22 Ιουλ 2014

Ειναι φονιαδες.Βίντεο-Σοκ: Εκτέλεσαν Παλαιστίνιο ενώ έψαχνε επιζώντες από την οικογένειά του

Βίντεο-Σοκ: Εκτέλεσαν Παλαιστίνιο ενώ έψαχνε επιζώντες από την οικογένειά του




Την εκτέλεση νεαρού Παλαιστίνιου από Ισραηλινό ελεύθερο σκοπευτή, την ώρα που αναζητά επιζώντες από την οικογένειά του, μέσα στα ερείπια παρουσιάζει  βίντεο που δόθηκε στην δημοσιότητα χθες από την ακτιβιστική οργάνωση International Solidarity Movement. Στο βίντεο  διακρίνεται ο νεαρός που φορά μια πράσινη μπλούζα να αναζητά επιζώντες από την οικογένειά του με την βοήθεια διασωστών και εθελοντών που προσπαθούσαν να βοηθήσουν τους τραυματισμένους κατά την διάρκεια ανακοινωθείσας εκεχειρίας.

Αθήνα, 22/7/1943: Η ματοβαμμένη διαδήλωση της κατοχής

 Αθήνα, 22/7/1943: Η ματοβαμμένη διαδήλωση της κατοχής



Η Επιτροπή Πόλης της ΚΟΑ και το ΕΑΜ της Αθήνας, για να αντιμετωπίσουν τη βουλγαρική επέκταση και να δόσουν το τελικό χτύπημα ενάντια στη χιτλερική πολιτική επιστράτευση, οργάνωσαν τη διαδήλωση-συλλαλητήριο της 22 Ιούλη 1943, τη μεγαλύτερη, τη μαζικότερη και μαχητικότερη απ' όλες τις άλλες κινητοποιήσεις της Αθήνας.  Τη μεγαλύτερη διαδήλωση στην κατεχόμενη Ευρώπη, όπως την χαρακτήρισαν τότε οι ραδιοσταθμοί της Μόσχας και του Λονδίνου. Η Κομματική Οργάνωση της Αθήνας και η ΚΟ Πειραιά, μαζί με τις ΕΑΜικές Οργανώσεις της Αθήνας και την ΕΠΟΝ, έκαναν πραγματικά τεράστια δουλιά για την επιτυχία της μαχητικής αυτής διαδήλωσης. Η προετοιμασία των Κομματικών, ΕΑΜικών Οργανώσεων και της ΕΠΟΝ, με τη βοήθεια και υποστήριξη των παληκαριών του Α' Σώματος Στρατού του ΕΛΑΣ Αθήνας-Πειραιά, συνεχίστηκε επί δέκα ολόκληρες μέρες, ενώ στο διάστημα αυτών των ημερών ανέβαινε ο αγωνιστικός πυρετός της Πρωτεύουσας. Η Αθήνα σε γενικό συναγερμό! Περισσότερο από τρία εκατομμύρια προκηρύξεις και τρικ θα πρέπει να έπεσαν στους δρόμους της Αθήνας και του Πειραιά εκείνες τις μέρες!

22 του Ιούλη 1943 - Ώρα πεντέμιση το πρωί. Οι καμπάνες απ όλες τις εκκλησίες αρχίζουν να χτυπάνε πένθιμα. Τα χωνιά καλούν το λαό και τη νεολαία του στους τόπους προσυγκέντρωσης. Οι δρόμοι είναι «χιονισμένοι»  -κι ας ήταν κατακαλόκαιρο- από τις προκηρύξεις, τα τρικ κτλ. Επικεφαλής τώρα της διαφώτισης της ΚΟΑ είναι η ηρωική Ηλέκτρα. Από το βράδυ συνεργεία του ΚΚΕ, του ΕΑΜ και της ΕΠΟΝ έχουν ρίξει τις προκηρύξεις και τα τρικ. Οι τοίχοι γεμάτοι από φρεσκοβαμμένα συνθήματα, με βάση εκείνη την πράσινη επονίτικη μπογιά και τη μαύρη και κόκκινη μπογιά του ΕΑΜ και του ΚΚΕ, γραμμένα με μεγάλα κεφαλαία γράμματα: ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ! - ΕΞΩ ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΚΑΤΑΧΤΗΤΕΣ! - ΚΑΤΩ Η ΧΙΤΛΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ!

Σε κάθε συνοικία, όλο το βράδυ μέχρι τις πρωινές ώρες, κομμουνιστές, ΕΑΜίτες και ΕΠΟΝίτες τριγυρνάν το τετράγωνό τους, περνούν από σπίτι σε σπίτι και καλούν το λαό να κατέβει ατα πεζοδρόμια, για να ματαιώσει την απειλή επέκτασης της βουλγάρικης κατοχής στη Μακεδονία και τη Θράκη. Ολα είναι έτοιμα. Η Αθήνα περιμένει τη μεγάλη στιγμή!

Η ώρα είναι κιόλας οχτώ το πρωί. Η απεργία της 22 Ιούλη στην Αθήνα και τον Πειραιά είναι γενική. Πανεργατική, πανυπαλληλική, πανεπαγγελματική, παλλαϊκή και εθνική απεργία! Ερημιά στους δρόμους. Όλα έχουν νεκρώσει. Κλειστά τα πάντα. Ούτε νερό δε βρίσκεις να πιείς. Κάποιοι καραμπινιέροι μονάχα, που προσπαθούν να κινήσουν στην οδό Πατησίων κάποια πράσινα τραμ. Θα τα εγκαταλείψουν πολύ σύντομα και θα το βάλουν στα πόδια. Ενώ ο λαός τους... ξεπροβοδεί με το γνωστό τραγουδάκι "Κορόιδο Μουσολίνι". Οι αρχές κατοχής πήραν δρακόντεια μέτρα στις 22 του Ιούλη. Είναι στο πόδι οι στρατιωτικές μονάδες καταστολής, γερμανο-ιταλοί και γκεσταπίτες, με στημένα τα πολυβόλα στις γωνιές, με τα θωρακισμένα σε κάθετη στους δρόμους γραμμή παράταξης - στο Μετοχικό που είναι η Γερμανική Στρατιωτική Διοίκηση, στην Κοραή, όπου βρίσκεται το Γερμανικό Φρουραρχείο, μπροστά στο Κομάντο Πιάτσα, τις πρεσβείες, τα παλιά Ανάκτορα.

Ώρα οχτώμιση. Ο κόσμος ξεχύνεται στους δρόμους, για να βρεθεί στα σημεία προσυγκέντρωσης. Κι από εκεί οι κολώνες πορείας για το κέντρο της αδούλωτης πρωτεύουσας. Χιλιάδες χιλιάδων σε πορεία, με πλακάτ, πανώ, σημαίες και συνθήματα και με τραγούδια, λες σε πανηγύρι, αϊτό του Ψυρρή και το Μοναστηράκι, οι Πειραιώτες από την οδό Πειραιώς, άλλοι από τον Κολωνό και το Μεταξουργείο, από την οδό Αγίου Κωνσταντίνου, από τα Πατήσια, από του Γκύζη, το Περιστέρι, τα Σεπόλια. Στις 10 η ώρα το πρωί γεμίζει η Πλατεία της Ομόνοιας από την εργατιά της Αθήνας και του Πειραιά. Διακόσιες χιλιάδες είναι κιόλας στην Πλατεία και τις γύρω παρόδους. Η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή με τους συνδέσμους βρίσκεται στην οδό Λυκούργου. Είναι το «στρατηγείο» της μεγάλης αυτής εκδήλωσης. Από την άλλη μεριά της Αθήνας, από τους παράλληλους δρόμους της λεωφόρου Πανεπιστημίου, έρχονται οι ατέλειωτες κολώνες από τις ανατολικές συνοικίες και από τη Λεωφόρο Κηφισιάς οι ηρωικοί ανάπηροι με τα καροτσάκια τους. Οι λεβέντες μας, με κομμένα χέρια και πόδια, πάνω στα... τανκ-καροτσάκια τους, πρωτοπορία της μεγάλης μάχης!

Οι Γερμανοί άρχισαν να χτυπούν τη διαδήλωση, που ανέβαινε από την πλατεία της Ομόνοιας στη λεωφόρο Πανεπιστημίου. Εκείνη την κρίσιμη στιγμή, από την οδό Θεμιστοκλέους έρχονται (είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Εξαρχείων και σε κάθε γωνιά καινούργιες χιλιάδες πύκνωναν τη διαδήλωση) είτε καλύτερα ορμούν «πλευρικά» ενάντια στους Γερμανούς οι νέοι της Αθήνας, 120 χιλιάδες νέοι και νέες, ΕΠΟΝίτες και ΕΠΟΝίτισσες. Ενώθηκαν οι δυο «μικρές» λαοθάλασσες!

