20 Οκτ 2017

Ανθρωποφαγία σε απίστευτα μεγαλεία…

        


«Εγώ πληρώνω μια ζωή και έρχεται ο πρόσφυγας και εξετάζεται τζάμπα»! Που ακούγεται αυτή η απάνθρωπη ρατσιστική κραυγή;! Στο διαδίκτυο! Γιατί ακούγεται;! Για να ακουστεί και στο νοσοκομείο ώστε να προκαλέσει κάποιους ανθρωποφάγους να επιτεθούν στους πρόσφυγες που πηγαίνουν στα νοσοκομεία για να εξεταστούν, γιατί κάποιος ευυπόληπτος πολίτης πληρώνει για την ασφάλειά του, ενώ ο πρόσφυγας δεν πληρώνει! Φασιστικές ρατσιστικές κραυγές που ταιριάζουν μόνο σε Ναζιστές! Οι φασίστες που βγάζουν τέτοιες άναρθρες κραυγές είναι οι ίδιοι φασίστες που το περασμένο Σάββατο τσάκισαν στο ξύλο τους δυο Πακιστανούς εργάτες, είναι οι ίδιοι που επιτίθενται σε πρόσφυγες και μετανάστες με ρόπαλα, μαχαίρια, τσεκούρια και άλλα εργαλεία πολιτισμένων ανθρώπων, είναι οι ίδιοι που επιτέθηκαν στο συνεργείο του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, είναι οι ίδιοι που δολοφόνησαν τον Φύσσα!
Εάν αυτοί οι κανίβαλοι μπορούσαν να αρθρώσουν σαν άνθρωποι θα τους ρωτούσαμε να μας απαντήσουν εάν δίπλα μας στο νοσοκομείο στέκει ο άνεργος αδερφός μας θα κραυγάσουμε να μην εξεταστεί γιατί εμείς πληρώνουμε την ασφάλεια μας ενώ εκείνος δεν την πληρώνει;! Θα ορμήσουμε να φάμε τον αδελφό μας, τον συγγενή μας, τον φίλο μας, τον συμπολίτη μας γιατί το σύστημα τον έριξε στην ανέχεια ώστε όχι την ασφάλειά του να μην έχει να πληρώσει, αλλά να μην έχει ούτε για να φάει;! Εάν δεν είναι λογικό να ορμήσουμε σ’ αυτόν, γιατί είναι λογικό να ορμήσουμε στον κυνηγημένο πρόσφυγα και να τον αφήσουμε χωρίς γιατρούς, εξετάσεις και φάρμακα;!
Για τα χάλια της Υγείας και την κατάντια των νοσοκομείων φταίνε οι πρόσφυγες και οι άνεργοι;! Για το χάλι της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης φταίνε οι πρόσφυγες και οι άνεργοι;! Οι κανίβαλοι ρατσιστές που κραυγάζουν εναντίον των προσφύγων και εναντίον της παροχής σ’ αυτούς ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης κραύγασαν ποτέ για τα κλεμμένα από τα ασφαλιστικά ταμεία που πραγματικά ευθύνονται για το χάλι στην Υγεία;! Ούτε φώναξαν ούτε θα φωνάξουν ποτέ, γιατί τα ασφαλιστικά ταμεία τα κατέκλεψαν οι πλουτοκράτες και οι φασίστες είναι δικά τους τσιράκια. Οι φασίστες υπερασπίζουν τους κλέφτες και τα κλεμμένα των ασφαλιστικών ταμείων αλλά θέλουν να αφήσουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη τους πρόσφυγες! Θέλουν τους πρόσφυγες να πεθαίνουν από τις ασθένειες όπως πέθανε χθες το 5χρονο προσφυγόπουλο στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας. Ίσως οι φασίστες με τα ακατάληπτα ελληνικά τους μας πουν ότι κυνηγούν να ξεκάνουν τους πρόσφυγες για να ελαφρύνουν το σύστημα Υγείας από τις ιατρικές εξετάσεις που χρειάζονται!
Από την άλλη εάν οι φασίστες ανησυχούν μήπως οι πρόσφυγες τους πάρουν την σειρά και εξεταστούν πρώτοι, ας μην ανησυχούν αφού οι πρόσφυγες πηγαίνουν στα νοσοκομεία και όχι στα κτηνιατρεία όπου πηγαίνουν για να κάνουν τις εξετάσεις τους οι φασίστες!

Ραφαήλ Βασιλειάδης

Αποκαλυπτικό βίντεο με τον Παναγιώταρο να προαναγγέλλει τη δολοφονική επίθεση στο Πέραμα σε βάρος των μελών του ΠΑΜΕ

   



Αποκαλυπτικό βίντεο με τον Χρυσαυγίτη βουλευτή Ηλία Παναγιώταρο που να προαναγγέλει τη δολοφονική επίθεση σε βάρος των μελών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα δόθηκε στη δημοσιότητα.   Παράλληλα στο βίντεο υπάρχει η παραδοχή πως αυτός που ανέλαβε από την ηγετική ομάδα να φέρει εις πέρας την εγκληματική ενέργεια ήταν ο Ιωάννης Λαγός.
Στο βίντεο που δημοσιεύει το efsyn.gr, ο Παναγιώταρος λέει καθαρά ότι «το Πέραμα περιμένει. Εχουμε έναν περιφερειάρχη πολύ δυνατό που ξέρει την κατάλληλη στιγμή πότε πρέπει να γίνει η κίνηση για να τελειώνει και με τους διάφορους φαύλους που είναι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και δεν αφήνουν αυτοί τη Ζώνη να δουλέψει».
Όπως αναφέρει η efysn.gr, φυσικά ο περιφερειάρχης που είναι υπεύθυνος για τη δράση των ταγμάτων εφόδουτης Χρυσής Αυγής στην περιοχή του Πειραιά (Πειραιάς, Νίκαια, Πέραμα, Σαλαμίνα) και που ξέρει ποια είναι η «κατάλληλη στιγμή» για «να τελειώνει» με τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στη Ζώνη του Περάματος, δεν είναι άλλος από τον Λαγό, ο οποίος είναι και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της οργάνωσης, στέλεχος του στενού ηγετικού πυρήνα του αρχηγού Μιχαλολιάκου.
Εδώ λοιπόν ο Παναγιώταρος επιβεβαιώνει τον τρόπο με τον οποίο η Χρυσή Αυγή οργανώνει τις επιθέσεις. Το γεγονός δηλαδή ότι ο αρχηγός με τον στενό ηγετικό του πυρήνα δίνει την κεντρική εντολή για τις εγκληματικές ενέργειες κι έπειτα οι περιφερειάρχες και οι πυρηνάρχες αναλαμβάνουν να εξειδικεύσουν την εντολή αυτή και να επιτεθούν στους στόχους.
Και για να μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι η εντολή για τις επιθέσεις περνάει μέσα από την κάθετη ιεραρχία, στην κορυφή της οποίας βρίσκεται ο αρχηγός, και εφαρμόζεται με απόλυτη πειθαρχία, ο Παναγιώταρος λέει τα εξής: «Να έχετε απόλυτη πίστη στα στελέχη της Τοπικής, της Κεντρικής Επιτροπής, του Πολιτικού Συμβουλίου, του Αρχηγού, γιατί αυτοί είναι που φέρανε τη Χρυσή Αυγή εδώ που βρίσκεται αυτή τη στιγμή, με τεράστια ποσοστά, με δύναμη, βλέπετε πόσο οργανωμένοι είμαστε. […] Οπότε απόλυτη πίστη, καμία αμφισβήτηση».
Όπως επισημαίνει η efsyn.gr έχει σημασία ότι όλα αυτά τα λέει στα στελέχη του Πυρήνα της Σαλαμίνας, ο οποίος, όπως προκύπτει από την κατάθεση του οδηγού της ΕΘΕΛ Αναστάσιου Λυριντζή, μετείχε μαζί με τον Πυρήνα Περάματος στη συγκεκριμένη δολοφονική επίθεση σε βάρος των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ.
Αλλά ο Παναγιώταρος λέει και κάτι άλλο. Οτι «ερχόμενος τώρα έβλεπα την πινακίδα που έλεγε “Κοκκινιά” εκεί στη Γρηγόρη Λαμπράκη. Κάποια στιγμή θα πρέπει να τους πούμε ότι θα πρέπει το “Κοκκινιά” να αλλάξει γιατί δεν είναι “Κοκκινιά”, να βρούνε ένα άλλο χρώμα, κάτι μεταξύ μπλε και μαύρου, που έχει να κάνει και με τα παιδιά με τα μαύρα, με τα σύμβολά μας».
Κάπου εκεί άλλο στέλεχος της Τοπικής Οργάνωσης υποδεικνύει ως καταλληλότερη μετονομασία για την «Κοκκινιά» το «Κοκκινόμαυρη», παραπέμποντας έτσι στα χρώματα που έχει αντιγράψει η Χρυσή Αυγή από το Τρίτο Ράιχ. Και βέβαια τα «παιδιά με τα μαύρα» δεν είναι άλλα από τα τάγματα εφόδου που είχαν εκείνη την περίοδο εντολή από την ηγεσία για κλιμάκωση των επιθέσεων στην περιοχή του Πειραιά.
Η συνέχεια είναι γνωστή. Ο ίδιος ο Λαγός, συνοδευόμενος από τον Παναγιώταρο και τον Μίχο, προαναγγέλλει από τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος (8/8/2013) την επίθεση, λέγοντας ότι «οι λακέδες του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ […] θα εξαφανιστούν από εδώ πέρα μέσα». Και στις 12/9/2013 το τάγμα εφόδου του Περάματος, με επικεφαλής τον Αναστάσιο Πανταζή θα επιτεθεί στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ. Πριν και κατά τη διάρκεια της επίθεσης ο Λαγός συνομιλεί με τον Πανταζή και ενημερώνει τον πυρηνάρχη Νίκαιας Πατέλη για την εξέλιξη της εγκληματικής ενέργειας, ενώ πανηγυρίζει με τον σημερινό πυρηνάρχη Πειραιά Σωτ. Δεβελέκο, ομολογώντας ότι «τους μακελέψαμε».
Κι έπειτα οι Κασιδιάρης και Παναγιώταρος (16/9/2013) αναλαμβάνουν να συγκαλύψουν το έγκλημα μέσω της διαδικτυακής εκπομπής της οργάνωσης, ενώ επισήμως η Χρυσή Αυγή κάνει την ανήξερη, γράφοντας στην ομώνυμη εφημερίδα της (18/9/2013) ότι «άγνωστοι συνεπλάκησαν με μέλη του ΚΚΕ στην περιοχή του Περάματος, με αποτέλεσμα η παράνομη αφισοκόλληση των ορφανών του Μαρξ να πάει “περίπατο”. Το περίεργο της όλης υπόθεσης είναι πως οι ΚΚΕδες είδαν Χρυσαυγίτες να τους χτυπάνε».

ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ η επίσημη παγκόσμια "θρησκεία" τους

 





''Η απαγόρευση δεν πέρασε! Τα μέλη της ΚΝΕ, την Τετάρτη, έκαναν εξόρμηση στο χώρο του Φεστιβάλ όπου διακίνησαν χιλιάδες ανακοινώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, εκατοντάδες αντίτυπα της διεθνούς έκδοσης του Οδηγητή και της Διεθνούς Κομμουνιστικής Επιθεώρησης με το τεύχος που είναι αφιερωμένο στην Οκτωβριανή Επανάσταση.''
19o ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Απαράδεκτη προσπάθεια απαγόρευσης και παρεμπόδισης των κομμουνιστικών συμβόλων
Από τη στιγμή που πατάνε οι αντιπρόσωποι του 19ου Παγκοσμίου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών το πόδι τους στο Σότσι, αυτό που αντικρίζουν και βιώνουν είναι ένας συνεχής, πρωτοφανής, ασφυκτικός έλεγχος και εκτεταμένη αστυνομοκρατία. Η κυβέρνηση της Ρωσίας με πρόσχημα την «ασφάλεια» των συμμετεχόντων έχει εξαπολύσει μια πρωτόγνωρη επίθεση στις ελευθερίες και τα δικαιώματα, ποινικοποιώντας το σοσιαλισμό, απαγορεύοντας κομμουνιστικά σύμβολα (π.χ. το σφυροδρέπανο), αποκλείοντας αντιπροσωπείες Κομμουνιστικών Νεολαιών από το Φεστιβάλ.



Χθες Τετάρτη, στον πρωινό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στην αποστολή της ΚΝΕ κατά την είσοδό της στο χώρο του Φεστιβάλ, τα μέλη της ΚΝΕ κρατήθηκαν από την αστυνομία, για μισή ώρα, επειδή είχαν μαζί τους ανακοινώσεις του ΚΚΕ για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση, εκδόσεις του Κόμματος και κόκκινες σημαίες με το σφυροδρέπανο. Μάλιστα, σήμερα Πέμπτη το μπλόκο διήρκεσε δυο ώρες! Η αιτιολογία ήταν ότι «είναι παράνομο το σφυροδρέπανο και το περιεχόμενο της ανακοίνωσης στη Ρωσία, ότι είναι επικίνδυνα όσα αναγράφονται». Η προσπάθεια αυτή της ρωσικής αστυνομίας έπεσε στο κενό χάρη στην επιμονή των αντιπροσώπων της ΚΝΕ. Τα μέλη της ΚΝΕ, την Τετάρτη, έκαναν εξόρμηση στο χώρο του Φεστιβάλ όπου διακίνησαν χιλιάδες ανακοινώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, εκατοντάδες αντίτυπα της διεθνούς έκδοσης του Οδηγητή και της Διεθνούς Κομμουνιστικής Επιθεώρησης με το τεύχος που είναι αφιερωμένο στην Οκτωβριανή Επανάσταση.
Πρόκειται για απαράδεκτες προκλητικές ενέργειες που επιχειρούν να αμαυρώσουν τον αντιιμπεριαλιστικό χαρακτήρα και την ιστορική διαδρομή των Φεστιβάλ που ως γνωστόν τα περισσότερα από αυτά έχουν διοργανωθεί στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες.
Οι εκπρόσωποι της ΚΝΕ παρενέβησαν χθες σε 10 σεμινάρια του Φεστιβάλ για μια σειρά ζητήματα, καταγγέλλοντας παράλληλα το συγκεκριμένο γεγονός. Άλλωστε, η ΚΝΕ από την πρώτη στιγμή έχει καλέσει με ανακοίνωσή της και τις υπόλοιπες Κομμουνιστικές Νεολαίες, τις αντιιμπεριαλιστικές οργανώσεις νεολαίας που είναι μέλη τις ΠΟΔΝ, να καταγγείλουν την απαράδεκτη στάση των αρχών της Ρωσίας καθώς αντίστοιχη στάση είχαν κρατήσει και τις προηγούμενες μέρες απέναντι σε κομμουνιστές από άλλες χώρες, να μην υποκύψουν στις πιέσεις «αποπολιτικοποίησης» του ΠΦΝΦ, αλλά με τα πολιτικά τους υλικά, τα σύμβολα και τις θέσεις τους να γίνει το 19ο ΠΦΝΦ γόνιμος χώρος πολιτικής συζήτησης, να τιμηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η 100η επέτειος της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης.
https://www.902.gr/…/aparadekti-prospatheia-apagoreysis-kai…

Ανάπτυξη, αυτή η άγνωστη...



Αν σας ρωτούσα ποια λέξη έχουμε βαρεθεί να ακούμε τα τελευταία χρόνια, κατά πάσα πιθανότητα το μυαλό σας θα πήγαινε αμέσως στην λέξη "ανάπτυξη". Και πώς να μη πάει αφού αυτή η αόριστη "ανάπτυξη" προβάλλεται ως πανάκεια, ως η μόνη λύση για όλα μας τα προβλήματα. Και όμως, παρά την μέχρι αηδίας επανάληψή της από τους πάντες, αμφιβάλλω αν αντιλαμβανόμαστε πόσες σκοτεινές πτυχές έχει αυτός ο όρος. Για παράδειγμα:


(1) Χρόνια τώρα ακούμε ότι ένα από τα σημαντικώτερα και άκρως απαραίτητο συστατικό για να επιτευχθεί η ανάπτυξη, είναι να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας. Άλλωστε, στον βωμό αυτής της ανταγωνιστικότητας θυσιάστηκαν -και εξακολουθούν να θυσιάζονται- όχι μόνο η αμοιβή της εργασίας αλλά και ανθρώπινες ζωές, λόγω της περιστολής τού κοινωνικού κράτους ενώ κατεδαφίζονται εν μιά νυκτί εργασιακά και άλλα δικαιώματα που αποκτήθηκαν με αγώνες και θυσίες δεκαετιών.

