6 Ιαν 2018

Το iPhone και οι κατσίκες της Amazon

 





Το iPhone και οι κατσίκες της Amazon – του Κώστα Λουλουδάκη

 


«Σε αυτόν τον αγώνα (σ.σ. της ζωής) ο πιο δυνατός, ο πιο ικανός κερδίζει, ενώ ο λιγότερο ικανός ο αδύναμος χάνει. Αυτό που βοηθάει τον άνθρωπο να ζήσει ή να συντηρηθεί ενάντια στον κόσμο των ζώων δεν είναι οι αρχές της ανθρωπιάς αλλά ο σκληρός αγώνας».
Φιλελεύθερες απόψεις από τον Αδόλφο Χίτλερ
(Laurence Rees The Nazis: A Warning from History Εκδόσεις BBC Books)
Είναι γνωστό ότι στο φασιστικό Γερμανικό στρατόπεδο εξόντωσης του Άουσβιτς, αλλά και σε όλα τα άλλα στρατόπεδα τα οποία μηχανοργάνωσε η αμερικανική πολυεθνική ΙΒΜ, οι ιθύνοντες είχαν αναρτήσει μια μεγάλη επιγραφή που έγραφε: «Η δουλειά απελευθερώνει». Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι οι Γερμανοί δεν το έγραψαν με χλευαστική διάθεση, αντίθετα ήταν το δόγμα τους, η σχεδόν θεολογική θεωρία τους, με ή χωρίς φασισμό.

Μόνο στην εταιρεία I.G. Farben, η οποία είχε εργοστάσιο εντός του στρατοπέδου Άουσβιτς, «δούλεψαν» 85.000 κρατούμενοι και από αυτούς οι 25.000 άφησαν την τελευταία τους πνοή  υπέρ του αναπτυξιακού στόχου της εταιρείας. Αν αναλογιστούμε την μεταπολεμική πορεία της I.G. Farben, τότε μπορούμε να υποθέσουμε ότι η «θυσία» αυτή δεν πήγε χαμένη… (CARTELS: I.G. Farben Comeback http://content.time.com/time/magazine/article/0,9171,888761,00.html)





Άλλωστε, η οικονομική διανόηση της Γερμανίας θεωρούσε τέτοιου είδους θυσίες οικονομικά δικαιολογημένες. Οι οικονομικοί σχεδιαστές της φασιστικής Γερμανικής Ευρώπης εξέταζαν κάθε χώρα, κάθε περιοχή ξεχωριστά, διατύπωναν μια θεωρία «βέλτιστου πληθυσμιακού μεγέθους»  και ανάλογα με τον πληθυσμό των κατοίκων αποφαίνονταν κατά πόσο θα μπορούσε να προσφέρει οικονομικό όφελος ή ζημία. «Για παράδειγμα ο οικονομολόγος και τραπεζίτης Helmut Meinhold, επικεφαλής του φασιστικού «Ινστιτούτου Εργατικής Ανάπτυξης» το 1941, υπολόγισε ότι στην Πολωνία υπήρχε ένα εργατικό πλεόνασμα 5,83 εκατομμυρίων Πολωνών συμπεριλαμβανομένων των παιδιών και των γέρων, που η ύπαρξή τους, σύμφωνα με τον εξαίσιο οικονομολόγο Meinhold,  συνεπαγόταν «πραγματική διάβρωση κεφαλαίου» και χαρακτήρισε αυτούς τους ανθρώπους ως Ballastexistenzen, δηλαδή περιττές υπάρξεις». (Laurence Rees: Άουσβιτς Εκδόσεις Πατάκη διάβασε και http://dip21.bundestag.de/dip21/btd/10/057/1005798.pdf).

Μετά τον πόλεμο, ο φασίστας Helmut Meinhold, αφού πρώτα ξεπλύθηκε στην αντικομμουνιστική κολυμβήθρα, έκανε λαμπρή καριέρα στην Γερμανική Ένωση Εργοδοτών  Βιομηχανίας Σιδήρου και Χάλυβα. (Διάβασε: Sucht nach der Quadratur des Zirkels http://www.zeit.de/1969/26/sucht-nach-der-quadratur-des-zirkels )

Ωστόσο, είναι σημαντικό να τονίσουμε πως τους ικανούς προς εργασία κρατούμενους των φασιστικών Γερμανικών στρατοπέδων τους διαχειριζόταν, τους τιμολογούσε και τους πουλούσε στους βιομηχάνους η εταιρεία που είχαν συστήσει τα SS με την ονομασία: SS-Wirtschafts- und Verwaltungshauptamt για συντομία:  SS-WVHA. Από την SS-WVHA αγόρασαν σκλάβους, εκτός από την I.G. Farben, οι εταιρείες αεροσκαφών Heinkel, Junkers και Messerschmitt, ο όμιλος Friedrich Krupp AG(η σημερινή ThyssenKrupp AG), η αυτοκινητοβιομηχανία BMW, η εταιρεία τσιμέντου Goleszow, η εταιρεία ηλεκτρομηχανολογίας Siemens-Schuckertwerkeκ.α.

Χαρακτηριστικά η I.G. Farben, η δημιουργός του αεριού Zyklon B με το οποίο θανατώνονταν οι περιττοί για την οικονομία άνθρωποι, είχε συμφωνήσει να καταβάλει στην εταιρεία WVHA των SS ημερομίσθιο 3 μάρκων στον ικανό προς εργασία αλλά ανειδίκευτο εργάτη και 4 μάρκων για τον ειδικευμένο εργάτη. Γενικά, η «ελαστικότητα» των ικανών προς εργασία, εγκλείστων, μόνο από το στρατόπεδο του Άουσβιτς συνεισέφερε στην Γερμανική οικονομία καθαρό κέρδος ύψους 30 εκατομμυρίων μάρκων.(Auschwitz 1940-1945 Central Issues in the History of the Camp Τόμος I).

Ειρήσθω εν παρόδω, η οικονομική αυτοκρατορία των SS αριθμούσε 500 θυγατρικές που ειδικεύονταν σε ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων, όπως την εκμετάλλευση του μεταλλικού νερού Apollinaris, το οποίο σήμερα ανήκει στην coca cola, την παραγωγή πορσελάνης Porzellan Manufaktur Allach, την προμήθεια και την κατασκευή οικοδομικών υλικών DEST κ.α.

Καμιά εβδομηνταριά χρόνια μετά, το έγκλημα παραμένει έγκλημα…
Όπως έγραψε ο γκουρού του νεοφιλελευθερισμού Ludwig Heinrich von Mises: «Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι ο φασισμός έχει ήδη καταξιωθεί στην ιστορία ως ο σωτήρας του ευρωπαϊκού πολιτισμού (…) διότι κατάφερε να διασώσει την ατομική ιδιοκτησία και το δικαίωμα στην ανταλλαγή»!
  Συμφωνώ! Ο φασισμός, λοιπόν, είναι η επικράτηση συγκεκριμένων επιθετικών παραγωγικών σχέσεων που εξασφαλίζουν την ταξική, ολοκληρωτική και βίαιη εξουσία των φορέων της αγοράς και του καπιταλισμού.

Άλλωστε, η νεοφιλελεύθερη ιδεολογία μόνο φραστικά τιμάει την ελευθερία του ατόμου, ενώ ουσιαστικά στο ανταγωνιστικό κοινωνικό περιβάλλον ανταμείβει τους νικητές, τους «άριστους», δηλαδή τους ισχυρότερους, ενώ τιμωρεί του ηττημένους, τους «ανάξιους», δηλαδή τους ανίσχυρους και καταρρακώνει καθημερινά την ανθρωπιά. Σε κάθε περίπτωση, οι «ανάξιοι», οι κοινωνικά ηττημένοι, αφού στάθηκαν ανίκανοι να νικήσουν πρέπει να παραμερίσουν, για να ζήσουν στο νεοφιλελεύθερο παράδεισο οι ισχυροί. Και ως γνωστόν, στον ηττημένο του κοινωνικού ανταγωνισμού δεν αξίζει ούτε καν η συμπόνια…

«Το κράτος, σύμφωνα με αυτήν την φιλοσοφία, δεν μπορεί να μειώνει τις ανισότητες με την βία, κόβοντας τα πόδια μερικών πολιτών. Αυτό που μπορεί να κάνει, είναι αυτό που έκανε η κα. Θάτσερ: να αφήσει το πεδίο ελεύθερο για τον καθένα μας να κερδίσει το ψωμί του σε έναν δίκαιο αγώνα, χωρίς εμπόδια. […] (σ.σ: ο καθένας όχι όλοι) Μπορεί και να μην δουλέψει, μπορεί να στοχάζεται για την φύση του κόσμου σε ένα παγκάκι σε ένα πάρκο. Είναι στο χέρι του να διαλέξει τι θα κάνει» (Σωτήρη Γεωργανά: Τo κληροδότημα της Θάτσερ http://e-rooster.gr/04/2006/245 Βλέπε και: Κώστας Λουλουδάκης: Άσπρα Μαντίλια στην Plaza de Mayo Εκδόσεις ΚΨΜ)

Άλλες επιλογές εκτός του «στοχασμού σε ένα παγκάκι», του άχρηστου, του ηττημένου από τον «δίκαιο αγώνα» εναντίον των συνανθρώπων του, απαγορεύονται!

