14 Ιουλ 2020

Πέθανε ο 27χρονος ο Βασίλης Μάγγος από την κρατική δολοφονία των ΜΑΤ του Χρυσοχοΐδη – Φώναζε «δεν μπορώ να αναπνεύσω» με 7 σπασμένα πλευρά [ΒΙΝΤΕΟ]

 #Χρυσοχουντίδης #Βασιλης_Μαγγος #Vasilis_Maggos


ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ κ.Χρυσοχοΐδη;

Τον χτύπησαν αλύπητα σπάζοντας τα πλευρά του μέχρις σημείου ο νεαρός να φωνάζει «δεν μπορώ να αναπνεύσω». Και κορυφώνοντας τις βιαιότητες οι αστυνομικοί τον υπέβαλλαν σε βασανιστήριο. Όταν ζήτησε νερό, τον οδήγησαν σε καταψύκτη και του το έδιναν σταγόνα – σταγόνα. Στο τέλος τον άφησαν ελεύθερο για να μην τον οδηγήσουν στο νοσοκομείο, γιατί έχρηζε άμεσης ιατρικής περίθαλψης. Οι γιατροί παρακολουθούν την κατάστασή του προκειμένου τα σπασμένα κόκαλα να μην αγγίξουν ζωτικά όργανα». Νοσηλευτικε με 7 κατάγματα στα πλευρά και με θλάση στο συκώτι και την χοληδόχο κύστη.
ΣΗΜΕΡΑ ΠΕΘΑΝΕ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΤΟΥ.
Ο πατέρας του είχε καταγγείλει αστυνομική βία, τονίζοντας ότι ο 27χρονος είχε σπασμένα πλευρά, ενώ το συκώτι του είχε πάθει και θλάση
Νεκρός βρέθηκε χτες το απόγευμα 27χρονος στο Βόλο ο οποίος είχε καταγγείλει πρόσφατα άγριο ξυλοδαρμό σε βάρος του από αστυνομικούς κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης αλληλεγγύης στους συλληφθέντες διαδήλωσης κατά της καύσης σκουπιδιών από την LAFARGE / ΑΓΕΤ.
Ο 27χρονος βρέθηκε νεκρός από τη μητέρα του η οποία κάλεσε αμέσως το ΕΚΑΒ ζητώντας επειγόντως βοήθεια, με τους γιατρούς του  Νοσοκομείου Βόλου να διαπιστώνουν το θάνατό του.
Στο σημείο έσπευσε η Αστυνομία, η οποία εξέτασε τον χώρο ενώ απέκλεισε εγκληματική ενέργεια και ζητήθηκε νεκροψία  – νεκροτομή για να προσδιοριστούν τα αίτια του θανάτου του 27χρονου Βασίλη Μάγγου.
«Τον χτύπησαν αλύπητα σπάζοντας τα πλευρά του»
Σύμφωνα με την τότε ανάρτηση της Λαϊκής Συνέλευσης κατά της Καύσης Σκουπιδιών, η οποία δημοσίευσε το παραπάνω βίντεο στις 14 Ιουνίου: «Ο νεαρός χτυπήθηκε άγρια μπροστά στα μάτια περαστικών στο κέντρο του Βόλου και οδηγήθηκε στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας. Μέσα στο αμάξι που τον μετέφερε σύμφωνα με μαρτυρία του πατέρα του οι αστυνομικοί συνέχιζαν να τον χτυπούν και να τον βρίζουν. Το ξύλο συνεχίστηκε στο κτήριο της αστυνομικής διεύθυνσης, όπως και οι βωμολοχίες. Τον χτύπησαν αλύπητα σπάζοντας τα πλευρά του μέχρις σημείου ο νεαρός να φωνάζει «δεν μπορώ να αναπνεύσω».
Και κορυφώνοντας τις βιαιότητες οι αστυνομικοί τον υπέβαλλαν σε βασανιστήριο. Όταν ζήτησε νερό, τον οδήγησαν σε καταψύκτη και του το έδιναν σταγόνα, σταγόνα. Στο τέλος τον άφησαν ελεύθερο για να μην τον οδηγήσουν στο νοσοκομείο, γιατί έχρηζε άμεσης ιατρικής περίθαλψης. Οι γιατροί παρακολουθούν την κατάστασή του προκειμένου τα σπασμένα κόκαλα να μην αγγίξουν ζωτικά όργανα».

