19 Απρ 2012

Σχετικά με τη φιλολαϊκή κυβέρνηση


Σχετικά με τη φιλολαϊκή κυβέρνηση


Είναι γεγονός ότι μπροστά στις εκλογές εμφανίστηκαν κόμματα (πχ ΣΥΡΙΖΑ,  Καμμένος κλπ), που μιλούν για τη δυνατότητα να βγει από τις κάλπες μια διαφορετική κυβέρνηση απ' αυτές που μέχρι τώρα γνώρισε ο λαός, είτε του ΠΑΣΟΚ, είτε της ΝΔ, είτε της συγκυβέρνησής τους, που να λύσει -λένε- λαϊκά προβλήματα.
 Σπέρνουν αυταπάτες.
 Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει διέξοδο στο λαό, από τη στιγμή που την εξουσία την έχουν τα μονοπώλια. 
Μια κυβέρνηση που την εξουσία την έχει ο λαός, έχει τη δύναμη να αλλάξει την πορεία της χώρας, να ικανοποιήσει τις ανθρώπινες ανάγκες, να οδηγήσει στην κοινωνική, λαϊκή ευημερία. 
Επομένως, δεν ζητάς μια απλή αλλαγή κυβέρνησης, γιατί, στις δοσμένες συνθήκες του καπιταλισμού, τίποτα φιλολαϊκό δεν μπορεί και δεν πρόκειται να κάνει. Γι' αυτό το ΚΚΕ έχει ένα μεγάλο ατού και προτέρημα που πρέπει να το εκτιμήσει ο λαός: Δεν πρόκειται να μπει σε καμία κυβέρνηση, που την εξουσία και την οικονομία την έχουν στα χέρια τους οι κεφαλαιοκράτες, γιατί ή δε θα θελήσει ή δε θα μπορέσει ή και τα δυο μαζί, να αντιμετωπίσει τα λαϊκά προβλήματα και να ανακουφίσει το λαό.
Να σκεφτεί ο λαός το ΚΚΕ σε μια τέτοια κυβέρνηση. Σημαίνει ότι χάνει μια πολιτική πρωτοπορία στην πάλη του. Γιατί δεν μπορείς να είσαι και μέσα στην κυβέρνηση και να κάνεις και αντιπολίτευση, αυτά τα κόλπα που κάνει σήμερα η ΝΔ.
Γιατί διαφορετικά, θα πρέπει το ΚΚΕ να φύγει από την κυβέρνηση, να τη ρίξει. Και μετά θα σου λένε, μη φύγεις, γιατί άμα ρίξεις την κυβέρνηση έρχονται χειρότερες δυνάμεις. Θα έρθει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ από πίσω. 
Ταυτόχρονα ας σκεφτούν οι εργαζόμενοι. Μια τέτοια κυβέρνηση, που αντικειμενικά δε θα μπορεί να λύνει λαϊκά προβλήματα, αφού θα την κοντράρουν τα μονοπώλια, η εξουσία τους, η ΕΕ, δε θα σπείρει απογοήτευση στο λαό;
 Και αυτό θα κάνει, και το κίνημα θα έχει αφοπλίσει, άρα θα το πισωγυρίσει, και οι εργαζόμενοι θα την εγκαταλείψουν. Επομένως, δεν είναι μειονέκτημα, όπως το εμφανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ κι άλλοι, ότι το ΚΚΕ δεν μπαίνει στην κυβέρνηση. Αυτό είναι το πλεονέκτημα: Οτι ανεβασμένο το ΚΚΕ και ένα ισχυρό κίνημα, θα μπορέσει να ασκήσει πίεση, να φέρει κάποιο αποτέλεσμα, οποιαδήποτε κυβέρνηση κι αν σχηματιστεί μετά τις εκλογές.
Αλλά κυρίως, ή θα περάσει όλη η εξουσία στο λαό, ή αλλιώς, μόνο η διακυβέρνηση όχι μόνο δεν λύνει προβλήματα, αλλά είναι και επικίνδυνη απάτη και μπλόφα και λακκούβα. Γιατί έτσι το σύστημα θα έχει τη δυνατότητα να αλλάζει κυβερνήσεις και τα πράγματα να βαδίζουν από το κακό στο χειρότερο. 
Το ΚΚΕ μιλάει για μια ριζικά διαφορετική εξουσία, τη λαϊκή εξουσία, που θα δώσει ώθηση σε όλες τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας, για να κόψει την εξάρτησή της από εισαγωγές, από τα μονοπώλια, από τα χρέη. Η Ελλάδα έχει σοβαρές αναπτυξιακές δυνατότητες, έχει ορυκτό πλούτο, έχει σημαντική γεωργική και ζωική παραγωγή, που δεν αφορά μόνο στην επίλυση του προβλήματος της διατροφής, αλλά δίνει ώθηση στην ανάπτυξη πολλών βιομηχανικών κλάδων, που οι καπιταλιστές τους εγκαταλείπουν, γιατί ενδιαφέρονται να επενδύσουν εκεί που υπάρχει κέρδος.
 
 
Στη λαϊκή εξουσία θα υπάρχει εργατικός λαϊκός έλεγχος.
 Δεν μπορεί να είναι -και το ΚΚΕ δεν θέλει να είναι- μια εξουσία των επάνω -έχουμε πάρει την πείρα, και την αρνητική και τη θετική, του σοσιαλισμού που οικοδομήθηκε.
 Πρέπει η εξουσία να ασκείται από τα κάτω προς τα πάνω.
 Για παράδειγμα, ο βουλευτής θα εκλέγεται από το εργοστάσιο, από τον παραγωγικό χώρο. Θα εκλέγεται από το συνεταιρισμό, αν είναι ο αγροτικός. Θα εκλέγεται από τους συνταξιούχους, αν μιλάμε για τους συνταξιούχους. Θα εκλέγεται από το πανεπιστήμιο, αν μιλάμε για εκπροσώπηση φοιτητών. Και από την ίδια την ανάπτυξη της χώρας, η μεγάλη πλειοψηφία θα είναι εργάτες βουλευτές, που θα ελέγχονται στο χώρο τους και θα ανακαλούνται από το χώρο τους, όχι κάθε τέσσερα χρόνια. Και που θα τους εκλέγουν οι εργάτες, γιατί τους θεωρούν τους καλύτερους. Θα δουλεύουν στην παραγωγή και μετά θα κάνουν τα βουλευτικά τους καθήκοντα και θα πληρώνονται το ίδιο με τους εργάτες που δεν είναι βουλευτές. Θα απαλλαγούν από τα καθήκοντά τους, μόνο αυτοί που θα απασχολούνται στα κεντρικά κυβερνητικά όργανα της λαϊκής εξουσίας.
Μια τέτοια εξουσία, δεν μπορεί να προκύψει από τις εκλογές. Η αποδυνάμωση όμως των κομμάτων του κεφαλαίου και η ενίσχυση του ΚΚΕ, μπορεί να μεγαλώσει τις ρωγμές στο αστικό σύστημα. Να κάνει πιο διακριτή την προοπτική της εργατικής, λαϊκής εξουσίας στο λαό, που μάχεται οργανωμένα με μπροστάρηδες του κομμουνιστές, για να εμποδίσει τα βάρβαρα μέτρα, ενάντια στα κόμματα και την τάξη των καπιταλιστών που τα επιβάλλει.
 
 
 
 

Ιδιωτικοί στρατοί - Προσεχώς και στην Ελλάδα;


Ιδιωτικοί στρατοί - Προσεχώς και στην Ελλάδα;

Υπάρχει περίπτωση να δούμε και στην Ελλάδα το “φρούτο” που ανθίζει στις ΗΠΑ,αλλά σιγά,σιγά και σε άλλες χώρες; Υπάρχει περίπτωση να ζήσουμε την “ιδιωτικοποίηση” των ΕΔ; Όλα πλέον είναι πιθανά την εποχή της “παγκοσμιοποίησης” και στην Ελλάδα, έχουν αρχίσει να γίνονται …πειράματα!

Δεν είναι μυστικό ότι η συνεργασία του ιδιωτικού τομέα με τις ΕΔ έχει προχωρήσει πολύ τα τελευταία χρόνια. Μπορεί να γίνεται σε ατομικό επίπεδο,αλλά πλέον ο αριθμός εν ενεργεία στρατιωτικών που λόγω οικονομικής ανάγκης υποκύπτουν στον “πειρασμό” μιας δεύτερης και πιο καλοπληρωμένης δουλειάς στον ιδιωτικό τομέα είναι μεγάλος.

Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι οι εταιρείες που στήθηκαν τα τελευταία χρόνια και έχουν ως αποστολή την παροχή υπηρεσιών ασφάλειας σε πλοία που πλέουν στ΄ ανοιχτά της Σομαλίας. Οι φήμες ότι άνδρες ειδικών δυνάμεων των ΕΔ συμμετέχουν σε τέτοιου είδους αποστολές είναι έντονες και ουδέποτε έχουν κατηγορηματικά διαψευστεί.


