24 Ιουλ 2014

Η ουκρανική κυβέρνηση απαγορεύει το Κομμουνιστικό Κόμμα και δολοφονεί μελος του

Η ουκρανική κυβέρνηση απαγορεύει το Κομμουνιστικό Κόμμα και δολοφονεί μελος του


ukrainian_communist_party-640x360
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας, το μέλος του Βιάτσεσλαβ Κοβσούν, βασανίστηκε μέχρι θανάτου σε σημείο ελέγχου της ουκρανικής Εθνοφρουράς του Κιέβου στο Σταρομπεσέφσκι, περιοχή Ντονέτσκ. Γραμματέας του κομμουνιστικού πυρήνα στο χωριό Γκλίνκι (περιοχή Ντονέτσκ) και εκπρόσωπος του συμβουλίου του χωριού, ο Βιάτσεσλαβ Κοβσούν βασανίστηκε και δολοφονήθηκε. Η τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του διακόπηκε στις 22 Ιούλη 2014. Το επόμενο πρωί βρέθηκε το πτώμα του με πολλές πληγές και τραύματα από σφαίρες, σε μια λίμνη αίματος. Δεχόταν συνεχώς απειλές από υποστηρικτές της ουκρανικής κυβέρνησης, αλλά δεν πίστευε ότι μπορεί να δολοφονούνταν για τις απόψεις του.
Την ίδια ημέρα το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας ψήφισε την απαγόρευση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας. Ο Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ, μιλώντας στο Κοινοβούλιο, δήλωσε ότι θα μεταφέρει αμέσως το νόμο στον πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο για να εγκριθεί. Το φασιστικό κόμμα “Σβόμποντα” απειλούσε να απαγορεύσει το Κομμουνιστικό Κόμμα από τις πρώτες μέρες της ύπαρξής του, τώρα όμως τα κατάφερε. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας θα πάψει να υφίσταται την Πέμπτη· όπως δήλωσε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Ουκρανίας: «Θα πρέπει να ανεχτούμε αυτό το κόμμα μόνο για μία ακόμα μέρα». Το δικαστήριο θα εξετάσει επίσημα το θέμα στις 24 Ιούλη.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα σχολίασε την απαγόρευσή του ως εξής: «Όλα τα φασιστικά καθεστώτα ξεκίνησαν με την απαγόρευση των κομμουνιστικών κομμάτων», αναφερόμενο στη ναζιστική Γερμανία και στο ότι η άνοδος του Χίτλερ στην εξουσία άρχισε με την απαγόρευση και δίωξη του κομμουνιστικού κόμματος.
Σήμερα, στις 23 Ιούλη, η οποία πρόκειται να είναι η τελευταία ημέρα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας στο κοινοβούλιο, ξέσπασε σύγκρουση. Μέλη της Βουλής επιτέθηκαν στον ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος Πέτρο Σιμονένκο και σε άλλα μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος. Ο Σιμονένκο δήλωσε ότι οι άνθρωποι που ζουν στις ανατολικές περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ είχαν προσέλθει μαζικά στα εκλογικά κέντρα στο δημοψήφισμα της 11ης Μάη για να καταψηφίσουν «τις αρχές του Κιέβου και το κυβερνών καθεστώς». Το Κομμουνιστικό Κόμμα αναγκάστηκε τελικά να εγκαταλείψει το Κοινοβούλιο.

πηγή: Ukraine Human Rights org.

Οι φονιαδες ΗΠΑ-ΙΣΡΑΗΛ-ΕΕ-ΟΗΕ,συνεχιζουν να δολοφονουν παιδακια

Νέοι βομβαρδισμοί στη Γάζα με δεκάδες νεκρούς - Εκεχειρία ζητούν οι ΗΠΑ (Photos)


Έξι Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων δύο μικρά παιδιά της ίδιας οικογένειας σκοτώθηκαν τις πρωινές ώρες της Πέμπτης κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού δυτικά της Χαν Γιούνις στη νότια Λωρίδα της Γάζας, δήλωσαν οι παλαιστινιακές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. «Έξι μέλη της οικογένειας αλ Αφτάλ μεταξύ των οποίων ήταν ένα πεντάχρονο κοριτσάκι και ένα τρίχρονο αγοράκι σκοτώθηκαν», είπε ο αλ-Ασράφ Κούντρα εκπρόσωπος των υπηρεσιών εκτάκτων αναγκών στη Λωρίδα της Γάζας.
Νωρίτερα οι υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών είχαν ανακοινώσει ότι περισσότεροι από 66 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν την Τετάρτη κατά την 16η ημέρα της ισραηλινής στρατιωτικής επίθεσης εναντίον της Γάζας. Επισήμως ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων το βράδυ της Τετάρτης ανερχόταν σε 714 θύματα χωρίς να προσμετρούνται σε αυτό τον απολογισμό όσοι έχασαν τη ζωή τους από τις αεροπορικές επιθέσεις κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης που σύμφωνα με τον αλ-Ασράφ Κούντρα είναι 18 νεκροί. Η πλειοψηφία των θυμάτων είναι κυρίως άμαχοι, σύμφωνα με τις τοπικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης κάτι που επιβεβαιώνει και ο ΟΗΕ.
Παρά τις επίσημες αναφορές για τον έως τώρα αριθμό των θυμάτων είναι δύσκολο να εξακριβωθεί αν αυτά είναι τα πραγματικά στοιχεία, εξ αιτίας της χαοτικής κατάστασης στη Γάζα και της σαφούς έλλειψης συντονισμού μεταξύ των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, τη στιγμή που πτώματα συνεχίζουν να απομακρύνονται καθημερινά από τα συντρίμμια των σπιτιών που καταστράφηκαν, σύμφωνα με διασώστες.
Από την άλλη πλευρά, 34 Ισραηλινοί έχασαν τη ζωή τους, από την έναρξη των επιχειρήσεων στις 8 Ιουλίου. Νεκροί είναι 32 στρατιώτες που σκοτώθηκαν στην πλειοψηφία τους στις μάχες στη Λωρίδα της Γάζας και δύο άμαχοι που έχασαν τη ζωή τους από τις ρουκέτες που εκτοξεύονται από τη Γάζα προς το Ισραήλ. Στους νεκρούς και ένας εργαζόμενος από την Ταϊλάνδη.

