19 Μαΐ 2015

ΟΜΙΛΙΑ Δ. ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ


Τα ψέμματα μιας διάσωσης (2)

 Τα ψέμματα μιας διάσωσης (2)


Στον επίσημο ιστοτόπο τής Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχει αναρτημένο ένα πολύ ενδιαφέρον φύλλο υπολογισμού (ένα excelάκι, όπως το λέμε στην καθομιλουμένη), το οποίο απεικονίζει με αναλυτικό τρόπο την βοήθεια που πρόσφεραν οι 27 χώρες τής Ένωσης στις τράπεζές τους κατά την περίοδο 1/1/2008 - 30/9/2012. Ιδού μερικοί από τους ανατριχιαστικούς αριθμούς (τα ποσά σε δισ. ευρώ, τα ποσοστά αντιστοιχούν στο ΑΕΠ 2011 κάθε χώρας):
Ηνωμένο Βασίλειο: 873,35 (50%) - Γερμανία: 646,05 (25,1%) - Δανία: 612,63 (256,1%!) - Ισπανία: 575,25 (53,6%) - Ιρλανδία (η χώρα που προβάλλεται ως υπόδειγμα συμμόρφωσης προς τους όρους των μνημονίων): 571,34 (365,2%!!) - Βέλγιο: 358,62 (97,4%) κλπ. Η Ελλάδα "περιορίστηκε" σε 128,75 δισ., ποσό ίσο προς το 59,9% του ΑΕΠ 2011. Συνολικά δε, η Ε.Ε. των 27 διέθεσε για την στήριξη των τραπεζών της πάνω από πέντε τρισεκατομμύρια ευρώ (για την ακρίβεια: 5,086 τρισ.), ποσό που αντιστοιχεί στο 40,3% του ΑΕΠ της για το 2011!
Ίσως στ' αφτιά ενός αμύητου να ακούγεται δυσνόητο αλλά τα παραπάνω νούμερα εξηγούν τους λόγους για τους οποίους οι ισχυροί τής Ευρώπης επιβάλλουν -ή, τουλάχιστον, πιέζουν απαιτώντας- μέτρα "διάσωσης" στους ασθενέστερους. Όπως δηλώνει κατηγορηματικά η Στέφανι Κρετζ (στέλεχος της ελβετικής τράπεζας Λομπάρντ Οντιέ, υπεύθυνη επενδυτικής στρατηγικής σε θέματα ιδιωτικής τραπεζικής): "Η Γερμανία, δανείζοντας χρήματα στις χώρες της περιφέρειας, προσπαθεί να αποτρέψει τις δικές της τράπεζες, οι οποίες είναι εύθραυστες και έχουν υψηλή μόχλευση, από το να δεχτούν μοιραίο χτύπημα, ενορχηστρώνοντας αποτελεσματικά μια ανακεφαλαιοποίηση του δικού της τραπεζικού συστήματος από την πίσω πόρτα" (Gareth Gore και Sudip Roy, "German banks win big from Spain bailout", International Financing Review / Reuters, 28/6/2012).

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο οικονομικός σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης Πέτερ Μπόφινγκερ παραπονιέται για την στάση πολλών συμπατριωτών του, οι οποίοι αντιτίθενται στις επιχειρήσεις διάσωσης των περιφερειακών ευρωπαϊκών χωρών: "Το να πούμε ότι είμαστε εναντίον της διάσωσης επειδή εκατομμύρια γερμανοί είναι, αποτελεί την χειρότερη δυνατή επιλογή. Θα ήταν καλύτερα να εξηγήσουμε στους πολίτες γιατί η βοήθεια δισεκατομμυρίων είναι αναπόφευκτη. Δεν αφορά κατά κύριο λόγο τις προβληματικές χώρες αλλά τις δικές μας τράπεζες που έχουν εκτεθεί σε μεγάλο βαθμό με τα δάνεια που έχουν χορηγήσει σ' αυτές" (Stefan Schultz και Philipp Wittrock, "Bedrohte Wirtschaftsunion: Aufmarsch der Ego-Europäer", Spiegel Online, 12/5/2011).

