6 Νοε 2019

Γ. Μαργαρίτης: Στους πολέμους πολεμάνε οι λαοί για συμφέροντα που δεν είναι δικά τους

Για το μήνυμα της 28ης Οκτώβρη συνομίλησε σήμερα με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Παναγούλη, ο καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας, στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ.Γιώργος Μαργαρίτης, στο σταθμό Παραπολιτικά 90,1.

Ι. Β. ΣΤΑΛΙΝ: Τον τρέμουν ακόμη και ζωγραφιστό!



Γράφει ο Νίκος Μόττας //
Τι κι’ αν πέρασαν έξι δεκαετίες από το θάνατο του, ο Ι.Β. Στάλιν συνεχίζει να στοιχειώνει τους εφιάλτες της τάξης των εκμεταλλευτών όπου γης. Νεοφιλελεύθεροι, φασίστες και οπορτουνιστές βγάζουν, ακόμη και σήμερα, σπυριά στο άκουσμα του ονόματος του, προσπαθώντας μάταια να τον ξορκίσουν με τόνους λάσπης, συκοφαντιών και ιστορικής παραχάραξης.
Η χθεσινή είδηση της προσφοράς δύο έργων τέχνης του σοβιετικού ζωγράφου Α. Βολκόφ στο αρχείο του ΚΚΕ ήρθε να ταράξει τα νερά του αντικομμουνιστικού βάλτου. Από τα νεοφιλελεύθερα παπαγαλάκια της – νεοδημοκρατικής- «Ομάδας Αλήθειας» και τα χιτλερικά αποβράσματα της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, μέχρι τους επαγγελματίες σχολιαστές των κοινωνικών δικτύων, έσπευσαν να αμολήσουν αντικομμουνιστική χολή.
Στο επίκεντρο της λάσπης τους – ποιός άλλος; – ο Στάλιν. Άλλωστε, ο αντισταλινισμός αποτελεί εδώ και δεκαετίες την προμετωπίδα της συστηματικής αντικομμουνιστικής παραχάραξης της Ιστορίας.
Οι απολογητές της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, απ’ όποιο ιδεολογικό μετερίζι κι΄αν βρίσκονται, ενοχλούνται από το γεγονός ότι, κατά την περίοδο της ηγεσίας του, ο Ι.Β.Στάλιν υπερασπίστηκε τον σοσιαλισμό χωρίς να κάνει ούτε βήμα πίσω. Πατώντας στις στέρεες βάσεις της λενινιστικής κληρονομιάς, καθοδήγησε το Κόμμα και την ΕΣΣΔ στις πλέον δυσχερείς συνθήκες ιμπεριαλιστικής περικύκλωσης και εσωτερικής υπονόμευσης. Την περίοδο της διακυβέρνησης του τέθηκαν οι βάσεις μιας άνευ προηγουμένου ανάπτυξης που άλλαξε άρδην την εικόνα της ΕΣΣΔ, μετατρέποντας μια υποανάπτυκτη, αγροτική χώρα σε βιομηχανική υπερδύναμη.
Μπορεί κανείς να κατανοήσει το μένος των αστικών επιτελείων για τον Στάλιν: Την περίοδο του Στάλιν μπήκαν οι βάσεις για την οικοδόμηση της νέας σοσιαλιστικής κοινωνίας και κατωχυρώθηκαν εργασιακές και κοινωνικές κατακτήσεις που οι λαοί των καπιταλιστικών χωρών δε μπορούσαν καν να φανταστούν.
Είναι εύλογο να λυσσάνε κατά του Στάλιν τα «τσολιαδάκια» του ευρωατλαντισμού, της αμερικανοφροσύνης και οι απόγονοι του Χίτλερ: Ήταν ο Κόκκινος Στρατός της ΕΣΣΔ, επί ηγεσίας του Στάλιν, που τσάκισε το ναζισμό-φασισμό και απελευθέρωσε την Ευρώπη από την χιτλερική πανούκλα. Αδυνατούν, βλέπετε, μέχρι και σήμερα, να χωνέψουν ποιοι ήταν οι θριαμβευτές της μάχης του Στάλινγκραντ και ποια σημαία ανέμισε στο ελεύθερο Βερολίνο το 1945.
Τους κατανοούμε. Αυτοί που εχθρεύονται την εργατική τάξη, που προσκυνούν το μεγάλο κεφάλαιο και τους φονιάδες ιμπεριαλιστές, έχουν, πράγματι, κάθε λόγο να αποστρέφονται τον Στάλιν, το ΚΚΕ, τους κομμουνιστές.
Μόνο που δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. Με τους κομμουνιστές δεν πρόκειται να ξεμπερδέψουν, το ΚΚΕ θα το βρίσκουν απέναντι τους σε κάθε στροφή της ταξικής πάλης.
Όσο για τον Στάλιν, θα συνεχίσουν να τον τρέμουν ακόμη και ζωγραφιστό.
stalin furr interview
____________________________________________________________________________
Νίκος Μόττας Γεννήθηκε το 1984 στη Θεσσαλονίκη. Είναι υποψήφιος διδάκτορας (Phd) Πολιτικής Επιστήμης, Διεθνών Σχέσεων και Ιστορίας. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Westminster του Λονδίνου και είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων (Master of Arts) στις διπλωματικές σπουδές (Παρίσι) και στις διεθνείς διπλωματικές σχέσεις (Πανεπιστήμιο Τελ Αβίβ). Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνόφωνα και ξενόγλωσσα μέσα.

