Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης //

Σουηδική Σοσιαλδημοκρατία: «Εξοντώστε τους, δεν χωράει συναισθηματισμός, οι κομμουνιστές δεν είναι άνθρωποι με την συνηθισμένη έννοια»

Η καταστολή εναντίον των κομμουνιστών εντάθηκε όσο ποτέ τα χρόνια πριν και κατά την διάρκεια του Β ΠΠ.  Οι Σοσιαλδημοκράτες και τα αστικά κόμματα εξαπέλυσαν λυσσασμένες επιθέσεις εναντίον τους. Τρομοκρατικές επιθέσεις, στρατόπεδα συγκέντρωσης και επανειλημμένες προσπάθειες αποσιώπησης του κομμουνιστικού Τύπου χρησιμοποιήθηκαν. Ιδιαίτερα την περίοδο του Φινλανδικού Χειμερινού πολέμου με την Σ.Ένωση, φθινόπωρο 1939, άνοιξη 1940.

Επίθεση και απαγορεύσεις  στον κομμουνιστικό Τύπο 

Άρχισαν με την επίθεση στην εφημερίδα Ny dag. Απαίτησαν την πληρωμή όλων των δανείων της, κατόπιν ανάγκασαν τα περίπτερα να μην την πωλούν, απομάκρυναν με απειλές τους διαφημιζόμενους και προσπάθησαν να επιτεθούν στην εφημερίδα. 
Χάρις στην κινητοποίηση των μελών και φίλων σώθηκε η οικονομία της εφημερίδας.
Ψήφισαν νέους νόμους και ενεργοποίησαν τα δικαστήρια. Ήταν παράνομο να ” διαταραχθούν οι σχέσεις με ξένη δύναμη” εννοώντας την Φινλανδία  και αυτό χρησιμοποιήθηκε πολλές φορές για να κατηγορηθεί ο κομμουνιστικός Τύπος για “εγκληματικότητα” όταν έγραφε υπέρ της Σ.Ένωσης και εναντίον της Ναζιστικής Γερμανίας και βασικά εναντίον των φασιστών της Φινλανδίας.  
Οι περισσότεροι δημοσιογράφοι και εκδότες κατέληγαν στην φυλακή.

Έμπαιναν φυλακή για να βρουν τροφή και στέγη 

Την ίδια εποχή οι Σουηδοί εθελοντές που επέστρεψαν από τον εμφύλιο στην Ισπανία ήταν σε μαύρη λίστα και δεν έβρισκαν δουλειά.  Υπέγραφαν άρθρα της εφημερίδας και τοποθετούνταν σαν προσωρινοί εκδότες για να τιμωρηθούν και να μπουν στην φυλακή για να εξασφαλίσουν έτσι τουλάχιστον στέγη και το καθημερινό φαγητό τους.
Η μεγαλύτερη ποινή ήταν 5 μήνες σε εθελοντή αγωνιστή του Ισπανικού εμφυλίου για άρθρο του που έκανε κριτική στην στήριξη της κυβέρνησης στις αντιδραστικές δυνάμεις της Φινλανδίας. 

Νόμος για την απαγόρευση του ΚΚ Σουηδίας 

Ομόφωνα από αστούς  και Σοσιαλδημοκράτες εκτός από τον μοναδικό κομμουνιστή βουλευτή και ένα Φιλελεύθερο ψηφίστηκε νόμος που έδινε την δυνατότητα απαγόρευσης του ΚΚ. 
Ο Νόμος δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ, όμως λειτούργησε εκφοβιστικά για την δράση του κόμματος. 
Κάτω από αυτή την απειλή πολλές φορές ο πρόεδρος του κόμματος Sven Linderot δεν συμμετείχε σε συγκεντρώσεις του κόμματος για να μην συλληφθεί. 
Στα περισσότερα γραφεία του κόμματος γινόταν έρευνες από την Αστυνομία, αλλά και σε σπίτια μελών καθώς και σε αίθουσες συνδικάτων που οι κομμουνιστές είχαν την πλειοψηφία. 
Σε πολλά σωματεία όπου υπήρχε πλειοψηφία των Σοσιαλδημοκρατών διαγράφονταν οι κομμουνιστές από μέλη ή πιεζόταν να παραιτηθούν όταν ήταν εκλεγμένοι. 

