11 Απρ 2012

Εκλογές 6 Μαΐου 2012: Γιατί ΚΚΕ;


Εκλογές 6 Μαΐου 2012: Γιατί ΚΚΕ;

Δεν είναι κρυφό ότι το συγκεκριμένο μπλογκ στέκονταν πάντοτε φιλικά προς το ΚΚΕ. Όλοι εμείς στον Erodoto, είμασταν διαχρονικά κοντά στην ιδεολογία και την ιστορία του συγκεκριμένου Κόμματος, στεκόμενοι με σεβασμό προς τους αγώνες του, τόσο στο χθες όσο και στο σήμερα.
Σήμερα, όμως, νοιώθουμε περισσότερο πεισμένοι από ποτέ για την πολιτική μας επιλογή να στηρίξουμε το ΚΚΕ  με τη ψήφο μας και σε αυτή την εκλογική μάχη.
Γιατί ΚΚΕ;
Γιατί επιλέγουμε να μην φοβηθούμε, να μην τρομοκρατηθούμε και να μην υποκύψουμε στους εκβιασμούς ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, ντόπιων και διεθνών εκπροσώπων της άρχουσας τάξης, εχόντων και κατεχόντων, καναλαρχών και άλλων “διαμορφωτών” της κοινής γνώμης…
Γιατί εξοργιζόμαστε από το θράσσος τους να μας ζητάν και τα ρέστα, ότι δήθεν μας “έσωσαν” και πρέπει να τους επιβραβεύσουμε κιόλας πολιτικά επανεκλέγοντάς τους στην εξουσία.
Γιατί αηδιάζουμε με τις υποκριτικές συγνώμες.
Γιατί ξέρουμε ότι τα χειρότερα δεν ήρθαν ακόμα, αλλά μας τα έχουν στη γωνία (κάτι που το ξέρουμε ήδη και το έχουν παραδεχθεί και οι ίδιοι).
Γιατί γνωρίζουμε ότι για το ΚΚΕ οι εκλογές δεν είναι αυτοσκοπός (όπως σε όλα τα άλλα κόμμματα), αλλά απλά άλλο ένα μέσο πολιτικής μάχης.
Γιατί το ΚΚΕ δεν σκορπίζει αυταπάτες περί εύκολων λύσεων, μαγικών αριστερών, αντιμνημονιακών κυβερνήσεων, κλπ κλπ. Το ΚΚΕ δεν είναι κόμμα της ατάκας, των τηλεπαραθύρων.
Γιατί ξέρουμε ότι ανεξαρτήτως από το αν το ψηφίζαμε ή όχι, το ΚΚΕ θα είναι από την επόμενη κιόλας μέρα στους δρόμους, στους χώρους δουλειάς, οργανώνοντας την αντίσταση του κόσμου στα χειρότερα που μας ετοιμάζουν.
Γιατί κάποια στιγμή επιτέλους τον πλούτο θα πρέπει να τον απολαμβάνουν αυτοί που τον παράγουν.
Γιατί δεν πιστεύουμε απλά στην αντίδραση, αλλα στην αντίσταση.
Για αυτούς, λοιπόν, και για άλλους τόσους και ακόμη περισσότερους λόγους,
αγωνιστικά, μαχητικά, κόκκινα…ΚΚΕ

«Αι μωραί παρθέναι», οι απεργίες κ.α παραβολές!



«Αι μωραί παρθέναι», οι απεργίες κ.α παραβολές!




Αρθρο 1. Χθες μολις διαβαζα ενα αρθρο στο οποιο παρουσιαζοταν η αντιθεση του αρθογραφου στη προγραμματισμενη απεργια των ναυτεργατων, με τη λογικη του οτι...Μεγαλοβδομαδιατικα...«δεν ειναι καλη εποχη» για απεργιες...και αλλα τετοια...ευφυη επιχειρηματα που εχουμε συνηθισει να...επιστρατευονται απο την αστικη ταξη, καθε φορα που ενας κλαδος προαναγγελει απεργια. 

Τι ηθελαν δηλαδη οι φυλλαδες και τα sites, μηπως να γινεται κανενα...γκαλοπ και να ζητειται  η γνωμη του κοσμου σχετικα με το ποτε ειναι...βολικο να απεργησει ενας κλαδος; (!!)
Εδω για τα μνημονια και τις συμφωνιες που ολους αυτους τους μηνες υπογραφουν ερημην του λαου,κανενας δεν μας ρωτησε, για τις απεργιες κλαδων γκρινιαζουν μερικοι; Αυτο τους πειραξε δηλαδη απ ολη τη σημερινη κατασταση; 

Αλλα βεβαια ολοι αυτοι ''ενδιαφερονται'' για το πως δεν θα...παρακωλυονται οι συγκοινωνιες και για το πως δεν θα υπαρχει ''αναστατωση'', στη πολυ...τακτοποιημενη ζωη των συμπατριωτων μας, που δεν εχουν αλλα προβληματα, βεβαια, ΕΚΤΟΣ απο τις…απεργιες των εργατων το Πασχα! 

Ακους εκει να....τολμουν, οι ναυτεργατες, βρε παιδι μου, ν απεργησουν την Μ.εβδομαδα οταν ολοι ξερουν οτι ΑΚΡΙΒΩΣ αυτο το Πασχα περιμενει ολη η Ελλαδα να ξαμοληθει στα...νησια, να ξεσκασει λιγο απο τη ...πληξη που προσφερει το διχως αλλο...παρεξηγημενο απο πολλους ...Μαυρο Μετωπο!
Πως θα πανε τωρα δηλαδη οι....ανεργοι, οι...χαμηλοσυνταξιουχοι, οι αστεγοι, οι...συσσιτιουχοι, για...Πασχαλινες διακοπες στα νησια; !!
Χαθηκε να κρατηθειτε δλδ κι εσεις λιγο, αγαπητοι ναυτεργατες, οπως ..κρατιεται ολη εκεινη η αδιαφορη και απολιτίκ Ελλαδα που ...αποχαζεψε χρονια τωρα με τη φτηνη προπαγανδα και τα σκουπιδια της τιβη που μας ταιζαν και μας ταιζουν ΝΔ και Πασοκ και ενω σημερα πολυς κοσμος υποφερει, τραβαει παρ ολα αυτα,...κουπι στο καθεστως.....γαλερας που μας υποβιβασαν ολους οι κυβερνησεις αυτες! 

Παντως συμφωνα με την αστικη ταξη, θα πρεπει να μη ζηταει κανεις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, αλλα να ...επαφιεται ισως στη θεληση του αφεντικου να τον πληρωσει και να τον...ασφαλισει!! 

(Ετσι δλδ οπως ακριβως ζουνε οι ....πολιτικοι αυτοι που προτεινουν τετοιες λυσεις για εμας!!)

Αλλα οχι, δε φταιει κανεις αλλος, παρα μονο οι..συνδικαλιστές που δεν θελουν να μας αφησουν να κανουμε ....διακοπες στα ....νησια!! 
Οι ...συνδικαλιστες φταινε μαλλον και για το οτι  μας απελυσαν απ τη δουλεια μας, ή για το οτι αν εχουμε δουλεια, μας πληρωνουν στη...χαση και στη φεξη, αυτοι φταινε παλι που δεν εχουμε ασφαλιση, νοσοκομεια, σχολεια, υπηρεσιες, δουλειες,  χωρα, εκλογες και ελευθερια, επειδη οι ...συνδικαλιστες ειναι οι μονοι, που κατα τον αρθογραφο...«δεν αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει στον τόπο μας, αλλα έχουν αναλάβει διατεταγμένη κομματική υπηρεσία»!!

