6 Ιαν 2020

Στρατηγέ, είπες τη μισή αλήθεια!
Του Αεροπεζοναύτη

Σε ένα πόλεμο, λένε οι σοβαροί στρατιωτικοί, οφείλεις να ξέρεις να μπαίνεις και να ξέρεις να βγαίνεις. Επίσης οφείλεις να γνωρίζεις ότι «ο πόλεμος, είναι συνέχεια της πολιτικής με άλλα μέσα» όπως πολύ σωστά διατύπωσε ο Πρώσος στρατηγός, θεωρητικός του πολέμου Κλαούζεβιτς, αλλά ήταν η μισή αλήθεια.

Όπως και να έχει ο πόλεμος, επιβάλει δια πυρός και σιδήρου, τις επιθυμίες της πολιτικής ηγεσίας και κατά επέκταση τις επιθυμίες των οικονομικών συμφερόντων, τις οποίες στηρίζουν τα κόμματα και οι κυβερνήσεις που διαχειρίζονται το αστικό σύστημα. Βλέπε σε εναλλαγή ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και αν χρειαστεί και όλοι μαζί, όπως στην παρούσα φάση με την ψήφιση στη Βουλή της «Αμυντική συμφωνία ΗΠΑ – Ελλάδας αλλά και της κύρωσης του αγωγού φυσικού αερίου East Med μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ


Έτσι βλέπουμε ο έλεγχος των ενεργειακών πηγών, αλλά και των ενεργειακών δρόμων έχουν μετατρέψει τα τελευταία 20 χρόνια τη Μέση Ανατολή και την Μεσόγειο, σε ένα απέραντο σφαγείο, που δεν πρόκειται "πουλάκι να σταθεί". Κράτη διαμελίστηκαν, λαοί ξεριζώθηκαν κατά εκατοντάδες χιλιάδες. Και άλλοι στο δρόμο για να σωθούν πνίγηκαν στο δρόμο της μετανάστευσης και της προσφυγιάς. Άνθρωποι, γυναίκες και παιδιά εξευτελίζονται στο καταχείμωνο στα λασπόνερα τις Μόρια, με την χρηματοδότηση μάλιστα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ!

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι φωτιά που ξερνάνε σήμερα οι καπιταλιστές σε βάρος των λαών, είναι προάγγελος ολοκαυτώματος, που όποιος λαός εμπλακεί, αμφιβάλλω ότι θα βγει ακέραιος. Είναι γνωστό σε όλους ότι οι καπιταλιστές, όταν πρόκειται για την διασφάλιση της κερδοφορίας τους, δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη. Η ηθική δεν είναι μέρος της φύσης τους. Τα κέρδη και μόνο αυτά, ορίζουν την δράση τους!

Άρον – άρον έσυραν την Ελλάδα στην υπογραφή και επέκταση της «Αμυντικής Συμφωνίας ΗΠΑ – Ελλάδας, με αντικειμενικό σκοπό, να ενισχύσουν γεωστρατηγικά το πλέγμα της στρατιωτικής διασφάλισης και υποστήριξης των ενεργειακών πηγών, αλλά και των ενεργειακών δρόμων, σε ένα πεδίο που εκτείνεται από τη Βαλτική, τα Βαλκάνια, το Αιγαίο, τη Μαύρη Θάλασσα, τη Μέση Ανατολή και τον Περσικό κόλπο και σαφώς τη Μεσόγειο, συσσωρεύοντας τέτοια δύναμη πυρός, που έχουμε να δούμε από την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου!

ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, εφόσον λοιπόν διασφάλισαν την αμυντική συμφωνία, με την ψήφο των αστικών κομμάτων, (ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ) με το καλημέρα του νέου χρόνου στις 2 Γενάρη 2020, η ΝΔ υπέγραψε την κοινή συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου East Med μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ με τον κ. Μητσοτάκη να δηλώνει: «Αγωγός ειρήνης και συνεργασίας των λαών της Μεσογείου. Δεν είναι απειλή για κανέναν» που πρακτικά σημαίνει, ότι ακόμη και οι ίδιοι φοβούνται για απρόσμενες εξελίξεις και πιθανές εμπλοκές, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Έτσι κι αλλιώς, το επάνω χέρι το έχουν οι πετρελαϊκές επιχειρήσεις των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Αγγλίας, χωρών που κατευθύνουν το χωροφύλακά τους, το ΝΑΤΟ σε επεμβατικές δράσεις στη Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή και στις άλλες περιοχές.

Από την άλλη και αυτή η συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου East Med, πρακτικά, κλείνει το μάτι για συμμετοχή στην Ιταλία, τη Γαλλία, την Αίγυπτο και σαφώς και προς την Τουρκία. Δίνοντας το στίγμα στην τελευταία, ότι από εδώ περνάει ο δρόμος της συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου.

Ο Κλαούζεβιτς, δεν πρόσθεσε, ως ευφυής στρατιωτικός, ότι ο πόλεμος γίνεται για τα κέρδη. Αυτό, το άφησε σε εμάς γιατί απλά επιβεβαιωνόταν στα πεδία των μαχών, εκεί όπου αναχωρούν τα παιδιά της εργατικής τάξης και της φτωχής αγροτιάς που δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα, παρά μόνο καλούνται να δώσουν τη ζωή τους για ξένα συμφέροντα και ξένες σημαίες.