Δεν είναι επίσης μυστικό ότι γνωστός επιχειρηματίας που ασχολείται με το θαλάσσιο τουρισμό είχε συζητήσει με τον τότε ΥΕΘΑ και σήμερα πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ε.Βενιζέλο, το ενδεχόμενο να δίνονται επισήμως μονάδες της ΜΥΚ για την προστασία των ελληνικών πλοίων έναντι κάποιου αντιτίμου. Με απλά λόγια ήθελαν να “νοικιάζουν” τη ΜΥΚ,προφανώς με κόστος μικρότερο απ΄ αυτό που χρεώνουν οι ιδιωτικές εταιρείες. Η ιδέα δεν προχώρησε,αλλά η συζήτηση άνοιξε για τα καλά.

Οι εταιρείες παροχής ασφάλειας πλοίων πάνε εξαιρετικά καλά, έχουν μεγάλα κέρδη,μικρό κόστος και πλέον μετά από νομοθετική ρύθμιση παρέχουν στους πελάτες τους νόμιμα ένοπλους συνοδούς-φρουρούς.

Όλα αυτά θέλοντας και μη φέρνουν στο νου την καθόλου ευχάριστη ιστορία της BlackWater. Θα μπορούσε να συμβεί αυτό στην Ευρώπη και στην Ελλάδα; Ποιος θα το εμποδίσει, ειδικά όταν οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στη χώρα μας για τους στρατιωτικούς “βολεύουν” τέτοιου είδους σενάρια;

Ποιος θα μπορούσε να κατηγορήσει έναν στρατιωτικό που βρίσκεται σε απόγνωση αν δεχόταν να συμμετάσχει σε “ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες”; Ποιος μπορεί να κατηγορήσει αυτούς που όπως λένε ήδη συμμετέχουν; Ίσως τελικά η μεθοδευμένη εξαθλίωση των στρατιωτικών να έχει να κάνει και με τέτοιου ειδους σενάρια.

Τρελά κέρδη, μικρό κόστος για τις ανά το κόσμο BlackWater

Η τρέλα των ιδιωτικών στρατών έχει αρχίσει να παίρνει μεγάλες διαστάσεις παγκοσμίως.

Στα πλαίσια της γενικευμένης στρατηγικής των ιδιωτικοποιήσεων, αυξάνονται πλέον οι ιδιωτικές στρατιωτικές δυνάμεις. Όχι μόνο μέσα από τη μετατροπή των ίδιων των εθνικών στρατών σε μισθοφορικούς, αλλά και με την επέκταση των ιδιωτικών εταιρειών ασφαλείας και σεκιούριτι, που πλέον μεταβάλλονται σε μικρούς στρατούς.

• Στο Ιράκ, 180 εταιρείες χρησιμοποιούσαν 48.000 μισθοφόρους σε ποικίλες επιχειρήσεις, ακόμα και καθαρά πολεμικές, κατά το 2006!

• Οι Βρετανοί μισθοφόροι που συμμετείχαν στον πόλεμο του Ιράκ ήταν πολλές χιλιάδες, περισσότεροι από τους στρατιώτες του βρετανικού στρατού. Η Control Risk Group (CRG) είναι η μεγαλύτερη εταιρεία «ασφαλείας» της Βρετανίας, δημιουργήθηκε πριν 30 χρόνια από τρεις πρώην πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών και απασχολεί 700 άτομα ως μόνιμο προσωπικό.

• Το ίδιο το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ είχε αφιερώσει ένα κονδύλι 1 δισ. $, για πέντε χρόνια, για την προστασία διπλωματών και αξιωματούχων του στο Ιράκ, ενώ η αμερικανική εταιρεία Blackwater εισέπραξε από την αμερικανική κυβέρνηση πάνω από 570 εκατ. $ σε πέντε χρόνια! Η Βlackwater χρησιμοποιούσε τεθωρακισμένα, αεροπλάνα και ελικόπτερα στις επιχειρήσεις της! Οι υπεργολαβίες του στρατού προς τις ιδιωτικές εταιρείες πολλαπλασιάζονται. Οι ίδιες εταιρείες αναλαμβάνουν όλο και περισσότερο τις τηλεπικοινωνίες του στρατού, την ασφάλεια των αεροδρομίων, καθώς και τις «ανακρίσεις», δηλαδή τους βασανισμούς των κρατουμένων.

• Ένα άλλο μεγάλο “πλεονέκτημα” της χρησιμοποίησης των μισθοφόρων (που πληρώνονται από 250 έως χιλιάδες δολάρια την ημέρα) είναι, όπως αναφέρει ο Βρετανός εκπαιδευτής τους Τζων Τζεντς, πως κανένας δεν μιλάει γι’ αυτούς όταν σκοτώνονται. Κι αυτό παρ’ όλο που από το 2003 έως το 2006 έχασαν τη ζωή τους 770 μισθοφόροι και χιλιάδες τραυματίστηκαν βαρύτατα.


Πηγη

Δεν χρειάζονται εμάς, ξεμπροστιάζονται μόνοι τους !


Δεν χρειάζονται εμάς, ξεμπροστιάζονται μόνοι τους !

Μέσα στο γενικό χαμό και της προεκλογικής περιόδου, άρχισαν και οι «διαβουλεύσεις» για τις Συλλογικές Συμβάσεις, στο χώρο των ιδιωτικών υπαλλήλων.


Όποιος είδε χθες τιβές, θα είδε έναν απίθανο τύπο ονόματι Βασιλόπουλο (δεν ξέρω τι σχέση έχει με την γνωστή αλυσίδα), εκλεκτό κατά τα άλλα στέλεχος του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, να δηλώνει στη ΝΕΤ πριν μπει στην αίθουσα της συναλλαγής:


 «πάμε στη διαβούλευση προτείνοντας πάγωμα μισθών». 


Εδωσε έτσι, έμπρακτη απόδειξη του τι σημαίνει «αναδιανομή εισοδημάτων», που παπαγαλίζει κάθε τόσο ο Τσίπρας και τα άλλα λαλίστατα στελέχη του χώρου του ΣΥΡΙΖΑ.
 Μπόρεσε να καταλάβει ο καθένας πως βλέπουν οι Συριζαίοι, τους αγώνες των εργαζομένων, πως εννοούν την στρατηγική τους “μέσα στην ΕΕ”.


Το ρεπορτάζ του «Σκάι», που, για ευνόητους λόγους, παρακολούθησε από κοντά την εξέλιξη, διαπίστωσε ότι ο Βασιλόπουλος και η παρέα του:


«συμφώνησαν να υπάρχει μηχανισμός ανάσχεσης της ανεξέλεγκτης μείωσης των μισθών»
 και ότι
 «οι εργαζόμενοι συζητούν θετικά μια λελογισμένη μείωση μισθών».


Η λεζάντα στο θέμα έγραφε: «10% μείωση μισθών ζητούν οι έμποροι, 15% μείωση ζητά η Κομισιόν».
 Αρα ;
 Νίκη !


Σ’ αυτήν την περίπτωση, ούτε καν η γνωστή βρεγμένη σανίδα δεν είναι αποτελεσματική!


Κεντρικός φορέας του οπορτουνισμού ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή ο φορέας που μεταφέρει την ιδεολογία της αστικής τάξης στο εσωτερικό του εργατικού κινήματος, αργά ή γρήγορα θα έπρεπε να παίξει με καταλυτικό τρόπο το ρόλο του. 


Ενα ρόλο που δεν περιορίζεται στο φρενάρισμα των οικονομικών διεκδικήσεων των εργαζομένων, αλλά έχει αποστολή να πείσει την εργατική τάξη ότι έχει κοινό συμφέρον με τους καπιταλιστές, ότι πρέπει να τα βρει μαζί τους – ειδικά στον καιρό της κρίσης, ότι τελικά το πρόβλημα δεν είναι αυτές καθαυτές οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής, αλλά η δημοκρατική τους διαχείριση, έτσι που όπως έμπρακτα έδειξε ο συνδικαλιστής τους, να θεωρείται νίκη για τους εργάτες, όταν αντί να τους σφάξουν με τον μπαλτά, οι καπιταλιστές χρησιμοποιούν βαμβάκι.


Το γεγονός ότι μια τέτοιου τύπου παρέμβαση του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα των συμβάσεων καταγράφεται σε μια στιγμή που στο εργατικό κίνημα κρίνεται το αν θα γίνει ένα άλμα μπροστά ή θα υπάρξει παράδοση άνευ όρων στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, αναδεικνύει σε ζήτημα πρώτης γραμμής την ένταση της πάλης με τον οπορτουνισμό, ακριβώς έτσι όπως πρέπει να αντιμετωπίζεται κάθε «πέμπτη φάλαγγα».


Η μάχη που έχει μπροστά η εργατική τάξη δεν αφορά μόνο στους συσχετισμούς μέσα στη Βουλή, αλλά κύρια στους συσχετισμούς μέσα στο κίνημα, ώστε να είναι ισχυρότερη η ταξική θέση για την επόμενη μέρα. Απ’ αυτή τη σκοπιά η και εκλογική συντριβή του οπορτουνισμού είναι ενίσχυση του ταξικού πόλου στη μάχη με τον αντίπαλο, τα μονοπώλια και την πολιτική τους εξουσία. Οι εκλογές στη συγκεκριμένη φάση της καπιταλιστικής κρίσης βοηθούν στο να αναδειχθεί ακόμα πιο καθαρά το ποιος με ποιον. Οταν οι οπορτουνιστές καθαρά πια αξιώνουν να υποταχτεί το εργατικό κίνημα στις επιδιώξεις του κεφαλαίου, κι εδώ, όπως στη Γαλλία, για τους εργάτες,


 η συσπείρωση στη γραμμή του ΚΚΕ για την ανατροπή είναι μονόδρομος.


