3 Ιουν 2014

Το ΚΚΕ καλεί τον λαό και τη νεολαία της Λευκίμμης να εκφράσουν την αντίθεση τους σε οποιαδήποτε μορφή ιδιωτικοποίησης της Μπούκας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Τριακόσια ακίνητα του δημοσίου μεταβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ με στόχο την
ιδιωτικοποίηση τους, ανάμεσα σ’ αυτά είναι η δημόσια έκταση 92 στρεμμάτων στη
θέση Μπούκα Λευκίμμης.
Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση προχωράει στο σχέδιο της για την
ιδιωτικοποίηση δημόσιων εκτάσεων και υποδομών.
Αν υλοποιηθεί το απαράδεχτο σχέδιο ιδιωτικοποίησης της Μπούκας, θα
ζημιωθούν τα ζωτικά συμφέροντα του Λευκιμμιώτικου και Κερκυραϊκού λαού και της
νεολαίας γιατί:
• Χαρίζεται ουσιαστικά δημόσια έκταση σε ιδιωτική εταιρεία για να
κερδοφορήσει σε βάρος των συμφερόντων του λαού.
• Αποκλείεται η πρόσβαση στην περιοχή, στην παραλία, στο ποτάμι, του
λαού και της νεολαίας της Λευκίμμης, καθώς και στους επαγγελματίες και
ερασιτέχνες ψαράδες για τη δραστηριότητα τους και στους επισκέπτες.
• Αποκλείεται η Λευκίμμη από την πρόσβασή της στη θάλασσα.
Το ΚΚΕ είναι κατηγορηματικά αντίθετο σε κάθε ιδιωτικοποίηση δημόσιων
εκτάσεων και υποδομών και βέβαια ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Μπούκας και
των Αλυκών Λευκίμμης .
Οι ιδιωτικοποιήσεις είναι ένα μέρος μόνο από την επίθεση που γίνεται
ενάντια στο εργατικό εισόδημα, που εκδηλώνεται με μειώσεις μισθών, συντάξεων,
περικοπή επιδόματος ανεργίας, αύξηση φαρμάκων, χαράτσια στα νοσοκομεία,
χαράτσι στη λαϊκή στέγη.
Πίσω από το ΤΑΙΠΕΔ, βρίσκεται η συνολική πολιτική της Ε.Ε που
εξυπηρετεί το ελληνικό και ξένο κεφάλαιο και θέλει να εξαφανίσει κάθε μέτρο
προστασίας του περιβάλλοντος, του αιγιαλού, των αρχαιολογικών χώρων.
Οι ιδιωτικοποιήσεις είναι στρατηγική επιλογή της Ε.Ε και της Ελληνικής
Αστικής Τάξης για να δώσουν διέξοδο σε συσσωρευμένα κεφάλαια και να αυξήσουν
την κερδοφορία τους.
Αυτή την ανάπτυξη επικαλούνται παλιοί και νέοι σωτήρες, που πίνουν νερό
στο όνομα της Ε.Ε και της υγιούς επιχειρηματικότητας και δεν έχει σχέση με την
ανάπτυξη υπέρ των λαϊκών συμφερόντων.
Το ΚΚΕ καλεί τον λαό και τη νεολαία της Λευκίμμης να εκφράσουν την
αντίθεση τους σε οποιαδήποτε μορφή ιδιωτικοποίησης της Μπούκας και των
Αλυκών και κάθε δημόσιας έκτασης και υποδομής. Να οργανώσουν την πάλη τους
ώστε να ματαιώσουν οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση. Να παραμείνει η περιοχή της
Μπούκας αποκλειστικά δημόσια και να αξιοποιηθεί για δωρεάν και απρόσκοπτη
πρόσβαση για τους Λευκιμμίωτες και τους επισκέπτες.
Κέρκυρα, 3-6-2014 Γραφείο Τύπου της Τ.Ε. Κέρκυρας

