29 Μαρ 2014

"...Να προσθέσω όχι, αλλά να σας τρολάρω το ήθελα να σας πω την αλήθεια..."

 "...Να προσθέσω όχι, αλλά να σας τρολάρω το ήθελα να σας πω την αλήθεια..."

Εργάτης στη Ζώνη ο "ΤΟΤΕΜ" μαζί με τον πάτερα του δικαζόταν σήμερα για 147η φορά. Είναι αυτοί οι "τρομοκράτες" που θα καθάριζε ο Λαγος της ΧΑ .....παρέα με τον Αλεβιζόπουλο των "ΠΟΥΘΕΝΑΔΩΝ" του ΣΥΡΙΖΑ (2000 ως τώρα οι δικαστικές διώξεις πανελλαδικά για αγώνες σε συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ )

"Στα δικαστήρια σήμερα είχανε φέρει βίντεο και φωτογραφίες οι εργοδότες, που φαινότανε ένας με κράνος να τραβάει φάπες στον "έχω λεφτά, έχω δικηγόρους, πάτα τους" εργοδότη που μας είχε κάνει μήνυση. Μόνο που αυτός που φορούσε το κράνος ήταν μαλλιάς με κοτσίδα. Εγώ, ο πρόεδρος, ο πατέρας μου και οι 2 συνάδελφοι που ήμασταν κατηγορούμενοι, είμαστε από κοντοκουρεμένοι μέχρι καραφλοί.

Αφού λοιπόν έχει γίνει της μουρλής, "πείτε μας ποιος είναι αυτός με το κράνος", "δεν ξέρουμε", "καλά δεν ξέρετε ποιοι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις σας", "ξέρουμε, αλλά δεν σας λέμε", "όχι να μας πείτε", "δεν είμαστε ρουφιάνοι, δεν σας λέμε τίποτα", "δεν είναι ρουφιανιά, είναι το γράμμα του νόμου", "νόμος είναι το δίκιο του εργάτη" κλπ κλπ, και έχει κλάσει στα γέλια το ακροατήριο, μου λέει ο δικαστής "Εντάξει κύριε κατηγορούμενε, έχετε να προσθέσετε τίποτε άλλο πριν να καθίσετε κάτω;" και του λέω κι εγώ "Να προσθέσω όχι, αλλά να σας τρολλάρω το ήθελα να σας πω την αλήθεια. Να έλεγα πχ ότι εγώ είμαι αυτός με το κράνος και την αλογοουρά, και μετά να σηκώνονταν όλοι και να λέγανε "όχι, εγώ είμαι" και "όχι εγώ" κι έεετς, αλλά μετά σκέφτηκα ότι αυτός με το κράνος είναι μαλλιάς και εγώ έχω καραφλιάσει από τη δεκαετία του 90, άρα εσείς που είστε πανέξυπνοι δεν θα με πιστεύατε, οπότε δεν έχω να προσθέσω τίποτα!" και έκατσα κάτω.."
Πηγή: από σχόλιο στο ιστολόγιο Lenin reloaded

Η διατροφή των λαών στον καπιταλισμό

 Η διατροφή των λαών στον καπιταλισμό


Το διατροφικό πρόβλημα είναι καθαρά ταξικό - πολιτικό, όχι τεχνοκρατικό. Γι' αυτό εδώ και πολλές δεκαετίες, εμφανίζονται διαδοχικές κρίσεις με τρόφιμα που απειλούν την ανθρώπινη υγεία και υπάρχει αυξημένη κινητικότητα του κεφαλαίου σ' αυτόν τον κλάδο, με τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, που αποτελούν το 3,2% των επιχειρήσεων τροφίμων, να τζιράρουν το 48% των συνολικών πωλήσεων, με τεράστια κέρδη.

Οι λαοί πλήρωσαν το λογαριασμό για τις «τρελές αγελάδες», τα κοτόπουλα με τις διοξίνες, την κρίση με τη γρίπη των πουλερικών, τα καρκινογόνα στοιχεία στα νερά «Περιέ», τη λιστέρια σε γαλλικά τυριά και χοιρινά και το βακτήριο του Ε. coli σε μαγειρεμένα κρέατα και τόσα άλλα.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα του δρόμου ανάπτυξης που βασίζεται στην εντατικοποίηση της παραγωγής και στη μείωση του κόστους, με σκοπό το υπερκέρδος.

Η ΕΕ και οι κυβερνήσεις που υλοποιούν αυτές τις πολιτικές, αλλά και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου που τις σιγοντάρουν ευθύνονται για την όξυνση της διατροφικής εξάρτησης του λαού μας, για την κερδοφορία στα τρόφιμα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και για τα αλλεπάλληλα διατροφικά σκάνδαλα που αποκαλύπτονται και στη χώρα μας.

Οι ίδιες απελευθέρωσαν την αγορά τροφίμων, με αποτέλεσμα να αυξηθεί το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων και να ανοίξει η ψαλίδα, ανάμεσα στις τιμές παραγωγού και καταναλωτή.

Αυτές οι πολιτικές έκλεισαν και εκχώρησαν στο ιδιωτικό κεφάλαιο πολλές συνεταιριστικές βιομηχανίες και με ισχυρά κίνητρα στους βιομηχάνους για συγχωνεύσεις και νέες επενδύσεις επιτάχυναν τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση της βιομηχανίας τροφίμων, με αποτέλεσμα τη γιγάντωση των μονοπωλίων. 