όμα και για τους εξωγήινους.

ΕΙΝΑΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΣΧΕΤΟΣ Η ΨΕΥΤΗΣ;


ΕΙΝΑΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΣΧΕΤΟΣ Η ΨΕΥΤΗΣ; 




Οι νόμοι 3231/2004 και 3636/2008, είναι αυτοί που καθορίζουν τον τρόπο που γίνονται οι εκλογές. Ο «εκλογικός νόμος» δηλαδή. Είναι δυνατόν ένα αρχηγός κόμματος να πηγαίνει το κόμμα του για εκλογές και να μην έχει διαβάσει αυτούς τους νόμους;  (Eδώ θα μου πείτε ο Χρυσοχοϊδης δε διάβασε το μνημόνιο πριν το ψηφίσει). Γιατί το λέω αυτό και για ποιόν; 


Τσίπρας: «Να μην δώσουμε το μπόνους των 50 εδρών στον κ. Σαμαρά ... Δεν μιλάμε μονάχα για μια δυνατότητα μετεκλογικής συνεργασίας αλλά και για την ανάγκη να υπάρξει κοινή εκλογική κάθοδος, δεδομένου ότι ο καλπονοθευτικός νόμος δίνει μπόνους 50 έδρες στο πρώτο κόμμα και λέμε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να χαρίσουμε αυτές τις 50 έδρες στον κ. Σαμαρά». Από δηλώσεις και συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα. 


Είπε ακόμα και το περιβόητο για τις μονοεδρικές: «Προτείνουμε, λοιπόν, ανοιχτά την προεκλογική συνεργασία της αριστεράς στις μονοεδρικές περιφέρειες. Είναι οκτώ έδρες .... Ας μην τις χαρίσουμε ούτε στο ΠΑΣΟΚ ούτε στη ΝΔ. Μια σύμπραξη, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ, Οικολόγων στις μονοεδρικές μπορεί να είναι πρώτη δύναμη στις μονοεδρικές και να αφαιρέσουν έστω οκτώ έδρες από τα κόμματα του μνημονίου». 


Να τι λέει ο εκλογικός νόμος γι' αυτά: «Άρθρο 1. Καθορισμός εδρών: 1. Για τον καθορισμό των εδρών που δικαιούται κάθε εκλογικός σχηματισμός, το σύνολο των ψήφων που συγκέντρωσε στην Επικράτεια πολλαπλασιάζεται με τον αριθμό 250. Το γινόμενο τους διαιρείται με το άθροισμα των έγκυρων ψηφοδελτίων που συγκέντρωσαν στην Επικράτεια όσοι σχηματισμοί συμμετέχουν στην κατανομή των εδρών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5. Οι έδρες που δικαιούται κάθε σχηματισμός στην Επικράτεια είναι το ακέραιο μέρος του πηλίκου της διαίρεσης. Αν το άθροισμα των ως άνω ακέραιων μερών των πηλίκων υπολείπεται του αριθμού 250, τότε παραχωρείται, κατά σειρά, ανά μία έδρα και ως τη συμπλήρωση αυτού του αριθμού στους σχηματισμούς, των οποίων τα πηλίκα εμφανίζουν τα μεγαλύτερα δεκαδικά υπόλοιπα». 
«2.α. Στο αυτοτελές Κόμμα, που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό έγκυρων ψηφοδελτίων στο σύνολο της Επικράτειας, παραχωρούνται, επιπλέον των εδρών που λαμβάνει, σύμφωνα με την παράγραφο 1, πενήντα (50) ακόμη έδρες, οι οποίες προέρχονται από εκλογικές περιφέρειες στις οποίες έχουν παραμείνει αδιάθετες έδρες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 8. Η επιπλέον παραχώρηση πενήντα (50) εδρών γίνεται, επίσης, σε συνασπισμό συνεργαζόμενων Κομμάτων, εφόσον ο μέσος όρος της δύναμης των Κομμάτων, που τον απαρτίζουν, είναι μεγαλύτερος από τη δύναμη του αυτοτελούς Κόμματος, που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό έγκυρων ψηφοδελτίων. Ο μέσος όρος προκύπτει από τη διαίρεση του ποσοστού που έλαβε ο ανωτέρω συνασπισμός δια του αριθμού των Κομμάτων που τον αποτελούν».


Με δυό λόγια, όποιος ξέρει λίγα Ελληνικά και λίγα μαθηματικά καταλαβαίνει ότι:


1. Για να πάρει η «ενότητα» τις 50 έδρες πρέπει μέσος όρος του ποσοστού του κάθε κόμματος που αποτελεί το «συνασπισμό» κομμάτων να είναι πιο μεγάλο απ΄ το ποσοστό της ΝΔ ή όποιου κόμματος έρθει πρώτο. Δηλαδή πρέπει πρακτικά κάποιο απ΄ τα κόμματα που ασποτελούν το «συνασπισμό» να είναι... «πρώτο κόμμα». Το ένα χωριστό κόμμα κι όχι το άθροισμα. 


2. Το σύνολο των εδρών που παίρνει κάθε κόμμα βγαίνει από το πανελλαδικό του ποσοστό κι απ΄ τον πανελλαδικό αριθμό των ψήφων που πήρε. Επομένως είτε πάρεις τις μονοεδρικές είτε όχι, το άθροισμα των εδρών σου στη βουλή δεν αλλάζει. Αν πάρεις κάποια μονοεδρική τη χάνεις από αλλού ώστε το άθροισμα να είναι το ίδιο.


Λοιπόν; Τελικά ο Τσίπρας είναι άσχετος, ανίδεος, αφελής ή απλώς είναι ... ψεύτης; Το κύριο όμως είναι άλλο:


ΠΟΙΟΣ ΜΑΣ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ:


Αυτός που παντού στο εργατικό κίνημα συνεργάζεται με τις δυνάμεις της ΠΑΣΚ και της ΔΑΚΕ ενάντια στο ΠΑΜΕ (μάλιστα συχνά συμμετέχει και στις νοθείες). Πρόσφατα παραδείγματα έχουμε στα συνέδρια του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας, της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών, του Εργατικού Κέντρου Μεσολογγίου, του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαΐδος, του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας, της Ομοσπονδίας Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων – Ποτών, της Ομοσπονδίας Φαρμάκου, της ΠΟΕΔΗΝ, της ΠΟΕ-ΟΤΑ και άλλα πολλά.


Αυτός που πριν λίγο καιρό στο Εργατικό Κέντρο Βόλου απέρριψε (μαζί με την ΠΑΣΚ και τη ΔΑΚΕ) την πρόταση για απεργία συμπαράστασης στους Χαλυβουργούς. 


Αυτοί που πάντα στις συνεδριάσεις ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ αναλαμβάνουν να «απαντήσουν» στις προτάσεις των δυνάμεων του ΠΑΜΕ για λογαριαμό των ηγεσιών των δύο συνομοσπονδιών (στις οποίες ηγεσίες δικαιωματικά  ανήκουν και γι΄ αυτό και τις εκπροσωπούν επάξια και στις τηλεοράσεις). 


Αυτοί που στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων έλεγαν: «Προκειμένου να εξασφαλίσουμε τις θέσεις εργασίας είμαστε διατεθειμένοι να δεχτούμε και κάποιες μειώσεις στους μισθούς».


Αυτοί που στα σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης είχαν στο κοινό τους ψηφοδέλτιο (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ) σαν κύριο επιχείρημα, το επιχείρημα των εφοπλιστών: «Το ΠΑΜΕ διώχνει τις δουλειές απ΄ τη ζώνη, γιατί έχει επιβάλλει και συνεχίζει να ζητά μεγάλα μεροκάματα».


Αυτός που στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές συνεργάστηκε με τις δυνάμεις του δικομματισμού ακόμα και του ΛΑΟΣ σε δεκάδες δήμους, ιδιαίτερα εκεί που «έπρεπε»το σύστημα να ξεφωρτωθεί ή να αντιμετωπίσει του κομμουνιστές υποψήφιους. 


Αλήθεια ... η μια απο τις περίφημες μονοεδρικές είναι η Σάμος - Ικαρία. Πως το φαντάζονται; Θα πάνε τώρα στις δυνάμεις τους εκεί να μιλάνε για ενότητα, όταν πριν από ένα χρόνο αυτοί οι ίδιοι έκαναν σύμπραξη με ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ για να «δώξουν το ΚΚΕ απ΄ το Δήμο» - όπως διαφήμιζε κι ο εκπρόσωπος τύπου του συνδιασμού τους και βουλευτής του ΛΑΟΣ, Αϊβαλιώτης; 


Αυτοί που στις αποφάσεις των συνεδρίων τους λένε: «Απορρίπτει (σ.σ. ο ΣΥΝ) κάθε λογική συμπληρωματικότητας απέναντι στο ΚΚΕ που οδηγούν σε απόψεις περί στρατηγικής συνάντησης με το Κ.Κ.Ε. και δημιουργίας ενός "ενιαίου πόλου της Αριστεράς». (3ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΥΝ).