(Διάγραμμα: Reuters - Προσαρμογή στα ελληνικά: Cogito ergo sum)
Παρ' ότι, λοιπόν, αυτοί που ξέρουν τα πώς και τα γιατί, μιλούν μ' αυτόν τον τρόπο έξω από τα δόντια, πολιτικοί και δημοσιογράφοι επιμένουν να αναμασούν χιλιοειπωμένα παραμύθια, υιοθετώντας την άποψη Γιουνκέρ περί της ανάγκης να λέγονται ψέμματα όταν δυσκολεύουν τα πράγματα. Τα πέντε και πλέον τρισεκατομμύρια που, όπως είπαμε πιο πάνω, διοχετεύτηκαν στο τραπεζικό σύστημα, δεν αποδεικνύουν απλώς μια προσπάθεια να κουκουλωθούν ιστορίες τραπεζικής ντροπής (π.χ. Dexia στο Βέλγιο, Landesbanken στην Γερμανία κλπ) αλλά και να αποτραπεί ο κίνδυνος κατάρρευσης του καπιταλιστικού οικοδομήματος λόγω της υπερβολικής τραπεζικής έκθεσης σε τοξικά ομόλογα. Όπως εξηγεί ο Γιόζεφ Άκερμαν (πρώην διοικητής της Ντώυτσε Μπανκ και νυν πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου): "Είναι κοινό μυστικό ότι πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες δεν θα επιβίωναν αν αναγκάζονταν να αποτιμήσουν τα κρατικά ομόλογα που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους σε τρέχουσες τιμές αγοράς" (ρεπορτάζ της Courtney Comstock στο Business Insider, 5/9/2011).

Το ψέμα κατέρρευσε. Καμμιά αλληλεγγύη δεν ενέπνευσε τους μεγάλους να σώσουν την χώρα μας. Σιγά που θα νοιάζονταν για κάποιους ψωροέλληνες, για κάποιους παλιοπορτογάλους ή για κάποιους κωλοϊρλανδούς. Τις τράπεζές τους ήθελαν να διασώσουν. Από την στιγμή που η έξοδος από την κρίση απαιτεί καταστροφή κεφαλαίων, είναι λογικό να φροντίζει ο καθένας να σώσει τα δικά του κεφάλαια και να καταστρέψει τα ξένα. Κι αφού κάποιοι έπρεπε να πληρώσουν την ζημιά, αυτοί δεν θα μπορούσε να είναι οι ισχυροί.

Πώς δούλεψε, όμως, το μεγάλο κόλπο; Αν η Ελλάδα, για παράδειγμα, αποφάσιζε κάποια στιγμή να μη πληρώσει ένα ομόλογο, η τράπεζα που θα το είχε δεν θα μπορούσε να κάνει τίποτε. Παράλληλα, είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα ξεκινούσε ένα ντόμινο εξελίξεων, το οποίο θα αποκάλυπτε ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός: αν το ελληνικό ομόλογο γινόταν και επίσημα παλιόχαρτο, θα παράσερνε και άλλα ομόλογα (π.χ. το πορτογαλικό ή το ισπανικό) και το σύστημα θα κατέρρεε.

Έτσι άρχισε η φάμπρικα της "διάσωσης": η τρόικα (ΔΝΤ, Ε.Ε. και ΕΚΤ) φροντίζουν να δανείζουν στην Ελλάδα τα χρήματα που απαιτούνται για την κάλυψη των υποχρεώσεών της. Μετά από την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής, η Ελλάδα έχει ξοφλήσει τα ομόλογα που είχαν οι διάφορες τράπεζες αλλά τώρα πια χρωστάει τα ίδια και περισσότερα στην τρόικα. Μόνο που τώρα δεν μπορεί να πει "δεν πληρώνω", αφού αφ' ενός μεν δεν έχει να κάνει με κάποιον ιδιώτη αλλά με κολοσσούς και με κράτη αφ' ετέρου δε η τρόικα έχει φροντίσει (μέσω των μνημονίων) να εξασφαλίσει ότι θα πάρει πίσω τα δανεικά.  Να, λοιπόν, γιατί είπα πρωτύτερα ότι οι αριθμοί, τους οποίους παρέθεσα στην αρχή, πιστοποιούν το ελατήριο του μηχανισμού "διάσωσής" μας.

Το εκδρομικό λεωφορείο της ευρωπαϊκής "Διάσωση Tours" ταξιδεύει: "Αν είναι Δευτέρα,
αυτή πρέπει να είναι η Ιρλανδία... Εννοώ η Ελλάδα... Όχι, περίμενε... Η Ισπανία... Α, η Πορτογαλία"

Αρκετά είπαμε σήμερα. Όσο κι αν όλα αυτά έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον, δεν παύουν να είναι κουραστικά. Αύριο θα ολοκληρώσουμε με μερικά ακόμη ενδιαφέροντα πραγματάκια. Κι αν έχουμε χρόνο και διάθεση, θα σας εξηγήσω γιατί όλη αυτή η παραφιλολογία των ημερών περί στάσης πληρωμών, διπλού νομίσματος, εξόδου από το ευρώ αλλά με παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση κλπ με αφήνει αδιάφορο.

