17 Ιουν 2015

Ανδρεοπαπανδρεική κληρονομιά…

Ανδρεοπαπανδρεική κληρονομιά…



   
    Το «αναπάντητο» ερώτημα του καιρού μας – σύμφωνα με όσα είπε χτες ο πρωθυπουργός την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – είναι το εξής: Η Ευρωπαϊκή Ένωση τάσσεται «με την εμπέδωση της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης ή με την ταπείνωση και την εξαθλίωση λαών»;  Αυτό είναι το «κρίσιμο ερώτημα που ψάχνει την απάντησή του», ισχυρίστηκε ο κ.Τσίπρας… 
    Αν ρίξουμε, όμως, μια ματιά στην ΕΕ θα δούμε ότι το ερώτημα του οποίου την απάντηση αναζητά ο πρωθυπουργός, δεν είναι δα και τόσο «αναπάντητο».
    Αν κοιτάξουμε την ΕΕ από την σκοπιά των πραγματικών ανθρώπων και των λαών – και όχι από την σκοπιά της ολιγαρχίας ή από τα υψιπετή μπαλκόνια των πολιτικών λογυδρίων - θα δούμε: 
    Την Πορτογαλία και την Ιρλανδία των μνημονίων, της εκτίναξης του δημοσίου χρέους, της ύφεσης και της κοινωνικής καταστροφής.
    Την Ισπανία που - χωρίς μνημόνιο και χωρίς χρέος – βυθίστηκε στην κρίση, με τις τράπεζές της να πλέουν σε πελάγη ενισχύσεων την ώρα που το τσουνάμι της ανεργίας έχει παρασύρει εκατομμύρια ανθρώπους.
   Τη Γερμανία των 16 εκατομμυρίων φτωχών και κοινωνικά αποκλεισμένων. Των 7,5 εκατομμυρίων εργαζομένων με μηνιαίο εισόδημα 400 ευρώ το μήνα. Των εκατομμυρίων εργαζομένων με τους παγωμένους μισθούς για πάνω από μια δεκαετία.
    Τη Γαλλία των 8 εκατομμυρίων φτωχών, ανέργων και κοινωνικά αποκλεισμένων, που αναζητούν καταφύγιο στα γκέτο και στις όχθες του Σηκουάνα.
    Την Ιταλία της εφαρμογής των «αριστεροκεντροδέξιων» πολιτικών που με τα μέτρα λιτότητας βουλιάζουν τους εργαζόμενους στην απελπισία σε σημείο που έφτασαν να διοργανώνονται κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας ενάντια στο διευρυνόμενο κύμα των αυτοκτονιών των οικονομικά κατεστραμμένων Ιταλών...
    Τη Βρετανία, όπου - εκτός Ευρωζώνης και χωρίς την ανάγκη να βαφτίσει τη λιτότητα με τον όρο «μνημόνιο» - εφαρμόζεται η πολιτική της κοινωνικής λεηλασίας, στην οποία οι ίδιοι οι φορείς της έχουν προσδώσει τον κωδικό «δάκρυα και αίμα».
    Αυτή είναι η απάντηση στο «αναπάντητο» - κατά τον κ.Τσίπρα – ερώτημα για το τι είναι η ΕΕ.
    Ερώτημα 1ο: (σσ: εξίσου «αναπάντητο» με εκείνο του πρωθυπουργού): Όταν ο κ.Τσίπρας εκπαιδεύει τον ελληνικό λαό να αναμένει την απάντηση στο «αναπάντητο» τάχα ερώτημα αν η ΕΕ τάσσεται με την αλληλεγγύη και την δημοκρατία ή με την κοινωνική καταστροφή, τους εκβιασμούς και τη εξαθλίωση, γιατί άραγε το κάνει; Γιατί δεν έχει ακούσει τίποτα για την ΕΕ των 100 εκατομμυρίων φτωχών, των 30 εκατομμυρίων ανέργων, των 4,1 εκατομμυρίων άστεγων ή για να εξωραΐσει την ΕΕ;
    Όταν ο κ.Τσίπρας εξωραΐζει την ΕΕ, όταν καλεί τον λαό να έχει αμφιβολίες (ακόμα και τώρα) για το αν η ΕΕ είναι το «κοινό ευρωπαϊκό μας σπίτι» ή μια κομαντατούρ της εγχώριας και διεθνούς ολιγαρχίας, γιατί το κάνει;
    Επειδή θέλει να έρθει σε ρήξη με την ΕΕ προς όφελος του λαού και με έναν λαό έτοιμο, ενημερωμένο και αποφασισμένο να ανατρέψει όλο το πλαίσιο της βαρβαρότητας ή γιατί είτε σε περίπτωση συμφωνίας είτε σε περίπτωση «ρήξης» με τους «εταίρους» ο λαός θα κληθεί να αποδεχτεί κάτι ανάμεσα στα νέα μνημόνια των «εταίρων», από τη μια μεριά, και στις ευρωενωσιακών και μνημονιακών προδιαγραφών «47 σελίδες» του κ.Τσίπρα, από την άλλη;
Ερώτημα 2ο:Δεν είναι κομματάκι οξύμωρο ο κ. Τσίπρας να καταγγέλλει την ΕΕ ότι ζήτα την επιβολή μέτρων αφανισμού του λαού, ο Γιουνκέρ να απαντά ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι ψεύτης, αλλά ταυτόχρονα ο κ. Τσίπρας να επιμένει να αναρωτιέται για το τι καπνό φουμάρει η ΕΕ;…
    Ωραίο λοιπόν το πασπάλισμα του χτεσινού λόγου του κ.Τσίπρα από «αντιολιγαρχικές ρητορείες», ωραία και τα αγέρωχα μηνύματα προς τους «θεσμούς» του ΔΝΤ και της Κομισιόν (με τους οποίους όμως διαπραγματεύεται).
    Πιο ενδιαφέρον, όμως, ότι κατά τον κ.Τσίπρα το ερώτημα για το χαρακτήρα της ΕΕ και για το περιεχόμενο του περιλάλητου «ευρωπαικού πλαισίου» είναι «αναπάντητο». Πιο ενδιαφέρον ότι – κατά τον κ.Τσίπρα – παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο το «ευρωενωσιακό πλαίσιο» να εμφορείται από τις αξίες της «αλληλεγγύης» και της «δημοκρατίας»…  
    Μάλιστα. Αλλά ακόμα κι αν δεν υπήρχαν οι Σόμπλε» και οι Γιούνκερ, ακόμα κι αν δεν υπήρχαν τα μνημόνια, υπάρχει η ίδια η ζωή και η ίδια η πραγματικότητα. Η οποία μας προμηθεύει με τις εξής απαντήσεις:  
  • Τόσο η προ μνημονίων Ελλάδα των 3 εκατομμυρίων φτωχών και χρεοκοπημένων, όπως και η μετά μνημονίων Ελλάδα του 1,5 εκατομμυρίου ανέργων, είναι η ίδια Ελλάδα του ίδιου «ευρωπαϊκού πλαισίου».
  • Η μετά μνημονίων Ελλάδα των αστέγων, των συσσιτίων και των υποσιτιζόμενων παιδιών στα σχολεία, όπως και η προ μνημονίων Ελλάδα της «χαμένης γενιάς των 700 ευρώ», ήταν και είναι η Ελλάδα του «ευρωπαϊκού πλαισίου».
  • Η προ μνημονίων Ελλάδα των υψηλών ρυθμών «ανάπτυξης» με τα 77 λεπτά του ευρώ «αύξηση» στο μεροκάματο, όπως και η Ελλάδα της κρίσης με τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, είναι η ίδια Ελλάδα του ίδιου «ευρωπαϊκού πλαισίου».
  • Η Ελλάδα των εκατοντάδων χιλιάδων λουκέτων στα μικρομάγαζα και των ενεχυροδανειστηρίων που καλούν με διαφημίσεις τα λαϊκά στρώματα να βάλουν ενέχυρο από γαμήλιες βέρες μέχρι χρυσά δόντια για ένα κομμάτι ψωμί, είναι η Ελλάδα του «ευρωπαϊκού πλαισίου».
  • Η προ μνημονίων και προ κρίσης Ελλάδα της υπερσυσσώρευσης αμύθητου πλούτου από τους τραπεζίτες, όπως και η Ελλάδα της μετά κρίσης τροφοδότησης των τραπεζιτών με πακτωλό «ενισχύσεων», είναι η Ελλάδα του «ευρωπαϊκού πλαισίου».
  • Η Ελλάδα του ξεπουλημένου ΟΤΕ, της ιδιωτικοποιημένης ΔΕΗ, των διαλυμένων ναυπηγείων, της ξεκληρισμένης αγροτιάς, του παραγωγικού μαρασμού, της μεταναστευτικής εξαθλίωσης, της «Ζήμενς» και των υποβρυχίων που γέρνουν, η Ελλάδα όπου «δεν υπάρχει σάλιο» για τους γέροντες, είναι η Ελλάδα του «ευρωπαϊκού πλαισίου».
  • Η Ελλάδα της τρόικας που βαφτίστηκαν «θεσμοί», των 5ετών μνημονίων, των μεσοπρόθεσμων, των εφαρμοστικών, των δανειακών συμβάσεων (και των 4μηνων παρατάσεών τους) , είναι η ίδια Ελλάδα του ίδιου «ευρωπαϊκού πλαισίου» που για να φτάσει στο «σύμφωνο του ευρώ» και της αιώνιας λιτότητας, πέρασε από τη συνθήκη του Μάαστριχτ και από τα σύμφωνα λιτότητας που βαφτίστηκαν «Σύμφωνα Σταθερότητας»
    Αυτή είναι η Ελλάδα της ΕΕ. Έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι «τα ελλείμματα της Ελλάδας είναι τα πλεονάσματα της Γερμανίας», όπως ομολογούσε η Λαγκάρντ τον Οκτώβρη του 2010.
    Αυτό είναι και το τόσο αγαπημένο και προσοδοφόρο για την ελληνική πλουτοκρατία «ευρωπαϊκό πλαίσιο», που κατάντησε την Ελλάδα και το λαό της εδώ που την κατάντησε.
    Επομένως, το ερώτημα (κι άλλο ερώτημα) είναι εύλογο:
Τι είδους «σωτηρία» ή «φιλολαϊκή λύση» μπορεί να αναμένει κανείς όταν ως πλαίσιο αναζήτησης της «σωτηρίας» και της «λύσης» προσδιορίζεται το ίδιο εκείνο πλαίσιο που έχει φέρει τη δυστυχία, το ίδιο εκείνο πλαίσιο εντός του οποίου συντελείται η συμφορά;
    Και - μιλώντας στο επίπεδο των στρατηγικών πολιτικών επιλογών, μιλώντας στο επίπεδο της ουσίας και όχι της επικοινωνίας - πόσο, τελικά, διαφέρει μια τέτοια πόζα, ένας τέτοιος εξωραϊσμός της βαρβαρότητας του «ευρωπαϊκού» (δηλαδή του «ευρωενωσιακού») πλαισίου, από άλλες πόζες, όπως αυτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που ενώ είναι ολετήρες συνεχίζουν – ακόμα και μετεκλογικά – να παριστάνουν τους «σωτήρες»;
    Η’ για να θυμηθούμε και την - αθάνατη καθώς φαίνεται - «ανδρεοπαπανδρεική κληρονομιά», πόσο διαφέρει η τακτική του κ.Τσίπρα από την τακτική του μακαρίτη Ανδρέα, ο οποίος αφού πρώτα κατάγγειλε τη συνθήκη του Μάαστριχτ ως «επιβολή της μπότας του Γερμανού τραπεζίτη πάνω στην Ευρώπη», μετά υπερψήφιζε και συνυπέγραφε την συνθήκη του Μάαστριχτ;  
    Εκτός βέβαια αν κάνουμε λάθος και ο κ.Τσίπρας, μόλις αντιληφθεί ότι η ΕΕ δεν είναι της «δημοκρατίας» και της «αλληλεγγύης» αλλά ότι είναι της «ταπείνωσης» και της «εξαθλίωσης», μόλις πάρει οριστική απάντηση στο ερώτημα τι είναι ΕΕ, είναι «Ευρώπη των λαών» ή «Ευρώπη των μονοπωλίων», αναθεωρήσει την θέση του ότι «η θέση της Ελλάδας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ δεν αμφισβητείται» και κηρύξει την έξοδο της Ελλάδας από την ΕΕ. Ιδωμεν…