Η διαδήλωση προχωρεί, ανεβαίνει τη λεωφόρο Πανεπιστημίου. Τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει την ορμή της. Από παντού έρχονται καινούργιοι διαδηλωτές. Ακόμα και από τα χωριά της Αττικής ξεκίνησαν οι αγρότες, για να πάρουν μέρος σ' αυτή την ηρωική διαδήλωση. Κανένας Αθηναίος και Πειραιώτης δεν έμεινε ασυγκίνητος εκείνη την ιστορική μέρα! Πεντακόσιες χιλιάδες ήταν μόνο στους χώρους της διαδήλωσης, ενώ άλλοι από πιο μακριά άκουγαν τις ιαχές των διαδηλωτών, τις ριπές των πολυβόλων και έτρεχαν τα δάκρυα από τα μάτια τους! Ο λαϊκός χείμαρρος με τα πατριωτικά του συνθήματα και τραγούδια κυλάει ακατάσχετος. Εφτασε κιόλας (η ώρα είναι 10.30) έξω από το Πανεπιστήμιο. Πραγματική λαοθάλασσα, ωκεανός! Τραβάει πιο πέρα, στη διασταύρωση Πανεπιστημίου και Ομήρου. Οι γερμανοί φαντάροι και γκεσταπίτες όλο και υποχωρούν μπροστά στη λαϊκή πίεση. Αυτή δεν είναι διαδήλωση αλλά θύελλα.

Οι καθοδηγητές της διαδήλωσης μεταφέρουν το «στρατηγείο» τους στην πλατεία Κλαυθμώνος, μερικές δεκάδες μέτρα μακριά από τη διαδήλωση. Εχουν δύσκολη και τιμητική μαζί αποστολή, με τον όγκο των διαδηλωτών να νικήσουν τα χιτλερικά όπλα και να χυθεί λιγότερο αίμα. Τα κομματικά στελέχη Αθήνας-Πειραιά καθώς και τα στελέχη του ΕΑΜ και της ΕΠΟΝ, όπως και του ΕΛΑΣ, είναι στις πρώτες γραμμές της διαδήλωσης. Τη στιγμή που οι σημαίες ανεμίζουν μπροστά στην Τράπεζα της Ελλάδας, από την οδό Ομήρου ξεμπουκάρουν με βρουχητό και χλαπαταγή τα γερμανικά τανκς.

Προχωρούν με βία και σφηνώνονται μέσα στη φάλαγγα χωρίζοντάς την στα δυο. Στη μέση απόμεινε ένας ΕΠΟΝίτης που τραβούσε μπροστά με τη σημαία. Δέχεται κατάστηθα μια ριπή, κλονίζεται, τεντώνοντας πριν πέσει, το χέρι με το κοντάρι. Ο κόσμος, που έχει παραμερίσει για λίγο στα πεζοδρόμια, βλέπει μια ξανθιά κοπέλλα να ορμά, να αρπάζει τη σημαία και να την σηκώνει ανεμίζοντάς την μπροστά στο τανκ. Μια ριπή από το τανκ την πετάει στην άσφαλτο. Οι ερπύστριες περνούν πάνω από το κορμί της και το λυώνουν έτσι, τυλιγμένο στη σημαία... Ηταν η ηρωική Παναγιώτα Σταθοπούλου μόλις 19 χρονών.

Τη στιγμή που έπεσε η Παναγιώτα, μια άλλη ΕΠΟΝίτισσα, η ηρωική Κούλα Λίλλη, ορμάει πάνω στο τανκ, σκαρφαλώνει με τα νύχια της και χτυπάει με τα χέρια της και το τακούνι της τον τανκίστα στο πρόσωπο. Μια σφαίρα τη ρίχνει κι εκείνη νεκρή στην άσφαλτο, που έχει βαφεί με αίμα. Και λίγο πιο πέρα, στην οδό Αμερικής (γωνία με την Πανεπιστημίου), μια άλλη ηρωίδα, η υφαντουργίνα Ολγα Μπακόλα, παλιό στέλεχος της ΟΚΝΕ, 23 χρονών, ανεβαίνει πάνω στο γερμανικό τανκ και παλεύει με το Γερμανό, για να του πάρει το πολυβόλο, με το παπούτσι στο χέρι. Πάνω στο πάλεμα ο Γερμανός τη γαζώνει με 17 σφαίρες στην κοιλιά και με διαμπερές στη λεκάνη. Η ηρωίδα αυτή πέθανε στο Νοκοσομείο έπειτα από πέντε μέρες. Εκείνες τις στιγμές, βαδίζοντας με πλακάτ μπροστά στα πολυβόλα των Γερμανών, έπεσαν ηρωικά οι αγωνιστές Κ. Δουκάκης, Μ. Καλοζύμης, Θώμης Χατζηθωμάς, Θ. Τεριακής, Β. Στεφανιώτης, η φοιτήτρια Αντωνιάδου και ο ανάπηρος της Αλβανίας Αντώνης Παπαδοσταυράκης. Αλλά η διαδήλωση δε χάνει την ορμητικότητά της. Μεγάλες ομάδες τραβάνε προς το Κολωνάκι. Αλλες φεύγουν προς τη Σόλωνος και το Πανεπιστήμιο. Εκεί όπου έπεσαν οι τέσσερις κοπέλες, η Σταθοπούλου, η Λίλη, η Μπακόλα και η Αντωνιάδη μαζί με τους άλλους ήρωες ΕΠΟΝίτες και κομμουνιστές, έξω από το Οθφαλμιατρείο (γωνία Πανεπιστημίου και Σίνα), το αίμα τους άπλωσε και έμοιαζε σαν ένα δέντρο, που ξεπέταξε κλωνάρια και γίνηκε θρύλος. Την ίδια μέρα μιλούσαν σ' όλη την Αθήνα και τον Πειραιά για τις ΕΠΟΝίτισσες που σταμάτησαν τα χιτλερικά τανκς... και το σούρουπο το μέρος όπου έπεσαν γέμισε από τριαντάφυλλα και κόκκινα γαρύφαλλα... Το ίδιο βράδυ οι πινακίδες του δρόμου του Γκύζη (πίσω απ' το αλσάκι της Σχολής Ευελπίδων) όπου καθόταν η Παναγιώτα, άλλαξε όνομα: Οδός Παναγιώτας Σταθοπούλου! (*)

Η μάχη της 22 Ιούλη 1943 κράτησε μέχρι το σούρουπο. Πήραν μέρος πάνω από 500 χιλιάδες λαού. Πολύ αίμα χύσαμε, άκουγες από όλες τις μεριές. 53 νεκροί και 283 τραυματίες...


[Απόσπασμα από το βιβλίο τού Βασίλη Μπαρτζιώτα "Η εθνική αντίσταση στην αδούλωτη Αθήνα", εκδόσεις Σϋγχρονη Εποχή, 1984, σελ. 480]

(*) Σημείωση ιστολογίου: Πρόκειται για την -μέχρι τότε- οδό Βαλτινών. Προφανώς, όταν έγραφε το βιβλίο, ο Μπαρτζιώτας είχε ξεχάσει το αρχικό όνομα της οδού.


Διαβάστε:
- Η Παναγιώτα Σταθοπούλου και τα "ξεχασμένα" Ιουλιανά του 1943 (κείμενο του Νίκου Σαραντάκου, με ενδιαφέρουσες παραπομπές και αρκετό φωτογραφικό υλικό)
- Παναγιώτα Σταθοπούλου: Μια ηρωίδα της Αντίστασης (αφιέρωμα του ιστολογίου "Ευρυτάνας Ιχνηλάτης", με πλουσιώτατο και εξαιρετικά ενδιαφέρον φωτογραφικό υλικό)
- 22 Ιουλίου 1943 (διήγημα του Ηλία Βενέζη, όπως δημοσιεύθηκε στον "Ριζοσπάστη" της 26/8/2001)

Δείτε:
- Η τεράστια πορεία του ΕΑΜ για την Μακεδονία (απόσπασμα ντοκυμανταίρ από το αρχείο της ΕΡΤ)

Παλαιστίνη : Η χυδαιότητα των ίσων αποστάσεων



Παλαιστίνη : Η χυδαιότητα των ίσων αποστάσεων




Πηγή : http://a-ctus.blogspot.gr/



Το καθοριστικό στην πολιτική , είναι να είσαι σε θέση να ανασύρεις και να αναδείξεις από τον πακτωλό των πληροφοριών, την πληθώρα των γεγονότων, και το εύρος των αντιθέσεων, το κυρίαρχο στοιχείο που καθορίζει, την ποιότητα και την φυσιογνωμία όλων των υπολοίπων.


Στο ζήτημα της γενοκτονίας του παλαιστινιακού λαού από το κράτος του Ισραήλ, η αξιολόγηση της διαμορφωθείσας κατάστασης, αφορά στην δυνατότητα διαχωρισμού ανάμεσα σε ένα στρατό που δολοφονεί, και σε ένα λαό που αντιστέκεται με ότι μέσα διαθέτει.


Το μόνο δίλημμα που πραγματικά υφίσταται είναι να επιλεχθεί με ποιο από τα δύο μέρη θα συνταχθεί κάποιος. Για παράδειγμα η ελληνική κυβέρνηση, η γαλλική κυβέρνηση , όπως και η ΕΕ συνολικά, έκαναν την επιλογή τους. Διάλεξαν το Ισραήλ. Διάλεξαν τον θύτη. Ο ΟΗΕ που είναι των "ίσων αποστάσεων" καλεί αμφότερους σε κατάπαυση του πυρός. Δηλαδή καλεί το Ισραήλ να σταματήσει να δολοφονεί και τους παλαιστίνιους να σταματήσουν να κείτονται νεκροί από τα πυρά του ισραηλινού στρατού !


