24 Ιουλ 2020

Ελλάδα ανοχύρωτη χώρα (winter is coming)


«Δεν είναι κάτι που δε γνωρίζεις αυτό που σου δημιουργεί πρόβλημα. Είναι αυτό που είσαι σίγουρος ότι γνωρίζεις αλλά δεν είναι αλήθεια» Mark Twain
Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να μη γνωρίζει αρκετά πράγματα. Πόσο ακριβώς θα είναι το ποσοστό της ύφεσης; Θα υπάρξουν νέες ροές μεταναστών και προσφύγων; Θα βρεθούν νέοι επενδυτές; Αυτά είναι και τα θέματα τα οποία απασχολούν τα καλοπληρωμένα δελτία των 8. Όμως όπως σοφά μας προειδοποιεί ο Mark Twain δεν είναι τα πράγματα τα οποία δε γνωρίζουμε αυτά που θα πρέπει να μας προβληματίζουν.
Ας δούμε τι γνωρίζει  η  κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η  κυβέρνηση γνωρίζει ότι είναι ισότιμο μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Η κυβέρνηση γνωρίζει πως η πρόσδεση (κυριολεκτικά) της χώρας στο άρμα του ευρώ την προστατεύει από τις επεκτατικές διαθέσεις της Τουρκίας. Η κυβέρνηση γνωρίζει πως αντιμετώπισε ηρωικά και με επιτυχία το πρώτο κύμα της πανδημίας. Και σε αυτά τα γεγονότα τα ίδια καλοπληρωμένα δελτία των 8 μας καθησυχάζουνε. Για ακριβώς αυτά τα γεγονότα λοιπόν θα πρέπει να φοβόμαστε.
Γιατί όταν νομίζεις ότι γνωρίζεις μια κατάσταση ή τον τρόπο που την αντιμετώπισες, και ο τρόπος αυτός είναι λάθος, αυτό σημαίνει πως και την επόμενη φορά ο τρόπος που θα κινηθείς θα είναι λάθος. Θα αρκούσε η αναφορά στη θεώρηση των πραγμάτων για την κατάσταση με την Τουρκία για να αποδειχτεί ο παραπάνω συλλογισμός.
Το παραμύθι της ασφάλειας που μας παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση και η βορειοατλαντική συμμαχία είναι γνωστό εδώ και καιρό. Στην πράξη όμως το μόνο που γίνεται είναι η χώρα να έχει απομυζηθεί από τον ορυκτό πλούτο της, από την εργασιακή δύναμη των κατοίκων της, από την αγροτική παραγωγή, την ίδια στιγμή που η μισή Κύπρος δόθηκε στην Τουρκία, τη σημαία στα Ίμια την πήρε ο αέρας, τα σύνορα στον Έβρο πηγαινοέρχονταν με το ποτάμι και πρόσφατα τα χωρικά ύδατα έγιναν αμφισβητούμενη ζώνη. Αλλά το παραμύθι συνεχίζεται. Τα σύνορά μας είναι σύνορα της ΕΕ.
Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως όταν ακούμε το δε συντρέχει λόγος ανησυχίας, τότε είναι που πρέπει να φοβόμαστε. Γιατί η Ελλάδα δεν είναι  ανοχύρωτη χώρα μόνο στην εξωτερική της πολιτική, είναι και στην πολιτική υγείας. Επί μήνες τα καλοπληρωμένα και πάλι ΜΜΕ μιλούν για θρίαμβο, για μεσσίες, για νίκες. Σε πολλά άρθρα στο παρελθόν έχει αναλυθεί το πόσο μεγάλα ψέματα ήταν όλα αυτά, πρόσφατα με τη λίστα χρηματισμού των ΜΜΕ αποδείχτηκε και το πώς και το γιατί.
Θα τα αναφέρουμε άλλη μια φορά. Η Ελλάδα διαθέτει 557 κλίνες ΜΕΘ αντί για 3500 που υπαγορεύει η κατανομή με βάση τα πρωτόκολλα της κοινωνικής ιατρικής. Στα νησιά, τα οποία η κυβέρνηση έδωσε βορά στον τουρισμό των all inclusive ξενοδοχειακών μονάδων, η κατάσταση είναι ακόμα πιο τραγική. 5 κλίνες ΜΕΘ στο Ιόνιο, 24 στο Αιγαίο και 42 στην Κρήτη. Από ότι καταλαβαίνουμε έγινε συγκλονιστική προετοιμασία. Όσον αφορά το μαγείρεμα στα νούμερα.
Το ίδιο συμβαίνει και στο ζήτημα των προσλήψεων και του εξοπλισμού. Έρευνα την οποία πραγματοποίησα σε προηγούμενο άρθρο μου έδειξε ότι έγιναν 250 περίπου προκηρύξεις νέων θέσεων γιατρών αντί για 3000 που είχε προαναγγελθεί. Ένα απλό google search για τη λειτουργία και τον αριθμό των κινητών μονάδων και της νοσηλείας κατ’ οίκο σταματά σε αποτελέσματα αναζήτησης των Μάιο. Ένας κακοπροαίρετος θα μπορούσε να αναφέρει ότι λειτούργησαν παρωδικά για το θεαθήναι και τις κάμερες. Από ερευνητικής άποψης απλά δεν ξέρουμε. Η ίδια έλλειψη στοιχείων υπάρχει και για το ποια νοσοκομεία έχουν εξοπλιστεί με διαγνωστικά τεστ για τον sars cov 2. Τέλος ούτε κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης ούτε μετά αυτόνομα κέντρα covid όπως αναφέρουν τα πρωτόκολλα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Σκεφτείτε τώρα ότι όλα αυτά, το πρώτο κύμα έγινε άνοιξη. Αλλά μπροστά μας δεν έχουμε τα λιβάδια της ανάπτυξης που ονειρεύονται οι συγγραφείς των ομιλιών του Κυριάκου Μητσοτάκη. Όπως έλεγαν και ξαναέλεγαν οι βόρειοι φύλακες της γνωστής σειράς Game of thrones, The Winter is coming. Ο χειμώνας έρχεται. Και με το φθινόπωρο και το χειμώνα έρχεται και η εποχιακή  γρίπη, η οποία μπορεί να επηρεάσει μέχρι και το 20% του πληθυσμού.
Σκεφτείτε μια κατάσταση λοιπόν στα νοσοκομεία που δεν εξοπλίστηκαν όπως θα έπρεπε, στα επείγοντά τους που δεν είναι αυτόνομης λειτουργίας, να προσέρχονται όσοι έχουν υψηλό πυρετό και βήχα, με το φόβο του αν έχουν γρίπη ή covid 19. Σε ποιον ειδικό χώρο αναμονής θα προσέλθουν; Με ποια διαγνωστικά τεστ θα γίνει ο αποκλεισμός της μιας ή της άλλης νόσου; Υπάρχουν τεστ ταχείας διάγνωσης, υπάρχει μοριακός έλεγχος και πρωτόκολλα διενέργειας τους. Ποια νοσοκομεία είναι εξοπλισμένα επαρκώς με όλα αυτά ώστε να μη μπλοκάρουν τα ΤΕΠ; Ή μήπως θα λειτουργήσουν αυτόνομα κέντρα που δεν υπάρχουν; Ποιοι και πόσοι γιατροί θα αντέξουν αυτή την κατάσταση; Ποιες μονάδες θα κάνουν ιχνηλάτιση στον πληθυσμό; Σε ποιες ΜΕΘ θα καταλήξουν τα σοβαρά περιστατικά;
Βέβαια, κάποιος θα μπορούσε να πει ότι αυτά είναι υποθετικά σενάρια. Και στη σειρά που αναφέρθηκε προηγουμένως κανένας δεν πίστευε ότι ο χειμώνας θα ερχόταν, μέχρι που είδαν τους white walkers να περνάνε το τοίχος. Εξάλλου το τοίχος άλλοι το φυλάγανε. Αντίστοιχα επειδή η τέχνη μιμείται τη ζωή και εδώ στο πρώτο κύμα άλλοι αντιστάθηκαν και άλλοι έπαιρναν τα εύσημα στα κανάλια.
Όμως η βάση της κοινωνικής ιατρικής είναι η προετοιμασία πάνω σε σενάρια, πόσο μάλλον όταν αυτά επαναλαμβάνονται στην πραγματικότητα. Και δυστυχώς από αυτή την άποψη η Ελλάδα είναι μια ανοχύρωτη υγειονομικά χώρα, με διαλυμένες δομές υγείας, με κακής ποιότητας αρχιτεκτονική πόλεων, με μηδενικής ασφάλειας χώρους εργασίας και με απαρχαιωμένα μέσα μαζικής μεταφοράς. Και αντί για προετοιμασία στήνεται ένα θέατρο εντυπώσεων.
Παρ’ όλα αυτά η πραγματικότητα υπάρχει άσχετα με τις βουλές των κυβερνήσεων και των καναλαρχών. Και ο χειμώνας θα έρθει. Και δυστυχώς δεν ξέρουμε πόσο θα αντέξει αυτή τη φορά το τοίχος.
ΥΓ: Καλό είναι όποτε χρησιμοποιούμε την έρευνα ή τα κείμενα ενός ανθρώπου, πόσο μάλλον συναγωνιστή, να κάνουμε και μια παραπομπή σε αυτά.
Πάνος Χριστοδούλου
Ειδικευόμενος Ιατρικής Βιοπαθολογίας/Εργαστηριακής Ιατρικής,  MSc Διοίκησης Μονάδων Υγείας, Υποψήφιος Διδάκτορας Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών, PGCert Διαχείρισης κρίσεων στη δημόσια υγεία και ανθρωπιστικής απάντησης
Βιβλιογραφία 
https://www.iefimerida.gr/ellada/poedin-mono-557-klines-se-meth-anti-gia-3500
http://www.katiousa.gr/apopseis/noumera-i-epelasi-ton-achriston/
https://www.who.int/hac/techguidance/pht/en/
https://www.euro.who.int/en/health-topics/communicable-diseases/influenza/seasonal-influenza

