Για την εσωτερική πολιτική και οικονομική κατάσταση της Βενεζουέλας, αλλά και στον αντίκτυπό που έχει στον υπόλοιπο κόσμο, μίλησε στο ΑΠΕ ο πρέσβης της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Αθήνα, Φαρίντ Φερνάντες
«Δυστυχώς ζούμε το εξής παράδοξο: παρά το γεγονός ότι κάθε μέρα η Βενεζουέλα ακούγεται στον Τύπο, πολύ λίγοι αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει στη χώρα μας». Πολλοί δημοσιογράφοι, εξήγησε, «ανακυκλώνουν ειδήσεις από ειδησεογραφικά πρακτορεία χωρίς να αναλύουν την πραγματικότητά μας και αυτό το κάνουν επειδή η Βενεζουέλα ‘πουλάει’, επειδή έχει μια αριστερή κυβέρνηση σε ένα δεξιό κόσμο». Αυτός είναι, υποστήριξε, και «ο λόγος της καρτουνίστικης προβολής μας καθημερινά».
Ο πρέσβης της Βενεζουέλας στην Ελλάδα επισήμανε πως η βία έχει σταματήσει και ανέδειξε την αναγκαιότητα οι περιφερειακές εκλογές και οι συζητήσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης να είναι ένας χώρος για τη μείωση των κοινωνικών εντάσεων. «Είναι ευθύνη όλων μας απέναντι στις μελλοντικές γενιές» σημείωσε.
Συμπλήρωσε πως η πραγματικότητα είναι πολύ πιο περίπλοκη αναφέροντας συγκεκριμένα: «Δεν είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα, αποτελούμε μέρος μιας ηπείρου που ανέκαθεν υπέφερε από την αποικιοκρατία, από την εποχή του Χριστόφορου Κολόμβου, από τους Ισπανούς, τους Πορτογάλους, του Βρετανούς ή τις ΗΠΑ. Η οικονομία μας έχει σφυρηλατηθεί μέσα από αιώνες αποικιοκρατίας, για την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων. Η κοινωνία μας έχει σφυρηλατηθεί μέσα από αιώνες ανισότητας μεταξύ μιας λευκής μειονότητας ευρωπαϊκής προέλευσης και μιας πλειοψηφίας μιγάδων, μαύρων και ιθαγενών. Η Μπολιβαριανή Επανάσταση, που ξεκίνησε από τον Πρόεδρο Τσάβες και η οποία σήμερα επιχειρεί να ενισχυθεί από τον Πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, επιδιώκει να σπάσει αυτό το αποικιακό καθεστώς». Η Μπολιβαριανή Επανάσταση αποτελεί την περίοδο της μεγαλύτερης οικονομικής ανάπτυξης στην ιστορία μας και της μεγαλύτερης μείωσης της φτώχειας και των ανισοτήτων, παρά τις σημερινές δυσκολίες, ενώ η δημοκρατία ενισχύθηκε με την ένταξη εκατομμυρίων πολιτών, πρωτύτερα παραγκωνισμένων στο πολιτικό προσκήνιο. Έχουμε υποστεί την αντίσταση της παλιάς ελίτ της Βενεζουέλας και των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίοι προσπάθησαν να σπείρουν τη βία στους δρόμους μας την περίοδο μεταξύ Απριλίου και Ιουλίου του τρέχοντος έτους, αλλά και να σαμποτάρουν την οικονομία μας με σκοπό τη δημιουργία χάους».
Σε αυτό το πλαίσιο, διαμήνυσε πως η Βενεζουέλα περνά μια νέα αποφασιστική περίοδο για την ενίσχυση της εθνικής της κυριαρχίας. «Η πολιτική κρίση έχει υποχωρήσει, αλλά εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε μια εύθραυστη οικονομική κατάσταση λόγω των κυρώσεων των ΗΠΑ και του σαμποτάζ της οικονομίας μας από τις ίδιες ελίτ» επισήμανε ο κ. Φερνάντες.
Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της Βενεζουέλας με την ΕΕ, έστειλε το μήνυμα ότι η επιβολή κυρώσεων σε βάρος της χώρας του θα έβλαπτε τις σχέσεις τους και τόνισε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αντίθετο στο ρεύμα μιας θετικής εξέλιξης στη χώρα μας. «Θα ήταν κρίμα αν η ΕΕ, με την οποία έχουμε σχέσεις τόσο οικονομικές αλλά και πολιτιστικές και πολιτικές, ακολουθούσε το παράδειγμα του Προέδρου Τραμπ και της υπερσυντηρητικής του κυβέρνησης, εξαιτίας της πίεσης που ασκούν τα ακροδεξιά μας λόμπυ σε κάποιες κυβερνήσεις της ΕΕ» ανέφερε.
Σε ερώτηση για την πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο στη Μόσχα και στην Άγκυρα, είπε πως αυτή η περιοδεία στέφθηκε με επιτυχία και αποσαφήνισε πως «κατέστησε δυνατή την ενίσχυση των σχέσεών μας μέσω του σχεδιασμού συνεργασίας προς όφελος των λαών μας». Επισήμανε επίσης πως ο Νικολάς Μαδούρο επισκέφθηκε την Αλγερία και τη Λευκορωσία και προσέθεσε: «Η Βενεζουέλα έχει οικοδομήσει μέσω της Μπολιβαριανής Επανάστασης μια εξωτερική πολιτική ανεξάρτητη και κυρίαρχη που επέτρεψε στη δημιουργία σχέσεων με πληθώρα χωρών, πολιτικούς ηγέτες, διανοούμενους, καλλιτέχνες αλλά και κοινωνικά κινήματα. Η εξωτερική μας πολιτική βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό παρά τις διαφορές μας, την αλληλεγγύη μεταξύ των λαών και την καταπολέμηση κάθε είδους ιμπεριαλισμού».
Τέλος αναφέρθηκε και στις ημερινές περιφερειακές εκλογές και επισήμανε την ανάγκη να αποτελέσουν ένα χώρο για την αντιπαράθεση των πολιτικών ιδεών. «Από την περίοδο της αποικιοκρατίας έχουμε κληρονομήσει μια διαιρεμένη κοινωνία, στην καρδιά της οποίας υπάρχουν μεγάλες αντιφάσεις» παρατήρησε ο κ. Φερνάντες. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως «η ακροδεξιά, κληρονόμος της λευκής ελίτ που κυβέρνησε τη χώρα επί αιώνες αλλά και της ελίτ του Ψυχρού Πολέμου, έχει θελήσει εκ νέου εδώ και λίγους μήνες να σπείρει τη βία στους δρόμους μας και να δημιουργήσει χάος, με σκοπό να ανακτήσει την εξουσία». Στον αντίποδα, υπογράμμισε πως «ο βενεζουελάνικος λαός έχει κατατροπώσει αυτή την ανεύθυνη στάση, συμμετέχοντας τον προηγούμενο Ιούλιο στις εκλογές για μια Συντακτική Εθνοσυνέλευση».