Οι κομμουνιστές δεν είναι άνθρωποι..

 Στις Σοσιαλδημοκρατικές εφημερίδες υπήρχε η προτροπή για “εξόντωση” των κομμουνιστών συμπληρώνοντας πως ” δεν χωράει συναισθηματισμός οι κομμουνιστές δεν είναι άνθρωποι με την συνηθισμένη έννοια “
Η κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τους Σοσιαλδημοκράτες στην σύνθεση της απαγόρευσε την μεταφορά των κομμουνιστών εφημερίδων από τον σιδηρόδρομο και τα λιμάνια. Τα μέλη του κόμματος οργάνωσαν την διακίνηση ταξιδεύοντας σε ολόκληρη την χώρα για να τις μεταφέρουν.
20190831 150842

Ο αντικομμουνισμός προκαλεί τις δολοφονικές επιθέσεις 

Η ατμόσφαιρα ήταν γεμάτη αντικομμουνιστικό κλίμα που προετοίμασε το έδαφος για επιθέσεις.  Στα γραφεία της Ny Dag επιτέθηκαν οπλισμένοι ακροδεξιοί. Ευτυχώς κατά την επίθεση βρισκόταν στα γραφεία βετεράνοι του Ισπανικού εμφυλίου που εύκολα τους αφόπλισαν. Από τότε με βάρδιες φυλαγόταν μέρα νύχτα τα γραφεία της εφημερίδας 
 Δυστυχώς στην Β. Σουηδία δεν  είχαν την ίδια τύχη οι κομμουνιστές. Στις 3 Μαρτίου 1940 η τοπική Αστυνομία, μια ομάδα Φιλελευθέρων από την Στοκχόλμη  και ντόπιοι αντιδραστικοί διοργάνωσαν επίθεση στην άλλη μεγάλη κομμουνιστική εφημερίδα του Βορρά Norsensflamman, στην πόλη Luleå. Προκλήθηκε μεγάλη πυρκαγιά με αποτέλεσμα 5 νεκρούς εκ των οποίων 2 παιδιά. 
Ένα από τα θύματα ήταν ο Arthur Hellberg, διευθυντής της εφημερίδας και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚ Σουηδίας. Στους δράστες επιβλήθηκαν συμβολικές ποινές και αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από λίγο καιρό. 
20190831 151732

Στρατόπεδα συγκέντρωσης των κομμουνιστών 

Την ίδια εποχή έγινε επιστράτευση λόγω κινδύνου επικείμενου  πολέμου μετα την νίκη της Σ.Ένωσης επι της Φινλανδίας. Τους χιλιάδες κομμουνιστές που επιστρατεύτηκαν τους συγκέντρωσαν σε στρατόπεδα κυρίως  στην Β.Σουηδία, αποκλεισμένους από τον υπόλοιπο κόσμο, δεν ήξεραν αν εκτελεστούν ή όχι.
Ένας από τους επιστρατευμένους κομμουνιστές έχασε την γυναίκα του και το παιδί του στον εμπρησμό της εφημερίδας Norsensflamman αλλά δεν του έδωσαν άδεια να πάει στην ταφή τους.
 Τα πρώτα στρατόπεδα για τους κομμουνιστές άρχισαν να χτίζονται από το 1939 όταν οι Ναζί προέλαυναν. 
Μόλις αρχίζει να αλλάζει η τροπή του πολέμου άρχισαν να εγκαταλείπουν τα στρατόπεδα. Εκτός από την συγκέντρωση των Σουηδών κομμουνιστών συγκέντρωσαν και ξένους κομμουνιστές που είχαν έρθει στην Σουηδία για να ξεφύγουν από τους Ναζί. 

