12 Σεπ 2017

ΕΠΙΣΚΟΠΙΑΝΑ Προβολη ταινιας

1917-2017
ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ                
Κ.Ο. Ν.ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

            ΕΠΙΣΚΟΠΙΑΝΑ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22-9 ωρα 20.30
Προβολη της ταινιας
   ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΠΟΙΗΜΑ


Γιατί ο λαός δεν εξεγείρεται;



Αφορμή για το σχόλιο είναι οι πολλές κριτικές που διαβάζω στο διαδίκτυο για το πόσο ώριμες είναι οι καταστάσεις για μαζικές κινητοποιήσεις του λαού αλλά αυτές δεν γίνονται. Κατά κανόνα δε οι κριτικές στρέφονται προς το ΚΚΕ το οποίο θεωρούν ότι «δεν κάνει τίποτα» ή δεν κάνει αυτό που πρέπει, γι αυτό ο λαός δεν εξεγείρεται. Το σχόλιο δεν γίνεται για να απαλλάξει το ΚΚΕ απο τις ευθύνες του που και το ίδιο αναλαμβάνει και έχει απέναντι στο λαό, κάνει και την αυτοκριτική του για τις αδυναμίες αυτές. Αφορά διευκρινίσεις και κάποιες πτυχές της ωρίμανσης της κοινωνικής συνείδησης που πολλοί δεν λαμβάνουν υπόψη όταν κάνουν κριτική.
 

Η ανθρώπινη συνείδηση δεν ωριμάζει ούτε κατά βούληση, ούτε με ωραίες και επαναστατικές διακηρύξεις. Διακηρύξεις «επαναστατικές» υπάρχουν πληθώρα στην κοινωνία και στην πολιτική. Ωστόσο, η ωρίμανση έχει αντικειμενικές νομοτέλειες και υποκειμενικές διαδικασίες που δεν ορίζονται από όποιον το διαπιστώνει ή έχει προτάσεις. 



Φυσικά όλοι αναγνωρίζουμε ότι οι αντικειμενικές κοινωνικές και ταξικές συνθήκες είναι ώριμες. Είναι όμως και οι υποκειμενικές;




Κάποια πραγματικά γεγονότα


Πηγαίνει ομάδα του ΠΑΜΕ στις ουρές ΔΕΗ του Παγκρατίου επί 2-3 μέρες συνέχεια και μοιράζει προκηρύξεις και φυλλάδια για το τι πρέπει να κάνει κάθε άνεργος και φτωχός που υποφέρει. Και φυσικά το πρώτο που έβλεπε ο λήπτης ήταν το κάλεσμα σε οργάνωση στα σωματεία, στη γειτονιά, στο ΠΑΜΕ.


Οι περισσότεροι έδειξαν προβληματισμό ή αδιαφορία ή ακόμη μια στάση «ίδιοι είστε όλοι». Κάποιοι το δέχτηκαν αλλά μόνο όσο αφορά το συναισθηματικό μέρος που αφορούσε το δράμα τους και πως κάποιοι μπορούν να επανασυνδέσουν το ρεύμα. Κάποιοι άλλοι, δυστυχώς, έβγαλαν γλώσσα του στυλ «ήρθατε να κάνετε την κομμουνιστική σας πολιτική; Άντε από δω»! Φυσικά υπήρχαν και αρκετοί θετικοί αποδέκτες αλλά μέχρι εκεί.


Εδώ πέσαμε πάνω στα στερεότυπα  φράγματα αντικομουνισμού και απέχθειας στην πολιτική και στο συνδικαλισμό που δεκαετίες καλλιεργεί το σύστημα με τα μέσα που έχει, από την Παιδεία μέχρι τα μέσα ενημέρωσης.


Όμως ο μοναδικός δρόμος για να αντιδράσει πραγματικά ο λαός, είναι να κατανοήσει και συναποφασίσει ο ίδιος ότι δεν υπάρχει διέξοδος ούτε ατομική, ούτε από «σωτήρες» και μόνο η οργάνωση και η μαχητική αντίσταση μπορεί να παίξει ρόλο στο μέλλον του.


Αυτό όμως δεν γίνεται κατά παραγγελία. Ούτε ισχύει η φράση «Πάντα υπήρχε κάποιος που τους ξεσήκωνε», υπονοώντας ότι σήμερα «δεν υπάρχει». Θα το αντιστρέψω. Πάντα υπάρχει κάποιος για να τους ξεσηκώσει. Αλλά δεν μπορεί να τους το επιβάλει. Χρειάζεται ωρίμανση που δεν εξαρτάται μόνο από αυτόν.


