5 Ιουλ 2020

Η ΜΠΙΖΝΑ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ



Τα αιολικά προωθούνται στο πλαίσιο κάποιας λεγόμενης "Πράσινης Ανάπτυξης" για την "Προστασία του Κλίματος" και η παραπάνω εικόνα είναι παράδειγμα των συνεπειών της Πράσινης Ανάπτυξης όπου ενθαρρύνουμε δήθεν οικολογικά πέλετς για θέρμανση, που περιβαλλοντικά, είναι επιεικώς ..παλαβό σε αστικά περιβάλλοντα και σίγουρα δεν έχει καμία σχέση με "Προστασία του Κλίματος", αλλά έχει σαν συνέπεια να κρυώνει ο κόσμος και να καίει ότι βρίσκει για να ζεσταθεί. 
Γράφει η Φλώρα Παπαδέδε*    https://ophioussa.blogspot.com/2014/06/blog-post_18.h
Ο ΑΔΜΗΕ είναι ο "Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας", που μέχρι πρόσφατα ήταν κομμάτι της ΔΕΗ, αλλά τώρα θα πουληθεί στο πλαίσιο κάποιας "απελευθέρωσης" (και η λέξη απελευθέρωση είναι, κατά την γνώμη μου, χυδαίος ευφημισμός, αντίστοιχος άλλων τέτοιων ευφημισμών με την λέξη "ελευθερία").  Η κα Παπαδέδε ανέφερε από την αρχή ότι οι απόψεις της είναι αυτές εργαζομένων στην ΔΕΗ και όχι της Διοίκησης της ΔΕΗ.  Ωστόσο, προσθέτω εγώ, η πρόσφατη Μελέτη Επάρκειας Ισχύος του ΑΔΜΗΕ, λέει περίπου τα ίδια που ανέφερε η κα Παπαδέδε για τα αιολικά, ίσως λιγότερο εκλαϊκευμένα, αλλά σας τα παρέθεσα σε προηγούμενη ανάρτηση, για να τα δείτε μόνοι σας.


Τα αιολικά προωθούνται στο πλαίσιο κάποιας λεγόμενης "Πράσινης Ανάπτυξης" για την "Προστασία του Κλίματος" και η παραπάνω εικόνα είναι παράδειγμα των συνεπειών της Πράσινης Ανάπτυξης όπου ενθαρρύνουμε δήθεν οικολογικά πέλετς για θέρμανση, που περιβαλλοντικά, είναι επιεικώς ..παλαβό σε αστικά περιβάλλοντα και σίγουρα δεν έχει καμία σχέση με "Προστασία του Κλίματος", αλλά έχει σαν συνέπεια να κρυώνει ο κόσμος και να καίει ότι βρίσκει για να ζεσταθεί.


Η κα Παπαδέδε εξέφρασε αμφιβολίες για την λεγόμενη "Κλιματική Αλλαγή",΄και παρουσίασε στοιχεία ότι πρόκειται για επικερδή "μπίζνα" για μερικούς μεγάλους (και μικρούς πλασιέ, θα προσέθετα εγώ).  


Επειδή τα αιολικά προωθούνται σαν να έχουν κάποια σχέση με ηλεκτροδότηση και μάλιστα με φθηνή, ή καθαρή ηλεκτροδότηση, η κα Παπαδέδε παρουσίασε στοιχεία από την Γερμανία. Ενδεικτικά, πώς η "απελευθέρωση" και η "ενεργειακή μεταστροφή σε ΑΠΕ", απλά ακρίβυναν το ρεύμα για όλους. Είναι δημοσιευμένο κατά κόρον στην Γερμανία και στις ΗΠΑ ότι η χρήση των ΑΠΕ για ηλεκτροδότηση απλά ...διπλασίασε το κόστος του ρεύματος και έκανε το ρεύμα είδος πολυτελείας.


'Οσο για "ηλεκτροδότηση", η Γερμανία ηλεκτροδοτείται από θερμικούς σταθμούς, δηλαδή κάρβουνο και πυρηνικά, και ενώ έχει αέριο φθηνότερο από εμάς, από το 2011 που έκλεισε ορισμένα πυρηνικά της, αύξησε την χρήση λιθάνθρακα και λιγνίτη για να έχει ρεύμα, και να περιορίσει το κόστος του ρεύματος. Η Γερμανία έχει πάρα πολλά αιολικά (μεταξύ 25 και 30 γιγαβάτ, ή χιλιάδες μεγαβάτ) αλλά μόνο 8% της ηλεκτροδότησής της είναι από αυτά τα πάμπολλα αιολικά. Βέβαια, η Γερμανία εξάγει αιολικά, και σε εμάς, και φυσικά τα αιολικά αυτά δεν κατασκευάζονται από αιολική ενέργεια (δεν είναι εφικτό κάτι τέτοιο) αλλά από συμβατική ηλεκτροπαραγωγή. Η Γερμανία που προωθεί αιολικά είναι μάλλον ...υποκριτική και δίγλωσση, προσθέτω εγώ.