Αυτός που σε δήλωσή του στην εφημερίδα «ΕΠΟΧΗ» αποκαλύπτει το στόχο του όσο αφορά το ΚΚΕ και λέει: «Για να αλλάξει το ΚΚΕ στρατηγική πρέπει να ηττηθεί πολιτικά». 


Αυτός που στην ίδια συνέντευξη, προσπαθεί να δικαιολογήσει την πολιτική του του «όπου φυσάει ο άνεμος» και λέει (πάλι για το ΚΚΕ): «πιστεύω ότι δεν υπάρχει αλύγιστο κλαρί, γιατί τα αλύγιστα κλαρία σπάνε όταν φυσάει ο άνεμος».


Aυτός που σε ομιλία του στη Ν. Σμύρνη είπε: «Η πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ διαλύει την κοινωνία». 


Μιλά για ενότητα αυτό το κόμμα που έχει προκαλέσει διαχρονικά όλες τις διασπάσεις.


Μιλά για ενότητα αυτός ο σχηματισμός που πάντα επικαλείται την ενότητα ένα μήνα πριν τις εκλογές και αμέσως μετά ξεκινά τις καρεκλομαχίες και τις διασπάσεις. Το κόμμα που ήταν ένα τον Οκτώβρη του 2009 (στις εκλογές), αλλά τώρα είναι τρία ή και τέσσερα.


Το κόμμα της «κινούμενης άμμου», όπου ψηφίζεις Λαφαζάνη και σου βγαίνει Ψαριανός; To κόμμα-συνασπισμός όπου η μια «συνιστώσα», δε ξέρει τι θα ψηφίσει η άλλη;  


Αυτοί, που έχουν αποστασιοποιηθεί από κάθε ταξική θέση, με αποτέλεσμα να μην έχουμε όχι ... κοινές, αλλά ούτε καν κοντινές απόψεις για θέματα της καθημερινότητας. Πάρτε για παράδειγμα: Τι «κοινό» μπορούμε να πούμε για τα ναρκωτικά, όταν εμείς λέμε «Όχι σε όλα τα ναρκωτικά» κι αυτοί είναι υπέρ της νομιμοποίησής τους; Τι θα κάνουμε μαζί στη διαδήλωση όταν οι αναρχοφασίστες μπαχαλάκηδες προβοκάτορες θα συνεχίσουν να βρίσκουν ομπρέλλα προστασίας στις συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, για να επιτίθενται στις δικές μας; Τι θα πούμε για τις Μ.Κ.Ο. που αλωνίζουν στους δήμους και στα σχολεία, με τις ευλογίες του ΣΥΝ και των δήμων που ελέγχει; 


Αυτοί που ακόμα και σήμερα μιλάνε για «κατοχή» της χώρας, απ΄ την Τρόϊκα (δηλαδή κι απ΄ την ΕΕ), αθωώνωντας έτσι τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και τη ντόπια πλουτοκρατία. Αλλά ταυτόχρονα μιλάνε για «Επανίδρυση της Ε.Ε.» ή για ένα «Νέο Μάαστριχτ». Σα να λέμε στόχος τους είναι να αλλάξει χαρακτήρα ... ο «κατακτητής». Σα να έλεγε δηλαδή το ΕΑΜ: «τα ΕΣ-ΕΣ να γίνουν ανθρώπινα», όπως ζητά σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ «Ευρώπη των λαών», «Καπιταλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο», ή «Επαναδιαπραγμάτευση του χρέους» κλπ.


Aυτοί που μιλούσαν και μιλάνε για «νόμιμο» και «παράνομο χρέος» και πρότειναν τη δημιουργία «επιτροπής λογιστικού ελέγχου του δημόσιου χρέους». Αυτοί που πανηγύρισαν κιόλας όταν δημιουργήθηκε στη Βουλή. Λες και υπάρχει και χρέος που πρέπει να πληρώσουμε. Λες και το χρέος δημιουργήθηκε από ... λογιστικό σφάλμα.

«ΤΗ ΜΠΑΛΑ ΣΤΗΝ ΕΞΕΔΡΑ» ...  Ή ...  «ΑΛΛΑ  ΛΟΓΙΑ Ν΄ ΑΓΑΠΙΟΜΑΣΤΕ».


Σήμερα είναι προεκλογική περίοδος. Κι είναι καιρός ο κόσμος να αποφασίσει με πολιτικά κριτήρια, για το ποιός έχει δίκιο, ποιός είπε την αλήθεια, ποιανού η πολιτική δικαιώθηκε, ποιός στάθηκε στην πρώτη γραμμή των αγώνων, ποιός δίνει εγγυήσεις για το αύριο, ποιός έχει ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ. 


Ναι. Και ρεαλιστική (Όχι σαν τις ιδεοληψίες περί ανθρώπινου καπιταλισμού και μετάλλαξης της Ε.Ε.). 
Και πρόταση (καθαρή και ξάστερη: ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ - ΕΞΟΔΟΣ ΑΠ΄ ΤΗΝ Ε.Ε. - ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΜΟΝΟΠΩΛΙΩΝ - ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ).
Και εξουσίας. (Όχι διακυβέρνησης, Εξουσίας του λαού. Οικονομίας του λαού). 


Αυτά όλα τα περί «ενότητας» είναι «Άλλα λόγια ν΄ αγαπιόμαστε». Είναι υπεκφυγές. Επειδή δεν μπορούν να αντιπαρατεθούν στην ουσία  των πολιτικών θέσεων, καταφεύγουν σε τεχνάσματα σαν αυτά με τις «50 έδρες», τις «μονοεδρικές», την «ενότητα» και ότι άλλο σκεφτούν μέχρι τις εκλογές. Έτσι και το σύστημα και ο ΣΥΡΙΖΑ, μας φλομώνουν κάθε μέρα με «επιχειρήματα της μιας μέρας», τα οποία μέχρι να συζητηθούν και να απαντηθούν (δεν είναι άλλωστε και δύσκολο να απαντηθούν) έχουν «ρίξει» στην «πιάτσα» το επόμενο, ώστε να μη προλαβαίνουμε. Κι όπως έλεγε κι ο Γκαίμπελς ... «κάτι θα μείνει στο τέλος» σε κάποια μυαλά αφελών. Κι ότι πιάσουνε. Γι' αυτό κιόλας είναι τα χαιδεμένα παιδιά των καναλιών. Γιατί η πολιτική τους κι η προπαγάνδα τους είναι μέρος της επίσημης προπαγάνδας του συστήματος ενάντια στο ΚΚΕ και στο ταξικό κίνημα. Και γι΄ αυτό ακριβώς τους πολεμάμε. Επειδή είμαι μέρος του συστήματος και του προβλήματος που έχει ο λαός.

Το κίνημα θα κρίνει τις εξελίξεις



Το κίνημα θα κρίνει τις εξελίξεις
-- Αρκετοί στην Ελλάδα υποστηρίζουν ότι ενδεχόμενη επικράτηση του Ολάντ στις γαλλικές προεδρικές εκλογές θα επιδράσει θετικά σε αλλαγές υπέρ των λαών σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα. Ενα σχόλιο.
-- Τώρα, αφελείς είναι ή θεωρούν τον ελληνικό λαό αφελή; Αυτά τα ακούσαμε κι όταν κέρδισε ο Σρέντερ με τον κ. Φίσερ, τα ίδια έλεγαν όταν νίκησε ο Ζοσπέν, και τα ίδια τώρα λένε αν νικήσει ο Ολάντ. Πρόκειται για νέα εξαπάτηση του λαού. Να ξεκαθαρίσω το εξής πράγμα. Ο ίδιος ο Ολάντ έδωσε συνέντευξη στη «ΜΟΝΤ» και σε κάποια άλλη εφημερίδα και ξεκαθάρισε τι εννοεί αναδιαπραγμάτευση. Ξεκαθάρισε ότι γι' αυτόν αναδιαπραγμάτευση είναι οι γαλλικοί επιχειρηματικοί όμιλοι να αποκτήσουν μια πιο πλεονεκτική θέση στο πλαίσιο της ΕΕ, θέλει τη Γαλλία χαλίφη στη θέση του χαλίφη, δηλαδή στη θέση της Γερμανίας.
Πρόκειται για ένα κόμμα και έναν πολιτικό ευρωατλαντιστή μέχρι το μεδούλι. Δεν σκέφτηκε καθόλου ούτε τους ανέργους στην Ελλάδα, ούτε το λαϊκό κίνημα στην Ελλάδα, διαπραγματεύεται τη θέση της Γαλλίας μέσα στην ΕΕ για λογαριασμό της γαλλικής αστικής τάξης.
Κοιτάξτε, τα λένε για ψηφοθηρία. Βεβαίως και εμείς ζητάμε ψήφους, αλλά λέγοντας τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη, δεν κρύβουμε τίποτα ούτε για την αντεπίθεση, ούτε για τη ρήξη, ούτε για την ανατροπή, ούτε για την πάλη για την εξουσία. Δεν κρύβουμε τίποτα και ο άλλος ξέρει τι ψηφίζει. Εδώ λοιπόν, όπως άκουσα και τον κ. Τσίπρα, περιμένουν στο δεύτερο γύρο να ψηφίσει το κόμμα της αριστεράς και δεν ξέρω ποιοι άλλοι τον Ολάντ, για να βγει. Σκεφτείτε πόσο υψηλό κύρος έχει η σοσιαλδημοκρατία στη Γαλλία, που ύστερα από δέκα χρόνια πολιτικής Σαρκοζί χρειάζεται να πάρει όλη την αντιπολίτευση μαζί του, μέχρι και τον Σιράκ, για να βγει ο Ολάντ!
Ετσι θα κάνουμε και στην Ελλάδα; Να παρακαλάμε δηλαδή τον Καρατζαφέρη ή τον Καμμένο να ψηφίσει Τσίπρα ή ΚΚΕ; Εμείς τέτοιες εξελίξεις τις θεωρούμε αρνητικές.
Θα υπάρξουν εξελίξεις στη Γαλλία και σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Αυτές θα εξαρτηθούν απ' τον προσανατολισμό του εργατικού κινήματος και των συμμάχων τους. Σκεφτείτε τώρα θα γείρει την πλάστιγγα υπέρ του Ολάντ ο Σιράκ. Εγινε σοσιαλιστής ο Σιράκ. Αυτές είναι οι εξελίξεις. Αυτό είναι το καινούριο σκηνικό. Ο Μελανσόν από κομμουνιστής έγινε τροτσκιστής, μετά έγινε υπουργός του σοσιαλιστικού κόμματος, τώρα έχει γίνει αριστερός.
Ολες αυτές οι μεταμορφώσεις θεωρούνται ανανέωση, των ίδιων προσώπων. Τέτοιες μεταμορφώσεις θα δούμε και στην Ελλάδα. Πόσοι βουλευτές πήγαν σε άλλα κόμματα για να ξαναβγούν βουλευτές γιατί δεν είχαν πρόβλημα αρχής, θα γίνουν οι ιμάντες της ανασύνθεσης του πολιτικού σκηνικού σε βάρος του λαού.