Μεθερμηνευόμενον, σημαίνει πως αυτό που απομένει για τους πολλούς σε μια κοινωνία που τα πάντα μπορούν να πουληθούν και να αγοραστούν είναι η βαναυσότητα της οργανωσιακής καπιταλιστικής βίας: απόλυτη ανέχεια, καθολική στέρηση, δυστυχία του κόσμου, καθημερινή σκλαβιά και αποκτήνωση, γενικά, εκποίηση της ζωής στην οικονομία και την αγορά. Άλλωστε, δεν υπάρχει φθηνότερο εμπόρευμα στον κόσμο, από τα εργατικά χέρια!

Ένα παράδειγμα της βαναυσότητας του φασισμού της αγοράς αποτελεί η Foxconn Technology Group, η εταιρεία που παράγει το «μουράτο» τηλέφωνο iPhone, μα και διάφορες συσκευές κατά παραγγελία για τις εταιρείες MotorolaBlackBerry, NintendoSharp,  MicrosoftApple, Intel και Samsung.





Πριν ασχοληθούμε όμως με την Foxconn, είναι σημαντικό να τονίσουμε πως το όποιο προϊόν τους που φτάνει στα χέρια σας είναι άνευ αξίας αν συγκριθεί με την πραγματική παραγωγή του: την υπεραξία που παράγει το επωνύμιο τους, το brand τους! Όπως επισημαίνει ο Πίτερ Σβάιτσερ, πρόεδρος του διαφημιστικού κολοσσού J. Walter Thompson: «Η διαφορά ανάμεσα στα προϊόντα και τα επωνύμια είναι ουσιαστική. Το προϊόν είναι κάτι που κατασκευάζεται στο εργοστάσιο. Αντίθετα το επωνύμιο είναι κάτι που αγοράζεται από τον πελάτη» (Peter Schweitzer People Buy Products Not Brands και «No logo» Naomi Klein Εκδόσεις Λιβάνη)

Δηλαδή, εσύ, στην ουσία αποκτάς, με θρησκευτική λατρεία, την εταιρική κουλτούρα του brand και όχι ένα απτό προϊόν. Το προϊόν παράγεται από εργολήπτες αλλού, μακριά από την βιτρίνα του δυτικού κόσμου. Σε περιοχές όπου η ζωή του εργάτη μπορεί να εκποιείται στο βωμό του κέρδους και του ανταγωνισμού. Σε περιοχές που δεν ξέρεις καν που βρίσκονται στο χάρτη, που δεν βλέπεις, και στην τελική ίσως και να μην σε νοιάζει κιόλας. Εσύ ένα επώνυμο smartphone θέλεις να αγοράσεις χωρίς να σε απασχολούν οι εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στην παραγωγή, έστω και αν αυτές ομοιάζουν με αυτές των στρατοπέδων συγκέντρωσης της φασιστικής Γερμανίας.

Ο εργοληπτικός κολοσσός Foxconn διαθέτει 12  εργοστάσια-κάτεργα σε εννέα περιοχές της Κίνας. Διαθέτει όμως εργοστάσια και στην Ινδία, την Μαλαισία ακόμα και στο Μεξικό. Πρόσφατα, στις 26 Ιουλίου 2017, ανακοινώθηκε ότι η  Foxconn θα κατασκευάσει εργοστάσιο παραγωγής επίπεδης οθόνης στο Ουισκόνσιν των ΗΠΑ. Για την επένδυση αυτή χρηματοδοτήθηκε από το αμερικανικό δημόσιο με 3 δισεκατομμύρια δολάρια!

(Reuters: Wisconsin governor defends $3 billion deal for Foxconn plant https://www.reuters.com/article/us-foxconn-wisconsin-incentives/wisconsin-governor-defends-3-billion-deal-for-foxconn-plant-idUSKBN1AC39I)
Στην μισθοδοσία της Foxconn υπάγονται 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι και οι περισσότεροι διαμένουν στα στρατόπεδα εργασίας της, τα επονομαζόμενα Foxconn City. Περιμετρικά των στρατοπέδων υπάρχουν φυλάκια και φρουροί ασφαλείας σε κάθε ένα από τα σημεία εισόδου-εξόδου. Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να  εξέλθουν χωρίς άδεια και χωρίς να δείξουν την ειδική ταυτότητά τους. Όσοι προμηθευτές εισέρχονται στα στρατόπεδα είναι υποχρεωμένοι να υπόκεινται σε σαρώσεις των δακτυλικών αποτυπωμάτων τους. (Τheguardian: Life and death in Apple’s forbidden city https://www.theguardian.com/technology/2017/jun/18/foxconn-life-death-forbidden-city-longhua-suicide-apple-iphone-brian-merchant-one-device-extract)

Οι εργάτες μένουν σε μικρά δωμάτια, όπου στοιβάζονται  8-10 άτομα μαζί, δουλεύουν 12, ακόμα και 16 ώρες την ημέρα, για έξι μέρες την εβδομάδα και με αναγκαστικές μη πληρωμένες υπερωρίες. Όλα αυτά χωρίς διακοπές, χωρίς ασφάλεια χωρίς σύνταξη, χωρίς τίποτα και με ένα μισθό πείνας…Είναι όμως ελεύθεροι αν δεν θέλουν να δουλέψουν, να στοχάζονται «για την φύση του κόσμου σε ένα παγκάκι σε ένα πάρκο». Άλλες επιλογές σύμφωνα με τον φιλελεύθερο καθηγητή Σωτήρη Γεωργανά απαγορεύονται, εκτός από μια: την αυτοκτονία. Από το 2010 έως σήμερα 26 εργάτες έχουν αυτοκτονήσει λόγω των απάνθρωπων συνθηκών εργασίας. Μάλιστα πάνω από 150 εργάτες απείλησαν να αυτοκτονήσουν ομαδικά σε ένδειξη διαμαρτυρίας. (Τelegraph: ‘Mass suicide’ protest at Apple manufacturer Foxconn factory http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/asia/china/9006988/Mass-suicide-protest-at-Apple-manufacturer-Foxconn-factory.html)

Ο πρόεδρος της Foxconn, Terry Gou, αηδιασμένος προφανώς από τις απαιτήσεις των εργατών, ανακοίνωσε πως θα θέσει σε λειτουργία την πρώτη πλήρως αυτοματοποιημένη μονάδα παραγωγής μέσα στα επόμενα χρόνια. Θα το κάνει αυτό: «Επειδή οι άνθρωποι είναι ζώα, η διαχείριση ενός εκατομμυρίου ζώων μου προκαλεί πονοκέφαλο». (New York Times: Skilled Work, Without the Worker http://www.nytimes.com/2012/08/19/business/new-wave-of-adept-robots-is-changing-global-industry.html )

Όπως έχω γράψει άλλοτε, η πραγματικότητα, το μυστικό, αν προτιμάτε, του καπιταλισμού είναι ότι ουδέποτε οργανώθηκε γύρω από καμία ελευθερία. Η επιβολή του στηρίχτηκε στην μαζική υποδούλωση ανθρώπων και εδαφών και ορθοπόδησε με νόμους που επέβαλαν ποικίλες μορφές δουλοπαροικίας και δουλείας. Επίσημα, δηλαδή, στο νομικό του οπλοστάσιο και στα νομικά έγγραφα της καπιταλιστικής παράδοσης, η υποδούλωση και οι δουλοπαροικίες δεν θεωρήθηκαν ως κάτι μεμπτό, αντίθετα εξυμνήθηκαν ως «πολιτιστική προσφορά» σε αμόρφωτους και κατώτερους ανθρώπους  και οι δούλοι χαρακτηρίστηκαν «ως επί σύμβαση εργάτες».

Όμως, η δουλεία δεν εξαλείφθηκε και η πολιτιστική προσφορά του καπιταλισμού στην ανθρωπότητα  συνεχίζεται  ως τις μέρες μας. Ας ανοίξουμε, λοιπόν, μια πόρτα στην κόλαση: Το ταντάλιο αποτελεί το νέκταρ και την αμβροσία της βιομηχανικής παραγωγής, γιατί χρησιμοποιείται στην κατασκευή των smartphone, ηλεκτρονικών υπολογιστών, πολύπλοκων γκάτζετ, συσκευών οικιακής διασκέδασης όπως το Nintendo , στα μικροτσίπ, στα ηλεκτρονικά κυκλώματα και στις μπαταρίες. Είναι εκείνο το ορυκτό που μας επιτρέπει να επικοινωνούμε, να κρατάμε για πάντα τις ευτυχισμένες μας στιγμές με τις ψηφιακές κάμερες, να στήνουμε blogs και να εκμεταλλευόμαστε όλα τα σύγχρονα μέσα που μας προσφέρει το διαδίκτυο, μα και να παρακολουθούμε από τους δέκτες μας την ΑΕΚ, τον ΠΑΟ, τον ΟΣΦΠ, τη σύγχρονη παραλλαγή δηλαδή του «άρτος και θέαμα».

Το 80% των κοιτασμάτων αυτού του ορυκτού βρίσκονται στο Κονγκό.




