31 Ιουλ 2018

Μπενίτο Μουσολίνι – Από τη σοσιαλδημοκρατία στο φασισμό

Συμπληρώνονται σήμερα 135 χρόνια από τη γέννηση του Μπενίτο Μουσολίνι, του πρώτου φασίστα ηγέτη της ιστορίας. Παρότι “επισκιάστηκε” από τον Αδόλφο Χίτλερ αργότερα, ο τελευταίος παρά τις διακυμάνσεις των ιταλογερμανικών σχέσεων, δεν έπαψε να τον θαυμάζει και να τον στηρίζει μετά την ανατροπή του το 1943, ενώ λέγεται ότι στο γραφείο του υπήρχε προτομή του Ιταλού δικτάτορα.
Γεννημένος στη Ντόβιο ντι Πρεντάπιο γράφτηκε στο Ιταλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα το 1900, ενώ αργότερα κλήθηκε στην πόλη Τρέντο για να αναλάβει γραμματέας του εργατικού κέντρου και διευθυντής του εβδομαδιαίου κομματικού εντύπου “Το μέλλον”. Επέστρεψε στο Φορλί το 1909, όπου και παντρεύτηκε έξι χρόνια μετά τη Ρακέλε Γκουίντι. Τον επόμενο χρόνο αναδείχθηκε σε γραμματέα της τοπικής οργάνωσης του ΙΣΚ, ιδρύοντας το όργανό της “Η ταξική πάλη”. Η ανέλιξή του συνεχίστηκε, καθώς το 1912 γίνεται διευθυντής του επίσημου κομματικού οργάνου “Avanti” και μετακομίζει στο Μιλάνο. Με το ξέσπασμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, που προκάλεσε έντονη διαπάλη στους κόλπους του ΙΣΚ, ο ίδιος αρχικά τάσσεται υπέρ της ουδετερότητας, σύντομα όμως αλλάζει στάση υπέρ της εμπλοκή στον πόλεμο στο πλευρό της Αντάντ. Καθώς η θέση του κόμματος, αν και αμφίσημη, επίσημα παρέμενε αντιπολεμική, ο ίδιος διαγράφηκε το Νοέμβρη του 1914, συνεχίζοντας την προπαγάνδα υπέρ του πολέμου μέσω της εφημερίδας “Il popolo d’Italia”.
Σημείο καμπής υπήρξε η ίδρυση, στις 23 Μάρτη 1919 των “Fasci di combattimento”, δηλαδή των φασιστικών ταγμάτων κρούσης που θα αποτελούσαν το πρόπλασμα του φασιστικού κόμματος.
Χαρακτηριστικά του κινήματος ήταν ο υστερικός εθνικισμός, ο φανατικός αντικομμουνισμός και η απόρριψη του κοινοβουλευτισμού, με την άσκηση εκφοβισμών και βίας κατά των πολιτικών αντιπάλων να βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη. Η δημαγωγική ικανότητα του Μουσοίνι, η οικονομική στήριξη από το μεγάλο βιομηχανικό κεφάλαιο και τους μεγαλογαιοκτήμονες, η αδυναμίας έως απροθυμία των αστικών πολιτικών δυνάμεων να ανακόψουν την πορεία των φασιστών, η ελλιπής οργάνωση του εργατικού κινήματος και η ευνοϊκή ή και ενθουσιωδης στάση ενός μεγάλου τμήματος της άρχουσας τάξης, επέτρεψεαν την άνοδο του φασισμού στην εξουσία.
Μετά τη διαβόητη “πορεία προς τη Ρώμη” των μελανοχιτώνων του κόμματος, που είχε ιδρυθεί επίσημα το Νοέμβρη του 1921, ο Μουσολίνι ανέλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στις 30 Οκτώβρη 1922. Η εξουσία του εδραιώθηκε σταδιακά ως το 1926, αρχικά μέσω νομότυπων “μεταρρυθμίσεων”, αλλά και μέσω της προσφυγής στη δολοφονική ενίοτε βία κατά όσων αντισέκονταν, με γνωστότερη την περίπτωση του σοσιαλιστή βουλευτή Τζάκομο Ματεότι.
Στις 6 Νοέμβρη του 1926 απαγορεύτηκαν όλα τα αντιπολιτευόμενα κόμματα, οι συνδικαλιστικές ενώσεις, καθώς και η ελευθερία του τύπου και του συνέρχεσθαι. Στις 11 Φλεβάρη 1929 προχώρησε σε συμφωνία (κονκορδάτο) με το Βατικανό, αίροντας το σχίσμα κράτους-εκκλησίας που κρατούσε από τον καιρό της ιταλικής ενοποίησης το 1870.  Το σημαντικότερο γεγονός της θητείας του Μουσολίνι προπολεμικά υπήρξε η εισβολή στην Αιθιοπία το 1935, που κατακτήθηκε λίγους μήνες μετά. Ο φασιστικός στρατός εφήρμοσε βάρβαρες μεθόδους κατά του πληθυσμού, με την Κοινωνία των Εθνών και τους δυτικούς συμμάχους να αντιδρούν χλιαρά και με χαρακτηριστική χρονοτριβή στην ιμπεριαλιστική αυτή επέμβαση. Η εξωτερική πολιτική του καθεστώτος άρχισε να στρέφεται εντονότερα στη ναζιστική Γερμανία μετά την παραίτηση του Μουσολίνι από τις βλέψεις του στην Αυστρία. Το 1938 μάλιστα υιοθέτησε σειρά φυλετικών και αντισημιτικών μέτρων στα πρότυπα των νόμων της Νυρεμβέργης, διευρύνοντας την ιδεολογική εγγύτητα ναζισμού – φασισμού.
Στην αρχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου δεν μπήκε αμέσως στο πλευρό του Χίτλερ, αλλά μόλις τον Ιούνη του 1940, θεωρώντας πως η ως τότε αήττητη πορεία της Γερμανίας θα προσπόριζε οφέλη και στην ιταλική αστική τάξη. Η εξαιρετικά αποτυχημένη έκβαση των αναμετρήσεων για τον ιταλικό στρατό, όπως και η μεταβολή της τροπής του πολέμου για τη Γερμανία, ιδίως μετά τη μάχη του Στάλινγκραντ, σήμανε τριγμούς για τη θέση του Μουσολίνι.
Το ανώτατο όργανο του κράτους, το Μεγάλο φασιστικό συμβούλιο, μετά την απόβαση των Αγγλοαμερικανών στη Σικελία εκδίωξε και μετά συνέλαβε το Μουσολίνι στις 24 Ιούλη του 1943. Λίγο μετά την συνθηκολόγηση της νέας κυβέρνησης υπό το στρατηγό Μπαντόλιο στις 8 Σεπτέμβρη 1843 ο Μουσολίνι απελευθερώθηκε από μονάδα ναζί αλεξιπτωτιστών και μεταφέρθηκε στη Γερμανία, απ’όπου προκήρυξε τη “Δημοκρατία του Σαλό” στη Βόρεια Ιταλία, ένα φασιστικό προτεκτοράτο υπό γερμανική αιγίδα.
Η προέλαση των Ιταλών ανταρτών σήμανε τη διάλυση του κρατιδίου, με το Μουσολίνι να προσπαθεί μάταιν να δραπετεύσει. Συνελήφθη στις 27 Απρίλη 1945 από αντάρτες στο Μούσο κι εκτελέστηκε την επομένη μαζί με την ερωμένη του Κλάρα Πετάτσι. Τα πτώματά τους εκτέθηκαν σε κεντρική πλατεία του Μιλάνου, αφημένα στην οργή του απελευθερωμένου λαού.