του ΚΚΕ 

Ξενοδοχουπάλληλοι: Μας εμπαίζει η διοίκηση του Ακτή Μεσογγή

Ξενοδοχουπάλληλοι: Μας εμπαίζει η διοίκηση του Ακτή Μεσογγή



Για εμπαιγμό σε βάρος απλήρωτων εργαζόμενων καταγγέλλει τη διοίκηση του “Ακτή Μεσογγή” ο σύνδεσμος ξενοδοχουπαλλήλων Κέρκυρας.
Σε ανακοκοίνωση που εξέδωσε αναφέρει τα εξής:
“Ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας καταγγέλλει την συμπεριφορά των
υπεύθυνων  της ξενοδοχειακής εταιρείας ΑΚΤΗ ΜΕΣΟΓΓΗΣ οι οποίοι αφού έχουν
αφήσει απλήρωτους τους εργαζόμενους για 5 χρόνια, τώρα τους εμπαίζουν προκλητικά. Καλούσαν  τις προηγούμενες μέρες  να πληρώσουν μόνο 27 άτομα!!!! σε σύνολο 180 απλήρωτων και να τους καταβάλλουν περίπου 1000 ευρώ όταν τους οφείλουν πάνω από 10000 ευρώ του καθενός. Λένε ότι έχουν πρόθεση σε βάθος χρόνου !!!! να εξοφλήσουν τα οφειλόμενα και την ίδια ώρα ζητούσαν αναβολή της εκδίκασης των οφειλομένων προκειμένου να ταλαιπωρήσουν κι άλλο τους εργαζόμενους. Στέλνουν τα παπαγαλάκια τους στην γύρω περιοχή να λένε ψέματα ότι δήθεν βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με την διοίκηση του σωματείου και ότι δρομολογούνται λύσεις.
Κανένα διάλογο δεν έχουν ξεκινήσει με το σωματείο. Καμία συγκεκριμένη πρόταση έστω για σταδιακή καταβολή των οφειλομένων δεν έχουν προτείνει. Η προσπάθεια διάσπασης των εργαζομένων ενόψει των κινητοποιήσεων τους με την κλήση μόνο 27 ατόμων θα πέσει στο κενό όπως και η λάσπη που εκτοξεύουν τα παπαγαλάκια της εταιρείας στα στελέχη του σωματείου. Τέλος δηλώνουμε ότι ανεξάρτητα από την απόφαση των 26 να λάβουν ή όχι τα χρήματα που προσφέρονται (κάτι το οποίο αποτελεί προσωπικό τους δικαίωμα και επιλογή) ο αντιπρόεδρος του σωματείου, Νικηφόρος Ζερβός, δεν θα λάβει μέρος σε αυτή την διαδικασία αν δεν δοθεί λύση για το σύνολο των συναδέλφων του. Ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων απαιτεί την άμεση και οριστική εξόφληση των οφειλομένων όλων των εργαζομένων. Μπροστά στην κοροϊδία και τον εμπαιγμό των εργαζομένων από τους υπεύθυνους της εταιρείας οι εργαζόμενοι την Κυριακή το απόγευμα αποφάσισαν να διαμαρτυρηθούν έξω από το ξενοδοχείο και παράλληλα να  ζητήσουν εξηγήσεις από την Διοίκηση του ξενοδοχείου για όλο αυτό το παιγνίδι που έχει στηθεί σε βάρος τους.
Η επιχείρηση αντί να αναλάβει τις ευθύνες της τοποθέτησε «φουσκωτούς» στην είσοδο του ξενοδοχείου προκειμένου να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους και  να τους αποτρέψει να εισέλθουν στο ξενοδοχείο .
Οι εργαζόμενοι αψηφώντας την οργανωμένη τρομοκρατία της εργοδοσίας  πέρασαν την πύλη του ξενοδοχείου βάζοντας στην άκρη τις στημένες  φρουρές και έφτασαν μέχρι τα γραφεία της διεύθυνσης απαιτώντας την καταβολή των  οφειλομένων τους και το σταμάτημα της κοροϊδίας από τους Γεωργούληδες.
Η Διεύθυνση του ξενοδοχείου ζήτησε από τους εργαζόμενους πίστωση χρόνου 2 ημερών ώστε να συναντηθούν οι εργαζόμενοι με την εργοδοσία  να δοθούν εξηγήσεις γι όλο αυτό το θέατρο που έχει στηθεί το τελευταίο διάστημα και να ξεκαθαρίσει η εργοδοσία  πότε θα καταβάλλει τα οφειλόμενα . Σε κάθε περίπτωση με την παρέλευση των 2 ημερών οι εργαζόμενοι θα κλιμακώσουν κινητοποιήσεις για την οριστική εξόφληση των δεδουλευμένων τους αν δεν υπάρξει από την εργοδοσία ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε μαζί με τους εργαζόμενους του ΜΙΡΑΜΑΡΕ παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το συγκεκριμένο ξενοδοχείο με αίτημα την διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων”.

Αυτους ψηφισατε στη.....ΚΕΡΚΥΡΑ

Εκτός ΣΥΡΙΖΑ με καταγγελτικό λόγο ο Γιάννης Καββαδίας


Παραίτηση από το ΣΥΡΙΖΑ και τις οργανωτικές δομές του ανακοίνωσε το μέχρι πρότινος στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, τέως αντιδήμαρχος Κορισσίων Γιάννης Καββαδίας (Γάσπαρης). Στη δήλωσή του κάνει μεταξύ άλλων λόγο “συμφωνίες  παρασκηνίου, αποκλεισμών και άθροισης ετερόκλητων φιλοδοξιών, εντός του αριστερού λαικού κινήματος”.
Η δήλωση του έχει ως εξής:
Η συμμετοχή μου στους κοινωνικούς αγώνες, στην κοινωνική αντίσταση, στο θεσμό της αυτοδιοίκησης, η συμμετοχή μου και στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήταν και δεν μπορεί να είναι μια συμμετοχή χωρίς ουσία και χωρίς περιεχόμενο.
Το αριστερό λαϊκό κίνημα και η παρουσία του π.χ. στον αυτοδιοικητικό χώρο, δεν μπορεί να συγκροτείται στην βάση συμφωνιών κορυφής, παρασκηνίου, αποκλεισμών, άθροισης ετερόκλητων φιλοδοξιών. Τέτοιες αντιλήψεις και πρακτικές λειτουργούν υπονομευτικά και ορίζουν με συγκεκριμένο τρόπο τα περιθώρια της λαϊκής και κοινωνικής προσφοράς του κινήματος.
Οι δημοκρατικές διαδικασίες, οι ουσιαστικές και διαφανείς πολιτικές διαδικασίες, αποτελούν βασικές προϋποθέσεις και όρους για το λαϊκό κίνημα και το αριστερό κίνημα.
Η αποδοχή σε μεθοδεύσεις υποστολής και σχετικοποίησης αυτών των βασικών κανόνων, μας καθιστά όλους συνυπεύθυνους.
Η αξιοπρέπεια, η τιμή και η αγωνιστική συμπεριφορά αποτελούν και έτσι πρέπει, αδιαπραγμάτευτη στάση για τους αριστερούς αγωνιστές, για τους προοδευτικούς πολίτες, για όλους τους αξιοπρεπείς ανθρώπους.
Οι αγώνες για το καλύτερο για το λαό, για την αριστερά και τα ιδανικά της, δίνονται πρωτίστως μέσα στην κοινωνία.
Η διγλωσσία – ομηρία μέσα σε στημένα σκηνικά και ναρκοθετημένα πεδία, είναι από κάθε άποψη άγονη και αδιέξοδη.
Τα γνωστά στον κερκυραϊκό λαό πρόσφατα γεγονότα, που με αφορούν αλλά και με ξεπερνούν ατομικά, καθώς εκφράζουν και σηματοδοτούν γενικότερες καταστάσεις, αντιλήψεις και προοπτικές, έχουν καθοριστική επίδραση.
Αυτό γιατί λειτουργούν σε εμένα καταλυτικά στο πλαίσιο συσσωρευμένων εμπειριών και προβληματισμών, μεγάλου χρονικού διαστήματος.
Επαναλαμβάνω ότι το σφάξε με αγά μου να αγιάσω δεν ανήκει στην αριστερά, δεν ανήκει στην αντίσταση, δεν ανήκει στην αξιοπρέπεια. Εξυπηρετεί την δουλοπρέπεια, τον ραγιαδισμό, την υποταγή και αυτούς που εκπροσωπούν και αναπαράγουν αυτές τις αντιλήψεις.
Στην παρούσα φάση δεν θα επεκταθώ περισσότερο.
Δηλώνω την παραίτησή μου από τον ΣΥΡΙΖΑ και τις οργανωτικές δομές του.
Δηλώνω την σταθερή παρουσία μου στους κοινωνικούς αγώνες, στα λαϊκά και τοπικά προβλήματα, στην αριστερά, στην αντίσταση”