Γιατί, όμως, πρέπει ντε και καλά να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητά μας; Προφανώς για να γίνουν ελκυστικώτερες οι εξαγωγές μας, έτσι; Για να γίνουν φτηνότερα τα προϊόντα που παράγουμε και ούτω πως να βρίσκουμε ευκολώτερα αγοραστές στην διεθνή αγορά. Δηλαδή, τι; Τσεκουρώνεται ο δικός μου μισθός και σμπαραλιάζονται τα δικά μου δικαιώματα για να μπορεί να αγοράζει φτηνότερα τα προϊόντα που παράγω ο κάθε εγγλέζος ή ο κάθε ολλανδός; Με άλλα λόγια; Φορτώνομαι εγώ με βάρη για να αυξήσει τον τζίρο της (παναπεί: για να αναπτυχθεί) η επιχείρηση στην οποία εργάζομαι και παράγω προϊόντα που απευθύνονται στην ικανοποίηση όχι των δικών μου αναγκών αλλά κάποιων ξένων; Ωραία. Κι εγώ τί κερδίζω απ' αυτή την ανάπτυξη; Περισσότερη δουλειά με μικρότερη αμοιβή;

[Του Αρκά - 2016]

(2) Κατά την περίοδο 1999-2016, το πραγματικό ΑΕΠ της Γερμανίας αυξήθηκε κατά 24% περίπου ενώ της Ισπανίας κατά 35%. Με άλλα λόγια, μέσα σε 17 χρόνια η Ισπανία αναπτύχθηκε σχεδόν μιάμιση φορά περισσότερο από την Γερμανία. Και όμως, η Ισπανία είναι εκείνη που βρέθηκε στο χείλος της καταστροφής, η Ισπανία είναι που με νύχια και δόντια γλίτωσε τα μνημόνια, η Ισπανία είναι που κατείχε το ρεκόρ ανεργίας (μέχρι που της το πήραμε εμείς), η Ισπανία είναι η χώρα στην οποία τα τελευταία χρόνια ξεσπιτώθηκαν σχεδόν μισό εκατομμύριο άνθρωποι.

Φυσικά, αυτό το "παράδοξο" έχει λογική ερμηνεία. Η ισπανική "ανάπτυξη" στηρίχτηκε σε φούσκες (όπως εκείνη των ακινήτων ή εκείνη της τραπεζικής παντοδυναμίας), οι οποίες παρέσυραν την οικονομία όταν έσκασαν. Αντίθετα, η γερμανική οικονομία στηρίχτηκε σε πιο γερά θεμέλια: στην λεηλασία του συσσωρευμένου δημόσιου πλούτου τής πρώην Γερμανικής Λαϊκής Δημοκρατίας, στην διαχρονική πραγματική μείωση της αμοιβής της εργασίας και στην απομύζηση των ευρωπαίων εταίρων της (κυρίως του νότου). Δεν είναι τυχαίο ότι η Πορτογαλία έχει κερδίσει το προσωνύμιο "χώρα των Lidl" (*) ή ότι ο ιδιωτικοποιούμενος ελληνικός δημόσιος πλούτος καταλήγει ως επί το πλείστον σε φορείς τού γερμανικού κεφαλαίου.

Παρένθεση. Αν αναρωτιέστε πόσο αναπτύχθηκε η Ελλάδα κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, η απάντηση είναι 0%, αν και το 2007 είχαμε πετύχει ανάπτυξη σχεδόν 38%. Ας όψεται η πολιτική της τελευταίας οκταετίας, η οποία μας έφερε πίσω, εκεί όπου ήμασταν το 1999. Κλείνει η παρένθεση.


(3) Υποτίθεται ότι η επίτευξη ανάπτυξης θα έχει ευεργετική επίδραση στον νευραλγικής σημασίας δείκτη τής οικονομίας μας, ο οποίος λέγεται ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Θυμίζω στους μη έχοντες οικονομική παιδεία ότι στο ισοζύγιο αυτό αποτυπώνονται οι εισαγωγές και οι εξαγωγές μιας χώρας. Ένα από τα διαχρονικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας είναι ότι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της είναι σχεδόν μονίμως αρνητικό, δηλαδή οι ετήσιες εξαγωγές της είναι λιγώτερες από τις εισαγωγές της, άρα πρέπει κάπου να βρίσκει λεφτά για να καλύπτει την διαφορά.

Μέχρις εδώ τα πράγματα είναι κατανοητά. Τώρα, πώς θα σας φαινόταν αν σας έλεγα ότι το ισοζύγιό μας βελτιώθηκε κατά τα χρόνια της κρίσης; Θα σας φαινόταν απίστευτο; Και όμως, έτσι είναι! Το κατά 15,2% επί του ΑΕΠ έλλειμμα του 2007 έφτασε να γίνει πλεόνασμα 0,1% το 2015! Μικρό μεν, πλεόνασμα δε. Αν αναρωτιέστε πώς στο καλό έγινε κάτι τέτοιο σε μια εποχή ύφεσης, όπου το ΑΕΠ διαρκώς μειωνόταν, η απάντηση είναι απλή: λόγω φτώχειας! Ναι, λόγω φτώχειας. Μπορεί η δραστική μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος (με την συρρίκνωση των ονομαστικών μισθών, την αύξηση της ελαστικής εργασίας και την υπέρμετρη φορολογική επιβάρυνση) να μην αύξησε τις εξαγωγές αλλά οδήγησε σε κατακόρυφη μείωση των εισαγωγών.

Αν σας φάνηκε παράδοξη η βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών σε περίοδο ύφεσης, προσδεθείτε γιατί σας έχω κάτι ακόμη πιο παράδοξο: την χειροτέρευση του ίδιου ισοζυγίου σε περίοδο ανάπτυξης! Με απλά λόγια: όσο περισσότερο θα αναπτυσσόμαστε, τόσο θα μεγαλώνει το έλλειμμά μας. Πώς γίνεται αυτό; Προσέξτε:

Η οικονομική πολιτική που υιοθέτησε η χώρα μας κατά την τελευταία εικοσαετία, κυρίως δε κατά την περίοδο των μνημονίων (με τις ευλογίες των εταίρων και των δανειστών της, φυσικά), διέλυσε τον παραγωγικό ιστό, κατέστρεψε την μικρομεσαία επιχείρηση και απαξίωσε την μικρή ιδιωτική περιουσία, οδηγώντας στην συρρίκνωση ή ακόμη και στην εξαφάνιση τις μικρομεσαία παραγωγική δραστηριότητα ενώ, παράλληλα, υπέθαλψε και ενίσχυσε την παράδοση της μεγάλης παραγωγής σε μεγάλα μονοπώλια. Κατά συνέπεια, η ανάπτυξη τροφοδοτείται πλέον σχεδόν αποκλειστικά ή, τουλάχιστον, κατά το μεγαλύτερο μέρος της από εισαγωγές. Έτσι, λοιπόν, ενώ κατά το 2016 το ΑΕΠ μας σημείωσε αύξηση κατά 0,3% (μικρή μεν, αύξηση δε), το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα (από 0,1% πλεόνασμα την προηγούμενη χρονιά) κατά 0,6% (μικρό μεν, έλλειμμα δε).

[Στοιχεία: Eurostat, Trading Economics - AEΠ σε δολλάρια ΗΠΑ]

Δεν θέλω να σας κουράσω περισσότερο. Νομίζω πως αυτά τα λίγα που είπαμε ως εδώ, αρκούν για να σας πείσουν πως, την επόμενη φορά που κάποιος θα σας μιλήσει για ανάπτυξη, φροντίστε να κρατάτε μικρό καλάθι.

