2 Ιουλ 2014

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Τερματισμό της εκεχειρίας ανακοίνωσε το Κίεβο

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Τερματισμό της εκεχειρίας ανακοίνωσε το Κίεβο
«Θα εξαπολύσουμε επιθέσεις και θα ελευθερώσουμε τα εδάφη μας», δήλωσε ο Ουκρανός Πρόεδρος, ζητώντας από τους κατοίκους των ανατολικών περιοχών «κατανόηση»



Κάτοικοι της ανατολικής Ουκρανίας συνέχιζαν και χτες να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, ψάχνοντας τρόπο να σωθούν
ΚΙΕΒΟ - ΜΟΣΧΑ - ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--
Τερματισμό της εκεχειρίας ανακοίνωσε τελικά, αργά προχτές το βράδυ, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο, δηλώνοντας μεταξύ άλλων: «Θα εξαπολύσουμε επιθέσεις και θα ελευθερώσουμε τα εδάφη μας. Η απόφαση να μην παραταθεί η εκεχειρία αποτελεί την απάντησή μας στους τρομοκράτες, στους αντάρτες και τους επιδρομείς».
Συμπλήρωσε ότι «η μόνη ευκαιρία που υπήρχε να εφαρμοστεί το ειρηνευτικό σχέδιο, δεν έγινε αντιληπτή. Αυτό συνέβη εξαιτίας των πράξεων των ανταρτών. Δημόσια εξέφρασαν την απροθυμία τους να υποστηρίξουν το ειρηνευτικό σχέδιο και γενικά την κατάπαυση του πυρός». Επίσης, κάλεσε τους κατοίκους των περιοχών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ να αντιμετωπίσουν την απόφαση με... «κατανόηση».
Νωρίτερα, το ουκρανικό ΥΠΕΞ σημείωσε ότι από τις 20 Ιούνη (όταν κηρύχθηκε η εκεχειρία) 27 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί και 69 έχουν τραυματιστεί.
Η ανακοίνωση Ποροσένκο έγινε αφού είχαν προηγηθεί δύο τηλεφωνικές του επαφές με τους ηγέτες των Γερμανίας, Γαλλίας και Ρωσίας, Αγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ και Βλαντιμίρ Πούτιν, αντίστοιχα.
Από τη μεριά της, η Μόσχα πήρε αφορμή για να τονίσει ότι «λυπάται», με τον Βλ. Πούτιν να αποδίδει την «πλήρη πολιτική και στρατιωτική ευθύνη» στον Ποροσένκο αλλά και να υπενθυμίζει ότι η Μόσχα είχε ζητήσει παράταση της εκεχειρίας, ότι καταβάλλει απανωτές «προσπάθειες» για την ειρήνευση.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι σε τηλεφωνικές επαφές των ΥΠΕΞ Ρωσίας, Γερμανίας, Γαλλίας και Ουκρανίας είχε αποφασιστεί τετραμερής διακήρυξη που «καλωσόριζε την πρωτοβουλία της Ρωσίας για τοποθέτηση Ουκρανών συνοριοφυλάκων και παρατηρητών του ΟΑΣΕ» σε τρία σημεία ελέγχου της ρωσικής μεθορίου, αλλά «την τελευταία στιγμή, η ουκρανική πλευρά αρνήθηκε να δημοσιεύσει το ντοκουμέντο, δηλώνοντας ότι είναι έτοιμη να αναλάβει ένα τέτοιο βήμα μόνο σε περίπτωση διμερούς εκεχειρίας χωρίς όρους».
Η λήξη της εκεχειρίας έδωσε το σύνθημα για κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων των ουκρανικών δυνάμεων. Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση Ποροσένκο αναφέρθηκαν τουλάχιστον τέσσερις νεκροί στο Κραματόρσκ, όταν λεωφορείο τυλίχτηκε στις φλόγες. Στο Ντονέτσκ άνθρωποι συνέχισαν να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους για να σωθούν. Νέες επιθέσεις σημειώθηκαν και σε βάρος μελών συνεργείων ρωσικών ΜΜΕ. Παράλληλα, ουκρανικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι και ρωσόφωνοι αιχμαλώτισαν Ουκρανούς δημοσιογράφους.
Ομιλία Πούτιν σε πρέσβεις
Από τη μεριά του, ο Βλ. Πούτιν, μιλώντας χτες σε συγκέντρωση όπου συμμετείχαν Ρώσοι διπλωμάτες, ξεκαθάρισε ότι η Μόσχα εξετάζει τα βήματά της, σταθμίζοντας προσεκτικά τα συμφέροντα των μονοπωλίων που εκπροσωπεί. «Δε σκοπεύουμε να σταματήσουμε τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ», τόνισε μεταξύ άλλων, ενώ επισήμανε ότι η Ευρώπη είναι ο φυσικός και πιο σημαντικός εμπορικός και οικονομικός εταίρος της Ρωσίας. Φυσικά, δεν παρέλειψε να ξεκαθαρίσει ότι η Μόσχα δε θα μείνει θεατής των εξελίξεων και των απειλών που δέχονται τα συμφέροντά της. Οπως και να «παραπονεθεί» επειδή την ίδια ώρα που οι δυτικοί σύμμαχοι προσπαθούσαν «να διαβεβαιώσουν ότι είχαν καλές προθέσεις» το ΝΑΤΟ έκανε «βήματα περαιτέρω εξάπλωσης κοντά στα σύνορά μας».
«Ολο και περισσότεροι Ευρωπαίοι πολιτικοί και επιχειρηματίες κατανοούν ότι κάποιος απλά προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την Ευρώπη για τα συμφέροντά του, ότι γίνεται (σ.σ. η Ευρώπη) όμηρος κοντόφθαλμων και ιδεολογικοποιημένων προσεγγίσεων», πρόσθεσε ο Πούτιν.
Εσθονία - Φινλανδία αντιδρούν σε νέες κυρώσεις
Ο Εσθονός πρωθυπουργός, Ταάβι Ρόιβας, δήλωσε μετά από συνάντηση με το Φινλανδό ομόλογό του, Αλεξάντερ Στουμπ, ότι νέες πιθανές κυρώσεις της ΕΕ προς τη Ρωσία θα πλήξουν τις δύο οικονομίες. Οι δύο ηγέτες μάλιστα εμφανίζονταν να δηλώνουν ότι οι Βρυξέλλες δεν είναι πιθανό να επιβάλουν νέες κυρώσεις που θα επηρεάσουν τις ρωσικές εξαγωγές και εισαγωγές.
Την ίδια στιγμή, ο Μάγια Κοτσιγιάντσιτς, εκπρόσωπος Τύπου της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Αστον, ανέφερε ότι χτες οι εκπρόσωποι των κρατών - μελών της ΕΕ θα «αξιολογούσαν» τη στάση της Μόσχας απέναντι στα «βήματα» που ζήτησαν οι Βρυξέλλες να γίνουν στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής.
Στο μεταξύ, χτες, ο νέος Ουκρανός ΥΠΕΞ, Πάβλο Κλίμκιν, κάλεσε τους εργαζόμενους και τα στελέχη του υπουργείου να «προσαρμόσουν» τον τρόπο δουλειάς στις προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου, «βελτιώνοντας» την τακτική που ακολουθούνταν την τελευταία 50ετία.

