27 Ιουν 2013

Απολιθωμένες Αμπελοφιλοσοφίες στον Κόκκινο Πλανήτη 09

Απολιθωμένες Αμπελοφιλοσοφίες στον Κόκκινο Πλανήτη 09

Η ένατη ραδιοφωνική απόπειρα της επίλεκτης ομάδας red bloggers ασχολείται με την επικαιρότητα και το μείζον θέμα της ερτ ως καταλύτη των πολιτικών εξελίξεων, δοκιμάζει τη γλύκα του ανασχηματισμού στο εσωτερικό της, συγκινείται με το ρετρό του αλέξη στο ρόλο του παιδιού της αλλαγής, καταπιάνεται με τον αγγελικά πλασμένο και μαγικό κόσμο της δημοσιογραφίας, καθώς και με τις σιωνιστικές συνωμοσίες της νερίτ, για να καταλήξει με το… σταλινικό παραλήρημα του ιβάν σαββίδη και με ένα δραματικό κάλεσμα προς τη λαϊκή βάση του παοκ να βγάλει πολιτικά συμπεράσματα.
Σε αυτό μπορεί να τους βοηθήσει και το νέο πόνημα του κώστα γκόντζου, πολέμιου της παναθη-λαϊκής συμμαχίας, που τα βάζει με τον κουτσούμπα και τον δημοκρατικό συγκεντρωτισμό. Έξω οι τσάτσοι του βαρδινογιάννη, ζήτω η αντικειμενική ενημέρωση του αλαφούζου και των μέσων του.

Περιμένουμε τις παρατηρήσεις και την κριτική σας επί του περιεχομένου στα σχόλια.


ΚΕΡΚΥΡΑ-«Αχαρνής» του Αριστοφάνη στο Φεστιβάλ του ΕΣΥΝ

«Αχαρνής» του Αριστοφάνη στο Φεστιβάλ του ΕΣΥΝ
small DSC02095-skini-sm
Αυλαία στο «Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού θεάτρου» για την παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών, με τους «Αχαρνής», που είναι η παλαιότερη κωμωδία του Αριστοφάνη και αποτελεί το αρχαιότερο δείγμα αττικής κωμωδίας. Είναι όμως και η πρώτη που έχει για ήρωα τον ίδιο τον ποιητή.

Πενήντα και πλέον συντελεστές (ηθοποιοί-μουσικοί-χορωδοί-σκηνοθέτες..) από το 7ο Γυμνάσιο Κέρκυρας- σταθερά στο Αρχαίο Θέατρο- δημιούργησαν πανηγυρική ατμόσφαιρα στο πανέμορφο περιβάλλον του «Ρένα Βλαχοπούλου» στον Μον Ρεπό

Ο Δίκαιος πολίτης (Δικαιόπολις), μια μάσκα του ίδιου του Αριστοφάνη, προβάλλει τη θέση, αν είναι σκόπιμο να συνεχίζεται ο πόλεμος με τους Πελοποννήσιους για κάποιο αβέβαιο κέρδος, όταν υπάρχει δυνατότητα ειρήνης δίχως απώλειες. Ο Αριστοφάνης και το κοινό του γνώριζαν πολύ καλά ότι η ειρήνη προσφέρει περισσότερη ευτυχία από τον πόλεμο, αλλά δεν είχε καμία ένδειξη ότι θα θυσίαζαν για την ειρήνη τον πλούτο και την κυρίαρχη θέση που απολάμβανε η Αθήνα από την ηγεμονία της στα νησιά του Αιγαίου και τις μικρασιατικές παραλίες.

Η αναφορά του χορού ότι οι νέοι να κρίνουν τους νέους και οι γέροι τους γέρους είναι μία ψύχωση του ποιητή πάνω στη διαφθορά της νιότης και τα παραγκωνισμένα ιδανικά του παλιού καιρού. Ακόμη ο Χορός μακαρίζει το σοφό Δικαιόπολη και ονειδίζει τα καθάρματα της εποχής: χαφιέδες, δημοκόπους.

