1 Αυγ 2020

ΜΑΣΚΕΣ ΤΕΛΟΣ (όχι για τον covid-19)


Άρθρο του Αντιδημάρχου Διοίκησης και Οικονομικών του Δήμου Πατρέων, Διονύση Πλέσσα. Αναδημοσιεύεται από τη σελίδα στο facebook του Δήμου Πατρέων.
Σε ανακοινώσεις των παρατάξεων τους οι κύριοι Νικολόπουλος και Ρώρος, αναφέρουν πως οι εργαζόμενοί μας (κοινωφελή εργασία του ΟΑΕΔ με προσωρινές διαταγές δικαστηρίων) θα πληρωθούν με την εναλλακτική πρόταση της αντιπολίτευσης (!!!).
Καταρχάς θα πρέπει να πούμε πως πολιτική επιλογή των κομμάτων –κυβερνήσεων τους (δεξιάς και αριστεράς) και (Ν.Δ. με ΠΑΣΟΚ) σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις αντιλαϊκές πολιτικές της Ε.Ε., είναι η ανακύκλωση της ανεργίας με τα 8μηνα της κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ με μισθό 540 ευρώ (!!) αντί για μόνιμες θέσεις εργασίας.
Διαφημίστηκε ως μοντέλο για χιλιάδες θέσεις εργασίας από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια από την Ν.Δ.
Δεν είναι τυχαίο που ό,τι λέει ο κ. Νικολόπουλος λέει και ο κ. Ρώρος και αντίστροφα, όπως διαβάσαμε στις ανακοινώσεις τους.
Θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι λένε από την στάση και την επιλογή των παρατάξεων αυτών.
Όψιμοι και κάλπικοι υποστηρικτές φυσικά.
Ας τα πούνε στους εργαζόμενους οι οποίοι δεν ξεχνούν!!!
Ο κ. Νικολόπουλος δεν είναι αυτός που με την ιδιότητα του βουλευτή με ερώτηση του προς τον Υπουργό Εσωτερικών στις 15-1-19, καλούσε την κυβέρνηση να κινήσει διαδικασίες σε βάρος του Δημάρχου Πατρέων Κώστα Πέλετίδη, επειδή επανατοποθέτησε στις θέσεις τους, τους εργαζόμενους της κοινωφελούς, όταν με προσωρινή διαταγή δικαστηρίων επανήλθαν στην εργασία τους;
«Αφού γνώριζε τις παραμέτρους του προγράμματος ο κ. Πελετίδης, γιατί τοποθέτησε στις θέσεις τους, τους 32; (σ.σ. Ήταν η 1η προσωρινή διαταγή τότε). Ποια είναι η θέση του Υπουργού Εργασίας για την ενέργεια του Δημάρχου Πατρέων; Προκύπτει κάποια παρατυπία και αν ναι θα κινήσει τις νόμιμες διαδικασίες;»
Αυτά ζητούσε και κατέθετε κατά των εργαζομένων προς τον αρμόδιο Υπουργό και κατά του Δημάρχου ο κ. Νικολόπουλος που τώρα δήθεν… τους υποστηρίζει και χαίρεται (!!!) για την πληρωμή τους.
Από την άλλη η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ του κ. Ρώρου δείχνει τώρα το ενδιαφέρον της για την πληρωμή των εργαζομένων και πως από την εναλλακτική πρόταση θα πληρωθούν όπως επίσης λέει.
Όψιμο αυτό το δήθεν ενδιαφέρον.

Διονύσης Πλέσσας
Όταν οι εργαζόμενοι της κοινωφελούς είχαν κατασκηνώσει στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ διεκδικώντας την παράταση του προγράμματος μήπως τους είχε υπερασπιστεί ο κ. Ρώρος και η παράταξη του; Ξέρουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κυβερνούσε τότε; Υποψήφιός του δεν ήταν;
Υποψήφιος Δήμαρχος δεν ήταν που ακόμα και στο αίτημα της συντονιστικής επιτροπής των εργαζόμενων για συνάντηση ούτε καν απαντούσε;
Ποιοί στήριζαν αλήθεια και συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις τους σε Αποκεντρωμένες Διοικήσεις ΟΑΕΔ και αρμόδια Υπουργεία; Οι παρατάξεις αυτές; Kαι αυτό το ξέρουν οι εργαζόμενοι.
Η Δημοτική Αρχή φυσικά ήταν στο πλευρό τους. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα της Ν.Δ. δεν ήταν αυτές που στα αιτήματα της Δημοτικής Αρχής υπέρ των εργαζομένων απαντούσαν και απαντούν αρνητικά ακόμα και στα στοιχειώδη, να έχουν δηλαδή το δικαίωμα οι εργαζόμενοι της κοινωφελούς να εγγραφούν, μετά τη λήξη του προγράμματος, στο ταμείο ανεργίας;
Όταν οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι προσέφευγαν αναγκαστικά στα δικαστήρια για να επανέλθουν στη δουλειά τους ποιοι ήταν εκεί και ποιοι κατέθεταν υπέρ τους; Oι παρατάξεις αυτές ή η Δημοτική Αρχή;
H Δημοτική Αρχή φυσικά. Και αυτό το ξέρουν οι εργαζόμενοι.
Πάμε τώρα στην πληρωμή τους.
Από τις παρατάξεις τους και την εναλλακτική πρόταση θα πληρωθούν όπως λένε.
Έτσι ε;
Να αναφέρουμε κάποια στοιχεία που είναι αμείλικτα:
Μετά την τελευταία απόφαση των δικαστηρίων σε αλλεπάλληλες συσκέψεις του Αντιδημάρχου Οικονομικών με τις Υπηρεσίες μας, (διότι το ποσό όπως γνωρίζουν είναι αρκετά υψηλό) και με κύρια κατεύθυνση την πληρωμή των εργαζομένων μας, ποιος εισηγήθηκε στην Οικονομική Επιτροπή την αναμόρφωση του προϋπολογισμού με εξασφαλισμένο ποσό 2.062.000 ευρώ για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι μας της κοινωφελούς;
Με την υποχρηματοδότηση και οικονομική ασφυξία που έχουν φέρει τον Δήμο οι κυβερνήσεις τους αλλά και όλες οι κυβερνήσεις των αστικών κομμάτων Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ κυριολεκτικά βγάλαμε «από τη μύγα ξύγκι»
Οι παρατάξεις αυτές ή η Δημοτική Αρχή;
H Δημοτική Αρχή φυσικά!
Υπενθυμίζουμε ότι πρώτα περνάει το θέμα στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου και μετά η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής εισάγεται για ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Για να δούμε λοιπόν τι ψήφισαν στην Οικονομική Επιτροπή για την πληρωμή των εργαζομένων της κοινωφελούς οι παρατάξεις του κ. Ρώρου και του κ. Νικολόπουλου που αυτοδοξαζόμενες «πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες» στους εργαζόμενους ότι δήθεν από την εισήγησή τους θα πληρωθούν, όπως διαβάσαμε στις ανακοινώσεις τους…
Λευκό ψήφισαν.
Η Δημοτική Αρχή την ίδια εισήγηση έφερε και ψήφισε για την πληρωμή τους και στην Οικονομική Επιτροπή και στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Πράξαμε ακριβώς ότι είχαμε πει στους εργαζόμενους, τόσο στους αγώνες τους, όσο και στις δικαστικές τους διεκδικήσεις.
Γιατί η Δημοτική Αρχή δεν ψηφίζει για τους εργαζόμενους ανάλογα με τη μέρα, με τη συνεδρίαση και με τη σκοπιμότητα. Για την πληρωμή των εργαζομένων θα μπορούσαν να ψηφίσουν υπέρ στην Οικονομική Επιτροπή και να επιφυλαχθούν για τα άλλα θέματα της αναμόρφωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο .
Ούτε καν αυτό. Εκεί δεν ετίθετο θέμα πληρωμής τους; Πρώτο θέμα το είχαμε φέρει.
Για να έχεις όμως αταλάντευτη θέση και να είσαι με τους εργαζόμενους πραγματικά και όχι υποκριτικά και με σκοπιμότητα, προϋποθέτει να παλεύεις γι’ αυτούς και όχι να υπηρετείς το πολιτικό σύστημα που τους λεηλατεί, τους καταδικάζει στη μακροχρόνια ανεργία και αν τύχει μια φορά στα τέσσερα χρόνια τους προσλαμβάνει για 8 μήνες με μισθό ψίχουλα.
Ούτε να είσαι πολιτικός καιροσκόπος.
Ούτε επίσης να παίζεις παιχνίδια στην πλάτη των εργαζομένων τόσο για τη δουλειά τους, όσο και για την πληρωμή τους.
Για το τελευταίο δε και για το από ποιους θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι της κοινωφελούς μέσω της αναμόρφωσης του Προϋπολογισμού που η Δημοτική Αρχή έφερε, ας πάνε να ρωτήσουν τους ίδιους τους εργαζόμενους, με τους οποίους, για άλλη μια φορά, είχαμε συγκέντρωση και συζήτηση μαζί τους.
Θα πάρουν την απάντησή τους, όπως και απάντηση για την υποκρισία τους.

Συνταξιούχων Κέρκυρας ΟΧΙ άλλα ψέματα, κύριε Πρωθυπουργέ!