Ένας απλός πίνακας για τις ΑΠΕ στην Ελλάδα δείχνει γιατί μερικοί στηρίζουν τις ΑΠΕ και γιατί μπαίνουν ΑΠΕ. Μπαίνουν επειδή επιδοτούνται, την επιδότηση αυτή την πληρώνουμε εμείς, είτε λέγεται "τέλος υπέρ ΑΠΕ", είτε λέγεται "ΕΤΜΕΑΡ". Αυτό ανεβαίνει ραγδαία, είναι ήδη αθροιστικά πάνω από 4 δις, όσο περίπου δηλαδή όλος ο τζίρος της ΔΕΗ ολόκληρης(!) και έχει ξεπεράσει σε κόστος τα ελλείμματα του ασφαλιστικού συστήματος.  Και το χειρότερο είναι ότι όλες αυτές οι επιδοτήσεις, ούτε ηλεκτροδοτούν, ούτε μειώνουν ρύπους. Οι ΑΠΕ (το λέει και η Μελέτη Επάρκειας Ισχύος που παρέθεσα παραπάνω) χρειάζονται εφεδρείες από θερμικές μονάδες που όχι μόνο καίνε ούτως ή άλλως, αλλά πρέπει να είναι ακριβό αέριο.  Τα αιολικά στην Τήνο, δεν θα ηλεκτροδοτούν την Τήνο. Δεν θα ηλεκτροδοτούν τίποτα. Η κα Παπαδέδε ξεκαθάρισε ότι τα αιολικά, όταν δουλεύουν, "εγχέουν", και η "έγχυση" δεν είναι "ηλεκτροδότηση", αφού είναι τυχαία, μεταβλητή, και σε μεγάλες ποσότητες βλάπτει το δίκτυο μάλλον, παρά συμβάλει σε ηλεκτροδότηση. Πόσα αιολικά χρειάζεται η Τήνος για την ηλεκτροδότησή της; "Κανένα", είπε χαρακτηριστικά. Ούτε 1, ούτε 10, ούτε 100. Και η αύξηση στην υπάρχουσα διασύνδεση γίνεται όχι για την ηλεκτροδότηση της Τήνου, αλλά για να ξεφορτωνόμαστε το κατά άλλα τυχαίο αιολικό ρεύμα, που διοχετευόμενο στο υπόλοιπο δίκτυο θα δημιουργεί μικρότερο πρόβλημα. Θα πληρώσουμε ακριβά και τα αιολικά και την διασύνδεσή τους και αυτό φαίνεται και θα φανεί πολύ περισσότερο στους λογαριασμούς.


Τα στοιχεία κόστους είναι σαφή. Και θα προσθέσω εγώ, ότι και δωρεάν εάν ήταν οι ΑΠΕ, πάλι θα ακρίβαιναν το ρεύμα λόγω των προβλημάτων που δημιουργούν στην συμβατική ηλεκτροπαραγωγή. Και, φυσικά, μόνο "δωρεάν" δεν είναι και οι "τιμή" των ΑΠΕ δεν έχει σχέση με "κόστος" πραγματικής ηλεκτροδότησης, αλλά με "ταρίφα", που είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώνουμε σε αυτούς που βάζουν ΑΠΕ, είτε θέλουμε το ρεύμα που "εγχέεται" είτε όχι. Πολλά και πεταμένα λεφτά.

Το μήνυμα της κας Παπαδέδε, δύσκολα μπορεί να μεταφερθεί σε κείμενο ή σε ανάρτηση σαν αυτή, και συγγνώμη εάν η μεταφορά εδώ είναι ανεπαρκής.  Καλύτερα να περιμένετε να την δείτε είτε στην τηλεόραση είτε στο YouTube.  Δείτε και ακούστε την για την ώρα, π.χ. εδώ

Η Φλώρα Παπαδέδε έχει άποψη για αυτά που γίνονται με την ΔΕΗ.  Και ενώ κάποιος που ακόμα βάζει ταμπέλες "αριστερός" και "δεξιός" εύκολα θα σας πει, π.χ., ότι η κα Παπαδέδε είναι "αριστερή" ενώ εγώ π.χ. δεν είμαι, συμφωνώ απόλυτα, 100%, με τις απόψεις της. Η ΔΕΗ φτιάχτηκε για να ηλεκτροδοτήσει την Ελλάδα, εκεί που πολλές μικρές, τοπικές, εταιρίες ηλεκτροπαραγωγής δεν μπορούσαν να το κάνουν. Η ΔΕΗ, λόγω μεγέθους, μπόρεσε να χρηματοδοτηθεί, να φτιάξει μονάδες "βάσης", μεγάλες ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες που στήριξαν, και στηρίχτηκαν από, την βιομηχανία. Χωρίς ΔΕΗ δεν θα είχαμε ρεύμα στα χωριά και στα νησιά, δεν θα είχαμε βιομηχανία, και χωρίς ΔΕΗ δεν θα έχουμε βιομηχανία (ή οικονομία! -- αν δηλαδή νομίζει κάποιος αφελής ότι θα έχουμε οικονομία που να βασίζεται μόνο σε καφετέριες, εποχιακά σπορ, μπαρ και οικολογικές "δράσεις").  Το ότι "σπάμε" την ΔΕΗ σε κομμάτια στο όνομα μιας δήθεν απελευθέρωσης είναι, κατά την γνώμη μου, μεγάλο και μη διορθώσιμο λάθος. Εξυπηρετεί μόνο ξένα ολιγοπώλια που έχουν σαν σκοπό το δικό τους κέρδος, και ζημιωμένοι θα είμαστε όλοι εμείς οι Έλληνες.  Το ότι θα βγάλουν ποσοστά και χαρτζιλίκι λίγοι ντόπιοι απατεωνίσκοι, τους διαβεβαιώ ότι θα είναι πρόσκαιρο.

Και ξεχάστε το "ιδεολογικό". Θα είμαστε όλοι ζημιωμένοι γιατί θα  είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώνουμε το ρεύμα "χρυσό", και ούτε θα το έχουμε πάντα, όπως θα το θέλαμε, ούτε θα έχει ρεύμα η βιομηχανία που θα αναγκαστεί να κλείνει ή να μετακομίζει, και πολλοί από εμάς θα ανακαλύψουν την "ενεργειακή φτώχεια" ("ένδεια" την αποκάλεσε η κα. Παπαδέδε). Η ενεργειακή φτώχεια σημαίνει ότι αναγκάζεται κάποιος να πρέπει να διαλέξει μεταξύ τροφής και στέγης από την μία, και ηλεκτρικού ρεύματος ή θέρμανσης, από την άλλη. Είναι αυτό που θα περικόψει σπουδές, ιατρική περίθαλψη, και πράγματα που πολλοί θεωρούν δεδομένα. Να το πω απλά, είναι επιστροφή σε καταστάσεις πριν του 1960, μόνο που πριν το 1960 οι Έλληνες είχαμε έναν τρόπο ζωής που είχε κάποια αυτάρκεια και την αξιοπρέπεια που αυτή συνεπάγεται, ενώ τώρα είμαστε αποχαυνωμένοι και αποβλακωμένοι και η ενεργειακή φτώχεια θα είναι μία βίαιη και δυσάρεστη επιστροφή στο παρελθόν. Ειδικά στο θέμα της ΔΕΗ, εάν ψάχνετε τον "φταίχτη", αυτός είναι η Γραικυλίστικη υποταγή σε "Ευρωπαϊκές προοπτικές".  Η Ευρώπη έχει ενεργειακούς και ηλεκτροδοτικούς κολοσσούς πολύ μεγαλύτερους από την ΔΕΗ, που όχι μόνο δεν πειράζονται από τις "απελευθερώσεις" αλλά ενισχύονται από αυτές. Εμείς είμαστε ένα μικρό και εύκολο θύμα.  Τα αιολικά είναι μέρος μόνο του εγκλήματος που γίνεται σε βάρος της χώρας μας.