Για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας πιέζει ο Τζον Κέρι
Από το Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη όπου συναντήθηκε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου και τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Αμπάς, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, έκανε λόγο για πρόοδο στις προσπάθειες για μια εκεχειρία και τον τερματισμό της αιματοχυσίας. «Έχουμε κάνει σίγουρα κάποια βήματα προς τα εμπρός. Υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει», δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, ο οποίος επέστρεψε στο Κάιρο για συνομιλίες με τους αιγύπτιους διαμεσολαβητές.
Ένας Αιγύπτιος αξιωματούχος είπε επίσης ότι μια ανθρωπιστική εκεχειρία μπορεί να τεθεί σε ισχύ μέχρι το Σαββατοκύριακο, εγκαίρως δηλαδή για τον εορτασμό του Έιντ αλ- Φιτρ της μεγαλύτερης ετήσιας γιορτής του Ισλάμ που ακολουθεί το μήνα νηστείας του Ραμαζανιού. Ωστόσο, ανώτερος αξιωματούχος των Ηνωμένων Πολιτειών τόνισε ότι η ανακωχή με κανένα τρόπο δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. «Δε θα ήταν σωστό να πούμε ότι περιμένουμε μια κατάπαυση του πυρός από το Σαββατοκύριακο», δήλωσε ο αξιωματούχος των ΗΠΑ. «Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την εκεχειρία αλλά δεν έχουμε φτάσει οριστικό σημείο» συμπλήρωσε.
Στο μεταξύ, το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ δεν έδωσε στη δημοσιότητα την απόφαση έπειτα από τη συνάντηση που έγινε αργά τη νύχτα για την προτεινόμενη ανθρωπιστική εκεχειρία με την οποία οι συγκρούσεις θα σταματήσουν αμέσως. Εντούτοις ακόμη και αν υπάρξει προσωρινή κατάπαυση του πυρός, οι διαπραγματεύσεις για μια οριστική συμφωνία τερματισμού των συγκρούσεων θα αρχίσουν σε διάστημα αρκετών ημερών, όπως αναφέρουν ειδικοί αναλυτές.
Μιλώντας στο Κατάρ ο ηγέτης της Χαμάς Χάλεντ Μεσάαλ, δήλωσε ότι οι μαχητές του έχουν επιτυχίες στη σύγκρουση με το Ισραήλ και εξέφρασε την υποστήριξή του σε μία ανθρωπιστική εκεχειρία, αλλά μόνο εάν και εφόσον το Ισραήλ χαλαρώσει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας όπου ζουν 1,8 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι.
Το Ισραήλ όμως έχει αφήσει να εννοηθεί πως προτιμά να συνεχίσει τις χερσαίες επιχειρήσεις για να εντοπίσει και να καταστρέψει τις θέσεις εκτόξευσης ρουκετών και να εκμηδενίσει το τεράστιο δίκτυο των σηράγγων από όπου οι παλαιστίνιοι μαχητές διεισδύουν στην επικράτειά του. Το Ισραήλ δέχεται επίσης διαρκώς αυξανόμενη πίεση για να τερματίσει τις επιχειρήσεις ειδικά αφότου οι αμερικανικές αρχές πολιτικής αεροπορίας έχουν απαγορεύσει τις πτήσεις αμερικανικών εταιρειών προς το Τελ Αβίβ για τις δύο τελευταίες ημέρες. Ο εκπρόσωπος της Χαμάς Σάμι Αμπού Ζούχρι χαρακτήρισε τις απαγορεύσεις πτήσεων ως «μεγάλη νίκη» για την ισλαμική οργάνωση.
Το Ισραήλ, επίσης, δέχεται σφοδρή κριτική από την Ύπατη Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ναβί Πιλάι η οποία είπε ότι υπάρχει «μεγάλη πιθανότητα» το Ισραήλ να έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου στη Γάζα, όπου πάνω από 700 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, έχουν σκοτωθεί.
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι- μουν εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά μαχητών της Χαμάς στη Γάζα, εκφράζοντας την «οργή και τη θλίψη» του καθώς βρέθηκαν ρουκέτες μέσα σε ένα σχολείο του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, για δεύτερη φορά στη διάρκεια της τρέχουσας σύγκρουσης.
Η πολεμική σύρραξη η οποία εκτός των εκατοντάδων νεκρών και των δεκάδων χιλιάδων τραυματιών έχει οδηγήσει στον εκτοπισμό σχεδόν 110.000 κατοίκους της Γάζας, είναι η τέταρτη μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς από τη μονομερή αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τη Γάζα το 2005.

H γνωστή φωτογραφία του Βαν Φλιτ

 H γνωστή φωτογραφία του Βαν Φλιτ

Παραθέτουμε παρακάτω ένα αντίγραφω υψηλής ανάλυσης της γνωστής φωτογραφίας του στρατάρχη του αμερικανικού στρατού Τζέιμς Βαν Φλιτ να φωτογραφίζεται με επιτελείς τους ΓΕΣ πάνω από πτώματα νεκρών μαχητών του ΔΣΕ στο Γράμμο. Η ανάλυση μας εξακριβώνει ότι: Ο Βαν Φλιτ στέκεται τέρμα δεξιά, δίπλα του ο στρατηγός Θ. Τσακαλώτος και ο αξιωματικός που δείχνει είναι λογικά ο Δημήτριος Γιαντζής.