Και τι να έκανε η κυβέρνηση; -Και τι δεν έκανε…

Πρέπει να είναι κανείς απονήρευτος ή απλά τυχερός για να μην έχει δει τις τελευταίες μέρες μια συστηματική και λυσσασμένη παρέμβαση των λεγόμενων Συριζοτρόλ στο διαδίκτυο που επιχειρούν να βγάλουν λάδι την κυβέρνηση, κάνοντας το άσπρο-μαύρο ή μάλλον το μαύρο από τα καμένα ρόδινα.
-Ακόμα και μετεωρίτης να πέσει, για εσάς θα φταίει ο Τσίπρας. Και τι μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση με τέτοιες συνθήκες, τέτοια ακραία καιρικά φαινόμενα και ένα οργανωμένο σχέδιο με τόσες ταυτόχρονες εστίες φωτιάς;
Πάρα πολλά είναι η απάντηση. Και για τη στελέχωση του πυροσβεστικού σώματος και για τον εξοπλισμό του και για τις αντιπυρικές ζώνες και για την αυθαίρετη δόμηση και για τα δάση, για τη γη συνολικά και την πολιτική αξιοποίησής της. Δεν είναι τα μέτρα και οι προτάσεις που έλειπαν, αλλά η πολιτική βούληση.
Όλα αυτά βέβαια αφορούν το “πριν”, το κομμάτι της πρόληψης, και δε γίνονται κατόπιν εορτής. Υπάρχει όμως και ο τομέας της αντιμετώπισης των πυρκαγιών, αφού ξεσπάσουν. Κι εδώ μπορούμε να δούμε και να κρίνουμε αυτά που έκανε η κυβέρνηση και τι θα μπορούσε, τουλάχιστον, να μην κάνει.
Αρχικά η κυβέρνηση και ο επικοινωνιακός στρατός της στα social media έπαιξαν το χαρτί της υποβάθμισης των πυρκαγιών και της πραγματικής τους έκτασης, για να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις. Μόλις αυτή έγινε αντιληπτή, κάποιοι άρχισαν το τροπάρι πως δεν μπορούμε να μιλάμε για “πρωτοφανή καταστροφή”, γιατί υπήρχαν και οι αντίστοιχες πυρκαγιές στην Ηλεία, που είχαν επίσης δεκάδες θύματα.
Ύστερα ακούσαμε από τα πλέον επίσημα χείλη, του πρωθυπουργού, τη θεωρία για τα “ασύμμετρα φαινόμενα” που την πήραν οι κολαούζοι και την ανέπτυξαν, αφήνοντας υπονοούμενα για ξένα κέντρα και πράκτορες άλλων κρατών που ήθελαν να… αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση.
Μετά η βελόνα κόλλησε στις ακραίες καιρικές συνθήκες και τους ισχυρότερους ανέμους των τελευταίων ετών και η ευθύνη έπεσε πάνω τους. Και στα ασύμμετρα φαινόμενα. Και στο φαύλο παρελθόν, από το οποίο παρέλαβαν καμένη γη, συνεπώς τι να έκαναν; Και στους πράκτορες του ΣΚΑΪ που βρίσκονται αμέσως στα πύρινα μέτωπα, σα να έχουν εσωτερική ενημέρωση. Και στον Καραθανασόπουλο που εμφανίστηκε στο ΣΚΑΪ, στο ίδιο πάνελ με το Α. Γεωργιάδη -τον Άδωνη κι αν ξεπλένεις, το κομμούνι σου χαλάς…
Αλλά αν κάποιος τολμούσε να μιλήσει για τις ευθύνες τις κυβέρνησης, απαντούσαν αμέσως πως δεν είναι ώρα για να καταλογίσουμε ευθύνες, και όποιος μιλούσε για αυτές, έκανε μικροπολιτική με τα απανθρακωμένα πτώματα. Κρίμα που δεν είχαν ένα καθρεφτάκι να δουν τον εαυτό τους, το μοίρασαν μαζί με τις χάντρες στους ιθαγενείς.
Ναι αλλά είχαμε και συνέχεια. Διέρρευσαν και διέδωσαν το ψέμα (τα αγαπημένα τους “fake news”) για το νόμο περί νομιμοποίησης πυροσβεστών που έφερε τάχα η καλή κυβέρνηση στη Βουλή, αλλά το καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης -κι ανάμεσά τους το ΚΚΕ. Ντράπηκαν και τα ψέματα που έλεγαν, για λογαριασμό τους…
