21 Ιαν 2016

Το σχέδιο ήταν “τέλειο” ... αλλά βαρύ κι ασήκωτο για μερικούς

 Το σχέδιο ήταν “τέλειο” ... αλλά βαρύ κι ασήκωτο για μερικούς


   Ο Γιάνης ξαναμίλησε !!!
    Τι μας είπε ?? Πως είχε ένα σχέδιο σωστό και πρόστυχο ... αλλά έπεσε κάπως βαρύ στον Αλέξη τον Τσίπρα τον πρωθυπουργό !!! Ο αποφασισμένος Γιάνης είχε μπλέξει με κάτι ... παιδιά που δεν έγιναν ... άνδρες. Που λύγισαν την κρίσιμη στιγμή. 

   Ο Γιάνης παράτησε την διδασκαλία στο Τέξας και ήρθε για να συμβάλει στην ανόρθωση της χώρας ... ήρθε να συμβάλει στην υπόθεση της αριστεράς ... παρότι όπως δηλώνει ... διαφωνούσε με το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ !!! Ας τον παρακολουθήσουμε ... “Ήταν κάτι το οποίο με είχε ανησυχήσει γιατί ενώ είχαμε συμφωνήσει οτι θα αναλάβω ένα σημαντικό μέρος της διαπραγμάτευσης σε περίπτωση που ο Σύριζα σχηματίσει κυβέρνηση και είχα θέση ως όρο την άμεση εμπλοκή μου στην εκπόνηση της πολιτικής του Σύριζα ... το έμαθα απο τις εφημερίδες και όταν το διάβασα αμέσως συνειδητοποίησα οτι υπάρχει μια πλήρης αναντιστοιχία μεταξύ μιάς λελογισμένης πολιτικής διαπραγμάτευσης και αυτού του προγράμματος. Υπήρχαν ανακρίβειες μέσα ... υπήρχαν λαϊκισμοί ... Το οτι θα πάρεις δισεκατομμύρια απο το ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας για να τα ρίξεις στην ανάπτυξη, για να καλύψεις τα κόκκινα δάνεια χωρίς διαπραγμάτευση ... αυτό ήταν κάτι το οποίο δεν έστεκε στην βάση των κανονισμών και των διαδικασιών της ΕΕ”. Δηλαδή κύρ´ Γιάνη μας ?? Έβλεπες πως το πρόγραμμα του Σύριζα είναι μιά κοροϊδία στον λαό και παρ´ όλα αυτά δέχτηκες να γίνεις υπουργός οικονομικών ?? 
   Την απάντηση την έδωσε στον Παπαχελά ...  
   -“Έτσι δεν είναι η πολιτική ??”  
   Και έγινε υπουργός !!!  
   Ποιό ήταν το σχέδιο του αριστερού Γιάνη ?? Μήπως να μας βγάλει απο το ευρώ ... Μήπως να σκίσει τα μνημόνια ?? ΟΧΙ βέβαια ... το σχέδιο ήταν πολύ πιό απλό ... “Εάν είχαμε την αναδιάρθρωση του χρέους στην αρχή ... ΧΩΡΙΣ ΚΟΥΡΕΜΑΤΑ, μέσα απο έξυπνα swaps όπως έλεγα επι υπουργείας μου ... και ταυτόχρονα ένα χαμηλό πρωτογενές πλεόνασμα ... δηλαδή χαμηλή λιτότητα για να εξαφανισθεί αυτό το όνειδος της συνεχούς επιταχυνόμενης λιτότητας ... Μετά εγώ προσωπικά - νομίζω είχα πείσει και τον πρωθυπουργό - είμασταν ανοιχτοί σε ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΥΣ όσο αφορά τις μεταρρυθμίσεις, όσο αφορά το ασφαλιστικό, όσο αφορά την φορολόγηση ...”  
   Το είχαμε καταλάβει !!! Λίγοι όμως.  
   Και ήρθε εκείνη η ώρα και ο Γιάνης κάθησε στην υπουργική πολυθρόνα. Και σαν καλός και προνοητικός υπουργός ρώτησε το επιτελείο του για το τι υπάρχει στα ταμεία ... “η απάντηση ήταν ... κύριε υπουργέ ... έχουμε καιρό ... έχουμε δώδεκα μέρες. Το γεγονός οτι φτάσαμε μέχρι τον Ιούνιο καταφέρνοντας να πληρώσουμε και μισθούς και συντάξεις και το Δ.Ν.Τ και άλλους πιστωτές ήταν ένας άθλος”.  
   Να ένα ακόμα λεπτό σημείο !!! Βρισκόμασταν τον Γενάρη του ´15 με την πιό φρέσκια “αριστερή” κυβέρνηση ... που σκίζονταν πως σκοπός της ήταν να μας απαλλάξει απο τα μνημόνια ... αλλά το οικονομικό επιτελείο ... πλήρωνε αβέρτα το Δ.Ν.Τ την ίδια στιγμή που ετοίμαζε ... σκληρή διαπραγμάτευση που αν ήταν πραγματικά σκληρή θα άφηνε τα ταμεία άδεια !!! 
   Όμως η σκληρή διαπραγμάτευση είχε προετοιμασθεί μήνες πριν τις εκλογές του Γενάρη. Διηγείται ο Γιάνης πως Τσίπρας και Δραγασάκης ... έξι μήνες πριν τις εκλογές το είχαν ρωτήσει ... πως θα εξασφαλίσουμε οτι θα έχουμε την απαραίτητη διαπραγματευτική ισχύ για να μπορέσουμε να πετύχουμε μιά έντιμη συμφωνία. 
   Μήπως λέει ψέματα ο Γιάνης ?? Οτι 6 μήνες πριν τις εκλογές ... Τσίπρας και Δραγασάκης είχαν αποφασίσει τον “έντιμο” συμβιβασμό ?? Μήπως αυτές τις αποφάσεις δεν τις είχαν πάρει χαμπάρι άλλες μορφές της “αριστεράς” ... όπως ο Λαφαζάνης και η Ζωή ?? 
   Η ζωή σε αυτό το σημείο πάντως ... απλά επαληθεύει τον Γιάνη.  
 