πηγη .CorfuTime – H ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Αυτος ειναι ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ.....ηληθιε

 Από το Σκορπιό στις αυτοκτονίες: Ειδήσεις καθημερινότητας σ’ ένα σκηνικό αγεφύρωτων αντιθέσεων!



Του Δημήτρη Τσιμούρα
      Πάρτι χλιδής στο Σκορπιό. «Πυρετός προετοιμασιών επικρατεί τις τελευταίες εβδομάδες στον θρυλικό Σκορπιό ενόψει του πολυαναμενόμενου πάρτι της κόρης του Ρώσου μεγιστάνα Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, της Εκατερίνα. Ο Ριμπολόβλεφ θέλει το πάρτι για τα 25α γενέθλια της κόρης του να μείνει αξέχαστο στους περισσότερους από 100 καλεσμένους της μαγικής βραδιάς.

Η σαμπάνια, η βότκα αλλά και το ούζο θα ρέουν άφθονα από τις κάνουλες των μπαρ.    
Σε επιλεγμένα σημεία των δρόμων του νησιού τοποθετήθηκαν οχήματα αντίκες, όπως παλιά βαγόνια τρένων, τρακτέρ και αυτοκίνητα του '50, του '60 και του '70, θυμίζοντας μια άλλη ρομαντική εποχή.

Ήδη στο Σκορπιό βρίσκεται   η ίδια η Εκατερίνα και δίνει οδηγίες, ώστε όλα να κυλήσουν άψογα τη μεγάλη βραδιά της 4ης Ιουνίου. (Πηγή:
zougla.gr  31 Μαΐου 2014).

      Περίπου 2,5 εκατ. φορολογούμενοι αδυνατούν να πληρώσουν τους φόρους που ανέρχονται σε 1δις μηνιαίως.
 «Περίπου 2,5 εκατ. φορολογούμενοι αδυνατούν να πληρώσουν τους φόρους τους, με αποτέλεσμα στο διάστημα Ιανουαρίου - Απριλίου οι νέες οφειλές στο Δημόσιο να ξεπερνούν τα 4,3 δισ. ευρώ. Δηλαδή κάθε μήνα, από την αρχή του έτους, δεν πληρώνονται φόροι ύψους 1,075 δισ. ευρώ. Συνολικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές (παλαιές και νέες) φθάνουν τα 65,9 δισ. ευρώ.» (Πηγή: Καθημερινή 30 Μαΐου 2014).
(Ωστόσο το πρόβλημα μπορεί να ξεπεραστεί. Το Δημόσιο δέχεται εξόφληση των χρεών και με… ακίνητα!)
    Παραγγελίες «μαμούθ» από Ελληνες εφοπλιστές
 Η ελληνική ναυτιλία, σύμφωνα με το Newsfront, μέσα στο προηγούμενο έτος επένδυσε περισσότερα από 13 δισ. δολάρια σε παραγγελίες 275 νέων πλοίων.
Οι ελληνικές επενδύσεις κυριάρχησαν στις παγκόσμιες παραγγελίες, στις περισσότερες κατηγορίες πλοίων, το 2013 δήλωσε ο Θεόδωρος Βώκος, Project Director των Εκθέσεων Ποσειδώνια.
http://www.skai.gr/ (Ένα μέρος από τις παραγγελίες υπογράφηκαν τον Απρίλιο σε Κινέζικα Ναυπηγεία, και αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 60% των πρόσφατων παγκόσμιων παραγγελιών των Ελλήνων εφοπλιστών. Πηγή: skai.gr 19/05/2013) 

 «Οι παραγγελίες αυτές ενίσχυσαν τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ Ελλήνων πλοιοκτητών και ασιατικών ναυπηγείων, καθώς η Κίνα έλαβε 72% των παραγγελιών φορτηγών πλοίων από την Ελλάδα, η Νότια Κορέα εξασφάλισε πάνω από το ένα τρίτο των παραγγελιών ελληνικών πλοίων μεταφοράς αερίου, αλλά και η Ιαπωνία εξασφάλισε μεγάλο αριθμό παραγγελιών», συμπλήρωσε ο κ. Βώκος.
Τα Ποσειδώνια 2014 τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών κτλ.   (Πηγή:euro2day.gr  12 Φεβ 20140.