Είναι αλήθεια κύριοι;

Είναι αλήθεια κύριοι;


μπο
Πρώτο: Την περασμένη βδομάδα ανακοινώθηκε ότι ο γερουσιαστής και πρώην υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ, ο ΜακΚέιν, διορίστηκε ειδικόςσύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, του Ποροσένκο.
    Ο ΜακΚέιν είναι αυτός που φωτογραφιζόταν πριν δυο χρόνια σε κλειστές συσκέψεις στη Συρία με τον κατοπινό επικεφαλής των «τζιχαντιστών»…
    Μετά τα «κατορθώματά του» στη Συρία, ο ΜαΚέιν ανέλαβε να προωθήσει για λογαριασμό των ΗΠΑ τη… δημοκρατία και στην Ουκρανία. Στην παραπάνω φωτογραφία, που τραβήχτηκε πέρσι, τον βλέπουμε να συμμετέχει σε εκδήλωση στην Ουκρανία.
    Προσοχή: Ο τύπος που εικονίζεται στη φωτογραφία, αυτός που βρίσκεται αριστερά από τον Αμερικανό γερουσιαστή και υποψήφιο για την προεδρία των ΗΠΑ, ονομάζεται  Όλεχ Τιαγκνιμπόκ.
    Ο τύπος αυτός ηγείται του κόμματος «Σβόμποντα» (Ελευθερία). Μόνο που το κόμμα του δεν λεγόταν πάντα έτσι. Μέχρι τη δεκαετία του 2000 είχε άλλο όνομα. Λεγόταν «Εθνικοσοσιαλιστικό»… Το «Σβόμποντα» δεν συνιστά παρά την πολιτική ομπρέλα του λεγόμενου «Δεξιού Τομέα». 
Τα φασιστόμουτρα του «Δεξιού Τομέα», με τα ναζιστικά τους περιβραχιόνια, τις στρατιωτικές στολές παραλλαγής και σε πλήρη εξάρτυση, στους δρόμους του Κιέβου…
    Ο «Δεξιός Τομέας», που με τα μέλη του με όπλα και λοστάρια πρωτοστάτησε στο πλιάτσικο, στην τρομοκρατία και στην πυρπόληση κτιρίων στην Ουκρανία, που έφτασαν να καίνε ανθρώπους ζωντανούς στην Οδησσό, απαρτίζεται από κάθε λογής λουμπεναριό και φασιστικό κατακάθι της ουκρανικής κοινωνίας.Αποτελεί τον ένοπλο βραχίονα της ναζιστικής ακροδεξιάς. Επιδίδεται σε λαμπαδηδρομίες στους δρόμους του Κιέβου στα πρότυπα της Κου Κλουξ Κλαν. Διατηρεί «αδελφικές» σχέσεις με το φασιστικό κόμμα «Jobbik» της Ουγγαρίας, με το κόμμα της Λεπέν στη Γαλλία, με το φασιστικό «Forza Nuova»της Ιταλίας, με το ναζιστικό «Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα» της Γερμανίας. Σύμφωνα με τη λίστα του διεθνούς Κέντρου Βίζενταλ, το «Σβόμποντα» του Τιαγκνιμπόκ κατατάσσεται στην πρώτη δεκάδα των ανά τον κόσμο αντισημιτικών μορφωμάτων. 
   Αυτό το κόμμα, που υιοθετήθηκε από τη Δύση ως φορέας της «δημοκρατίας» στην Ουκρανία και που στις συγκεντρώσεις του τρέχει ο ΜακΚέιν, έχει για ήρωα τον διαβόητο Στέπαν Μπαντέρα.
    Ο Στέπαν Μπαντέρα ήταν ένα καθίκι, συνεργάτης των Γερμανών ναζί της περίοδο της εισβολής του Χίτλερ στη Σοβιετική Ένωση. Κάτι σαν τους «δικούς μας» δωσίλογους και ταγματασφαλίτες, δηλαδή…
    Για αυτό το καθίκι, οι φίλοι του ΜακΚέιν διοργανώνουν μάλιστα και πορείες με πορτρέτα του ήρωά τους, του Μπαντέρα, στους δρόμους της Ουκρανίας, όπως αυτό το πορτρέτο πίσω από το λεβεντόπαιδο με το τσουλούφι της φωτογραφίας.
***
    Δεύτερο: Την περασμένη Παρασκευή, μια μέρα μετά την ανακοίνωση του ΜακΚέιν ως ειδικού συμβούλου του Ποροσένκο, ο Ποροσένκο, σε συνέχεια των νόμων με τους οποίους έχει τεθεί εκτός νόμου το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ουκρανίας, έθεσε σε εφαρμογή  τους νόμους που θέτουν εκτός νόμου τα κομμουνιστικά σύμβολα, τα σύμβολα της Σοβιετικής Ένωσης, τον εθνικό ύμνο και τα τραγούδια της σοβιετικής εποχής, τα αγάλματα του Λένιν, ακόμα και τα ονόματα δρόμων, επιχειρήσεων και κοινοτήτων που μπορεί να παραπέμπουν στην εποχή του σοσιαλισμού…  Ο,τι υπενθυμίζει, πλέον, το σοβιετικό παρελθόν της Ουκρανίας συνιστά ποινικό αδίκημα και επισύρει ποινή φυλάκισης.  
    Σημείωση 1η: Με την ίδια απόφαση οι συνεργάτες των ναζί κατά τον Β” Παγκόσμιο Πόλεμο λογίζονται σαν «ήρωες – μαχητές της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας»…
    Σημείωση 2η: Οι φασίστες – απόγονοι των δωσίλογων που είχαν πολεμήσει στο πλευρό των ναζί την περίοδο της χιτλερικής κατοχής, οι ακροδεξιές και ναζιστικές δηλαδή οργανώσεις που χαιρέτιζε στις συγκεντρώσεις τους ο ΜακΚέιν και πάνω στις οποίες στηρίχτηκαν οι ΗΠΑ και η ΕΕ για την περσινή επέμβαση στην Ουκρανία, λειτουργούν σήμερα ως εμπροσθοφυλακή των κυβερνητικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία. 