Γιατί άραγε οι ΣΚΑΙδες ... αισθάνθηκαν την ανάγκη της ... γονικής συναίνεσης ??
   Και πιό ήταν το σχέδιο που ανέλαβε να εφαρμόσει ο Γιάνης ??
Δύο βασικά εργαλεία περιλάμβανε το σχέδιο (λέει ο Γιάνης) ... Το πρώτο εργαλείο είχε σχέση με τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που κατέχει ο Ντράγκι ... τα 27 δίς. “Προβλέπαμε απο την αρχή οτι το κυπριακό μοντέλο της ασφυξίας μέσα απο την απειλή κλεισίματος των τραπεζών θα το αντιμετωπίσουμε. Εάν μια κεντρική τράπεζα έλθει να σου κλείσει τις τράπεζες - ξέρετε γιατί δημιουργήθηκαν οι κεντρικές τράπεζες ? ... για να κρατούν τις τράπεζες ανοιχτές - όχι να τις κλείνουν” !!! Γιάνη ... αχ Γιάνη ... θέλεις να πιστέψουμε πως είσαι τόσο αθώος ??  
   Συνεχίζει ο Γιάνης ... “Έχεις κάθε δικαίωμα, έχεις υποχρέωση να απαντήσεις σε αυτή την απίστευτα επιθετική κίνηση λέγοντας οτι ... κοίταξε να δείς εάν κλείσεις τις τράπεζες εγώ δεν μπορώ να σου αποπληρώνω τα ομόλογα τα οποία σου χρωστώ ... είναι του ελληνικού δημοσίου ... θα κάνω μια αναδιάρθρωση αυτών των ομολόγων ... δεν θα τα κουρέψω ... θα τα στείλω στο 2032 ... ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΩ ΑΥΤΟ ΤΟ ΟΠΛΟ. ΕΝΑ ΟΠΛΟ ΕΧΕΙ ΑΞΙΑ ΣΤΟΝ ΒΑΘΜΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣ ... αλλά ενώ είχαμε συμφωνήσει (εννοεί με τον Τσίπρα και τους άλλους) πως στην περίπτωση που μας κλείναν τις τράπεζες θα το χρησιμοποιούσαμε ... τελικά αποδείχθηκε εκ των πραγμάτων οτι αυτή η συμφωνία δεν ήταν σοβαρή γιατί στην κρίσιμη στιγμή ... μειοψήφισα. Σε αυτό το σημείο ξεκαθάρισα πως η ήττα ήταν προδιαγεγραμμένη” !!! 
   Το υποθετικό πρώτο όπλο της “αριστερής” κυβέρνησης ... το αχρήστεψαν οι Τσίπρας και Δραγασάκης ... λέει ο Γιάνης. Είναι κάποιος που δεν τον πιστεύει ??  
   Το δεύτερο όπλο της διαπραγμάτευσης. “Δεν υπήρχε καμμιά σκέψη για διπλό νόμισμα ... ξέρετε έχω χάσει πολλούς φίλους στην αριστερά επειδή είμαι υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ ... ΔΕΝ ΔΙΑΝΝΟΗΘΗΚΑ ΔΕΥΤΕΡΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ... αυτό όμως που έλεγα απο το 2013-2014 είναι οτι έπρεπε να υπάρχει ένα δεύτερο παράλληλο σύστημα πληρωμών παράλληλο των τραπεζών”. Περιγράφει ένα σύστημα συναλλαγών εκτός τραπεζικού συστήματος με βάση το taxis και το ΑΦΜ που υποτίθεται θα εκβίαζε τον Ντράγκι και την Μέρκελ να δώσουν μιά λύση !!! Σε αυτό το σημείο η αφέλεια ... βαράει κόκκινο ... και οι εξελίξεις απέδειξαν πως το όπλο του Γιάνη ... ήταν απλώς ένα νεροπίστολο. Όλοι το κατάλαβαν όταν οι ευρωπαίοι σύμμαχοι τους έκαναν να ... χεστούν πατόκορφα ... βάζοντας θέμα Grexit !!! 
   Πάπαλα τα όπλα !!! Πάπαλα ... το σχέδιο !!! 

   Ήμουνα ιδιαίτερα αρνητικός να πάρουμε χρήματα απο τον Βλαντιμίρ Πούτιν ... δεν ενεπλάκην εγώ σε καμμιά τέτοια προσπάθεια ... είχα πεί στον πρωθυπουργό ... έστω οτι παίρνουμε πέντε δις για τον αγωγό τι θα τα κάνουμε ? Απλά η τρόικα θα καθυστερήσει και άλλο την διαπραγμάτευση μέχρι να εξαντληθούν” !!!  
   Παρ´ όλο οτι ήξεραν λοιπόν πως όταν τελειώσει το ρευστό ... αρχίζουν οι επικύψεις ... αυτοί πλήρωναν ... όπου το κράτος χρώσταγε. Αυτό είναι και η βασικότερη απόδειξη πως δεν είχαν κανένα απολύτως σχέδιο (ούτε κάν τα άντερα) για ρήξη ... παρ´ ότι περί αυτού σκίζουν τα ιματιά τους όλοι οι ευρώδουλοι του ντουνιά. 
   “Με την Κίνα υπήρξε μιά άτυπη συμφωνία για επενδύσεις, άμεσες επενδύσεις σε συγκεκριμένους τομείς και παράλληλα μια πιστωτική γραμμή για την ελληνική κυβέρνηση σε περίπτωση που εμείς αρχίσουμε να εκδίδουμε ομόλογα. ... Στόχος μας ήταν να δείξουμε πως η Ελλάδα έχει την δυνατότητα να συνάψει πιστωτικές συμφωνίες με άλλες χώρες, έτσι ώστε να αυξήσουμε την πίεση στην ΕΚΤ για να κάνει το καθήκον της. Αυτή η συμφωνία επήλθε ... ΑΝΕΤΡΑΠΗ ΟΜΩΣ ... με ένα τηλεφώνημα απο το Βερολίνο στο Πεκίνο !!! 
-Είστε σίγουρος ??  
-Οσο μπορεί κάποιος να είναι σίγουρος που πιστεύει τον κινέζο πρωθυπουργό” !!!  
   Αν σε αυτό το σημείο λέει ... απλά τις προσδοκίες της τότε κυβέρνησης ή πραγματικά είχε υπάρξει τέτοια συμφωνία ... κανείς δεν ξέρει. Αλλά και να υπήρχε ... Φτωχέ αθώε και μόνε καουμπόη Γιάνη !!! ... Καπιταλισμό το λέμε ... και μάλιστα μονοπωλιακό !!! Ιμπεριαλισμό το λέμε Γιάνη. Τι περιμένατε δηλαδή ?? Τους κινέζους να βοηθήσουν να απαλλαγούμε απο τον ευρωπαικό εκβιασμό ?? Τους κινέζους να ρισκάρουν τις δουλειές τους με την Μέρκελ για χάρη της Ελλάδας ?? Τους κινέζους να ρισκάρουν το grexit που επιδίωκε ο Σόιμπλε (και το γερμανικό κεφάλαιο που εκπροσωπεί) την ίδια στιγμή που την Ελλάδα την χρησιμοποιούν μόνο σαν πύλη για την Ευρώπη ?? 
   Πάπαλα λοιπόν, πάπαλα το σχέδιο, πάπαλα και οι συμμαχίες !!!  

