Σε ανακοίνωσή της για την πτώχευση του ομίλου «Thomas Cook», η Πανελλαδική Γραμματεία Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων του ΠΑΜΕ αναφέρει τα εξής:
«Ο τουριστικός κολοσσός “Thomas Cook” που διαχειρίζεται, μεταξύ άλλων, ξενοδοχεία στη Ρόδο και στην Κρήτη, κήρυξε πτώχευση αφήνοντας στον αέρα δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο.
Πρόκειται για εξέλιξη που αποδεικνύει για ακόμη μια φορά ότι τα εργασιακά δικαιώματα συνθλίβονται από τον ανταγωνισμό των μονοπωλίων σε κάθε κλάδο, από τον οποίο δεν γλιτώνουν ούτε οι τουρίστες που ακριβοπληρώνουν τις διακοπές και την αναψυχή.
Η “ανάπτυξη για όλους” που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, έχει χώρο μόνο για τους μεγάλους εγχώριους και ξένους επιχειρηματικούς ομίλους, που είτε μεγεθύνονται, είτε συγχωνεύονται, είτε πτωχεύουν, αφήνει στο απυρόβλητο τα κέρδη τους, φορτώνοντας τις ζημιές στους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.
Καλούμε τους εργαζόμενους του ομίλου “Thomas Cook” σε Ρόδο και Κρήτη να απευθυνθούν στα σωματεία τους, να μην μείνει κανείς μόνος απέναντι στους σχεδιασμούς της μεγαλοεργοδοσίας.
Τα Σωματεία και οι εργαζόμενοι του κλάδου των χωρών όπου δραστηριοποιείται ο όμιλος, πρέπει να δώσουν συντονισμένη, αγωνιστική απάντηση ώστε να εξασφαλιστούν οι δουλειές, οι μισθοί και τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Να ανοίξει συνολικά η συζήτηση για το δικαίωμα των εργαζομένων στις διακοπές και την αναψυχή, που εκμεταλλεύονται μονοπωλιακοί κολοσσοί, καθιστώντας τον Τουρισμό πανάκριβο εμπόρευμα».