Κτηνωδία: Ισραηλινή αστυνομικός πυροβολεί πισώπλατα άοπλο Παλαιστίνιο

Κτηνωδία. Φρίκη. Άλλη μια αποτρόπαια πράξη των δυνάμεων κατοχής του Ισραήλ απέναντι στο λαό της Παλαιστίνης. Σε βίντεο, που αποκάλυψε ισραηλινός ειδησεογραφικός σταθμός, μια ισραηλινή αστυνομικός πυροβολεί πισώπλατα έναν παλαιστίνιο άνδρα που απομακρύνεται έχοντας τα χέρια υψωμένα. Μια εκτέλεση που παραπέμπει στα εγκλήματα των Ναζί… Αυτά που βίωσαν οι Εβραίοι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της χιτλερικής Γερμανίας. 
Το περιστατικό είχε λάβει χώρα πριν από περίπου ένα χρόνο, όμως πριν από μόλις λίγες ημέρες διέρρευσε το φρικιαστικό βίντεο. Σύμφωνα με το Channel 13 που δημοσίευσε τις εικόνες, ο άνδρας θέλησε να μεταβεί στο Ισραήλ από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Ωστόσο, όπως φαίνεται και στο βίντεο, μια ισραηλινή αστυνομικός τον διατάζει να επιστρέψει πίσω. Καθώς εκείνος κάνει μεταβολή και απομακρύνεται περπατώντας σε έναν άδειο δρόμο με τα χέρια υψωμένα, η γυναίκα τον πυροβολεί εν ψυχρώ. Ο Παλαιστίνιος πέφτει στο έδαφος σφαδάζοντας. Οι Ισραηλινές αστυνομικές αρχές δήλωσαν προκλητικά και κυνικά στο Channel 13 ότι ο Παλαιστίνιος δεν τραυματίστηκε σοβαρά…
Το παρασκήνιο της υπόθεσης
Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz είχε καλύψει δημοσιογραφικά το περιστατικό όταν είχε συμβεί, χωρίς ωστόσο να έχει δει το φως της δημοσιότητας το οπτικό υλικό. Σύμφωνα με την εφημερίδα, κατά τη διάρκεια της δίκης της αστυνομικού, ο εισαγγελέας είχε πει ότι η κατηγορούμενη πυροβόλησε τον Παλαιστίνιο κατά τη διάρκεια μιας …«αμφιλεγόμενης μορφής διασκέδασης»
Παράλληλα η εφημερίδα ανέφερε ότι οι αρχές εντόπισαν το βίντεο τυχαία, κατά τη διάρκεια άλλης έρευνας για ξυλοδαρμό Παλαιστινίου άνευ αιτίας από την ίδια ομάδα παραστρατιωτικών συνοριακών αστυνομικών.

Η συγκεκριμένη γυναίκα πάντως, σύμφωνα με την αστυνομία έχει απομακρυνθεί από το σώμα, ωστόσο υπάρχουν πολλές αναφορές σύμφωνα με τις οποίες επέστρεψε στην εργασία της στον ισραηλινό στρατό κανονικά και …νόμιμα. 

Οι κουκουλοφόροι αλληλοσφάζονται και βγάζουν τα άπλυτά τους στη φόρα…

        

06-11-2019
Οι κουκουλοφόροι έχουν ακονίσει σπαθιά, μαχαίρια, νυστέρια, κονσερβοκούτια και ότι άλλο βρήκαν πρόσφορο και αλληλοσφάζονται με τρομερή μανία. Μάλιστα οι κουκουλοφόροι κατά την πάγια τακτική τους μία βάζουν την κουκούλα και μία βγάζουν την κουκούλα. Με ή χωρίς κουκούλα αφήσαν όλους όσους κατασυκοφάντησαν τα προηγούμενα χρόνια γιατί τώρα έχουν να λύσουν τις μεταξύ τους διαφορές. Οι μάχες είναι βρωμερές και ανελέητες. Το τι άπλυτα βγάζουν ο ένας για τον άλλον στη φόρα δεν λέγεται. Μαθαίνουμε για πολύμηνες συνδικαλιστικές άδειες, για απαξιωτική στάση απέναντι σε απεργίες, για απεργοσπασίες, για τεμπελχανιές και με τη φόρα που έχουν πάρει όλοι αυτοί οι χαφιέδες σε λίγο θα μάθουμε και ποιος ήταν πραγματικά άρρωστος και ποιος όχι, ποιος ήταν στ’ αλήθεια κουτσός και ποιος κούτσαινε για να λουφάρει. Αυτή η απίστευτη αλητεία όταν δεν αλληλοσφαζόταν ταλαιπώρησε τόσον πολύ κόσμο με ψέματα και συκοφαντίες. Αυτή η απίστευτη αλητεία δυστυχώς πρόσφατα είχε βρει πολιτική στέγη και προσπαθούσε να πάρει καρέκλες και εξουσία!

Χαρίλαος Ταπαρίδης

Αταλάντευτα στη μάχη για συνδικάτα εργατών!