Περί σταλινισμού και αντισταλινισμού…



«Σταλινικός και ο Βαζιούλιν!»… αναφώνησε στέλεχος της αριστεράς, μετά από εκτεταμένη συζήτηση (με διερμηνεία) με τον μεγάλο Σοβιετικό φιλόσοφο Βίκτορα Αλεξέγιεβιτς Βαζιούλιν1 στη Μόσχα κατά την δεκαετία 1990… «Εντυπωσιάστηκα! –συνέχισε- εξαιρετικός μαρξιστής φιλόσοφος, κομμουνιστής-μπολσεβίκος, αλλά σταλινικός»… -Από πού το συμπέρανες αυτό; -τον ρώτησα. Η απάντηση ήταν αποστομωτική: «Τόσες ώρες συζητήσαμε και δεν έβρισε τον Στάλιν ούτε μια φορά!». Άρα, βάσει αυτής της σοφίας, πας μη καθυβρίζων τον Στάλιν και τα παραφυάδας αυτού ανά πάσα στιγμή = «σταλινικός»… Εδώ η διαλεκτική της συγκεκριμένης ανάλυσης της συγκεκριμένης κατάστασης απογειώνεται… Ακόμα θυμάμαι το στοχαστικό μειδίαμα του δασκάλου μου για την κατάσταση/κατάντια της αριστερής διανόησης…