   Με λίγα λόγια βλέπουμε ως εδώ έναν Βαρουφάκη ακραιφνή ευρωκατευθυνόμενο ευρωλάγνο ... που απλά πρότεινε μιά τάχα τσαμπουκαλίδικη διαπραγμάτευση ... που τάχα θα έφερνε μιά καλύτερη συμφωνία. Ενα τάχα πιό μαλακό ... τρίτο μνημόνιο. Η απόδειξη για όλα αυτά ... είναι μόνο και μόνο ... πως ο Γιάνης θεωρεί τεράστια επιτυχία ... την συμφωνία του Φλεβάρη ... δηλαδή το χαλί του 3ου μνημονίου !!! Κάπως έτσι φτάσαμε στο Eurogroup της 25/6/2015 ... που πέφτει ο τελικός εκβιασμός ... ή μνημόνιο ή κλείνουν οι τράπεζες. “Την επόμενη μέρα ο κύριος Τσίπρας μας μάζεψε στις 9 το πρωί στο ξενοδοχείο που μέναμε ... να μας ανακοινώσει πως θα γυρίσει στην Αθήνα να προκηρύξει δημοψήφισμα. 
Παπαχελάς: Εκείνη την ώρα ξέρατε οτι θα κλείσουν οι τράπεζες ? 
Βαρουφάκης: Προφανώς. Πριν φτάσουμε σε αυτό το σημείο πρέπει να σας πώ ... παρά το γεγονός οτι εγώ διαφωνούσα με τους συνεχείς συμβιβασμούς χωρίς αντάλλαγμα είχα πλησιάσει τον πρωθυπουργό και μπροστά σε άλλους του είχα πεί ... εαν θέλεις να υποχωρήσεις, εαν θέλεις να συνθηκολογήσεις ... κάντο ... πρωθυπουργός είσαι ... εγώ διαφωνώ ... αλλά κάντο με μιά έντιμη ομιλία προς τον ελληνικό λαό. ... Του είχα πεί ... Αλέξη δεν πρέπει να σύρουμε τον ελληνικό λαό σε δημοψήφισμα ζητώντας το ΟΧΙ για να πούμε το ΝΑΙ, θα είναι πλήγμα για την αριστερά. ... Η απαντησή του ήταν ... οτι δεν μπορώ να πώ οτι συνθηκολογώ !!! Και ο πρωθυπουργός Τσίπρας αυτό ακριβώς έκανε. Δεν μπόρεσε να πεί οτι συνθηκολογεί ... αλλά συνθηκολόγησε. Δεν τόλμησε ούτε καν να σκεφτεί να εφαρμόσει έστω για την τιμή των όπλων κανένα απο τα κύρια “όπλα” του Βαρουφάκη – δηλαδή τα νεροπίστολα – παρ΄ότι όλη η διαπραγματευτική τακτική απο τον Φλεβάρη μέχρι τον Ιούνη ήταν βασισμένη στα νεροπίστολα.

   “Μετά το αποτέλεσμα 62% στο ΟΧΙ ... όταν μπήκα στο Μαξίμου ένοιωσα μια ηλεκτρισμένη αρνητική ατμόσφαιρα ... οχι απεναντί μου μόνο ... αλλά και γενικότερα. Η αναντιστοιχία μεταξύ του κλίματος ευφορίας στους δρόμους με το κλίμα εδώ στο Μαξίμου. 
-Υπήρχε φόβος, ανησυχία ?  
-Εννοιωσα σα να μπήκα σε μιά ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, σε μιά δυσάρεστη ατμόσφαιρα. Οταν κάποια λεπτά αργότερα είδα τον πρωθυπουργό στο γραφείο του ... είμασταν οι δυό μας ... ... Μου εκδήλωσε την αποφασή του ... ουσιαστικά της συνθηκολόγησης, της αποδοχής αυτού που θα μας έδιναν ... παίρνοντας αυτό το 62% ελάτε τώρα και πέστε μας τι να κάνουμε”. Ο Τσίπρας ανακοίνωσε στον Βαρουφάκη πως την άλλη μέρα θα κάνει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών με στόχο ... “την συναίνεση για να μετατραπεί η δυναμική του δημοψηφίσματος σε μία συμφωνία που ουσιαστικά είναι μιά συνθηκολόγηση άνευ όρων στην τρόικα ... Ηθελε να με πείσει οτι δεν υπάρχει εναλλακτική. Μας έχουν εγκαταλήψει και συμμαχοί μας μέσα στην κυβέρνηση που θέλουν μιά οικουμενική κυβέρνηση για να μετατρέψει το οχι σε ναι ... αίσθηση φόβου ... αίσθηση παράδοσης”.  
Το βράδυ του δημοψηφίσματος: Σακί φαρμάκι ο Φλαμπουράρης την ώρα που τον αγκαλιάζει ο ενθουσιασμένος Γιάνης.
   Την άλλη μέρα ο Βαρουφάκης ... παραιτήθηκε !!! Τουλάχιστον ήταν πιό “τίμιος” απο κάτι Λαφαζάνηδες, Στρατούληδες και Ζωίτσες ... που κρύφτηκαν στις ποντικότρυπες μέχρι να ψηφιστεί το “αριστερό” μνημόνιο. Βέβαια παρόμοια “μαλακία” με εκείνη που τον έδερνε και τότε τον δέρνει και σήμερα ... θα αρχίσει ... λέει ... πανευρωπαική καμπάνια απο το Βερολίνο ... για τον εκδημοκρατισμό της Ευρωπαικής Ενωσης !!!! Γιάνη ... αχ Γιάνη !!! Θα εκδημοκρατίσεις ... το τέρας βρε κουτό ???  
   Παρ΄όλα αυτά ο Γιάνης ... έκανε μιά εύστοχη σούμα. Ο Σόιμπλε δεν ήθελε (έντιμη) συμφωνία. Τον Ιούνη του ΄14 είχε χάσει την εμπιστοσύνη του στον Σαμαρά για να εφαρμόσει το 3ο μνημόνιο ... τον άφησε στην τύχη του ανοίγοντας τον δρόμο στον Σύριζα και στο 3ο μνημόνιο”. Στερνή μου γνώση να σ΄είχα πρώτα !!! 
   Να λοιπόν ... η παταγώδης επιβεβαίωση του ΚΚΕ που τότε φώναζε ... πως το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα του Τσίπρα ... δεν είναι θέση για τον λαό ... είναι θέση που στα χέρια του Τσίπρα θα γίνει λαιμητόμος για τον λαό. Φώς φανάρι είναι τώρα πιά ... πως τον Τσίπρα ... τότε τον βόλευε η επικράτηση του ΝΑΙ ... ας θυμηθούμε πως είχε ξαμολήσει τους μισούς ΑΝΕΛηνες και όλο το παπαδημουλαίικο να φλερτάρει με το ΝΑΙ. Χώρια που με την επικράτηση του ΝΑΙ ... δεν θα είχε τον κώλο να κουνηθεί κανένας απο το λαφαζαναίικο !!!
   Μετά την συνέντευξη Βαρουφάκη η κυβέρνηση του απάντησε ... πως οι κυβερνητικές επιλογές ... επανεγκρίθηκαν στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 !!! Ο ορισμός του κυνισμού ...του συμβολαίου της βρώμικης δουλειάς ενάντια σε έναν λαό που ... έβγαλε μόνος του τα μάτια του !!! 
   Σε αυτό βέβαια το "ξεμάτιασμα" ο ίδιος ο Γιάνης ... ομολογεί (στην αρχή της συνεντευξής του στον Παπαχελά) ... πως έβαλε το επιδέξιο χεράκι του ... ... ιδίως με την εμπλοκή την δική μου στις ΗΠΑ όπου ο λόγος του Αλέξη Τσίπρα, όσο αφορά την θέση με το euro, έγινε μεστός, περιεκτικός και θα έλεγα ιδιαίτερα πειστικός σε κύκλους της δύσης, των ΗΠΑ, της ΕΕ και γενικότερα”. 
    