(για την κατακρεούργηση των αναδρομικών)
12 μήνες κυβέρνηση και Πρωθυπουργός  κοροϊδεύετε τους συνταξιούχους:
  • Με δήθεν αυξήσεις στις συντάξεις, με μια μικρή διόρθωση μιας μεγάλης απάτης.
  • Με την απόδοση των αναδρομικών των παράνομων περικοπών των επικουρικών. 
  • Με τον δήθεν σεβασμό δικαστικών αποφάσεων για την απόδοση των αναδρομικών όλων των περικοπών που υπέστησαν οι συντάξεις για το ενδεκάμηνο 6/2015-5/2016.
Δυόμισι εκατομμύρια συνταξιούχοι περίμεναν να υλοποιήσετε την δημόσια δέσμευση, για την εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων για τα αναδρομικά.
Μας κοροϊδεύετε, ειδικά εμάς τους χαμηλοσυνταξιούχους. Ενώ δηλώσατε πως 1.800.000 του ιδιωτικού τομέα και 500.000 του Δημοσίου, όλοι οι συνταξιούχοι, θα πάρουν τα αναδρομικά για το εν λόγω ενδεκάμηνο, όπως προέβλεψε η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, καταθέσατε τροπολογία με την οποία:
  • 1.300.000 συνταξιούχοι δεν θα πάρουν ούτε ευρώ, αφού είχαν κάτω από 1.000 ευρώ κύρια σύνταξη. 
  • Δεν θα δοθούν αναδρομικά για τις καταργημένες 13η και 14η συντάξεις, από τις περικοπές των επικουρικών, του ΕΚΑΣ κ.α. Η αγρότισσα των 400 ευρώ περίμενε να πάρει τα δώρα, ο χαμηλοσυνταξιούχος οικοδόμος, ο αυτοαπασχολούμενους που τους κόψατε το ΕΚΑΣ και παίρνουν σήμερα 300 – 400 ευρώ.  
  •  Στο ν. 4670/2020 προβλέπεται η καταβολή του 0,5% του ΑΕΠ (περίπου 1 δισεκ. ευρώ) το χρόνο για τις συντάξεις. Αυτά πότε θα τα αποδώσετε στους συνταξιούχους;
Με τους νόμους 4051 – 4093/2012 του και σήμερα Υπουργού κ. Βρούτση, αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων  καταργήθηκαν τα δώρα, μειώθηκαν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις. Κάθε μήνα οι συνταξιούχοι έχουμε απώλειες περίπου 600 εκατομ. δηλαδή 7,2 δις το χρόνο. Στα δέκα αυτά χρόνια της οικονομικής κρίσης, περικοπές 80 δισεκ. ευρώ. Δεν τα ξεχνάμε, δεν τα θεωρούμε περασμένα και χαμένα. Τα πληρώσαμε με 30 και 40 χρόνια εργασίας στις οικοδομές, στα ορυχεία, στα καράβια στις δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις, στα μικρομάγαζα και στις μικροεπιχειρήσεις, σαν αυτοαπασχολούμενοι, στα χωράφια, νόμιμα αποδίδαμε τις εισφορές μας και νόμιμα απαιτούμε όσα μας ανήκουν. 
Ισχυριστήκατε πως μέσα στη πανδημία οι συνταξιούχοι δεν είχαν απώλειες!
  • Σχεδόν όλες οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές από τον ιό ήταν συνταξιούχοι!
  • 3 μήνες Χ 600 εκατομ. περικοπές = 1,8 δισεκατομ. ευρώ έχασαν οι συνταξιούχοι!
  • Τα προγραμματισμένα ραντεβού στα νοσοκομεία αναβλήθηκαν και αναγκάζονται να πηγαίνουν σε ιδιώτες γιατρούς, με μεγάλες απώλειες από την πενιχρή σύνταξη τους!
  • Τρεις μήνες σε καραντίνα, χωρίς να μπορούν να δουν παιδιά κι εγγόνια, χωρίς δομές υγείας και κοινωνικής προστασίας, χιλιάδες βγήκαν με ψυχολογικά προβλήματα!
Ντροπή κύριε Πρωθυπουργέ!
  • Να καλλιεργείτε τον κοινωνικό αυτοματισμό, ότι θα διαμαρτυρηθούν οι άνεργοι και οι εργαζόμενοι, δηλαδή τα παιδιά μας, για τον ΕΦΚΑ. Εμείς μαζί με τα παιδιά μας θα ενισχύσουμε τους αγώνες για αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις.
  • Είναι εξωφρενικό να απαιτείτε οι συνταξιούχοι, μαζί με τον εργαζόμενο λαό, να πληρώνουν για Νατοϊκούς εξοπλισμούς και αγορές φρεγατών από την Γαλλία, για την κερδοφορία των πολυεθνικών. Αγαπάμε την πατρίδα μας και τα παιδιά μας, για αυτό παλεύουμε για απεμπλοκή από το ΝΑΤΟ, που είναι μηχανή πολέμων κι επεμβάσεων.
  •  Όσον αφορά τις δυνατότητες των Ταμείων, οι δικές σας κυβερνήσεις, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ κούρεψαν τα αποθεματικά των ταμείων, αφήνοντάς τεράστια ελλείμματα. Για την επιδότηση μεγαλοξενοδόχων, τραπεζιτών, εφοπλιστών, βιομηχάνων κτλ. 
Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, κύριε Βρούτση! Την πιλοτική δίκη την προκαλέσατε με τη δικαιολογία να μην πηγαίνουν οι συνταξιούχοι στα δικαστήρια. Με την τροπολογία όμως τους ωθείτε στις αγωγές για να διεκδικήσουν όσα η τροπολογία αυτή απορρίπτει.
Μην προκαλείτε τους συνταξιούχους κύριε Τσίπρα! Τεσσεράμισι  χρόνια, δεν υλοποιήσατε την απόφαση του ΣτΕ (Μάης 2015), που δικαίωνε όλους τους συνταξιούχους, ψηφίσατε τον ν. 4678/2016 (ν. Κατρούγκαλου) που έβαλε ταφόπλακα στην αποκατάσταση των συντάξεων.  Έλεος!
Το συνταξιουχικό κίνημα δηλώνει καθαρά και σε κάθε κατεύθυνση: Θα συνεχίσουμε στο δρόμο του αγώνα, αξιοποιώντας όλη τη γνώση και την εμπειρία που έχουμε!
Κέρκυρα, 31/7/2020

 

