20 Σεπ 2014

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΕΡΑΜΑ Με το «καλημέρα» έκλεισαν τον μοναδικό βρεφικό σταθμό

ΠΕΡΑΜΑ
Με το «καλημέρα» έκλεισαν τον μοναδικό βρεφικό σταθμό


Με το «καλημέρα» ο ΣΥΡΙΖΑ στο Πέραμα, ως δημοτική αρχή, αποφάσισε να αναστείλει τη λειτουργία του μοναδικού δημόσιου βρεφικού σταθμού που υπάρχει στην εργατούπολη. Η αναστολή, που επί της ουσίας είναι κλείσιμο, αποφασίστηκε προχτές τα μεσάνυχτα, από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, με τις έντονες διαμαρτυρίες των εργαζομένων του δήμου, γονιών και των δημοτικών συμβούλων του ΚΚΕ να κυριαρχούν.
Το σκεπτικό που ανέπτυξε ο δήμαρχος, Γ. Λαγουδάκης, ήταν καθαρή πρόκληση απέναντι στις εργατικές, λαϊκές οικογένειες του Περάματος, καθώς δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από όσα αναφέρουν κάθε φορά τα κυβερνητικά στελέχη περί «δύσκολης οικονομικής κατάστασης για την οποία απαιτούνται θυσίες». Ενώ βασικό επιχείρημα του δημάρχου ήταν ότι με την αναστολή λειτουργίας του βρεφικού σταθμού, οι δύο παιδαγωγοί του θα μεταφερθούν σε παιδικούς σταθμούς και έτσι θα εξυπηρετηθούν περισσότερα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς αφού η αναλογία παιδαγωγών / παιδιών είναι μεγαλύτερη από την αναλογία παιδαγωγών / βρεφών!
Αντίστοιχη ήταν και η τοποθέτηση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, Γ. Καραγιαννάκη, ο οποίος ήταν από τους πρωτεργάτες της προσπάθειας που εκδηλώθηκε από εργοδότες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης να χτυπήσουν το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά με τη δημιουργία αντισωματείου: «Και εγώ έχω συμφωνήσει με αυτή την αναγκαστική λύση, με την έννοια και το σκεπτικό ότι έχουμε να καλύψουμε περισσότερα παιδιά. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε και διαχείριση και να ασκήσουμε και διοίκηση»!
Η προχτεσινή απόφαση της δημοτικής αρχής άφησε αμανάτι 45 βρέφη. Να προστεθεί ακόμα ότι από τις 250 περίπου αιτήσεις για τους παιδικούς σταθμούς, θα γίνουν δεκτές οι 130! Ταυτόχρονα η απόφαση αυτή προαναγγέλλει ποια θα είναι η τακτική που θα ακολουθήσει η δημοτική αρχή και τι περιμένει το λαό του Περάματος που εμπιστεύτηκε το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ως «δύναμη ανατροπής», όπως ήταν και το προεκλογικό του σύνθημα.
Υπενθυμίζεται ότι με ευθύνη της προηγούμενης δημοτικής αρχής της ΝΔ, το Πέραμα, που σφαδάζει από την ανεργία και την εξαθλίωση, «μετράει» ήδη 2 κλειστούς παιδικούς σταθμούς από τους 5 συνολικά. Τώρα η νέα δημοτική αρχή, συνεχίζοντας το ίδιο «έργο», κλείνει και τον βρεφικό ο οποίος δημιουργήθηκε το 1995 μετά από δυναμικές κινητοποιήσεις των κατοίκων.
Από τους δημοτικούς συμβούλους του ΚΚΕ καταγγέλθηκε η απόφαση της πλειοψηφίας και αναδείχθηκε η απαίτηση να μη μείνει κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών. Απηύθυναν το κάλεσμα στο λαό του Περάματος να οργανώσει την πάλη του για δημόσιους, δωρεάν, σύγχρονους και ασφαλείς παιδικούς σταθμούς με μόνιμο, εξειδικευμένο και επαρκές προσωπικό.

ΙΡΑΚ - ΣΥΡΙΑ Βομβαρδισμός και αμάχων από γαλλικά αεροπλάνα

ΙΡΑΚ - ΣΥΡΙΑ
Βομβαρδισμός και αμάχων από γαλλικά αεροπλάνα
«Πράσινο φως» από τη Γερουσία των ΗΠΑ για εξοπλισμό των «μετριοπαθών» ισλαμιστών στη Συρία


