16 Απρ 2018

Η “ευεργέτρια” αστική τάξη κάνει έρανο για τις Ένοπλες Δυνάμεις και για τον πόλεμο που ετοιμάζει

Μετά τον “ζαχαροπλάστη” Κωνσταντινίδη, και το φτηνό, λαϊκίστικο εθνικισμό που πουλάει, πασπαλισμένο με άχνη ζάχαρη “αγάπης για την πατρίδα”, τη σκυτάλη παίρνουν άλλοι εκπρόσωποι της “εθνικής αστικής τάξης” μαζεύοντας χρήματα για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων. “Αρκεί να υπάρξει υπερκομματική συνεννόηση, με σχέδιο και διαφάνεια”, όπως ανακοίνωσε με μήνυμά του στο τουίτερ ο “πατριώτης επιχειρηματίας” Ανδρεάδης -τέως πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.


Μπορεί οι επιχειρηματίες να μη συγκινούνται ιδιαίτερα από τις συνθήκες-γαλέρα που ορίζουν στις επιχειρήσεις τους, να μην τους αγγίζουν ιδιαίτερα τα εργατικά “ατυχήματα” για να χρηματοδοτήσουν τα ορφανά των εργατών τους, αλλά σπεύδουν να το κάνουν για τα παιδιά του νεκρού πιλότου -που προσφέρεται για επικοινωνιακή υπεραξία κι εκμετάλλευση.
Μπορεί να ζητάνε συνεχώς καινούριες φοροαπαλλαγές, γιατί τάχα ζουν το ίδιο δράμα με τους εργάτες που τους έχει γονατίσει η φορολογία, και τους άνεργους επιστήμονες που αναγκάζονται να φύγουν από τη χώρα… θυσιάζουν όμως πρόθυμα τα κέρδη τους για το καλό της χώρας, που “μας αφορά όλους”…
-Και πού είναι το κακό; θα ρωτήσει κάποιος…
Το κακό είναι μπροστά μας κι είναι ο πόλεμος. Η αστική τάξη είναι έτοιμη να τον χρηματοδοτήσει, γιατί αυτή είναι που τον διευθύνει για τα συμφέροντά της, που βαφτίζονται “εθνικά”. Δε θα πολεμήσουν οι ίδιοι αυτοπροσώπως, βέβαια, καθώς έχουν έτοιμο εθνικό κρέας να γίνει κιμάς στα κανόνια τους.
Και ποιος είσαι λοιπόν εσύ, που θα πεις “όχι στον πόλεμο”, που θα κάνεις πίσω και δε θα θυσιαστείς για το καλό της πατρίδας, όταν ο άλλος θυσιάζει τα εκατομμύρια, που έβγαλε στην πλάτη σου, για το καλό της πατρίδας;
Κι αυτή ακριβώς η νέα “Μεγάλη Ιδέα” της αστικής τάξης, που την βαφτίζουν “καλό της πατρίδας”, αυτό είναι το κακό, για όσους τυχόν δεν το βλέπουν.

Η κυβέρνηση ξυλοφορτώνει φοιτητές ενώ οι Τούρκοι κατεβάζουν την Ελληνική σημαία από Ελληνικό έδαφος!

        


Την ώρα που οι Τούρκοι κατέβαζαν την Ελληνική σημαία μπαίνοντας ανενόχλητοι σε Ελληνικό έδαφος, ενέργεια που ανακοίνωσε με πολλή περηφάνια ο ίδιος ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντρίμ, την ίδια ώρα τα ΜΑΤ των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ξυλοφόρτωναν μαθητές και φοιτητές στο αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο. Την ημέρα που οι Τούρκοι ξήλωναν την Ελληνική σημαία από την Ελληνική βραχονησίδα «Μικρός Ανθρωποφάγος», μία ημέρα μετά τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ που μίλησε για μικρές διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που οι δύο χώρες πρέπει να λύσουν μόνες τους, τα ΜΑΤ των αριστεροακροδεξιών μαύριζαν στο ξύλο φοιτητές και μαθητές που αντιδρούν στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.
Τα παχιά λόγια για τον ηρωισμό του σμηναγού Μπαλταδώρου, ο οποίος έπεσε κυνηγώντας τους Τούρκους που προσπαθούν να κατεβάσουν τις Ελληνικές σημαίες από Ελληνικό έδαφος και να βάλουν Τούρκικες, τέλειωσαν και η κυβέρνηση ξαναστράφηκε στο καθήκον της που είναι το ξυλοφόρτωμα όσων αντιδρούν στην αντιλαϊκή πολιτική της και στη συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Η κυβέρνηση της αριστεροακροδεξιάς δε φτάνει που έχει δώσει γη και ύδωρ στους Αμερικανούς για να βομβαρδίζουν τους λαούς αλλά βάζει από πάνω και τα ΜΑΤ να ξυλοφορτώνουν όσους αντιδρούν στα εγκλήματα!
Τα λόγια για τον ηρωισμό του σμηναγού Μπαλταδώρου και των άλλων φρουρών του Αιγαίου ήταν κούφια! Η κυβέρνηση αντί να δέρνει φοιτητές, μαθητές και όσους άλλους αντιτίθενται στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, ας στείλει τον υπουργό της τής Εθνικής Άμυνας που του αρέσουν και οι στολές παραλλαγής, να πάει μαζί με τα ΜΑΤ στις βραχονησίδες και να υψώσει την Ελληνική σημαία, αρχής γενομένης από τα Ίμια, και αν τολμήσουν να αντιδράσουν οι Τούρκοι να τους κόψει τα πόδια στην πράξη κι όχι στα λόγια! Εάν θέλει η κυβέρνηση εκτός από τον Καμμένο και τα ΜΑΤ ας στείλει στις βραχονησίδες και τους φίλους της τους φασίστες, τους συνεταίρους της στις πλατείες που πρόσφατα έκανε μαζί τους τουρισμό στο Καστελόριζο.
Αυτό το παραμύθι της σύνεσης και του εφησυχασμού την ώρα που οι Τούρκοι κατεβάζουν την Ελληνική σημαία από Ελληνικό έδαφος, την ώρα που οι Έλληνες πιλότοι σκοτώνονται κυνηγώντας τους Τούρκους εισβολείς, την ώρα που δύο Έλληνες στρατιωτικοί κρατούνται φυλακισμένοι από τους Τούρκους χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες, καταντάει όχι επικίνδυνη αηδία αλλά εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων! Τελεία και παύλα!!