Ούτε γίνεται κάποιος να κάνει ηρωικές ενέργειες, όπως συμβουλεύουν κάποιοι για να πείσει δήθεν τον λαό, καλλιεργώντας όμως έναν αποστασιοποιημένο, στιγμιαίο ενθουσιασμό μέσα στην κοινωνία. Προαπαιτείται η διαρκής λαϊκή συμμετοχή.


Ποιες είναι σήμερα οι «ηρωικές ενέργειες» που μας λένε ότι δεν υπάρχουν;;; Ας πούμε, όχι για τις διαδηλώσεις και απεργίες αλλά όταν το ΠΑΜΕ καλεί τον κόσμο να αποκλείσει το υπουργείο Εργασίας ή των Οικονομικών κλπ και τα αποκλείει, αυτή την ενέργεια πως την αποτιμά η πλειοψηφία; Ως ηρωική; Να σας το πω εγώ κάποιες αντιδράσεις: «Ε, και το ΠΑΜΕ κάνει τα κομμουνιστικά του, με επιδείξεις και ακτιβισμούς»! Κάποιοι άλλοι, ίσως η πλειοψηφία, ικανοποιούνται συναισθηματικά. Όμως σχεδόν κανένας απ έξω δεν μπαίνει μαζί του στους αποκλεισμούς.  Αν κάνουν και όταν κάνουν «ντου» τα ΜΑΤ αυτοί οι πρωτοπόροι είναι μόνοι, οι άλλοι βλέπουν χωρίς να μπαίνουν στη μάχη ή φεύγουν, κάποιοι ευκαιρίας δοθείσης, βρίζουν τους διαδηλωτές, γιατί «παρακωλύουν» την κυκλοφορία και τους καταναλωτές... Οι δε φίλα προσκείμενοι δεν είναι έτοιμοι να αποτελέσουν την εφεδρεία των μαχητών. Πως δεν υπάρχουν πρωτοπορίες λοιπόν; Όμως με πρωτοπορίες δεν γίνεται μαζική λαϊκή κινητοποίηση, πολύ περισσότερο μαζική εξέγερση. Αυτά τα κάνει ο λαός. Οι πρωτοπορίες, οργανώνουν, δίνουν μάχες, τραβούν μπροστά αλλά με τον λαό οργανωμένο από πίσω που αναπληρώνει τις απώλειες και μεγαλώνει τη μάχη. Δεν ξεκόβουν επαινώντας τον εαυτό τους.

 

Και για να μη παρεξηγηθεί κάποιος για άλλες κινητοποιήσεις άλλων φορέων, κυρίως εργατικών, θα έλεγα ότι την ίδια αντιμετώπιση έχουν.


Ιδού λοιπόν για όσους λένε ότι δεν υπάρχει κάποιος να οργανώσει, να πρωτοπορήσει και να κάνει το προσκλητήριο, ιδού και η πρωτοποριακή μαχητική ενέργεια για λογαριασμό όσων υποφέρουν. Όμως δυστυχώς δεν οργανώνονται ακόμη. Η ωρίμανση δεν εκβιάζεται.




Οι κοινωνικές και ταξικές συνειδήσεις φίλοι μου δεν ωριμάζουν κατά βούληση. Ωριμάζουν με δικούς τους όρους και οι πρωτοπόρες οργανώσεις συμβάλουν αποφασιστικά στην ωρίμανση αλλά δεν την παράγουν κατά βούληση. Ο κανόνας είναι οργάνωση και αγώνας και ξανά αγώνας και οργάνωση. Μια διαλεκτική σχέση αλληεξάρτησης όπου το ένα είναι προϋπόθεση του άλλου και η εκκίνηση γίνεται από τα κάτω, απο το σημείο που βρίσκεται αυτή η σχέση και όχι απο μεταφυσιικές ή εγκεφαλικές υποκειμενικές κατασκευές. Μόνο έτσι ωριμάζει η συνείδηση, με την οργάνωση, την εμπειρία και τη μάχη.


Και οι ζητούμενοι ηρωισμοί δεν είναι αποτέλεσμα κάποιων Δον Κιχώτηδων. Είναι αποτέλεσμα ωρίμανσης ολόκληρης της κοινωνίας από την οποία όταν ένα τμήμα της, κύρια της εργατικής τάξης,  μπαίνει στη μάχη, παράγει τους ήρωες, τους πρωτοπόρους, τους μαχητές, τους ηγέτες. Οι ηγέτες δεν πέφτουν από τον ουρανό, ούτε είναι «καπέλα» των λαϊκών κινητοποιήσεων. Είναι προϊόντα της πραγματικής μάχης που δίνεται κάθε φορά.