   Σαν σήμερα το 1924 ... μας "χαιρέτησε" ο Βλαδίμηρος. Μην ξεχνιόμαστε.
   
 

Ο αγαπημένος μου κλασικός

 Ο αγαπημένος μου κλασικός

Όσα ακολουθούν έχουν μια κάποια δόση αντιδιαλεκτικής αφαίρεσης, που λαμβάνει ως δεδομένη μια κάποια διαλεκτικοϋλιστική βάση των σφων αναγνωστών, για να μην παρεξηγηθεί σε κάποια σημεία της.

Ο Μαρξ είχε αφιερώσει, αν θυμάμαι καλά, την πρώτη έκδοση του Κεφαλαίου στην εργατική τάξη και το σκοπό της απελευθέρωσής της, ως βασικό θεωρητικό εργαλείο που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για να την πετύχει. Κάτι που μοιάζει σχεδόν με τραγική ειρωνεία, αν σκεφτούμε πόσο μειοψηφικό είναι το κομμάτι των εργατών που έχουν πιάσει να διαβάσουν να μελετήσουν και να φτάσουν ως το τέλος αυτό το έργο του Μαρξ, την πληρέστερη και ανυπέρβλητη κριτική του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής.

Και το οποίο μου θυμίζει συνειρμικά μια ιστορία από ένα βιβλίο του Μίσσιου, όπου σε μια φυλακή, στην πτέρυγα των πολιτικών κρατούμενων, είχε χαθεί ένα εγχειρίδιο (νομίζω πολιτικής οικονομίας) για τα αυτοσχέδια μαθήματα που διοργάνωναν οι ίδιοι οι φυλακισμένοι για την επιμόρφωσή τους, και πήγε να δημιουργηθεί ζήτημα: ποιος το έχασε και πού πήγε. Μέχρι που ένας σφος εξομολογήθηκε κρυφά στο Μίσσιο πως το είχε πάρει αυτός, γιατί έπασχε από αϋπνίες και το εγχειρίδιο τον βοηθούσε πολύ, καθώς κάθε φορά που προσπαθούσε να το διαβάσει, τον έπαιρνε στην πρώτη σελίδα ο ύπνος.

Πού να (συμπερι)λάβουμε υπόψη και την υπόδειξη του Βλαδίμηρου, που έλεγε πως κανείς δεν έχει καταλάβει πραγματικά το Κεφάλαιο του Μαρξ, αν δε μελετήσει πρώτα τη Λογική του Χέγκελ, υπονοώντας τη διαλεκτική μέθοδο και τις αντίστοιχες κατηγορίες (ουσία, βασική αφαίρεση, κτλ), που χρησιμοποίησε ο Κάρολος (ξεκινώντας από το εμπόρευμα, κτλ). Πόσοι εργάτες έχουν καταφέρει δηλαδή να εντρυφήσουν στη μέθοδο και το στρυφνό φιλοσοφικό λόγο του Χέγκελ; Ο οποίος δικαιολογείται απ' την ανάγκη άρθρωσης ενός αυστηρού και συγκροτημένου επιστημονικού λόγου, αλλά είναι απαράδεκτος από τη σκοπιά της εκλαΐκευσης και της ανάγκης κατάκτησης της επαναστατικής θεωρίας από ευρύτερα λαϊκά στρώματα.

Έτσι δικαιολογείται λοιπόν όχι μόνο η χαλαρή σχέση της κλασικής εργατικής τάξης με τους κλασικούς (από μακριά κι αγαπημένοι) αλλά κι η επαφή που κρατούν οργανωμένα μέλη και πιο καταρτισμένοι σύντροφοι.
Οι περισσότεροι έχουν διαβάσει πιθανότατα το Κομμουνιστικό Μανιφέστο, τη 18η Μπρυμαίρ (εδώ την έχει διαβάσει η Μάρα Ζαχαρέα) και τον Εμφύλιο Πόλεμο στη Γαλλία, για την Παρισινή Κομμούνα, κάποια μικρότερα κλασικά κείμενα, όπως την Κριτική στο Πρόγραμμα της Γκότα και το Μισθός, Τιμή και Κέρδος, ενδεχομένως τη Γερμανική Ιδεολογία και κάποια "πρώιμα" έργα του, πριν σκοντάψουν πάνω στα Φιλοσοφικά Χειρόγραφα και τη (νεο)χεγκελιανή τους πρόζα. Κι από Ένγκελς την "Καταγωγή της Οικογένειας", που ξανάρθε πρόσφατα στην επικαιρότητα με το ΣΣ.