Βέβαια, η αξία αυτού του ορυκτού έχει μια διαφορετική σημασία για τον Κονγκολέζο, ο οποίος σφάζει το διπλανό του για λίγα γραμμάρια ορυκτού Τανταλίτη για να τα πουλήσει μετά σε μια πολιτισμένη ευρωπαϊκή εταιρεία, που έχει σε πρώτο πλάνο την κοινωνική ευαισθησία, για να μπορέσει ο ελεύθερος Ευρωπαίος πολίτης, να απολαύσει το κινητό τηλέφωνο, την plasma τηλεόραση και προπαντός τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, ο οποίος θα του επιτρέψει κιόλας να κατακρίνει, διαδικτυακά, την πρακτική αυτή.

«Στο Ανατολικό Κονγκό άνθρωποι δολοφονούνται για χάρη “αναβαθμίσεων” όλο και μικρότερης χρησιμότητας στα δικά μας smartphones», γράφει σε ρεπορτάζ του ο  βραβευμένος δημοσιογράφος της βρετανικής εφημερίδας «Guardian», Τζορτζ Μόνμπιοτ. Καθημερινές σκηνές ντροπής εκτυλίσσονται στα εκατοντάδες παράνομα ορυχεία του αχανούς Ανατολικού Κονγκό: μικρά παιδιά «δουλεύουν» μέσα σε επικίνδυνες στοές για 12-14 συνεχόμενες ώρες. Με αξίνες και φτυάρια βγάζουν και κατόπιν κοσκινίζουν το χώμα με τα γεμάτα κάλους χέρια τους. Αν αρνηθούν να εργαστούν ή προσπαθήσουν να διαφύγουν και πιαστούν, τότε ακολουθούν μαστιγώματα, βιασμοί, ακόμη και αποκεφαλισμοί «για παραδειγματισμό». (Τheguardian : Children of the Congo who risk their lives to supply our mobile phones https://www.theguardian.com/sustainable-business/blog/congo-child-labour-mobile-minerals)

Ενώ ο Kristof Nicholas αναφέρει: «Ποτέ δεν αντίκρισα πιο βάρβαρο πόλεμο από αυτόν του Κονγκό. Όσα είδα με στοιχειώνουν. Εκεί είδα γυναίκες ακρωτηριασμένες, παιδιά που εξαναγκάστηκαν να φάνε τη σάρκα των γονιών τους, κορίτσια που βιάστηκαν σε βαθμό που να καταστραφούν τα εσωτερικά γεννητικά τους όργανα. Οι πολέμαρχοι χρηματοδοτούν εν μέρει τη δράση τους πουλώντας σε ξένες εταιρείες ορυκτά που περιέχουν ταντάλιο, βολφράμιο, κασσίτερο και χρυσό. Για παράδειγμα, το ταντάλιο από το Κονγκό χρησιμοποιείται για την κατασκευή πυκνωτών που μπαίνουν σε τηλέφωνα, υπολογιστές και παιχνιδομηχανές». (Το Βήμα: Τα ματωμένα μεταλλεύματα των γκάτζετ http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=340820)

—-

Τον καιρό της μισθωτής εργασίας επινοήθηκαν σύγχρονα εργαλεία επιβολής των νόμων της αγοράς, που στην ουσία τους, εκτός του ότι περιγράφουν ξεκάθαρα την συνάφεια μεταξύ της δουλείας και της μισθωτής εργασίας, εντυπωσιάζουν λόγω του εύρους των αναφορών τους στις ταξικές και φασιστικές δομές της καπιταλιστικής κοινωνίας.

Λόγου χάρη, ο κολοσσός ηλεκτρονικού εμπορίου «Amazon» έβαλε κατσίκες να βόσκουν γύρω από μια αποθήκη. Η επιχείρηση τις μάρκαρε με την ίδια κάρτα που υποχρεώνει να φοράνε οι εργαζόμενοι στον λαιμό τους και με ακριβώς τα ίδια στοιχεία: όνομα, φωτογραφία, γραμμωτό κώδικα! Οι εργάτες, που στην γλώσσα της «Amazon» αποκαλούνται “hands”, έπρεπε να έχουν υπόδειγμα την υπακοή των κατσικών…




Στην Γερμανία η «Amazon», που απασχολεί ενοικιαζόμενους εργαζόμενους από όλες τις χώρες της Ευρώπης, κυρίως από την εταιρεία προμήθειας δουλοπάροικων Trenkwalder, αφού πρώτα επιδοτήθηκε με δημόσιο χρήμα πάνω από 7 εκατομμύρια ευρώ, κατασκεύασε οκτώ εργοστάσια συσκευασίας προϊόντων, τα οποία προστατεύονται από μια σειρά αγκαθωτά συρματοπλέγματα. Σε πολλά σημεία των εργοστασίων δεν υπάρχει ούτε ένα παράθυρο, ούτε και κλιματιστικό κάνοντας τις συνθήκες εργασίας τρομακτικές ,ενώ όλοι οι εργάτες, καθώς θεωρούνται ενδεχόμενοι κλέφτες, υπόκεινται σε σχολαστικούς ελέγχους που επιβλέπονται από φρουρούς : περνούν από ανιχνευτές μετάλλου πριν από το σχόλασμα ή το διάλειμμά τους! (Μonde-diplomatique: Η Amazon πίσω από την οθόνη http://archives.monde-diplomatique.gr/spip.php?article484) Τους φρουρούς των εργατών η «Amazon»   τους προμηθεύεται ή τους προμηθευόταν  από την εταιρεία H.E.S.S. Security, η οποία στην ουσία είναι μια νεοφασιστική Γερμανική οργάνωση.  (Dailymail: Fury over Amazon’s ‘neo-Nazi, black-clad’ German security staff who ‘intimidate foreign workers’ Read more: http://www.dailymail.co.uk/news/article-2279076/Fury-Amazons-neo-Nazi-black-clad-German-security-staff-intimidate-foreign-workers.html#ixzz51nlRFiyc)

Οι κάμερες παρακολουθούν κάθε κίνηση των εργατών που εργάζονται από 55 έως 60 ώρες την εβδομάδα και αντιμετωπίζουν κυρώσεις αν δεν πιάσουν τους στόχους, ακόμη και ο χρόνος για την τουαλέτα προσμετράται, και αν είναι μεγαλύτερος από τον επιτρεπτό υπάρχουν επιπλήξεις. (Μirror: Timed toilet breaks, impossible targets and workers falling asleep on feet: Brutal life working in Amazon warehouse (http://www.mirror.co.uk/news/uk-news/timed-toilet-breaks-impossible-targets-11587888)

Γενικά, οι εργαζόμενοι της πολυεθνικής, πολλοί από τους οποίους απασχολούνται ως ενοικιαζόμενοι, δουλεύουν ασταμάτητα, με ελάχιστα δικαιώματα και πενιχρούς μισθούς, χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Μάλιστα τους υποχρεώνουν να υπογράφουν «χαρτιά εχεμύθειας», τα οποία τούς απαγορεύουν αυστηρά να εκφράζονται και να μιλάνε σχετικά με τη δουλειά τους, στην οικογένειά τους, στους φίλους τους ή σε δημοσιογράφους. Αυτές οι μέθοδοι έβαλαν το χέρι τους, ώστε ο ιδρυτής της «Amazon» Τζέφρι Πρέστον Μπέζος να εκτοξευθεί στη 19η θέση των δισεκατομμυριούχων του πλανήτη. Να σημειώσουμε ότι ο ιδρυτής και πρόεδρος της εταιρείας «Amazon», τον Αύγουστο του 2013, αγόρασε  250 εκατομμύρια ευρώ  την εφημερίδα Washington Post.




Αποτελεί νομοτέλεια το γεγονός πως το οικονομικό και πολιτικό σύστημα κυριαρχείται από τις κεφαλαιοκρατικές σχέσεις παραγωγής και διανομής πλούτου. Επομένως, οι συνθήκες ζωής που βιώνουν οι εργαζόμενοι εξαρτώνται από τις ανάγκες συσσώρευσης κεφαλαίου και από τις στρατηγικές που εκπονούν οι εκπρόσωποί του. Την ένταση και την έκταση αυτών των στρατηγικών των κατόχων κεφαλαίων, θα τις πραγματώσει το πολιτικό προσωπικό, το οποίο γνωρίζει πολύ καλά πως ο καπιταλισμός και  ο νεοφιλελευθερισμός δεν είναι υπόθεση ιδεολογικών αρχών, αλλά συμφερόντων.

Εντάξει!

Πέρασε η ώρα διαβάζοντας ένα κείμενο που ίσως οδηγεί τον αναγνώστη στην οργή, την απόγνωση, ακόμα και στην, γιατί όχι, αδιαφορία. Άλλωστε, ο ιστός και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν εκτιμηθεί υπερβολικά. Είναι το άσυλο όσων διστάζουν να αντιμετωπίσουν την πραγματική ζωή. Την ζωή που γεννά την αισιοδοξία, την αλληλεγγύη και τη δύναμη των ανθρώπων όταν μαζί αντιστέκονται.

Εμπρός λοιπόν…

Πηγή:nostimonimar.gr

Κατακάθισε ο κουρνιαχτός και εμφανίστηκε ο συρφετός!

