19 Ιουν 2012

Ακαταλαβίστικα..


Ακαταλαβίστικα...



Πήξαμε στα "σημεία" και στις "κόκκινες γραμμές". Τρία σημεία ο ένας, δεκατρία σημεία ο άλλος, εξήντα εννέα ο τρίτος... Κόκκινη γραμμή από την ΔημΑρ, κόκκινες γραμμές από την ΝουΔου... Σκέψου, δηλαδή, να μη συμφωνούσαν κιόλας στα βασικά!


 Ειλικρινά, δεν τα καταλαβαίνω αυτά τα παλληκάρια. Τί λέει, δηλαδή, ο Αντώνης με το οποίο δεν συμφωνούν ο Βαγγέλας με τον Φώτη; Μένουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Μένουμε με τα μπούνια. Ευρώ ή δραχμή; Ευρώ και ξερό ψωμί. Τα δάνεια, προκειμένου να πληρώσουμε τα άλλα δάνεια και να μη ζημιώσουν οι νταβατζήδες που μας πηδάνε δεκαετίες και δεκαετίες, τα θέλουμε; Τα θέλουμε σαν πούστηδες. Να πάρουμε 1-2 χρόνια παράταση, ώστε να συνεχίσουμε το ξεζούμισμα του κόσμου με το μαλακό για να μην υπάρξει κοινωνική επανάσταση; Να πάρουμε, βέβαια, για να έχουμε και λόγο ύπαρξης και να μη μας πάρει ο διάολος όλους μαζί. Θέλουμε να νικήσουμε μεθαύριο την Γερμανία στο Γιούρο ή να κάνουμε τις κοτούλες μπας και στενοχωρηθεί η φράου Άγγελα; Να τους ξεσκίσουμε, αν μπορούμε. Ε, τότε, πού σκατά διαφωνούμε;


 Υπάρχει κι άλλο που δεν καταλαβαίνω. Κάποιοι βάζουν ζήτημα για το αν πρέπει να είναι ο Σαμαράς πρωθυπουργός σε μια κυβέρνηση συνεργασίας. Για την οικονομία τής συζήτησης, ας παραβλέψουμε το ότι χεστήκαμε για το ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός, από την στιγμή που η ακολουθούμενη πολιτική είναι δεδομένη. Αλλά, γαμώ την δημοκρατία μου μέσα, με ποια λογική αμφισβητείται η άσκηση πρωθυπουργίας από τον αρχηγό τού κόμματος που πλειοψήφισε στις εκλογές; Την κολοκυθιά θα παίξουμε; "Εγώ λέω να μην είναι ο Σαμαράς πρωθυπουργός - Και ποιος θέλεις να ΄ναι; - Να 'ναι ο Φούφουτος - Και γιατί να 'ναι ο Φούφουτος; - Και ποιος θέλεις να 'ναι;...". Κι ο κάθε Φούφουτος, δηλαδή, από πού θα νομιμοποιείται για να το παίζει πρωθυπουργός; Αρκετά δεν μαλακιστήκαμε με τον Παπαδήμο; 


 Το τρίτο που δεν καταλαβαίνω. Τι παναπεί "κυβέρνηση συνευθύνης", ρε Βαγγέλη; Τι προϋποθέσεις είναι αυτές που βάζεις, ρε Φώτη; Και συ, ρε Αλέξη, τι σημαίνει ότι δεν συνεργάζεσαι με την ΝουΔου αλλά πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση σήμερα κιόλας; 129 βουλευτές δεν έχει ο Σαμαράς; Δώστε του, λοιπόν, ψήφο ανοχής ώστε να κάνει κυβέρνηση μειοψηφίας και μη συμμετέχετε αν δεν γουστάρετε. Δηλαδή, έτσι και πάρετε από κανα-δυο υπουργεία ο καθένας, θα είναι καλή η κυβέρνηση αλλά σε αντίθετη περίπτωση θα είναι για τα μπάζα;