Υπάρχει κατασκευασμένη προπαγάνδα;

Υπάρχει κατασκευασμένη προπαγάνδα;
«Οι ΗΠΑ έχουν σταθερά μια αδιαμφισβήτητη υπεροχή στον επικοινωνιακό χειρισμό θεμάτων που ευαισθητοποιούν την κοινή γνώμη και διευκολύνουν τις επιδιώξεις τους στην εξωτερική πολιτική και στη χρήση στρατιωτικής δύναμης. Η διαπίστωση αυτή αφορά υπαρκτές, εικαζόμενες ή και κατασκευασμένες ευθύνες της άλλης πλευράς, με την τραγωδία της πτήσης ΜΗ 17 να ανήκει από ό,τι φαίνεται στην πρώτη κατηγορία.
Οταν η κοινή γνώμη διστάζει και οι σύμμαχοι αμφιταλαντεύονται, χρειάζεται ένα γεγονός που στην αμερικανική πολιτική ορολογία αποκαλείται "Game Changer", σε ελεύθερη απόδοση Καταλύτης Αλλαγής του Παιχνιδιού.
Το 1898 η Ουάσιγκτον έψαχνε αφορμή να κηρύξει τον Πόλεμο στην Ισπανία, έναν εύκολο στόχο για επίδειξη πυγμής στη διεθνή σκηνή. Τα ρεπορτάζ για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την ισπανική διοίκηση στην Κούβα που είχε ενορχηστρώσει ο βαρόνος του Τύπου, Hearst, δεν αρκούσαν, μέχρι που μια έκρηξη κατέστρεψε το πολεμικό πλοίο των HΠΑ, Maine, που βρισκόταν στο Λιμάνι της Αβάνας. Πόλεμος και συντριπτική ήττα της Ισπανίας - χωρίς να έχουμε μάθει ποτέ τι ακριβώς συνέβη. Ενας πόλεμος που στην ιστορική ιστοριογραφία έχει το όνομα El Dasastro (Η καταστροφή) και στις ΗΠΑ είναι καταγεγραμμένος ως η πρώτη ανθρωπιστική επέμβαση με αμοιβή βέβαια τις Φιλιππίνες, την Κούβα, το Πόρτο Ρίκο και κάποια νησιωτικά συμπλέγματα στον Ειρηνικό (...)
Για να ξαναγυρίσουμε στην υπόθεση της ανατίναξης του Maine το 1898 στο λιμάνι της Αβάνας, αξίζει να θυμίσουμε το διάλογο μέσω ανταλλαγής τηλεγραφημάτων μεταξύ του Hearst - που πέρασε στην Ιστορία ως Πολίτης Κέιν από το ομώνυμο έργο του Ορσον Ουέλες - με το νεαρό απεσταλμένο των εφημερίδων του στην Κούβα που δεν μπορούσε να βρει στοιχεία που να ενοχοποιούν την ισπανική πλευρά. Ο βαρόνος του Τύπου τον παρηγόρησε με μια φράση που πέρασε στην Ιστορία, "You provide the News, I will provide the War" (Στείλε μου εσύ τις Ειδήσεις και εγώ θα στήσω τον Πόλεμο)».
***
Τα αποσπάσματα αυτού του κειμένου δεν είναι από δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη», αλλά της «Ημερησίας» (22/7/2014), δηλαδή μιας αστικής εφημερίδας. Το αναπαράγουμε επειδή ακριβώς αποκαλύπτει ότι η κατασκευή ειδήσεων - και μάλιστα η σκόπιμη - είναι σταθερή μέθοδος των αστικών μηχανισμών και της προπαγάνδας τους.
Τι είπαν οι Αμερικανοί για την πτώση του αεροσκάφους των «Μαλαισιανών Αερογραμμών»; Οτι καταρρίφθηκε με πύραυλο εδάφους - αέρος. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) Τζον Κέρι, μιλώντας σε μια σειρά ΜΜΕ των ΗΠΑ, ισχυρίστηκε ότι «υπάρχουν εξαιρετικές περιστασιακές αποδείξεις ως προς αυτό. Οτι οι ΗΠΑ ξέρουν από πού εξαπολύθηκε ο πύραυλος στη βάση δορυφορικών εικόνων και γνωρίζουμε την πορεία του. Γνωρίζουμε την ώρα. Γνωρίζουμε αξιόπιστα πως οι Ουκρανοί δεν διέθεταν ένα τέτοιο σύστημα (συστοιχιών πυραύλων) στην περιοχή εκείνη τη στιγμή. Ως εκ τούτου το δάχτυλο δείχνει σαφώς προς τους αυτονομιστές». Είπαν κι άλλα οι Αμερικανοί, ότι σύμφωνα με την αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο, Αμερικανοί ειδικοί επιβεβαίωσαν την αυθεντικότητα της τηλεφωνικής συνομιλίας, που την περασμένη βδομάδα έδωσαν στη δημοσιότητα οι ουκρανικές Υπηρεσίες Ασφαλείας και - όπως ισχυρίζονταν - αφορούσε διάλογο μεταξύ ρωσόφωνων ανταρτών που αναγνώριζαν κατάρριψη αεροσκάφους. Η κύρια θέση, «βασισμένη σε πολλά στοιχεία», είναι πως «η πτήση MH17 καταρρίφθηκε πιθανόν από έναν πύραυλο εδάφους - αέρος SA-11 (Bouk), ο οποίος εκτοξεύθηκε από περιοχή που ελέγχεται από αυτονομιστές στην Ανατολική Ουκρανία».
***
Δείτε τώρα δύο λεπτομέρειες αυτής της προπαγάνδας που χάνονται: «Υπάρχουν εξαιρετικές περιστασιακές αποδείξεις» του Κέρι και ότι το αεροσκάφος «καταρρίφθηκε πιθανόν από έναν πύραυλο εδάφους - αέρος SA-11 (Bouk), ο οποίος εκτοξεύθηκε από περιοχή που ελέγχεται από αυτονομιστές στην Ανατολική Ουκρανία». «Περιστασιακές αποδείξεις» και «πιθανόν καταρρίφθηκε», λοιπόν. Ομως ήδη στις ΗΠΑ και τη Δυτική Ευρώπη κυριαρχεί η άποψη ότι το αεροσκάφος το κατέρριψαν οι ρωσόφωνοι, αυτοί δηλαδή τους οποίους σφάζει η ουκρανική κυβέρνηση. Και για την κατάρριψη ευθύνεται η Ρωσία που στηρίζει τους ρωσόφωνους και τους εξοπλίζει. Τι και αν τη συγκεκριμένη πραγματικότητα δημιούργησαν οι επεμβάσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ στην Ουκρανία, με μοχλό τους φασίστες του «Δεξιού Τομέα» και άλλα εθνικιστικά αποβράσματα που τώρα κυβερνούν...
Βεβαίως, για το πώς έπεσε το αεροσκάφος, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, όπως και το αν καταρρίφθηκε, ποιος το κατέρριψε και αυτό είναι ανοιχτό. Δεν υπάρχει ακόμη καμιά επίσημη έρευνα, ίσα - ίσα έχει συμφωνηθεί αυτή να γίνει από διεθνή επιτροπή. Αλλά ήδη η κατασκευασμένη προπαγάνδα των ΗΠΑ περνά στις συνειδήσεις την αμερικανική εκδοχή για την πτώση του αεροσκάφους.
***
Συμπέρασμα: Οταν τα ίδια τα αστικά ΜΜΕ αποκαλύπτουν ότι υπάρχει κατασκευασμένη προπαγάνδα, σκεφτείτε τι γίνεται με την ενημέρωση και την προπαγάνδα όταν αυτή κατευθύνεται από τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία. Γι' αυτό θα ξαναπούμε: Ουδέτερη, αντικειμενική, πλουραλιστική προπαγάνδα δεν υπάρχει, όσο και αν οι αστοί ισχυρίζονται το αντίθετο. Η δημοκρατία τους φτάνει και ως την κατασκευή προπαγάνδας για να συγκαλύψει την αλήθεια, αφού αλήθεια για τους αστούς είναι η προάσπιση των συμφερόντων των μονοπωλίων. Και η προπαγάνδα τους οργανώνεται για να χειραγωγεί λαϊκές συνειδήσεις στο σύστημα. Η προπαγάνδα και η ενημέρωση είναι ταξική. Γι' αυτό η εργατική τάξη, τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα μπορούν να μαθαίνουν την πραγματική αλήθεια διαβάζοντας τον «Ριζοσπάστη» καθημερινά και αδιάλειπτα, ενημερωμένοι από το πόρταλ και το διαδικτυακό ραδιόφωνο του «902».