 Νίκος Μπογιόπουλος

Σε εκκαθαρίσεις προσωπικού που «ανήκει στο ΚΚΕ» προχωρά ο «αριστερός» πρόεδρος του ΣΕΗ ― Ανακοίνωση - καταγγελία της Δημοκρατικής Ενότητας Ηθοποιών

 Σε εκκαθαρίσεις προσωπικού που «ανήκει στο ΚΚΕ» προχωρά ο «αριστερός» πρόεδρος του ΣΕΗ ― Ανακοίνωση - καταγγελία της Δημοκρατικής Ενότητας Ηθοποιών


Ανακοίνωση – Καταγγελία της Δημοκρατικής Ενότητας Ηθοποιών
Η διοίκηση του Σωματείου διώκει πολιτικά υπάλληλο του Σωματείου.
Συνάδελφοι,
Η διοίκηση του Σωματείου μας γυρνάει σε άλλες εποχές.

Μέχρι τώρα ξέραμε ότι για να έχεις δουλειά καταθέτεις τα πτυχία και την εργασιακή σου εμπειρία, τώρα ο πρόεδρος του ΣΕΗ και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ έχει βάλει και άλλο απαραίτητο προσόν, το πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων. Η απουσία αυτού αρκούσε για να ανακοινώσει στο τελευταίο Δ.Σ. (13/6/15) την πρόθεσή του να απολύσει υπάλληλο της γραμματείας του Σωματείου μας.


Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣΕΗ και επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στο Σωματείο, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να απολύσει την μία εκ των δύο γραμματέων, Κλαίρη Κωτσαδάμ, για να την αντικαταστήσει με άλλη εργαζόμενη που θα είναι τάχα πιο «εξειδικευμένη» σε οργάνωση γραφείου και μηχανοργάνωση. Είναι καθαρό, τα επιχειρήματα που επικαλέστηκε, περί δήθεν «εξειδίκευσης» και «εκσυγχρονισμού» της γραμματείας, είναι στάχτη στα μάτια, τη στιγμή μάλιστα που η εργαζόμενη είναι απόφοιτη του Οικονομικού της Νομικής και δεν επιβαρύνει ούτε οικονομικά το Σωματείο καθώς ο μισθός της αλλά και οι ασφαλιστικές εισφορές καλύπτονται εξολοκλήρου από τον ΟΑΕΔ.