Και μεσα σ αυτο ....εξωπραγματικο κλιμα, ο ιδιος αρθογραφος,αγανακτωντας για την απεργια …αναφωνει: 
«Άλλη εξήγηση γι αυτόν τον Μεγαλοβδομαδιάτικο παραλογισμό προσωπικά δεν βρίσκω. Ο Θεός, μια που περνάμε αυτές τις μέρες των Παθών, ας λυπηθεί την Ελλάδα Γιατί εμείς οι Ελληνες, της δίνουμε και καταλαβαίνει... »

Παμε πιο κατω, ομως, γιατι εχουμε και συνεχεια.....
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Αρθρο 2. Δε προλαβα, καλα καλα να συνελθω απο το χθεσινο....βαθος σκεψεων, σημερα βλεπω ενα αλλο  αρθρο του ιδιου αρθογραφου, να ισχυριζεται οτι οι «Σόιμπλε και Λαγκάρντ, ειτε ειναι ανόητοι, αφελείς ή ...οπαδοί της Παπαρήγα»

Πως φτανει κανεις σ ενα τετοιο ....συμπερασμα, ενας....θεος ξερει, αλλα ας παρουμε τα πραγματα με τη σειρα γιατι...αστικη ταξη ειναι αυτη, κι ας φτανει σε ..τραγελαφικα  συμπερασματα!!
Απο το αρθρο μαθαινουμε οτι η επικεφαλής του ΔΝΤ,Christine Lagarde, (Λαγκάρντ), μίλησε στην εκπομπή "60minutes" του CBS και κάλεσε τους Έλληνες να μην ψηφίσουν μικρότερα κόμματα,ενω διαβαζουμε οτι ο υπ.Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schäuble (Σόιμπλε) στην ίδια εκπομπή, χαρακτήρισε τις εκλογές στην Ελλάδα «εμπόδιο που πρέπει να ξεπεραστεί».

Ετσι ο αρθογραφος τελικα αναρρωτιεται:


αν πραγματι «αυτά τα τόσο σημαντικά πρόσωπα της παγκόσμιας οικονομικής ζωής είναι αφελή, ανόητα η απλώς...οπαδοί της Αλέκας και του Τσίπρα. Γιατί μόνο κάποιος αφελής ή ανόητος θα έκανε μια τόσο ωμή παρέμβαση σε ένα ζήτημα κυριαρχίας ενός λαού και θα περίμενε ότι ο λαός αυτός θα έσπευδε να υπακούσει στις επιθυμίες του».
Αν επρεπε, λεει ο αρθογραφος, καποιοι να εξοργισθουν και να αντιδρασουν θα επρεπε να ειναι οι πολιτικοι των μεγαλύτερων κομμάτων από τέτοιες «κυνικές δημόσιες τοποθετήσεις. Όχι μόνο γιατί είναι απαράδεκτες για ένα κυρίαρχο κράτος αλλά και επειδή διώχνουν τους ψηφοφόρους μακριά τους και τους σπρώχνουν εκεί που η Λαγκαρντ κι ο Σοιμπλε υποτίθεται ότι δεν θέλουν να πάνε» (Στη ...Παπαρηγα και τον Τσιπρα δλδ!!)
Πραγματικα μενω εκπληκτη με κατι τετοιες ...σκεψεις και η μονη...δικαιολογια ειναι οτι σημερα εκει στο Νοτο ειναι Μ. Τρίτη οποτε κυκλοφορει πολυ η ...παραβολη «των μωρών παρθένων» (και οχι μονο!) 

Πως αλλιως να το εξηγησει κανεις; !!


Τα μέσα ενημέρωσης και η Χρυσή Αυγή.


Τα μέσα ενημέρωσης και η Χρυσή Αυγή.


ο live γΤιαούρτωμα τηλεπαρουσιαστή των Ιωαννίνων με αφορμή τη φιλοξενία στο κανάλι του Χρυσαυγίτη Ηλία Κασιδιάρη έφερε ξανά στην επικαιρότητα, με κωμικοτραγικό βέβαια τρόπο, το δίλημμα των δημοκρατικών μέσων ενημέρωσης και των αντιφασιστών δημοσιογράφων: πώς αντιμετωπίζουμε τη ναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή που κατεβαίνει στις εκλογές με ευοίωνες μάλιστα δημοσκοπικές επιδόσεις;
Δεν ισχύει άραγε και γι’ αυτήν ο κανόνας του δημοκρατικού διαλόγου που επιτάσσει το άνοιγμα των μικροφώνων ακόμα και για τους εχθρούς της δημοκρατίας; Μήπως η άρνηση να δοθεί σήμερα βήμα σ’ αυτούς γίνει αφορμή για να μη δοθεί αύριο βήμα σε κάποιους άλλους που η σύγχρονη δημοκρατική τάξη θεωρεί επίσης «ακραίους»; Το δίλημμα είναι υπαρκτό και η απάντηση δεν είναι εύκολη.

1. Οι κρυφοί θαυμαστές

Υπάρχουν κάποιοι που έχουν λύσει το πρόβλημά τους. Είναι εκείνοι που δεν διστάζουν να δώσουν βήμα σε όποιον θεωρούν ότι θα «προκαλέσει» και θα τους εξασφαλίσει έτσι κάποιου είδους τηλεθέαση, ακροαματικότητα, αναγνωσιμότητα.
- Είναι για παράδειγμα το Kontra Channel, που είχε δώσει στη Χρυσή Αυγή εβδομαδιαία εκπομπή για να την πάρει πίσω μόλις αποκαλύφθηκε η συμφωνία.
- Είναι ορισμένοι τηλεοπτικοί παραγωγοί, όπως ο κ. Σπίνος, ο οποίος από το Extra 3 μας παρουσίαζε συχνά πυκνά τον φίρερ Μιχαλολιάκο, προτού κι ο ίδιος αποφασίσει να πολιτευθεί (με το ΛΑΟΣ βέβαια).

- Είναι, τέλος, και ο ίδιος ο κ. Καρατζαφέρης, ο οποίος όψιμα διάβασε τα κείμενα της Χρυσής Αυγής και έφριξε (!), αλλά βέβαια κανείς δεν τον παίρνει σοβαρά υπόψη εφόσον εκείνος ήταν πού πρώτος άνοιξε τα πολιτικά σαλόνια στη Χρυσή Αυγή, όταν ήταν ακόμα στη ΝΔ και από την εκπομπή του επιχειρούσε να συγκροτήσει την «Νέα Ελπίδα», με χρυσαυγίτες, χουντικούς, βασιλικούς, κλπ. Ήταν τότε που αποκαλούσε «αγωνιστές» τους Χρυσαυγίτες και τους προσέφερε μερίδιο της μελλοντικής του εξουσίας. Την υπόσχεσή του αυτή την έκανε πραγματικότητα στις νομαρχιακές του 2002, περιλαμβάνοντας στο ψηφοδέλτιό του τέσσερα στελέχη της Χρυσής Αυγής, μεταξύ των οποίων και τον σημερινό υπαρχηγό της Ηλία Παναγιώταρο. Το κωμικό είναι ότι σήμερα, βλέποντας ότι χάνει ψηφοφόρους που μετακινούνται στο γνήσιο ακροδεξιό κόμμα καταφεύγει στις υπηρεσίες του πατρός Πλεύρη. Φρίττει δηλαδή ο κ. Καρατζαφέρης με τις ναζιστικές καταβολές της Χρυσής Αυγής και επιστρατεύει στο πλευρό του τον Πατριάρχη του νεοελληνικού εθνικοσοσιαλισμού!

2. Το πρόσχημα της ενημέρωσης

Αυτοί όλοι, καλά κάνουν, εφόσον αισθάνονται κάποιου είδους συγγένεια με την οργάνωση αυτή. Αλλά δεν πρόκειται γι’ αυτούς. Το ερώτημά μας αφορά τους υπόλοιπους, εκείνους δηλαδή που εμφανίζονται ως πολέμιοι του φασισμού, αλλά προβάλλουν τη Χρυσή Αυγή στο πλαίσιο της υποτιθέμενης υποχρέωσής τους να ενημερώσουν την κοινή γνώμη. Ένα χαρακτηριστικό ρεπορτάζ αυτού του είδους φιλοξένησε την Πρωταπριλιά το Πρώτο Θέμα, με τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Πέτα τη γιαγιά στη Χρυσή Αυγή» και την επεξήγηση «Η ελλιπής αστυνόμευση σε περιοχές της Αθήνας έδωσε ρόλο στα στελέχη της Ακροδεξιάς, τα οποία προστατεύουν ηλικιωμένους την ώρα που συναλλάσσονται με τράπεζες ή κάνουν τα ψώνια τους». Το δημοσίευμα συνοδεύεται από φωτογραφίες, εμφανώς στημένες, από την υποτιθέμενη φιλανθρωπική δράση της Χρυσής Αυγής, ενώ η εφημερίδα δεν παραλείπει να χαρακτηρίσει η ίδια με τη λέξη «σοκ» το ρεπορτάζ της.
Υποτίθεται ότι τα ρεπορτάζ αυτά γίνονται για να ερμηνεύσουν τις δημοσκοπικές επιδόσεις της ναζιστικής οργάνωσης.