Ο ίδιος ο όρος «σταλινισμός» δεν είναι επιστημονικός μαρξιστικός. Το ίδιο ισχύει και για τον όρο «προσοπολατρία», ιδιαίτερα δημοφιλή μετά το 20ο συνέδριο του ΚΚΣΕ και την «Περί της προσωπολατρίας και των συνεπειών της» εισήγηση που εκφώνησε ο Νικίτα Χρουστσόφ (25.2.1956). Ο χαρακτηρισμός μιας ολόκληρης ιστορικής εποχής της σοσιαλιστικής οικοδόμησης και της πρακτικής του διεθνούς επαναστατικού κινήματος με το όνομα ενός ηγέτη, παραπέμπει σε ιδεοκρατική μεταφυσική αντίληψη της ιστορίας, ως δήθεν απότοκης της βούλησης/ιδιοτροπίας ενός ατόμου-προσώπου. Επιπλέον, τροφοδοτεί αμφίδρομα δύο οπαδικές, μεταφυσικές και μάλλον θρησκευτικές – θεολογικές αντιλήψεις της ιστορίας: αυτήν της «προσωπολατρίας», την αγιογραφική – θεοποιητική και την δαιμονολογική, ενισχυόμενες με τελετουργίες και εξαρτημένα αντανακλαστικά κατανυκτικών μνημοσύνων (για απολεσθέντα «παράδεισο») και πανηγυρικών αναθεμάτων-εξορκισμών (για την απαλλαγή από μια «κόλαση»). Αμφότερες οι ως άνω προσεγγίσεις αμβλύνουν και τελικά εξαλείφουν την ορθολογική, νηφάλια, επιστημονική, διαλεκτική αντίληψη της λογικής της ιστορίας, της ιστορικής νομοτέλειας ανάπτυξης της κοινωνίας ως ολότητας, συμπεριλαμβανομένου του γίγνεσθαι της παγκόσμιας επαναστατικής διαδικασίας, της σοσιαλιστικής οικοδόμησης και του ρόλου του υποκειμένου σε αυτήν (συλλογικού και ατομικού-προσωπικότητας). 
Επιπλέον, υπό τον όρο «σταλινισμός», η αστική προπαγάνδα, στο πνεύμα της «θεωρίας των 2 άκρων» και των περί «ολοκληρωτισμού» ιδεολογημάτων, ταυτίζει συλλήβδην το σύνολο του επαναστατικού κομμουνιστικού κινήματος και την οικοδόμηση του πρώιμου σοσιαλισμού με τον φασισμό και τον ναζισμό. Ταυτίζουν χονδροειδώς τον Στάλιν (και κάθε κομμουνιστή ηγέτη) με τον Χίτλερ, τον Μουσολίνι κ.λπ. Επιδιώκουν έτσι να αμαυρώσουν την θριαμβευτική πορεία της σοσιαλιστικής οικοδόμησης και την ίδια την αντιφασιστική νίκη της ΕΣΣΔ υπό την ηγεσία του Στάλιν. Πηγές έμπνευσης του σύγχρονου «αντισταλινισμού», είναι τα ιδεολογήματα του φιλελευθερισμού-νεοφιλελευθερισμού, της δεξιάς σοσιαλδημοκρατίας της Β΄ Διεθνούς, των ποικίλων εκδοχών οπαδών του Τρότσκι, του αλήστου μνήμης «ανανεωτικού» ευρωκομμουνισμού, εκδοχών του νεομαρξισμού, του τον Σολτζενίτσιν κ.ο.κ. Εδώ γίνεται εμφανής η κοινή μεθοδολογία δεξιού αναθεωρητικού «αντισταλινισμού» και δογματικού-σεχταριστικού «σταλινισμού». Πρόκειται για την «θεωρία» της προσωπολατρίας αντεστραμμένη. Ο πάνσοφος, αλάθητος κ.λπ. «πατερούλης», «ηγέτης των λαών» με την «εσαεί σωστή γραμμή» μεταστρέφεται απλώς σε αιμοσταγή, αδίστακτο, δολοφόνο, εγκληματία κ.λπ. ενώ η όλη ιστορία της ΕΣΣΔ παρουσιάζεται σαν προϊόν βουλητικής δραστηριότητας του ίδιου (ή και του περίγυρού του) με βάση κάποιο μοντέλο (ίδιο ή διαφορετικό με αυτό των Μαρξ, Ένγκελς και Λένιν).
Σήμερα οι αμαχητί νικητές του ψυχρού πολέμου και νυν εκφραστές του άξονα της «Νέας Τάξης», οι ναζί της εποχής μας, πασχίζουν να εμπεδώσουν με πλύση εγκεφάλων στους λαούς ένα ύπουλο ιδεολόγημα, με την μορφή της εξίσωσης: Ναζισμός = σοσιαλισμός-κομμουνισμός = ΕΣΣΔ = “Ολοκληρωτισμός”, Μαρξ = Λένιν = Στάλιν = Χίτλερ, κ.ο.κ…. Για να ακυρώσουν την ελπίδα που τροφοδότησε η Οκτωβριανή Επανάσταση, η Αντιφασιστική Νίκη, συνολικά οι Πρώιμες Σοσιαλιστικές Επαναστάσεις του 20ου αιώνα, και κυρίως: για να αποτρέψουν τις επικείμενες μεγαλειώδεις Επαναστάσεις του 21ου αι. που θα σημάνουν το τέλος τους… Πασχίζουν να μας πείσουν να ξεχάσουμε κάθε ιδέα αγώνα για αξιοπρέπεια, για την απαλλαγή της ανθρωπότητας από την εκμετάλλευση και την καταπίεση, διότι δήθεν αυτή οδηγεί σε «δικτατορίες» και «ολοκληρωτισμούς» ίδιους με του Χίτλερ… Πασχίζουν να μας πείσουν ότι η κτηνωδία του «παγκοσμιοποιημένου» ιμπεριαλισμού των πολυεθνικών είναι μονόδρομος για την ανθρωπότητα… Πασχίζουν να μας πείσουν ότι ο μόνος «ρεαλιστικός» τρόπος ζωής είναι η εθελοδουλία… Η εμμονή τους αυτή, εντείνεται όσο οξύνεται η παγκόσμια οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της, όσο κλιμακώνονται οι αναταγωνισμοί και οι συρράξεις ενώ πλησιάζει ο κίνδυνος ολοκληρωτικής παγκόσμιας ανάφλεξης, όσο αποκαλύπτεται η φονική ανεπάρκεια της κεφαλαιοκρατίας μπροστά στην πανδημία του COVID-19, όσο οι κρατούντες τρέμουν για κάθε ενδεχόμενο ριζοσπαστικοποίησης, εξεγερσιακής συστράτευσης και επαναστατικοποίησης των καταπιεσμένων που κινείται εκτός ευνουχισμένων σχημάτων και μηχανισμών με προδιαγραφές διαχείρισης-εκτόνωσης κρίσεων. 
Η προπαγάνδα των αστών είναι αποτελεσματική, μιας και κάποιοι δεν μπορούν να ανεχθούν την παραμικρή αναφορά στα παραπάνω νομοτελή ιστορικά γεγονότα, εντός των οποίων, στο πλαίσιο της διαπλοκής δέσμης εσωτερικών και εξωτερικών, διεθνών και παγκόσμιων αντιφάσεων εκτυλίσσεται η δράση του συλλογικού υποκειμένου της επανάστασης, στην οποία εντάσσεται και η αντιφατική μεν αλλά τεράστια συμβολή του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος (Μπολσεβίκων)-Κ.Κ.Σ.Ε. και του Στάλιν2. Η παραδοχή αυτού του ιστορικά τεκμηριωμένου γεγονότος, δεν συνεπάγεται και άκριτη-μεταφυσική απολυτοποίηση της «εσαεί αλάνθαστης και απόλυτα αληθούς» σκέψης, κάθε λέξης και πράξης του μεγάλου ηγέτη σε όλες της εκφάνσεις της. Αυτό θα σήμαινε γελοιογραφική, ανιστορική και αντιεπιστημονική κακοποίηση της εν λόγω ιστορικής προσωπικότητας, του κομμουνιστικού κινήματος και της υπόθεσης της επανάστασης και του σοσιαλισμού-κομμουνισμού εν γένει. 
Πληθώρα αποχαρακτηρισμένων αρχείων μυστικών υπηρεσιών διαφόρων χωρών καταδεικνύει ότι οι αρχές του κεφαλαίου ήταν ανεκτικές σε εκδοχές «αριστερών» αντιλήψεων και τάσεων, αρκεί αυτές να εγγράφονταν στο πλαίσιο κάποιας εκδοχής «αντισταλινισμού» και αντισοβιετισμού! Πολιτική, τους καρπούς της οποίας δρέπουμε μέχρι σήμερα σε κύκλους της «θεσμικής διανόησης» και ιδιαίτερα στα Πανεπιστήμια… Εάν σε αυτά προστεθεί και η αδρά επιδοτούμενη από το καθεστώς προπαγάνδα, η ιδεολογική κατεργασία συνειδήσεων (και υποσυνείδητου) μέσω των μηχανισμών της επίσημης αστικής «επιστήμης» και της παιδείας/εκπαίδευσης, καθώς και η συστηματική πλύση εγκεφάλων από τη βιομηχανία των αστικών ΜΜΕ στο πνεύμα των παραπάνω αντιδραστικών ιδεολογημάτων – δογμάτων, η βλάβη μπορεί να καταστεί ανήκεστος. Υπέρ της τελευταίας συνηγορούν σφόδρα και οι «καμένοι» εγκέφαλοι συνιστωσών της αριστεράς, από το πεδίο πρόσληψης των οποίων έχει προ πολλού εκλείψει κάθε ίχνος μαρξιστικής (επιστημονικής, ορθολογικής, διαλεκτικής) προσέγγισης των εν λόγω προβλημάτων, μέσω αυτοματοποιημένης πάγιας ενεργοποίησης φραγμών σε επίπεδο εξαρτημένων αντανακλαστικών…
1  Για το έργο του Β. Α. Βαζιούλιν, βλ. Διεθνής Σχολή «Λογική της Ιστορίας».