Τα συνέδρια μιας σειράς Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες μέρες, ήταν για άλλη μια φορά αποκαλυπτικά για τον χαρακτήρα της διαπάλης μέσα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, για τη σημασία που έχει για κάθε εργαζόμενο να ενισχυθεί η μάχη που δίνουν τα ταξικά σωματεία και οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ απέναντι στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, για συνδικάτα στήριγμα των εργαζομένων και όχι των αντιλαϊκών στόχων του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του.
Την ίδια ώρα που κλιμακώνεται ολόπλευρα η αντεργατική επίθεση, με κομβικές αντιλαϊκές ανατροπές, όπως ο πρόσφατος «αναπτυξιακός» νόμος και το επικείμενο νέο χτύπημα στην Κοινωνική Ασφάλιση, οι ηγεσίες του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού έκαναν και στα συνέδρια των προηγούμενων ημερών ό,τι μπορούσαν για να επιβάλουν όργια νοθείας και εκφυλιστικές διαδικασίες, προκειμένου να διατηρήσουν τις καρέκλες τους και να συνεχίσουν να στηρίζουν αυτήν ακριβώς την αντεργατική επίθεση.
Εμφάνισαν μαϊμού - «σωματεία», μαϊμού - καταλόγους αρχαιρεσιών, αντιπροσώπους που «εκλέγονται» ταυτόχρονα και στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα! Εκεί που είδαν ότι δεν περνούν οι νόθοι, όπως στην Ομοσπονδία Εργαζομένων Μετάλλου, δεν δίστασαν ακόμα και να διαλύσουν το συνέδριο, επιβεβαιώνοντας ποια ήταν εξαρχής η στόχευσή τους.
* * *
Εκαναν ό,τι μπορούσαν για να μη συζητηθούν τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων, πολύ περισσότερο για να μην οργανωθεί η πάλη απέναντι στη ρίζα τους. Γνωρίζοντας ότι ακόμα και συνδικαλιστές που εκλέχθηκαν με τα δικά τους ψηφοδέλτια διαφωνούν με αυτήν τη δίχως τέλος κατρακύλα τους, προσπάθησαν να αποφύγουν οποιαδήποτε συζήτηση ή ψηφοφορία, ακόμα και σε σώματα συνέδρων που είχαν πλειοψηφία.
Την ίδια ώρα που έφεραν στα συνέδρια «μαϊμούδες» και «σωματεία» - φαντάσματα, έκαναν ό,τι μπορούν για να διατηρήσουν άθλιες διαιρέσεις των εργαζομένων, π.χ. σε μόνιμους και «ευέλικτα» εργαζόμενους, επέμεναν σε αποκλεισμούς πραγματικών και ζωντανών σωματείων με χιλιάδες μέλη, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την άρνηση των εν λόγω δυνάμεων στην ΟΜΕ ΟΤΕ να εγγράψουν στη δύναμη της Ομοσπονδίας το Σωματείο Εργαζομένων «Cosmote e-Value», το κλαδικό ΣΕΤΗΠ και τα επιχειρησιακά σωματεία των εργαζομένων σε «Forthnet», «Wind», «Vodafone - 360 Connect», «Intracom Telecoms»...
Εφτασαν να κάνουν συνέδρια χωρίς καν να παρουσιάσουν οικονομικό απολογισμό της απερχόμενης Διοίκησης, όπως έκαναν στο Εργατικό Κέντρο Ελασσόνας, ακριβώς γιατί τα οικονομικά τους δεν διατίθενται για την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων, αλλά για την ενσωμάτωση, το τάισμα μέσω των γνωστών «σεμιναρίων» κ.τ.λ.
***
Στην αντίπερα όχθη, οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ έδωσαν τη μάχη απέναντι στον εκφυλισμό, έδωσαν μάχη για να συζητηθούν τα προβλήματα των εργαζομένων και οι αιτίες τους, κατέθεσαν προτάσεις για την οργάνωση της πάλης.
Σε συνέχεια των απεργιακών και άλλων μαχών του προηγούμενου διαστήματος, έθεσαν στο επίκεντρο την ανάγκη ενιαίας οργάνωσης των εργαζομένων, την πάλη με κριτήριο τις δικές τους σύγχρονες ανάγκες, τον αγώνα για κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα, για όλους τους εργαζόμενους, χωρίς τους διαχωρισμούς που επιβάλλει η εργοδοσία και αναπαράγουν οι εργατοπατέρες.