Βρήκαν ρεπορτάζ με παλιότερες αντιδράσεις, από το 2015, ντόπιων ιδιοκτητών αυθαίρετων κατοικιών, για να τους φορτώσουν την ευθύνη για την καταστροφή. Ξέχασαν (;) βολικά όμως πως οι δικές τους εφημερίδες πανηγύριζαν με πρωτοσέλιδα, μόλις ένα χρόνο πριν, για τη διευθέτηση του ζητήματος με τα αυθαίρετα και τη νομιμοποίησή τους.
Έστησαν μια θεατρική παράσταση με την εσπευσμένη επιστροφή του Τσίπα από τη φιέστα στη Βοσνία και την… ενημέρωσή του από τους αρμόδιους, ενώ όλα δείχνουν πως γνώριζαν ήδη την αλήθεια για τα πρώτα πτώματα που διακομίζονταν απανθρακωμένα στο νεκροτομείο και φρόντισαν να την αποκρύψουν για να κερδίσουν χρόνο και εντυπώσεις, με απίστευτο κυνισμό.
Έστησαν μια διυπουργική συνέντευξη τύπου για να κάνουν τον απολογισμό και να πουν με θράσος πως όλα ήταν καλώς καμωμένα και δε διαπιστώθηκαν σοβαρά επιχειρησιακά λάθη. Φαντάσου δηλαδή να είχαν γίνει και λάθη, τι θα είχαμε να αντιμετωπίσουμε σήμερα…
Στο καπάκι έστησαν και μια συμπληρωματική παράσταση, με έκτακτο υπουργικό συμβούλιο και τον Τσίπρα να κάνει αργοπορημένα το αυτονόητο, αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη, για να συμμαζέψουν τις αλγεινές εντυπώσεις από την προηγούμενη ημέρα.
Είπαν ψέματα, κάλυψαν τη λερωμένη φωλιά τους, λειτούργησαν σαν επιχείρηση που σκέφτεται λογιστικά το (πολιτικό εν προκειμένω) κόστος και έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους, για να το μειώσουν. Όταν δεν έβγαινε μια συνταγή, δοκίμαζαν το επόμενο τέχνασμα και όλα μαζί ταυτόχρονα. Σκέφτηκαν θρασύδειλα πως η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση, και βγήκαν με αλαζονικό ύφος ακόμα κι απέναντι στους ίδιους τους πληγέντες για να τους ρίξουν την ευθύνη. Δεν κράτησαν καν χαμηλούς τόνους, για τα μάτια του κόσμου.
Και μόνο για αυτό, η συγκεκριμένη κυβέρνηση είναι κατάπτυστη. Όχι για την εγκληματική της αμέλεια, όχι για όσα δεν έκανε, ενώ ήταν στο χέρι της. Αλλά για αυτά που έκανε, για να συγκαλύψει τις ευθύνες της και να σκεπάσει τις αρνητικές εντυπώσεις, παίζοντας το επικοινωνιακό παιχνίδι των εντυπώσεων.
Θα ρωτήσει κανείς: μα η κυβέρνηση είναι ο ένοχος; Όχι ακριβώς. Ένοχος για το έγκλημα αυτό είναι η πολιτική που ευθύνεται για την ανύπαρκτη αντιπυρική προστασία, το αστικό κράτος που εμφανίζεται δια της απουσίας του και δείχνει την πραγματική του φύση, το μοντέλο ανάπτυξης στο οποίο βασίστηκε η δόμηση και η τουριστική ανάπτυξη στη χώρα μας, το κέρδος, η αρπαχτή, οι κυβερνήσεις που τα νομιμοποίησαν, με δυο λόγια το καπιταλιστικό σύστημα και οι πολιτικοί του υπηρέτες.
Κι αν ευθύνονται για κάτι οι αριστεροί υπηρέτες αυτού του συστήματος, είναι για αυτό ακριβώς. Γιατί το υπηρετούν με αριστερό προσωπείο και με τον πιο χυδαίο τρόπο, για να διασφαλίσουν την κερδοφορία του και να γίνουν ακόμα πιο αποτελεσματικοί από τους δεξιούς ανταγωνιστές τους σε αυτό το κομμάτι.
Εκτός κι αν τα Συριζοτρόλ πιστεύουν πως τους παίρνει να παίξουν πάλι το χαρτί της “καλής κυβέρνησης” που δεν έχει όμως την εξουσία, έχει δεμένα τα χέρια της και τα μεγάλα συμφέροντα δεν της επιτρέπουν να προωθήσει τα μέτρα που θέλει και το… σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της χώρας.