Όλοι οι συντελεστές βραβεύτηκαν για την συμμετοχή τους από τους διοργανωτές (ΕΣΥΝ Κέρκυρας) οι οποίοι στην έναρξη της παράστασης κατήγγειλαν τις σκόπιμες φήμες και διαρροές περι συγχώνευσης του ΚΕΘΕΑ με τον ΟΚΑΝΑ με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Δύο οργανισμών με τελείως διαφορετική λειτουργία και φιλοσοφία ακόμη και για το τι σημαίνει θεραπεία, γεγονός που θα σηματοδοτεί στην ουσία το κλείσιμο του ΚΕΘΕΑ, τον υποσκελισμό των στεγνών προγραμμάτων, τη ναρκοθέτηση της απεξάρτησης. Σε αυτήν την κατεύθυνση το ΕΣΥΝ πολύ σύντομα θα αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου να ενημερωθεί η τοπική κοινωνία και να πάρει θέση σε τέτοια σενάρια.

Την Πέμπτη στις 26/6 στην Πάνω πλατεία θα πραγματοποιηθεί μουσική συναυλία από μαθητικά μουσικά σχήματα με τον τίτλο «τραγουδάμε για την Ζωή». Συμμετέχουν οι ANTIHEROS και FALLING ANGELS

To φεστιβάλ θα κλείσει το Σάββατο 29 Ιούνη στις 4 το απόγευμα στην Κάτω Πλατεία με μια μεγάλη αθλητική γιορτή. Γιορτή του ποδοσφαίρου. Σε Συνεργασία με την ΕΠΣ Κέρκυρας πραγματοποιείται τουρνουά κατηγορίας προτζουνιορ με τίτλο « κόκκινη κάρτα σε όλα τα ναρκωτικά»

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη για το κοινό.

Είναι παγίδα

Είναι παγίδα
Η κίνηση των 12 ομοσπονδιών που καλούν σε συντονισμό συνδικάτων και πάλη για την ανατροπή της κυβέρνησης, αποκαλύπτει πως εκτός από τις παραδοσιακές δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, που έβαζαν και βάζουν πλάτη για το πέρασμα της πολιτικής του κεφαλαίου στην εργατική τάξη συμβάλλοντας στο τσάκισμα κατακτήσεων και δικαιωμάτων της και στην υποταγή της στην καπιταλιστική εκμετάλλευση, υπάρχουν και οι δυνάμεις, ουρά ως τώρα του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, που μπροστά στη φθορά και ανυποληψία του στους εργάτες, βάζουν τρικλοποδιά στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, προβάλλοντας ως σωτηρία της εργατικής τάξης την αντικατάσταση μιας αστικής κυβέρνησης με μια άλλη κυβέρνηση διαχείρισης, «αντιμνημονιακή», της ανάπτυξης της «υγιούς επιχειρηματικότητας», δηλαδή των μονοπωλίων, άρα «αντιμνημονιακής» υποταγής των εργαζομένων στο κεφάλαιο. Γι' αυτό και το εγχείρημα είναι επικίνδυνο, παγίδα για την εργατική τάξη, αφού την καλεί να εξαρτήσει τα συμφέροντά της από τα συμφέροντα των καπιταλιστών και να βάλει πλάτη για πολιτική διέξοδο σε όφελός τους, άρα ενάντιά της. Εμφανίζεται με προωθημένη πολιτική αιχμή αλλά είναι συντηρητικό, ως αντικυβερνητικό με επιδίωξη άλλη κυβέρνηση του συστήματος. Στην ηγεσία αυτών των ομοσπονδιών βρίσκονται δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ σε συνεργασία με δυνάμεις της πρώην ΠΑΣΚΕ και νυν «μετανιωμένους» συνδικαλιστές της, δηλαδή κομμάτι της σαπίλας των συνδικαλιστικών ηγεσιών που για δεκαετίες στήριξαν τις στρατηγικές του κεφαλαίου και του ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνησης. Το εγχείρημα έρχεται να υπηρετήσει το στόχο του ΣΥΡΙΖΑ για «την ανάδειξη ενός κέντρου» μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα, που θα χειραγωγεί το εργατικό κίνημα στις επιδιώξεις του για την απόκτηση της κυβερνητικής εξουσίας, θα το κάνει ένα μοχλό επίδρασης στην αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος, που θα υπηρετεί τις κυβερνητικές του επιδιώξεις. Οι εργάτες να μην παγιδευτούν, να τους γυρίσουν την πλάτη.

ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΣ
ΣΥΝΤΑΓΗ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ: «Ακόμη κι εάν χαλιναγωγηθούν, οι δαπάνες για την υγεία στις μεγάλες βιομηχανικές χώρες θα εξακολουθήσουν να αυξάνονται κι αναμένεται να φθάσουν το 9,5% του ΑΕΠ μεταξύ των χωρών μελών του ΟΟΣΑ το 2060, έναντι 6% το 2010, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Οργανισμού που δημοσιεύθηκαν σήμερα (...) σε περίπτωση που δεν λαμβανόταν κανένα μέτρο, οι σχετικές δαπάνες θα αυξάνονταν στο 14% του ΑΕΠ μέσα στον ΟΟΣΑ, ειδικότερα δε για τη Γαλλία θα έφθαναν το 16%. Στις επονομαζόμενες χώρες BRIΙCS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Ινδονησία, Κίνα και Νότιο Αφρική), η σχετική εξέλιξη θα είναι εξίσου ανοδική, φθάνοντας το 9,8% του ΑΕΠ για τις χώρες αυτές το 2060 εάν δεν ληφθεί κανένα μέτρο, ή το 5,3% εάν υπάρξουν προσπάθειες περιορισμού τους. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, "τα δημογραφικά στοιχεία και το εισόδημα δεν συμβάλλουν παρά κατά σχετικώς μέτριο ποσοστό στην γενικότερη αύξηση των δαπανών", με την αναμενόμενη αύξηση να απορρέει "από τη συνδυασμένη επίπτωση της τεχνικής προόδου και της ανόδου των τιμών", ιδιαίτερα για το κόστος μακροχρόνιων θεραπειών»(στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ)
ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ: «Παρά τα αντιθέτως θρυλούμενα, οι φορολογούμενοι στην πλειονότητά τους πληρώνουν αγόγγυστα τους αυξημένους φόρους κάθε είδους, που θεσμοθετεί το οικονομικό επιτελείο. Το ελάχιστο που απαιτούν, επομένως, είναι δικαιοσύνη και καθαρούς κανόνες (...) Η νέα κυβέρνηση έχει υποχρέωση να δημιουργήσει ένα απλό, καθαρό και τίμιο πλαίσιο στη φορολογία και όχι να θεσπίζει κίνητρα για τη διαιώνιση της φοροδιαφυγής!» (στα ΝΕΑ)
ΕΝΤΟΛΗ: «Μπήκε νέο αίμα στην κυβέρνηση και μάλιστα εισήλθαν άνθρωποι που έχουν επιδείξει αποφασιστικότητα στο παρελθόν. Ευχή όλων είναι να πετύχουν (...) θα χρειασθεί αποφασιστικότητα, αλλά και παντελής αδιαφορία για το όποιο πολιτικό κόστος» (στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)
...ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ: «Στο "στόχαστρο" του νέου υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη μπαίνουν οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και οι υπάλληλοι δήμων και περιφερειών» (στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ)