Ποιος θα φαει στο πιατο του τα χημικα;

 Άρχισε η διαδικασία καταστροφής των χημικών της Συρίας


Ξεκίνησε το πρωί, στο λιμάνι Τζόγια Τάουρο της Καλαβρίας, η διαδικασία μεταφοράς των συριακών χημικών όπλων από το εμπορικό πλοίο Ark Futura, υπό σημαία Δανίας, στο αμερικανικό πλοίο Cape Ray.
Η διαδικασία άρχισε στις 08:00 (ώρα Ιταλίας) και τα πρώτα εμπορευματοκιβώτια που μεταφέρθηκαν περιέχουν 20 τόνους υπερίτη. Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η μεταφορά 570 τόνων υγροποιημένων τοξικών αερίων πραγματοποιείται υπό την επιτήρηση των επιθεωρητών του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ).
Μέρος του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, οι ουσίες αυτές πρόκειται να εξουδετερωθούν στο Cape Ray με τη μέθοδο της υδρόλυσης. Η μεταφορά των κιβωτίων από το ένα πλοίο στο άλλο αναμένεται να διαρκέσει περίπου 20 ώρες, με τη χρήση γερανών και με 30 ειδικευμένους εργάτες να συμμετέχουν στην εργασία αυτή.
Στη συνέχεια, το αμερικανικό πλοίο θα αποπλεύσει με προορισμό τα διεθνή χωρικά ύδατα, όπου θα ξεκινήσει η καταστροφή των χημικών όπλων. Τα απόβλητα θα μεταφερθούν στο Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και σε ειδικά κέντρα επεξεργασίας και καταστροφής στην Ευρώπη.
Οι αμερικανικές αρχές – αναφέρει ο ιταλικός Τύπος – παρείχαν διαβεβαιώσεις ότι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας καταστροφής των συριακών χημικών όπλων, δεν πρόκειται να απελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα επικίνδυνες ουσίες. Στην πόλη Τζόγια Τάουρο έχουν ενισχυθεί τα μέτρα ασφαλείας με έντονη αστυνομική παρουσία, ενώ όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στο λιμάνι αυτό της Καλαβρίας παραμένουν κλειστοί από χθες το βράδυ.

Πάψε να τους ακούς!

 Πάψε να τους ακούς!



- Σε ενημέρωσαν ότι η Τζέννιφερ Λόπεζ έχασε πέντε κιλά και ομόρφυνε περισσότερο ο κώλος της. Στην φούρια τους, όμως, ξέχασαν να σε ενημερώσουν ότι αυτή την στιγμή κάνουν απεργία πείνας στις φυλακές όλης της χώρας πάνω από 4.500 άτομα.

- Θεώρησαν ως σημαντική είδηση το ότι κατεδαφίστηκε ένα κτήριο στην Τσεχία και παραλίγο να σκοτωθεί κάποιος θεατής από μια αδέσποτη πέτρα. Εκείνο που δεν θεώρησαν ως σημαντική είδηση είναι ότι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα τετραμελούς οικογένειας ορίστηκε σε 400 ευρώ μηναίως ή 13,30 ευρώ ημερησίως. Κανείς τους δεν τόλμησε να μιλήσει για κοροϊδία.

- Διατυμπάνισαν το ότι έφαγε δυο μπούφλες το σκουτί που ακούει στο όνομα Νικόλαος Μαραντζίδης και παριστάνει τον καθηγητή πανεπιστημίου. Έκαναν, όμως, μαστίχα το ότι έξι άτομα σακάτεψαν στο ξύλο έναν μετανάστη, ο οποίος τόλμησε να καταθέσει στο δικαστήριο για την υπόθεση με τους φραουλάδες τής Μανωλάδας.

- Σε φλόμωσαν με τα οφέλη που θα έχει -και καλά- για τον τόπο το σπάσιμο της ΔΕΗ σε μικρότερα κομμάτια και το σταδιακό ξεπούλημά της. Όμως, δεν έβγαλαν άχνα για τις επιπτώσεις που είχαν στην τσέπη του καταναλωτή παρόμοια ξεπουλήματα σε όσες χώρες υλοποιήθηκαν.

- Αποδίδουν και ξανααποδίδουν εύσημα στην γαλλική δικαιοσύνη, η οποία τόλμησε να οδηγήσει ενώπιόν της ολόκληρο -πρώην και εκ νέου υποψήφιο- πρόεδρο δημοκρατίας (και δεν είναι η πρώτη φορά). Δεν τολμούν, όμως, να αφήσουν έστω το παραμικρό υπονοούμενο για την ελληνικό δικαιικό σύστημα που δεν τολμά να στραφεί καθ' οιουδήποτε εν ενεργεία πολιτικού.

- Γέμισαν την οθόνη τής τηλεόρασής σου με πτώματα παιδιών από την επέλαση των θεοβαρεμένων ισλαμιστών στο Ιράκ. Δεν τόλμησαν, όμως, να δείξουν ούτε ένα πτώμα παιδιού από την επέλαση των πολιτειακών και των "προθύμων" συμμάχων τους πριν δώδεκα χρόνια στον ίδιο τόπο.

- Προκειμένου να διευκολύνουν το θάψιμο των ασφαλιστικών ταμείων, προπαγανδίζουν με κάθε τρόπο τα καλά τής ιδιωτικής ασφάλισης. Όμως, κανείς τους δεν σκέφτηκε να διανθίσει τα σχετικά ρεπορτάζ με μια αναφορά στην γνωστή ιστορία τής "Ασπίς-Πρόνοια".

