15 Φεβ 2020

Δεν είναι βέβαια βλάκας ο κ. Βρούτσης. Επικίνδυνος είναι, συκοφάντης και προβοκάτορας!

 




Απεγκλωβισμός απ' τα αστικά κόμματα, βήμα στην Κοινωνική Συμμαχία, εκεί θα κριθεί το δίκιο του λαού

Η δευτερολογία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Eurokinissi
Κύριε πρωθυπουργέ,Δεν γνωρίζω πραγματικά πού αναφέρεστε και παρουσιάζετε την εικόνα που εκθειάσατε σήμερα εδώ.
Πιθανά μπερδεύετε την κερδοφορία και την ευφορία των επιχειρηματικών ομίλων με την κατάσταση που υπάρχει στους εργασιακούς χώρους.

Ενδεικτικά μόνο να σας πω ότι προσωπικά, μόνο τις τελευταίες βδομάδες, εκτός από άλλα στελέχη και βουλευτές του ΚΚΕ, έχω συναντηθεί έπειτα από αιτήματα εργαζομένων με πολλά σωματεία και Ομοσπονδίες πολλών κλάδων, σχεδόν όλων των κλάδων.

Τα Σωματεία στη ΛΑΡΚΟ, η Ομοσπονδία Επισιτισμού - Τουρισμού, η Ομοσπονδία των Τραπεζοϋπαλλήλων ΟΤΟΕ, τα «Λιπάσματα Καβάλας», τα Σωματεία των ΕΛΠΕ, η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ, δεκάδες άλλα, όπως και εκατοντάδες εργαζόμενους στην καθημερινή μας σχεδόν επαφή. Ολοι αυτοί ζουν, με βάση τα λεγόμενά σας, σε άλλη χώρα.

Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι:

Τα επίσημα στοιχεία της ανεργίας παραμένουν κολλημένα σταθερά πάνω από 17%, δηλαδή στο ένα εκατομμύριο ανέργους. Η ευέλικτη απασχόληση, δηλαδή, για να μιλάμε απλά Ελληνικά, η δουλειά - λάστιχο με 380 ευρώ μισθό μεικτά, έχει εκτιναχθεί. Μετεξελίσσεται σε μόνιμης διάρκειας ευέλικτη εργασία και όχι προσωρινού χρόνου, χαμηλά αμειβόμενη, αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία, που μεταξύ των άλλων ουσιαστικά αποκρύπτει και την πραγματική ανεργία. Και φέτος η πλειοψηφία των νέων προσλήψεων είναι με ευέλικτες μορφές εργασίας. Με τα δικά σας στοιχεία πάνω από 55%.


Η εργασιακή ζούγκλα έχει την κοινή σας σφραγίδα
 
Δικαιολογεί αυτή η κατάσταση τη γνωστή κοκορομαχία με εναλλασσόμενους ρόλους του πανηγυρίζοντος και του καταγγέλλοντος ανάμεσά σας, κύριοι του αστικού - φιλελεύθερου και σοσιαλδημοκρατικού - διπολισμού;

Μαζί δεν διαμορφώσατε αυτό το αντεργατικό τερατούργημα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι;

Οποια πλευρά του εργασιακού μεσαίωνα κι αν πιάσει κανείς, επιβεβαιώνεται εμφατικά: Η ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου, όπως και αν βαφτίζεται κάθε φορά - «δίκαιη ανάπτυξη» από τον ΣΥΡΙΖΑ ή «ανάπτυξη για όλους» από την κυβέρνηση της ΝΔ - έχει ως βασική προϋπόθεση την ολομέτωπη επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα. Τα επίσημα στοιχεία του κράτους αποτυπώνουν με τρόπο χαρακτηριστικό βασικές πλευρές της ζούγκλας που βιώνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι, στη σημερινή φάση της καπιταλιστικής ανάκαμψης.

Αυτή η εργασιακή ζούγκλα έχει την κοινή σφραγίδα της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων του κεφαλαίου.

Απ' αυτήν την άποψη, είναι πραγματικά προκλητική η προσπάθεια ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν το μαύρο άσπρο, εναλλασσόμενοι στους ίδιους ακριβώς ρόλους, κάθε φορά που βγαίνουν τα καινούργια στοιχεία για την ανεργία, για τις ροές προσλήψεων - απολύσεων κ.ά.

Ενδεικτική αυτής της προκλητικής προσπάθειας είναι η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για τον κατώτερο μισθό, που παρουσιάστηκε μάλιστα από την πρώην υπουργό Εργασίας, την κ. Αχτσιόγλου. Η οποία - σημειωτέον - είναι η ίδια που απέρριψε την πρόταση περισσοτέρων των 500 συνδικάτων για την επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Να θυμίσουμε ότι η πρόταση αυτή κατατέθηκε τότε σε όλα τα κόμματα του Κοινοβουλίου, μόνο το ΚΚΕ την κατέθεσε ως πρόταση νόμου και όλοι μαζί την απορρίψατε. Και όχι μόνο αυτό, με νέα νομοσχέδια κρατήσατε άθικτο το νομοθετικό πλαίσιο, με το οποίο ο εκάστοτε υπουργός καθορίζει το ύψος του κατώτερου μισθού, με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, διασφαλίζοντας έτσι τη θεσμοθετημένη μόνιμη συμπίεση των μισθών!

Εναλλάξ. Μετά τον πρώτο νόμο Βρούτση, ήρθε ο νόμος Αχτσιόγλου και τώρα ξανά κι άλλος νόμος Βρούτση.

Εδώ να σημειώσουμε ότι αυτό που έγινε στην Ελλάδα δεν συνέβη σε καμία άλλη χώρα.

Εσείς δεν είστε που πανηγυρίζετε για την έξοδο από τα μνημόνια, την επιστροφή στην κανονικότητα;

Εδώ και τώρα λοιπόν να επαναφέρετε τις Συλλογικές Συμβάσεις. Προσπαθώντας μάλιστα να απαντήσετε σε μένα, στη δευτερολογία σας είπατε ότι μια κλαδική σύμβαση επεκτείνεται αν καλύπτει το 50% + 1 των εργαζομένων. Δεν ξέρετε αλήθεια ότι οι εργοδότες διατηρούν το δικαίωμα να μη δίνουν τα μητρώα των εργαζομένων, ακριβώς για να μη διαπιστώνεται αν απασχολούν αυτήν την πλειοψηφία των εργαζομένων; Κανένας δεν τους υποχρεώνει γι' αυτό και δεν πείραξε αυτό ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αφήστε επιτέλους τον εμπαιγμό!

