27 Νοε 2014

Το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ όπως παρουσιάστηκε στους εκπροσώπους των "αγορών" στο Λονδίνο

 Το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ όπως παρουσιάστηκε στους εκπροσώπους των "αγορών" στο Λονδίνο

Σημείωση LR: Κυκλοφορούν ήδη (από την ίδια διαδικτυακή πηγή, το euro2day) υποτιθέμενες αντιδράσεις από διεθνείς επενδυτικούς κύκλους (σφοδρά αρνητικές) τις οποίες δεν αναπαράγω καθώς δεν τις θεωρώ αξιόπιστο κριτήριο (μπορεί να είναι πλαστές, να είναι πολιτικοί εκβιασμοί προς τον ΣΥΡΙΖΑ, συμμαχίες επενδυτικών κύκλων με άλλες πολιτικές δυνάμεις, επικοινωνιακά παιχνίδια "σπρωξίματος" του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ, ή να επιχειρούν να πανικοβάλλουν την αγορά με σπεκουλαδόρικα κίνητρα). Περιορίζομαι λοιπόν στην παρουσίαση Σταθάκη, για την οποία παρατίθεται και το σχετικό λινκ στο powerpoint που υποτίθεται --πάντα σύμφωνα με το euro2day-- πως παρουσίασε.
---
Η παρουσίαση Σταθάκη στο Citi του Λονδίνου
Τα σχέδια της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις τράπεζες, τη φορολογία και το χρέος. Τι περιλαμβάνει η εισήγηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ που παρουσιάστηκε στους εκπροσώπους μεγάλων επενδυτικών οίκων.

Το σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία παρουσίασε ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γ. Σταθάκης στο Citi στο Λονδίνο, όπως προκύπτει από την παρουσίαση που έχει εξασφαλίσει το Euro2day.gr. Θα πρέπει βέβαια να σημειωθεί ότι τα παρακάτω περιλαμβάνονται στην παρουσίαση και δεν είναι γνωστό τι είπε ο βουλευτής δια ζώσης στους εκπροσώπους των funds.
Η παρουσίαση εστίασε σε τομείς αναφορικά με την εγχώρια κατάσταση της οικονομίας και την πολιτική που ακολουθήθηκε τα προηγούμενα έτη. Η ουσία όμως της παρουσίασης βρίσκεται στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το ελληνικό χρέος και την αναδιάρθρωση του, τις πολιτικές για την ανάπτυξη, το δημοσιονομικό σχέδιο, το σχέδιο για τον τραπεζικό τομέα και τις προτεραιότητες για τις μεταρρυθμίσεις του δημοσίου τομέα.
Αναλυτικότερα στα βασικά σημεία της παρουσίασης είναι:

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τον τραπεζικό τομέα

- Τραπεζική διοίκηση από το ΤΧΣ
- Ιδιωτική αναδιάρθρωση του χρέους (απομόχλευση)
- Δημιουργία τραπεζικού τομέα ειδικού σκοπού για ανάπτυξη
- Χρηματοδότηση μικρών επιχειρήσεων
- Νομικό πλαίσιο για τη χρηματοδότηση για την κοινωνία και οικονoμία

Οι σημαντικές μεταρρυθμίσεις του κράτους από το ΣΥΡΙΖΑ:

- Εθνικό σχέδιο κατά της διαφθοράς (πρώτη προτεραιότητα)
- Αποτελεσματική χρήση των ανθρώπινων πόρων του κρατικού τομέα
- Αποτελεσματικές δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες για όλους τους πολίτες
- Καταπολέμηση της εταιρικής γραφειοκρατίας και των πελατειακών σχέσεων (stop shop υπηρεσίες, και καταπολέμηση των σκιωδών συναλλαγών
- Ιθαγένεια για περισσότερους μετανάστες

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αναδιάρθρωση του χρέους

- Αναθεώρηση της συμφωνίας δανεισμού
- Μορατόριουμ στην εξυπηρέτηση του χρέους
- Αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους με «κούρεμα»
- Ρήτρες Ανάπτυξης
- Έκδοση ευρωομολόγων ή και αγορά από ΕΚΤ κρατικών ομολόγων
- Μερικός αποκλεισμός των κεφαλαίων του ΤΧΣ για τη αναχρηματοδότηση του ελληνικού τραπεζικού τομέα από το δημόσιο χρέος

H ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάπτυξη στην Ελλάδα:

- Φορολογική μεταρρύθμιση
- Δίκαιο φορολογικό σύστημα
- Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
- Κίνητρα για επενδύσεις
- Κίνητρα ανάπτυξης
- Οι δημόσιες επενδύσεις να μην υπολογίζονται στον υπολογισμό του ελλείμματος

Το δημοσιονομικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ

- Ισοσκελισμένος προϋπολογισμός
- διατήρηση των δαπανών στο 44% του ΑΕΠ (μέσος όρος της ΕΕ στο 45%)
- Ανακατανομή των δαπανών (κοινωνική δικαιοσύνη)
- Αύξηση του δείκτη των άμεσων έναντι των έμμεσων φόρων
- Βελτίωση στην είσπραξη των φόρων περιουσίας
- Καταπολέμηση της παραοικονομίας

Γιατί απέτυχε το πρόγραμμα λιτότητας
- Η δημοσιονομική προσαρμογή ήταν πολύ εκτεταμένη, πάρα πολύ εντατική και πάρα πολύ εμπροσθοβαρής
- Πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων εκτός πλαισίου, αφού η Ελλάδα είχε ήδη πραγματοποιήσει σημαντικές ιδιωτικοποιήσεις στη δεκαετία του '90
- H αγορά εργασίας ειδικά στον τομέα των υπηρεσιών ήταν ήδη εξαιρετικά ευέλικτη
- Το άνοιγμα ορισμένων επαγγελμάτων: ήδη οι τιμές ρυθμίζονται από το κράτος
- Καμία πραγματική πρόοδος στη δημόσια διοίκηση
- Δυσλειτουργία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα
- Άκρως ολιγοπωλιακή διάρθρωση πολλών τομέων της οικονομίας
- Αποτέλεσμα: η δημοσιονομική προσαρμογή σε συνδυασμό με την κατάρρευση των μισθών οδήγησε σε τεράστια ύφεση και σε και έκρηξη του δημόσιου χρέους

Αναφορικά με τις πολιτικές επιλογές στην Ευρώπη η προτεινόμενη λύση του Σύριζα περιλαμβάνει:

- Απαιτείται σημαντική αλλαγή πολιτικής και μεταρρυθμίσεις τύπου New Deal
- Συνδυασμός της δημοσιονομικής και της νομισματικής πολιτικής για το παραπάνω
- Αναθεώρηση ή και χαλάρωση της συμφωνίας σταθερότητας και ανάπτυξης
- Πολιτικές συνεργασίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος του ισοζυγίου πληρωμών
- Ατζέντα για την ανάπτυξη (στοχευμένη χρηματοδότηση επενδύσεων)

ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙ "ΚΛΕΦΤΕΣ"

 ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙ "ΚΛΕΦΤΕΣ"

Η ιστορία που θα διαβάσετε δεν έχει στάλα μυθοπλασία. 
Κι αν δεν αποτελούσε τραγική πραγματικότητα σημερινή, 
θα μπορούσαμε δικαίως να σκεφτούμε ότι είναι έργο γραμμένο απ' το χέρι ενός Μπρεχτ, ενός Γκόρκυ, ενός Λουντέμη, ενός... Ενός ή μιας συγγραφέα τέλος πάντων, με δημιουργική φαντασία, βασισμένη στην πικρή πραγματικότητα.
Και ποια είναι η πικρότερη πραγματικότητα; 
Ότι το καπιταλιστικό σύστημα
με τους πολιτικοσυνδικαλιστικούς υπηρέτες του, 
τα μέσα μαζικής του ενημέρωσης, 
τους όποιους εκπαιδευτικούς το προσκυνούν, 
τους όποιους διανοούμενους και καλλιτέχνες το διπλοπροσκυνούν,
και τα λοιπά τσιράκια ή δεκανίκια τους,
έχουν καταφέρει να φτιάξουν ένα κομμάτι τού λαού σαν τα μούτρα τους...
Λαμόγια...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΑΠΙΘΑΝΗ και ΛΙΑΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΠΟΥ ΩΣ ...ΚΛΕΦΤΕΣ ΚΙ ΕΜΕΙΣ, ...ΚΛΕΨΑΜΕ ΑΠΟ ΕΔΩ