Στην ώρα της και η πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ, στηριζόμενη στους κανονισμούς της ΕΕ που προσδιορίζουν την ημερομηνία λήξης ενός προϊόντος και πιέζει στην κατεύθυνση απελευθέρωσης της διάρκειας ζωής στο παστεριωμένο γάλα. Συρρικνώνει και χτυπάει την εγχώρια γαλακτοπαραγωγή, τους κτηνοτρόφους, ενισχύει τις εισαγωγές και την αύξηση της ανεργίας, εντείνοντας τον ανταγωνισμό μεταξύ ελληνικών και διεθνών μονοπωλίων. 

Λένε ψέματα ότι θα μειωθεί η τιμή του για τη λαϊκή οικογένεια.

Στόχος είναι η διαμόρφωση συνθηκών που εξασφαλίζουν την ενίσχυση του ανταγωνισμού, δηλαδή την αύξηση της κερδοφορίας των μονοπωλιακών επιχειρηματικών ομίλων της γαλακτοβιομηχανίας, αφού θα έχουν τη δυνατότητα, λόγω της μακράς διάρκειας, να εισάγουν φτηνότερα, ενώ ήδη έχουν εξασφαλίσει τη μείωση του εργατικού κόστους με τους νόμους εργασιακού μεσαίωνα της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Αυτή είναι η πολιτική της ΕΕ, κυβερνήσεων και κομμάτων του ευρωμονόδρομου, που πρέπει να ανατραπεί, για να μπορέσει ο λαός, με τη δική του εξουσία, να αξιοποιήσει και να αναπτύξει τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, εξασφαλίζοντας ποιοτικά, ασφαλή και φτηνά τρόφιμα.

Κάλι Καρά

Tα όρνια του «εργατικού αγώνα»

 Tα όρνια του «εργατικού αγώνα»

Αν δεν έχεις internet χάνεις και την επικαιρότητα και τις ομορφιές των "γνήσιων του κομμουνιστικού κινήματος".

Έχουν κάνει επάγγελμα να ξιφουλκούν ενάντια στο ΚΚΕ, στους κομμουνιστές, στην πάλη για το σοσιαλισμό. Διαρκώς αποδεικνύουν πως δεν έχουν κανένα ήθος, καμία αξιοπρέπεια, κανένα σεβασμό.

Όσες κακοήθειες και να γράψουν, δεν μπορούν να μικρύνουν τον σύντροφο Τάκη Τσίγκα για να χωράει στα δικά τους μέτρα. Το απέδειξε ο ίδιος με όλη του τη ζωή.

Κανέναν δεν αγγίζουν οι χυδαίες κατηγορίες, οι υπαινιγμοί τους ενάντια στο Κόμμα και στον σύντροφο Τάκη Τσίγκα, που έζησε και έφυγε από τη ζωή Κομμουνιστής με το «Κ» κεφαλαίο. Αλλά αυτό το μεγαλείο ποτέ δεν μπόρεσαν να το συλλάβουν οι πολέμιοι των κομμουνιστών, όπως τα όρνια του «εργατικού αγώνα».
Αναρτήθηκε από

Ο κουρέας της Κορέας

 Ο κουρέας της Κορέας

Μες στη βδομάδα, στα ελεύθερα μέσα του δυτικού κόσμου έπαιξε η είδηση για την υποχρεωτική επιβολή ενός συγκεκριμένου τύπου κουρέματος στους άρρενες λ-δ κορεάτες, που οφείλουν λέει να αντιγράψουν το καπελάκι-στιλ του ηγέτη τους, κιμ γιονγκ ουν. Από την ίδια πηγή πληροφορούμαστε πως τα μακριά μαλλιά έχουν απαγορευτεί στην κορέα, γιατί δε συνάδουν με το σοσιαλιστικό τρόπο ζωής. Και πως μέχρι πρότινος οι άνδρες είχαν να επιλέξουν ανάμεσα σε δέκα στιλ κουρέματος αυτό της αρεσκείας τους, ενώ οι γυναίκες έχουν μια ευρύτερη γκάμα επιλογών ανάμεσα σε 18 διαφορετικά στιλ και δεν χρειάζεται –προς το παρόν τουλάχιστον- να κουρευτούν κι αυτές καπελάκι.

Στα δυτικά μέσα βέβαια η λδ κορέας παρουσιάζεται κάπως σαν τον τσακ νόρις από την ανάποδη, όπου κάθε τι αρνητικό και εξωφρενικό δυνητικά ισχύει ή μάλλον εννοείται πως ισχύει, εφόσον δε θα βρεθεί εύκολα κάποιος να το διαψεύσει. Στην κορέα πχ δεν είναι είδηση αν ένας άνθρωπος δαγκώσει ένα σκύλο, αλλά το αντίστροφο, γιατί θα είναι κάποιος θείος του κιμ, που τον έριξαν στα σκυλιά που περιποιούνται τους αντιφρονούντες. Μπορείτε επίσης πατώντας αυτό το σύνδεσμο, να επισκεφτείτε μια ιστοσελίδα που μου υπέδειξε φίλος και σχολιαστής του μπλοκ, που έχει ως αποκλειστικό θέμα της τον κιμ γιονγκ ουν να… κοιτάει πράγματα!