Τ.Ε. ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ στις 8.30 μμ
στη ΓΕΦΥΡΑ στο ΠΟΤΑΜΙ ΛΕΥΚΙΜΜΗΣ
Ομιλήτρια: Μπαλού Αλεξάνδρα, στέλεχος του ΚΚΕ
Όταν δεν θα καιγόμαστε, θα πνιγόμαστε. Όταν δεν θα πνιγόμαστε, θα θαβόμαστε κάτω από τα ερείπια που αφήνουν πίσω τους οι σεισμοί. Όταν γλιτώσουμε από τους σεισμούς, θα πνιγούμε από τα σκουπίδια. Όταν ξεφύγουμε από τη βρώμα και τις αρρώστιες, θα λιποθυμάμε στη δουλειά από υπερκόπωση. Όταν τελειώσει και αυτό, θα τρέχουμε στον ΟΑΕΔ για την ανεργία...και πάει λέγοντας.
Είναι πολλοί εκείνοι που θέλουν να μας πείσουν μέσα από τις τραγωδίες που βιώνει ο λαός μας, ότι «είναι της μοίρας μας γραφτό» ή ότι «φταίει ο κακός μας ο καιρός» για τα στραβά και τα ανάποδα της καθημερινότητάς μας.
Ειδικά οι κυβερνώντες – ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, που αποδίδοντας τα πάντα στα κακά μνημόνια που ψήφισαν μαζί με τους άλλους «κατήγορους» των μνημονίων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ…) για να μας σώσουν, θέλαν να μετατρέψουν την 21η Αυγούστου σε μέρα γιορτής για τις λαϊκές οικογένειες, γιατί τάχα, βγαίνοντας από τα μνημόνια, η ζωή μας θα γίνει καλύτερη!
Η πραγματικότητα όμως είναι αμείλικτη.
Αναδεικνύει όλες τις αντιθέσεις και αντιφάσεις ενός σάπιου συστήματος, που όχι μόνο δεν μπορεί να βάλει σε κίνηση προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, τις παραγωγικές δυνατότητες που η δουλειά μας έχει δημιουργήσει, αλλά διαρκώς καταστρέφει, ρημάζει τη ζωή των λαϊκών οικογενειών.
Εμπόδιο για τη λύση των τεράστιων προβλημάτων της εργατικής τάξης, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων σε πόλεις και χωριά, είναι το ίδιο το ΚΕΡΔΟΣ και ο σχεδιασμός ΚΑΘΕ αστικής κυβέρνησης με γνώμονα αυτό!
Όσο οι επιχειρηματικοί όμιλοι κρατάνε τα κλειδιά της οικονομίας στα χέρια τους, το πολιτικό τους προσωπικό, σε όλους τους κρίκους του αστικού κράτους, θα σχεδιάζει για τα κέρδη τους. Κέρδη και κοινωνικές ανάγκες όμως, βρίσκονται στον αντίποδα! Ακολουθούν παράλληλους δρόμους! Δεν τέμνονται ΠΟΥΘΕΝΑ!
Όσο νωρίτερα γίνει συνείδηση αυτό στην εργατική τάξη και τους συμμάχους της, τόσο πιο γρήγορα θα γίνουν βήματα στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και την προώθηση της κοινωνικής συμμαχίας, για να δοθεί ώθηση στη συνολική αλλαγή των συσχετισμών υπέρ των λαϊκών συμφερόντων, σε βάρος της κυβέρνησης, των άλλων αστικών κομμάτων, της μεγάλης εργοδοσίας, των σφετεριστών του λαϊκού πλούτου.
Η ουσιαστική και ριζική διαχείριση των προβλημάτων για το ΚΚΕ σημαίνει διαχείριση με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των επιχειρηματιών. Σημαίνει την ικανοποίηση ενός συνδυασμού κριτηρίων, το σεβασμό στο περιβάλλον, στη Δημόσια Υγεία, στους φυσικούς πόρους, στο λαϊκό εισόδημα, στα δικαιώματα και την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, στην ξεκούραση, στην αναψυχή. Η πρόταση αυτή μπορεί να γίνει εφικτή μόνο στο πλαίσιο ενός άλλου, ριζικά διαφορετικού, δρόμου ανάπτυξης με εργατική εξουσία. Ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός, ο ενιαίος κρατικός φορέας κατασκευών, που θα υλοποιεί φιλολαϊκά έργα, η κοινωνική κρατική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, η κρατική ιδιοκτησία στη γη και στις τεχνικές υποδομές, ο εργατικός - λαϊκός έλεγχος μπορούν να αξιοποιήσουν τις επιστημονικές γνώσεις και τις τεχνικές που υπάρχουν, με στόχο την υγεία και την προστασία του λαού και του περιβάλλοντος.
Η πρόταση αυτή, δεν αφορά μια «άλλη ζωή» - όπως αρέσκονται πολλοί να λένε, μιας και οι υλικές της προϋποθέσεις είναι εδώ σήμερα, χθες…
Ειδικά για το ζήτημα της διαχείρισης των σκουπιδιών, το κίνημα σήμερα, χρειάζεται να διεκδικήσει συνδυασμένα:
·        Να φύγουν οι δυνάμεις καταστολής τώρα από το νησί. Η άμεση σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου, χωρίς περιστροφές, να καταλήξει σε κείμενο που – όπως κάλεσε, έτσι και – θα διώχνει ΜΑΤ και ΟΠΚΕ χθες!
·        Να κλείσει ο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου και να πάψει να λειτουργεί ο ΧΥΤΑ/Υ Λευκίμμης - ούτε μεσοπρόθεσμα!
·        Να μην υπάρξει καμία ιδιωτικοποίηση στον κλάδο των απορριμμάτων – να σταματήσουν οι εργολάβοι τώρα. Συγχρόνως, άμεσα να προχωρήσει η μονιμοποίηση ΟΛΩΝ των πρώην συμβασιούχων στην καθαριότητα στο Δήμο αλλά και να γίνουν νέες προσλήψεις (που η καθημερινότητα αποδεικνύει ότι είναι απαραίτητες) με όρους σταθερής και μόνιμης εργασίας και τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας!
·        Με αντίστοιχους όρους να εργάζονται οι εργαζόμενοι στην ανακύκλωση.
·        Να υπάρξει άμεση επιστημονική διερεύνηση νέων χώρων με τήρηση των στοιχειωδών τουλάχιστον κριτηρίων καταλληλότητας, δηλαδή τη μη γειτνίαση με κατοικημένη περιοχή και τη μόλυνση του περιβάλλοντος (ύδατα κλπ). Τα κριτήρια αυτά να γίνουν γνωστά εκ των προτέρων.
·        Το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό – καμία αύξηση σε δημοτικά ή άλλα τέλη, μείωση των δημοτικών τελών σε ανέργους, ΑΜΕΑ και τις οικογένειές τους.
Η συμπόρευση με το ΚΚΕ, μπορεί να μην χωράει τους πάντες, χωράει όμως τους πολλούς, ακόμα και αν δεν συμφωνείς σε όλα μαζί μας! Είναι προϋπόθεση  για μια «καθαρή» διέξοδο για το λαό!