        



Θυμάστε εκείνον τον Αρτέμη Σώρρα, που μιλούσε για κάποιο ομόλογο αμύθητης αξίας, με το οποίο θα μπορούσαν να αποπληρωθούν τάχα όλα τα ιδιωτικά και δημόσια χρέη της χώρας, αρκεί να το ζητούσε ο καθένας με μια αίτηση στο κόμμα του, με το ανάλογο βέβαια αντίτιμο; Τώρα, με ηχογραφημένα μηνύματα από το μέρος που κρύβεται, ζητάει από τους οπαδούς του να αποπληρώσουν οι ίδιοι τα χρέη τους! Τέρμα τα ομόλογα, τέρμα και οι υποσχέσεις! Τώρα που κατακάθισε ο κουρνιαχτός και αποκαλύφθηκε η κοροϊδία, ο λαός πρέπει να δει καλύτερα το ρόλο όλου αυτού του συρφετού, που με τη ρητορική και τις παρεμβάσεις του προσφέρει βολικές υπηρεσίες στο σύστημα, μιας και κρύβονται οι πραγματικές αιτίες της λαϊκής ανέχειας και προβάλλονται ως διέξοδος «λύσεις» που δεν υπακούν σε καμιά λογική. Βέβαια, μορφώματα τύπου Σώρρα ενδύονται διάφορες περιβολές, αλλά η αγαπημένη τους είναι η ακροδεξιά, την οποία ωστόσο φροντίζουν επιμελώς να κρύβουν. Σε κάθε περίπτωση, ο λαός είναι αυτός που πρέπει να στείλει στον αγύριστο τέτοια μορφώματα, που δηλητηριάζουν λαϊκές συνειδήσεις και είναι το ίδιο σάπια με το σύστημα που υπηρετούν.