Βασίλειος Μιχαήλ Αλεξανδρίδης

Τί συμβαίνει με τα "Λευκά Κράνη";



Το θέμα των ημερών είναι, οπωσδήποτε, οι εξελίξεις στην Συρία. Σίγουρα έχετε ακούσει πολλά και, ενδεχομένως, έχετε διαβάσει περισσότερα για όσα συμβαίνουν εκεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Ας προσπαθήσουμε να συμπτύξουμε τα γεγονότα σε λίγες γραμμές, πριν συνεχίσουμε. Στο μεταξύ, θυμηθείτε τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιήθηκε η -αποδεδειγμένα πλέον- πλαστή πληροφορία περί ύπαρξης χημικού οπλοστασίου ώστε να εξαπολυθεί η δεύτερη επίθεση των ΗΠΑ στο Ιράκ, η οποία κατέληξε στην ανατροπή τού Σαντάμ Χουσσεΐν και σημειώστε ότι ΗΠΑ-Αγγλία-Γαλλία επέβαλαν την τιμωρία τους στον Άσσαντ χωρίς να ερευνήσουν την ορθότητα των καταγγελιών και χωρίς να λάβουν υπ' όψη τους τον ΟΗΕ.

Την περασμένη Τετάρτη, οι κυβερνητικές δυνάμεις κατάφεραν να εκκαθαρίσουν τον πιο κοντινό θάλακα των αντικαθεστωτικών ανταρτών στην Ντούμα, μια πόλη 110.000 κατοίκων, που βρίσκεται μόλις δέκα χιλιόμετρα βορειοανατολικά από το κέντρο τής Δαμασκού. Αμέσως μετά, βγήκε μια οργάνωση εθελοντών διασωστών και κατήγγειλε ότι κατά την επίθεσή του ο συριακός στρατός χρησιμοποίησε χημικά όπλα. Η Δύση "αγανάχτησε" με τον "δικτάτορα" Άσσαντ, ο οποίος δεν δίστασε να πλήξει με χημικά όπλα αθώους πολίτες και αποφάσισε να τον "τιμωρήσει". Τον ρόλο του αρχιτιμωρού ανέλαβαν οι ΗΠΑ και σε βοήθειά τους έσπευσαν η μεγάλη Βρεττανία και η Γαλλία. Με όλους αυτούς διαφώνησαν πολλοί, με πρώτη και καλύτερη την Ρωσσία, η οποία κατήγγειλε ότι κανένα χημικό όπλο δεν χρησιμοποιήθηκε και η σχετική "πληροφορία" κατασκευάστηκε από την οργάνωση εθελοντών που αναφέραμε, ώστε να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία για να πληγεί ο Άσσαντ.

"H Αλ Κάιντα / Λευκά Κράνη σώζει το ίδιο κορίτσι τρεις φορές σε τρεις μήνες"   [Channel4]

Ποιοί είναι, όμως, αυτοί οι εθελοντές; Πρόκειται για μια ανθρωπιστική Μη Κυβερνητική Οργάνωση με την ονομασία Συριακή Πολιτική Άμυνα (Syria Civil Defence - SCD), γνωστότερη ως Λευκά Κράνη (White Helmets). Η SCD ιδρύθηκε το 2014 και προήλθε από την συνένωση μικρών ομάδων εθελοντών, οι οποίες δραστηριοποιούνταν στα πρώτα χρόνια τού συριακού εμφύλιου, κυρίως στο Χαλέπι. Το στήσιμο της οργάνωσης ανέλαβε ο απόστρατος βρεττανός αξιωματικός -και νυν μισθοφόρος- Τζέιμς Λε Μεσουριέρ, ενώ η εκπαίδευση των "εθελοντών" έγινε σε τουρκικό στρατόπεδο, στην περιοχή τού Γκάζιαντεπ. Σήμερα η SCD αριθμεί κάπου τρεις χιλιάδες μέλη, οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως εθελοντές αλλά παίρνουν κανονικό μηνιαίο μισθό.

Η οργάνωση δεν φαίνεται να έχει οικονομικό πρόβλημα. Ο ετήσιος προϋπολογισμός της φτάνει τα 30 εκατ. δολλάρια, με τα χρήματα να εισρέουν από παντού. Πρώτη και καλύτερη η Μεγάλη Βρεττανία με πάνω από 32 εκατ. στερλίνες έως το 2016 ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι η βρεττανική κυβέρνηση ενέκρινε κονδύλι 5,3 εκατ. στερλινών για την εκπαίδευση (;) σύρων δημοσιογράφων, οι οποίοι προωθούν την δράση τής SCD στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Από το 2016, η οργάνωση χρηματοδοτείται και από την Chemonics, μια ιδιωτική εταιρεία διεθνούς ανάπτυξης με έδρα τις ΗΠΑ. Επίσης, έχει ενταχθεί στο "Πρόγραμμα Επιχειρήσεων Ειρήνης και Σταθερότητας" της καναδικής κυβέρνησης. Χρήματα στέλνουν ακόμη: η Υπηρεσία Διεθνούς Συνεργασίας τής ιαπωνικής κυβέρνησης, τα υπουργεία εξωτερικών Ολλανδίας και Νέας Ζηλανδίας, οι κυβερνήσεις Γερμανίας και Δανίας, η Yπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ USAID (η USAID έδωσε από το 2013 ως το 2016 πάνω από 23 εκατ. δολλάρια κλπ, ενώ πλήθος μεμονωμένων δωρεών έχουν γίνει στο Ταμείο Ηρώων της, το οποίο παρέχει περίθαλψη στους εθελοντές της. Μεταξύ των αρωγών τής οργάνωσης βρίσκεται και ο πολύς Τζωρτζ Σόρος.