Έτσι λοιπόν η συλλογή σχετικών ειδήσεων θυμίζει περισσότερο συλλογή με ανέκδοτα, όπου μπορεί να σου πέσουν τα μαλλιά από τα εύκολα ψέματα και τις χονδροειδείς ανακρίβειες που μπορείς να ακούσεις και να διαβάσεις. Και δεν ξέρω τι μπορεί να κάνεις σε αυτή την περίπτωση, για να μιμηθείς το κούρεμα του αρχηγού κι αν το περουκίνι συνάδει ή όχι με το σοσιαλιστικό τρόπο ζωής. {Αν και από την άλλη, η βαφή των άσπρων μαλλιών για να κρύψει το γήρας –που δεν έρχεται γαρ μόνο- θα μπορούσε ίσως να αντιστοιχεί ως ένα βαθμό με «αξίες» όπως η αστική υποκρισία και η υπερβολική σημασία που δίνεται στην εξωτερική εμφάνιση και σε κάθε τι επιφαινόμενο –κατά κανόνα εις βάρος της ουσίας. Και να συνδυαστεί με το γέρικο αστικό κόσμο που όσο κι αν καλλωπιστεί, δεν μπορεί να ξεγελάει πια με τον ίδιο τρόπο τις μάζες και να φαίνεται ελκυστικός, όμορφος, αγγελικά πλασμένος}.
Είναι ζήτημα πάντως αν η λδ κορέας έχει πέρα από τη φιλοσοφία juche (δηλ της αυτάρκειας και της αυτοδύναμης ανάπτυξης) κάποιες ευθείες αναφορές στο σοσιαλισμό και τα ιδανικά του. Αυτά όμως είναι ψιλά (σαν τρίχες) γράμματα για τη δυτική προπαγάνδα.

Προσωπικά θυμάμαι αμυδρά το σοβιετικό ροζεντάλ (όχι το φιλόσοφο που καταπιάστηκε με τη μέθοδο το κεφαλαίου, αλλά το γιο του αν δεν κάνω λάθος) να ασκεί κριτική σε ένα βιβλίο του (στους λαβύρινθους της συνείδησης νομίζω· ή μήπως στο άλλο;) στους χίπηδες με το αξύριστο πρόσωπο και την αγριωπή όψη. Αλλά αυτό στα πλαίσια μιας θεώρησης που αφορούσε συνολικά μάλλον την ουσία και το περιεχόμενο του «κινήματός» τους, παρά τα εμφανισιακά τους πρότυπα.

Στην χώρα μας πάντως η αριστερά έχει δεθεί ιστορικά με το κλασικό μουστάκι της μεταπολίτευσης και τα μακριά γένια –να παραπέμπουν φαντασιακά στο αντάρτικο και ας μη μας εξασφαλίζουν και τα χτένια, όπως αντιστοίχως τα ράσα δεν κάνουν τον παπά. Άλλο αν κάποιοι μας συγχέουν καμιά φορά μαζί τους –επίτηδες ως ένα βαθμό- και μιλάνε για δογματικούς, αιρέσεις και το (κομματικό) ιερατείο που επαγγέλλεται τη δευτέρα παρουσία. Κι αυτό γιατί αρνούμαστε να φάμε τον παπά της φιλολαϊκής διαχείρισης του συστήματος και να ταΐσουμε στο λαό μούσια για έναν πιο ανθρώπινο καπιταλισμό και μια ευρωπαϊκή ένωση των λαών.

Έχει δεθεί ιστορικά επίσης με τη μακριά ατημέλητη κόμη και τα μαύρα σγουρά μαλλιά του πανδή –που «και αν ασπρίσαν, δεν μας τρομάζει η βαρυχειμωνιά». Αλλά τώρα το κύμα της αντεπανάστασης, μαζί με τη φιλότριχη μεταπολίτευση, στοχοποιεί τις ίδιες τις τρίχες –που τις φυλάει για το δημόσιο πολιτικό λόγο- προωθώντας την χρυσαυγίτικη καράφλα και τους διαφόρων αποχρώσεων skinheads. Θεωρητικά, σου αφήνει βέβαια ανοιχτές όλες τις (στιλιστικές και μη) επιλογές. Στην πράξη ωστόσο επικρατεί μια καταθλιπτική ομοιομορφία, σε διάφορες πανομοιότυπες εκδοχές, με βάση τις επιταγές της μόδας. Και σε πιο γενικό επίπεδο, απ’ την εικονική πληθώρα των επιλογών (ταξίδια, αγορές, κτλ) ελάχιστες είναι αυτές που μπορείς να προχωρήσεις στην πράξη.
Για να πας μπροστά επαγγελματικά πχ, πρέπει να πας σε συνεντεύξεις ντυμένος στην τρίχα και χωρίς πολλές τρίχες (γένια, μακριά μαλλιά), με αυστηρό ενδυματολογικό-εμφανισιακό κώδικα. Και να ‘χεις μαλλιά στη γλώσσα, για να μη βρεις τον μπελά σου και να μη στενοχωρήσεις με την ειλικρίνειά σου τους άλλους.

Και όλα αυτά σε μια χώρα, που μπήκε για μαλλί στην εοκ και βγήκε κουρεμένη. Και από επίδοξο αφεντικό των βαλκανίων, πήρε το ρόλο του τζαννετάκου κι έγινε παιδί της φάπας για τις... αγορές και τις τράπεζες, που της εύχονται «με γεια το κούρεμα» του δημόσιου χρέους.
Στα καθ’ ημάς ο πολιτικός λόγος είναι ένα μάτσο τρίχες κατά το κοινώς λεγόμενο. Με την κυβέρνηση να ελπίζει να πετύχει το θαύμα της κανά με το πλεόνασμα (φάτε μάτια-ψάρια και ψωμιά που λένε) και να λέει τρίχες για τη βιωσιμότητα του χρέους (καλέ ναι, μόνο του σπανού τα γένια δεν γίνονται). Και να κινδυνολογεί ασύστολα πως όλα κρέμονται σε μια τρίχα, που αν χάσει τις επόμενες εκλογές, θα σπάσει και θα καταστραφούμε. Ενώ ο σύριζα εμπορεύεται φρούδες ελπίδες φάρμακα και συνταγές για την πολιτική καταγγελία της τριχόπτωσης και την προοπτική ζωηρής τριχοφυίας εντός της ευρωπαϊκής ένωσης και του αστικού πλαισίου.