Αυτή τη διαδικασία όποιος την παραβιάζει μετατρέπεται σε αριστεριστής υπερεπαναστάτης που νομίζει ότι όλα είναι έτοιμα για εξέγερση, επανάσταση κλπ και το μόνο που λείπει είναι η δική του έφοδος στην εξουσία και στον ουρανό. Λάθος, τραγικό λάθος.


Ωστόσο, όποιος δεν πείθεται, μπορεί να το δοκιμάσει και να μη παραγγέλλει σε άλλους εξεγέρσεις. Και δεν ισχύει ότι «είμαι ένας». Εκατοντάδες μπορεί να βρει και στο διαδίκτυο, όπως μπορώ να έχω γνώση, κυκλοφορούν χιλιάδες παρόμοιοι «έτοιμοι επαναστάτες». Μπορούν να οργανωθούν και να το κάνουν. Δεν το κάνουν όμως. Το παραγγέλλουν, συνήθως, στο ΚΚΕ! Και μετά του κάνουν κριτική!!!


Όσοι θέλετε ατράνταχτο παράδειγμα, θα επικαλεστώ τον Φιντέλ. Μόνο με 82 άτομα ξεκίνησε την επανάσταση και δεν ρώτησε κανέναν τρίτο, ούτε την παρήγγειλε σε άλλους. «Ρώτησε» μόνο τον κουβανέζικο λαό. Ή αλλιώς, είχε διαπιστώσει ότι οι συνθήκες ωρίμασαν, ο λαός ήταν έτοιμος να στηρίξει την επανάσταση και την ξεκίνησε.

 

Όταν όμως εδώ δίνονται καθημερινά δυνατότητες στο λαό να συμμετάσχει, έστω σε διαδηλώσεις, σε καταλήψεις, σε σωματεία, σε απεργίες και η προσέλευση ή στήριξη είναι μικρή, αυτό που προέχει δεν είναι να κάνεις κάποιες ηρωικές ενέργειες αλλά τη δουλειά του μυρμηγκιού: να οργανώσεις τουλάχιστον μια κρίσιμη μάζα αγωνιστών, πρωτοπόρων της εργατικής τάξης και του λαού που θα μπορούν να επιδράσουν μαζικά στην κοινωνία, ώστε οι συνειδήσεις σταδιακά να μεταβάλλονται μαζί με την όξυνση της κρίσης. Τότε ναι, θα έχεις το εφαλτήριο να οργανώσεις μαζικές κινητοποιήσεις του λαού που θα μεταβάλει τους πολιτικούς και ταξικούς συσχετισμούς δυνάμεων.


Αυτό είναι που ακόμη δεν μπορεί να επιτευχθεί. Αν κάποιος έχει αμφιβολίες για τη θέληση ή την δυνατότητα του ΚΚΕ να οργανώσει τον κόσμο σε κινητοποιήσεις, δεν έχει παρά να ακολουθήσει τον δικό του δρόμο και να αποδείξει τι είναι σωστό.


Ποιο είναι το καθήκον μας; Και οργάνωση και κινητοποιήσεις, στο κάθε στιγμή επίπεδο των λαϊκών δυνάμεων. Ούτε υποτίμηση, ούτε υπερεκτίμηση. Μόνο έτσι οργάνωση και αγώνας μπορούν να συμβαδίσουν διαλεκτικά και να έχουν αποτέλεσμα. Αυτή είναι η διαλεκτική του λαϊκού ξεσηκωμού.

Με άμεση κινητοποίηση απάντησαν στα ναζιστικά συνθήματα της «Χρυσής Αυγής» σε σχολεία της πόλης

 