To δάσκαλό τους βρήκαν αστυνομικοί στο Πόρτλαντ από “άτρωτο” διαδηλωτή βετεράνο του Ναυτικού (VIDEO)


” Captain Planet”, “Σούπερ στρατιώτης” και “Άνθρωπος από ατσάλι” (όχι, δεν είναι αυτό που νομίζετε) είναι μερικά από τα παρατσούκλια που κέρδισε από το Σάββατο το βράδυ ο 53χρονος Κρις Ντέιβιντ, μετά το βίντεο που κυκλοφόρησε από την άγρια επίθεση αστυνομικών σε βάρος του στη διάρκεια διαδήλωσης του Black Lives Matter στο Πόρτλαντ του Όρεγκον.
Ο άντρας μένει σχεδόν ακίνητος σα βράχος, την ώρα που τα όργανα της τάξης τον σπρώχνουν και τον χτυπούν τουλάχιστον πέντε φορές με γκλομπ, ενώ τον ψεκάζουν και σε ελάχιστη απόσταση με σπρέι πιπεριού. “Απλά το δέχτηκα” λέει ο Ντέιβιντ, προσθέτοντας “Ήξερα πως ποτέ δε θα αντιδρούσα. Είμαι κάπως μεγάλος για να με χτυπήσει ένα τσούρμο νεαρών”. Ωστόσο, όπως διακρίνεται και από το βίντεο, ο άντρας όχι μόνο υπέμεινε ψύχραιμα και ατάραχα την εντελώς αναίτια βία των αστυνομικών, αλλά φεύγοντας από το σημείο τους έδειξε με χειρονομίες ποια ακριβώς είναι η γνώμη του για εκείνους.
Μπορεί να ήταν η πρώτη φορά που ο Ντέιβιντ συμμετείχε σε διαδήλωση, από τις πάνω από 50 που έχουν οργανωθεί μετά το θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ στην πόλη, και σίγουρα το βιογραφικό του δεν προδιαθέτει για κάποιον που θα κατέβαινε εύκολα στο δρόμο, πολλώ δε μάλλον να έρχεται σε αντιπαράθεση με αστυνομικούς. Όπως πρόσεξαν εξαρχής αρκετοί σχολιαστές όταν ανέβηκε το βίντεο στα ΜΚΔ, το φούτερ του άντρα δεν γράφει τυχαία “Navy”, αλλά είναι όντως από τα ρούχα που δίνονται σε απόφοιτους της Ναυτικής Ακαδημίας των ΗΠΑ, όπως τυγχάνει να είναι ο Κρις Ντέιβιντ. Αφού υπηρέτησε στο τμήμα υποδομών του Πολεμικού Ναυτικού, στη συνέχεια εργάστηκε ως μηχανικός αεροναυπηγικής.
Τη στιγμή που έγινε το περιστατικό, ο Ντέιβιντ ήθελε να φύγει, όταν είδε τους αστυνομικούς να εισβάλλουν από την είσοδο του δικαστηρίου έξω από το οποίο βρισκόταν ο κύριος όγκος της συγκέντρωσης κι εκείνος τους πλησίασε αργά, ευελπιστώντας να ανοίξει διάλογο μαζί τους. “Ένιωσα ότι αυτοί οι κύριοι παραβίαζαν τον όρκο τους και ήθελα να τους μιλήσω”, είπε ο βετεράνος. Όπως είναι προφανές, τα όργανα δεν είχαν ακριβώς την ίδια όρεξη για συζήτηση κι έτσι ο Ντέιβιντ παρότι στάθηκε θαρρετά απέναντι στα χτυπήματα των αστυνομικών, δεν έμεινε εντελώς αλώβητος. Κάθισε σε ένα παγκάκι, μέχρι που του προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκαν δυο κατάγματα στο χέρι του, το οποίο θα χειρουργηθεί τις επόμενες μέρες. Ο άντρας προσθέτει επίσης πως λόγω των χημικών στο σπρέι πιπεριού έχασε προσωρινά την όρασή του.
Ο Ντέιβιντ έλαβε χιλιάδες μηνύματα συμπαράστασης μετά την περιπέτειά του, αν και το μόνο που θέλει πλέον είναι να επιστρέψει στην καθημερινότητά του. Παρά την περιπέτειά του, εξακολουθεί να τρέφει την αυταπάτη, πως το πρόβλημα είναι η ελλιπής τήρηση του αμερικανικού συντάγματος, λέγοντας πως “Ο όρκος είναι βασικά όρκος αφοσίωσης στο Σύνταγμα των ΗΠΑ και αυτό που κάνουν δεν είναι πια συνταγματικό”.

Εδώ και τώρα να απεγκλωβιστούμε από τον ΝΑΤΟικό κορσέ (VIDEO)





ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΑΦΟΠΛΙΣΜΟΣ


Μέρες που είναι θα δοθεί για 46η φορά η δεξίωση στο προεδρικό μέγαρο για την επέτειο αποκατάστασης της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, με την πολιτική ηγεσία των αστικών κομμάτων σε επαναλήψεις δεκάρικων λόγων που επαινούν τη δημοκρατία και ομνύουν σ’ αυτή, προσπαθώντας, με την διατεταγμένη υπηρεσία και των ΜΜΕ, με νύχια και με δόντια να πείσουν για το αμετάβλητο των κοινωνικών και πολιτικών ισορροπιών που εξέφραζε η μεταπολίτευση. Βέβαια, για καλό και για κακό μπροστά στην έστω και όχι άμεση απειλή της δυναμικότητας νέων λαϊκών αγώνων, που η παρατεταμένη και ανανεωμένη κρίση μπορεί να διαμορφώσει, δεν διστάζουν να συμφωνούν στην επιβολή αυταρχικών επιλογών. Και κάπως έτσι ο παντός κυβερνώντος κόμματος  Μ. Χρυσοχοϊδης, από τις ακραίες μορφές πολιτικού κυνισμού,  αποδεικνύεται απαραίτητος σε ΠΑΣΟΚ παλιότερα και Ν.Δ τώρα, για εφαρμογή κάθε νέου νόμου που περιστέλλει ελευθερίες.
 Στην προσπάθειά της η αστική πολιτική ηγεσία να εξασφαλίσει συνοχή και ενότητα όχι μόνο στα κομματικά της ακροατήρια αλλά και να επιβάλλει πειθαρχία …καθ’  άπασαν την επικράτεια δεν αρκείται απλά στην επιβολή του νόμου, αλλά επιδίδεται, με τον ζήλο των σωμάτων ασφαλείας,  σε κάθε μορφή  αυθαιρεσίας  και υπέρβασης και του ίδιου  του νόμου, στην καλλιέργεια κλίματος φόβου κι ανασφάλειας. Η ίδια η πολιτική ηγεσία μοιάζει να μην ορρωδεί μπροστά σε οποιοδήποτε φραγμό πολιτικής και ηθικής δεοντολογίας, που υποκρινόταν πως ακολουθεί,  και δεν διστάζει να επενδύει με επίφαση αλήθειας μύθους που στήνει για να κάνει πιστευτή την ικανότητά της πως αντιμετωπίζει τους κινδύνους, πως ενδιαφέρεται για τα συμφέροντα των πολλών.  Και τελευταία, με την διακυβέρνηση της Ν.Δ, προστίθεται, αρκετά χοντροκομμένα, και μια σωτηριολογική διάσταση στο χειρισμό πολιτικών υποθέσεων αποκλειστικότητας Κυριάκου Μητσοτάκη.
Με την οικονομική κρίση και την επιβολή των μνημονίων εδώ και δέκα χρόνια ο φόβος της άρχουσας τάξης για ρωγμές στο οικοδόμημα της συναίνεσης που στερεώθηκε με την μεταπολίτευση επιστράτευσε όποιο ιδεολόγημα για να εξοβελιστεί κάθε απόπειρα κριτικής και αμφισβήτησης των πολιτικών της επιλογών. Η αστική πολιτική ηγεσία με απλοποιημένα και μηχανιστικά σχήματα που δεν ενδιαφέρει η επαλήθευσή τους προσπαθεί να υψώσει τείχος που φράζει κάθε κριτική, επιτρέποντας μόνο ένα δίλημμα που παρουσιάζει αμείλικτο. Με την αστική εξουσία που προσπαθεί να περισώσει ό,τι μπορεί ή μια ανίκανη αριστερά, που ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε και την ανεντιμότητά της, και ένα αποτυχημένο κι επικίνδυνο πολιτικό σύστημα. Εν ολίγοις, σε νέο περιτύλιγμα επαναλαμβάνεται το πάλαι ποτέ δίλημμα του μετεμφυλιακού κράτους, δημοκρατία ή ολοκληρωτισμός, υπονοώντας εμφανώς τον κομμουνισμό, που την βολεύει να ταυτίζει με ΣΥΡΙΖΑ.
Σε παραδείγματα κυβερνητικού λόγου, όπου επικοινωνιακά επιδιώκεται να καθρεφτίζεται σ’ αυτά ένα ψευδές είδωλο εξουσίας που υποκρίνεται πως ενσωματώνει  προσδοκίες και υπερασπίζεται αγώνες, δεν υπάρχει κανένας δισταγμός στην υιοθέτηση μιας ολόκληρης σειράς ετερόκλητων θεμάτων. Άλλων που ανήκουν στο ιδεολογικό εμπόρευμα μιας πεφωτισμένης ή τεχνοκρατικής Δεξιάς, άλλων δανεισμένων και από την αριστερά, και όλα μεταμφιεσμένα και ενωμένα κάτω από μια ανθρωπιστική –προοδευτική ετικέτα, με μόνο στόχο την παραπλάνησή μας για συναίνεση στην κυρίαρχη πολιτική.
Τα παραδείγματα άπειρα. Από τα πρώτα χρόνια της κρίσης, πριν δέκα χρόνια,  η δήλωση του Γ.   Παπανδρέου για διεφθαρμένη χώρα μέχρι το περίφημο «μαζί τα φάγαμε» του Θ. Πάγκαλου.
Και από τον τελευταίο χρόνο διακυβέρνησης της Ν.Δ, ένας λόγος που υποκλίνεται με στόμφο στην μικροαστική και αστική ιδεολογία για να υπονομεύσει, όταν δεν καταστέλλεται με βιαιότητα, κάθε κινητοποίηση, με όλες τις παραλλαγές αναγνωρίζεται σε δηλώσεις και ανακοινώσεις πολιτικών. Από την ανάρτηση της υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως,  πριν κανένα μήνα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για σεβασμό του σεξουαλικού προσανατολισμού, υπερασπιζόμενη την ανοικτή, ελεύθερη, ευνομούμενη Πολιτεία μέχρι την αγόρευση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδη,  στη Βουλή, όταν υπερασπιζόταν το νομοσχέδιο που έγινε νόμος για την περιστολή των διαδηλώσεων. Σε μια επίδειξη αυταρέσκειας ο τελευταίος προσπάθησε να εντυπωσιάσει  με ατάκες που ήθελε να δείχνουν την εξυπνάδα του και να δικαιολογούν την αυταρχικότητά του, όπως πως το νομοσχέδιο  «Καταργεί αναχρονισμούς που ονομάστηκαν δικαιώματα» ή «Η Ελλάδα αναστενάζει στα γήπεδα και η δημοκρατία στις συγκεντρώσεις». 
 Δεν λείπουν και χειρονομίες θεαματικές ή  λόγος συναινετικός για να επιτευχθεί ο πολιτικός και ιδεολογικός αφοπλισμός κάθε αγώνα. Όπως η παρουσία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στην εκδήλωση μνήμης για τους φυλακισμένους της δικτατορίας, στα πλαίσια της επετείου αποκατάστασης των δημοκρατικών διαδικασιών, στις πρώην φυλακές Ωρωπού, με  την παραδοχή του, σε ρόλο μεγάθυμου ηγέτη,  πως η  «Αριστερά πράγματι είχε ισχυρό πρωταγωνιστικό μερίδιο συμμετοχής, όπως αποτυπώνεται στον κατάλογο όσων πέρασαν από εδώ. Δίπλα του όμως και σε άλλους δημοκρατικούς πολίτες και αξιωματικούς από όλο το πολιτικό φάσμα». Κι από κοντά η  ειρωνική εξυπνακίστικη ατάκα της Ντ. Μπαγογιάννη που παράφρασε το γνωστό τραγούδι του Μ. Θεοδωράκη για τον Ωρωπό, σε ρόλο αυτόκλητου υπερασπιστή των αγωνιστών της δημοκρατίας.
Κυνικότατα πια η αστική πολιτική μας ηγεσία με θεαματικές χειρονομίες είτε καταγγέλλει καταχρήσεις, διαφθορά στελεχών από τη μια είτε αντιδημοκρατικές πρακτικές, παραβιάσεις νομιμότητας από την άλλη μέσα σε μια οχλοβοή προπαγανδιστικών αφορισμών και ιδεολογικών αναμασημάτων. Σκάνδαλα και σκευωρίες, διαφθορά και αυταρχικότητα ομογενοποιημένα προσπαθούν να άρουν τις αντιφάσεις μεταξύ των καλλιεργούμενων προσδοκιών και των εφαρμοζόμενων πολιτικών.
Και είναι τώρα, καθώς τα αδιέξοδα πληθαίνουν με την υγειονομική και οικονομική κρίση να εξαθλιώνει τη ζωή μας, που ο κομμουνιστικός λόγος με το όραμα μιας διαφορετικής κοινωνίας μπορεί να εμπνεύσει τους αγώνες ενάντια σ’ αυτό το σύστημα που εκμεταλλεύεται τον εργαζόμενο και την ίδια μας τη ζωή.

Εξελίξεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο


Oruc Reis - Φρεγάτα - Τουρκία

Με αέρα από ΗΠΑ και ΕΕ στα πανιά της η Άγκυρα εντείνει την προκλητικότητά της, ενώ συνεχίζονται οι «συμμαχικές» παρεμβάσεις που «φωτογραφίζουν» τα επόμενα επεισόδια των διαπραγματεύσεων με ευρωατλαντική σφραγίδα.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, το σεισμογραφικό πλοίο «Oruc Reis» «ανοίγεται στη Μεσόγειο ξανά μετά τις απαραίτητες προετοιμασίες» και «αναμένεται να ξεκινήσει τη νέα σεισμική δραστηριότητά του στην ανατολική Μεσόγειο», χωρίς να αναφέρει πότε θα αποπλεύσει. Χτες η Τουρκία εξέδωσε νέα NAVTEX, δεσμεύοντας στις 18 Αυγούστου περιοχή μεταξύ Καστελόριζου και Κύπρου για δοκιμαστικές ρίψεις πυραύλων στο πλαίσιο ασκήσεων.
Διαφωτιστικές ως προς τα παζάρια που είναι σε εξέλιξη είναι όσα δήλωσε την Πέμπτη ο Ιμπραχήμ Καλίν, εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου. Χαρακτήρισε «μαξιμαλιστικές» τις απόψεις της Ελλάδας» «υπερβολική» την αντίδρασή της μετά την έκδοση της NAVTEX, «σαν να έγινε μια στρατιωτική κίνηση».
Επαναλαμβάνοντας τους γνωστούς τουρκικούς ισχυρισμούς ότι το Καστελόριζο δεν έχει υφαλοκρηπίδα, υποστήριξε ότι «δε θέλουμε στρατιωτική ή πολιτική ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο» και πρόσθεσε: «Θέλουμε η Τουρκία και η Ελλάδα συμφωνήσουν σε μια ρύθμιση. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με την Ελλάδα για όλα τα θέματα, το έχει πει ο Πρόεδρος: για ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα, βραχονησίδες, όλα μέρος των συζητήσεων». Πρόσθεσε επίσης σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό ότι «εμείς θέλουμε μοίρασμα των ενεργειακών αποθεμάτων» και ότι «αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να γυρίσουμε νέα σελίδα, να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις για όλα τα θέματα».
Για σήμερα έχει προγραμματιστεί η πρώτη μουσουλμανική προσευχή στο μνημείο της Αγίας Σοφίας, με την τουρκική κυβέρνηση να χαρακτηρίζει «λανθασμένη» την απόφαση του 1934, με την οποία η Αγία Σοφία έγινε μουσείο. Η επιλογή της ημέρας δεν είναι τυχαία, καθώς στις 24 Ιουλίου 1923 υπογράφτηκε η Συμφωνία της Λωζάνης, την οποία η τουρκική αστική τάξη αμφισβητεί, στο πλαίσιο της σύνθετης διαπραγμάτευσης που διεξάγει.

Συναντήσεις «συναίνεσης»

Χτες ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης συνατήθηκε με αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, για να τους ενημερώσει σχετικά με τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Συναντήθηκε με Αλ. Τσίπρα, Φ. Γεννηματά, και Κυρ. Βελόπουλο. Σήμερα, στις 9:30 π.μ. θα συναντηθεί με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.
Κοινή συνισταμένη των συναντήσεων ήταν η συναίνεση των αστικών κομμάτων. «Ο γόνιμος διάλογος και η συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων αποτελούν σταθερή επιδίωξη του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. Το κλίμα αυτό, παρά τις επιμέρους διαφορές, αποτυπώθηκε και στις ουσιαστικές συζητήσεις που έγιναν στη διάρκεια των συναντήσεων», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική κυβερνητική ανακοίνωση.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι «η χώρα οφείλει να έχει εθνική στρατηγική», και γι΄αυτό «χρειάζεται πολιτική συνεννόηση». Ως μέτρο αποτροπής των τουρκικών προκλήσεων πρότεινε η κυβέρνηση να κινηθεί πιο αποφασιστικά τις διευθετήσεις που είναι σε εξέλιξη με σφραγίδα ΝΑΤΟ – ΕΕ, εννοώντας τις διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο για καθορισμό ΑΟΖ και, στο βαθμό που αυτό δεν επιτευχθεί, να προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών υδάτων νότια και ανατολικά της Κρήτης στα 12 μίλια. Κάνοντας δε γαργάρα τη στάση της ΕΕ που ενισχύει την τουρκική επιθετικότητα, συνέστησε στον πρωθυπουργό, σε περίπτωση κλιμάκωσης από την Τουρκία να «να ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής». Προσπερνώντας τις τοποθετήσεις ΗΠΑ και ΕΕ περί «διαφιλονικούμενων υδάτων», είπε ότι «γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο δεν υφίστανται», τονίζοντας τη διαφορά για την υφαλοκραηπίδα «οφείλουμε να την λύσουμε μέσα από το διάλογο με την Τουρκία στη βάση του διεθνούς δικαίου, όχι όμως υπό καθεστώς απειλών και εκβιασμών».
Στο ίδιο πνεύμα, η Φ. Γεννηματά δήλωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να αποτρέψει τους εκβιασμούς της Τουρκίας.

Συνάντηση Μακρόν – Αναστασιάδη

Κατά τη χτεσινή επίσκεψη του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στο Παρίσι, όπου ο Γάλλος ομόλογός του Εμμανουέλ Μακρόν τον υποδέχτηκε με φόντο την αυξανόμενη σημασία που δίνει το γαλλικό κεφάλαιο στο ρόλο που έχει στην περιοχή, αναδείχτηκε ο «πόλεμος συμφερόντων» που εξελίσσεται στην Ανατολική Μεσόγειο, σε βάρος των λαών της περιοχής, στον οποίο και Γαλλικοί κολοσσοί επιδιώκουν μερίδιο από τον φυσικό πλούτο και ισχυρή παρουσία «την επόμενη ημέρα».
«Θα ήταν πολύ σοβαρό λάθος αν αφήναμε τα ζητήματα της ασφάλειας μας στα χέρια άλλων παικτών, αυτό δεν είναι μια επιλογή για την Ευρώπη και είναι κάτι το οποίο η Γαλλία δεν θα αφήσει να γίνει» είπε ο Ε. Μακρόν, Σημειώνοντας ότι «πραγματικά σε αυτό το μέρος της Μεσογείου που είναι ζωτικής σημασίας για μας, τα ενεργειακά θέματα και τα ζητήματα ασφαλείας είναι σήμερα σημαντικά», πρόσθεσε ότι αυτά τα θέματα «αποτελούν το διακύβευμα αγώνων εξουσίας, ιδιαιτέρως της Ρωσίας και της Τουρκίας, που εκδηλώνονται με όλο και μεγαλύτερη ένταση και η Ευρώπη παίζει ακόμη μικρό ρόλο».
Είπε ακόμη ότι η παρουσία του Κύπριου προέδρου στο Παρίσι είναι ενδεικτική «για τη σημασία που έχουν για όλους τους Ευρωπαίους τα σύνορά μας, η κυριαρχία μας και ιδιαιτέρως στην ανατολική Μεσόγειο» και με αφετηρία την υπεράσπιση του γαλλικού και ευρωενωσιακού κεφαλαίου εξέφρασε και διαφωνίες με επιλογές της Τουρκίας. «Θέλω για μία ακόμη φορά να επαναλάβω την πλήρη αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Κύπρο, αλλά επίσης προς την Ελλάδα, απέναντι στην παραβίαση της κυριαρχίας τους από την Τουρκία», ανέφερε και δίνοντας σήμα για όξυνση του παζαριού με την Άγκυρα είπε ότι «είναι απαράδεκτο ο θαλάσσιος χώρος ενός κράτους μέλους της ΕΕ να παραβιάζεται ή να απειλείται» και επανέφερε το ενδεχόμενο κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Τόνοι διπλωματίας