Κι ενώ η Δύση κάνει τα πάντα για να ενισχύει τα "Λευκά Κράνη" (το 2016 προωθήθηκε ως και η υποψηφιότητα της οργάνωσης για το Νόμπελ Ειρήνης), η απέναντι πλευρά (Συριακή κυβέρνηση, Ρωσσία, Ιράν κλπ) προβαίνει σε απανωτές αποκαλύψεις και καταγγελίες εις βάρος τους. Ο πρόεδρος της Συρίας έχει κατηγορήσει ευθέως τους επί κεφαλής τής SCD ως τρομοκράτες και μέλη της Αλ-Κάιντα, ισχυρισμός για τον οποίο υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις αλλά όχι ατράνταχτες αποδείξεις. Τις προάλλες, δόθηκε στην δημοσιότητα (μάλλον από τους ρώσσους) βίντεο με "λευκοκρανίτες" να εκπαιδεύουν μικρά παιδιά να υποκρίνονται τα θύματα χημικής επιδρομής, συνοδευόμενο από την καταγγελία ότι με τέτοιο στημένο υλικό "τεκμηριώθηκε" η χρήση χημικών όπλων εκ μέρους του συριακού στρατού.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλές καταγγελίες εις βάρος τής SCD. Από τις πλέον σοβαρές είναι αυτές που συνδέουν τα "Λευκά Κράνη" με τους τζιχαντιστές τού ISIS. Πέρυσι διέρρευσε από άγνωστη πηγή φωτογραφικό υλικό που πιστοποιούσε την καλή σχέση τζιχαντιστών και "εθελοντών", όπου οι δεύτεροι συνεργάζονταν με τους πρώτους προκειμένουν να θάψουν ακρωτηριασμένα πτώματα φιλοκυβερνητικών στρατιωτών, κάτι που ανάγκασε την SCD να απομακρύνει έναν από τους εθελοντές της, ο οποίος αναγνωρίστηκε. Πάντως, σύμφωνα με τον βρεττανικό Guardian, "η συμμετοχή εθελοντών τής οργάνωσης σε τέτοια μεμονωμένα περιστατικά παρουσιάζεται διογκωμένη προκειμένου να δυσφημιστεί ολόκληρη η οργάνωση".

Πού βρίσκεται η αλήθεια; Κανείς δεν μπορεί να πει ακόμη με βεβαιότητα. Είναι γεγονός ότι η αξιοπιστία κάποιου, ο οποίος χρηματοδοτείται και υποστηρίζεται ένθερμα από ΗΠΑ, Βρεττανία, Τουρκία, Σόρος κλπ, έχει οπωσδήποτε πρόβλημα. Δυστυχώς, όμως, δεν είναι λιγώτερο προβληματικό το να στηρίζονται οι εναντίον σου κατηγορίες από την Ρωσσία και το Ιράν. Βεβαίως, ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον αλλά η ιστορία τώρα γράφεται...

Ιντλίμπ, Συρία: "Εθελοντές" της SCD και μαχητές της Αλ Κάιντα με την σημαία του ISIS πανηγυρίζουν μαζί.

-------------------------------------------------
Διαβάστε, επίσης:
- Olivia Solon, "How Syria's White Helmets became victims of an online propaganda machine", Guardian, 18/12/2017.
- Tom O'Connor, "Syria’s White Helmets, Subject of Oscar-Winning Film, Caught Dumping Dead Soldiers, Fire Volunteer", Newsweek, 22/6/2017.
- Emma Gray Ellis, "Inside the Conspiracy Theory That Turned Syria's First Responders Into Terrorists", Wired, 30/4/2017.
- "The rise of Syria’s White Helmets", Economist, 15/10/2016.
- Marc Daou, "High praise for Syria’s 'White Helmets' – but who are they?", France24, 17/9/2016.
- Patrick Worrall, "Eva Bartlett’s claims about Syrian children", Channel4, 20/12/2016.
- Inside Syria Media Center, "The Chemical Attack in Syria’s Douma Is Just Another “Fake News” from the “White Helmets”", Global Research, 14/4/2018.
- Rick Sterling, "The ‘White Helmets’ Controversy", Strategic Culture, 25/10/2016

Λευκά Κράνη: Η αλήθεια για τους διασώστες τζιχαντιστές συνεργάτες της Αλ Κάιντα

 



Η οργάνωση «Λευκά Κράνη» (White Helmets) πλασάρεται στα διεθνή ΜΜΕ ως η Συριακή Πολιτική Προστασία  Πολιτική Άμυνα), δηλαδή ως εκείνη η οργάνωση διασωστών και πυροσβεστών που τρέχουν μέσα σε χαλάσματα και πυρκαγιές, ύστερα από βομβαρδισμούς ή άλλες φονικές επιθέσεις, και διασώζουν τραυματίες αμάχους στις πόλεις της Συρίας.