Άμεση ήταν η απάντηση των Οργανώσεων Καλλιθέας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο άσχημο θέαμα που αντίκρισαν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί χθες στα σχολεία της περιοχής. Συγκεκριμένα, η ναζιστική συμμορία της εγκληματικής «Χρυσής Αυγής» είχε βρωμίσει με τα ναζιστικά σύμβολά της τους τοίχους στο σχολικό συγκρότημα της Πειραϊκής και στη Σιβιτανίδειο Σχολή.
Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ πραγματοποίησαν μαζική παρέμβαση σήμερα στο συγκρότημα της Πειραϊκής, καλώντας μαθητές και γονείς να καταδικάσουν αυτές τις ενέργειες των φασιστοειδών. Οι μαθητές του σχολείου διάβαζαν με ενδιαφέρον την ανακοίνωση καταγγελίας των Κομματικών Οργανώσεων, λέγοντας πως στα σχολεία και στις γειτονιές της Καλλιθέας δεν χωρούν τα ναζιστικά απολιθώματα. Επίσης αντιπροσωπεία του Κόμματος, με επικεφαλής την Ρούλα Ελευθεριάδου, στέλεχος του ΚΚΕ και δημοτική σύμβουλο, περιόδευσε στους καθηγητές του σχολείου, καλώντας τους να καταγγείλουν αποφασιστικά τέτοιες ενέργειες και να μην επιτρέπουν να δηλητηριάζονται οι συνειδήσεις της νέας γενιάς με τη ναζιστική - ρατσιστική ιδεολογία.
Μάλιστα, από νωρίς το πρωί στο χώρο βρισκόταν συνεργείο του δήμου που κάλυπτε τα φασιστικά συνθήματα, μετά από έγκαιρη παρέμβαση των κομμουνιστών δημοτικών συμβούλων της Καλλιθέας. Αντίστοιχη παρέμβαση θα πραγματοποιηθεί και αύριο Τετάρτη στη Σιβιτανίδειο Σχολή.
Στην ανακοίνωσή τους οι Οργανώσεις Καλλιθέας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ αναφέρουν άλλων καταγγέλλοντας το γεγονός:
«Το ΚΚΕ καλεί τους διευθυντές, τους Συλλόγους Καθηγητών και Γονέων, τα Μαθητικά Συμβούλια, συνολικά το λαό της Καλλιθέας να καταδικάσουν αυτές τις ενέργειες των φασιστοειδών, που έχουν ως στόχο την παραχάραξη της ιστορίας, τη δηλητηρίαση των συνειδήσεών μας με τη μισαλλόδοξη ρατσιστική, επικίνδυνη ιδεολογία του ναζισμού. Ο λαός της Καλλιθέας έχει ζήσει στο πετσί του τι σημαίνει φασισμός. Από άκρη σ’ άκρη στις εργατογειτονιές μας είναι νωπό το αίμα των πατριωτών αγωνιστών του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και άλλων πολιτών που εκτελέστηκαν από τους ναζί και τους συμμάχους τους, προγόνους των χρυσαυγιτών.
Το λέμε καθαρά, στις γειτονιές μας δεν έχουν δουλειά οι φασίστες!
Δεν τους αφήνουμε να σταθούν πουθενά. Είναι εγκληματίες γιατί είναι φασίστες. Να τους απομονώσουμε! Πολεμάμε τη ναζιστική φασιστική ιδεολογία και το σάπιο σύστημα που τη γεννάει».

902

Καλά που υπήρχε και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης…

        

Καλά που υπήρχε και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης! Δυστυχώς όμως δεν έγιναν καλά οι συνεννοήσεις και έτσι υπήρξε ένταση χωρίς λόγο! Οι αρμόδιοι της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης δεν είχαν ενημερωθεί κι έτσι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ χρειάστηκε να σηκώσει τα ρολά για να μπει στην Έκθεση, όπως επίσης δεν είχε ενημερωθεί η Αστυνομία και έφραξε τον δρόμο στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Ατοπήματα που δεν αρμόζουν στην κυβέρνηση της Αριστεράς.
Η κυβέρνηση της Αριστεράς συμπεριφέρθηκε απαράδεκτα στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ η οποία τόση στήριξη προσέφερε στον ΣΥΡΙΖΑ καλώντας πριν μερικά χρόνια όλες τις «αριστερές» δυνάμεις να συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ, χοροπηδώντας με τον ΣΥΡΙΖΑ στις πλατείες και κραυγάζοντας «έξω τα κόμματα και τα χρώματα», παρασέρνοντας τον λαό στις αυταπάτες του στημένου δημοψηφίσματος και στηρίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ στην περίφημη διαπραγμάτευση από την οποία ο πρωθυπουργός εξήλθε με έρπη!
Η απαράδεκτη συμπεριφορά της κυβέρνησης στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης απέναντι στα μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν συνάδει με τις αριστερές ιδέες! Η Αριστερά αντί να φράξει τον δρόμο στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, θα έπρεπε να της στρώσει κόκκινο χαλί και να την βάλει να στρογγυλοκαθίσει δίπλα στον πρωθυπουργό για τις εκδουλεύσεις που η ΑΝΤΑΡΣΥΑ παρείχε στον ΣΥΡΙΖΑ! Κανονικά ο ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να κάνει την ΑΝΤΑΡΣΥΑ κυβερνητικό εταίρο! Καλύτερο συμπαραστάτη από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην κοροϊδία του λαού και στη διασπορά αυταπατών δεν θα βρει!