Κάποιοι εγχώριοι "αντιεξουσιαστές" οπαδοί της ακατάσχετης και ανιστόρητης θεωρητικολογίας καλούν, να μην ληφθεί ξεκάθαρη θέση υπέρ των παλαιστινίων,καθώς πρόκειται για πόλεμο δύο κρατών, και ως γνωστόν το κράτος είναι "του διαόλου πράμα". Επιπλέον είναι και οι ισλαμιστές της Παλαιστίνης στην μέση, που ρίχνουν ρουκέτες σε ισραηλινά delicatessen και διαταράσσουν την απογευματινή ραστώνη των ισραηλινών-πολλοί εκ των οποίων- απολαμβάνουν, τους βομβαρδισμούς της Γάζας με έκδηλη ικανοποίηση.


Αποστομωτική απάντηση σε όλους αυτούς ωστόσο δίνουν οι ίδιοι οι ισραηλινοί που τόσο εντός του Ισραήλ, όσο και στο εξωτερικό, παίρνουν ξεκάθαρη θέση διαδηλώνοντας υπέρ των παλαιστινίων. Κάπως έτσι αποκαλύπτεται το εύρος της πολιτικής ηλιθιότητας κάποιων, που φαντασιώνονται ότι συμβάλλουν, στην ανάδειξη των κοινωνικών ζητημάτων προς όφελος των καταπιεσμένων ανθρώπων.


Καθώς αποτελεί αυτονόητο και αυταπόδεικτο γεγονός, ότι η πολεμική μηχανή του Ισραήλ, δεν επιτίθεται γενικώς αλλά στοχεύει επιλεκτικά στην δολοφονία αμάχων. Θέλοντας να επιτύχει την καθυπόταξη του παλαιστινιακού λαού, επιδιώκοντας κυρίως, να εξαφανίσει από την μνήμη των παλαιστινίων και όλων των λαών ,την Ιδέα της Intifada. Δηλαδή τον αγώνα για ελευθερία και αξιοπρέπεια, ως αυτονόητο δικαίωμα κάθε λαού, όπου γης.

Δεν πρόκειται λοιπόν για ένα πόλεμο μεταξύ ίσων. Ακριβώς για αυτό, κάθε δήθεν political correct θεώρηση ίσων αποστάσεων, είναι ύβρις προς τον παλαιστινιακό λαό και αποτελεί επίδειξη χυδαίας αγραμματοσύνης, που λειτουργεί ως “κολυμβήθρα του Σιλωάμ” για τα εγκλήματα του κράτους του Ισραήλ. Οι στατιστικές του θανάτου είναι εύγλωττες : Ένας νεκρός ισραηλινός στρατιώτης αντιστοιχεί σε 170 νεκρούς παλαιστινίους.

Το δίλημμα έχει πια τεθεί : Ή με την Intifada και την Παλαιστίνη ή με το Ισραήλ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τον ΟΗΕ.

Οι μεν αγωνίζονται για την ζωή τους, και οι δε, δολοφονούν αμάχους και μικρά παιδιά, ενώ βγάζουν ανακοινώσεις για εκεχειρία.

Κάθε άλλη φαντασιακά “σύνθετη” -στην πραγματικότητα πολιτικά πρωτόγονη- ερμηνεία, ρίχνει τους θιασώτες της, στην αγκαλιά των δολοφόνων και των δηλωμένων εχθρών, της Intifada.

Όνειρα γλυκά... 

H εν ψυχρώ εκτέλεση Παλαιστινίου άμαχου και μερικές αυθόρμητες σκέψεις.Ξυπνα ηλιθιε ερχεται η σειρα σου

 H εν ψυχρώ εκτέλεση Παλαιστινίου άμαχου και μερικές αυθόρμητες σκέψεις.



Το βίντεο κάνει ήδη το γύρο του κόσμου. δείχνει τη στυγνή δολοφονία νεαρού Παλαιστίνιου άμαχου από ισραηλινό ελεύθερο σκοπευτή. Ο τρόπος εκτέλεσης θυμίζει Ναζί. 
Η επίθεση των ισραηλινών έχει το χαρακτήρα γενοκτονίας. Η λεγόμενη διεθνής κοινότητα "παρακολουθεί" με τα μάτια κλειστά , στηρίζοντας στην ουσία το Ισραήλ. Και το ερώτημα παραμένει προσωρινά αναπάντητο. Τι ακριβώς περιμένει ο ελληνικός λαός να ξεσηκωθεί; Αυτή τη στιγμή αποκαλύπτεται μπροστά στα μάτια του η αλήθεια ωμή.  Το καπιταλιστικό σύστημα δε διστάζει να δολοφονεί κυριολεκτικά , να αφαιρεί ζωές μικρών παιδιών την ώρα που παίζουν αμέριμνα, δε διστάζουν να βομβαρδίζουν νοσοκομεία. Δείτε το βίντεο. Η ανθρώπινη ζωή, ως βιολογική έννοια , δεν έχει καμία σημασία ούτε στην Παλαιστίνη , αλλά τηρουμένων των αναλογιών  ούτε εδώ αν πρέπει να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντά τους.
Δεν υπάρχει περίπτωση Ελληνάρες μου, να σταματήσουν μπροστά σε τίποτα. Ο εχθρός είναι ο ίδιος. Δεν υπάρχει περίπτωση να σε λυπηθούν , ούτε να ικανοποιήσουν την ακόρεστη λύσσα τους για κέρδη. Αυτό είναι το σύστημά τους.Σκοτώνει παντού, χωρίς έλεος. Λεηλατεί ζωές,τσαλαπατάει, δολοφονεί. Δε διορθώνεται.
Σκέψου! Είναι δυνατό να ανθρωπέψουν αυτοί οι δολοφόνοι;
Αλήθεια πιστεύεις ότι οι οικονομικοί και κοινωνικοί δολοφόνοι της ΕΕ, του ΔΝΤ θα αλλάξουν; Ποιος θα τους αλλάξει; Ο Αλέξης; Χα! Ρίξε μια ματιά στη Γάζα, σκέψου, προβληματίσου και αποφάσισε.
Ανατροπή, λαική εξουσία, ΚΚΕ.

Οι απολυτοι φονιαδες. Ισραηλινός φαντάρος κοινοποιεί στο διαδίκτυο την στιγμή που κλειδώνει ως στόχο, παιδί στην Γάζα (ΦΩΤΟ)

 Ισραηλινός φαντάρος κοινοποιεί στο διαδίκτυο την στιγμή που κλειδώνει ως στόχο, παιδί στην Γάζα (ΦΩΤΟ)


Σάλος έχει προκληθεί στο διαδίκτυο, με αφορμή ανάρτηση στο κοινωνικό δίκτυο του Instagram, όπου πραγματικό account (διασταυρωμένο) ισραηλινού κοινοποιεί φωτογραφία από την διόπτρα του όπλου του, την στιγμή που έχει κλειδώσει ως στόχο ένα παιδί, στην Γάζα!

Πιστεύουμε ότι δεν το πυροβόλησε το παιδί, αλλά αυτή η φώτο δείχνει με τι ανθρώπους έχουν μπλέξει οι Παλαιστίνιοι στην Γάζα και όχι μόνο. Όταν έχεις να κάνεις με εισβολείς που διαθέτουν υπερσύγχρονο οπλισμό,  που θεωρούν τουλάχιστον χιουμοριστικό να στοχεύεις με όπλο ένα παιδί, δεν έχεις πολλά περιθώρια ελπίδας για ειρήνη στο μέλλον!
Ανεξάρτητο Παλαιστινιακό Κράτος ΤΩΡΑ!

Πηγή: 521Νews.com

Σχόλιο Οικοδόμου: Το ψάξαμε λίγο το θέμα, στο διαδίκτυο. Η παραπάνω ανάρτηση είναι σημερινή. Η φωτογραφία περσινή. Μικρή σημασία όμως έχει. Οι Ισραηλινοί δολοφόνοι με τον ίδιο τρόπο δολοφονούν Παλαιστίνιους πολλά χρόνια τώρα. Και ο "ράμπο"-φωτογράφος, αν είναι ζωντανός, θα δολοφονεί και τώρα, στη Γάζα και ίσως να φωτογραφίζει κιόλας τα θύματά του πριν τα δολοφονήσει. Δυστυχώς, ο διεστραμμένος αυτός "ράμπο" δεν είναι μόνος του. Τουλάχιστον 153, το ίδιο καθάρματα σαν αυτόν (και ας μην είναι "ράμπο" οι ίδιοι), δηλώνουν την ίδια διαστροφή κάτω από την φωτογραφία του (153 likes). Πάντως θα είχε ενδιαφέρον, αν μπορούσαμε, να βλέπαμε και τα υπόλοιπα σχόλια, παρακάτω. Αν κρίνουμε από τα δυο πρώτα μάλλον θα άκουσε πολλά "γαλλικά". Όμως το αυτί των δολοφόνων δεν ιδρώνει από αυτά... 
Για να δείτε και άλλες φωτογραφίες του δολοφόνου, και τον ίδιο να ποζάρει κρατώντας στην αγκαλιά του... την προέκταση του εαυτού του (σαν Κασιδιάρης ένα πράμα), πατήστε εδώ. 