«TAP»: Ψέματα και αυTAΠάτες

«TAP»: Ψέματα και αυTAΠάτες
Τέτοιο πανηγύρι είχαμε να ζήσουμε από την εποχή τού (αιωνία του η μνήμη)... Μπουρκάς - Αλεξανδρούπολη!
Τώρα η ευτυχία απέκτησε άλλο όνομα: «ΤΑP» (σσ: «Trans Adriatic Pipelίne», ελληνιστί: «ΤΑΠ»).
Οι κυβερνώντες, από χτες λοιπόν, εμφανίζουν - ανεπισήμως, αφού οι οριστικές ανακοινώσεις αναμένονται για τις 8 Ιούλη - ως «τελειωμένη υπόθεση» την επιλογή του αγωγού «ΤΑΡ», ο οποίος προβλέπεται να διασχίζει τον ελλαδικό χώρο, για τη μεταφορά του φυσικού αερίου από την Κασπία Θάλασσα και το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη.
Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευαγ. Βενιζέλος, συναντήθηκαν χτες με τους εκπροσώπους της κοινοπραξίας «Shah Deniz II» («Σαχ Ντενίζ ΙΙ») που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα φυσικού αερίου στο Αζερμπαϊτζάν, όπου και ενημερώθηκαν, κατά τις πληροφορίες, για την επιλογή του «ΤΑΡ» έναντι της ανταγωνιστικής κοινοπραξίας «NABUCCO WEST» («Ναμπούκο Γουέστ»), που στη διαδρομή της δεν περιελάμβανε την Ελλάδα.
Με στόχο να υπηρετήσουν την «succes story» προπαγάνδα τους περί «ανάπτυξης» και «επενδύσεων», οι συγκεκριμένες συναντήσεις αξιοποιήθηκαν από τους κυβερνώντες και πυροδότησαν ένα χαρτοπόλεμο από μελέτες, ανακοινώσεις και δηλώσεις για τα δήθεν οφέλη που θα αποκομίσει η χώρα και ο ελληνικός λαός από την κατασκευή του αγωγού. Το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε μάλιστα μέχρι και σχετική έκθεση για να «διαφημίσει» τα «πλεονεκτήματα που συνεπάγεται για την Ελλάδα ο αγωγός ΤΑΡ».
*
Ας δούμε πρώτα τι ισχυρίζονται, ώστε να έχουμε μια πλήρη εικόνα που θα αποκαθιστά την πραγματικότητα και θα εξηγεί γιατί το πανηγύρι τους είναι... για τα πανηγύρια:
Ανάμεσα στα άλλα, στην έκθεση του υπουργείου Εξωτερικών, γίνεται λόγος για«σημαντική άμεση ξένη επένδυση στην Ελλάδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ» που όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση θα «αυξήσει την απασχόληση» με τη «δημιουργία 2.000 άμεσων και 10.000 έμμεσων νέων θέσεων εργασίας» και που θα φέρει «πολλαπλασιαστικά οφέλη στην ελληνική οικονομία»...
Στην ίδια έκθεση προπαγανδίζεται η «γεωστρατηγική σημασία της ολοκλήρωσης του αγωγού TAP», που όπως υποστηρίζουν «θα είναι μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που έχουν γίνει ποτέ στη χώρα μας και θα σηματοδοτήσει τη δυναμική επανατοποθέτηση της Ελλάδας στο γεωστρατηγικό περιβάλλον και στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής».
Πάντα σύμφωνα με την κυβέρνηση, η διέλευση του «ΤΑΡ» από την Ελλάδα σηματοδοτεί την «αύξηση των επιλογών και της διαπραγματευτικής δύναμης της χώρας μας έναντι των προμηθευτών της» και καθιστά την Ελλάδα «ενεργειακό κόμβο και άξονα στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης»...
Αυτά λέει η κυβέρνηση.
*
Ας δούμε τώρα την αλήθεια πίσω από τις κυβερνητικές υποσχέσεις και εξαγγελίες:
*
Πρώτον: Οι μόνιμες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του αγωγού, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΙΟΒΕ, θα είναι μόλις 100!
Σύμφωνα πάντα με την ίδια έκθεση, οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν δεν θα ξεπερνούν τις 4.800 και αυτό μέσα στα επόμενα 54 χρόνια! Οση δηλαδή θα είναι η διάρκεια της σύμβασης της κοινοπραξίας με την ελληνική κυβέρνηση - περιλαμβανομένου και του χρόνου κατασκευής του έργου - και αυτό μόνο στην «περίπτωση που οι σωλήνες του αγωγού προμηθευτούν από εγχώριους παραγωγούς».