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ στις 8.30 μμ
στη ΓΕΦΥΡΑ στο ΠΟΤΑΜΙ ΛΕΥΚΙΜΜΗΣ
Ομιλήτρια: Μπαλού Αλεξάνδρα, στέλεχος του ΚΚΕ


Έλληνες οι 4 που πιάστηκαν στα πράσα να κάνουν πλιάτσικο στα καμμένα – Οι 3 ήταν μέλη της Χρυσής ΑυγήςΓια να τελειώνει κάπου το “παραμύθι” και η “φημολογία” ότι όσοι συνελήφθησαν για πλιάτσικο στα καμμένα σπίτια στο Μάτι ήταν ξένοι, μετανάστες, Ρομά, αλλόθρησκοι και ό,τι άλλο, ήταν Έλληνες, νεαροί Έλληνες  ηλικίας 22,  25  και 26 ετών.
Συγκεκριμένα,η είδηση που έγινε γνωστή την Τρίτη αναφέρει ότι “τέσσερα άτομα συνελήφθησαν περίπου στις 23:00 στην περιοχή του Νέου Βουτζά, από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Πρόκειται για τέσσερις ημεδαπούς, δύο ηλικίας 22 και 25 ετών και δύο 26χρονους, κατοίκους Μαραθώνα και Νέας Μάκρης. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το σπίτι, στην οδό Παραδείσου 2, δεν είχε πληγεί από την πυρκαγιά. Οι δράστες εντοπίστηκαν από αστυνομικούς να εξέρχονται από το εσωτερικό του κρατώντας ηλεκτρικές συσκευές, ωστόσο, αντιλαμβανόμενοι την παρουσία των αστυνομικών, τράπηκαν σε φυγή. Οι αστυνομικοί παρέμειναν στο σημείο, όπου οι δράστες είχαν αφήσει τις δύο μοτοσυκλέτες τους και όταν επέστρεψαν, τους συνέλαβαν και τους οδήγησαν στο Τμήμα Ασφαλείας Μαραθώνα. Εκεί, οι συλληφθέντες αρνήθηκαν τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι ήταν εθελοντές, εκδοχή που διαψεύτηκε από τα αντικείμενα αξίας που είχαν στην κατοχή τους”. (Πηγή: kathimerini.gr)
Τις επόμενες ημέρες κυκλοφόρησαν και στα social media πληροφορίες, σύμφωνα και με χρήστες που διαμένουν στις συγκεκριμένες περιοχές, ότι ορισμένοι από τους συλληφθέντες είναι μέλη της Χρυσής Αυγής, ενώ σύμφωνα με την “Κίνηση απελάστε τον ρατσισμό” 3 έχουν σχέση με τη Χρυσή Αυγή και μάλιστα ο ένας έχει στενή συγγενική σχέση με οργανωτή της Χρυσής Αυγής Μαραθώνα”…(που ήρθε και “έδεσε” με τις φωτογραφίες από τις δηλώσεις Λαγού μπροστά σε σπίτι που καιγόταν και του Κασιδιάρη να “μάχεται τις φλόγες” με πρώτο πλάνο το τατουάζ σβάστικα…)
Όποιος και να είχε κάνει την πράξη αυτή είναι καταδικαστέα, το να προσπαθεί δηλαδή να βγάλει κέρδος από τον πόνο και την απώλεια των συνανθρώπων και συμπολιτών του. Το να προσπαθούν ωστόσο κάποιοι να ξεδιπλώσουν το μίσος και να αφήσουν ελεύθερο το φασίστα που κρύβουν μέσα τους, “υπενθυμίζοντας” εντελώς “αθώα” ότι σε άλλα μέρη του κόσμου “πυροβολούν” τους πλιατσικολόγους ή διακηρύσσοντας ως “πανανθρώπινο αξίωμα” ότι “έτσι κάνουν οι Ρομά” είναι εξίσου εμετικό…ακόμα περισσότερο όταν διαψεύδονται από την είδηση.
ΥΓ: Σήμερα το επιβεβαίωσε ο βρετανικός Independent (αφού ούτε η Αστυνομία φαίνεται να έχει βγάλει κάποια σχετική ανακοίνωση ούτε κάποιο από τα μεγάλα ΜΜΕ έγραψε κάτι σχετικό…)
“Η Χρυσή Αυγή προσπάθησε να ενδυθεί “μεσσιανική” δόξα. Μέλη της φορώντας μπλούζες του κόμματος εμφανίστηκαν μέσα στις φλόγες αλλά μόνο για το χρονικό διάστημα που ο βουλευτής του κόμματός του έδινε συνέντευξη. Αυτός ισχυρίστηκε ότι αναπλήρωναν το κενό της κυβέρνησης η οποία κατά τις δηλώσεις του είχε εξαφανιστεί. Ο πραγματικός χαρακτήρας της ελληνικής ακροδεξιάς ήταν εμφανής αλλού. Τρία μέλη της συνελήφθησαν για λεηλασία κατοικιών των πυρόπληκτων ενώ άλλη ομάδα φασιστών επιτέθηκε σε μετανάστες στη Θεσσαλονίκη. Όμως οι πραγματικοί ήρωες δεν ενδιαφέρονταν να εμφανιστούν στην τηλεόραση” γράφει η βρετανική εφημερίδα αναφερόμενη στη συνεισφορά των πολιτών -μεταξύ των οποίων φυλακισμένοι-, Ρομά και μετανάστες που βοήθησαν παντοιοτρόπως, στους οποίους η Χρυσή Αυγή στρέφει το δηλητήριό της. (από το amna.gr)

Μιχαλάκης ο Τζάκσον

“Πολλοί εχθροί, πολλή τιμή” – Αγαπημένη φράση του Μουσολίνι ανήρτησε ο Ματέο Σαλβίνι στο τουίτερ .

Οι φιλοφασιστικές απόψεις του υπουργού εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι, βασικού πρωταγωνιστή μεταξύ άλλων του αντιπροσφυγικού κρεσέντο της ιταλικής συγκυβέρνησης Λέγκας του Βορρά και Κινήματος 5 αστέρων, δεν αποτελούν κεραυνό εν αιθρία. Ακόμα και η φράση που χρησιμοποίησε (με μια μικρή απόκλιση, καθώς αντί για το αυθεντικό “πολλή τιμή” έγραψε “τόση τιμή”), σήμα κατατεθέν του Ντούτσε, δεν είναι πρωτόγνωρη για εκείνον, αφού και το 2015  είχε κάνει χρήση της στα πλαίσια της αντιμεταναστευτικής του ρητορικής. Αυτή τη φορά επέλεξε να την αναπαραγάγει ανήμερα των γενεθλίων του Ιταλού δικτάτορα στις 29 Ιούλη, με αφορμή άρθρο που αναφέρεται στην πολεμική εναντίον του από την καθολική εκκλησία μέχρι και λαϊκά περιοδικά, θεωρώντας πως έτσι ενισχύεται το “αντισυστημικό” προφίλ του Σαλβίνι, του οποίου η δημοφιλία βρίσκεται στα ύψη.

