακριβών και αναλυτικών στοιχείων ως βάση για τις πολιτικές που στηρίζονται σε αποδεικτικάστοιχεία». Αυτό σημαίνει, όπως αναλύεται στο άρθρο 17 παρ. ι', ότι τα κράτη θα συγκεντρώνουν και θα ανταλλάσσουν στοιχεία προκειμένου να προχωρήσουν στην «ανάπτυξη και χρήση προφίλ μετανάστευσης ανά χώρα, τα οποία θα περιλαμβάνουν αναλυτικά στοιχεία για όλες τις πτυχές που σχετίζονται με τη μετανάστευση σε εθνικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, τη ζήτηση και τη διαθεσιμότητα δεξιοτήτων, τις οικονομικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις της μετανάστευσης, το κόστος, την υγεία, την εκπαίδευση, το επάγγελμα, τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας, τους μισθούς και τις ανάγκες των μεταναστών και των κοινοτήτων που λαμβάνουν, προκειμένου να αναπτυχθούν πολιτικές μετανάστευσης που βασίζονται σε τεκμήρια». Στον ίδιο σκοπό αντιστοίχισης αναγκών της αγοράς εργασίας - δεξιοτήτων θα συμβάλλει και ο στόχος 18 για την «επένδυση στις δεξιότητες και τη διευκόλυνση της αμοιβαίας αναγνώρισης δεξιοτήτων, προσόντων, ικανοτήτων».
Παραπέρα, ο στόχος 11 για τη «διαχείριση των συνόρων με έναν ολοκληρωμένο, ασφαλή και συντονισμένο τρόπο» απαριθμεί σειρά μέτρων για την ενίσχυση της καταστολής στα σύνορα και για την «πρόληψη της παράνομης μετανάστευσης». Μεταξύ άλλων τα συμβαλλόμενα κράτη δηλώνουν ότι θα προχωρήσουν στη «δημιουργία κατάλληλων δομών και μηχανισμών για αποτελεσματική, ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων, με τη διασφάλιση ολοκληρωμένων και αποτελεσματικών διαδικασιών διέλευσης των συνόρων, συμπεριλαμβανομένης της προκαταρκτικής εξέτασης των προσώπων που φτάνουν, της προκαταρκτικής ενημέρωσης από τους μεταφορείς επιβατών και της χρήσης τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών», καθώς και στην αναθεώρηση της νομοθεσίας τους προκειμένου να υπάρχουν «αναλογικές κυρώσεις» για τις «παράνομες διελεύσεις». Απαράδεκτο περιεχόμενο έχει και ο στόχος 13, ο οποίος αποδέχεται τη φυλάκιση μεταναστών, για το μόνο λόγο ότι δεν «χωράνε» στα κριτήρια επιλεξιμότητας των καπιταλιστών.
«Τακτική μετανάστευση» σημαίνει λοιπόν όσοι δεν κάνουν για φθηνή ως επί το πλείστον εργατική δύναμη για τα μονοπώλια να αντιμετωπίζουν καταστολή, κρατήσεις, απελάσεις, να πεθαίνουν στο δρόμο της μετανάστευσης και της προσφυγιάς.
Σημειώνεται ακόμη ότι στο άρθρο 40 προβλέπεται η «σύσταση μηχανισμού στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών» που θα ενισχύει τις «δυνατότητες και τη συνεργασία των κρατών - μελών» για την «αποτελεσματική εφαρμογή του Συμφώνου». Στο μηχανισμό αυτό, που θα συγκροτηθεί σε «εθελοντική βάση», θα συμμετέχουν μεταξύ άλλων «ο ιδιωτικός τομέας και φιλανθρωπικά ιδρύματα».