Μετά τον πόλεμο επίθεση στο εργατικό κίνημα 

Οι μορφές καταστολής πήραν άλλη μορφή. Το γόητρο της νίκης της Σ.Ένωσης και η αύξηση της δύναμης των κομμουνιστών ( πήραν 10% στις εκλογές του 44), δεν επιτρέπουν τις ίδιες μεθόδους. 
 Αντί για αυτό εντάθηκαν οι επιθέσεις στο εργατικό κίνημα.  Ο Σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Tage Erlander δήλωσε το 1948 πως “οι χώροι δουλειάς είναι μέτωπο  πολεμικής μάχης ενάντια στους κομμουνιστές”.
Από το 1941 είχε συγκεντρωθεί η εργατική συνδικαλιστική εξουσία στα χέρια της ηγεσίας   της ΓΣΕΣ. Μόνο με την έγκριση της ηγεσίας της μπορούσε να γίνει απεργία.  
-Οι Σοσιαλδημοκράτες συγκέντρωσαν όλη την εξουσία στον συνδικαλισμό και έχτισαν μια πανίσχυρη οργάνωση με δεκάδες χιλιάδες εκλεγμένους έμμισθους συνδικαλιστικούς αντιπροσώπους που έριξαν όλες τους τις δυνάμεις εναντίον των κομμουνιστών. 

Φακέλωμα 

Το 1945 πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη έρευνα ,στην ουσία φακέλωμα των κομμουνιστών, από την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών στα Συνδικάτα για να καταγράψει τον συσχετισμό δυνάμεων. Η καταγραφή έδειξε πώς μία στις 10 μεγαλύτερες συνδικαλιστικές ενώσεις ήταν στα χέρια των κομμουνιστών. Αυτή η δύναμη ήταν καθοριστική στην  απεργία των εργατών Μετάλλου το 1945.
Το φακέλωμα των κομμουνιστών έγινε σε Συνεργασία με την κρατική υπηρεσία πληροφοριών SÄPO και κράτησε τουλάχιστον μέχρι την δεκαετία του 70 με διάφορες παραλλαγές. 
Συνολικά φακελώθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες κομμουνιστές, ειρηνιστές, συνδικαλιστές και άλλοι από την SÄPO και τους Σοσιαλδημοκράτες.  
Έχοντας τα στοιχεία στα χέρια τους οι Σοσιαλδημοκράτες μπόρεσαν να εντείνουν την επίθεση τους εναντίον των κομμουνιστών.
-Οι εκλεγμένοι Σοσιαλδημοκράτες συνδικαλιστές επιμορφώθηκαν στην αντιμετώπιση και τον περιορισμό των κομμουνιστών.
-Έμμισθοι εκπαιδευτές επιστρατεύτηκαν και στάλθηκαν στις περιοχές που οι κομμουνιστές είχαν μεγάλη δύναμη. 
Με αυτούς τους τρόπους σιγά αλλά σταθερά κατάφεραν οι Σοσιαλδημοκράτες να υποσκάψουν την στήριξη των κομμουνιστών στο εργατικό κίνημα. 
Τα συγκλονιστικά αυτά  στοιχεία μοιράστηκαν στην Οργανωτική Συνδιάσκεψη του ΚΚ Σουηδίας στην Στοκχόλμη 31/8 και 1/09.
Ο σχολιασμός περισσεύει. Η αστική τάξη της Σουηδίας με όχημα την Σοσιαλδημοκρατία κατοχύρωσε τα συμφέροντά της και περιόρισε τον ρόλο των κομμουνιστών.
 Ο αγώνας των κομμουνιστών ξεκινάει από την αρχή σε νέες συνθήκες αλλά με καθαρό προσανατολισμό. 
Η αντίθεση της εποχής μας είναι η αντίθεση  μεταξύ κεφαλαίου και εργασίας και η λύση είναι ο Σοσιαλισμός.