Οι ταξικές δυνάμεις συνέχισαν τη μάχη ενάντια στη νοθεία και τον εκφυλισμό, μια μάχη που δεν είναι «για τις καρέκλες» όπως την παρουσιάζουν διάφορα κέντρα για να την συκοφαντήσουν, αλλά αφορά την πάλη για συνδικάτα μετερίζια πάλης για τα συμφέροντα των εργαζομένων, όχι όργανα υποταγής τους στα συμφέροντα του κεφαλαίου.
***
Η κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης και στη φάση της καπιταλιστικής ανάκαμψης πάει χέρι χέρι με την ένταση της επίθεσης εναντίον των συνδικάτων, της συλλογικής οργάνωσης και δράσης των εργαζομένων.
Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, με τον πρόσφατο «αναπτυξιακό» νόμο της κυβέρνησης της ΝΔ, θεσμοθετήθηκαν διατάξεις για τον ακόμα πιο ασφυκτικό έλεγχο των συνδικάτων από την εργοδοσία και το κράτος, σε συνέχεια των αντιαπεργιακών διατάξεων που ψήφισε προηγούμενα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Για τον ίδιο λόγο η κυβέρνηση της ΝΔ προαναγγέλλει απαράδεκτα μέτρα περιορισμού - απαγόρευσης των διαδηλώσεων, πατώντας και σε όσα πρόσθεσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με το «ιδιώνυμο» για τις κινητοποιήσεις εναντίον των πλειστηριασμών, την άγρια καταστολή κινητοποιήσεων εργαζομένων, συνταξιούχων, φοιτητών, το πλήθος «αγροτοδικείων» για τα μπλόκα κ.ο.κ.
Μαζί με την ένταση της καταστολής, οι δυνάμεις του εργατοπατερισμού δίνουν τα ρέστα τους στην ίδια κατεύθυνση. Επιχειρούν να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου όταν περνούν όλα τα παραπάνω, ενώ όταν δεν τα καταφέρνουν κάνουν ό,τι μπορούν για να υπονομεύσουν την πάλη, όπως έκαναν χαρακτηριστικά και στις πρόσφατες απεργίες ενάντια στον «αναπτυξιακό» νόμο.
Με τη βοήθεια διαφόρων επιτελείων που σπεύδουν να αναπαραγάγουν στο έπακρο τα προκλητικά ψέματά τους, όπως έκανε χτες η «Αυγή», βαφτίζουν «τραμπούκους» τους συνδικαλιστές και τους εργαζόμενους που δίνουν τη μάχη ενάντια στη νοθεία και τον εκφυλισμό.
Επιδιώκουν με κάθε τρόπο να διατηρήσουν το ρόλο τους ως στηρίγματος της αντεργατικής επίθεσης, όπως έκαναν και όλα τα προηγούμενα χρόνια, για να χύνουν το δηλητήριο της «αναποτελεσματικότητας των αγώνων», να κραδαίνουν την ίδια αντεργατική σημαία της καπιταλιστικής ανάπτυξης από την οποία τάχα μπορούν να ωφεληθούν και οι εργαζόμενοι.
* * *
Η κλιμάκωση της μάχης απέναντι στη συνδικαλιστική μαφία και τους ανθρώπους της αποτελεί προϋπόθεση για την ενίσχυση της πάλης των εργαζομένων απέναντι στον εργασιακό μεσαίωνα που επιβάλλουν το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του.
Τα ταξικά συνδικάτα δίνουν τη μάχη της ενημέρωσης των εργαζομένων, μπαίνουν μπροστά στην οργάνωση Γενικών Συνελεύσεων, συσκέψεων, κινητοποιήσεων για κάθε οξυμένο πρόβλημα σε κάθε χώρο, αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες ενιαίας αγωνιστικής δράσης των εργαζομένων και του λαού για τα κομβικά ζητήματα του Ασφαλιστικού, της «ευελιξίας», των νέων χτυπημάτων που φέρνουν οι αντιλαϊκοί «αναπτυξιακοί στόχοι» του κεφαλαίου.
Σε αυτήν την κατεύθυνση εντείνουμε τις προσπάθειές μας, απευθύνουμε ακόμα πιο αποφασιστικά πλατύ κάλεσμα σε κάθε εργαζόμενο και σε κάθε τίμιο συνδικαλιστή να πάρουν τη θέση τους στον αγώνα!