Μερος της αλήθειας που δεν σας είπαν ποτέ για τον αγωγό φυσικού αερίου TAP


Από τον τοπικό τύπο της Καβάλας ενημερωθήκαμε ότι η εταιρία TAP θα πραγματοποιήσει συναντήσεις – συζητήσεις με τους κατοίκους των περιοχών από τις οποίες θα περάσει ο αγωγός φυσικού αερίου.
Μετά από 900 συγκεντρώσεις και  4000 συμμετέχοντες ( 4,5 άτομα περίπου ανά συγκέντρωση ) δεν καταφέρανε να πείσουν για την ορθότητα των θέσεων τους και χρειάζονται επιπλέον διαβούλευση;
Στο διαφημιστικό κείμενο αναφέρει ότι  ο αγωγός θα αναβαθμίσει τη χώρα μας σε ενεργειακό κόμβο. Πόσο επικίνδυνο είναι για μία χώρα να είναι ενεργειακός κόμβος; (Ουκρανία – Ινδία πέρασαν στα ψιλά γράμματα) , τι είδους αναβάθμιση είναι αυτή κατά την οποία η χώρα μας χρησιμοποιείται μόνο και μόνο για τη διέλευση του αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο στη υπόλοιπη Ευρώπη πλην της χώρα μας; Εξού και η ορολογία δυνητικός διακομιστής και σύμφωνο φιλοξενούσας χώρας!
Κατά την κατασκευή και κατά την λειτουργία του αγωγού εκτός από το χαμένο πρωτογενές παραγόμενο προϊόν οι θέσεις εργασίας που θα χαθούν δεν μπορούν να αντισταθμιστούν με τις πιθανολογούμενες θέσεις εργασίας για την κατασκευή του αγωγού.
Η πολυδιαφημιζόμενη ανάπτυξη θα διαρκέσει όσο χρόνο χρειαστεί για την περάτωση του έργου και αυτό λόγω της πιθανής προμήθειας υλικών από τοπικές επιχειρήσεις.
Στο κείμενο της εταιρείας TAP που διαφημίζει τις συγκεντρώσεις – διαφημίσεις σχετικά με το έργο ή της πιθανές αλλαγές όδευσης δεν αναφέρονται καθόλου οι αρνητικές επιπτώσεις και οι πιθανές μελλοντικές δεσμεύσεις προς πάσα κατεύθυνση .
Πηγή: Αγροτικός Σύλλογος δήμου Καβάλας

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο «δημόσιος έλεγχος» των τραπεζών

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο «δημόσιος έλεγχος» των τραπεζών
«Οι τράπεζες θα εθνικοποιηθούν μονομερώς» δήλωνε μόλις λίγους μήνες πριν ο Π. Λαφαζάνης (το Γενάρη του 2014), ενώ τον περασμένο Μάη η γερμανική «Handelsblatt» με άρθρο της από την Αθήνα βεβαίωνε με βάση τις δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο Α. Τσίπρας υπόσχεται να «κρατικοποιήσει τις τράπεζες».
Αναζητώντας τη συνέχεια αυτών των θέσεων, διαβάζουμε στην προχτεσινή συνέντευξη του Γ. Δραγασάκη στο «Βήμα»: «Δεν μιλάμε για κρατικό έλεγχο», σημειώνει με έμφαση, βάζοντας οριστικά τέλος στα περί «κρατικοποίησης»!
«Μελετούμε - συνεχίζει - ένα σύστημα δημόσιου κοινωνικού ελέγχου και εποπτείας των τραπεζών, ο οποίος θα ισχύει για όλες τις τράπεζες ανεξάρτητα από το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς».
Σημειώνει μάλιστα ότι για την εφαρμογή αυτού του συστήματος θα αξιοποιηθεί η ευρωπαϊκή πείρα: «Λαμβάνοντας υπόψη και τα ισχύοντα σε άλλες χώρες όπως Γερμανία, Βρετανία κλπ.».
Απ' όσο γνωρίζουμε τόσο στη Γερμανία όσο και στη Βρετανία, οι τράπεζες παραμένουν και ιδιοκτησιακά ναοί του κεφαλαίου, άρα σε ποιο «δημόσιο έλεγχο» αναφέρεται;
Το διασαφηνίζει ο ίδιος όταν μιλά για το ρόλο των τραπεζών, όπου όχι μόνο δε διαφοροποιείται από την υπάρχουσα κατάσταση, αλλά επιχειρεί να δώσει σ' αυτήν την κατάσταση και προοδευτικό πρόσημο, λέγοντας: «Στόχος είναι η διασφάλιση του αναπτυξιακού τους ρόλου, η διαφάνεια της λειτουργίας τους, η αποτροπή σκανδάλων σαν εκείνα που εμφανίσθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν τόσο σε κρατικές όσο και σε ιδιωτικές τράπεζες».
Αλήθεια, σε τι διαφέρει αυτός ο στόχος από τους στόχους που βάζει η συγκυβέρνηση ή οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση αστικής διαχείρισης ειδικά σε συνθήκες κρίσης; Δηλαδή, την ανάγκη να στηριχθεί το τραπεζικό σύστημα για να στηρίξει την προσπάθεια καπιταλιστικής ανάκαμψης; Απολύτως πουθενά. Τα περί διαφάνειας και αποτροπής σκανδάλων είναι φούμαρα, αφού τα σκάνδαλα και η διαφθορά είναι φυσικά επακόλουθα της λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος στον καπιταλισμό, βρίσκονται στο DNA του.
***
Για όσους επίσης δεν το ξέρουν - σύμφωνα με τον Δραγασάκη - οι τράπεζες ανήκουν ούτως ή άλλως στο λαό, οπότε έτσι ξεπερνιέται κάθε είδους συζήτηση για το ποιο είναι το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς. Λέει συγκεκριμένα: «Σε ό,τι αφορά την ιδιοκτησία, οι τράπεζες ουσιαστικά ανήκουν στον ελληνικό λαό αφού ο ίδιος έχει επωμισθεί το κόστος της ανακεφαλαιοποίησής τους. Αλλά και τυπικά η πλειοψηφία των μετοχών ανήκει στο ΤΧΣ, δηλαδή στο κράτος. Το σκανδαλώδες είναι ότι το ελληνικό κράτος δεν ασκεί τα δικαιώματά του». Συνεπώς, η έννοια δημόσιος έλεγχος των τραπεζών συνοψίζεται στο να ασκήσει το κράτος, στο οποίο ανήκει η πλειοψηφία των μετοχών μέσω του Ταμείου Χρηματοδοτικής Σταθερότητας, τα νόμιμα δικαιώματά του. Η κοροϊδία δεν έχει όρια. Λες και το κράτος του κεφαλαίου, με όποια κυβέρνηση, δεν θα ασκήσει τα δικαιώματά του προς όφελος των γενικών συμφερόντων του κεφαλαίου και ίσως όχι μόνο των τραπεζιτών, αλλά προς όφελος των εργαζομένων, που έχουν χρυσοπληρώσει την ανακεφαλαιοποίηση και που βεβαίως δεν πρόκειται να γίνουν «ιδιοκτήτες» των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων - όπως ψευδώς λέει ο Δραγασάκης - αν πρώτα απ' όλα δεν πάρουν οι ίδιοι την εξουσία και δεν κάνουν λαϊκή περιουσία όλο τον πλούτο που παράγουν.
***
Εχει κι άλλα μαργαριτάρια η συγκεκριμένη συνέντευξη. Λέει: «Θα στηρίξουμε την Τράπεζα Αττικής και τη συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων σ' αυτήν. Θα προχωρήσουμε στη δημιουργία μιας δημόσιας αναπτυξιακής τράπεζας κατά τα πρότυπα των αντίστοιχων γερμανικών και γαλλικών αναπτυξιακών τραπεζών και θα ενθαρρύνουμε τη δημιουργία νέων τραπεζών για να σπάσει η ολιγοπωλιακή υπερσυγκέντρωση που χαρακτηρίζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα».
Δηλαδή; Προσπερνώντας τα περί στήριξης της Τράπεζας Αττικής (και χωρίς να μπούμε στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για το ασφαλιστικό σύστημα), αυτό που βεβαιώνει είναι ότι θα ενισχύσει το τραπεζικό σύστημα, σπάζοντας δήθεν τον ολιγοπωλιακό του χαρακτήρα. Αυτό που υπόσχεται ο Δραγασάκης σε όσους πιάνουν τα υπονοούμενα είναι ξαναμοίρασμα της χρηματοπιστωτικής «πίτας», μια «απελευθέρωση» στον τραπεζικό κλάδο.
Ενδιαφέρον στη συγκεκριμένη συνέντευξη προκύπτει και από τη θέση που διατυπώνει για τα περίφημα «κόκκινα δάνεια»: Αναφέρει: «Εχουμε καταλήξει σε μια λύση που προβλέπει τη δημιουργία ενός ενδιάμεσου φορέα στον οποίο θα μεταφερθούν τα προς ρύθμιση δάνεια». Δηλαδή, μιλά για λύση τύπου «bad bank», πρακτική ευρέως διαδεδομένη ήδη σ' όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, πρακτική που οδηγεί σε «καθάρισμα» των χαρτοφυλακίων των τραπεζών, ώστε να εμφανίζονται καθαρές από δάνεια που δεν εξυπηρετούνται και άρα να ανεβάζουν την αξία τους. Αλλά γιατί η «υγεία» του καπιταλιστικού ταμείου να ενδιαφέρει τους εργάτες; Ακόμα και με όρους διαχείρισης εντός του καπιταλισμού, προκύπτει απ' αυτό όφελος για το λαϊκό νοικοκυριό που απειλείται να χάσει το σπίτι του; Οχι, ίσα ίσα προκύπτει μεγαλύτερη απειλή καθώς η τράπεζα στην οποία μεταφέρονται έχει ακριβώς αποστολή όχι να διευκολύνει τους δανειολήπτες, αλλά να ενισχύσει το ταμείο της.
***
Αυτό που συνάγεται από τα παραπάνω είναι ότι οι διαφορές ανάμεσα στη λεγόμενη νεοφιλελεύθερη και στη λεγόμενη νεοκεϋνσιανή - επεκτατική διαχείριση σήμερα είναι δυσδιάκριτες. Οι διαφορές της πολιτικής διαχείρισης που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ από αυτή της κυβέρνησης είναι σε δευτερεύοντα σημεία και σε επιμέρους ζητήματα (π.χ. συμφωνία στην απελευθέρωση Ενέργειας, διαφωνία στον τρόπο υλοποίησής της). Οσο επικρατεί σε επίπεδο ΕΕ η άποψη για αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος τόσο οι διαφορές θα γίνονται δυσδιάκριτες. Τόσο, βεβαίως, θα ενισχύεται η κοκορομαχία και ο αποπροσανατολισμός.
Εν κατακλείδι, το πρόβλημα δεν είναι οι θέσεις που διατυπώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτές είναι πεντακάθαρες ως προς την ευημερία του καπιταλισμού για την οποία καίγεται. Το πρόβλημα το έχουν όσοι ακόμα διατηρούν αυταπάτες ότι μπορεί με μια τέτοια διαχείριση να λυθούν τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα.

