Οι οκτώ πισώπλατοι πυροβολισμοί με τους οποίους ο λευκός αστυνομικός Μαρκ Σλάγκερ δολοφόνησε τον μαύρο Ουόλτερ Σκοτ στη Νότια Καρολίνα ήταν το τελευταίο κρούσμα στον μακρύ κύκλο της αστυνομικής βίας που στιγματίζει την Αμερική. 
Το βίντεο των πυροβολισμών που αποκάλυψαν οι New York Times σόκαρε τον πλανήτη – ο Ούολτερ Σκοτ όμως δεν ήταν παρά ένα από τα χιλιάδες θύματα της «επιβολής του νόμου» κατά την τελευταία 15ετία. 
Με αφορμή τη δολοφονία, το vox.com παρουσιάζει στοιχεία της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Fatal Encounters που δείχνουν ότι από το 2000  μέχρι σήμερα η αστυνομική βία έχει κοστίσει στην Αμερική περισσότερα θύματα απ’ όσα η τρομοκρατία. Σύμφωνα με την Fatal Encounters περισσότεροι από 5.600 άνθρωποι έχουν βρει το θάνατο ανά την επικράτεια των Ηνωμένων Πολιτειών λόγω αστυνομικής βίας. 
Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των θανάτων προήλθε από πυροβολισμούς αστυνομικών, υπάρχει όμως κι ένας σημαντικός αριθμός καταγεγραμμένων θυμάτων σε καταδιώξεις και ατυχήματα με οχήματα, καθώς επίσης και νεκροί από τη χρήση μεθόδων ασφυξίας. 
Υπάρχουν επίσης καταγεγραμμένες περιπτώσεις της λεγόμενης «αυτοκτονίας από αστυνομικούς», δηλαδή περιπτώσεις στις οποίες κρατούμενοι ή ύποπτοι έχουν αυτοκτονήσει πέφτοντας στην παγίδα εικονικής θανατηφόρου βίας από αστυνομικούς.
Το vox.com επισημαίνει πως τα στοιχεία δεν είναι ακριβή λόγω αδυναμίας πλήρους επίσημης καταγραφής όλων των περιστατικών, ενώ ο επικεφαλής της Fatal Encounters Μπράιαν Μπάργκχαρτ τονίζει πως η οργάνωσή του μπορεί να αντλήσει αξιόπιστα στοιχεία από τα δημόσια αρχεία και το FBI μόνον για το περίπου 35% των συνολικών περιπτώσεων θανάτων από αστυνομική βία.
Και από τα στοιχεία του ίδιου του FBI ωστόσο προκύπτουν στοιχεία που σοκάρουν και δείχνουν ότι στην Αμερική παραμένουν ακόμη βαθιές οι ρίζες του ρατσισμού. Ανάλυση της ProPublica με βάση τα στοιχεία του FBI έδειξε ότι ανάμεσα στο 2010 και το 2012 ήταν 21 φορές πιο πιθανό ένας αστυνομικός να πυροβολήσει και να σκοτώσει έναν μαύρο έφηβο αντί για έναν λευκό έφηβο. 
Κατά την ίδια ανάλυση οι Αμερικανοί αστυνομικοί έχουν συνηθίσει να υπερτιμούν τον κίνδυνο που προέρχεται – ή θεωρούν ότι προέρχεται – από μαύρους σε σχέση με τους λευκούς. Έρευνα που έκανε, επίσης, το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο με βάση βίντεο και προσομοιωτές δράσης έδειξε ότι οι αστυνομικοί είναι πολύ πιο γρήγοροι όταν τραβούν όπλο για να πυροβολήσουν έναν μαύρο απ’ ό,τι όταν κυνηγούν έναν λευκό ύποπτο.