Το έγκλημα ήταν προδιαγεγραμμένο


7 Ιούνη 2018: Στην απάντησή του, σε ερώτηση του ΚΚΕ ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γ. Καπάκης, λέει: «Η χώρα μας διαθέτει έναν δασοπυροσβεστικό μηχανισμό, που ελάχιστες χώρες τον διαθέτουν (...) με ένα δίκτυο που εμείς έχουμε φτιάξει αυτήν τη στιγμή εξαιρετικό, ειδικά στην Αττική και τα περιαστικά δάση, που η φωτιά σβήνεται με ένα δύο οχήματα και με την κινητοποίηση του πρώτου εναέριου μέσου».

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ.


-- Στις 10 Μάη η ΚΕ του ΚΚΕ διοργανώνει ειδική εκδήλωση με θέμα «Πυρασφάλεια και Δασοπροστασία». Τα συμπεράσματα της εκδήλωσης που προκύπτουν από τις παρεμβάσεις επιστημόνων, πυροσβεστών, συνδικαλιστών, κρούουν τον «κώδωνα του κινδύνου» για την κατάσταση.


-- Στις 23 Μάη, το ΚΚΕ καταθέτει Ερώτηση στη Βουλή, με την οποία ζητά να παρθούν άμεσα μέτρα για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών και στην Αττική. Στο κείμενο της Ερώτησης αναφέρεται ανάμεσα άλλα: «Το ΚΚΕ εκφράζει την έντονη ανησυχία του για το τι θα μπορούσε να προκύψει κατά τη διάρκεια της φετινής αντιπυρικής περιόδου σε βάρος του δασικού μας πλούτου και των λαϊκών περιουσιών, αν συνυπάρξουν μία σειρά επιβαρυντικοί παράγοντες, όπως ξηρασία, υψηλές θερμοκρασίες, ισχυροί άνεμοι κ.λπ. Η αγωνία αυτή δεν είναι αβάσιμη, ήδη οι δύο πρόσφατες μεγάλες πυρκαγιές στην Ηλεία και τη Νάξο την επιβεβαιώνουν. Πηγάζει όμως και από τα ίδια τα αποτελέσματα της επικίνδυνης πολιτικής που εφαρμόζει και η σημερινή κυβέρνηση στην πυρασφάλεια και τη δασοπροστασία, ως συνέχεια της πολιτικής των προκατόχων της από το 1998, που άρχισε να υλοποιείται ο στρατηγικός σχεδιασμός αποδόμησης της πυροπροστασίας γενικότερα, προς όφελος των επιχειρηματικών συμφερόντων».


-- Στις 15 Ιούνη ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, μεταβιβάζει στη Βουλή γραπτή απάντηση στους προβληματισμούς που έχει εκφράσει το ΚΚΕ και αναφέρει: «Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια τόσο για την εφαρμογή ενός αποτελεσματικού και συνεκτικού σχεδιασμού αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών όσο και για την πλήρη ετοιμότητα του Πυροσβεστικού Σώματος, ενόψει και της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου, μέσω της ενίσχυσής του με αξιόμαχο πυροσβεστικό προσωπικό και τα απαιτούμενα μέσα».


-- Λίγες μέρες νωρίτερα, στις 7 Ιούνη, στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής γίνεται συνεδρίαση με θέμα: «Σχέδιο πολιτικής προστασίας στις Περιφέρειες». Σε εκείνη τη συνεδρίαση ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης ρωτά: «Εχουν γίνει νέοι δασικοί δρόμοι για να μπορέσουμε να προλάβουμε καμένες δασικές εκτάσεις αυτήν την περίοδο;», «Εχουν γίνει νέες αντιπυρικές ζώνες και πόσες είναι αυτές;», «Υπάρχει μέριμνα από την Πολιτική Προστασία σε όλη την Ελλάδα για την επιδιόρθωση υδατοδεξαμενών;».
Στην απάντησή του, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γ. Καπάκης, λέει: «Η χώρα μας διαθέτει έναν δασοπυροσβεστικό μηχανισμό, που ελάχιστες χώρες τον διαθέτουν (...) με ένα δίκτυο που εμείς έχουμε φτιάξει αυτήν τη στιγμή εξαιρετικό, ειδικά στην Αττική και τα περιαστικά δάση, που η φωτιά σβήνεται με ένα δύο οχήματα και με την κινητοποίηση του πρώτου εναέριου μέσου».


-- Καθώς αυτές οι απαντήσεις επέτειναν τις ανησυχίες, το ΚΚΕ επανήλθε. Μετατρέπει την Ερώτηση που είχε καταθέσει στις 23 Μάη και αναφέραμε παραπάνω, σε Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε στην Ολομέλεια στις 21 Ιούνη. Στη συζήτηση ο Χρ. Κατσώτης ρωτά ξανά με επιμονή: «Τι μέτρα θα πάρετε ως κυβέρνηση για να αποσοβηθούν οι κίνδυνοι από την εκδήλωση πυρκαγιών τη φετινή αντιπυρική περίοδο;». Και ο αρμόδιος υπουργός, Νίκος Τόσκας, απαντά: «Το Πυροσβεστικό Σώμα τα τελευταία δύο χρόνια έχει αλλάξει τελείως όψη, δυνατότητες»...


Με όλα τα μέσα...