Υστερόγραφο: Υποτίθεται ότι ένας από τους στόχους τού πρόσφατου πρωθυπουργικού ταξιδιού στις ΗΠΑ ήταν η προσέλκυση πολιτειακών κεφαλαίων για επενδύσεις, οι οποίες είναι αναγκαίες για να αναπτυχθεί αυτός ο τόπος και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Αντ' αυτού, προέκυψε μια συμφωνία 2,4 δισ. δολλαρίων με την Λόκχηντ, η οποία "θα ενισχύσει τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ", όπως επισήμανε ο πρόεδρος Τραμπ. Μάλλον είναι η πρώτη φορά στα οικονομικά χρονικά τού πλανήτη που μια χώρα προσπαθεί να αναπτυχθεί ενισχύοντας θέσεις εργασίας στο εξωτερικό.

-----------------------------------------------------------
(*) Σχετικά κείμενα στο ιστολόγιο: "Πορτογαλία: μνημονιακά, χωρίς μνημόνιο" - 5/10/2015, "Ανάπτυξη (με φτώχεια) από τα Lidl" - 7/1/2016 και "Πορτογαλία: η υποδούλωση του "καλού μαθητή"" - 19/7/2016.

Είναι ο Σουηδός άνθρωπος;

   


Γράφει ο Πάνος Αλεπιώτης //
Η Σουηδία εδώ και πολλά χρόνια προτείνεται σαν την κοινωνία που εχει καταφέρει να πετύχει για τους πολίτες της την κοινωνία της ευμάρειας μέσα σε συνθήκες καπιταλισμού. Προβάλλεται σαν πρότυπο από ρεφορμιστικές και οπορτουνιστικές πολιτικές δυνάμεις και πολλές φορές σαν διακαή πολιτικό στόχο. Δεν ισχύει πια η Σουηδία του 60 και του 70. Οι λόγοι δεν θα αναλυθούν σ’ αυτή την προσπάθεια. Για να εξηγήσει κανείς την Σουηδική μονοπωλιακή μηχανή πρέπει να δει σε τι κοινό απευθύνονται οι πολιτικοί της Σουηδίας όταν θα πάρουν τις αποφάσεις τους. Ας δούμε μερικά χαρακτηριστικά της σουηδικής κοινωνικής συμπεριφοράς χωρίς να θεωρηθεί ότι μπορεί να εξαντληθεί το θέμα μόνο με τα παρακάτω.
  • Το παιδί όταν φτάνει στα 18 πρέπει να φύγει από το σπίτι είτε για σπουδές είτε για εργασία! Αλλιώς θα πληρώσει νοίκι αν συνεχίσει να μένει στο σπίτι των γονιών του και θα αντιμετωπίζει και την χλεύη της κοινωνίας! Τα χρήματα που κανείς θα αναγκαστεί να ζητήσει από τους γονείς του είναι δανεικά και απαιτητά! Μαθήματα του σχολείου, που ενδεχόμενα θα ενίσχυαν την σχέση παιδιού-γονιού, δεν γίνονται όσο μένει στο σπίτι! Είναι δουλειά των δασκάλων!
  • Οι γονείς μεγάλης ηλικίας είτε θα μπουν στο γηροκομείο είτε θα μείνουν μόνοι με “βοήθεια στο σπίτι” ακόμη κι αν μένουν στο διπλανό τετράγωνο! Η συγκέντρωση της «μεγάλης» οικογένειας (παιδιά, γονείς, εγγόνια) γίνεται μια φορά τον χρόνο συνήθως τα Χριστούγεννα λόγω και των μεγάλων αποστάσεων.
  • Κάθε Σάββατο εναλλάσσονται τα ζευγάρια για να βγουν έξω με τους φίλους τους. (Ένα δικό σου, ένα δικό μου!) Όταν δεν ευνοούν τα εργασιακά προγράμματα πηγαίνουν ξεχωριστές διακοπές, σαββατοκύριακα, ημερήσια κλπ.
  • Το κοινό καθημερινό οικογενειακό ταμείο εξόδων και εσόδων αποτελείται από 2 ίσα μηνιαία μερίδια! Όλα τα αποκτηθέντα μετά το γάμο- συμβίωση είναι καταγεγραμμένα σε μερίδια ανάλογα με την οικονομική συμβολή του καθενός! Δεν αμφισβητούνται από κανένα συμμέτοχο! Η έκφραση ”πάρε από μένα” έχει αντικατασταθεί από το ”δανείσου από μένα”.
  • Τα κατοικίδια έχουν καλύτερη θέση στο σπίτι από τα μέλη της οικογένειας με απόλυτη προτεραιότητα.
  • Η χαρά η η λύπη, η απογοήτευση, η επιτυχία, τα συναισθήματα γενικά εκδηλώνονται χωρίς ακρότητες, γέλια- κλάματα ηχηρά!
  • Τα νοήματα κοφτά με ουσία και όχι μεγάλα και περιγραφικά! Οι προτάσεις μικρές και χωρίς σχόλια! ( μόνο ο Στρίμπεργκ το χάλασε). Αποφεύγονται τα “δυσάρεστα” θέματα στις συζητήσεις, πχ πολιτική, ανεργία, ασθένεια, φτώχεια, ατυχήματα..Αποφεύγονται οι απόλυτες απόψεις.
  • Η άποψη λέγεται μόνο όταν ζητηθεί! Οι όποιες αποφάσεις παίρνονται μετά από βασανιστική σχολαστική ανάλυση! 45% σχεδιασμός, απόφαση, 10% εκτέλεση και 45% παρακολούθηση των συνεπειών της απόφασης με ενδεχόμενες διορθωτικές ενέργειες!
  • Η μη εκδήλωση των συναισθημάτων δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν. Η εκδήλωσή τους όμως είναι σημείο αδυναμίας και αποφεύγεται.
Τα παραπάνω βιώματα μετά από συνολικά 9 συν 6 χρόνια στην Σουηδία αν και με 27χρονο κενό ανάμεσά τους, επιβεβαιώνονται από το περιεχόμενο του βιβλίου δυο Σουηδών συγγραφέων, ιστορικών με τίτλο: ΕΙΝΑΙ Ο ΣΟΥΗΔΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ;
Oι ιστορικοί Lars Trägårdh och Henrik Berggren, στην επανέκδοση του βιβλίου τους, που πρωτοκυκλοφόρησε το 2006 και μεταφράστηκε και στα Ελληνικά, με τον παραπάνω τίτλο, χωρίς να κυκλοφορήσει, επανέρχονται στο ερώτημα αναλύοντας το πώς χτίζονται οι ανθρώπινες σχέσεις στην Σουηδία καταλήγοντας ότι η παράδοξη ουσία της σουηδικής κοινωνικής σύμβασης είναι:
”η κοινά αποδεκτή συμφωνία που στοχεύει να απελευθερώσει το άτομο από την διαπροσωπική εξάρτηση”.
  • Τα παραπάνω διαμορφώνουν και “τσιμεντάρουν” την ατομικότητα που όμως δεν είναι απαραίτητα “εγωιστική”. Ο Σουηδός απλά δεν έχει ανάγκη την οικογένεια, τους φίλους και την κοινωνικότητα στον ίδιο βαθμό που έχουν οι υπόλοιποι λαοί.
  • Η απόλυτη σχέση είναι η σχέση με την φύση άρα και η απόλυτη ευχαρίστηση είναι η παραμονή στο δάσος χωρίς να απορρίπτεται η παρέα αν κανείς δεν μπορεί να την αποφύγει! Το απόλυτο όνειρο είναι να μείνει κανείς μόνος στην φύση ακόμη και σε πρωτόγονες συνθήκες, χωρίς ρεύμα, νερό και με ξυλόσομπα!
  • Η μεγαλύτερη αξία σε μια σχέση είναι η απόλυτη ανεξαρτησία! Η μεγαλύτερη αρετή, του, της συζύγου-συμβίου αλλά και του φίλου είναι να σέβεται και να αγωνίζεται για την ανεξαρτησία του συντρόφου-φίλου του, αφήνοντας στην άκρη οποιοδήποτε άλλο συναίσθημα, σημειώνουν οι συγγραφείς!
  • Ο μεγαλύτερος σύμμαχος του Σουηδού στον «απελευθερωτικό» του αγώνα είναι το ίδιο το κράτος! Οι παροχές και διευκολύνσεις του ενισχύουν την ανεξάρτητη ύπαρξη, φοίτηση, εργασία, μητρότητα κλπ. Αρκεί να είναι αποφασισμένος κανείς να μετακομίσει όπου θα βρεθεί η δουλειά η οι σπουδές κλπ. Οι αποστάσεις δεν είναι ποτέ πρόβλημα, ούτε η ηλικία.
  • Στη Σουηδία, τα μέτρα που παίρνονται και τα μέσα εφαρμογής στοχεύουν στον κάθε πολίτη χωριστά, δίχως να περνούν από την οικογένεια ή από ιδιωτικές οργανώσεις. Ετσι προκύπτει και ο ”κρατικός ατομικισμός” όπως αναφέρουν οι συγγραφείς.
Οι συγγραφείς αφού αναλύουν ιστορικά το πώς έχουν προκύψει όλα αυτά (αγροτικές ρίζες, μικρή ιδιοκτησία, οι καιρικές συνθήκες, οι μεγάλες αποστάσεις, προτεσταντισμός, αποδεκτή φιλολαϊκή (!) μοναρχία, 200 χρόνια διαρκούς ειρήνης, μονοκρατορία των Σοσιαδημοκρατών επί μισό αιώνα, επί 70 χρόνια συμβόλαιο εργασιακής ειρήνης κλπ), φτιάχνουν την παρακάτω συγκριτική εικόνα!
(Ο Αμερικάνος, ο ίδιος και όλη η οικογένεια του, έχει απέναντί του το Κράτος για τους φόρους που επιβάλει, τους νόμους κλπ, μάλλον και οι Έλληνες, αλλά είναι πιστός στους κανόνες της οικογένειας.
Ο Γερμανός έχει απέναντί του το κράτος και την οικογένεια που επιδιώκει να τον πειθαρχήσει στους φόρους, νόμους κλπ αλλά και στους κανόνες της οικογένειας.
Ό Σουηδός μαζί με το κράτος, αποδεχόμενος συνήθως αδιαμαρτύρητα τους φόρους, τους νόμους κλπ έχει απέναντί του τους κανόνες της ίδιας του της οικογένειας !)
Οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα! Οι μικτοί γάμοι, η ύπαρξη πολλών άλλων εθνικοτήτων δεν έχουν μεγάλη επίδραση στο κοινωνικοπολιτικό περιβάλλον του Σουηδού. Ο Σουηδός ενώ ταξιδεύει όσο του επιτρέπουν τα οικονομικά του σε θερμότερες χώρες δεν έχει επηρεαστεί από τον τρόπο ζωής των άλλων λαών αν και τους αναγνωρίζει πλεονεκτήματα. Έτσι η πλέον και νομοθετικά φιλελεύθερη κοινωνία στον κόσμο, έχει καταφέρει να δημιουργήσει πολύ ισχυρά «συντηρητικά» δεσμά, παρόμοια ”κοινωνικού” προτεσταντικού φονταμενταλισμού, που ισχύουν, δεν αμφισβητούνται και δεν χρειάζεται να επιβάλλονται με την βία!
Κάτω από αυτό το πρίσμα πρέπει να αναλύει κανείς τον ”Σουηδικό” καπιταλισμό και την Σουηδική κοινωνία που θέλει από την μια την απόλυτη ελευθερία και από την άλλη ανέχεται να έχει Βασιλιά στον 21ο αιώνα!
Έτσι ξαναθυμάμαι τα λόγια ενός παλιού, μορφωμένου, δημοσιογράφου, Σουηδού, κομμουνιστή που μούλεγε πριν χρόνια πως ”όταν επικρατήσει ο σοσιαλισμός σε όλο τον πλανήτη θα οργανώνονται ταξίδια για την Σουηδία για νάρχονται οι υπόλοιποι λαοί για να βλέπουν πώς είναι ο καπιταλισμός.”