Και αφού ανέφερα τους "κολοσσούς", η ENEL, που είναι συνεταίρος της ΕΛΙΚΑ ΑΕ (και που μάλλον θα αγοράσει τις αιολικές άδειες, είναι ένας "κολοσσός" που υπέγραψε, μαζί με άλλους κολοσσούς, αίτημα να κοπούν οι επιδοτήσεις σε ΑΠΕ, επειδή ...οι επιδοτούμενες ΑΠΕ καταστρέφουν την ηλκτροπραγωγή. Και να την η ENEL να θέλει να κάνει την Τήνο σκουπιδότοπο, για να εισπράττει ...αιολικές επιδοτήσεις. Κάποιος μας κοροϊδεύει.

 * Η κα Παπαδέδε είναι Πολιτικός επιστήμονας και οικονομολόγος. Εργάζεται 23 χρόνια στη ΔΕΗ, τώρα στον ΑΔΜΗΕ, και είναι γενική γραμματέας του συλλόγου επιστημονικού προσωπικού των εργαζομένων.

Η Κοκκινοσκουφίτσα, ο Αρχοντόλυκος, το δάσος και ο πυροσβέστης Αεροπεζοναύτης



Μα θα μου πείτε, τι σχέση έχει η Κοκκινοσκουφίτσα, ο Αρχοντόλυκος και ο πυροσβέστης Αεροπεζοναύτης;
Εύλογο ερώτημα, αλλά Αεροπεζοναύτης είναι, και όπου τον καλούν πάει, αλλά ας αφήσουμε την απάντηση για το τέλος και ας ξεκινήσουμε το δικό μας παραμύθι με τα δικά μας μάτια.
Μια φορά λοιπόν, και έναν καιρό ήταν ένα κοριτσάκι που το αγαπούσαν όλοι. Πιο πολύ απ’ όλους την αγαπούσε η γιαγιά της, αλλά ήταν φτωχή και το μόνο που μπόρεσε να της δώσει ήταν ένα μικρό κόκκινο σκουφάκι από βελούδο. Η μικρή το φορούσε πάντα και της ταίριαζε πολύ, έτσι όλοι την φώναζαν «η Κοκκινοσκουφίτσα».
Ένα πρωινό, η μητέρα την φώναξε να πάει φαγητό στη γιαγιά της..
« …Έλα Κοκκινοσκουφίτσα, πάρε λίγο φαγητό, αυτό το ψωμί και ένα μπουκάλι κρασί να τα πας στη γιαγιά σου. Έχει αρρωστήσει και πρέπει να φάει για να δυναμώσει και να γίνει καλά… και να προσέχεις»
«Θα προσέχω πολύ», είπε η Κοκκινοσκουφίτσα στην μητέρα της.
Μόλις η Κοκκινοσκουφίτσα μπήκε στο δάσος συνάντησε έναν λύκο.
Ετούτος ο λύκος είχε κάτι περίεργος. Αυτιά μυτερά, ημίψηλο καπέλο, μαύρο γιλέκο με παπιγιόν και μαύρο φράκο. Κρατούσε μπαστούνι φιλντισένιο και είχε τα δόντια του λύκου. Κοφτερά και κάτασπρα
«Αρχοντόλυκος»!!!
Η αθώα Κοκκινοσκουφίτσα, δεν ήξερε τι ζώο ήταν ετούτος, ο καλοντυμένος Αρχοντόλυκος, μα δεν τον φοβήθηκε καθόλου.
«Καλημέρα Κοκκινοσκουφίτσα».
«Καλημέρα, Αρχοντόλυκε».
«Πού πηγαίνεις πρωί-πρωί, Κοκκινοσκουφίτσα;»
«Στη γιαγιά μου».
«Τι κουβαλάς στην ποδιά σου;»
«Λίγο φαγητό και κρασί. Χτες έψησε η μητέρα μου στον φούρνο κι έφτιαξε κάτι καλό για την άρρωστη γιαγιά μου. Άμα τα φάει θα γίνει καλά».
«Και πού ζει η γιαγιά σου Κοκκινοσκουφίτσα;»
Η μικρούλα μας η Κοκκινοσκουφίτσα, άφοβη και αθώα, μπροστά στον καλοντυμένο κύριο Αρχοντόλυκο του είπε την αλήθεια
«Ένα χιλιόμετρο από εδώ, βαθύτερα στο δάσος, είναι το σπίτι της γιαγιάς μου, κάτω από τρεις μεγάλες βαλανιδιές, οι καρυδιές είναι παραδίπλα, σίγουρα θα το ‘χεις δει», απάντησε η Κοκκινοσκουφίτσα.
Ο Αρχοντόλυκος σκέφτηκε «..τι καλή που είναι αυτή η μικρούλα! Τι νόστιμη γεύση που θα έχει. Πρέπει να δράσω με πανουργία και να τις πιάσω και τις δυο».
Έτσι ο Αρχοντόλυκος, περπάτησε για λίγο μαζί της και μετά της είπε:
«Κοίτα Κοκκινοσκουφίτσα, τι όμορφα λουλούδια!
«Άκου πως τραγουδούν τα πουλιά… Κοίτα όλη η φύση γιορτάζει σήμερα».
Η Κοκκινοσκουφίτσα σήκωσε το βλέμμα της και είδε τις ηλιαχτίδες να χορεύουν ανάμεσα στα κλαδιά, όμορφα λουλούδια να είναι φυτρωμένα παντού και σκέφτηκε
« Ας μαζέψω λίγα λουλούδια για να χαρεί η γιαγιά έτσι και αλλιώς είναι νωρίς ακόμη… θα προλάβω…»
Χώθηκε στο δάσος για να βρει τα πιο όμορφα λουλούδια. Κάθε φορά που έκοβε ένα λουλούδι, έβλεπε ένα άλλο ακόμη πιο όμορφο κι έτσι, από λουλούδι σε λουλούδι, έμπαινε όλο και πιο βαθιά στο δάσος.
Ξεχάστηκε στην ομορφιά του δάσους
Στο μεταξύ ο Αρχοντόλυκος εξαφανίστηκε και όπως ξέρετε οι περισσότεροι, δεν άργησε να φτάσει στην πόρτα της γιαγιάς, παριστάνοντας την Κοκκινοσκουφίτσα με την φωνή της. Το ψέμα έπιασε και η γιαγιά έδωσε την εντολή στον Αρχοντόλυκο να τραβήξει το σύρτη και να άνοιξη την πόρτα!
Ο Αρχοντόλυκος σήκωσε τον σύρτη, άνοιξε την πόρτα και χωρίς λέξη πήγε στο κρεβάτι της γιαγιάς και την έφαγε.
Μετά έβαλε τα ρούχα της γιαγιάς, ξάπλωσε στο κρεβάτι της και τράβηξε τις κουρτίνες. Ο Αρχοντόλυκος παριστάνει ότι είναι η γιαγιά της Κοκκινοσκουφίτσας..
Η Κοκκινοσκουφίτσα, αφού μάζεψε όσα λουλούδια μπορούσε να κουβαλήσει, θυμήθηκε τη γιαγιά της και πήρε τον δρόμο για το σπίτι της.