Είναι «αντισυστημική» η «Χρυσή Αυγή»;


Είναι «αντισυστημική» η «Χρυσή Αυγή»;
-- Τι κρύβεται πίσω από την αυτοπροβολή της «Χρυσής Αυγής» ως αντισυστημικής δύναμης;
Αξίζει να δούμε μερικά από τα προεκλογικά τους συνθήματα που επιβεβαιώνουν ότι όχι μόνο δεν είναι αντισυστημική δύναμη, αλλά ίσα ίσα είναι κομμάτι του ίδιου αστικού πολιτικού συστήματος, χρήσιμο, αφού η ύπουλη προπαγάνδα της καλλιεργεί συγχύσεις ως προς τους πραγματικούς της σκοπούς και το τι πολιτικά πρεσβεύει.
Λένε: «Γύρισε την πλάτη σου στο σάπιο κατεστημένο». Είναι παγίδα. Τι εννοούν κατεστημένο; Την ιδιοκτησία των μεγαλοεπιχειρηματιών ή την πολιτική που τους υπηρετεί; Μήπως αμφισβητούν το αστικό πολιτικό σύστημα; Δε λένε συγκεκριμένα. Θέλουν να θολώσουν τα νερά και τέτοιες τοποθετήσεις είναι απάτη. Οι ίδιοι καλούν το λαό να γυρίσει την πλάτη στους «πολιτικούς της διαφθοράς», στους «ψευτοπατριώτες», στους«νταβατζήδες», στους «διεθνείς τοκογλύφους»«στη φαυλοκρατία» και την«οικογενειοκρατία», όπως αναφέρουν σε προεκλογικό τους υλικό. Γιατί μιλά για αυτό το «κατεστημένο»; Είναι η επικίνδυνη άποψη που εκφράστηκε και στις «πλατείες» με το σύνθημα «οι 300 στο Γουδή», τσουβαλιάζοντας όλα τα κόμματα. Δηλαδή, στην ίδια ζυγαριά τα αστικά κόμματα και το ΚΚΕ. Είναι αντίληψη που καθόλου δε βλάπτει ούτε τα αστικά κόμματα, πολύ περισσότερο τους αστούς, αφού μπορεί να εκτονώνει τη δυσαρέσκεια λαϊκών τμημάτων από την αντιλαϊκή πολιτική σε αδιέξοδη για τα ίδια κανάλια, αφού δεν αμφισβητεί την ιδιοκτησία των μεγαλοεπιχειρηματιών και την εξουσία τους.
Λένε: «Οχι στο μνημόνιο της υποταγής». «Οχι στους πολιτικούς της διαφθοράς». «Οχι στους ψευτοπατριώτες». «Θα επιτρέψεις η γενιά σου να γίνει δούλος των τοκογλύφων;» «Λέω ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΞΕΝΗ ΚΑΤΟΧΗ της Τρόικα, των διεθνών τοκογλύφων και του σιωνιστικού κεφαλαίου». Αρα προβάλλει ως διέξοδο μια κυβέρνηση που θα ενδιαφέρεται για το «έθνος και την πατρίδα» και όχι για το λαό. Μόνο που αυτό το έθνος και αυτή η πατρίδα είναι των αστών και της εκμετάλλευσης. Και πάει πολύ, οι απόγονοι αυτών που συνεργάστηκαν στην κατοχή με τους Γερμανούς, να κάνουν τάχα «αντικατοχικό και αντιγερμανικό αγώνα». Είναι εντυπωσιακή η ταύτιση των εκτιμήσεων - προπαγανδιστικών θέσεων της «Χρυσής Αυγής» στη σημερινή συγκυρία της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης με τις «εθνικο-πατριωτικές» θέσεις διαφόρων πολιτικών δυνάμεων, όπως η «Σπίθα», η «ΕΛ.ΛΑ.Δ.Α.» των Θεοδωράκη και άλλων, το ΕΠΑΜ του Καζάκη, οι «Ανεξάρτητοι Ελληνες» του Καμμένου, ο ΛΑ.Ο.Σ. που μιλούν για πολιτικές ηγεσίες που πρόδωσαν την Ελλάδα στους ξένους. Αυτή η «εθνικοπατριωτική» αντίληψη και φρασεολογία (αντιμνημονιακά σχήματα, θέσεις περί «κατοχής» κ.λπ.), αποτελεί αντίληψη της «Χρυσής Αυγής». Οπως και η επιλογή άλλων ιμπεριαλιστών συμμάχων όπως η Ρωσία, η Κίνα, κλπ.
Ενα από τα συνθήματά τους είναι: «Γιατί θα ψηφίσω Χρυσή Αυγή: Για να περιοριστούν τα υπερκέρδη των "νταβατζήδων" και να ανασάνει επιτέλους ο λαός». Ποιους εννοεί «νταβατζήδες»; Δεν το ξεκαθαρίζει. Πάλι για να δημιουργήσει σκόπιμα συγχύσεις. Βεβαίως, δεν εννοεί τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Η θέση της στην απεργία της «Χαλυβουργίας», ιδιαίτερα στο Βόλο που έδρασε ως πέμπτη φάλαγγα του Μάνεση και με ανακοίνωσή της καλούσε τους εργάτες να σκύψουν το κεφάλι να δουλεύουν με τους όρους του εργοδότη γιατί υπάρχει κρίση και θα χάσουν τη δουλειά τους και να μη συμμετάσχουν στην απεργία, αποκαλύπτει φιλοεργοδοτική πολιτική. Εννοεί τους «τοκογλύφους», που λέει παραπάνω; Και εδώ, βεβαίως, δεν εναντιώνεται στις τράπεζες γενικά, αλλά στις τοκογλυφικές τράπεζες που δανείζουν το κράτος, καλλιεργώντας αυταπάτες ότι υπάρχουν καλές και κακές τράπεζες. Ετσι επιδιώκουν να εμφανίσουν αντι-πλουτοκρατική συνθηματολογία για να παγιδέψουν λαϊκά στρώματα.
Λένε ακόμη: «Γιατί θα ψηφίσω Χρυσή Αυγή: "Για να ανήκει η Ελλάδα στους Ελληνες!"».Κάποτε το έλεγε το ΠΑΣΟΚ. Εδώ επίσης ταυτίζουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων και του λαού. Και ενώ αναζητούν άλλες συμμαχίες με άλλα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη, συμμαχίες για τους μεγαλοεπιχειρηματίες, συσκοτίζουν αυτό το γεγονός, δηλαδή ότι υπηρετεί η πολιτική τους το κεφάλαιο, για να χειραγωγήσουν λαϊκές δυνάμεις στη σαπίλα του καπιταλισμού, στην εκμετάλλευση. Είναι δύναμη αντιδραστική που θα κάνει τα πάντα και με κάθε μέσο για τη σωτηρία του κεφαλαίου ενάντια στους εργάτες, στο λαό.

«ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ» Κόμμα των εφοπλιστών και των επιχειρηματιών


«ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ»
Κόμμα των εφοπλιστών και των επιχειρηματιών

Αποκαλυπτικό το πρόγραμμά του που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα


Ενα βαθιά αντιδραστικό πρόγραμμα με φιλομονοπωλιακές ανατροπές που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, κρύβεται πίσω από τον κούφιο «αντιμνημονιακό» λόγο του κόμματος «Ανεξάρτητοι Ελληνες». Το πρόγραμμα, που παρουσιάστηκε χτες, είναι ένας ύμνος «στην ανταγωνιστικότητα και την υγιή ανάπτυξη».