Μαύρη τρύπα


«Καπνός» έγινε μέσα σε δυο μήνες η ελάχιστη αύξηση του μέσου μισθού που προέκυψε από την αναπροσαρμογή του κατώτατου τον περασμένο Φλεβάρη, όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ενεργοποίησε με πανηγυρισμούς τον νόμο Βρούτση.
Οπως φανερώνουν τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, τον Απρίλη του 2019 ο μέσος μισθός για την πλήρη απασχόληση επανήλθε στα ίδια περίπου επίπεδα όπου βρισκόταν πριν από την αύξηση του κατώτατου από τα 586 στα 650 ευρώ μεικτά και την κατάργηση του «υποκατώτατου» μισθού!
Χρειάστηκαν δηλαδή μερικές μόνο βδομάδες για να «εξαϋλωθεί» η σχετική αύξηση του κατώτατου μισθού, την οποία ρούφηξε η «μαύρη τρύπα» της αγοράς εργασίας, όπου η «ευελιξία» και το συνολικότερο αντεργατικό πλαίσιο ζουν και βασιλεύουν.
Τα στοιχεία για την εξέλιξη των μισθών αποστομώνουν κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, που διαγκωνίζονται για την πατρότητα του νόμου Βρούτση, με τον οποίο το κράτος καθορίζει πλέον τον κατώτατο μισθό, με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα και τις προοπτικές της οικονομίας.
Αποκαλύπτει όμως και το πόσο κάλπικος είναι ο καβγάς τους, πάνω στο δίπολο «δίκαιη» ή «βιώσιμη» ανάπτυξη, ως προαπαιτούμενο τάχα για τη βελτίωση της ζωής του λαού.
Η αλήθεια είναι ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη, που υπηρετούν τόσο η ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και τα άλλα κόμματα, όπως κι αν τη βαφτίσουν, έχει ως προϋπόθεση την ένταση της εκμετάλλευσης, κάτι που αποτυπώνεται στους όρους δουλειάς, αμοιβής και ζωής της εργατικής - λαϊκής οικογένειας.
Μέσα από έναν κυκεώνα αντεργατικών νόμων, που παραμένουν άθικτοι και επεκτείνονται στη «μεταμνημονιακή εποχή», η εργοδοσία χρησιμοποιεί μια ανεξάντλητη γκάμα εργαλείων για να διατηρεί καθηλωμένους τους μισθούς για τους νεοπροσλαμβανόμενους, αυξάνοντας παράλληλα τις πιέσεις στους παλιότερους εργαζόμενους, που αμείβονται με σχετικά καλύτερους όρους.
Το αντεργατικό αυτό πλαίσιο όχι μόνο δεν «κλονίστηκε» από τα αποσπασματικά μέτρα που νομοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση για τις συμβάσεις, λίγο πριν από τις εκλογές, αλλά ενισχύθηκε παραπέρα, με νόμους για την «ευελιξία», τη «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας, τα «δουλεμπορικά» γραφεία, τη συρρίκνωση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.
Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ότι ο μέσος μισθός παραμένει σταθερά μειωμένος κατά 25% σε σχέση με το 2011, παρά τις επιμέρους οριακές διακυμάνσεις.
Πάνω σ' αυτό το έδαφος πατάει σήμερα η ΝΔ για να πάει ένα βήμα πιο πέρα την επίθεση, χρησιμοποιώντας το ίδιο άθλιο επιχείρημα, ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη είναι όρος για να ζήσει καλύτερα ο λαός, αρκεί να φύγει από τη μέση ό,τι εμποδίζει την επιχειρηματικότητα, και πρώτα απ' όλα τα εργασιακά δικαιώματα, που έχουν προγραφεί από τις «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων!
Γι' αυτό καταργεί ακόμα και την «υποψία» μόνιμης και σταθερής δουλειάς που έχει απομείνει, επεκτείνοντας παραπέρα την «ευελιξία», θεσμοθετεί την υπεροχή των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών, βάζει νέα εμπόδια στην απεργία, παίρνει μέτρα συνολικής παρεμπόδισης της συλλογικής οργάνωσης και δράσης.
Ολα αυτά, σε συνδυασμό με τις γενναιόδωρες επιδοτήσεις και τα άλλα μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας, τα οποία πληρώνουν στο πολλαπλάσιο τα λαϊκά στρώματα, διαφημίζει η κυβέρνηση για να προσελκύσει επενδύσεις και να στηρίξει την καπιταλιστική ανάπτυξη.
Το δίλημμα επομένως που έχει μπροστά του ο λαός είναι: Θα συνεχίσει να «επενδύει» τις προσδοκίες του σε μια προδιαγεγραμμένη πορεία διαρκούς συρρίκνωσης των δικαιωμάτων του και συντριβής των σύγχρονων αναγκών του, αποδεχόμενος θυσίες δίχως τέλος για τα κέρδη του κεφαλαίου και την έκθεση σε μεγάλους κινδύνους από την εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τους ανταγωνισμούς;
'Η θα επιλέξει το δρόμο του αγώνα και της οργάνωσης της αντεπίθεσης, για κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων και ανάκτηση των απωλειών, παλεύοντας για σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής, στην προοπτική του άλλου δρόμου ανάπτυξης, όπου αποκλειστικό κριτήριο στην οργάνωση της παραγωγής θα είναι η ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του; Ο δρόμος αυτός είναι ο μόνος που μπορεί να εγγυηθεί τη λαϊκή ευημερία. Και γι' αυτό αξίζει κάθε θυσία!

Χρυσούπολη Καβάλας: Αλληλεγγύη στη φιλόλογο που δέχεται επιθέσεις επειδή είπε την αλήθεια για τον δικτάτορα Μεταξά