Η συγκλονιστική μαρτυρία του πατέρα
Ο πατέρας του 27χρονου μιλώντας στην «Εφημερίδα των Συντακτών» είχε περιγράψει τον άγριο ξυλοδαρμό. «Έπεσαν πάνω του 10 οπλισμένοι και εκπαιδευμένοι και τον έσπασαν στο ξύλο, κυριολεκτικά. Σύμφωνα με τους γιατρούς, έχει 6 ή 7 σπασμένα πλευρά και το συκώτι του έχει πάθει μια μικρή θλάση, γεγονός που μας βάζει σε πολύ μεγάλες περιπέτειες διότι ταράχτηκε ζωτικό όργανο του οργανισμού του. Ενώ τον χτυπούσαν και τους φώναζε “σταματήστε, δεν μπορώ να πάρω ανάσα”, αυτοί συνέχιζαν. Και δεν είναι αντιγραφή από αυτό που έγινε στην Αμερική, αφού όταν σπάσει κανείς -ακόμη και ραγίσει- ένα πλευρό, δεν μπορεί να αναπνεύσει από τον φοβερό πόνο».
«Αφού του έβαλαν χειροπέδες, τον χτυπούσαν εκεί που πονούσε ακόμη και μέσα στο αυτοκίνητο που τον έβαλαν για να τον πάνε στο Αστυνομικό Τμήμα. Αλλά και μέσα στο Τμήμα επίσης τον χτυπούσαν με σαδισμό και τον βασάνισαν. Το παιδί τούς παρακαλούσε για ένα ποτήρι νερό και τον έβαλαν σε έναν καταψύκτη ο οποίος έτρεχε σταγόνα σταγόνα και προσπαθούσε, μη μπορώντας να σταθεί στα πόδια του, να βάλει τη γλώσσα του να πάρει μια σταγόνα νερό και αυτοί γελούσαν. Πού ζούμε; Τι καταστάσεις είναι αυτές; Σε ποιον αιώνα ζούμε; Σε αυτή τη χώρα που λέγεται χώρα της δημοκρατίας;».
«Τα δύσκολα τώρα αρχίζουν»
Από την πλευρά του ο 27χρονος μετά το εξιτήριό του είχε στείλει μήνυμα αισιοδοξίας, ευχαριστώντας τον κόσμο για την συμπαράστασή του.
«Επειδή πολύς κόσμος ρώτησε, κοινοποίησε, ενδιαφέρθηκε, νομίζω πως οφείλω να ενημερώσω πως πήρα εξιτήριο προχθές το βράδυ, μετά από 4 ημέρες νοσηλείας. Σήμερα πήγα για επαναληπτικές, τα ζωτικά μου όργανα φέρουν βέβαια κακώσεις ακόμα, παρ’ όλα αυτά είναι σε σταθερή κατάσταση και δείχνουν σημάδια βελτίωσης.
Να ευχαριστήσω όλο τον κόσμο που δεν άφησε άλλο ένα περιστατικό αστυνομικής βίας, αυθαιρεσίας και παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων να παραμείνει στη σιωπή και το σκοτάδι και να υπενθυμίσω πως οφείλουμε όλοι μας να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά και να μην αφήνουμε ποτέ τον διπλανό μας έρμαιο καμίας ανάλογης κατάστασης.
Επίσης, να ευχαριστήσω το ιατρικό προσωπικό που στη συντριπτική του πλειοψηφία καταρχάς με ανέχτηκε και κατά δεύτερον στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, κρατώντας θέση ενάντια στη βαναυσότητα του κράτους.
Η τελευταία μου φωτό, λοιπόν, από το νοσοκομείο και η πρώτη μου απ’ το σπίτι…
Και τα δύσκολα τώρα αρχίζουν…
2-3 μήνες αποθεραπεία και ποιός ξέρει πόσα χρόνια και αν θα βρω το δίκιο μου…
…Όμως… Χαμογέλα, ρε… Τί σου ζητάνε;» σημείωσε σε ανάρτησή του στο Facebook.

