6 Σεπ 2015

Μέσα και έξω απ΄ τα όρια του αστικού συστήματος διακυβέρνησης…

 Μέσα και έξω απ΄ τα όρια του αστικού συστήματος διακυβέρνησης…

Χμ έχει η «Πράβντα» εκπτωτικά κουπόνια για τα άπαντα του Λένιν… ενδιαφέρον
Γράφει ο Λένιν στο «Κράτος και Επανάσταση»:

Κοιτάξτε οποιαδήποτε κοινοβουλευτική χώρα, από την Αμερική ως την Ελβετία, από τη Γαλλία ως την Αγγλία, τη Νορβηγία κλπ: το καθαυτό «κρατικό» έργο διεξάγεται στα παρασκήνια και το επιτελούν οι διευθύνσεις των υπουργείων, τα γραφεία και τα επιτελεία. Στα κοινοβούλια απλώς φλυαρούν με αποκλειστικό σκοπό να ξεγελούν τον «απλό λαό»[1]
 
Εξηγεί θα λέγαμε το παραπάνω απόσπασμα, το γιατί δεν είναι ασύμβατο μέσα στον «ύψιστο θεσμό» της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, το κοινοβούλιο ντε, να βρίσκεται κάθε καρυδιάς καρύδι. 
Γραφικοί όπως ο Ταμήλος και ο Μιχελογιαννάκης (κάτι τέτοιοι κάνουν τον Λεβέντη να περνιέται για σοβαρός πολιτικός), εγκληματίες όπως ο Λαγός και ο Μιχαλολιάκος, άτομα με παραφουσκωμένο εγώ όπως η Κωνσταντοπούλου ο Βαρουφάκης και ο Τατσόπουλος, μπαρουφολόγοι όπως ο Ζουράρης…κ.α.

Τέτοιοι βέβαια πάντα υπήρχαν – ίσως όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό – ενώ με την εξέλιξη των media (εναλλακτικών και μη) και το αυξημένο ενδιαφέρον του κοινού για την κουτσομπολοπολιτική, η φωνή του κάθε μαλάκα οδηγεί σε face palm ολόκληρη την επικράτεια. Συμβάλει βέβαια και το ότι σε περιόδους κρίσης όπως η δική μας, πρέπει να δικαιολογηθούν ακόμη περισσότερα αδικαιολόγητα, οπότε σε αυτές τις συνθήκες το μαχαίρι της γελοιότητας και του μασκαράτου φτάνει στο κόκκαλο….και το κόβει!

«…στης βουλής τα έδρανα αχ και εγώ να έκλανα..» (Πανούσης, όχι ο μαλάκας ο υπουργός, ο άλλος μαλάκας ο τραγουδοποιός). Βέβαια στην φώτο δεν κάθεται στο θρόνο ο Β. Λεβέντης αλλά ό Ισαάκ Ασίμωφ, όμως μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό, δεν βρίσκετε;  
Δύσκολο να μη συμφωνήσει κανείς, πως αυτά που συνήθως συζητιόνται στην βουλή μικρή σχέση έχουν με τον «πραγματικό κόσμο» δηλαδή με την καθημερινή εμπειρία του καθένα από εμάς. Εκτός βέβαια και αν αφορούν στην ψήφιση μέτρων που εκεί τα «ναι σε όλα» έχουν άμεσο και πραγματικό αντίκτυπο στη ζωή μας. Κατά τα άλλα οι υποσχέσεις και ο αποπροσανατολισμός δίνουν και παίρνουν. Έτσι για παράδειγμα η Ζωή αφήνει να εννοηθεί πως αν οι διαδικασίες γίνονταν «νομότυπα» (κατά πως έχει αυτή το νομότυπα στο κεφάλι της) όλα θα πάνε καλά, λες και άμα ταράξεις την καπιταλιστική κρίση στην νομιμότητα αυτή θα εξαφανιστεί. Οι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ότι αν δεν υπήρχε η διαφθορά όλα θα ήταν καλύτερα, ξεχνούν βέβαια ότι τη διαφθορά οι ίδιοι την υπηρέτησαν με συνέπεια τόσα χρόνια, ξεχνούν επίσης ότι καπιταλισμός χωρίς διαφθορά δεν γίνεται. Κάποιοι άλλοι τα ρίχνουν στο νόμισμα, ενώ δεν λείπουν και οι τοποθετήσεις περί «κρίσης ήθους» και «κρίσης πνεύματος» (όχι ότι δεν παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα, όμως είναι περισσότερο συμπτώματα και λιγότερο αιτίες). Γενικότερα όλοι σκίζουν μνημόνια μέχρι να έρθει η ώρα να τα ψηφίσουν, και όλοι υπόσχονται στον λαό λαγούς με «Πετρόχειλους» αλλά οι μόνες υποσχέσεις που κρατούν είναι εκείνες απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο, ορατών τε πάντων και αοράτων.

«Ε τότε ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο;» θα αναρωτηθεί δίκαιως κάποιος!

Μα αυτοί που έχουν την πραγματική εξουσία στα χέρια τους, αυτοί στους οποίους ανήκει ο πλούτος, αυτοί για τους οποίους η μεγάλη μητέρα Ευρωπαική Ένωση βγάζει εγκυκλίους και οδηγίες (διότι οσο περισσότερο το κεφάλαιο συγκεντροποιείται και διεθνοποιείται, τόσο περισσότερο χρησιμοποιεί γραφειοκρατικούς οργανισμούς και οργανισμούς επιβολής που ξεπερνούν τα σύνορα του «έθνους-κράτους»), ενώ οι εθνικές κυβερνήσεις με τη σειρά τους νομοθετούν. Οι κρατικοί και διακρατικοί οργανισμοί δεν είναι παρά εργαλεία στα χέρια αυτών των λίγων και πάμπλουτων, η διαφορετικά κάποιων απρόσωπων μονοπωλίων. Και έτσι δεν έχει σημασία αν εσύ θέλεις να σκίσεις το μνημόνιο, διότι όσο επιτρέπεις στο τραπεζικό κεφάλαιο να κρατά αυτό στα χέρια του τα κλειδιά της οικονομίας, τόσο αυτό θα σε στήνει στον τοίχο και θα σου λέει τι να κάνεις, άσχετο με το ποιές μπορεί είναι οι προθέσεις σου(αν και η πολιτική δεν έχει παρθένες). Όσο επιτρέπεις το βιομηχανικό, το τραπεζικό, το ναυτιλιακό κεφάλαιο να υπάρχει και να είναι συγκεντρωμένο σε λίγα χέρια, τόσο αυτά τα χέρια θα σου κουνάνε τα νήματα σαν μαριονέτα, είτε λέγεσαι κυβέρνηση, είτε κράτος, είτε Ευρωπαϊκή Ένωση. Όσο μένεις προσδεμένος σε αυτούς είσαι ένα με αυτούς πάει και τελείωσε!
Ελάτε τώρα, παραδεχθείτε το ότι το δικό μας μνημόνιο είναι μια στάλα πιο καλό!
Κάποιοι ίσως θα ισχυριστούν ότι αυτή η από τα πάνω επιβολή είναι «ασθένεια» των ημερών μας και ότι παλιότερα υπήρχε περισσότερη ελευθερία κινήσεων, όμως ο ισχυρισμός αυτός είναι παντελώς λάθος. Η επιβολή πάντα υπήρχε, απλά ανάλογα τις συνθήκες είναι περισσότερο ή λιγότερο ορατή. Σε περιόδους για παράδειγμα που ο καπιταλισμός βρίσκεται σε ανάπτυξη η επιβολή αυτή γίνεται λιγότερο αντιληπτή διότι δεν χρειάζεται -η αστική τάξη- να δείξει το χειρότερο της εαυτό. Σε περιόδους κρίσης όμως, που οι ίδιοι οι «μεγάλοι παίκτες» αντιμετωπίζουν αντικειμενικά προβλήματα και οξύνεται ο ανταγωνισμός ανάμεσα στα μονοπώλια, το σύστημα θα δείξει και τα δόντια του και τα νύχια του και τα ******* του. 

Και αυτό σημαίνει ότι θα παρθούν βάρβαρα μέτρα, με περισσότερο ή λιγότερο δημοκρατικοφανείς τρόπους (λέγε με πράξη νομοθετικού περιεχομένου), το κράτος δεν θα διστάσει να χτυπήσει στο ψαχνό διαδηλωτές, να φυλακίσει συνδικαλιστές, να τρομοκρατήσει, να απειλήσει, να ξεπεράσει καθένα από τα όρια που είχαν τεθεί την περίοδο των «παχιών αγελάδων». Και επειδή σε περιόδους οικονομικής κρίσης ο χρόνος γίνεται πιο πυκνός, και επειδή η οικονομία συνδέεται με τα πάντα, αυτή η καταστολή και η καταπίεση με όλες της τις μορφές, εκδηλώνεται ραγδαία και σε όλες τις «σφαίρες» της καθημερινότητας.

Το κοινοβούλιο, για να επανέλθουμε στα πιο πάνω, οι αστοί το θέλουν στο βαθμό που μπορεί να τους εξυπηρετήσει, το ίδιο και τους δημοκρατικούς θεσμούς που αυτό εκπροσωπεί. Όταν η δουλειά δεν μπορεί να γίνει με επίφαση δημοκρατικότητας, επιστρατεύεται κάθε απαραίτητο μέσο για να εκβιαστεί το αποτέλεσμα εκείνο που θα εξυπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας…και ποιός το χέζει το σύνταγμα, και ποιός τους γαμεί τους νόμους…δεν πα να ωρύεται η Ζωή, δεν πα να δακρύζει ο Αλέξης, το ίδιο που τους κάνει, ακόμα και αν πραγματικά το επιθυμούσαν, δεν έχουν τη δύναμη να επιβληθούν!
Εγω βούλωμαι, εσυ βούλεσαι, αυτός βούλεται… άστο βούλιαξε
Και αν δεν έχουν οι κοινοβουλευτικοί μας εκπρόσωποι και η κυβέρνηση τη δύναμη να επιβληθεί τότε ποιός την έχει; 
Πρώτα από όλα ας απαντήσουμε σε ένα άλλο ερώτημα, από που πηγάζει αυτή η δύναμη; Πηγάζει από το κοινοβούλιο; Όχι, δεν βρίσκεται εκεί η πηγή της δύναμης, η πηγή της δύναμης, και άρα της εξουσίας βρίσκεται στην παραγωγή, βρίσκεται στην εργασία, και πάνω σε αυτή τη δύναμη υψώνονται και τροφοδοτούνται οι εκάστοτε θεσμοί, μαζί και αυτός του κοινοβουλίου. Άρα ένα ερώτημα που προκύπτει είναι ποιός την κατέχει αυτή τη δύναμη; Και η απάντηση είναι ότι στο καπιταλιστικό σύστημα είναι μια χούφτα ανθρώπων κάθε φορά που κατέχουν τους τίτλους ιδιοκτησίας και όλα εκείνα τα νομότυπα μέσα που λένε ότι η δύναμη αυτή τους ανήκει, άρα τους ανήκει και η εξουσία, ή τέλοσπαντων με κάποιο τρόπο βρίσκεται μεταξύ τους κατανεμημένη. Την δύναμη αυτή που έχουν συσσωρεύσει και που έχουν τους τίτλους ιδιοκτησίας που τους «νομιμοποιεί» ας την ονομάσουμε κεφάλαιο. 

