Ο Διευθυντής του flash.gr Γιώργος Καραμέρος γράφει για τον τρόπο που τίμησε την Εργατική Πρωτομαγιά το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ. Πηγή: flash.gr.

Η πανδημία και η καραντίνα εδώ και 39 μέρες έχει αμβλύνει την πολιτική αντιπαράθεση, έχει βάλει την πολιτική σε δεύτερο πλάνο.
Παρότι η προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων είναι πιο κρίσιμη και αναγκαία από ποτέ, η αντιπολίτευση πλην ελαχίστων μοιάζει μουδιασμένη. Αναστολές συμβάσεων, απολύσεις, καταχρηστική τηλεργασία, καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων κρύβονται πίσω από τη μάσκα του κορονοϊού και τα γλυκά σποτάκια των τηλεοπτικών σταθμών.
Οι βουλευτές των περισσότερων κοινοβουλευτικών κομμάτων μιλούν στα μέσα ενημέρωσης μέσα από τη θαλπωρή του Skype του zoom ή του Google meet “γράφοντας” τηλεοπτικό χρόνο προβολής. Όμως ο αγώνας είναι εκεί έξω. Στα μηχανάκια των delivery και των ταχυμεταφορών, στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων στα κουρασμένα πρόσωπα που έχουν οι ταμίες των σούπερ μάρκετ.
Λίγο πριν την έναρξη της σταδιακής άρσης των μέτρων της 4ης Μαΐου η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά φαινόταν χαμένη στη ραθυμία και τη μαλθακότητα που έχει επιφέρει η καραντίνα.
Το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ που εδώ και εβδομάδες με κεντρικό σύνθημα “και τα καλυμμένα στόματα έχουν φωνή” έχει πιάσει το πνεύμα των απόκληρων της κρίσης του κορονοϊού εκανε αυτό που ξέρει καλά από το ένδοξο και τιμημένο παρελθόν του.
Την παρανομία. Παρανομία υποδειγματική. Τηρώντας τις αποστάσεις με μάσκες, γάντια αλλά όχι αντισηπτικά σε βάρος της ιδεολογικής τους ταυτότητας τα μέλη του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι άφησαν ξημερώματα το σπίτι τους.
Όχι για να κάνουν τζόκινγκ ή να πάνε στο ΑΤΜ ή το φαρμακείο αλλά για να στείλουν στα πέρατα του κόσμου το μήνυμα τιμής της ημέρας εργατικής Πρωτομαγιάς αλλά και του τρόπου που μπορεί κάποιος να διεκδικεί πλέον τον κοινωνικό χώρο και να δρα πολιτικά, σεβόμενος τους νέους υγειονομικούς κανόνες που φέρνει η πανδημία.
Αλίμονο σε αυτούς που κάθονται που τρώνε κάθε απόγευμα στις 18.00 τις περιοριστικές (για το υγειονομικό καλό μας) φάπες από τον Νίκο Χαρδαλιά, αλλά τους ενόχλησε η συντεταγμένη γιορτή των Ελλήνων κομμουνιστών.
Ίσως δεν πρόσεξαν ότι από τη Δευτέρα 4 Μαΐου ουσιαστικά απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 12 το βράδυ έως τις 6 το πρωί σύμφωνα με την αναφορά περί “αυστηρής σύστασης για περιορισμό της κυκλοφορίας ” στη σελίδα 21 του Pdf του σχεδίου της Κυβέρνησης.
Για να αντιληφθούμε σε τι μονοπάτι έχουμε μπει. Είναι εκείνοι που δεν πρόσεξαν στην πρώτη ΠΝΠ την κατά 50% μείωση μισθών ή νόμισαν ότι τα 800 ευρώ είναι για ένα μήνα και όχι για 45 μέρες. Για όποιον τα παίρνει βέβαια.
Για όλους αυτούς, για όλους εμάς, κάποιοι άφησαν το πρωί τον καναπέ τους και γέμισαν την πλατεία Συντάγματος, και τις κεντρικές πλατείες σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα με έναν τρόπο που θα μείνει στην ιστορία των εορτασμών της εργατικής Πρωτομαγιάς