Ενώ από Λένιν, όρεξη να 'χεις να σημειώνεις. Κράτος και Επανάσταση (ΚκΕ), τον Ιμπεριαλισμό, δίκαιους και άδικους πολέμους, εθνικό ζήτημα, η χρεοκοπία της Β' Διεθνούς, η ΔτΠ και ο αποστάτης Κάουτσκι, το Τι να Κάνουμε, τις Δύο Τακτικές, τη συλλογή κειμένων για το κράτος, για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και μια σειρά άλλες μικρές μπροσούρες, που μεταπολιτευτικά κυκλοφορούσαν από τις σοβιετικές εκδόσεις Προγκρές, με τα χαρακτηριστικά χρώματα (άσπρο, πορτοκαλί, μαύρο) στο εξώφυλλο.

Πάντα θα θυμάμαι βέβαια το sniper να λέει πως όταν θέλει να αποφύγει μια ερώτηση ή κάποιον ενοχλητικό συνομιλητή σπίτι του, κρατάει το Υλισμός κι Εμπειριοκριτικισμός, παριστάνοντας πως το διαβάζει και μάλιστα πως το καταλαβαίνει.
Αλλά κι έναν Ναρ(αν)ίτη (κοινώς δεξιό ναρίτη) που του 'χε φανεί πολύ ενδιαφέρον ένα έργο του Πουλαντζά, αν δεν απατώμαι, αλλά είχε βελάξει από το ζόρι μέχρι να βγάλει το "ένα βήμα μπρος, δύο βήματα πίσω" του Λένιν, για το οποίο είχε ακούσει πως είναι πολύ σημαντικό σχετικά με το οργανωτικό ζήτημα, αλλά δε βρήκε τις σύχρονες απαντήσεις που αναζητούσε (ή που θα του άρεσαν) και χάθηκε στα πολλά και ανιαρά ίσως συμφραζόμενα εκείνης της συγκυρίας.

Προσωπικά πάντως μου φαίνεται περίεργο να διαβάζει κάποιος ευχάριστα το λεγόμενο δυτικό μαρξισμό και όχι τα έργα του Λένιν. Κι αυτό για δύο βασικούς λόγους.
Καταρχάς γιατί τα έργα του Βλαδίμηρου δίνουν πολύ εύστοχες, καίριες απαντήσεις για κάθε ζήτημα με το οποίο καταπιάνονται, με συγκεκριμένη χρηστική αξία (αλλά όχι για εργαλειακή χρήση). Διαβάζεις πχ στο Κράτος κι Επανάσταση τον ορισμό και την προσέγγιση της ταξικής φύσης του κράτους κι αυτομάτως ξεσκεπάζονται όλα τα διαχρονικά αστικά ιδεολογήματα για την "ανυπαρξία κράτους" που ωστόσο είναι "σπάταλο και ανίκανο, αναποτελεσματικό", αλλά θα συμφιλιώσει όλες τις κοινωνικές τάξεις κάτω από το "κοινό, εθνικό συμφέρον" (φαντάσου και να υπήρχε δηλαδή).
Με δυο λόγια μας δίνει μια βάση, για να ερμηνεύσουμε σωστά την πραγματικότητα, κι αυτό το κριτήριο της επαλήθευσης είναι το πιο σημαντικό για την αξία ενός θεωρητικού σχήματος. Αντιθέτως το σχήμα του Πουλαντζά για το κράτος-σχέση πχ μάλλον σύγχυση κι αυταπάτες για το ρόλο του κράτους σπέρνει, παρά βοηθάει στην κατανόηση κάποιου σύνθετου φαινομένου.

Κατά δεύτερον, ο Βλαδίμηρος δεν έγραφε για να γίνει αρεστός στους κύκλους της μικροαστικής διανόησης, αλλά καταληπτός από το προλεταριάτο της εποχής του, και από τον τελευταίο ρώσο εργάτη. Είχε την ικανότητα να εξηγεί απλά τα πιο σύνθετα ζητήματα, χωρίς να κάνει την παραμικρή έκπτωση στο περιεχόμενο. Ομολογώ πως όταν επιχειρώ να διαβάσω κάποιο φιλοσοφικό κείμενο, βάζω πάντα το ερώτημα -και αναλογίζομαι την εκάστοτε απάντηση: γιατί γράφεις και σε ποιον απευθύνεσαι; Και με πιάνει αλλεργία απέναντι σε όσους μυστικοποιούν το λόγο και τις ιδέες τους, για να φανούν περισπούδαστοι, με τη λογική πως όσο λιγότεροι σε καταλαβαίνουν, τόσο πιο σημαντικό γίνεται αυτό που λες ή γράφεις.
Κι αν δεν κάνω λάθος, ο Λένιν ήταν που έλεγε πως αν δεν μπορείς να εξηγήσεις με απλά λόγια στον κόσμο κάτι, αυτό σημαίνει πιθανότατα πως δεν το κατέχεις ή δεν το έχεις κατανοήσει πλήρως.

Ο Λένιν, εν κατακλείδι, ενσάρκωνε τον πιο θαυμαστό και παραδειγματικό τρόπο να συνδυάζει κανείς επαναστατική θεωρία και δράση. Η πράξη κι η συσσωρευμένη πείρα είναι το σχολείο του επαναστάτη για να ελέγξει τη θεωρία του και να βγάλει πολύτιμα συμπεράσματα. Ενώ οι θεωρητικές αναζητήσεις του είναι πάντα προσανατολισμένες σε πρακτικά ζητήματα, ανατροφοδοτούν και κατευθύνουν τη δράση.
Κι αυτό είναι που στα δικά μου μάτια τουλάχιστον τον καθιστά τη μεγαλύτερη επαναστατική μορφή που έχει αναδείξει η ιστορία. Μέχρι την επόμενη...