Μόνο που ισχύει το αντίστροφο: θα έπρεπε δηλαδή κανείς να αναζητήσει σε παρόμοια δημοσιεύματα και στην τηλεοπτική υπερπροβολή της «αποτελεσματικής δράσης» των ναζιστών τα αποτελέσματα αυτά των δημοσκοπήσεων.
Όσο για τη δουλειά «βάσης» που υποτίθεται ότι είναι η αιτία της δημοφιλίας της Χρυσής Αυγής σε ορισμένες γειτονιές του κέντρου και ειδικά του Αγίου Παντελεήμονα, προστατεύοντας τις γριές κλπ., δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας ακόμα προπαγανδιστικός μύθος. Η μόνη προστασία που προσφέρει η Χρυσή Αυγή είναι η κλασική προστασία μπράβων προς μαγαζιά. Επίκεντρο της δράσης της οργάνωσης στην περιοχή ήταν ένα καφέ-μπαρ απέναντι από την είσοδο του Αγίου Παντελεήμονα, μέχρι που ο ιδιοκτήτης του (υποψήφιος περιφερειάρχης της Χρυσής Αυγής στη Δυτική Ελλάδα το 2010) συνελήφθη για διπλή δολοφονία με πληρωμένο συμβόλαιο.
Η Χρυσή Αυγή ανεβαίνει δημοσκοπικά για τον ίδιο λόγο που ανέβαινε και το ΛΑΟΣ, πριν από λίγα χρόνια, επειδή δηλαδή έχει την αβάντα των ΜΜΕ. Βέβαια η αβάντα αυτή δεν γίνεται με την ίδια μεθοδολογία (δηλαδή την υπερπροβολή των στελεχών, όπως συνέβαινε με τα τηλεπρόβλητα στελέχη του Καρατζαφέρη), αλλά με την υπόγεια προπαγάνδα ότι εδώ που φτάσαμε χρειάζεται ακραία αντιμετώπιση των μεταναστών. Στο ίδιο φύλλο του πρωταπριλιάτικου Πρώτου Θέματος ο Αναστασιάδης ταυτίζεται με την πιο ακραία εκδοχή του χρυσαγίτικου λόγου, με το αίτημα «Μπάτσοι παντού» και «άμεση εκδίωξη των λαθρομεταναστών». Από κοντά, έστω και με πιο στρογγυλεμένο τρόπο όλα τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης, τα οποία θεωρούν ότι προσφέρουν υπηρεσίες στον δικομματισμό όταν εκπέμπουν μονοθεματικά δελτία για τους «λαθρομετανάστες» και την εγκληματικότητα, ενώ στην πραγματικότητα στρώνουν το έδαφος για τη Χρυσή Αυγή και τους ομοϊδεάτες της σε άλλα κόμματα.
Το είδαμε και στο πογκρόμ που ακολούθησε τη δολοφονία του Καντάρη στην Ιουλιανού τον περασμένο Μάιο. Τα ΜΜΕ εμφάνισαν σε μεγάλο βαθμό ως «δικαιολογημένη αντίδραση» την οργανωμένη Χρυσαυγίτικη αιματηρή επιδρομή που οδήγησε και στο θάνατο νεαρού μετανάστη.
Το τι ακριβώς κάνει η Χρυσή Αυγή στον Άγιο Παντελεήμονα το έχει εξηγήσει ο ίδιος ο φίρερ της. Μιλώντας κατά την προεκλογική περίοδο, φιλοξενούμενος στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου (27.9.2010) ο Μιχαλολιάκος ανέλυσε το «πρόγραμμά» του ως εξής:

 «Τρία ευρώ το μήνα να δίνει κάθε αθηναίος πολίτης, συγκεντρώνεται ένα ποσό τριών εκατομμυρίων ευρώ. Θα φτιάξουμε ιδιωτικές εταιρείες ασφάλειας από μέλη του κόμματός μας (...) Θα ζητήσουμε άδειες οπλοφορίας, όπως έχουν πολλοί μεγαλοεπιχειρηματίες τέσσερις και πέντε οπλοφόρους. Γιατί να μην έχει κι ο Δήμος Αθηναίων 200 ενόπλους να προστατεύουν τη ζωή των πολιτών του;»!
Αυτό είναι η Χρυσή Αυγή: αυτόκλητοι ναζιστές μπράβοι που διεκδικούν λεφτά για τη δράση τους. Κάποιοι απ’ αυτούς έχουν επαφές με μεγαλοεπιχειρηματίες ως σωματοφύλακες, ενώ οι νεότεροι αρκούνται στο πούλημα προστασίας στα μικρομάγαζα του κέντρου.

3. Το πρόσχημα του διαλόγου

Το τελικό επιχείρημα όσων μέσων ενημέρωσης δίνουν λόγο στη Χρυσή Αυγή είναι ότι ακόμα και οι ναζιστές πρέπει να ακούγονται, γιατί κι αυτοί εκφράζουν μια άποψη, εφόσον εκπροσωπούνται από ένα νόμιμο κόμμα. Ασφαλώς είναι πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία η παρουσία στην Ελλάδα ενός πολιτικού μορφώματος ανοιχτά ναζιστικού που διεκδικεί μάλιστα την είσοδο στη Βουλή. Γιατί πέρα από την ομολογημένη ταύτισή της με τον ναζισμό, η ομάδα αυτή λειτουργεί ως ανοιχτή εγκληματική συμμορία. Μ’ άλλα λόγια, εδώ δεν μιλάμε για «θεωρητικούς» του ναζισμού, οι οποίοι εκφράζουν απλώς δημόσια τις «απόψεις» τους.
Υπάρχουν δεκάδες τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, στις οποίες καταγράφεται η δράση αυτή.Πιο χαρακτηριστική η απόφαση 1167/2010 του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, με την οποία απορρίφθηκε η αίτηση αναίρεσης του γνωστού «Περίανδρου», κατά της 116, 162, 163/2009 απόφασης του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Αθηνών. Έτσι τελεσιδίκησε η καταδικαστική απόφαση εις βάρος του για την απόπειρα ανθρωποκτονίας του συνδικαλιστή φοιτητή Δημήτρη Κουσουρή τον Ιούνιο του 1998. Και ο μεν «Περίανδρος», παλιός υπαρχηγός και «φαλαγγάρχης» της «Χρυσής Αυγής» είναι από τον Δεκέμβριο του 2009 ελεύθερος, αφού εξέτισε μέρος της ποινής του, όμως η απόφαση του Αρείου Πάγου επικυρώνει το σκεπτικό του Εφετείου, το οποίο περιγράφει αναλυτικά τη δράση της οργάνωσης σ' αυτό το αιματηρό επεισόδιο.

«(Ο κατηγορούμενος Α. Α. ή Περίανδρος κηρύσσεται ομόφωνα ένοχος του ότι) στις 16.6.1998 και περί ώρα 5.15' στην Αθήνα και συγκεκριμένα σε υπαίθριο χώρο του αναψυκτηρίου (...) από κοινού ενεργών με άλλα εννέα περίπου άτομα, μέλη όπως και ο ίδιος της οργάνωσης Χρυσή Αυγή, τα στοιχεία των οποίων δεν εξακριβώθηκαν από τη διενεργηθείσα ανάκριση, έχοντας αποφασίσει να τελέσουν το κακούργημα της ανθρωποκτονίας με πρόθεση, επιχείρησαν πράξη που περιείχε τουλάχιστον αρχή εκτελέσεως αυτού, ήτοι έχοντας αποφασίσει να σκοτώσουν τον Δημήτριο Κουσουρή, φοιτητή (...) επιτέθηκαν κατ’ αυτού αιφνιδιαστικά με ξύλινα ρόπαλα που κρατούσαν τόσο ο ίδιος όσο και οι λοιποί συναυτουργοί και κατάφεραν κατ' αυτού με τρομακτική βιαιότητα και αγριότητα πολλαπλά χτυπήματα κυρίως στο κεφάλι και σε όλο το σώμα του (...) Απέτυχαν όμως και δεν ολοκλήρωσαν τελικά τον ανθρωποκτόνο σκοπό τους από αίτια εξωτερικά και ανεξάρτητα της θελήσεώς τους».
Δηλαδή το δικαστήριο επικυρώνει το γεγονός ότι την εγκληματική ενέργεια την έκανε η Χρυσή Αυγή ως ομάδα και περιγράφει τη δράση μιας δεκαμελούς φάλαγγας της οργάνωσης. Ποιος «διάλογος» μπορεί να γίνει με μια τέτοια ομάδα και ποιες «απόψεις» περιμένει ν’ ακούσει κανείς απ’ τα μέλη της;
Υπάρχει εδώ ο αντίλογος ότι μέχρι και οι φυλακισμένοι ακόμα και οι βαρυποινίτες βγαίνουν τηλεφωνικά σε τηλεοπτικές εκπομπές και υπερασπίζονται το δίκιο τους. Και πολύ καλά κάνουν. Αλλά όπως κανείς δεν καλεί καταδίκους για να εγκωμιάσουν το έγκλημά τους, έτσι και δεν θεωρούμε δημοκρατικό δικαίωμα των ναζιστών να μας εξηγούν για ποιο λόγο πρέπει να εφαρμόσουν κι αυτοί την «τελική» τους λύση στην Ελλάδα, αυτή τη φορά εναντίον των μεταναστών. Αν κάποιος Χρυσαυγίτης θέλει να μας εξηγήσει για ποιο λόγο συμμετείχε στην επίθεση κατά του Κουσουρή ή σε κάποια άλλη επίθεση κατά αριστερών πολιτών, φοιτητών ή μεταναστών, πολύ ευχαρίστως να τον ακούσουμε. Κι εμείς και η δικαιοσύνη. Αλλά η εκλαϊκευση του Mein Kampf για μεσημεριανάδικο πάει πολύ να θεωρείται «δημοκρατικός διάλογος».