902gr

«Ο εκφοβισμός δεν θα περάσει»

      

06-01-2020
Ανακοίνωση εξέδωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων Νομού Θεσσαλονίκης για τους τρεις δημοτικούς υπαλλήλους του δήμου Κορδελιού Ευόσμου οι οποίοι δικάζονται για παράβαση καθήκοντος που αφορά «ανταλλαγή καυσίμων» από δήμο σε δήμο. Ο Σύλλογος κηρύσσει στάση εργασίας για αύριο Τρίτη ώστε να μπορέσουν οι δημοτικοί υπάλληλοι να συμπαρασταθούν στους συναδέλφους τους, ενώ παράλληλα κατηγορεί  την ηγετική ομάδα του τοπικού σωματείου του δήμου Κορδελιού-Ευόσμου ότι «έκανε τις καταγγελίες και μάλιστα ο πρόεδρος και ο τότε γενικός γραμματέας του σωματείου κατέθεσαν στο σώμα επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης». Η ανακοίνωση αναλυτικά είναι η παρακάτω:
«Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι
Την Τρίτη 7 Ιανουαρίου δικάζονται τρεις συνάδελφοί μας από το δήμο Κορδελιού-Ευόσμου. Η κατηγορία που αντιμετωπίζουν είναι παράβαση καθήκοντος, η οποία αφορά  “ανταλλαγή” καυσίμων από δήμο σε δήμο, πρακτική που είναι ευρέως διαδεδομένη, πανελλαδικά, άμεσα σχετιζόμενη με τη συνεχή υποχρηματοδότηση των δήμων και τις χρονοβόρες διαδικασίες.
Η μήνυση προκύπτει ύστερα από πόρισμα των επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης. Και εδώ μπαίνουν διάφορα ερωτήματα. Πώς ενώ στο πόρισμα εμπλέκονται αιρετοί από τους μισούς δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, καταλήγουν να είναι κατηγορούμενοι μόνο εργαζόμενοι; Γιατί ενώ είναι ισοσκελισμένη η ποσότητα καυσίμων στις ανταλλαγές των δήμων, προκύπτει κατηγορία; Για ποιο λόγο η τόσο μεγάλη βιασύνη, έτσι ώστε να ενημερωθούν οι συνάδελφοι Παραμονή Χριστουγέννων (24-12-2019), για μια υπόθεση που εκδικάζεται στις 7 Ιανουαρίου 2020; Ποιοι ήταν αυτοί που έκαναν τις καταγγελίες για “ατασθαλίες” στις αποθήκες του δήμου Κορδελιού-Ευόσμου;
Για εμάς και την πλειοψηφία των συναδέλφων τα παραπάνω ερωτήματα είναι ρητορικά. Όσο κυριαρχεί η απαξίωση των υπηρεσιών, η υποχρηματοδότηση των δήμων θα συνεχίζει να υπάρχει αυτό το φαινόμενο, για το οποίο σίγουρα δεν ευθύνονται οι συνάδελφοί μας. Δεν πρόκειται να ακουμπήσουν την ουσία του προβλήματος παρά μόνο να χρησιμοποιούν τους εργαζόμενους ως εξιλαστήρια θύματα. Άλλωστε ο παραλογισμός του να μην έχει καμία ευθύνη αυτός που έχει την πολιτική ευθύνη, δηλαδή οι αιρετοί, είναι εξόφθαλμος. Παράλληλα άμοιρη ευθυνών δε μπορεί να είναι και η ηγετική ομάδα του τοπικού σωματείου του δήμου Κορδελιού-Ευόσμου η οποία έκανε τις καταγγελίες και μάλιστα ο πρόεδρος και ο τότε γενικός γραμματέας του σωματείου κατέθεσαν στο σώμα επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης. Είναι τόσο εξοικειωμένοι με το άθλημα αυτό που δεν μπορούν να έχουν αυταπάτες ότι “θα την πληρώσουν” οι αιρετοί. Οι εργαζόμενοι είναι ο στόχος, οι συνάδελφοί τους.
Ο σύλλογος μας προκηρύσσει διευκολυντική στάση εργασίας την Τρίτη 7 Ιανουάριου από τις 11.00πμ έως τις 15.00μμ, ώστε να συμπαρασταθούμε στους συναδέλφους μας που δικάζονται άδικα.

Ο ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ»

“Ποτέ δε γυρνάμε την πλάτη στη λέξη “κομμουνιστής” – Μεγάλη συγκέντρωση του ΤΚΡ στην Άγκυρα