ΙΡΑΝ Στο «μάτι του κυκλώνα» ευρύτερων γεωπολιτικών αντιπαραθέσεων





Από διαδήλωση στις 30/12/2017 στο πανεπιστήμιο της Τεχεράνης
Copyright 2017 The Associated
Από διαδήλωση στις 30/12/2017 στο πανεπιστήμιο της Τεχεράνης
Οι τελευταίες κινητοποιήσεις πολλών χιλιάδων διαδηλωτών στο Ιράν κατά της κυβέρνησης αφενός αναδεικνύουν τα συσσωρευμένα προβλήματα που δημιουργούν σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων οι πρόσφατες πολυετείς διεθνείς κυρώσεις, σε συνδυασμό με την κλιμάκωση των αντιλαϊκών μέτρων των ισλαμικών κυβερνήσεων, που συνέβαλαν στην ισχυροποίηση των ιρανικών καπιταλιστικών ομίλων. Αφετέρου αντανακλούν τις σημαντικές γεωπολιτικές ανακατατάξεις που παρατηρούνται εδώ και καιρό στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, με κύριο χαρακτηριστικό την όξυνση ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων και τη δημιουργία νέων «συμμαχιών» (π.χ. μεταξύ Ισραήλ - Σαουδικής Αραβίας και αυτών των δύο με τις ΗΠΑ ενάντια στο Ιράν).
Ως εκ τούτου, οι εξελίξεις στο εσωτερικό του Ιράν δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν ξέχωρα από όσα διαδραματίζονται στην ευρύτερη περιοχή, από τις παρεμβάσεις ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.
Αιτίες για τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις
Επιχειρώντας, λοιπόν, κάποιος να δει ποια ήταν η «σπίθα» που προκάλεσε από τις 28 Δεκέμβρη τις πρώτες μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, που έχουν στοιχίσει έως τώρα τη ζωή σε 22 ανθρώπους (ανάμεσά τους και ένας αστυνομικός), θα πρέπει να εξετάσει τα σύνθετα γεγονότα υπό το πρίσμα εσωτερικών, περιφερειακών και διεθνών εξελίξεων.
Οι κινητοποιήσεις αντικυβερνητικών διαδηλωτών ξεκίνησαν την προπερασμένη Πέμπτη από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράν, Μασχάντ, από όπου κατάγεται ο συντηρητικός ισλαμιστής Εμπραχίμ Ραϊζί, που ηττήθηκε από τον Χ. Ροχανί στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Μάη. Τα αιτήματα ήταν ποικιλόμορφα, αν και σαφώς αφορούσαν πρόσφατα αντιλαϊκά μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση του Προέδρου Ροχανί, παρά τις προεκλογικές του υποσχέσεις για το αντίθετο.
Σε αντίθεση με τις πολύνεκρες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2009, που έγιναν με τη συμμετοχή κυρίως των μεσαίων στρωμάτων, έπειτα από εκλογές και τις καταγγελίες υποψηφίων της αντιπολίτευσης για νοθεία, οι τελευταίες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν κυρίως με τη συμμετοχή φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Η «σπίθα» που άναψε τη φωτιά δόθηκε στις 19 Δεκέμβρη, όταν η κυβέρνηση διαμορφώνοντας τον προϋπολογισμό ύψους 104 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη νέα ιρανική χρονιά, που αρχίζει στις 21 Μάρτη 2018, αποφάσισε, μεταξύ άλλων, τη λήψη μέτρων όπως:
  • Αύξηση 50% στην τιμή των καυσίμων και στις τιμές βασικών προϊόντων, με πιο τρανταχτή την αύξηση στην τιμή των αυγών κατά 45%.
  • Αρση κρατικών επιδοτήσεων και επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας σε 34.000.000 δικαιούχους.
  • Αύξηση των στρατιωτικών δαπανών.
Αυτά και άλλα μέτρα φούντωσαν περαιτέρω τον πληθωρισμό που έτρεχε τον περασμένο Νοέμβρη (πριν τις τελευταίες ανατιμήσεις) με 9,6%, ασκώντας μεγάλη πίεση σε εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά αλλά και μεσαία στρώματα.
Τα λαϊκά στρώματα ένιωσαν περαιτέρω πίεση, διότι εδώ και χρόνια υφίστανται εξοντωτικές πολιτικές λιτότητας (λόγω πρώην διεθνών κυρώσεων αλλά και εξαιτίας της πολιτικής υπέρ των καπιταλιστικών επιχειρήσεων, είτε κρατικών που ελέγχονται από ισλαμικό καθεστώς, είτε του ιδιωτικού κεφαλαίου), ενώ ταυτόχρονα μέρος της εργατικής τάξης αντιμετωπίζει πολύμηνες καθυστερήσεις μισθών, ανεργία ή κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας.
Σημαντικό ζήτημα είναι επίσης το γεγονός πως το 50% του συνολικού πληθυσμού είναι νέοι έως 30 ετών, οι οποίοι, παρά τη σημαντική μόρφωση και την επαγγελματική κατάρτιση που διαθέτουν, αδυνατούν να βρουν εργασία. Ετσι, ενώ η ανεργία επισήμως ανέρχεται σε 12,3%, το ποσοστό αυτό διπλασιάζεται και σε ορισμένες περιπτώσεις τετραπλασιάζεται, ξεπερνώντας το 40 με 45% ιδιαίτερα στην περιφέρεια και τις πιο νότιες περιοχές του Ιράν.
Τα δεδομένα αυτά εξηγούν γιατί σημαντικό μέρος των διαδηλωτών ήταν νεαροί 20-25 και 30 ετών και γυναίκες, οι οποίες παρά την υψηλή μόρφωσή τους επίσης νιώθουν παραγκωνισμένες και υποβαθμισμένες στην αγορά εργασίας.
Τα μεσαία στρώματα επίσης ένιωσαν μεγαλύτερη πίεση, καθώς τους τελευταίους μήνες σημειώθηκε κλείσιμο ισλαμικών τραπεζών που ήταν ιδιοκτησίας στελεχών της κυβέρνησης, του κλήρου και της στρατιωτικής ελίτ. Με τον τρόπο αυτό έχασαν αποταμιεύσεις ετών, δίχως την παραμικρή αποζημίωση. Κάπως έτσι, οι διαδηλώσεις σύντομα μεταδόθηκαν σε δεκάδες άλλες πόλεις και κωμοπόλεις, φτάνοντας μέχρι την πρωτεύουσα Τεχεράνη. Ταυτόχρονα, είναι εμφανές ότι και στο εσωτερικό της αστικής τάξης εκδηλώνονται αντιπαραθέσεις. Η οργάνωση «Μουτζαχεντίν Χαλκ» (αγωνιστές του λαού) έχει τη στήριξη των ΗΠΑ και άλλων δυνάμεων και αντιπολιτεύεται το σημερινό καθεστώς. Επίσης, υπάρχουν αστικές δυνάμεις, ακόμα και νοσταλγοί της μοναρχίας, που προβάλλουν την ανάγκη να προχωρήσουν εκσυγχρονισμοί στην καπιταλιστική ανάπτυξη, που εμποδίζονται σχετικά λόγω του θρησκευτικού χαρακτήρα του καθεστώτος.
Αξιοποίηση των λαϊκών προβλημάτων από τις ΗΠΑ και άλλες δυνάμεις
Τα αιτήματα των διαδηλωτών, σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν ήταν μόνο κατά της ακρίβειας, της λιτότητας, των καθυστερούμενων δεδουλευμένων ή της ανεργίας. Στράφηκαν για πρώτη φορά κατά του Σιίτη ανώτατου ιερωμένου Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και όχι μόνο κατά του Ιρανού Προέδρου Χασάν Ροχανί. Ρόλο στην πραγματοποίηση αυτών των κινητοποιήσεων φαίνεται πως έπαιξαν, σε σημαντικό βαθμό, και διαδικτυακά κοινωνικά δίκτυα (που χρησιμοποιήθηκαν ως γνωστόν και στη λεγόμενη ενδοαστική σύγκρουση της «Αραβικής Ανοιξης»). Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο πως ο γιος του πρώην Σάχη της Περσίας Ρεζά Παχλαβανί, που έχει βρει εδώ και δεκαετίες «καταφύγιο» στις ΗΠΑ, κάλεσε την Πέμπτη την κυβέρνηση των ΗΠΑ και τα τεχνολογικά μονοπώλια που δραστηριοποιούνται στο ίντερνετ να «βοηθήσουν τους Ιρανούς».
Σημαιοφόρος στη ...συμπαράσταση στον ιρανικό λαό εμφανίστηκε από την πρώτη στιγμή ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που μίλησε για ευκαιρία ανατροπής ενός διεφθαρμένου αντιδημοκρατικού καθεστώς και, μάλιστα, την Τετάρτη σημείωσε με έμφαση μέσω «Τουίτερ» ότι «οι ΗΠΑ θα δώσουν την υποστήριξή τους την κατάλληλη στιγμή».
Η ιρανική κυβέρνηση έσπευσε να δείξει ως υπεύθυνο τον «ξένο δάκτυλο» και δη το ρόλο πρακτόρων από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες και διοργάνωσε την Τρίτη και την Τετάρτη μεγάλες φιλοκυβερνητικές διαδηλώσεις δεκάδων χιλιάδων πολιτών υπέρ της «σταθερότητας» της χώρας και κατά των παρεμβάσεων του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ. Από την άλλη, παραδέχθηκε υποκριτικά τις δυσκολίες και τις πιέσεις που υφίστανται τα φτωχά λαϊκά στρώματα.
Επίσης, την Τετάρτη ανακοινώθηκε η σύλληψη ενός Ευρωπαίου πολίτη που φέρεται πως υποκινούσε ταραχές στο Νότιο Ιράν και θεωρήθηκε ύποπτος πράκτορας μυστικών υπηρεσιών κάποιας ευρωπαϊκής χώρας. Η εθνικότητα του συλληφθέντα δεν δημοσιοποιήθηκε άμεσα, ούτε στοιχεία της ταυτότητάς του. Το γεγονός όμως προβλήθηκε έντονα από ιρανικά κρατικά ΜΜΕ, για να «αποδείξουν» τη δράση ξένων πρακτόρων στο έδαφος του Ιράν. Στις 3/1, ο 60χρονος Ιρανός στρατηγός Μοχάμεντι Αλί Τζαφάρι (αρχηγός των «Φρουρών της Ιρανικής Επανάστασης»), απευθυνόμενος στις ΗΠΑ, το Ισραήλ, τη Σ. Αραβία «και άλλους πολέμιους του Ιράν», δήλωσε: «Οι εχθροί ξέρουν πως με κανέναν τρόπο δεν μπορούν να απειλήσουν την άμυνα της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, παρά τις προσπάθειες να απειλήσουν την ιρανική κουλτούρα, οικονομία και ασφάλεια... Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι μία επιτυχημένη χώρα σε μία ταραχώδη περιοχή απειλείται καθώς δεν αποδέχεται τις ΗΠΑ σαν αφεντικό». Ο ίδιος κατήγγειλε τις προσπάθειες δυτικών και άλλων μυστικών υπηρεσιών να προωθήσουν στο ιρανικό έδαφος τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους», ώστε να προχωρήσουν σε προβοκάτσιες και τρομοκρατικές επιθέσεις με στόχο «την αποσταθεροποίηση του Ιράν». «Ομως οι τρομοκρατικές ομάδες δεν τολμούν να περάσουν τα σύνορα του Ιράν», είπε ο στρατηγός.
Η συμφωνία Τραμπ - Νετανιάχου
Πριν μερικές βδομάδες, το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο «Channel 10» αποκάλυψε τη συμφωνία υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων σε ΗΠΑ - Ισραήλ κατά του Ιράν, με στόχο τη γεωπολιτική αποδυνάμωση του τελευταίου με διάφορους τρόπους και μέσα.
Οι πληροφορίες του ισραηλινού καναλιού, που αναπαράχθηκαν μεταξύ άλλων και από την ισραηλινή αγγλόφωνη εφημερίδα «Jerusalem Post», ανέφεραν πως η συνάντηση μεταξύ άλλων του Αμερικανού συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας στο Λευκό Οίκο Χ. Ρ. Μακμάστερ και του Ισραηλινού συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, Μέιρ Μπεν Σαμπάτ, έγινε στις 12 Δεκέμβρη στην Ουάσιγκτον. Στη συνάντηση, που έγινε σε συνέχεια της απόφασης του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις 13 Οκτώβρη να μην επικυρώσει, από την πλευρά του, την ισχύ της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, αποφασίστηκε η συγκρότηση κοινών «ομάδων εργασίας», οι οποίες θα καταστρώσουν «πλαίσιο βημάτων» που θα ακολουθήσουν οι μυστικές υπηρεσίες και διπλωμάτες αμφοτέρων των χωρών ώστε:
  • Να εξασφαλίσουν είτε με διπλωματικά μέσα είτε με επιχειρήσεις πρακτόρων των μυστικών υπηρεσιών CIA, Mossad ότι, παρά τη διεθνή συμφωνία του 2015, το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο.
  • Θα αντιμετωπίσουν την ιρανική «δραστηριότητα» στην περιοχή, ιδιαίτερα σε Συρία και Λίβανο και τις σχέσεις της Τεχεράνης με ένοπλες οργανώσεις όπως η σιιτική «Χεζμπολάχ». Παράλληλα, κοινή «ομάδα εργασίας» αμφοτέρων χωρών θα αναλάβει το σχεδιασμό της πολιτικής Ουάσιγκτον - Τελ Αβίβ για «την επόμενη μέρα» τερματισμού του πολέμου στη Συρία.
  • «Αντιμετώπιση» της περαιτέρω ανάπτυξης του ιρανικού πυραυλικού προγράμματος και της κατασκευής πυραύλων ακριβείας σε Συρία και Λίβανο για χρήση από τη «Χεζμπολάχ», που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κατά του Ισραήλ σε μελλοντικούς πολέμους.
  • Κοινή προετοιμασία ΗΠΑ - Ισραήλ σε διάφορα σενάρια κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή, αναφορικά όχι μόνο με το Ιράν, αλλά και με τη Συρία, τη «Χεζμπολάχ» στο Λίβανο και τη «Χαμάς» στη Λωρίδα της Γάζας.
Η θέση του Τουντέχ
Η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος Τουντέχ του Ιράν (Κόμματος του Λαού, που συμμετέχει ενεργά στις Διεθνείς Συναντήσεις Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων και διώκεται στη χώρα του) σε ανακοινώσεις που εξέδωσε αυτήν τη βδομάδα αντιτίθεται σε οποιουδήποτε είδους ξένη επέμβαση καταγγέλλοντας την υποκριτική υποστήριξη κυβερνήσεων χωρών όπως οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία, που «προωθούν τα γεωστρατηγικά τους συμφέροντα».
Τονίζει επίσης ότι «οι λαϊκές διαμαρτυρίες κατά της συνέχισης της αντιλαϊκής και αντιδραστικής εξουσίας του καθεστώτος έχουν αιτία, αντικειμενικά, την κοινωνικοοικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα, την κρίση νομιμότητας του καθεστώτος, του οποίου τα επίπεδα διαφθοράς και ανικανότητας αποκαλύπτονται ολοένα και περισσότερο καθημερινά, και την αυξανόμενη φτώχεια και περιθωριοποίηση εκατομμυρίων πολιτών». Επισημαίνει πως η αξιοποίηση αυτής της κατάστασης από «εσωτερικές και εξωτερικές αντιδραστικές δυνάμεις, που έχουν σκοπό να διαδώσουν παραπλανητικά συνθήματα και να κλέψουν από τις μάζες την αληθινή διαμαρτυρία από το κίνημα διαμαρτυρίας, πρέπει να εμποδιστεί και να αντιμετωπιστεί ξεκάθαρα».
Τάσσεται έτσι υπέρ του οργανωμένου αγώνα του λαού ενάντια στις βίαιες προσπάθειες του ιρανικού καθεστώτος να καταστείλει τις κινητοποιήσεις, επισημαίνοντας ότι τα μέλη και οι υποστηρικτές του αγωνίζονται με τον υπόλοιπο λαό του Ιράν για την «ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος, για ελευθερία, ειρήνη, κυριαρχία και κοινωνική δικαιοσύνη».