Ωστόσο, η συγκεκριμένη πολυδιαφημισμένη οργάνωση δεν έχει καμία σχέση με το συριακό κράτος, ούτε δημιουργήθηκε από Σύρους ακτιβιστές.
Τα «Λευκά Κράνη» δημιουργήθηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ το 2013.
Εθελοντές πολίτες, από περιοχές της Συρίας που είχαν καταλάβει οι «επαναστάτες μετριοπαθείς» ισλαμιστές, πληρώθηκαν για να μεταβούν στην Τουρκία όπου έλαβαν κάποια εκπαίδευση σε επιχειρήσεις διάσωσης.
Το όλο πρόγραμμα διεύθυνε ο μισθοφόρος Τζέιμς Λε Μεσουριέρ (James Le Mesurier), πρώην Βρετανός στρατιωτικός και νυν ιδιώτης «εργολάβος» (οι εργολαβίες του είναι στρατιωτικής μισθοφορικής φύσεως) με έδρα το Ντουμπάι.
Αφού ολοκλήρωσαν την εκπαίδευσή τους στην Τουρκία, επέστρεψαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ως διασώστες στις εμπόλεμες ζώνες.
Σύντομα όμως αυτή η οργάνωση διασωστών έγινε παρακλάδι του Μετώπου Αλ Νούσρα, όπως ονομάζεται η Αλ Κάιντα στη Συρία, με πεδίο δράσης στη βορειοδυτική χώρα, στις περιοχές των επαρχιών Ιντλίμπ και Χαλεπιού που ελέγχονταν από τους τζιχαντιστές.
Ότι τα «Λευκά Κράνη» είναι διασώστες στις υπηρεσίες των τρομοκρατών έχει καταγγελθεί από πολλές ανεξάρτητες δημοσιογραφικές φωνές.
Ωστόσο, τα περισσότερα δυτικά μέσα αποκρύπτουν την αλήθεια και τους παρουσιάζουν ως ήρωες.
Βεβαίως τα φωτογραφικά ντοκουμέντα δεν αφήνουν αμφιβολίες για τις σχέσεις τους με τους τρομοκράτες. Όπως η ακόλουθη καταγγελία που κάνει τον γύρο του Twitter:
white_helmets
Η λεζάντα γράφει αναφερόμενα στα «Λευκά Κράνη»: «…καθαρίζουν μετά τους φόνους της Αλ Νούσρα».
Στις πάνω φωτογραφίες βλέπετε έναν τζιχαντιστή της Αλ Νούσρα – Αλ Κάιντα να εκτελεί έναν όμηρο και στη συνέχεια να έρχονται οι διασώστες να μαζέψουν το πτώμα του.
Και εάν κάποιος θα μπορούσε εύλογα να απορήσει λέγοντας, «και τι άλλο θα μπορούσαν να κάνουν πέρα από το να μαζέψουν τον νεκρό», έρχεται η επόμενη φωτογραφία που δείχνει ολοκάθαρα μέλη των «Λευκών Κρανών», διασώστες δηλαδή, να πανηγυρίζουν ξέφρενα μαζί με τους τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα.
white_helmets2
Ενδιαφέρον έχει και η ακόλουθη φωτογραφία, με διασώστες από τα Λευκά Κράνη, όπου ο ένας εκ των τριών -δεξιά στη φωτο- είναι οπλισμένος.
Οι διασώστες, τραυματιοφορείς, πυροσβέστες, σε όλους τους πολέμους, σε όλο τον κόσμο, είναι άοπλοι. Εδώ, προφανώς, έχουμε να κάνουμε με νέα τζιχαντιστικά ήθη.
Να θυμάστε λοιπόν, ότι την επόμενη φορά που θα διαβάσετε ή θα ακούσετε για τα «Λευκά Κράνη», ότι είναι οι διασώστες της Αλ Κάιντα που πετάνε τα πτώματα των νεκρών αντιπάλων συμπατριωτών τους στα σκουπίδια…

Αποκάλυψη: Μαϊμού οι φωτογραφίες με τα παιδιά, ΔΗΘΕΝ θύματα των χημικών του Άσαντ

 


Αυτή είναι μία φωτογραφία από τις πολλές που χρησιμοποιήθηκαν ως απόδειξη της επίθεσης του Άσαντ στην Ανατολική Γούτα της Συρίας με χημικά με θύματα αμάχους και μεταξύ τους παιδιά.
Βλέπουμε παιδιά καλωδιομενα να τους παρέχονται οι πρώτες βοήθειες μετά από τα χημικά στα οποία εκτέθηκαν, τάχα μου.
Καρδιολόγος στα social media, ήταν αποκαλυπτικός όμως για την απάτη στην συγκεκριμένη φωτογραφία (πράγμα που γεννά βεβαιότητα ότι όλο το υλικό της συγκεκριμένης "επίθεσης" ήταν επίσης μαϊμου)
Τι λέει;;;

Ότι η συνδεσμολογία στον ιατρικό εξοπλισμό που συνδέθηκαν τα παιδιά είναι λάθος και ποτέ δεν θα έδινε σήμα, και ποτέ αυτά τα παιδιά αν είχαν όντως κάτι δεν θα σωζόντουσαν από αυτή. Δηλαδή για τις ανάγκες της προπαγάνδας έστησαν ένα πρόχειρο σκηνικό "νοσοκομείου" όπου δίνονται πρώτες βοήθειες μετά από επίθεση με χημικά.

Να τι σημαίνει πατριωτισμός, κύριοι!


Πατριωτισμός δεν είναι οι εθνικιστικές κορώνες σε σκοπιανοφάγα συλλαλητήρια για το όνομα της «Μακεδονίας». Ούτε οι ανεύθυνες πολεμοχαρείς κραυγές για εκδίκηση απέναντι στους «κακούς τούρκους» που «εποφθαλμιούν» τα νησιά και εδάφη μας.
«Ηνίοχος 2018»: Μια ακόμα ΝΑΤΟϊκή «πρόβα» πολέμουΠατριωτισμός δεν είναι να προσπαθείς να κεφαλαιοποιήσεις πολιτικά τον άδικο χαμό ενός πιλότου της πολεμικής αεροπορίας με υπερπατριωτικές φλυαρίες στο τουϊτερ.
Δεν έχει ουδεμία σχέση με τον πατριωτισμό – τον αγνό και ανόθευτο πατριωτισμό του λαού – το να παριστάνεις τον πόντιο πιλάτο όταν γύρω σου δολοφονούνται εν ψυχρώ οι λαοί για τ’ αφέντη το ψωμί.
Ούτε, ασφαλώς, να παριστάνεις, όπως η συγκυβέρνηση του κ.Τσίπρα, το «περιστέρι της ειρήνης» την στιγμή που είσαι συνένοχος στο ιμπεριαλιστικό έγκλημα.
Όταν, ακολουθώντας την «πεπατημένη» των προηγούμενων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας, έχεις ήδη παραχωρήσει γη και ύδωρ στους φονιάδες, μετατρέποντας τη χώρα σου σε απέραντο στρατόπεδο ευρωνατοϊκών μακελάρηδων.
Είναι ντροπή να θεωρείς τον εαυτό σου πατριώτη όταν, σαν θλιβερό πολιτικό τσιράκι της αμερικανικής πρεσβείας, βγάζεις ανακοινώσεις χαρακτηρίζοντας «αναγκαία» την εγκληματική στρατιωτική επέμβαση ενάντια στο λαό της Συρίας. Αμετανόητη ΝΑΤΟφροσύνη λέγεται αυτό – όχι πατριωτισμός.
Ο πατριωτισμός, κύριοι, είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την πάλη ενάντια στη βαρβαρότητα του ιμπεριαλισμού. Μια βαρβαρότητα που δε γνωρίζει όρια και σύνορα, που κατασπαράζει λαούς στο όνομα του ανταγωνισμού για περισσότερα κέρδη, μεγαλύτερο μερίδιο στη μοιρασιά της λείας και των αγορών.
Να τι σημαίνει πατριωτισμός, κύριοιΣτο διάβα της ιστορίας έχει αποδειχθεί περίτρανα ότι κανένας δε μπορεί να είναι αληθινός πατριώτης, αν δεν είναι ταυτόχρονα διεθνιστής.
Αν δε νιώθει βαθιά μέσα του την αδικία που συμβαίνει απέναντι σε άλλους λαούς, αν δεν εξοργίζεται απέναντι στα δεινά που βιώνουν άνθρωποι, σε οποιοδήποτε μέρος της γης, εξαιτίας του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος και της ανείπωτης βαρβαρότητας που αυτό παράγει.
Ο πόλεμος, ο θάνατος, η ίδια η βαρβαρότητα βρίσκεται στην πόρτα μας. Χρόνος για χάσιμο δεν υπάρχει. Στους δρόμους του ξεσηκωμού, του αγώνα, εκεί που ορθώνεται λαϊκό τείχος στα σχέδια των ιμπεριαλιστών και των συμμάχων τους – εκεί βρίσκονται οι αληθινοί πατριώτες.
Να τι σημαίνει πατριωτισμός, κύριοι! Να αγωνίζεσαι ενάντια στο σάπιο σύστημα που γεννά τους πολέμους και τη δυστυχία, που χρησιμοποιεί τους λαούς, τους εργαζόμενους και τα παιδιά τους ως «κρέας για τα κανόνια» των φονιάδων που αιματοκυλλούν την ανθρωπότητα.