Συνέταιροι (και) στον εκφυλισμό

Συνέταιροι (και) στον εκφυλισμό

Στις αρχές Ιούλη, η παράταξη της «Ενιαίας», η οποία στηρίζεται από το ΠΑΜΕ στην Εθνική Τράπεζα, αποκάλυψε ότι τα παιδιά τεσσάρων μελών της διοίκησης του Συλλόγου Υπαλλήλων της τράπεζας (ΣΥΕΤΕ) είχαν προσληφθεί σαν «ειδικοί συνεργάτες», με την προοπτική να μετατραπούν αργότερα σε μόνιμους υπαλλήλους. Οι συνδικαλιστές αυτοί ήταν ο πρόεδρος του ΣΥΕΤΕ (ΔΗΣΥΕ - ΠΑΣΟΚ), ο γραμματέας (ΔΑΚΕ - ΝΔ), ένα μέλος του προεδρείου (ΔΗΣΥΕ - ΠΑΣΟΚ) και ο ταμίας (ΔΑΣ -ΣΥΡΙΖΑ).

Κατά καιρούς, τα στελέχη αυτών των παρατάξεων έχουν κάνει χρήση και του προνομίου της «κατ' εξαίρεση προαγωγής», που προβλέπεται από τον Οργανισμό της τράπεζας και αξιοποιείται σαν μηχανισμός εξαγοράς από την εργοδοσία (αφορά κατά κανόνα στελέχη και «φίλους» της εργοδοσίας). Οπως σημείωνε στην ανακοίνωσή της η «Ενιαία», οι συνδικαλιστές αυτοί «εξαγοράζουν τις "υπηρεσίες" που προσφέρουν στην εργοδοσία με προσωπικά οφέλη, απολαμβάνοντας προαγωγές, διορισμούς δικών τους παιδιών, ρίχνοντας ουσιαστικά νερό στο μύλο του εκφυλισμού και της συκοφάντησης του συνδικαλιστικού κινήματος».
Η αποκάλυψη αυτού του γεγονότος αξιοποιήθηκε από τα αστικά ΜΜΕ, αλλά και από τις δυνάμεις του εργοδοτικού συνδικαλισμού, στους μεταξύ τους ανταγωνισμούς. Για παράδειγμα, από τους πρώτους που έβγαλαν ανακοίνωση ήταν η παράταξη «Διαφάνεια», με επικεφαλής τον Γ. Πούπκο, ο οποίος έχει διαφοροποιηθεί από την επίσημη παράταξη του ΠΑΣΟΚ στο Σύλλογο των Εργαζομένων στην ΕΤΕ, χωρίς βέβαια να διαφοροποιείται από τη γραμμή της. Στο ίδιο ψηφοδέλτιο συμμετέχει και εκλέγεται ο σημερινός πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος.

Παρουσιάζοντας την πραγματικότητα με το κεφάλι κάτω, η συγκεκριμένη παράταξη ζητούσε από τους εργαζόμενους «να πλαισιώσετε την κίνησή μας και τις πρωτοβουλίες που θα πάρουμε, ώστε οι υγιείς συνδικαλιστικές δυνάμεις του ΣΥΕΤΕ να συμβάλουν, μέσα από μια επίπονη διαδικασία σύνθεσης, στην ανασυγκρότησή του, με πρόσημο δημοκρατικό και προοδευτικό»! Δηλαδή, αυτοί που σε κεντρικό συνδικαλιστικό επίπεδο έχουν μεγάλο μερίδιο της ευθύνης για τον εκφυλισμό, εμφανίζονται στο σωματείο τους ως κήρυκες της «ανασυγκρότησης»...
Η υποκρισία βγάζει μάτι
Δύο μέρες μετά, κυκλοφόρησε ανακοίνωση η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ (ΔΑΣ). Εγραφε μεταξύ άλλων: «Η ΔΑΣ δηλώνει ότι θεωρεί απαράδεκτη τη συγκεκριμένη μεθόδευση. Συνδικαλιστές που έχουν εκλεγεί με εντολή να περιφρουρούν τις ΣΣΕ, τον Κανονισμό Εργασίας και τις εργασιακές σχέσεις, δεν έχουν το ηθικό δικαίωμα να εκμεταλλεύονται την κατάσταση διάλυσης που θέλει να επιβάλει η διοίκηση της ΕΤΕ. Η ΔΑΣ (...) καλεί όποιον συνδικαλιστή εμπλέκεται και προσωπικά σε τέτοιες διευθετήσεις, να παραιτηθεί άμεσα από κάθε συνδικαλιστική ιδιότητα, σαν ελάχιστη προσφορά στην ηθική αποκατάσταση του συνδικαλισμού που χρειάζονται όσο ποτέ άλλοτε οι εργαζόμενοι στην ΕΤΕ».
Η υποκρισία βγάζει μάτι. Ενας από αυτούς που διόρισαν τα παιδιά τους ήταν στέλεχος της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ. Οι παραινέσεις περί παραίτησης είναι για τα μάτια του κόσμου, αφού ο συγκεκριμένος συνδικαλιστής παίρνει σύνταξη τον Αύγουστο και προφανώς δεν του καίγεται καρφάκι!
Κατά το αναμενόμενο, η παράταξη του ΠΑΣΟΚ (ΔΗΣΥΕ) και της ΝΔ (ΔΑΚΕ), όπως και η «Νέα Εποχή» (πρώην ΔΑΚΕ) δεν έβγαλαν ανακοίνωση, για να τοποθετηθούν πάνω στο θέμα. Αξιοσημείωτη όμως είναι και η στάση της παράταξης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ («Πρόταση Προοπτικής»), η οποία σε ανακοίνωσή της ανέφερε μεταξύ άλλων: «(...) η Διοίκηση της ΕΤΕ έχει προσλάβει παιδιά αρχισυνδικαλιστών του προεδρείου των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ σαν ειδικούς συνεργάτες! (...) Καλούμε τις παρατάξεις ΕΝΙΑΙΑ και ΔΑΣ να αποχωρήσουν άμεσα από το προεδρείο και να μη νομιμοποιούν άλλο την ηγεσία. Ολοι μαζί να διώξουμε τις εργοδοτικές - κυβερνητικές παρατάξεις και να αποκτήσουμε ένα Σύλλογο που να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των εργαζομένων!».
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ξέρει καλά ότι ένας εκλεγμένος με τη ΔΑΣ (ΣΥΡΙΖΑ) εμπλέκεται άμεσα στους διορισμούς, αλλά «το κάνει γαργάρα», για να βγάλει την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ από το κάδρο του εκφυλισμού. Αντίθετα, ζητάει από την «Ενιαία» (ΠΑΜΕ), τη μόνη παράταξη που δεν εμπλέκεται σε τέτοιες διαδικασίες, να παραιτηθεί από το προεδρείο για να μη νομιμοποιήσει τάχα τον εκφυλισμό. Κάνει πως δεν ξέρει ότι η «Ενιαία» ήταν αυτή που αποκάλυψε πρώτη και κατήγγειλε τους διορισμούς. Επίσης, η «Ενιαία» έχει ζητήσει έκτακτο ΔΣ και Γενική Συνέλευση των εργαζομένων γι' αυτό το θέμα.
Το ΠΑΜΕ δε λερώνει τα χέρια του
Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, η υπόθεση έχει και συνέχεια. Μη μπορώντας να καλύψει τις πομπές του, προσπάθησε να πάρει αποστάσεις από το συγκεκριμένο συνδικαλιστή. Στις 15/7, ο Ζώης Πεπές, μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της ΕΕ της ΓΣΕΕ, έκανε την εξής δήλωση: «Ηθικό πλήγμα, εγκληματικό για το συνδικαλισμό η συνδιαλλαγή για προσλήψεις παιδιών συνδικαλιστών (...) Η παράταξη που συμμετέχουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην ΕΤΕ, αφού ξεκαθάρισε εσωτερικά τις σχέσεις της με τον εμπλεκόμενο συνεργάτη της, έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες για να απομακρυνθούν οι εμπλεκόμενοι με τέτοιου είδους συνδιαλλαγές και να επαναπροσδιοριστεί ο ρόλος του ΣΥΕΤΕ και να αποκατασταθεί το κύρος του»!
Σημειώνουμε ότι ο συγκεκριμένος συνδικαλιστής του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε καμιά «ηθική αναστολή» όταν ψήφιζε την αύξηση των εισφορών των εργαζομένων στο Ταμείο Εφάπαξ της Εθνικής ή συμφωνούσε με τη συμμετοχή των Ταμείων στην ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής! Σε όλες τις παραπάνω ανακοινώσεις και σ' αυτές που βγήκαν και σε αυτές που δε βγήκαν, καθρεφτίζεται ο εργοδοτικός κυβερνητικός συνδικαλισμός, παλιός και νέος, σε όλες τις εκφάνσεις τους.
Να σημειωθεί ότι μόνο οι εκλεγμένοι με το ΠΑΜΕ δεν κάνουν χρήση των διάφορων συνδικαλιστικών προνομίων που προσφέρει η εργοδοσία (κατ' εξαίρεση προαγωγές, προσλήψεις «ημετέρων» από το παράθυρο και άλλα) για να εξαγοράζουν συνειδήσεις και να βάλουν στο χέρι το κίνημα. Να σημειώσουμε ακόμα ότι οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, απ' όταν υπογράφτηκε η κλαδική σύμβαση στις τράπεζες για τα λεγόμενα συνδικαλιστικά κίνητρα (προαγωγές ανάλογα με τη θητεία τους στα συνδικαλιστικά όργανα), δεν έχουν κάνει χρήση και τα επιστρέφουν όταν ο εργοδότης, σε εφαρμογή της σύμβασης, τα παρέχει.
Με συνδικαλιστικές δυνάμεις σαν αυτές που κυριαρχούν στην ΕΤΕ και συνολικά στο κίνημα, οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να πάνε μακριά, θα μετράνε τη μια ήττα μετά την άλλη. Τώρα είναι η ώρα να βγάλουν συμπεράσματα για το ρόλο όλων των άλλων παρατάξεων, που είτε ευθύνονται, είτε καλύπτουν τον εκφυλισμό του κινήματος, τη χειραγώγησή του από την εργοδοσία.