 Υποψιάζομαι ότι όλη η κουβέντα έχει σχέση με τον μαγικό αριθμό "180". Βλέπετε, υπάρχει μια κωλοδιάταξη στο σύνταγμά μας η οποία απαιτεί πλειοψηφία 3/5 για την ψήφιση ορισμένων νόμων. Όπως π.χ. για την εκχώρηση κάποιου κυριαρχικού δικαιώματος. Κι επειδή τα γαμομνημόνια έχουν κάμποσες τέτοιες διατάξεις, για να ντυθούν το κοστουμάκι τής συνταγματικόττηας απαιτούν 180 θετικές ψήφους. Έλα, όμως, πο η τριολέτα Αντώνης-Βαγγέλης-Φώτης δεν φτάνει σούμα το 180! Οπότε τί κάνουμε; Επισείουμε τον κίνδυνο της ακυβερνησίας και του χάους, μπας και στριμώξουμε κανέναν Αλέξη ή κανέναν Πάνο και μας δώσει το οκέυ ή μπας και καταφέρουμε να "τσιμπήσουμε" κανέναν βουλευτή από δαύτους και δέσει το γλυκό.


 Στο μεταξύ, όλοι αυτοί είναι τόσο περήφανοι για την "δημοκρατία" που έχουν στήσει ώστε απαξιούν να ασχοληθούν με το φασιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής, ένα μόρφωμα που γέννησε αυτή η πουτάνα η "δημοκρατία" τους. Ρε σεις μάγκες, αν δεν κάνω λάθος, ο Μιχαλολιάκος κάρπισε στο χωράφι που σεις οργώσατε και μπήκε στην βουλή με όλους τους τύπους και τους κανόνες που σεις φτιάξατε. Οπότε, πώς νομιμοποιείστε να μη τον υπολογίζετε ή και να τον λοιδορείτε ακόμη;


 Όλα αυτά τα ακαταλαβίστικα μου δαιμονίζουν το μυαλό από χτες. Ελπίζω ότι σήμερα-αύριο θα λυθούν κάμποσες από τις απορίες μου. Πάλι καλά που υπάρχει και το ΚΚΕ, που επιμένει σε όσα λέει χρόνια και χρόνια τώρα. Έτσι, για να υπάρχει και κάποιος που δεν με μπερδεύει...

Οι αστυνομικοί ψήφισαν και πάλι μαζικά «Χρυσή Αυγή»


Οι αστυνομικοί ψήφισαν και πάλι μαζικά «Χρυσή Αυγή» 











Ο ένας στους δύο ένστολους, παρά τα κρούσματα βίας, την υποστήριξαν - Τα νέα στοιχεία από τα ειδικά εκλογικά τμήματα















Επέμειναν οι αστυνομικοί να ψηφίζουν μαζικά «Χρυσή Αυγή» παρά τα δεκάδες κρούσματα βίας των τελευταίων εβδομάδων. 




Οπως συνέβη και στις εκλογές της 6ης Μαΐου, περίπου ο ένας στους δύο αστυνομικούς ψήφισε και πάλι, την Κυριακή, «Χρυσή Αυγή», δημιουργώντας πλήθος ερωτηματικών για τις πολιτικές αντιλήψεις και τις υπηρεσιακές επιλογές των ένστολων. 


Στα εκλογικά τμήματα που ψήφισαν αστυνομικοί διατηρήθηκαν σχεδόν αμετάβλητα τα ποσοστά της «Χρυσής Αυγής» και σε ύψος ρεκόρ για όλη σχεδόν την επικράτεια. Το νέο αυτό αποτέλεσμα δημιουργεί προβληματισμό στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ αφού όπως χαρακτηριστικά λένε «φαίνεται πλέον ξεκάθαρα ότι υπάρχει ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό των αστυνομικών που αντιμετωπίζει το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης, των λαϊκών κινητοποιήσεων και άλλα κρίσιμα θέματα για την κοινωνική γαλήνη, με την ματιά της «Χρυσής Αυγής». Σχεδόν η μισή ΕΛ.ΑΣ φαίνεται ακόμη να έχει την ίδια αφοριστική αντίληψη για το πολιτικό σύστημα, με την «Χρυσή Αυγή». Κι αυτό είναι ένα κρίσιμο πρόβλημα...».