Της φάνηκε παράξενο που η πόρτα ήταν ανοιχτή και όταν μπήκε στο δωμάτιο της γιαγιάς ένιωσε ένα παράξενο αίσθημα και σκέφτηκε «Τι άβολα που νιώθω σήμερα! Άλλες φορές μου άρεσε τόσο πολύ να είμαι με τη γιαγιά μου», και δυνατά είπε «Καλημέρα. ¨
Μα δεν πήρε απάντηση. Έτσι πήγε στο κρεβάτι και άνοιξε τις κουρτίνες. Στο κρεβάτι είδε τη γιαγιά της ξαπλωμένη, με το σκουφί της τραβηγμένο πολύ χαμηλά, κι ένα βλέμμα ιδιαίτερα παράξενο.
«Ω γιαγιά!», είπε, «τι μεγάλα αυτιά που έχεις!»
«Για να σε ακούω καλύτερα, παιδάκι μου».
«Μα, γιαγιά, τι μεγάλα μάτια που έχεις!»
«Για να σε βλέπω καλύτερα, παιδάκι μου».
«Γιαγιά, γιατί έχεις τόσο μεγάλα χέρια;»
«Για να σε αγκαλιάζω καλύτερα, παιδάκι μου».
«Γιαγιά τι τρομακτικά μεγάλο στόμα που έχεις!»
«Για να σε τρώω καλύτερα!»
Με το που το είπε αυτό ο Αρχοντόλυκος, ορμάει με ένα σάλτο να φάει την Κοκκινοσκουφίτσα!
Η Κοκκινοσκουφίτσα, πριν ο Αρχοντόλυκος πετάξει τα σκεπάσματα, σαν αστραπή, με ένα σάλτο βρέθηκε έξω από την πόρτα του σπιτιού της γιαγιάς.
Άρχισε να τρέχει γρήγορα μέσα στο δάσος. Ο φόβος της έδινε δύναμη.
Το μυαλό της άρχισε να δουλεύει. Τράβηξε για την καλύβα του Δασοφύλακα που ήταν ψηλά στο λόφο. Φθάνοντας λαχανιασμένη, απογοητεύθηκε, έβαλε τα κλάματα.
Η Καλύβα παρατημένη, χωρίς πόρτες και το Δασοφυλάκειο είχε καταργηθεί από καιρό, μαζί και ο Δασοφύλακας.
Γύρισε τα μάτια της στον ουρανό, λες και ήθελε να προσευχηθεί.
Ξαφνικά! Βλέπει καπνό, περίπου δύο χιλιόμετρα μακριά.
Άρχισε να τρέχει προς τα εκεί!
Σημάδι πως εκεί υπάρχουν άνθρωποι που θα μπορούσαν να την βοηθήσουν.
Όσο έτρεχε προς τα εκεί, έτρεχαν προς το μέρος της, δεκάδες σκιουράκια, λαγοί, αγριοκούνελα, ελάφια . Τα πουλιά πετούσαν άφωνα και τρομαγμένα. Δεν άργησε να καταλάβει ότι ο καπνός δεν ήταν καλό σημάδι.
Κοντοστάθηκε για λίγο και αναρωτήθηκε! «Γιατί τρέχουν τα ζωάκια, γιατί τα πουλιά δεν κελαηδούν;»
Είχε εμπιστοσύνη στα ζωάκια και τα πουλιά η Κοκκινοσκουφίτσα. Άλλωστε τα ήξερε ‘όλα με το όνομά τους
Άρχισε να κατηφορίζει τρέχοντας και αυτή, μαζί με τα ζωάκια. Έφτασε στην άκρη ενός ξέφωτου και εκεί ως εκ θάματος άκουσε φωνές. Ήταν ματωμένη στα πόδια από τα αγριάδες του δάσους, τα ρούχα της σκισμένα και ξαφνικά συνάντησε μια ομάδα ανθρώπων με κόκκινα σιδερένια σκουφιά και τσεκουριά στα χέρια. Είχαν και αυτοί σκισμένα ρούχα. Τα μάτια τους ήταν κόκκινα και το πρόσωπο τους έσταζε ιδρώτα και κάπνα.
Δυο τρεις τραβούσαν ένα πάνινο μεγάλο σωλήνα και έριχναν νερό στη φωτιά
Η Κοκκινοσκουφίτσα κρύφτηκε πίσω από ο ένα δένδρο, παρακολουθούσε και άκουγε….
Δεν είχε ξαναδεί τέτοιους ανθρώπους με μπλε ρούχα και κόκκινα κράνη.
Τους άκουσε να μιλάνε..
Είχαν μέρες να κοιμηθούν…Τους έφεραν την ίδια μέρα από άλλη φωτιά.
«Άραγε πόσο καιρό είχαν να δουν τα παιδιά τους» αναρωτήθηκε η Κοκκινοσκουφίτσα!
Η τελευταία σταγόνα νερού δρόσισε τα σκασμένα χείλη και μια φωνή αγανάκτησης έφυγε στο αγέρα «Νερό τέλος!»
Κατάμαυροι και κατάκοποι οι πυροσβέστες έδιναν μάχη να σβήσουν τη φωτιά, σχεδόν με γυμνά χέρια.
Πολλοί ήταν καμένοι.
Ο αέρας δεν ήταν σύμμαχος.
Το μέρος δύσβατο, χωρίς δρόμους.
Δάσος, άνθρωποι και φτωχόσπιτα, σε πλήρη εγκατάλειψη.
Η Κοκκινοσκουφίτσα μας, σώθηκε από τους Πυροσβέστες που ήρθαν από άλλο παραμύθι, μιας και τα παραμύθια, είναι κοινός τόπος που ζει ο Αεροπεζοναύτης και μαζί του και εσείς.
Στο δικό μας παραμύθι, ο κυνηγός δεν φάνηκε ποτέ!
Ούτε βέβαια έγδαρε τον Αρχοντόλυκο ο «κυνηγός» , γιατί ο Αρχοντόλυκος, κουμαντάρει και τους «κυνηγούς» και τα σκυλιά τους!
Την δική μας γιαγιά, δεν την έφαγε ο λύκος, γιατί ζει με τα παιδιά και τα εγγόνια της. Φτωχικά μεν, ταπεινά δε, αλλά με πολύ αγάπη για την γιαγιά τους.
Έτσι, η δική μας η Κοκκινοσκουφίτσα, είπε στη γιαγιά της:
«Όσο ζω, εγώ και οι φίλες μου, στο υπόσχομαι γιαγιά μου, θα βγαίνουμε για πάντα στους δρόμους με το πάθος του αγώνα, χωρίς φόβο, ώσπου το είδος αυτό των Αρχοντόλυκων, να εξαφανιστεί από την φύση. Δεν έχουν ούτε έναν καλό λόγο για να υπάρχουν.
Γιατί όσο υπάρχουν Αρχοντόλυκοι, το παραμύθι γιαγιά, θα επαναλαμβάνεται και η ζωή μας, δεν είναι παραμύθι.»
Του Αεροπεζοναύτη