Π. Α.

ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ Μηχανισμός συγκάλυψης της «ακραίας φτώχειας»

ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ
Μηχανισμός συγκάλυψης της «ακραίας φτώχειας»
Επιβεβαιώνεται ότι μια τετραμελής οικογένεια θα πρέπει να επιβιώσει με 13,1 ευρώ την ημέρα!
Τη στόχευση να αποτελέσει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα μηχανισμό συγκάλυψης της ακραίας φτώχειας και πολιορκητικό κριό για την παραπέρα καρατόμηση όσων προνοιακών επιδομάτων έχουν απομείνει, επιβεβαίωσαν οι δηλώσεις που έκαναν το Σαββατοκύριακο ο υπουργός και ο υφυπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης και Β. Κεγκέρογλου αντίστοιχα.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η σχετική Υπουργική Απόφαση θα παρουσιαστεί μέχρι τα τέλη του μήνα. Θα αφορά στην πιλοτική εφαρμογή διάρκειας έξι μηνών του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε 13 δήμους, έναν από κάθε περιφέρεια της χώρας. Τελικός στόχος είναι να απευθυνθεί σε 700 έως 800 χιλιάδες άτομα που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, έτσι όπως αυτή ορίζεται και οι διάφορες υποκατηγορίες από τους οργανισμούς της ΕΕ. Για παράδειγμα, φτωχός θεωρείται όποιος δεν έχει έγχρωμη τηλεόραση (!), αλλά όχι αυτός που έχει αποκλειστεί από την πρόσβαση στην Παιδεία ή την Υγεία.
Η Υπουργική Απόφαση θα ορίζει το ελάχιστο εισόδημα που θα πρέπει να παίρνει ένα άτομο, ένα ζευγάρι, μια οικογένεια και ούτω καθεξής. Για παράδειγμα, σύμφωνα με το υπουργείο, το επικρατέστερο σενάριο για μια τετραμελή οικογένεια είναι να «διασφαλίζει» ετήσιο εισόδημα 4.800 ευρώ το χρόνο! Δηλαδή, τέσσερα άτομα θα πρέπει να βρουν τρόπο να επιβιώσουν με 13 ευρώ τη μέρα!
Εάν το πραγματικό ετήσιο εισόδημα της τετραμελούς οικογένειας είναι μηδενικό, τότε το κράτος θα τους δίνει μέσω του μηχανισμού του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος το σύνολο των 4.800 ευρώ. Εάν όμως το πραγματικό εισόδημά τους (από μισθούς, επιδόματα ή άλλους λόγους) είναι για παράδειγμα 3.800 ευρώ, τότε το κράτος θα τους καταβάλλει 1.000 ευρώ, για να συμπληρώσουν τα 4.800 ευρώ.
Επίσης, στο πραγματικό εισόδημα θα υπολογίζεται και η αντικειμενική αξία των ακινήτων της οικογένειας, δηλαδή θα ισχύουν περιουσιακά κριτήρια. Με βάση τις δηλώσεις του Β. Κεγκέρογλου, αν ένα ζευγάρι ανέργων μένει σε σπίτι που η αντικειμενική του αξία ξεπερνά τις 200.000 ευρώ, θα αποκλείεται από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
Επίσης, σύμφωνα με τον υφυπουργό, αναπόσπαστο μέρος του μηχανισμού αποτελεί η υποχρεωτική ένταξη του δικαιούχου σε σχέδιο επανένταξης στην αγορά εργασίας. Αυτό ανοίγει το δρόμο ώστε τα ψίχουλα που θα δίνονται μέσω του μηχανισμού, να τα δικαιούται κάποιος μόνο το διάστημα που «τρέχει» κάποιο σχετικό πρόγραμμα. Ακόμα, μπορεί να χάνει το επίδομα, αν ο αρμόδιος φορέας του προτείνει μια δουλειά με οποιουσδήποτε όρους και αυτός αρνηθεί.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ «Σενάρια» και κατηγορίες ρίχνουν «νερό στο μύλο» των ανταγωνισμών

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
«Σενάρια» και κατηγορίες ρίχνουν «νερό στο μύλο» των ανταγωνισμών
  • Η Ρωσία κάνει λόγο για ουκρανικό μαχητικό αεροσκάφος που πετούσε κοντά στο «Μπόινγκ»
  • «Είναι μια διεθνής σύγκρουση» και «η Ρωσία βρίσκεται στην πλευρά του διαβόλου», δήλωσε ο «πρωθυπουργός» του Κιέβου