Ψ.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Δυναμώνουν οι βομβαρδισμοί και οι εντάσεις

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Δυναμώνουν οι βομβαρδισμοί και οι εντάσεις



Οι έρευνες συνεχίζονται στο σημείο συντριβής του μαλαισιανού αεροπλάνου, ζήτημα που αξιοποιείται στο έπακρο στην ενδοϊμπεριαλιστική κόντρα
ΚΙΕΒΟ.--
Υψηλούς τόνους επιλέγουν να διατηρούν τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία γύρω από την υπόθεση της «κατάρριψης» (σ.σ. όπως συνεχίζει να παρουσιάζεται χωρίς ακόμα να υπάρχουν εξακριβωμένα στοιχεία) του «Μπόινγκ 777» των «Μαλαισιανών αερογραμμών» στην ανατολική Ουκρανία, την οποία αξιοποιεί και η ουκρανική κυβέρνηση, για να στρέψει τα βλέμματα μακριά από τις αιματηρές στρατιωτικές επιθέσεις στις ανατολικές επαρχίες.
Κίεβο και Δύση επέμειναν να επιχειρηματολογούν υπέρ νέων κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, κατηγορώντας την ότι έχει ευθύνες για το θάνατο των 298 ανθρώπων. Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, είχε τηλεφωνική επαφή με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας (από την οποία κατάγονταν οι περισσότεροι επιβάτες του μοιραίου «Μπόινγκ») Μαρκ Ρούτε, στην οποία και «εξέφρασαν τις ανησυχίες του για τις περαιτέρω ενδείξεις ότι η Ρωσία συνεχίζει να στέλνει όπλα και μαχητές κατά μήκος των συνόρων για τη στήριξη των αυτονομιστών, ενώ συνεχίζει να συγκεντρώνει μαζικά και δικές της δυνάμεις», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Από τη μεριά του, ο «πρωθυπουργός» του Κιέβου Αρσένι Γιατσενιούκ ανακοίνωσε στην ουκρανική Βουλή πως συστάθηκε Επιτροπή που στο επόμενο 10ήμερο θα καταθέσει λίστα με κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. «Θα επιβάλουμε κυρώσεις εναντίον κάθε ατόμου που έχει ρωσικό διαβατήριο και στηρίζει τρομοκράτες και αυτονομιστές», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Μιλάμε για μια λίστα προσωπικών κυρώσεων εναντίον ατόμων, αξιωματούχων αλλά και κλαδικές κυρώσεις εναντίον ορισμένων εταιρειών και οργανισμών», πρόσθεσε. Την ίδια στιγμή, χαρακτηριστικό ήταν το σκεπτικό με το οποίο ο Πρόεδρος της χώρας Πέτρο Ποροσένκο απέρριψε αίτημα βουλευτών να επιβληθεί στρατιωτικός νόμος στη χώρα: «Οι πωλήσεις όπλων και προϊόντων διπλής χρήσης (σ.σ. που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως όπλα) απαγορεύονται σε χώρα όπου έχει επιβληθεί στρατιωτικός νόμος». «Ομως, εμείς πρέπει να κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο», πρόσθεσε, αναδεικνύοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εντείνει την «αντι-τρομοκρατική επιχείρηση». «Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δε χορηγεί ποτέ οικονομική βοήθεια σε χώρες όπου έχει επιβληθεί στρατιωτικός νόμος», συμπλήρωσε.
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ ανακοίνωσε ότι η ουκρανική κυβέρνηση θα προσφύγει κατά του Ρώσου υπουργού Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και του μεγαλοεπιχειρηματία Κονσταντίν Μαλοφέεφ, επειδή συνέστησαν «παράνομες ένοπλες ομάδες», οι οποίες δρουν στην ανατολική Ουκρανία.
Πάντως, αργά το βράδυ της Τρίτης (ώρα Ελλάδας) αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ανακοίνωναν τελικά πως οι φιλορώσοι αυτονομιστές πιθανόν να κατέρριψαν «κατά λάθος» το «Μπόινγκ», καθώς ήταν ανεπαρκώς εκπαιδευμένοι. Επιπλέον - όπως μετέδωσε και το «Ασοσιέιτεντ Πρες» - είπαν ότι δεν έχουν στοιχεία για απευθείας εμπλοκή της ρωσικής κυβέρνησης, δεν ξέρουν αν Ρώσοι ήταν παρόντες τη στιγμή που εκτοξεύτηκε ο πύραυλος που έπληξε το σκάφος, δεν μπορούν να πουν ότι εκείνοι που χειρίστηκαν το σύστημα εδάφους - αέρος εκπαιδεύτηκαν στη Ρωσία.
Νέα παρέμβαση έκανε και η Κίνα, με τον εκπρόσωπο του υπουργού Εξωτερικών Χονγκ Λέι να δηλώνει ότι η χώρα του «αντιτίθεται στη διεθνή πρακτική των κυρώσεων και της επιβολής τους με την πρώτη ευκαιρία».
Η Ρωσία «πρέπει να ενισχύσει την άμυνά της»