Μάλιστα δεν σκοπεύει να ζητήσει καν τη σύμφωνη γνώμη του ΔΣ, που ομόφωνα προσέλαβε πριν πέντε χρόνια την υπάλληλο, καθώς η απόφαση για την απόλυση, όπως λέει, είναι στην ευθύνη της διοίκησης. Η αλήθεια είναι ότι φοβάται ακόμα και την απόφαση του ΔΣ που έχει την πλειοψηφία, γνωρίζει πολύ καλά πως αυτές οι ενέργειες μόνο με λογικές «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» θα πέρναγαν, αυτές όμως οι λογικές είναι πολύ μακριά από το χαρακτήρα αλλά και την ιστορία του Σωματείου μας, ανήκουν σε άλλες εποχές.
 

Είναι αδίστακτοι. Από την ώρα που ανέλαβαν τη διοίκηση του ΣΕΗ έβαλαν στόχο την εκκαθάριση του προσωπικού, που όπως λένε ανήκει στο ΚΚΕ. Την πρόθεσή τους αυτή ανακοίνωσαν ξεδιάντροπα και σε Δ.Σ. του ΣΕΗ. Ήταν γνωστό εξάλλου στη διοίκηση ότι η εργαζόμενη δραστηριοποιείται και συνδικαλιστικά στο σωματείο Λογιστών, όπου είναι εκλεγμένο μέλος της εξελεγκτικής επιτροπής.
 

Πρόκειται για πολιτική δίωξη. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τη συζήτηση στο ΔΣ, επιβεβαιώθηκε και σήμερα όπου ο πρόεδρος δήλωσε ότι θα επιμείνει στο ζήτημα απόλυσης και αντικατάστασης της υπαλλήλου, ότι δεν θα περάσει το θέμα από Διοικητικό Συμβούλιο. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η απόλυση-δίωξη που μεθοδεύουν γίνεται με βάση τις πολιτικές τους σκοπιμότητες, μόνο που και αυτές έχουν κάποια όρια.

Καλούμε το Δ.Σ. του Σωματείου αλλά και τον ίδιο τον κλάδο να μην επιτρέψει αυτή την ντροπή για το ηρωικό Σωματείο μας.

Ζητάμε από τα Σωματεία και τους φορείς να καταδικάσουν αυτές τις ενέργειες.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΗΘΟΠΟΙΩΝ

Απολύσεις σε Αμερική και Ευρώπη

 Απολύσεις σε Αμερική και Ευρώπη


Στις πλάτες των εργαζομένων μεταφέρουν τα βάρη της κρίσης και τις ζημιές τους μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες σε Αμερική και Ευρώπη, προκειμένου να διασφαλίσουν τα κέρδη τους.
Στη Βόρεια Αμερική λουκέτο σε 175 καταστήματα θα βάλει η «Gap» τα επόμενα χρόνια -τα 140 εκ των οποίων αφορούν τη φετινή χρονιά- επιφέροντας απολύσεις χιλιάδων θέσεων εργασίας.
Η αμερικανική εταιρεία με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, η οποία αντιμετωπίζει μείωση των πωλήσεών της, ανακοίνωσε ότι θα περικόψει 250 θέσεις εργασίας στα κεντρικά της γραφεία, χωρίς να έχει ανακοινώσει ακόμη, πόσες χιλιάδες εργαζόμενοι θα απολυθούν συνολικά. Πάντως, στις 31 Γενάρη, η εταιρεία απασχολούσε συνολικά 141.000 υπαλλήλους πλήρους και μερικής απασχόλησης, σε περίπου 3.700 καταστήματα σε όλο τον κόσμο.
Η ανακοίνωση για το κλείσιμο των καταστημάτων έρχεται μετά τη διοικητική αναδιάρθρωση στην οποία προχώρησε πρόσφατα η εταιρεία.
Στη Νορβηγία, η εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου «Statoil» ανακοίνωσε πως συνεχίζοντας το πρόγραμμα εξοικονόμησης πόρων, θα περικόψει 1.100-1.500 θέσεις εργασίας μέχρι το τέλος του 2016, προκειμένου να αυξήσει την αποδοτικότητά της και να καταστεί ανταγωνιστικότερη.
Η εταιρεία γνωστοποίησε επίσης ότι θα καταργηθούν άλλες 525 θέσεις συμβούλων, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα θα παρουσιαστούν και άλλες αλλαγές στον οργανισμό.
Ο ακριβής αριθμός των συνολικών περικοπών και τα τμήματα στα οποία αυτές θα γίνουν θα αποφασιστεί το διάστημα μεταξύ Αυγούστου και Νοέμβρη, σημειώνει η «Statoil».
902.gr

Καταγγελία: Συμμετείχε η ελληνική πρεσβεία στις ΗΠΑ σε εκδήλωση για τα "θύματα του Κομμουνισμού";

 Καταγγελία: Συμμετείχε η ελληνική πρεσβεία στις ΗΠΑ σε εκδήλωση για τα "θύματα του Κομμουνισμού";

Σημαντικό ζήτημα τίθεται για το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας και την "Πρώτη φορά Αριστερά" κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Συμμετείχε ή όχι η ελληνική πρεσβεία της Ουάσινγκτον στους εορτασμούς του αντικομμουνιστικού ιδρύματος "Victims of Communism Memorial Foundation"; Γνωρίζει ο υπουργός εξωτερικών Ν.Κοτζιάς για το θέμα; 

Η σελίδα του εν λόγω ιδρύματος αναφέρει την πρεσβεία της Ελλάδας (Embassy of Greece) ως συμμετέχουσα στο... "μνημόσυνο" του 2015 που έλαβε χώρα στην αμερικανική πρωτεύουσα. Αναπαράγουμε το κείμενο:

"Ένας αριθμός ρεκόρ συμμετεχόντων από εθνοτικές ομάδες, κοινότητες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της διπλωματίας δείχνει ότι ο αγώνας ενάντια στον Κομμουνισμό δεν τελείωσε το 1989, και πως οι συνέπειες και η κληρονομιά της θανατηφόρας αυτής ιδεολογίας συνεχίζουν να βοηθούν στον σχηματισμό του κόσμου μας σήμερα".
 
23 συμμετέχουσες πρεσβείες στους εορτασμούς του Ιδρύματος για το 2015:
Embassy of Albania
Embassy of the Republic of Azerbaijan
Embassy of the Republic of Bulgaria
Embassy of Canada
Embassy of the Republic of Croatia
Embassy of the Czech Republic
Embassy of Estonia
Embassy of Georgia
Embassy of Greece
Embassy of Hungary
Embassy of the Republic of Korea
Embassy of Latvia
Embassy of the Principality of Liechtenstein
Embassy of the Republic of Lithuania
Embassy of the Republic of Macedonia
Embassy of Malta
Embassy of the Republic of Moldova
Embassy of Netherlands
Embassy of the Republic of Poland
Embassy of Romania
Embassy of the Slovak Republic
Embassy of Sweden
Embassy of Ukraine 
Ερώτηση: Συμμετείχε ή όχι η ελληνική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον στους εν λόγω εμετικούς εορτασμούς των αντικομμουνιστών; Τι γνωρίζει για το θέμα αυτό και τι έχει να πει το Υπουργείο των Εξωτερικών; 

Για όσους τυχόν δεν γνωρίζουν τι εστί "Victims of Communism Memorial Foundation" να τους ενημερώσουμε τα εξής:

Πρόκειται για "μη-κερδοσκοπικό" οργανισμό που ιδρύθηκε με πράξη του αμερικανικού Κογκρέσου το 1993 με στόχο να μνημονεύει τους "θανάτους περισσότερων από 100.000.000 θυμάτων ενός κομμουνιστικού ολοκαυτώματος χωρίς προηγούμενο" (!!!!). Μεταξύ των ιδρυτών του είναι ο πολυσυζητημένος σύμβουλος αμερικανών προέδρων Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι. Εντελώς τυχαία, πρόεδρος επί τιμή του Ιδρύματος είναι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζωρτζ Μπους.