Στον τόπο της συντριβής, συνεχίζεται η ανάσυρση των 298 σορών
ΚΙΕΒΟ - ΜΟΣΧΑ.--
Υψωμένοι τόνοι συντηρούνται στη διεθνή ιμπεριαλιστική «σκακιέρα» μετά από τη συντριβή του «Μπόινγκ 777» των «Μαλαισιανών Αερογραμμών», με αποτέλεσμα το θάνατο συνολικά 298 ανθρώπων που βρίσκονταν μέσα σε αυτό, την περασμένη Πέμπτη, ενώ περνούσε πάνω από την ανατολική Ουκρανία, εκτελώντας πτήση από το Αμστερνταμ της Ολλανδίας προς την Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας.
Τα αναπάντητα ερωτήματα παραμένουν πολλά, ενώ η βεβαιότητα με την οποία ανταλλάσσονται κατηγορίες περί «συντριβής» του αεροσκάφους συμπληρώνει ένα ήδη περίπλοκο «κουβάρι» σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Εκφραση του οποίου, άλλωστε, είναι και η «αντι-τρομοκρατική» επιχείρηση που η κυβέρνηση του Κιέβου συνεχίζει στην ανατολική Ουκρανία, έχοντας ήδη προκαλέσει δεκάδες θανάτους αμάχων και καταστροφές εκατοντάδων σπιτιών, εργοστασίων, άλλων υποδομών.
Στο ίδιο πλαίσιο, εντάσσεται και η συνεχιζόμενη διαμάχη ακόμα και για ζητήματα όπως η ανάσυρση των σορών των επιβατών του «Μπόινγκ 777», αλλά και ο εντοπισμός και η επεξεργασία των «μαύρων κουτιών», θέματα για τα οποία είναι χαρακτηριστικές οι συγκεχυμένες, ακόμα και αντικρουόμενες, πληροφορίες.
Συνεχίζεται η ανταλλαγή κατηγοριών
Χτες, ο στρατηγός Αντρέι Καρταπόλοφ, επικεφαλής των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων ανακοίνωσε ότι το ρωσικό υπουργείο Αμυνας διαθέτει στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία ένα μαχητικό αεροσκάφος («Σουχόι») Su-25 της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας πέταξε σε απόσταση 3-5 χλμ. από το επιβατικό αεροσκάφος των «Μαλαισιανών Αερογραμμών». Ο ίδιος επανέλαβε ότι η Ρωσία δεν παρέδωσε κανένα σύστημα αντιαεροπορικών πυραύλων Buk (ή SA-11) στους ρωσόφωνους αντάρτες ή «οποιαδήποτε άλλα όπλα» και δήλωσε ότι δεν εντοπίστηκε η εκτόξευση πυραύλων από το έδαφος σε οποιοδήποτε σημείο κοντά στην πορεία του «Μπόινγκ», καλώντας τις ΗΠΑ να δώσουν στη δημοσιότητα δορυφορικές φωτογραφίες, «εάν έχουν» τέτοιες.
Είχε προηγηθεί, το Σαββατοκύριακο, η τοποθέτηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) Τζον Κέρι, ο οποίος μιλώντας σε μια σειρά ΜΜΕ ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν «εξαιρετικές περιστασιακές αποδείξεις». Οι ΗΠΑ «ξέρουν» από πού εξαπολύθηκε ο πύραυλος στη βάση δορυφορικών εικόνων, πρόσθεσε, και «γνωρίζουμε την πορεία του. Γνωρίζουμε την ώρα». Συμπλήρωσε ακόμα ότι «γνωρίζουμε αξιόπιστα πως οι Ουκρανοί δεν διέθεταν ένα τέτοιο σύστημα (συστοιχιών πυραύλων) στην περιοχή εκείνη τη στιγμή. Ως εκ τούτου το δάχτυλο δείχνει σαφώς προς τους αυτονομιστές». Η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο είχε στο μεταξύ ανακοινώσει ότι Αμερικανοί ειδικοί επιβεβαίωσαν την αυθεντικότητα της τηλεφωνικής συνομιλίας που την περασμένη βδομάδα έδωσαν στη δημοσιότητα οι ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας και - όπως ισχυρίζονταν - αφορούσε διάλογο μεταξύ ρωσόφωνων ανταρτών που αναγνώριζαν κατάρριψη αεροσκάφους. Η κύρια θέση, «βασισμένη σε πολλά στοιχεία», είναι πως «η πτήση MH17 καταρρίφθηκε πιθανόν από έναν πύραυλο εδάφους-αέρος SA-11 (Bouk), ο οποίος εκτοξεύθηκε από περιοχή που ελέγχεται από αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία», τόνιζε η ανακοίνωση.
Σε «ακαταμάχητες αποδείξεις», σύμφωνα με τις οποίες «αυτή η τρομοκρατική ενέργεια διαπράχθηκε με τη βοήθεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας», αναφέρθηκε το Σάββατο και ο αρχηγός της αντικατασκοπείας της Ουκρανίας Βιτάλι Νάιντα.
«Είναι μια διεθνής σύγκρουση»
Από τη μεριά του, ο Ουκρανός Πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, σε τηλεφωνική επικοινωνία του με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν «προέτρεψε τα Ηνωμένα Εθνη να καταδικάσουν τις ενέργειες των τρομοκρατών και να αναγνωρίσουν τις λεγόμενες "Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ" και "Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ" ως τρομοκρατικές οργανώσεις». Επίσης, σε συνάντηση με τον Πολωνό ομόλογό του Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι ο Ποροσένκο ανέφερε ότι «αυτοί που συνδέονται με την τρομοκρατική επίθεση δεν μπορούν να συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις... δεν μπορούν να συμμετάσχουν σε μια συζήτηση για το μέλλον της Ουκρανίας». Επιπλέον, σε τηλεφωνική συνομιλία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, «ο Πρόεδρος τόνισε ότι η Ουκρανία μαζί με τη διεθνή κοινότητα θα πρέπει αποφασιστικά να αποκρούσει τη διεθνή τρομοκρατία και να σταματήσει εκείνους που κατευθύνουν τρομοκράτες, προμηθεύοντάς τους με όπλα».
Υψηλούς τόνους κράτησε και ο «πρωθυπουργός» του Κιέβου Αρσένι Γιάτσενιουκ που, επιχειρηματολογώντας ότι το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από «επαγγελματίες», πρόσθεσε: «Αυτή δεν είναι μια σύγκρουση ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία. Είναι μια διεθνής σύγκρουση... Η Ρωσία βρίσκεται στη σκοτεινή πλευρά, στην πλευρά του διαβόλου».
Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, το Σάββατο ο Αντρίι Λισένκο, εκπρόσωπος του ουκρανικού συμβουλίου ασφαλείας δήλωσε πως «οι τρομοκράτες (σ.σ. όρος με τον οποίο το Κίεβο χαρακτηρίζει τους ρωσόφωνους πολιτοφύλακες) κάνουν τα πάντα για να κρύψουν τα στοιχεία που αποδεικνύουν την εμπλοκή ρωσικών πυραύλων στην κατάρριψη αυτού του αεροσκάφους». Ο ίδιος πρόσθεσε πως «κατά τη διάρκεια της νύχτας, 15 κομμάτια στρατιωτικού εξοπλισμού μεταφέρθηκαν από τη Ρωσική Ομοσπονδία στο έδαφος του Λουγκάνσκ».
Η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο
Το Σάββατο, επίσης, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε διαδοχικές ξεχωριστές τηλεφωνικές επαφές με Μέρκελ και Κάμερον, όπου οι ηγέτες «επαναβεβαίωσαν την αποφασιστικότητά τους να παραμείνουν σε στενή επαφή, θεωρώντας ότι μπορεί να απαιτηθούν πρόσθετες ενέργειες» (σ.σ. κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας) όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Πάντως, το Σάββατο το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε πως η Μόσχα θα ανταποδώσει τις πιο πρόσφατες κυρώσεις που αποφάσισε η Ουάσιγκτον με τον εκπρόσωπο του ρωσικού ΥΠΕΞ Αλεξάντερ Λουκασέβιτς, να δηλώνει: «Ανταποδοτικά μέτρα σαφώς και θα ληφθούν. Πρώτα απ' όλα, σε έναν παρόμοιο αριθμό Αμερικανών θα απαγορευθεί η είσοδος (στη Ρωσία)».
Παρέμβαση έκανε όμως και ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, καλώντας σε μια δίκαιη και αντικειμενική έρευνα που θα φωτίσει τις συνθήκες κατάρριψης του «Μπόινγκ 777», ώστε η έρευνα να δείξει την αλήθεια όσο το δυνατόν συντομότερα, σύμφωνα με την επίσημη κυβερνητική ιστοσελίδα.
Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα άφησε και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, δηλώνοντας στο κοινοβούλιο της χώρας - με αφορμή τη συζήτηση για να ολοκληρωθεί η ανάσυρση των σορών και η αναγνώρισή τους - πως «αν τις επόμενες μέρες η πρόσβαση στην περιοχή της καταστροφής παραμείνει προβληματική, τότε όλες οι πολιτικές, οικονομικές και δημοσιονομικές επιλογές βρίσκονται πάνω στο τραπέζι εναντίον εκείνων οι οποίοι είναι άμεσα ή έμμεσα υπεύθυνοι γι' αυτό».
Από τη μεριά του Λονδίνου, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον υπογράμμισε πως «η Ρωσία πρέπει να ξέρει ότι έπεται δράση αν δεν υπάρξει μια ριζική αλλαγή στον τρόπο που συμπεριφέρονται», ενώ σε επαφές του με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ αλλά και την Μέρκελ, σημείωσε ότι οι κυρώσεις αυτές μπορεί να πλήξουν προηγμένα βιομηχανικά αγαθά που μπορεί να έχουν διπλή χρήση, για αμυντικούς σκοπούς.
Χτες, αναμενόταν νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο Ρώσος πρεσβευτής Βιτάλι Τσούρκιν είχε δηλώσει ότι η Μόσχα θα στήριζε απόφαση (που είχαν καταθέσει μεταξύ άλλων Γαλλία και Αυστραλία) που θα ζητά απρόσκοπτη πρόσβαση στον τόπο της πτώσης του αεροσκάφους «υπό την προϋπόθεση ότι δεν επιρρίπτονται ευθύνες σε κάποιους».
Συνεχίζονται οι αιματηρές επιθέσεις
Την ίδια στιγμή, στην ανατολική Ουκρανία συνεχίζονται αμείωτα οι αιματηρές επιθέσεις του ουκρανικού στρατού. Το Σάββατο, η υπηρεσία Τύπου της αυτοανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ» ανέφερε ότι μόνο την προηγούμενη μέρα είχαν σκοτωθεί τουλάχιστον 15 άμαχοι στην περιοχή.
Σφοδρές μάχες μαίνονταν χτες και στο Ντονέτσκ, με οδομαχίες και εκρήξεις σε πολλά σημεία. Ωστόσο, ο Αντριι Λισένκο δήλωσε ότι ο στρατός δεν ευθύνεται για τις εκρήξεις που σημειώθηκαν χτες στο κέντρο του Ντονέτσκ: «Αν γίνονται εκρήξεις στο κέντρο της πόλης - δεν οφείλονται σε Ουκρανούς στρατιώτες... Εχουμε αυστηρές διαταγές να μην κάνουμε χρήση αεροπορικών επιδρομών και πυροβολικού στην πόλη. Αν γίνονται μάχες στην πόλη, έχουμε πληροφορίες ότι υπάρχει εκεί μια μικρή ομάδα που έχει αυτο-οργανωθεί και πολεμάει με τους τρομοκράτες», ανέφερε.
Τέλος, αίσθηση προκάλεσε η αναφορά των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, το Σάββατο, ότι ουκρανικά στρατιωτικά φυλάκια δέχθηκαν πυρά που προέρχονταν από την πλευρά των ρωσικών συνόρων δύο φορές στη διάρκεια της νύχτας.