Από τη μεριά της Ρωσίας, οι Ενοπλες Δυνάμεις έκαναν χτες γνωστό ότι «αρχίσαμε την ανάπτυξη ενός ισχυρού στόλου της Μαύρης Θάλασσας». Ο ναύαρχος Αλεξάντρ Βίτκο έκανε σε μήνυμά του λόγο για ενίσχυση του αεροναυτικού τομέα, ανάπτυξη πυροβόλων στα παράλια, νέα πολεμικά σκάφη και υποβρύχια.
Είχαν προηγηθεί προχτές οι δηλώσεις του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, που τόνισε ότι η Ρωσία «πρέπει να ανακαινίσει τις στρατιωτικές υποδομές» στη Σεβαστούπολη, στην Κριμαία, «για να ενισχύσει την άμυνα της χώρας» ως απάντηση στην ενίσχυση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Μαύρη Θάλασσα και τη Βαλτική.
Μιλώντας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της χώρας, ο Πούτιν σημείωσε ότι η Μόσχα απορρίπτει τα «τελεσίγραφα» της Δύσης, εξηγώντας: «Η Ρωσία βρίσκεται αντιμέτωπη με κάτι που μοιάζει με τελεσίγραφο. "Αφήστε μας να καταστρέψουμε αυτό το τμήμα του πληθυσμού που είναι εθνοτικά και ιστορικά κοντά στη Ρωσία προκειμένου να μην επιβάλλουμε κυρώσεις εναντίον σας"... Η λογική αυτή είναι περίεργη και απαράδεκτη».
Πάντως, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών με χτεσινή του ανακοίνωση κάλεσε όλες τις πλευρές να σταματήσουν αμέσως τις μάχες (σ.σ. στην ανατολική Ουκρανία) προκειμένου και να δημιουργηθούν συνθήκες για μια πλήρη έρευνα της συντριβής του επιβατηγού αεροσκάφους.
Καταρρίφθηκαν δύο ουκρανικά μαχητικά
Στην ανατολική Ουκρανία, χτες έγινε γνωστό ότι οι ρωσόφωνοι κατέρριψαν δύο ουκρανικά μαχητικά τύπου «Σουχόι». Σε ανακοίνωσή του, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Αμυνας της Ουκρανίας ανέφερε: «Δύο από τα αεροσκάφη μας καταρρίφθηκαν σε ύψος 5.200 μέτρων. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από το έδαφος της Ρωσίας». Τα «Σουχόι» Su-25 φέρονται να κατέπεσαν σε απόσταση μερικών δεκάδων χιλιομέτρων από το σημείο όπου συνετρίβη την περασμένη Πέμπτη το «Μπόινγκ».
Οι μάχες μαίνονται σφοδρές σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, όπου ο ουκρανικός στρατός συνεχίζει να βομβαρδίζει αδιάκοπα κατοικημένες περιοχές. Χτες το πρωί, η υπηρεσία Τύπου του Δημοτικού Συμβουλίου του Λουγκάνσκ ανακοίνωνε ότι το τελευταίο 24ωρο σκοτώθηκαν τρεις ακόμα άμαχοι, ενώ οι καταστροφές στο δίκτυο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος προκάλεσαν προβλήματα και σε νοσοκομείο όπου εξυπηρετούνταν έκτακτα περιστατικά. Στο Ντονέτσκ, οι κάτοικοι αντιμετώπισαν προχτές ολονύχτιους βομβαρδισμούς ενώ όπως είχε γίνει και στο Λουγκάνσκ, στις φλόγες τυλίχτηκε μεταξύ άλλων και ένα χημικό εργοστάσιο.
Το τηλεοπτικό δίκτυο «Russia Today» ανέφερε χτες ότι έχασε τα ίχνη του Βρετανού συνεργάτη του Γκρέιαμ Φίλιπς, που το Μάη είχε συλληφθεί από τις ουκρανικές ειδικές δυνάμεις.
Τέλος, χτες, στην Ολλανδία που έχει κηρύξει εθνικό πένθος άρχισαν να φτάνουν οι πρώτες σοροί των ντόπιων επιβατών του μοιραίου «Μπόινγκ», οι οποίες έγιναν δεκτές με εκδηλώσεις στρατιωτικού τύπου, με ... εύλογους στόχους. Η διαδικασία αναγνώρισης των θυμάτων αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες μέρες, ωστόσο προβλέπεται να είναι μια μακρά διαδικασία λόγω της κατάστασης των σορών.
Ακόμα, τα «μαύρα κουτιά» του «Μπόινγκ» παραδόθηκαν από την Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων της Ολλανδίας στην Πτέρυγα Ερευνών Αεροπορικών Δυστυχημάτων της Βρετανίας (AAIB), για να γίνει η σχετική ανάλυση. Εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Μεταφορών δήλωσε ότι θα χρειαστεί ένα 24ωρο για να αντληθούν δεδομένα, χωρίς να είναι σίγουρο αν αυτό αφορά και τα δύο κουτιά. Επικεφαλής της διεθνούς έρευνας ανέλαβε χτες το Ολλανδικό Συμβούλιο Ασφάλειας που θα συντονίσει ομάδα 24 ερευνητών από Ουκρανία, Μαλαισία, Γερμανία, ΗΠΑ, Βρετανία και Ρωσία, όπως και τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Εθνικισμός και αντικομμουνισμός πάνε χέρι - χέρι

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Εθνικισμός και αντικομμουνισμός πάνε χέρι - χέρι