Τα νέα αυτά συμπεράσματα για τις κρυφές πολιτικές προτιμήσεις των ένστολων προκύπτουν από την ανάλυση των ψήφων σε 11 εκλογικά τμήματα της Αθήνας στα οποία ψήφισαν, στις 17 Ιουνίου- με βάση ειδικούς εκλογικούς καταλόγους - χιλιάδες αστυνομικοί που υπηρετούν στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής και σε υπηρεσίες όπως η Άμεση Δράση, η ΔΙΑΣ, η Ασφάλεια Αττικής και άλλες. Τα τμήματα αυτά -από το 806 ως και το 816 εκλογικό τμήμα- , βρίσκονται στα σχολικά συγκροτήματα στην οδό Αμπελακίων 24 και στην οδό Πανόρμου, κοντά στο κτίριο της ΓΑΔΑ, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. 


Σε όλα αυτά τα τμήματα η «Χρυσή Αυγή» έλαβε ποσοστό από 17,2% έως 23,04% που είναι σχεδόν ίδια με αυτά που είχε λάβει, το ίδιο κόμμα, στα ίδια τμήματα και στις εκλογές του περασμένου Μαΐου. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ένα εξ αυτών -στο 809- η «Χρυσή Αυγή» έλαβε ποσοστό 21,7% ενώ στις εκλογές της 6ης Μαΐου το ποσοστό αυτό ήταν 21,06%. Στα υπόλοιπα τμήματα οι «απώλειες» της «Χρυσής Αυγής» είναι εξαιρετικά μικρές. Στο 811 τμήμα, στις εκλογές της Κυριακής η «Χρυσή Αυγή» έλαβε ποσοστό 23,04% έναντι 23,08% τον Μάιο, στο 814 πήρε 21,58 έναντι 21,88% και στο 806 21,99% έναντι 22,2%.




Για να γίνει αντιληπτή η μαζικότητα της «ψήφου» των αστυνομικών προς την «Χρυσή Αυγή» αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι σε γειτονικά αστυνομικά τμήματα όπως το 804 και το 805 το ποσοστό αντίστοιχα της «Χρυσής Αυγής» είναι 5,35 και 6,57%.




Κατά μέσο όρο σε κάθε ένα από αυτά τα τμήματα, όπως προκύπτει εξάλλου και από τους εκλογικούς καταλόγους, ψηφίζουν περίπου 550-700 άτομα και ο αριθμός των αστυνομικών που ψηφίζουν σε αυτά κυμαίνεται από 20% ως 30% επί του συνόλου των ψηφισάντων. Αν συνυπολογισθεί λοιπόν ότι στα συγκεκριμένα τμήματα που ψηφίζουν οι αστυνομικοί το ποσοστό της «Χρυσής Αυγής» είναι υπερτριπλάσιο του μέσου όρου του συγκεκριμένου κόμματος προκύπτει το συμπέρασμα ότι σε ποσοστό άνω του 50% των αστυνομικών υποστηρίζει το συγκεκριμένο κόμμα. 


Οσον αφορά τις υπόλοιπες πολιτικές προτιμήσεις των αστυνομικών, όπως προκύπτει από τις ίδιες αναλύσεις, φαίνεται να δίνεται μαζικά ψήφος στη Νέα Δημοκρατία. Είναι ενδεικτικό ότι σε ένα από αυτά τα τμήματα - το 814 - με συμμετοχή ένστολων ψηφοφόρων η ΝΔ έλαβε ποσοστό 33,14% έναντι 16,16 τον περασμένο Μάιο και ο ΣΥΡΙΖΑ 14,07% έναντι 10,43% πριν δύο μήνες.