Οι αντιθέσεις γύρω από το Σύμφωνο
Η ανάδειξη του συγκεκριμένου θέματος που περιορίζεται στις αποφάσεις ή δηλώσεις αποχώρησης από το Σύμφωνο ορισμένων κρατών επιχειρεί να αποκρύψει το αντιδραστικό, υπέρ των εργοδοτών, αντιμεταναστευτικό περιεχόμενό του. Ιδιαίτερα στην ΕΕ, η σχετική συζήτηση (βλ. αποχώρηση Ουγγαρίας, Πολωνίας, Τσεχίας, Αυστρίας κ.ά.) αναπαράγεται και αξιοποιείται - ενόψει και των ευρωεκλογών - προκειμένου να εγκλωβιστεί η εργατική - λαϊκή συνείδηση στο κάλπικο δίλημμα περί «προόδου και συντήρησης». Με λίγα λόγια, αν «συντήρηση» υποστηρίζουν ότι είναι η μη υπογραφή του Συμφώνου, τότε «πρόοδος» ισχυρίζονται ότι είναι... το άνοιγμα και το κλείσιμο των συνόρων με αποκλειστικό κριτήριο τα κέρδη των μονοπωλίων, οι απελάσεις, η καταστολή.
Σε κάθε περίπτωση, τόσο η συμμετοχή όσο και η αποχώρηση από το Σύμφωνο εκφράζουν διαφορετικές τοποθετήσεις ως προς το τι εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα της αστικής τάξης του κάθε κράτους - μέλους. Η διαμόρφωση των όρων (αυστηροί, λιγότερο αυστηροί κ.λπ.) για την κίνηση του εργατικού δυναμικού είναι το εργαλείο που στρώνει το έδαφος της καπιταλιστικής κερδοφορίας, και από αυτήν τη σκοπιά υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Παράλληλα, βέβαια, οι αντιπαραθέσεις των κρατών - μελών στο Μεταναστευτικό - Προσφυγικό εκδηλώνουν πολλές φορές και συνδέονται με βαθύτερες αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ, ιδίως για τα ζητήματα της περαιτέρω «εμβάθυνσης» και «ολοκλήρωσης» της οικονομικής και νομισματικής ένωσης. Σε αυτό το πλαίσιο, η διεξαγόμενη πολιτική συζήτηση έφερε στην επιφάνεια υπάρχουσες αντιθέσεις όχι μόνο μεταξύ κρατών - μελών αλλά και στο εσωτερικό ορισμένων κρατών - μελών (π.χ. στη Σλοβακία, με την απειλή παραίτησης του υπουργού Εξωτερικών σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν υπογράψει, ή στο Βέλγιο, με την παραίτηση των υπουργών του εθνικιστικού κόμματος NVA από την κυβερνητική συμμαχία λόγω της διαφωνίας για την υπογραφή του Συμφώνου).
Είναι ξεκάθαρο βέβαια ότι ο κοινός σκοπός που υπηρετούν οι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου, η καπιταλιστική κερδοφορία, ανεξαρτήτως των διαφορετικών ενδεχομένως τοποθετήσεών τους για τη διαχείριση του Μεταναστευτικού - Προσφυγικού, τους κάνει να ομονοούν σε βασικές κατευθύνσεις που προωθούνται στο πλαίσιο αυτό, όπως είναι η ενίσχυση και η στρατιωτικοποίηση των συνόρων, που γίνεται όχι μόνο για την καταστολή σε βάρος μεταναστών και προσφύγων, αλλά και με τα μάτια στραμμένα στους εντεινόμενους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, που ανά πάσα στιγμή μπορούν να ανάψουν τη σπίθα πολεμικών εμπλοκών.
Η θέση του ΚΚΕ
Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή αποκάλυψε τον αντιδραστικό και αντιμεταναστευτικό χαρακτήρα τόσο του Συμφώνου όσο και της πολιτικής της ΕΕ στο Μεταναστευτικό - Προσφυγικό, καταγγέλλοντας τις πολιτικές δυνάμεις (σοσιαλδημοκράτες, φιλελεύθερους, εθνικιστές και κάθε λογής οπορτουνιστές) που αποπροσανατολίζουν προκειμένου να αποκρύψουν το αποκρουστικό πρόσωπο της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Σε συζήτηση του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με «τις κατευθυντήριες γραμμές της διαπραγμάτευσης της ΕΕ» για το Σύμφωνο, στις 17/4/2018, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος ανέδειξε ανάμεσα σε άλλα πως «τακτική μετανάστευση» για την ΕΕ είναι να ανοιγοκλείνει η κάνουλα, και όσοι μετανάστες περισσεύουν και δεν χρειάζονται άμεσα ως «καύσιμη ύλη» για τα κέρδη των ευρωπαϊκών μονοπωλίων να θεωρούνται «παράνομοι».