Ειδικά κατά τη διάρκεια της κατασκευής του αγωγού και για περίπου τρία χρόνια θα απασχοληθούν εργαζόμενοι - που χωρίς να υπάρχει σχετική πρόβλεψη το υπουργείο τους εκτιμά το πολύ στους 2.000 - με μισθούς και μεροκάματα που θα καθορίσουν οι κατασκευαστικοί όμιλοι που θα αναλάβουν το έργο, αξιοποιώντας φυσικά την εγχώρια αντεργατική νομοθεσία, που ξεκινά από τα 400 ευρώ βασικό...
*
Δεύτερον: Η διέλευση του αγωγού από την Ελλάδα δεν εξασφαλίζει φτηνό φυσικό αέριο για τα λαϊκά νοικοκυριά, αφού δεν υπάρχει καμία τέτοια πληροφορία που να αναφέρεται σε τέτοια ρήτρα στην προκαταρκτική συμφωνία κυβέρνησης και κοινοπραξίας «ΤΑΡ».
Οι πληροφορίες, μάλιστα, συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι στην επιλογή της κοινοπραξίας καθοριστικό ρόλο δεν έπαιξε η έγνοια τους να προμηθεύουν με φτηνό αέριο τον ελληνικό λαό, αλλά το ακριβώς αντίθετο! Οτι, δηλαδή, οι αγορές της Ελλάδας και της Ιταλίας, έχουν από τις υψηλότερες τιμές παροχής φυσικού αερίου στην Ευρώπη!
*
Τρίτον: Τα τεράστια κέρδη από τη διέλευση του αγωγού ουδεμία σχέση έχουν με τον ελληνικό λαό. Οπως δεν έχουν, άλλωστε, με το λαό του ίδιου του Αζερμπαϊτζάν, της χώρας παραγωγής του αερίου, όπου ο ένας στους δυο κατοίκους ζει κάτω από το όριο της φτώχειας! Τα κέρδη θα τα καρπωθούν μια χούφτα μονοπώλια που ελέγχουν την εξόρυξη, τη μεταφορά και την πώληση του φυσικού αερίου. Συγκεκριμένα:
α) Τεράστια κέρδη θα αποκομίσει η κοινοπραξία «Σαχ Ντενίζ ΙΙ», που εκμεταλλεύεται το αζέρικο φυσικό αέριο, την οποία αποτελούν μερικά από τα μεγαλύτερα ενεργειακά μονοπώλια του κόσμου αφού σε αυτή μετέχουν η βρετανική «BP» και η νορβηγική «STATOIL», η Γαλλική «TOTAL», η ρωσική «LUK OIL», η ιταλική «ΕNI», η αζέρικη «SOCAR», η ιρανική «ΝIOC» και η τουρκική «TPAO».
β) Μεγάλα κέρδη επίσης από τη μεταφορά του αερίου θα βγάλουν και οι τρεις εταιρείες που ελέγχουν τον «ΤΑΡ», στις οποίες εκτός της νορβηγικής «STATOIL», περιλαμβάνονται η ελβετική «AXPO» και η Γερμανική «ΕΟΝ».
*
Τέταρτον: Η γεωστρατηγική «αναβάθμιση» και η μετατροπή της Ελλάδας σε «ενεργειακό κόμβο», για τα οποία επαίρεται η κυβέρνηση, εκείνο που «αναβαθμίζει» είναι τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς και μονοπωλιακούς ανταγωνισμούς.
Ουδείς μπορεί να αμφιβάλει ότι ιστορικά και πολιτικά ο δρόμος της ενέργειας, σε συνθήκες μονοπωλιακής κυριαρχίας, είναι στρωμένος με αίμα. Οση προπαγάνδα κι αν επιστρατεύσουν οι κυβερνώντες για να πείσουν ότι οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ, Ρωσία και ΕΕ για τον έλεγχο του «νότιου ενεργειακού διαδρόμου» της Ευρώπης - μέρος του οποίου διαπερνά και την Ελλάδα μέσω και του αγωγού «ΤΑΡ» - θα είναι στρωμένες... με ροδοπέταλα, θα είναι μάταιη.
*
Κόντρα επομένως στα «πανηγύρια», στην Ελλάδα όπου ο περασμένος χειμώνας βρήκε τα 8 στα 10 νοικοκυριά χωρίς οικονομική δυνατότητα να καλύψουν τις ανάγκες θέρμανσης, η λύση για το λαό δε βρίσκεται στη μετατροπή της χώρας σε διαμετακομιστικό κέντρο και σε πεδίο κερδοσκοπικής δράσης των ντόπιων και ξένων μονοπωλίων.
Η λύση βρίσκεται στην κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων και του ενεργειακού πλούτου της χώρας, στην αποδέσμευση από την ΕΕ, με το λαό κυρίαρχο, με τη δική του οικονομία και εξουσία.
Μόνο αυτή η προοπτική μπορεί να εξασφαλίσει την ανάπτυξη όλων των ενεργειακών δυνατοτήτων της χώρας, με σκοπό την κάλυψη των λαϊκών αναγκών.

Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Τα πανηγύρια για τον αγωγό ΤΑΡ δεν αφορούν το λαό


Τα πανηγύρια για τον αγωγό ΤΑΡ δεν αφορούν το λαό
Κυβερνητικά στελέχη διέρρεαν χτες ότι το έργο προκρίθηκε έναντι του ανταγωνιστή «Nabucco West»
Χάρτης με τη χάραξη του TAP και του ανταγωνιστικού αγωγού «Nabucco West»
Την επιλογή του αγωγούΤΑΡ (Trans Adriatic Pipeline) έναντι του «Nabucco West» για τη μεταφορά του αζέρικου φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά, ανακοίνωσαν χτες - σύμφωνα με διαρροές από την κυβέρνηση - οι εκπρόσωποι της κοινοπραξίας ΒΡ, Total, Statoil και Socar, που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα «Σαχ Ντενίζ ΙΙ» του Αζερμπαϊτζάν, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που είχαν με τους Αντ. Σαμαρά και Ε. Βενιζέλο. Ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν.
Οι τελικές αποφάσεις της κοινοπραξίας θα ανακοινωθούν αύριο, Παρασκευή, ενώ η επίσημη υπογραφή της συμφωνίας πιθανόν να γίνει στις 8 Ιούλη στο Αζερμπαϊτζάν. Ο αγωγός ΤΑΡ θα έχει μήκος περίπου 870 χιλιόμετρα. Θα ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, θα διασχίζει 550 χιλιόμετρα εντός της Ελλάδας, 210 χιλιόμετρα στην Αλβανία, 105 χιλιόμετρα στο υποθαλάσσιο τμήμα της Αδριατικής και 5 χιλιόμετρα στην Ιταλία. Ο «Nabucco West» σχεδιαζόταν να συνδέσει την Τουρκία με την Αυστρία, διασχίζοντας τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία.
Την επιλογή του ΤΑΡ διεκδικούσε η κυβέρνηση για λογαριασμό της ντόπιας αστικής τάξης, που θέλει να αναβαθμιστεί στους ανταγωνισμούς για τους δρόμους και τις πηγές Ενέργειας. Τις πληροφορίες για την επιλογή του έναντι του «Nabucco West» επιβεβαίωσε έμμεσα, χτες, ο αυστριακός όμιλος πετρελαίου και φυσικού αερίου «OMV», επικεφαλής της κοινοπραξίας «Nabucco West». Σε ανακοίνωσή του σημείωνε ότι «το πρόγραμμα Nabucco δεν επελέγη από την κοινοπραξία».
Ωστόσο, μέχρι αργά χτες βράδυ δεν υπήρξε καμιά επίσημη ανακοίνωση από την κυβέρνηση για το θέμα του αγωγού. Νωρίτερα, οι εκπρόσωποι της κοινοπραξίας είχαν ενημερώσει για τις αποφάσεις τους την ιταλική κυβέρνηση και σήμερα αναμένεται να ενημερώσουν την αλβανική. Χτες, υπογράφτηκε και η «Συμφωνία Φιλοξενούσας Χώρας» ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την κοινοπραξία του ΤΑΡ, που συγκροτούν η ελβετική AXPO, η νορβηγική Statoil και η γερμανική ΕΟΝ.
Σπέρνουν αυταπάτες
Στη διάρκεια της τελετής, ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι από την πιθανή κατασκευή του αγωγού «θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας στη χώρα». Συνδράμοντας τη γενικότερη προπαγάνδα περί ανάπτυξης μέσω των επενδύσεων μεγάλων καπιταλιστικών ομίλων, το υπουργείο Εξωτερικών δημοσιοποίησε χτες ολόκληρη έκθεση για να χειραγωγήσει το λαό και να διαφημίσει τα «πλεονεκτήματα που συνεπάγεται για την Ελλάδα ο αγωγός ΤΑΡ».