Το ναυπηγείο και το… κουπί


Το κείμενο του αναγνώστη που ακολουθεί, σε ύφος και περιεχόμενο, είναι απ’ αυτά που λες χαλάλι ο κόπος να βαστιέται στη ζούγκλα του διαδικτυακού τοπίου ένα δέντρο σαν την Κατιούσα, που έχει καρπούς να ξεπεινάει κάπου κάπου το θολωμένο μυαλό των υπερχρηστών του μέσου. Δεν μπορεί να χορτάσει θαυματουργά, μήτε ανθρωποφάγους μήτε, μήτε ψεκασμένους που λέμε, μήτε συνωμοσιολόγους της ανασφάλειας και δημοσιολάγνους των εύκολων τσιτάτων. Είναι ένα άρτιο αφήγημα που δεν υποχρεώνει κανέναν να ενστερνισθεί το περιεχόμενό του, αλλά δεν μπορεί και να το αγνοήσει ως τροφή για σκέψη, που λένε κι οι αγγλόφωνοι (food for thought). Είναι εμπειρικό ντοκουμέντο που θυμίζει όσα βάλθηκαν να ξεχαστούν, τώρα που κάμποσοι, όπως εγώ, αναρωτιόμαστε, τι δύναμη έχει και τι σκαρί διαθέτει το εργατικό δυναμικό του τόπου μας υπονομευμένο, συκοφαντημένο και βίαια εξανραποδισμένο από το αστικό μεταπολιτευτικό ρεσάλτο στην εξουσία.
Στους αγώνες των εργαζομένων το ΚΚΕ ήταν παρόν εκτός αλλά κι εντός κοινοβουλίου. Κι επειδή έχω δει εδώ και δεκαετίες με τα μάτια μου, τι μπορούν να φτιάξουν στα ναυπηγεία μας τα ελληνικά χέρια και μυαλά, στα οποία ευρωενωσίτικα κι αμερικανονατοϊκά συμφέροντα έχουν περάσει χειροπέδες, χρησιμοποιώ την εισαγωγή αυτή ως προτροπή για να σκεφτεί το αναγνωστικό κοινό της Κατιούσας, ποιες «ταινίες»- αφηγήματα(;) του δεξιοαριστεροκεντρώου «Μπόλυγουντ» βλέπει θέλοντας και μη, πληρώνοντας από πάνω και πανάκριβα, το «τζάμπα» εισιτήριο της… αναπτυξιακής μας εποχής.
Λιάνα Κανέλλη
Αγαπητή ομάδα της Κατιούσα,
ήλπιζα ότι δεν θα χρειαζόταν να επανέλθω σε αυτό το θέμα, αλλά όπως βλέπετε «δεν με αφήνουν ν’ αγιάσω». Την Παρασκευή το κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ1 μας «ενημέρωσε» ότι το ναυπηγείο της Σύρου ήταν κλειστό για 20 χρόνια!, μέχρι που το ανέλαβε η ONEX. Κοίτα να δεις! Αυτοί που έβγαζαν ψηφίσματα συμπαράστασης και είχαν αγοράσει δεν ξέρω κι εγώ πόσες μπλούζες ERTopen μετά το Μαύρο, για να στηρίξουν τους εργαζόμενους, θα ήταν ναυτοπρόσκοποι κι όχι το προσωπικό του ναυπηγείου μάλλον.
Λίγα χρόνια πριν, την εποχή που θα εκτινασσόταν το ελατήριο της οικονομίας, όπως έλεγε ο τότε πρωθυπουργός κ. Τσίπρας, ένας μεγαλόσχημος αιρετός της  Δευτεροβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Νοτίου Αιγαίου, διατυμπάνιζε την κατασκευή κινηματογραφικών στούντιο του Hollywood στη Σύρο.
Η εξαγγελία αυτή έγινε, αδίκως, αντικείμενο χλευασμού και κακεντρεχών σχολίων στο νησί. Πώς αλλιώς θα μπορούσε να εξηγηθεί, αν όχι με όρους χολιγουντιανής ταινίας, το «θαύμα» που συντελείται εδώ (κατά το άρθρο των κυρίων Πάιατ και Γεωργιάδη στην  Καθημερινή); Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Το Νεώριο, με τη σημερινή του μορφή, δημιουργήθηκε από τους αδελφούς Γουλανδρή, με θαλασσοδάνεια της Χούντας. Μετά την πτώση της, οι κάνουλες της αφειδούς κρατικής χρηματοδότησης στερεύουν. Και οι φερέλπιδες αυτοί επενδυτές εγκαταλείπουν το ναυπηγείο στη μοίρα του. Προκειμένου να αποπληρωθεί ένα μέρος των δανείων, η κυβέρνηση Καραμανλή τα κρατικοποιεί. Όπως έπραξε, για παρόμοιους λόγους, με τα ναυπηγεία Ελευσίνας. Όταν η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ανέλαβε τα ηνία της χώρας, στο πλαίσιο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων της (που οι μεσόκοποι νεοφιλελεύθεροι αναπολούν-και οι νεόκοποι κρυφοθαυμάζουν-), κλείνει τα ναυπηγεία για σχεδόν τρία χρόνια, βυθίζοντας το νησί στην ανεργία.
Όταν το ΠΑΣΟΚ ανέκαμψε, παρά την προηγούμενη αντιπολιτευτική του ρητορική, δεν ακύρωσε τις ιδιωτικοποιήσεις των προκατόχων του. (Fun fact: η φράση “ΠΑΣΟΚ σώσε μας”, πού κυκλοφορούσε πολύ στα social media μια περίοδο, ήταν ένα σύνθημα γραμμένο με τεράστια πράσινα γράμματα πάνω στον εξωτερικό μαντρότοιχο του Νεωρίου, από τους εργατοπατέρες της ΠΑΣΚΕ, εκείνης της εποχής, που διοικούσαν το σωματείο εργαζομένων.)
Έτσι, διάφοροι επιχειρηματίες και εφοπλιστές εκδήλωσαν επενδυτικό ενδιαφέρον. Μεταξύ αυτών και ο κύριος Ταβουλάρης, τον οποίο προτιμούσαν (σε βαθμό παρεξηγήσεως) οι προαναφερθέντες συνδικαλιστές, έναντι του έτερου διεκδικητή κυρίου Τσάκου, ο οποίος κατά την άποψη τους δεν είχε λεφτά (εδώ γελάνε).Ο φέρελπις επενδυτής λοιπόν ανέλαβε το ναυπηγείο της Σύρου, πακέτο με αυτό της Ελευσίνας (σημείωση: ένα μέρος του συνολικού τιμήματος εξαγοράς δεν έχει ακόμα εξοφληθεί-κάπου 40 εκ.€ με τις προσαυξήσεις, σε σημερινές τιμές). Στενοί του συνεργάτες στο επενδυτικό σχήμα ήταν πρώην στελέχη των τριών δημόσιων ναυπηγείων (Σκαραμαγκά,Ελευσίνας,Σύρου),πείθοντας έτσι τους αρμόδιους ότι διέθεταν το απαραίτητο know-how για να  πετύχουν το αναπτυξιακό άλμα. Επαναπρόσληψη 600 εργαζομένων σε βάθος διετίας, όπως προέβλεπε η συμφωνία μεταβίβασης (δυστυχώς μεταξύ των οποίων και ο πατέρας μου, που καλύτερα να τον είχε αφήσει απολυμένο και να έπιανε δουλειά ως φακίρης στο τσίρκο, παρά αυτή η ταλαιπωρία), βελτίωση των υποδομών (της Σύρου κυρίως, η Ελευσίνα είχε παραληφθεί σε άρτια κατάσταση) κάνοντας χρήση των αναπτυξιακών νόμων -με υπερτιμολογήσεις κτλ όπως υποψιάζεστε- κι όλα κυλούν ρόδινα. Και φυσικά, όπως κάθε επιχείρηση που σεβόταν τον εαυτό της την περίοδο της «ισχυρής Ελλάδας», πήρε μέρος στο σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου. https://www.rizospastis.gr/story.do?id=10068 Μία μετοχή της έφτασε να αξίζει 30.000 δραχμές πριν να σκάσει η φούσκα. Στο μεταξύ, οι τότε «συνδικαλιστές» είχαν πείσει τους εργαζόμενους να μην πουλήσουν τις μετοχές που τους είχε μοιράσει η διοίκηση εν είδει bonus, όσο οι ίδιοι τζογάριζαν ανερυθρίαστα. Και η ζωή συνεχίζει το δρόμο της, μέχρι ο ΓΑΠ να απευθύνει διάγγελμα με φόντο το ακριτικό Καστελόριζο.
Έτσι, ένα ναυπηγείο, με περίπου 250 μόνιμους εργαζόμενους (πέραν των έκτακτων), καθόλα λειτουργικό, αρχίζει από το 2010 να συσσωρεύει υπέρογκα χρέη προς τους πιστωτές, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις ΔΕΚΟ, και το δήμο, πάντα με το πρόσχημα της οικονομικής κρίσης. Ωστόσο, ο κύκλος εργασιών στο ναυπηγείο δεν δείχνει να επηρεάζεται ιδιαίτερα, αφού παρέχει πάντα αξιόπιστες υπηρεσίες και ανταγωνιστικές τιμές, ακόμα και απέναντι στα ναυπηγεία της Τουρκίας. Εκτός αν πιστεύει κανείς ότι οι επιχειρηματικές επιλογές των εφοπλιστών γίνονται στη βάση αισθημάτων αγνής και άδολης φιλοπατρίας και όχι οικονομικού συμφέροντος. Ξεκινούν τότε τα συνήθη τερτίπια που εφάρμοσαν οι περισσότερες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Καθυστερήσεις στις πληρωμές (π.χ ένας μισθός ανά τρεις μήνες σαν έναντι) «βάλτε πλάτη να περάσουμε την κρίση» κτλ.
Όταν όμως η κατάσταση με τις καθυστερήσεις στην καταβολή της μισθοδοσίας φτάσει στο απροχώρητο (είχαν να πληρώσουν δύο χρόνια το προσωπικό, ενώ τα bonus και οι παχυλοί μισθοί καταβάλλονταν κανονικά στους μετόχους και τα μεγαλοστελέχη) οι εργαζόμενοι αντιδρούν. Στις εκλογές του σωματείου αναδείχθηκε νέο προεδρείο, ίσως όχι ιδιαιτέρως ριζοσπαστικό ή προς την πλέον αγωνιστική κατεύθυνση, πάντως σίγουρα όχι εξωνημένο ή εργοδοτικό όπως ήταν όλα όσα είχαν προηγηθεί και είχαν αναφορά στην ΔΑΚΕ και στην ΠΑΣΚΕ). Καταρτίζονται κάποιες συμβάσεις με το Πολεμικό Ναυτικό, σαν ενέσεις ρευστότητας εκ μέρους της κυβέρνησης (που μέχρι τότε αναλάμβαναν τα ναυπηγεία Ελευσίνας κατά κύριο λόγο), με συνέπεια να καταβληθούν 4 μηνιάτικα στους εργαζόμενους. Η κατάσταση όμως δεν φαινόταν να αλλάζει. Την άνοιξη του 2015, αποφάσισαν ομόφωνα να κατέβουν σε απεργία, με τη μορφή της επίσχεσης εργασίας. Η οποία, παραδόξως, ήταν από τις ελάχιστες που δεν κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική από τα ελληνικά δικαστήρια (ούτε σε δεύτερο βαθμό). Αφού λοιπόν η προσφυγή της εργοδοσίας (του κ. Ταβουλάρη) απέτυχε, δέχτηκε να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Κι εκεί, όπως δυστυχώς αποδείχτηκε από τις κατοπινές εξελίξεις, το προεδρείο υπήρξε υπερβολικά καλοπροαίρετο. Ήταν και η πρόσφατη άνοδος του  -αντιμνημονιακού ακόμα(;)-κυβερνητικού σχήματος στην εξουσία που καλλιεργούσε αυταπάτες, ήταν και το παράδειγμα της Χαλυβουργίας, ήταν και η υποστήριξη σημαντικής μερίδας της τοπικής κοινωνίας στον δίκαιο αγώνα τους, που συνέτειναν σε αυτό. (Ας σημειωθεί, με την ευκαιρία, ότι τα τοπικά ΜΜΕ και οι δημοτικοί άρχοντες αλλά και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κυκλάδων(!) ήταν αναφανδόν με την πλευρά του κυρίου Ταβουλάρη τότε-αργότερα αγάπησαν τον Ξενοκώστα, ας όψονται οι χορηγίες).