Advertisements
Report this ad

Ποιους ενοχλεί το 29ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ;




Από την προετοιμασία του χώρου στο Στόμιο 
Από την προετοιμασία του χώρου στο Στόμιο

Ένα ...διαφορετικό διήμερο ετοιμάζεται να ανοίξει τις πύλες του την Παρασκευή 17 Ιούλη στο Στόμιο της Λάρισας, παίρνοντας τη σκυτάλη από τους πολύμορφους αγώνες που ανέπτυξαν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ το προηγούμενο διάστημα, προκειμένου ο λαός και η νεολαία να «μείνουν δυνατοί», διεκδικώντας μέτρα προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων τους. Ένα διήμερο «αλλιώς», με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των κατασκηνωτών και επισκεπτών, κόντρα στα ημίμετρα και την κοροϊδία της κυβέρνησης.

Φαίνεται, όμως, ότι το 29ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ ενοχλεί...


  • Είναι φυσικό να ενοχλεί τα τσιράκια του συστήματος, τους φασίστες. Ο εκπρόσωπός τους στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας ήταν ο μόνος που καταψήφισε τη διοργάνωση του Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ.

  • Είναι φυσικό να ενοχλεί την κυβέρνηση της ΝΔ, ιδίως αυτό το διάστημα, που προσπαθεί να «φιμώσει» το λαό, με την ψήφιση του κατάπτυστου νομοσχεδίου για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, να προωθήσει τα δολοφονικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή. Γι' αυτό και τα φιλικά προσκείμενα προς την κυβέρνηση ΜΜΕ (βλ. «Ελεύθερος Τύπος») στρέφονται ενάντια στη διοργάνωση του Διημέρου, αποσιωπώντας πως παίρνονται όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των κατασκηνωτών...

  • Είναι φυσικό να ενοχλεί τον ΣΥΡΙΖΑ του «βάζουμε πλάτη στην κυβέρνηση», του «θα λογαριαστούμε μετά», που προετοίμασε την ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις βάσεις, με την οποία μετατρέπεται κάθε στρατόπεδο και υποδομή της χώρας μας σε εν δυνάμει αμερικανική βάση. Μάλιστα, η τοπική σύμβουλος του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή καταψήφισε τη διοργάνωση του 29ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου, καταγγέλλοντάς το...

  • Φαίνεται, όμως, ότι ενοχλεί και κάποιους όψιμους «επαναστάτες του γλυκού νερού», όπως το ΝΑΡ και τη νεολαία του, οι οποίοι, με ανακοίνωση που θα τη ζήλευε και ο Θάνος Τζήμερος, στρέφονται ευθέως ενάντια σε μια κατάκτηση των πολιτικών οργανώσεων νεολαίας να τους παρέχεται διευκόλυνση σε υποδομές και χώρους για την πολιτική δραστηριότητά τους από τα περιφερειακά συμβούλια και τους τοπικούς δήμους, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που υπάρχουν αυξημένες ανάγκες για υγειονομικούς λόγους. Ή συντάσσονται με τα φασιστοειδή, ή τους ενοχλεί ο αντιιμπεριαλιστικός χαρακτήρας του Διημέρου της ΚΝΕ, έχοντας προσχωρήσει στον κοσμοπολιτισμό της αστικής τάξης ή και τα δύο... Πάντως προκαλεί εντύπωση -ακόμα και σε μέλη τους- το γεγονός ότι μία βδομάδα μετά την ψήφιση του απαράδεκτου νόμου Χρυσοχοΐδη για τις διαδηλώσεις, η νεολαία του ΝΑΡ επιλέγει να επιτεθεί στην ΚΝΕ, γιατί διοργανώνει Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο...

Όπως και να 'χει, το 29ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ θα γίνει και θα γίνει όπως πρέπει, με «οργανωμένη απειθαρχία» στη «σιγή νεκροταφείου» που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση, το κράτος και το σύστημα!

902gr

Μητσοτάκης και Άδωνις γιορτάζουν, κωφεύοντας στη φωνή των Κερκυραίων

               