Γενοκτονία ενός λαού, δεκάδες τα νεκρά παιδιά

Γενοκτονία ενός λαού, δεκάδες τα νεκρά παιδιά
Χτύπησαν μέχρι και νοσοκομείο στην περιοχή Ντέιρ αλ Μπάλα



Χτυπημένα βρέφη και μικρά παιδιά από ισραηλινές βόμβες το Σάββατο στην Μπέιτ Λαχίγια
Χωρίς τέλος είναι η αιματοχυσία του πολύπαθου παλαιστινιακού λαού στη μαρτυρική Λωρίδα της Γάζας από το κράτος - εγκληματία του Ισραήλ, με την πλήρη στήριξη των ιμπεριαλιστών. Σε αυτήν τη στενή λωρίδα γης (365 τετραγωνικά χιλιόμετρα με σχεδόν 2 εκατομμύρια κατοίκους να στοιβάζονται πολιορκημένοι εδώ και χρόνια) το αίμα το μικρών παιδιών έρχεται να προστεθεί στη γενοκτονία που συντελείται. Από τις 8 Ιούλη, που ξεκίνησε η νέα εγκληματική επιχείρηση του Ισραήλ «Προστατευτική Αιχμή» με καθημερινούς βομβαρδισμούς και κλιμακώθηκε από τις 17 Ιούλη και με επέμβαση χερσαίων δυνάμεων, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, τους 530 έχουν φτάσει οι νεκροί και οι τραυματίες ξεπερνούν τους 4.000. Η τελευταία αυτή επιθετικότητα της ισραηλινής κυβέρνησης σχετίζεται άμεσα με την προσπάθεια να μπουν εμπόδια στην κοινή κυβέρνηση των δύο παλαιστινιακών οργανώσεων «Φατάχ» και «Χαμάς», αλλά εκφράζει και την προσπάθεια ανάδειξης του ρόλου της αστικής τάξης της χώρας σε μια περίοδο οξυμένων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.
Το αίμα ρέει άφθονο
Χτες το απόγευμα σε βομβαρδισμούς του Ισραήλ χτυπήθηκε το νοσοκομείο Αλ Ακσα στην περιοχή Ντέιρ αλ Μπάλα στην Κεντρική Γάζα, με αποτέλεσμα να υποστούν ζημιές η μονάδα εντατικής θεραπείας και τα χειρουργεία και να σκοτωθούν 5 άνθρωποι.
Μια από τις πιο αιματηρές μέρες ήταν η προχτεσινή Κυριακή με το μακελειό που συντελέστηκε στη συνοικία Σατζάγια στην πόλη της Γάζας, που βομβαρδίστηκε, με τουλάχιστον 73 ανθρώπους νεκρούς, ανάμεσά τους δεκάδες παιδιά και εκατοντάδες τραυματίες. Η σφαγή συνεχίστηκε και χτες με νέους βομβαρδισμούς, με άλλους εννέα Παλαιστίνιους, εκ των οποίων εφτά παιδιά, σκοτωμένους από βόμβες στη Ράφα, στο νότιο τομέα της Λωρίδας της Γάζας. Τα θύματα ανήκαν όλα σε μία οικογένεια, η οποία έμενε στο σπίτι που χτυπήθηκε.
Εκτός από τις βόμβες που έρχονται από αεροπλάνα και πλοία, άρματα μάχης ισοπεδώνουν πόλεις, εισβάλλοντας σε ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα, ενώ οι εικόνες που εκτυλίσσονται στα νοσοκομεία, που έχουν ξεχειλίσει από αιμόφυρτους ανθρώπους όλων των ηλικιών, είναι τραγικές. Εκατοντάδες χιλιάδες προσπαθούν να διασωθούν από τα πυρά.
Στις μάχες ο ισραηλινός στρατός αναγνωρίζει ότι έχει τουλάχιστον 13 νεκρούς στρατιώτες (κάποια ΜΜΕ ανεβάζουν τον αριθμό), ενώ το ένοπλο τμήμα της «Χαμάς» ανέφερε ότι κρατάει αιχμάλωτο έναν ισραηλινό στρατιώτη, κάτι που δεν αναγνωρίζει το Ισραήλ. Μόνιμο δε «επιχείρημα» των Ισραηλινών αξιωματούχων είναι ότι η χώρα τους βρίσκεται σε «θέση άμυνας», ενώ κατηγορούν και τους Παλαιστίνιους ότι βάζουν «ανθρώπινες ασπίδες» γι' αυτό υπάρχουν μεγάλες «παράπλευρες απώλειες».
Συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ
Σε όλη αυτή τη σφαγή, που έχει τη στήριξη και την ανοχή των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, στο όνομα της «αυτοάμυνας του Ισραήλ από τις ρουκέτες της "Χαμάς"», κυριαρχεί η υποκρισία, τα ευχολόγια και η δήθεν «έκφραση ανησυχίας». Ετσι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε έκτακτη συνεδρίασή του χτες περιορίστηκε να εκφράσει τη «μεγάλη του ανησυχία» για τον αυξανόμενο αριθμό των θυμάτων στη Λωρίδα της Γάζας και να κάνει έκκληση «για άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών».
Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που διαβάστηκε από τον πρόεδρο του Συμβουλίου, έπειτα από τη δίωρη κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση, τα 15 κράτη - μέλη «ζητούν το σεβασμό των διεθνών ανθρωπιστικών κανόνων, κυρίως ως προς την προστασία των αμάχων».
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν, ο οποίος βρίσκεται στη Μέση Ανατολή, καταδίκασε τα γεγονότα της Σετζάγια ως «αποτρόπαιη πράξη» και ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός και λόγω της απροκάλυπτης εγκληματικής στάσης του Ισραήλ, αρκέστηκε να ζητήσει από αυτό «να επιδείξει τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να κάνει πολλά περισσότερα για να προστατέψει τους Παλαιστίνιους πολίτες».
Νέο ταξίδι Κέρι στην Αίγυπτο
«Το Ισραήλ έχει δικαίωμα να αμυνθεί απέναντι στις ρουκέτες που εκτοξεύονται από τη Γάζα και σε επιθέσεις που εξαπολύονται από διασυνοριακές σήραγγες», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι σε συνέντευξή του στο «Fox News». «Το υποστηρίζουμε πλήρως αυτό. Και υποστηρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί απέναντι στις ρουκέτες που συνεχίζουν να πέφτουν». Ταυτόχρονα απέφυγε να αναφερθεί σε υποτίθεται κριτικά του σχόλια προς το Ισραήλ, που αναμεταδόθηκαν από ξεχασμένα ανοιχτά μικρόφωνα, ότι αυτό δεν πραγματοποιεί στοχευμένες, όπως ισχυρίζεται, επιθέσεις. Φυσικά, η ουσία είναι στη στήριξη που παρέχουν οι ιμπεριαλιστές στην ισραηλινή επιθετικότητα. Ο Κέρι εξάλλου ανακοινώθηκε ότι θα μετέβαινε χτες στην Αίγυπτο υποτίθεται για να αναζητηθεί λύση εκεχειρίας και συμβιβασμού.
Σε δήλωσή του ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ισχυρίστηκε ότι το Ισραήλ έχει ήδη πετύχει σημαντικούς στόχους της «Χαμάς» και τώρα πρέπει να προχωρήσει σε κατάπαυση του πυρός.
Ενδιαφέρον έχει και η παρέμβαση του Τούρκου πρωθυπουργού Ρ. Τ. Ερντογάν, που με τις εξελίξεις στη Γάζα προσπαθεί να αρπάξει την ευκαιρία για να παρουσιαστεί - και ενόψει των προεδρικών εκλογών του Αυγούστου - ως υπερασπιστής των Παλαιστινίων και βέβαια ως πιο αυθεντικός εκπρόσωπος της αστικής τάξης στον ανταγωνισμό με άλλες αστικές τάξεις της περιοχής. Μάλιστα, όξυνε τους τόνους και με τις ΗΠΑ, δηλώνοντας ότι «αν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να λένε "Ισραήλ, κάνε χρήση του δικαιώματός σου της αυτοάμυνας", είναι αναμφισβήτητα η Ουάσιγκτον που πρέπει να κάνει την αυτοκριτική της». Ταυτόχρονα άσκησε κριτική και στον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου ενημέρωσε τον επιτετραμμένο της Τουρκίας στο Κάιρο ότι «απορρίπτει» την κριτική του Ερντογάν.
Κινητοποιήσεις σε πολλές χώρες του κόσμου
Κινητοποιήσεις καταδίκης της νέας γενοκτονίας των Παλαιστινίων από τον ισραηλινό στρατό πραγματοποιήθηκαν αυτές τις μέρες σε πολλές χώρες. Στη Γαλλία (στο Παρίσι η κυβέρνηση Ολάντ στο όνομα της «αντιμετώπισης του αντισημιστισμού» απαγόρευσε τη διαδήλωση, με αποτέλεσμα να σημειωθούν συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας), στη Βρετανία μεγάλη κινητοποίηση έγινε στο Λονδίνο, στις ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον, στην Ινδία στη Βομβάη. Στη Σουηδία στη Στοκχόλμη, στη συγκέντρωση συμμετείχε και η ΚΟ Στοκχόλμης του ΚΚΕ.

TOP READ