Αποπροσανατολισμός με δεκανίκια

Αποπροσανατολισμός με δεκανίκια
Με άρθρο του στη χτεσινή «Αυγή», ο υπουργός Εργασίας προσπαθεί να δικαιολογήσει τ' αδικαιολόγητα. Με μισές αλήθειες, αποσιωπήσεις και μπόλικες δόσεις παραπληροφόρησης για την πρόταση της κυβέρνησης, επιχειρεί να κρύψει την αντιλαϊκή της ουσία και κυρίως το γεγονός ότι με αυτήν, στο «νέο μοντέλο» του Ασφαλιστικού ενσωματώνονται όλες οι αντιδραστικές ανατροπές των προηγούμενων κυβερνήσεων (περικοπές συντάξεων, αύξηση ορίων ηλικίας, συρρίκνωση κρατικής χρηματοδότησης και εργοδοτικών εισφορών), ενταφιάζεται ο κοινωνικός χαρακτήρας της Ασφάλισης, περιορίζεται στο ελάχιστο η συμμετοχή του κράτους και οι πραγματικές εγγυήσεις που πρέπει να δίνει προς αυτήν και ανοίγει αντικειμενικά ο δρόμος για τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.
Για να επιτύχει το στόχο του, ο υπουργός επικεντρώνει το «ενδιαφέρον» του σκόπιμα μόνο στο ζήτημα της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών επιστημόνων και, σε μια προσπάθεια να κάμψει τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται, αφήνει να εννοηθεί ότι το υπουργείο θα προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις. Θέλοντας, μάλιστα, να δικαιολογήσει τις ληστρικές αυξήσεις στις εισφορές πολλών ελεύθερων επαγγελματιών, καταφεύγει στη γνωστή τακτική του «διαίρει και βασίλευε», ισχυριζόμενος ότι, αν αυτό δεν γινόταν, «θα ήταν σαν να θέλαμε να επιδοτούν οι εισφορές των μισθωτών τις συντάξεις των τελευταίων (σ.σ. των αυτοαπασχολούμενων)»!
***
Πρόκειται για αισχρό προβοκατόρικο ισχυρισμό, ψεύτικο πέρα για πέρα. Οι μισθωτοί δεν χρηματοδοτούν τα Ταμεία των ελεύθερων επαγγελματιών. Ομως, όλοι οι μισθωτοί, όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών, των φτωχών και μεσαίων αγροτών, αλλά και των ΕΒΕ, χρηματοδοτούν με χίλιους δυο τρόπους, μέσα από τη σκληρή ταξική κρατική φορολογία και τα πάσης φύσεως χαράτσια, τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους. Γιατί, τελικά, το μεγάλο κεφάλαιο και μόνο αυτό είναι ο αποδέκτης από τη σκληρή φορολογία και την «αναδιανομή» που κάνει το αστικό κράτος σε όφελος των ισχυρών μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα διάφορα ΕΣΠΑ.
«Οχι πια μόνο οι μισθωτοί, όχι πλέον οι φτωχότεροι», είναι ο τίτλος του άρθρου του Γ. Κατρούγκαλου. Και αυτά λέγονται τη στιγμή κατά την οποία στους αγρότες, που, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, δεν μπορούν να επιβιώσουν, τριπλασιάζονται οι ασφαλιστικές εισφορές, ενώ επιβάλλεται μίνιμουμ εισφορών ακόμα και στην περίπτωση που ο ελεύθερος επαγγελματίας - επιστήμονας είναι άνεργος! Δεν την έπιασε την κυβέρνηση ο πόνος για τους φτωχούς. Επιχειρεί όμως να στρέψει τη μια επαγγελματική ομάδα ενάντια στην άλλη, να τους βάλει να σκοτωθούν για να μοιράσουν τη φτώχεια τους, για να βγει λάδι η ίδια και κυρίως το μεγάλο κεφάλαιο που υπηρετεί η πρότασή της.
Ακόμα και η σχετική μείωση στις εισφορές που επέρχεται στους ελεύθερους επαγγελματίες και ΕΒΕ με ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ, είναι δώρον - άδωρον, αφού έτσι και αλλιώς είναι χαμένοι από την υψηλή φορολογία που τους επιβάλλεται, το τέλος επιτηδεύματος κ.λπ. Αλλά αυτό που δε λέει ο υπουργός είναι ότι αυτές οι σχετικές «μειώσεις» στις εισφορές τους, ενώ επί της ουσίας δεν αποτρέπουν τη χρεοκοπία τους, την ίδια στιγμή, με το νέο ασφαλιστικό μοντέλο, οδηγούν σε συντάξεις φτώχειας και μιζέριας. Γι' αυτό, άλλωστε, ο Γ. Κατρούγκαλος μιλάει μόνο για το ζήτημα των εισφορών, αποκρύπτοντας το γεγονός ότι όλοι οι ασφαλισμένοι, όλων των Ταμείων, με το κυβερνητικό τερατούργημα οδηγούνται σε συντάξεις που θα ισοδυναμούν με προνοιακά βοηθήματα.
***
Και ενώ η κυβέρνηση καταφεύγει σε τέτοια επικοινωνιακά τερτίπια, βούτυρο στο ψωμί της στρώνουν ορισμένες ηγεσίες συνδικαλιστικών οργάνων και φορέων ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων. Απ' αυτήν την άποψη, είναι χαρακτηριστική η προχτεσινή συνέντευξη των φορέων ενόψει της σημερινής κινητοποίησης, αλλά και οι σχετικές ανακοινώσεις τους.
Και εξηγούμαστε: Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η αύξηση των εισφορών στο Ταμείο τους (ΕΤΑΑ), που περιλαμβάνεται στην κυβερνητική πρόταση, όπως βέβαια συμβαίνει και με άλλους κλάδους (π.χ. ΟΓΑ), είναι ληστρική και ότι σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα χαράτσια και τη φορολογία εισοδήματος, καταντά εξοντωτική για χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες. Ομως, όποιος άκουγε τους εκπροσώπους των φορέων, θα νόμιζε πως η κυβερνητική πρόταση αφορά μόνο την αύξηση των εισφορών. Ολοι οι ομιλητές ανέπτυξαν το ίδιο θέμα. Και για τα υπόλοιπα που φέρνει η πρόταση της κυβέρνησης; Οι παροχές του νέου συστήματος; Το γεγονός ότι η σύνταξη εξαφανίζεται και μετατρέπεται σε προνοιακό επίδομα; Η κατάργηση του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης και η απόσυρση του κράτους από τη χρηματοδότησή της σε μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους; Κουβέντα για όλα αυτά...
Το αντίθετο, μάλιστα, έγινε. Ορισμένοι επέμειναν στην εξαίρεση του ΕΤΑΑ από τη δημιουργία του ενός υπερ-ταμείου, με το επιχείρημα ότι είναι «βιώσιμο», αναπαράγοντας τα παλιά συντεχνιακά σύνδρομα ότι είναι δυνατόν κάποιοι να τη γλιτώσουν... Αλλοι πάνε ακόμα παραπέρα και ζητάνε τη μετατροπή του σε επαγγελματικό Ταμείο, δηλαδή σε ιδιωτική Ασφάλιση (!)
Αλλά και η ίδια η «διαπραγμάτευση» που κάνουν οι ηγεσίες των φορέων με το υπουργείο Εργασίας, ο περιορισμός του ζητήματος των ανατροπών σε κάποια επιμέρους «λύση» για τις εισφορές στα «υψηλά» εισοδήματα, περισσότερο διευκολύνουν την κυβερνητική επίθεση, παρά την αποτρέπουν. Η «συντεχνιακή λογική», η υποτίμηση του γενικού χαρακτήρα της επίθεσης που χτυπά τους πάντες και κανέναν δεν εξαιρεί, αφαιρούν και δεν προσθέτουν στο γενικό ξεσηκωμό που πρέπει να συναντήσουν τα αντιλαϊκά σχέδια. Παίζουν το παιχνίδι της κυβέρνησης και είναι «γραμμή ήττας». Το άρθρο του υπουργού Εργασίας, από μια άλλη σκοπιά, το επιβεβαιώνει...