Εντείνονται οι παρεμβάσεις στην ΠΓΔΜ από ΝΑΤΟ και ΕΕ για να διασφαλιστεί η ευρωΝΑΤΟική πορεία της χώρας, μέσα από την έγκριση της συμφωνίας με την Ελλάδα στο επικείμενο δημοψήφισμα. Το στόχο αυτό υπηρετούν τόσο οι πυκνές επισκέψεις αξιωματούχων των δύο ιμπεριαλιστικών οργανισμών στην ΠΓΔΜ και οι ανάλογες δηλώσεις τους, όσο και η χρηματοδότηση από την ΕΕ και τις ΗΠΑ σε φορείς που αναπτύσσουν δράση και προπαγανδίζουν υπέρ της έγκρισης της συμφωνίας. Θυμίζουμε ότι χτες, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζ. Ζάεφ, δήλωσε πως στόχος της σκοπιανής κυβέρνησης είναι το δημοψήφισμα να γίνει στις 30 Σεπτέμβρη, θα έχει «συμβουλευτικό χαρακτήρα» και θα τεθεί το εξής ερώτημα: «Είστε υπέρ της υποψηφιότητας για ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, αποδεχόμενοι τη συμφωνία μεταξύ της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας" και της Ελληνικής Δημοκρατίας;». Γίνεται φανερό και με αυτόν τον τρόπο το πραγματικό υπόβαθρο της συμφωνίας, που δεν είναι άλλο από τα σχέδια ενσωμάτωσης της χώρας και συνολικά των Δυτ. Βαλκανίων στις ευρωατλαντικές δομές, ανταγωνιστικά προς την επιρροή που θέλει να ασκήσει η Ρωσία στην περιοχή.
* * *
Ετσι, μετά την αντιπροσωπεία της Κομισιόν, με επικεφαλής τον αρμόδιο επίτροπο για θέματα διεύρυνσης, Γ. Χαν, και την έλευση στη χώρα της νέας πρέσβειρας της Μ. Βρετανίας, κατέφτασε στην ΠΓΔΜ αντιπροσωπεία του ΝΑΤΟ, κηρύσσοντας ουσιαστικά την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας της ΠΓΔΜ στον ιμπεριαλιστικό οργανισμό. Ο επικεφαλής της ΝΑΤΟικής αντιπροσωπείας, Τζ. Μακί, χωρίς περιστροφές, επισήμανε την ανάγκη να επικυρωθεί η ευρωατλαντικής κοπής συμφωνία των Πρεσπών, προκειμένου να προχωρήσει η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Με την υποσημείωση ότι θα χρειαστούν περίπου 18 μήνες έως την ολοκλήρωση της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ο ΝΑΤΟικός αξιωματούχος άσκησε πίεση για επιτάχυνση των διαδικασιών, αρχής γενομένης από την έγκριση της συμφωνίας, την ώρα που η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ παραχωρεί ήδη πεδία στους Αμερικανούς για στρατιωτικές ασκήσεις, θέλοντας να καταστήσει τη χώρα έναν από τους βασικούς βραχίονες της αμερικανοΝΑΤΟικής παρουσίας στη Βαλκανική, με πρόσχημα ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις.
* * *
Την παρέμβασή της προς την ίδια κατεύθυνση εντείνει και η Γερμανία, που διατηρεί ισχυρά συμφέροντα και ερείσματα στην περιοχή, άμεσα συνδεδεμένα με την ευρωατλαντική πορεία των βαλκανικών κρατών. Ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών, Μ. Ροτ, επισκέφτηκε πρόσφατα για πολλοστή φορά τα Σκόπια τονίζοντας και αυτός από τη μεριά του Βερολίνου ότι «η συμφωνία για το ονοματολογικό είναι το κλειδί που θα ανοίξει τις πόρτες της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ». Εσπευσε μάλιστα να συναντήσει και τον ηγέτη του αντιπολιτευόμενου VMRO, ασκώντας πιέσεις να μη βάλει εμπόδια στην ένταξη της χώρας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, καθώς στο επικείμενο δημοψήφισμα επί της συμφωνίας των Πρεσπών δεν αρκεί μια σχετική πλειοψηφία του «ναι», αλλά απαιτείται η συμμετοχή τουλάχιστον του 50% του εκλογικού σώματος, με την αντιπολίτευση να απειλεί με μποϊκοτάζ. Ο Γερμανός υφυπουργός μίλησε και σε νέους της χώρας, σε εκδήλωση που «έστησε» γερμανικό ίδρυμα, προπαγανδίζοντας τις «προοπτικές των νέων κατά την ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ», την ίδια ώρα που η αμερικανική ΜΚΟ «USAID» χρηματοδοτεί με χιλιάδες δολάρια οργανώσεις από την τοπική «κοινωνία των πολιτών» για να υποστηρίξουν «πρωτοβουλίες» που φτιάχνουν κλίμα υπέρ μιας «θετικής έκβασης» στο δημοψήφισμα.
* * *
Συναντήσεις για την υπόθεση της ΠΓΔΜ, όπως γνωστοποίησε Γερμανός ευρωβουλευτής, έγιναν και στο ΔΝΤ, στην «προοπτική» να προχωρήσουν μια σειρά «επενδύσεις» στη χώρα αν το αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα είναι θετικό και ανοίξει ο δρόμος της ένταξης σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Ανάλογο περιεχόμενο είχε και η πρόσφατη συνάντηση του Σκοπιανού ΥΠΕΞ, Ν. Ντιμιτρόφ, με τον πρέσβη της Σαουδικής Αραβίας στην ΠΓΔΜ. Ολα αυτά δεν είναι παρά μερικές ακόμα αποδείξεις του «ενδιαφέροντος» του ευρωατλαντικού άξονα για τη Βαλκανική, που αξιοποιεί όλα τα μέσα για να προωθήσει τους σχεδιασμούς του ανταγωνιστικά προς άλλες δυνάμεις και κυρίως τη Ρωσία, σε μια κρίσιμη γεωστρατηγικά περιοχή. Στην εμπέδωση αυτών των σχεδιασμών εμπλέκεται ενεργά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, έχοντας αναλάβει ρόλο σημαιοφόρου, όπως έδειξε και η υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών, κερδίζοντας επάξια τον χαρακτηρισμό του «γεωπολιτικού μεντεσέ» και μπλέκοντας το λαό σε μεγάλους κινδύνους και περιπέτειες...