Ο ένας, η ΝΔ δηλαδή, μιλάει για 50 ευρώ σε βάθος τριετίας, για να μην πέσουν πολλά μαζεμένα ίσως και δεν ξέρουν οι εργαζόμενοι τι να τα κάνουν, πού να τα επενδύσουν!!!

Και ο άλλος, δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ, επειδή είναι πιο κουβαρντάς, και φυσικά τώρα είναι και στην αντιπολίτευση, κατέθεσε πρόταση για 7% κάθε χρόνο μέχρι το 2022 και μετά το 2022 θα αρχίσει η ...διαπραγμάτευση για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση!

Αντιπολιτευόμενη συμπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ
 
Οπως βλέπετε, δεν σας βάζουμε στο ίδιο τσουβάλι.

Λέμε καθαρά τις διαφορές σας. Είναι τόσες που μέχρι και αρθρογράφοι της «Αυγής», γνωστοί και μη εξαιρετέοι, μπορούν να σας τα εξηγήσουν μέσα σε 300 λεξούλες στα άρθρα που γράφουν, για να μη βασανίζεστε δηλαδή και ψάχνεστε και περιμένετε μέχρι τη Δευτέρα Παρουσία να σας αποκαλυφθούν και μέχρι την ανατροπή του καπιταλισμού να σας αποδοθούν, ενώ τα περισσότερα μπορούν να γίνουν από εσάς εδώ και τώρα. Ακριβώς όπως τα υλοποιήσατε 5 χρόνια τώρα...

Καταργήστε, λοιπόν, εδώ και τώρα, χωρίς να περιμένετε το σοσιαλισμό, αυτόν τον άθλιο αντεργατικό νόμο που φέρει τη σφραγίδα Βρούτση - Αχτσιόγλου.

Και φυσικά, δεν θα ξεχάσουμε πάλι να σας επισημάνουμε, διότι «επανάληψις μήτηρ πάσης μαθήσεως», ότι την όλη αντεργατική εικόνα δυστυχώς συμπληρώνει το «νέο Ασφαλιστικό» που ετοιμάζει η ΝΔ, για να θωρακίσει και να βάλει σε αποτελεσματική εφαρμογή τον νόμο - λαιμητόμο που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα αποκτά και αυτός πλέον... δύο νονούς.

Είναι ο γνωστός και μη εξαιρετέος: Νόμος Κατρούγκαλου - Βρούτση...

Επί της ουσίας, η κριτική που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση της ΝΔ είναι μια κριτική που παραπέμπει σε ...αντιπολιτευόμενη συμπολίτευση!

Αφού ένα μεγάλο μέρος των αντιλαϊκών νόμων, ειδικά στα Εργασιακά, φέρει φαρδιά πλατιά και τη δική του υπογραφή. Κι αυτό πλέον δεν το λέμε μόνο εμείς. Ούτε το λένε μόνο όσοι και όσες σας στήριξαν μέχρι το καλοκαίρι του 2015. Το λένε σε όλους τους τόνους αρκετά μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, σήμερα, που δεν αντέχουν άλλο την κοροϊδία.

Επικίνδυνος προβοκάτορας ο κ. Βρούτσης!
 
Κύριε Μητσοτάκη, προσέξτε ακριβώς τι λέμε, έχετε βάλει τον υπουργό Εργασίας να επιδίδεται σε ένα αντιΚΚΕ παραλήρημα με χρυσαυγίτικη μάλιστα φρασεολογία, διαστρεβλώνοντας επιπλέον τις θέσεις του ΚΚΕ.

Τελευταίο κρούσμα χτες, σε Επίκαιρη Ερώτηση για τις απαράδεκτες διακρίσεις που θέσπισε ο νόμος Κατρούγκαλου για τα ασφαλιστικά δικαιώματα σε βάρος των ομογενών Ελλήνων της Αλβανίας, που μάλιστα χτες είχαν και κινητοποίηση, αλλά και των μεταναστών, που βρίσκονται πάρα πολλά χρόνια στην Ελλάδα νομιμότατα, ζουν, δουλεύουν εδώ με τις οικογένειές τους, κατέφυγε ο κ. Βρούτσης στα αλήστου μνήμης συνθήματα «σύνταξη μόνο στους Ελληνες», της Χρυσής Αυγής. Λες και οι Ελληνες εργαζόμενοι δεν ξέρουν ποιες κυβερνήσεις τούς έκοψαν τις συντάξεις!

Δεν είναι βέβαια βλάκας ο κ. Βρούτσης. Επικίνδυνος είναι, συκοφάντης και προβοκάτορας!

Απάντηση θα δώσει η οργάνωση της πάλης του λαού
 
Απέναντι στην κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης και το προκλητικό προπαγανδιστικό γαϊτανάκι που τη συνοδεύει, απάντηση δίνει η οργάνωση της πάλης των εργαζομένων και του λαού.

Τώρα πρέπει λοιπόν όλοι και όλες να ενισχύσουμε το απεργιακό μέτωπο για τις 18 Φλεβάρη, που οργανώνουν Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία σε όλη τη χώρα, με αιχμή την πάλη για την Κοινωνική Ασφάλιση, τις σύγχρονες ανάγκες στη δουλειά και στη ζωή.

Και εδώ απ' αυτό το βήμα, σε αυτήν την μεγάλη Κοινωνική Συμμαχία, σε αυτό το ταξικό αγωνιστικό μέτωπο, πρέπει να κάνουν ένα αποφασιστικό βήμα όλοι οι εργαζόμενοι και όλες οι εργαζόμενες. Ξεπερνώντας αγκυλώσεις και εγκλωβισμούς στα αστικά κόμματα - φιλελεύθερα και σοσιαλδημοκρατικά - όπως και του λόγου σας, που μας έφεραν μέχρι εδώ και ευθύνονται για τη δυστυχία των εργαζομένων. Εκεί θα κριθεί και το δίκιο του λαού τελικά και σε τελική ανάλυση!