Μπορεί όμως μια χούφτα ανθρώπων από μόνη της να παράξει όλη αυτή τη δύναμη, όλον αυτόν τον πλούτο, όλο αυτό το κεφάλαιο; Όχι αυτό δεν είναι με τίποτα δυνατόν! Την δύναμη αυτή, το κεφάλαιο, που τους επιτρέπει να ασκούν εξουσία, την παράγουμε όλοι εμείς, αλλά την καρπώνονται εκείνοι, με αποτέλεσμα η ίδια η δική μας δύναμη, όταν την διαχειρίζονται οι πλούσιοι, να καταλήγει να μας εναντιώνεται. Βέβαια υπάρχει ένα ολόκληρο σύστημα δομημένο με καθορισμένες σχέσεις μεταξύ αυτών που έχουν και εκείνων που δεν έχουν αλλά και όλων μεταξύ τους, οι οποίες καθορισμένες σχέσεις αναπαράγουν και αυτή καθ αυτή την εκμετάλλευση. Και για να μην αμφισβητήσει με αξιώσεις ο λαός την ισχύ αυτών των τίτλων ιδιοκτησίας και τον νομότυπων διαδικασιών οι αστοί «δημιούργησαν» το αστικό κράτος, που βέβαια δεν αποτελεί την πρώτη μορφή κρατικής εξουσίας, αλλά αποτελεί εκείνη που αντιστοιχεί στο καπιταλιστικό σύστημα.

Διότι κράτος ήταν και το Βυζαντινό, όμως εξέφραζε άλλα οργανωμένα συμφέροντα (αριστοκρατία, Δυνατοί, κλήρος/εκκλησία, στρατιωτική ελίτ κ.α)
Βέβαια οι ίδιοι οι αστοί δεν λένε, «το κράτος υπάρχει για να μας εξυπηρετεί και να διαφυλάσσει τα προνόμια μας, δηλαδή να νομιμοποιεί τον πλούτο μας και να εξασφαλίζει ότι κανείς δεν θα αμφισβητήσει τους τίτλους ιδιοκτησίας μας», δεν λένε ότι με το κράτος, που έχει το μονοπώλιο της βίας (στρατός, αστυνομία, φυλακές), και που είναι όπλο στα χέρια τους, κρατάνε το κεφάλι των μαζών χαμηλωμένο υπό την απειλή αποσύνδεσης του από το υπόλοιπο σώμα. Αντίθετα επικαλούνται θεωρίες, όπως αυτή του «κοινωνικού συμβολαίου», για να θεμελιώσουνε και να νομιμοποιήσουνε ιδεολογικά/θεωρητικά, την καθόλου τυφλή κρατική εξουσία που σε αυτούς κάνει τα γλυκά μάτια ενώ κοιτά το λαό με άγριο βλέμμα. Η θεωρία του κοινωνικού συμβολαίου (που θεμελιώθηκε από διάφορους διανοητές όπως ο Τζών Λοκ, ο Τόμας Χόμπς, ο Ρουσσώ κ.α) υποστηρίζει σε γενικές γραμμές ότι ο κάθε πολίτης παραχωρεί μέρος της ελευθερίας του στο κράτος, επειδή καταλαβαίνει ότι χωρίς την διαιτησία του κράτους ή κοινωνία θα ήταν χάος και θα επικρατούσε αναρχία(όχι η αναρχία ως πολιτική θεωρία). 

Το πρόβλημα είναι ότι σε αυτό το παιχνίδι δεν παίζουν όλοι με τους ίδιους κανόνες, ούτε και έχει ο καθένας μας στην πραγματικότητα την επιλογή να μην παραχωρήσει μέρος της ελευθερίας του. Αν δεν την παραχωρήσει, δηλαδή αν δεν συμμορφωθεί με τους νόμους, θα έρθει σε σύγκρουση με το κράτος και μαντέψτε ποιος θα κερδίσει. Αντίθετα οι «δυνατοί» μπορούν και να παρανομούν ασύγκριτα πιο εύκολα και να μην τιμωρούνται, μπορούν να ορίζουν σε μεγάλο βαθμό οι ίδιοι τους κανόνες του παιχνιδιού, να διαμορφώνουν δηλαδή τόσο τους «έντυπους» όσο και τους «άτυπους» νόμους. Είναι άλλωστε αστοί και το κράτος είναι αστικό…δηλαδή ιστορικά δεμένο στα συμφέροντα της τάξης τους.
Το κράτος ακριβώς τη στιγμή που καταπολεμά το χάος
Τώρα να σημειώσω ότι δεν πρέπει να ταυτίζεται το αστικό κράτος με την κοινοβουλευτική δημοκρατία, θέλω να πω ότι το ναζιστικό κράτος δεν ήταν μη αστικό κράτος, ούτε και την περίοδο της χούντας το κράτος έπαψε να είναι αστικό. Επίσης το κράτος δεν πρέπει να ταυτίζεται με την εκάστοτε κυβέρνηση, η κυβέρνηση του ενός ή του άλλου τύπου είναι ένα από τα συστατικά του, όμως το αστικό κράτος είναι κάτι μεγαλύτερο και πιο πολύπλοκο. 

Αν διακρίνεται ένα χαρακτηριστικό όμοιο και απαράλλαχτο σε όλα τα αστικά κράτη, που αποτελεί δηλαδή και ένα από τα ιδιαίτερα τους γνωρίσματα, είναι ότι υπάρχουν για να εξασφαλίζουν την επιβολή της αστικής τάξης πάνω στην εργατική, ή πιο απλά και λίγο απλοϊκά, την επιβολή των πλουσίων πάνω στους φτωχούς. Για να το πετύχουν αυτό θα μεταχειριστούν όλα τα μέσα. Αυτό εμείς οι κομμουνιστές το λέμε «δικτατορία των μονοπωλίων»(μιας και ο καπιταλισμός βρίσκεται στο μονοπωλιακό του στάδιο), και θέλουμε να καταλύσουμε αυτήν την δικτατορία με μια άλλη δικτατορία, τη «δικτατορία του προλεταριάτου». 

Αν πάλι υπάρχει κάτι που να χαρακτηρίζει αυτού του τύπου τη δικτατορία είναι πως έχει σαν σκοπό να εξασφαλίσει ότι η εργατική τάξη θα μπορεί να επιβάλλεται στην αστική κατά την περίοδο της σοσιαλιστικής οικοδόμησης. Βέβαια για να φτάσουμε μέχρι εκεί πρέπει πρώτα η εργατική τάξη και τα σύμαχα με αυτήν στρώματα να δώσουν ένα καθοριστικό χτύπημα στην αστική τάξη, αυτό το χτύπημα ας το ονομάσουμε επανάσταση, το πως πάλι θα φτάσουμε μέχρι την επανάσταση αποτελεί μακριά κουβέντα και οι απόψεις διίστανται. Ας πούμε όμως χοντρικά ότι αυτό θα γίνει όταν μια κρίσιμη μάζα από τους εργάτες / εργαζόμενους / σύμμαχα στρώματα, θα συνειδητοποιήσουν την ταξική τους θέση, θα αναγνωρίσουν τον αντίπαλο τους (την αστική τάξη δηλαδή), και θα αποφασίσουν οργανωμένα να την ανατρέψουν (σύμφωνα τουλάχιστον με την Μαρξιστική-Λενινιστική θεωρία)… Τώρα μην αρχίσω τα περί υποκειμενικών και αντικειμενικών παραγόντων και περί επαναστατικής κατάστασης διότι θα το χάσουμε, αν δεν το έχουμε χάσει ήδη, αν δεν το έχω χάσει εγώ δηλαδή:)

Θα σταματήσω εδώ τον συλλογισμό μου, τον οποίο με αφετηρία το τσιτάτο του Λένιν ομολογώ πως τον άφησα να αμοληθεί ελευθέρως προς την κατεύθυνση που αμολήθηκε, όχι ότι απομακρύνθηκε και πολύ από τον Λένιν ή από τον Μαρξ για να πούμε την αλήθεια… Το άρθρο μπορεί να ξεφεύγει λίγο από την εκλογολογία των ημερών αλλά θεωρώ πως βάζω κάποια ζητήματα πιο διαχρονικά και πιο θεμελιώδη, όχι εγώ δηλαδή, ο Λένιν και ο μπαρμπά Κάρολος, τους οποίους ελπίζω να μην παραφράζω άθελα μου.

Να σκάσουν οι εχθροί μας που ισχυρίζονται πως εμείς οι ΚΚΕδες δεν κάνουμε τίποτα άλλο πέρα από το να λέμε όχι σε όλα και ότι κατηγορούμε τον καπιταλισμό αλλά δεν προτείνουμε και κάτι εναλλακτικό… Στην πραγματικότητα δεν είναι πως δεν ξέρουν τι λέμε , απλά είναι ότι αυτό που λέμε δεν τους αρέσει, οπότε όταν μας ζητούν διακαώς να προτείνουμε κάτι διαφορετικό, δεν θέλουν να είναι διαφορετικό ως προς τον καπιταλισμό, αλλά διαφορετικό ως προς το ότι επαναστατικό έχει η θεωρία μας για αυτό και ποτέ δεν είναι ικανοποιημένοι. Κάντο όπως ο Σύριζα δηλαδή, και ο Λαφάζα, και οι Αράν Αράς, και τόσοι άλλοι απολογητές που προηγήθηκαν αυτών, και όπως αυτοί που θα ακολουθήσουν…

Λαγωνικάκης Φραγκίσκος (Poexania)
αναδημοσίευση από poexania.wordpress.com

Είναι με τον καπιταλισμό ηλίθιε

 Είναι με τον καπιταλισμό ηλίθιε

Στον ελληνικό στρατό, οποιαδήποτε φυσική παρουσία κοντά στην ηλικία σου, τα ενδιαφέροντα και τη νοοτροπία σου είναι πολύτιμο αποκούμπι και στήριγμα –κάτι σαν το Κουκουέ. Κι αν μιλάμε για πολιτική, κοντά σου σημαίνει απλά να ασχολείται με αυτήν ή να δηλώνει κάτι αριστερό, γενικά κι αόριστα, για να μπορείς να πιάσεις στοιχειωδώς μια συζήτηση, να μαλώνετε και από μέσα σου να τον ευγνωμονείς: σε ευχαριστώ ρε φίλε, που είσαι εδώ να βριζόμαστε, γιατί δε θα την πάλευα κάστανο...

Θεωρητικά η πολιτική συζήτηση απαγορεύεται εντός στρατεύματος, ντεμέκ για να διασφαλίζει πως δε θα ξανάχουμε στρατιωτική χούντα –λες και την κρίσιμη ώρα, δε θα κληθούν οι ένοπλες δυνάμεις να καθαρίσουν για το αστικό καθεστώς. Αλλά στην πράξη επιβάλλεται, για να μπορέσεις να αντέξεις το φανταρικό, αν και είναι σχετικά δύσκολο να βρεις άνθρωπο να την ανοίξεις, λες και έχει απαγορευτεί ντε φάκτο. Αν και κατά βάση αυτά τα δύο έρχονται και κουμπώνουν, γιατί καμία απαγόρευση δεν θα μπορούσε να σταθεί χωρίς συναίνεση. Και ο στρατός μπορεί να σου διδάξει πόσο βαθιά πολιτικές είναι μια σειρά («μη πολιτικές») καθημερινές πρακτικές και θεσμοί, ακόμα κι η απαγόρευση της πολιτικής συζήτησης.

Τα πάντα είναι πολιτικά. Και αυτό, παρεμπιπτόντως, δείχνει πόσο σχηματική και ακρωτηριασμένη είναι η σκέψη κάποιων πρώην σφων, που θέλουν να μιλάνε μόνο για τα μικρά, καθημερινά προβλήματα του λαού, πχ οικονομικής φύσης, τάχα για να μην τον τρομάξουν, αποφεύγοντας συστηματικά, όπως ο διάολος το λιβάνι, κάθε αναφορά στο πολιτικό κομμάτι και το στρατηγικό στόχο.