- Λυσσάνε και ξαναλυσσάνε με τις αυθαίρετες παράγκες που στήνει ο κάθε φουκαράς προκειμένου να στεγάσει την οικογένειά του. Αλλά για το Mall (το χαρακτηρισμένο ως το μεγαλύτερο αυθαίρετο της Ευρώπης) ή για τις θεσμοθετημένες καταπατήσεις των μεγαλοξενοδόχων δεν νοιώθουν καμμιά ανάγκη διαμαρτυρίας. Προφανώς, γι' αυτούς η αυθαιρεσία δεν είναι κακό πράγμα όταν φέρνει κέρδη.

- Κόπτονται υπέρ της "Ελληνικός Χρυσός" και αραδιάζουν μυθικά κέρδη που τάχατες θα προκύψουν για τον τόπο από την εξόρυξη του πολύτιμου αυτού μετάλλου. Δεν διευκρινίζουν, όμως, σε ποιες τσέπες θα χωνευτούν όλα αυτά τα κέρδη. Όπως δεν διευκρινίζουν πως, στο διάβα τής ιστορίας, κανένας σκλάβος δεν πλούτισε επειδή δούλευε στα χρυσωρυχεία των αφεντάδων του.

- Πανηγυρίζουν για την "οικοπεδοποίηση" των θαλασσών μας και την μελλούμενη παραχώρησή τους για εκμετάλλευση στις μεγάλες πολυεθνικές τού πετρελαίου, ισχυριζόμενοι πως έτσι θα δούμε καλύτερες μέρες. Ξεχνούν, όμως, να μας υπενθυμίσουν ότι πετρέλαιο έχουν και η Νιγηρία και το Αζερμπαϊτζάν και το Νότιο Σουδάν αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι κάτοικοί τους ζουν σε παράδεισο.

- Σου προβάλλουν τους ελάχιστους που -τάχα- διακρίθηκαν επειδή σκαρφίστηκαν μια ηλεκτρονική καινοτομία (συνήθως πρόκειται για χαζοεφαρμογές κινητών τηλεφώνων), επαινώντας την ευφυΐα τους και την "πρωτοποριακή" τους σκέψη. Ξεχνάνε, όμως, να παρατηρήσουν ότι όλοι αυτοί αποτελούν κλάσμα εκατοστού μονάδος και ότι εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι νέοι παλεύουν εξουθενωμένοι στον πάτο, αναγκασμένοι να πορεύονται έχοντας ξεχάσει τα όνειρά τους.

- Για όλους αυτούς, βέβαια, η νέα γενιά έχει θεοποιηθεί. Όλα γι' αυτήν γίνονται. Ακόμη και οι θυσίες στις οποίες υποβάλλεται (με το ζόρι, μη ξεχνιόμαστε) ο λαός, γι' αυτή την νέα γενιά -υποτίθεται πως- γίνονται. Η ειρωνεία είναι ότι, για να στα βάλουν όλα τούτα στο μυαλό, χρησιμοποιούν παλιές καραβάνες τής εξωνημένης δημοσιογραφίας, βολεμένους κονδυλοφόρους σε καλοπληρωμένα μετερίζια και κάθε λογής μουσούδι που πλουτίζει επί χρόνια και χρόνια προπαγανδίζοντας τις "αξίες" ενός γερασμένου και σάπιου κατεστημένου.


Κι όμως, σε όλους αυτούς έχεις εκχωρήσει το δικαίωμα να σε "ενημερώνουν", να σε καθοδηγούν, να σου υποδεικνύουν το "σωστό" και το "λάθος", να σε τρομοκρατούν, να σε κρατούν στο σκοτάδι, να μη σ' αφήνουν ν' αποτινάξεις τις αλυσίδες σου.

Πάψε να τους ακούς!

Βάλε το μυαλό σου να δουλέψει και, επί τέλους, πάψε να τους ακούς!

Ξεπούλημα - Ξεσηκωμός!

  Ξεπούλημα - Ξεσηκωμός!




ΠΡΩΤΟ: Όταν βγάζεις στο σφυρί μια επιχείρηση που σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα του Α’ τριμήνου 2014, ο τζίρος της άγγιξε το 1,5 δισ. ευρώ, που τα (προ φόρων, τόκων κλπ) κέρδη της ανήλθαν στα 309 εκατ. ευρώ και που ο ετήσιος κύκλος εργασιών της κινείται κατά μέσο όρο στα 6 δισ. ευρώ, τότε αυτό που κάνεις δεν είναι απλώς ξεπούλημα. Κινείται στα όρια της κλοπής και της αρπαγής…

ΔΕΥΤΕΡΟ: Όταν παραδίδεις στα ιδιωτικά συμφέροντα μεγάλο μέρος σημαντικότατων υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας μαζί με το δικαίωμα να παράγουν και να διανέμουν ρεύμα. Όταν βάζεις «πωλητήριο» σε δέκα μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και σε μεγάλο μέρος των κοιτασμάτων λιγνίτη που αντιστοιχούν σε κοιτάσματα 450 εκατομμυρίων τόνων. Όταν κόβεις το 30% του σώματος της επιχείρησης, το πιο προσοδοφόρο, και το παραχωρείς στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Όταν χαρίζεις έτοιμες υποδομές και  ταυτόχρονα με όλα αυτά παραδίδεις στον «επενδυτή» και εξασφαλισμένο πελατολόγιο που αντιστοιχεί στο 30% της ηλεκτρικής ενέργειας που πουλά η ΔΕΗ, τότε αυτό που κάνεις δεν είναι απλώς ξεπούλημα. Είναι πολιτικό και οικονομικό έγκλημα! 