«Υπάρχουν πολλά καυτά σημεία εκεί έξω σήμερα: Καλίνινγκραντ, Ανατολική Μεσόγειος, Ταρτούς και Λαττάκεια στη Συρία, η Μαύρη Θάλασσα, και πλέον η Λιβύη. Ολα μέρη όπου έχουμε συμφέροντα όχι μόνο ως συμμαχία, αλλά και ως ΗΠΑ». Η εκτίμηση ανήκει στον Αμερικανό ναύαρχο Τζ. Φόγκο. Παρέδωσε πρόσφατα τη διοίκηση των Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ που επιχειρούν σε Ευρώπη και Αφρική, όπως και αυτή της Διακλαδικής Διοίκησης του ΝΑΤΟ στη Νάπολη. Λίγο πριν αφήσει το πόστο στο διάδοχό του, μιλώντας στο αμερικανικό US Naval Institute (USNI), προειδοποίησε ότι η Ρωσία κάνει κινήσεις σε Αρκτική, Μαύρη Θάλασσα και Μεσόγειο, «οι οποίες πρέπει να σταματήσουν εάν οι ΗΠΑ θέλουν να διατηρήσουν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας σε αυτά τα ύδατα». Τόνισε ότι ένας τρόπος για την αποτροπή της ρωσικής παρουσίας σε αυτά τα νερά είναι «περισσότερα αμερικανικά πλοία να επιχειρούν στο πλαίσιο του 6ου Στόλου» (επιχειρεί σε Ευρώπη και Αφρική), είτε εντασσόμενα στην αρμάδα για περιοδική ανάπτυξή τους στην περιοχή, είτε μετέχοντας σε ασκήσεις με πλοία του 6ου, στη ρότα τους για το Σουέζ και τον 5ο Στόλο στη Μέση Ανατολή.
***
Ανάφερε για παράδειγμα ότι η ανάπτυξη το 2019 της Ομάδας Κρούσης του αεροπλανοφόρου «Harry S. Truman» ήταν «σπουδαία». Αλλά «όταν έχω μια Ομάδα Κρούσης αεροπλανοφόρου εδώ, αυτό σημαίνει ότι εκτός από αυτούς τους "90.000 τόνους διπλωματίας" (σ.σ. ένα αεροπλανοφόρο στην αργκό του πολέμου), έχω τουλάχιστον 3 έως 5 μονάδες άμεσης υποστήριξης - αντιτορπιλικά ή καταδρομικά - και είναι ανεκτίμητες επειδή μπορούμε ενίοτε να τις αποσυνδέσουμε από το αεροπλανοφόρο και να τις στείλουμε σε όλο το θέατρο επιχειρήσεων για κάθε είδους αποστολές, ώστε να συνεργαστούν με τους συμμάχους και εταίρους μας για να εκπαιδευτούν, να βελτιωθούμε στον έλεγχο του θαλάσσιου περιβάλλοντος, και επίσης να επιχειρήσουμε σε μέρη που δεν έχουμε παραδοσιακά επιχειρήσει». Ανέφερε, επίσης, για παράδειγμα το γεγονός ότι απέσπασε από την Ομάδα Ετοιμότητας του ελικοπτεροφόρου «Bataan», στην πρόσφατη ανάπτυξή του στη Μέση Ανατολή, το πλοίο «Oak Hill» για μια επιχείρηση στη Μαύρη Θάλασσα, στο πλαίσιο της διέλευσής τους από τη Μεσόγειο. Το USNI δίνει το στοιχείο ότι πέρυσι οι ΗΠΑ έστειλαν πολεμικά πλοία τους στη Μαύρη Θάλασσα για 125 μέρες και το ΝΑΤΟ πλοία του εκεί για άλλες 125. Το Ινστιτούτο μετρά ότι φέτος το Αμερικανικό Ναυτικό έχει ήδη στείλει 4 πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα, με τον Φόγκο να τονίζει ότι «είναι σημαντικό να δείξουμε στην πράξη την προσήλωση των ΗΠΑ στην ελευθερία πλοήγησης στη Μαύρη Θάλασσα» κόντρα στη ρωσική παρουσία. «Αλλά», συνεχίζει το USNI, «ακόμα και σε μέρη που το ΠΝ των ΗΠΑ είναι συνηθισμένο να επιχειρεί - όπως η Μεσόγειος - ο Φόγκο προειδοποιεί ότι η Ρωσία θα μπορούσε να κάνει κινήσεις για να περιορίσει την πρόσβαση ή να θέσει πλοία σε κίνδυνο. Εχει μιλήσει αρκετές φορές πρόσφατα για το ρωσικό ενδιαφέρον για τη Λιβύη και προειδοποίησε ότι η Τρίπολη θα μπορούσε να γίνει η επόμενη Ταρτούς, όπου η Ρωσία μπορεί να υποστηρίξει πλοία και υποβρύχιά της που μεταφέρουν πυραύλους μεγάλης εμβέλειας για χερσαίες επιθέσεις και πυραύλους cruise κατά πλοίων, εφοδιαζόμενα από τον συριακό κόμβο τους».
***
Στις ντιρεκτίβες αυτές του Αμερικανού ναυάρχου μπορεί κανείς να δει και τις κινήσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Επανειλημμένα ο Στόλος, σύμφωνα με τη στρατηγική των κυβερνήσεων, έχει παραχωρήσει υποβρύχια ή πλοία για συνοδεία αμερικανοΝΑΤΟικών αεροπλανοφόρων στην πορεία τους προς και από το Σουέζ. Πλοία, υποβρύχια, αεροσκάφη, μονάδες ειδικών επιχειρήσεων έχουν σπεύσει να συνεκπαιδευτούν με αυτές τις αμερικανοΝΑΤΟικές μονάδες, υπηρετώντας πλήρως το δόγμα των Αμερικανών για ενίσχυση της ευρωατλαντικής παρουσίας στον κρίσιμο δίαυλο της Ανατολικής Μεσογείου και άρνηση πρόσβασης σε εκτεταμένες ζώνες μέσα από τη συμμετοχή σε τέτοιες πολυήμερες κοινές ασκήσεις και επιχειρησιακές συνεκπαιδεύσεις. Πλοία του ΠΝ ανοίγονται και στη Μαύρη Θάλασσα, ακριβώς απέναντι στο ρωσικό Στόλο, όπως έκανε πρόσφατα το πλοίο γενικής υποστήριξης «Αλιάκμων» και μάλιστα με ηγετικό ρόλο, ως ναυαρχίδα της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMCMG2. Αλλα πλοία του ΠΝ, φρεγάτες πρώτης γραμμής, εντάσσονται κατά καιρούς στις λεγόμενες εστιασμένες επιχειρήσεις («Focused Operations») σε πολυήμερες περιπολίες σε εκτεταμένες θαλάσσιες ζώνες στο πλαίσιο της επιχείρησης του ΝΑΤΟ «Sea Guardian» στη Μεσόγειο. Η βάση της Σούδας υποστηρίζει τον 6ο Στόλο ανελλιπώς 365 μέρες το χρόνο, το διπλανό ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής εκπαιδεύει στελέχη ειδικών επιχειρήσεων ακριβώς σε τέτοιες επιχειρήσεις, ρεσάλτα κ.λπ. Ετοιμάζουν επίσης Σύρο και Ελευσίνα για αντίστοιχη υποστήριξη, τουλάχιστον στο τεχνικό κομμάτι, της συντήρησης και επισκευής πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ.
***
Διασφαλίζει κάτι από τα παραπάνω τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα; Τίποτε απολύτως. Το ακριβώς αντίθετο μάλιστα, όπως αποδεικνύουν όλες οι δηλώσεις και οι παρασκηνιακές κινήσεις των Ευρωατλαντικών τις τελευταίες μέρες, με αφορμή την ένταση της τουρκικής προκλητικότητας. Δηλώσεις όπου οι «σύμμαχοι» μιλούν για «διαφιλονικούμενα» ύδατα και καλούν «όλα τα μέρη σε αυτοσυγκράτηση», δουλεύοντας με άξονα τη στρατηγική του «κρατήματος» της Τουρκίας στο «δυτικό στρατόπεδο». Με βάση αυτή τη στρατηγική μεθοδεύουν, αξιοποιώντας είτε τον «διάλογο» είτε την «όξυνση», μια ακόμα ιμπεριαλιστική διευθέτηση.
Αποδεικνύεται περίτρανα ότι είτε ως «προτιμώμενος» εταίρος, τίτλος που διεκδικούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε ως «προβλέψιμος» εταίρος, τίτλος που διεκδικεί η ΝΔ, τελικά ο μεγαλύτερος εναγκαλισμός με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και τους σχεδιασμούς τους το μόνο που φέρνει είναι περισσότερο «γκριζάρισμα», «ταΐζοντας» την τουρκική επιθετικότητα.