Το ΚΚΕ αναδεικνύει τις πραγματικές αιτίες που οδηγούν χιλιάδες στο δρόμο της μετανάστευσης και της προσφυγιάς: Τη φτώχεια και την εξαθλίωση, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Η καπιταλιστική κερδοφορία, που οι αστικές κυβερνήσεις υπηρετούν, είναι αυτή που γεννά τόσο τα κύματα προσφύγων και μεταναστών όσο και τις απαράδεκτες πολιτικές που εφαρμόζονται για την αντιμετώπισή τους.
Το ΚΚΕ καλεί τους εκατοντάδες χιλιάδες οικονομικούς μετανάστες που ζουν και εργάζονται σκληρά στη χώρα μας, τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες από τις πολιτικές της ΕΕ και τη συμφωνία ΕΕ - Ελλάδας - Τουρκίας, να παλέψουν μέσα από τα ταξικά συνδικάτα και τις άλλες λαϊκές συσπειρώσεις, να συμπορευθούν στον αγώνα με το ΚΚΕ έτσι ώστε: Να κλείσουν άμεσα τα hot spots. Να απεγκλωβιστούν οι πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά. Να μεταφέρονται στην ηπειρωτική χώρα, όπως και οι υπηρεσίες ασύλου. Εκεί να διατυπώνουν τα αιτήματα ασύλου κ.λπ., και σε σύντομο χρόνο να μεταβαίνουν στις χώρες προορισμού τους. Να δυναμώσει η αλληλεγγύη. Ανθρώπινες συνθήκες ζωής στους προσφυγικούς καταυλισμούς και τις δομές. Νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, με απλές και δωρεάν διαδικασίες. Ισότιμα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα. Απομόνωση των φασιστών και ρατσιστών.
Οι οικονομικοί μετανάστες και οι πρόσφυγες είναι θύματα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, όπως είναι και οι εργαζόμενοι της Ελλάδας και των άλλων καπιταλιστικών χωρών υποδοχής. Γι' αυτό και δεν έχουν τίποτε να χωρίσουν. Αντίθετα, έχουν κάθε λόγο να παλέψουν μαζί ενάντια στον κοινό αντίπαλο: Το κεφάλαιο, τις κυβερνήσεις του και τις διεθνείς συμμαχίες του, όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ.

Κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας και παραπέρα στρατιωτικοποίηση



Από την υπογραφή της PESCO πέρυσι
Από την υπογραφή της PESCO πέρυσι
Η ένταση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας της ΕΕ και η παραπέρα στρατιωτικοποίησή της, η πολύπλευρη προετοιμασία για συγκρούσεις με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και για επεμβάσεις όπου το επιτάσσουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων της, αποτελούν βασικά στοιχεία της παραπέρα αντιδραστικοποίησής της. Ταυτόχρονα, τα σχέδια αυτά γίνονται ένα ακόμα πεδίο όπου εκδηλώνονται οι σφοδρές αντιπαραθέσεις και τα αποκλίνοντα συμφέροντα τόσο ανάμεσα στα κράτη - μέλη της ΕΕ όσο και στο εσωτερικό του ευρωατλαντικού άξονα.
Ενταση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας
Η ίδια η «παγκόσμια στρατηγική» της ΕΕ παραπέμπει σε παραπέρα κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητάς της, ενώ έχει και ως κεντρική αντίληψη τη λεγόμενη «ολοκληρωμένη προσέγγιση» των συγκρούσεων και των «κρίσεων», ώστε για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις να αξιοποιούνται όλα τα μέσα, στρατιωτικά και αστυνομικά, δικαστικά, εμπορικά, η «αναπτυξιακή βοήθεια» κ.ο.κ.