Η κυβέρνηση και η εργοδοσία έχουν ξεσαλώσει στο όνομα του κορονοϊού (VIDEO)



Τη θέση του ΚΚΕ ότι οι οργανωμένες παραλίες πρέπει να ανοίξουν χωρίς εισιτήριο, εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος Θανάσης Παφίλης, μιλώντας στη Βουλή. Υπογράμμισε πως τα λαϊκά στρώματα είναι επιβαρυμένα και δεν πρέπει να επιβαρυνθούν και με το εισιτήριο για τις παραλίες.
Το δεύτερο επείγον θέμα που έθεσε ο Θ. Παφίλης είναι ότι η εργοδοσία και η κυβέρνηση «έχουν ξεσαλώσει εν ονόματι του κορονοϊού».
Αναφερόμενος στην περίπτωση της ΛΑΡΚΟ, όπου οι εργαζόμενοι εκβιάζονται με «ιδιωτικοποίηση ή κλείσιμο», κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει αυτή την τακτική. «Σταματήστε και βάλτε μπροστά την εταιρεία, σταματήστε να εκβιάζετε τους εργαζόμενους», είπε, επισημαίνοντας ότι η ΛΑΡΚΟ έχει πολύ μεγάλη ιστορία από άποψη κινήματος.
Οι άλλες περιπτώσεις εργοδοτικής ασυδοσίας που ανέδειξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ αφορούσαν τις εταιρείες «ΤΕΡΝΑ Λευκόλιθοι ΑΕ», «ΣΝΑΪΝΤΕΡ ΕΛΕΚΤΡΙΚ» και την ΕΑΒ.
Η παρέμβαση του Θ. Παφίλη έγινε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την κύρωση της συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου «East Med». Όπως είπε, από τους ανταγωνισμούς για την ενέργεια, το μόνο που κερδίζουν οι λαοί είναι αίμα.