Συναντήθηκαν με όλους τους αρμόδιους υπουργούς, που στο πρώτο εξάμηνο της κυβερνητικής θητείας ήταν εξόχως ριζοσπαστικοί  και αναγνώριζαν το δίκιο -βουνό των απεργών. Οι δε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων τους έλεγαν να πετάξουν τους μεγαλομετόχους στη θάλασσα (ο κύριος Μανιός ειδικά ήταν ο πλέον επαναστάτης)! Έφταιγαν, κατά τα λεγόμενα τους, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας που με τη στάση τους δεν άφηναν περιθώριο για χάραξη ανεξάρτητης οικονομικής πολιτικής, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση (προσωπική μαρτυρία του πατέρα μου που ήταν μέλος του προεδρείου). Υπήρξαν κάποιες υποσχέσεις, αρχικά να γίνει το ναυπηγείο ημι-κρατικό και να καλύπτει τις ανάγκες του Π.Ν. ή ότι υπήρχε ενδιαφέρον από τους Ρώσους ή τους Κινέζους (φήμες λένε ότι μια πρεσβεία πλησίον της πλατείας Μαβίλη άσκησε βέτο στο άκουσμα αυτής της προοπτικής). Ενώ, στις τριμερής συναντήσεις που λάμβαναν χώρα στην Ελευσίνα, δόθηκε για πρώτη φορά η ευκαιρία να συναντηθούν τα σωματεία των δύο ναυπηγείων, τα οποία σκόπιμα κρατούνταν σε απόσταση, ειδικά από την πλευρά των προηγούμενων διοικήσεων του σωματείου του Νεωρίου (Στην πρώτη συνάντηση μάλιστα ο κος Ταβουλάρης είπε το αμίμητο στον πατέρα μου: «Πρώτη φορά βλέπω συνδικαλιστές να μην είναι με την εργοδοσία»).
Μετά τη συνθηκολόγηση του Ιουλίου και τις εκλογές του Σεπτέμβρη, οπότε οι πιο αριστερίζουσες φωνές βρέθηκαν εκτός κυβέρνησης, μεταστράφηκαν και οι υπουργοί προς τον ρεαλισμό. Η δε τρίμηνη απεργία των εργαζομένων είχε τερματιστεί τον Αύγουστο κι ήδη είχαν ξεκινήσει οι μεθοδεύσεις για την πλήρη απαξίωση του ναυπηγείου από τους μετόχους. Πότε με την προσχηματική ακύρωση των συμβολαίων που είχαν συναφθεί για επισκευές (για να το οδηγήσουν σε τεχνητή οικονομική ασφυξία)και πότε μέσω υποβολιμιαίων  δημοσιευμάτων στον αστικό Τύπο (π.χ. https://www.kathimerini.gr/843660/gallery/oikonomia/epixeirhseis/h-parakmh-twn-ellhnikwn-nayphgeiwn )Με απώτερο σκοπό, όπως αντιλαμβάνεται κανείς, να διασπάσουν την ενότητα των εργαζομένων και να τους τιμωρήσουν για την απεργία τους (τη μοναδική από το 1978). Η εξέλιξη αυτή δεν άργησε πολύ να συμβεί. Στην τελευταία τους συνάντηση ως αντιπροσωπεία του σωματείου με τον κύριο Πιτσιόρλα, εκείνος τους πρότεινε ως μοναδική λύση την αυτοδιαχείριση, κατά το μοντέλο της ΒΙΟ.ΜΕ. Μέχρι τουλάχιστον να φανεί ότι η εύρυθμη λειτουργία του ναυπηγείου έχει αποκατασταθεί, έτσι ώστε να αναζωπυρωθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον και το ναυπηγείο να «πιάσει» καλή τιμή.
Όταν κατέθεσαν αυτή την πρόταση  στη γενική συνέλευση, αντιμετωπίστηκε το λιγότερο ως αναρχοκομμουνιστική. Η εξαγορά συνειδήσεων είχε ήδη ξεκινήσει πριν καιρό, είτε με την επιλεκτική καταβολή μισθών είτε με άλλα «δωράκια». Έτσι, ανατράπηκε πραξικοπηματικά η εκλεγμένη διοίκηση του σωματείου και ανέλαβαν οι πρόθυμοι. http://www.katiousa.gr/politika/ergatiki-taksi/aftoi-pou-apeilousan-oti-tha-petaksoun-to-pame-sti-thalassa-dinoun-orkous-pistis-sta-pragmatika-tous-afentika/ (μια μικρή επισήμανση ακόμα. Η νέα προσωρινή διοίκηση του σωματείου που εξελίχθηκε σε μόνιμη, ήταν έκτακτοι εργάτες που έπιασαν δουλειά στο ναυπηγείο μόλις το 2016, παρακαλώντας τους δικούς μας με δάκρυα στα μάτια να μεσολαβήσουν για να τους προσλάβουν. Αλλά πάντα τα κάστρα πέφτουν από μέσα, έτσι δεν λένε;). Η δε απεργία παρουσιάστηκε ως η μοναδική και κύρια αιτία για την κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει το Νεώριο.
Κι επειδή στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται, συμπτωματικά (;) έκανε την εμφάνιση του στο προσκήνιο ένας άλλος φέρελπις επενδυτής, ο κύριος Ξενοκώστας. Ο οποίος, με τη σειρά του ζήτησε από τους εργαζόμενους  να παραιτηθούν προκαταβολικά από όλες τις αξιώσεις τους, μέχρι να τελεσφορήσει η συμφωνία εξυγίανσης. Όταν κάποιοι από αυτούς ζήτησαν κάτι πιο απτό από το λόγο του, όπως μια έγγραφη βεβαίωση ότι θα τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους αν όλα πάνε κατ’ ευχήν, διαγράφηκαν από το σωματείο με συνοπτικές διαδικασίες (οι διαγραφέντες προσέφυγαν στο αρμόδιο πρωτοδικείο κατά της παράτυπης αυτής διαγραφής, το οποίο μάλιστα τους δικαίωσε πέρσι, αλλά ήταν πια δώρον άδωρον. Ενώ παράλληλα, ξεκίνησε και ένας πόλεμος λάσπης και ηθικής εξόντωσης εναντίον τους- (με αποκορύφωμα την επιστολή που παρατίθεται στο παραπάνω άρθρο).
Ωστόσο, η οικονομική επιφάνεια του επενδυτή, ήταν -για να το θέσω κομψά-αμφισβητήσιμη, γεγονός που έκανε τους εμπλεκόμενους πιστωτές διστακτικούς στο να συναινέσουν στο σχέδιο εξυγίανσης (το άρθρο είναι μεταγενέστερο και από απρόσμενη πηγή αλλά είναι αρκετά εύστοχο κατ΄αναλογία) https://www.athensvoice.gr/economy/523400_afantos-o-ellinoamerikanos-theios-sam-apo-ta-naypigeia-eleysinas  Παρουσιάστηκε λοιπόν η λύση το Νεώριο να λειτουργήσει υπό ένα ενδιάμεσο καθεστώς, οπότε μισθώθηκε από έναν εργολάβο που έκανε δουλειές στο Πέραμα, εκλεκτό του Ξενοκώστα, ονόματι Σαββίδη. Ακολούθησαν ουσιαστικά την πρόταση του Πιτσιόρλα, μόνο που αντί  να αναλάβουν οι εργαζόμενοι το ναυπηγείο και να δημιουργηθεί κακό προηγούμενο (είμαστε που είμαστε Σοβιετία…) προτιμήθηκε να το αναλάβει ένας εργολάβος και να εφαρμόσει εκ περιτροπής εργασία. Πλέον, ήταν προφανές που πάει το πράγμα με τις θέσεις εργασίας, αφού φαινόταν να υλοποιείται το όραμα του μακαρίτη κύριου Κοκκάλα. https://www.tovima.gr/2020/04/13/society/pethane-o-naypigos-kai-epixeirimatias-konstantinos-kokkalas/ Ο οποίος, είχε πει ευθαρσώς στον πατέρα μου κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ότι θέλει ένα ναυπηγείο χωρίς μόνιμο προσωπικό.
Ο μόνος δρόμος που είχε μείνει για τους διαγραφέντες ήταν η δικαστική διεκδίκηση των οφειλών. Κι αφού το προέβλεπε και η πρόσφατη ευρωπαϊκή νομοθεσία, στράφηκαν δικαστικά και κατά του προσωρινού ιδιοκτήτη, που είναι και αυτός αστικά και ποινικά υπεύθυνος σε τέτοιες περιπτώσεις. Κατά συνέπεια, ο πόλεμος λάσπης συμπληρώθηκε από ευθείες απειλές, που έφτασαν μέχρι τον ξυλοδαρμό https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/156620_sobara-epeisodia-gia-neorio Η κατά  τα άλλα ευαίσθητη κυβέρνηση δεν φάνηκε να πολυσκοτίζεται,κι επειδή είχε απελπιστικά ανάγκη από ένα success story, συνέχιζε να στηρίζει τον Αμερικάνο επενδυτή από τη Λαμία. Όπως και η πρεσβεία άλλωστε, που προκειμένου να ικανοποιήσει μια συγκεκριμένη ατζέντα, εγκωμίαζε σε κάθε ευκαιρία τον αχυράνθρωπ… -ε,συγγνώμη- επενδυτή. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, και με εξαίρεση μερικά σκαμπανεβάσματα, όπως τη βύθιση της μεγαλύτερης εκ των δύο δεξαμενών, που αποδόθηκε σε «σκοτεινούς κύκλους» (ναι, ναι οι υποψίες στράφηκαν και στους διεγραμμένους, που εκτός από άνθρωποι του Ταβουλάρη όπως φημολογείτο -που αν είχε το σωματικό σθένος καθότι υπέργηρος, θα τους είχε κρεμάσει από τους γερανούς του Νεωρίου για παραδειγματισμό- ήταν και πράκτορες των Ρωσοκινεζικών συμφερόντων. Δεν αστειεύομαι, είχε διαρρεύσει κι αυτό από τοπικούς παράγοντες!) η εξυγίανση προχώρησε κανονικά.
Και τι εξυγίανση! Για την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας ούτε λόγος, ολική διαγραφή των προστίμων και των προσαυξήσεων, 85% κούρεμα των οφειλών σε δήμο, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΗ και τράπεζες, και περιθώριο εξόφλησης τους σε βάθος 25ετίας. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός κος Τσίπρας την επισφράγισε με την παρουσία του, κάνοντας στο Νεώριο την πρώτη ομιλία μετά την «έξοδο» από τα μνημόνια. https://www.tovima.gr/2018/08/23/politics/tsipras-apo-syro-stoxos-na-kerdisoyme-to-stoixima-tis-ergasias/ Κι επειδή το κράτος έχει συνέχεια, η κυβέρνηση της ΝΔ ξαναεγκαινίασε το ναυπηγείο τον επόμενο Δεκέμβριο. Φρόντισε μάλιστα να μην χρειαστεί να βγάλει λεφτά από την τσέπη του ο επενδυτής, ούτε για την εξόφληση των δεδουλευμένων, ενόψει της παρέλευσης της σχετικής προθεσμίας (είχε πάρει ήδη δύο παρατάσεις), που θα ανέτρεπε αυτοδίκαια τη συμφωνία εξυγίανσης, αναθέτοντας του την επισκευή μιας πλωτής δεξαμενής του Π.Ν.