Από την αρχή ξεκαθαρίζεται ότι «οι δημόσιες επιχειρήσεις θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια» και προτείνεται η ίδρυση της «Νέας Ελληνικής Επενδυτικής Τράπεζας», η οποία μεταξύ άλλων θα έχει ως αποστολή τη χρηματοδότηση των εξαγωγικών δραστηριοτήτων των ελληνικών επιχειρήσεων και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.


Προτείνεται η φορολογική αμνηστία όλων των κεφαλαίων που θα έρθουν στην Ελλάδα από το εξωτερικό (το ζητάει και ο ΛΑ.Ο.Σ.) και η «αποποινικοποίηση της επιχειρηματικότητας με νομοθετικές ρυθμίσεις». Τέτοιες είναι η «προσαρμογή της ισχύουσας ποινικής νομοθεσίας περί εργατικών διαφορών και οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία», η έμμεση δηλαδή απαλλαγή των εργοδοτών από υποχρεώσεις τους στους εργαζόμενους και τα ασφαλιστικά ταμεία.


Το κόμμα του Π. Καμμένου ζητάει την κατάργηση της μονιμότητας για τους νεοεισερχόμενος δημόσιους υπάλληλους, ενώ δείχνει ιδιαίτερη φροντίδα για τους εφοπλιστές, ζητώντας «άμεση μείωση του κόστους διατήρησης της ελληνικής σημαίας» και χορήγηση κινήτρων για την εγγραφή στο ελληνικό νηολόγιο. Ο ίδιος άλλωστε έχει να επιδείξει έργο στην υπηρεσία των εφοπλιστών, έχοντας διατελέσει υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας.


Επίσης απευθύνει πρόσκληση στους εφοπλιστές για μεταφορά των δραστηριοτήτων τους στην Ελλάδα, με στόχο τη δημιουργία «ελληνικής ναυτιλιακής πόλης» όπου το δημόσιο θα δώσει δωρεάν στους εφοπλιστές για 99 χρόνια τα σχετικά οικόπεδα και θα συμμετάσχει κατά 40% στο κόστος κατασκευής των απαραίτητων υποδομών. Και σαν να μην έφταναν αυτά, οι «Ανεξάρτητοι Ελληνες» προτείνουν και το ξεπούλημα δημόσιων υποδομών αφού ζητάνε την «μακροχρόνια μίσθωση λιμένων και ναυπηγείων».


Ο Π. Καμμένος ζητάει επίσης μείωση της φορολογίας εισοδήματος των Νομικών Προσώπων (δηλαδή των επιχειρήσεων), καθώς και την κατάργηση της φορολόγησης της επιχειρηματικής αμοιβής και των μερισμάτων. Τα δωράκια στους επιχειρηματίες δεν σταματάνε εδώ, αφού προτείνεται η «άμεση μείωση κατά 10% των εργοδοτικών εισφορών με αντίστοιχη μείωση του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων» και η θέσπιση αφορολόγητου μέχρι πέντε χρόνια για επενδύσεις που θα κάνουν ξένοι στην Ελλάδα και μετά να ισχύουν μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές.

Σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ η μερίδα του λέοντος


ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ η μερίδα του λέοντος

Εκδόθηκε η σχετική υπουργική απόφαση μετά τη χτεσινή πρώτη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής Εκλογών


Σε ραδιοτηλεοπτικό σόου για την προβολή του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ θα εξελιχθεί η προεκλογική περίοδος, όπως έδειξε η πρώτη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής Εκλογών με την ηγεσία των υπουργείων Εσωτερικών και Επικρατείας. Τα δύο κόμματα απέρριψαν την πρόταση για ισότιμη προβολή όλων των κομμάτων, όπως ζήτησε το ΚΚΕ.


Αξιοποιώντας το γράμμα του νόμου, που φτιάχθηκε στα μέτρα τους, οι εκπρόσωποί τους επιδίωξαν να παραμείνει αμετάβλητο το καθεστώς το οποίο τους δίνει τη μερίδα του λέοντος στο ραδιοτηλεοπτικό χρόνο. Θυμίζουμε ότι στις εκλογές του 2009 στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ δόθηκε το 75% αυτού του χρόνου και το υπόλοιπο 25% μοιράστηκαν τα υπόλοιπα κόμματα.


Τελικά, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που εκδόθηκε χτες βράδυ από τα υπουργεία Εσωτερικών και Επικρατείας, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ παίρνουν το 66,66% του ραδιοτηλεοπτικού χρόνου και το υπόλοιπο 33,33% μοιράζεται στα άλλα κόμματα της Βουλής, με τη διευθέτηση ότι τα κόμματα που η κοινοβουλευτική τους δύναμη προέρχεται από εκλογές θα πάρουν περισσότερο ραδιοτηλεοπτικό χρόνο από το χρόνο που θα δοθεί στα κοινοβουλευτικά κόμματα των οποίων η δύναμη στη Βουλή προέκυψε από ενδοκοινοβουλευτικές ανακατατάξεις.


Αναλυτικότερα ο ραδιοτηλεοπτικός χρόνος, βάσει της υπουργικής απόφασης, μοιράζεται ως εξής: ΠΑΣΟΚ 33,33%, ΝΔ 33,33%, ΚΚΕ 8,40%, ΛΑ.Ο.Σ. 6,27%, ΣΥΡΙΖΑ 5,12%, Ανεξάρτητοι Ελληνες 3,35%, ΔΗΜΑΡ 3,35%, Κοινωνική Συμφωνία 2,68%, Δημοκρατική Συμμαχία 1,34% και Οικολόγοι - Πράσινοι 2,82%.


Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής Εκλογών τέθηκαν επίσης ζητήματα όπως το ύψος των εκλογικών δαπανών των υποψηφίων βουλευτών, η εκλογική χρηματοδότηση των κομμάτων, καθώς και παροχές και διευκολύνσεις που συνυπολογίζονται στις εκλογικές δαπάνες. Το υπουργείο Εσωτερικών με ανακοίνωσή του διασαφήνισε ότι «για τα θέματα αυτά θα εφαρμοσθεί η ισχύουσα νομοθεσία».


Σε δήλωσή του μετά το τέλος της συνεδρίασης της Επιτροπής, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος τόνισε: «Βάλαμε με επιτακτικότητα το ζήτημα της ισότητας όλων των κομμάτων. Η κύρια προβολή, όπως ξέρετε, γίνεται μέσα από τα δελτία ειδήσεων και δευτερευόντως από τον δωρεάν ραδιοτηλεοπτικό χρόνο. Τα δύο μεγάλα κόμματα δεν ήθελαν να αλλάξει τίποτα. Το υπουργείο επικαλείται το νόμο. Βάσει του νόμου, τα μικρότερα κόμματα που σήμερα είναι πιο πολλά θα έχουν λιγότερο χρόνο απ' ό,τι είχαν σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Μ' αυτά τα δεδομένα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θα συνεχίσουν το ίδιο βιολί, μονοπωλώντας τον ραδιοτηλεοπτικό προεκλογικό χρόνο. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να σπάσει αυτή η κατάσταση».

ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ Με εμπόριο ελπίδας σέρνει το λαό στην ηττοπάθεια


ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Με εμπόριο ελπίδας σέρνει το λαό στην ηττοπάθεια

Τάζει τα πάντα και στο διά ταύτα λέει ότι θα τα διαπραγματευτεί με την τρόικα


Κ
ατά το «είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα», ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε χτες βράδυ, μιλώντας στο Ιλιον, το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ για εμπόριο ελπίδων, κάτι που έκανε ο ίδιος λίγα λεπτά αργότερα. Αποδεικνύοντας ότι για το λαό ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμεί κανέναν άλλο ρόλο πέραν αυτού του ψηφοφόρου, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε πως στις «7 Μάη θα είναι αργά» αν στις 6 δεν αναδειχτεί το κόμμα του κυβέρνηση!




Και υποσχέθηκε εκ του ασφαλούς σχεδόν τα πάντα: Καταγγελία της δανειακής σύμβασης και του μνημονίου, αποκατάσταση μισθών και συντάξεων, αύξηση και επέκταση του επιδόματος ανεργίας, σίτιση στα σχολεία, υπηρεσίες υγείας χωρίς καμία επιβάρυνση σε όλους, ρύθμιση δανείων υπερχρεωμένων νοικοκυριών, μείωση τιμών και μηδενισμός του ΦΠΑ και «αναδιανομή του πλούτου».


Το «συμβόλαιο», που τάχα προτείνει η ηγεσία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στο λαό για υπογραφή, έχει ωστόσο και ψιλά γράμματα. Κι αυτά αφορούν στη διαπραγμάτευση με την ΕΕ για ένα νέο «εθνικό σχέδιο για την παραγωγική και αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας. Για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας», στο οποίο περιλαμβάνονται όλα τα παραπάνω. Εκτός του ότι αναγνωρίζει την τρόικα σαν συνομιλητή (την οποία κατά τα άλλα καταγγέλλει), ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας λίγο καιρό πριν ομολογούσε ότι «η διαπραγμάτευση δεν καταλήγει πάντα όπως θες».


Ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε την πρόταση για τράπεζες υπό δημόσιο έλεγχο. Λέγοντας ότι αυτό «σημαίνει πρακτικά ότι τελειώνει η ιστορία να αρμέγουν οι τράπεζες δημόσιο χρήμα χωρίς να βοηθάνε», δηλαδή ας το αρμέγουν, αλλά ας συνεισφέρουν χρηματοδοτώντας «μεγάλες επενδυτικές πρωτοβουλίες», πράγμα που κάνουν ούτως ή άλλως.


Ακόμα, «χορηγώντας ρευστότητα και εγγυήσεις στις μικρές επιχειρήσεις ώστε να μπορέσουν να κινηθούν». Δε διευκρίνισε με τι όρους θα δίνεται η ρευστότητα, ούτε απάντησε στο πώς οι μικρές επιχειρήσεις θα μπορέσουν να ανταποκριθούν σε πρόσθετο δανεισμό, ενώ προσπέρασε το γεγονός ότι η ρευστότητα στις μικρές επιχειρήσεις δεν ανακόπτει την αντικειμενική τάση στον καπιταλισμό για συγκέντρωση που σημαίνει λουκέτο για τις ίδιες.


Ακόμα, οι «υπό δημόσιο έλεγχο» τράπεζες κατά τον Αλ. Τσίπρα θα πρέπει να «στηρίζουν την αγροτική παραγωγή μέσα από ένα σχέδιο ριζικής ανασυγκρότησης»! Κι εδώ προσπέρασε τη στρατηγική της ΕΕ για τον αγροτικό τομέα, τους περιορισμούς που επιβάλλει, στο πλαίσιο της οποίας αγρότες και κτηνοτρόφοι οδηγούνται σε ξεκλήρισμα.


Ο Αλ. Τσίπρας, υπερασπίζοντας την καπιταλιστική ανάπτυξη, εστίασε την κριτική του στο εφεύρημα ότι αυτό που υπήρχε ήταν «στρεβλό και διεφθαρμένο» και πλάσαρε την αυταπάτη της αρμονικής συνύπαρξης «αγορών» και «κοινωνίας», ισχυριζόμενος ότι «έχει χρεοκοπήσει η αντίληψη ότι οι αγορές, ακόμα και σε βάρος του κοινωνικού κράτους, ή των εργασιακών δικαιωμάτων, θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν την ανάπτυξη της κοινωνίας».


Στριμωγμένος, τέλος, από την πολιτική κριτική του ΚΚΕ, κατέφυγε σε ασυνάρτητες κραυγές, κατηγορώντας το για «παράλογο και προσχηματικό κήρυγμα του απομονωτισμού, με επιχειρήματα στο έσχατο σκαλοπάτι της πολιτικής σοβαρότητας».
Τη συνεργασία τους με τον ΣΥΡΙΖΑ γνωστοποίησαν χτες τα στελέχη του «Αρματος Πολιτών» που διαφώνησαν με την απόφαση του Γ. Δημαρά για συνεργασία με τον Π. Καμμένο και συγκρότησαν κίνηση με το όνομα «Αλληλεγγύη». Τα ευτελή κίνητρα των συνεργασιών στον «αντιμνημονιακό» χυλό επαληθεύει η δήλωση του Γ. Δημαρά ότι είχε συμφωνήσει με τον Αλ. Τσίπρα για συνεργασία, αλλά η πρόταση δεν έγινε δεκτή απ' τον ΣΥΡΙΖΑ.

Νέο τσάκισμα μισθών και συμβάσεων μετά τις εκλογές


ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ - ΔΝΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Νέο τσάκισμα μισθών και συμβάσεων μετά τις εκλογές

Ετοιμάζουν εφιάλτη για το λαό, αν δεν τους κόψει τα πόδια στην κάλπη με πανίσχυρο ΚΚΕ




Στα χειρότερα που έρχονται, η διέξοδος είναι μια: Ισχυρό ΚΚΕ και οργανωμένος λαός για να αποκρούσει τη θύελλα, να ανοίξει δρόμο προς τα μπρος
Τ
ον εφιάλτη που ετοιμάζουν στο λαό, αν από την κάλπη δεν βγάλει τσακισμένα το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, και ταυτόχρονα πανίσχυρο του ΚΚΕ, περιγράφουν απροκάλυπτα οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί.




Στις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία (δόθηκε χτες στη δημοσιότητα) και του ΔΝΤ (παρουσιάστηκε την προηγούμενη Δευτέρα), οι αντεργατικές κατευθύνσεις αφορούν την περαιτέρω ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και το βάθεμα της εσωτερικής υποτίμησης, με νέες δραστικές μειώσεις των μισθών κατά 15% την τριετία 2012 - 2015 και πλήρη «αναθεώρηση» (βλέπε κατάργηση) της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.


Μ
εταξύ άλλων, ρίχνουν τροχιοδεικτικές βολές για μειώσεις του χρόνου της άδειας εργασίας κατά 10 ημέρες, των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, από 14 σε 12 το χρόνο, και της αποζημίωσης που καταβάλλεται για απόλυση προσωπικού. Ο σφαγιασμός των κοινωνικών δαπανών θα έχει συνέχεια, με έμφαση από το 2013 και μετά. Στα πλαίσια αυτά, ζητούν επιπλέον ανατροπές στο ρημαγμένο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, αλλά και νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων στο δημόσιο τομέα.




Ενδεικτικό είναι, ότι, σύμφωνα με το ΔΝΤ, την περίοδο 2012 - 2015, θα πρέπει να γίνουν περικοπές δαπανών ίσες με το 8,5% του ΑΕΠ, ενώ ως το 2030 το ύψος των περικοπών θα πρέπει να ανέλθει στα 24 δισ. ευρώ ή το 10,7% του ΑΕΠ.


Στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία, που παρουσίασε χτες στις Βρυξέλλες ο πρόεδρός της, Μ. Μπαρόζο, δε λείπουν αναφορές για ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, κάτι το οποίο προϋποθέτει -όπως επισημαίνουν- τη συνέχιση της πολιτικής της βαθιάς εσωτερικής υποτίμησης. Ευθέως αναφέρουν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να στοχεύει σε μείωση του ονομαστικού, ανά μονάδα «εργατικού κόστους» κατά 15% στην περίοδο 2012 - 2014!


Για λογαριασμό της κυβέρνησης και της ντόπιας πλουτοκρατίας, προαναγγέλλουν ακόμα νέες περικοπές στον κρατικό προϋπολογισμό, αλλαγές στην αγορά εργασίας, αλλά και «την κατάρτιση του χρονοδιαγράμματος για μια αναδιάρθρωση της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας για τον καθορισμό των μισθών, μέχρι το τέλος του Ιουλίου»!..


Σύμφωνα με πληροφορίες, στη νέα «σύμβαση», την οποία θα καταρτίσει μονομερώς η κυβέρνηση με νομοθετική παρέμβαση -αν δεν αποδώσει το θέατρο με τις διαβουλεύσεις ανάμεσα σε εργατοπατέρες και εργοδότες- θα προβλέπονται μειώσεις του χρόνου της άδειας κατά 10 ημέρες, της αποζημίωσης που καταβάλει ο εργοδότης για απολύσεις, αλλά και των μισθών στον ιδιωτικό τομέα από 14 σε 12.
Προσάναμμα στην «ανάπτυξη»


Αφού αναγόρευσε τους ακόμα φθηνότερους εργάτες σε βασικό μοχλό της ανάπτυξης στην Ελλάδα, η Κομισιόν συστήνει ακόμα «έλεγχο των δημόσιων οικονομικών και των εσόδων (...) εξασφάλιση της ροής των δανείων προς την πραγματική οικονομία με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε φθηνά δάνεια (...) και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ώστε να προσελκυστούν επενδυτές από το εσωτερικό και το εξωτερικό και να δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης».


Σε ό,τι αφορά τη δανειοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η Επιτροπή επιχαίρει ότι διαθέτει ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 4 δισ. ευρώ και ότι επέφερε αλλαγές στη νομοθεσία της, «προκειμένου τα κονδύλια αυτά να γίνουν περισσότερο ευέλικτα και να προσαρμοστούν στις σημερινές συνθήκες της ελληνικής οικονομίας». Τονίζει ακόμα ότι πρέπει να ενταθούν οι ιδιωτικοποιήσεις «με έμφαση στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών».


Επιβεβαιώνοντας ότι οι προτάσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ είναι αντιγραφή από τα κιτάπια της ΕΕ, η έκθεση της Κομισιόν μιλάει για «στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων» ισχυριζόμενη προκλητικά ότι το δεύτερο μνημόνιο «προστατεύει τα ευάλωτα κοινωνικά στρώματα και τους χαμηλοσυνταξιούχους, στοχεύει στη μείωση του κόστους υγειονομικής περίθαλψης, χωρίς να διακυβεύεται η ποιότητά της και προσανατολίζεται προς ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα».