Πολύ μεγάλη ήταν η τρίτη και τελευταία στη σειρά συγκέντρωση του του ΤΚΡ στην πρωτεύουσα της Τουρκίας Άγκυρα, αποκορύφωμα των επίσης ιδιαίτερα πετυχημένων αντίστοιχων εκδήλωσεων σε Σμύρνη και Κωνσταντινούπολη. Σύνθημα της εκδήλωσης, που έγινε σε συνεδριακό κέντρο της πόλης το Σάββατο, είναι “Ελπίζοντας, οργανώνοντας και γιορτάζοντας για τη νίκη το 2020”.  
Μετά από την προβολή βίντεο, ανέβηκε στη σκηνή η ορχήστρα Γιαπιτζιλαρ κι ακολούθησε ομιλία από τον επικεφαλής της τοπικής οργάνωσης Άγκυρας Ντεβρίκ Κοτσάκ, που χαιρέτησε τον κόσμο και τους εργαζόμενους που είναι σε κινητοποίηση στην πόλη, ανάμεσά τους εκπαιδευτικοί αλυσίδας ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, οικοδόμοι και μεταλλεργάτες. “Κάθε μέλος, κάθε εθελοντής του ΤΚΡ σας καλεί ώστε κανείς να μη μείνει μόνος μπροστά στον εκμεταλλευτή στη δουλειά, την αστυνομία στο σχολείο, το διοικητή στο νοσοκομείο”, υπογράμμισε ο Κοτσάκ, καλώντας τους φίλους του κόμματος να οργανωθούν και να πολεμήσουν από κοινού.   
“Τα μέλη που ήρθαν μαζί μας σε αυτή την αίθουσα, που συναντήθηκαν στις τοπικές οργανώσεις του ΤΚΡ, που συναντήθηκαν με το δίκτυο αλληλεγγύης “Τα αφεντικά θα νιώσουν την καυτή μας ανάσα”, οι μαθητές, η Κομμουνιστική Νεολαία Τουρκίας και άλλοι είναι η πιο ισχυρή απάντηση στην απελπισία και την έλλειψη οργάνωσης”, πρόσθεσε ο Κοτσάκ. 
Μετά την ομιλία, στη σκηνή ανέβηκε η τραγουδίστρια Γκιούλκαν Αλτάν, ενώ ο καλλιτέχνης Ορχάν Αϊντίν διάβασε ποιήματα του μεγάλου Ναζίμ Χικμέτ. Στη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκαν επίσης, όπως και στις άλλες πόλεις, βίντεο με μηνύματα αλληλεγγύης στο ΤΚΡ και τους εργαζόμενους της Τουρκίας από άλλα κομμουνιστικά κι εργατικά κόμματα σε όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους και το ΚΚΕ.  
 Ο γγ Κεμάλ Οκουγιάν στην ομιλία του ανέλυσε τη σημασία του ακρωνυμία του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας, αναφερόμενος ξεχωριστά σε κάθε μία από τις έννοιες που την απαρτίζουν  
“Το κόμμα είναι σχολείο, μαθαίνουμε να λέμε μαζί τα τραγούδια μας και κυρίως να παλεύουμε μαζί. Το κόμμα είναι ο σύντροφος όσων βαδίζουν στο ίδιο μονοπάτι, το κόμμα είναι η οργάνωση της πάλης. Και μετά η Τουρκία. Η αγαπημένη μας χώρα. Τονίζει τη χώρα που θα κάνουμε να σταθεί στα πόδια της, όπου θα εγκαθιδρύσουμε ένα σοσιαλιστικό σύστημα. Είναι και κομμουνιστικό… τα πάντα από την παιδεία, την υγείας ως τις μεταφορές θα είναι δωρεάν. Καθώς η εργατική τάξη θα σώζει τον εαυτό της, θα σώσει την ανθρωπότητα. Θα εγκαθιδρύσουμε ένα σύστημα χωρίς κρίση, φτώχεια, γι’ αυτό είμαστε κομμουνιστές. Για το λόγο αυτό ποτέ δε γυρνάμε την πλάτη στη λέξη “κομμουνιστής”.

ΥΠΑΡΧΕΙ κι η Αμερική των αγώνων ...Πριν λίγη ώρα ολοκληρώθηκαν περίπου 80 διαδηλώσεις σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ με κεντρικό σύνθημα "Όχι πόλεμο με το Ιράν".
Οι Αμερικάνοι διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους των ΗΠΑ για να διαμαρτυρηθούν για τη δολοφονία του Σουλειμανί και για να αντιτεθούν στην απόφαση των ΗΠΑ να στείλει περισσότερους από 3.000 στρατιώτες στη Μέση Ανατολή.
Μερικά από τα συνθήματά τους είναι:


“Stop bombing Iraq”
“U.S. troops out of Iraq.”
"Trump says more war. We say no war,"
"No more U.S. attacks. Iraq, we got your back."
“No blood for oil!"
“U.S. out now!”

Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι οι οδηγοί διερχομένων οχημάτων σταματούσαν για να ενώσουν κι αυτοί τις φωνές τους με τους διαδηλωτές.
(https://www.reuters.com/…/american-strike-in-iraq-prompts-a…)