Καβγάς για το πάπλωμα

Καβγάς για το πάπλωμα


Η προχτεσινή συνάντηση Τσίπρα - Μητσοτάκη και ο τρόπος που παρουσιάστηκε απ' τα αστικά ΜΜΕ είχαν τη σφραγίδα της αντίφασης στην οποία έχει περιέλθει το αστικό πολιτικό σύστημα. Οι βασικοί του «παίχτες», απ' τη μια, πρέπει να παρουσιάζουν εικόνα αντιπαλότητας, ώστε να τροφοδοτείται η συγκρότηση του νέου διπολισμού, απ' την άλλη, να καλλιεργούν την προοπτική της συναίνεσης ιδίως στα μείζονα προτάγματα του κεφαλαίου που αμφότεροι εκπροσωπούν, εκφράζοντας και μεταφέροντας κατά καιρούς στην πολιτική σκηνή και τις αντιθέσεις που εκδηλώνονται στους κόλπους του για διάφορα ζητήματα.
Ετσι, την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός έσπευδε να γνωστοποιήσει σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης την ευαρέσκειά του για τη συνάντηση, γράφοντας πως «είναι ώρα μια νέα γενιά πολιτικών να αφήσει τη μικροπολιτική και να μιλήσει ειλικρινά για τα μεγάλα προβλήματα...», κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου φέρεται να έκαναν διαρροές για το περιεχόμενο της συζήτησης των δύο πολιτικών αρχηγών, που κατά τη ΝΔ δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα, αλλά στην ανάγκη να τονώσει το ξεθωριασμένο «αριστερό» προφίλ του ο πρωθυπουργός. Βεβαίως, και οι διαρροές της ΝΔ ήταν στοχευμένες στην τόνωση του αντιπολιτευτικού προφίλ του νέου της αρχηγού.
Η σχετική κόντρα σήκωσε κάμποσο «κουρνιαχτό», ικανό να συγκαλύψει προσώρας τη στρατηγική σύμπλευση των δύο κομμάτων στον αντιλαϊκό στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης, παρά τις όποιες διαφορές στον τρόπο επίτευξής του προβάλλουν. Το «γαϊτανάκι» των διαρροών και των απαντήσεων στις διαρροές άφησε να περάσει σε δεύτερο πλάνο η κατά βάση συμφωνία του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Αλ. Τσίπρα σε ζητήματα που έχουν να κάνουν π.χ. με την προσαρμογή της Δημόσιας Διοίκησης στις ανάγκες του κεφαλαίου, με μέτρα ενίσχυσης της αποτελεσματικότητάς της στη διεκπεραίωση των υποθέσεών του, εξασφάλισης της συνέχειας κ.ά. 'Η με την αναθεώρηση του Συντάγματος, όπου ο Κυρ. Μητσοτάκης προεξόφλησε τη στήριξη του κόμματός του σε μια τέτοια διαδικασία, προτείνοντας στον Αλ. Τσίπρα «συνεργασία στην εκ βάθρων θεσμική μεταρρύθμιση της χώρας, μέσω μιας συνολικής αναθεώρησης του Συντάγματος».
Τα ζητήματα που ο πρόεδρος της ΝΔ φέρεται να έθεσε στον πρωθυπουργό, ως έκφραση προβληματισμού, κάλλιστα θα μπορούσε να τεθούν από τον Αλ. Τσίπρα. Σύμφωνα με τη ΝΔ, ο Κυρ. Μητσοτάκης «εξέφρασε την ανησυχία του για τη γενικότερη πορεία της χώρας (σ.σ.: της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας)» και εστίασε «στην παρατεταμένη ύφεση και τις επιπτώσεις της στην κοινωνία, την ανάπτυξη και την πραγματική οικονομία. Στην απώλεια επενδύσεων και την αδυναμία προσέλκυσης νέων. Στην κομματική διάβρωση του κράτους και των θεσμών».
Αλλά και στο Ασφαλιστικό ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν διαφώνησε με τις ανατροπές που φέρνει η κυβέρνηση. «Κουκούλωσε» κι αυτός το ταξικό περιεχόμενό τους και πέταξε το μπαλάκι της ευθύνης στη σημερινή κυβέρνηση, όπως κι αυτή το πετάει στις προηγούμενες.
Ο λαός έχει πείρα απ' τα καμώματα των αστικών κομμάτων. Αλλοτε ανεβάζουν τους τόνους, είτε στήνοντας καβγάδες περί όνου σκιάς είτε απηχώντας υπαρκτές αντιθέσεις στο εσωτερικό της αστικής τάξης, πάντως όχι για τα λαϊκά συμφέροντα, άλλοτε τα βρίσκουν είτε ψηφίζοντας μαζί αντιλαϊκούς νόμους στη Βουλή είτε ακόμα ακόμα και συγκυβερνώντας. Το παράδειγμα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι διδακτικό. Τα πρόσωπα μόνο αλλάζουν. Είναι όμως καιρός να αλλάξει στάση ο λαός, να τους γυρίσει την πλάτη.