Κι ο κοσμάκης; Πέντε τρίχες όλες κι όλες στην τσέπη, μα μυαλό μικρού παιδιού. Συνεχίζουμε να τους πιστεύουμε (ή να τους φοβόμαστε) κι αρχίζουμε να μαλλιοτραβιόμαστε μεταξύ μας (δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, μόνιμοι και συμβασιούχοι), για να βρούμε το φταίχτη, λες κι είναι ανάμεσά μας. Κι αυτοί βρίσκουν και κάνουν, διαιωνίζοντας την κυριαρχία τους.

Αλλά οι αντιθέσεις του συστήματος οξύνονται και γίνονται κουβάρι αξεδιάλυτο, σαν τα μαλλιά της μουρλής, που έλεγαν κι οι παλιότεροι. Κι αυτό το έχει καταλάβει από πρώτο χέρι ο τρελο-ντένις ο ρόντμαν, ο βετεράνος ΝΒΑer που έμεινε στην ιστορία για τα ριμπάουντ, τον οξύθυμο χαρακτήρα του και τα χρώματα που άλλαζε στα μαλλιά του, σαν τα πουκάμισα. Και δεν έμεινε σε μονοχρωμία, νέτη-σκέτη, και σε απλούς συνδυασμούς, αλλά προσπαθούσε να προκαλέσει με τα διάφορα σχέδια στο κεφάλι του. Όπως και τώρα δηλ, με τα σχέδια στο εσωτερικό του κεφαλιού του, καθώς είναι ο καλύτερος αμερικανός φίλος του λδ-κορεατικού λαού και ένα είδος πρέσβη της χώρας στο δυτικό κόσμο.


Δεν ξέρω αν τώρα θα βγει καινούριο φιρμάνι να ακολουθήσουν οι λδκορεάτες το εκάστοτε στιλ του ρόντμαν, άνδρες-γυναίκες, αδιακρίτως. Αν είχε χιούμορ δηλ ο κιμ, αυτό θα έπρεπε να κάνει για να μπει ακόμα περισσότερο στο μάτι των δυτικών. Κι αν ο ρόντμαν είχε χιούμορ (που είναι το βασικό προϊόν που παράγει δηλ, με τόση τρέλα που κουβαλάει), θα έπρεπε να κουρευτεί κι αυτός καπελάκι, στο στιλ του ηγέτη κιμ και να λανσάρει το νέο λουκ στη δύση, για να το κάνει μόδα.

Αυτό να δω και τι στον κόσμο…

Λες να τα κάνω έτσι;
Υγ1: ο τίτλος και η κεντρική ιδέα του κειμένου βασίστηκε σε μια ιδέα του poe xania – φραγκίσκου λαγωνικάκη.
Υγ2: αυτά φυσικά συμβαίνουν σε τριτοκοσμικές, απολίτιστες χώρες με "στυγνές, κομμουνιστικές δικτατορίες". Καμία σχέση με τα δικά μας χρηστά ήθη και την ίση μεταχείριση που απολαμβάνουν οι βαρυποινίτες στον πολιτισμένο δυτικό κόσμο με τα πολλά στιλ κουρέματος