Ποια είναι η φίλη Έλενα Ακρίτα


Το έξυπνο κορίτσι με το αβίαστο χιούμορ, το μεγαλωμένο με ουσιαστική ευγένεια και απλότητα, που όσα έκανε και δοκίμασε στη ζωή της δεν έβλαψαν κανένα, που σεβάστηκε τους κανόνες της ανθρωπιάς και της φιλίας, που θαύμασε και δεν κοκορεύτηκε – ναι ανέβηκε στη σκηνή αλλά δεν αυτοπροσδιορίστηκε – παρά μόνο ρωτούσε τους φίλους που εκτιμούσε και υπολόγιζε.
Κάναμε ωραίο καμαρίνι με την Έλενα που μεγάλωσε χωρίς γελοία σνομπαρίσματα, με τον Παύλο της και μένα να παίζουμε με τα καπάκια που διάλεγε για παιχνίδια και τα μετατρέπαμε σε φορτηγά, τρόφιμα κι οτιδήποτε κατέβαζε η «παιδική» φαντασία μας. Χαιρόταν όταν της έλεγα πως η μάνα μου έκοβε από το μεροκάματο της για να με γράψει συνδρομήτρια στο «Επιστήμη και Ζωή» του Λουκή Ακρίτα – του πατέρα της που ανεξάρτητα απ’ την πολιτική του τοποθέτηση, στον καιρό του ψυχρού πολέμου, πρόβαλλε – εκτός από τις έξοχες βιογραφίες σπουδαίων κλασικών – τα επιτεύγματα των Σοβιετικών στο Διάστημα.
Αυτή η Έλενα της καρδιάς μου – κι ας μη βλεπόμαστε – που μου πρόσφερε το γλαστράκι της αγάπης της για τη βράβευσή μου στο «Μια αιωνιότητα και μια μέρα» και θεώρησε πολύ φυσικό να κυκλοφορώ με τα λεωφορεία ούσα βουλευτής, αυτή η Έλενα που δεν είναι ΚΚΕ αλλά δεν σιωπά, δεν χαζοειρωνεύεται αλλά αγωνιά και εμμένει στο πραγματικά καλό γούστο όχι του επιφανειακού μικροαστισμού, που ξεχωρίζει την ήρα από το στάρι και είναι μια φωνή καθαρή και θαρραλέα κι ας μη συμφωνούμε ίσως στα επί μέρους, αυτή η Έλενα λοιπόν είναι η Έλενα που αγαπώ και τιμώ πάντα.
Αυτά όχι ως ανταπόδοση αλλά ως αποκατάσταση.

Τα αποδεικτικά στοιχεία κραυγάζουν, η εισαγγελική πρόταση τα αγνοεί!!!Οργή και αγανάκτηση προκάλεσε σε εργαζόμενους και φορείς, σε κάθε προοδευτικό άνθρωπο, η πρόταση - ασπίδα προστασίας για τη ναζιστική εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, της εισαγγελέα Αδαμαντίας Οικονόμου, που ύστερα από σχεδόν 5 χρόνια διαδικασίας και ανάδειξης αμέτρητων και ατράνταχτων αποδεικτικών στοιχείων για τους απογόνους των ταγματασφαλιτών και των δοσίλογων της «σποράς των ηττημένων του '45, των εθνικοσοσιαλιστών, των φασιστών (...) των μαχαιροβγαλτών (...)» (όπως δήλωνε ο αρχηγός τους, Μιχαλολιάκος), τους αθωώνει.
Η απαράδεκτη αυτή εισαγγελική πρόταση σηματοδοτεί το «ξέπλυμα» των ναζιστών για να συνεχίσουν την εγκληματική δράση τους και την τραμπούκικη επιβολή των επιδιώξεων και των συμφερόντων τους πρωτίστως κατά του εργατικού - λαϊκού κινήματος.
Κι όλα αυτά όταν:
 • Η Χρυσή Αυγή δήλωνε ως το μακρύ χέρι της εργοδοσίας και του συστήματος ότι: «Η ζώνη του Περάματος θα λειτουργήσει ξανά υπό την αιγίδα της Χρυσής Αυγής (...) και θα απομονώσουμε τους επαγγελματίες εργατοπατέρες του ΚΚΕ που λειτουργούν για ξένα συμφέροντα» (δηλώσεις Κασιδιάρη).
 • Απειλούσε ευθέως (Λαγός), λέγοντας: «(...) Οι λακέδες του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ (...) θα εξαφανιστούν από δω πέρα μέσα». Και δήλωνε (Χρ. Κυριτσόπουλος, γνωστός εργοδηγός των εργολάβων και στη συνέχεια πρόεδρος του χρυσαυγίτικου σωματείου) στο Πέραμα, λίγες ώρες πριν από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα: «Εχουμε το δικαίωμα, λοιπόν, κι εμείς να κάνουμε ένα σωματείο και με αυτό το σωματείο, βάσει νόμου, που θα αποτελείται από αρκετά μέλη, θα διαφοροποιήσουμε τα μεροκάματά μας, γιατί η κρίση αυτή που υπάρχει στην Ελλάδα (...) Τα μεροκάματα που παίρναμε πριν δύο, τρία ή τέσσερα χρόνια ήταν πάρα πολύ μεγάλα και υψηλά, σε σχέση με την κρίση. Θα μπορούσαμε να χαμηλώσουμε τα μεροκάματά μας, να εγγυηθούμε στους Ελληνες εφοπλιστές ότι αν φέρουν τα βαπόρια τους εδώ, θα σταματήσουμε τις απεργίες που γίνονταν όλα αυτά τα χρόνια για διάφορους λόγους».
Στοιχεία σαν κι αυτά ...αγνοήθηκαν
Στοιχεία σαν κι αυτά ...αγνοήθηκαν