Επειδή στην Πάτρα  κατά τις τελευταίες δημοτικές εκλογές πλειοψήφισαν οι κομμουνιστές, είναι φυσικό και επόμενο η δημοτική αρχή να μην ασχολείται με σοβαρά και κεφαλαιώδη προβλήματα της πόλης, όπως κάνει π.χ. ο δήμος Ναυπλιέων, ο οποίος ασχολήθηκε με το να ονομάσει τον Αντώνη Σαμαρά επίτιμο δημότη του. Εμείς εδώ, κολλημένοι κομμουνιστές, επιμένουμε να ασχολούμαστε με τρίχες, όπως π.χ. πώς θα ανακουφίσουμε (έστω και λίγο) τους συμπολίτες μας που υποφέρουν.

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, οι διοικούντες τον δήμο σκέφτηκαν κάτι απλό: να αξιοποιήσουν κατά τον πιο πρόσφορο τρόπο την δημοτική περιουσία. Κι ανάμεσα στα περιουσιακά στοιχεία τού δήμου υπάρχουν και... ελιές! Μιας και στο σχέδιο πόλης έχουν ενταχθεί αγροί και χωράφια, πολλά των οποίων έχουν ήδη απαλλοτριωθεί προκειμένου να ανοιχτούν δρόμοι, να γίνουν πλατείες, να χτιστούν σχολεία κλπ, είναι λογικό να υπάρχουν μεταξύ τους και κάποια με ελιές.

Η απλή σκέψη της δημοτικής αρχής, λοιπόν, ήταν να καταγράψει τις ελιές των απαλλοτριωμένων εκτάσεων και στην συνέχεια να παραχωρήσει το δικαίωμα συλλογής και εκμετάλλευσης του ελαιοκάρπου τους σε άπορες οικογένειες, άνεργους, πολύτεκνους κλπ. Μοίρασε τις σχετικές άδειες στους δικαιούχους κι εκείνοι ξαμολύθηκαν να βγάλουν το λάδι των οικογενειών τους. Όλα καλά ως εδώ και μπράβο στον δήμαρχο και στην ομάδα του, που σκέφτηκαν κάτι τέτοιο.  
Όμως... Όμως, τώρα αρχίζουν τα προβλήματα.

Πρώτα-πρώτα, σε κάποια από τα χωράφια που προαναφέραμε, πλάκωσε η αστυνομία για να συλλάβει τους ελαιοσυλλέκτες. Μάταια οι άνθρωποι επέδειξαν την άδεια του δήμου κι άδικα διαμαρτυρήθηκαν, αφού τα όργανα της τάξης ήσαν ανένδοτα: έπρεπε να συλλάβουν τους κλέφτες και να τους προσαγάγουν για εξακρίβωση στοιχείων. Ευτυχώς, κάποιος από τους "κλέφτες" κατάφερε και ενημέρωσε τηλεφωνικά την αρμόδια του δήμου, η οποία έσπευσε στο αστυνομικό τμήμα. Στην ερώτησή της "γιατί τους συλλάβατε, αφού σας έδειξαν την άδεια με την υπογραφή τού δημάρχου;", η απάντηση ήταν αφοπλιστική: "Κυρία μου, τόσα χρόνια αυτές τις ελιές τις μαζεύουμε εμείς οι αστυνομικοί για να βγάζουμε το λάδι μας"! Τελικά, οι εκπρόσωποι του νόμου κατάλαβαν ότι η υπόθεση δεν θα εξελισσόταν προς το συμφέρον τους αν την παρατραβούσαν και άφησαν ελεύθερους τους "εγκληματίες". Πρόλαβαν, όμως, να προσθέσουν "πείτε τους, τουλάχιστον, να φέρουν και σε μας κανένα τενεκέ λάδι".

 
Ανοίγουμε παρένθεση για να κάνουμε μια απαραίτητη διευκρίνιση.
Φυσικά, οι αστυνομικοί τού τοπικού τμήματος δεν πήγαιναν οι ίδιοι να μαζέψουν ελιές. Γι' αυτή την δουλειά υπήρχαν συνεργεία με τον κατάλληλο εξοπλισμό 
 (όχι σαν τους φουκαράδες που τους κάλεσε ο δήμος να μζέψουν ελιές κι εκείνοι δεν είχαν ούτε λιόπανα). 
Οι αστυνομικοί έκαναν, απλώς, τα στραβά μάτια ενώ, παράλληλα, φρόντιζαν να απομακρύνουν τους περίεργους. Κλείνουμε την παρένθεση και συνεχίζουμε.