Παράλληλα, η ΕΕ υιοθετεί το δόγμα των ΗΠΑ ότι η εξωτερική ασφάλεια συνδέεται άρρηκτα με την εσωτερική, χρησιμοποιώντας έτσι το κατάλληλο πρόσχημα για επεμβάσεις σε όλο τον κόσμο αλλά και για ένταση της καταστολής στο εσωτερικό, δίνει βάρος στη δυνατότητα «ταχείας αντίδρασης» με συνδυασμό στρατιωτικών και μη δυνατοτήτων, επιστρατεύει στην κατεύθυνση αυτή όλο το πλέγμα των μηχανισμών καταστολής, στο όνομα της καταπολέμησης της «τρομοκρατίας», των «υβριδικών απειλών» κ.λπ.
Τα παραπάνω αποτυπώθηκαν και στις συζητήσεις που έγιναν πρόσφατα στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, με συμμετοχή και των υπουργών Αμυνας, καθώς και στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, με το Προσφυγικό να αναδεικνύεται σε ένα από τα βασικά προσχήματα ώστε η ιμπεριαλιστική ένωση να πατήσει πόδι σε ζώνες όπου διακυβεύονται συμφέροντα των επιχειρηματικών της ομίλων.
Εξάλλου, με βάση την «Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας» (ΚΠΑΑ) και την «Παγκόσμια Στρατηγική» της ΕΕ, τα τελευταία 8 χρόνια αναπτύχθηκαν 24 στρατιωτικές επεμβάσεις της ΕΕ σε 3 ηπείρους και αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη 16 επιχειρήσεις της ανά τον κόσμο.
Η «Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία»
Σε αυτό το φόντο και ενώ οι σχέσεις με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα οξύνονται, η ιμπεριαλιστική ένωση, με «πρωτοστάτες» τις Γερμανία και Γαλλία, κάνει προσπάθεια να αναπτύξει τις «αυτοτελείς» στρατιωτικές της δυνατότητες.
«Εμβληματικότερη» τέτοια περίπτωση είναι η λεγόμενη «Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία» (PESCO), που έχει αποφασιστεί ήδη από το Δεκέμβρη του 2017. Αφορά την εξέλιξη νέων όπλων και άλλων μέσων, ενώ θα είναι στενά συνδεδεμένη με τη «Συντονισμένη Αμυντική Αναθεώρηση» - ένα είδος στρατιωτικού «ευρωπαϊκού εξαμήνου» - όπου θα καθορίζονται οι στόχοι και θα ελέγχεται η υλοποίηση των Εθνικών Σχεδίων Εφαρμογής.
Ηδη τα σχέδια στο πλαίσιο της PESCO, που την περασμένη άνοιξη ξεκίνησαν από 17, πλέον φτάνουν τα 34, όπως καταλήχτηκε στην πιο πρόσφατη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας της ΕΕ το Νοέμβρη, ενδεικτικό κι αυτό της «ταχύτητας» που ανεβάζουν τα ευρωενωσιακά επιτελεία.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει δηλώσει ήδη συμμετοχή σε 14 από τα 34 συνολικά «συνεργατικά σχέδια» της ΕΕ, ενώ από κοινού με την Κύπρο έσπευσε να δηλώσει την Ελλάδα φιλοξενούσα χώρα της σχολής πρακτόρων της ΕΕ, αναδεικνύοντας την πρεμούρα της αστικής τάξης να παίξει «πρωταγωνιστικό ρόλο» στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό για το λαό.
Η ΕΕ έχει προϋπολογίσει πακτωλό χρημάτων γι' αυτές τις υποθέσεις. Ειδικότερα, στο πλαίσιο της PESCO, η Κομισιόν έχει προβλέψει για την περίοδο 2021 - 2027 συγχρηματοδότηση από τον κοινοτικό προϋπολογισμό για την έρευνα, την τεχνολογία και την ανάπτυξη στρατιωτικών προγραμμάτων, ύψους 13 δισ. ευρώ.