_____________________________________________________________________________________________________
Παναγιώτης Αλεπιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Δούλεψα σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης. Από το 2011 μένω στην Σουηδία στην πόλη Σβεγκ και δουλεύω στον δήμο της Χεργιεντάλεν σαν διευθυντής τεχνικών και 

Στο κενό η προσπάθεια της Χρυσής Αυγής να σταματήσει ομιλία του ΚΚΕ σε εργάτες


Εξόρμηση - περιοδεία σήμερα στους χώρους δουλειάς με επικεφαλής την Δ. Μανωλάκου



Από πρόσφατη εξόρμηση του ΚΚΕ στη Ναυπηγοεπισκευαστική
Από πρόσφατη εξόρμηση του ΚΚΕ στη Ναυπηγοεπισκευαστική
«Τα τσιράκια των αφεντικών, τους φασίστες της Χρυσής Αυγής, που προσπάθησαν να σταματήσουν με προβοκάτσιες, απειλές και προκλήσεις ομιλία του ΚΚΕ σε εργάτες», καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η ΚΟ Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης του Κόμματος, σημειώνοντας ότι «η επιδίωξή τους έπεσε στο κενό». Προσθέτει ότι «οι φασίστες για άλλη μια φορά έδειξαν ποιος είναι ο αληθινός τους αντίπαλος. Είναι το ΚΚΕ, που καλεί την εργατική τάξη να αμφισβητήσει την εξουσία του κεφαλαίου».
Η ΚΟ Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης οργανώνει σήμερα, Παρασκευή, μεγάλη εξόρμηση - περιοδεία στους χώρους δουλειάς στο Πέραμα, διακινώντας την ανακοίνωσή της. Επικεφαλής της περιοδείας θα είναι η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Το ΚΚΕ καταγγέλλει τα τσιράκια των αφεντικών, τους φασίστες της Χρυσής Αυγής που προσπάθησαν να σταματήσουν, με προβοκάτσιες, απειλές και προκλήσεις, ομιλία του ΚΚΕ σε εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. Οι φασίστες παράλληλα μοίραζαν μια θλιβερή ανακοίνωση, όπου συκοφαντούν το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής, διαχωρίζουν τους εργάτες σε Ελληνες και ξένους και αγωνιούν για τα συμφέροντα των εργοδοτών.
Φυσικά, η επιδίωξή τους έπεσε στο κενό. Οι εργάτες τούς γύρισαν την πλάτη άλλη μια φορά, η ομιλία πραγματοποιήθηκε κανονικά.
Οι φασίστες για άλλη μια φορά έδειξαν ποιος είναι ο αληθινός τους αντίπαλος.
Είναι το ΚΚΕ, που καλεί την εργατική τάξη να αμφισβητήσει την εξουσία του κεφαλαίου, να οργανωθεί κόντρα στα μονοπώλια και τον καπιταλισμό, να διεκδικήσει όλο τον πλούτο που παράγει και τον καρπώνονται οι πλουτοκράτες. Ενοχλεί τα μαντρόσκυλα του συστήματος πως το ΚΚΕ προβάλλει τη μοναδική λύση για τους εργάτες, που είναι ο σοσιαλισμός, το ανώτερο κοινωνικό - οικονομικό σύστημα που θα δουλεύει για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι για το κέρδος των καπιταλιστών. Οι φασίστες βγάζουν χολή όταν ακούν για "ανατροπή του καπιταλισμού", γιατί τρέφονται και τρέφουν το σάπιο σύστημα του κεφαλαίου, αυτός είναι ο μόνος πόνος τους και ο καημός τους...
Τους ενοχλεί το πρωτοπόρο ταξικό Συνδικάτο Μετάλλου, που πρωτοστατεί σταθερά στην πάλη για τα δικαιώματα των εργατών, συσπειρώνει τους εργάτες της Ζώνης ειδικά αυτό το διάστημα στον αγώνα για την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, συγκρούεται με την εργοδοτική αυθαιρεσία και όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο της κυβέρνησης. Τους ενοχλεί πως χάρη στο Συνδικάτο και στην πολύμορφη δράση του, οι εργάτες είναι οργανωμένοι, κάνουν δική τους υπόθεση την τήρηση του ωραρίου και άλλων ζητημάτων των συνθηκών δουλειάς.
Οι φασίστες πολύ θα ήθελαν "σιγή νεκροταφείου" στους χώρους δουλειάς. Να μην κινείται φύλλο. Οι εργάτες να δουλεύουν σαν σκλάβοι και να λένε και ευχαριστώ. Αυτό είναι το υψηλό "ιδανικό" τους.
Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη! Το ΚΚΕ καλεί τους εργάτες της Ζώνης να απομονώσουν την ελεεινή φασιστική συμμορία των εγκληματιών και των υπόδικων. Να περιφρουρήσουν τον αγώνα τους. Να συμπορευτούν με το ΚΚΕ, γιατί ξέρουν ότι τους λέει την αλήθεια, γιατί το αντικειμενικό ταξικό τους συμφέρον είναι να παλεύουν κόντρα στην εξουσία των καπιταλιστών και αυτό το εξασφαλίζει μόνο η πολιτική πρόταση των κομμουνιστών.
Απομονώνουμε τους φασίστες! Συγκρουόμαστε με το σύστημα που γεννά φτώχεια, ανεργία, πολέμους και δυστυχία.
Συσπειρωνόμαστε με το ΚΚΕ στο δρόμο της ανατροπής».