Θ. Μπ.

Σήμα κινδύνου...


Αλλεπάλληλες είναι οι καταγγελίες από εργαζόμενους σε δημόσια νοσοκομεία, σωματεία και φορείς, για τις τεράστιες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Την ίδια στιγμή, ολοένα και μεγαλύτερη η υποταγή των ήδη πετσοκομμένων υγειονομικών πρωτοκόλλων στις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων, που σε συνθήκες διεθνούς αύξησης της διάδοσης της πανδημίας αξιώνουν να ξηλωθούν ακόμα και τα όποια αποσπασματικά ημίμετρα παραμένουν σήμερα. Ολα αυτά δίνουν «σήμα κινδύνου» και επιβεβαιώνουν την ανάγκη για αγωνιστική επαγρύπνηση, για ενίσχυση της συντονισμένης πάλης για την προστασία της υγείας του λαού.
Οι καταγγελίες για την εκρηκτική κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας, απόρροια της χρόνιας πολιτικής εμπορευματοποίησης και υποχρηματοδότησης, ξεσκεπάζουν την απατηλή κυβερνητική προπαγάνδα περί «ενισχυμένου και θωρακισμένου ΕΣΥ»:
-- Νοσοκομεία και κλινικές που βρίσκονται «στο κόκκινο», με τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και εξοπλισμού, ακόμα και μέσων ατομικής προστασίας, 6 ολόκληρους μήνες μετά την εμφάνιση του κορονοϊού στη χώρα.
-- Κέντρα Υγείας και Νοσοκομεία σε τουριστικές περιοχές που εξαιτίας των ελλείψεων αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες των μόνιμων κατοίκων, πόσο μάλλον τους πολλαπλάσιους επισκέπτες και εργαζόμενους την τουριστική περίοδο.
-- Εξουθενωμένοι υγειονομικοί που συνεχίζουν να δουλεύουν σε συνθήκες εντατικοποίησης, μετακινήσεων από τη μια μονάδα στην άλλη για να «μπαλώσουν» τρύπες, που καλούνται ακόμα και να εφημερεύσουν 30 μέρες το μήνα! Συμβασιούχοι εργαζόμενοι που έδωσαν τη μάχη μέσα στην καρδιά της πανδημίας και τώρα αντιμετωπίζουν την απειλή της απόλυσης.
-- Τεράστιες λίστες αναμονής για χειρουργεία και άλλες ιατρικές πράξεις, οι οποίες «απογειώθηκαν» ακόμα παραπέρα με την επιλογή της κυβέρνησης - αντί να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα - να μετατρέψει για μήνες το δημόσιο σύστημα Υγείας σε «σύστημα της μιας νόσου»...
Και την ίδια ώρα, η κυβέρνηση προαναγγέλλει νέες «εκπτώσεις» στα ήδη ξεχειλωμένα υγειονομικά πρωτόκολλα σε Τουρισμό, Μεταφορές κ.α., κλιμακώνοντας το τζογάρισμα της υγείας των εργαζομένων, του λαού και των ταξιδιωτών!
Μεταξύ άλλων, μετά το «πάστωμα» των επιβατών στα αεροπλάνα με πληρότητα 100% για χατίρι των επιχειρηματικών ομίλων του Τουρισμού και των Μεταφορών, η κυβέρνηση σπεύδει να ικανοποιήσει τώρα και τους εφοπλιστές, προαναγγέλλοντας «σημαντική αύξηση» στο όριο πληρότητας των πλοίων της ακτοπλοΐας...
Από κοντά, «ακούγοντας» την αξίωση που διατυπώνουν δημόσια οι μεγαλοξενοδόχοι, για ακόμα μεγαλύτερο κουκούλωμα στα στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, η κυβέρνηση παρά την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού ξεκαθαρίζει ότι η ενημέρωση θα συνεχίσει να δίνεται με το σταγονόμετρο, επειδή αυτό επιτάσσει «η προσπάθεια που κάνουμε να ανοίξουμε τον Τουρισμό μας»...
Χαρακτηριστικά για αυτήν την πολιτική είναι και τα στοιχεία για τους διαγνωστικούς ελέγχους του προηγούμενου διαστήματος και την αποθεραπεία των κρουσμάτων:
Αντί να υπάρχει καθολικός προληπτικός έλεγχος για όλους τους επισκέπτες της χώρας, πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους, ελέγχεται μόνο 1 στους 7 ταξιδιώτες που εισέρχονται στη χώρα, ενώ με τις τεράστιες ελλείψεις και σε αυτόν τον τομέα τα αποτελέσματα συχνά γίνονται γνωστά μετά από μέρες...
Αντί να υπάρχει καθολικός και τακτικός προληπτικός έλεγχος σε όλους τους εργαζόμενους στον Τουρισμό, στον Επισιτισμό, στις Μεταφορές και σε άλλους κλάδους που έρχονται σε επαφή με εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες, οι έλεγχοι είναι ελάχιστοι και η μόνη έγνοια των ξενοδόχων είναι... να επιδοτήσουν τα τεστ πελατών τους από βαλκανικές χώρες.
Πάνω από 2.300 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού (57% του συνόλου) ανάρρωσαν σπίτι τους, κάτι που στο έδαφος της ουσιαστικής ανυπαρξίας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σημαίνει ότι η μεγάλη πλειοψηφία τους είτε έμεινε χωρίς συστηματική ιατρική παρακολούθηση, είτε πλήρωσαν από την τσέπη τους για ιδιώτη γιατρό.
Από όπου και να το πιάσει κανείς, η κοινή συνισταμένη για όλα τα παραπάνω είναι μία: Η πολιτική που υποτάσσει την υγεία του λαού στα κέρδη και τις προτεραιότητες του κεφαλαίου. Αυτήν την πολιτική υλοποιούν όλες οι κυβερνήσεις του, αυτήν επιχειρεί να συσκοτίσει η νέα απογείωση της καραμέλας της «ατομικής ευθύνης», αυτήν την πολιτική πρέπει να βάλει στο στόχαστρό της η εργατική - λαϊκή πάλη!

TOP READ