4. Η ανοχή του συστήματος

Με αυτά τα δεδομένα, πώς να ερμηνεύσει κανείς την ανοχή του ελληνικού πολιτικού συστήματος; Πιστεύω ότι η απάντηση βρίσκεται σε ένα χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει τα ελληνικά ακροδεξιά μορφώματα από τα αδελφά κόμματα της Ευρώπης: οι βαθιές ρίζες της Ακροδεξιάς στον ελληνικό κρατικό μηχανισμό. Ας μην ξεχνάμε, ότι τη στιγμή που οι ευρωπαϊκές χώρες εκδημοκρατίζονταν μετά τον Παγκόσμιο Πόλεμο*, στην Ελλάδα είχαμε το ιδιότυπο μετεμφυλιακό κράτος και στη συνέχεια τη δικτατορία. Η Ακροδεξιά, δηλαδή, υπήρξε χαραγμένη στο εσωτερικό του κρατικού μηχανισμού, δεν ήταν καθόλου ξένη προς την αυθόρμητη ιδεολογία που παράγει κάθε τέτοιου είδους κοινωνική ομάδα. Η απήχηση, λοιπόν, σε ορισμένα στρώματα των ιδεών της Ακροδεξιάς αντανακλά και τον τρόπο συγκρότησης αυτού του μηχανισμού.
Φέρνω εδώ το παράδειγμα της σχέσης Χρυσής Αυγής και ΕΛ.ΑΣ., όπου δεν παρατηρείται μόνο η αυτονόητη απήχηση ακροδεξιών ιδεών σε ένα σώμα που ασκεί εξ επαγγέλματος βία σε εργαζόμενους.Είναι γνωστό ότι η νεοναζιστική ομάδα χρησιμοποιείται από τις δυνάμεις καταστολής συστηματικά στο ρόλο που έπαιζαν κάποτε οι λεγόμενοι «αγανακτισμένοι πολίτες» μόνο που εδώ η βία που ασκείται ελεύθερα είναι πολύ χειρότερη. Τη σχέση αυτή έχει περιγράψει αναλυτικά στο βιβλίο του ένα πρώην ηγετικό της στέλεχος:

«Μας έστελναν μεμονωμένα, λες και ήμασταν παρακρατικοί ‘αγανακτισμένοι πολίτες’, να ενισχύσουμε την προσπάθεια της αστυνομίας» (Χάρης Κουσουμβρής, «Γκρεμίζοντας τον μύθο της Χρυσής Αυγής», εκδ. «Ερεβος», Πειραιάς 2004).
Λέει ο σοφός λαός μας....

5. Η μόνη απάντηση

Το συμπέρασμα είναι ότι κανένας διάλογος δεν είναι δυνατός με τους ναζιστές. Αυτό ισχύει και για τους δημοσιογράφους αλλά και για τους πολιτικούς που θα βρεθούν σε λίγες μέρες αντιμέτωποι με το ίδιο δίλημμα. Φυσικά όσοι αισθάνονται πολιτική συγγένεια με τον φίρερ της Χρυσής Αυγής μπορούν ελεύθερα να τον καλούν στις εκπομπές τους ή να τον προβάλλουν στις στήλες τους. Αλλά ας μην επικαλούνται την ανάγκη «διαλόγου» ή την «ελευθερία των απόψεων» γιατί η προπαγάνδιση των πογκρόμ δεν είναι «άποψη», είναι «εγκωμιασμός εγκλήματος».
Βέβαια η ναζιστική συμμορία έχει και έναν άλλο τρόπο να πείθει τους τηλεπαρουσιαστές να την προβάλλουν. Ακούσαμε πριν από λίγους μήνες τον Άκη Παυλόπουλο να λέει τηλεφωνικά στο δελτίο του απευθυνόμενος στον κ. Μιχαλολιάκο: «Είπατε πριν από λίγο τηλεφωνώντας ότι αν δεν σας βγάλω στον αέρα πρέπει να πάρω σωματοφύλακες;» Και ο φίρερ με καμάρι: «Βεβαίως το είπα και το επαναλαμβάνω».
Αλλά αν ο τρόμος που έχει εξαπολύσει εναντίον των μεταναστών εξαπλωθεί και στο χώρο των μέσων ενημέρωσης, τότε η ναζιστική συμμορία θα έχει κερδίσει προτού καν γίνουν οι εκλογές.Αυτή άλλωστε είναι η παραδοσιακή μέθοδος που ακολούθησε το πρότυπό τους, ο Χίτλερ.
Αυτός είναι ο λόγος που στο ίδιο δίλημμα πρέπει να απαντήσουν και οι θεσμοί της δημοκρατίας, όσοι τουλάχιστον απ’ αυτούς εξακολουθούν να υπηρετούν την αποστολή του.

Του Δημήτρη Ψαρρά


Πηγή: Stavrovelonia/alterthess.gr 

___________________________________________________
 *Εδώ ο Δ.Ψαρράς ή έχει ελλειπή ιστορική ενημέρωση ή παραπληροφορεί εσκεμμένα τους αναγνώστες του.
Ποια "ευρωπαϊκή" χώρα "αποφασιστικοποιήθηκε" μετά τον Β'ΠΠ, από αυτές που "απελευθέρωσαν" οι αγγλοαμερικάνοι; Η εξής μία, η ...Γαλλία!
-Στην Αγγλία η αποφασιστικοποίηση έγινε κατά την διάρκεια του πολέμου για γεωπολιτικούς λόγους, και άλλωστε δεν ήταν ποτέ υπό κατοχή.
-Στην Δ.Γερμανία ο κρατικός-στρατιωτικός μηχανισμός επανδρώθηκε από την πρώτη στιγμή από τους "πρώην" ναζί, λόγω της πείρας τους στον αντικομουνιστικό αγώνα. Ενώ οι τελευταίες καταγγελίες για ναζιστικές ομάδες εντός των ειδικών δυνάμεων του στρατού έγιναν πριν λίγα μόλις χρόνια. Ομοίως και στο Βέλγιο...
-Στην Ελβετία και τις σκανδιναβικές χώρες, δεν μπήκε ποτέ σαν ζήτημα καν!
-Στην Ιταλία, η ύπαρξη και μόνο της gladio, δεν αφήνει περιθώρια για παραπάνω κουβέντα, ενώ η Ισπανία και η Πορτογαλία είχαν ανοιχτά φασιστικές κυβερνήσεις ακόμη και μετά την πτώση της χούντας στην ...Ελλάδα.
Σε ποια Ευρώπη "αποφασιστικοποιήθηκε" λοιπόν ο κρατικός μηχανισμός;

Τα μέσα ενημέρωσης και η Χρυσή Αυγή.


Τα μέσα ενημέρωσης και η Χρυσή Αυγή.