ΒΑΓΔΑΤΗ - ΠΑΡΙΣΙ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Νερό στο μύλο της ιμπεριαλιστικής επέμβασης που κλιμακώνουν οι ΗΠΑ στο Ιράκ, με πρόσχημα τη δράση των μισθοφόρων του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ), που οι ίδιες μαζί με τους συμμάχους τους δημιούργησαν και εξέθρεψαν, ρίχνει η ενεργός συμμετοχή της Γαλλίας στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς θέσεων «τζιχαντιστών» του ΙΚ από χτες το πρωί στο βορειοανατολικό Ιράκ, με μαχητικά τύπου «Ραφάλ».
Ο Αμερικανός στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ, που είναι επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, πραγματοποιώντας χτες επίσκεψη στη Νορμανδία της Γαλλίας, όπου συνάντησε τον Γάλλο ομόλογό του, στρατηγό Πιερ ντε Βιλιέρ, εξήρε τη συμμετοχή των Γάλλων στους βομβαρδισμούς κατά των «τζιχαντιστών» στο Ιράκ λέγοντας: «Οι Γάλλοι ήταν οι πρώτοι μας σύμμαχοι και ξαναείναι και πάλι στο πλευρό μας»...
Ο Κασίμ αλ Μουσάουι, εκπρόσωπος του ιρακινού στρατού, υποστήριξε ότι οι τουλάχιστον τέσσερις επιδρομές γαλλικών στρατιωτικών αεροπλάνων προκάλεσαν «δεκάδες νεκρούς» «τζιχαντιστές» στην πόλη Ζουμάρ του βορειοανατολικού Ιράκ. Ωστόσο, δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει εάν μεταξύ των «δεκάδων νεκρών» ήταν και άμαχοι, όπως συμβαίνει συχνά σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς.
Γεγονός είναι πάντως ότι η κλιμάκωση της επέμβασης των Αμερικανών και ιμπεριαλιστών στην περιοχή, με την υποστήριξη Αράβων συμμάχων τους, δεν αυξάνει τους κινδύνους για νέο αιματοκύλισμα μόνο του ιρακινού αλλά και του συριακού λαού, καθώς νωρίτερα χτες η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε με 78 ψήφους υπέρ και 22 κατά το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Ομπάμα για την εκπαίδευση και εξοπλισμό των τάχα «πιο μετριοπαθών» αντικαθεστωτικών συριακών δυνάμεων, για να χρησιμοποιηθούν υποτίθεται σαν εργαλείο κατά των «τζιχαντιστών».
Οι συνθήκες και τα «κριτήρια» με τα οποία θα «επιλεχθούν» οι τάχα «μετριοπαθέστερες» δυνάμεις της συριακής «αντιπολίτευσης», ανάμεσα στους οποίους είναι και ακραίοι ισλαμιστές που στο παρελθόν ήταν συμπολεμιστές του ΙΚ και μετά αντίπαλοι, όπως οι ένοπλοι του «Μετώπου Νούσρα», παραμένουν ομιχλώδεις με μόνα βέβαια δύο τινά: α) Η εκπαίδευση και ο εξοπλισμός της «μετριοπαθούς» συριακής «αντιπολίτευσης» θα συνοδεύονται από «πακέτο» μισού δισ. δολαρίων. β) Η «εκπαίδευση» θα γίνει από Αμερικανούς «εκπαιδευτές» της CIA και του στρατού, κυρίως σε μυστικές βάσεις στην έρημο της Σαουδικής Αραβίας.
Υπέρ της διεθνούς επέμβασης ο Σιστάνι
Σε κάθε περίπτωση η κλιμάκωση της επέμβασης στο Ιράκ έχει, μεταξύ άλλων, και τις ευλογίες του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη των σιιτών του Ιράκ, του «Μεγάλου Αγιατολάχ» Αλί αλ Σιστάνι. Ο Σιστάνι ενέκρινε χτες τη διεθνή επέμβαση κατά του ΙΚ, τονίζοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα «γενικό αυστηρό πλαίσιο», λέγοντας στη διάρκεια του καθιερωμένου κηρύγματος της Παρασκευής: «Ακόμη κι αν το Ιράκ χρειάζεται βοήθεια από τους αδελφούς και τους φίλους του στην καταπολέμηση της μαύρης τρομοκρατίας, η προάσπιση της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας των αποφάσεών του είναι ύψιστης σημασίας».
Ανοιχτά τα τουρκικά σύνορα για τους Κούρδους της Συρίας
Στο μεταξύ, οι σφοδρές επιθέσεις «τζιχαντιστών» το τελευταίο 48ωρο σε περίπου 20 χωριά των Κούρδων της Συρίας, στην ευρύτερη περιφέρεια της επαρχίας Κομπανί, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, δεν προκάλεσαν μόνο νέα κύματα χιλιάδων προσφύγων (πάνω από 3.000) αλλά και ασφυκτικές πιέσεις στην Αγκυρα, αναγκάζοντάς την να ανοίξει τα σύνορά της στους ταλαιπωρημένους αμάχους, μετά τις διαδηλώσεις πολλών εκατοντάδων που είχαν εγκλωβιστεί πίσω από τα σύνορα.
Οταν τα τουρκικά σύνορα άνοιξαν, εκατοντάδες Τούρκοι στρατιώτες και μεθοριακοί φρουροί παρακολούθησαν άγρυπνα την είσοδο αρκετών χιλιάδων αμάχων, κυρίως γυναικόπαιδα και ηλικιωμένοι Κούρδοι της Συρίας, στο τουρκικό έδαφος. Οι πρόσφυγες κουβαλούσαν στην πλάτη τα λίγα αντικείμενα που είχαν πάρει μαζί τους πολύ βιαστικά από τις εστίες τους, έδειχναν σημάδια μεγάλης κόπωσης και ταλαιπωρίας.