      Ψηφίστηκαν οι νέες χαριστικές ρυθμίσεις εκατομμυρίων ευρώ, για το Νεώριο της Σύρου και τη Ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη.
«Με τις ψήφους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, των ΑΝΕΛ, της ΔΗΜΑΡ και το «παρών»   του ΣΥΡΙΖΑ, μόνο το ΚΚΕ ψήφισε «κατά», εγκρίθηκε χτες από την Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία της κυβέρνησης, με την οποία χαρίζονται στον ιδιοκτήτη του ναυπηγείου στο Νεώριο της Σύρου ασφαλιστικές εισφορές ύψους 7.500.000 ευρώ. Η τροπολογία επίσης προβλέπει χαριστικές ρυθμίσεις για τους εργολάβους της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος, ενώ με ειδική διάταξη απαγορεύει στους εργαζόμενους τόσο του ναυπηγείου στη Σύρο, όσο και της Ζώνης να διεκδικούν δικαστικά δεδουλευμένα και ένσημα»!  (Πηγή: Zoo.gr)

      «Οι αυτοκτονίες μέσα στην κρίση   παρουσίασαν αύξηση πάνω από 44% ενώ το ποσοστό γενικής κατάθλιψης του πληθυσμού αυξήθηκε κατά 272,7%! Μέσα σε μία τριετία, από το 2009 μέχρι το 2012, έχουν καταγραφεί 3.124 αυτοκτονίες», με τα ποσοστά να αυξάνουν συνεχώς και καθημερινά να καταγράφονται και νέα τέτοια θλιβερά  περιστατικά!
(Πηγή:
Newsbomb.gr.)

     Το 61% του δημοσίου χρέους δημιουργήθηκε για να σωθούν οι τράπεζες...
«Συνολικά η σωτηρία των τραπεζών κόστισε 183 δισ. ευρώ. Από την άλλη, σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, το συνολικό χρέος της χώρας, ύστερα από συνεχή, μνημόνια και «κουρέματα» έχει φτάσει αισίως στα 302 δισ. ευρώ. Δηλαδή το 61% του δημόσιου χρέους δημιουργήθηκε, για να διασωθούν οι τράπεζες!
Οι τράπεζες που με βάση τα επίσημα αποτελέσματα Α΄ εξαμήνου του 2013 έχουν τα εξής κέρδη: Εθνική Τράπεζα 344 εκατ. ευρώ, Τράπεζα Πειραιώς 3,5 δισ. Ευρώ, Eurobank   44 εκατ. ευρώ, Alfa Bank 2,7 δισ. Ευρώ»!
(πηγή:
http://ellas2.wordpress.com)
      Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, το 17,9% των Ελλήνων δεν διαθέτει χρήματα ούτε για να αγοράσει τρόφιμα. Η μέση απώλεια ανά άτομο υπολογίζεται στην Ελλάδα στα 4.400 ευρώ, απώλεια που είναι η μεγαλύτερη μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ και 4 φορές μεγαλύτερη από τα μέσα επίπεδα των χωρών της Ευρωζώνης.
Όσον αφορά την απασχόληση, την τελευταία πενταετία, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο οργανισμό, η ανεργία διογκώθηκε, με ρυθμό 3.800 ατόμων την εβδομάδα!
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι άνεργοι στα 34 κράτη-μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) έφθασαν τα 48 εκατομμύρια.
      Επιδεινώθηκε η φτώχεια στην Ελλάδα το 2013. Η διαπίστωση ανήκει στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. (Πηγή:  Καθημερινή  01.04.2014.)


Ο κατάλογος των αγεφύρωτων αντιθέσεων μακρύς μέσα σε μια χώρα που στην ανεργία διεκδικεί πρωτιά μεταξύ των χωρών της ΕΕ,  σε  μια χώρα που’ το όποιο εισόδημα των εργαζόμενων απόμεινε, μειώνεται με γρήγορους ρυθμούς, ενώ οι φόροι  τους αυξάνονται ιλιγγιωδώς. Την ίδια στιγμή  μειώνονται ή χαρίζονται φόροι, κατά σκανδαλώδη τρόπο, σ’ αυτούς που κατέχουν τη μερίδα του λέοντος,  σ’ αυτούς που σε καιρό «κρίσης» αυξάνουν με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου τα πλούτη τους!
Ο κατάλογος των αγεφύρωτων αντιθέσεων μακρύς μέσα σε μια χώρα που οι κυβερνώντες της ξεπούλησαν, ξεπουλούν τα ίδια τα συστατικά της στοιχεία. Μια χώρα που καθημερινά χάνει ό,τι της είναι απαραίτητο, για να υπάρξει στοιχειωδώς ελεύθερη μέσα σε μια ζούγκλα αρπαχτικών. Μια χώρα ιθαγενών στους οποίους πλέον δεν ανήκει και  δεν θα ανήκει τίποτα. Μια χώρα που οι κυβερνώντες την τεμαχίζουν καθημερινά, για να την… σώσουν, όπως «ισχυρίζονται»!
Και φυσικά το πολιτικό προσωπικό επιμένει!
      Αμέσως μετά τις εκλογές ο Πρωθυπουργός είπε ότι η κυβερνητική σταθερότητα είναι το κλειδί της… σωτηρίας!  Δηλαδή να τους αφήσουμε ανενόχλητους να συνεχίσουν το… έργο τους, που κανείς μας, τουλάχιστον σήμερα, δεν νομιμοποιείται να μην ξέρει πού αυτό το «έργο» μας οδηγεί.