Ραφαήλ Βασιλειάδης

Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί κοιμούνται στην παραλία


Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί κοιμούνται στην παραλία

Print Friendly, PDF & Email

Καταγγελία της Πανελλαδικής Γραμματείας Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ
Εκπαιδευτικοί κοιμούνται στην παραλία ή στοιβάζονται σε πανάκριβες «τρύπες»!

Δεν φτάνει που έχουν κάνει τους συναδέλφους μας μπαλάκι με μια βαλίστα στο χέρι, και με την διαρκή αγωνία εάν θα έχουνε δουλειά, τώρα δεν φροντίζουν ούτε για την διαμονή και τη στέγασή τους. Πόση ξεφτίλα θα ανεχτούμε ακόμη;

Ακουλουθεί αναλυτικά η καταγγελία

Το 2017 είναι ανήκουστο αλλά αληθινό! Δεκάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, που προσλήφθηκαν πριν λίγες μέρες δεν έχουν πού να μείνουν στη Σαντορίνη. Πολλοί κοιμούνται στην παραλία κι άλλοι στοιβάζονται στα ελάχιστα πανάκριβα δωμάτια ή σπίτια που βρήκαν!
Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί κοιμούνται στην παραλία
Το αίτημα διαμαρτυρίας υπογράφεται από 30 και πλέον εκπαιδευτικούς
Είναι πραγματικά απαράδεκτο! Μετά από τους καλοκαιρινούς μήνες ανεργίας, εκατοντάδες αναπληρωτές φτάνουν αυτές τις μέρες στα διάφορα νησιά και πρέπει να αντιμετωπίσουν το σοβαρό ζήτημα στέγασης και σίτισης, με δεδομένη την οικονομική εξαθλίωσή τους.
Με τα δεδομένα αυτά έφτασαν και στη Σαντορίνη οι συνάδελφοί μας αναπληρωτές και κει αντιμετώπισαν μια απαράδεκτη κατάσταση.
Σε ένα νησί που «βούλιαξε» από τον τουρισμό, οι συνάδελφοι δε βρίσκουν πού να μείνουν.
Όσοι «τυχεροί» βρήκαν κάποιο δωμάτιο ή σπίτι το ενοίκιο είναι εξοντωτικό κι αρκετά από αυτά θα είναι διαθέσιμα από 1η Οκτώβρη και μετά κι ως τότε βλέπουμε!
Μιλάμε για γκαρσονιέρες ή δυάρια με ενοίκιο που κυμαίνεται από 350 ως 700 ευρώ!
Αλήθεια τι θα φάνε; Πώς θα ζήσουν όταν ο μισθός του αναπληρωτή είναι 850 ευρώ;
Ανάλογα προβλήματα συναντούν και σε άλλα νησιά, π.χ. Μύκονο κλπ. αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας.
Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί κοιμούνται στην παραλίαΑπαιτούμε να παρθούν τώρα μέτρα για τη στέγαση και τη σίτιση των συναδέλφων μας αναπληρωτών!
  • Απαιτούμε από τον Υπ. Εσωτερικών να παρέμβει και σε συνεργασία με τον Δήμο να στεγάσει τους αναπληρωτές συναδέλφους (άλλωστε είναι και υποχρέωσή τους με βάση τον νόμο 3852/2010) σε κατάλληλα οικονομικά σπίτια ή δωμάτια. Να τους εξασφαλίσει επίσης επίδομα ενοικίου για να μπορέσουν να επιβιώσουν.
  • Απαιτούμε και από τον Υπ. Παιδείας να παρέμβει, ώστε να λυθεί τώρα το σοβαρό αυτό ζήτημα.
  • Παράλληλα ζητάμε με παρέμβαση των Υπουργείων και του Δήμου να εξασφαλιστεί η σίτισή τους στη στρατιωτική λέσχη που υπάρχει στο νησί.
  • Τα ίδια να γίνουν και για όλους τους συναδέλφους αναπληρωτές στον τόπο που διορίστηκαν.
Η Πανελλαδική Γραμματεία των εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ καλεί στις Παραστάσεις Διαμαρτυρίας, που διοργανώνει η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών Ωρομισθίων, στο Υπ. Παιδείας τη Δευτέρα 11/9 στις 13.30 και στο Υπ. Εσωτερικών (Σταδίου 27) την Τρίτη 12/9 στις 2 μ.μ., για να απαιτήσουμε να εξασφαλιστεί στέγαση και σίτιση των συναδέλφων μας αναπληρωτών στη Σαντορίνη αλλά και σε όλη την Ελλάδα.