 Πηγή: tovima
 Αναρτήθηκε από Praxis red  στις

ΠΕΡΑΜΑ Ξεσηκώθηκε η γειτονιά και απέτρεψε διακοπές ρεύματος


ΠΕΡΑΜΑ
Ξεσηκώθηκε η γειτονιά και απέτρεψε διακοπές ρεύματος


Η Λαϊκή Επιτροπή πήρε από το συνεργείο τις εντολές διακοπών σε πολλά σπίτια και εμπόδισε τη διακοπή σε εργατόσπιτα
Ενα μπαράζ διακοπών ρεύματος αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά της εργατούπολης του Περάματος τις τελευταίες μέρες. Μόνο χτες εργολαβικό ιδιωτικό συνεργείο που «είχε βγει παγανιά», όπως διαπίστωσε η Λαϊκή Επιτροπή Περάματος, η οποία κατάφερε να τού πάρει τη λίστα, είχε αναλάβει να διακόψει το ρεύμα σε 10 σπίτια!
Το συνεργείο εντοπίστηκε όταν επιχείρησε να διακόψει το ρεύμα σε διώροφο στην οδό Μακεδονίας όπου μένει συνδικαλιστής του Σωματείου Ηλεκτρολόγων Πλοίων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης μαζί με την οικογένειά του. Αμέσως σήμανε συναγερμός στη γειτονιά, ενώ ταυτόχρονα ειδοποιήθηκε η Λαϊκή Επιτροπή. Η διακοπή αποτράπηκε, ενώ μέλη της Λαϊκής Επιτροπής πήραν από τον υπάλληλο τις εντολές των διακοπών που είχαν εκδοθεί από τη ΔΕΗ Καμινίων.
Πριν το σπίτι του συνδικαλιστή της Ζώνης, ο υπάλληλος είχε προσπαθήσει να κόψει το ρεύμα σε διαμέρισμα πολυκατοικίας όπου μένει οικογένεια συνταξιούχων. Ολοι οι ένοικοι της πολυκατοικίας βρέθηκαν στο πόδι και εμπόδισαν τη διακοπή ρεύματος στην οικογένεια. «Οπως το πάνε, σε λίγες μέρες το μισό Πέραμα που υποφέρει από ανεργία και φτώχεια θα έχει μείνει χωρίς ρεύμα», ανέφερε ένας από τους κατοίκους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως έγινε γνωστό στη Λαϊκή Επιτροπή, την περασμένη Πέμπτη, έγιναν στο Πέραμα 25 διακοπές ρεύματος! Οι εντολές διακοπών αφορούν λογαριασμούς των 600 και 650 ευρώ. Σε ό,τι αφορά τον συνδικαλιστή ηλεκτρολόγο της Ζώνης, δόθηκε εντολή να του κόψουν το ρεύμα, επειδή είχε απλήρωτο το χαράτσι, απλήρωτο το λογαριασμό του Μάη και χωρίς να έχει προηγηθεί ειδοποίηση για διακοπή.
Η Λαϊκή Επιτροπή Περάματος, απευθύνει στις εργατικές, λαϊκές οικογένειες της πόλης κάλεσμα για οργάνωση και αγώνα, ενώ τις επόμενες μέρες θα γίνει παρέμβαση της ΔΕΗ Καμινίων.

Ορθιοι στη «ρινοκεριάδα»!


Ορθιοι στη «ρινοκεριάδα»!