 • Πιο πριν, αποκαλυπτικές ήταν οι δηλώσεις των εργοδοτών που χρόνια είχαν βάλει στο στόχαστρο το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα στο Πέραμα και αλλού. Δήλωναν ότι «το εργατικό κόστος διώχνει τον εφοπλισμό από την Ελλάδα» (Δ. Μεταξάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργοδοτικών Ενώσεων Επιχειρήσεων Ναυπήγησης και Επισκευής Πλοίων Πειραιά). Μάλιστα, όταν οι εργάτες έστησαν μνημείο στη Ζώνη αφιερωμένο «Στους συναδέλφους που δολοφονήθηκαν από την εργοδοσία στο βωμό του κέρδους», η Ενωση Ναυπηγοεπισκευαστών με αγωγή της αξίωνε «αποκαθήλωση του μνημείου».
 • Χαρακτήριζαν τη Συλλογική Σύμβαση «τέρας» και ζητούσαν «να παρέμβει το έννομο κράτος και το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στο χώρο του Περάματος» (πρόεδρος της Ενωσης των εργοδοτών, Θ. Πυρινής). «Απομακρυνθείτε από το χώρο αυτό για να σώσουμε τις επιχειρήσεις μας», αξίωνε η Ομοσπονδία των εργοδοτών, ή δήλωναν ότι το Συνδικάτο «εφάρμοζε κάθε χρόνο διμερείς συμβάσεις και εκβιάζει τις επιχειρήσεις να υπογράφουν απαράδεκτες αυξήσεις, μειώσεις ωραρίων, για το ωράριο εργασίας πέραν των 10 ωρών, για υπερωρία, ζητάει μάλιστα έγγραφη συγκατάθεση του Συνδικάτου» (Αντ. Αθανασόπουλος, πρόεδρος της Ενωσης Ναυπηγοεπισκευαστών). Ηταν οι εργοδότες που προσπάθησαν πρώτα να κάμψουν το Σωματείο μέσω μιας κυριολεκτικά βιομηχανίας μηνύσεων σε μια προσπάθεια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης. Χαρακτηριστικός είναι άλλωστε ο φάκελος που προσκομίστηκε στο δικαστήριο.
 • Η Χρυσή Αυγή δήλωνε ευθέως για τους Αιγύπτιους αλιεργάτες: «Εχουμε γίνει δέκτες παραπόνων για κάποια θέματα που έχετε εδώ στην ιχθυόσκαλα, στο Κερατσίνι, με τους Αιγύπτιους, που κάνουν ό,τι θέλουν, που πουλάν τα ψάρια όπως θέλουν, που τα παίρνουν από όπου θέλουν, γενικά δεν δίνουν λογαριασμό σε κανέναν. Ε, λοιπόν, εμείς τους λέμε ότι από δω και πέρα θα δίνουν λογαριασμό, θα δίνουν λογαριασμό στη Χρυσή Αυγή...» (Λαγός). Είναι χαρακτηριστική και η από 21/11/2012 απόφαση του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΚΑΑ ΑΕ περί τοποθέτησης του Νικόλαου Κούζηλου στη θέση του επόπτη της Ιχθυόσκαλας Κερατσινίου. Στην ιχθυόσκαλα εργαζόταν ο Νικόλαος Κούζηλος, εξάδελφος του συνονόματου τότε βουλευτή Α' Πειραιώς της ναζιστικής οργάνωσης. Μάλιστα, τα ξημερώματα της 9ης Φλεβάρη του 2013, με τον Ν. Κούζηλο στη θέση του επόπτη, έφυγαν δωρεάν ψάρια από εκεί για τα γραφεία της ΧΑ στην Αθήνα. Σχετικό δημοσίευμα ιστοτόπου (27/10/2013) με τίτλο «Τα χρυσαυγίτικα "δίχτυα" στην Ιχθυόσκαλα: Ενας σκοτεινός διορισμός και το πάρτι με τα δωρεάν ψάρια» κατατέθηκε στο δικαστήριο.
 • Ηταν ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής που είχαν αυτοπρόσωπη συμμετοχή και οργάνωσαν την επίθεση στο «Συνεργείο» (Λαγός) κ.α. Επιπρόσθετα, όπως αναδείχθηκε στη δίκη, για την εγκληματική δράση της ναζιστικής Χρυσής Αυγής ήταν χαρακτηριστικό το καθεστώς αστυνομικής ανοχής και κάλυψης.