Η «επόμενη μέρα»


Στην «επόμενη μέρα» ρίχνει τώρα το βάρος της προπαγάνδας της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σε μια προσπάθεια να φύγει άρον - άρον η συζήτηση από τις τεράστιες ευθύνες της για τη μεγάλη καταστροφή στην Ανατολική Αττική.
Δηλώνει μάλιστα διατεθειμένη να συγκρουστεί «με μικρά και μεγάλα συμφέροντα», προκειμένου να μπει τάξη στο χωροταξικό της Ανατολικής Αττικής και να μην υπάρξουν ανάλογες καταστροφές στο μέλλον.
Οι διακηρύξεις αυτές της κυβέρνησης έχουν την ίδια αξία με όσα υποσχόταν αμέσως μετά τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα της Αττικής τον περασμένο Νοέμβρη.
Και τότε οι πληγέντες κάτοικοι της περιοχής άκουγαν τις ίδιες μεγαλοστομίες, για να βρεθούν λίγους μήνες μετά ξανά βουτηγμένοι μέχρι το λαιμό στα λασπόνερα της νέας πλημμύρας που προκάλεσε η νεροποντή στα τέλη Ιούνη.
Στον απόηχο της μεγάλης καταστροφής, η κυβέρνηση αντιπαρατίθεται με τη ΝΔ για τις πολιτικές ευθύνες της τραγωδίας. Η κυβέρνηση εντοπίζει τις αιτίες της φονικής πυρκαγιάς αποκλειστικά στις ακραίες καιρικές συνθήκες, σε συνδυασμό με την αυθαίρετη δόμηση της περιοχής (που και η ίδια νομιμοποίησε), που κυρίως βαραίνει τους προηγούμενους. Από την πλευρά τους, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εγκαλούν την κυβέρνηση για ανικανότητα, έλλειψη συντονισμού, αναλγησία, έλλειψη ευαισθησίας και απροθυμία να αναλάβει τις ευθύνες της.
Μια πολύ βολική αντιπαράθεση, που αναπαράγεται από σύσσωμο τον συμπολιτευόμενο και αντιπολιτευόμενο Τύπο... Βολική γιατί μένουν έξω από το κάδρο οι ουσιαστικότερες αιτίες αυτού του εγκλήματος. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει τεράστιες ευθύνες για το έγκλημα, γιατί με την πολιτική της, τα «αναπτυξιακά» της σχέδια, τον χωροταξικό σχεδιασμό, όπου βασιλεύουν η εμπορευματική χρήση της γης και η επιχειρηματική δράση, την πολιτική των περικοπών δαπανών από το κράτος για υποδομές και έργα πυροπροστασίας, αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας, συνεχίζει την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, αφήνοντας το λαό εκτεθειμένο σε μεγάλους κινδύνους για τη ζωή του. Επειδή υπηρετεί πιστά τα σχέδια της ανάκαμψης των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων και αυτά τα σχέδια έχουν την πρώτη προτεραιότητα. Εκεί βρίσκεται η ουσία που μόνο το ΚΚΕ αναδεικνύει και που γι' αυτό άλλωστε επικρατεί πλήρης αποσιώπηση των θέσεών του και της άποψής του από έντυπα, ηλεκτρονικά και διαδικτυακά ΜΜΕ.
Τώρα η κυβέρνηση υπόσχεται «ανασύνταξη του κράτους» και διαμόρφωση ενός «εθνικού σχεδίου πολιτικής προστασίας», ζητώντας μάλιστα τη συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων. Τα περί «ανασύνταξης του κράτους», βεβαίως, τα λένε και τα άλλα κόμματα. Η αδυναμία του κράτους να προστατέψει τη ζωή του λαού σε πλημμύρες, πυρκαγιές ή σεισμούς, δείχνει ...επιλεκτική ανικανότητα. Αντίθετα, όταν πρόκειται για παρεμβάσεις υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων, στη διαμόρφωση και ενίσχυση του μνημονιακού αντιλαϊκού πλαισίου, στην υπηρέτηση των δημοσιονομικών στόχων, στη στήριξη επενδύσεων, στις φοροαπαλλαγές και διευκολύνσεις, στην καταστολή λαϊκών κινητοποιήσεων, στην υπηρέτηση ΝΑΤΟικών σχεδιασμών, το κράτος εμφανίζεται ικανότατο. Αλλωστε, ο λαός έχει ξαναζήσει πολλές επανιδρύσεις του κράτους επί Σημίτη, επί Καραμανλή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αντιμετωπίστηκαν, αντίθετα οξύνθηκαν ελλείψεις και προβλήματα.
Για να αλλάξει κάτι πραγματικά την επόμενη μέρα, χρειάζεται να δυναμώσουν η οργάνωση και η κινητοποίηση του λαού, πρώτα απ' όλα στις πυρόπληκτες περιοχές, για τη διεκδίκηση μέτρων ανακούφισης και ουσιαστικής προστασίας από ανάλογες καταστροφές στο μέλλον.
Να μην περάσει η προσπάθεια της κυβέρνησης να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, να μην ξεχαστούν οι καταστροφές και οι πραγματικοί ένοχοι μόλις σβήσουν τα φώτα της δημοσιότητας, όπως έγινε σε πολλές ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν. Να δυναμώσει ο αγώνας για σύγχρονα δικαιώματα, η πάλη για τις λαϊκές ανάγκες.
Απ' αυτήν τη σκοπιά, οι πρωτοβουλίες που παίρνουν τα συνδικάτα και άλλοι φορείς της περιοχής, για την οργάνωση της αλληλεγγύης και του αγώνα, χρειάζεται να στηριχτούν μαζικά και να πολλαπλασιαστούν το επόμενο διάστημα.

«Επένδυση» Λάτση στο Ελληνικό: Το ξεπούλημα το πληρώνουμε από τα θεμέλια…

Οι μπουλντόζες εμφανίστηκαν στο Ελληνικό. Ο Μητσοτάκης με κράνος και εργατικό γιλέκο βρέθηκε στην έκταση για δηλώσεις και φω...

TOP READ