Την αλληλεγγύη της στη φιλόλογο του 1ου Γυμνασίου Χρυσούπολης Καβάλας Σταυρούλα Χαβελάκη, για τις επιθέσεις που δέχεται για τον πανηγυρικό που εκφώνησε στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στο Δήμο Νέστου εκφράζει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» Καβάλας.
Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη εκπαιδευτικός, στο λόγο της, που ήταν συνεπής προς την ιστορική αλήθεια, τόνισε ότι ο Ι. Μεταξάς δεν ήταν τίποτε παραπάνω από ένας φασίστας και δικτάτορας (όπως ο Μουσολίνι και ο Χίτλερ) που «δεν είχε στο μυαλό του ιδέες για αντίσταση και πόσο μάλλον για νίκη».
«Στις 28 Οκτώβρη 2019 η φιλόλογος του 1ου Γυμνασίου Χρυσούπολης Σταυρούλα Χαβελάκη εκφώνησε τον πανηγυρικό της επετείου στον εορτασμό του Δήμου Νέστου. Εκφώνησε τον μόνο πανηγυρικό λόγο που ήταν συνεπής προς την ιστορική αλήθεια. Και επίσης τον μόνο πανηγυρικό λόγο που θα όφειλε ποτέ να εκφωνήσει Ελληνίδα ευσυνείδητη εκπαιδευτικός, αν ήθελε να είναι συνεπής απέναντι στους μαθητές που την παρακολουθούσαν, αλλά και στην τοπική κοινωνία της.
Γιατί καθήκον και υποχρέωση του εκπαιδευτικού προς τους μαθητές του και την κοινωνία είναι να λέει την αλήθεια και να παλεύει για αυτήν! Να επιζητά την ιστορική μνήμη και όχι τη λήθη. Να αφυπνίζει συνειδήσεις και όχι να κοιμίζει τα μυαλά των μαθητών του. Να υπερασπίζεται και να παλεύει μπροστάρης για το δίκιο και την πρόοδο της κοινωνίας. Να μη σκύβει το κεφάλι στις προσταγές της κάθε εξουσίας, που προσπαθεί να αποκοιμίσει και να παραπλανήσει τις λαϊκές συνειδήσεις. Να ακολουθεί τα πρότυπα που έθεσαν οι ΜΕΓΑΛΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ του γένους όπως ο Γληνός, ο Δελμούζος, ο Ψυχάρης, ο Βάρναλης…!
Αλίμονο στους λαούς που οι δάσκαλοί του τους λένε ΨΕΜΑΤΑ! Τότε η Ιστορία επαναλαμβάνεται σαν φάρσα και τιμωρεί με φασισμούς και ναζισμούς!
Και είναι φυσικό όλοι αυτοί οι ιστορικοί απόγονοι των φασιστών και των ναζιστών να ταράζονται όταν ακούν την αλήθεια!
Η αλήθεια τους στεναχωρεί και τους πονάει!
Γιατί είναι οι ιστορικοί απόγονοι των χαφιέδων και των βασανιστών της “ΜΕΤΑΞΙΚΗΣ 4ης Αυγούστου”.
Γιατί είναι οι ιστορικοί απόγονοι των πεμπτοφαλαγγιτών και των δωσίλογων, των ταγματασφαλιτών και των μαυραγοριτών.
Γιατί είναι οι ιστορικοί απόγονοι των Χιτών και των βασανιστών της Γυάρου και της Μακρονήσου.
Γιατί είναι αυτοί που πουλούσαν το παραμύθι της εθνικοφροσύνης και του αντικομμουνισμού στο μετεμφυλιοπολεμικό κράτος! Οι δολοφόνοι του Μπελογιάννη, του Πλουμπίδη και του Λαμπράκη!
Γιατί είναι τα σταγονίδια της χούντας!
Γιατί είναι αυτοί που τρέμουν να ακούσουν για την ηρωική αντίσταση ενάντια στον ναζισμό και τον φασισμό από το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ και μας πουλάνε το παραμύθι του ΟΧΙ του Μεταξά!
Γιατί ακόμα είναι αυτοί που επίσημα προσπαθούν να εξισώσουν την τεράστια συνεισφορά της ΕΣΣΔ στον αντιφασιστικό αγώνα του Β’ ΠΠ με τα εγκλήματα των ναζιστών, ψηφίζοντας ανιστόρητα κείμενα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Γιατί τους πονάει η ιστορική αλήθεια ότι στη στέγη του Ράιχσταγκ υψώθηκε στις 9 του Μάη η κόκκινη σημαία!
Γι’ αυτό επιτίθενται στην Σταυρούλα Χαβελάκη. Γιατί τους θυμίζει ποιοι είναι! Και το επιβεβαιώνουν ρυπαρογραφώντας και βρίζοντας!
Εμείς οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί της “Δασκάλας με τα ξανθά μαλλιά”, οφείλουμε να σταθούμε συμπαραστάτες, βράχοι ακλόνητοι και υπερασπιστές του αυτονόητου! Της υποχρέωσης του δάσκαλου να μιλάει την αλήθεια! Αν φιμώσουν τον έναν έρχεται η σειρά των πολλών!
Εμείς οι πολίτες αυτής της χώρας οφείλουμε να υπερασπιστούμε το αυτονόητο! Το δικαίωμα του καθενός μας να εκφράζει με παρρησία την άποψη και τη γνώμη του, χωρίς φόβο χωρίς πάθος!
Ακόμη να υπερασπιστούμε το αυτονόητο! Το δικαίωμά μας να μάθουμε την αλήθεια και να μη μας ταΐζουν ψεύτικα αφηγήματα και μπαγιάτικες ιδέες.
Γι’ αυτό θα υπερασπιστούμε την Σταυρούλα Χαβελάκη!
Γιατί όταν θα έλθουν να πάρουν και εμάς, δεν θα υπάρχει κανένας να αντιδράσει!».