Συγκλίσεις...



Τι ξεχώρισε ως «προβλήματα για την επιχειρηματικότητα» ο πρόεδρος του ΣΕΒ, αρθρογραφώντας σε κυριακάτικη εφημερίδα; Μεταξύ άλλων, στάθηκε στην υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων, στο υψηλό «μη μισθολογικό κόστος» των εργαζομένων, στη χαμηλή παραγωγικότητα της δημόσιας διοίκησης, που αποτελεί τροχοπέδη στην προσέλκυση επενδύσεων και στην ανάγκη για μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας. Ποιες ήταν μερικές από τις «δεσμεύσεις» του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ; Αποκλιμάκωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 26% και «μεταρρύθμιση» του Δημοσίου ώστε αυτό να είναι «αρωγός» στην προσπάθεια της ανάκαμψης. Επίσης, ο Αλ.Τσίπρας διαφήμισε τα προγράμματα κάλυψης ασφαλιστικού και μισθολογικού κόστους σε εργοδότες, δηλαδή την παροχή τσάμπα εργατικού δυναμικού στους επιχειρηματικούς ομίλους. Διαφήμισε ακόμα τα προγράμματα ΕΣΠΑ και κοινωφελούς εργασίας, όλα εκείνα τα εργαλεία δηλαδή που αναπαράγουν την ελαστική απασχόληση, τη μη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Οι παραπάνω «συγκλίσεις» δεν είναι τυχαίες... Απλά αποδεικνύουν ότι το περιβόητο «νέο παραγωγικό μοντέλο» της κυβέρνησης είναι τόσο παλιό, όσο και τα αιτήματα των βιομηχάνων για πάμφθηνο εργατικό δυναμικό, που όλες οι αστικές κυβερνήσεις ικανοποιούν δίχως δεύτερη σκέψη.