Νέα αντικομμουνιστική πρόκληση από την ΕΕ

Νέα αντικομμουνιστική πρόκληση από την ΕΕ

Ανακοίνωση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ



Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο από εκδηλώσεις στη Γερμανία που έγιναν (το 2009) για να μυήσουν μικρά παιδιά στον αντικομμουνισμό, όπου η ΓΛΔ παρουσιάζεται ως «ανελεύθερο καθεστώς» και αποκρύπτεται το ότι το τείχος του Βερολίνου ήταν ένα αμυντικό μέτρο του σοσιαλιστικού κράτους ενάντια στις προβοκάτσιες και την επέμβαση των ιμπεριαλιστών
Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο από εκδηλώσεις στη Γερμανία που έγιναν (το 2009) για να μυήσουν μικρά παιδιά στον αντικομμουνισμό, όπου η ΓΛΔ παρουσιάζεται ως «ανελεύθερο καθεστώς» και αποκρύπτεται το ότι το τείχος του Βερολίνου ήταν ένα αμυντικό μέτρο του σοσιαλιστικού κράτους ενάντια στις προβοκάτσιες και την επέμβαση των ιμπεριαλιστών
Τη νέα αντικομμουνιστική πρόκληση από την ΕΕ, μέσω του λεγόμενου «Σπιτιού της Ευρωπαϊκής Ιστορίας», καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Συγκεκριμένα, σημειώνει τα εξής:
«Το λεγόμενο "Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας", την ίδρυση του οποίου αποφάσισε το 2007 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που χρηματοδοτεί την ανέγερση και λειτουργία του με πάνω από 70 εκατομμύρια ευρώ, αποτελεί "μουσείο" του αντικομμουνισμού, της κατασυκοφάντησης του σοσιαλισμού, όργανο παραχάραξης και διαστρέβλωσης της Ιστορίας. Πριν καν ξεκινήσει επίσημα τη λειτουργία του, αυτό το μνημείο της ιστορικής παραπλάνησης οργανώνει την "πρώτη του σύγχρονη έκθεση", που απευθύνεται στη νεολαία, με διεξαγωγή "διαδραστικού παιχνιδιού" "κομμουνισμός εναντίον καπιταλισμού", στο οποίο, όπως αναφέρει, "η πρόκληση για τους παίκτες θα είναι να διερευνήσουν πέντε φανταστικές καταστάσεις που αντιμετωπίζουν ζεύγη ανθρώπων και στις δύο πλευρές του Σιδηρού Παραπετάσματος (...) Παρότι γνωρίζουμε ποιο από τα δύο συστήματα αποδείχθηκε πιο βιώσιμο (...) Τα επιλεγμένα καθημερινά σενάρια ζωής μπορεί να παρουσιάζουν ορισμένα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα (...) και στις δύο πλευρές του Σιδηρού Παραπετάσματος, όπως και παρόμοιες εμπειρίες, αφού και τα δύο συστήματα μοιράζονται κάποια κοινά στοιχεία, όπως είναι η προσβασιμότητα στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης ή τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης".
Η ΕΕ, για να αποφύγει την πλήρη απαξίωση του νέου κατασκευάσματός της για τη διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας, υποχρεώνεται να αναγνωρίσει κάποιες από τις κατακτήσεις των εργαζομένων στο σοσιαλισμό. Παίρνει υπόψη της ότι οι λαοί που έζησαν το σοσιαλισμό βιώνουν σήμερα την έλλειψη αυτών των κατακτήσεων, γι' αυτό και προσαρμόζει την τακτική της στο ξεδίπλωμα της αντικομμουνιστικής προπαγάνδας της. Την ίδια στιγμή, προκλητικά χρησιμοποιεί ορολογία χυδαίου αντικομμουνισμού και πασχίζει να αναδείξει το βάρβαρο εκμεταλλευτικό σύστημα, που τσακίζει τη ζωή και τα δικαιώματα των εργαζομένων για την καπιταλιστική κερδοφορία, ως βιώσιμο και συγκρίσιμο των σοσιαλιστικών κοινωνιών που οικοδομήθηκαν τον 20ό αιώνα, με επίκεντρο τον εργαζόμενο και κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και την ικανοποίησή τους.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση, που έχει αναγάγει τον αντικομμουνισμό σε επίσημη ιδεολογία της, επιχειρεί να δηλητηριάσει πρώτα και κύρια τις νεανικές συνειδήσεις που δεν γνώρισαν τις κατακτήσεις των εργαζομένων στο σοσιαλισμό, με τη συκοφάντηση, τη διαγραφή της προσφοράς του, την παραχάραξη. Γι' αυτό σε μια σειρά από χώρες της ΕΕ τα Κομμουνιστικά Κόμματα κηρύσσονται παράνομα, ο κομμουνισμός και η ταξική πάλη, ακόμα και η δημόσια υπεράσπισή της από την αντικομμουνιστική λάσπη, αναγορεύονται σε έγκλημα, την ίδια στιγμή που ηρωοποιούνται οι ναζιστές εγκληματίες του Β' Παγκόσμιου Πολέμου. Η άγρια αντιλαϊκή επίθεση που ξεδιπλώνουν ΕΕ και αστικές κυβερνήσεις ενάντια στους λαούς πηγαίνει χέρι χέρι με το χτύπημα των κομμουνιστών που παλεύουν για τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα.
Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταγγέλλει τη νέα αντικομμουνιστική επίθεση και ιστορική διαστρέβλωση που επιχειρεί το Ευρωκοινοβούλιο. Απαιτούμε να σταματήσει αμέσως η συνέχιση της κατασκευής και η λειτουργία αυτού του αντικομμουνιστικού - σκοταδιστικού εκτρώματος.
Οσα "Σπίτια" παραχάραξης της Ιστορίας και να χτίσουν, όση λάσπη κι αν ρίξουν στη σοσιαλιστική οικοδόμηση, στις αξίες και τα ιδανικά του κομμουνισμού, οι αστοί δεν μπορούν να γυρίσουν πίσω τον τροχό της Ιστορίας και της ταξικής πάλης που οδηγεί στην ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και την οικοδόμηση του νέου συστήματος, του σοσιαλισμού - κομμουνισμού».

TOP READ