Ριζοσπάστης

Λύσσαξαν οι ναζί της Χρυσής Αυγής που οι νησιώτες τους πέταξαν κλοτσηδόν απ’ την συγκέντρωση

Λύσσαξαν στην κυριολεξία τα φασιστοειδή της ναζιστικής, εγκληματικής Χρυσής Αυγής έπειτα από την «πόρτα» που έφαγαν στην συγκέντρωση των νησιωτών την Πέμπτη στην Αθήνα.
Οι συγκεντρωμένοι όχι μόνο γιούχαραν τους υπόδικους ναζί Κασιδιάρη και Γερμενή (όπως και τον πρώην χρυσαυγίτη Λαγό), αλλά φώναξαν και συνθήματα όπως «έξω οι φασίστες», δείχνοντας πως τα εγκληματικά απολειφάδια του Χίτλερ είναι ανεπιθύμητα.
Το «κάζο» που έπαθαν οι ναζί ήταν αρκετό για να ξεσαλώσουν με αναρτήσεις στις διαδικτυακές φασιστοσελίδες τους, βρίζοντας τους συγκεντρωμένος και εμφανίζοντας τους ως… «βουλευτές και στελέχη του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ». Για τέτοιο σκύλιασμα μιλάμε…
Έχοντας πάρει θάρρος από την κατάπτυστη εισήγηση της εισαγγελέα Αδ. Οικονόμου που επιχειρεί να τους «βγάλει λάδι», προσπάθησαν να καπηλευτούν το ευαίσθητο ζήτημα του προσφυγικού, να χύσουν το βρωμερό ρατσιστικό τους δηλητήριο και έφαγαν τα μούτρα τους.
Ο λαός τους γύρισε την πλάτη. Ας το χωνέψουν και ας πάψουν να σκούζουν.

Εμπαιγμός από παλιά και νέα εργοδοσία "Δήμητρα"


Ο εμπαιγμός της παλιάς και της νέας εργοδοσίας των σούπερ μάρκετ "Δήμητρα"
απέναντι στους εργαζόμενους και στις οικογένειές τους συνεχίζεται και εντείνεται!
Στην δεύτερη τριμερή που ζήτησε το Σωματείο μας και είχε οριστεί για την Τρίτη 11
Φλεβάρη 2020, τόσο με την παλιά όσο και με τη νέα εργοδοσία των "Δήμητρα",
προκειμένου να υπάρξουν δεσμεύσεις ότι δεν θα γίνει καμία απόλυση, δεν θα
τροποποιηθεί προς το χειρότερο καμία σύμβαση εργαζομένου με οποιονδήποτε
τρόπο και δεν υπάρξει καμία βλαπτική επίπτωση συνολικά στην ζωή των
συναδέλφων από αυτήν την εξαγορά, η απάντηση της εργοδοσίας, παλιάς και νέας,
ήταν ο εμπαιγμός και η περιφρόνηση της αγωνίας εκατοντάδων εργαζομένων και
των οικογενειών τους σχετικά με το εργασιακό τους μέλλον!
Η παλιά εργοδοσία για άλλη μία φορά δεν προσήλθε στην συνάντηση, στέλνοντας
το ίδιο υπόμνημα που είχε στείλει και την προηγούμενη φορά αλλάζοντας απλά
ημερομηνίες. Είναι χαρακτηριστικό πως επιμένει ότι "δεν έχει επιτευχθεί ακόμα
συμφωνία με τον υποψήφιο αγοραστεί" ενώ για άλλη μία φορά, σχετικά με τις
παραπάνω δεσμεύσεις που ζητά το Σωματείο μας αναφέρει ότι "δεν θα (μπορούσε)
να προβεί σε κάποιου είδους δέσμευση"... Το υπόμνημα κλείνει με την φράση "σε
περίπτωση που ευδοκιμήσουν οι διαπραγματεύσεις για την μεταβίβαση των
μετοχών θα τηρηθεί η νομοθεσία για τα δικαιώματα των εργαζομένων της
επιχείρησής μας..." το οποίο μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να ακουστεί, καθώς
πάμπολλες φορές η εργοδοσία των "Δήμητρα" έχει καταπατήσει ακόμα και αυτήν
τη λειψή νομοθεσία σχετικά με την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων,
για να μπορέσει να "βγάλει από τη μύγα ξύγκι"...!
Η νέα εργοδοσία (SYNKA) επίσης δεν προσήλθε στην συνάντηση ούτε έστειλε
κάποιο υπόμνημα αλλά αρκέστηκε να καλέσει τηλεφωνικά τον εκπρόσωπο του
Σωματείου μας, λίγες ώρες μετά από την ορισμένη ώρα της τριμερούς, για να
τονίσει ότι όντως είναι η νέα εργοδοσία των "Δήμητρα" και ότι αυτή διαφέρει από
την προηγούμενη, καθώς είναι μία "καλή και φιλεργατική επιχείρηση"! Το ερώτημα
βέβαια που εύλογα προκύπτει είναι πως αν όντως είναι έτσι, αν όντως έχουν τόσο
καλές προθέσεις, όπως καθημερινά "διαλαλούν" οι άνθρωποι της νέας εργοδοσίας
μέσα στα σούπερ μάρκετ, γιατί δεν προσήλθε εκπρόσωπος της SYNKA στην τριμερή
για να το δηλώσει και επίσημα ή γιατί δεν έστειλε έστω κάποιο σχετικό υπόμνημα
αναλαμβάνοντας τις παραπάνω δεσμεύσεις, που έθεσε το Σωματείο μας; Αξίζει να
σημειωθεί πως μέσα σε όλα τα άλλα, ο εκπρόσωπος της νέας εργοδοσίας, που
έκανε την προαναφερόμενη τηλεφωνική επαφή με το Σωματείο μας, ανέφερε ότι η
SYNKA σκέφτεται να αλλάξει "πόστα" σε κάποιους εργαζόμενους (με ότι αυτό
μπορεί να συνεπάγεται) ενώ παράλληλα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο απολύσεων!
Το πράγμα επομένως είναι ξεκάθαρο! Οι συνάδελφοι και στα "Δήμητρα" δεν πρέπει
να μείνουν με τα χέρια σταυρωμένα! Ο νέος εργοδότης ήρθε για να βγάλει, όπως