Στην υπηρεσία του κεφαλαίου

Στην υπηρεσία του κεφαλαίου
Προχτές η υποψήφια περιφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Ρ. Δούρου σε συνέντευξη Τύπου παρουσίασε το σχέδιό της για την προστασία και διαχείριση του περιβάλλοντος στην Αττική. Αφθονες οι περικοκλάδες για την προστασία του, την ίδια στιγμή που διακηρύσσεται ως βασική αρχή αυτή «της κοινωνικής συνοχής και της οικονομικής ανάπτυξης»! Οι έννοιες αυτές όμως στις σημερινές συνθήκες έχουν συγκεκριμένο περιεχόμενο, όσο και αν είναι «εύηχες». «Οικονομική ανάπτυξη» στο σημερινό δρόμο ανάπτυξης - που άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ κάθε άλλο παρά αμφισβητεί - σημαίνει καπιταλιστικά, επιχειρηματικά κέρδη και κοινωνική συνοχή σημαίνει εξασφάλιση της απαραίτητης «κοινωνικής συναίνεσης» ώστε τα κέρδη αυτά να πολλαπλασιάζονται. Καπιταλιστικά κέρδη, όμως, και προστασία του περιβάλλοντος είναι πράγματα ασύμβατα.
Οσον αφορά την «αρχή της δημοκρατίας», που επικαλείται η κ. Δούρου, που τάχα επιβάλλει διαχείριση των ακτών «από τα αιρετά θεσμικά όργανα της Πρώτου και Δευτέρου Βαθμού Αυτοδιοίκησης», κάθε άλλο παρά να καθησυχάζει πρέπει το λαό αφού το πρόβλημα δεν είναι ότι λείπει η ευθύνη των αιρετών οργάνων, αλλά ο ρόλος αυτών των οργάνων ως οργάνων του κρατικού μηχανισμού που λειτουργούν υπέρ των καπιταλιστών και των συμφερόντων τους. Απειρα τα παραδείγματα πλειοψηφικών ή και ομόφωνων αντιλαϊκών αποφάσεων (όπου δεν υπήρχε κομμουνιστής εκλεγμένος). Απειρα παραδείγματα και θετικών αποφάσεων που πάρθηκαν για τα μάτια του κόσμου, για να μείνουν στα χαρτιά αξιοποιώντας ακριβώς το στοιχείο ότι δεν μπορεί ένα τμήμα του κράτους να δουλεύει σε άλλη κατεύθυνση απ' αυτή που δουλεύει το κράτος συνολικά.
***
Την ίδια μέρα ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ για το Δήμο του Πειραιά, Θ. Δρίτσας, σε συνέντευξη Τύπου, παρουσίαζε τους δικούς του έξι άξονες «για να γίνει ο Πειραιάς η ναυαρχίδα της παραγωγικής ανασυγκρότησης». Ο προορισμός προκαθορίζει και τη διαδρομή. Οπως και για την περίπτωση της κ. Δούρου, έτσι κι εδώ ο στόχος για παραγωγική ανασυγκρότηση, καπιταλιστική ανάπτυξη δηλαδή, προεξοφλεί τα μέσα υλοποίησής του: Σμπαραλιασμένα έως ανύπαρκτα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, φτώχεια και ανεργία. Ταυτόχρονα γη και ύδωρ κυριολεκτικά στο μεγάλο κεφάλαιο.
Στο πλαίσιο αυτό οι διακηρύξεις για «κοινωνική προστασία και κοινωνική δικαιοσύνη» και για «δημοκρατία», που αποτελεί μόνιμη επωδό των προγραμμάτων των εκλεκτών του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούν στην καλύτερη περίπτωση κενό γράμμα. Χρειάζεται κανείς να διαβάσει πίσω από τις γραμμές τού τι εννοεί όταν μιλάει για «λιμάνι δημόσιο με συμμετοχή του δήμου» που θα κάνει τον Πειραιά «πόλη της ναυτιλίας, των ναυτικών και της ναυτοσύνης».
***
Εξηγούμαστε: Στα τέλη Φλεβάρη η κυβέρνηση ενημέρωσε τη Βουλή για τα σχέδιά της να προκηρύξει μέσω του ΤΑΙΠΕΔ πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση του 67% των μετοχών του ΟΛΠ ΑΕ. Η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στην αρμόδια επιτροπή που συζητιόταν το θέμα, Ν. Βαλαβάνη, επικέντρωσε όχι στην ιδιωτικοποίηση γενικά, αλλά στη συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση και στους όρους με τους οποίους αυτή πραγματοποιείται. Χαρακτήρισε την απόφαση της κυβέρνησης «ως ακραία ιδιωτικοποίηση του λιμανιού (...) που τα παραδίδει όλα στην Κίνα». Επικαλέστηκε ως και την ΕΕ, που διευθύνει τη στρατηγική των ιδιωτικοποιήσεων στα κράτη - μέλη, λέγοντας ότι «αυτήν τη στιγμή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει έρευνα» για τις φοροαπαλλαγές της COSCO! Συμπληρωματικά, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Συρμαλένιος τάχτηκε απροκάλυπτα με τους εφοπλιστές της ακτοπλοΐας, σημειώνοντας ότι «οι ακτοπλόοι φέρνουν σοβαρές αντιρρήσεις και ενστάσεις», επειδή η κυβερνητική απόφαση «οδηγεί σε ένα μονοπώλιο από το οποίο θα εξαρτάται ολόκληρο το ακτοπλοϊκό δίκτυο της χώρας». Να σημειώσουμε εδώ ότι η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού προωθείται με βάση την «Ευρωπαϊκή Λιμενική Πολιτική» και την Εκθεση «Σχετικά με μια Ευρωπαϊκή Πολιτική για τα Λιμάνια», που ψήφισαν όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ).
***
Εν ολίγοις, ο καημός του ΣΥΡΙΖΑ είναι ποιο τμήμα του κεφαλαίου θα επωφεληθεί και ποιο θα χάσει από το πέρασμα του ΟΛΠ υπό τον έλεγχο της COSCO. Ετσι ο ΣΥΡΙΖΑ προκρίνει τη συμμαχία με τους ακτοπλόους εφοπλιστές και με τα τμήματα του ευρωπαϊκού κεφαλαίου που αντιδρούν στη δραστηριότητα της Κίνας.
Είναι καθαρό το τι ρόλο υπόσχεται ότι θα παίξει ο Θ. Δρίτσας από τη θέση της δημοτικής αρχής, όπως είναι επίσης καθαρό ότι η αντίθεση των εργαζομένων στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών δεν πρέπει να γίνει μπαλάκι στις ενδοαστικές κόντρες όπως θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ψ.

Εργα και ημέρες του ΣΥΡΙΖΑ στο Αιγάλεω

Εργα και ημέρες του ΣΥΡΙΖΑ στο Αιγάλεω
Δημοσιεύουμε αποσπάσματα από κείμενο της Δημοτικής Ομάδας του ΚΚΕ στο Αιγάλεω, σχετικά με τη δράση του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ στο Δήμο του ΑιγάλεωΗταν οι κύριοι εισηγητές για να περάσουν οι Παιδικοί Σταθμοί από την ευθύνη του κράτους σε εκείνη των δήμων. Μέχρι τότε δεν υπήρχαν τροφεία στους παιδικούς σταθμούς. Σήμερα, τα τροφεία έχουν αυξηθεί και σε όλες τις αυξήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ πλειοδοτούσε ή μειοδοτούσε στο μέγεθος του ύψους των τροφείων, καταψηφίζοντας τις προτάσεις του ΚΚΕ για κατάργηση των τροφείων
Είτε ως ΣΥΝ παλιότερα είτε ως ΣΥΡΙΖΑ σήμερα έχουν δώσει εξετάσεις όλα αυτά τα χρόνια για την πολιτική που ακολουθούν, δεν είναι σημερινοί. Ακούγονται επιχειρήματα όπως:

 • «Να ψηφίσουμε ΣΥΡΙΖΑ να ανασάνουμε κάπως».
 • «Δε θα είναι χειρότερα μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από την συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ σήμερα».
 • «Να τους δοκιμάσουμε και αυτούς να δούμε, αφού μέχρι σήμερα δεν έχουν κυβερνήσει, δεν έχουν δοκιμαστεί».
Τα παραπάνω επιχειρήματα δεν ισχύουν, όσο καλοπροαίρετα κι αν τίθενται από μια μερίδα κόσμου. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δοκιμασμένη δύναμη, η οποία λειτουργεί ως σωσίβιο του καπιταλισμού σε διάφορες φάσεις.
Ολα αυτά τα παραπάνω «πιεστικά διλήμματα» μπορούν να αναιρεθούν στο Αιγάλεω, με χειροπιαστά παραδείγματα. Ενας λόγος παραπάνω που εδώ έχουν δοκιμαστεί στο πολύ πρόσφατο παρελθόν, έχουν ασκήσει διοίκηση στο Δήμο για 8 χρόνια, έχουν προωθήσει την πολιτική τους. Σημειώνουμε ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα:
Πρωτοστάτησαν στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων
 • Εδωσαν μάχη στις αρχές της δεκαετίας του 1990 για να προωθήσουν τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, τα οποία αποτέλεσαν την απαρχή για την ανατροπή και κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων. Π.χ. στους οικοδόμους και αλλού, πρώτη και καλύτερη, και σε πανελλαδικό επίπεδο, η τότε Διοίκηση του Δήμου (ΣΥΝ). Καταργήθηκαν στην πράξη οι κλαδικές συμβάσεις, αφού ο εργαζόμενος πληρωνόταν περίπου στο 60% - 70% του μισθού που όριζε η αντίστοιχη κλαδική σύμβαση. Τα υπόλοιπα συμπληρώνονταν από το Δήμο. Ετσι, λένε, συνέβαλαν να αποκτήσει ο κόσμος δουλειά.
 • Προσέλαβαν όσο ήταν Διοίκηση και ψήφισαν όλα τα υπόλοιπα χρόνια να προσλαμβάνονται κατά δεκάδες συμβασιούχοι όλων των μορφών και σχέσεων εργασίας σε εποχές με πολύ μικρότερα ποσοστά ανεργίας και σε περιόδους καπιταλιστικής ανάπτυξης. Ολα αυτά σε βάρος της σταθερής και μόνιμης εργασίας και των προσλήψεων από τα οποία στην ουσία είχαν παραιτηθεί με το αιτιολογικό «αφού δεν κάνει προσλήψεις το κράτος, θα το κάνουμε εμείς».
 • Κοίμισαν και αδυνάτισαν τον αγώνα δεκάδων συμβασιούχων, σκορπώντας ψευδαισθήσεις και αυταπάτες ότι δήθεν υπάρχει κοινοτική οδηγία που τους μονιμοποιεί, ενώ προσανατόλισε την πάλη και τη διεκδίκησή τους αποκλειστικά στις δικαστικές αίθουσες.
 • Λοιδορούσαν και κατηγορούσαν το ΚΚΕ, πετώντας λάσπη, ότι δε θέλει οι εργαζόμενοι να βρουν δουλειά, επειδή το ΚΚΕ καταψήφιζε τις κάθε λογής απαράδεκτες συμβάσεις που έρχονταν κάθε χρόνο. Κάνουν γαργάρα, βέβαια, το γεγονός ότι απέναντι στην τακτική τους αυτή που από κοινού ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΝ πορεύονταν τότε, το ΚΚΕ έδινε μάχη και για τη μονιμοποίηση ΟΛΩΝ χωρίς όρους και προϋποθέσεις και απαιτούσε χιλιάδες προσλήψεις στην Τοπική Διοίκηση για την κάλυψη των κενών και την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
 • Το 2011, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου η Διοίκηση του Δήμου (ΠΑΣΟΚ) έφερνε θέμα για πρόσληψη ενοικιαζόμενων εργαζομένων με 5μηνα, στο πλαίσιο της «κοινωφελούς εργασίας», ο επικεφαλής τους και μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ είπε «δε θα δώσουμε δουλειά σε όποιον περνάει έξω από το Δημαρχείο του Αιγάλεω» και στην πάγια θέση του Κόμματος απαντούσε «να μονιμοποιηθούν μόνο όσοι είναι από τον ΑΣΕΠ».
 • Το καλοκαίρι του 2012, σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν όλοι μαζί να παραιτηθεί ο Δήμος Αιγάλεω από το πρόγραμμα προσλήψεων 2012 - 2013!!
 • Τα στελέχη τους είναι οι μεγαλύτεροι απεργοσπάστες στο Δήμο του Αιγάλεω, με πρώτους από όλους τους συνδικαλιστές τους και τους εκλεγμένους τους στο Διοικητικό Συμβούλιο των εργαζομένων.
Πρωτοστάτησαν στη διάλυση υπηρεσιών και δομών του δήμου
 • Πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η δημιουργία Δημοτικής Επιχείρησης, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την υπερχρέωση του Δήμου, δεδομένου ότι λειτουργούσε ακριβώς ως επιχείρηση. Επιχειρήματά τους ήταν: Θα βρει δουλειά ο κόσμος - θα αυξηθούν τα έσοδα του Δήμου τα οποία θα διατεθούν στη βελτίωση των υποδομών κ.ά. Δηλαδή, έβαζαν καθαρά το θέμα της ανταποδοτικότητας από τις αρχές της δεκαετίας του 1990! Τόσο μπροστά. Βέβαια, σήμερα και Δημοτική Επιχείρηση δεν υπάρχει και το προσωπικό του Δήμου έχει μειωθεί σχεδόν στο μισό και όχι μόνο δεν υπήρχαν έσοδα από τη Δημοτική Επιχείρηση, αντίθετα υπάρχει αυτή τη στιγμή τεράστιο έλλειμμα.