Περιμένουμε μια ξεκάθαρη απάντηση από τον κ. Νίκο Κοτζιά και την ελληνική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον. 
Πηγή: Rev-now!

"Θα ξανάρθουμε και η γη θα τρέμει": Η διαρκής επιστροφή του Γκαίμπελς και η Καπιταλιστική Δημοκρατία

 "Θα ξανάρθουμε και η γη θα τρέμει": Η διαρκής επιστροφή του Γκαίμπελς και η Καπιταλιστική Δημοκρατία




Veroglyphic 400x400


γράφει η Κατερίνα Μαργαρίτη,
Ο χαρακτηρισμός "Γκαιμπελικές" πρακτικές που χρησιμοποιείται συχνά στις αντιπαραθέσεις στο δημόσιο λόγο συνήθωςέχει την έννοια της συκοφαντίας. Παρουσιάζεται σαν μια δραστηριότητα που αποκλίνει από τις υποτιθέμενες αρχές των σύγχρονων αστικών δημοκρατιών, του δημοκρατικού διαλόγου και της πολιτισμένης συζήτησης. Αυτή η ερμηνεία αποτελεί προφανώς μέρος μιας γενικότερης οπτικής του σύγχρονου Καπιταλισμού που αντιπαραβάλει το φασισμό σαν ένα τελείως διαφορετικό καθεστώς (θεωρίες περί "ολοκληρωτισμού") που συμψηφίζεται με τον υπαρκτό σοσιαλισμό και βρίσκεται στον αντίποδα της σύγχρονης δημοκρατίας.
Έτσι ο Φασισμός δεν παρουσιάζεται σαν μια μορφή Καπιταλισμού όπως πραγματικά είναι αλλά σαν μια μορφή τρέλας από το παρελθόν, έργο σχιζοφρενών προσωπικοτήτων που η ήττα τους δικαιώνει τις αστικές δημοκρατίες (που βέβαια στον καθημερινό λόγο περιγράφονται σαν "δημοκρατίες" γενικά ώστε να είναι απαλλαγμένες από τα ταξικά συμφέροντα που εκπροσωπούν). Στην πραγματικότητα όμως σκοτώνοντας και δαιμονοποιώντας τις πιο ακραίες πλευρές (και τα ιστορικά πρόσωπα) του Φασισμού ο Καπιταλισμός όχι μόνο διατήρησε αλλά και τελειοποίησε πολλές από τις "κατακτήσεις" των Φασιστικών καθεστώτων. 'Ενα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα ήταν αυτό της επικοινωνίας η (που είναι το ίδιο πράγμα) της προπαγάνδας. Και εδώ κεντρικό ρόλο έχει η πολιτισμική αντεπανάσταση του Γιόζεφ Γκαίμπελς.
Μια χιονισμένη μέρα του Φεβρουαρίου 1924, ένας νέος, αδύνατος μελαχρινός άνδρας έκανε την εμφάνιση του στο μέγαρο Schutzenhaus στην πόλη Ράιντ της Ρηνανίας. Στην αίθουσα επικρατούσε πολιτικός πυρετός, καθώς οι ρήτορες του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος (DKP) αγόρευαν με πάθος και ένταση. Ο αδύνατος άνδρας με τα εκφραστικά μάτια και το φτηνό, μάλλινο παλτό ανέβηκε στην έδρα και υπέβαλε κάποιες ερωτήσεις στους ομιλητές. Μερικοί από το ακροατήριο γέλασαν. Ένας κομμουνιστής τού επιτέθηκε, φωνάζοντας οργισμένος: «Εκμεταλλευτή της εργατικής τάξης, καπιταλιστή!». Ατάραχος ο νεαρός άνδρας, άρπαξε ενστικτωδώς την ευκαιρία που αναζητούσε.
Απευθύνθηκε με κοφτή αλλά σταθερή φωνή προς τους επικριτές του και είπε: «Θα παρακαλούσα τον κύριο που με αποκάλεσε δίχως ντροπή "εκμεταλλευτή και καπιταλιστή", να έλθει στην έδρα και να αδειάσει το πορτοφόλι του. Τότε θα δούμε ποιος από τους δύο μας έχει τα περισσότερα χρήματα». Ολοκληρώνοντας την ομιλία του έβγαλε το πορτοφόλι του και άδειασε τα λιγοστά κέρματα που είχε στην έδρα. Ο κόσμος γέλασε, αλλά χάρισε τη συμπάθεια του στον νεαρό. Έτσι άρχισε η πολιτική διαδρομή του Γιόζεφ Γκαίμπελς, του «εγκεφάλου» του Γ' Ράιχ.
Μετά από μια σύντομη περίοδο ένταξης στην "αριστερή" πτέρυγα του Ναζιστικού Κόμματος, ο Γκαίμπελς προσεταιρίστηκε από τον -όπως τον κατηγορούσε μέχρι τότε- μικροαστόΧίτλερ που αναγνώρισε το ταλέντο του ως προπαγανδιστή και έσπευσε να τον αξιοποιήσει. Ανέβηκε ταχύτατα στην κομματική ιεραρχία. Ένα από τα τότε στελέχη του κόμματος διηγείται : Στο δρόμο για μια ομιλία σε μια συγκέντρωση με ρώτησε: - Σε τι είδους κοινό θα μιλήσω, ποιον "δίσκο" να τοποθετήσω; Τον εθνικό, τον κοινωνικό ή τον συναισθηματικό; Μας κοίταξε επιβλητικά και χαμογελώντας είπε: "Τους έχω όλους στο τσεπάκι μου"».
Η μέθοδος του Γκαίμπελς ήταν η πρόκληση και η κατοπινή παρουσίαση του NSDAP ως κινήματος μαρτύρων. Έτσι π.χ. όταν απαγορεύτηκε το τοπικό NSDAP από τον επικεφαλής της Αστυνομίας του Βερολίνου, επειδή ένας ιερέας δέχθηκε άγριο ξυλοδαρμό από άνδρες της SA στις 4 Μαΐου 1927, ο Γκαίμπελς φρόντισε να βρεθεί τις επόμενες μέρες σε αρκετά πρωτοσέλιδα εφημερίδων, όπου παρουσίασε το εθνικοσοσιαλιστικό κίνημα ως θύμα της κρατικής αυθαιρεσίας. Αφού κατόπιν ίδρυσε λέσχες σε όλη την πόλη, καταστρατηγώντας με τον τρόπο αυτό την απαγόρευση της οργάνωσης, του αφαιρέθηκε η ελευθερία λόγου στον χώρο του Βερολίνου.

πηγή: Praxis

ΚΕΡΚΥΡΑ-Η περήφανη διαπραγμάτευση και ο Ερημίτης!

Η περήφανη διαπραγμάτευση και ο Ερημίτης!