Κι αφού το σενάριο της πρώτης ταινίας ήταν τόσο επιτυχημένο, γιατί να μην ακολουθήσει και σίκουελ; Η Ελευσίνα ήταν μια πολύ όμορφη επιλογή σκηνικού. Πρώτα βουλιάζει μια δεξαμενή, για να προβληθεί το απαξιωμένο ναυπηγείο στα ΜΜΕ. https://www.protothema.gr/greece/article/819212/vuthistike-dexameni-sta-naupigeia-eleusinas/ Μετά κάνουμε εκλογές, για να εκλέξουμε το πιο φιλο-εργοδοτικό σωματείο. https://www.rizospastis.gr/story.do?id=9865031 Έπειτα ένα φλας μπακ, για να γίνει η σύνδεση των γεγονότων με την πρώτη ταινία. https://www.insider.gr/epiheiriseis/130317/amerikaniko-endiaferon-kai-telesigrafo-georgiadi-gia-ta-naypigeia-eleysinas Εδώ όμως υπάρχει ένα σκηνοθετικό λάθος. https://thepressproject.gr/vroutsis-opos-i-chrysavgites-gia-ta-nafpigia-elefsinas-ke-ton-syndikalismo/ Γιατί ο μεν κύριος Γεωργιάδης διατείνεται ότι δεν χάθηκε καμία  θέση εργασίας (οπότε ο πατέρας μου εργάζεται κανονικά και σας ταλαιπωρώ άδικα με τη φλυαρία μου) ενώ ο κύριος Βρούτσης υποστηρίζει ότι ευτυχώς που χάθηκαν οι θέσεις εργασίας κάποιων, γιατί ήταν ταραξίες και υπονομευτές του ναυπηγείου. Στη συνέχεια προσθέτουμε και μια γκεστ εμφάνιση του πρέσβη για να μην κάνει κοιλιά το έργο. https://www.imerodromos.gr/presvi-moy-idoy-ta-naypigeia-sas/ Κατόπιν, για να εντείνουμε το σασπένς, προβάλλουμε κάποιες  φαινομενικές εντάσεις μεταξύ των πρωταγωνιστών. https://www.capital.gr/epixeiriseis/3439171/naupigeia-eleusinas-ston-aera-i-exugiansi-antidroun-oi-ergazomenoi
https://www.reporter.gr/Eidhseis/Naytilia/427494-%C2%ABIos%C2%BB-ktypa-thn-exygiansh-twn-Nayphgeiwn-Eleysinas-Orgh-ergazomenwn
Ύστερα, οδηγούμαστε σε ένα δραματικό plot-twist, για να πιέσουμε τους μετόχους -με όλα τα μέσα- να παραδώσουν το χαρτοφυλάκιο τους στον επενδυτή. https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=720414015415426&id=451100729013424 (συναίνεση στην εξυγίανση ή υπαγωγή σε καθεστώς εκκαθάρισης) https://www.mononews.gr/business/nafpigia-elefsinas-dioria-mechri-tin-paraskevi-gia-ti-metavivasi-tou-51-stin-onex-to-telesigrafo-adoni-ke-o-vromikos-polemos?fbclid=IwAR0bSNkP1-a3UZrq9w6N4i9g_kh-O8_I_s-8_HapupkZMcJtHC2Qz_DuNaM (συναίνεση στην εξυγίανση ή εισαγγελέας) https://www.newmoney.gr/roh/palmos-oikonomias/business-stories/nafpigia-elefsinas-polisi-stin-onech-i-isangeliki-paremvasi/ (Δεν είναι plot twist να βλέπεις έναν πούρο φιλελεύθερο να καταπατά καταρχάς την αρχή της ελευθερίας των συμβάσεων, που είναι ειδικότερη έκφραση της ελευθερίας συμμετοχής στην οικονομική ζωή της χώρας/οικονομική ελευθερία, πυλώνα του φιλελεύθερου αστικού κράτους, λες και ήταν ο Μαδούρο ή -φτου κακά-κομμουνιστής; Ή μήπως δεν είναι plot twist όταν αυτός τυγχάνει να είναι και θιασώτης του δόγματος του νόμου και της τάξης, παρόλα αυτά δηλώνει ότι θα κάνει τα στραβά μάτια σε όλες τις  οικονομικές ατασθαλίες που έλαβαν χώρα στα ναυπηγεία Ελευσίνας επί εποχής Ταβουλάρη, προκειμένου -και στις δύο περιπτώσεις-να μεταβιβαστούν οι μετοχές στην ONEX;) Και φτάνουμε στο μεγάλο φινάλε https://www.capital.gr/epixeiriseis/3467515/pos-ftasame-sto-deal-gia-ti-sotiria-ton-naupigeion-eleusinas?fbclid=IwAR33jM8g6Re495UhhWnnEQJqC2H-jDEjEr40anM7EqmGO8chhC7Kl0K3-QA με happy end, (γιατί οι φιλίες δεν χαλάνε για τις μετοχές ρε μαλ..) https://www.newsit.gr/oikonomia/O-n-tavoularis-milaei-sto-newsit-gr-gia-ti-metavivasi-ton-naypigeion-eleysinas-stin-onex/3070263/?fbclid=IwAR2aUkCuyE8-PzgTEoPu9taeBfJOQ3lCy5ZY5LrNoRxXVBm7sPtVzJB1am4
Στο δια ταύτα λοιπόν (όποιος το διαβάζει έβγαλε έναν αναστεναγμό ανακούφισης, το ξέρω). Η ΕΡΤ1 πρόβαλε την Παρασκευή συνεντεύξεις των πρωταγωνιστών από τα γυρίσματα της ταινίας. Ο μεν κύριος Γεωργιάδης προέβλεψε ότι ο πατριωτισμός των Ελλήνων εφοπλιστών θα τους κάνει να προτιμήσουν τα εγχώρια ναυπηγεία (πώς πάει εκείνη η φράση με το κεφάλαιο που δεν έχει πατρίδα, μου διαφεύγει). Ο κύριος πρέσβης υπογράμμισε εμμέσως το πόσο επιδραστική υπήρξε η παρουσία  του στην «αναγέννης» του ναυπηγείου (αφού μόνο με τα καλά του λόγια και αέρα κοπανιστό, άλλαξαν χέρια δύο από τα σημαντικότερα ναυπηγεία της Ελλάδας). Ο κύριος Βρούτσης από την άλλη, εξήρε το ρόλο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην οικονομία, την κοινωνία και την απασχόληση (δήλωση κάπως οξύμωρη, αφού η ιδιωτική πρωτοβουλία τα είχε τα ναυπηγεία από το 1994 και μετά, εκείνη τα απαξίωσε, εκείνη φέσωσε κόσμο και κοσμάκη, εκείνη καλλιέργησε ανθρωποφαγικές και διχαστικές νοοτροπίες στην κοινωνία, εκείνη πέταξε ανθρώπους στο δρόμο χωρίς απόλυση και αποζημίωση, κι ήταν η κρατική πρωτοβουλία αυτή που έτρεχε πάντα να πληρώσει το μάρμαρο, είτε χαρίζοντας/διαγράφοντας τις οφειλές και τα πρόστιμα, είτε αναθέτοντας δημόσιες συμβάσεις στα ναυπηγεία για να τα κρατήσει ζωντανά. Αθροιστικά πάντως, με αυτά τα λεφτά που έχει δαπανήσει το κράτος φτιάχνονται 40 δημόσια ναυπηγεία. Η δε δήλωση του υπουργού φαντάζει ακόμα πιο οξύμωρη, αν αναλογιστεί κανείς ότι την πολιτική του καριέρα την έχτισε στη ΔΑΚΕ εφοριακών και όχι στον ιδιωτικό τομέα. Όταν μάλιστα, είχε επισκεφθεί κάποτε το Νεώριο σαν πολιτευτής της ΝΔ ακόμα, είχε δει τον πατέρα μου να φτιάχνει τον ισολογισμό στο λογιστήριο και του είπε: «πώς αντέχεις βρε παιδί μου, εγώ κόντεψα να τρελαθώ με όλους αυτούς τους αριθμούς και τις διατάξεις στην εφορία, γι’ άυτό μπήκα στη ΔΑΚΕ να ησυχάσω» -ναι, ναι, ξέρω με όλους έχει γνωριστεί κι ο πατέρας μου, αυτός κι η Ντένη Μαρκορά). Όσο για τη δήλωση του κύριου Πλακιωτάκη, ότι η Ελλάδα σαν παγκόσμια ναυτική δύναμη πρέπει να έχει και την αντίστοιχη ναυπηγική βιομηχανία, συμφωνώ απόλυτα. Αρκεί να την πληρώνουν οι εφοπλιστές κι όχι οι φορολογούμενοι. Τέλος σαν bonus scene μας έδειξε την άσκηση ετοιμότητας του προσωπικού σε περίπτωση θαλάσσιας ρύπανσης που προήλθε από εργασίες στο ναυπηγείο. Μα ειδικά το ναυπηγείο της Σύρου δεν δημιουργεί μόλυνση.
Κι όποιος έχει αμφιβολίες, ας ρωτήσει τη δοτή διοίκηση του εργοστασιακού σωματείου, που μόνοι τους κάνουν εκλογές και μόνοι τους τις κερδίζουν (γιατί τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας δεν εμφανίζονται ποτέ και οι ψήφοι σε μη αρεστούς, αφενός είναι αφορμή απόλυσης, αφετέρου κατανέμονται στους αρεστούς. Οικογενειακός φίλος είχε βάλει υποψηφιότητα στις πρόσφατες εκλογές του σωματείου, πήρε περίπου 90 ψήφους -γιατί εκτός από την εμπροσθοφυλακή των τραμπούκων και τον περίγυρο τους, στο ναυπηγείο υπάρχουν κι άνθρωποι που καταλαβαίνουν αλλά δεν αντιδρούν από την ανάγκη για επιβίωση και το φόβο της εργασιακής επισφάλειας – αλλά στο τέλος δεν βρήκε ούτε τη δική του στην κάλπη. Και μετά την ψηφοφορία ο «πρόεδρος» ανέβηκε στα γραφεία της διοίκησης και παραπονέθηκε ότι υπάρχουν κάποιοι που τον υπονομεύουν). Για του λόγου το αληθές https://www.syrostoday.gr/News/67363-Skliri-epithesi-pros-toys-kateythynomenoys-exthroys-toy-Neorioy.aspx?fbclid=IwAR2YgHC38HFKrUQo7FYST1fM456_pPL8T4YA5JOvx7C_FViuB3_G_f6APro Κι αν δεν συνετιστούν με τα λόγια, υπάρχουν κι οι προπηλακισμοί, όπως έγινε με τον εκλεγμένο δημοτικό σύμβουλο της Λαϊκής Συσπείρωσης. https://www.newsit.gr/topikes-eidhseis/syros-entasi-ksylo-kai-trampoukismoi-s/2984236/
Για τους παραπάνω μάλιστα λόγους, έχει συσταθεί τον τελευταίο καιρό στο νησί ένας σύλλογος προστασίας του περιβάλλοντος από ευαισθητοποιημένους πολίτες. Στον οποίο, αφού δεν κατάφεραν να διαλύσουν με απειλές οι τραμπούκοι του επενδυτή, τώρα προσπαθούν να τον αλώσουν, ζητώντας να εγγραφούν σε αυτόν με εξώδικα! Για την οικολογία αγωνιζόμαστε όλοι, για να παραφράσω το Γιάννο. Και κάπου εδώ ολοκληρώνεται η ταινία μας. Δυστυχώς, εμείς γίναμε απλοί κομπάρσοι, από αυτούς που δεν εμφανίζονται ούτε στους τίτλους τέλους.
Προσπάθησα να μην γράψω αυτό το κείμενο εν θερμώ αλλά μου ήταν αδύνατον να αποστασιοποιηθώ. Έχω ξεκινήσει κι έχω σταματήσει δέκα φορές κι άλλες τόσες φορές σκέφτηκα να μην σας το στείλω καν. Προσπάθησα ακόμα να περιγράψω τα πράγματα όσο πιο αδρομερώς και περιληπτικά γινόταν αλλά ούτε αυτό το κατάφερα στο βαθμό που επιθυμούσα. Ζητώ συγγνώμη για τον όγκο του κι ευχαριστώ πολύ για την υπομονή σας να το διαβάσετε. Το ύφος είναι υποκειμενικό και πολλές λεπτομέρειες περιττές. Αντιλαμβάνομαι ότι σε αυτή τη μορφή είναι αδύνατο να δημοσιευθεί. Οπότε κόψτε, ράψτε, στρογγυλέψτε, σβήστε οτιδήποτε σηκώνει ένδικα μέσα (γιατί η ONEX τα έχει ψωμοτύρι σε καθετί που της τσαλακώνει το αφήγημα π.χ. https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/247446_exodiko-tis-oneh-meta-apo-reportaz-tis-efsyn-gia-ta-naypigeia ) Αλλά και να μην το δημοσιεύσετε καθόλου, δεν με πειράζει, ειλικρινά. Εμένα μου αρκεί που θα ξέρετε εσείς τουλάχιστον την πραγματική ιστορία. Αν όμως αποφασίσετε να το δημοσιεύσετε, σας παρακαλώ να μην βάλετε τα στοιχεία μου. Τους λόγους τους καταλαβαίνετε. Δεν θα ήθελα να κάψουν το σπίτι μου. Όπως και να έχει, σας είμαι ευγνώμων για όλα.