Η απόφαση της Ουκρανικής Βουλής στις 22 Ιούλη να «διαλύσει» την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ουκρανίας (ΚΚΟυ), όπως και η έναρξη της δίκης στις 24 Ιούλη, με στόχο την απαγόρευση του ΚΚ Ουκρανίας, δεν ήταν «κεραυνός εν αιθρία». Κι αυτό γιατί - όπως έχουμε εκτιμήσει - η αστική τάξη της Ουκρανίας, και ιδιαίτερα εκείνο το τμήμα της που στηρίχτηκε από ΗΠΑ και ΕΕ, δε δίστασε όχι μόνο να προχωρήσει σε μια πραξικοπηματική ανατροπή της προηγούμενης (κεντρώας) αστικής κυβέρνησης, αλλά και να «εμπιστευθεί» την κυβερνητική διακυβέρνηση της χώρας σε εθνικιστικές και απροκάλυπτα φίλο-φασιστικές δυνάμεις, ιδεολογικούς «απογόνους» των συνεργατών του Χίτλερ.
Βασικό μέλημα αυτών των δυνάμεων είναι η προσπάθεια προώθησης των αντιλαϊκών τους σχεδίων για την ενσωμάτωση της Ουκρανίας στην ιμπεριαλιστική ΕΕ, που συνοδεύεται με ένα σύνολο αντεργατικών - αντιλαϊκών μέτρων για την ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης της χώρας. Βεβαίως, ανάλογο «πακέτο μέτρων» θα ίσχυε και στην περίπτωση που η «ζυγαριά» των συμφερόντων της αστικής τάξης της Ουκρανίας «έγερνε» στην απόφαση ενσωμάτωσης της χώρας στην «Τελωνειακή Ενωση» που έχει συγκροτήσει η Ρωσία με τη Λευκορωσία και το Καζαχστάν. Αλλωστε, η χειροτέρευση της κοινωνικο-οικονομικής κατάστασης, που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στη Λευκορωσία, η σκληρή αιματηρή καταστολή των εργατικών αγώνων στο Καζαχστάν, τα εμπόδια στην πολιτική δράση, που συνεχίζουν να μπαίνουν στη δράση των κομμουνιστών της Ρωσίας (κυρίως του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας - ΚΕΚΡ), δείχνουν πως στα πλαίσια του αστικού συστήματος και των ιμπεριαλιστικών ενώσεων, παλαιότερων ή νεότερων, δεν μπορεί να υπάρχει φιλολαϊκή διαχείριση.
Θέλουν «σιγή νεκροταφείου»