      Ο δε πρόεδρος του πρώτου κόμματος των   ευρωεκλογών   σε ομιλία του στη συνέλευση του ΣΕΒ απευθυνόμενος στους βιομήχανους, αφού μιλά για τη «διαλυμένη χώρα» σαν να είναι οι βιομήχανοι αμέτοχοι, χωρίς ευθύνες και παρατηρητές στην όλη ιστορία, τους λέει ότι θα την «επανενώσουμε όλοι μαζί και θα την οδηγήσουμε στο ασφαλές και γόνιμο έδαφος της ανασυγκρότησης και της ανάπτυξης»… και συνεχίζοντας τους διαβεβαιώνει ότι  η κυβέρνηση του θα είναι «κυβέρνηση όλων των Ελλήνων», χωρίς όμως να πει πώς θα γεφυρωθεί αυτό το δυσθεώρητο χάσμα, πώς θα σταματήσει αυτή η άγρια εκμετάλλευση. 
Είναι σαφές λοιπόν πού οδηγούμαστε. Και είναι βέβαιο ότι οι αντιθέσεις μεταξύ των… «κοινωνικών εταίρων» στις  αυριανές ειδήσεις, θα είναι ακόμη μεγαλύτερες, όσο επιμένουμε να κρατούμε για μας, τα εκατομμύρια των Ελλήνων που καθημερινά συνθλίβονται,  το ρόλο του κομπάρσου σ’ αυτήν την άθλια… «παράσταση»!


ΥΓ. Λίγο πριν κλείσουν  αυτές οι γραμμές έγινε γνωστό ότι μεσήλικας στη Μέση Ημαθίας,  χθες το βράδυ,  έπεσε στις γραμμές του τραίνου και αυτοκτόνησε για οικονομικούς λόγους. 

ΔΝΤ - «ΕΚΘΕΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ» Μόνιμα τα βάρβαρα μέτρα για την καπιταλιστική ανάκαμψη

ΔΝΤ - «ΕΚΘΕΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ»
Μόνιμα τα βάρβαρα μέτρα για την καπιταλιστική ανάκαμψη
Επιβεβαιώνεται ότι η όποια «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους δεν αναιρεί την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής


Πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα για τη «δημοσιονομική προσαρμογή», «μόνιμα και υψηλής ποιότητας μέτρα» έτσι ώστε να διασφαλιστεί η «βιωσιμότητα» του κρατικού χρέους, παραπέρα συμπίεση του «μισθολογικού κόστους» των επιχειρηματιών, ιδιωτικοποιήσεις και «απελευθερώσεις» συγκαταλέγονται στις κεντρικές προτεραιότητες του ΔΝΤ, σύμφωνα με την «έκθεση αξιολόγησης», όπως αυτή παρουσιάστηκε από τον αναπληρωτή διευθυντή του ιμπεριαλιστικού Οργανισμού, Ν. Σινοχάρα.
Ταυτόχρονα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι ανταγωνισμοί με την πλευρά της ΕΕ, σχετικά με τους τρόπους και το ύψος της «ελάφρυνσης» που θα δοθεί στο κρατικό χρέος, ζήτημα το οποίο θα «επιλυθεί» στα παζάρια με τη νέα ηγεσία της Κομισιόν. Να σημειωθεί ότι η ίδια η «έκθεση αξιολόγησης» δε δόθηκε στη δημοσιότητα, πιθανόν, λόγω της «εκκρεμότητας» που υπάρχει γύρω από τη συγκρότηση της «νέας» Κομισιόν και των συσχετισμών που θα διαμορφωθούν σε αυτή.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε έδωσε το στίγμα, τονίζοντας ότι εάν η Ελλάδα επιθυμεί να παραμείνει στο ευρώ, η μεταρρυθμιστική διαδικασία είναι απαραίτητη. Εκτίμησε ότι για μια ακόμη φορά η Ελλάδα θα χρειαστεί «περιορισμένη βοήθεια», προϋπόθεση για την οποία είναι να συνεχίσει να εκπληρώνει τους όρους της τρόικας (ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα). Παράλληλα, με αφορμή την Ελλάδα, φρόντισε να υπενθυμίσει στους «εταίρους» της ΕΕ, ότι «η νομισματική ένωση μπορεί να λειτουργήσει μόνο εάν όλοι τηρούν τους κοινούς κανόνες».
Σε ανακοίνωσή του, το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι «το ερώτημα της συμμετοχής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη έχει απαντηθεί οριστικά και αμετάκλητα», και πως σε ό,τι αφορά την περίοδο 2015 - 2016 «οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα εξαρτηθούν σε σημαντικό βαθμό από τα αποτελέσματα της τραπεζικής δοκιμασίας που θα διενεργήσει η ΕΚΤ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο».
Εκπρόσωπος του Β. Σόιμπλε επανήλθε χτες με νέες δηλώσεις, διευκρινίζοντας ότι ο Γερμανός υπουργός «επί της ουσίας δεν είπε κάτι καινούργιο» και «εναπόκειται στην Ελλάδα να αποφασίσει για το εάν επιθυμεί νέα βοήθεια».
Οι άξονες της «αξιολόγησης» του ΔΝΤ
Η «έκθεση αξιολόγησης» του ΔΝΤ, σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου του, περιλαμβάνουν τους παρακάτω άξονες:
Μισθοί - ανταγωνιστικότητα: «Παρά τη σημαντική προσαρμογή των μισθών, η απόδοση του εξαγωγικού τομέα παραμένει συγκριτικά αδύναμη». Σε αυτό το πλαίσιο σημειώνουν την «ανάγκη» για παραπέρα «μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος». Λόγος γίνεται για την εντατικοποίηση των προσπαθειών στην «απελευθέρωση της αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών», στην «άρση των εμποδίων στον ανταγωνισμό και στη μεταρρύθμιση της έκδοσης αδειών για επενδύσεις».
Δημοσιονομική προσαρμογή: Είναι ζήτημα, το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής. Σχετικά επισημαίνεται ότι «είναι αναγκαία η επιπρόσθετη δημοσιονομική προσαρμογή ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους, μέσα από μόνιμα και υψηλής ποιότητας μέτρα, με ταυτόχρονη ενίσχυση στο κοινωνικό δίχτυ ασφάλειας», όπως ονομάζουν τα προγράμματα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας, που οξύνεται από την πολιτική στήριξης της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Στο ίδιο πλαίσιο, εντάσσουν την επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων, τη «βελτίωση του ελέγχου» στις κρατικές δαπάνες, την αποτελεσματική λειτουργία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, τις «μεταρρυθμίσεις» στη Δημόσια Διοίκηση.
Κρατικό χρέος: Καλούν τους «εταίρους» τους στην ΕΕ, να «εξετάσουν περαιτέρω μέτρα για την παροχή βοήθειας και για τη μείωση του χρέους κάτω από το 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022», με προϋπόθεση την εφαρμογή του αντιλαϊκού προγράμματος. Σημειώνουν ότι το κρατικό χρέος «θα παραμείνει υψηλό κατά την τρέχουσα δεκαετία, παρά τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα».
Τράπεζες: Σημαντική προτεραιότητα είναι «η αντιμετώπιση των υψηλών μη εξυπηρετούμενων δανείων», δείχνοντας τόσο στην κατεύθυνση άρσης της όποιας παρεχόμενης προστασίας για την πρώτη κατοικία των λαϊκών νοικοκυριών, αλλά και ανάκτησης των μεγάλων δανείων που έχουν χορηγηθεί σε επιχειρήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρούν «κρίσιμο για την οικονομική ανάκαμψη, οι τράπεζες να αναγνωρίσουν τις ζημιές με βάση ρεαλιστικά σενάρια για την ανάκτηση δανείων». Επίσης, κρίνουν απαραίτητη τη διατήρηση των αποθεματικών που έχουν προβλεφθεί για την ενίσχυση των τραπεζών, προκειμένου αυτά να αξιοποιηθούν για τυχόν απρόοπτες εξελίξεις.
Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, το «χρηματοδοτικό κενό» που βλέπει το ΔΝΤ για τη διετία 2015 - 2016 φτάνει σε 13 δισ. ευρώ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ
Για προσγείωση στη «σκληρή μνημονιακή πραγματικότητα» κάνει λόγο σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτό το πλαίσιο, επικαλείται την ανακοίνωση του ΔΝΤ, προκειμένου να εκφράσει τους καημούς των ντόπιων μονοπωλίων, σημειώνοντας ότι «η κατάρρευση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα δεν βοήθησε τις εξαγωγές, που παραμένουν χαμηλές», καθώς και ότι «ακόμα κι αν το Μνημόνιο εφαρμοστεί πλήρως, θα χρειαστεί ελάφρυνση του χρέους για να καταστεί βιώσιμο».
Τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, για μια ακόμη φορά συσκοτίζουν την πραγματικότητα. Επιχειρούν να συγκαλύψουν το γεγονός ότι ο στόχος της «ελάφρυνσης» του κρατικού χρέους, στη μία ή την άλλη μορφή της, δεν αφορά τα λαϊκά προβλήματα, αλλά την εξασφάλιση «ρευστότητας» για τα μονοπώλια, ενώ σε κάθε περίπτωση θα συνοδεύεται με τη συνέχιση των αντιλαϊκών μέτρων, ακριβώς γιατί αυτά αποτελούν προϋπόθεση για τη στήριξη της καπιταλιστικής ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας.

Ακονίζουν μαχαίρια για διείσδυση στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες

Ακονίζουν μαχαίρια για διείσδυση στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες



Οι εξελίξεις στην Ουκρανία και η προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης των υπουργών Αμυνας της λυκοσυμμαχίας
Eurokinissi
Με φόντο την κρίση στην Ουκρανία και τη συνολικότερη σύγκρουση ευρωατλαντικών και ρωσικών μονοπωλίων για διείσδυση στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, διεξάγεται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες η Σύνοδος των Υπουργών Αμυνας των χωρών του ΝΑΤΟ.
Την Ελλάδα εκπροσωπεί ο υπουργός Αμυνας, Δ. Αβραμόπουλος. Οπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, «η Σύνοδος αναμένεται να λάβει σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της Συμμαχίας εν όψει και της Συνόδου Κορυφής του Σεπτεμβρίου (σ.σ. στην Ουαλία με αντικείμενο την προσαρμογή της λυκοσυμμαχίας στις σύγχρονες συνθήκες, με ακόμα επιθετικότερο δόγμα ενάντια στους λαούς). Οι υπουργοί Αμυνας του ΝΑΤΟ θα ασχοληθούν με την πρόοδο στην ανάπτυξη των συμμαχικών δυνατοτήτων και των μέτρων παροχής διαβεβαιώσεων ασφαλείας στους συμμάχους. Σημαντικές ενότητες της Συνόδου θα αποτελέσουν η κυβερνοάμυνα και η θαλάσσια στρατηγική της Συμμαχίας».
Ο Ελληνας υπουργός θα συμμετάσχει και στη Σύνοδο της Επιτροπής ΝΑΤΟ - Ουκρανίας (όργανο που στήθηκε ακριβώς για να προωθήσει τις ευρωατλαντικές θέσεις στην Ουκρανία), «όπου αναμένεται να συζητηθούν οι στρατηγικές επιπτώσεις από την ουκρανική κρίση και οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που αυτή θα έχει στην αμυντική διάταξη της Συμμαχίας». Η συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης στη συζήτηση αυτή αντανακλά τα σχέδια της ελληνικής αστικής τάξης να παίξει ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, αναζητώντας σημαντικότερα μερίδια από την ιμπεριαλιστική λεία.
Σύμφωνα με ανώτατη ΝΑΤΟική πηγή στις Βρυξέλλες, στη Σύνοδο θα συζητηθούν επίσης οι προετοιμασίες για την ολοκλήρωση της αποστολής της ISAF στο Αφγανιστάν και η έναρξη της επόμενης αποστολής εκεί, με την ονομασία «Resolute Support» («Αποφασιστική Υποστήριξη»).
Τονίστηκε, επίσης, ότι οι υπουργοί Αμυνας των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν με τους ομολόγους τους της Ουκρανίας και της Γεωργίας, στην πρώτη τέτοια συνάντηση από την αρχή της ένοπλης σύγκρουσης στην Ουκρανία. Η ίδια ΝΑΤΟική πηγή διευκρίνισε ότι η συζήτηση σήμερα θα εστιάσει «στα άμεσα μέτρα για την ενίσχυση της συλλογικής άμυνας που είχαν ληφθεί μετά την έναρξη της κρίσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, εξετάζοντας και τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της επίθεσης της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας». Θυμίζουμε ότι με την κρίση στην Ουκρανία είχε ασχοληθεί και η προηγούμενη Σύνοδος των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στα τέλη Φλεβάρη.
Αύριο, Τετάρτη, οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν με σύσκεψη της Επιτροπής ΝΑΤΟ - Γεωργίας, όπου θα συζητηθεί το πώς προωθήθηκαν στη Γεωργία μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Αμυνας και πώς θα ενισχυθεί παραπέρα η συνεργασία ΝΑΤΟ - Γεωργίας, η οποία χαρακτηρίζεται «μακροχρόνιος εταίρος του ΝΑΤΟ».
Δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι και η ΕΕ, είτε συμπληρωματικά είτε και σε αντίθεση κατά περιπτώσεις με το ΝΑΤΟ, επιχειρεί μέσω της περιλάλητης «Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας» και ειδικά με την «Ανατολική Εταιρική Σχέση» να «μπει» σε πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες της Ανατολικής Ευρώπης και του Καυκάσου (Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Γεωργία, Μολδαβία, Ουκρανία).

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Η αντιδραστική κυβέρνηση συνεχίζει τους βομβαρδισμούς

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Η αντιδραστική κυβέρνηση συνεχίζει τους βομβαρδισμούς
  • Σχέδιο ψηφίσματος για κατάπαυση πυρός και ανθρωπιστικούς διαδρόμους καταθέτει η Ρωσία στον ΟΗΕ
  • Συνέχεια στα παζάρια για την Ενέργεια ανάμεσα σε Ρωσία και κυβέρνηση του Κιέβου