Τεχνητή νοημοσύνη που βλέπει όπως οι άνθρωποι





Επί 30 χρόνια οι τεχνολογίες όρασης υπολογιστή αδυνατούσαν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά, ακόμη και σε σχετικά τετριμμένα ζητήματα, όπως η ακριβής αναγνώριση προσώπων σε φωτογραφίες. Πρόσφατα, αλματώδεις πρόοδοι στην τεχνική της βαθιάς μηχανικής μάθησης - αναδυόμενο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης - επέτρεψαν τελικά στους υπολογιστές να ερμηνεύσουν πολλά είδη εικόνων, με την ίδια, ή και μεγαλύτερη επιτυχία, συγκριτικά με τους ανθρώπους. Εταιρείες ήδη πουλάνε προϊόντα που εκμεταλλεύονται την τεχνολογία αυτή, η οποία αναμένεται να χρησιμοποιηθεί επιβοηθητικά ή για να εκτοπίσει ανθρώπους από διάφορα επαγγέλματα, από την οδήγηση φορτηγών, έως την ερμηνεία απεικονίσεων για τη διάγνωση ασθενειών.
Η πρόσφατη πρόοδος στην τεχνική βαθιάς μηχανικής μάθησης, με την ονομασία συνελικτικά νευρωνικά δίκτυα (convolutional neural networks ή CNN), είναι κλειδί για τα άλματα που έγιναν. Ενώ οι άνθρωποι μπορούν εύκολα να διακρίνουν ένα σκύλο από μια γάτα, τα CNN επιτρέπουν στις μηχανές να κατηγοριοποιήσουν τις συγκεκριμένες ράτσες που ανήκουν οι σκύλοι και οι γάτες πολύ καλύτερα από τους ανθρώπους. Το πλεονέκτημά τους οφείλεται στο ότι μπορούν να μαθαίνουν πιο γρήγορα και να συνάγουν συμπεράσματα από ανεπαίσθητα, αλλά σημαντικά χαρακτηριστικά, που αποτυπώνονται στις εικόνες.
Τα CNN δε χρειάζεται να προγραμματιστούν για να αναγνωρίσουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά στις εικόνες, όπως το σχήμα και το μέγεθος των αυτιών ενός ζώου. Αντίθετα, μαθαίνουν να εντοπίζουν χαρακτηριστικά σαν αυτά από μόνα τους. Για την εκπαίδευσή τους χρησιμοποιούνται χιλιάδες φωτογραφίες ζώων και οικοδομούν τη γνώση σε στρώματα. Στα χαμηλότερα στρώματα μαθαίνουν τα απλά σχήματα και τις γωνίες, που υπάρχουν στις εικόνες. Σε ψηλότερα στρώματα μαθαίνουν σύνθετες και αφηρημένες έννοιες, όπως πιο λεπτομερείς πλευρές των αυτιών, των ουρών, των γλωσσών, της υφής της γούνας κ.ο.κ. Οταν εκπαιδευτούν, τα CNN μπορούν να αποφασίσουν εύκολα σε ποια συγκεκριμένη ράτσα ανήκει το ζώο που εμφανίζεται σε μια νέα εικόνα.
Τα CNN έγιναν εφικτά χάρη στην τεράστια πρόοδο στις μονάδες επεξεργασίας γραφικών και στην παράλληλη επεξεργασία, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη δεκαετία. Αλλά και η διαθεσιμότητα τεράστιου αριθμού φωτογραφιών στο διαδίκτυο ήταν απαραίτητη για να τροφοδοτήσει την ακόρεστη όρεξή τους για ψηφιοποιημένες εικόνες.
Συστήματα όρασης υπολογιστή βασισμένα στη βαθιά μηχανική μάθηση αναπτύσσονται ήδη για μεγάλη γκάμα εφαρμογών. Η τεχνολογία κάνει τα αυτοοδηγούμενα οχήματα πιο ασφαλή, βελτιώνοντας την ικανότητά τους να αναγνωρίζουν τους πεζούς. Ασφαλιστικές εταιρείες έχουν αρχίσει να τα χρησιμοποιούν ως πραγματογνώμονες για την αξιολόγηση ζημιών σε οχήματα. Τα CNN κάνουν δυνατή την αναγνώριση της συμπεριφοράς πλήθους, ικανότητα χρήσιμη στον τομέα της ασφάλειας. Στη γεωργία μπορούν να προβλέψουν την απόδοση της σοδειάς, να επιτηρούν το επίπεδο του νερού άρδευσης και να βοηθούν στον εντοπισμό ασθενειών στα φυτά πριν αυτές εξαπλωθούν σε όλη τη σοδειά. Μεγάλη εφαρμογή αρχίζουν να βρίσκουν στην ιατρική, επιταχύνοντας τη διάγνωση μετά από παρατήρηση ακτινογραφιών και άλλων απεικονίσεων, ενώ στις περιοχές όπου δεν υπάρχουν διαθέσιμοι γιατροί, χρησιμοποιούνται ακόμα και για την ίδια τη διάγνωση.

Νερό από τον ήλιο και καύσιμα από τεχνητά «φύλλα»