Προσπάθεια να καλλιεργήσουν προσμονή


Να καλλιεργήσει κλίμα προσδοκιών και αναμονής, κόντρα στη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά, προσπάθησε ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη, με την ομιλία του στα εγκαίνια της ΔΕΘ και τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Το «αισιόδοξο αύριο» που περιέγραψε, δεν αφορά καθόλου το λαό, καθώς είναι εκ των προτέρων ναρκοθετημένο από τα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα που έχουν ήδη γίνει νόμοι και η εφαρμογή τους θα κάνει ακόμη πιο αβίωτη τη ζωή των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Αυτός είναι, άλλωστε, ο λόγος για τον οποίο ο πρωθυπουργός συνέστησε στο λαό να προσμένει υπομονετικά τη «δίκαιη ανάπτυξη», με την προσδοκία ότι αυτή θα έχει «ευεργετικές επιπτώσεις σε όλες τις κοινωνικές ομάδες». Εννοείται, βέβαια, ότι στο όνομα αυτής της ανάπτυξης, η κυβέρνηση εφαρμόζει όλα όσα ψήφισαν οι προηγούμενοι και δεσμεύεται να τηρήσει στο ακέραιο όλα όσα προβλέπονται στην τρίτη «αξιολόγηση».
***
Απ' αυτήν τη σκοπιά, η υπόσχεση του πρωθυπουργού για «διορθώσεις» μετά το 2019, που θα προσφέρουν τάχα ανακούφιση στα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα, δεν έχουν την παραμικρή αξία. Πρώτον, επειδή είναι «ακάλυπτες επιταγές», αφού κανείς δεν ξέρει σε τι κατάσταση θα βρίσκεται η οικονομία της Ελλάδας και της ΕΕ σε δυο χρόνια. Δεύτερον, προϋπόθεση για οποιαδήποτε παρέμβαση προς αυτή την κατεύθυνση είναι να πιαστεί ο στόχος για πλεόνασμα πάνω από 3,5% του ΑΕΠ, που σημαίνει «στέγνωμα» και ξεζούμισμα του λαού. Δηλαδή, ο πρωθυπουργός προκλητικά απαιτεί από το λαό να συνεχίσει να ματώνει για να εξασφαλιστούν τα πλεονάσματα που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, ώστε μετά το 2019 να ελπίζει σε κάποιες αόριστες «διορθώσεις»! Σε κάθε περίπτωση, ο λαός έχει ήδη γνωρίσει διάφορες «διορθωτικές» κινήσεις της κυβέρνησης. Τέτοια ήταν, για παράδειγμα, η θέσπιση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, που διαφημίστηκε ως μέτρο προστασίας από την ακραία φτώχεια και αποδείχτηκε εργαλείο διαχείρισης και αναδιανομής της φτώχειας, όπως και μέσο περικοπής ή και κατάργησης των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων που έχουν απομείνει.
***
Ανάλογη είναι η υπόσχεση και για το «μέρισμα» προς τους αδύναμους το 2017, που όπως είπε ο Αλ. Τσίπρας, «θα ανακοινωθεί στην ώρα του...». Αυτό που δεν είπε, είναι ότι ακόμα και αν επαναληφθεί η απόδοση κάποιου εφάπαξ «βοηθήματος» από την υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος, όπως έγινε πέρυσι προς τους χαμηλοσυνταξιούχους, αυτό θα είναι μόνο ένα ελάχιστο μέρος από τη λεηλασία που βίωσαν και φέτος μισθωτοί και συνταξιούχοι στα εισοδήματά τους. Πέρα απ' αυτό, υπενθυμίζουμε ότι ήδη από το 2016 «τρέχουν» οι περικοπές στις συντάξεις, αλλά και η επιβάρυνση των ασφαλισμένων με τις νέες εισφορές, που θα τους αφαιρέσουν συνολικά 8,2 δισ. ευρώ μέχρι το 2019, ενώ η κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» στις συντάξεις των παλιών συνταξιούχων, μαζί με το πάγωμα όλων των συντάξεων την τριετία 2019-2021, θα τους απομυζήσει επιπλέον 7,8 δισ. ευρώ. Τα τερατώδη αυτά νούμερα αθροίζονται στα 4 δισ. ευρώ πρόσθετης φορολογίας τη διετία 2020-2021, όπως ψήφισε «προληπτικά» η κυβέρνηση για να κλείσει η δεύτερη «αξιολόγηση». Κατά τ' άλλα, ο πρωθυπουργός δεν βρήκε ούτε μια λέξη να πει για το ένα εκατομμύριο ανέργων που δεν λαμβάνουν ούτε ένα ευρώ επίδομα από τον ΟΑΕΔ, την ίδια ώρα που ανακοίνωνε νέα προγράμματα ενίσχυσης των επιχειρήσεων, στο όνομα της ανάσχεσης δήθεν της ανεργίας, με «ανακύκλωση» των ανέργων. Οπως βέβαια δεν είπε τίποτα για τους 600.000 εργαζόμενους με μερική απασχόληση, των οποίων ο μισθός είναι κάτω από τα 400 ευρώ μεικτά.
***
Αντίθετα, ήταν αρκούντως γλαφυρός στην ...«κατά Τσίπρα» παραβολή περί «χιτώνων», για να εξηγήσει πώς εννοεί τη «δίκαιη ανάπτυξη» («αν η χώρα παράγει 10 χιτώνες και τους 9 τους παίρνουν οι λίγοι, αυτό μόνο ανάπτυξη δεν είναι», είπε στον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμο). Είναι αυτή η «ανάπτυξη» που θα έρθει μετά την πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, που νομοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τον προηγούμενο Μάη, την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, στο όνομα της παραπέρα ανάπτυξης του τουρισμού, την οποία μάλιστα πρόβαλε και ως παράδειγμα προς μίμηση. Στον κλάδο αυτό, όμως, οι εργαζόμενοι γνωρίζουν μια «αφθονία» μορφών απασχόλησης, με 14 διαφορετικούς τύπους συμβάσεων εργασίας, μεταξύ των οποίων και η σύμβαση μιας μέρας (εξτρατζήδες) (!). Παρ' όλα αυτά, ο πρωθυπουργός συνέχισε απτόητος να διακηρύσσει τη «νέα εποχή», την οποία εγγυάται η κυβέρνηση ως θεματοφύλακας της «επιχειρηματικότητας» και της «ευρωπαϊκής πορείας της χώρας», όπως ο ίδιος διαβεβαίωσε πολλές φορές το κεφάλαιο, στη διάρκεια της ομιλίας του και της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ...

Αποκαλύψεις...