ο live γΤιαούρτωμα τηλεπαρουσιαστή των Ιωαννίνων με αφορμή τη φιλοξενία στο κανάλι του Χρυσαυγίτη Ηλία Κασιδιάρη έφερε ξανά στην επικαιρότητα, με κωμικοτραγικό βέβαια τρόπο, το δίλημμα των δημοκρατικών μέσων ενημέρωσης και των αντιφασιστών δημοσιογράφων: πώς αντιμετωπίζουμε τη ναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή που κατεβαίνει στις εκλογές με ευοίωνες μάλιστα δημοσκοπικές επιδόσεις;
Δεν ισχύει άραγε και γι’ αυτήν ο κανόνας του δημοκρατικού διαλόγου που επιτάσσει το άνοιγμα των μικροφώνων ακόμα και για τους εχθρούς της δημοκρατίας; Μήπως η άρνηση να δοθεί σήμερα βήμα σ’ αυτούς γίνει αφορμή για να μη δοθεί αύριο βήμα σε κάποιους άλλους που η σύγχρονη δημοκρατική τάξη θεωρεί επίσης «ακραίους»; Το δίλημμα είναι υπαρκτό και η απάντηση δεν είναι εύκολη.

1. Οι κρυφοί θαυμαστές

Υπάρχουν κάποιοι που έχουν λύσει το πρόβλημά τους. Είναι εκείνοι που δεν διστάζουν να δώσουν βήμα σε όποιον θεωρούν ότι θα «προκαλέσει» και θα τους εξασφαλίσει έτσι κάποιου είδους τηλεθέαση, ακροαματικότητα, αναγνωσιμότητα.
- Είναι για παράδειγμα το Kontra Channel, που είχε δώσει στη Χρυσή Αυγή εβδομαδιαία εκπομπή για να την πάρει πίσω μόλις αποκαλύφθηκε η συμφωνία.
- Είναι ορισμένοι τηλεοπτικοί παραγωγοί, όπως ο κ. Σπίνος, ο οποίος από το Extra 3 μας παρουσίαζε συχνά πυκνά τον φίρερ Μιχαλολιάκο, προτού κι ο ίδιος αποφασίσει να πολιτευθεί (με το ΛΑΟΣ βέβαια).
- Είναι, τέλος, και ο ίδιος ο κ. Καρατζαφέρης, ο οποίος όψιμα διάβασε τα κείμενα της Χρυσής Αυγής και έφριξε (!), αλλά βέβαια κανείς δεν τον παίρνει σοβαρά υπόψη εφόσον εκείνος ήταν πού πρώτος άνοιξε τα πολιτικά σαλόνια στη Χρυσή Αυγή, όταν ήταν ακόμα στη ΝΔ και από την εκπομπή του επιχειρούσε να συγκροτήσει την «Νέα Ελπίδα», με χρυσαυγίτες, χουντικούς, βασιλικούς, κλπ. Ήταν τότε που αποκαλούσε «αγωνιστές» τους Χρυσαυγίτες και τους προσέφερε μερίδιο της μελλοντικής του εξουσίας. Την υπόσχεσή του αυτή την έκανε πραγματικότητα στις νομαρχιακές του 2002, περιλαμβάνοντας στο ψηφοδέλτιό του τέσσερα στελέχη της Χρυσής Αυγής, μεταξύ των οποίων και τον σημερινό υπαρχηγό της Ηλία Παναγιώταρο. Το κωμικό είναι ότι σήμερα, βλέποντας ότι χάνει ψηφοφόρους που μετακινούνται στο γνήσιο ακροδεξιό κόμμα καταφεύγει στις υπηρεσίες του πατρός Πλεύρη. Φρίττει δηλαδή ο κ. Καρατζαφέρης με τις ναζιστικές καταβολές της Χρυσής Αυγής και επιστρατεύει στο πλευρό του τον Πατριάρχη του νεοελληνικού εθνικοσοσιαλισμού!

2. Το πρόσχημα της ενημέρωσης

Αυτοί όλοι, καλά κάνουν, εφόσον αισθάνονται κάποιου είδους συγγένεια με την οργάνωση αυτή. Αλλά δεν πρόκειται γι’ αυτούς. Το ερώτημά μας αφορά τους υπόλοιπους, εκείνους δηλαδή που εμφανίζονται ως πολέμιοι του φασισμού, αλλά προβάλλουν τη Χρυσή Αυγή στο πλαίσιο της υποτιθέμενης υποχρέωσής τους να ενημερώσουν την κοινή γνώμη. Ένα χαρακτηριστικό ρεπορτάζ αυτού του είδους φιλοξένησε την Πρωταπριλιά το Πρώτο Θέμα, με τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Πέτα τη γιαγιά στη Χρυσή Αυγή» και την επεξήγηση «Η ελλιπής αστυνόμευση σε περιοχές της Αθήνας έδωσε ρόλο στα στελέχη της Ακροδεξιάς, τα οποία προστατεύουν ηλικιωμένους την ώρα που συναλλάσσονται με τράπεζες ή κάνουν τα ψώνια τους». Το δημοσίευμα συνοδεύεται από φωτογραφίες, εμφανώς στημένες, από την υποτιθέμενη φιλανθρωπική δράση της Χρυσής Αυγής, ενώ η εφημερίδα δεν παραλείπει να χαρακτηρίσει η ίδια με τη λέξη «σοκ» το ρεπορτάζ της.
Υποτίθεται ότι τα ρεπορτάζ αυτά γίνονται για να ερμηνεύσουν τις δημοσκοπικές επιδόσεις της ναζιστικής οργάνωσης.
Μόνο που ισχύει το αντίστροφο: θα έπρεπε δηλαδή κανείς να αναζητήσει σε παρόμοια δημοσιεύματα και στην τηλεοπτική υπερπροβολή της «αποτελεσματικής δράσης» των ναζιστών τα αποτελέσματα αυτά των δημοσκοπήσεων.
Όσο για τη δουλειά «βάσης» που υποτίθεται ότι είναι η αιτία της δημοφιλίας της Χρυσής Αυγής σε ορισμένες γειτονιές του κέντρου και ειδικά του Αγίου Παντελεήμονα, προστατεύοντας τις γριές κλπ., δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας ακόμα προπαγανδιστικός μύθος. Η μόνη προστασία που προσφέρει η Χρυσή Αυγή είναι η κλασική προστασία μπράβων προς μαγαζιά. Επίκεντρο της δράσης της οργάνωσης στην περιοχή ήταν ένα καφέ-μπαρ απέναντι από την είσοδο του Αγίου Παντελεήμονα, μέχρι που ο ιδιοκτήτης του (υποψήφιος περιφερειάρχης της Χρυσής Αυγής στη Δυτική Ελλάδα το 2010) συνελήφθη για διπλή δολοφονία με πληρωμένο συμβόλαιο.
Η Χρυσή Αυγή ανεβαίνει δημοσκοπικά για τον ίδιο λόγο που ανέβαινε και το ΛΑΟΣ, πριν από λίγα χρόνια, επειδή δηλαδή έχει την αβάντα των ΜΜΕ. Βέβαια η αβάντα αυτή δεν γίνεται με την ίδια μεθοδολογία (δηλαδή την υπερπροβολή των στελεχών, όπως συνέβαινε με τα τηλεπρόβλητα στελέχη του Καρατζαφέρη), αλλά με την υπόγεια προπαγάνδα ότι εδώ που φτάσαμε χρειάζεται ακραία αντιμετώπιση των μεταναστών. Στο ίδιο φύλλο του πρωταπριλιάτικου Πρώτου Θέματος ο Αναστασιάδης ταυτίζεται με την πιο ακραία εκδοχή του χρυσαγίτικου λόγου, με το αίτημα «Μπάτσοι παντού» και «άμεση εκδίωξη των λαθρομεταναστών». Από κοντά, έστω και με πιο στρογγυλεμένο τρόπο όλα τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης, τα οποία θεωρούν ότι προσφέρουν υπηρεσίες στον δικομματισμό όταν εκπέμπουν μονοθεματικά δελτία για τους «λαθρομετανάστες» και την εγκληματικότητα, ενώ στην πραγματικότητα στρώνουν το έδαφος για τη Χρυσή Αυγή και τους ομοϊδεάτες της σε άλλα κόμματα.
Το είδαμε και στο πογκρόμ που ακολούθησε τη δολοφονία του Καντάρη στην Ιουλιανού τον περασμένο Μάιο. Τα ΜΜΕ εμφάνισαν σε μεγάλο βαθμό ως «δικαιολογημένη αντίδραση» την οργανωμένη Χρυσαυγίτικη αιματηρή επιδρομή που οδήγησε και στο θάνατο νεαρού μετανάστη.
Το τι ακριβώς κάνει η Χρυσή Αυγή στον Άγιο Παντελεήμονα το έχει εξηγήσει ο ίδιος ο φίρερ της. Μιλώντας κατά την προεκλογική περίοδο, φιλοξενούμενος στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου (27.9.2010) ο Μιχαλολιάκος ανέλυσε το «πρόγραμμά» του ως εξής:
 «Τρία ευρώ το μήνα να δίνει κάθε αθηναίος πολίτης, συγκεντρώνεται ένα ποσό τριών εκατομμυρίων ευρώ. Θα φτιάξουμε ιδιωτικές εταιρείες ασφάλειας από μέλη του κόμματός μας (...) Θα ζητήσουμε άδειες οπλοφορίας, όπως έχουν πολλοί μεγαλοεπιχειρηματίες τέσσερις και πέντε οπλοφόρους. Γιατί να μην έχει κι ο Δήμος Αθηναίων 200 ενόπλους να προστατεύουν τη ζωή των πολιτών του;»!
Αυτό είναι η Χρυσή Αυγή: αυτόκλητοι ναζιστές μπράβοι που διεκδικούν λεφτά για τη δράση τους. Κάποιοι απ’ αυτούς έχουν επαφές με μεγαλοεπιχειρηματίες ως σωματοφύλακες, ενώ οι νεότεροι αρκούνται στο πούλημα προστασίας στα μικρομάγαζα του κέντρου.