Άρθρο του Νίκου Μόττα  που δημοσιεύεται στο Ατέχνως

Οι πηγές παρα-πληροφόρησης και η προπαγάνδα του δυτικού ιμπεριαλισμού για τη Συρία

 

Τα “Λευκά Κράνη”, η SAMS και το πέπλο σιωπής γύρω από τα χημικά όπλα και τα πραγματικά γεγονότα στη Συρία.


«Η αλήθεια είναι το πρώτο θύμα του πολέμου» έλεγε τον καιρό του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου ο Αμερικανός βουλευτής Χίραμ Τζόνσον, σε μια φράση που βρίσκει απόλυτη εφαρμογή στην περίπτωση του πολέμου στη Συρία, που πολύ δύσκολα μπορεί να χαρακτηριστεί «εμφύλιος» με τόσες δυνάμεις που εμπλέκονται σ’ αυτόν.
Για ποιο λόγο, Αμερικανοί, Βρετανοί και Γάλλοι «κόπτονται» για το πώς φέρεται ο Μπασάρ αλ Άσαντ στο λαό του; Είναι τα κίνητρά τους, κίνητρα… δημοκρατικής και ανθρωπιστικής ευαισθησίας; Και αν ναι, γιατί δεν δείχνουν το ίδιο ενδιαφέρον και για την πιο στυγνή, με μεσαιωνικά κατάλοιπα, δικτατορία της περιοχής, τη Σαουδική Αραβία; Μα προφανώς γιατί είναι σύμμαχος. Έστω και αν έχει κατηγορηθεί πολλάκις ότι χρηματοδοτεί τους τζιχαντιστές, οι οποίοι με τη σειρά τους, επιτίθενται και στην Ευρώπη.
Η επίθεση των συμμάχων στη Συρία -ευτυχώς περιορισμένη και χωρίς θύματα- ήρθε την ώρα που Ρώσοι και Σύροι υποδέχονταν Επιτροπή της Οργάνωσης κατά των Χημικών Όπλων, που θα διενεργούσε έρευνα για το αν τελικώς υπήρξε επίθεση με τέτοια, στη Ντούμα.
Τα δυο προβλήματα του ισχυρισμού για την επίθεση με χημικά στη Ντούμα
Υπάρχουν δυο σοβαρότατα προβλήματα στη συλλογιστική πορεία των Δυτικών, σχετικά με την τελευταία επίθεση με χημικά όπλα που έλαβε χώρα στη Συρία και συγκεκριμένα στη Ντούμα.
Σύμφωνα με τους Δυτικούς, οι οποίοι ελέγχουν και τη σχετική ειδησεογραφία που φτάνει στην Ευρώπη, είναι βέβαιο πως η επίθεση με χημικά στη Ντούμα προήλθε από τις δυνάμεις του Άσαντ.
Το 2013 και ενώ ο πόλεμος βρισκόταν σε πολύ χειρότερο σημείο για την πλευρά του Άσαντ, ο Σύρος πρόεδρος συμφώνησε στην καταστροφή του χημικού του οπλοστασίου, θέλοντας να αφαιρέσει επιχειρήματα από τους Δυτικούς για μια εις βάρος του επέμβαση.
Το 2015, Επιτροπή του ΟΗΕ, ανακάλυψε ίχνη χημικών όπλων σε στρατιωτική περιοχή που δεν είχε καταληφθεί από τις δυνάμεις του Άσαντ, κάτι που σημαίνει πως οι αντικαθεστωτικοί διατηρούσαν χημικά όπλα.
Άλλωστε από το 2013 κιόλας, ένα από τα γνωστά μέλη της Επιτροπής του ΟΗΕ, η Κάρλα ντελ Πόντε είχε αποκαλύψει σε συνέντευξή της στο BBC, πως υπήρξε επίθεση με χημικά όπλα από τους αντικαθεστωτικούς.
Το δεύτερο προβληματικό μέρος του αφηγήματος των Δυτικών, είναι το εξής: Πώς ωφελείται ο Άσαντ από μια επίθεση με χημικά εναντίον αμάχων; Η απάντηση είναι προφανής. Δεν ωφελείται. Η Ντούμα είναι μια μικρή πόλη της Γούτα. Επρόκειτο για τον τελευταίο θύλακα των «αντικαθεστωτικών» δυνάμεων που νομοτελειακά -όπως συνέβη- θα έπεφτε. Αυτή η αλήθεια μοιάζει ιδιαίτερα ενοχλητική για τα δυτικά ΜΜΕ. Τόσο ενοχλητική που ακόμα και όταν ο επικεφαλής των βρετανικών δυνάμεων στην επέμβαση του Ιράκ, υπαινίσσεται πως η κυβέρνηση της Συρίας δεν είχε κανένα λόγο να ρίξει χημικά, «κόβεται» κακήν κακώς από το Sky News.
Την ώρα λοιπόν που οι δυνάμεις του Άσαντ έχουν εξασφαλίσει τη νίκη και την ανακατάληψη της περιοχής και ενώ νωρίτερα, η κυβέρνηση της Συρίας, έχει καταστρέψει το χημικό της οπλοστάσιο (έστω ένα μέρος του) για να αποφύγει τη διεθνή δράση εναντίον της, θα ήταν τουλάχιστον αυτοκαταστροφικό την ώρα που δεν κρίνεται τίποτα .
Και ακόμα και αν υποθέσουμε πως ο Άσαντ είναι ένας αιμοσταγής δικτάτορας που θέλει να βλέπει τον λαό του να υποφέρει, η Ρωσία που παίζει βασικό ρόλο τόσο στρατιωτικά όσο και πολιτικά στην περιοχή, δεν θα συναινούσε σε μια τέτοια ενέργεια που θα έθετε σε κίνδυνο την επικράτησή της στην περιοχή.
Ακόμα όμως και οι Αμερικανοί που αποφάσισαν την επίθεση που ξεκίνησε τα ξημερώματα του Σαββάτου, δεν είναι σίγουροι ούτε ότι τέτοια επίθεση υπήρξε, ούτε ότι έγινε από τις δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ. Αυτό τουλάχιστον δηλώνει ο υπουργός Άμυνας, Τζιμ Μάτις, τονίζοντας ακόμα πως η ενημέρωση των ΗΠΑ προέρχεται από τα ΜΜΕ και τα social media.
Οι πηγές ενημέρωσης ΜΜΕ και δυτικού κόσμου
Από πού προέρχεται η πληροφόρηση που έχουμε σχετικά με τα όσα συμβαίνουν στη Συρία; Οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες της Συρίας, έχουν ιδιαίτερα καλές σχέσεις με τους τζιχαντιστές που είναι και η πραγματική δύναμη πυρός των αντι-Ασάντ δυνάμεων.
Στις περιοχές που καταλάμβαναν αυτές οι ομάδες, δεν μπορούν να βρίσκονται Δυτικοί δημοσιογράφοι, καθώς κατά πάσα πιθανότητα θα αντιμετώπιζαν τον κίνδυνο απαγωγών, βασανισμών κλπ.
Οι αναφορές τώρα σχετικά με την επίθεση με χημικά όπλα του καθεστώτος Άσαντ στη Ντούμα, εκτός του ότι δεν είναι σε καμία περίπτωση αποδεδειγμένες (όπως είδαμε να παραδέχεται ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ) ούτε και λογικό να έχουν συμβεί με βάση την εξέλιξη του πολέμου (όπως εξήγησε ο άλλοτε αρχηγός των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων στο Ιράκ), έρχονται από μια πόλη την οποία είχε υπό τον έλεγχό της ο λεγόμενος «στρατός του Ισλάμ» και προέρχονται από μια και μόνο πηγή, την Συροαμερικανική Ιατρική Κοινότητα ή SAMS.