Ανάμεσα στα άλλα, γίνεται λόγος για «σημαντική άμεση ξένη επένδυση στην Ελλάδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ» που θα δημιουργήσει «2.000 άμεσες και 10.000 έμμεσες νέες θέσεις εργασίας». Την προπαγάνδα της κυβέρνησης καταρρίπτει η ίδια η έκθεση του ΙΟΒΕ για τον αγωγό - παρουσιάστηκε το Μάη. Σύμφωνα με αυτή, οι μόνιμες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του αγωγού θα είναι μόλις 100!
Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, στα επόμενα 54 χρόνια (!), όση είναι η διάρκεια της σύμβασης της κοινοπραξίας με την ελληνική κυβέρνηση, θα δημιουργηθούν 4.800 θέσεις εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής του έργου. Κι αυτό όμως μόνο στην«περίπτωση που οι σωλήνες του αγωγού προμηθευτούν από εγχώριους παραγωγούς».Κατά τη διάρκεια της κατασκευής του αγωγού και για περίπου τρία χρόνια, θα απασχοληθούν το πολύ 2.000 εργαζόμενοι, με μισθούς και μεροκάματα που θα καθορίσουν οι κατασκευαστικοί όμιλοι, αξιοποιώντας φυσικά το σύνολο της ελληνικής αντεργατικής νομοθεσίας.
Οπως εξάλλου είχε ομολογήσει ο δήμαρχος Ξάνθης, Μ. Στυλιανίδης, κατά τη συζήτηση για την κύρωση από το δήμο της συμφωνίας για τη διέλευση του αγωγού από τον ακριτικό νομό, οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν στην περιοχή είναι μόλις 200 - 300 στο στάδιο της κατασκευής του ΤΑΡ και 10 - 15 στο στάδιο της λειτουργίας του!
«Αναβάθμιση» μόνο για τα μονοπώλια
Στην έκθεση του υπουργείου Εξωτερικών προπαγανδίζεται ότι η διέλευση του ΤΑΡ από την Ελλάδα σηματοδοτεί την «αύξηση των επιλογών και της διαπραγματευτικής δύναμης της χώρας μας έναντι των προμηθευτών της», ότι καθιστά την Ελλάδα «ενεργειακό κόμβο και άξονα στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης» και αναβαθμίζει τη «γεωστρατηγική θέση» της Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής.
Η πραγματικότητα είναι ότι η διέλευση του αγωγού ΤΑΡ από την Ελλάδα δεν θα εξασφαλίσει φτηνό φυσικό αέριο για τα λαϊκά νοικοκυριά, αφού δεν υπάρχει καμία τέτοια ρήτρα στη συμφωνία της κυβέρνησης με την κοινοπραξία του ΤΑΡ. Αντίθετα, σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιλογή της κοινοπραξίας έπαιξε καθοριστικό ρόλο το γεγονός ότι οι αγορές της Ελλάδας και της Ιταλίας έχουν από τις υψηλότερες τιμές παροχής φυσικού αερίου στην Ευρώπη!
Ο καθορισμός της τιμής του φυσικού αερίου καθορίζεται από τα μονοπώλια που ελέγχουν τα κοιτάσματα, τα οποία στοχεύουν σε υψηλή κερδοφορία. Στην περίπτωση του «Σαχ Ντενίζ ΙΙ», μιλάμε για μερικά από τα μεγαλύτερα του πλανήτη, όπως η βρετανική BP, η νορβηγική Statoil, η γαλλική Total, η ρωσική LUKoil, η ιταλική Εni, η αζέρικη Socar, η ιρανική ΝIOC και η τουρκική TPAO. Υπενθυμίζεται ότι στα χέρια της Socar κατευθύνεται και ο πλήρης έλεγχος του δικτύου φυσικού αερίου στην Ελλάδα, με την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ.
Τέλος, οι θριαμβολογίες της κυβέρνησης για μετατροπή της χώρας σε «ενεργειακό κόμβο» που θα την «αναβαθμίσει και γεωστρατηγικά», ισοδυναμεί με βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους επικίνδυνους ενδοϊμπεριαλιστικούς και μονοπωλιακούς ανταγωνισμούς για την Ενέργεια.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ Νέα αντιλαϊκά μέτρα