3. Το πρόσχημα του διαλόγου

Το τελικό επιχείρημα όσων μέσων ενημέρωσης δίνουν λόγο στη Χρυσή Αυγή είναι ότι ακόμα και οι ναζιστές πρέπει να ακούγονται, γιατί κι αυτοί εκφράζουν μια άποψη, εφόσον εκπροσωπούνται από ένα νόμιμο κόμμα. Ασφαλώς είναι πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία η παρουσία στην Ελλάδα ενός πολιτικού μορφώματος ανοιχτά ναζιστικού που διεκδικεί μάλιστα την είσοδο στη Βουλή. Γιατί πέρα από την ομολογημένη ταύτισή της με τον ναζισμό, η ομάδα αυτή λειτουργεί ως ανοιχτή εγκληματική συμμορία. Μ’ άλλα λόγια, εδώ δεν μιλάμε για «θεωρητικούς» του ναζισμού, οι οποίοι εκφράζουν απλώς δημόσια τις «απόψεις» τους.
Υπάρχουν δεκάδες τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, στις οποίες καταγράφεται η δράση αυτή.Πιο χαρακτηριστική η απόφαση 1167/2010 του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, με την οποία απορρίφθηκε η αίτηση αναίρεσης του γνωστού «Περίανδρου», κατά της 116, 162, 163/2009 απόφασης του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Αθηνών. Έτσι τελεσιδίκησε η καταδικαστική απόφαση εις βάρος του για την απόπειρα ανθρωποκτονίας του συνδικαλιστή φοιτητή Δημήτρη Κουσουρή τον Ιούνιο του 1998. Και ο μεν «Περίανδρος», παλιός υπαρχηγός και «φαλαγγάρχης» της «Χρυσής Αυγής» είναι από τον Δεκέμβριο του 2009 ελεύθερος, αφού εξέτισε μέρος της ποινής του, όμως η απόφαση του Αρείου Πάγου επικυρώνει το σκεπτικό του Εφετείου, το οποίο περιγράφει αναλυτικά τη δράση της οργάνωσης σ' αυτό το αιματηρό επεισόδιο.
«(Ο κατηγορούμενος Α. Α. ή Περίανδρος κηρύσσεται ομόφωνα ένοχος του ότι) στις 16.6.1998 και περί ώρα 5.15' στην Αθήνα και συγκεκριμένα σε υπαίθριο χώρο του αναψυκτηρίου (...) από κοινού ενεργών με άλλα εννέα περίπου άτομα, μέλη όπως και ο ίδιος της οργάνωσης Χρυσή Αυγή, τα στοιχεία των οποίων δεν εξακριβώθηκαν από τη διενεργηθείσα ανάκριση, έχοντας αποφασίσει να τελέσουν το κακούργημα της ανθρωποκτονίας με πρόθεση, επιχείρησαν πράξη που περιείχε τουλάχιστον αρχή εκτελέσεως αυτού, ήτοι έχοντας αποφασίσει να σκοτώσουν τον Δημήτριο Κουσουρή, φοιτητή (...) επιτέθηκαν κατ’ αυτού αιφνιδιαστικά με ξύλινα ρόπαλα που κρατούσαν τόσο ο ίδιος όσο και οι λοιποί συναυτουργοί και κατάφεραν κατ' αυτού με τρομακτική βιαιότητα και αγριότητα πολλαπλά χτυπήματα κυρίως στο κεφάλι και σε όλο το σώμα του (...) Απέτυχαν όμως και δεν ολοκλήρωσαν τελικά τον ανθρωποκτόνο σκοπό τους από αίτια εξωτερικά και ανεξάρτητα της θελήσεώς τους».
Δηλαδή το δικαστήριο επικυρώνει το γεγονός ότι την εγκληματική ενέργεια την έκανε η Χρυσή Αυγή ως ομάδα και περιγράφει τη δράση μιας δεκαμελούς φάλαγγας της οργάνωσης. Ποιος «διάλογος» μπορεί να γίνει με μια τέτοια ομάδα και ποιες «απόψεις» περιμένει ν’ ακούσει κανείς απ’ τα μέλη της;
Υπάρχει εδώ ο αντίλογος ότι μέχρι και οι φυλακισμένοι ακόμα και οι βαρυποινίτες βγαίνουν τηλεφωνικά σε τηλεοπτικές εκπομπές και υπερασπίζονται το δίκιο τους. Και πολύ καλά κάνουν. Αλλά όπως κανείς δεν καλεί καταδίκους για να εγκωμιάσουν το έγκλημά τους, έτσι και δεν θεωρούμε δημοκρατικό δικαίωμα των ναζιστών να μας εξηγούν για ποιο λόγο πρέπει να εφαρμόσουν κι αυτοί την «τελική» τους λύση στην Ελλάδα, αυτή τη φορά εναντίον των μεταναστών. Αν κάποιος Χρυσαυγίτης θέλει να μας εξηγήσει για ποιο λόγο συμμετείχε στην επίθεση κατά του Κουσουρή ή σε κάποια άλλη επίθεση κατά αριστερών πολιτών, φοιτητών ή μεταναστών, πολύ ευχαρίστως να τον ακούσουμε. Κι εμείς και η δικαιοσύνη. Αλλά η εκλαϊκευση του Mein Kampf για μεσημεριανάδικο πάει πολύ να θεωρείται «δημοκρατικός διάλογος».

4. Η ανοχή του συστήματος

Με αυτά τα δεδομένα, πώς να ερμηνεύσει κανείς την ανοχή του ελληνικού πολιτικού συστήματος; Πιστεύω ότι η απάντηση βρίσκεται σε ένα χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει τα ελληνικά ακροδεξιά μορφώματα από τα αδελφά κόμματα της Ευρώπης: οι βαθιές ρίζες της Ακροδεξιάς στον ελληνικό κρατικό μηχανισμό. Ας μην ξεχνάμε, ότι τη στιγμή που οι ευρωπαϊκές χώρες εκδημοκρατίζονταν μετά τον Παγκόσμιο Πόλεμο*, στην Ελλάδα είχαμε το ιδιότυπο μετεμφυλιακό κράτος και στη συνέχεια τη δικτατορία. Η Ακροδεξιά, δηλαδή, υπήρξε χαραγμένη στο εσωτερικό του κρατικού μηχανισμού, δεν ήταν καθόλου ξένη προς την αυθόρμητη ιδεολογία που παράγει κάθε τέτοιου είδους κοινωνική ομάδα. Η απήχηση, λοιπόν, σε ορισμένα στρώματα των ιδεών της Ακροδεξιάς αντανακλά και τον τρόπο συγκρότησης αυτού του μηχανισμού.
Φέρνω εδώ το παράδειγμα της σχέσης Χρυσής Αυγής και ΕΛ.ΑΣ., όπου δεν παρατηρείται μόνο η αυτονόητη απήχηση ακροδεξιών ιδεών σε ένα σώμα που ασκεί εξ επαγγέλματος βία σε εργαζόμενους.Είναι γνωστό ότι η νεοναζιστική ομάδα χρησιμοποιείται από τις δυνάμεις καταστολής συστηματικά στο ρόλο που έπαιζαν κάποτε οι λεγόμενοι «αγανακτισμένοι πολίτες» μόνο που εδώ η βία που ασκείται ελεύθερα είναι πολύ χειρότερη. Τη σχέση αυτή έχει περιγράψει αναλυτικά στο βιβλίο του ένα πρώην ηγετικό της στέλεχος:
«Μας έστελναν μεμονωμένα, λες και ήμασταν παρακρατικοί ‘αγανακτισμένοι πολίτες’, να ενισχύσουμε την προσπάθεια της αστυνομίας» (Χάρης Κουσουμβρής, «Γκρεμίζοντας τον μύθο της Χρυσής Αυγής», εκδ. «Ερεβος», Πειραιάς 2004).
Λέει ο σοφός λαός μας....