Από την παράσταση διαμαρτυρίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην ουκρανική πρεσβεία φέτος στις 10 Ιούλη
Ωστόσο, επιστρέφοντας στις ουκρανικές εξελίξεις, η απόφαση απαγόρευσης του ΚΚΟυ συνδέθηκε με την προσπάθεια της αντιδραστικής κυβέρνησης να επιβάλει «σιγή νεκροταφείου» στη χώρα, τόσο στη λήψη και εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων, όσο και στη συνέχιση της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ανατολική Ουκρανία. Οχι τυχαία, η επιδίωξη απαγόρευσης του ΚΚΟυ συνδέθηκε και χρονικά με την απόφαση «μερικής επιστράτευσης», που κήρυξε το καθεστώς, μέσα σε ένα κλίμα εθνικιστικής υστερίας, με στόχο τη βίαιη και αιματηρή καταστολή των ενόπλων στην Ανατολική Ουκρανία.
Οι δυνάμεις αυτές, αν και αντιτάσσονται στην κυβέρνηση του Κιέβου, το κάνουν βασικά από θέσεις υπεράσπισης άλλων διεθνών συμμαχιών που θα πρέπει να έχει η χώρα, υπέρ δηλαδή της στενότερης σύνδεσης της Ουκρανίας (ή μέρους της) με τη Ρωσία, μέσω της «ομοσπονδιοποίησης» της χώρας. Σε κάθε περίπτωση, ούτε αυτές οι Ενοπλες Δυνάμεις προβάλλουν ένα σχέδιο υπεράσπισης των συμφερόντων των εργαζομένων, που να είναι σε σύγκρουση με τον καπιταλισμό και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις.
Οπως είναι γνωστό, το ΚΚ Ουκρανίας, που στο παρελθόν είχε στηρίξει τις κεντροαριστερές κυβερνήσεις του Προέδρου Β. Γιανουκόβιτς, που ανατράπηκε, τασσόταν υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος και της ένταξης της Ουκρανίας στην «Τελωνειακή Ενωση». Μετά την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσία και τις αιματηρές εξελίξεις στην Ανατολική Ουκρανία, ορισμένα στελέχη του ΚΚ Ουκρανίας δήλωσαν τη στήριξή τους στους ενόπλους των δύο περιοχών που έχουν κηρύξει την «ανεξαρτησία» τους. Αυτό αποτέλεσε ένα ακόμη πρόσχημα, που χρησιμοποίησε η αντιδραστική κυβέρνηση σε βάρος του ΚΚ Ουκρανίας, κατηγορώντας το ότι στηρίζει τη «διάλυση της χώρας». Ωστόσο, το ΚΚ Ουκρανίας με κάθε τρόπο έχει ξεκαθαρίσει πως υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Τονίζει πως τα συγκεκριμένα πρώην στελέχη του δεν έδρασαν στο πλαίσιο κάποιας κομματικής απόφασης και πλέον δεν έχουν καμιά οργανωτική σχέση με το ΚΚ Ουκρανίας, που στις τοποθετήσεις του καταδικάζει και την αιματηρή καταστολή που έχει επιλέξει η κυβέρνηση του Κιέβου στην Ανατολική Ουκρανία, αντί μιας διαδικασίας πολιτικής επίλυσης της κρίσης.
Η νέα κλιμάκωση της αντικομμουνιστικής επίθεσης με κάθε μέσο
Βεβαίως, πίσω από την αντιπαράθεση που εκδηλώνεται στην Ουκρανία βρίσκονται τεράστια οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα και η επίλυση της υπάρχουσας κρίσης δεν μπορεί να εξασφαλιστεί απλώς με διαβουλεύσεις. Το κομμουνιστικό και εργατικό κίνημα είναι ανάγκη να επεξεργαστεί και να καταθέσει τη δική του πρόταση διεξόδου, που δεν μπορεί να στοιχίζεται με εκείνη ή την άλλη μερίδα της αστικής τάξης, με τη μια ή άλλη ιμπεριαλιστική ένωση. Δεν μπορεί, επίσης, να υπάρχουν αυταπάτες για τους σχεδιασμούς των πολιτικών δυνάμεων της αστικής τάξης.
Αυτά σήμερα φαίνονται ακόμη καλύτερα στο παράδειγμα της Ουκρανίας. Κι αυτό γιατί η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΟυ στο Κοινοβούλιο (Ανώτατη Ράντα) ψήφισε στις 22/2/14 την εκλογή του Α. Τουρτσίνοφ, του πρόεδρου της Ανώτατης Ράντα, στο αξίωμα του εκτελούντος χρέη Προέδρου, όπως και την απόφαση προκήρυξης προεδρικών εκλογών, καταθέτοντας μάλιστα και την υποψηφιότητα του Α' Γραμματέα του, Π. Σιμονιένκο, για το αξίωμα του Προέδρου. Η στάση αυτή χρησιμοποιήθηκε για τη νομιμοποίηση εκείνων που αναρριχήθηκαν πραξικοπηματικά στην κυβέρνηση, αλλά βέβαια η προεκλογική εκστρατεία ήταν μια πολιτική φάρσα που οδήγησε το ΚΚΟυ να αποσύρει τον υποψήφιό του.
Την ίδια περίοδο οι αντιδραστικές πολιτικές δυνάμεις προετοίμαζαν το έδαφος για την απαγόρευση του ΚΚΟυ, το οποίο βρέθηκε αντιμέτωπο με ένα οργανωμένο σχέδιο με στόχο την εξαφάνισή του. Στο επίκεντρο αυτής της επίθεσης βρέθηκε, μεταξύ άλλων, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του, η οποία άρχισε να σημειώνει απώλειες. Στα τέλη Ιούνη μια ομάδα από 6 βουλευτές, με επικεφαλής τον Α. Γκόλουμπ, μέλος του Προεδρείου της ΚΕ του ΚΚΟυ και αρχισυντάκτη της εφημερίδας του, «Κομμουνίστ», αποχώρησαν από το κόμμα, χωρίς να αιτιολογήσουν την απόφασή τους, αλλά «ψιθυρίζοντας» πως έμαθαν κάποιες πληροφορίες για το ΚΚΟυ που δεν μπορούν να αποκαλύψουν. Οι βουλευτές αυτοί προσχώρησαν σε μια νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα, την «Για την ειρήνη και τη σταθερότητα», που αποτελείται από 34 βουλευτές και η οποία φέρεται να έχει «διαύλους επικοινωνίας» με τον πρώην Πρόεδρο, Β. Γιανουκόβιτς και τους επιχειρηματικούς κύκλους που τον στήριζαν.
Το ΚΚ Ουκρανίας, που νωρίτερα είχε χάσει άλλους 4 βουλευτές, καταδίκασε την αποχώρηση, που την κατήγγειλε ως «προδοσία» και η κοινοβουλευτική του δύναμη μειώθηκε στις 23 έδρες. Απ' αυτήν την εξέλιξη «πιάστηκαν» οι αντιδραστικές πολιτικές δυνάμεις και αποφάσισαν τη διάλυση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΟυ. Την ίδια στιγμή ξεκινά στις 24/7 και η δίκη με στόχο την απαγόρευση του ίδιου του ΚΚΟυ.
Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή βρίσκεται στο πλευρό των κομμουνιστών της Ουκρανίας. Ανέδειξε το ζήτημα της απαγόρευσης στο Κοινοβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο, οργάνωσε παραστάσεις διαμαρτυρίας στην ουκρανική πρεσβεία. Λαμβάνει ανάλογες πρωτοβουλίες αλληλεγγύης στο ΚΚΟυ σε διεθνές επίπεδο. Το ΚΚΟυ με συνεχείς επιστολές του, προς το ΚΚΕ και άλλα κόμματα, έχει ευχαριστήσει γι' αυτήν την εκδήλωση αλληλεγγύης.
Απαιτείται ισχυρό κομμουνιστικό - εργατικό κίνημα
Οι εξελίξεις προσφέρονται για την άντληση συμπερασμάτων, αφού οι αντιδραστικές δυνάμεις της Ουκρανίας πατάνε πάνω στις ιδεολογικο-πολιτικές αδυναμίες του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος της χώρας για να προωθήσουν τα σχέδιά τους.
Η αδυναμία του ΚΚΟυ μέσα σ' αυτές τις συνθήκες ενδοαστικής - ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης να προβάλει μια διέξοδο προς όφελος της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, στην κατεύθυνση της ανατροπής του καπιταλισμού, της αποδέσμευσης από κάθε ιμπεριαλιστική ένωση, για την επικράτηση και οικοδόμηση της εργατικής εξουσίας, αξιοποιείται από τις αντιδραστικές δυνάμεις. Οπως και η αδυναμία κινητοποίησης εργατικών - λαϊκών δυνάμεων, εξαιτίας της τεράστιας οπισθοχώρησης του εργατικού κινήματος, της μακρόχρονης απουσίας δράσης των κομμουνιστών στους χώρους δουλειάς και του μονόπλευρου προσανατολισμού στην κοινοβουλευτική - εκλογική δουλειά. Αποδεικνύεται πως τα 2,6 εκατομμύρια ψήφοι και το 13%, που στις τελευταίες εκλογές, πριν δύο χρόνια (το 2012), είχε συγκεντρώσει το ΚΚΟυ, δεν είναι ικανά να διασφαλίσουν ούτε τη νόμιμη δράση του στο πλαίσιο της αστικής δημοκρατίας.
Μόνο ένα ισχυρό εργατικό κίνημα, με την πρωτοπόρα δράση και την επεξεργασμένη επαναστατική στρατηγική του ΚΚ, ενός ΚΚ «παντός καιρού», μπορεί να βάλει φρένο στα σχέδια των αντιδραστικών αστικών δυνάμεων, μεταξύ άλλων και στο ζήτημα της συρρίκνωσης των δημοκρατικών δικαιωμάτων.

ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ Ασταμάτητη η σφαγή του Παλαιστινιακού λαού

ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
Ασταμάτητη η σφαγή του Παλαιστινιακού λαού
Προκαλούν οι Ισραηλινοί φονιάδες και οι σύμμαχοί τους



Το αιματοκύλισμα των Παλαιστινίων δεν έχει τέλος
ΓΑΖΑ.-- Κάθε μέρα που περνά στη μαρτυρική Γάζα διευρύνεται το αιματοκύλισμα του παλαιστινιακού λαού από τη φονική μηχανή του ισραηλινού κράτους. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 670 (ανάμεσά τους εκατοντάδες παιδιά) και οι τραυματίες σύμφωνα με τελευταία στοιχεία φτάνουν τους 4.160. Επίσης, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση των Υπηρεσιών του ΟΗΕ, στα καταφύγια που διαθέτει στην περιοχή έχουν καταφύγει ως τώρα 118.300 Παλαιστίνιοι, ενώ ακόμα και αυτά τα καταφύγια έχουν γίνει στόχος των ισραηλινών βομβών. Στόχοι γίνονται επίσης όλες οι στοιχειώδεις υποδομές ύδρευσης, ηλεκτρισμού, με αποτέλεσμα η ζωή να γίνεται αβίωτη, ενώ χτες μάχες διεξάγονταν και στο Νοσοκομείο Ουάφα στην πόλη της Γάζας.
Ο ισραηλινός στρατός δολοφονεί όμως εκτός από τη Γάζα και στη Δυτική Οχθη, όπως ο 32χρονος Παλαιστίνιος στο χωριό Χουσάν, σε διαδήλωση αλληλεγγύης στη Γάζα, που έπεσε νεκρός από σφαίρα περιπόλου, όπως ανακοινώθηκε «γιατί πετούσε πέτρες».
Στη Ραμάλα, συνεδρίασε επίσης εκτάκτως η Παλαιστινιακή Αρχή και ο Πρόεδρός της Μαχμούντ Αμπάς κατήγγειλε τις ισραηλινές αρχές ότι «παραβίασαν όλους τους διεθνείς νόμους και την ανθρώπινη ηθική στη Γάζα» και πρόσθεσε πως «είμαστε γεμάτοι οργή και δε θα ξεχάσουμε ούτε θα συγχωρήσουμε ποτέ». Επίσης προγραμματίζονται διαδηλώσεις σε όλη τη Δυτική Οχθη για τη Γάζα.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, μετά από αίτημα που διατυπώθηκε από την Παλαιστινιακή αντιπροσωπεία, συμφώνησε να ξεκινήσει διεθνή έρευνα για «όλες τις παραβιάσεις» που ενδέχεται να έχουν διαπραχθεί κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επέμβασης του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, με στόχο να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι. Η σχετική απόφαση υιοθετήθηκε με 29 ψήφους υπέρ, μία κατά (ΗΠΑ) και 17 αποχές (όλες οι χώρες της ΕΕ που συμμετέχουν στο συγκεκριμένο συμβούλιο). Ο Αμερικανός εκπρόσωπος στο Συμβούλιο, Κιθ Χάρπερ, υπογράμμισε ότι «εργαζόμαστε εντατικά για να διασφαλίσουμε τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών, όμως αυτή η απόφαση δε θα μας βοηθήσει».
Προκαλούν οι δολοφόνοι
Σε παραλήρημα κυριολεκτικά προχώρησε χτες ο πρέσβης του Ισραήλ στις ΗΠΑ, Ρον Ντέρμερ, που ξεστόμισε ότι «οι Ισραηλινοί στρατιώτες δικαιούνται το Νόμπελ Ειρήνης για την απίστευτη αυτοσυγκράτηση που έχουν επιδείξει στον αγώνα κατά της "Χαμάς"». Οι δηλώσεις έγιναν το βράδυ της Δευτέρας, αλλά έγιναν γνωστές από ανάρτηση του ίδιου σε ιστοσελίδα «κοινωνικής δικτύωσης». Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να παραλληλίσει τις ρουκέτες που εκτοξεύει η «Χαμάς» στο Ισραήλ με τους γερμανικούς βομβαρδισμούς στο Λονδίνο κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ή να εμφανίσει την εικόνα ότι δήθεν ο στρατός της χώρας του δε χτυπάει εσκεμμένα αμάχους.
Ο Κέρι στο Ισραήλ
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, μετά το Κάιρο μετέβη χτες στο Ισραήλ για συνομιλίες με την κυβέρνηση του Ισραήλ και υποτίθεται με στόχο την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας. Πριν την άφιξη του στη χώρα είχε δηλώσει ότι στηρίζει το «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα» και έριξε τις ευθύνες στη «Χαμάς». Στο Ισραήλ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Σιμόν Πέρες και αναμενόταν να συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. Σε δηλώσεις του μετά και από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μ. Αμπάς είπε ότι έχουν γίνει κάποια μικρά βήματα προσέγγισης για εκεχειρία. Επίσης, όπως μετέδωσε το «Ρόιτερς», ο ηγέτης της «Χαμάς», Χαλέντ Μεσάλ, φέρεται διατεθειμένος να συμφωνήσει σε μια «ανθρωπιστική εκεχειρία» με το Ισραήλ. Στο Τελ Αβίβ βρίσκεται και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, που μετά τη συνάντηση με τον Νετανιάχου, στη λογική της εξίσωσης θύματος και θύτη, κάλεσε σε αμοιβαία κατάπαυση του πυρός. Ο Νετανιάχου πάντως φάνηκε αποφασισμένος για «μάχη ως το τέλος».
Απαγόρευση πτήσεων πάνω από το Ισραήλ
Η ρίψη μιας ρουκέτας από τη Γάζα σε ισραηλινό σπίτι, παρακείμενο του αεροδρομίου του Τελ Αβίβ, Μπεν Γκουριόν, οδήγησε για λόγους ασφαλείας στην αναστολή πτήσεων από τις αμερικανικές και πολλές ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες, τουλάχιστον για 48 ώρες, κάτι που εξόργισε την ισραηλινή ηγεσία.

TOP READ