Στο στρατό λοιπόν, το δικό μου αποκούμπι στο κέντρο εκπαίδευσης, ήταν, για να φανταστείς, ένας «αριστερός», τσοχατζοπουλικός πασόκος. Το συνάντησα τυχαία άλλη μια φορά, πριν τις διπλές εκλογές του 12’, που μου έλεγε πως το Πασοκ είναι τελειωμένη υπόθεση, ότι πρέπει να τσακιστεί στις εκλογές και πως αυτός με τους δικούς του βρισκόταν σε συνεννόηση με τη Σακοράφα, για να δούνε τι θα κάνουν. Τον θυμήθηκα ξανά το βράδυ των εκλογών, που κατάλαβα τι ακριβώς (θα) έκαναν οι δικοί του και σε τι έκταση, με την οργανωμένη μετακίνηση και δράση πασόκων παραγόντων υπέρ του Σύριζα-ΕΚΜ. Κι αν το είχα καταλάβει εγώ, σκεφτόμουν πως δεν μπορεί να μην το είχανε δει και άλλοι στο Κόμμα και να μην είχε γίνει εγκαίρως αντιληπτό. Ή μήπως μπορεί; Μπορεί; Δεν μπορεί... Ε Γιάννη Μπέζο;

Από την άλλη βέβαια, μπορεί να πετύχεις στη μονάδα και κάποιον σφο, που να τον ξέρεις από πριν ή να τον αναγνωρίσεις με το ραντάρ σου και τα ειδικά, κρυφά σημάδια που βοηθούν για αυτόν το σκοπό, λες και είμαστε κάποια οργανωμένη μειονότητα, πο δρα συνωμοτικά και στην παρανομία. Κάποιος Ρίζος, κάποια λέξη-κλειδί (Σύνθημα; -Νύχι. –Παρασύνθημα; -Κρέας.), κάποιο υπονοούμενο... Αλλά ένας σφος δεν είναι πάντα εγγύηση για συζήτηση κι όχι μόνο επειδή θα συμφωνείτε στα βασικά. Μου έλεγε πχ μια γερή επιρροπή μας πως προσπαθούσε να ανοίξει πρν από κάμποσα χρόνια κουβέντες με κάτι γκρουπούσκουλους, που συγκριτικά με τους άλλους ήταν όαση στην απολιτίκ έρημο, κι ερχόταν σαν μικρός Ταλιμπάν (με την καλή έννοια) ένας μικρός, οργανωμένος συντροφάκος να τις βομβαρδίσει με την ατάκα (προς τους γκρούπι):
-Δηλαδή είσαι με τον καπιταλισμό.

Που κι έτσι να είναι (και ήταν) δεν πας στο μέσο της ταινίας να πεις στον άλλο: ο μπάτλερ το ‘κανε. Του αφήνεις το δικαίωμα και το πλεονέκτημα της αμφιβολίας, για να το βρει μόνος του.

Αλλά η Ζωή δεν είναι ταινία (ίσως την κάνει κάποτε ο Γαβράς), για να βγάλεις συμπεράσματα στο τέλος ή –ακόμα χειρότερα- να μη βγάζεις ποτέ, συνεχίζοντας τα ίδια λάθη, από καλλιτεχνική άποψη, τέχνη για την τέχνη, χωρίς νόημα. Είναι σαν εκείνο το σκίτσο του Ζάχαρη, που αποτυπώνει ακουστικά τη λυκοσυμμαχία και (το πρόβατο) λέει: κάτσε να δούμε πρώτα τι θα έρθει...


Κι η αλήθεια είναι πως τα επιμέρους συστατικά του (μικρο)αστικού πολιτικού χυλού, όσο αριστερά και ριζοσπαστικό κι αν δηλώνουν, κάνουν ό,τι μπορούν για να επιβεβαιώσουν μια ώρα αρχύτερα τις χειρότερες υποψίες μας, την πιο απλοϊκή και σχηματική εκτίμηση, το πιο χοντροκομμένο στερεότυπο (είστε Πασόκοι), και το πιο κλισέ επιχείρημα. Πως δηλαδή σε τελική (και σε αρχική μπορώ να σου πω) ανάλυση ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ. Όχι γιατί όποιος δεν είναι μαζί μας, είναι εναντίον μας αλλά γιατί αντικειμενικά, είναι με τον καπιταλισμό.

Η Νδ δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα να πει ανοιχτά κι ειλικρινά πως είναι με τον καπιταλισμό και τον υπερασπίζεται από θέση αρχής. Οι φασίστες ψοφάν (καλό ψόφο) για να δείξουν πως είναι αντισυστημικοί, αλλά στην πραγματικότητα είναι τσιράκια των εφοπλιστών, τα μαντρόσκυλα των αφεντικών. Με άλλα λόγια, είναι με τον καπιταλισμό.

Το Πασόκ, ακόμα και στα καλύτερά του, ήταν απλώς με τον τρίτο δρόμο (προς τον καπιταλισμό). Ο Σύριζα, είναι ακόμα πιο πίσω, σαφώς με τον καπιταλισμό, απλώς τον θέλει πιο ήπιο, καλύτερο, υγιή κι ανθρώπινο. Αλλά υγιής καπιταλισμός υπάρχει μόνο σε άρρωστα, οπορτουνιστικά μυαλά (και δε μιλάμε καν για αθώες, παιδικές αρρώστιες) που δε νιώθουν πλέον την παραμικρή ανάγκη για μια φραστική έστω αναφορά στο σοσιαλισμό ως προοπτική.

Το Ποτάμι είναι η πιο ακραιφνής κεντρώα, νεοφιλελεύθερη (αν όχι συγκαλυμμένα φασιστική) εκδοχή του καπιταλισμού. Ενώ η ΛαΕ είναι με τον παλιό, καλό Σύριζα, δηλ με τον παλιό, καλό καπιταλισμό ή με μια πιο συνεπή εκδοχή του καλού, υγιούς καπιταλισμού που λανσάρει ο Σύριζα. Υπάρχει καλύτερο κεφάλαιο και το θέλουμε.

Το εξωκοινοβούλιο είναι με το μεταβατικό πρόγραμμα, που δεν είναι ακόμα σοσιαλισμό, ούτε όμως καπιταλισμός. Δηλ είναι με τον καπιταλισμό, αλλά όχι ακριβώς, μα στο περίπου, και τον μαζικό, λαϊκό εκβιασμό, που θα τον αναγκάσει να μην είναι, θα του δημιουργήσει υπαρξιακά προβλήματα, κρίση ταυτότητας, μα τι να είμαι άραγε..., κτλ. Άσε που οι περισσότεροι είναι αντισοβιετικοί και αντισταλινικοί, δηλ ντροπαλοί αντικομμουνιστές, όπως έλεγε ο Κάππος. Άρα είναι με τα μπούνια με τον καπιταλισμό.

Οπότε τώρα ξέρεις. Όχι πως κρίνεται ο σοσιαλισμός σε αυτές τις εκλογές, αλλά όλοι οι άλλοι είναι με τον καπιταλισμό.
Ο βασικός κίνδυνος που υπάρχει όμως είναι να πάρει κανείς φόρα και να αρχίσει σα ζηλωτής να επεκτείνεται στην ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος, οπότε να μας βγάλει όλους σκάρτους, λίγο-πολύ με τον καπιταλισμό, και να μη μείνει κανείς από τη δική μας πλευρά να υπερασπίζεται την επανάσταση, πχ γιατί το 6ο Συνέδριο της Κομιντέρν κι η 6η Ολομέλεια έβαζαν τη λογική των σταδίων και της δημοκρατικής επανάστασης, με τάσεις γρήγορης μετεξέλιξης σε σοσιαλιστική, και πάει λέγοντας.

Η σκοτεινή και καταστροφική πλευρά των ΜΚΟ και του... «εθελοντισμού»

 Η σκοτεινή και καταστροφική πλευρά των ΜΚΟ και του... «εθελοντισμού»


Διαβάτη, δεν υπάρχει δρόμος.
Τον δρόμο τον φτιάχνεις προχωρώντας.  
Φτωχοί άνθρωποι με τα πόδια
και βαδίζουν στην βρωμερή γη ...
- ΑΝΤΟΝΙΟ ΜΑΤΣΑΔΟ


Από τα 1980 οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) έχουν εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, ανοίγοντας ένα μείζον πολιτικό, πολιτιστικό και κοινωνικοοικονομικό χώρο, σχεδόν σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Εκτιμάται ότι υπάρχουν πάνω από 10 εκατομμύρια ΜΚΟ στον κόσμο. Στην Ινδία, για παράδειγμα, υπάρχει μια ΜΚΟ για κάθε 600 άτομα.


Για να επιτευχθεί αυτό, τα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης αναδεικνύουν το ρόλο τους στην εκπαίδευση, την καταπολέμηση της φτώχειας και του αναλφαβητισμού, την προστασία του περιβάλλοντος, την προώθηση των πολιτικών ελευθεριών, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κλπ, αλλά, με καλά κρυμμένη την σκοτεινή πλευρά τους.


Υπάρχουν περίπου 40.000 ΜΚΟ που επιδοτούνται από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης, οι οποίες έχουν δημιουργηθεί με το συγκεκριμένο σκοπό της ενίσχυσης των ιμπεριαλιστών της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών.


Η ιδέα της δημιουργίας μη κυβερνητικών οργανώσεων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τις υπηρεσίες πληροφοριών για τη δημιουργία των κοινωνικών δικτύων στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική, προκειμένου να προωθήσουν τα συμφέροντα των ΗΠΑ, αρχικά εμφανίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του σαράντα. Ωστόσο, το έργο αυτό πραγματοποιήθηκε σχεδόν μια δεκαετία μετά και ξεκίνησε το 1961. Άρχισε να καθοδηγείται μετά από τον θρίαμβο της κουβανικής επανάστασης το 1959, όταν με εκτελεστική διαταγή δημιουργήθηκε η Αμερικανική Υπηρεσία για τη Διεθνή Ανάπτυξη (USAID). Επίσημος σκοπός της ήταν να ενισχύσει την αμερικανική εξωτερική πολιτική συνεργασίας με τις χώρες που παίρνουν οικονομική, γεωργική, πολιτική και ανθρωπιστική βοήθεια.


Το 1972 ο Αμερικανός καθηγητής Γουλιέλμος Α. Ντάγκλας ετοίμασε μια πιο σύνθετη ιδέα, ενός πρωτοτύπου, μιας μελλοντικής ΜΚΟ στο βιβλίο του «Η ανάπτυξη της δημοκρατίας». Σύμφωνα με τον μελετητή, οι άνθρωποι στην Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική ήταν σαν ένα «παιδί» που χρειάζεται για την ανάπτυξή του, κατά την αμερικανική άποψη, «την επιτροπεία, τη ρύθμιση και τον έλεγχο της κυβέρνησης των ΗΠΑ.» Αργότερα η έννοια αυτή κάλυψε ολόκληρο τον πλανήτη, συμπεριλαμβανομένου του αμερικανικού λαού. Για τον Ντάγκλας, η διαδικασία της παγκόσμιας μεταμόρφωσης δεν θα μπορούσε να γίνει από τις κυβερνήσεις και έπρεπε να οικοδομηθούν οργανώσεις βάσης σε κάθε μέρος του πλανήτη υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ, από ειδικευμένους οργανισμούς. Αυτές οι οργανώσεις βάσης το 1980 πήραν την μορφή μη κυβερνητικών οργανώσεων που ενσωματώθηκαν ως ζωτικής σημασίας εργαλεία του «Project Δημοκρατία» για την ενίσχυση της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης του κόσμου κάτω από την κηδεμονία της Ουάσινγκτον.