***
    Τρίτο: Η «Αντιφασιστική Καμπάνια για την Ουκρανία» καταγγέλλει σε προχτεσινή ανακοίνωσή της
«την προκλητική – όπως αναφέρει – ενέργεια της ελληνικής κυβέρνησης να περιθάλψει σε νοσοκομεία της χώρας στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς (National Guard) του ουκρανικού στρατού! Όπως ανακοινώθηκε επίσημα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας(http://mfa.gov.ua/en/news-feeds/foreign-offices-news/36389-do-greciji-pribuli-poraneni-vijsykovosluzhbovci-nacgvardiji-ukrajini-ta-zbrojnih-sil-ukrajini) έξι τραυματίες Ουκρανοί στρατιώτες έφτασαν χθες, 14/5, στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος προκειμένου να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο ΚΑΤ της Αθήνας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στις αρχές Ιούνη, αναμένονται άλλοι δύο Ουκρανοί στρατιώτες. Το Υπ.Εξ. της Ουκρανίας αναφέρεται σε συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση κάτι που σημαίνει ότι τα νοσοκομεία της χώρας θα μετατραπούν σε χώρους περίθαλψης όσων μακέλεψαν και θα μακελέψουν χωριά και πόλεις στο Ντονμπάς της Ανατολικής Ουκρανίας. Υπενθυμίζουμε ότι κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο, τρεις μήνες πριν, ο Υπ. Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς είχε αναφερθεί στη δυνατότητα της χώρας να προσφέρει τέτοιου είδους βοήθεια στην Ουκρανία και όπως φαίνεται δεν έμεινε στα λόγια…»
Σε αυτούς τείνει ανθρωπιστική χείρα φιλίας η ελληνική κυβέρνηση;
    Στην ίδια ανακοίνωση της «Αντιφασιστικής Καμπάνιας για την Ουκρανία»,σημειώνεται:
    «Τι είναι όμως η Εθνική Φρουρά του ουκρανικού στρατού;Πρόκειται για ειδικό σώμα στρατού που υπακούει στο υπουργείο εσωτερικών της Ουκρανίας και δημιουργήθηκε μετά το πραξικόπημα του Μαϊντάν, την Άνοιξη του 2014 (…) η Εθνική Φρουρά ενσωμάτωσε και τα περισσότερα από τα αυτόνομα φασιστικά/νεο-ναζιστικά ένοπλα τάγματα που είχαν δημιουργηθεί στην Ουκρανία από αντίστοιχες οργανώσεις όπως ο Δεξιός Τομέας, ο Πατριώτης της Ουκρανίας, το Σοσιαλ-Εθνικό Κόμμα, την οργάνωση Λευκό Σφυρί κ.ο.κ. Είναι το στρατιωτικό σώμα που συμμετείχε στη  τον Μάη του 2014. Κομμάτι της Εθνικής Φρουράς αποτελεί και το περιβόητο τάγμα «Αζόφ», δημιούργημα του ολιγάρχη Κολομόισκι, η ναζιστική σύνθεσητου οποίου ενόχλησε ακόμα και τα μεγάλα ΜΜΕ του δυτικού κόσμου… Είναι χαρακτηριστικό ότι η Εθνική Φρουρά και τα συστατικά της μέρη έχουν κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου στο Ντονμπάς τόσο από τη Διεθνή Αμνηστία, όσο ακόμα και από τις εισαγγελικές αρχές της ίδιας της Ουκρανίας… Σήμερα, η Εθνική Φρουρά εκπαιδεύεται από την 173η αερομεταφερόμενη ταξιαρχία του ΝΑΤΟ για να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος στη νέα επίθεση που σχεδιάζει να εξαπολύσει το ουκρανικό καθεστώς».
    Και η ανακοίνωση καταλήγει:
    «Για εμάς δε χωράει καμία συζήτηση. Η νοσηλεία εγκληματιών πολέμου προκειμένου να επιστρέψουν στη χώρα τους και να συνεχίσουν το έργο τους δεν αποτελεί πράξη ανθρωπισμού αλλά έμμεση συμμετοχή στα εγκλήματα κατά του λαού της Αν. Ουκρανίας! (….) απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση να ακυρώσει εδώ και τώρα τη συμφωνία που έχει συνάψει με το ουκρανικό καθεστώς και να απολογηθεί στον λαό γι’ αυτή της την πρωτοβουλία. Σε διαφορετική περίπτωση βάφει τα χέρια της με το αίμα των δεκάδων χιλιάδων νεκρών και τραυματιών του πολέμου, των εκατομμυρίων ξεριζωμένων προσφύγων και των διωκόμενων αντιφρονούντων που φυλακίζονται, βασανίζονται και δολοφονούνται απ’ το ουκρανικό καθεστώς».
    Ερώτηση στήλης: Οι καταγγελίες είναι συγκεκριμένες. Έχει κάποια απάντηση η κυβέρνηση; Είναι αλήθεια όλα αυτά; Υπάρχουν, όντως, τέτοιες συμφωνίες μεταξύ ελληνικής και ουκρανικής κυβέρνησης για την περίθαλψη στα ελληνικά νοσοκομεία των φασιστών – «μαχητών» της δεύτερης;
Πηγή: enikos.gr