και ο προηγούμενος, τεράστια κέρδη από την δουλειά των εργαζομένων, πράγμα
που δεν προμηνύει τίποτα καλό για τους συναδέλφους! Τους καλούμε για άλλη μια
φορά να συσπειρωθούν ακόμα πιο μαζικά στο Σωματείο μας και μαζί να
παλέψουμε, όχι μόνο για να αποφευχθεί κάποια απόλυση-βλαπτική μεταβολή αλλά
για να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε αυξήσεις στους μισθούς και βελτίωση των
όρων εργασίας!
Ο νέος εργοδότης των "Δήμητρα" όπως ο παλιός, όπως και όλοι οι
μεγαλοεργοδότες έχουν "πάρει αέρα" από τα αντεργατικά-αντιλαϊκά μέτρα που
έχουν ψηφίσει όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσει, προς ικανοποίηση των στόχων της
"ανάπτυξής" τους. Η αντίληψη ότι "δε μπορούμε να κάνουμε κάτι για να τους
σταματήσουμε" ή η αδιαφορία είναι εχθρικές προς τα συμφέροντάς μας, στην ίδια
μας την ζωή και έχουν ως αποτέλεσμα συνεχώς να βιώνουμε ακόμα χειρότερες
καταστάσεις! Μπροστά μας έχουμε νέα τέτοια μέτρα που θα τους κάνουν να
ξεσαλώσουν ακόμα περισσότερο, όπως το μέτρο κατάργησης της αργίας της
Κυριακής και το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο Κατρούγκαλου-Βρούτση, που
ετοιμάζεται σε λίγες ημέρες να φέρει προς ψήφιση στην βουλή η κυβέρνηση της
ΝΔ, παίρνοντας την σκυτάλη από τα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην συντονισμένη επίθεση που δέχονται τα δικαιώματα μας άλλο δρόμο δεν
έχουμε από την οργάνωση και τον αγώνα βάζοντας μπροστά τις δικές μας
σύγχρονες ανάγκες! Καλούμε τους συναδέλφους από τα "Δήμητρα", όλους τους
εργαζόμενους και όλο τον λαό του νησιού μας να δώσουμε μαζικό και μαχητικό
παρόν στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την Κυριακή 16 Φλεβάρη,
στις 10 π.μ. στο κτήριο της Περιφέρειας (Αλυκές Ποταμού) απαιτώντας την
κατάργηση αποφάσεων, που ελαστικοποιούν τα ωράρια λειτουργίας των
καταστημάτων και την κατοχύρωση της Κυριακής ως υποχρεωτικής αργίας!
Καλούμε επίσης τους εργαζόμενους και όλο τον λαό να ματαιώσουν τα σχέδια της
κυβέρνησης για το νέο αντιασφαλιστικό νόμο που ετοιμάζει και που θα φέρει νέα
δεινά σε όλο τον λαό, συμμετέχοντας μαζικά στην ΑΠΕΡΓΙΑ την Τρίτη 18 Φλεβάρη
και στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΟΥ
Web: http://sidypker.blogspot.gr
FB: kerkyraikossyndesmosidiotikonypallilon
e-mail: pamesidypker@gmail.com , Τηλ.: 6978404989

Στη φυλακή Αμερικανοί επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν τους ιατρικούς λογαριασμούς

 


Στην πιο “ελεύθερη χώρα το κόσμου”, όχι μόνο δεν αποτελεί δικαίωμα η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, όχι μόνο θεωρείται δεδομένο ότι όποιος δεν έχει να πληρώσει για την υγεία του πεθαίνει, αλλά πλέον φαίνεται πως η αδυναμία πληρωμής της πανάκριβης ιδιωτικής υγείας μπορεί να σε στείλει πίσω από τα κάγκελα.
Στις ΗΠΑ όπου εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν ανασφάλιστοι για οικονομικούς λόγους, το 90% των ερωτηθέντων συμφωνούν ότι η υγεία πρέπει να γίνει πιο προσιτή, παρά τους δισταγμούς που παραμένουν σε πολλούς, χάρη σε ένα καλά εδραιωμένο σύστημα προπαγάνδας, για τη σημασία ύπαρξης ενός καθολικού δημόσιου συστήματος υγείας.
Οι τραγικές συνέπειες του συστήματος που μετατρέπει σε απλησίαστη πολυτέλεια την υγεία αναδεικνύονται δραματικά από την περίπτωση του Τρες Μπιγκς, που μπήκε στη φυλακή επειδή δεν μπορούσε να καλύψει τα ιατρικά έξοδα για το γιο του Λέιν. Ο μικρός Λέιν, γιος του Τρες και της Χέδερ Μπιγκς στο Κόφιβιλ του Κάνσας, στα πέντε του χρόνια διαγνώστηκε με λευχαιμία, ενώ και η μητέρα του υπέφερε από κρίσεις λόγω της νόσου Lyme. Tα πολλαπλά προβλήματα υγείας μέσα στην οικογένεια καθιστούσαν απαγορευτικό το κόστος ασφάλισης. “Δε θα είχε νόημα” λέει η Χέδερ Μπίγκς, αφού “Δε θα είχαμε να φάμε, δε θα είχαμε σπίτι”. Παρότι ο Τρες Μπιγκς εργαζόταν σε δύο δουλειές, η οικογένεια αδυνατούσε να πληρώσει τους ιατρικούς λογαριασμούς.
Τελικά ο Μπιγκς  συνελήφθη και οδηγήθηκε στη φυλακή, καθώς δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο για τους απλήρωτους ιατρικούς λογαριασμούς Ο ίδιος παρουσίασε την εμπειρία του ως “τρομαχτική’. “Ήμουν έντρομος μέχρι θανάτου” δήλωσε ο πατέρας. “Είμαι παιδί απ’ το χωριό – έπρεπε να γδυθώ να με λούσουν με λάστιχο και να βάλω μια φόρμα”. Η οικογένειά του αδυνατούσε να πληρώσει την εγγύηση των 500 δολαρίων, καθώς εκείνη την εποχή είχε στην άκρη “ίσως 50 ή 100 δολάρια”.
Η φάμπρικα των φυλακίσεων στο Κόφιβιλ, μια περιοχή με ποσοστό φτώχειας διπλάσιο από τον εθνικό μέσο όρο των ΗΠΑ, έχει ως κινητήριο δύναμη δικηγορικά γραφεία που βασίζουν την καριέρα του συλλέγοντας χρέη από τους συμπολίτες τους για λογαριασμό παρόχων υγείας.
Ένα από αυτά τα γραφεία ανήκουν στο Μάικλ Χάσενπλαγκ, ο οποίος υποστηρίζει πως “κάνει απλά τη δουλειά του”: “Θέλουν να μαζέψουν τα λεφτά τους, κι εγώ προσπαθώ να κάνω τη δουλειά μου όσο καλύτερα μπορώ, ακολουθώντας το νόμο”. Πράγματι ο νόμος δίνει ελευθερία κινήσεων σε δικηγόρους σαν τον Χάσενπλαγκ, ο βέβαια προσθέτει και τον προσωπικό του ζήλο, πείθοντας τους τοπικούς δικαστές να τον εφαρμόσουν, εξαναγκάζοντας όσους χρωστούν ιατρικούς λογαριασμούς να εμφανίζονται ανά τρίμηνο στο δικαστήριο. Εκεί μπορούν να δηλώσουν υπερβολική ένδεια και να υποστούν δοκιμασίες σχετικά με την δυνατότητα ή μη αποπληρωμής των χρεών τους. Αν τα άτομα αυτά δεν εμφανιστούν σε δυο συνεχείς ακροαματικές διαδικασίες, συλλαμβάνονται για “περιφρόνηση” και καλούνται να πληρώσουν 500 δολάρια εγγύηση. Συνήθως τα χρήματα της εγγύησης επιστρέφονται όταν οι κατηγορούμενοι εμφανιστούν στο δικαστήριο, στο Κόφιβιλ ωστόσο, αυτά χρήματα πληρώνουν τον Χάσενπλαγκ και τις εταιρείες που εκπροσωπεί.
Η ποινικοποίηση του ιδιωτικού δικαίου είναι κάτι που προκαλεί ανησυχία σε οργανώσεις δικαιωμάτων του πολίτη όπως η ACLU, που περιγράφει την κατάσταση ως εκβιασμό για τα λεφτά.
Το δελτίο ειδήσεων του CBS έστειλε ρεπόρτερ σε μια από τις δικασίμους, ωστόσο δεν επιτράπηκε η παρουσία τηλεοπτικού συνεργείου. Ωστόσο σύμφωνα με τις μαρτυρίες των δημοσιογράφων, εκείνη τη μέρα πέρασαν περίπου 60 άνθρωποι, οι οποίοι ορκίστηκαν πως δεν είχαν αρκετά χρήματα για να πληρώσουν, και μόνο ένας εξ αυτών είχε στο πλευρό του δικηγόρο.
Με πληροφορίες από cbsnews.com