Το κονδύλι αυτό, που όλα δείχνουν ότι θα αυξηθεί και παραπέρα, εντάσσεται στο λεγόμενο Ευρωπαϊκό Ταμείο Αμυνας, που επιχειρώντας να δώσει απάντηση στην υστέρηση της ΕΕ σε σχέση με τους ανταγωνιστές της στον τομέα της πολεμικής βιομηχανίας (παρότι βρίσκεται στη δεύτερη θέση σε σύνολο πολεμικών δαπανών), θα τροφοδοτήσει με «ζεστό» χρήμα τους σχετικούς μονοπωλιακούς ομίλους, για την προώθηση συνεργασιών παραγωγής και διάθεσης κοινών οπλικών συστημάτων, σε τομείς όπως η κατασκευή μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones), κρυπτογραφημένων λογισμικών, μεταφορές στρατιωτικών δυνάμεων κ.ά.
Σημειωτέον, πρόσφατα η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας αποκάλυψε ότι η Γερμανία και η Γαλλία επεξεργάζονται νέες προτάσεις για την ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αμυνας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θέλουν να γίνουν η κινητήριος δύναμη της ευρωπαϊκής αμυντικής ένωσης και να θέσουν σε εφαρμογή το Αμυντικό Ταμείο με έξυπνο τρόπο».
Στρατιωτική κινητικότητα
Παράλληλα, τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία της ΕΕ προωθούν τα σχέδια της λεγόμενης «στρατιωτικής κινητικότητας», την οποία χαρακτηρίζουν «κεντρικό στρατηγικό εργαλείο» για τον ενεργότερο ρόλο που θέλει να παίξει η ιμπεριαλιστική ένωση σε παγκόσμιο επίπεδο.
Οπως χαρακτηριστικά λεγόταν σε έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου που υπερψηφίστηκε προ ημερών: «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (...) λαμβάνοντας υπόψη ότι η συλλογική ασφάλεια και άμυνα των κρατών - μελών της ΕΕ και η ικανότητά τους να παρεμβαίνουν σε κρίσεις στο εξωτερικό εξαρτώνται ουσιαστικά από την ικανότητα μετακίνησης των στρατευμάτων και του μη στρατιωτικού προσωπικού διαχείρισης κρίσεων, της μετακίνησης του υλικού και του εξοπλισμού στο έδαφος άλλων κρατών - μελών και εκτός της ΕΕ, ελεύθερα και ταχέως (...) υπογραμμίζει ότι η στρατιωτική κινητικότητα αποτελεί ένα κεντρικό στρατηγικό εργαλείο, το οποίο επιτρέπει στην ΕΕ να επιδιώκει τα συμφέροντά της στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας αποτελεσματικά και με τρόπο συμπληρωματικό με άλλους οργανισμούς, όπως το ΝΑΤΟ».
Η στρατιωτική κινητικότητα ήταν εξάλλου και ο υπ' αριθμόν 1 στρατηγικός στόχος του ΝΑΤΟ για το 2018, αναδεικνύοντας την ευθυγράμμιση εδώ βασικών στοχεύσεων των δύο πόλων του ευρωατλαντικού άξονα, στην ανάγκη τους να βελτιώσουν υποδομές και να απαλείψουν γραφειοκρατικές διαδικασίες, επιτρέποντας την ταχύτερη μετακίνηση δυνάμεών τους στα ανατολικά και στα νότια, ειδικότερα σε ό,τι αφορά την επιθετική διάταξη των ΝΑΤΟ και ΕΕ απέναντι στη Ρωσία, όχι μόνο στη συνοριογραμμή στην Ανατολική Ευρώπη αλλά και στις θέσεις που παίρνει, μαζί και η Κίνα, στην Ανατολική Μεσόγειο.
Από την εν λόγω έκθεση, ωστόσο, δεν λείπουν και διαπιστώσεις ακριβώς για τις αντιθέσεις που οξύνονται ανάμεσα στα κράτη - μέλη της ΕΕ, αλλά και ανάμεσα σε ΗΠΑ και ΕΕ, βάζοντας επιπλέον εμπόδια στην πιο γρήγορη υλοποίηση των σχεδιασμών. Ετσι, υπογραμμίζεται με νόημα ότι «η κατανόηση του κοινού στρατηγικού στόχου και της ανάπτυξης ενός κοινού σχεδίου και της συνεργασίας μεταξύ των κρατών - μελών είναι απολύτως ζωτικής σημασίας για την επιτυχία» του σχεδίου, ενώ οι αντιθέσεις αυτές αποτυπώνονται και στην «απογοήτευση» των συντακτών του κειμένου «για τη διαρκή απουσία μιας λευκής βίβλου της ΕΕ για την άμυνα, που θα μπορούσε να παρέχει μια οριζόντια αίσθηση σκοπού».