Χτυπημένο από μαχητικά αεροσκάφη της κυβέρνησης του Κιέβου το ορφανοτροφείο στο Σλαβιάνσκ
Η αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου συνεχίζει το σφυροκόπημα των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, των δύο περιοχών με πλειοψηφικό το ρωσόφωνο στοιχείο, που αντιδρούν στη νέα εξουσία των εθνικιστών και φασιστών και έχουν προχωρήσει στην ανεξαρτητοποίησή τους. Οι βομβαρδισμοί από αέρος, με μαχητικά και με πυροβολικό από το έδαφος, έχουν στο στόχαστρο ακόμα και νοσοκομεία Παίδων, σχολεία όπως έγινε την προηγούμενη βδομάδα, αλλά και ορφανοτροφείο στο Σλαβιάνσκ που χτυπήθηκε την Κυριακή. Το συγκεκριμένο ορφανοτροφείο είχε ήδη εκκενωθεί στις 19 Μάη από τις δυνάμεις της αυτοάμυνας με το φόβο μη γίνει στόχος. Επίσης, τις τελευταίες μέρες γίνεται μαζική μετακίνηση παιδιών και εφήβων και από τις δύο επαρχίες, με τη συναίνεση των γονιών τους (ενώ τα μικρότερα συνοδεύουν οι μητέρες τους) που μεταφέρονται στη χερσόνησο της Κριμαίας και σε παιδικές κατασκηνώσεις, προκειμένου να ξεφύγουν από τις βόμβες των στρατιωτικών δυνάμεων του Κιέβου.
Χτες, σφοδρότατες μάχες σημειώνονταν στην ευρύτερη περιοχή του Λουγκάνσκ. Μαχητικά της αεροπορίας έπληξαν το μεσημέρι τα κεντρικά γραφεία της Τοπικής Διοίκησης της πόλης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 5 άνθρωποι που βρίσκονταν μέσα και δεκάδες να τραυματιστούν.
Νωρίτερα το πρωί, περίπου 500 μέλη των δυνάμεων αυτοάμυνας επιτέθηκαν στο αρχηγείο των δυνάμεων συνοριοφυλακής στην πόλη του Λουγκάνσκ. Η κυβέρνηση του Κιέβου, από τη μάχη αυτή, ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκαν 5 ρωσόφωνοι πολιτοφύλακες και 8 έχουν τραυματιστεί, ενώ τραυματίες είναι και 7 συνοριοφύλακες. Οι πολιτοφύλακες, ωστόσο, επιβεβαίωσαν το θανάσιμο τραυματισμό ενός διοικητή τους.
Αντίδραση της Ρωσίας στον ΟΗΕ
Η Ρωσία αναμενόταν χτες να καταθέσει σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ζητώντας τον άμεσο τερματισμό της βίας στην Ουκρανία και τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων στα ανατολικά της χώρας. Ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ανθρωποι πεθαίνουν καθημερινά. Ειρηνικοί πολίτες υποφέρουν όλο και περισσότερο. Ο στρατός, η πολεμική αεροπορία και τα βαρέα όπλα εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται εναντίον τους».
Ταυτόχρονα, ο απεσταλμένος της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ Αλεξάντερ Γκρούσκο κατηγόρησε σήμερα τη συμμαχία για ενθάρρυνση της χρήσης βίας στις ανατολικές επαρχίες της χώρας που δυσκολεύει την προσπάθεια εύρεσης λύσης.
Συνάντηση του «G7» στις Βρυξέλλες
Οι ηγέτες των 7 πιο αναπτυγμένων καπιταλιστικών κρατών «G7» θα συναντηθούν αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες, όπου αναμένεται η κατάσταση στην Ουκρανία να αποτελέσει βασικό θέμα. Ταυτόχρονα, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, αύριο πρόκειται να συναντηθεί στην Πολωνία στις εκεί αντικομμουνιστικές εκδηλώσεις με τον Πέτρο Ποροσένκο, τον μεγαλοβιομήχανο που εκλέχτηκε Πρόεδρος της Ουκρανίας (στις εκλογές δε συμμετείχαν οι ανατολικές επαρχίες). Επίσης, στις εκδηλώσεις για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, την απόβαση της Νορμανδίας, που διοργανώνονται στη Γαλλία, θα βρεθούν αρκετοί ηγέτες χωρών.
Παζάρι για την Ενέργεια
Νέα συνάντηση είχε προγραμματιστεί για χτες βράδυ ανάμεσα στην κυβέρνηση της Ουκρανίας, τη Ρωσία και την ΕΕ για το ζήτημα του φυσικού αερίου. Πάντως, ο ρώσικος κολοσσός «Γκάζπρομ» επιβεβαίωσε ότι εισέπραξε μια πρώτη πληρωμή 786 εκατομμυρίων δολαρίων από την κυβέρνηση του Κιέβου και ανακοίνωσε ότι μεταθέτει για τις 9 Ιούνη την έναρξη εφαρμογής του συστήματος προπληρωμής για τις νέες αποστολές φυσικού αερίου. Ο επικεφαλής της εταιρείας, Αλεξέι Μίλερ, σε ανακοίνωσή του, σημείωνε ότι «η μετάβαση στο σύστημα της προπληρωμής θα εξαρτηθεί από το αν το Κίεβο θα αποπληρώσει έως τις 9 Ιούνη το σύνολο των 2,24 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το φυσικό αέριο που παραδόθηκε μέχρι την 1η Απρίλη και θα αποπληρώνει σταδιακά το χρέος του για τις παραδόσεις Απρίλη και Μάη.
Ταυτόχρονα, νέο επεισόδιο στην ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση ΕΕ - Ρωσίας στον τομέα της Ενέργειας αποτελεί η δήλωση του Επιτρόπου της ΕΕ που είναι αρμόδιος για θέματα Ενέργειας Γκίντερ Ετινγκερ ότι το σχέδιο για τον αγωγό φυσικού αερίου «South Stream», που θα συνδέει τη Ρωσία με την Ιταλία, δε θα προχωρήσει όσο η Ρωσία δεν αλλάζει θέση όσον αφορά την Ουκρανία.
Αυτό δήλωσε, σε συνέντευξη του, στην κυριακάτικη γερμανική εφημερίδα «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Ζόνταγκτσαϊτουνγκ».
Το σχέδιο για τον «South Stream», που θα κατασκευαστεί από τη ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου «Γκάζπρομ» και τον ιταλικό ενεργειακό όμιλο ENI, (συμμετέχει και η γερμανική «Ζήμενς») προβλέπει να ξεκινήσει η μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ στα τέλη του 2015, με τελικούς προορισμούς την Αυστρία και την Ουγγαρία, ενώ υπάρχει σχέδιο για νότιο τμήμα του αγωγού που θα μπορούσε να μεταφέρει μελλοντικά φυσικό αέριο μέσω Ελλάδας και Αδριατικής στη Νότια Ιταλία.

TOP READ