Η ναζιστική ιδεολογία το κίνητρο της εγκληματικής δράσης
Η απαράδεκτη εισαγγελική πρόταση εμφανίζει σκανδαλωδώς τις εγκληματικές επιθέσεις ως... μεμονωμένα περιστατικά και ως συμπτώσεις, για την οργάνωση όπου η ναζιστική ιδεολογία είναι το κίνητρο της εγκληματικής της δράσης και ο εγκληματικός της χαρακτήρας είναι αλληλένδετος με τη ναζιστική της ιδεολογία.
Τι να πρωτοπαραθέσει κανείς από τα αμέτρητα κι ατράνταχτα αποδεικτικά στοιχεία που αναδείχθηκαν όλα αυτά τα χρόνια στη δίκη...
 • - Αρθρα και δηλώσεις του αρχηγού Μιχαλολιάκου και των στελεχών της ΧΑ, που εξυμνούν τον ισόθεο Χίτλερ, το ναζιστικό καθεστώς και τις θηριωδίες του, την άρια φυλή, τη λατρεία στο Γ' Ράιχ, τους ναζί ως «ήρωες της ανθρωπότητας». Φωτογραφικά ντοκουμέντα με ναζιστικά σύμβολα, σβάστικες, σημαίες της Βέρμαχτ, των SS, ναζιστικά τατουάζ στα μπράτσα των στελεχών της. Μαρτυρίες για όρκους πίστης υπό τη σημαία του Πολεμικού Ναυτικού του Γ' Ράιχ.
 • - Φωτογραφικά ντοκουμέντα, μαρτυρίες με επιθέσεις σε μετανάστες, αντιφασίστες, πρωτοπόρους συνδικαλιστές, κομμουνιστές, βίντεο με τα τάγματα εφόδου εν δράσει, με στειλιάρια, με όπλα, συνομιλίες και μηνύματα με εντολές, όπου ακολουθούσαν εγκληματικές πράξεις.
 • - Βίντεο με τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής αλλά και σύσσωμο τον ηγετικό πυρήνα της οργάνωσης, Κασιδιάρη, Παναγιώταρο, Γερμενή, Ματθαιόπουλο κ.ά. («συναυλία» που διοργανώθηκε στην Αθήνα στις 30/1/2005), να τραγουδούν τον ελληνικό εθνικό ύμνο με το χέρι σε ναζιστικό χαιρετισμό. Οι σημαίες που υπάρχουν είναι μόνο ναζιστικές, η σημαία των SS και η πολεμική σημαία της Βέρμαχτ με τον αγκυλωτό σταυρό. Τα συνθήματα που ακούγονται είναι μόνο ναζιστικά, με κυρίαρχα το κλασικό χιτλερικό «Sieg Heil» (ζήτω η νίκη) και «Juden Raus» (Εξω οι Εβραίοι). Ολοι τραγουδούν τον γνωστό (και απαγορευμένο στη Γερμανία) ναζιστικό ύμνο «Deutschland Uber alles» (Υπεράνω όλων η Γερμανία).
 • - Διάσπαρτα δημοσιεύματα στην εφημερίδα της ναζιστικής οργάνωσης, που αναφέρονται στη διαδικασία «των πυρήνων υποδοχής των μελών» (η διαδικασία αναφερόταν στο καταστατικό της Χρυσής Αυγής που είχε δημοσιευτεί στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» στις 2/7/1998, αλλά δεν υπάρχει στο καταστατικό που κατέθεσε η Χρυσή Αυγή στον Αρειο Πάγο μετά τις εκλογές του 2012).
 • - Κείμενο για το 1945 και τα εξήντα χρόνια μετά τη νίκη επί της εθνικοσοσιαλιστικής Γερμανίας αναφέρει χαρακτηριστικά: «Νικητής δεν είναι ο βάρβαρος βιαστής μουζίκος της σοβιετίας αλλά ο νεαρός αγωνιστής της Hitlerjugent που έπεσε μαχόμενος στο κατεστραμμένο Βερολίνο. Ο στρατιώτης της Wermacht και των Waffen SS που αγωνίστηκε στο ανατολικό μέτωπο ενάντια στις φονικές δυνάμεις και στις δυνάμεις του εχθρού...». Αρθρο για την επέτειο «της ανάληψης της Αρχής» και τον λόγο του Φίρερ στις 30 Γενάρη του '42.