Απόρρητο έγγραφο επιβεβαιώνει τις προετοιμασίες για τη φύλαξη πυρηνικών



Εκτεθειμένη η κυβέρνηση για τις κάλπικες «διαψεύσεις» της στις σοβαρές καταγγελίες του ΚΚΕ. Να ενημερώσει τώρα το λαό τι συζητάει με τις ΗΠΑ


Τη μέρα που ολοκληρωνόταν η επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ, ήρθε η επιβεβαίωση των σοβαρών καταγγελιών που έκανε το προηγούμενο διάστημα το ΚΚΕ, ότι έχουν προχωρήσει εκτεταμένες εργασίες και προετοιμασίες στην αεροπορική βάση του Αραξου, προκειμένου να αποθηκευτούν εκεί πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 26 και 28 Σεπτέμβρη έγινε σύσκεψη στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, με αντικείμενο την επισκόπηση των εργασιών για τον «εκσυγχρονισμό» της βάσης του Αραξου. Σχετική ενημέρωση από αυτήν τη σύσκεψη στάλθηκε υπηρεσιακά στο υπουργείο Αμυνας, με απόρρητο έγγραφο. Το περιεχόμενο του εγγράφου έφερε στη δημοσιότητα ενημερωτική ιστοσελίδα (militaire.gr).
Το έγγραφο αναφέρει ότι μεταξύ των έργων που εξελίσσονται στη βάση είναι και εγκαταστάσεις για την αποθήκευση «ειδικών όπλων», τα οποία, στη «γλώσσα» της Πολεμικής Αεροπορίας, σημαίνουν «πυρηνικά». Για το θέμα έχει ενημερωθεί και το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, επίσης με απόρρητο έγγραφο.
Η εκτίμηση που γίνεται είναι ότι ο Αραξος προετοιμάζεται σταδιακά ή είναι έτοιμος για το ενδεχόμενο να υποδεχτεί πυρηνικά όπλα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στον απόηχο των εξελίξεων στη Μαύρη Θάλασσα, στην Τουρκία και ευρύτερα στη Βαλκανική και στην Ανατολική Μεσόγειο, το πρόγραμμα εργασιών στον Αραξο «τρέχει» εδώ και πολύ καιρό. Για παράδειγμα, ήδη από τον Αύγουστο του 2016 έχει αλλάξει και ενισχυθεί όλη η συρματόφραξη της μονάδας, με τις εργασίες να μεταφέρονται στη συνέχεια στο εσωτερικό της βάσης.

Σύμφωνα εξάλλου με το δημοσίευμα στο διαδίκτυο, που κάνει εκτενή αναφορά στις καταγγελίες του ΚΚΕ, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία οι ΗΠΑ έχουν σχεδιασμό για μεταφορά των πυρηνικών από τη βάση του Ιντσιρλίκ σε πιο «φιλικό έδαφος», με την Ελλάδα να θεωρείται ως το πλέον «κατάλληλο».
Το ενδεχόμενο αυτό γίνεται ισχυρότερο μετά το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να διαψεύσει τις καταγγελίες του ΚΚΕ και να θολώσει τα νερά ως προς τις πραγματικές προθέσεις της και τις συμφωνίες που συνάπτει με τις ΗΠΑ.
Το ιστορικό
Θυμίζουμε ότι το θέμα ανέδειξε στις 15/9, από τη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, λέγοντας: «Θα θέλαμε να ρωτήσουμε και να καταγγείλουμε, ταυτόχρονα, γιατί η κυβέρνηση δεν βγάζει τσιμουδιά για το γεγονός ότι έχει προχωρήσει η συντήρηση, επισκευή και ο εκσυγχρονισμός της βάσης του Αραξου, προκειμένου, όπως φημολογείται, να εγκατασταθούν εκεί τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα, που ο ελληνικός λαός και με την πάλη του τα είχε διώξει προηγούμενες δεκαετίες».
Η κυβέρνηση δεν έδωσε φυσικά καμιά απάντηση και ο Δ. Κουτσούμπας επανήλθε στο θέμα, σε συζήτηση στη Βουλή, στις 25/9, λέγοντας: «Και με την ευκαιρία: Τι θα γίνει με το ζήτημα του εκσυγχρονισμού, εκτός της συντήρησης, των υποδομών του Αραξου, προκειμένου να καταστούν ξανά κατάλληλες για τη μεταφορά πυρηνικών κεφαλών εκεί; Αλήθεια, πώς προχωράνε; Τι ακριβώς σας λένε οι φίλοι σας οι Αμερικάνοι, που κλιμάκιά τους συχνά - πυκνά περιδιαβαίνουν για έλεγχο εκεί; Εκτός αν δεν τους ρωτάτε καν ή αν θεωρούν ότι δεν είναι και υποχρεωμένοι να σας ενημερώνουν... Το έχουμε καταγγείλει με τον πιο επίσημο τρόπο, αλλά μέχρι τώρα δεν βγάλατε κιχ. Ολοι σας».

Αεροφωτογραφία του αεροδρομίου και της βάσης του Αραξου. Σε πλαίσιο, οι εγκαταστάσεις που προσομοιάζουν σε αντίστοιχες του εξωτερικού, όπου αποδεδειγμένα φυλάσσονται πυρηνικά (πηγή «902.gr»)
Αεροφωτογραφία του αεροδρομίου και της βάσης του Αραξου. Σε πλαίσιο, οι εγκαταστάσεις που προσομοιάζουν σε αντίστοιχες του εξωτερικού, όπου αποδεδειγμένα φυλάσσονται πυρηνικά (πηγή «902.gr»)
Εκ μέρους της κυβέρνησης, προσπάθησε να απαντήσει ο αν. υπουργός Αμυνας, Δ. Βίτσας, ο οποίος κάθε άλλο παρά καθησύχασε, αφού είπε επί λέξει: «Η αεροπορική βάση του Αραξου είναι υπό ελληνική διοίκηση εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Μετά την περίοδο της δικτατορίας δεν υπάρχουν πυρηνικά όπλα στην αεροπορική βάση του Αραξου, ούτε πρόκειται να υπάρξουν, ούτε υπάρχει κάποιος σχεδιασμός, ούτε έχει κάποια σχέση με οποιοδήποτε - θα έλεγε κανένας - αμερικάνικο ειδικό συμφέρον. Αρα, αυτό να είναι καθαρό.
Αυτήν τη στιγμή που μιλάμε, και αύριο, υπάρχει ένα επιτελείο Αμερικάνων τεχνικών στον Αραξο, το οποίο ασχολείται με το F-16 που βγήκε εκτός διαδρόμου και έχει υποστεί καταστροφή και γι' αυτόν το λόγο είναι εκεί, και μετά θα πάνε να δούνε και ένα F-16 το οποίο έχει καταστραφεί ένα κομμάτι του, στη Σούδα. Θέλω να είναι καθαρό, θέλω να είναι γνωστό αυτό, όπως θέλω να είναι γνωστό ότι από εκείνη την παλιά βάση, μιλάμε για το 1967 - 1974, έχει παραμείνει μία ανενεργή κεραία, δηλαδή έχει μείνει το κουφάρι της, η οποία δεν μετακινείται λόγω κόστους. Μόλις έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε, θα τη μετακινήσουμε».
Η κυβερνητική «διάψευση» γεννά μόνο ανησυχίες, αφού είναι επισήμως γνωστό ότι πυρηνικά υπήρξαν στον Αραξο και τα τελευταία απομακρύνθηκαν μόλις το 2011, όπως ενημέρωσαν οι Αμερικανοί, υποχρεώνοντας την τότε κυβέρνηση να το παραδεχτεί! Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει υποχρέωση άμεσα να ενημερώσει το λαό για το τι πραγματικά συζητάει με τους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ για τη βάση στον Αραξο και να πάρει θέση για το απόρρητο έγγραφο, η ύπαρξη του οποίου δεν έχει διαψευστεί.