5. Η μόνη απάντηση

Το συμπέρασμα είναι ότι κανένας διάλογος δεν είναι δυνατός με τους ναζιστές. Αυτό ισχύει και για τους δημοσιογράφους αλλά και για τους πολιτικούς που θα βρεθούν σε λίγες μέρες αντιμέτωποι με το ίδιο δίλημμα. Φυσικά όσοι αισθάνονται πολιτική συγγένεια με τον φίρερ της Χρυσής Αυγής μπορούν ελεύθερα να τον καλούν στις εκπομπές τους ή να τον προβάλλουν στις στήλες τους. Αλλά ας μην επικαλούνται την ανάγκη «διαλόγου» ή την «ελευθερία των απόψεων» γιατί η προπαγάνδιση των πογκρόμ δεν είναι «άποψη», είναι «εγκωμιασμός εγκλήματος».
Βέβαια η ναζιστική συμμορία έχει και έναν άλλο τρόπο να πείθει τους τηλεπαρουσιαστές να την προβάλλουν. Ακούσαμε πριν από λίγους μήνες τον Άκη Παυλόπουλο να λέει τηλεφωνικά στο δελτίο του απευθυνόμενος στον κ. Μιχαλολιάκο: «Είπατε πριν από λίγο τηλεφωνώντας ότι αν δεν σας βγάλω στον αέρα πρέπει να πάρω σωματοφύλακες;» Και ο φίρερ με καμάρι: «Βεβαίως το είπα και το επαναλαμβάνω».
Αλλά αν ο τρόμος που έχει εξαπολύσει εναντίον των μεταναστών εξαπλωθεί και στο χώρο των μέσων ενημέρωσης, τότε η ναζιστική συμμορία θα έχει κερδίσει προτού καν γίνουν οι εκλογές.Αυτή άλλωστε είναι η παραδοσιακή μέθοδος που ακολούθησε το πρότυπό τους, ο Χίτλερ.
Αυτός είναι ο λόγος που στο ίδιο δίλημμα πρέπει να απαντήσουν και οι θεσμοί της δημοκρατίας, όσοι τουλάχιστον απ’ αυτούς εξακολουθούν να υπηρετούν την αποστολή του.
Του Δημήτρη Ψαρρά

Πηγή: Stavrovelonia/alterthess.gr 

___________________________________________________
 *Εδώ ο Δ.Ψαρράς ή έχει ελλειπή ιστορική ενημέρωση ή παραπληροφορεί εσκεμμένα τους αναγνώστες του.
Ποια "ευρωπαϊκή" χώρα "αποφασιστικοποιήθηκε" μετά τον Β'ΠΠ, από αυτές που "απελευθέρωσαν" οι αγγλοαμερικάνοι; Η εξής μία, η ...Γαλλία!
-Στην Αγγλία η αποφασιστικοποίηση έγινε κατά την διάρκεια του πολέμου για γεωπολιτικούς λόγους, και άλλωστε δεν ήταν ποτέ υπό κατοχή.
-Στην Δ.Γερμανία ο κρατικός-στρατιωτικός μηχανισμός επανδρώθηκε από την πρώτη στιγμή από τους "πρώην" ναζί, λόγω της πείρας τους στον αντικομουνιστικό αγώνα. Ενώ οι τελευταίες καταγγελίες για ναζιστικές ομάδες εντός των ειδικών δυνάμεων του στρατού έγιναν πριν λίγα μόλις χρόνια. Ομοίως και στο Βέλγιο...
-Στην Ελβετία και τις σκανδιναβικές χώρες, δεν μπήκε ποτέ σαν ζήτημα καν!
-Στην Ιταλία, η ύπαρξη και μόνο της gladio, δεν αφήνει περιθώρια για παραπάνω κουβέντα, ενώ η Ισπανία και η Πορτογαλία είχαν ανοιχτά φασιστικές κυβερνήσεις ακόμη και μετά την πτώση της χούντας στην ...Ελλάδα.
Σε ποια Ευρώπη "αποφασιστικοποιήθηκε" λοιπόν ο κρατικός μηχανισμός;

Είναι όλα τα κόμματα ίδια;


Είναι όλα τα κόμματα ίδια; 


-- Ποιον συμφέρει η λογική του «όλοι ίδιοι είναι» για τα κόμματα;

 Οσοι δίκαια αγανακτούν για τη σαπίλα του αστικού πολιτικού συστήματος, πρέπει να προβληματιστούν για την επίμονη προσπάθεια των αστικών κομμάτων και ΜΜΕ να εντάξουν και το ΚΚΕ στο «κάδρο» της σήψης, που είναι του καπιταλισμού και των δυνάμεων που τον διαχειρίζονται πολιτικά. Γιατί, στο χτύπημα του ΚΚΕ στοχεύει η προπαγάνδα του «όλοι ίδιοι είναι». Και επειδή συγκαλύπτει την αιτία και τους υπεύθυνους για τα δεινά που περνάει σήμερα ο λαός, στρέφεται τελικά εναντίον του, αφού θωρακίζει τον πραγματικό εχθρό και αποδυναμώνει τον ίδιο. Κριτήριο της πολιτικής κάθε κόμματος, είναι αν με τις θέσεις και τη δράση του υπηρετεί τα μονοπώλια ή το λαό. Αν στηρίζει ή πολεμά αντιλαϊκές αποφάσεις στο κοινοβούλιο και το ευρωκοινοβούλιο. Αν στους αγώνες των εργαζομένων στέκεται μπροστά και στο πλευρό τους, ή απέναντι. Αν έχει 
  