Μαζί με τα Λευκά Κράνη, για τη δραστηριότητα των οποίων μαίνεται σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ των ΜΜΕ της Δύσης και εκείνων της Ρωσίας, την SAMS επικαλούνται συχνά πυκνά, η Washington Post, οι New York Times, το CNN αλλά και κάθε δυτικός δημοσιογραφικός οργανισμός που αναφέρεται στο «γεγονός». Η SAMS λοιπόν, ισχυρίζεται πως στη Ντούμα βοήθησε περίπου 500 ανθρώπους που είχαν εκτεθεί σε χημικά όπλα.
Η συγκεκριμένη ομάδα, είχε και πριν ακριβώς ένα χρόνο κάνει παρόμοιες καταγγελίες, για χρήση του αερίου sarin σε μια περιοχή υπό τον έλεγχο της Αλ Κάιντα και συγκεκριμένα το Καν Σεϊχούν, παρέχοντας βιοϊατρικά δείγματα στον Οργανισμό κατά των Χημικών Όπλων, τα οποία ο τελευταίος παρέλαβε παρατύπως καθώς δεν είχε τηρηθεί το πρωτόκολλο για τη συλλογή αντίστοιχων υλικών.
Εκείνο το γεγονός είχε οδηγήσει στην επίθεση με 57 πυραύλους σε αεροπορική βάση της Συρίας, από το στρατό των ΗΠΑ. Ακριβώς έναν χρόνο αργότερα, ήταν και πάλι οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία που «ανταποκρίθηκαν» πρόθυμα.
Η SAMS ισχυρίζεται πως είναι ένας «μη πολιτικός, μη κερδοσκοπικός ιατρικός οργανισμός» και θεωρείται μια αξιόπιστη πηγή για τα μέσα που αναπαράγουν ειδήσεις σχετικά με τη Συρία, όπως η επίθεση στη Ντούμα.
Η SAMS δεν είναι όμως μια οργάνωση Σύριων γιατρών που προσπαθούν να βοηθήσουν τραυματίες στις εμπόλεμες περιοχές ούτε μπορούν να θεωρηθούν αξιόπιστη πηγή για τις επιθέσεις με χημικά όπλα ή άλλες βαρβαρότητες. Η οργάνωση χρηματοδοτείται από την USAID, δηλαδή την Αμερικανική Υπηρεσία για τη Διεθνή Ανάπτυξη, έναν οργανισμό της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης των ΗΠΑ, η οποία τάσσεται σαφώς και ανοιχτά υπέρ της αλλαγής καθεστώτος στη Συρία.
Η SAMS ιδρύθηκε το 1998 από μέλη της εξόριστης Συριακής κοινότητας στις ΗΠΑ, η οποία συγκεντρώνεται στα προάστεια του Σικάγο. Πριν την εξέγερση ενάντια στο καθεστώς Άσαντ το 2011, η οργάνωση πραγματοποιούσε ιατρικές αποστολές στη Συρία, συνεργαζόμενη με την κυβέρνηση ώστε να αποκτά προσβάσεις.
Σύμφωνα με τα ίδια τα στοιχεία της SAMS το 2015 ο προϋπολογισμός της οργάνωσης εκτινάχθηκε από 672.987 δολάρια το 2013 σε σχεδόν 6 εκατ. δολάρια, σχεδόν δεκαπλασιάστηκε. Περισσότερα από 5.8 εκατ. δολάρια προήλθαν από την USAID.
Επικεφαλής της SAMS, όσο καιρό διαρκεί η σύγκρουση στη Συρία είναι ο Ζάχερ Σαχλούλ, ο οποίος προσπαθούσε να πείσει τον πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα, να επέμβει στη Συρία από το 2013 κιόλας, ενέργεια που ακόμα και σύμφωνα με την Χίλαρι Κλίντον «θα κόστιζε τη ζωή πολλών Σύριων». Για το μη βομβαρδισμό, ο Σαχλούλ είχε κατηγορήσει τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ πως «επέτρεψε μια γενοκτονία στη Συρία».
Μάλιστα λίγες ώρες μετά τους βομβαρδισμούς Αμερικανών, Βρετανών και Γάλλων ανοιχτά ο Σαχλούλ τάχθηκε υπέρ τους, τονίζοντας και πάλι πως ήρθαν πολύ καθυστερημένα.
Τα “Λευκά Κράνη”
Η ταινία μικρού μήκους του Netflix για την συγκεκριμένη οργάνωση, πήρε τεράστια δημοσιότητα. Προωθήθηκε ως «η ιστορία πραγματικών ηρώων και της απίθανης ελπίδας». Τα «λευκά κράνη» είναι η οργάνωση πολιτικής προστασίας τα μέλη της οποίας ενεργούν στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών και έδρασαν κυρίως στο Χαλέπι και το Ιντλίμπ.
Μάλιστα η οργάνωση προτάθηκε ακόμα και για Νόμπελ λόγω του έργου της. Οι πιο εμβληματικές εικόνες του πολέμου στη Συρία, είναι αυτές με τα «Λευκά Κράνη» να προσπαθούν να απεγκλωβίσουν κόσμο από κτήρια βομβαρδισμένα από Άσαντ και Ρώσους. Η οργάνωση αποτελεί παράλληλα και την πρωτογενή πηγή των δημοσιογράφων και των οργανώσεων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τα όσα συμβαίνουν στο πεδίο της μάχης, από τον αριθμό των τραυματιών ως το είδος των πυρομαχικών που χρησιμοποιήθηκαν.
Τα Λευκά Κράνη, θεωρείται ότι έχουν σώσει δεκάδες χιλιάδες ζωές, αν και οι εκτιμήσεις διαφέρουν αρκετά ανάλογα με την πηγή. Το ντοκιμαντέρ του Netflix μιλούσε για 55.000, το State Department για 40.000, το Al Jazeera περίπου για 24.000, ενώ τα ίδια τα Λευκά Κράνη μιλούν για 60.000.
Ούτε όμως και η συγκεκριμένη οργάνωση είναι ανεξάρτητη ή αποστασιοποιημένη από την αντιπαράθεση. Μέχρι πρόσφατα αν επισκεπτόταν κανείς την ιστοσελίδα της οργάνωσης, θα του ζητούνταν να υπογράψει για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Συρία, πάγιο αίτημα των αντικαθεστωτικών. Εκτός από οργάνωση πολιτικής προστασίας, τα «Λευκά Κράνη» είναι και μια οργάνωση που ζητά σταθερά την αμερικανική επέμβαση στην περιοχή με τελικό στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης της Συρίας.