ΤΡΙΤΟ: Η υπόθεση της ΔΕΗ είναι ενδεικτική του κράτους που λειτουργεί ως συλλογικός κομματάρχης της ολιγαρχίας. Η μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας, που φτιάχτηκε με το αίμα του λαού, πίνει το αίμα του λαού για να ποτίζει επί δεκαετίες ξένους και ντόπιους πλουτοκράτες. Και αφού η ΔΕΗ έκανε το «χρέος» της, αφού χρησιμοποιήθηκε σαν εργαλείο για το κάθε λογής χαράτσωμα του κόσμου της δουλειάς, αφού μετατράπηκε σε δυνάστη που αρμέγει με απανωτές αυξήσεις τον μικρομεσαίο καταναλωτή ρεύματος για να χαρίζει ρεύμα στις «Πεσινέ», αφού έγινε ο μηχανισμός μέσω του οποίου η κοινωνική ανάγκη για ρεύμα μετατρέπεται σε εμπόρευμα πολυτελείας που όποιος δεν έχει να το πληρώσει οδηγείται στο μαγκάλι, αφού αξιοποιήθηκε ως κομματικό και συνδικαλιστικό φέουδο μιας επιφανούς γλίτσας που συνωθείται στο ξεδιάντροπο κλαμπ των αυτοαποκαλούμενων «σωτήρων», τώρα κομματιάζεται και τεμαχίζεται. Για να κάνει την ίδια δουλειά με πριν και για λογαριασμό και πάλι των «Πεσινέ».

Αλλά αυτή τη φορά η δουλειά θα γίνεται πιο μοβόρικα. Με όρους «Ελ Ντοράντο». Εκεί που δεν χωρούν τα περί «κοινωνικού ελέγχου» ούτε ως αυταπάτη. Εκεί που ο κανιβαλισμός της απομύζησης κέρδους αποτελεί ρουτίνα. Στα «Ελ Ντοράντο» της «ελεύθερης οικονομίας» τους, όταν τα ποσοστά κέρδους πρέπει να ανέβουν πάση θυσία, όταν το κεφάλαιο αναζητά νέα πεδία ληστρικής κερδοσκοπίας, τότε συνηθίζεται η λαϊκή αφαίμαξη να γίνεται χωρίς τη διαμεσολάβηση του κράτους και των πολιτικών υπηρετών της πλουτοκρατίας. Είναι τότε που το κράτος των «Πεσινέ» παραδίδει τις ΔΕΗ απευθείας στις «Πεσινέ».


ΤΕΤΑΡΤΟ: Όλα τα προηγούμενα στη γλώσσα των κυβερνώντων και της ΕΕ λέγεται «απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας». Στη γλώσσα της πιάτσας και των κανονικών ανθρώπων λέγεται δουλεία και εκδούλευση στα μεγάλα συμφέροντα. Και στη γλώσσα της επιστήμης λέγεται κρατικομονοπωλιακός καπιταλισμός. Στην πιο τυπική, απροσχημάτιστη και αδηφάγα μορφή του.  

ΠΕΜΠΤΟ: Η υπόθεση της ΔΕΗ ανήκει σε εκείνες τις περιπτώσεις που ξεδιπλώνεται όλη η ξετσιπωσιά της καθεστωτικής προπαγάνδας. Η σάρα, η μάρα και οι «Πορτοσάλτε» της εν λόγω συνομοταξίας, όσους διαμαρτύρονται για το έγκλημα του ξεπουλήματος τους συκοφαντούν σαν «υπερασπιστές της αμαρτωλής ΔΕΗ»! Αλλά: 

Οι πάντες γνωρίζουν πως αφενός όποιος είναι πραγματικά κατά του ξεπουλήματος ποτέ δεν υπερασπίστηκε τη ΔΕΗ που υπήρχε και υπάρχει. Υπερασπίζεται τη ΔΕΗ που θα μπορούσε και θα έπρεπε να υπάρχει. Δηλαδή μια επιχείρηση, στο πλαίσιο μιας οικονομίας και μιας πολιτικής που θα αντιλαμβάνεται το ρεύμα ως κοινωνικό αγαθό, την ενέργεια ως μοχλό κοινωνικής ανάπτυξης, τις υποδομές ως κοινωνική περιουσία και την ανθούσα ΔΕΗ ως όργανο δίκαιης κατανομής αυτού του κοινωνικού πλούτου. 

Αφετέρου, οι πάντες ξέρουν πως οι μόνιμοι ιδεολογικοί και επικοινωνιακοί βαστάζοι της πολιτικής που βάζει τη ΔΕΗ χαρατσώνει επί Μνημονίων και να  αυξάνει την τιμή του ρεύματος ανεξαρτήτως Μνημονίων, οι μόνιμοι σφουγγοκωλάριοι των κομμάτων που σήμερα ξεπουλάνε τη ΔΕΗ και που χτες την αξιοποιούσαν σαν κομματικό και συνδικαλιστικό φέουδο, είναι ακριβώς αυτή η σάρα και η μάρα των  «Πορτοσάλτε».  

ΈΚΤΟ: Μέσω της ΔΕΗ επανέρχεται με κατακλυσμιαίο τρόπο η μπουρδολογία που καμώνεται τον «επιστημονικό» λόγο, όταν αξιοποιεί το  δημόσιο χρέος ως πρόσχημα για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Υποτίθεται ότι με την ιδιωτικοποίηση, αφενός θα εισρεύσουν έσοδα στα ταμεία του κράτους, αφετέρου το κράτος θα απαλλαγεί από δαπάνες για τη λειτουργία των επιχειρήσεων που θα έχουν ιδιωτικοποιηθεί. Με αυτό τον τρόπο - όπως ισχυρίζονται τα προπαγανδιστικά επιτελεία της εκποίησης - το δημόσιο χρέος θα μειωθεί και μαζί του θα εκλείψουν και τα αίτια της λιτότητας...

Η ζωή τι λέει για όλα τα παραπάνω; Η ζωή λέει πως η αλήθεια, θαμμένη βέβαια από εκείνους που κανοναρχούν το δημόσιο λόγο και την ενημέρωση,  είναι εντελώς διαφορετική. Το αποδεικνύουν τα γεγονότα. Το γεγονός ότι στην Ελλάδα το ξεπούλημα πάει χέρι – χέρι με την διόγκωση του χρέους αναλύθηκε στο χτεσινό σημείωμα της στήλης. Όπου, αντιπαραβάλλοντας τα στοιχεία του ξεπουλήματος που συντελείται επί 25 χρόνια με τα στοιχεία του δημόσιου χρέους, αποδεικνύεται ότι δεν μειώνεται αλλά διογκώνεται! Αποδεικνύεται, δηλαδή, ότι οι «σωτήρες» – εκποιητές δεν ξεπουλούν για να μειώσουν το δημόσιο χρέος. Ξεπουλούν λόγω του ταξικού τους χρέους. Είναι το ίδιο ταξικό χρέος που τους καθοδηγεί να αποστερούν το λαό από μισθούς, συντάξεις, κοινωνική φροντίδα, εργασιακά δικαιώματα, το ίδιο αυτό ταξικό χρέος τους καθοδηγεί να αποστερούν το λαό και από τη δημόσια περιουσία του.