Ανακουφισμένοι, οι άνθρωποι γύρισαν στα σπίτια τους. Όμως, εκεί τους περίμενε άλλη μια έκπληξη. Δυο υπάλληλοι του δήμου πήγαν με άγριες διαθέσεις για "τσαμπουκά", επειδή "αυτές τις ελιές τις μαζεύουμε εμείς με τους αστυνομικούς και μοιραζόμαστε το λάδι χρόνια τώρα"! Προφανώς, οι δυο υπηρέτες τού δήμου ήσαν σίγουροι πως είχαν αποκτήσει κάποιο δικαίωμα χρησικτησίας επί της δημοτικής περιουσίας.

Οι -έκπληκτοι με όσα τους συνέβαιναν- άνθρωποι ξανατηλεφώνησαν στην αρμόδια, η οποία ζήτησε να μιλήσει με τους "διαμαρτυρόμενους" δημοτικούς υπαλλήλους και τους επέπληξε αυστηρά, προειδοποώντας τους για τις συνέπειες που θα είχαν αν επέμεναν. Τελικά, εκείνοι κατάλαβαν ότι ο "τσαμπουκάς" τους δεν θα έβγαζε πουθενά και αναγκάστηκαν να φύγουν. Όχι, όμως, δίχως να προσθέσουν με αγανάκτηση: "τέτοιες μαλακίες κάνει ο Πελετίδης και δεν πρόκειται να ξαναβγεί".  
Το ότι κανένας δεν πίστεψε ότι αυτοί οι δυο ψήφισαν Πελετίδη, δεν έχει καμμιά σημασία.

Κι αν όλα αυτά σας ακούγονται απίθανα, περιμένετε διότι δεν φτάσαμε ακόμη στο καλύτερο.

Το ίδιο βράδυ, παρουσιάστηκαν σε άλλη οικογένεια ελαιοσυλλεκτών τέσσερις ιερείς τής κοντινής εκκλησίας, απαιτώντας να σταματήσει αμέσως η διαδικασία συλλογής τού ελαιοκάρπου, 
διότι "αυτές τις ελιές τις μαζεύουμε εμείς χρόνια τώρα, για να βγάζουμε το λάδι για τα καντήλια της εκκλησίας"(!)
Φυσικά, έγινε πάλι το -συνηθισμένο πια- τηλεφώνημα στην αρμόδια. Όμως, οι εν λόγω ιερείς ήσαν τόσο φορτικοί και τόσο επίμονοι ώστε χρειάστηκε η προσωπική παρέμβαση του δημάρχου για να πειστούν να αποχωρήσουν και να αφήσουν τους ανθρώπους στην ησυχία τους. Προφανώς, οι σεμνοί λευίτες διαπίστωσαν με αγανάκτηση ότι ο κομμουνιστής (και, σίγουρα, άθεος) δήμαρχος δεν έδινε δεκάρα για τα καντήλια τους...

Αυτή ήταν η μικρή σημερινή μας ιστορία. Την οποία, βεβαίως, μην περιμένετε να διαβάσετε και σε κάποια τοπική εφημερίδα ή να ακούσετε σε κάποιο τοπικό κανάλι. Σκεφτείτε, όμως: αν οι εφημερίδες και τα κανάλια δεν ήσαν όπως είναι, ποιόν λόγο ύπαρξης θα είχαν τα ιστολόγια;

Τελειώνω. Είτε σας αρέσουν οι ιστορίες λαδιού είτε όχι, δείτε -ή και ξαναδείτε- την πρώτη ιστορία ("Το Ρολόι") από την εξαιρετική σπονδυλωτή ταινία "Το κανόνι και τ' αηδόνι", των Ιάκωβου και Γιώργου Καμπανέλλη (σε σενάριο του πρώτου). Θα ξοδέψετε 34 λεπτά από την ζωή σας αλλά δεν θα μετανοιώσετε ποτέ.

TOP READ