15 Ιουν 2020

Ακριβή μου πανδημία – Λογαριασμός 1,1 εκ. δολαρίων για νοσηλεία σε 70χρονο επιζήσαντα κορονοϊου


Τα καλά του σχεδόν καθολικά ιδιωτικού συστήματος υγείας φέρνει με τον πιο επείγοντα τρόπο στο φως η πανδημία, καθώς τα νοσοκομεία – επιχειρήσεις μυρίζονται ευκαιρίες για μεγάλα κέρδη, οδηγώντας τις – συνήθεις και προ κορονοϊού υπερτιμολογήσεις φαρμάκων και υπηρεσιών – σε νέα, δυσθεώρητα ύψη.
Δεν πίστευε στα μάτια του ο 70χρονος Μάικλ Φλορ από το Σιάτλ, όταν έλαβε πριν λίγες μέρες το λογαριασμό για τη δίμηνη νοσηλεία του σε νοσοκομείο της περιοχής. Ο άντρας, που ονομάστηκε “παιδί – θαύμα” από τους γιατρούς του, έδωσε μάχη 62 ημερών με την ασθένεια, κατορθώνοντας να βγει νικητής ενάντια στις δυσοίωνες προβλέψεις. Μάλιστα, κάποια στιγμή ο Φλορ ένιωθε τόσο άσχημα που ζήτησε από νοσοκόμα να τον βοηθήσει να καλέσει τους δικούς του στο τηλέφωνο για να τους αποχαιρετήσει.
Η σωτηρία του Φλορ κοστολογήθηκε από το νοσοκομείο στο αστρονομικό ποσό του 1,1 εκ. δολαρίων, άθροισμα περίπου 3000 διαφορετικών χρεώσεων κατά τη διάρκεια της παραμονής, που αναλύονται στον εξαιρετικά πολυσέλιδο λογαριασμό που έβαλε. Σχεδόν το μισό ποσό, 408912 δολάρια, αφορά τις 42 μέρες που έμεινε σε ειδικό θάλαμο της ΜΕΘ, ενώ ο αναπνευστήρας που χρησιμοποιήθηκε για 29 μέρες χρεώθηκε 82215 ευρώ.
Ο πρώην ασθενής ευτυχώς δε θα χρειαστεί να βάλει παρά ελάχιστα από την τσέπη του, λόγω του ότι είναι δικαιούχος του προγράμματος Medicare που καλύπτει εν μέρει ανθρώπους 65 ετών και άνω στις ΗΠΑ, κυρίως όμως λόγω του ποσού 100 δις που έχει εγκρίνει το κογκρέσο για την ενίσχυση νοσοκομείων και ασφαλιστικών εταιρειών εν μέσω της πανδημίας, παρότι ειδικοί φοβούνται ότι ενδεχομένως να χρειαστεί ακόμα και το πενταπλάσιο ποσό για την κάλυψη όλων των αναγκών.
Ο Φλορ μάλιστα νιώθει ενοχές για το γεγονός πως οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν τη νοσηλεία του. “Νιώθω ένοχος που επέζησα. Υπάρχει η αίσθηση “γιατί εγώ;” Γιατί να το αξίζω όλο αυτό; Βλέποντας το απίστευτο κόστος όλου αυτού σαφώς ενισχύονται αυτές οι ενοχές επιβίωσης”.
Στην πραγματικότητα βέβαια, οι μόνοι που θα έπρεπε να αισθάνονται ένοχοι, είναι όσοι αναγκάζουν τους ανθρώπους να νιώθουν ένοχη για την ίδια τη ζωή τους και για το γεγονός ότι δε θα πληρώσουν από την τσέπη τους για ένα αγαθό που θα έπρεπε εξορισμού να είναι δημόσιο και δωρεάν για όλους.

Αύξηση χρήσης ναρκωτικών ως και 650% στην καραντίνα δείχνει η ανάλυση λυμάτων της Ψυττάλειας – Ρεκόρ δεκαετίας στην κατανάλωση κοκαΐνης

  

Τα ευρήματα αυτά κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και σαφώς χρήζουν περισσότερης και πιο στοχευμένης έρευνας, ιδιαίτερα ενόψει ενός πιθανολογούμενου νέου κύματος της πανδημίας, αλλά και των επιπτώσεων της ήδη διαφαινόμενης οικονομικής κρίσης.

Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από την ανάλυση των λυμάτων στο Κέντρο Επεξεργασίας της Ψυττάλειας, η οποία εκπονείται από το τμήμα Χημείας του ΕΚΠΑ υπό την επίβλεψη του καθηγητή Ν. Θωμαΐδη. Φαίνεται πως ένα αυξημένο ποσοστό κατοίκων του λεκανοπεδίου τουλάχιστον προσπάθησε να αντεπεξέλθει στο άγχος της πανδημίας και της συνεπακόλουθης οικονομικής αβεβαιότητας, όπως και στην απομόνωση του λοκντάουν καταφεύγοντας σε ναρκωτικά ή ψυχοφάρμακα.


Σε ό,τι αφορά την κατανάλωση ναρκωτικών, τα σκήπτρα κρατάει η κοκαΐνη, με μια ημερήσια κατανάλωση περίπου 800 γρ. την ημέρα, κάτι που συνιστά ρεκόρ δεκαετίας. Εκρηκτική, τουλάχιστον σε ποσοστιαία βάση, είναι και η αύξηση αμφεταμίνης, που εκτοξεύτηκε κατά 650% σε σχέση με πέρσι, ενώ σημαντική είναι και η αύξηση κατανάλωσης της ιδιαίτερα τοξικής κι επικίνδυνης μεθαμφεταμίνης, κατά 37%.

Η χρήση βενζοδιαζεπινών από την άλλη, σε γενικές γραμμές παρέμεινε σταθερή σε σχέση με το 2019, με εξαίρεση το αγχoλυτικό λοραζεπάμη, που αυξήθηκε κατά 77%. Σημαντική ήταν και η αύξηση της χρήσης αντικαταθλιπτικών κατά 31% σε σχέση με πέρσι.

Αναμενόμενη χαρακτηρίζεται η αύξηση της κατανάλωσης αντιβιοτικών και αντιϊκών φαρμάκων, που χρησιμοποιήθηκαν, πειραματικά σε αυτή τη φάση αφού ακόμα δεν πιστοποιείται από μελέτες η αποτελεσματικότητά τους, ενάντια στον κορονοϊό. Το δημοφιλέστερο από αυτά τα αντιβιοτικά είναι η αζιθρομυκίνη, σε ποσοστό 36%. Τριπλασιασμός παρατηρήθηκε στην κατανάλωση της παρακεταμόλης, με παράλληλη μείωση των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, κάτι που αποδίδεται σε σχετικές οδηγίες από τις αρχές υγείας της χώρας.

Τα ευρήματα αυτά κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και σαφώς χρήζουν περισσότερης και πιο στοχευμένης έρευνας, ιδιαίτερα ενόψει ενός πιθανολογούμενου νέου κύματος της πανδημίας, αλλά και των επιπτώσεων της ήδη διαφαινόμενης οικονομικής κρίσης, που αποδεδειγμένα επιβαρύνει την ψυχική υγεία και συνδέεται συχνά με αύξηση χρήσης ψυχοφαρμάκων και ψυχοτρόπων ουσιών.  

Κώστας Πελετίδης: «Είστε η γενιά που θα αλλάξει τον κόσμο προς το καλύτερο!»


«Οι μαθητές της Γ’ Λυκείου έφτασαν φέτος στην αφετηρία των πανελλαδικών εξετάσεων, υπερπηδώντας τα πρόσθετα μεγάλα εμπόδια που τους έβαλε η υγειονομική κρίση. Εμπόδια που δυστυχώς δεν αντιμετώπισε η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να διαταραχθεί σοβαρά η εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά και η προετοιμασία τους για τις εξετάσεις.
Φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη φορά νιώθουμε την ανάγκη να επικοινωνήσουμε μαζί σας και να σας δηλώσουμε ότι είμαστε δίπλα σας και σε αυτή τη δοκιμασία, που δεν θα είναι βέβαια η τελευταία, ούτε η πιο καθοριστική για τη ζωή σας.
Ανεξάρτητα από το τι θα καταφέρει ο καθένας σας ξεχωριστά, σε αυτές τις εξετάσεις, είμαστε σίγουροι ότι θα κερδίσετε τη ζωή που σας αξίζει.
Είστε η ελπίδα, το μέλλον του κόσμου, της πατρίδας, της πόλης μας!
Προχωρήστε με πίστη, θάρρος, δύναμη!
Είστε η γενιά που θα αλλάξει τον κόσμο προς το καλύτερο!
Καλή επιτυχία!».

TOP READ