Της Αλίκης Κατσαρού

Λάβαμε από τη φίλη του «Ημεροδρόμου», Αλίκη Κατσαρού, ένα ενδιαφέρον άρθρο και το δημοσιεύουμε: 
Αδιαφορώντας για τη φωνή των κατοίκων ο Κυριάκος Μητσοτάκης γιόρτασε το Σάββατο στην Κέρκυρα το προσωπικό στοίχημα του Άδωνη Γεωργιάδη, παρουσία υπουργών, της περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων και άλλων γαλάζιων στελεχών. Το στοίχημα ονομάζεται Kassiopi Project και πρόκειται για μια ιδιωτική επένδυση στα σχεδόν 500 στρέμματα δημόσιας, παρθένας έκτασης που οι μνημονιακές υποχρεώσεις «ξεπούλησαν» στην εταιρία NHC Capital.
Η περιοχή ονομάζεται από τους ντόπιους «Ερημίτης», λέξη που τα λέει όλα: η βιοποικιλότητα, η οικολογική αξία και η καλλονή του Ερημίτη είναι σπάνιες. Η διατήρησή τους είναι ιδιαίτερα σημαντική για ένα νησί που χτίστηκε άγαρμπα και άναρχα εδώ και δεκαετίες για την εξυπηρέτηση των χιλιάδων επισκεπτών, χωρίς στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης ούτε σχέδιο προστασίας του περιβάλλοντος.
Είναι σαφές πως η Κέρκυρα δεν χρειάζεται άλλο μπετόν, δε χρειάζεται άλλο πεντάστερο ξενοδοχείο, ούτε άλλες βίλες, και οπωσδήποτε δε χρειάζεται μαρίνα σκαφών που θα αλλοιώσει τη μαγευτική περιοχή του  Ερημίτη και θα την μετατρέψει σε ένα άγνωστο τοπίο, σβήνοντας αμετάκλητα τη γαλαζοπράσινη, σπάνια ομορφιά της.
Για αυτό αγωνίζονται εδώ και χρόνια οι κάτοικοι της περιοχής αλλά και όλης της Κέρκυρας, με όσα μέσα διαθέτουν να ανατρέψουν την απόφαση της περιττής και ζημιογόνας για την αισθητική και το περιβάλλον επένδυσης.
Γι’ αυτό και συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του χωριού Σινιές, πάνω ακριβώς από τον Ερημίτη για να διαδηλώσουν και να ακουστούν, για να δηλώσουν τη βούλησή τους ο Ερημίτης να παραμείνει αυτό που λέει το όνομά του, ερημίτης. Γυναίκες και άνδρες κάθε ηλικίας και ιδιότητας, οικογένειες και αλλοδαποί κάτοικοι της περιοχής με επικεφαλής τον Σύλλογο για τη Διάσωση του Ερημίτη,  προσπάθησαν να προσεγγίσουν το σημείο όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της NHC Capital και τους προσκεκλημένους τους θα εγκαινίαζαν την έναρξη των εργασιών υπό το γεμάτο ικανοποίηση βλέμμα του Άδωνη Γεωργιάδη. Δυνάμεις των ΜΑΤ εμπόδισαν την ειρηνική και πολιτισμένη διαμαρτυρία να φτάσει σε σημείο που η φωνή του πλήθους θα ακουγόταν από τους εορτάζοντες.