Σύμφωνα με σκηνές που μετέδωσε από τα τουρκο-συριακά σύνορα το CNN-TURK, Τούρκοι στρατιώτες και Κούρδοι της Τουρκίας που έχουν συγγενείς μεταξύ των προσφύγων βοηθούσαν τους πρόσφυγες να διασχίσουν τα σύνορα, προσφέροντάς τους νερό, τροφή και πρώτες βοήθειες.
Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας είχαν κάνει το πρωί χρήση δακρυγόνων και υδραντλιών στο τουρκικό έδαφος για να διαλύσουν εκατοντάδες διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για την αρχική άρνηση της τουρκικής κυβέρνησης να υποδεχθεί τους πρόσφυγες.
Το βράδυ της Πέμπτης ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, είχε δηλώσει πως δόθηκε εντολή στους κυβερνήτες μεθοριακών επαρχιών της Τουρκίας, όπου Κούρδοι μαχητές διεξάγουν επί δεκαετίες αγώνα για μεγαλύτερη αυτονομία, να παράσχουν βοήθεια στους πρόσφυγες από τη Συρία τονίζοντας: «Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τους αδελφούς μας που συγκεντρώνονται στα σύνορα ανεξάρτητα από την εθνότητα και το θρήσκευμά τους. Ομως, προτεραιότητά μας είναι να τους παράσχουμε βοήθεια εντός των συνόρων της Συρίας».
Πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις
Χτες, πάντως, οι κάτοικοι κυρίως των προαστίων της Βαγδάτης με σιιτικό πληθυσμό αλλά και πόλεων όπως το Κιρκούκ και η Μαχμουντίγια έζησαν ένα ακόμη μαρτυρικό 24ωρο, καθώς επαναλήφθηκαν πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις σε τζαμιά και ανοιχτές αγορές προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 22 ανθρώπων και τον τραυματισμό αρκετών δεκάδων.
Την Πέμπτη, 28 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 60 τραυματίστηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας, κατά την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκίνητου και από οβίδες που έπληξαν τα σιιτικά προάστια της βόρειας Βαγδάτης. Σύμφωνα με αξιωματούχους των ιρακινών υπηρεσιών ασφαλείας, στόχος των επιθέσεων φέρεται να ήταν βάση των υπηρεσιών πληροφοριών του ιρακινού στρατού.
Νεκροί δύο Λιβανέζοι
Τέλος, χτες το πρωί, δύο Λιβανέζοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε βομβιστική επίθεση με στόχο τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού στη συριακή μεθόριο. Σύμφωνα με λιβανέζικες πηγές ασφαλείας που επικαλούνται διεθνή πρακτορεία, η επίθεση σημειώθηκε κοντά στην πόλη Αρσαλ, όπου τον περασμένο μήνα «τζιχαντιστές» είχαν εισβάλει διεξάγοντας πολυήμερες αιματηρές συγκρούσεις με το λιβανέζικο στρατό.
Πηγές ασφαλείας ανακοίνωσαν αρχικά ότι το όχημα στο οποίο επέβαιναν οι δύο Λιβανέζοι στρατιώτες χτυπήθηκε από ρουκέτα.
Οι «τζιχαντιστές» του «Ισλαμικού Κράτους» κρατούν ομήρους από τον Αύγουστο τουλάχιστον 15 Λιβανέζους στρατιώτες, διεκδικώντας την απελευθέρωση συμπολεμιστών τους σε φυλακές του Λιβάνου, ενώ προηγουμένως είχαν αποκεφαλίσει άλλους Λιβανέζους στρατιώτες που αιχμαλώτισαν κατά την εισβολή τους στο Αρσαλ.
Θετική η Μόσχα σε αμερικανικό σχέδιο στον ΟΗΕ
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε χτες ότι υποστηρίζει ένα αμερικανικό σχέδιο απόφασης που κυκλοφορούν οι ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με στόχο την αντιμετώπιση ξένων «τρομοκρατών μαχητών» τζιχαντιστών, για το οποίο ελάχιστα πράγματα ήταν έως χτες γνωστά. Παρά τις αμερικανο-ρωσικές ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις σε άλλα ζητήματα, με πρώτη την Ουκρανία, φαίνεται (σύμφωνα με ρεπορτάζ του ρωσικού πρακτορείου «Ιντερφάξ») ότι το αμερικανικό σχέδιο είναι «συνολικά αποδεκτό» από τη Μόσχα.
Διπλωματικές πηγές από την έδρα του ΟΗΕ στη Ν.Υόρκη αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ έχουν καταθέσει σχέδιο απόφασης βάσει του οποίου ζητείται από τις χώρες «να λάβουν προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα» ενάντια στη στρατολόγηση και μετακίνηση των ξένων μαχητών για να καταταγούν στις τάξεις ένοπλων οργανώσεων, όπως το «Ισλαμικό Κράτος». Η Ουάσιγκτον ελπίζει ότι το σχέδιο απόφασης θα εγκριθεί ομόφωνα από τις 15 χώρες - μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 24 Σεπτέμβρη.

TOP READ