Τότε και τώρα





Είναι πραγματικά προκλητική η προσπάθεια που κάνουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να δικαιολογήσουν το «ξέπλυμα» του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και όσων αυτός αντιπροσωπεύει, για να διασώσουν το άλλοθι της αριστεροσύνης στην αντιλαϊκή τους πολιτική και τις κάλπικες διαχωριστικές γραμμές με τη ΝΔ. Για παράδειγμα, ακούσαμε τις προάλλες τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να λέει ότι οι καιροί έχουν αλλάξει, «Ψυχρός Πόλεμος δεν υπάρχει, ο εμφύλιος είναι πάρα πολύ μακριά (...) αυτό που προέχει αυτήν τη στιγμή, είναι η ενίσχυση των διμερών σχέσεων. Ο βασικός μας στόχος είναι να μπορέσουμε να πετύχουμε μια ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας»! Επειδή, λοιπόν, σήμερα δεν υπάρχουν οι πρώην σοσιαλιστικές χώρες και ο εμφύλιος είναι μια μακρινή υπόθεση, ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός έχει αφήσει πίσω του το «διαβολικό» του παρελθόν και πλέον ενεργεί μόνο για καλό! Δηλαδή, για καλό κάνει πολέμους που προκαλούν θάνατο και προσφυγιά, εξαπολύει απειλές σε βάρος άλλων λαών, πρωτοστατεί σε ιμπεριαλιστικές αποστολές. Αλλά, ταυτόχρονα, για καλό κλιμακώνει την αντιλαϊκή πολιτική στο εσωτερικό της χώρας, καλλιεργεί το ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία, όπως σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο. Οπως και να 'χει, η προάσπιση του αμερικανικού κεφαλαίου ήταν και παραμένει στρατηγικός στόχος των κυβερνήσεων στις ΗΠΑ, είτε αναφερόμαστε στο παρελθόν, είτε στο σήμερα. Αντίστοιχα, την υπηρέτηση των συμφερόντων της ελληνικής αστικής τάξης έχουν ως στόχο διαχρονικά οι κυβερνήσεις και το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα. Είτε υποδέχονταν τους Αμερικανούς σαν «συμμάχους» και «σωτήρες» το 1947, είτε σαν «επενδυτές» και «στρατηγικούς εταίρους» στην αμυντική «συνεργασία» σήμερα...

Ελληνική Αστυνομία: Συμπαραστάτης ΝΑΤΟικού εισβολέα


Η Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.), με τρόπο που θυμίζει «φακέλωμα» και με «υπερβάλλων ζήλο» (sic), επιβεβαιώνοντας τον αντιλαϊκό - κατασταλτικό της ρόλο, σχημάτισε δικογραφία για την κινητοποίηση του ΚΚΕ στην Κοζάνη, ενάντια στη διέλευση της αλβανικής ΝΑΤΟικής στρατιωτικής φάλαγγας, που συμμετείχε στη άσκηση «Noble Jump» του ΝΑΤΟ στη Ρουμανία. Με έγγραφό της προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Κοζάνης, καταγγέλλει για παράβαση του άρθρου 292 του Ποινικού Κώδικα έναν ευρωβουλευτή και έναν βουλευτή του ΚΚΕ, έξι άλλους αγωνιστές και έναν πυροσβέστη, που είναι και δημοτικός σύμβουλος στο δήμο Βέροιας. «Το 'να χέρι νίβει τ΄ άλλο και τα δύο την κυβέρνηση». Παραφράζοντας τη λαϊκή παροιμία, οι δύο μηχανισμοί του αστικού κράτους, Αστυνομία και Δικαιοσύνη, με την πολιτική κάλυψη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, συντονίστηκαν, επιβεβαιώνοντας τον κατασταλτικό τους χαρακτήρα. Με το δικόγραφο, η αστυνομία στρέφεται ενάντια στο αναφαίρετο δικαίωμα του λαού να διαδηλώνει και μάλιστα ενάντια στο ΝΑΤΟ. Ολα είναι έτοιμα και για άλλες περιπτώσεις, για να οδηγηθούν στο δικαστήριο αγωνιστές που δεν μπορούν να ανέχονται την παρουσία των ΝΑΤΟικών στην πατρίδα μας. Αλλωστε, η δικογραφία αποτελεί στην ουσία φακέλωμα - χαρτογράφηση όσων συμμετείχαν στην κινητοποίηση. Αυτά γίνονται σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και της κυβέρνησης, που στόχο έχουν να καταργήσουν τις ατομικές ελευθερίες και τα δικαιώματα του λαού μας.
***
Ο λαός μας, όμως, έχει ιστορική μνήμη και δεν μπορεί να ξεχάσει το ρόλο του ΝΑΤΟ στην οργάνωση της απριλιανής χούντας το 1967, στη διχοτόμηση της Κύπρου, στο διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας. Επίσης, δεν μπορεί να ξεχάσει ότι το ΝΑΤΟ είναι αυτό που δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο, ενώ ελληνικά στρατεύματα συμμετέχουν σε ΝΑΤΟικές αποστολές ενάντια σε άλλους λαούς, μακριά από τα σύνορα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την άμυνα της χώρας μας. Αυτοί είναι μερικοί μόνο απ' τους λόγους που ο λαός μας δεκαετίες τώρα διαλαλεί: «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών». Γιατί όλες οι αντιλαϊκές κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, εκχωρούν στρατιωτικές υποδομές στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το λαό μας, καθώς ενισχύεται διαρκώς η εμπλοκή της χώρας μας στα δολοφονικά του σχέδια. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στις 12/10, αξιολογητές της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, πραγματοποίησαν επιθεώρηση σε μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων στο πλαίσιο του Οργανισμού για την Ασφάλεια στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), επιπλέον από τις συχνές επισκέψεις - αξιολογήσεις ΝΑΤΟικών αξιωματούχων. Οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και οι ΝΑΤΟικοί τούς ονομάζουν «συμμάχους», που αξιοποιούν τις στρατιωτικές υποδομές της χώρας μας, τις οποίες χρησιμοποιούν σαν ορμητήριο, για να υλοποιήσουν τα επεμβατικά τους σχέδια ενάντια σε άλλους λαούς. Επίσης και η Ελλάδα συμμετέχει σε ΝΑΤΟικές αποστολές σε άλλες χώρες και της Βαλκανικής, όπως Βουλγαρία, Ρουμανία, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, στο Κόσσοβο κ.α.
***
Η Ιστορία είναι γεμάτη από τους αγώνες του λαού μας ενάντια στο φασισμό και τους καταχτητές Γερμανούς, Ιταλούς και Βούλγαρους. Σε αυτόν τον αγώνα συμμετείχαν, μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ και του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΕΛΑΣ), στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής. Το γεγονός, λοιπόν, ότι ένας πυροσβέστης συμμετείχε στην κινητοποίηση, πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση η αγωνιστική του στάση για τη μεγάλη πλειοψηφία του προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτή πρέπει να είναι η στάση τους απέναντι στους αγώνες του λαού μας. Κανείς αστυνομικός και πυροσβέστης να μην δεχθεί, να φακελώνονται όσοι αγωνίζονται ενάντια στο ΝΑΤΟ. Κανένας αστυνομικός να μη σηκώνει τα γκλομπς ενάντια σε αυτούς που κινητοποιούνται, να ρίχνει δακρυγόνα. Η θέση όσων προέρχονται από φτωχές εργατικές και αγροτικές οικογένειες, είναι στο πλάι του λαού που αγωνίζεται για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων και ενάντια στα δολοφονικά σχέδια των ΝΑΤΟικών. Ιδιαίτερα στις μέρες μας, χρειάζεται επαγρύπνηση και αγωνιστική ετοιμότητα, διότι η κυβέρνηση, μαζί με τα υπόλοιπα αστικά κόμματα χειροκροτούν το ταξίδι - ξεφτίλα, του δώσ' τα όλα Τσίπρα, στις ΗΠΑ. Η κυβέρνηση, αγκαλιά με τις ΗΠΑ, συζητάει τη νέα θηλιά που θα βάλει στο λαό, με τους πολεμικούς εξοπλισμούς, για την αναβάθμιση της βάσης της Σούδας, την «αξιοποίηση» και άλλων στρατιωτικών βάσεων, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «παραβατική συμπεριφορά» την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων από την Τουρκία, που γίνεται με την ανοχή των ΝΑΤΟ - ΗΠΑ.
***
Ολα τα παραπάνω συνηγορούν ότι ο λαός μας πρέπει να είναι ιδιαίτερα ανήσυχος. Να επαγρυπνεί και να οργανώσει την πάλη του, δυναμώνοντας τις γραμμές του ΚΚΕ, για να κλείσει η βάση της Σούδας και να μη χρησιμοποιηθεί καμιά στρατιωτική υποδομή προς όφελος των ΑμερικανοΝΑΤΟικών. Το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, όσοι είναι παιδιά εργατικών και αγροτικών οικογενειών, οι πυροσβέστες, οι αστυνομικοί πρέπει να καταδικάσουν της ενέργειες της ΕΛ.ΑΣ. στην Κοζάνη. Ολοι αυτοί και ο λαός δεν πρέπει να ανεχτούν εκεί πάνω, στην Κοζάνη κοντά στα σύνορα, τέτοια φαινόμενα από την αστυνομία. Η κυβέρνηση και οι υπουργοί της πρέπει να δώσουν εξηγήσεις εδώ και τώρα. Τώρα να σταματήσουν όλες οι διώξεις. Κανένας δικαστής να μη δεχτεί να ασκηθεί δίωξη σε βάρος των αγωνιστών. Κανένας ένστολος ποτέ να μην σταθεί απέναντι στον αγωνιζόμενο λαό. Ούτε τώρα, ούτε στο μέλλον.