Πρόκειται για πρόκληση και κοροϊδία στο λαό, που στενάζει από τις αντιδραστικές ανατροπές σε Υγεία και Πρόνοια, ενώ δε διστάζει να βγάλει τη γλώσσα και στους άνεργους, λέγοντας ότι «η Επιτροπή τονίζει ότι συνεργάζεται στενά με τις ελληνικές αρχές με σκοπό τη βοήθεια και τη στήριξή τους να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία. Ειδικότερα, η Επιτροπή τονίζει ότι προωθεί προγράμματα μαθητείας και στηρίζει περιόδους σπουδών και κατάρτισης σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ».
Η έκθεση του ΔΝΤ


Το σκηνικό της κατεδάφισης όποιας κοινωνικής κατάκτησης έχει μείνει όρθια, συμπληρώνει η έκθεση δημοσιονομικών προοπτικών του ΔΝΤ, η οποία, εκτός των άλλων θέτει θέμα νέων ανατροπών στη κοινωνική ασφάλιση και σφαγιασμό ως τη ρίζα των κοινωνικών δαπανών. Συγκεκριμένα τονίζεται ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα θα πρέπει μέχρι και το 2030 να περικοπούν δαπάνες για τη «γήρανση του πληθυσμού» ύψους 7,5 δισ. ευρώ ( 3,4% του ΑΕΠ), οι οποίες, εκτός από τα κονδύλια για τις συντάξεις, αφορούν και περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα και τις δαπάνες υγείας.


Πέραν αυτών, σύμφωνα με την έκθεση, απαιτούνται και πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα ως το 2020, 16 δισ. ευρώ (7,3% του ΑΕΠ) κυρίως από τον τομέα των δημοσίων δαπανών, καθώς θεωρούν ότι από την πλευρά των εσόδων δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης. Από τις προβλέψεις φαίνεται ότι οι μεγάλες περικοπές δαπανών θα γίνουν από το 2013 και μετά και θα έχουν ως βάση τις αποφάσεις που θα ληφθούν στην επόμενη διαβούλευση με την τρόικα.


Ειδικότερα την περίοδο 2012 - 2015 αναμένεται να γίνουν περικοπές δαπανών ίσες με το 8,5% του ΑΕΠ: Από 49,7% του ΑΕΠ το 2011, οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού προβλέπεται μειωθούν στο 41,2% από το 2015 και τα επόμενα χρόνια, κάτι που προϋποθέτει νέες μειώσεις μισθών στο δημόσιο τομέα, αλλά και νέες περικοπές των συντάξεων.


ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Οι εργοδότες στον τομέα της μεταλλουργίας στη Γερμανία πρότειναν στους εργαζομένους τους αύξηση κατά 3% στους μισθούς τους μέσα σε μια περίοδο 14 μηνών, πρόταση την οποία απέρριψε η ηγεσία του συνδικάτου IG Metall, το οποίο αξιώνει η αύξηση να φθάσει το 6,5%. Η ηγεσία ωστόσο αυτού του συνδικάτου για χρόνια συμμετέχει στους κοινωνικούς διαλόγους και έχει ευθύνη για το χτύπημα των εργατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων εδώ και χρόνια.
ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Στη βρετανική δικαιοσύνη σκέφτεται να στραφεί ο διοικητής των «ενόπλων δυνάμεων» της λιβυκής πρωτεύουσας, στέλεχος της νέας λιβυκής ηγεσίας και πρώην στέλεχος της ισλαμιστικής «αλ Κάιντα» Αμπντέλ Χακίμ Μπελχάτζ, ζητώντας την τιμωρία του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο, για το γεγονός ότι τον παρέδωσε στο καθεστώς Καντάφι, το 2004, το οποίο, όπως καταγγέλλει, τον φυλάκισε και τον βασάνισε.
ΜΑΝΑΜΑ.-- Με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου - λάμψης άνδρες των δυνάμεων καταστολής διέλυσαν εκατοντάδες διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το εκθεσιακό κέντρο όπου πραγματοποιείται η παραδοσιακή έκθεση για τη «Formula 1», που προηγείται της διεξαγωγής του Γκραν - πρι που, μέχρι στιγμής, έχει προγραμματιστεί να γίνει στο Μπαχρέιν μετά από ένα χρόνο απουσίας από εκεί λόγω της κοινωνικής αναταραχής. Η επέμβαση της αστυνομίας είχε ως αποτέλεσμα να τραπεί σε φυγή και μεγάλο μέρος των επισκεπτών της έκθεσης.
ΚΑΪΡΟ.-- Εκτός προεκλογικής μάχης για τον προεδρικό θώκο βρίσκονται οριστικά οι 10 υποψήφιοι που είχε, αρχικώς, απορρίψει η εκλογική επιτροπή, η οποία, τελικά, απέρριψε και τις εφέσεις που κατατέθηκαν. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται ο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών επί Μουμπάρακ, Ομάρ Σουλεϊμάν, και ο υποψήφιος των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων» και των πιο ακραίων σαλαφιστών. Οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» πάντως ήδη «έριξαν στη μάχη» τον «αναπληρωτή» υποψήφιο, Μουχάμαντ Μόρσι.
ΠΕΚΙΝΟ.-- Το σινικό υπουργείο Εξωτερικών πρότεινε χτες την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου μετά την ανακοίνωση της ΛΔ Κορέας ότι θα προβεί σε αντίποινα με αφορμή την καταδίκη της αποτυχημένης απόπειρας εκτόξευσης βαλλιστικού πυραύλου από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
ΑΓΚΥΡΑ.-- Θυελλώδεις άνεμοι, 120χλμ/ώρα και αμμοθύελλες πλήττουν διάφορες περιοχές της Τουρκίας, με αποτέλεσμα μέχρι στιγμής ένας άνθρωπος να έχει χάσει τη ζωή του στην περιοχή Ντενιζλί, ενώ σημαντικές είναι και οι υλικές ζημιές.
ΜΑΛΕ.-- Τον Ιούλη του 2013 θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές στις Μαλδίβες, σύμφωνα με ανακοίνωση του Προέδρου της χώρας, Μοχάμεντ Ουαχίντ, ο οποίος πήρε την εξουσία μετά από πραξικόπημα. Υπέρ των πρόωρων εκλογών, μετά το πραξικόπημα και μέχρι τέλος του χρόνου, τάχθηκαν η Ινδία, οι ΗΠΑ και η ΕΕ.

ΣΛΟΒΕΝΙΑ Δεκάδες χιλιάδες οι απεργοί δημόσιοι υπάλληλοι


ΣΛΟΒΕΝΙΑ
Δεκάδες χιλιάδες οι απεργοί δημόσιοι υπάλληλοι
ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.--
Μαζική ήταν η συμμετοχή πολλών δεκάδων χιλιάδων Σλοβένων εργαζομένων στο δημόσιο τομέα ενάντια στα σχέδια της κεντροδεξιάς κυβέρνησης του πρωθυπουργού Γιάνεζ Γιάνσα να περικόψει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων κατά τουλάχιστον 10% και να καταργήσει εργατικά επιδόματα και δικαιώματα, εξουδετερώνοντας ουσιαστικά το όποιο κράτος δικαίου στη Σλοβενία...
Εκατοντάδες σχολεία και νηπιαγωγεία έμειναν κλειστά, καθώς στην απεργία συμμετείχαν πάνω από 40.000 εκπαιδευτικοί που αντιτίθενται στα κυβερνητικά σχέδια για κλείσιμο ή συγχωνεύσεις εκατοντάδων σχολείων σε όλη τη χώρα! Επιπλέον, υπολειτούργησαν τα περισσότερα νοσοκομεία, οι υγειονομικές υπηρεσίες και οι κατά τόπους πυροσβεστικές υπηρεσίες που εξυπηρέτησαν το κοινό με προσωπικό ασφαλείας...
Σημαντικές διαδηλώσεις έγιναν χτες και στο κέντρο της πρωτεύουσας Λιουμπλιάνα και σε άλλες 10 μεγάλες πόλεις της χώρας. Συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι εργαζομένων κατήγγειλαν ωστόσο απόπειρες εκφοβισμού απεργών μέσω της κατάρτισης καταλόγων με τα ονόματα όσων απήργησαν, για πιθανή μελλοντική χρήση...
Ο Σλοβένος πρόεδρος Ντανίλο Τουρκ χαρακτήρισε την απεργία «πολύ αποφασιστική έκκληση για σοβαρές συνομιλίες» μεταξύ κυβέρνησης και συνδικάτων. Αντίθετα, ο πρωθυπουργός Γιάνεζ Γιάνσα έκρινε ότι τέτοιες διαπραγματεύσεις «δεν είναι απαραίτητες»...
Η χτεσινή απεργία χαρακτηρίζεται ως μία από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει ποτέ στη Σλοβενία από το 1991, οπότε ανεξαρτητοποιήθηκε από την πρώην Γιουγκοσλαβία.
Εφημερίδες της Λιουμπλιάνα, όπως η «ΝΤΕΛΟ», σχολίασαν την απεργία σαν αρχή «αποφασιστικής σύγκρουσης για τη διαφύλαξη του κοινωνικού κράτους». Η ίδια εφημερίδα σημειώνει πως η κυβέρνηση Γιάνσα αποφάσισε να σβήσει με «βενζίνη» τη «φωτιά» που προκάλεσαν η κρίση και ο δανεισμός, επειδή δεν μειώνει μόνο τις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά καταργεί δικαιώματα, όπως τα επιδόματα για τους ανέργους, τα επιδόματα αδείας και τις άδειες τοκετού...

TOP READ