Δίκη Χρυσής Αυγής – Μιχαλολιάκος: Η αρχή και το… τέλος του αρχηγού

Η δίκη της Χρυσής Αυγής φτάνει σιγά – σιγά στο τέλος της, έχοντας ξεκινήσει στις 20 Απριλίου του 2015 και αυτή θα είναι η πρώτη φορά που ο φύρερ της Χρυσής Αυγής θα εμφανιστεί στο δικαστήριο. Σ’ αυτό το δικαστήριο, γιατί στο παρελθόν έχει βρεθεί ξανά κατηγορούμενος, ίσως λιγότερες φορές απ’ όσες έπρεπε.
Τα προηγούμενα μπλεξίματα Μιχαλολιάκου
Η μόνη καταδίκη του πάντως χρονολογείται το 1978 για συμμετοχή σε σειρά βομβιστικών ενεργειών στην Αθήνα. Η κατηγορία εναντίον του μετατράπηκε από κακούργημα σε πλημμέλημα, για το οποίο καταδικάστηκε σε φυλάκιση 13 μηνών. Στην μετατροπή της εναντίον του κατηγορίας ίσως να έπαιξε ρόλο και το «κάρφωμα» των συνεργατών του, οι ποινές των οποίων κυμάνθηκαν –αντίθετα- από τα 5 ως τα 12 χρόνια.
Αυτή δεν ήταν βέβαια ούτε η πρώτη, ούτε η μόνη του εμπλοκή με τις αρχές. Η παραβατική του συμπεριφορά εκδηλώνεται σαν… αλλεργική αντίδραση στη Δημοκρατία. Το ίδιο το βράδυ της Μεταπολίτευσης στις 24 Ιουλίου του 1974, συλλαμβάνεται καθώς μαζί με τους Περδικάρη και Καλέντζη έχουν αποπειραθεί να κάψουν την βρετανική πρεσβεία.
Δυο χρόνια αργότερα, στην κηδεία του χουντικού βασανιστή Ευάγγελου Μάλλιου, τον οποίο και εκτέλεσε η «17 Νοέμβρη», συλλαμβάνεται για επίθεση σε δημοσιογράφους που καλύπτουν την κηδεία, προφυλακίζεται αλλά τελικά αφήνεται ελεύθερος. Το 1978, όταν συνελήφθη για την υπόθεση των βομβιστικών υποθέσεων, για την οποία και καταδικάστηκε, καθαιρέθηκε από τον βαθμό του Δόκιμου Αξιωματικού των Ειδικών Δυνάμεων.
Ναζιστικός χαιρετισμός, ρητορική μίσους, αντικοινοβουλευτισμός
Η πρόεδρος αλλά και η υπόλοιπη σύνθεση του δικαστηρίου, ρωτούν σταθερά, ιδιαίτερα τους κατηγορούμενους για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης σχετικά με την εθνικοσοσιαλιστική ιδεολογία της, τον ναζιστικό χαιρετισμό που χρησιμοποιούνταν αλλά και τον ρατσιστικό λόγο.
Οι κατηγορούμενοι πρώην βουλευτές εδώ επιλέγουν να απεμπολήσουν τον ναζισμό με εξαιρέσεις ως τώρα τους Αρτέμη Ματθαιόπουλο, Ηλία Κασιδιάρη και Γιάννη Λαγό. Αντίστοιχα να υποστηρίξουν πως ναι μεν ο ναζιστικός χαιρετισμός είναι… αρχαιοελληνικός, αλλά ταυτόχρονα όποτε κάποιος χαιρετούσε έτσι, κάποιος άλλος έσπευδε να του κατεβάσει το χέρι.
Τέλος, όλοι οι πρώην βουλευτές ερωτώμενοι σχετικά με την άποψή τους για τους μετανάστες έχουν ξεκαθαρίσει ότι θέλουν να φύγουν οι «παράνομοι» εξ αυτών και πως οι χυδαιότατες ύβρεις εναντίον μεταναστών αφορούσαν «μόνο τα εγκληματικά στοιχεία». Πως τώρα θα καταφέρει να υποστηρίξει όλη αυτήν την επιχειρηματολογία, ο Νίκος Μιχαλολιάκος, της «σποράς των ηττημένων του 1945» και «των χεριών που καμιά φορά χαιρετούσαν κάπως έτσι (σ.σ. ναζιστικά δηλαδή) αλλά ήταν καθαρά» και που χρησιμοποίησε την λέξη «χιμπατζής» για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, είναι απορίας άξιον.  .
Οι μαρτυρίες που τον «καίνε»
Όσο και αν κατηγορούμενοι και υπεράσπιση προσπάθησαν να εμφανίσουν την Χρυσή Αυγή σαν Ομοσπονδία… ημιαυτόνομων τοπικών, για τις οποίες «ουδεμία ευθύνη έχει» ο αρχηγός Νίκος Μιχαλολιάκος, τόσο από τα αποδεικτικά στοιχεία, όσο και από κάποιες απολογίες φαίνεται καθαρά πως τίποτα δεν γίνονταν χωρίς την έγκρισή του.
Ο Ηλίας Παναγιώταρος, στην προσπάθειά του να τον υπερασπιστεί από τα «βέλη» του Νίκου Μίχου, τον «έκαψε». Ο Μίχος είχε υποστηρίξει πως ο ίδιος ζήτησε διαγραφές έπειτα και από τις τρεις επιθέσεις. Ο Παναγιώταρος όμως, παλιό στέλεχος της οργάνωσης και παρότι κανένα από τα υπόλοιπα πιστά στον Μιχαλολιάκο στελέχη δεν είχε αναφέρει κάτι σχετικό, μίλησε για άμεση αντίδραση και διαγραφές όλων των εμπλεκομένων.
Στην περίπτωση μάλιστα της δολοφονίας -σύμφωνα πάντα με τον Παναγιώταρο- «δεν υπήρξε καν απόφαση οργάνου αλλά του ίδιου του Μιχαλολιάκου». Το συγκεκριμένο μπορεί να είναι ένα μεγαλειώδες ψέμμα, το οποίο έχει διαψεύσει ο ίδιος ο Μιχαλολιάκος με δηλώσεις του λίγες μέρες μετά τη δολοφονία, έχει όμως το ενδιαφέρον του.
Αποτυπώνει γλαφυρά, πως ακριβώς ο Νίκος Μιχαλολιάκος βρισκόταν πέρα και πάνω απ’ όλους – και από οποιοδήποτε συλλογικό όργανο – στην οργάνωσή αλλά και πως ολόκληρη η αυστηρά ιεραρχική δομή της Χρυσής Αυγής, λειτουργούσε με την λεγόμενη «Αρχή του Αρχηγού». Αυτή η τελευταία άλλωστε περιγράφεται και στο περίφημο καταστατικό του 1994, όταν δηλαδή η οργάνωση ήταν μια ναζιστική οργάνωση που το περηφανευόταν και δεν είχε ακόμα ντυθεί τον μανδύα του «νόμιμου πολιτικού κόμματος».
Ενδιαφέρον θα είχε ακόμα να εξηγήσει στο δικαστήριο την «προσπάθεια» του να πείσει –μέσω της συζύγου του- ότι έμαθε για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα το μεσημέρι της επομένης και όχι το ίδιο βράδυ. Ο Νίκος Μιχαλολιάκος γνώριζε βέβαια για την δολοφονία Φύσσα λίγη ώρα αφότου αυτή συνέβη, κάτι που επιβεβαιώνουν ο ίδιος ο μάρτυρας υπεράσπισης του (!), Άρης Σπίνος που δήλωσε ότι ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής «δεν κοιμήθηκε όλο το βράδυ προσπαθώντας να μάθει τι συνέβη», όσο και -εμμέσως- ο Νίκος Μίχος που υποστήριξε πως μίλησε με τον Λαγό, οποίος τον ενημέρωσε πως «και ο Μιχαλολιάκος είναι έξαλλος».