Τα «Λευκά Κράνη» ιδρύθηκαν σε συνεργασία με το Γραφείο Μεταβατικών Πρωτοβουλιών της Αμερικανικής Υπηρεσίας για τη Διεθνή Ανάπτυξη, το τμήμα εκείνο δηλαδή που προωθεί αλλαγές καθεστώτων παγκοσμίως. Τα «Λευκά Κράνη» έχουν λάβει 23 εκατ. δολάρια από το συγκεκριμένο τμήμα. Η USAID χρηματοδοτεί τα «Λευκά Κράνη» μέσω της Chemonics, εταιρείας που δραστηριοποιείται σύμφωνα με την ίδια σε «αναπτυσσόμενες χώρες» και για τη δράση της οποίας σε Αϊτή (μετά τον σεισμό) και Αφγανιστάν (μετά τον πόλεμο) υπάρχουν αρκετές καταγγελίες (κάποιες εκ των οποίων και στην σελίδα της στην Wikipedia).
Μέχρι στιγμής, μέλη των Λευκών Κρανών, έχουν καταγραφεί να βοηθούν ένοπλους αντάρτες να μεταφέρουν διαμελισμένα πτώματα στρατιωτών της κυβέρνησης της Συρίας, άλλοι να κινούνται ένοπλοι, παρότι η οργάνωση υποστηρίζει πως τα μέλη της είναι άοπλα. Ακόμα ένα ακόμα μέλος της οργάνωσης, καταγράφηκε να μεταφέρει πτώμα στρατιώτη του συριακού καθεστώτος έπειτα από την εκτέλεσή του από αντικαθεστωτικούς αντάρτες.
Μακριά από το πεδίο της μάχης όμως, τα Λευκά Κράνη, έχουν αποδειχθεί το πιο αποτελεσματικό εργαλείο των δημοσίων σχέσεων της οργάνωσης «Καμπάνια για τη Συρία», ενός ακόμα οργανισμού που εργάζεται για την ανατροπή του καθεστώτος στη Συρία.
Τα Λευκά Κράνη, έχουν σε μια σειρά περιπτώσεις παρέμβει και στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, κατηγορώντας τον Άσαντ για μια σειρά επιθέσεις. Και ενώ η οργάνωση δρούσε σε 74 περιοχές της Συρίας που ελέγχονταν από αντικαθεστωτικούς, αρνήθηκε να συνεργαστεί με τον ΟΗΕ από την στιγμή που ο τελευταίος αναγνώριζε ως νόμιμη τη συριακή κυβέρνηση.
Τα «Λευκά Κράνη» και η «Καμπάνια για τη Συρία» έχουν και στο παρελθόν προσπαθήσει να ωθήσουν τις ΗΠΑ σε μια επέμβαση στη Συρία. Τον Μάιο του 2015, ο εκπρόσωπος των Λευκών Κρανών Ρεντ Σάλεχ, συναντήθηκε με αξιωματούχους του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πιέζοντας για no fly zone πάνω από τη Συρία. Ένα μήνα νωρίτερα, ο συνάδελφός του, Φαρούκ Χαμπίμπ κατέθετε μπροστά στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Αμερικανικής Βουλής υπέρ της επιβολής no fly zone, ισχυριζόμενος ότι γνωρίζει από πρώτο χέρι για επικείμενες επιθέσεις με χημικά όπλα από το συριακό καθεστώς.
Τα όσα αναφέρθηκαν για τα Λευκά Κράνη και την Αμερικανοσυριακή Ιατρική Κοινότητα, συνοψίζει και ο μεταξύ 2003 και 2006 Βρετανός πρέσβης στη Συρία, Πίτερ Φορντ, ο οποίος καλεσμένος σε ραδιοφωνική εκπομπή του BBC Σκωτίας, δήλωσε:
«Δε νομίζω ότι ο Άσαντ ανησυχεί μήπως οι ερευνητές βρουν στοιχεία για την ενοχή του, γιατί πιθανότατα δεν είναι ένοχος, τουλάχιστον σ’ αυτήν την περίπτωση. Προτείνω να βάλουμε το μυαλό μας να δουλέψει, πέρα απ’ τα αισθήματά μας, και να μην ξεγελιόμαστε απ’ αυτά τα βίντεο, που δεν είναι επιβεβαιωμένα, αλλά παίζονται και ξαναπαίζονται και ξαναπαίζονται.
Πρέπει να αναρωτηθούμε ποιες είναι οι πηγές αυτής της πληροφορίας που μπορεί να οδηγήσει σε πόλεμο. Και λυπάμαι που το λέω αλλά τα media δεν κάνουν την δουλειά τους που είναι ότι θα έπρεπε να δουν ποιες είναι οι πηγές αυτής της πληροφορίας. Λοιπόν οι πηγές είναι η Syrian American Medical Society, που είναι βραχίονας της φιλο-ισλαμιστικής προπαγάνδας με έδρα τις ΗΠΑ…».
Ο δημοσιογράφος αντιδρά στα λεγόμενα του πρώην πρέσβη, τον διακόπτει και τον ρωτά αν αυτό που υπαινίσσεται είναι πως η επίθεση είναι στημένη. «Ναι. Ναι! Το εξαιρετικά πιο πιθανό είναι ότι αυτό το περιστατικό είναι στημένο. Ελάτε τώρα, ξέρουμε πόσο εύκολο είναι να φτιαχτούν ψευδείς εικόνες για χρήση στο internet. Κοιτάξετε προσεκτικά τις εικόνες. Οποιοσδήποτε θα μπορούσε να τις στήσει.
Και η δεύτερη πηγή αυτής της πληροφορίας είναι οι υποτιθέμενοι «αυτόπτες», οι οποίοι ποιοι είναι; Στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι οι “white helmets”, που είναι ένας ακόμα μηχανισμός φιλο-ισλαμικής, τζιχαντιστικής προπαγάνδας…. Έχουμε αποφασίσει να θεωρήσουμε αξιόπιστους τέτοιους «αυτόπτες».
Ο δημοσιογράφος, αρνείται να πιστέψει αυτό που ο τέως διπλωμάτης, υπαινίσσεται και ρωτά και πάλι γιατί μπορεί να σκηνοθετούν τέτοιες επιθέσεις. «Δεν είναι προφανές; Ακόμα κι ένα παιδί θα καταλάβαινε ότι ο σκοπός ήταν να δημιουργηθεί αυτή η υστερία και μετά η στρατιωτική δράση που τώρα βρισκόμαστε στο σημείο να αναλάβουμε διακινδυνεύοντας την ίδια την ασφάλειά μας…. Το βρίσκω ελεεινό που επιτρέπουμε στους εαυτούς μας να σέρνονται απ’ αυτούς τους φανατικούς ισλαμιστές. Γιατί περί αυτού πρόκειται.
Σας προκαλώ. Βάλτε το μυαλό σας να δουλέψει. Με ποιον τρόπο θα ωφελούνταν ο Άσαντ με το να χρησιμοποιήσει χημικά; Γιατί θα έκανε κάτι τέτοιο την στιγμή που είχε νικήσει ήδη στη μάχη για την ανατολική Ghouta, ουσιαστικά αυτή η μάχη είχε τελειώσει υπέρ του… Γιατί λοιπόν θα επέλεγε μια τέτοια στιγμή για να κάνει αυτό που ήταν ξεκάθαρο ότι θα καταλήξει σε βάρος του;»
ΠΗΓΗ 