Σαν να ήταν χτες… «Ώρα ανάγκης» (Αγ. Βαλεντίνου συνέχεια)

Κάτι ληστές πιάσανε πατέρα, μητέρα και τις κόρες τους. Βιάσανε, τυράννησαν και σκότωσαν τις γυναίκες.
Ο πατέρας το έσκασε και πήγε στην αστυνομία.
Την ώρα που έσκυψε να υπογράψει την κατάθεσή του, ο αστυνόμος είδε να εξέχει μέσα από το σακάκι του η λαβή ενός πιστολιού.
«Τι είναι αυτό;».
«Πιστόλι».
«Και γιατί δεν το χρησιμοποίησες;».
«Το φυλάω για μια ώρα ανάγκης, κύριε αστυνόμε».

⚠️   Αν δε διαλύσουμε τα δύο κόμματα της συμφοράς, θα είναι μακρύς και άγριος ο δρόμος.
🕛   Τώρα είναι «η ώρα ανάγκης».

Τίτος ΒΑΝΔΗΣ Τρίτη 1 Φλεβάρη 2000
Ήθελα να γράψω για τον Άγιο Βαλεντίνο. Κάθε χρόνο, τα Χριστούγεννα, αρρωσταίνω με την αμερικανοποίηση των Ελλήνων.
Αν οι παραδόσεις σώζονται κάπου, θα ‘ναι σε μερικά καλυβόσπιτα στην κορυφή των βουνών.
Όλη η άλλη Ελλάδα γιορτάζει αμερικάνικα.
Ο Αϊ – Βασίλης έχει μείνει άνεργος, καταργήθηκε, βλέπεις, η Πρωτοχρονιά και δουλεύει τώρα τα Χριστούγεννα ως Santa Claus. Τα παιδάκια παίρνουν τα δώρα τους τα Χριστούγεννα. Η Πρωτοχρονιά έσβησε.
Πολλά σωματεία καλούν τα μέλη τους να κόψουν την πρωτοχρονιάτικη πίτα το Μάρτη.
Ο Αϊ – Βασίλης ντρέπεται τόσο πολύ, που άλλαξε τ’ όνομά του. Και τα κάλαντα αμερικάνικα. «Τζίνγκερ Μπελ», «Τζίνγκερ Μπελ», και δε συμμαζεύεται.
Όταν, λοιπόν, έρθει ο Φλεβάρης, που φέρνει τον Αγιο Βαλεντίνο, τότε γίνεται φανερό ότι οι πίθηκοι που προσπαθούν να εξαφανίσουν τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική παράδοση, βαδίζουν πάνω σε προγραμματισμένο σχέδιο.
Και για να μην υπάρξει αμφιβολία ότι αυτό είναι μία πραγματικότητα και όχι η φαντασία μου, να αναφέρω ότι πέρυσι μου ζήτησαν τηλεφωνικά, από την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», να έρθει στο σπίτι ένα συνεργείο, να κάνω μία δήλωση για τον Άγιο Βαλεντίνο.
Τους είπα ότι διαφωνώ μ’ αυτές τις ξένες συνήθειες, που μας ντροπιάζουν και μας μεταμορφώνουν σε μαϊμούδες και γι’ αυτό ν’ αποταθούν σε κάποιον άλλο.
Μου είπαν ότι «δεν πειράζει» και μάλιστα «καλό είναι να ακουστεί και μία διαφορετική άποψη!»
Ήρθαν.
Τους ρώτησα αν θα βάλουν ό,τι πω και με διαβεβαίωσαν ότι θα τα βάλουν όλα.
Άρχισα, λέγοντας ότι «αγάπη πρέπει να υπάρχει κάθε μέρα» και συνέχισα, εκφράζοντας την αγανάχτησή μου για τη γελοιότητα και την αναξιοπρέπεια αυτών που δέχονται να μεταβάλουν την Ελλάδα και τον εαυτό τους σε παρακεντέδες των Αμερικάνων μέσα στην ίδια μας τη χώρα!
Λοιπόν, φίλοι, κρατήσαν μόνο το «αγάπη πρέπει να υπάρχει κάθε μέρα» και φαινόταν σαν να ‘μαι κολλητός του Αγίου Βαλεντίνου.
Δε βάλαν ούτε λέξη από ό,τι άλλο είπα.
Ο Γιώργος Παπαδάκης, που παρουσιάζει το πρόγραμμα, δεν είχε καμία ανάμειξη, ούτε γνώση. Δεν είναι δουλιά του.
Το κόψιμο της δήλωσης είναι πολιτική του σταθμού.