Τα “ευτυχώς ηττηθήκαμε σύντροφοι” είναι η χαρά του ΔΑΠίτη – Με Λεωνίδα Κύρκο “τρόλαρε” το γραμματέα της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ ο Παύλος Μαρινάκης της ΟΝΝΕΔ (VIDEO)


Θέλει πραγματικά κόπο για να καταφέρει κανείς να χάσει τις εντυπώσεις σε στιχομυθία με οννεδίτη, αλλά αν οι ιδεολογικοί σου πρόγονοι έχουν φροντίσει να τον εφοδιάσουν με επιχειρήματα, τα πράγματα γίνονται πολύ πιο απλά. Ο λόγος για διάλογο σε πάνελ εκπομπής της ΕΡΤ, με καλεσμένους το Σωτήρη Αλεξίου, γραμματέα της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Παύλο Μαρινάκη. Κάποια στιγμή, ο δημοσιογράφος Κώστας Παπαχλιμίντζος, ως γνωστόν πιο γαλάζιος κι από το Αιγαίο, αποφάσισε να θέσει το ζήτημα του πολυσυζητημένου “εναλλακτικού κάμπινγκ” της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ στο Γράμμο, μιλώντας για εποχές “που θα θέλαμε όλοι να έχουμε αφήσει πίσω μας”, “Έλληνες που σκοτώναν Έλληνες” κι άλλα φιλελέδικα κλισέ για τον Εμφύλιο. Θα περίμενε κανείς ότι ο γραμματέας θα αξιοποιούσε τη ρητορική Παπαχλιμίντζου για μια ανέξοδη επίδειξη “ριζοσπαστισμού” και “αριστεροσύνης”, όπως είναι το ίδιο το κάμπινγκ εξάλλου.
Αντ’ αυτού, ο Σωτήρης Αλεξίου, υιοθέτησε εξαρχής αμυντική στάση, διαψεύδοντας καταρχάς ότι “έχει τόσο διαφορετική άποψη” από τον Παπαχλιμίντζο, πράγμα που είναι και αλήθεια εξάλλου σε ό,τι αφορά το ΣΥΡΙΖΑ. Στη συνέχεια επιχείρησε να αλλάξει τη συζήτηση αναφέροντας άσχετα θέματα, καταλήγοντας εντέλει πως όλα είναι επίθεση των τρολ της ΝΔ για “ένα κάμπινγκ μικρού βεληνεκούς”, το οποίο μάλιστα αμέσως μετά συνέκρινε με τα “ρίβερ πάρτι” (!) που διοργανώνονται κι αυτά στο Νεστόριο κάθε χρόνο. Όχι ότι είχαμε καμιά αυταπάτη για το πώς ακριβώς αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την απόδοση τιμής στους αγωνιστές του ΔΣΕ, αλλά ευχαριστούμε τον κύριο γραμματέα που έβαλε τα πράγματα ακριβώς στη θέση τους από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Όπως ήταν αναμενόμενο, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ δε θα μπορούσε να αφήσει τέτοια πάσα ανεκμετάλλευτη. Ο Παύλος Μαρινάκης, μετά από ένα ακροδεξιό ψυχροπολεμικό λογύδριο για “φαντασιακά του παρελθόντος”, “Έλληνες που σκότωναν Έλληνες” και συκοφαντίες για το Δημοκρατικό Στρατό, κατέληξε ότι “δεν πρέπει να αναβιώνουμε εποχές που κάποιοι ήθελαν να κάνουν την Ελλάδα Σοβιετία”. Προς επίρρωση των “ατράνταχτων” επιχειρημάτων του, ο οννεδίτης επικαλέστηκε – ποιον άλλον – το Λεωνίδα Κύρκο, παραφράζοντας αναφορές του στον εμφύλιο και “ανθρωπάκια που ευτυχώς δεν κέρδισαν”, υποθέτουμε από συνέντευξή του εκλιπόντος στον Αλέξη Παπαχελά, όπου αναφερόταν ονομαστικά σε στελέχη του ΔΣΕ ως “γελοίους και ανεκδιήγητους”. Μπορεί ο Κύρκος να μην ήταν εκείνος που έγραψε το βιβλίο “Ευτυχώς ηττηθήκαμε σύντροφοι”, αλλά το πνεύμα των λεγομένων του τις τελευταίες δεκαετίες της ζωής του ενσάρκωνε πλήρως αυτό ακριβώς. Κι όσο κι αν ο Αλεξίου τόλμησε εμμέσως πλην σαφώς να επικαλεστεί τους μαχητές του ΔΣΕ ως “ιδεολογικούς του προγόνους”, η πραγματικότητα είναι πως αποτελούν γνήσιο τέκνο αυτών που δίνουν επιχειρήματα στο δαπιτολόι και τους εκπροσώπους του. Να χαίρονται τους πολιτικούς τους προπάτορες λοιπόν, αλλά τουλάχιστον ας αφήσουν ήσυχους αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για μια ελεύθερη σοσιαλιστική Ελλάδα, κι όχι για αλτέρνατιβ ρίβερ πάρτι όσων “δε διαφωνούν και τόσο” με κάθε λογής Παπαχλιμίντζους.

Συνεκπαιδεύσεις με Ελλάδα και Τουρκία από το Αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ..



Αποκαλυπτικά για τη στρατηγική των ΗΠΑ στην περιοχή και την ελληνική εμπλοκή είναι τα όσα συμβαίνουν με το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS Dwight D. Eisenhower», το οποίο επιστρέφοντας από την ανάπτυξή του στη Μέση Ανατολή (συνοδεύεται από το καταδρομικό «USS San Jacinto» και το αντιτορπιλικό «USS Truxtun»), πέρασε το Σουέζ και πραγματοποίησε συνεκπαιδεύσεις τόσο με το ελληνικό ΠΝ όσο και με την ελληνική ΠΑ.
Κατά πηγές, οι συνεκπαιδεύσεις με την ΠΑ (αερομαχίες σε ρόλο τόσο επιτιθέμενου όσο και αμυνόμενου) έγιναν τα μεσημέρια Σαββάτου και Κυριακής, με τετράδες ελληνικών «F-16» από τη Σούδα να ανοίγονται στην Ανατολική Μεσόγειο και αμερικανικά «F-18» να έρχονται μέχρι τα Κύθηρα, πραγματοποιώντας βολές στο Πεδίο Βολής «Καράβια» στο Μυρτώο, όσο και δυτικά της Κρήτης. Σε ό,τι αφορά το ΠΝ, στη συνεκπαίδευση διατέθηκαν η φρεγάτα «ΑΙΓΑΙΟΝ» και υποβρύχιο, τα οποία ενσωματώθηκαν από την Παρασκευή μέχρι και χτες το βράδυ στη Δύναμη Κρούσης («Strike Group») του αεροπλανοφόρου. Η φρεγάτα παρείχε, μεταξύ άλλων, αντιαεροπορική κάλυψη στο αεροπλανοφόρο. Ολα «με σκοπό την προαγωγή του επιπέδου συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ», όπως αναφέρεται από πλευράς ΓΕΕΘΑ.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, οι Αμερικανοί ετοιμάζουν, στην πορεία τους προς τα δυτικά και το Γιβραλτάρ, συνεκπαίδευση και με τους Τούρκους. Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu», η συνεκπαίδευση θα γίνει με μονάδες του τουρκικού ΠΝ στο πλαίσιο της ναυτικής επιχείρησης των Τούρκων «Μεσογειακή Ασπίδα» («Akdeniz Kalkani»). Ηδη αρμόδιες πηγές προεξοφλούν ότι η συνεκπαίδευση θα γίνει με τις τουρκικές φρεγάτες που επιχειρούν στα ανοικτά της Λιβύης.
Αλλωστε, η τουρκική επιχείρηση κουμπώνει ακριβώς πάνω στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στην περιοχή. Σύμφωνα με ενημέρωση του τουρκικού ΠΝ: «Η επιχείρηση "Akdeniz Kalkani" που ξεκίνησε από την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο το 2006 εκτελείται» μεταξύ άλλων για «παροχή ασφάλειας μεταφοράς πετρελαίου στο Τσεϊχάν, τερματική περιοχή πετρελαίου, και ως εκ τούτου συμβάλλει στην παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια» (στο Τσεϊχάν, στα Αδανα της ΝΑ Τουρκίας καταλήγει ο αγωγός πετρελαίου Μπακού - Τσεϊχάν, που φέρνει και διοχετεύει στις δυτικές αγορές αζέρικο καύσιμο, ανταγωνιστικό προς το ρωσικό). Η επιχείρηση υλοποιείται επίσης για «υποστήριξη πρωτοβουλιών του ΝΑΤΟ για τη θαλάσσια ασφάλεια στην περιοχή». Οι Τούρκοι ενημερώνουν, άλλωστε, πως «οι πληροφορίες που συλλέγονται στο πλαίσιο της επιχείρησης αποστέλλονται στις αρχές του ΝΑΤΟ».
Εξάλλου, ακριβώς σε τέτοια ευρωατλαντική βάση, το τουρκικό ΠΝ κάνει συχνά συνεκπαιδεύσεις με μονάδες από άλλα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ. Π.χ. στις 28/6 η τουρκική φρεγάτα «TCG ORUC REIS» είχε στο πλαίσιο της «Akdeniz Kalkani» συνεκπαίδευση με την ιταλική φρεγάτα «ITS ALPINO» στην Ανατολική Μεσόγειο.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΗΠΑ - ΕΕ στρώνουν το έδαφος για διευθετήσεις σε βάρος των λαών
Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αναφέρει:
«Η εμπλοκή του ξένου παράγοντα - των ΗΠΑ και χωρών της ΕΕ - για τη λεγόμενη "αποκλιμάκωση της έντασης" στα Ελληνοτουρκικά, ουσιαστικά στρώνει το έδαφος για διευθετήσεις υπέρ των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην περιοχή, σε βάρος των λαών και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.
Κατά συνέπεια ο λαός δεν μπορεί να περιμένει τίποτα θετικό από τις πρωτοβουλίες εκείνων των δυνάμεων που ευθύνονται για τους πολέμους, τις αλλαγές συνόρων και τη γενικότερη ανάφλεξη στην περιοχή, μέρος των οποίων είναι και οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στις αστικές τάξεις Ελλάδας - Τουρκίας».