 • Εχουν ευθύνη για την επιβολή αντιτίμου παντού. Το 2011 - 2012 τέθηκε αντίτιμο στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ του Αιγάλεω. Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ στην αρμόδια επιτροπή για τον πολιτισμό ψήφισαν υπέρ με την τοποθέτηση «για να καταλαβαίνει τι απολαμβάνει ο δημότης στον πολιτισμό πρέπει να πληρώνει»!!!.
 • Ηταν οι κύριοι εισηγητές για να περάσουν οι Παιδικοί Σταθμοί από την ευθύνη του κράτους σε εκείνη των Δήμων, το οποίο και έγινε το 2001 με το σχέδιο «Πολιτεία». Μέχρι τότε δεν υπήρχαν τροφεία στους παιδικούς σταθμούς. Η επιχειρηματολογία τους ίδια και εδώ: «Θα ωφεληθεί ο κόσμος, θα ικανοποιούνται οι ανάγκες των Αιγαλιωτών, θα μπορούμε να βάλουμε περισσότερα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς». Σήμερα από 14 παιδικοί σταθμοί που υπήρχαν έχουν μείνει 10, τα τροφεία έχουν αυξηθεί και σε όλες τις αυξήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ πλειοδοτούσε ή μειοδοτούσε στο μέγεθος του ύψους των τροφείων, καταψηφίζοντας τις προτάσεις του ΚΚΕ για κατάργηση των τροφείων. Πίνουν νερό στο όνομα της ανταποδοτικότητας.
 • Τα πρώτα δάνεια που πήρε ο Δήμος Αιγάλεω τα ψήφισαν με χέρια και με πόδια. Οταν τους καταγγείλαμε καταψήφιζαν, ενώ στο τελευταίο δάνειο που πήρε ο Δήμος το υπερψήφισαν, δείχνοντας υποτίθεται τη διαφωνία τους λέγοντας «ψηφίζουμε για αυτήν τη φορά, η οποία θα είναι και η τελευταία!!!
 • Κύριος άξονας και κεντρικός πυλώνας της πολιτικής τους είναι η λεγόμενη «κοινωνική οικονομία». Δηλαδή, να φύγουν από την ευθύνη του κράτους βασικές και κρίσιμες δομές και να περάσουν στα χέρια δήθεν «συνεταιρισμένων». Εδώ είναι η ουσία των ΚΟΙΝωνικών Συνεταιριστικών ΕΠιχειρήσεων. Στο Αιγάλεω δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμα για διάφορους λόγους. Δηλαδή, άνεργοι που θα συστήνουν επιχειρήσεις, θα παίρνουν από το Δήμο την υποδομή και θα λειτουργούν εκείνοι τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τους Παιδικούς σταθμούς, όλες τις υποδομές. Εδώ στο Αιγάλεω δίνει τα ρέστα του ο ΣΥΡΙΖΑ με το Κοινωνικό Παντοπωλείο, δηλαδή με τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας, αλλά και κάθε λογής παράτες με τα «προϊόντα χωρίς μεσάζοντες» κ.ά.
Ορισμένα παραδείγματα ακόμα
Στους φτωχούς απασχολούμενους και ΕΒΕ έδειξαν και αποδεικνύουν τι... ανάσα θα πάρει ο λαός αν έρθει η «αριστερή κυβέρνηση» που ευαγγελίζονται. Στις επανειλημμένες προσπάθειες των κομμουνιστών δημοτικών συμβούλων να παρθεί απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο και να σβηστεί κάθε πρόστιμο που επιβάλλεται ως άλλος εισπρακτικός μηχανισμός στους επαγγελματίες, οι ΣΥΡΙΖαίοι σφύριζαν και σφυρίζουν αδιάφορα. Επιπλέον, τα Χριστούγεννα ο Δήμος βάζοντας ως όχημα την πλειοψηφία του σωματείου των ΕΒΕ (ΝΔ) παραχώρησαν σε ιδιώτη πλατείες και το άλσος του Μπαρουτάδικου, προκειμένου να βάλει την πραμάτεια του (τρενάκια, καρουζέλ κ.ά.), σε αντάλλαγμα για το φωτισμό της πόλης. Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε λευκό, λέγοντας «ναι εντάξει είναι κακό αυτό που γίνεται, αλλά τι να κάνουμε, πρέπει να φωτιστεί η πόλη»!!!!
Εχουν τεράστιες ευθύνες για τις εξελίξεις στο χώρο της Υγείας και στο κλείσιμο του νοσοκομείου «Η Αγία Βαρβάρα» (πρώην Λοιμωδών). Εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύφθηκε πλήρως. Κατακεραύνωναν δήθεν την κυβέρνηση για την πολιτική που ακολουθεί στο χώρο της Υγείας και μόλις το ΚΚΕ έθετε το αίτημα «καμιά εμπορική δραστηριότητα στο χώρο της Υγείας, έξω οι ιδιώτες και το κεφάλαιο από τα νοσοκομείο», έκαναν το παγώνι! Ακόμα και σε ψήφισμα που είχε έρθει για τις κινητοποιήσεις ενάντια στο επικείμενο κλείσιμο του Λοιμωδών, όταν είπαμε ότι το στηρίζουμε αρκεί να προστεθεί το ζήτημα Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Υγεία, φυσικά δεν το δέχτηκαν και το καταψήφισαν, ασπαζόμενοι τη λογική της Διοίκησης (ΠΑΣΟΚ) ότι έτσι αδυνατίζει ο τοπικός αγώνας!!!!
***
Επιβεβαιώνοντας την προσήλωσή τους στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης είναι χαρακτηριστική η δήλωση του επικεφαλής τους στο Δημοτικό Συμβούλιο: «Υπάρχει ο καπιταλισμός της Σουηδίας υπάρχει και ο καπιταλισμός της Ουγκάντας. Εμείς προτιμάμε να εφαρμόσουμε τον πρώτο». Τα σχόλια είναι περιττά...
Είναι σαφές ότι λύση για τους εργάτες, τους ανέργους, τη φτωχολογιά και του Αιγάλεω δεν αποτελούν οι προτάσεις διαχείρισης του ΣΥΡΙΖΑ. Μοναδική λύση είναι η ισχυροποίηση του ΚΚΕ παντού, στις Ευρωεκλογές, στις Περιφερειακές και Τοπικές εκλογές για να δυναμώνει η συγκέντρωση δυνάμεων για την ανατροπή του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος.