(παρένθεση 14-Φεβ-2000) Πέρασε και φέτος η μέρα του ξενόφερτου, λεβαντίνου των αισθημάτων, του εμποράκου των ερωτευμένων και των συμβολισμών του τίποτα. καρδούλες i love youMέσω smart phone πλέον, με τυποποιημένα gifάκια και video-cartoon της κακιάς ώρας, πλησμονή -δήθεν «έρωτα», «αισθήματος» και «αιώνιας αφοσίωσης» μιας νεολαίας που παλεύει να επιβιώσει και να αρθρώσει λόγο και μιας κοινωνίας σε άνισο αγώνα με τη ζούγκλα της αγοράς.
Πάει πια εκείνο το «έσω πάθη» αυτό το αρχέγονο παιχνίδι των φύλων, με τη γοητεία των μετέωρων μισόλογων.
Τώρα μόνο προκατασκευασμένα και τυποποιημένα σύμβολα, (γκουγκλάριμα «Άγιος Βαλεντίνος» και να! 396.000 αποτελέσματα σε ~0,43 δευτερόλεπτα) .
Χτες όπως όλα τα τελευταία χρόνια (αλλά και κατά την καθημερινότητα), τα αισθήματα τυποποιούνται με κωδική αναφορά, στον ξενόφερτο «περιπαθή» επίσημα γνωστό ως ‘Άγιος Βαλεντίνος της Ρώμης, «ευρέως – [σώ…ω…ω..πα!] αναγνωρισμένο ρωμαιοκαθολικό άγιο του 3ου αιώνα» (sic!).

Δεκάδες “emoji” με παντοειδείς “καρδούλες” στατικές και animated  της google και των ΜΚΔ αιωρούνται στο πουθενά, ενώ στις πραγματικές και virual βιτρίνες, κωδικοποιημένες, ομοιόσχημες καρδιές πλαστικές, τσίγκινες και ασημένιες χωρίς καρδιά, λουλούδια ψεύτικα …κουτιά πολύχρωμα «χρυσόχαρτα» της δεκάρας, χωρίς περιεχόμενο. καρδούλεςΑλλά υπάρχουν και άλλες «καρδούλες … ταξικής διαφοροποίησης, διαμαντένιες και πλατινένιες χρυσές πέτρες fa-ca-d’oro «ο χρυσός σας φέρνει πιο κοντά» του 1982 σε νέα έκδοση, πάντα όμως πλουμίδια τεχνητά για πλαστικά αισθήματα.
Τα παλιά, τα «ρομαντικά» χρόνια κι αυτά δεν ήταν τόσο καλά και ρομαντικά για όλους. Αλλά, το μενεξεδί μελάνι, μια γαζία σ’ ένα βιβλίο για τους αγαπημένους, μερικά κρυφόλογα, μια ανάσα του πελάγους δεν είχαν ακόμη αντικατασταθεί από τα πλαστικοποιημένα ομοιότυπα.
Έμενε το πρωτογενές πάθος και το παιχνίδι του απροσπέλαστου που πρέπει να προσεγγίσεις με ευαισθησία, χωρίς τη λαιμαργία του «γρήγορου φαγητού».
Και τώρα τι; Μόνο ο ξενόφερτος, λεβαντίνος των αισθημάτων, ο εμποράκος των ερωτευμένων και των συμβολισμών του τίποτα, ενώ από χρόνια αναζητείται αγωνιωδώς ημεδαπός «υάκινθος των ερωτευμένων», για να εκτοπίσει τον νεόκοπο Βαλεντίνο, αλλά οι ντιρεκτίβες της ευρωλαγνείας ισχυρότερες λόγω διάταξης της ιμπεριαλιστικής πυραμίδας και ρόλου της χώρας μας σ’ αυτήν.

Σχετικά με τη μετατροπή των μεγαλύτερων κρατικών μουσείων σε ΝΠΔΔ





Αλλος ένας κρίκος στη βαθύτερη επιχειρηματική λειτουργία των μουσείων και των χώρων της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι οι κυβερνητικές εξαγγελίες για μετατροπή των μεγαλύτερων κρατικών μουσείων της χώρας σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Λέγεται ότι η υπόθεση αυτή αφορά το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Βυζαντινό Μουσείο, το Νομισματικό Μουσείο και το Επιγραφικό Μουσείο στην Αθήνα, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης στην Κέρκυρα.