«SOLAR ORBITER» Εντόπισε άγνωστα ως τώρα φαινόμενα στον Ηλιο από τις πρώτες φωτογραφίες





Λεπτομέρειες του χαοτικού και διαρκούς «αναβρασμού» του πλάσματος στο άστρο του πλανητικού μας συστήματος. Το γκρίζο σχήμα στο πάνω αριστερά μέρος της κεντρικής φωτογραφίας δεν είναι ηλιακό χαρακτηριστικό, αλλά οπτικό τεχνούργημα οφειλόμενο στον αισθητήρα
Λεπτομέρειες του χαοτικού και διαρκούς «αναβρασμού» του πλάσματος στο άστρο του πλανητικού μας συστήματος. Το γκρίζο σχήμα στο πάνω αριστερά μέρος της κεντρικής φωτογραφίας δεν είναι ηλιακό χαρακτηριστικό, αλλά οπτικό τεχνούργημα οφειλόμενο στον αισθητήρα
Η διαστημοσυσκευή «Solar Orbiter» («Ηλιακός Δορυφόρος») του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) σε συνεργασία με την αμερικανική NASA, που εκτοξεύτηκε στις 10 Φλεβάρη από το ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα με πύραυλο «Ατλας V» και τοποθετήθηκε σε πορεία τροχιάς γύρω από τον Ηλιο, θα ξεκινήσει το κύριο μέρος της επιστημονικής της αποστολής τον ερχόμενο Νοέμβρη. Ηδη όμως, ενώ βρισκόταν ακόμα στη φάση ελέγχου και ρύθμισης των οργάνων και μόλις στο μέσο της απόστασης Γης - Ηλιου, τηλεμετέδωσε στη Γη τις πρώτες φωτογραφίες του άστρου του πλανητικού μας συστήματος, που αποκαλύπτουν ένα άγνωστο ως τώρα φαινόμενο. Το φαινόμενο ονομάστηκε «κατασκηνωτικές φωτιές», καθώς πρόκειται για ηλιακές εκλάμψεις μικροσκοπικές συγκριτικά με τις μεγάλες εκλάμψεις που γνωρίζαμε, και διάσπαρτες στην επιφάνεια του Ηλιου.
Οι φωτογραφίες και τα άλλα δεδομένα που μετέδωσε το σκάφος, καθώς και το γεγονός ότι όλα τα επιστημονικά του όργανα φαίνεται να λειτουργούν κανονικά, χαροποίησαν έντονα τους επιστήμονες που εμπλέκονται στην αποστολή, αλλά και γενικότερα τους αστρονόμους και αστροφυσικούς, που περιμένουν ότι το «Solar Orbiter» θα δώσει μια πληρέστερη από κάθε άλλη φορά εικόνα του Ηλιου και του περιβάλλοντός του. Η διαστημοσυσκευή μεταφέρει 6 τηλεσκόπια (όργανα ανίχνευσης από μακριά) και 4 όργανα που ελέγχουν το περιβάλλον γύρω από το σκάφος. Συγκρίνοντας τα δεδομένα από τις δύο ομάδες οργάνων, οι επιστήμονες περιμένουν ότι θα μάθουν περισσότερα για το πώς δημιουργείται ο ηλιακός άνεμος, το ρεύμα σωματιδίων που επηρεάζει ολόκληρο το ηλιακό σύστημα.

«Ολόσωμη» φωτογραφία του Ηλιου. Οι πιο φωτεινές περιοχές είναι οι πιο θερμές και οι πιο σκοτεινές οι - συγκριτικά - πιο ψυχρές
«Ολόσωμη» φωτογραφία του Ηλιου. Οι πιο φωτεινές περιοχές είναι οι πιο θερμές και οι πιο σκοτεινές οι - συγκριτικά - πιο ψυχρές
Αυτό που κάνει ιδιαίτερη την αποστολή «Solar Orbiter» είναι ότι κανένα άλλο σκάφος δεν θα έχει πάρει ποτέ πιο κοντινές φωτογραφίες της επιφάνειας του Ηλιου, σε σχέση με αυτές που θα τραβήξει αργότερα, καθώς με τη βοήθεια της βαρυτικής έλξης της Αφροδίτης θα προσαρμόζει την τροχιά του έτσι που να πλησιάζει περισσότερο στο άστρο. Οι φωτογραφίες που αποκάλυψαν τις «κατασκηνωτικές φωτιές» λήφθηκαν στο πρώτο πέρασμά του από το περιήλιο (την εστία της ελλειψοειδούς τροχιάς του, που βρίσκεται πιο κοντά στον Ηλιο), όταν βρισκόταν σε απόσταση 77 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον Ηλιο.
Οι «κατασκηνωτικές φωτιές» είναι εκατομμύρια έως δισεκατομμύρια φορές μικρότερες από τις ηλιακές εκλάμψεις που παρατηρούμε με τηλεσκόπια από τη Γη και όπως αποδεικνύεται υπάρχει πληθώρα απ' αυτές, ακόμα και τώρα που ο Ηλιος βρίσκεται στην πιο ήρεμη φάση του 11ετούς κύκλου δραστηριότητάς του. Οι ηλιακές εκλάμψεις απελευθερώνουν μεγάλες ποσότητες σωματιδίων υψηλής ενέργειας, που ταξιδεύουν ως μέρος του ηλιακού ανέμου. Οταν αυτά τα σωματίδια φτάσουν στη γήινη μαγνητόσφαιρα μπορούν να προκαλέσουν μαγνητικές καταιγίδες, που είναι δυνατόν να διακόψουν τις τηλεπικοινωνίες, ακόμα και τα δίκτυα διανομής ηλεκτρικού ρεύματος στην επιφάνεια του πλανήτη. Μία ακόμη «πρώτη» του «Solar Orbiter» ήταν ότι εντόπισε μια ενεργή περιοχή στην επιφάνεια του Ηλιου που δεν ήταν παρατηρήσιμη από τη Γη, καθώς πέρασε πίσω απ' αυτόν (ως προς τη Γη).

Με βέλος σημειώνεται μια από τις πάμπολλες «κατασκηνωτικές φωτιές» στην επιφάνεια του Ηλιου, που εντόπισε το «Solar Orbiter»
Με βέλος σημειώνεται μια από τις πάμπολλες «κατασκηνωτικές φωτιές» στην επιφάνεια του Ηλιου, που εντόπισε το «Solar Orbiter»
Αυτές καθαυτές οι «κατασκηνωτικές φωτιές» είναι ασήμαντες, αλλά ήδη κάποιοι επιστήμονες σκέφτονται ότι αθροιστικά μπορεί να αποτελούν την κύρια πηγή θέρμανσης του ηλιακού στέμματος, του εξώτερου τμήματος της ατμόσφαιρας του Ηλιου, που εκτείνεται εκατομμύρια χιλιόμετρα μέσα στο Διάστημα και έχει θερμοκρασία 1 εκατομμυρίου βαθμών Κελσίου, όταν η θερμοκρασία της επιφάνειας του Ηλιου είναι μόλις 5.500 βαθμοί Κελσίου. «Προφανώς είναι ακόμη πολύ νωρίς να πούμε, αλλά ελπίζουμε ότι συνδέοντας αυτές τις παρατηρήσεις με μετρήσεις από τα άλλα όργανα που "νιώθουν" τον ηλιακό άνεμο καθώς περνάει γύρω από το σκάφος, τελικά θα μπορέσουμε να απαντήσουμε σε αυτά τα μυστήρια», δηλώνει ο Γιάννης Ζουγανέλης, αναπληρωτής του επικεφαλής στην αποστολή, από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).
Σύμφωνα με το πρόγραμμα της αποστολής, σε δύο χρόνια από τώρα το «Solar Orbiter» θα περάσει σε απόσταση μόλις 42 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από την επιφάνεια του Ηλιου, δηλαδή σε απόσταση που είναι μόλις το ένα τέταρτο της απόστασης της Γης από το άστρο, και έτσι αναμένεται να δώσει ακόμα πιο υψηλής ανάλυσης φωτογραφίες. Στην κοινή αποστολή NASA - ESA, από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος συμμετέχουν 19 μέλη του: Η Αυστρία, το Βέλγιο, η Τσεχία, η Δανία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Σουηδία, η Ελβετία και η Βρετανία.

Επιμέλεια:
Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ
Πηγή: www.esa.int

SUPER LEAGUE 1 Οι ανταγωνισμοί, το θολό τοπίο και το... άγχος για τα κέρδη



Οι κίνδυνοι για τα κέρδη οδήγησαν τα μέλη της Super League 1 στο να απορρίψουν τα όποια σχέδια αναδιάρθρωσης
Eurokinissi
Οι κίνδυνοι για τα κέρδη οδήγησαν τα μέλη της Super League 1 στο να απορρίψουν τα όποια σχέδια αναδιάρθρωσης
Μπορεί έστω και υπό ειδικές συνθήκες (λόγω κορονοϊού) η Super League 1 να κατάφερε να ολοκληρώσει πριν από δύο βδομάδες το πρωτάθλημα της σεζόν με τη διεξαγωγή των πλέι οφ και των πλέι άουτ, ωστόσο η επόμενη μέρα του φινάλε κάθε άλλο παρά ξεκάθαρη δείχνει για την πρώτη κατηγορία. Και φυσικά για τις όποιες βλέψεις των επιχειρηματιών των ΠΑΕ ενόψει της νέας σεζόν προκειμένου το «προϊόν» να αποφύγει την περαιτέρω απαξίωση με συνέπειες γι' αυτούς την απώλεια κερδών.