Ιδιαίτερα στις περιοχές που δεν υπάρχει αρκετό νερό ή δεν υπάρχει πόσιμο νερό σε κοντινή απόσταση, μια τεχνολογία που θα κατάφερνε να δεσμεύσει την υγρασία του αέρα, υπαρκτή ακόμη και στον αέρα της ερήμου, θα ήταν ανυπολόγιστης αξίας για τους συνήθως φτωχούς κατοίκους αυτών των περιοχών. Αλλά οι υπάρχουσες τεχνολογίες γενικά απαιτούν υψηλά επίπεδα υγρασίας και πολλή ηλεκτρική ενέργεια, που αυτοί οι άνθρωποι είναι καταδικασμένοι από τον καπιταλισμό να μη διαθέτουν, ως συνέπεια ενός συστήματος που κάνει μια μειοψηφία πλούσιους ή και πάμπλουτους δισεκατομμυριούχους και την πλειοψηφία φτωχούς ή πάμπτωχους.
Το πρόβλημα του πόσιμου νερού στις δύσκολες περιοχές αποσκοπεί να αντιμετωπίσει μια νέα τεχνολογία, που βασίζεται στην ηλιακή ενέργεια και είναι δυνατό να αναπτυχθεί σε μεγάλη κλίμακα (όχι ατομικά). Ερευνητές στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) και στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ δοκίμασαν τη χρονιά που πέρασε τεχνολογία, η οποία δεν χρειάζεται καθόλου ηλεκτρισμό. Αντί των ζεόλιθων ή άλλων ανάλογων υλικών, που απορροφούν υγρασία από την ατμόσφαιρα, όταν υπάρχει αρκετή διαθέσιμη και χρειάζεται να θερμανθούν σε υψηλή θερμοκρασία για να την αποδώσουν, χρησιμοποίησαν πορώδεις κρυστάλλους μεταλλο-οργανικών-δομών (metal - organic - framework ή MOF). Αξιοποιώντας ειδικούς συνδυασμούς μετάλλων και οργανικών ουσιών, καθόρισαν τις χημικές ιδιότητες των MOF και κατ' επέκταση τη χρηστικότητά τους. Οι MOF είναι σχεδόν 10 φορές πιο πορώδεις από τους ζεόλιθους. Ενα γραμμάριο MOF, σε μέγεθος κύβου ζάχαρης, έχει εσωτερική επιφάνεια πόρων ίση περίπου με το εμβαδόν ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου!
Μια πρωτότυπη συσκευή με MOF-801 (φουμαρικό ζιρκόνιο), το οποίο έχει μεγάλη χημική συγγένεια με το νερό, παγιδεύει υγρασία μέσα στους πόρους του υλικού και στη συνέχεια το αποδίδει με απευθείας θέρμανση (σε χαμηλή θερμοκρασία), με τη βοήθεια ενός συλλέκτη ηλιακής ενέργειας. Η συσκευή μπορεί να παράγει 2,8 λίτρα νερό τη μέρα για κάθε κιλό MOF, ακόμη κι όταν η σχετική υγρασία είναι μόλις 20%, όπως στις ερήμους. Οι ερευνητές βλέπουν περιθώρια παραπέρα βελτίωσης της απόδοσης, ενώ η έρευνα για άλλα MOF μπορεί να βγάλει από τη μέση το ζιρκόνιο, που κοστίζει 150 δολάρια το κιλό.
Μια άλλη τεχνική αξιοποίησε μια εταιρεία με έδρα την Αριζόνα, για ένα προϊόν που ήδη εμπορεύεται. Κι αυτό βασίζεται στην ηλιακή ενέργεια, αλλά με χρήση φωτοβολταϊκών που παράγουν Ενέργεια χρησιμοποιούμενη για να διοχετεύεται αέρας μέσα στη συσκευή και μετά να εξάγεται το νερό από το υλικό που απορρόφησε την υγρασία. Τις ώρες που δεν υπάρχει ηλιοφάνεια, τη συσκευή τροφοδοτεί με ηλεκτρισμό μια μπαταρία λιθίου που γεμίζει όταν υπάρχει άπλετο ηλιακό φως. Σύμφωνα με την εταιρεία, ένα ηλιακό πάνελ μπορεί να παράγει 2 - 5 λίτρα νερού τη μέρα. Ενα εγκατεστημένο σύστημα αυτής της δυναμικότητας κοστίζει στις ΗΠΑ 3.700 δολάρια... Είναι προφανές ότι η τεχνολογία μπορεί μόνο να προσφέρει λύσεις. Την εφαρμογή και αξιοποίηση των λύσεων αυτών πρέπει να την επιβάλουν οι ίδιοι οι άνθρωποι, αλλάζοντας τις παραγωγικές σχέσεις που την εμποδίζουν για τη μεγάλη πλειοψηφία.
Τεχνητή φωτοσύνθεση
Η έννοια ενός τεχνητού φύλλου από μια πρώτη ματιά δε φαίνεται να έχει και πολύ νόημα. Τα φύλλα χρησιμοποιούν το φως του ήλιου για να μετατρέπουν το διοξείδιο του άνθρακα σε υδατάνθρακες, που με τη σειρά τους χρησιμοποιούνται ως καύσιμο για τις κυτταρικές δραστηριότητες των φυτών. Επί δεκαετίες οι επιστήμονες προσπαθούν να εφεύρουν μια διαδικασία παρόμοια με τη φωτοσύνθεση, που να παράγει κάποιο καύσιμο, ικανό να αποθηκευτεί και να χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια. Κάτι τέτοιο θα έλυνε ένα μεγάλο πρόβλημα σε σχέση με την ηλιακή και την αιολική (έμμεσα ηλιακή) ενέργεια, δηλαδή την ύπαρξη ενός αποδοτικού τρόπου αποθήκευσης της Ενέργειας, όταν ο ήλιος λάμπει, ή ο άνεμος φυσάει, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί την περίοδο της συννεφιάς, της νύχτας, της άπνοιας.
Πλειάδα ερευνητών στο πέρασμα του χρόνου συνέβαλε ώστε να αναπτυχθεί μια μορφή τεχνητής φωτοσύνθεσης, κατά την οποία χημικοί καταλύτες ενεργοποιημένοι από το ηλιακό φως διασπούν μόρια νερού για την παραγωγή οξυγόνου και υδρογόνου (καύσιμο). Ενα βήμα πιο κοντά στην πραγματική φωτοσύνθεση θα ήταν η χρήση του υδρογόνου σε μια οξειδοαναγωγική αντίδραση, για τη μετατροπή του διοξειδίου του άνθρακα σε υδρογονάνθρακες. Οπως το φυσικό φύλλο, αυτό το σύστημα θα χρησιμοποιούσε μόνο διοξείδιο του άνθρακα, νερό και ηλιακό φως για να παράγει καύσιμα. Τελικά, θα μπορούσε να κλείσει τον κύκλο της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα κατά τη χρήση καυσίμων, με μετατροπή του και πάλι σε καύσιμο, αντί της επιβάρυνσης της ατμόσφαιρας με αυτό το αέριο του θερμοκηπίου.
Πρόσφατα, μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ έκανε επίδειξη διαδικασίας, που μπορεί να συνδυάσει σε ενιαίο σύστημα τη διάσπαση του νερού και τη μετατροπή του διοξειδίου του άνθρακα σε καύσιμο (μείγμα αλκοολών) και μάλιστα με αποδοτικότητα μεγαλύτερη από εκείνη των φύλλων των φυτών. Ενα φυτό χρησιμοποιεί περίπου το 1% της ηλιακής ενέργειας που πέφτει πάνω στα φύλλα του για να παρασκευάσει γλυκόζη, ενώ το τεχνητό σύστημα πετυχαίνει την ενσωμάτωση του 10% της ηλιακής ενέργειας στο παραγόμενο καύσιμο. Οι ερευνητές λειτούργησαν μέσα στο ίδιο δοχείο ανόργανη τεχνολογία διάσπασης του νερού, που χρησιμοποιεί, όμως, μόνο βιοσυμβατά και όχι τοξικά υλικά, συνδυάζοντάς την με μικρόβια ειδικά τροποποιημένα γενετικά, ώστε να παράγουν καύσιμα. Τα βακτήρια αυτά παρασκεύασαν το μείγμα καυσίμου ακόμη και σε χαμηλές συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα. Το όλο σύστημα είναι έτοιμο για ανάπτυξη σε μεγάλη κλίμακα, από πλευράς καταλύτη, καθώς χρησιμοποιήθηκαν φτηνά υλικά, αλλά χρειάζεται να αυξηθεί κι άλλο η απόδοση σε καύσιμο, ώστε η τεχνολογία να είναι οικονομικά αποδοτική (αν δεν υπάρχει ικανοποιητικό κέρδος δεν θα χρησιμοποιηθεί κι ας ανέβει όσο θέλει το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα).
Οι ερευνητές εξετάζουν τώρα και τη δυνατότητα χρήσης παραλλαγής της τεχνολογίας αυτής (διαφορετικά γενετικά τροποποιημένα μικρόβια) για παραγωγή αζωτούχων λιπασμάτων, απευθείας μέσα στο χώμα. Στην περίπτωση αυτή τα βακτήρια θα χρησιμοποιούν το υδρογόνο (από τη διάσπαση του νερού) και το διοξείδιο του άνθρακα για να παρασκευάσουν βιολογικά πλαστικά σαν αποθήκες Ενέργειας. Οταν συσσωρεύσουν αρκετό πλαστικό στο εσωτερικό τους παύουν να χρειάζονται ηλιακό φως και μπορούν να θαφτούν στο έδαφος. Εκεί απορροφώντας άζωτο από τον αέρα και χρησιμοποιώντας την Ενέργεια και το υδρογόνο που είναι ενσωματωμένα μέσα στο πλαστικό, παράγουν αζωτούχο λίπασμα. Ραπανάκια που αναπτύχθηκαν σε χώμα με τέτοια βακτήρια, ζύγιζαν 150% περισσότερο από τα ραπανάκια που αναπτύχθηκαν σε απλό, φτωχό σε άζωτο χώμα.

Επιμέλεια:
Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ
Πηγή: «Scientific American»

Τα αναβολικά, οι πράκτορες και οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί


Ο αποκλεισμός της Ρωσίας και από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς 2018 όξυνε τις γενικότερες κόντρες συμφερόντων

Στο παρελθόν (φωτ. από τους Χειμερινούς Αγώνες του Σότσι το 2014) ανήκουν οι «ευτυχισμένες μέρες» για Βλ. Πούτιν και Τ. Μπαχ, με τον πρώτο να κατηγορεί τη ΔΟΕ ότι λειτουργεί υπό την πίεση των ΗΠΑ
Associated Press
Στο παρελθόν (φωτ. από τους Χειμερινούς Αγώνες του Σότσι το 2014) ανήκουν οι «ευτυχισμένες μέρες» για Βλ. Πούτιν και Τ. Μπαχ, με τον πρώτο να κατηγορεί τη ΔΟΕ ότι λειτουργεί υπό την πίεση των ΗΠΑ
Η πρόσφατη απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής για αποκλεισμό της Ρωσίας από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν τον άλλο μήνα (9 - 25 Φλεβάρη) στην Πιόνγκτσανγκ της Νότιας Κορέας, σίγουρα προκάλεσε αίσθηση. Κι αυτό γιατί μία ακόμα διεθνής διοργάνωση του αθλητισμού την τελευταία τριετία θα διεξαχθεί χωρίς την επίσημη παρουσία Ρώσων αθλητών, βάσει του σκεπτικού τιμωρίας της χώρας για τα σκάνδαλα ντόπινγκ. Ετσι, από την απόλυτη ρωσική κυριαρχία στα μετάλλια και της διακρίσεις στην προηγούμενη διοργάνωση, του Σότσι το 2014 (στην οποία η Ρωσία ήταν «οικοδέσποινα»), φτάσαμε τέσσερα χρόνια μετά στην πλήρη απουσία. Υπενθυμίζεται ότι το ίδιο έγινε και στους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου τον περασμένο Αύγουστο και σε μια σειρά άλλες σημαντικές διεθνείς διοργανώσεις. Η νέα απόφαση της ΔΟΕ για αποκλεισμό της Ρωσίας προκάλεσε αυτή τη φορά κάπως μεγαλύτερη αίσθηση σε σχέση με αντίστοιχες του παρελθόντος, αφού πολλοί ήταν εκείνοι που υποστήριζαν ότι και λόγω της διοργάνωσης του Μουντιάλ 2018 από τη Ρωσία τα πράγματα στον παγκόσμιο αθλητισμό θα εξελιχθούν καλύτερα φέτος γι' αυτήν. Από την άλλη αποτέλεσε μία ακόμη ευκαιρία για περαιτέρω όξυνση της κόντρας μεταξύ Ρωσίας και διεθνών αθλητικών οργανισμών (ΔΟΕ, WADA), όχι μόνο σε αθλητικό αλλά και σε πολιτικό επίπεδο.