Μία αρνητική εξέλιξη με σύνθετες και πολύπλευρες συνέπειες
- Η μετατροπή των μουσείων σε ΝΠΔΔ διαφημίζεται ως μέτρο που θα συμβάλει στην «αυτοτέλεια» και την «αυτονομία» τους, στην απελευθέρωσή τους δηλαδή από τον κεντρικό κρατικό εναγκαλισμό, γεγονός που θα τους επιτρέψει να αναπτύξουν την πρωτοβουλία και την ελκυστικότητά τους. Στην πραγματικότητα πίσω από τις έννοιες «αυτοτέλεια» και «αυτονομία», των οποίων απαράβατη προϋπόθεση είναι και η «αυτοχρηματοδότηση», το καθήκον δηλαδή για διεύρυνση των ίδιων εσόδων των μουσείων, βρίσκεται η λειτουργία τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, η ανάπτυξη επιχειρηματικού πνεύματος. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τα μουσεία θα πρέπει να μάθουν να εφευρίσκουν τρόπους για να μεγιστοποιήσουν τα έσοδά τους αναπτύσσοντας κάθε είδους δραστηριότητες, προκειμένου να προσελκύσουν περισσότερους «πελάτες». Να προσφέρουν δηλαδή τουριστικό θέαμα, σε βάρος της πραγματικής αποστολής τους που θα έπρεπε να είναι η συμβολή τους στην άνοδο του πολιτιστικού - μορφωτικού επιπέδου. Με «όχημα» τη θεαματικότητα, το πιθανότερο είναι ότι σημαντικά, αλλά όχι εντυπωσιακά, αντικείμενα θα παραμένουν στις αποθήκες, οι περιοδικές εκθέσεις θα επικεντρώνονται επιλεκτικά σε θέματα τραβηχτικά, αντί άλλων πιο ουσιαστικών, η παρουσίαση των εκθεμάτων θα υπεραπλουστεύεται, για να μη γίνεται κουραστική κ.λπ. Φυσικά, η μαζικοποίηση του κοινού δεν είναι υποχρεωτικό να προέρχεται αποκλειστικά από εκείνους που θα το επισκέπτονται για τα εκθέματά του. Χαρακτηριστικά, το πρώτο πράγμα που βλέπει κανείς όταν επισκέπτεται το site του Μουσείου της Ακρόπολης είναι το κάλεσμα προς το κοινό να απολαύσει το «ιδιαίτερο μενού για του Αγίου Βαλεντίνου» ή το αντίστοιχο της Τσικνοπέμπτης.
Ο ευρύτερος στόχος είναι να βελτιωθεί η θέση της Ελλάδας ως χώρας τουριστικού προορισμού, που στη σημερινή καπιταλιστική πραγματικότητα συνδέεται με την ενίσχυση της κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας των κλάδων της οικονομίας που σχετίζονται με την πολιτιστική κληρονομιά (τουρισμός, εμπόριο, αγορά ακινήτων, κατασκευές κ.λπ.).
- Μεγάλο πλήγμα θα δεχτεί και η ανάπτυξη της επιστήμης της Αρχαιολογίας και των άλλων επιστημονικών κλάδων που εμπλέκονται στην προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς η έρευνα και η μελέτη του αρχαιολογικού υλικού τους ή ο εμπλουτισμός του από τις ανασκαφές θα υποβαθμίζονται σε όφελος της εμπορικής τους δραστηριότητας. Στο επιχειρηματικό μουσείο οι επιστήμονές του θα κάνουν την επιστήμη τους πάρεργο για να επιδοθούν στο μάνατζμεντ και τις δημόσιες σχέσεις. Από τις επαφές και το επιχειρηματικό τους δαιμόνιο θα εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό η «ανταγωνιστικότητα», η φήμη και τα κέρδη του μουσείου.
- Στο όνομα της «αυτοχρηματοδότησης» δεν αποκλείεται παραπέρα μείωση στην κρατική χρηματοδότηση. Οι καταστροφικές συνέπειες της αποστασιοποίησης του κράτους από την ευθύνη του να καλύπτει ολοσχερώς τις ανάγκες λειτουργίας και συντήρησης των χώρων της πολιτιστικής κληρονομιάς εφαρμόζοντας τη λογική του κόστους - οφέλους εκδηλώθηκαν με τον πλέον τραγικό τρόπο στην περίπτωση της Παναγίας των Παρισίων. Ηδη μάλιστα συζητιέται η εκ νέου αύξηση των τιμών των εισιτηρίων για μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του «αυτόνομου» Μουσείου της Ακρόπολης, που για να μη χάσει έσοδα ούτε μιας μέρας, εξαιρεί τον εαυτό του από τη ρύθμιση για τα κρατικά μουσεία, η οποία προβλέπει ελεύθερη είσοδο την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα της χειμερινής περιόδου, έχοντας ελεύθερη είσοδο μόνο τέσσερις φορές το χρόνο.
- Η πολιτική της αυτοτέλειας - αυτοχρηματοδότησης οδηγεί σε ένα διαρκές κυνήγι ιδιωτικών χορηγιών από ιδρύματα, ΜΚΟ, επιχειρηματικούς ομίλους κ.λπ., κατάσταση που ανοίγει διάπλατα το δρόμο για την έμμεση ή άμεση εμπλοκή ιδιωτών στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς με κριτήρια τα επιχειρηματικά τους σχέδια. Είναι χαρακτηριστικά τα λόγια της υπουργού Πολιτισμού, Λ. Μενδώνη, πριν από λίγες μέρες, στην Εθνική Πινακοθήκη, απευθυνόμενη σε στελέχη του ιδρύματος «Στ. Νιάρχος»: «Εσείς έχετε ανάγκη την επίσημη πολιτεία και η επίσημη πολιτεία δεν μπορεί πλέον να προχωρήσει χωρίς τον ιδιωτικό τομέα και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό και να σταματήσουν να ακούγονται φωνές εναντίον των ιδιωτών».
- Είναι φανερό ότι αυτή η «αποκέντρωση» των μουσείων συνεπάγεται τη δημιουργία μουσείων πολλών ταχυτήτων, την κατηγοριοποίησή τους δηλαδή ανάλογα με τα έσοδα που θα είναι σε θέση να εξασφαλίζουν. Τα μεγάλα κεντρικά μουσεία, που βρίσκονται σε χώρους αυξημένης τουριστικής κίνησης, θα ισχυροποιούνται απέναντι στα μικρότερα περιφερειακά που θα υποβαθμιστούν ακόμη περισσότερο προσπαθώντας να επιβιώσουν με τα ψίχουλα της κρατικής επιχορήγησης. Μέσα σ' αυτό το ανταγωνιστικό κλίμα το πιθανότερο είναι ότι κάθε μουσείο θα κρατά τα έσοδά του για τον εαυτό του και το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ) θα σταματήσει να συλλέγει και να κατανέμει τα έσοδα ανά την επικράτεια.
- Η αποκοπή των μουσείων από την Αρχαιολογική Υπηρεσία δεν είναι απλώς ένα διοικητικό μέτρο, αλλά υποδηλώνει την αποκοπή των μουσείων από τον έλεγχο που ασκεί η Αρχαιολογική Υπηρεσία, η οποία έχει την ευθύνη της διάσωσης και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Βέβαια, η αυτονομία - αποκέντρωση των μουσείων κάθε άλλο παρά σημαίνει ότι το κράτος θα πάψει να ελέγχει την υλοποίηση της πολιτικής του. Το αντίθετο. Σχεδόν βέβαιο είναι ότι η μετατροπή των μουσείων σε ΝΠΔΔ θα συνοδευτεί με την επιβολή της «αξιολόγησης», ως μοχλού για την προώθηση των στόχων που θέτει η κυβέρνηση.