Αμέτρητα και ατράνταχτα στοιχεία
Ολα αυτά αποτελούν συντριπτικά στοιχεία και ντοκουμέντα, τα οποία επιβεβαιώνουν τη στρατιωτική δομή και εκπαίδευση της ναζιστικής οργάνωσης. Αλλωστε, τα τάγματα εφόδου μιμούνται τα αντίστοιχα του Χίτλερ πριν την άνοδό του στην εξουσία. «Είμαστε στρατός», λέει σε όλους τους τόνους ο Μιχαλολιάκος. Πολλές είναι οι φωτογραφίες στελεχών που ποζάρουν οπλισμένα, ανάμεσά τους ο Ρουπακιάς, ο Κασιδιάρης. Επίσης, τα φωτογραφικά ντοκουμέντα όπου εμφανίζονται μέλη της Χρυσής Αυγής να ακολουθούν εκπαίδευση παραστρατιωτικής ομάδας, με χρησιμοποίηση υλικών παραλλαγής για να μη γίνονται αντιληπτά από τον εχθρό. Μετέχουν στη στρατιωτική κατασκήνωση στον ποταμό Νέδα. Εκπαιδεύονται ένοπλα, κινούνται σε αντίθετη φορά από τα νερά του ποταμού, οργανώνουν σκοπιές, χρησιμοποιούν καμουφλάζ. Φωτογραφίες σε νυχτερινή επιφυλακή, πεζοπορία, έρπειν, κάλυψη από τον εχθρό με όπλα, σε νυχτερινή εκπαίδευση και διαβίωση.
Αμέτρητα και ατράνταχτα είναι τα αποδεικτικά στοιχεία που αναδείχθηκαν και για την ευθύνη της ηγεσίας: Οι οργανωμένες επιθέσεις των ταγμάτων εφόδου που δρούσαν κατόπιν εντολών, οδηγιών, ενημέρωσης και έγκρισης από την ηγεσία της (πυρηνάρχης - περιφερειάρχης βουλευτής - αρχηγός) κ.ά. Ολα αυτά η εισαγγελέας επέλεξε να μην τα «δει».
Να υπογραμμιστεί ότι για την κατηγορία της ένταξης και διεύθυνσης της ναζιστικής οργάνωσης η εισαγγελέας ζήτησε την απαλλαγή της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής και στελεχών της υπερθεματίζοντας και υιοθετώντας την επιχειρηματολογία της ναζιστικής οργάνωσης. Δεν αποδέχθηκε ότι υπήρξε κεντρικός σχεδιασμός για τις εγκληματικές πράξεις. «Η ηγεσία δεν γνώριζε, δεν έδινε εντολή, δεν υπήρχε σχεδιασμός, δεν υπήρχε στοχοποίηση των θυμάτων από την ηγεσία της», όπως προκλητικά ανέφερε στην πρότασή της.
Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την εισαγγελέα, δεν υπήρχε κίνητρο για τις εγκληματικές πράξεις. Οσο για τη ναζιστική ιδεολογία, υιοθέτησε πλήρως τα όσα είπε ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής περί αποχώρησης το 1992 ακραίων ιδεολογικά μελών. Ομως, όπως ανέφερε, και να είναι ναζιστές, αυτό είναι ποινικά αδιάφορο... Υιοθέτησε πλήρως και τα όσα έλεγαν χρυσαυγίτες για την πολιτική ευθύνη που ανέλαβε ο αρχηγός της ναζιστικής οργάνωσης Μιχαλολιάκος μετά από καιρό για τη δολοφονία Φύσσα σε τηλεοπτική εκπομπή. Οπως έλεγαν, εννοούσε την ανάληψη του πολιτικού κόστους... Η εισαγγελέας επικαλέστηκε επίσης δήλωση στελέχους της Χρυσής Αυγής, του ναζιστή Κασιδιάρη, ότι «μαζί με την δολοφονία Φύσσα δολοφονήθηκε και η Χρυσή Αυγή»...
Αποσυνέδεσε επίσης τις υποθέσεις από το γενικότερο σχεδιασμό της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης. Σύμφωνα με την εισαγγελέα και την πρότασή της, η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, του Σαχζάτ Λουκμάν, οι επιθέσεις στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, στο στέκι «Αντίπνοια», στον μαθητή στο Π. Φάληρο κ.τ.λ., ήταν άσχετα μεταξύ τους περιστατικά!!! Σαν να μην υπήρξε το ηχητικό ντοκουμέντο που ακούστηκε στο δικαστήριο με το στέλεχος της Χρυσής Αυγής Ν. Αποστόλου που επιβεβαιώνει τη στοχοποίηση του Παύλου Φύσσα: «Το ψάχναμε τόσο καιρό το μπαστάρδι».
Ηταν λογικό μετά από όλα αυτά να μη ...μνημονεύσει στην πρότασή της το ρόλο της αστυνομίας και στη δολοφονία Φύσσα. Δεν υπήρξαν, για την εισαγγελέα, οι δηλώσεις Λαγού για τους Αιγύπτιους αλιεργάτες και ό,τι ακολούθησε, ούτε οι δηλώσεις Λαγού - Παναγιώταρου - Μίχου στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και ό,τι ακολούθησε. Οσο για το «ό,τι κινείται σφάζεται (...) αν πάρουμε το OK από τον Λαγό» του Πατέλη και το «για να κάνεις κάτι, παίρνεις πρώτα τον Γιάννη (Λαγό), ο Γιάννης το λέει στον Μεγάλο (Μιχαλολιάκο) κι αν δώσει το OK ο Μεγάλος πας», του Αποστόλου, τα αγνόησε... Αλλά και τη φράση του Λαγού «τους μακελέψαμε» για την επίθεση στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ. Ακόμα και για την επίθεση στο στέκι «Αντίπνοια» ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ακόμα και η φράση που ακούστηκε από δράστη "έχετε χαιρετίσματα από τη Χρυσή Αυγή" δεν είναι αρκετή, καθώς δεν γίνεται αναφορά στο όνομα κάποιου συγκεκριμένου βουλευτή».

Μυρίζει συγκάλυψη
Ολα τα παραπάνω στην πρόταση της εισαγγελέα Αδαμαντίας Οικονόμου μυρίζουν συγκάλυψη, μυρίζουν «ξέπλυμα». Και σ' αυτό η εισαγγελέας δεν πρωτοτυπεί στην πρότασή της. Είναι άλλωστε γνωστές οι προσπάθειες συγκάλυψης των δολοφονικών επιθέσεων των χρυσαυγιτών από την κεντρική διοίκηση της εγκληματικής οργάνωσης, όπως επιβεβαιώνει και το υλικό που κατατέθηκε στο δικαστήριο. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τη δολοφονική επίθεση στους κομμουνιστές και στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, υπήρξε αρχικά διάψευση με ανακοίνωση της Χρυσής Αυγής που καταγγέλλει τους ...συκοφάντες επαγγελματίες εργατοπατέρες του ΚΚΕ: «Οι μπολσεβίκοι της συμφοράς, οι νεκροθάφτες της Ζώνης του Περάματος να μην τολμήσουν να ξαναπιάσουν στο στόμα τους τη ΧΑ», έλεγαν.
Την επιχείρηση συγκάλυψης είχε αναλάβει μεταξύ άλλων ο Ηλ. Κασιδιάρης, με τον οποίο ο Ι. Λαγός έχει τηλεφωνική συνομιλία την επόμενη μέρα της δολοφονικής επίθεσης. Ο Κασιδιάρης διαψεύδει και καταγγέλλει ότι «στο Πέραμα δραστηριοποιείται εθνικό σωματείο μέσα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, γι' αυτό το λόγο έστησε όλο αυτό το θέατρο σήμερα το ΚΚΕ». «Οσοι από το ΚΚΕ κάνουν καταγγελίες, είναι ψεύτες και συκοφάντες», αναφέρει.
Αναδείχθηκε επίσης ξεκάθαρα στη δίκη ότι για τις εγκληματικές πράξεις δεν υπήρξε καμία επίπτωση, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τα λεγόμενα των ίδιων των στελεχών της, όπως π.χ. του πυρηνάρχη Πατέλη που αρνήθηκε ότι υπήρξαν πειθαρχικός έλεγχος και επίπτωση σε βάρος του μετά τη δολοφονία Φύσσα, επιβεβαιώνοντας και την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε στις 23 Σεπτέμβρη με τον Ι. Λαγό, ο οποίος του είπε χαρακτηριστικά: «Γιώργο, μένεις».