Λιγοστοί, έως ανεξάρτητοι θα είναι οι Ρώσοι αθλητές που θα δώσουν το «παρών» τελικά στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς της Νότιας Κορέας το Φλεβάρη
Associated Press
Λιγοστοί, έως ανεξάρτητοι θα είναι οι Ρώσοι αθλητές που θα δώσουν το «παρών» τελικά στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς της Νότιας Κορέας το Φλεβάρη
Στο τελευταίο «επεισόδιό» της η αντιπαράθεση έφερε στο «κάδρο» της αντιπαράθεσης ιδιαίτερα σημαντικά ζητήματα, όπως τις επερχόμενες ρωσικές προεδρικές εκλογές, τον γενικότερο ανταγωνισμό Ρωσίας - ΗΠΑ, μέχρι και κόντρες μυστικών υπηρεσιών και πρακτόρων. Τα όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας από τη μια θυμίζουν ταινία, από την άλλη αποτελούν και ένα ακόμη χαρακτηριστικό δείγμα τού τι επικρατεί σήμερα πίσω από το οικοδόμημα του παγκόσμιου εμπορευματοποιημένου αθλητισμού. Που πέρα απ' το ότι αποτελεί το πρόσφορο έδαφος για τα παιχνίδια κέρδους των πολυεθνικών, βαθύτερα στο παρασκήνιο παίζει και το ρόλο της βιτρίνας για όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.
ΔΟΕ: Από τον Μακ Λάρεν στον Σμιτ με την ίδια κατάληξη
Στις αρχές του Δεκέμβρη και περίπου δέκα βδομάδες πριν από την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, η ΔΟΕ διά στόματος του προέδρου της, Τόμας Μπαχ, ανακοίνωσε τον αποκλεισμό της Ρωσίας από τη διοργάνωση. Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν, η ποινή επιβλήθηκε έπειτα από την εισήγηση της επιτροπής Σμιτ και αφορά τη συστηματική και με κρατική στήριξη παραβίαση των κανόνων κατά της φαρμακοδιέγερσης. Η συγκεκριμένη επιτροπή ουσιαστικά ήταν παρεμφερής της επιτροπής Μακ Λάρεν, που ερεύνησε την εμπλοκή στο σκάνδαλο ντόπινγκ Ρώσων αθλητών του στίβου. Σύμφωνα με τη ΔΟΕ, μετά από πολύμηνη έρευνα η επιτροπή Σμιτ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία εφάρμοσε οργανωμένο πρόγραμμα ντόπινγκ, με αρχή τη διοργάνωση του Βανκούβερ το 2010 και κορύφωση αυτήν του Σότσι το 2014. Μετά από την παράδοση του πορίσματος της επιτροπής Σμιτ, η ΔΟΕ αποφάσισε τον διεθνή αποκλεισμό Ρώσων αθλητών χειμερινών αγωνισμάτων, με άμεση ισχύ της απόφασης. Οπως διευκρίνισαν οι διοικούντες τη ΔΟΕ, από την απόφαση θα εξαιρεθούν όσοι Ρώσοι αθλητές θεωρηθούν «καθαροί» και αποδειχθεί ότι δεν είχαν σχέση με το κύκλωμα (π.χ. προετοιμάζονταν στο εξωτερικό), οι οποίοι όμως και πάλι δεν θα μπορούν να αγωνιστούν με τα χρώματα και τα σύμβολα της χώρας τους, αλλά υπό την Ολυμπιακή Σημαία και τον Ολυμπιακό Υμνο. Πλέον ανακαλούνται όλες οι διαπιστεύσεις που είχαν δοθεί σε αξιωματούχους του ρωσικού υπουργείου Αθλητισμού για τους αγώνες της Πιόνγκτσανγκ και η Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή καλείται να καταβάλει στη ΔΟΕ το ποσό των 15 εκατομμυρίων δολαρίων ως αποζημίωση για τις έρευνες, αλλά και ως συμβολή στη σύσταση της νέας ανεξάρτητης αρχής ελέγχων αντιντόπινγκ.
ΡΩΣΙΑ: Βολές Πούτιν κατά ΗΠΑ και FBI

Οι ουσίες του σκανδάλου ντόπινγκ στη Ρωσία φέρνουν στο προσκήνιο και τους γενικότερους ανταγωνισμούς που διεξάγονται με βιτρίνα τον αθλητισμό
Associated Press
Οι ουσίες του σκανδάλου ντόπινγκ στη Ρωσία φέρνουν στο προσκήνιο και τους γενικότερους ανταγωνισμούς που διεξάγονται με βιτρίνα τον αθλητισμό
Μετά τη γνωστοποίηση των νέων δεδομένων, η ρωσική πλευρά εξαπέλυσε τη δική της αντεπίθεση σε όλα τα επίπεδα, διατυπώνοντας σοβαρές κατηγορίες. Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον επικεφαλής της Αθλητικής Επιτροπής στην κρατική Δούμα, ο οποίος έκανε λόγο για πολιτική απόφαση της ΔΟΕ με απώτερο σκοπό να δοθεί ένα χτύπημα στη χώρα ενόψει των επικείμενων προεδρικών εκλογών. Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος είναι να πληγεί η ρωσική κυβέρνηση είτε από τις κατηγορίες για συμμετοχή στο σκάνδαλο ντόπινγκ, είτε από ενδεχόμενη απόφασή της να μποϊκοτάρει τους αγώνες της Νότιας Κορέας. Ακόμα πιο σκληρά ήταν τα σχόλια του Προέδρου της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν. Εκανε λόγο για «ενορχηστρωμένη» και «πολιτικά υποκινούμενη» απόφαση και για πιέσεις προς τη ΔΟΕ από μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, προκειμένου να πληγεί η χώρα και να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα συμφέροντα αμερικανικών πολυεθνικών, που σχετίζονται και με τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς. Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Ρωσίας κατηγόρησε ευθέως τους Αμερικανούς και το FBI ότι κρύβονται πίσω από το σκάνδαλο ντόπινγκ, αναφέροντας πως έχουν θέσει υπό τον πλήρη έλεγχο τους τον πρώην διευθυντή του εργαστηρίου αντιντόπινγκ της Μόσχας, Γκρέγκορι Ραντσένκοφ, και οι δικές του ψευδείς μαρτυρίες οδήγησαν στον αποκλεισμό της Ρωσίας. Για την «πέτρα του σκανδάλου», όπως θεωρείται ο Ραντσένκοφ, ο Πούτιν ισχυρίστηκε πως όχι μόνο δεν λειτουργούσε υπό κρατικές οδηγίες, αλλά ο ίδιος παγίδευσε αρκετούς Ρώσους αθλητές, αφού τους έδινε απαγορευμένες ουσίες, λέγοντάς τους ότι είναι εξελιγμένα νόμιμα συμπληρώματα. Υποστήριξε επίσης ότι οι ΗΠΑ δίνουν στον Ραντσένκοφ ουσίες ώστε να μην είναι «νηφάλιος» όταν καταφέρεται εναντίον της Ρωσίας και να προβαίνει σε υποτιθέμενες αποκαλύψεις. Πάντως, ο Ρώσος ηγέτης ξεκαθάρισε πως η χώρα του δεν θα μποϊκοτάρει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς, αλλά αντίθετα θα προσφέρει και στήριξη σε όσους Ρώσους αθλητές αγωνιστούν ως ανεξάρτητοι.
ΗΠΑ: Κυνηγητό πρακτόρων για τον Ραντσένκοφ
Την ώρα που συμβαίνουν όλα αυτά, έξω από το «χορό» των εξελίξεων δεν μένουν οι ΗΠΑ, έχοντας αναλάβει υπό τη «σκέπη» τους τον Ράντσενκοφ, ο οποίος διέφυγε εκεί λίγο πριν από την κορύφωση του σκανδάλου. Μάλιστα, πέρυσι, μετά από τις αποκαλύψεις που έκανε, τέθηκε υπό την πλήρη προστασία των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, οι οποίες τον ενέταξαν σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων. Πρόσφατα, ωστόσο, Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστήριζαν ότι βρίσκεται σε κίνδυνο η ζωή του, αφού εκτιμούν ότι Ρώσοι μυστικοί πράκτορες τον αναζητούν στις ΗΠΑ τους τελευταίους μήνες. Μάλιστα, ο δικηγόρος του Ράντσενκοφ, Τζιμ Ουόλντεν, υποστήριξε ότι ανήμερα του αποκλεισμού της Ρωσίας από τους Αγώνες της Πιόνγκτσανγκ, Αμερικανοί αξιωματούχοι ειδοποίησαν τον πελάτη του πως κινδυνεύει. Ο Ουόλντεν εξήγησε ότι πιθανότερος στόχος των μυστικών πρακτόρων είναι να βγάλουν τον μάρτυρα εκτός Αμερικής ή ακόμα και να του αφαιρέσουν τη ζωή. Σχετικά με το δεύτερο «σενάριο», η αμερικανική πλευρά συνδέει το συγκεκριμένο συμπέρασμα με τους θανάτους δύο πρώην συνεργατών του Ράντσενκοφ (Νικίτα Καμάγιεφ, πρώην εκτελεστικού διευθυντή του RUSADA, και Βιτάσελαβ Σίνεφ, γενικού διευθυντή του RUSADA), τους οποίους θεωρούν «ανεξήγητους», αν και το επίσημο πόρισμα και στις δύο περιπτώσεις έκανε λόγο για καρδιακά προβλήματα. Από την πλευρά του, το FBI δεν έχει πάρει επίσημα θέση για τα όσα καταγγέλλονται, ωστόσο πηγές της υπηρεσίας άφησαν να εννοηθεί ότι παρακολουθεί τις κινήσεις των Ρώσων.

TOP READ