Για να εκπληρώσουν οι ελεγχόμενες ΜΚΟ τα καθήκοντά του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έπρεπε να αποσταθεροποιήσουν κυβερνήσεις που δεν σχετίζονται με την πολιτική των ΗΠΑ, μέσω μιας λεπτής εργασίας, αποκρύπτοντας τους ανατρεπτικούς σκοπούς τους με κάποια πραγματικά προγράμματα, όπως η καταπολέμηση της ακραίας φτώχειας. Την ίδια στιγμή, η USAID ήταν ακριβώς αυτή που έστειλε τον περίφημο Αμερικανό ειδικό στα βασανιστήρια Dan Mitrione(*) στη Βραζιλία την οχταετία 1960-1967, το 1965 στη Δομινικανή Δημοκρατία και στην Ουρουγουάη στα 1969-1970. Η USAID επίσης συμμετείχε ενεργά σε όλα τα πραξικοπήματα και απόπειρες πραξικοπημάτων που έλαβαν χώρα στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική από το 1961 έως σήμερα, σε στενή συνεργασία με τη CIA, DIA (Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών, το FBI, η DEA, NSA (Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας) κ.λπ. Ενώ στη Σοβιετική Ένωση και το σοσιαλιστικό στρατόπεδο, η USAID μαζί με άλλες ΜΚΟ, όπως το National Endowment for Democracy (NED) έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για να εξαλείψουν την ιδεολογική επιρροή της ΕΣΣΔ ως ιδεολογικοί ιεραπόστολοι και λειτουργοί της αμερικάνικης ιμπεριαλιστικής αυτοκρατορίας κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Οι αποκαλύψεις για την εμπλοκή της CIA και της μυστικής οργάνωσης της USAID για τη δολοφονία του Πατρίς Λουμούμπα στο Κονγκό, το θάνατο του Σαλβαδόρ Αλιέντε στη Χιλή και τις εκατοντάδες επιθέσεις κατά του Φιντέλ Κάστρο, ανάγκασε την κυβέρνηση των ΗΠΑ να δημιουργήσει το NED το 1983. Ο Πρόεδρος Ronald Reagan, στη συνέχεια, ανακοίνωσε ότι «αυτό το πρόγραμμα δεν ενεργεί πίσω από τη σκιά, θα είναι ορατό, ενώ θα συνάδει(!) με τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ.»


Ο δημιουργός του, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Georgetown, Allen Weinstein ήταν πιο συγκεκριμένος, όταν κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης το 1991, είπε: «… Η NED εκπληρώνει πολλά καθήκοντα σήμερα υπό την ευθύνη της CIA» Λίγα χρόνια νωρίτερα, το 1986 ο πρώτος διευθυντής του NED, Carl Gershman αναγνώρισε ότι η οργάνωσή του ήταν ένα μέτωπο για την CIA.


Η Διακήρυξη Αρχών υπογράφεται από νεοσυντηρητικούς ηγέτες, όπως ο Elliot Abrams (είχε εμπλακεί στο σκάνδαλο Ιράν Contragate), ο Φράνσις Φουκουγιάμα (συγγραφέας του Τέλους της Ιστορίας), ο Ζαλμάι Χαλιλζάντ (πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ιράκ και το Αφγανιστάν) και ο Max Weber (ένας Δημοκρατικός συντάκτης του τον Νέο Αμερικανικό Αιώνα). Ο τελευταίος χαρακτηριστικά αναφέρει: «θα πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη, να αναλάβουμε μοναδικό ρόλο στη διατήρηση και την επέκταση της ασφάλειας, της ευημερίας, των αρχών μας και της διεθνής τάξης.»


Για να επιτευχθεί αυτό το έργο δημιουργήθηκε η NED και τέσσερις οργανώσεις: το Δωρεάν Συνδικαλιστικό Ινστιτούτο, το Κέντρο Διεθνών Ιδιωτικών Επιχειρήσεων, το Εθνικό Δημοκρατικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων και η υποτελής του ΜΚΟ Freedom House. Η USAID είναι επίσημα αφιερωμένη στη χρηματοδότηση και την υποστήριξη των δυνάμεων των μεγάλων «οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών» σε σχεδόν 100 χώρες. Για το σκοπό αυτό έχουν ένα ισχυρό προϋπολογισμό: Τα κεφάλαια της USAID για το 2016 USAID ανέρχονται σε 22.300.000.000 δολάρια ενώ το NED έχει στη διάθεσή του 170 εκατ. Με αυτά τα χρήματα δεν θα είναι δύσκολο να δημιουργήσουν τις ΜΚΟ που σχετίζονται με τα συμφέροντα των ΗΠΑ μέσω των οργανώσεων βάσης. Αυτό εξηγεί γιατί οι Ινδιάνοι Miskito της Νικαράγουας έγιναν οι συνεργάτες της αντεπανάστασης και της CIA κατά τη διάρκεια της επανάστασης των Σαντινίστας. Εξηγεί, επίσης, την πρόσφατη πορεία των ιθαγενών ενάντια στην κυβέρνηση του Ραφαέλ Κορέα στον Ισημερινό και το υπό αμφισβήτηση έργο των 31 ΜΚΟ στον Αμαζόνιο με προϋπολογισμό 56,2 εκατομμύρια δολάρια από τη NED, τη USAID και αρκετές άλλες ξένες ΜΚΟ, κατ 'ουσίαν προερχόμενες από τις ΗΠΑ. Οι Ινδιάνοι του Αμαζονίου έκαναν πορεία 700 χιλιομέτρων για να διαμαρτυρηθούν βίαια ενάντια στην πιθανή μελλοντική επανεκλογή του Ραφαέλ Κορέα!


Ένα από τα καθήκοντα που σχετίζονται με τα συμφέροντα της παγκοσμιοποίησης - ΜΚΟ είναι η εκπαίδευση χιλιάδων αντιφρονούντων σε χώρες που δεν ακολουθούν την αμερικανική γραμμή και η επιρροή στις προεδρικές, βουλευτικές και δημοτικές εκλογές σε αυτά τα έθνη.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε κάθε χώρα που διαφωνεί με την πολιτική των ΗΠΑ θα πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον ένα 10% του πληθυσμού που να υποστηρίζει τη Βόρεια Αμερική και να μπορεί να αποτελέσει την πέμπτη φάλαγγα για να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση, για παράδειγμα σε χώρες όπως η Ρωσία , η Κίνα, η Κούβα, η Βενεζουέλα, η Βραζιλία, ο Ισημερινός, η Αργεντινή, η Βολιβία, η Νικαράγουα, η Αρμενία, η Λευκορωσία, το Τατζικιστάν, το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Ουζμπεκιστάν και η Αίγυπτος.


Στη συνέχεια, το ζήτημα είναι να οργανώσει και να χρηματοδοτήσει τους πιθανούς αντάρτες και την πλύση εγκεφάλου μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Αυτό συνέβη στην Πολωνία το 1989, όταν το NED, σε συνεργασία με το Βατικανό έδωσε στο κίνημα αλληλεγγύης 2.5 εκατομμύρια δολλάρια που προβλέπονται για την προώθηση της υποψηφιότητας του φιλο-αμερικανικού ηγέτη Λεχ Βαλέσα για την προεδρία. Στη συνέχεια, το NED και η USAID χρηματοδοτούν οργανώσεις όπως «η Αντίσταση» στη Σερβία, «Khmara» στη Γεωργία, «PORA» στην Ουκρανία, «Kelker» στο Κιργιστάν, «Zubr» στη Λευκορωσία. Στη συνέχεια, προώθησε την «επανάσταση των ρόδων» στη Γεωργία, η «επανάσταση της τουλίπας» στο Κιργιστάν, την «πορτοκαλί επανάσταση» και στη συνέχεια «Μαϊντάν» στην Ουκρανία, προσπάθησε χωρίς επιτυχία μια επανάσταση στην Αρμενία με το σύνθημα «Ερεβάν Electric» και επίσης απέτυχε πρόσφατα στο Χονγκ Κονγκ στην προσπάθεια να υποκινήσει την «επανάσταση των ομπρελών».


Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης στη Λατινική Αμερική, όπως ο Leopoldo Lopez και ο Henrique Capriles στη Βενεζουέλα, ο Mauricio Ρόδας στο Εκουαδόρ, ο Aécio Neves στη Βραζιλία είναι δημιουργίες του NED και είναι δεσμευμένοι στον αγώνα τους ενάντια στις νόμιμα εκλεγμένες προοδευτικές κυβερνήσεις. Κύρια ατζέντα τους είναι να αποσταθεροποιήσουν τις κυβερνήσεις αυτές και να επιστρέψουν τις χώρες τους στην «πίσω αυλή» των ΗΠΑ. Όλοι έχουν στενές επαφές με τον πρώην Πρόεδρο της Κολομβίας Άλβαρο Ουρίμπε και την ακροδεξιά της Λατινικής Αμερικής.


Ωστόσο, καθώς ο χρόνος περνά τις χώρες του πλανήτη μας όλο και περισσότεροι αποκτούν συνείδηση ​​και συνειδητοποιούν τους στόχους της USAID, του NED και των θυγατρικών τους ΜΚΟ και λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα. Τώρα υπάρχουν τρεις χώρες των BRICS: η Ρωσία, η Κίνα και η Ινδία οι οποίες θέσπισαν την καταχώριση ξένων πρακτόρων που αφορούν ΜΚΟ οι οποίες λαμβάνουν κονδύλια από το εξωτερικό. Οι τωρινοί Αμερικανοί ηγέτες, οι νεοφιλελεύθεροι και οι νεοσυντηρητικοί γνωρίζουν ότι η χώρα τους έχει πάψει να αντιπροσωπεύει μια δημοκρατία, αλλά έγινε ένα αυταρχικό κράτος που κλίνει όλο και περισσότερο προς τον ολοκληρωτισμό.


Σε ένα πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύθηκε από Counterpunch, ο Αμερικανός επιστήμονας Henry Giroux Α έγραψε ότι «οι σκοτεινές εποχές δεν ανήκουν στο μέλλον, αλλά υπάρχουν ήδη. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα μείνουν έτσι για πάντα.»


______________________________________
(*) Ο Daniel Anthony "Dan" Mitrione (4 Αύγ του 1920 - 10 του Αύγ του 1970) ήταν ένας γεννημένος στην Ιταλία Αμερικανός αξιωματικός της αστυνομίας, Federal Bureau of Investigation παράγοντα και της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών σύμβουλος για τηνΚεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών στη Λατινική Αμερική. Σκοτώθηκε από το Τουπαμάρος.

Τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ σε όλη την Ελλάδα

Τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ σε όλη την Ελλάδα


ΑΤΤΙΚΗ
Α΄ Αθήνας

ΚΑΝΕΛΛΗ ΓΑΡΥΦΑΛΛΙΑ (ΛΙΑΝΑ), συνεργαζόμενη, δημοσιογράφος, δικηγόρος, βουλευτής, ΣΙΩΡΑΣ ΗΛΙΑΣ, γιατρός, πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου «Ο Ευαγγελισμός», ΡΑΖΟΥ ΛΟΥΙΖΑ, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ, ΛΑΜΠΡΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ, λογιστής, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ ΕΛΕΝΗ, δικηγόρος, περιφερειακή σύμβουλος Αττικής, ΛΕΑΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ, συνεργαζόμενος, δημοσιογράφος αθλητικού ρεπορτάζ, ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ ΛΙΛΑ, ηθοποιός, μέλος ΔΣ Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ), ΛΙΤΣΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, οικοδόμος, πρόεδρος Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, ΛΙΟΝΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ, μέλος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ, χημικός μηχανικός, ΒΟΥΡΔΟΥΜΠΑ ΤΑΤΙΑΝΑ, μέλος ΔΣ Σωματείου Χρηματοπιστωτικού, ΜΕΛΑ ΕΥΑ, εικαστικός, πρόεδρος Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ΜΠΕΝΑΤΟΥ ΑΛΕΚΑ, πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Αναγέννηση», ΠΑΝΟΥΤΣΑΚΟΥ ΒΕΤΑ, επόπτης Δημόσιας Υγείας, μέλος Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΑΤΟΥ ΝΑΥΣΙΚΑ, πρόεδρος Σωματείου Ιδιωτικής Υγείας, ΠΕΡΡΑΚΗΣ ΑΛΕΚΟΣ, πρόεδρος Συνδικάτου Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής, ΓΚΟΓΚΑΚΗ ΝΤΙΝΑ, πρόεδρος Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ ΣΤΑΘΗΣ, πρόεδρος Συλλόγου Αυτοαπασχολούμενων - Επαγγελματιών και Εμπόρων Δήμου Αθήνας, ΓΑΡΔΟΥΝΗ ΤΟΝΙΑ, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.
Β΄ Αθήνας

ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, ΠΑΦΙΛΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, βουλευτής, Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ), ΚΑΤΣΩΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, βουλευτής, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ ΣΠΥΡΟΣ, μέλος της Γραμματείας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, αντιπρόεδρος ΣΦΕΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ ΡΟΥΛΑ, οδοντίατρος, πρόεδρος Καλλιτεχνικού Οργανισμού Ποντίων Αθήνας, ΠΕΡΡΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ΜΑΥΡΙΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, Γενικός Γραμματέας της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ), ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, συνεργαζόμενος, συνδικαλιστής ΠΟΕ - ΟΤΑ, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, πρόεδρος Ομοσπονδίας Οικοδόμων, ΑΡΑΠΗ ΒΙΚΥ, συνεργαζόμενη, φιλόλογος, πρώην βουλευτής ΔΗΚΚΙ, ΑΝΔΡΟΥΛΙΔΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ, μουσικός - συνθέτης, ΒΡΕΤΤΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ, δικηγόρος, δημοτικός σύμβουλος Ν. Σμύρνης, ΜΑΡΓΑΝΕΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, δημοτικός σύμβουλος Περιστερίου, μέλος του Προεδρείου της ΕΕΔΥΕ, ΜΠΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, περιφερειακή σύμβουλος Αττικής, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, μέλος της διοίκησης της ΟΤΟΕ, ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΝΙΚΟΣ, πρόεδρος Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αθήνας, ΚΑΡΑΝΤΟΥΣΑΣ ΜΑΝΩΛΗΣ, πρόεδρος Ομοσπονδίας Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, ΠΑΠΑΖΑΧΑΡΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, συνεργαζόμενος, γιατρός, μέλος του ΔΣ Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο ΚΑΤ, ΔΑΓΚΑ ΒΙΒΗ, δημοτική σύμβουλος Αιγάλεω, μέλος του Προεδρείου της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), ΡΕΤΖΙΟΥ ΑΦΡΟΔΙΤΗ, ψυχίατρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ, ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΝΕΛΑ, ιδιωτική υπάλληλος, αντιδήμαρχος Καισαριανής, ΣΑΚΚΑΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ, πρόεδρος Σωματείου Λιθογράφων, ΣΙΑΝΤΟΥ ΟΛΓΑ, νοσηλεύτρια, μέλος ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), ΜΕΝΕΓΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, πρόεδρος Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΚΙΔΕ), ΣΑΡΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, τραγουδιστής - τραγουδοποιός, ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, πρόεδρος Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, ΤΑΒΟΥΛΑΡΗ ΓΙΩΤΑ, πρόεδρος Ομοσπονδίας Φαρμάκου, ΤΣΑΓΚΑΤΑΚΗ ΜΑΡΙΑ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ΣΤΑΘΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΘΗΣ, πρόεδρος Συνδικάτου Φαρμάκου, ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ ΕΥΗ, μηχανικός, ΑΥΓΕΡΟΣ ΘΟΔΩΡΟΣ, εκπαιδευτικός, μέλος Κεντρικής Διοίκησης ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, δημοτικός σύμβουλος Αγ. Αναργύρων, συνδικαλιστής ΕΛΤΑ, ΚΑΚΑΡΑΤΖΑΣ ΚΩΣΤΑΣ, πρόεδρος Ομοσπονδίας Πωλητών Λαϊκών Αγορών, ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ ΑΦΡΟΔΙΤΗ, αρχιτέκτονας, ΡΟΥΤΖΟΥΝΗ ΕΥΑΝΘΙΑ, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΤΕ, ΝΙΚΟΛΑΟΥ - ΑΛΑΒΑΝΟΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, ΔΡΙΜΑΛΑ ΘΕΟΔΩΡΑ, εκπαιδευτικός, μέλος ΔΣ ΔΟΕ, ΚΙΟΥΛΑΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, γιατρός, ΚΑΛΑΜΠΑΛΙΚΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ, πρόεδρος ΟΒΣΑ, ΚΑΜΠΑΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, χημικός μηχανικός, μέλος ΔΣ Ομοσπονδίας Ενέργειας, ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΣ, δημοτικός Σύμβουλος Χαϊδαρίου, ΜΠΟΥΝΤΟΥΡΟΓΛΟΥ ΝΙΚΟΣ, γιατρός, μέλος ΔΣ Σωματείου Εργαζομένων νοσοκομείου «ΜΕΤΑΞΑ», ΚΙΟΥΣΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, μέλος ΔΣ Σωματείου Οδηγών ΟΑΣΑ, ΚΟΤΣΑΜΠΑΣ ΘΩΜΑΣ, πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Πετρούπολης, ΣΚΑΛΟΥΜΠΑΚΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ, δικηγόρος, μέλος του Προεδρείου της ΟΓΕ, ΚΑΡΑΤΖΑ ΛΟΥΛΑ, υπεύθυνη του Τμήματος Κατά των Ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ, δημοτική σύμβουλος Χαλανδρίου, ΧΑΛΙΟΥ ΕΥΘΥΜΙΑ, πρόεδρος Σωματείου Χρηματοπιστωτικού, ΧΟΥΡΔΑΚΗΣ ΧΑΡΗΣ, επικεφαλής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών, ΨΗΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ, μέλος ΔΣ ΣΑΤΑ.
Α΄ Πειραιά

ΝΤΟΥΝΙΑΔΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, συνεργαζόμενος, απόστρατος υποναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού, ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ ΕΛΠΙΔΑ, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, γενική γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, δημοτική σύμβουλος Πειραιά, ΤΣΙΜΠΟΓΛΟΥ ΣΑΒΒΑΣ, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, πρόεδρος ΠΕΜΕΝ, ΞΕΚΑΛΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, ΣΑΛΠΕΑΣ ΗΛΙΑΣ, δημοτικός σύμβουλος Πειραιά, ΑΜΠΑΤΙΕΛΟΣ ΝΙΚΟΣ, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, ΚΟΝΤΑΞΙΔΑΚΗ ΓΙΩΤΑ, συντηρήτρια έργων ζωγραφικής, ΖΑΜΠΕΤΑ ΕΛΣΑ, πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών.
Β΄ Πειραιά
ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ ΔΙΑΜΑΝΤΩ, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, βουλευτής, ΜΠΕΝΕΤΑΤΟΣ ΣΤΕΛΙΟΣ, εκπαιδευτικός, δημοτικός σύμβουλος Νίκαιας, ΤΟΥΣΣΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, πρώην ευρωβουλευτής, ΕΥΑΓΓΕΛΑΚΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ, Α' Γραμματέας ΠΕΜΕΝ, ΚΑΛΑΜΑΡΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, αυτοαπασχολούμενος, δημοτικός σύμβουλος Κερατσινίου, ΚΡΟΚΟΥ ΚΑΤΙΑ, μέλος του Προεδρείου της ΟΓΕ, ΞΟΥΡΑΦΗΣ ΝΙΚΟΣ, πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Πειραιά, ΠΟΥΛΙΚΟΓΙΑΝΝΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ, πρόεδρος Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής, ΒΑΡΕΛΑΣ ΤΑΚΗΣ, εικαστικός, μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρίου Εικαστικών Ελλάδας, ΠΑΠΟΥΤΣΙΔΑΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, οδοντίατρος, δημοτική σύμβουλος Κορυδαλλού, ΠΑΠΑΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΣΤΕΛΛΑ, δικηγόρος.
Αττικής

ΓΚΙΟΚΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, μέλος της ΚΕ, υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ, βουλευτής, ΓΕΡΑΣΙΜΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ, συνεργαζόμενη, ηθοποιός, βουλευτής, ΚΟΥΜΠΟΥΡΗΣ ΔΗΜΟΣ, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, πρόεδρος Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, ΣΥΡΙΓΟΣ ΒΑΛΣΑΜΟΣ, πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Λαυρίου, ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ, πρόεδρος Σωματείου στη Χημική Βιομηχανία, ΤΟΠΑΛΙΑΝΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, γιατρός ΙΚΑ, δημοτικός σύμβουλος Μενιδίου, ΒΑΣΙΛΑΡΟΥ ΕΙΡΗΝΗ, μέλος ΔΣ Σωματείου «Ιντρακόμ», ΔΑΡΔΑΛΗΣ ΝΙΚΟΣ, εκπαιδευτικός, μέλος ΟΛΜΕ, δημοτικός σύμβουλος Αρτέμιδας, ΠΑΜΦΙΛΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ, αυτοαπασχολούμενος, δημοτικός σύμβουλος Λαυρεωτικής, ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗΣ, μέλος ΔΣ Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής, μέλος ΔΣ Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας, ΡΕΜΠΑΠΗΣ ΝΙΚΟΣ, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ ΑΛΕΚΟΣ, οικοδόμος, ΒΑΡΔΑΒΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ, νοσηλευτής, μέλος ΔΣ Σωματείου Εργαζομένων στο Θριάσιο Νοσοκομείο, μέλος ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ, δημοτικός σύμβουλος Ελευσίνας, ΤΑΚΑΣ ΝΙΚΟΣ, γραμματέας Συνδικάτου Τουρισμού - Επισιτισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΟΥΛΗ, ιδιωτική υπάλληλος, δημοτική σύμβουλος Μενιδίου, ΤΡΙΓΑΖΗ ΡΟΥΛΑ, δικηγόρος, ΤΣΙΟΥΜΠΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, δημοτικός σύμβουλος Ανω Λιοσίων, ΤΣΙΧΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΓΗΣ, πρόεδρος Σωματείου Συνταξιούχων Μεσογείων, ΧΑΣΙΩΤΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ, μέλος ΔΣ Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών, δημοτικός σύμβουλος Ωρωπού.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Α' Θεσσαλονίκης
ΔΕΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, εκπαιδευτικός, δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, ΖΑΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ, τραπεζοϋπάλληλος, ευρωβουλευτής, ΖΙΩΓΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας, πρώην βουλευτής, ΣΤΟΛΤΙΔΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ, εργαζόμενος ΟΤΕ, γραμματέας Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, μέλος Γραμματείας ΠΑΜΕ, ΚΑΛΑΝΤΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ, συνταξιούχος εμποροϋπάλληλος, μέλος Διοίκησης Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, πρώην βουλευτής, ΤΗΛΙΚΙΔΟΥ ΡΕΝΑ, συνεργαζόμενη, συνταξιούχος καθηγήτρια ΤΕΙ, ΓΕΩΡΓΑΚΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, συνεργαζόμενος, ψυχίατρος, μέλος του ΔΣ του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ), ΜΩΥΣΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ, λογίστρια, ΠΑΠΑΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, πρόεδρος Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, ΚΟΤΑΝΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, εμποροϋπάλληλος, δημοτικός σύμβουλος Π. Μελά, ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΟΥ ΝΙΚΟΣ, συνεργαζόμενος, συνταξιούχος εκπαιδευτικός, πρώην πρόεδρος Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, ΤΑΤΣΙΟΥΛΗ ΑΝΘΗ, συνεργαζόμενη, καθηγήτρια μουσικής, ερμηνεύτρια, ΒΑΛΑΝΑΣ ΣΤΕΛΙΟΣ, συνεργαζόμενος, δικηγόρος, ΚΑΠΕΤΑΝΓΙΩΡΓΗ ΡΑΝΙΑ, πρόεδρος ΣΜΑΕΘ, μέλος γραμματείας ΠΑΣΕΒΕ, ΤΣΙΑΟΥΣΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ, πρόεδρος Σωματείου Επισιτισμού, ΚΑΤΣΑΝΗ - ΤΕΡΖΗΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ ΡΕΝΑ, εκπαιδευτικός, δημοτική σύμβουλος Νεάπολης - Συκεών, ΜΕΛΑΝΕΦΙΔΟΥ ΣΟΝΙΑ, δικηγόρος, μέλος ΔΣ Δικηγορικού Συλλόγου Θεσ/νίκης, ΡΑΪΖΗ ΗΛΕΚΤΡΑ, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), ΚΑΡΑΜΗΤΡΟΥ ΕΙΡΗΝΗ, άνεργη μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών, ΖΩΚΑΣ ΝΙΚΟΣ, μηχανικός, ελεύθερος επαγγελματίας, γραμματέας ΕΔΥΕΘ, μέλος Αντιπροσωπείας ΤΕΕ
Β΄ Θεσσαλονίκης
ΒΑΡΔΑΛΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, βουλευτής, ΚΥΓΙΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ψυχολόγος, ΡΕΒΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, οικοδόμος, ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ ΘΟΔΩΡΟΣ, κτηνίατρος, περιφερειακός σύμβουλος Κ. Μακεδονίας, πρώην βουλευτής, ΜΑΑΪΤΑ ΤΖΑΜΑΛ ΟΔΥΣΣΕΑΣ, φυσικός, δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας - Χορτιάτη, ΠΟΛΥΖΩΙΔΟΥ ΒΑΣΩ, ιδιωτική εκπαιδευτικός, δημοτική σύμβουλος Βόλβης, μέλος του Συντονιστικού Στρυμονικού ενάντια στην επένδυση Χρυσού, ΜΩΥΣΙΔΗΣ ΣΑΒΒΑΣ, εκπαιδευτικός, δημοτικός σύμβουλος Χαλκηδόνας, ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΥ ΛΙΝΑ, δικηγόρος, δημοτική σύμβουλος Δέλτα, ΛΕΟΝΤΙΑΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, συνεργαζόμενος, ιδιωτικός υπάλληλος, ΜΑΚΡΗ ΧΑΡΑ, αυτοαπασχολούμενη, ΗΛΙΟΥ ΚΩΣΤΑΣ, μεταλλεργάτης, μέλος Διοίκησης Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, ΜΠΑΡΑΚΟΣ ΣΤΑΘΗΣ, ναυτεργάτης
Σέρρες
ΣΑΡΑΝΤΙΔΟΥ ΦΙΛΙΩ, υπάλληλος ΔΕΥΑΣ, ΦΑΡΜΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΣ, μέλος ΔΣ Κρεοπωλών Σερρών, ΜΑΝΔΑΝΑΣ ΖΗΣΗΣ, οικονομολόγος, ΔΗΜΙΖΑΣ ΠΕΤΡΟΣ, εργαζόμενος ΟΤΕ, ΒΡΑΤΟΛΗ - ΓΙΑΝΝΑΡΙΔΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ, συνεργαζόμενη, γεωπόνος, ΠΙΣΙΟΣ ΣΑΚΗΣ, κτηνοτρόφος, ΚΟΥΡΕΑΣ ΚΩΣΤΑΣ, ιδιωτικός υπάλληλος, ΤΑΤΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ιδιωτικός υπάλληλος, μελισσοκόμος
Κιλκίς
ΦΑΧΟΥΡΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, συνεργαζόμενος, αρχιτέκτονας, δημοτικός σύμβουλος Κιλκίς, μέλος του ΔΣ Αρχιτεκτόνων Ν. Κιλκίς, ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ, κοινωνιολόγος, ΤΣΑΟΥΣΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ, λογιστής, ΧΑΤΖΗ ΕΙΡΗΝΗ, αγρότισσα, πρόεδρος Συλλόγου Γυναικών Νομού Κιλκίς, ΤΑΤΙΔΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ, οικοδόμος
Πιερία
ΣΑΛΠΙΣΤΗΣ ΝΙΚΟΣ, δικηγόρος, ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ, ελεύθερος επαγγελματίας, πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Ν. Παντελεήμονα, ΜΑΚΡΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ, φαρμακοποιός, ΤΟΛΙΟΥ ΣΙΣΥ, φυσικός, Επιτροπή Ειρήνης Ν. Πιερίας, ΚΑΠΝΙΑΣ ΚΩΣΤΑΣ, ηλεκτρολόγος μηχανικός, ΚΛΙΓΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ, πρόεδρος Συνδικάτου Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η πρωτοπορία»
Πέλλα
ΟΥΓΓΡΙΝΟΣ ΑΛΕΚΟΣ, γεωπόνος στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, πρόεδρος Γεωπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων Παραρτήματος Γιαννιτσών, μέλος της ΔΕ ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας, ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ ΚΑΙΤΗ, λογίστρια, ΦΟΥΝΤΑΛΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ, συνταξιούχος ΔΕΗ, μέλος του ΔΣ Συνταξιούχων ΔΕΗ Ν. Πέλλας, δημοτικός σύμβουλος Εδεσσας, ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΙΔΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ, γραμματέας Σωματείου Ιδιοκτητών Φορτηγών ΔΧ Αυτοκινήτων Γιαννιτσών, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑ, συνταξιούχος, ΔΡΟΣΟΓΛΟΥ ΣΤΑΥΡΟΣ, συνταξιούχος
Ημαθία
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΙΡΗ, αντιπρόεδρος Συλλόγου Φοροτεχνικών Ημαθίας, ΤΑΜΠΑΚΗ - ΣΟΦΡΟΝΩΦ ΙΩΑΝΝΑ, εκπαιδευτικός, ΖΟΠΟΥΝΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, μέλος ΔΣ ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Νάουσας, ΤΣΙΤΣΗΣ ΣΑΚΗΣ, κλωστοϋφαντουργός, πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Νάουσας, μέλος της ΕΕ του ΔΣ της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδος (ΟΕΚΙΔΕ), ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΟΛΓΑ, λογίστρια, ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ ΗΛΙΑΣ, εργάτης,
Χαλκιδική
ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ, νηπιαγωγός, δημοτική σύμβουλος Πολυγύρου, ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ ΜΑΡΙΑ, εκπαιδευτικός, μέλος επιτροπής ενάντια στην εξόρυξη χρυσού Ν. Ρόδων, ΜΑΥΡΟΜΑΤΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ, συνεργαζόμενος, συνταξιούχος ελεύθερος επαγγελματίας, ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ, αντιπρόεδρος Αδέσμευτου Αγροτικού Συλλόγου Χαλκιδικής, ΜΩΥΣΙΑΔΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ, ιδιωτική υπάλληλος
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Εβρος
ΔΕΥΤΕΡΑΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ, ακτινολόγος ιατρός, Επίκουρος Καθηγητής, δημοτικός σύμβουλος Αλεξανδρούπολης, πρόεδρος Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θράκης, ΜΑΡΓΑΡΙΤΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, πρόεδρος Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Βορείου Εβρου, ΤΡΕΛΛΗ ΦΑΝΗ, πρόεδρος Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Αλεξανδρούπολης, μέλος Γραμματείας ΠΑΜΕ, δημοτική σύμβουλος, ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ - ΜΑΡΚΟΥ ΜΑΡΙΑ, μέλος ΔΣ Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ΣΙΣΚΟΥ ΑΝΝΑ ΜΑΡΙΑ, λογοθεραπεύτρια, μέλος ΔΣ Συλλόγου Γυναικών Αλεξανδρούπολης, ΓΚΑΤΖΙΔΗΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ, εκπαιδευτικός, δημοτικός σύμβουλος
Ροδόπη
ΦΑΚΙΡΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣ, παιδίατρος, δημοτικός σύμβουλος Κομοτηνής, ΚΕΛΕΣ ΧΑΣΑΝ ΧΟΥΣΕΪΝ, αγροτοκτηνοτρόφος, ΣΠΟΡΙΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, οδοντίατρος, ΚΑΚΟΥΛΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ (ΣΟΝΙΑ), γεωλόγος, μέλος ΔΣ Συλλόγου Γυναικών Ν. Ροδόπης, ΓΚΛΑΒΑΝΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ, πρόεδρος Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Ροδόπης
Ξάνθη
ΜΑΧΑΙΡΙΔΟΥ ΒΟΥΛΑ, δημόσιος υπάλληλος, πρόεδρος ΔΣ Συλλόγου Γυναικών Ξάνθης, ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, βιομηχανικός εργάτης, μέλος ΔΣ Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, μέλος Γραμματείας ΠΑΜΕ, ΧΑΤΖΟΓΛΟΥ ΜΟΥΡΑΤ, μέλος ΔΣ Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ξάνθης, ΡΟΪΔΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ (ΓΙΩΤΑ), πρόεδρος Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ξάνθης, μέλος ΔΣ Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 2ου νηπιαγωγείου, ΒΟΥΖΑΡΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, μέλος Γραμματείας ΠΑΣΕΒΕ
Δράμα
ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, αγρότης, δημοτικός σύμβουλος Δράμας, ΜΗΤΡΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ, τεχνολόγος γεωπόνος, μέλος Γραμματείας ΠΑΣΕΒΕ, ΔΡΑΝΟΒΑΛΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΝΑ (ΛΙΝΑ), συνταξιούχος, πρώην πρόεδρος Μουσικοδραματικού Συλλόγου Χωριστής «Η Αναγεννηθείσα Μακεδονία», ΜΑΛΛΗ ΜΑΡΙΑ, δασκάλα, μέλος ΔΣ Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας, μέλος ΔΣ Συλλόγου Γυναικών Δράμας, ΜΠΑΤΖΕΛΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, αγρότης
Καβάλα
ΠΟΤΟΛΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, εκπαιδευτικός, δημοτικός σύμβουλος Καβάλας, ΧΡΥΣΑΦΗΣ ΝΙΚΟΣ, αγρότης, δημοτικός σύμβουλος Θάσου, ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ, πρόεδρος Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Καβάλας, μέλος Γραμματείας Καβάλας του ΠΑΜΕ, ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ ΘΟΔΩΡΟΣ, γεωπόνος, μέλος Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ, ΚΑΓΙΑΣΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, μέλος της Γραμματείας Καβάλας της ΠΑΣΕΒΕ, μέλος του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας, μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Θέατρο Πολιτών» και μέλος του ΔΣ ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, ΠΗΛΙΤΣΗ ΧΑΪΔΟΥΛΑ (ΧΑΡΙΣ), συνταξιούχος ΙΚΑ
ΗΠΕΙΡΟΣ
Ιωάννινα
ΕΞΑΡΧΟΣ ΝΙΚΟΣ, μέλος Ομοσπονδίας Οικοδόμων, μέλος ΔΣ Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, πρώην βουλευτής, ΤΣΟΥΜΑΝΗ ΟΛΥ, δικηγόρος, περιφερειακή σύμβουλος Ηπείρου, ΠΡΕΝΤΖΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, νοσηλευτής, μέλος ΔΣ της ΠΟΕΔΗΝ, μέλος ΔΣ ΑΔΕΔΥ, ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ ΤΑΚΗΣ, ηλεκτρολόγος, δημοτικός σύμβουλος Ιωαννίνων, μέλος ΔΣ ΓΣΕΒΕΕ, ΣΔΟΥΚΟΣ ΤΑΚΗΣ, συνεργαζόμενος, κτηνοτρόφος, δημοτικός σύμβουλος Κόνιτσας, ΚΙΤΣΟΥ ΛΟΥΚΙΑ, μέλος ΔΣ Ενωσης Γονέων και Κηδεμόνων Ιωαννίνων, ΤΟΥΚΛΙΑΡΙΔΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ, πρόεδρος ΔΣ Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων
Λευκάδα
ΣΤΑΜΑΤΕΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ, γιατρός, δημοτική σύμβουλος Λευκάδας, ΒΕΡΡΟΙΩΤΗΣ ΑΛΕΚΟΣ, οικοδόμος, μέλος ΔΣ Εργατικού Κέντρου Λευκάδας, ΚΑΒΒΑΔΑΣ ΘΩΜΑΣ, λογιστής
Κέρκυρα
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΜΥΡΣΙΝΗ, αρχαιολόγος, ΜΙΧΑΗΛ ΜΙΧΑΛΗΣ, απόστρατος ανθυποπυραγός, ΖΕΡΒΟΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ, συνεργαζόμενος, μέλος ΔΣ Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας, ΜΠΟΡΜΠΟΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, μέλος ΔΣ ΕΛΜΕ Κέρκυρας, ΠΑΠΙΚΙΝΟΣ ΚΩΣΤΑΣ, συνεργαζόμενος, εργαζόμενος στη ΔΕΗ
Πρέβεζα
ΑΜΑΡΑΝΤΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, μέλος ΔΣ Φαρμακευτικού Συλλόγου Πρέβεζας, ΜΙΣΙΡΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Πρέβεζας, ΠΑΡΛΑ ΕΥΗ, μέλος ΔΣ Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πρέβεζας, ΚΑΡΑΜΑΝΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ, μηχανικός
Αρτα
ΖΟΡΜΠΑ ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΗ (ΡΙΤΑ), φαρμακοποιός, ΑΛΗΦΤΗΡΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, εργάτης, ΓΑΛΛΙΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Αρτας, ΓΕΙΤΟΝΑ ΟΛΓΑ, φοιτήτρια, ΜΠΕΤΣΑΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ, πρόεδρος Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αρτας
Θεσπρωτία
ΔΗΜΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ (ΔΩΡΗΣ), συνταξιούχος ΕΒΕ, δημοτικός σύμβουλος Ηγουμενίτσας, ΓΚΙΚΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ, οικοδόμος, ΤΣΟΥΡΑ ΜΑΡΙΑ, ιδιωτική υπάλληλος, ΜΠΡΕΣΤΑΣ ΝΙΚΟΣ, φαρμακοποιός
ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Κοζάνη
ΒΗΤΤΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, δικηγόρος, περιφερειακός σύμβουλος, ΤΣΙΓΚΑ ΕΦΗ, γεωπόνος, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), ΕΓΡΕΣ ΑΒΡΑΑΜ, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ, ΣΤΟΛΤΙΔΗΣ ΝΩΝΤΑΣ, μέλος ΔΣ Εργατικού Κέντρου Κοζάνης, ΣΤΡΑΒΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ, συνταξιούχος, ΤΑΤΑΡΙΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ, εργαζόμενος ΔΕΗ, πρόεδρος Σωματείου ΣΕΕΕΝ, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαΐδας, ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΓΓΕΛΑ, πρόεδρος Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πτολεμαΐδας
Γρεβενά
ΧΑΣΤΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ, μέλος του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, ΓΑΛΑΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, εκπαιδευτικός, ΚΛΕΙΣΙΑΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, πρόεδρος Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Γρεβενών, μέλος ΔΣ Εργατικού Κέντρου Γρεβενών
Καστοριά
ΧΑΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, εκπαιδευτικός, δημοτική σύμβουλος Καστοριάς, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, μέλος ΔΣ Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Καστοριάς, ΖΕΓΑ ΓΕΩΡΓΙΑ, πρόεδρος Σωματείου Γουνεργατών, ΜΟΣΧΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων Καστοριάς
Φλώρινα
ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ ΜΑΝΟΛΗΣ, εργαζόμενος ΔΕΗ, ΚΑΡΑΤΖΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, δικηγόρος, περιφερειακός σύμβουλος, μέλος ΔΣ Δικηγορικού Συλλόγου Φλώρινας, ΠΕΛΟΠΙΔΑΣ ΚΛΥΜΗΣ, αυτοαπασχολούμενος, ΤΟΡΛΑΚΙΔΟΥ ΓΙΩΤΑ, ιδιωτική υπάλληλος, μέλος του ΔΣ Εργατικού Κέντρου Φλώρινας
ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Αχαΐα
ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, βουλευτής, ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ, εργαζόμενος «Coca - Cola 3Ε», μέλος της Γραμματείας Αχαΐας του ΠΑΜΕ, μέλος ΔΣ κλαδικού σωματείου Τροφίμων - Ποτών, ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΤΑΚΗΣ, πρώην καλαθοσφαιριστής, προπονητής μπάσκετ, μέλος Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων, ΛΑΪΝΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, γιατρός ρευματολόγος, δημοτικός σύμβουλος Αιγίου, ΛΑΒΡΑΝΟΥ ΜΑΡΙΝΑ, πολιτικός επιστήμονας, ΚΟΥΡΗ ΗΡΑ, συνεργαζόμενη, φιλόλογος, πρώην δημοτική σύμβουλος Πατρέων, ΑΓΓΕΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΝΑΝΣΥ, συνταξιούχος, πρώην εργαζόμενη στο νοσοκομείο «Αγ. Ανδρέας», ΚΟΝΔΑΚΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ, γραμματέας ΔΣ Παμμικρασιατικού Συνδέσμου Πατρών και Περιχώρων, ΘΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΚΟΣ, αγρότης, πρόεδρος του Συλλόγου Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Νομού Αχαΐας, δημοτικός σύμβουλος Δυτικής Αχαΐας, ΤΖΑΜΑΛΟΥΚΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ (ΤΕΤΗ), δικηγόρος, ΓΙΑΝΝΙΤΣΟΠΟΥΛΟΥ ΙΟΥΛΙΑ, δημοτική σύμβουλος Πατρέων
Ηλεία
ΓΙΑΝΝΑΡΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, μηχανικός, ελεύθερος επαγγελματίας, δημοτικός σύμβουλος Πύργου, ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΑ ΝΑΤΑΣΑ, συνεργαζόμενη, Ιδιωτική Υπάλληλος, πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας, ΒΑΓΓΕΛΑΤΟΥ ΑΒΑ, εκπαιδευτικός, μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Ηλείας, ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΤΡΥΦΩΝ, εκπαιδευτικός, πρώην δήμαρχος Ανδρίτσαινας, ΚΟΛΟΣΑΚΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ, εκπαιδευτικός, δημοτικός σύμβουλος Ηλιδας, ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, πρόεδρος Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, δημοτικός σύμβουλος Ζαχάρως, ΤΣΑΣΗ ΖΩΗ, πρόεδρος Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κυλλήνης
Αιτωλοακαρνανία
ΜΩΡΑΪΤΗΣ ΝΙΚΟΣ, βουλευτής, ΝΙΚΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, συνταξιούχος, πρώην διεθνής διαιτητής, ΚΟΤΟΠΟΥΛΗΣ ΣΠΥΡΟΣ, πρόεδρος Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, ΔΗΜΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, πρόεδρος Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αγρινίου, ΜΥΛΩΝΑ ΓΕΩΡΓΙΑ, οδοντίατρος, μέλος ΔΣ Ενωσης Γονέων Αγρινίου, ΚΡΙΚΟΥ ΒΑΣΩ, εκπαιδευτικός, ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ, οικοδόμος, πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Αγρινίου, ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΕΙΡΗΝΗ, εκπαιδευτικός, ΣΤΑΘΕΛΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, αυτοαπασχολούμενος
Ζάκυνθος
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ, τραπεζοϋπάλληλος, γραμματέας Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου, ΚΟΡΦΙΑΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, δάσκαλος, περιφερειακός σύμβουλος Ιονίων Νήσων, ΚΑΛΟΓΕΡΙΑ ΜΑΙΡΗ, δικηγόρος
Κεφαλονιά - Ιθάκη
ΣΥΝΟΔΙΝΟΣ - ΒΑΛΛΙΑΝΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ, πολιτικός μηχανικός, ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ, εκπαιδευτικός πρόεδρος ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης, ΓΑΒΡΙΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Κεφαλονιάς - Ιθάκης.
ΚΡΗΤΗ
Ηράκλειο
ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ, κοινωνιολόγος, βουλευτής, ΓΩΝΙΑΝΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, πρόεδρος Συνδικάτου Οικοδόμων Ηρακλείου, μέλος ΔΣ Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ ΛΙΝΑ, χημικός, εργαζόμενη στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Ερευνας (ΙΤΕ), πρόεδρος Συλλόγου Μεταπτυχιακών Φοιτητών Χημικού Τμήματος, ΔΑΝΔΟΥΛΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ, δημοσιογράφος, ΚΑΡΚΑΒΑΤΣΟΣ ΜΑΝΩΛΗΣ, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων, δημοτικός σύμβουλος Αρχανών - Αστερουσίων, ΚΟΚΟΣΑΛΗ ΜΑΡΙΑ, αρχαιολόγος, μέλος ΔΣ Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ, αντιπρόεδρος Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ, γιατρός, Πρόεδρος Επιτροπής Ειρήνης Ηρακλείου, ΣΚΕΠΑΡΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ηλεκτρονικός, ΧΟΥΣΤΟΥΛΑΚΗ ΝΑΤΑΣΑ, αρχαιολόγος, μέλος Ομάδας Γυναικών της ΟΓΕ Γαζίου, ΧΡΥΣΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, μέλος ΔΣ Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων
Χανιά
ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΑΛΕΚΟΣ, πολιτικός επιστήμονας, ΒΟΥΡΛΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ, μέλος ΔΣ Ομοσπονδίας Εμπόρων Κρήτης, ΚΟΥΜΑΚΗ ΑΛΕΚΑ, ιδιωτική υπάλληλος, πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου, ΛΟΥΤΣΕΤΗΣ ΜΠΑΜΠΗΣ, πολιτικός μηχανικός, μέλος Αντιπροσωπείας ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης, ΜΕΛΗΣΑΚΗΣ ΝΙΚΗΤΑΣ, απόστρατος πυρονόμος, ΡΗΓΑΝΑΚΟΣ ΦΩΤΗΣ, πρόεδρος Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, μέλος ΔΣ Εργατικού Κέντρου Χανίων
Ρέθυμνο
ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ, οικοδόμος, ΑΓΓΕΛΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ, φυσικός εφαρμογών ΕΜΠ, μέλος ΔΣ Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ΚΑΜΠΟΥΡΟΥΔΗ ΜΑΡΙΑΝΝΑ, ιδιωτική εκπαιδευτικός, ΜΑΝΟΥΣΟΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΟΥΣΟΣ, ιδιωτικός υπάλληλος, μέλος ΔΣ Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου
Λασίθι
ΣΙΜΕΩΝΙΔΗΣ ΣΙΜΟΣ, οικονομολόγος, ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ, ξενοδοχοϋπάλληλος, μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού νομού Λασιθίου, ΚΑΡΑΜΠΕΛΛΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ, φαρμακοποιός, μέλος ομάδας Γυναικών της ΟΓΕ Σητείας, ΚΟΤΣΙΦΑΚΗ ΜΑΡΙΑ, συνταξιούχος
ΑΙΓΑΙΟ
Σάμος
ΚΑΡΟΥΤΣΟΣ ΦΑΝΟΥΡΙΟΣ, πρόεδρος Συνδικάτου Οικοδόμων Ικαρίας, ΔΡΑΚΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ, Συνταξιούχος ΔΕΗ, ΒΡΥΝΙΩΤΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, λογίστρια, πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Σάμου
Λέσβος
ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, συνεργαζόμενος, σεισμολόγος, βουλευτής, πρόεδρος ΕΕΔΥΕ, ΚΟΜΝΗΝΑΚΑ ΜΑΡΙΑ, δικηγόρος, ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, αγροτοκτηνοτρόφος, ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ, ιδιωτικός υπάλληλος, αντιπρόεδρος Εργατικού Κέντρου Λέσβου, ΑΓΑΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ, πρόεδρος Παραρτήματος Εργατικού Κέντρου Λέσβου στη Λήμνο, μέλος ΔΣ Ομοσπονδίας Οικοδόμων, δημοτικός σύμβουλος Λήμνου
Δωδεκάνησος
ΠΟΤΣΟΣ ΚΑΛΕΤΟΣ (ΤΑΚΗΣ), ιδιωτικός υπάλληλος, δημοτικός σύμβουλος Ρόδου, ΜΑΚΡΗ ΚΥΡΙΑΚΗ (ΚΙΚΗ), ξενοδοχοϋπάλληλος, πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, ΧΟΥΛΗΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΣ, κοινωνιολόγος, οικοδόμος, δημοτικός σύμβουλος Καλύμνου, ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ξενοδοχοϋπάλληλος, μέλος ΔΣ Εργατικού Κέντρου Ρόδου, ΓΙΑΝΝΕΖΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑ, εκπαιδευτικός, ΣΑΚΕΛΑΡΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Κω, ΜΙΧΑΪΛΙΔΟΥ ΝΤΕΠΥ, μέλος ΔΣ Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Ρόδου και μέλος ΔΣ της ΟΓΕ
Κυκλάδες
ΣΙΓΑΛΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ, περιφερειακός σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου, ΠΑΓΟΥΝΗ ΦΩΤΕΙΝΗ, ιδιωτική υπάλληλος, ΓΚΙΚΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ, ιστορικός, ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ ΦΡΑΤΖΕΣΚΑ, αδιόριστη εκπαιδευτικός, ΚΑΪΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, δημοτικός σύμβουλος Σύρου, ΧΡΥΣΟΛΩΡΑΣ ΘΟΔΩΡΟΣ, δημοτικός σύμβουλος Σερίφου
Χίος
ΑΜΠΑΤΖΗ ΣΤΥΛΙΑΝΗ (ΣΤΕΛΛΑ), πρόεδρος Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου, ΚΟΥΝΟΥΠΑΣ ΜΑΡΚΟΣ, οδοντίατρος, ΖΩΦΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, συνταξιούχος, ΚΑΚΑΡΙΝΟΣ ΣΤΡΑΤΗΣ, αγρότης - συνταξιούχος Δημοσίου
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Μεσσηνία
ΚΑΤΣΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ, συνεργαζόμενος, δικηγόρος, ΔΙΑΣΑΚΟΣ ΝΙΚΟΣ, οδοντίατρος, μέλος ΔΣ Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, ΧΡΗΣΤΕΑ ΣΤΕΛΛΑ, μεταλλειολόγος, μέλος ΔΣ Σωματείου Επισκευαστών Αυτοκινήτων Μεσσηνίας, ΚΑΝΤΖΙΛΙΕΡΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ, κτηνίατρος, δημοτική σύμβουλος Καλαμάτας, ΚΟΥΦΑΛΑΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, αντιπρόεδρος ΔΣ Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, πρόεδρος Ενωσης Γονέων και Κηδεμόνων Καλαμάτας, ΚΟΥΚΟΥΜΗΣ ΣΑΡΑΝΤΟΣ, δάσκαλος, δημοτικός σύμβουλος Τριφυλίας, ΖΑΦΕΙΡΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ, Γραμματέας Τομεακού Συμβουλίου Μεσσηνίας της ΚΝΕ, σπουδάστρια ΤΕΙ
Λακωνία
ΛΕΒΕΝΤΑΚΗΣ ΔΗΜΟΣ, δημοτικός σύμβουλος Σπάρτης, ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ, δασκάλα, δημοτική σύμβουλος Μονεμβασιάς, ΚΟΙΛΑΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, αρτοποιός, δημοτικός σύμβουλος Ευρώτα, ΒΟΥΛΟΥΜΑΝΟΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ, πολιτικός μηχανικός, ΒΑΛΙΩΤΗ ΕΛΕΝΗ, Γραμματέας του Τομεακού Συμβουλίου Λακωνίας της ΚΝΕ
Αρκαδία
ΓΟΝΤΙΚΑΣ ΝΙΚΟΣ, μέλος ΔΣ Σωματείου Εφοριακών Νομών Μεσσηνίας - Λακωνίας - Αρκαδίας, περιφερειακός σύμβουλος Πελοποννήσου, ΠΑΝΟΥΣΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ, μηχανολόγος μηχανικός, μέλος ΔΣ Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας, ΚΟΛΟΒΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, μέλος Πανελλαδικής Γραμματείας ΠΑΣΥ, ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, δημοτικός σύμβουλος Μεγαλόπολης, ΡΑΔΑΙΟΥ ΣΜΑΡΩ, πολιτικός μηχανικός
Αργολίδα
ΑΓΓΕΛΟΥ ΝΙΚΟΣ, συνεργαζόμενος, κτηνοτρόφος, μέλος Πανελλαδικής Γραμματείας ΠΑΣΥ, ΚΟΛΙΖΕΡΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ, εργάτης στο εργοστάσιο χυμοποίησης ΡΕΑ, μέλος ΔΣ Σωματείου Εργαζομένων της ΕΑΣ Αργολίδας, ΓΚΙΟΚΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, ελεύθερη επαγγελματίας, ΜΠΑΒΕΛΗ ΝΑΥΣΙΚΑ, μέλος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Αργολίδας, ΜΠΑΒΕΛΛΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, γιατρός, μέλος ΔΣ Ιατρικού Συλλόγου Αργολίδας
Κορινθία
ΤΣΑΡΜΠΟΥ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ, πρόεδρος Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κορινθίας, ΚΕΛΛΑΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, γραμματέας ΔΣ Εργαζομένων ΔΕΥΑ Δήμου Σικιωνίων, ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΗΛΙΟΣ, συνεργαζόμενος, οφθαλμίατρος, ΝΤΟΡΜΠΑΡΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ, εργάτης, μέλος ΔΣ Σωματείου Εργαζομένων στον Κλάδο του Μετάλλου στο Νομό Κορινθίας, ΑΝΤΩΝΕΛΟΥ ΡΕΓΓΙΝΑ, εποχιακή εργαζόμενη σε συσκευαστήρια, μέλος Ομάδας Γυναικών Αγίων Θεοδώρων της ΟΓΕ, ΔΙΚΑΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ιδιωτικός υπάλληλος, μέλος της Γραμματείας Κορινθίας του ΠΑΜΕ
ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
Εύβοια
ΜΑΡΙΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, βουλευτής, ΝΤΟΥΡΟΥ ΙΩΑΝΝΑ (ΣΟΦΙΑ), εκπαιδευτικός, μέλος ΔΣ ΟΓΕ, περιφερειακή σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας, ΚΟΥΚΟΥΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ, ιδιωτικός υπάλληλος, ΠΑΠΑΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ - ΡΑΧΙΩΤΗ ΒΑΓΓΕΛΙΩ, συνταξιούχος, ΤΖΑΒΑΡΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, μέλος ΔΣ Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, μέλος ΔΣ Ομοσπονδίας, Πρόεδρος Συνδικάτου Τροφίμων - Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας, ΛΙΑΓΚΑΚΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Μαντουδίου, δημοτικός σύμβουλος Μαντουδίου - Λίμνης - Αγ. Αννας, ΠΥΘΟΥΛΑ ΓΕΩΡΓΙΑ, φιλόλογος, δημοτική σύμβουλος Διρφύων - Μεσσαπίων, ΤΡΑΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, χημικός
Φθιώτιδα
ΜΠΑΣΔΕΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, γεωπόνος, ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, γιατρός, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Λαμίας και του Ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδας, ΠΟΛΙΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, μέλος του σωματείου της ΛΑΡΚΟ και του Εργατικού Κέντρου Φθιώτιδας, πρόεδρος Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας, ΜΠΟΥΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ, συνεργαζόμενος, αρχιτέκτων μηχανικός, ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, πρόεδρος Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Φθιώτιδας, μέλος του Εργατικού Κέντρου Φθιώτιδας, ΚΑΨΑΛΗ ΧΡΥΣΟΥΛΑ, αγρότισσα, μέλος ΔΣ Συλλόγου ΟΓΕ Λαμίας, ΜΠΑΦΟΥΤΣΟΥ ΑΝΔΡΙΑΝΑ, εκπαιδευτικός, μέλος ΔΣ Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Φθιώτιδας
Ευρυτανία
ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, εργάτης, ΛΑΠΠΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, τεχνολόγος μηχανικός, ΠΑΠΑΡΟΪΔΑΜΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, συνταξιούχος τραπεζοϋπάλληλος, δημοτικός σύμβουλος Καρπενησίου
Φωκίδα
ΙΩΣΗΦΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, δημοτικός σύμβουλος Δελφών, πρόεδρος Συνταξιούχων ΙΚΑ Φωκίδας, ΤΣΕΛΕΣ ΔΡΟΣΟΣ, μηχανικός περιβάλλοντος, ΓΩΓΟΣ ΑΛΕΞΙΟΣ (ΑΛΕΚΟΣ), πρώην εργαζόμενος στο ΕΘΝΟΣ, μέλος ΔΣ Ενωσης Προσωπικού Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΠΗΕΑ)
Βοιωτία
ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, ΚΟΤΣΙΚΩΝΑΣ ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ, δικηγόρος, δημοτικός σύμβουλος Λιβαδειάς, ΤΟΥΛΟΥΜΑΚΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ, δικηγόρος, δημοτικός σύμβουλος Θήβας, ΤΖΑΝΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ, τεχνολόγος γεωπόνος, μέλος ΔΣ Εμπόρων Λαϊκών Αγορών Βοιωτίας, ΚΑΒΑΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, βιομηχανικός εργάτης, μέλος ΔΣ Εργατικού Κέντρου Θήβας, πρόεδρος ΔΣ Συνδικάτου Χημικής Βιομηχανίας Βοιωτίας «Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ»
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Λάρισα
ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, γιατρός, βουλευτής, ΜΑΡΟΥΔΑΣ ΡΙΖΟΣ, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, πρόεδρος Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ, ΤΣΙΑΠΛΕΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Λάρισας, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας ΠΑΜΕ, ΑΒΡΑΝΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, οδοντίατρος, ΓΑΒΑΛΑ ΜΑΡΙΑ, δικηγόρος, ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ, πρόεδρος Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Λάρισας, μέλος ΔΣ Εργατικού Κέντρου Λάρισας, ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ, πανεπιστημιακή γιατρός στο ΠΠΝΛ, ΚΑΣΣΙΔΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, συνεργαζόμενος, δημοτικός σύμβουλος Αγιάς, ΛΙΤΣΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ, πρόεδρος Σωματείου Ιδιωτικών Κλινικών Λάρισας, ΣΤΑΜΟΥΛΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, μέλος ΔΣ Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας, δημοτικός σύμβουλος Κιλελέρ, ΤΣΙΚΡΙΤΖΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ, αγρότης
Μαγνησία
ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, εργαζόμενος στη ΜΕΤΚΑ (όμιλος «Μυτιληναίος»), πρόεδρος Σωματείου Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας», μέλος ΔΣ Εργατικού Κέντρου Βόλου και Ομοσπονδίας Μετάλλου, ΝΑΝΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ, δημοτικός σύμβουλος Βόλου, πρώην βουλευτής, ΑΓΓΕΛΗΣ ΝΙΚΟΣ, αγροτοσυνδικαλιστής, ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, αυτοαπασχολούμενος, ΛΟΥΜΑ ΡΕΝΑ, αυτοαπασχολούμενη, ΡΗΓΑΚΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ, δασκάλα, ΡΟΥΣΗ - ΚΩΤΗ ΑΓΟΡΗ (ΡΙΤΣΑ), εκπαιδευτικός, μέλος του ΔΣ της ΟΓΕ, πρόεδρος Συλλόγου Γυναικών Μαγνησίας, ΤΣΑΛΟΥΧΑΣ ΘΟΔΩΡΟΣ, συνταξιούχος ΟΤΑ, δημοτικός σύμβουλος Βόλου
Τρίκαλα
ΚΑΝΤΑΡΤΖΗΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, δικηγόρος, ΚΑΪΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, εκπαιδευτικός, δημοτικός σύμβουλος Τρικάλων, ΜΠΑΚΑΣΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, νοσηλεύτρια, συνδικαλιστικό στέλεχος, μέλος του ΔΣ της ΟΓΕ, ΝΤΟΥΡΛΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΣ, μηχανικός, ΤΣΙΑΜΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ, λογιστής, ΚΑΠΕΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ, αδιόριστη εκπαιδευτικός
Καρδίτσα
ΜΠΟΥΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, πρόεδρος Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ, ΑΓΓΕΛΟΥ ΛΗΔΑ, γιατρός, ΚΟΥΤΡΑ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ, αδιόριστη εκπαιδευτικός, μέλος ΔΣ Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων, ΚΡΑΝΙΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, μέλος ΔΣ Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας, δημοτικός σύμβουλος Καρδίτσας, ΠΟΛΥΓΕΝΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ, μέλος ΔΣ Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, δημοτικός σύμβουλος Παλαμά, ΤΣΙΟΥΤΡΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, μέλος ΔΣ Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας

TOP READ