Σχέσεις σύνθετες και αντιφατικές
Οι αντιθέσεις, που «βγάζουν μάτι», αποτυπώνονται τόσο στην αντιπαράθεση γύρω από τον προσανατολισμό και την ταχύτητα με την οποία προχωράνε τα σχέδια αυτά όσο και στις σχέσεις της ΕΕ με το ΝΑΤΟ. Επίσης, στις «ενστάσεις» των ΗΠΑ για την ανάπτυξη των «αυτοτελών» ικανοτήτων της ΕΕ.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, τη μέρα της υπογραφής της συμφωνίας από 23 χώρες της ΕΕ για την PESCO, το Δεκέμβρη 2017, δήλωσε: «Υπάρχει μία σαφής συμφωνία που θα περιληφθεί στο έγγραφο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με την οποία η κοινή άμυνα αποτελεί αποστολή του ΝΑΤΟ και μόνο του ΝΑΤΟ».
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο ίδιος ο γγ του ΝΑΤΟ έχει σπεύσει ουκ ολίγες φορές να τονίσει ότι η ανάπτυξη των ευρωενωσιακών στρατιωτικών δυνατοτήτων είναι ευπρόσδεκτη, καθώς θα ενισχύσει συνολικά το οπλοστάσιο του ΝΑΤΟ, αλλά πρέπει να γίνεται «συμπληρωματικά» και όχι «ανταγωνιστικά» προς το ΝΑΤΟ.
Τα ίδια καταγράφονται και στις σχετικές αποφάσεις της ΕΕ, αλλά και στην Κοινή Δήλωση ΕΕ - ΝΑΤΟ που υπεγράφη στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες τον περασμένο Ιούλη, προωθώντας παραπέρα τη στρατηγική συνεργασία της ΕΕ με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ σε μια σειρά από τομείς.
Συνολικά, όπως αποτυπώνουν και τα παραπάνω, οι σχέσεις της ΕΕ με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ είναι σύνθετες και αντιφατικές. Συνυπάρχει η συνεργασία και αξιοποίηση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της ΝΑΤΟικής πολεμικής μηχανής με τα αντιτιθέμενα γεωπολιτικά συμφέροντα και τις διεθνείς συμμαχίες των αστικών τάξεων των κρατών - μελών, ιδίως των ισχυρότερων καπιταλιστικών χωρών.
Χαρακτηριστικά είναι και τα όσα καταγράφονται σε πρόσφατη έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για την ΚΠΑΑ, όπου σημειώνεται ότι το Ευρωκοινοβούλιο «υπογραμμίζει τη σπουδαιότητα των διατλαντικών δεσμών για την ασφάλεια και την άμυνα των δημοκρατιών της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής· εκφράζει, ωστόσο, την ανησυχία του για την τρέχουσα κατάσταση αυτής της σχέσης και καλεί όλες τις υπεύθυνες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού να ενισχύσουν περαιτέρω και όχι να υπονομεύσουν την κρίσιμη αυτή σχέση, τονίζει την ανάγκη να αποφευχθούν δευτερογενείς επιπτώσεις στους διατλαντικούς δεσμούς ασφάλειας εξ αφορμής των πρόσφατων δυσκολιών στον τομέα των εμπορικών σχέσεων», ενώ «τονίζει ότι οι πολυμερείς σχέσεις, στις οποίες η Ευρώπη είναι βαθιά προσηλωμένη, τίθενται όλο και περισσότερο υπό αμφισβήτηση από τη στάση των ΗΠΑ και άλλων παγκόσμιων δυνάμεων».

TOP READ