Με τις ευχές όλων τους...


Οι παροτρύνσεις στην κυβέρνηση απ' όλα τα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης (όσο ο Τσίπρας ήταν στις ΗΠΑ) να γυρίσει με χειροπιαστά αποτελέσματα, είναι αρκετές για να καταλάβει κανείς την ομοφωνία ανάμεσα σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις του κεφαλαίου για τη «γεωστρατηγική αναβάθμιση» και την «προσέλκυση επενδύσεων».
Και τελικά, ούτε η ΝΔ ούτε τα υπόλοιπα αστικά κόμματα διαφωνούν σε κάτι από όσα περιλαμβάνονται στις συμφωνίες - δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στις ΗΠΑ. Ισα - ίσα, αποτιμούν θετικά την επίσκεψη, ανεξάρτητα από την κριτική σε επιμέρους σημεία.
Με άλλα λόγια, ΝΔ, ΔΗΣΥ, Ποτάμι, Ενωση Κεντρώων, Χρυσή Αυγή συμφωνούν με την πιο ενεργή εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, με την αναβάθμιση και επέκταση της βάσης της Σούδας, με το γεγονός ότι η εργατική τάξη θα συνεχίσει να ματώνει, για να ξοδεύονται δισ. ευρώ σε στρατιωτικό υλικό και να «πιάνονται» οι δαπάνες ύψους 2% του ΑΕΠ για εξοπλισμούς στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ.
Τι είπε η ΝΔ για την επίσκεψη Τσίπρα; Οτι θα έπρεπε να είναι πιο «τολμηρή» και ότι η Ελλάδα χρειάζεται να δώσει κάθε στήριξη στις ΗΠΑ, όπως η μακρόχρονη επέκταση της συμφωνίας για τη Σούδα. Συμφωνεί επίσης ότι η αναβάθμιση των «F-16» θα πρέπει να γίνει, γιατί είναι θέμα «αεροπορικής υπεροχής στο Αιγαίο», την ίδια στιγμή που οι αμερικανικές υπηρεσίες ομολογούν ότι ο «εκσυγχρονισμός των ελληνικών "F-16" θα συμβάλει στην επίτευξη στόχων της εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ»!
Αλλά και στο πεδίο της οικονομίας, η σύμπνοια της κυβέρνησης και όλων των άλλων αστικών κομμάτων στην εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων από αμερικανικά μονοπώλια έχει ως βάση το «σαφάρι» για την προσέλκυση επενδύσεων, στο οποίο επιδίδονται. Κανένας εκπρόσωπός τους δεν διαφωνεί με την εργασιακή ζούγκλα, τις ιδιωτικοποιήσεις, τις «απελευθερώσεις» τομέων της οικονομίας, που συνιστούν προϋποθέσεις για την προσέλκυση «επενδύσεων».
Τα λόγια παρότρυνσης και η «εξ' απαλών ονύχων» κριτική των αστικών κομμάτων στην κυβέρνηση, με αφορμή το ταξίδι στις ΗΠΑ, δείχνουν τη στρατηγική τους σύγκλιση πάνω στα ζητήματα που «καίνε» την αστική τάξη: Μετατροπή της χώρας σε κόμβο Ενέργειας και διαμετακόμισης εμπορευμάτων, γεωπολιτική αναβάθμιση, φτηνότερη εργατική δύναμη, προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Σε αυτά δίνουν εξετάσεις όλα τα κόμματα της αστικής τάξης. Γι' αυτό, καθένα από το πόστο του έδινε τις ευχές του στον πρωθυπουργό, όταν αναχωρούσε για τις ΗΠΑ.
Στην ίδια κατεύθυνση, δεν είναι τυχαίες ούτε οι ποικίλες παρεμβάσεις από αστικά κόμματα και ΜΜΕ, που δίνουν συγχαρητήρια στην κυβέρνηση για το ξέπλυμα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. «Η μεγαλύτερη χρησιμότητα της σημερινής διακυβέρνησης είναι το θάψιμο όλων των μεταπολιτευτικών μας τοτέμ (...) Στο Λευκό Οίκο, ο πρωθυπουργός έθαψε ένα ακόμη τοτέμ, αυτό του αντιαμερικανισμού», έγραφε μεταξύ άλλων εφημερίδα μεγάλου Συγκροτήματος προχτές.
«Αν οποιοσδήποτε άλλος πρωθυπουργός είχε επιστρέψει με αυτά τα αποτελέσματα από τις Ηνωμένες Πολιτείες», θα καίγονταν σημαίες, ήταν η διαπίστωση μιας άλλης. «Η εικόνα του πρωθυπουργού της αριστεράς να είναι στο Λευκό Οίκο (...) συμβάλλει καθοριστικά ώστε να τελειώσει οριστικά στην Ελλάδα, όλη αυτή η περίοδος του αντιαμερικανισμού, του αντιιμπεριαλισμού και όλων των άλλων ιδεολογιών που κρατούσαν την Ελλάδα πίσω επί δεκαετίες...», είπε και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Αδ. Γεωργιάδης.
Αν ο λαός κάνει ταμείο από τα τελευταία χρόνια, θα διαπιστώσει ότι όποτε τα αστικά κόμματα έδειχναν με τέτοιο θάρρος τις «συγκλίσεις» τους, τότε δοκίμαζε και τη μεγαλύτερη επίθεση στη ζωή του. Αρκεί να δει τη στήριξη όλων των κομμάτων του κεφαλαίου στο 3ο μνημόνιο, αλλά και το γεγονός ότι η «συναίνεση» πάντα ερχόταν ως προπομπός κλιμάκωσης της αντιλαϊκής επίθεσης (κυβερνήσεις συνεργασίας, αυξημένες πλειοψηφίες κ.λπ.).
Επομένως, οι νέες «συγκλίσεις» με αφορμή την επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ πρέπει να χτυπήσουν καμπανάκι για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα, καθώς δείχνουν την αποφασιστικότητα της αστικής τάξης να εμπλέξει σε μεγαλύτερους κινδύνους το λαό και τη χώρα. Επαγρύπνηση λοιπόν, διεκδίκηση και πάλη ενάντια στους σχεδιασμούς κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

TOP READ