- Εύλογα γεννιέται η ανησυχία ότι οι αλλαγές αυτές δεν θα περιοριστούν στα κεντρικά μουσεία, αλλά σε μια πορεία θα αγκαλιάσουν το σύνολο των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων. Ηδη από τις προγραμματικές δηλώσεις της υπουργού διαφαίνεται ότι η κυβέρνηση απεργάζεται σχέδιο και για μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους. «Να εκπονηθούν και να εφαρμοστούν πολιτικές για την ολοκληρωμένη βιώσιμη ανάπτυξη περιοχών με μείζονα μνημεία: Κνωσός, Μεσσήνη, Ρόδος, Δωδώνη, Δήλος, Φίλιπποι, Αμφίπολη, Βεργίνα, Ακαδημία Πλάτωνος», ανέφερε χαρακτηριστικά η Λ. Μενδώνη.
- Σίγουρο είναι ότι οι συνθήκες εργασίας θα χειροτερεύσουν. Σε έναν χώρο που έτσι κι αλλιώς οι εργαζόμενοι χρόνια τώρα γίνονται μάρτυρες και θύματα της πολιτικής που υποστελεχώνει τις εφορείες αρχαιοτήτων, τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους. Οι «ελαστικές» σχέσεις εργασίας και η απληρωσιά είναι η επωδός που συνοδεύει τους νέους εργαζόμενους στους χώρους. Χιλιάδες συμβασιούχοι, καθυστερήσεις πληρωμών, συνθήκες εργασίας χωρίς μέτρα ασφαλείας, ελλείψεις υλικοτεχνικών μέσων, προβλήματα στις μετακινήσεις και πολλά άλλα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συνολικές ελλείψεις σε προσωπικό του υπουργείου Πολιτισμού φτάνουν ή ξεπερνούν τους 2.500.
Διαχρονικές οι ευθύνες των κυβερνήσεων
Η παραπάνω εξέλιξη δεν είναι άσχετη με την πολιτική που ασκούν διαδοχικά όλες οι κυβερνήσεις στον τομέα του Πολιτισμού και δη της πολιτιστικής κληρονομιάς, ακολουθώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ, που έχουν συναποφασίσει.
Σε κείμενό της η Κομισιόν με τίτλο «Προς μια ολοκληρωμένη προσέγγιση της πολιτιστικής κληρονομιάς» (2014) προτάσσει ως το καλύτερο μοντέλο για τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς στη σύγχρονη Ευρώπη, όπου οι δημόσιοι προϋπολογισμοί μειώνονται, τη μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και της «κοινωνίας των πολιτών». Δηλαδή, η διάσωση και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς επαφίενται στην ελεημοσύνη των ιδιωτών χορηγών, που μέσω των ΜΚΟ και άλλων οργανώσεων προσκαλούνται να αναλάβουν με το αζημίωτο τη σωτηρία της.
Ετσι, όλες οι κυβερνήσεις, παρά τις επιμέρους διαφορές τους, αντιμετωπίζουν την πολιτιστική κληρονομιά αγοραία, ως «βιτρίνα» που προσδίδει ισχυρή προστιθέμενη αξία. Αλλωστε, κοινή συνισταμένη τους είναι να προχωρήσουν τα επενδυτικά σχέδια που αφορούν την κερδοφορία του κεφαλαίου, και σ' αυτήν την κατεύθυνση αξιοποιείται και ο Πολιτισμός.
Παίρνοντας η κυβέρνηση της ΝΔ τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ σαρώνει σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους και αρχαιότητες, όπως στο Ελληνικό και το μετρό της Θεσσαλονίκης, για χάρη των επιχειρηματικών συμφερόντων και των επενδυτών. Παράλληλα, εκατοντάδες χώροι, όπως το Νομισματικό Μουσείο, το Ιτζεδίν, το Μπούρτζι, τα 36 ακίνητα στην Πλάκα κ.ά., παραμένοντας και επί ΣΥΡΙΖΑ στη λίστα της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ, περιμένουν τη σειρά τους για να «αξιοποιηθούν» από κάθε είδους «στρατηγικούς συμμάχους», όπως αποκαλούνται οι διάφοροι επιχειρηματίες επενδυτές. Τη μετατροπή μάλιστα των μουσείων σε ΝΠΔΔ την είχε σε ανύποπτο χρόνο προαναγγείλει ο πρώτος υπουργός Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Ξυδάκης, ανακοινώνοντας ότι μελετάται η αλλαγή στο νομοθετικό πλαίσιο των μεγάλων μουσείων της χώρας, ώστε να λειτουργήσουν κατά το πρότυπο του Μουσείου Ακρόπολης.
Η πάλη πρέπει να ενταθεί
Η υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των εφορειών αρχαιοτήτων, των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων είναι το έδαφος στο οποίο πατά η κυβερνητική προπαγάνδα για δήθεν εκσυγχρονισμό και ανανέωση, που θα ανοίξει τα μουσεία στη σύγχρονη ζωή.
Η αλήθεια όμως είναι ότι η αποκαρδιωτική εικόνα που παρουσιάζουν τα περισσότερα αρχαιολογικά μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι, το αναμφισβήτητο γεγονός ότι πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν πως το περιεχόμενό τους αφορά λίγους και πως το να τα επισκεφτούν είναι κάτι περιττό ή κουραστικό, αποτελούν σοβαρά προβλήματα, που δεν σχετίζονται με το νομικό πλαίσιο λειτουργίας τους. Εχουν την αφετηρία τους σε μια πολιτική που δεν την απασχολεί η πνευματική ανάπτυξη του συνόλου του λαού, παρά μόνο στο βαθμό που αυτή εξυπηρετεί την υλική ανάπτυξη των λίγων. Στον ίδιο κανόνα υπακούει άλλωστε και η πολιτική για την Παιδεία, από την οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό το ενδιαφέρον των νέων ανθρώπων για πολύπλευρη καλλιέργεια και ευρύτερη μόρφωση, της οποίας θεμελιακή προϋπόθεση είναι η γνώση του παρελθόντος, η κατανόηση των προγενέστερων πολιτισμών ως υπόβαθρο για την ερμηνεία του παρόντος και την προετοιμασία του μέλλοντος.
Επομένως, η πάλη πρέπει να ενταθεί για:
- Να μην περάσουν τα σχέδια μετατροπής των κρατικών μουσείων σε ΝΠΔΔ.
- Γενναία χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να καλύπτεται το σύνολο των αναγκών τους.
- Εξασφάλιση του απαιτούμενου επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού με σταθερή εργασία και δικαιώματα.
- Αναβάθμιση της λειτουργίας και της ελκυστικότητάς τους με την αξιοποίηση της προόδου και των σύγχρονων ευρημάτων της αρχαιολογικής επιστήμης καθώς και των επιτευγμάτων της τεχνολογίας.
Ταυτόχρονα, όμως, αυτή η πάλη πρέπει να συνδεθεί με τον αγώνα για μια πολιτική που ως μέτρο της προόδου της δεν θα έχει την κερδοφορία των λίγων αλλά την καθολική υλική και πνευματική ανάπτυξη. Μια πολιτική που θα αναγνωρίζει την αρχαία κληρονομιά ως μια πολύτιμη πηγή κατανόησης των νόμων εξέλιξης της ανθρώπινης κοινωνίας, ως συλλογική δημιουργία και συλλογική ιδιοκτησία στην οποία θα έχει ανεμπόδιστη πρόσβαση από οικονομικούς και μορφωτικούς φραγμούς κάθε μέλος της κοινωνίας.

Α. Ε.

TOP READ