Ο Μ. ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ ΣΤΟ ACTION TV


Ο Μ. ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ ΣΤΟ ACTION TV


Σύγχρονος μηχανισμός καταστολής και χαφιεδισμού με στόχο το λαϊκό κίνημα


Αποσπάσματα από την τοποθέτηση του Γιάννη Γκιόκα, ειδικού αγορητή του ΚΚΕ, στη συζήτηση που έγινε την περασμένη βδομάδα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης είναι ένα νομοθετικό τερατούργημα που όχι μόνο βάζει στο στόχαστρο το δικαίωμα στη λαϊκή διεκδίκηση, για το οποίο χύθηκαν ποταμοί αίματος, αλλά ποινικοποιεί και την ίδια την αμφισβήτηση, τη δράση ενάντια στο σημερινό σύστημα της βαρβαρότητας και της εκμετάλλευσης.
Ειπώθηκε από αρκετούς ότι πρόκειται για ένα χουντικής έμπνευσης νομοσχέδιο. Είναι όμως μόνο αυτό; Αυτή η προσέγγιση είναι «ρηχή» και στην ουσία συγκαλύπτει τις πραγματικές επιδιώξεις του νομοσχεδίου. Είναι κάτι πολύ πιο σοβαρό, γιατί εισάγει μηχανισμούς καταστολής και τρομοκρατίας, πιο σύγχρονους, πιο εξελιγμένους και κατά συνέπεια πιο επικίνδυνους.
Για μας ο ιδεολογικός πυρήνας του νομοσχεδίου, πάνω στον οποίο θεμελιώνονται και όλα τα υπόλοιπα, είναι το άρθρο 19, για το οποίο δεν γίνεται λόγος από κανέναν.
Το άρθρο 19 βάζει στο στόχαστρο κάθε ριζοσπαστική - προοδευτική ιδεολογία και πράξη, αφού προβλέπει τη δημιουργία Διεύθυνσης Πρόληψης της Βίας, με στόχο την πρόληψη διαφόρων μορφών βίας, όπως ιδίως η ριζοσπαστικοποίηση, η ιδεολογία της βίας και ο βίαιος εξτρεμισμός, η ενδοοικογενειακή βία κ.λπ. Συνειδητά, δηλαδή, «τσουβαλιάζεται» ο ριζοσπαστισμός με υπαρκτές μορφές βίας, όπως η ενδοοικογενειακή ή η ενδοσχολική βία.
Αρα μιλάμε για έναν σύγχρονο μηχανισμό, ιδεολογικό, κατασταλτικό, χαφιεδίστικο, που θα παρεμβαίνει από τα σχολεία μέχρι οπουδήποτε αλλού και θα έχει στόχο να συκοφαντήσει, να ποινικοποιήσει, να παίρνει μάλιστα και προληπτικά μέτρα για όποιον παλεύει, αμφισβητεί, συγκρούεται με τη σημερινή δικτατορία του κεφαλαίου. Γιατί αυτό είναι ο ριζοσπαστισμός και η ριζοσπαστική δράση.

Από τη συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Σύνταγμα την περασμένη Πέμπτη
Από τη συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Σύνταγμα την περασμένη Πέμπτη
Αυτή η πολιτική είναι πρωτοτυπία της κυβέρνησης της ΝΔ; Η ΝΔ απλά είναι ο πιο φανατικός υποστηρικτής αυτής της πολιτικής. Η ποινικοποίηση της ριζοσπαστικής ιδεολογίας και πράξης αποτελεί επίσημη πολιτική της ΕΕ και με βάση αυτήν τη θεωρία, όπως και με βάση την ανιστόρητη εξίσωση φασισμού - κομμουνισμού, τις εγκληματικές ιδεολογίες όπως λένε, προωθείται σε μια σειρά χώρες η ποινικοποίηση της δράσης των λαϊκών κινημάτων και των Κομμουνιστικών Κομμάτων.
Μόλις πριν έξι μήνες η ΕΕ, σε Ετήσια Εκθεσή της, κατέγραφε επίσημα ως κίνδυνο για την ασφάλεια τις λαϊκές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας. Και τι ψήφισαν σε αυτό το έκτρωμα οι ευρωβουλευτές των άλλων κομμάτων; Η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ ψήφισαν υπέρ, ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε λευκό. Γιατί είναι μια πολιτική που ως κυβερνήσεις την υπηρετήσατε όλοι σας.
Συκοφαντία και στοχοποίηση του λαϊκού κινήματος
Τι κάνει ακόμα με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση; Επιδιώκει να συκοφαντήσει συλλήβδην τους λαϊκούς αγώνες και να θέσει υπό απαγόρευση ή υπό περιορισμό κάθε κινητοποίηση μέσα από διατάξεις «λάστιχο», που θα τις ερμηνεύουν οι μηχανισμοί καταστολής.
Στοχεύει επίσης να χειραγωγήσει τις συνειδήσεις, ειδικά της νεολαίας, εμφανίζοντας τη συμμετοχή σε συγκεντρώσεις, κινητοποιήσεις, διαδηλώσεις ως «μήτρα» εγκληματικών ενεργειών. Αυτό ακριβώς που είπε πριν ο εισηγητής της ΝΔ, συσχετίζοντας τους τραγικούς θανάτους στη «Μarfin» με τις συγκεντρώσεις που γίνονταν εκείνη την περίοδο.

