Γράφει ο Ηρακλής Κακαβάνης //
Λίγα μπορεί να πει κανείς για το πραξικόπημα στην Τουρκία. Είναι τόσα πολλά τα ερωτήματα που συνδέονται με το πραξικόπημα και τις σκοπιμότητες που υπάρχουν πίσω από αυτό που ο χρόνος μόνο θα απαντήσει. Τι κρύβεται πίσω από το πραξικόπημα, ποιες δυνάμεις το στήριξαν και μέσα στην Τουρκία και στο εξωτερικό;
Πάντως από ό,τι φαίνεται είναι πραξικόπημα «βολικό» για τον Ερντογάν που φέρεται να το χαρακτήρισε «δώρο του Αλάχ» μιλώντας προχτές σε οπαδούς του στην Κωνσταντινούπολη.
Κάποιοι παραλληλίζουν το αποτυχημένο πραξικόπημα με «το κάψιμο του Ράιχσταγκ από τον Χίτλερ το 1933, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως δικαιολογία από τον Χίτλερ για να αναστείλει τις πολιτικές ελευθερίες και να καταδικάσει τις μαζικές συλλήψεις των αντιπάλων του» (Αναλυτικά ΕΔΩ).
Δεν είναι λίγα τα δημοσιεύματα στα ευρωπαϊκά και ελληνικά μέσα ενημέρωσης που μιλούν ευθέως ή υπαινίσσονται σκηνοθετημένο πραξικόπημα.
Είναι και ο Ερντογάν που χρησιμοποίησε το πραξικόπημα για να βαθύνει την κυριαρχία του. Εκκαθαρίσεις στο στρατό, στην αστυνομία, στο δικαστικό σώμα, στον κρατικό μηχανισμό. Χιλιάδες οι αποπεμφεντες.
Σίγουρα δώρο Αλάχ το πραξικόπημα.
Αυτά  όμως που έχουν σημασία είναι δύο πράγματα,
Πρώτον, η επίπτωση του πραξικοπήματος στον τουρκικό λαό. Καμία από τις δύο πλευρές δεν εκπροσωπούσε τα συμφέροντα του λαού. Ο τουρκικός λαός θα είναι ο πραγματικά χαμένος με την ένταση του αυταρχισμού και το βάθεμα του θρησκευτικού φανατισμού. Η τουρκική κυβέρνηση θα αξιοποιήσει τα γεγονότα για να περάσει ακόμα χειρότερα μέτρα σε βάρος του τουρκικού λαού
Δεύτερον, οι συνθήκες μέσα στις οποίες έγινε το πραξικόπημα, η συγκυρία. Μια στιγμή έξαρσης των αντιθέσεων που υπάρχουν στο εσωτερικό της Τουρκίας και οι οποίες εκφράζουν συμφέροντα της τουρκικής αστικής τάξης, αλλά και οξυμένης αντιπαράθεσης ανάμεσα σε δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, η ΕΕ.
***
Στο σκίτσο του Carlos Latuff ο Ερντογάν παρουσιάζεται ως ηθοποιός στο γύρισμα ταινίας με τίτλο «Το ψεύτικο πραξικόπημα». Στην πρώτη σκηνή (γεγονός το πραξικόπημα) ο Ερντογάν είναι τρομαγμένος, ενώ στη δεύτερη σκηνή (ψεύτικο το πραξικόπημα) χαμογελά και σκέφτεται την αύξηση της δημοτικότητάς του. Στη μέση των δύο σκηνών ο σκηνοθέτης με την κινηματογραφική κλακέτα όπου πάνω γράφει: Ηθοποιός Ερντογάν, Τίτλος ταινίας Το ψεύτικο πραξικόπημα.
Ο C. Latuff ήταν από τους πρώτους που αμφισβήτησαν το πραξικόπημα.