Οι αντιπαραθέσεις και οι ανταγωνισμοί στο χώρο του ποδοσφαίρου το τελευταίο διάστημα, είτε με τις εσωτερικές κόντρες αντίπαλων συμφερόντων - πλευρά και αυτές του γενικότερου οικοδομήματος - είτε με τις διαφωνίες στα σχέδια ενόψει της νέας σεζόν ...τραβάνε για μια ακόμη φορά την κουρτίνα. Φανερώνοντας το παρασκήνιο αλλά και τις προσπάθειες να σωθεί το «προϊόν».
Κόντρα για την αναδιάρθρωση...
Οι αποφάσεις του ΔΣ της Super League 1 στις αρχές της βδομάδας για μερικά από τα σημαντικότερα θέματα που αφορούν το νέο πρωτάθλημα άνοιξαν ένα νέο γύρο αντιπαράθεσης διαφορετικών συμφερόντων. Στο επίκεντρο της συζήτησης των μελών της Λίγκας βρέθηκαν τα σχέδια αναδιάρθρωσης των πρωταθλημάτων που όλο το προηγούμενο διάστημα έδειξε να προωθεί η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και προσδοκούσαν οι Λίγκες σε Β' και Γ' κατηγορία (Super League 2 και Football League).

Για τον Πανιώνιο που υποβιβάστηκε καθοριστικές θα είναι οι εξελίξεις στο θέμα της αναδιάρθρωσης
Eurokinissi
Για τον Πανιώνιο που υποβιβάστηκε καθοριστικές θα είναι οι εξελίξεις στο θέμα της αναδιάρθρωσης
Στη Super League 1 αποφάσισαν να κινηθούν σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση απορρίπτοντας κάθε σκέψη για αναδιάρθρωση, τουλάχιστον όσον αφορά το πρωτάθλημα της πρώτης κατηγορίας. Στη σχετική ψηφοφορία που υπήρξε με σαφή πλειοψηφία 13-1 (κατά τάχθηκε μόνο ο υποβιβασμένος Πανιώνιος ενώ η ΕΠΟ ψήφισε λευκό) αποφασίστηκε να παραμείνουν 14 οι ομάδες (με τον ΠΑΣ Γιάννινα στη θέση του Πανιωνίου) στην πρώτη κατηγορία και για την επόμενη αγωνιστική περίοδο και να μην αλλάξει η προκήρυξη του πρωταθλήματος. Μάλιστα, το αμετακίνητο στη στάση της Λίγκας για το θέμα φάνηκε ξεκάθαρα στην ανακοίνωση που εξέδωσε για τις αποφάσεις της που ουσιαστικά είχε τη μορφή τελεσιγράφου προς την ΕΠΟ. Τα μέλη της Super League απείλησαν ξεκάθαρα την Ομοσπονδία με αποχή από την έναρξη της νέας σεζόν σε περίπτωση, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, που η απόφασή της δεν γίνει σεβαστή από την ΕΕ της ΕΠΟ. Η τελευταία, από την πλευρά της, απέφυγε να συζητήσει το θέμα στη δική της συνεδρίαση την ίδια μέρα (Δευτέρα 27 Ιούλη) και το παρέπεμψε σε νέα έκτακτη συνεδρίαση που προγραμματίστηκε για τη Δευτέρα 3/8. Ολα τα ενδεχόμενα δείχνουν να είναι ανοιχτά, ωστόσο ...κρυφό χαρτί για τα μέλη της Super League ενόψει των τελικών αποφάσεων δείχνει να αποτελεί και η αρνητική γνώμη των επιτετραμμένων των FIFA - UEFA για το ελληνικό ποδόσφαιρο επί των σχεδίων αναδιάρθρωσης.
...με στόχο την προστασία των κερδών

Σε αχαρτογράφητα νερά μπήκε πλέον η ΠΑΕ Ξάνθη την ώρα που εκκρεμεί και η συμμετοχή στους αγώνες μπαράζ με τον Απόλλωνα Σμύρνης
Eurokinissi
Σε αχαρτογράφητα νερά μπήκε πλέον η ΠΑΕ Ξάνθη την ώρα που εκκρεμεί και η συμμετοχή στους αγώνες μπαράζ με τον Απόλλωνα Σμύρνης
Σημειώνεται πως τα σχέδια της αναδιάρθρωσης (από πλευράς ΕΠΟ) περιλάμβαναν την αύξηση των ομάδων της πρώτης κατηγορίας (σε 16 ή 18) με αιτία και την όλη κατάσταση που επικρατεί με τις συνέπειες της πανδημίας. Κάτι που φυσικά έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τους στόχους των ήδη μελών της Λίγκας της πρώτης κατηγορίας προκειμένου να προστατεύσουν τα κέρδη τους από την περαιτέρω μείωση. Πολύ περισσότερο δε όταν η πλευρά του συνδρομητικού καναλιού της NOVA, που έχει τα τηλεοπτικά δικαιώματα της πλειοψηφίας των ομάδων της κατηγορίας, έχει ήδη προειδοποιήσει για μειώσεις σε περίπτωση αύξησης των ομάδων. Από την άλλη, η πρόθεση της ΕΡΤ για απεμπλοκή από τα τηλεοπτικά δρώμενα του πρωταθλήματος οδήγησε κάποιες ΠΑΕ να βρίσκονται στον «αέρα». Ζήτημα που αποτέλεσε ένα ακόμη αγκάθι μπροστά στον κίνδυνο της περαιτέρω μείωσης των κερδών και ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου αυτά ήταν ήδη μειωμένα λόγω και των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού. Φυσικά, από την άλλη πλευρά, ο στόχος των περισσότερων κερδών είναι αυτός που φέρνει τη Λίγκα των μικρότερων κατηγοριών να βρίσκεται στην αντίπερα όχθη, υποστηρίζοντας τα σχέδια αναδιάρθρωσης των κατηγοριών. Αποβλέποντας φυσικά στον προβιβασμό περισσότερων ομάδων από την Super League 2 και τη Football League αλλά και στην όποια αναβάθμιση του δικού της «προϊόντος» προκειμένου να μπορέσει να το πουλήσει καλύτερα...
Φινάλε με ανοιχτά ζητήματα

Eurokinissi
Την ίδια στιγμή, πέραν των αντιπαραθέσεων ενόψει της νέας σεζόν ειδικά για το πρωτάθλημα της Super League 1, ανοιχτά ζητήματα εξακολουθούν να υπάρχουν και όσον αφορά αυτή που ολοκληρώθηκε. Σημειώνεται πως αυτήν τη στιγμή εκκρεμούν και οι δικαστικές εξελίξεις σε δύο σημαντικά ζητήματα που αφορούν το ποδόσφαιρο. Αυτό με την υπόθεση της «Συμμορίας», που βρίσκεται στην Επιτροπή Δεοντολογίας (πρώτος βαθμός), καθώς και η εκδίκαση στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ για την υπόθεση της «πολυιδιοκτησίας» ΠΑΟΚ - Ξάνθης (γύρισε πίσω από το CAS).
Στο πρόσφατο ΔΣ της Λίγκας επικυρώθηκε η βαθμολογία μόνο για τις θέσεις 1-6, που αφορούσε την ολοκλήρωση των πλέι οφ. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι ενδεχόμενες ποινές που θα επιβληθούν θα παραπεμφθούν για το νέο πρωτάθλημα. Αντίθετα, πιο ρευστό είναι το τοπίο για τις θέσεις 7-14 αφού οι όποιες εξελίξεις συσχετίζονται και με τις αντίστοιχες στο θέμα της αναδιάρθρωσης. Για παράδειγμα, εάν τελικά περάσουν αυτά (κάτι που φαντάζει δύσκολο μετά τη στάση της Λίγκας) τότε πιθανό είναι το ενδεχόμενο να παραμείνουν και οι 14 ομάδες της σεζόν που ολοκληρώθηκε. Οπως και να έχει, με βάση τα τωρινά δεδομένα το σίγουρο είναι πως ο Πανιώνιος που υποβιβάστηκε απευθείας είναι αυτός που αποχαιρετά τη μεγάλη κατηγορία, ενώ από την άλλη ο ΠΑΣ Γιάννινα ως πρώτος της Super League 2 (όταν το πρωτάθλημα διακόπηκε οριστικά) επιστρέφει σε αυτή.
Στον ...αέρα το μπαράζ
Με τα όσα συμβαίνουν στον ...αέρα βρίσκεται και η διεξαγωγή του μπαράζ που προβλέπεται από τον κανονισμό μεταξύ της 13ης της κατηγορίας Ξάνθης και του 2ου της Super League 2 Aπόλλωνα Σμύρνης για μια θέση στη Super League 1. Αυτήν τη στιγμή δεν έχει οριστεί καν ημερομηνία διεξαγωγής τους ενώ οι αρκετές εκκρεμότητες και οι αντιπαραθέσεις καθιστούν αρκετά θολό το ενδεχόμενο να συμβεί αυτό άμεσα. Από την άλλη, τα όσα συμβαίνουν στους δύο αντιπάλους επίσης δείχνουν να δημιουργούν έντονα ερωτήματα για τη διεξαγωγή του αγώνα ακόμα και σε περίπτωση ορισμού του. Στην Ξάνθη η πρόσφατη δήλωση αποχώρησης του μέχρι τώρα μεγαλομετόχου και η απόφαση για πώληση της ΠΑΕ βάζουν τον σύλλογο σε αχαρτογράφητα... νερά για την επόμενη μέρα. Στον Απόλλωνα Σμύρνης, που έχει να αγωνιστεί από τα μέσα Μάρτη, όταν και διακόπηκε λόγω κορονοϊού το πρωτάθλημα της Super League 2 τα... ρολά έχουν κατέβει με την ομάδα να βρίσκεται ήδη σε διακοπές. Και όλα αυτά ενώ η αγωνιστική σεζόν βάσει και των εντολών που υπάρχουν από πλευράς UEFA θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι την Κυριακή 2 Αυγούστου!!!

TOP READ