Νεκρός ο ένας τραυματίας από το εργοδοτικό έγκλημα στα ΕΛΠΕ

 Νεκρός ο ένας τραυματίας από το εργοδοτικό έγκλημα στα ΕΛΠΕ


Από το εργοδοτικό έγκλημα στα ΕΛΠΕ στις 8 Μάη

Ακόμα έναν νεκρό θρηνεί η εργατική τάξη στο βωμό του κέρδους.

Το πρωί της Τρίτης πέθανε ο ένας εργαζόμενος, 41 ετών και πατέρας δύο παιδιών, που είχε τραυματιστεί από την έκρηξη στα ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο στις 8 Μάη 2015 και νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Αττικόν». 

Υπενθυμίζουμε ότι από αυτό το εργοδοτικό έγκλημα είχαν τραυματιστεί συνολικά 6 εργαζόμενοι.

Σύμφωνα με καταγγελίες του Σωματείου Μετάλλου ν. Αττικής και των εργαζομένων, το τραγικό συμβάν σημειώθηκε καθώς δεν υπήρχαν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Οι εργολαβίες που έχουν γίνει καθεστώς, χρησιμοποιούν ενοικιαζόμενους εργάτες με το κομμάτι, με άθλιες εργασιακές σχέσεις και συνθήκες χωρίς μέτρα ασφάλειας για τη ζωή τους, με εντατικοποίηση της δουλειάς, με ατέλειωτες ώρες και μεροκάματα φτώχειας.


«Αιμορραγεί» ο δήμος Πατρέων από τις καταστροφές στους κάδους απορριμμάτων

 «Αιμορραγεί» ο δήμος Πατρέων από τις καταστροφές στους κάδους απορριμμάτων

Οικονομική «αιμορραγία» προκαλεί στον δήμο Πατρέων, η δράση άγνωστων εμπρηστών, οι οποίοι έχουν βάλει στο στόχαστρο, τούς κάδους απορριμμάτων. Μόνο τους τελευταίους τρεις μήνες έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, έπειτα από εμπρησμό, 220 κάδοι απορριμμάτων, ενώ η οικονομική ζημιά, σύμφωνα με τον δήμο Πατρέων, είναι σημαντική και ξεπερνά τα 45.000 ευρώ.
Οι εμπρησμοί, σύμφωνα πάντα με τον δήμο, είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο που έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις, ενώ η δράση των άγνωστων εμπρηστών, προκαλεί δυσκολίες στη λειτουργία της υπηρεσίας καθαριότητας. Σχετικά με τη δράση των αγνώστων, ο δήμος ανακοίνωσε ότι «δεν γνωρίζουμε αν πρόκειται για οργανωμένη προσπάθεια καταστροφής, γνωρίζουμε όμως ότι το θέμα απασχολεί τους δημότες, την υπηρεσία καθαριότητας και την δημοτική αρχή», προσθέτοντας ότι πρέπει «να απασχολήσει και τις αρμόδιες διωκτικές αρχές».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
(Το είδαμε στο Action24) 

----

Αναρωτιέμαι, μήπως όταν κάποιος δήμαρχος δεν παραδίδει την καθαριότητα στην "ιδιωτική πρωτοβουλία" ή ιδιωτική πρωτοβουλία παίρνει πρωτοβουλίες;

Για το σχόλιο Λαγωνικάκης Φραγκίσκος(Poexania)

Κόβουν το νήμα της ζωής μας! Μπορούμε να τους σταματήσουμε!

Κόβουν το νήμα της ζωής μας! Μπορούμε να τους σταματήσουμε!