Αθλιότητες Μπέου κατά εκπαιδευτικών : Πάρτε γιογιό ή βάλτε σερβιέτες

Για άλλη μία φορά ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος εκφράστηκε με χυδαίο τρόπο στη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου. Αυτή τη φορά τα έβαλε με εκπαιδευτικούς καθώς θίχτηκε μετά τις αναφορές δημοτικού συμβούλου για έλλειψη τουαλετών σε σχολικές μονάδες .
Όταν ένας δημοτικός σύμβουλος του είπε ότι αντιστοιχεί ένα wc για 25 εκπαιδευτικούς απάντησε: «Για εκπαιδευτικούς σαν εσένα, δεν χρειάζονται τουαλέτες στα σχολεία. Θα τις δώσουμε στα παιδιά. Εσείς να παίρνετε όπως παλιά το γιογιό και να πηγαίνετε έξω ή βάλτε σερβιέτες…».
Η συζήτηση είχε ως εξής:
Μπέος: Εμείς χαλάσαμε 8,5 εκατομμύρια για τα σχολεία στη θητεία μας και οι προηγούμενοι σε 6 χρόνια 910.000 ευρώ.
Ριζόπουλος: Ελάχιστα είναι. Σε δύο σχολεία υπάρχει μια τουαλέτα για 25 εκπαιδευτικούς
Μπέος: Αν είναι εκπαιδευτικοί σαν εσένα, θα τις δώσω στα παιδιά κι εσείς να πηγαίνετε έξω με το γιογιό όπως παλιά ή βάλτε σερβιέτες…
Ριζόπουλος: Από σαχλαμάρες, έχουμε ακούσει κι άλλες…
Δείτε το διάλογο στο video στο 1.34.00

Διώξεις και πρόστιμα εναντίον του Δήμου Πατρέων επειδή έριξε άμμο σε παραλίες!

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πάτρας επιμένει να έχει τον Δήμο στο στόχαστρο, να βεβαιώνει δήθεν παραβάσεις και να κινεί νέες διώξεις εναντίον του για παρεμβάσεις που έχουν γίνει από το Δήμο στην πλαζ της Αγυιάς καθώς και στις παραλιακές περιοχές στις Δάφνες και στον Καστελλόκαμπο.
Ο Δήμος το 2018 είχε προβεί σε ελαφρές και στοιχειώδεις παρεμβάσεις ομαλοποίησης των αμμωδών ακτών για να είναι οι συγκεκριμένες παραλίες προσβάσιμες στους χιλιάδες δημότες που το καλοκαίρι τις επισκέπτονται.
Το θέμα με το Κεντρικό Λιμεναρχείο όπως και με την Κτηματική Υπηρεσία, δεν είναι καινούργιο. Στο παρελθόν έχουν κινηθεί εκ μέρους τους κι άλλες διώξεις κατά του Δήμου για εργασίες που έγιναν στο Νότιο Πάρκο, στον Κόκκινο Μύλο, στους παραλιακούς δρόμους.
Η Δημοτική Αρχή έχοντας στο πλάι της τον Πατραϊκό λαό, δεν φοβάται.  Θα ξεπεράσει, όπως και πριν, κάθε εμπόδιο που τίθεται από τις κυβερνήσεις και τις υπηρεσίες του κράτους. Θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις που αφενός ενισχύουν και κατοχυρώνουν τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του αιγιαλού και της παραλίας, αφετέρου διευκολύνουν τους δεκάδες χιλιάδες δημότες και τα παιδιά τους στην ασφαλή, ελεύθερη και όχι εμπορευματοποιημένη χρήση τους.

TOP READ