Εδειχνε τις προθέσεις
Η πρόταση της εισαγγελέα Αδαμαντίας Οικονόμου, όπως έχουμε τονίσει, δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία. Σε όλη τη διάρκεια της δίκης της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης, τόσο το περιεχόμενο των ερωτήσεών της όσο και προτάσεις της έδειχναν τις προθέσεις της. Οι ερωτήσεις της κατέτειναν στην αποδόμηση του κατηγορητηρίου και των μαρτυρικών καταθέσεων.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι υπερασπιζόταν επί της ουσίας τη διάχυση του ρατσισμού στην κοινωνία, όταν απαντούσε στους μάρτυρες κατηγορίας που αναφέρονταν στα «συσσίτια των χρυσαυγιτών μόνο για Ελληνες» ότι «τουλάχιστον δίνουν ένα πιάτο φαγητό στους Ελληνες»!
Προσπαθούσε να μειώσει και να αμφισβητήσει μαρτυρίες δημοσιογράφων ή πανεπιστημιακών, με το σκεπτικό ότι ουδέποτε απευθύνθηκαν και «στην άλλη πλευρά», δηλαδή στη ναζιστική εγκληματική οργάνωση, για να λάβουν την άποψή της (!) επί της ουσίας για τις εγκληματικές της πράξεις κ.λπ.

Δεν ήταν τυχαία η πρόταση
Η εισαγγελική πρόταση αναδεικνύει ότι δεν πρέπει να υπάρχει κανένας εφησυχασμός από τους εργαζόμενους και το λαό απέναντι στη Χρυσή Αυγή, την εγκληματική ιδεολογία της, τη χρησιμότητά της για το αστικό σύστημα και τις υπηρεσίες που προσφέρει.
Το ΚΚΕ είχε διατυπώσει από την αρχή την ανησυχία του για τις κωλυσιεργίες στη δίκη, είχε καταγγείλει τη στάση όλων των αστικών κομμάτων, κυβερνήσεων, τοπικών διοικήσεων, που χαϊδολογούσαν τους ναζί και ψάρευαν στα βρωμόνερα της εγκληματικής οργάνωσης. Η πρόταση της εισαγγελέα δεν ήταν τυχαία, εκφράζει αυτήν ακριβώς την προστασία που παρέχει το σύστημα στον φασισμό, που είναι δικό του παιδί. Αρκεί να θυμηθεί κανείς ότι η δράση της Χρυσής Αυγής πάει πολλά χρόνια πίσω και ότι αντιμετωπιζόταν με ανοχή από τις διωκτικές αρχές και από δικαστικούς και εισαγγελικούς κύκλους. `Η τη δολοφονική επίθεση στον Δημ. Κουσουρή, που σώθηκε από «θαύμα» το 1998 από τάγμα εφόδου με επικεφαλής τον γνωστό ως Περίανδρο, κατά κόσμον Αντώνη Ανδρουτσόπουλο, πάλαι ποτέ υπαρχηγό της Χρυσής Αυγής και δεξί χέρι του αρχηγού της. «Δεν μπορούν να μου κάνουν τίποτα... Με τρέμουν... Αν ανοίξω το στόμα μου για τα επεισόδια του '98 στέλνω φυλακή τον Παναγιώταρο για φυσικό αυτουργό και τον Μιχαλολιάκο για ηθικό αυτουργό...», δήλωνε πρόσφατα ο εν λόγω...
Το σύστημα που υπηρετούν οι φασίστες πότε τους αμολάει και πότε τους μαζεύει, ανάλογα με τους σχεδιασμούς του. Οι εργαζόμενοι και η νεολαία πρέπει να εκφράσουν ακόμα πιο μαζικά την καταδίκη τους στην πρόταση αυτή και στην προσπάθεια επαναφοράς των ταγμάτων εφόδου της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης στους δρόμους. Δεν είναι τυχαίο ότι με την πρόταση της εισαγγελέα οι χρυσαυγίτες αναθάρρησαν, βγήκαν κυριολεκτικά από τις τρύπες τους, με σχετικές δηλώσεις του αρχηγού Μιχαλολιάκου...
Το αίτημα της καταδίκης και τιμωρίας των ναζί - φασιστών, της εγκληματικής δράσης τους, πρέπει να ακουστεί σήμερα ακόμα πιο δυνατά. Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι και η νεολαία πρέπει να εντείνουν τον αγώνα τους για την απομόνωση των φασιστών - ναζιστών παντού. Να δυναμώσει σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χώρο δουλειάς η πάλη για την απομόνωση των φασιστικών - ναζιστικών ιδεών και της ρατσιστικής δράσης, να απομονωθούν όσοι τους κάνουν πλάτες. Και κυρίως να δυναμώσει η πάλη ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα, που τους γεννά και τους θρέφει.


Δ. Κουτσούμπας: «Ανέκδοτο» τα περί «απομονωμένης» Τουρκίας – «Κομφετί» και «σερπαντίνες»

Από iraklis3 Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα in.gr αναφέρει πως εθελοτυφλεί όποιος δε...

TOP READ