Πριν από λίγες μέρες (Τετάρτη 6 Μάη, σελίδα 11) ο «Ριζοσπάστης» δημοσίευσε ρεπορτάζ με τίτλο: «Διπλές περικοπές στα φάρμακα για σπάνιες παθήσεις». Τα στοιχεία που παρουσιάζονται εμφανίζουν τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να σχεδιάζει περικοπές στα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) θεωρώντας το κόστος υπερβολικό. Προχωρά μάλιστα σε σύσταση τεχνικής επιτροπής για να διερευνήσει το θέμα.
Πιστή, λοιπόν, η κυβέρνηση στις μνημονιακές δεσμεύσεις για μείωση των φαρμακευτικών δαπανών, ετοιμάζεται να κόψει τα άκρως απαραίτητα αυτά φάρμακα. Στην ουσία, ετοιμάζεται να κόψει το νήμα της ζωής σε εκατοντάδες ανθρώπους (μόνο οι ασθενείς με πνευμονική υπέρταση είναι περίπου 500). Για να τα δώσει στους δανειστές!
«Μα είναι δυνατόν να το κάνει αυτό;», είπαν κάποιοι.
Αν είναι λέει;
Και οι λίστες αναμονής ακόμα και σε καρκινοπαθείς, οι κάθετες μειώσεις των δαπανών στην Υγεία, οι τρομακτικές ελλείψεις προσωπικού, φαρμάκων, μηχανημάτων, η αύξηση συμμετοχής στα φάρμακα, δε θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των ανθρώπων;
***
Το τρέξιμο που κάνουν οι νοσηλευτές αλλά και οι γιατροί για να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς, σου φέρνει στο νου τον Θανάση Βέγγο που, στις ταινίες του, τρέχει από το πρωί έως το βράδυ για να ταΐσει την οικογένειά του.
Από την άλλη, έχει γεμίσει ο τόπος από ιδιωτικές κλινικές, νοσοκομεία, ιατρικά κέντρα, ενώ οι εταιρείες φαρμάκων και νοσοκομειακού εξοπλισμού διαπλέκονται ολοένα και περισσότερο με τα δημόσια νοσοκομεία πουλώντας τα προϊόντα τους. Επόμενο είναι τα νοσοκομεία να λειτουργούν ως επιχειρηματίες. Η Υγεία γίνεται εμπόρευμα και ως τέτοιο πωλείται κι ο λαός αναγκάζεται να το αγοράσει. Οι εργαζόμενοι πληρώνουν τρεις φορές για την υγεία τους. Μία με τη φορολογία, μία με τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, μία με τις αναγκαστικές επισκέψεις στις ιδιωτικές δομές Υγείας. Χωρίς να υπολογιστούν τα «φακελάκια». Οι εργαζόμενοι πληρώνουν ενώ οι ιδιωτικοί όμιλοι, οι φαρμακοβιομήχανοι, τα διαγνωστικά κέντρα αυξάνουν τα κέρδη τους.
Δεν είναι τυχαίο που ο κόσμος λέει πως γιατρεύονται όσοι έχουν χρήματα. Οι άλλοι μπαίνουν στις λίστες θανάτου.
***
Οι τελευταίες εξελίξεις, με την ελληνική κυβέρνηση να διαπραγματεύεται με τους δανειστές για το πώς το ντόπιο κεφάλαιο θα εξασφαλίσει την κερδοφορία του (κι όχι για τα λαϊκά συμφέροντα που μας τσαμπουνάνε χωρίς ντροπή), δείχνουν περίτρανα πως το αστικό κράτος, είτε λειτουργεί επεκτατικά είτε περιοριστικά, τον πλούτο που εξοικονομεί και συσσωρεύει τον διαθέτει στην αστική τάξη για τις επενδύσεις της, για νέα υπερκέρδη. Ετσι, το μάρμαρο το πληρώνουν η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα αγοράζοντας και τα πιο στοιχειώδη δικαιώματά τους στην Υγεία ή πεθαίνοντας στον Καιάδα του καπιταλιστικού κέρδους.
Ναι, να αντισταθούν και να παλέψουν οργανωμένα οι ασθενείς, είτε έχουν δύσκολες, χρόνιες και δυσίατες ασθένειες είτε απλές και περαστικές, μαζί με τους συγγενείς, με όλους τους εργαζόμενους, διεκδικώντας δωρεάν φάρμακα, όσο ακριβά και αν είναι. Να μην τρέφουν καμιά αυταπάτη ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν θα τα περικόψει. Αν περιμένουμε παθητικά το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές ή στηρίζουμε την κυβέρνηση στα παζάρια της (στόχος τους να μας κάνουν συνένοχους στα αντιλαϊκά μέτρα), είναι σίγουρο πως θα μας τα κόψουν όλα. Μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία μας δίνεται τώρα με τη συμμετοχή μας στην πανυγειονομική απεργία και στα συλλαλητήρια στις 20 του Μάη.