Πολλοί από τους συμμετέχοντες στη διαμαρτυρία παρακολουθούσαν στα κινητά τους την άφιξη του πρωθυπουργού, και στη συνέχεια διάφορα ενσταντανέ σε πολυτελές φόντο με εκλεκτά κεράσματα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωνε ότι «η προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η προσέλκυση ξένων επενδύσεων» όταν την ίδια στιγμή στους κατοίκους είχε αφαιρεθεί φωνή. Οι κάτοικοι διαπραγματεύονταν με τα ΜΑΤ για την παραχώρηση λίγων ακόμη μέτρων διάβασης προς τον Ερημίτη όταν την ίδια στιγμή ο Διευθύνων Σύμβουλος της NHC δήλωνε εν πλήρη αγνοία του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, της υφιστάμενης κατάστασης και των θεσμικών διαδικασιών, ότι προτίθεται να ελεήσει διάφορα μνημεία και μουσεία της Κέρκυρας που καταρρέουν! Μάλιστα σε αυτά συμπεριέλαβε και το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης, το οποίο προφανώς και δε θα έχει ποτέ του επισκεφθεί μια που το Μουσείο βρίσκεται σε άριστη κατάσταση από κάθε άποψη.
Βίντεο της τοπικής εφημερίδας Ενημέρωση
Το κλίμα της γιορτής στον Ερημίτη ήταν όπως φαίνεται μεθυστικό, αφού δεν ενοχλήθηκε ούτε κατ’ ελάχιστον από την πραγματικότητα. Από τη φωνή ενός πλήθους που αγωνίζεται για να μην ακρωτηριαστεί ο ζωογόνος πνεύμονας του Βορρά της ήδη επιβαρημένης Κέρκυρας. Το κλίμα της γιορτής ήταν και για έναν ακόμη λόγο μεθυστικό. Ο πρωθυπουργός και το κυβερνητικό κλιμάκιο που τον συνόδευε είχαν τύχει από την στιγμή της άφιξής τους θερμότατης υποδοχής από στελέχη της δεξιάς, τέτοιας υποδοχής που θύμιζε άφιξη Μεσσία και όχι πρωθυπουργού. Ή τουλάχιστον βασιλέα, την εποχή που ερχόταν για παραθερισμό στα θερινά ανάκτορα της Κέρκυρας.
Μοιάζει πως τούτο θα είναι το τελευταίο καλοκαίρι που οι βάρκες των Κερκυραίων θα αγκυροβολούν στον Ερημίτη, που τα παιδιά θα ρίχνουν βουτιές στα κρυστάλλινα νερά του, που τα πουλιά τραγουδούν και τα ζώα τρέχουν λεύτερα.
**Για τον Ερημίτη και την τιτάνια προσπάθεια διάσωσής του από την Capital-ιστική λογική μπορεί κανείς να διαβάσει στην ιστοσελίδα erimitis.gr