Η ΕΡΤ σε ρόλο υπερασπιστή της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Συρία

        



Το δύσκολο καθήκον να δικαιολογήσουν την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία και να εξωραΐσουν τον βρώμικο ρόλο ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, λίγες μόνο ώρες μετά την εκδήλωση της επίθεσης, ανέλαβαν οι δημοσιογράφοι της πρωινής ζώνης της ΕΡΤ. Ωστόσο, τα πήγαν περίφημα. Ακούσαμε, για παράδειγμα, ότι στη Συρία γίνεται «σόου πάνω στο σόου από τα αντίπαλα στρατόπεδα» και ότι γι’ αυτό είναι δύσκολο να βγάλει κανείς άκρη για το τι ακριβώς γίνεται στο πεδίο των επιχειρήσεων. Ότι η επιχείρηση ήταν «χειρουργική» και δεν συμπεριέλαβε ρωσικές δυνάμεις και εγκαταστάσεις στη Συρία, αλλά μόνο «εργαστήρια» παρασκευής χημικών όπλων και στρατιωτικές υποδομές του συριακού κράτους. Πιο «προχωρημένος» ο παρουσιαστής της εκπομπής, προσπαθούσε με πάθος να αντικρούσει τις καταγγελίες ότι ενδεχομένως να είναι πλαστά τα βίντεο της επίθεσης με τα χημικά στην Ντούμα, διερωτώμενος αν μπορούν τα μωρά που εμφανίζονται στο βίντεο «να κάνουν έτσι» χωρίς να έχουν πληγεί από πραγματικά χημικά. Μ’ αυτά και μ’ αυτά, παρακολουθώντας την κρατική τηλεόραση, αν δεν γινόσουν φανατικός υποστηρικτής της επέμβασης, θα κατέληγες τουλάχιστον στο συμπέρασμα ότι ο ρόλος των ΗΠΑ μπορεί να μοιάζει διαβολικός, αλλά στην πραγματικότητα, ό,τι κάνουν, το κάνουν «για καλό»…

TOP READ