Ναι, να δημιουργηθεί μέτωπο πάλης για την Υγεία γιατί η Υγεία πρέπει να είναι αγαθό κι όχι εμπόρευμα κι αφορά όλο το λαό.
Ναι, να παλέψουμε για αποκλειστικά δημόσιο, ενιαίο, δωρεάν, καθολικό σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας, με κρατικό οργανισμό φαρμάκου, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που θα αμείβεται ικανοποιητικά, με ουσιαστικά μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων, των αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων, για τη δημιουργία Κέντρων Υγείας με προσανατολισμό την πρόληψη.
***
Για να είναι όμως αποτελεσματικός αυτός ο αγώνας θα πρέπει να συνδέεται με την προοπτική βαθιών αλλαγών στο κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο. Γιατί όσο η εργατική δύναμη θα πωλείται και θα αγοράζεται (τα τελευταία χρόνια νοικιάζεται κιόλας με τα Γραφεία Ενοικίασης Εργαζομένων) τόσο και η Υγεία (όπως η Παιδεία, ο Πολιτισμός, ο Αθλητισμός κ.ά.) θα πωλείται και θα αγοράζεται.
Χρειάζεται, λοιπόν, αλλαγή εξουσίας. Οχι απλά κυβέρνησης αλλά πραγματικής εξουσίας. Να αλλάξει η κατοχή στα μέσα μαζικής παραγωγής. Σήμερα, βρίσκονται στα χέρια μιας φούχτας βιομηχάνων, τραπεζιτών, εφοπλιστών, μεγαλοεπιχειρηματιών κι όχι αυτών που παράγουν τον πλούτο, δηλαδή των εργαζομένων. Ετσι που με κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο ο πλούτος θα πηγαίνει για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών, μαζί και για υψηλού επιπέδου δωρεάν παροχές Υγείας σε όλο το λαό.
***
Ας προβληματιστούμε πώς το κατάφεραν αυτό στις σοσιαλιστικές χώρες. Αλήθεια, πόσοι Ελληνες, στα χρόνια του σοσιαλισμού, γιατρεύτηκαν δωρεάν σε αυτές τις χώρες; Πώς το καταφέρνει σήμερα η μικρή Κούβα, παρά τον ιμπεριαλιστικό αποκλεισμό, να παρέχει δωρεάν υπηρεσίες όχι μόνο στον κουβανέζικο λαό αλλά και σε άλλους λαούς της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής κ.ά.; Αυτό το δρόμο προτείνει το ΚΚΕ και γι' αυτό αξίζει να ενισχυθεί από το λαό.
Ανατροπή, λοιπόν, αυτής της πολιτικής που παίρνει από τους πολλούς και δίνει στους λίγους, που γεννά την ανεργία, την πείνα, τη δυστυχία, την απαξίωση της δημόσιας Υγείας.
Της πολιτικής που συνεχίζει με νέο μακροχρόνιο μνημόνιο στη χώρα μας η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Της πολιτικής του ιμπεριαλισμού που βομβαρδίζει λαούς, που κλέβει τον πλούτο τους προκαλώντας αφάνταστη φτώχεια, που τους αναγκάζει να πάρουν των ομματιών τους για μια καλύτερη ζωή και να βρεθούν πνιγμένοι κατά εκατοντάδες στο Αιγαίο. Με αυτή την πολιτική ευθυγραμμίζεται η ελληνική κυβέρνηση, αποφασίζοντας, όταν το κρίνουν η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, να στείλει τα παιδιά μας να σκοτώσουν και να σκοτωθούν στη Μέση Ανατολή (Συρία και αλλού) για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, των ιμπεριαλιστών, με το πρόσχημα της προστασίας των χριστιανικών πληθυσμών από τους τζιχαντιστές, που είναι δικό τους δημιούργημα.
Γι' αυτό και αποκτά ιδιαίτερη σημασία η θέση του ΚΚΕ για μονομερή διαγραφή του χρέους, έξοδο από την ΕΕ, λαϊκή εξουσία.