Με ακροατήριο το κεφάλαιο και τους μεγαλοεπιχειρηματίες, πουλώντας «φύκια για μεταξωτές κορδέλες» στο λαό, η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ το περασμένο Σάββατο δεν είχε σε τίποτα να ζηλέψει απ' όσα ακούγονταν τα περασμένα χρόνια από το ίδιο βήμα, από τους προηγούμενους πρωθυπουργούς και από τις κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή, όλους όσοι υπηρέτησαν από την ίδια θέση το στόχο της ανάκαμψης των καπιταλιστικών κερδών, την οικονομία του κεφαλαίου, τις κατευθύνσεις της ΕΕ.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μοιάζει σαν να παίρνει την «μπουκιά από το στόμα» της ΝΔ και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, που αμήχανα τσακώνονται μαζί της για το ποιος είναι ο καλύτερος «ντίλερ» των επιχειρηματικών ομίλων. Η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση για αντιφάσεις στην πολιτική της, με τον πρωθυπουργό να απαντά ότι «κάνουν κριτική σε ένα κόμμα που δεν υπάρχει πια», καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ προωθεί με απόλυτη συνέπεια τις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων, επεκτείνοντας περαιτέρω το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Μια ματιά, άλλωστε, στην Ελλάδα «της δίκαιης ανάπτυξης, της σταθερότητας και της εμπιστοσύνης» που παρουσίασε ο πρωθυπουργός για μια ακόμα φορά από το βήμα της ΔΕΘ, επιβεβαιώνει τα παραπάνω.
Το «νέο παραγωγικό μοντέλο, απαλλαγμένο από τις αρρώστιες του παρελθόντος», για το οποίο μίλησε ο Αλ. Τσίπρας, δεν είναι τίποτα περισσότερο από αυτό που ζούμε σήμερα. Δηλαδή, αυτό που βασίζεται στην ένταση της εκμετάλλευσης, στα τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα και μισθούς, στη διάλυση των Συλλογικών Συμβάσεων, στη γενίκευση της ευελιξίας, συνολικά στα αντεργατικά μέτρα των μνημονίων.
Η κυβέρνηση όχι μόνο τα διατήρησε, αλλά τα επεκτείνει περαιτέρω, ενώ έρχονται και αυτά της τρίτης «αξιολόγησης», για την οποία ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα ολοκληρωθεί τάχιστα! Εκεί άλλωστε βασίζεται και «το έντονο ενδιαφέρον των επενδυτών για τη χώρα μας» και η «αλλαγή της εικόνας» για την οποία μίλησε ο πρωθυπουργός.
Παράλληλα, κόμπασε για τις προσπάθειες της κυβέρνησης να ανοίξει νέα πεδία κερδοφορίας στους επιχειρηματικούς ομίλους, τσακίζοντας αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες, ενώ δεσμεύτηκε εκ νέου στο κεφάλαιο για νέες φοροαπαλλαγές και εισφοροαπαλλαγές, για διευκολύνσεις και «ζεστό» χρήμα που θα βγαίνει από τα ματωμένα πλεονάσματα, τη φοροληστεία και το τσάκισμα κοινωνικών δαπανών, για ένα αστικό κράτος ακόμα πιο «φιλικό» και στενά προσδεδεμένο στις ανάγκες των καπιταλιστικών κερδών.
Στα παραπάνω πρόσθεσε ότι «η ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και η αναζωπύρωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, είναι συνέπεια και της ανάκτησης του κύρους και των διεθνών συμμαχιών της χώρας. Της ανάκτησης της γεωπολιτικής δυναμικής και αξίας της χώρας».
Μ' αυτόν τον τρόπο, διαβεβαίωσε το κεφάλαιο για την πρόθεση της κυβέρνησης να μπλέξει τη χώρα και το λαό ακόμα περισσότερο στο κουβάρι των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και στους σχεδιασμούς ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή. Κι όλα αυτά σε μια περίοδο που «δίνουν και παίρνουν» οι αντιπαραθέσεις ιμπεριαλιστικών κέντρων και καπιταλιστικών κρατών, βυθίζοντας σε επικίνδυνες «δίνες» τους λαούς, από τη Μ. Ανατολή, την Αφρική και τα Βαλκάνια, έως την Ασία και τον Ειρηνικό.
Η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει ακόμα χαμηλότερα τον πήχη των λαϊκών προσδοκιών, να καλλιεργήσει αυταπάτες στο λαό ότι κάτι θετικό μπορεί να περιμένει από την ανάκαμψη υπέρ του κεφαλαίου, με τον πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει τα περί «δίκαιης ανάπτυξης».
Η τακτική «σου παίρνω 10 και σου επιστρέφω το ένα» δεν είναι καμιά ανακάλυψη αυτής της κυβέρνησης και δεν πρέπει να δημιουργήσει κανένα κλίμα αναμονής. Το μήνυμα που έστειλε η μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ το περασμένο Σάββατο, θα πρέπει να αποτελέσει εφαλτήριο στην παραπέρα ανάπτυξη των ταξικών αγώνων.

TOP READ