Πριν από μισό αιώνα ο άνθρωπος πάτησε στο Φεγγάρι.
Μισό αιώνα μετά, σε συνθήκες πρωτόγνωρων επιστημονικών και τεχνολογικών δυνατοτήτων, το να εξασφαλιστεί ένα πιάτο φαΐ, για τη μισή ανθρωπότητα αποτελεί ζητούμενο...
*
Πριν από 70 χρόνια, η κρίση του καπιταλισμού πληρώθηκε από την ανθρωπότητα με τον πιο βαρύ φόρο αίματος κατά τη διάρκεια ενός Παγκοσμίου Πολέμου, όπου το φρικτό τέρας παραλίγο να καταλάβει «ανεπαισθήτως» τον κόσμο.
Στις μέρες μας, στην ίδια καπιταλιστική μήτρα παράγεται και επωάζεται το ίδιο αυγό του ίδιου φιδιού...
*
Πριν από δύο αιώνες και παραπάνω, η ανθρωπότητα δονήθηκε από το όραμα ενός κόσμου «ελευθερίας, ισότητας, αδελφότητας». Ακολούθησε η Παρισινή Κομμούνα και η Επανάσταση του '17 που έδειξαν πώς πρέπει αλλά και πώς μπορεί να είναι ο κόσμος. Που έδειξαν ότι είναι κατορθωτό ο άνθρωπος, από την προϊστορία της βαρβαρότητας και της εκμετάλλευσης, να περάσει στο «βασίλειο» της ικανοποίησης όλων των αναγκών του και της αξιοποίησης όλων των ικανοτήτων του.
Σήμερα, κατά τη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα, οι ανισότητες, η ανελευθερία, ο καταναγκασμός, η μετατροπή του ανθρώπου σε «λύκο για τον άνθρωπο» αποτελεί παγκοσμιοποιημένο δόγμα. Ενα δόγμα που διεκδικεί να επιβάλλεται ως «λογικός μονόδρομος» μέσα από τη διαστρέβλωση, την προπαγάνδα, την παραπληροφόρηση, την καταστολή, τον εκβιασμό, την τρομοκρατία...
*
Είναι προφανές, λοιπόν, ότι ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσουμε ξανά τον «Ρινόκερο».
Οπως ο ήρωας του Ιονέσκο. Οπως ο Μπερανζέ που έμεινε όρθιος όσο κι αν έβλεπε τους γύρω του να συνθηκολογούν με τη δυστυχία. Να μετατρέπονται σε δούλους υποτασσόμενοι στους νόμους της ζούγκλας. Να ενσωματώνονται, να προσαρμόζονται στη φρίκη και να μεταλλάσσονται. Να γίνονται «ρινόκεροι» ο ένας μετά τον άλλον, να ενστερνίζονται την «ασχήμια» και να παραιτούνται από κάθε διάθεση αντίστασης. Να αποδέχονται ότι θα ζήσουν με τα λίγα χωρίς να διεκδικούν ό,τι τους ανήκει. Να υποτάσσονται στο φόβο και στη «μοίρα». Να αρνούνται τη δυνατότητα να σηκώσουν ανάστημα απέναντι στο «ζωώδες», στο παράλογο, στο απεχθές, στο ψεύτικο, στο βάρβαρο.
*
Ο Ιονέσκο στον «Ρινόκερό του» βάζει τον ήρωά του να αρνείται να σκύψει το κεφάλι στους κυρίαρχους και σε μια πόλη που ο ένας μετά τον άλλο μεταλλάσσεται σε «ρινόκερο», ο Μπερανζέ κραυγάζει:
«Ενάντια σε όλο τον κόσμο! Θα υπερασπίσω τον εαυτό μου ενάντια σε όλον τον κόσμο δεν θα καθίσω με σταυρωμένα χέρια, θα πολεμήσω. Είμαι ο τελευταίος άνθρωπος και μέχρι να 'ρθει το τέλος θα παραμείνω άνθρωπος! Οχι δεν θα συνθηκολογήσω! Δεν θα γίνω σαν και σας!».
*
Η δική μας φωνή, το δικό μας μήνυμα, διαφέρει ως προς τούτο:
Δεν αποτελεί απονενοημένο διάβημα ή δήλωση μιας στενά ατομικής αξιοπρέπειας απέναντι στην κυρίαρχη ταξική «ρινοκεριάδα».
Εμείς θα μείνουμε όρθιοι, όχι μόνο ως υποχρέωση απέναντι στον εαυτό μας. Εμείς δε θα σταθούμε όρθιοι, επειδή θέλουμε να ξεχωρίσουμε βρισκόμενοι «απέναντι» από τον κόσμο.
Είμαστε και θα παραμείνουμε όρθιοι, δε θα συνθηκολογήσουμε - αυτός είναι ο πραγματικός μονόδρομος - γιατί πρέπει να σμίξουμε τον κόσμο, αφού μόνο έτσι ο λαός μας - και μεις μαζί - θα σηκωθεί στο μπόι των αναγκών και των δικαιωμάτων του.
Εστω και μόνοι, κόντρα στο ρεύμα της «νέας τάξης», θα μείνουμε όρθιοι, επειδή είμαστε «ένα» με τον κόσμο της δουλειάς. Και θα μείνουμε όρθιοι, γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος να ενώσουμε τον κόσμο του μόχθου και της ανάγκης.
Θα μείνουμε όρθιοι και ανυποχώρητοι, γιατί μόνο έτσι - όρθιοι - δε θα αφήσουμε, δε θα επιτρέψουμε να υποταχθεί ο κόσμος σε εκείνους που θέλουν να τον μετατρέψουν σε «ρινόκερο».
Θα μείνουμε όρθιοι.
Γιατί αρνούμαστε - για εμάς, για τα παιδιά μας, για τους συντρόφους μας στο εργοστάσιο, στο γραφείο, στη γειτονιά, στο σχολείο - να γίνουμε σκλάβοι μέσα από το συμβιβασμό με την κτηνωδία.

Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟ

TOP READ