Για να μη μιλήσω φυσικά για τα διάφορα «παπαγαλάκια» που έχετε βγάλει αυτές τις μέρες στα ΜΜΕ, με «στημένα» ρεπορτάζ, να αναπαράγουν αυτήν την αθλιότητα ότι για την ταλαιπωρία του κόσμου και την αναδουλειά στα εμπορομάγαζα φταίνε οι συγκεντρώσεις. Λες και τις μέρες ή τις ώρες που δεν γίνονται συγκεντρώσεις ή σε περιοχές όπου δεν γίνονται διαδηλώσεις, ο κόσμος στριμώχνεται σε ουρές για το ποιος θα πρωτοψωνίσει. 200.000 μικρές επιχειρήσεις έκλεισαν από το 2011 μέχρι το 2016 εξαιτίας της κρίσης, εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών, εξαιτίας της φτώχειας και της ανέχειας, και έκλεισαν στην Κυψέλη, στον Κολωνό και αλλού.
Φτάσανε μάλιστα να ενοχοποιούν για τις καταστροφές σε μαγαζιά ή αλλού τις συγκεντρώσεις των σωματείων και των μαζικών φορέων, όταν είναι κοινό μυστικό ότι αυτοί οι διάφοροι προβοκάτορες και μηχανισμοί, που ποτέ δεν πιάνονται, είναι σε άμεση σχέση με το κράτος και με το παρακράτος.
Και πότε λέγονται όλα αυτά για την ταλαιπωρία; Τις μέρες που η υπομονή χιλιάδων κατοίκων της Αθήνας δοκιμάζεται από τον «μεγάλο τραγέλαφο», δηλαδή από την αποσπασματική και ασχεδίαστη ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας, που αποφάσισε η δημοτική αρχή για να αναβαθμίσει το τουριστικό προϊόν για χάρη των μεγαλοξενοδόχων και μεγαλεμπόρων, και όχι φυσικά για να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Ταλαιπωρία είναι η πολιτική σας, είναι η φτώχεια, είναι η ανεργία, είναι η υποβάθμιση της Παιδείας, της Υγείας, του περιβάλλοντος. Ταλαιπωρία είναι οι άθλιες και ακριβές αστικές συγκοινωνίες, με αποτέλεσμα ο κόσμος να στοιβάζεται σαν τις σαρδέλες στα μέσα μεταφοράς και μάλιστα σε συνθήκες πανδημίας, με ό,τι αυτό σημαίνει για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Στην πραγματικότητα, με το νομοσχέδιο μπαίνει στο στόχαστρο κάθε λαϊκή διαμαρτυρία. Απλά ακολουθείτε τη γνωστή κουτοπόνηρη τακτική, βάζετε μπροστά ένα λογικοφανές επιχείρημα, πλην όμως απόλυτα ψευδές, ότι δηλαδή δεν είναι δυνατόν 50 άτομα να κλείνουν ένα δρόμο - λες και υπάρχουν συγκεντρώσεις των 50 ατόμων που κλείνουν κεντρικούς δρόμους - για να νομιμοποιήσετε ρυθμίσεις οι οποίες έχουν και θα έχουν γενικευμένη εφαρμογή.
Ασφυκτικοί και προκλητικοί περιορισμοί
Τι άλλο κάνει το νομοσχέδιο; Εισάγει προκλητικούς περιορισμούς, ξεπερνώντας ακόμα κι αυτούς που θέτει το ίδιο το αστικό Σύνταγμα.
Το νομοσχέδιο αναφέρει ως περιορισμό ότι η συγκέντρωση δεν θα πρέπει να παρακωλύει την κυκλοφορία. Είναι δυνατόν; Είναι δυνατόν μία συγκέντρωση που μπορεί να έχει 5, 10, 20 χιλιάδες κόσμου να μην παρακωλύει την κυκλοφορία; Μα αυτό είναι στοιχείο μιας συγκέντρωσης, προκειμένου να γίνει γνωστό ένα αίτημα που κινητοποιεί χιλιάδες ανθρώπους.