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Νέα αντιλαϊκά μέτρα
ΛΟΝΔΙΝΟ.--
«Αίμα» έσταξαν χτες οι αποφάσεις του Βρετανού υπουργού Οικονομικών, Τζορτζ Οσμπορν, για τα νέα μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας που θα φτωχοποιήσουν ακόμη περισσότερο την εργατική τάξη και τους μετανάστες, αλλά θα ενισχύσουν την ίδια ώρα τις δημόσιες δαπάνες για έργα υποδομών και οδοποιίας, από τα οποία θα ωφεληθούν πρωτίστως τα μονοπώλια και οι κατασκευαστικές...
Ο Οσμπορν ανακοίνωσε δραστικές περικοπές δαπανών σε συντάξεις, επιδόματα ανεργίας και θέρμανσης, αλλά και σταδιακή κατάργηση των αυτόματων μισθολογικών αυξήσεων - λόγω αλλαγής κλιμακίου - τη διετία 2015-16 στους μισθούς γιατρών, νοσηλευτών, εκπαιδευτικών, αστυνομικών και δημόσιων υπαλλήλων, για να εξοικονομηθούν μερικές δεκάδες δισ. στερλίνες. Σε «αντιστάθμισμα» ανακοίνωσε συμβολικές αυξήσεις των μισθών δημοσίων υπαλλήλων της τάξης του 1% έως το 2016.
Ανακοίνωσε την αναστολή του επιδόματος ανεργίας για τουλάχιστον επτά μέρες μέχρι την υποβολή αίτησης για το επόμενο, υποχρεωτική παρουσία των ανέργων στα τοπικά κέντρα εύρεσης εργασίας κάθε βδομάδα αντί δεκαπενθημέρου και υποχρεωτική φοίτηση μεταναστών που δεν γνωρίζουν αγγλικά σε κέντρα εκμάθησης γλώσσας εάν δεν θέλουν να στερηθούν τα επιδόματα που θα δικαιούνταν σε άλλη περίπτωση...
Προς το παρόν τα σχολεία, το Εθνικό Νοσηλευτικό Σύστημα και οι αντιτρομοκρατικές και μυστικές υπηρεσίες δεν μπαίνουν στις περικοπές και προβλέπεται αύξηση των κονδυλίων κατά 3,4%.
Επιπλέον, προβλέπονται απολύσεις τουλάχιστον 144.000 δημοσίων υπαλλήλων έως το 2016. Αντίθετα, ευνοϊκότερα είναι τα πράγματα για τις κατασκευαστικές και τα μονοπώλια αφού ο Οσμπορν ανακοίνωσε ότι έως το τέλος της δεκαετίας θα αυξηθούν κατά 300 δισ. στερλίνες (!) τα μεγάλα δημόσια έργα, συμπεριλαμβανομένων και αυτών για τη βελτίωση οδικών και σιδηροδρομικών δικτύων που θεωρούνται τα μεγαλύτερα της τελευταίας 50ετίας.

TOP READ