Στην 47σέλιδη πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για τη σύναψη συμφωνίας με την Τρόικα (Ε.Ε.-ΕΚΤ-
ΔΝΤ) που μετονομάστηκε σε 3 «θεσμούς», εκτός των άλλων μέτρων για μείωση των κρατικών δαπανών
(δηλαδή ακόμα λιγότερα από τα ήδη λειψά χρήματα για την υγεία, την παιδεία, την πρόνοια), την αύξηση των
ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, την αύξηση της φορολογίας (άμεσης και έμμεσης, πχ αύξηση ΦΠΑ), στην
ενότητα για τις ιδιωτικοποιήσεις υπάρχει σαφής αναφορά στην πώληση του Ερημίτη, από τον οποίο η
κυβέρνηση σκοπεύει να αντλήσει 23 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2021.
Οι ιδιωτικοποιήσεις στρατηγικός στόχος του κεφαλαίου
Το ΚΚΕ, πολύ καιρό τώρα, είχε προειδοποιήσει τον ελληνικό λαό ότι ο εναγκαλισμός με τους «θεσμούς»
ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ και οι κυβερνητικές δηλώσεις ότι «Η Ε.Ε. είναι το σπίτι μας» δε συμβαδίζουν με φιλολαϊκά
μέτρα. Ότι οι ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων υποδομών και δημόσιας γης αποτελούν στρατηγικό στόχο για το
κεφάλαιο, ελληνικό και ξένο, την Ε.Ε. και τις κυβερνήσεις τους, ώστε να βρουν κερδοφόρα διέξοδο τα
λιμνάζοντα κεφάλαιά τους. Ότι οι ανακοινώσεις, τόσο προεκλογικές όσο και τις πρώτες μέρες μετά τις εκλογές,
για ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων και κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ ήταν ψέματα, που αποκαλύφθηκαν γρήγορα,
ήδη από τις 23 Φεβρουαρίου και την «επιστολή Βαρουφάκη».
Οι «παραπλανημένες» συνιστώσες και η δικαστική διεκδίκηση
Η ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων δε θα γίνει από μια κυβέρνηση που σέβεται τις δεσμεύσεις της Ε.Ε.
και των άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Δε θα γίνει από «εσωκομματικές αντιπολιτεύσεις». Το έργο με τις
συνιστώσες, τους «αριστερούς» διαφωνούντες, τα «καλά» τοπικά στελέχη και τους «παραπλανημένους»
βουλευτές και υπουργούς, το έχουμε ξαναδεί. Θυμίζει κακόγουστες ΠΑΣΟΚιές, με πολιτικούς που από τη μια
διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους εναντίον κυβερνητικών επιλογών και από την άλλη προωθούν την κυβερνητική
πολιτική ρίχνοντας στάχτη στα μάτια του λαού. Η ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων δε θα γίνει μέσα από
δικαστικές αποφάσεις, με το λαό στο περιθώριο, θεατή. Δεν μπορεί να ελπίζει ο λαός ότι θα «ταράξει» την
αστική τάξη, η ίδια της η αστική νομιμότητα!
Όλοι πλην Λακεδαιμονίων
Όλοι οι άλλοι, εκτός από το ΚΚΕ, βλέπουν ξεκομμένα το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων από τη γενικότερη
οικονομική και πολιτική κατάσταση, περιμένουν θεσμικούς σωτήρες (κυβέρνηση, βουλευτές) και δικαστικές
αποφάσεις. Προωθούν συσπειρώσεις με επίκεντρο το συγκεκριμένο πρόβλημα θολώνοντας έτσι τον ταξικό του
χαρακτήρα. Το ΚΚΕ συνδέει το θέμα του Ερημίτη με τις γενικότερες γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή, με τα
επενδυτικά σχέδια και την ανάπτυξη προς όφελος ξένων και ντόπιων μονοπωλιακών ομίλων. Αυτοί που
πιστεύουν στην επιχειρηματικότητα – ανταγωνιστικότητα δε βλέπουν τη γη σαν πηγή ζωής και φυσικού πλούτου
για το λαό, δεν ενδιαφέρονται για την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος. Βλέπουν τη γη ως εμπόρευμα
για να θησαυρίζουν όσοι την εκμεταλλεύονται. Όλα τα άλλα κόμματα συναινούν να σώσουν τα κέρδη της
πλουτοκρατίας, τρομοκρατούν και εκβιάζουν το λαό να δεχτεί και 3ο μνημόνιο. Το ΚΚΕ λέει ξεκάθαρα ότι για
να αποτραπούν οι ιδιωτικοποιήσεις και τα άλλα επώδυνα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση και απαιτεί η ΕΕ,
χρειάζεται αγώνας ταξικός που να αμφισβητεί το σύνολο των αστικών εξουσιών. Αγώνας για αποδέσμευση από
ΕΕ και ΝΑΤΟ, όχι για να συρθούμε στο άρμα άλλων καπιταλιστικών κέντρων όπως οι ΗΠΑ ή η Ρωσία, αλλά
για να χαράξουμε δική μας φιλολαϊκή πολιτική, με κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, με εργατική λαϊκή
εξουσία και οικονομία, με κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο.
Δεν ταυτίζουμε την προστασία του περιβάλλοντος με την ερήμωση.
Η κατάργηση των ιδιωτικοποιήσεων, η δημιουργία στον Ερημίτη οικολογικού πάρκου, δηλωμένη
θέληση των κατοίκων και των μαζικών φορέων του νησιού, θα γίνει μόνο μέσα από τη γενικότερη σύγκρουση
με την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων και της Ε.Ε. Οι ιδιωτικοποιήσεις είναι μόνο μια πλευρά, εμείς
παλεύουμε για τη συνολική ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και τη χάραξη άλλης πολιτικής με το λαό
νοικοκύρη στον τόπο του και τον πλούτο που παράγει.
Καλούμε τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες, τους ψαράδες, τη νεολαία σε
πλατιά αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή συσπείρωση. Με τα ταξικά σωματεία και τις ταξικές συσπειρώσεις
να αγωνιστούμε για τη ματαίωση της ιδιωτικοποίησης της περιοχής, αλλά και των άλλων επώδυνων μέτρων που
φέρνει το 3ο μνημόνιο.
Όλοι στο πόδι την ημέρα κατάθεσης του 3ου μνημονίου.
Κομματική Οργάνωση Θιναλίου-Κασσιώπης του ΚΚΕ Ιούνιος 2015