Για τα μνημεία του σοσιαλισμού στη Γερμανία


Μόνο αποτροπιασμό προκαλεί η ενέργεια του Λαγού και άλλων ακροδεξιών να επιτεθούν στην ανέγερση αγάλματος του Λένιν σε γερμανική πόλη, έχοντας πάρει αέρα από το πρόσφατο αντικομμουνιστικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου. Δείχνει τον πανικό όλων τους, γιατί βλέπουν ότι οι κομμουνιστικές ιδέες όχι μόνο δεν έχουν ξεφτίσει, αλλά συνεπαίρνουν όλο και περισσότερους εργαζόμενους, ιδιαίτερα νέους και νέες, που βιώνουν την καπιταλιστική βαρβαρότητα και θέλουν να ζήσουν χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Να πληροφορήσουμε λοιπόν τους διάφορους «λαγούς» ότι θα πρέπει να κάνουν πολύ δρόμο και πολλές υπερωρίες, γιατί εκτός από το άγαλμα του Λένιν στο Γκελζενκίρχεν, μόνο στο γερμανικό έδαφος υπάρχουν ακόμα 24 αγάλματα και πλακέτες προς τιμή του μεγάλου επαναστάτη, όπως στην πόλη Σβερίν κοντά στη Βαλτική Θάλασσα. Σε αυτά προστίθενται τα χιλιάδες μνημεία του Σοβιετικού Στρατού, της αντιφασιστικής πάλης και των σκληρών αγώνων της γερμανικής εργατικής τάξης, που και αυτά είναι στο στόχαστρό τους.
* * *
Και μπορεί το πρώτο διάστημα μετά την επικράτηση της αντεπανάστασης να καταστράφηκαν εμβληματικά αγάλματα προσωπικοτήτων του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος στη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία, όπως στο Βερολίνο και τη Δρέσδη, αλλά τώρα η γερμανική αστική τάξη το σκέφτεται πολύ να έρθει σε σύγκρουση με το λαϊκό αίσθημα και να απομακρύνει μνημεία από τον δημόσιο χώρο. Προτιμά να τα ανέχεται και να σκαρφίζεται «διορθωτικές πλακέτες που θέτουν σε σωστές βάσεις το ρόλο των απεικονιζόμενων προσώπων και ιστορικών γεγονότων» και άλλες μεθοδεύσεις, όπως με το μνημείο του Τέλμαν στο Βερολίνο, το οποίο βρίσκεται σε πλατεία που προγραμματίζεται «να αναβαθμιστεί και να αναπλαστεί» (με το χτίσιμο ακριβών διαμερισμάτων). Προς το παρόν, το σχέδιο αυτό δεν τους βγαίνει, λόγω της επαγρύπνησης και της αντίδρασης των κατοίκων της περιοχής, που ούτε τον δικό τους τον Τέλμαν θέλουν να χάσουν, ούτε και να δουν την πλατεία τους να χτίζεται. Πριν μερικά χρόνια, δυνάμεις του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος, του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, μαζί με εργαζόμενους από τη γειτονιά, συγκεντρώθηκαν στο μνημείο για να το προστατέψουν (υπάρχει σχετικό ρεπορτάζ στο πόρταλ 902.gr).
* * *
Χαρακτηριστική είναι και η ιστορία ενός λιτού μνημείου του Κόκκινου Στρατού σε μια μικρή πόλη της Σαξονίας, τη Μπισοφσβέρντα, 35 χιλιόμετρα μακριά από τη Δρέσδη: Το 1993 «άγνωστοι» αφαίρεσαν το κόκκινο αστέρι με το σφυροδρέπανο, που διακοσμούσε το μνημείο με την επιγραφή «Μάης 1945 - Αιώνια τιμή στους ήρωες που έπεσαν για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της σοσιαλιστικής μας πατρίδας». Η δημοτική αρχή αρνήθηκε να το αντικαταστήσει, προφασιζόμενη οικονομικά προβλήματα, και εκπρόσωποι του τοπικού Μουσείου δεν έβλεπαν κάποιο λόγο για να αναλάβουν δράση, δεδομένου ότι «πρόκειται για σύμβολο ενός ξένου κράτους, το οποίο μάλιστα δεν υφίσταται πλέον», γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια ακόμα και τη συμφωνία του 1992 μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας, σύμφωνα με την οποία υποτίθεται ότι θα προστατεύονται και θα φροντίζονται «εσαεί» μνημεία και νεκροταφεία του Σοβιετικού Στρατού στο έδαφος της ενοποιημένης πλέον Γερμανίας. Πολλοί κάτοικοι όμως της Μπισοφσβέρντα είχαν διαφορετική γνώμη και πήραν την πρωτοβουλία για την κατασκευή ενός πιστού αντιγράφου του αστεριού με το σφυροδρέπανο σε εργαστήριο της περιοχής, το οποίο και τοποθέτησαν μερικά χρόνια αργότερα στη θέση του στο μνημείο.
* * *
Με τις ενέργειές τους αυτές, οι κάτοικοι του Βερολίνου, της μικρής Μπισοφσβέρντα και άλλων πόλεων της Γερμανίας στέλνουν το μήνυμα ότι οι απόπειρες διαγραφής και παραχάραξης της ιστορικής μνήμης όχι μόνο δεν θα περάσουν, αλλά ότι και η προστασία και η ανάδειξη αυτών των μνημείων βρίσκονται σε καλά χέρια: Στα χέρια των εργαζομένων και των λαϊκών ανθρώπων. Και στην προσπάθεια αυτή οι φίλοι και τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Γερμανία θα συμβάλουν όσο και όπου μπορούν, δίνοντας τον καλύτερό τους εαυτό.