Ηλίας ΒΟΥΛΒΟΥΛΗΣ
Μέλος του ΚΚΕ, έχει πνευμονική υπέρταση και παίρνει Φάρμακα Υψηλού Κόστους

«Σχήμα λόγου»...

«Σχήμα λόγου»...


Χρειάζεται μεγάλο θράσος να λες προεκλογικά ότι θα καταργήσεις το μνημόνιο με ένα νόμο και τέσσερις σχεδόν μήνες μετά τις εκλογές να λες, χωρίς περιστροφές, ότι οι προεκλογικές σου εξαγγελίες ήταν «σχήμα λόγου».
Δηλαδή, ό,τι υποσχέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά, μεταξύ αυτών και η κατάργηση του μνημονίου, ήταν «φούσκες» για να κλέψει την ψήφο του λαού, όπως και έγινε.
Αυτό είναι το «ζουμί» όσων είπε σε τηλεοπτική εκπομπή η πρόεδρος της Βουλής, χλευάζοντας τους λαϊκούς ανθρώπους που στήριξαν τις ελπίδες τους στον ΣΥΡΙΖΑ ότι αφού σας κοροϊδέψαμε, καλά να πάθετε.
Είπε κι άλλα η Ζωή Κωνσταντοπούλου, εκφράζοντας την κυβέρνηση. Μεταξύ άλλων, ισχυρίστηκε ότι «χιλιάδες διατάξεις δεν καταργούνται με ένα νόμο».
Αφήνουμε κατά μέρος το γεγονός ότι αν η κυβέρνηση ήθελε να καταργήσει τα μνημόνια με ένα νόμο, θα έφερνε στη Βουλή και θα ψήφιζε την πρόταση νόμου του ΚΚΕ. Αυτό, όμως, προϋποθέτει σύγκρουση με το κεφάλαιο, την ΕΕ και την εξουσία τους, ενώ η πολιτική της κυβέρνησης είναι πολιτική συμβιβασμού με την ΕΕ για λογαριασμό του κεφαλαίου.
Διά της Προέδρου της Βουλής, η κυβέρνηση διακηρύττει ακόμα ότι «η κατάργηση του μνημονίου προϋποθέτει πολλαπλά νομοθετήματα» και ότι «έχει ήδη ξεκινήσει να υλοποιείται, παρόλο που η κυβέρνηση δεν είναι απερίσπαστη».
Αλήθεια, όμως, ποιους από τους νόμους των μνημονίων κατάργησε η κυβέρνηση στις 100 πρώτες μέρες από την εκλογή της; Κανέναν απολύτως! Μέχρι τώρα, το μόνο που έχει να λέει είναι ότι ανέστειλε τη «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος» στα επικουρικά ταμεία και ότι δεν εφάρμοσε το νόμο για το νέο υπολογισμό των συντάξεων από 1/1/2015.
Προσέξτε όμως: Ακόμα και την καταστροφική για τους συνταξιούχους ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, δεν την καταργεί, παρά μόνο την αναστέλλει, όπως παραδέχτηκε χτες ο Γ. Ρωμανιάς. Παραμένει, δηλαδή, σε ετοιμότητα να τη βγάλει από το ντουλάπι, ανάλογα με το πώς θα εξελίσσονται τα παζάρια με τους δανειστές.
Κατά τ' άλλα, ο κόσμος έχει κυριολεκτικά χορτάσει από τα «σχήματα λόγου» της κυβέρνησης. Εχουμε και λέμε: «Σχήμα λόγου» η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. «Σχήμα λόγου» η αύξηση του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ. «Σχήμα λόγου» η αναστολή των ιδιωτικοποιήσεων. «Σχήμα λόγου» η κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης και πάει λέγοντας...
Ολα αυτά δεν μπορούσαν, άλλωστε, να είναι τίποτα άλλο από σχήματα λόγου, γιατί ο στόχος της ανάκαμψης των κερδών του κεφαλαίου, που έχει ως υπ' αριθμόν 1 στόχο η κυβέρνηση, σημαίνει συνέχιση και όχι ακύρωση της λεγόμενης μνημονιακής πολιτικής, που στην πραγματικότητα αφορά στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ, με ή χωρίς δανειακή σύμβαση και μνημόνιο.
Πού βρισκόμαστε, λοιπόν, σήμερα; Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει σκοπό να καταργήσει τα προηγούμενα μνημόνια, όχι μόνο εφαρμόζει κανονικά τους εφαρμοστικούς τους νόμους, αλλά επιπλέον ετοιμάζεται με τους δανειστές να φορτώσει στις πλάτες του λαού ένα ακόμα μνημόνιο, ανεξάρτητα από το όνομα που θα δώσουν στη συμφωνία που ετοιμάζουν.
Μπροστά στις εξελίξεις, καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Πρώτα απ' όλα, να τοποθετηθούν οι διοικήσεις όλων των συνδικάτων. Να πουν στους εργαζόμενους αν συμφωνούν με το νέο «γιουρούσι» που ετοιμάζεται σε Εργασιακά και Ασφαλιστικό ή αν έχουν πρόθεση να το αντιπαλέψουν.
Το ΠΑΜΕ απευθύνεται σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τις καλεί να αποφασίσουν τη συμμετοχή τους στα συλλαλητήρια στις 11 Ιούνη, να ετοιμάζονται για απεργία. Καθένας κρίνεται για τη στάση που θα πάρει απέναντι στο κάλεσμα αυτό του ΠΑΜΕ για ξεσηκωμό.

TOP READ