Ενταση της ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης

Ενταση της ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης
Ενα επιπλέον στοιχείο που δείχνει την ένταση του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού που εκφράζεται ανάγλυφα στην αντιπαράθεση ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ κατά της καπιταλιστικής Ρωσίας είναι η πρόθεση του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας να εγκαταστήσει βαρύ οπλισμό σε στρατιωτικές βάσεις του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη και τις Βαλτικές Χώρες. Η κίνηση αυτή βεβαίως - που έως τώρα αναφέρεται σε δημοσίευμα των «Νιου Γιουόρκ Τάιμς» και επιβεβαιώνεται από τις ηγεσίες της Πολωνίας και της Λιθουανίας - αναμένεται να προκαλέσει την αντίδραση της ρωσικής κυβέρνησης. Εως τώρα έχει δηλωθεί ότι αυτή θα απαντήσει επίσημα, όταν υπάρξει επίσημη ανακοίνωση από τις ΗΠΑ, ωστόσο σε σχόλιο του υπουργείου Εξωτερικών σημειώνεται ότι είναι μια αρνητική εξέλιξη που πρέπει να αποφευχθεί, γιατί η στρατιωτική κλιμάκωση θα έχει επικίνδυνες συνέπειες. Αναμφισβήτητα, πρόκειται για δείκτη κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης και δεν είναι τυχαίο ότι χτες ο πρόεδρος της Ρωσίας ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια εγκαινίων στρατιωτικής έκθεσης ότι οι ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις θα ενισχυθούν με 40 επιπλέον διηπειρωτικούς πυραύλους, ικανούς να διαπερνούν κάθε πιθανό αντιπυραυλικό σύστημα.
***
Ας δούμε όμως τι ακριβώς αφορούν τα αμερικάνικα σχέδια. Ουσιαστικά, πρόκειται για την αποθήκευση εξοπλισμού (οχημάτων, αρμάτων μάχης και μεταφοράς προσωπικού) και βαρέων όπλων που δε διευκρινίζεται τι ακριβώς θα είναι, που θα μπορούν, όπως δηλώνεται, να απαντήσουν σε κάθε πιθανή απειλή από τη Ρωσία και να «προστατεύσουν» τις χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ στην περιοχή καθώς και να υποστηρίξουν την ανάπτυξη 5.000 Αμερικανών στρατιωτών. Η Πολωνία και οι Βαλτικές χώρες είναι αυτές που προβάλλουν έντονα το «ρωσικό κίνδυνο» ιδιαίτερα μετά τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Οι χώρες αυτές έχουν πρωτοστατήσει στη συγκεκριμένη περιοχή στο «μαλακό υπογάστριο» της Ρωσίας, στη στήριξη της αντιδραστικής κυβέρνησης της Ουκρανίας - γέννημα πραξικοπήματος - που είχε βεβαίως τις πλάτες των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Οι χώρες στις οποίες οι αντιδραστικές δυνάμεις κυριαρχούν μέχρι και εκθειάζονται τα τάγματα των δοσίλογων που συνεργάστηκαν με τους ναζί ενάντια στη Σοβιετική Ενωση, γίνονται και σήμερα τα «πρωτοκρίαρα» ειδικά για τις ΗΠΑ που, από την αρχή της σύγκρουσης στην Ουκρανία, ήταν αυτές που ήθελαν να «μπουρλοτιάσουν» περισσότερο την κατάσταση.
***
Αλλα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη της ΕΕ όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία ήταν πιο διστακτικά, κυρίως λόγω των ισχυρών διασυνδέσεων των δικών τους μονοπωλιακών ομίλων με αυτά της Ρωσίας. Οι εξελίξεις που ακολούθησαν μετά την ανατροπή της αστικής κυβέρνησης του Β. Γιανουκόβιτς - το Φλεβάρη του 2014 - που παζάρευε και με την ΕΕ και με τη Ρωσία, η αντιπαράθεση μερίδων της αστικής τάξης στην Ουκρανία για την επιλογή ιμπεριαλιστή συμμάχου, το ξέσπασμα της εμφύλιας σύγκρουσης, η ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσία, επιβεβαίωσαν τις αντιθέσεις που τροφοδοτούν και την παραπέρα κλιμάκωση της σύγκρουσης με όλα τα μέσα. Αυτό που ερμηνεύεται στο διεθνή Τύπο και από διάφορους αναλυτές ως κίνηση του Αμερικανού Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, που θέλει να στείλει ένα προειδοποιητικό μήνυμα στο Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, είναι ταυτόχρονα και μήνυμα προς τους συμμάχους στην ΕΕ, ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν την ατζέντα τους, προωθώντας τα δικά τους συμφέροντα και με τους ...πιο δικούς τους ανθρώπους στις χώρες της περιοχής, που είναι στην ΕΕ και εκτός αυτής. Και αυτή η ατζέντα αφορά στο μοίρασμα αγορών, ενεργειακών πόρων και δρόμων μεταφοράς τους.
***
Ο εξοπλισμός και η παρουσία των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στρατιωτών στις πολλές βάσεις που υπάρχουν στην Ανατολική Ευρώπη σχετίζονται με την ανάπτυξη της Δύναμης Ταχείας Επέμβασης του ΝΑΤΟ, δηλαδή της ετοιμοπόλεμης μονάδας κρούσης για κάθε ιμπεριαλιστική επέμβαση. Και μάλιστα η Ελλάδα - με τη δεδομένη συνέχεια των αστικών κυβερνήσεων και της σημερινής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ - συμβάλλει στην υπόθεση αυτή, με το κέντρο εκπαίδευσής της στη Νέα Σάντα του Κιλκίς, που συχνά έχει βρεθεί στο στόχαστρο των λαϊκών οργανώσεων της χώρας μας. Θυμίζουμε ότι πριν από λίγες μέρες στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε στρατιωτική ΝΑΤΟική άσκηση με συμμετοχή και της ελληνικής πλευράς που είχε ως σενάριο ΝΑΤΟική στρατιωτική επέμβαση στην Εσθονία, η οποία απειλείται από άλλη ισχυρή χώρα της περιοχής, που «επιδιώκει να εδραιωθεί ξανά ως πολιτική και οικονομική περιφερειακή δύναμη, αποκλείοντας την εξωτερική επιρροή από ΝΑΤΟ - ΕΕ - ΟΗΕ», φωτογραφίζοντας με σαφήνεια τη Ρωσία.
Οι νέες προκλήσεις των ιμπεριαλιστών πρέπει να σημάνουν συναγερμό για κάθε καλοπροαίρετο και σκεπτόμενο άνθρωπο. Τα σχέδια αυτά, η κόντρα ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ με την καπιταλιστική Ρωσία μπορεί να φέρει πολλά δεινά για τους λαούς, όσο αυτοί μπαίνουν κάτω από ξένες σημαίες. Η διασφάλιση της ειρήνης και της ευημερίας της δικής τους σχετίζεται μόνο με την πάλη ενάντια στην εξουσία των μονοπωλίων σε κάθε χώρα.