Αλλά η αύξηση του χρέους δια της ιδιωτικοποίησης του κράτους δεν είναι μια ελληνική ιδιαιτερότητα. Στις ΗΠΑ, τη «Μέκκα του καπιταλισμού», εκεί που έχει ιδιωτικοποιηθεί ακόμα και η έννοια «κράτος», το χρέος από το 2009 και μέσα σε μια 5τία πήγε από το 65% στο 102% του ΑΕΠ  - 12,7 τρισ. ευρώ. Στην Ιαπωνία το ίδιο διάστημα εκτινάχτηκε από το 174% στο 227% - 7,2 τρισ. ευρω. Στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, που αποτελεί τα 2/3 της τρόικας των ιδιωτικοποιήσεων και των «απελευθερώσεων», το χρέος ανήλθε από 79,9% στο 87,1% -11,4 τρις. ευρώ (Χάρης Σαββίδης, «Ημερησία»).


Το υπόδειγμα της Βρετανίας 

Το πιο χαρακτηριστικό, όμως, παράδειγμα που αποκαλύπτει το ψεύδος της θεωρίας περί «επωφελών» ιδιωτικοποιήσεων είναι η Βρετανία. Εδώ και 30 χρόνια η Βρετανία του κεντροαριστεροδέξιου «θατσερισμού βασιλεύει η αρχή «η κοινωνία δεν είναι τίποτα, το άτομο είναι το παν». Στη θέση του «ατόμου» βάλτε τις περίφημες «αγορές». Ας δούμε, όμως, ποιο είναι το αποτέλεσμα αυτής της τριακονταετούς εφαρμογής της πολιτικής της ιδιωτικοποίησης στη Βρετανία, σχετικά με το δημόσιο χρέος της χώρας (στοιχεία ΟΟΣΑ, Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών):
  • Το 1980, τέσσερα χρόνια μετά από την έλευση του ΔΝΤ στο Λονδίνο έπειτα από πρόσκληση των Εργατικών και ένα χρόνο μετά από την άνοδο της Θάτσερ στην πρωθυπουργία, το δημόσιο χρέος της Βρετανίας βρισκόταν στο 58% του ΑΕΠ της. Σήμερα έχει εκτιναχτεί στο 90,6% του ΑΕΠ και ξεπέρασε το 1,7 τρισ. ευρώ.
  • Το 1980 το χρέος των νοικοκυριών στη Βρετανία ήταν στο 37% του ΑΕΠ. Σήμερα έχει τριπλασιαστεί και ξεπερνά το 100% του ΑΕΠ.
  • Το 1980 το χρέος των επιχειρήσεων στη Βρετανία ήταν στο 64% του ΑΕΠ. Το 2010 είχε διπλασιαστεί και είχε ανέλθει στο 126% του ΑΕΠ.
  • Συνολικά το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος της Βρετανίας ήταν το 1980 στο 160% του ΑΕΠ της. Σήμερα το συνολικό χρέος της χώρας έχει υπερδιπλασιαστεί και ξεπερνά το 400% του ΑΕΠ της.
Επαναλαμβάνουμε: Αυτά είναι τα αποτελέσματα του μεγαλύτερου προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων όλων των εποχών που συντελέστηκε στη Βρετανία. Αυτά συμβαίνουν στη «Μέκκα» των ιδιωτικοποιήσεων. Το ξεπούλημα τριάντα χρόνων στη Βρετανία αυτό που είχε ως αποτέλεσμα δεν ήταν η μείωση του χρέους, αλλά ο πολλαπλασιασμός του.

Ωστόσο στην Ελλάδα, οι κοσμοπολίτες του ξεπουλήματος, που αποκαλούν τους άλλους «επαρχιώτες», πουλούν φούμαρα περί «επωφελών ιδιωτικοποιήσεων που μειώνουν το χρέος», όταν είναι αποδεδειγμένο πως όσο περισσότερο ξεπουλούν - στη Βρετανία, στην Ελλάδα, στη Γουαδελούπη - τόσο περισσότερο το χρέος αυξάνεται! Και τούτο διότι πολύ απλά το δημόσιο χρέος, με ή χωρίς ιδιωτικοποιήσεις, συνεχίζει να συνιστά «το μοναδικό κομμάτι του λεγόμενου εθνικού πλούτου, που στους σύγχρονους λαούς ανήκει πραγματικά στο σύνολο του λαού» που αξιοποιείται ως ένας «από τους πιο δραστικούς μοχλούς της πρωταρχικής συσσώρευσης» του κεφαλαίου μέσα από την κλοπή του λαού και μέσα από το «ξεπούλημα του κράτους (Καρλ Μαρξ, Το Κεφάλαιο, Α' τόμος, σελ. 779).


ΕΒΔΟΜΟ: Η σάρα και η μάρα του πολιτικού και μιντιακού κατεστημένου, έχει βαλθεί, ήδη και προκαταβολικά, με αφορμή τις διαμαρτυρίες κατά του ξεπουλήματος της ΔΕΗ και της χώρας να βαφτίσει την αντίσταση στην λαίλαπα των ιδιωτικοποιήσεων σαν «διασάλευση της τάξης»! Τις κινητοποιήσεις σαν «υπονόμευση του τόπου»! Τις απεργίες σαν «εκβιασμό των μειοψηφιών»! Απέναντι στον δικό τους πολιτικό εκβιασμό και την δική τους ιδεολογική τρομοκρατία, η απάντηση βρίσκεται πάλι στην επισήμανση του Μαρξ:  Φροντίστε – έλεγε – να μην είστε λίγοι όταν θα υπερασπίζεστε το δίκιο γιατί τότε θα σας χτυπήσουν στο όνομα της «πάταξης της ανταρσίας». Φροντίστε να είστε εκατομμύρια. Τότε δεν θα μπορούν να μιλούν για «παρανομία». Γιατί τότε θα πρόκειται για ξεσηκωμό!  

Νίκος Μπογιόπουλος:


Πηγή: enikos.gr

 

Τι τους κοιτατε;Κρεμασε τους,ρεεεεε

 Tαμήλος: "Μπορείς να ζήσεις και χωρίς ενέργεια. Μπορεί να πας σε ένα χωριό και να ζήσεις με τη λάμπα..."