Στις 9 Απρίλη να νεκρώσουν οι τόποι δουλειάς

Στις 9 Απρίλη να νεκρώσουν οι τόποι δουλειάς
Πρόγραμμα δράσης από τις δυνάμεις που συσπειρώνει το ΠΑΜΕ για την επιτυχία της πανελλαδικής - πανεργατικής απεργίαςΗ νεολαία είναι η πρώτη που θίγεται από τα νέα μέτρα και πρέπει να βρεθεί στην πρώτη γραμμή για την οργάνωση της απεργίας
Motion Team
Την αναγκαιότητα να νεκρώσουν στις 9 Απρίλη οι τόποι δουλειάς σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αναδεικνύουν τα μέτρα του πολυνομοσχεδίου που συζητιέται σήμερα και αύριο στη Βουλή. Οι ανατροπές που προβλέπει για μισθούς, Εργασιακά και Ασφαλιστικό συνιστούν αποφασιστικό βήμα στη διαμόρφωση των «νέων συνθηκών εργασίας» που ζητάνε οι επιχειρηματικοί όμιλοι, στην περίοδο μετά την κρίση.
Η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 9 Απρίλη στην Αθήνα θα γίνει στις 10 π.μ., στην Ομόνοια και στη Θεσσαλονίκη στις 10.30 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου. Μέχρι τώρα, απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ έχουν προγραμματιστεί στις παρακάτω πόλεις: Λάρισα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία. Αγρίνιο, 10 π.μ., κεντρική πλατεία. Ηράκλειο, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας. Νάουσα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία. Ζάκυνθος, 10.30 π.μ., παλιό Εργατικό Κέντρο. Νάξος, 11 π.μ., πλατεία παλιού Δημαρχείου. Κέρκυρα, 10 π.μ., πλατεία Σαρόκο. Σάμος, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο.
Με στόχο να δημιουργηθεί αγωνιστικό κλίμα, να σπάσει η τρομοκρατία της εργοδοσίας και να ακυρωθεί στην πράξη ο υπονομευτικός ρόλος της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας, οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ οργανώνουν τη μάχη της απεργίας. Σ' αυτή την κατεύθυνση:
 • Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ προγραμματίζει πλατιά συνδικαλιστική σύσκεψη την Τετάρτη 2/4, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.
 • Πολύμορφη αγωνιστική δράση για την ανεργία και τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα ξεδιπλώνουν το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου και σωματεία της περιοχής, μπροστά στην απεργία στις 9 Απρίλη. Χτες έγινε στο Εργατικό Κέντρο σύσκεψη σωματείων για την οργάνωση, την προετοιμασία και τη συμμετοχή στην απεργία. Την Παρασκευή 11/4, το ΕΚ Αγρινίου καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στο τοπικό υποκατάστημα του ΟΑΕΔ, διεκδικώντας έκτακτο επίδομα 1.000 ευρώ για όλους τους ανέργους ενόψει του Πάσχα. Μετά την απεργία, στις 16/4, διοργανώνει εκδήλωση για τα παιδιά των ανέργων.
 • Σύσκεψη των ΔΣ των Σωματείων προγραμματίζει το Εργατικό Κέντρο Νάουσας, την Πέμπτη 3/4, στις 7.30 μ.μ., για την καλύτερη οργάνωση της απεργίας στις 9 Απρίλη.
 • Σε ζήτημα αιχμής μπροστά και στην απεργία, αναδεικνύει την υπογραφή ικανοποιητικής κλαδικής σύμβασης η Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου. Την Πέμπτη 20/3, η Ομοσπονδία είχε συνάντηση με το ΣΕΒ για τις συμβάσεις της Χαρτοποιίας και Κυτιοποιίας. Η τοποθέτηση του ΣΕΒ ήταν ότι δεν μπορεί να διαπραγματευτεί τις ΣΣΕ, γιατί οι εργοδότες στη Χαρτοποιία - Κυτιοποιία έχουν διαγραφεί από το Σύνδεσμο, οπότε δεν τους εκπροσωπεί!
Σε ανακοίνωση, η Ομοσπονδία σημειώνει: «Οι εργοδότες αρνούνται κάθε συνάντηση με τους εκπρόσωπους των εργαζομένων να συζητήσουν τα αιτήματά μας. Αυτή η αδιαλλαξία και η προσπάθεια να απαξιώσουν τους εκλεγμένους εκπροσώπους των εργαζομένων φανερώνει ολοκάθαρα τις προθέσεις των εργοδοτών (...) Καλούμε όλα τα σωματεία, όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να απαντήσουμε, όπως τους αξίζει σε αυτή την πρόκληση με την καθολική συμμετοχή στην απεργία στις 9 Απρίλη».

TOP READ