Η «ταμπακιέρα» της διαπραγμάτευσης

Η «ταμπακιέρα» της διαπραγμάτευσης


Μιλώντας χτες σε ραδιοφωνική εκπομπή, ο Αλ. Καλύβης, υπεύθυνος για το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, είπε για τη συμφωνία και το περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές:
«Οντως, στις 47 σελίδες (σ.σ. των προτάσεων της συγκυβέρνησης) και στις νέες προτάσεις υπάρχουν μέσα διατάξεις οι οποίες ενοχλούν και τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι άλλο πράγμα, όμως, αν έχεις μια συνολική ρύθμιση, η οποία να σου αντιμετωπίζει το πρόβλημα το αναπτυξιακό με σημαντικές επενδύσεις, αν σου δίνει διαγραφή μέρους του χρέους. Είναι άλλη η αντιμετώπιση παρά να έχεις ένα "πακέτο" που θα έχει μόνο δημοσιονομικά ζητήματα».
Τι λέει επί της ουσίας το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ; Οτι το σημαντικό στις διαπραγματεύσεις δεν είναι τα αντιλαϊκά μέτρα, τα οποία λίγο - πολύ θεωρούνται δεδομένα, αλλά η συμφωνία που θα τα συνοδεύει για τη ρύθμιση του χρέους και τη χρηματοδότηση της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας με ένα γενναίο «αναπτυξιακό» πακέτο. Οτι γύρω από αυτά τα ζητήματα εκδηλώνονται ανταγωνισμοί και αντιπαραθέσεις.
Οτι -παρά τις δηλώσεις της περί του αντιθέτου- η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συνεχίσει το πλήγμα στο εργατικό-λαϊκό εισόδημα με παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα
Σ' αυτό το συμπέρασμα συνηγορούν δύο ακόμα δηλώσεις. Προχτές, σε τηλεοπτική εκπομπή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δ. Μάρδας, αναρωτιόταν με νόημα:
«Ας υποθέσουμε ότι υπάρχει μια ρήξη. Εχετε ποσοτικοποιήσει τη χρηματική διαφορά που θα οδηγήσει σ' αυτή τη ρήξη; Είναι 2,3 δισ. ευρώ. Από πού προκύπτουν; Είναι 1,8 δισ. από τις συντάξεις και τα υπόλοιπα από τη διαφορά στους συντελεστές του ΦΠΑ (...) Το ερώτημα είναι το εξής: Τα 2,3 δισ. για εμάς είναι ένα μεγάλο ποσό. Για την Ευρώπη δεν είναι τίποτα. Για 2,3 δισ. θα ρισκάρουν οι πάντες μια ρήξη;».
Ο υπουργός ομολογεί ότι στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές διακυβεύονται πολύ περισσότερα από το αν τα αντιασφαλιστικά μέτρα θα παρθούν «με μια ανάσα» ή σε βάθος χρόνου, όπως ζητάει η κυβέρνηση, ή αν ο υψηλός ΦΠΑ θα συμπεριλάβει εκείνα ή τα άλλα είδη.
Στο ίδιο πνεύμα, η χτεσινή «Αυγή» παραπονιόταν ότι «οι δανειστές αρνούνται να μπουν σε οποιαδήποτε συζήτηση για το θέμα της χρηματοδότησης και του χρέους, πριν γεφυρωθεί το χάσμα στο δημοσιονομικό κενό. Ομως, καθώς ο χρόνος που απομένει περιορίζεται δραστικά, η ανησυχία, για το αν θα γίνει εφικτή η επεξεργασία των σύνθετων λύσεων που απαιτούνται, αυξάνεται».
Δηλαδή, οι αντιπαραθέσεις κυβέρνησης - δανειστών επικεντρώνονται σε ζητήματα όπως η διευθέτηση του χρέους, η χρηματοδότηση και τα «πακέτα» επενδύσεων. Αυτά, δηλαδή, που χρειάζεται το κεφάλαιο για να ανακάμψουν τα κέρδη του. Αυτά σχετίζονται με βαθύτερους ανταγωνισμούς ανάμεσα στα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη στο εσωτερικό της Ευρωζώνης και παγκόσμια, με διαφορετικές απόψεις και επιδιώξεις για το μέλλον της Ευρωζώνης, με ανταγωνισμούς για το μοίρασμα της «πίτας» από τις ιδιωτικοποιήσεις και τα επενδυτικά «πακέτα».
Κατά τ' άλλα τα μέτρα εις βάρος του λαού είναι δεδομένα. Αυτό πρέπει να συνειδητοποιήσουν οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, να μην αποπροσανατολιστούν από τα πυροτεχνήματα της μιας ή της άλλης πλευράς για το ποιος είναι περισσότερο ή λιγότερο αντιλαϊκός. Γι' αυτό πρέπει ο λαός να δείξει αγωνιστική ετοιμότητα απέναντι στις εξελίξεις, όποιες κι αν είναι αυτές, γιατί θα είναι από χέρι αντιλαϊκές.

Απειλές από οπλισμένο χρυσαυγίτη στο Πέραμα

Απειλές από οπλισμένο χρυσαυγίτη στο Πέραμα
Ενοχλήθηκε η φασιστική οργάνωση από τη μεγάλη εργατική συγκέντρωση ενάντια στο σωματείο - δουλεμπορικό



Οι χρυσαυγίτες δεν μπορούν να «καταπιούν» την προχτεσινή μεγάλη συγκέντρωση στο Πέραμα
Οι χρυσαυγίτες δεν μπορούν να «καταπιούν» την προχτεσινή μεγάλη συγκέντρωση στο Πέραμα
ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
Χτες το πρωί, γνωστό μέλος της τοπικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα (τα στοιχεία του είναι γνωστά στον «Ριζοσπάστη»), εισέβαλε στο δημαρχιακό μέγαρο της πόλης, έχοντας στην πλάτη κρεμασμένη μία καραμπίνα και με άναρθρες κραυγές άρχισε να τρομοκρατεί δημοτικούς υπαλλήλους, επιδόθηκε σε εμετικό παραλήρημα σε βάρος του ΚΚΕ και εξαπέλυσε απειλές, ακόμα και σε βάρος της ζωής δημοτικών συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης».
Οπως ο ίδιος ο χρυσαυγίτης ανέφερε στο παραλήρημά του, η αιτία της εισβολής ήταν ότι η Χρυσή Αυγή ενοχλήθηκε από τη δυναμική και μαζική διαδήλωση που είχαν οργανώσει προχτές το απόγευμα, στην πόλη του Περάματος, ταξικά συνδικάτα και φορείς του Πειραιά, ενάντια στο δουλεμπορικό γραφείο που έστησε στην εργατούπουλη το φασιστικό μόρφωμα, λίγα μέτρα από την πύλη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης.
Η εισβολή του χρυσαυγίτη στο Δημαρχείο, που ήταν μάλιστα οπλισμένος, φάνηκε ότι δεν ήταν μία παρορμητική πράξη, αλλά μεθοδευμένη κίνηση. Είναι αποκαλυπτικό το γεγονός ότι στη συνέχεια -σύμφωνα με καταγγελίες δημοτικών υπαλλήλων- εμφανίστηκε η υποψήφια της Χρυσής Αυγής στη Β' Περιφέρεια Πειραιά, Παναγιώτα Παπά, η οποία συμπλήρωνε τα όσα έλεγε ο οπλισμένος χρυσαυγίτης.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» επικοινώνησαν με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Τ. Καραγιαννάκη, απαιτώντας να ενημερωθούν όλοι οι συνδυασμοί για το περιστατικό και να συγκληθεί αμέσως έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να καταδικαστεί η συγκεκριμένη πράξη και να παρθεί απόφαση ενάντια στο δουλεμπορικό γραφείο.
Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ανέφερε ότι είχε γίνει καταγγελία από το δήμαρχο στο Αστυνομικό Τμήμα του Περάματος και ότι στο τακτικό Δημοτικό Συμβούλιο που έχει καθοριστεί για σήμερα στις 7 το απόγευμα, θα τεθεί το θέμα ως έκτακτο. Να σημειωθεί πως ο ίδιος είπε ότι η δημοτική αρχή θα εξέδιδε δελτίο Τύπου για το περιστατικό, ωστόσο, μέχρι αργά χτες το απόγευμα, αυτό δεν είχε γίνει.

ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ Δολοφονική επίθεση οργανωμένη κατά τα πρότυπα των ναζιστικών ταγμάτων εφόδου

ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
Δολοφονική επίθεση οργανωμένη κατά τα πρότυπα των ναζιστικών ταγμάτων εφόδου
Ο «Ριζοσπάστης», με αφορμή τη δίκη της ναζιστικής οργάνωσης, θυμίζει σήμερα την υπόθεση της επίθεσης των φασιστοειδών εναντίον Αιγυπτίων αλιεργατών στο Πέραμα, στις 12 Ιούνη του 2012



Το θύμα της επίθεσης των φασιστοειδών της Χρυσής Αυγής
Το θύμα της επίθεσης των φασιστοειδών της Χρυσής Αυγής
Η Χρυσή Αυγή είναι ναζιστική φασιστική οργάνωση, φορέας της αντιδραστικής ιδεολογίας του λεγόμενου εθνικοσοσιαλισμού. Εχει ως θεωρία το ρατσισμό, την «ανωτερότητα της φυλής», τον άκρατο εθνικισμό, τον αντισημιτισμό και καλλιεργεί το μίσος ανάμεσα στους λαούς.