Αποκαλυπτικός και σαφής ήταν ο Ταμήλος. Είπε τα πράγματα με το όνομά τους, χωρίς περιστροφές, λίγες ώρες πριν αρχίσει το σόου στις τηλεοράσεις με τους αγανακτισμένους περιπτεράδες , ζαχαροπλάστες  (ξέρετε λιωμένα παγωτά,τούρτες, ...), κλπ.
Ακούστε τον προσεκτικά. Είναι ανελέητοι και ξεσαλωμένοι. Όσο ο λαός παρακολουθεί απαθής και ξαπλωμένος στην παραλία με τη φραπεδιά, βρίζοντας και απειλώντας εκ του ασφαλούς , με επικλήσεις του κακού μας του καιρού, ενίοτε και του εξ ύψους ραντίσματος, τόσο αυτοί θα περνάνε σαν οδοστρωτήρες πάνω από τις ζωές μας. Σε απλά ελληνικά.....
ΞΥΠΝΑΤΕ ΡΕ, ΞΥΠΝΑΤΕ!

Ερχεται κι αυτο


Βρωμα παντου......ξυπνααααα

 Αγοραίες δοκιμές και εμπαιγμός των ανέργων

. «Αν η "Rachel Erickson" περίμενε το δικό της πρωθυπουργό, δηλαδή τον Ντέιβιντ Κάμερον, να δημιουργήσει 550.000 νέες θέσεις εργασίας έως το 2021 (σύμφωνα με όσα υποσχέθηκε στις 20.5.2014 ο κ. Αντώνης Σαμαράς), θα είχε πεθάνει της πείνας. Η άνεργη ηθοποιός του Λονδίνου, όμως, σκέφτηκε να κάνει κάτι μόνη της. Εφτιαξε μια μονοπρόσωπη εταιρεία υπηρεσιών ξενάγησης στις δημόσιες τουαλέτες του Λονδίνου! Και, απ' ό,τι δείχνει ένα σχετικό ρεπορτάζ του BBC (21.5.2014), έχει πάντα δουλειά»(Π. Μανδραβέλης, «Καθημερινή», 29/6/2014 σε άρθρο με τίτλο: «Οι τουαλέτες και η ανεργία»). Να, λοιπόν, η λύση για το 1,5 εκατομμύριο ανέργους. Να φτιάξουν επιχειρήσεις για την ξενάγηση στις τουαλέτες. Ας φτιάξουν επιχειρήσεις και για την ξενάγηση στην επιστημονική φαντασία, αφού δεν υπάρχουν δημόσιες τουαλέτες. Και πού ξέρεις.... σύμφωνα με τον αγοραίο δημοσιολόγο κάτι μπορεί να γίνει. Αλλωστε, έτσι είναι ο θεός της αγοράς. Δοκιμάζεις και αν τα καταφέρεις έχει καλώς, διαφορετικά υπάρχει και ο Καιάδας...

Το λέει χωρίς ντροπή προς τους ανέργους και τους εργαζόμενους, εμπαίζοντάς τους, ο δημοσιολόγος των μεγαλοεπιχειρηματιών και η εφημερίδα του στο ίδιο άρθρο, ότι αυτή θα είναι ή έτσι πρέπει να είναι η ζωή τους. «Το καλύτερο είναι ότι υπάρχουν άλλα προϊόντα που κανείς μας σήμερα δεν μπορεί να τα σκεφτεί. Αυτά θα αποκαλυφθούν μέσα από εκατομμύρια δοκιμές, χιλιάδων νέων ανθρώπων -αν, φυσικά, τους επιτρέψουμε να επιχειρήσουν. Δε θα επιτύχουν όλοι. Πολλοί μπορεί να αποτύχουν. Οι τρεις ή οι πέντε που θα καινοτομήσουν επιτυχώς για τις διεθνείς αγορές θα κάνουν τη μεγάλη διαφορά». Τι θα γίνουν οι υπόλοιποι; Θα είναι οι αποτυχημένοι, έτσι τους λέει το σύστημα και δεν τους αξίζει καμιά τύχη. Στα ζάρια, λοιπόν, η ζωή των εργαζομένων, των ανέργων, των νέων ανθρώπων. Η, πιο σωστά, στην ακόρεστη δίψα των καπιταλιστών για το κέρδος. Η σαπίλα σ' όλο της το μεγαλείο.
Πηγή: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