Δημήτρης ΑΜΠΑΤΙΕΛΟΣ

Αντιλαϊκό σχέδιο




Οι λεπτομέρειες για το σχέδιο αξιοποίησης των 32 δισ. ευρώ που προορίζονται για την Ελλάδα από το «Ταμείο Ανάκαμψης» της ΕΕ δικαιολογούν απόλυτα την ανυπομονησία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων να πέσουν αυτά τα χρήματα στην «αγορά», καθώς δεν υπάρχει ούτε ένα σημείο στο σχεδιασμό της κυβέρνησης που να μην ανοίγει νέα πεδία και να μη διαμορφώνει καλύτερους όρους κερδοφορίας για τις επενδύσεις τους.
Στον αντίποδα, επιβεβαιώνεται ότι τα χρήματα αυτά και η «ανασυγκρότηση» της ελληνικής οικονομίας θα αποτελέσουν μοχλό για πιο βαθιές και μόνιμες αντεργατικές - αντιλαϊκές αλλαγές, για μεταρρυθμίσεις που παγιώνουν προηγούμενες ανατροπές και προσθέτουν άλλες, σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.
Βασικός άξονας στο πόρισμα της επιτροπής που συνέστησε η κυβέρνηση για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων είναι «ο μετασχηματισμός της οικονομίας με ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων». Σ' αυτήν την κατεύθυνση, προτείνονται μέτρα όπως οι «επιταχυνόμενες αποσβέσεις» και η «μείωση κόστους Ενέργειας», ώστε μια επένδυση να αποφέρει μεγαλύτερο και γρηγορότερο κέρδος.
Περιγράφονται επίσης οι τομείς όπου θα κατευθυνθούν κατά προτεραιότητα οι κρατικές ενισχύσεις, σύμφωνα με τις ιεραρχήσεις του κεφαλαίου, από τις ΑΠΕ μέχρι την ανάπτυξη υποδομών στις Μεταφορές και την Ενέργεια, για την αναβάθμιση της χώρας σε διαμετακομιστικό και ενεργειακό κόμβο, που βάζει τον λαό στο επίκεντρο επικίνδυνων επιχειρηματικών και γεωπολιτικών ανταγωνισμών.
Το πόρισμα προτείνει επίσης τη «μετάβαση σε κεφαλαιοποιητικό σύστημα στον δεύτερο πυλώνα Κοινωνικής Ασφάλισης», που σημαίνει παραπέρα ανάπτυξη των επαγγελματικών ταμείων, με συντάξεις που θα εξαρτώνται από τον τζόγο και τα σκαμπανεβάσματα της οικονομίας. Τα κονδύλια δηλαδή του «Ταμείου Ανάκαμψης» θα χρηματοδοτήσουν τον επόμενο κύκλο των αντιασφαλιστικών ανατροπών και την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του συστήματος, όπως προβλέπει ο ψηφισμένος νόμος Βρούτση - Κατρούγκαλου.
Αλλος «πυλώνας» του κυβερνητικού σχεδίου είναι η «ριζική αναβάθμιση του συστήματος κατάρτισης για ανέργους και εργαζόμενους», όπως και η «στήριξη της απασχόλησης» με ένα νέο πρόγραμμα, συμπληρωματικό του «Συν-Εργασία», μέσα από το οποίο «τρέχουν» η παραπέρα ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας, οι ανατροπές σε μισθούς και συμβάσεις, τα απανωτά χτυπήματα στο σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας.
Για «τυράκι στη φάκα», το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει και τη μείωση ορισμένων φόρων, σταγόνα στον ωκεανό για τα εκατομμύρια νοικοκυριά που χρωστάνε σε τράπεζες και εφορία, συντηρούν άνεργα μέλη και με δυσκολία τα βγάζουν πέρα. Ούτε βέβαια αλλάζει σε τίποτα τη φοροαφαίμαξη που υφίσταται ο λαός απ' όλες τις κυβερνήσεις, πληρώνοντας το 95% των έμμεσων και άμεσων φόρων, όταν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι πληρώνουν μόνο το 5%!
Για παράδειγμα, προτείνεται η κατάργηση της «εισφοράς αλληλεγγύης», ενός άδικου φόρου που θεσπίστηκε το 2011, με προοπτική να ισχύσει μέχρι το 2014. Με αλλεπάλληλες παρατάσεις, όμως, των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει εδώ και δέκα χρόνια να κλέβει περισσότερο από 1,2 δισ. ευρώ το χρόνο από τις τσέπες των λαϊκών νοικοκυριών. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση συνδέει αυτό το μέτρο με νέες φοροαπαλλαγές και την παραπέρα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, που ζητάνε επίμονα ο ΣΕΒ και οι άλλες εργοδοτικές ενώσεις και τα οποία θα πληρώσουν ξανά οι εργαζόμενοι.
Απ' αυτό το σχέδιο, επομένως, και τα ευρωπαϊκά κονδύλια που το στηρίζουν, ο λαός δεν έχει τίποτα να περιμένει. Αντίθετα, θα πληρώσει μέχρι τελευταίας δεκάρας τις ενισχύσεις στο κεφάλαιο, που για να δοθούν, θα πρέπει οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης να περνάνε τον πήχη των «εαρινών εξαμήνων» και της «ενισχυμένης εποπτείας», δηλαδή των μνημονίων διαρκείας της ΕΕ, που έχουν αποδειχτεί κόλαφος για τα εργατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ανάγκες.
Η αντίθεση σ' αυτόν τον αντιλαϊκό σχεδιασμό του κεφαλαίου, η διεκδίκηση σύγχρονων όρων δουλειάς, αμοιβής και ζωής είναι προϋπόθεση για να μην πληρώσει ξανά ο λαός την κρίση, να οργανώσει από καλύτερες θέσεις την αντεπίθεση για τις σύγχρονες ανάγκες του.

TOP READ