Οργανώνει και εκτελεί εγκληματικές ενέργειες σε βάρος του λαϊκού κινήματος, διασυνδέεται με τμήματα του κρατικού μηχανισμού και ειδικά των δυνάμεων καταστολής, διαπλέκεται με μαφιόζικα και άλλα εγκληματικά κυκλώματα. Απ' όλα αυτά κυρίως απορρέει ο χαρακτήρας της εγκληματικής οργάνωσης.
Στην Ελλάδα, η ναζιστική Χρυσή Αυγή κατέθεσε πολλές Ερωτήσεις στη Βουλή υπέρ των εφοπλιστών, των ναυτιλιακών εταιρειών και διαφόρων εργοδοτικών συμφερόντων. Πήγαιναν σε εργοδότες και ζητούσαν ν' απολύσουν τους ξένους εργάτες, για να προσλάβουν Ελληνες, όχι με βάση τις Συλλογικές Συμβάσεις που ίσχυαν τότε, αλλά και κάτω από τα μεροκάματα πείνας των μεταναστών. Απόδειξη του απάνθρωπου χαρακτήρα της τα συσσίτια μόνο για Ελληνες, αιμοδοσίες μόνο για Ελληνες κ.ο.κ.
Με αφορμή τη δίκη της ναζιστικής οργάνωσης, συνεχίζουμε σήμερα τα δημοσιεύματα για τα εγκλήματά της, με την υπόθεση της επίθεσης στους Αιγύπτιους αλιεργάτες.
Από τις μαρτυρικές καταθέσεις και από τα στοιχεία της δικογραφίας για τη δολοφονική επίθεση στους Αιγύπτιους ψαράδες στο Ικόνιο Περάματος, προκύπτει: Τα ξημερώματα στις 12/6/2012, δράστες της επίθεσης, ενεργώντας από κοινού με άλλα 20 τουλάχιστον άτομα, τα οποία φορούσαν μαύρα ρούχα και κάποια μπλούζες με το σήμα της Χρυσής Αυγής, αφού προκάλεσαν φθορές στο φορτηγάκι των Αιγυπτίων ψαράδων, μπήκαν στο σπίτι τους, μια μονοκατοικία, τους έβρισαν και τους επιτέθηκαν. Ενας από το τάγμα εφόδου τους φώναζε «τώρα θα μάθετε τι είναι η Χρυσή Αυγή» και θα «σας γ... τη μάνα που σας γέννησε». Να σημειωθεί ότι το τάγμα εφόδου, αφού έσπασε τα παράθυρα του σπιτιού, πέταξε μέσα το περιεχόμενο του πυροσβεστήρα και τον ίδιο τον πυροσβεστήρα. Οι τρεις που κοιμόντουσαν στο σπίτι, κατάφεραν να διαφύγουν, ο τέταρτος, όμως, που κοιμόταν στην ταράτσα της μονοκατοικίας δεν τα κατάφερε, με αποτέλεσμα να δεχτεί το μένος των χρυσαυγιτών, οι οποίοι τον χτυπούσαν αλύπητα και τον τραυμάτισαν πολύ σοβαρά. Πρόκειται για τον 28χρονο πατέρα 3 παιδιών, που μεταφέρθηκε αρχικά στο Τζάνειο και στη συνέχεια στον «Ευαγγελισμό», λόγω των βαρύτατων τραυμάτων του.
Οι δράστες της επίθεσης αναγνωρίστηκαν από τα θύματά τους. Να τονιστεί ότι ανάμεσά τους ήταν και ο πυρηνάρχης της Χρυσής Αυγής, Αναστάσιος Πανταζής, που είναι κατηγορούμενος και για τη δολοφονική επίθεση στο Πέραμα στα μέλη του ΚΚΕ, ενώ εμπλέκεται και στη δολοφονία του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα.
Και αυτή η δολοφονική επίθεση ήταν οργανωμένη κατά τα πρότυπα των ναζιστικών ταγμάτων εφόδου. Επιτέθηκαν στον Αιγύπτιο ψαρά με ρόπαλα, ξύλα, καδρόνια και σιδερένιους λοστούς και τον τραυμάτισαν σοβαρά, κυρίως στο κεφάλι και στο πρόσωπο, με συνέπεια αυτός να υποστεί διπλό κάταγμα της κάτω γνάθου και των ρινικών οστών, καθώς και θλάση πνεύμονα, βαθιά θλαστικά τραύματα προσώπου και κεφαλής και μεγάλο οίδημα προσωπικού και σπλαχνικού κρανίου, για την αποκατάσταση των οποίων απαιτήθηκε μεταξύ άλλων και η τοποθέτηση συρμάτινης περίδεσης στο σαγόνι. Η επίθεση διήρκεσε περίπου 5 λεπτά και ολοκληρώθηκε όταν δόθηκε η εντολή από τον Αναστάσιο Πανταζή ν' αποχωρήσουν. Ο εν λόγω αναγνωρίστηκε ως ο επικεφαλής της επίθεσης και ήταν από αυτούς που φορούσε μπλούζα με το λογότυπο της Χρυσής Αυγής.
Να υπογραμμιστεί ότι το απόγευμα της προηγούμενης μέρας πριν την επίθεση, ο Ι. Λαγός, υπεύθυνος της ΧΑ στον Πειραιά και στο Πέραμα, σε συγκέντρωση σε καφετέρια στο Πέραμα, είπε: «...Εχουμε γίνει δέκτες παραπόνων για κάποια θέματα που έχετε εδώ στην Ιχθυόσκαλα, στο Κερατσίνι, με τους Αιγύπτιους που κάνουν ό,τι θέλουν, που πουλάν τα ψάρια όπως θέλουν, που τα παίρνουν από όπου θέλουν, γενικά δε δίνουν λογαριασμό σε κανέναν. Ε, λοιπόν, εμείς τους λέμε ότι από δω και πέρα θα δίνουν λογαριασμό, θα δίνουν λογαριασμό στη Χρυσή Αυγή...». Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι οι Αιγύπτιοι αλιεργάτες είχαν συστήσει τα τελευταία χρόνια ένα δίκτυο διανομής - πώλησης ψαριών με καροτσάκια και οχήματα, στα οποία διέθεταν την ψαριά τους σε τιμές χαμηλότερες από τις αντίστοιχες των εμπόρων της Ιχθυόσκαλας.
Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου και χρυσαυγίτες
Στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου εργάζονται αρκετοί μετανάστες ψαράδες -κυρίως αιγυπτιακής καταγωγής- και οι επιθέσεις της ΧΑ αποτελούσαν καθημερινό φαινόμενο. Οι αλιεργάτες που έρχονται να εργαστούν στα ψαροκάικα υπόκεινται, σύμφωνα με όσα είναι γνωστά, σε ιδιαίτερο καθεστώς, στηριζόμενο σε διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας-Αιγύπτου.
Κατά την ...επίσκεψή του στην Ιχθυόσκαλα (Νοέμβρης 2012), ο χρυσαυγίτης Λαγός, επικεφαλής κλιμακίου της ναζιστικής οργάνωσης, απείλησε τους μετανάστες εργάτες. Επίσης, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, στην Ιχθυόσκαλα εργαζόταν ξάδελφος ενός βουλευτή της ΧΑ, ο οποίος, με απόφαση του διευθύνοντος συμβούλου του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, αναβαθμίστηκε από φύλακα σε επόπτη (το νούμερο 2 στη Σκάλα). Η τοποθέτηση αυτή, στις 21/11, πραγματοποιήθηκε παρά το γεγονός ότι ο κανονισμός που θα την επέτρεπε εγκρίθηκε 3 μήνες μετά...
Μάλιστα, τα ξημερώματα της 9ης Φλεβάρη του 2013, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, με τον εν λόγω ξάδερφο στη θέση του επόπτη, έφυγαν δωρεάν ψάρια από εκεί για τα γραφεία της ΧΑ στην Αθήνα. Το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις στον Οργανισμό, με έγγραφες αναφορές του διευθυντή και του επόπτη, οι οποίες υποδείκνυαν συνεννοήσεις μεταξύ στελέχους του Οργανισμού με τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής, Ν. Μιχαλολιάκο...

TOP READ