Απαγορεύεται, λέει, η παρακώλυση της πρόσβασης σε δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς κοινής ωφέλειας. Αρα, σε αυτές τις περιπτώσεις, π.χ. ένα υπουργείο, ευθύς εξαρχής απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει, για παράδειγμα, μία συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας για ένα σοβαρό ζήτημα, για ένα εργατικό ατύχημα, η οποία έχει αντικειμενική συνέπεια να παρακωλύεται η πρόσβαση στο υπουργείο Εργασίας, αυτή η συγκέντρωση να μπορεί να απαγορευτεί.
'Η μία συγκέντρωση που γίνεται στη ΔΕΗ, γιατί κόψανε το ρεύμα σε έναν άνεργο, μπορεί να απαγορευτεί. Γιατί; Γιατί είναι οργανισμός κοινής ωφέλειας και λέτε ότι εκεί η πρόσβαση δεν μπορεί να παρακωλύεται.
Βάζετε την υποχρέωση γνωστοποίησης, που και σήμερα υπάρχει. Και τι βάζετε ως στοιχείο αυτής της γνωστοποίησης, πέρα από τον οργανωτή, τον τόπο, το χρόνο κ.λπ.; Το σκοπό της συγκέντρωσης. Ο σκοπός της συγκέντρωσης θα είναι κριτήριο με βάση το οποίο θα δίνεται ή δεν θα δίνεται η άδεια, και επειδή ο εκπρόσωπος της ΝΔ αναφέρθηκε σε συγκεντρώσεις οι οποίες έχουν ως περιεχόμενο την ανατροπή του καπιταλισμού, να σας ενημερώσω ότι όλες οι συγκεντρώσεις του ΚΚΕ έχουν αυτό το περιεχόμενο. Οταν βάζετε το σκοπό της συγκέντρωσης ως κριτήριο για να δοθεί ή όχι η άδεια, ανοίγετε τέτοιου είδους «πόρτες» απαγόρευσης.
Από την υποχρέωση γνωστοποίησης εξαιρούνται, εν μέρει μόνο, οι αυθόρμητες συναθροίσεις, οι οποίες δύνανται να επιτραπούν αν γίνονται, λέει, για ένα γεγονός κοινωνικής σημασίας. Μπορείτε να μας ορίσετε το γεγονός κοινωνικής σημασίας και ποιο είναι αυτό; Ποιος θα κρίνει αν κάτι είναι γεγονός κοινωνικής σημασίας, με βάση το οποίο θα πρέπει να γίνεται ή να μη γίνεται μια αυθόρμητη συνάθροιση;
Μετά τα «διαδηλωσόμετρα» έρχονται και ...«διαδηλωτοδικεία»;
Ποιοι θα κρίνουν όλα τα παραπάνω; Η Αστυνομία, το Λιμενικό θα αποφασίζουν, ενώ οι δήμαρχοι, οι πρόεδροι ή οι διευθύνοντες σύμβουλοι δημόσιων φορέων διαχείρισης και εκμετάλλευσης λιμένων θα δίνουν γνώμη. Δηλαδή, σε πολλές περιπτώσεις μπορεί αυτός που καλείται να δώσει γνώμη να είναι και αυτός εναντίον του οποίου στρέφεται η συγκέντρωση. Γίνεται μια συγκέντρωση εναντίον μιας δημοτικής αρχής και θα ρωτάται ο δήμαρχος αν πρέπει να γίνει η συγκέντρωση.
Πώς θα προστατεύεται ο οργανωτής από περιπτώσεις αυθαιρεσιών; Θα πηγαίνει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Δηλαδή το σωματείο, ένας φοιτητικός σύλλογος ή μια μαθητική κοινότητα, που αποφάσισε μια κινητοποίηση και της οποίας αυτή η συγκέντρωση απαγορεύτηκε, θα πηγαίνει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Φοβερό!
Προβλέπεται η θέσπιση ιδιώνυμου αδικήματος για όποιον μετέχει σε απαγορευμένη συγκέντρωση. Γιατί το κάνετε αυτό; Εχετε σκοπό ή μπορείτε να συλλάβετε 10.000 ή 20.000 που θα συμμετέχουν σε μια απαγορευμένη συγκέντρωση; Εκτός αν πρόκειται να ιδρύσετε ειδική διεύθυνση δίωξης διαδηλωτών ή «διαδηλωτοδικεία».
Το κάνετε για να εκφοβίσετε, επειδή ξέρετε πολύ καλά ότι αυτός ο νόμος θα ακυρωθεί στην πράξη, θέλετε από τώρα να δράσετε προληπτικά και να εκφοβίσετε, απειλώντας με ποινές, ιδιώνυμα και διώξεις αυτούς που πρόκειται να συμμετέχουν.
Το πιο σοβαρό όμως είναι η αστική ευθύνη του «οργανωτή». Αυτός που δηλώνεται ως οργανωτής θα έχει την ευθύνη αποζημίωσης για τον οποιονδήποτε εισχωρήσει σε μια συγκέντρωση ή με αφορμή μια συγκέντρωση και προκαλέσει ζημιές.
Θεσπίζετε την αντικειμενική ευθύνη, και ο οργανωτής θα έχει το βάρος της απόδειξης ότι πήρε τα αναγκαία μέτρα και ότι δεν είναι «ελέφαντας». Και πού θα αποδεικνύεται αυτό; Στο δικαστήριο. Θα σέρνονται συνδικαλιστές και άλλοι στα δικαστήρια, για ζημιές που προκάλεσαν άλλοι, οι οποίοι ποτέ δεν πιάνονται, και αναρωτηθείτε γιατί ποτέ δεν πιάνονται. Θα τυλίγονται σε μια κόλλα χαρτί και θα τους εξοντώνετε οικονομικά και ηθικά, για να επιβάλετε αυτούς τους σχεδιασμούς.
Αυτό το άρθρο δεν είναι άρθρο αποτροπής της προβοκάτσιας, είναι άρθρο παραγωγής προβοκάτσιας και θεσμοθέτησης του «κοινωνικού αυτοματισμού». Αυτό που σήμερα ήταν στην προπαγάνδα των κυβερνώντων, τώρα θεσμοθετείται. Γιατί θα λένε στον καταστηματάρχη, αν υπέστη μια ζημιά από διάφορους προβοκάτορες, φταίει ο πρόεδρος του σωματείου, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου ή της Ομοσπονδίας.
Θεσμοθετείτε την προβοκάτσια και τον «κοινωνικό αυτοματισμό». Και όχι μόνο αυτό, θεσμοθετείτε και μπίζνες. Θα σας διαβάσω σημερινό μήνυμα που στάλθηκε σε ασφαλιστικά γραφεία από διάφορους: «Με το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης μπαίνει στο τραπέζι η ασφαλιστική κάλυψη της αστικής ευθύνης και μόνο του διοργανωτή των διαδηλώσεων». Ηδη έχει ξεκινήσει η μπίζνα με τις ασφαλιστικές εταιρείες και θα δούμε πολύ σύντομα ποιοι εμπλέκονται στις μπίζνες και πώς γίνονται οι ζημιές, και ο νοών νοείτω.
Γελασμένοι και ανιστόρητοι όσοι νομίζουν ότι θα εφαρμοστεί
Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να παριστάνει την «αθώα περιστερά»; Κυβέρνησε 4,5 χρόνια και είναι γνωστά και τα έργα του. Είναι γνωστά και τα δικά του ιδιώνυμα, όταν ποινικοποιούσε τη συμμετοχή σε κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς με αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα. Είναι γνωστή η πρακτική της αντιμετώπισης με ΜΑΤ και χημικά διαδηλώσεων και διαδηλωτών. Είναι γνωστές οι αλλαγές που κάνατε στον Ποινικό Κώδικα που ενίσχυσαν την καταστολή.
Κυρίως, όμως, είναι γνωστό ότι «ρίξατε νερό στο μύλο» αυτής της άθλιας θεωρίας περί μειοψηφιών που ταλαιπωρούν, πάνω στην οποία θεωρία στηρίξατε και το δικό σας νόμο περιορισμού του δικαιώματος στην απεργία.
Τι αποδεικνύει και τι εκφράζει αυτό το νομοσχέδιο; Αποδεικνύει ότι η αντιλαϊκή πολιτική θα κλιμακωθεί. Αποδεικνύει ότι οι «εθνικοί» στόχοι σας είναι οι στόχοι των λίγων που χτίζονται πάνω στις πλάτες - και όχι μόνο στις πλάτες - των πολλών και όσοι δεν πείθονται με τα ψίχουλα και τις υποσχέσεις, τους περιμένουν τα δικαστήρια, τα χημικά, η ποινικοποίηση και ούτω καθεξής.
Αποδεικνύει, τέλος, ότι η δημοκρατία σας - η δικτατορία του κεφαλαίου λέμε εμείς - όταν το χρειάζεται πετάει στο καλάθι των αχρήστων τα όποια δικαιώματα και τις όποιες ελευθερίες. Εκφράζει όμως και την αγωνία σας για το ότι οι εργαζόμενοι, ο λαός, η νεολαία, δεν θα μείνουν με σκυμμένο κεφάλι για όλα αυτά που ζουν. Δεν θα μείνουν με σκυμμένο κεφάλι απέναντι στη φτώχεια, στην ανεργία, στην προσφυγιά, στους πολέμους, όλα αυτά δηλαδή που δημιουργεί ο «αγγελικά πλασμένος» κόσμος σας.
Είστε βαθιά γελασμένοι και ανιστόρητοι, αν νομίζετε ότι αυτό το τερατούργημα θα εφαρμοστεί και θα νομιμοποιηθεί στη συνείδηση του λαού και της νεολαίας. Ο λαός με την πάλη του θα το ακυρώσει στην πράξη, όπως έκανε με πολλούς άλλους παρόμοιους νόμους στο παρελθόν.

TOP READ