O Χριστοδουλάκης λέει όσα κρύβει ο ΣΥΡΙΖΑ

O Χριστοδουλάκης λέει όσα κρύβει ο ΣΥΡΙΖΑ
«Η ανάγκη μιας νέας πολιτικής» είναι ο τίτλος άρθρου στην «Αυγή» της Κυριακής, το οποίο υπογράφει ο πρώην υπουργός Οικονομικών, των κυβερνήσεων Σημίτη, Νίκος Χριστοδουλάκης. Εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς γιατί η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ δίνει χώρο σε ένα πρωτοκλασάτο στέλεχος του «σημιτικού ΠΑΣΟΚ» και της «σημιτικής διακυβέρνησης», η οποία ταυτίστηκε με επώδυνα αντιλαϊκά μέτρα, τόσο που και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ να τη μνημονεύει με αποδοκιμασία.
Η απάντηση βρίσκεται στο ίδιο το περιεχόμενο του άρθρου. Ο Ν. Χριστοδουλάκης (υπερασπίζεται βασικούς άξονες του μείγματος διαχείρισης που ο ΣΥΡΙΖΑ αξιώνει να εφαρμοστεί προς όφελος της ντόπιας αστικής τάξης. Απαλλαγμένος όμως απ' το άγχος του πολιτικού κόστους, αποκαλύπτει όσα ο ΣΥΡΙΖΑ επιμελώς κρύβει. Δίχως να μασάει τα λόγια του παραδέχεται ότι κι αυτή η πολιτική έχει συνέπειες για τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού, δίχως να αναιρεί καμία απ' τις συνέπειες που ήδη υφίσταται απ' τη σημερινή που υλοποιεί η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.
***
Η παρέμβασή του θα μπορούσε να παίζει το ρόλο του «λαγού». Λέει όσα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί για ευνόητους λόγους να πει. Και δεν τα λέει όποιος κι όποιος, αλλά κάποιος απ' το δοκιμασμένο πολιτικό προσωπικό της αστικής τάξης, με περγαμηνές στην εφαρμογή σκληρής αντιλαϊκής πολιτικής, σε περιόδους μάλιστα καλπάζουσας καπιταλιστικής ανάπτυξης.
Σε ό,τι αφορά το χρέος, ο Ν. Χριστοδουλάκης (Ν. Χ.) εκτιμά - θέση και του ΣΥΡΙΖΑ - ότι ένα «κούρεμά» του είναι προϋπόθεση για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας. Γράφει: «Η επίσημη αναγνώριση ότι η διαγραφή των 80 δισ. ευρώ δεν έγινε πράξη δίνει το ηθικό δικαίωμα στην Ελλάδα να τη διεκδικήσει τώρα και ταυτόχρονα να επιδιώξει μια σειρά ελαφρύνσεων και αναδιαρθρώσεων που αφενός θα κάνουν το χρέος πραγματικά βιώσιμο, αφετέρου θα διαμορφώσουν συνθήκες σταθερότητας για να αρχίσουν να επιστρέφουν στη χώρα τα διαφυγόντα κεφάλαια και να ξαναμπούν στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων».
Ο ΣΥΡΙΖΑ κρύβει αυτό που αποκαλύπτει ο Ν. Χ., ότι δηλαδή το «κούρεμα» του χρέους (διαγραφή μέρους του) θα συνοδευτεί από αναδιαρθρώσεις που θα διαμορφώσουν συνθήκες σταθερότητας για να αρχίσουν να επιστρέφουν στη χώρα τα διαφυγόντα κεφάλαια. Κι όταν αστοί πολιτικοί μιλούν για σταθερότητα δεν εννοούν παρά τις ευνοϊκές συνθήκες που διαμορφώνονται για το κεφάλαιο, με υποβάθμιση εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων και αναγκών, με διατήρηση των απωλειών της περιόδου της κρίσης για τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού. Ο οποίος, επιπρόσθετα, θα πρέπει να βάλει στο «ψυγείο» τη διεκδίκηση μέτρων έστω ανακούφισής του στο όνομα νέων «εθνικών στόχων».
***
Παρακάτω, ο Ν. Χ. καταπιάνεται με την ανεργία, όχι φυσικά για να υποδείξει την αιτία πρόκλησής της, αν και εμμέσως δέχεται ότι πρόκειται για αγιάτρευτη πληγή στο πλαίσιο του καπιταλισμού, αλλά για να υποδείξει τρόπους ανακύκλωσής της ώστε να μην καταστεί η δυσαρέσκεια των ανέργων απειλή για το σύστημά τους. Γράφει: «Επειδή σήμερα ο απασχολούμενος εύκολα βρίσκεται άνεργος, αλλά το αντίστροφο γίνεται πολύ αργά, η μαζική επανένταξη στην αγορά εργασίας θα πάρει μια δεκαετία ακόμα και αν οι ρυθμοί ανάπτυξης ξεφύγουν από τα σημερινά αναιμικά ποσοστά (...) Χρειάζεται από τη μια μεριά να επιταχυνθεί η ανάπτυξη της οικονομίας με ένα κύμα ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων και από την άλλη να εφαρμοστούν άμεσα προγράμματα μαζικής προσωρινής απασχόλησης».
Ο αρθρογράφος κονιορτοποιεί στο σημείο αυτό την προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ ότι η δική του διακυβέρνηση είναι ικανή να δημιουργήσει πολλές και καλές θέσεις εργασίας και υποδεικνύει τη δοκιμασμένη συνταγή, την οποία υπερασπίζεται και ο ΣΥΡΙΖΑ: Προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας, «μαζικής προσωρινής απασχόλησης», όπως τα ονομάζει ο Ν. Χ., που προσφέρουν «παρηγοριά στον άρρωστο μέχρι να βγει η ψυχή του»!
***
Τρίτο σημείο σύμπτωσης με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η ανάγκη ενός νέου «σχεδίου Μάρσαλ», που συνδέει βεβαίως με αλλαγή διαχείρισης σε επίπεδο ΕΕ και με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της καπιταλιστικής οικονομίας. Γράφει: «Η τρίτη κακοδαιμονία είναι η αποτυχία της ελληνικής οικονομίας να γίνει πιο ανταγωνιστική παρά τις δραστικές μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα και την κατάργηση πολλών εργασιακών ρυθμίσεων (...) Για να επανέλθει η παραγωγική ικανότητα στα προ της κρίσης επίπεδα θα χρειαστεί να γίνουν καθαρές νέες επενδύσεις γύρω στα 100 δισ. ευρώ στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα μέχρι το 2020 και το πρώτο ερώτημα είναι πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα (...) Μόνη λύση είναι η ελληνική οικονομία να χρηματοδοτηθεί με ένα ξεχωριστό πακέτο νέων επενδύσεων τύπου Μάρσαλ από την Ευρωπαϊκή Ενωση (...) Εκτιμάται πως υπό την πίεση Ιταλίας και Γαλλίας το φθινόπωρο οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και ίσως η Ευρωπαϊκή Ενωση ξαναζήσει το κύμα δημοσίων επενδύσεων όπως τη δεκαετία του 1990. Σε αντάλλαγμα οι κυβερνήσεις θα αναλάβουν την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που πραγματικά προωθούν τον ανταγωνισμό». Αυτό που δεν λέει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η τελευταία παράγραφος του αποσπάσματος του Ν. Χ., ότι η κάνουλα απ' όπου ρέει χρήμα στις τσέπες των καπιταλιστών δεν θα ανοίξει δίχως αντάλλαγμα, δίχως ανάληψη ρητών δεσμεύσεων για «υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που πραγματικά προωθούν τον ανταγωνισμό». Δίχως, δηλαδή, τη δέσμευση για παραπέρα τσάκισμα του λαού και των δικαιωμάτων που του έχουν απομείνει.
***
Τέλος, αφού δίνει το περίγραμμα του μείγματος διαχείρισης που απαιτούν οι ανάγκες σήμερα του κεφαλαίου, ο Ν. Χ. σπεύδει να υποδείξει στο πολιτικό προσωπικό του και τον τρόπο υλοποίησής του: «Η Ελλάδα σε μια τέτοια περίπτωση πρέπει να είναι έτοιμη, απαιτητική αλλά και ενωμένη. Ετοιμη, γιατί ανάλογα προγράμματα θα διεκδικούν σχεδόν όλες οι χώρες (...) Απαιτητική, γιατί στην πλάτη της παίχτηκε η πιο άσχημη φάρσα ταχύρρυθμης λιτότητας που θα ξανάφερνε δήθεν την ανάπτυξη (...) Ενωμένη στις διεκδικήσεις της, γιατί το χρέος, η μαζική ανεργία και η καθίζηση της παραγωγής είναι χρόνια προβλήματα και διαφορετικά θα τα βρουν μπροστά τους πολλές κυβερνήσεις».
Χτυπάει καμπανάκι στο πολιτικό προσωπικό της αστικής τάξης να είναι έτοιμο γιατί οι ενδιαφερόμενοι θα είναι πολλοί και ο μπεζαχτάς συγκεκριμένος, να είναι απαιτητικό γιατί η αστική τάξη είναι η ριγμένη της υπόθεσης και ενωμένο γιατί οι συγκεκριμένοι στόχοι αφορούν στο συλλογικό συμφέρον της αστικής τάξης και υπερβαίνουν μικροκομματικούς ανταγωνισμούς.

ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ «Ανοίξαμε και σας περιμένουμε»...

ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ
«Ανοίξαμε και σας περιμένουμε»...

Επίσημη παρουσίαση στοιχείων και δεδομένων από το ΥΠΕΚΑ ενώπιον πολυεθνικών μονοπωλιακών ομίλων στο Λονδίνο

Σε πρώτη επίσημη παρουσίαση των αποτελεσμάτων ερευνών, που διεξήγαγε η νορβηγική εταιρεία «PGS» σε θαλάσσιες περιοχές της Δ. Ελλάδας και νότια της Κρήτης, προχώρησε χτες το υπουργείο Περιβάλλοντος στο Λονδίνο, ενώπιον στελεχών πετρελαϊκών εταιρειών, τραπεζικών ιδρυμάτων και άλλων υποψήφιων «επενδυτών», ενώ παράλληλα ανακοίνωσε ότι εντός του Ιούλη θα διεξαχθεί ο πρώτος διεθνής γύρος παραχωρήσεων για περαιτέρω έρευνες και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε 20 συνολικά «οικόπεδα» στις παραπάνω περιοχές.
Πρόκειται για μία περιοχή συνολικής έκτασης άνω των 225.000 τετρ. χλμ., στην οποία υπάρχουν έντονες ενδείξεις ύπαρξης σημαντικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου. Η παρουσία στην εκδήλωση μονοπωλιακών πετρελαϊκών ομίλων, όπως η «BP», η «EXXONMOBIL»,η «SHELL», η «TOTAL», η «CHEVRON» και άλλων, δεν είναι καθόλου τυχαία, ούτε φυσικά περίμεναν τη χτεσινή εκδήλωση για να ενημερωθούν σχετικά με τις έρευνες που πραγματοποίησε η «PGS» το 2012 και το 2013...
Στο «κλειστό» συνέδριο μίλησαν εκπρόσωποι της νορβηγικής «PGS» και του γαλλικού Ινστιτούτου Πετρελαίου «BEICIP», που έχει αναλάβει το ρόλο συμβούλου του ελληνικού δημοσίου, ενώ πραγματοποιήθηκαν και ξεχωριστές συναντήσεις με εκπροσώπους των εταιρειών με σκοπό, όπως ανέφερε το υπουργείο Περιβάλλοντος, «να απαντηθούν εξειδικευμένα ερωτήματα». Οι ξεχωριστές ενημερώσεις των εταιρειών από τις τριμελείς ομάδες που έχουν συγκροτηθεί, με τη συμμετοχή στελεχών του ΥΠΕΚΑ, της «PGS» και του «BEICIP», θα συνεχιστούν και σήμερα.
Για «ιστορική μέρα για τη χώρα», έκανε λόγο σε δηλώσεις του ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτης, καθώς, όπως είπε, «βάζουμε τις στέρεες βάσεις για τη νέα αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας, που στηρίζεται στους εθνικούς ορυκτούς πόρους και ιδιαίτερα τους υδρογονάνθρακες...». Πρόσθεσε ακόμη ότι «η Ελλάδα αναβαθμίζει το γεωπολιτικό της ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και διαμορφώνει τις προϋποθέσεις ανάδειξής της σε σημαντικό παράγοντα ενεργειακής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η εθνική προσπάθεια βρίσκεται στην καρδιά των ευρωπαϊκών στρατηγικών για ανάπτυξη των ενδογενών πόρων, διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων και αναβάθμιση των ενεργειακών υποδομών».
Κατά την επίσημη ομιλία του στο συνέδριο, παρουσίασε, επίσης, στους υποψήφιους επενδυτές το νέο νομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο του προσεχούς γύρου παραχωρήσεων και υπογράμμισε την «πολιτική συναίνεση» που υπάρχει «απ' όλα τα μεγάλα πολιτικά κόμματα που στηρίζουν την ανάπτυξη του τομέα υδρογονανθράκων», καθώς, όπως είπε, «στην πραγματικότητα, τολμώ να πω ότι στη χώρα μου η διαφωνία σε αυτό το θέμα θεωρείται σχεδόν αντιπατριωτική». Στο ίδιο πνεύμα, ο υπουργός έκανε, επίσης, λόγο περί ανάλογης «κοινωνικής αποδοχής» γύρω από το ζήτημα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι καθυστερήσεις που υπήρξαν τα προηγούμενα χρόνια στο ζήτημα «θεωρήθηκε από πολλούς ως προδοσία για την προοπτική της Ελλάδας, ως προδοσία για τις επόμενες γενιές. Η επανεκκίνησή του υποστηρίζεται σθεναρά».
Στη συνέχεια είπε ότι «η ανάπτυξη των υδρογονανθράκων της Ελλάδας αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής προσπάθειας για τη διαφοροποίηση των πηγών και των οδεύσεων».
Φυσικά, δεν παρέλειψε το «αναθεωρημένο νομικό πλαίσιο» που προσφέρει «στους επενδυτές ένα σταθερό, προβλέψιμο και με ίσους όρους για όλους περιβάλλον» αλλά και στο ευνοϊκό, για τους μονοπωλιακούς ομίλους, φορολογικό καθεστώς, με το οποίο περιορίστηκαν οι φόροι από το 40 στο 20%...

TOP READ