 εμπλακεί σε σκάνδαλα, που χαρακτηρίζουν τη σχέση του κεφαλαίου με τα κόμματά του.
 Ποιος ευθύνεται, σήμερα, για τους χαμηλούς μισθούς και τις συντάξεις, για την αιματηρή φορολόγηση του λαού, την ιδιωτικοποίηση της Υγείας - Παιδείας - Πρόνοιας, τα ακριβά καύσιμα, την ανεργία, τη φτώχεια και την εξαθλίωση χιλιάδων λαϊκών νοικοκυριών; Φταίει ο καπιταλισμός και τα κόμματα που είτε άσκησαν διακυβέρνηση, είτε στήριξαν στρατηγικά τις αστικές κυβερνήσεις, κάνοντας ψευτοαντιπολίτευση στα επιμέρους. Αυτοί ψήφισαν αντιλαϊκούς νόμους, σωρεύοντας μέτρα στις πλάτες του λαού. Κι αν δεν τα ψήφισαν σαν αντιπολίτευση, τα διατήρησαν όταν άσκησαν διακυβέρνηση και πρόσθεσαν κι άλλα. Αυτοί στηρίζουν την ΕΕ των μονοπωλίων, ψηφίζουν αντιλαϊκά ή στηρίζουν αντιδραστικές αποφάσεις στο Ευρωκοινοβούλιο. Αυτοί επιτίθενται σε όποιον αγωνίζεται να εμποδίσει τα μέτρα και πολεμούν το ΚΚΕ που παλεύει για να ανατρέψει την αστική εξουσία, πηγή όλων των δεινών για το λαό.
 Τα αστικά κόμματα είναι μπλεγμένα σε σκάνδαλα και διαπλοκή με τις επιχειρήσεις, όπως έδειξε η υπόθεση με τη «Ζήμενς» και το Βατοπέδι. Οι δικοί τους συνδικαλιστές σιτίζονται από τους εργοδότες και υπονομεύουν με ταξική συνεργασία τα δικαιώματα των εργαζόμενων. Δικοί τους άνθρωποι στην Τοπική Διοίκηση και σε θέσεις - κλειδιά της κρατικής μηχανής υποθάλπουν ή ανέχονται φαινόμενα διαφθοράς. Δικό τους δημιούργημα είναι η εξαγορά συνειδήσεων, η αναξιοκρατία και το ρουσφέτι, για να διασφαλίσουν την εναλλαγή τους στη διακυβέρνηση και να θωρακίσουν την αστική εξουσία. Ακόμα και εκεί που το ΚΚΕ ζητάει τη θεσμοθέτηση των ελάχιστων μέτρων για τον περιορισμό της διαφθοράς στο αστικό σύστημα, στέκονται απέναντι και το λοιδορούν, όπως για παράδειγμα έγινε με τις προτάσεις του Κόμματος για την ονομαστικοποίηση των μετοχών των ανωνύμων εταιρειών, για την κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης, ή τον αποτελεσματικότερο έλεγχο του «πόθεν έσχες» των βουλευτών και άλλα.
 Ακόμα όμως κι αν υπάρχουν έντιμοι αστοί πολιτικοί, το αστικό σύστημα ούτε μπορεί, ούτε θα γίνει ποτέ «τίμιο» και φιλολαϊκό, επειδή υπηρετεί τα μονοπώλια και τον καπιταλισμό που σάπισε. Από αυτήν τη σκοπιά, είναι καταδικασμένο να γεννά μόνο φτώχεια για το λαό, να ανακυκλώνει τη διαφθορά και τη σήψη. Αυτό επιβεβαιώνουν τα σκάνδαλα σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες, ανεξάρτητα με τη θέση τους στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα και το αν οι οικονομίες τους βρίσκονται σε κρίση ή όχι. Το ΚΚΕ πολεμάει να ανατρέψει τον καπιταλισμό και μόνο από εκεί μπορεί να γεννηθεί το πραγματικά καινούργιο για το λαό. Γι' αυτό, τα αστικά κόμματα προσπαθούν μάταια να το παρουσιάσουν σαν τα μούτρα τους, καλλιεργώντας ή δείχνοντας ανοχή σε επικίνδυνες αντιλήψεις, όπως «όλοι ίδιοι είναι», «έξω τα κόμματα και τα συνδικάτα από τους αγώνες», «οι 300 στο Γουδή» και άλλα. Είναι οι ίδιοι που λένε στο λαό «μαζί τα φάγαμε», για να του ρίξουν ευθύνες για την κρίση και για τις συνέπειες από το βάρβαρο σύστημα, που οι ίδιοι υπηρετούν με την πολιτική τους. Το ΚΚΕ δεν είναι ίδιο με τα άλλα κόμματα. Είναι απέναντί τους. Παλεύει να ανατρέψει την πολιτική και το σύστημά τους, για να ευημερήσει ο λαός. Και αυτό είναι κριτήριο για να πατώσουν και στις εκλογές τα κόμματα των καπιταλιστών, να βγει πανίσχυρο το κόμμα της εργατικής τάξης και του λαού, το ΚΚΕ.

ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑ.Ο.Σ.-ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ σε κοινό ψηφοδέλτιο


ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑ.Ο.Σ.-ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ σε κοινό ψηφοδέλτιο 

 ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΥΦΛΩΝ
 Ενώθηκαν όλοι τους από κοινού ενάντια στις αγωνιστικές δυνάμεις



Γιατί «ενώθηκαν» ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑ.Ο.Σ.-ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ; Για να αθωώνουν την πολιτική που τσακίζει τους τυφλούς, π.χ. κλείνοντας το ΚΕΑΤ και πετώντας στο δρόμο τους μαθητές (φωτ.)...
 Για μια ακόμη χρονιά - μετά το 2007 και το 2009 - οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΛΑ.Ο.Σ. και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ συμμάχησαν στην Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών και κατέβηκαν στο πρόσφατο συνέδριο σε κοινό ψηφοδέλτιο ενάντια στην Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση Τυφλών, που στηρίζεται από τις αγωνιστικές δυνάμεις της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων. Το ίδιο «μαύρο μέτωπο» με την ονομασία «Πλατιά Δημοκρατική Συνεργασία» στήθηκε και στο φετινό συνέδριο και μάλιστα ο συνδυασμός που στηρίζεται από ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. - ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, που έλεγχε την πλειοψηφία της εφορευτικής επιτροπής, με ωμό και πραξικοπηματικό τρόπο αφαίρεσε 2 έδρες των δυνάμεων της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων από το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας. 
 Τόσο η συμμαχία αυτών των πολιτικών δυνάμεων, όσο και η βρώμικη τακτική τους απέναντι στο αγωνιστικό αναπηρικό κίνημα δεν είναι τυχαία. Για χρόνια συμμαχούν και ταυτίζονται πάνω σε αιτήματα που διαχωρίζουν τους τυφλούς από τας υπόλοιπα
 άτομα με αναπηρία και από τους υπόλοιπους εργαζόμενους, «διεκδικώντας» εξαίρεση των τυφλών από την αντιλαϊκή λαίλαπα. Με επιστολές τους προς πρώην ΔΕΚΟ και τράπεζες ζητούν να εξαιρεθούν οι τυφλοί εργαζόμενοι από περικοπές μισθών και προσωπικού δικαιολογώντας με αυτή την πρακτική τα αντεργατικά μέτρα για τους υπόλοιπους εργαζόμενους, αλλά και για τις υπόλοιπες ευπαθείς ομάδες. Την ίδια ώρα, δεν αναφέρουν πουθενά ποιος ευθύνεται για τις περικοπές, για τα προβλήματα των ΑμΕΑ και όλων των λαϊκών στρωμάτων, δεν καταδεικνύουν ποιος παίρνει τις αποφάσεις, ποια πολιτική υπηρετεί σε βάρος ποιου. Την ίδια ώρα κυριαρχεί ο εκφυλισμός των διαδικασιών, καθώς το συνέδριο έγινε με αντιπροσώπους που είχαν εκλεγεί από τον Νοέμβρη του 2009 και στο συνέδριο εκλέχτηκε διοίκηση μέχρι το 2015!
 Οπως καταγγέλλει η ΣΕΑΑΝ, το ψηφοδέλτιο της ΕΣΚ Τυφλών πήρε στο συνέδριο 19 ψήφους στα 110 έγκυρα ψηφοδέλτια, ενώ ο συνδυασμός του «μαύρου μετώπου» πήρε 91 ψήφους. Με την απλή αναλογική που προβλέπει το καταστατικό, θα έπρεπε ο συνδυασμός της ΕΣΚ Τυφλών να πάρει 4 έδρες στο Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας. Ωστόσο, με το «έτσι θέλω», η εφορευτική επιτροπή αποφάσισε να δώσει 23 έδρες στην ΠΔΣ (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. - ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) και 2 έδρες στην ΕΣΚ Τυφλών. Δηλαδή, ενώ η ΕΣΚ Τυφλών πήρε σε ψήφους ποσοστό 17,5%, σε έδρες πήρε μόλις 8%!
 «Φαίνεται», σχολιάζει η ΣΕΑΑΝ, «ότι τους ιθύνοντες του "μαύρου μετώπου" ενόχλησε πολύ, ότι μια σειρά νέοι σύνεδροι του συνδυασμού τους αρνήθηκαν να υπακούσουν στα κελεύσματά τους και γι' αυτό τους εξανάγκασαν σε παραίτηση. Δεν κατάφεραν όμως να πετύχουν το ίδιο και για 4 συνέδρους που είχαν εκλεγεί με τον συνδυασμό τους και οι οποίοι την τελευταία στιγμή ψήφισαν την ΕΣΚ Τυφλών.
 Πάνω από όλα, είναι ένα ακόμη παράδειγμα με ποιους πραγματικά θέλει ενότητα ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και ενάντια σε ποιους. Τέτοια ήταν μάλιστα η βιασύνη τους που αμέσως μετά το συνέδριο προχώρησαν στη συγκρότηση προεδρείου, όπου μοιράστηκαν οι σύμμαχοι αξιώματα και καρέκλες». Οι εκλεγμένοι της ΕΣΚ Τυφλών δεν πήραν μέρος στη συγκρότηση των οργάνων του ΔΣ και της εξελεγκτικής επιτροπής.








 Κόκκινη προπαγάνδα εκτοξεύθηκε από  yiok-yiok  

Καλές οι προτάσεις “ενότητας της αριστεράς” από τα τηλεπαράθυρα, αλλά η ουσία φαίνεται αλλού: ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ σε κοινό ψηφοδέλτιο στις εκλογές του Ε.Κ. Καρδίτσας


Καλές οι προτάσεις “ενότητας της αριστεράς” από τα τηλεπαράθυρα, αλλά η ουσία φαίνεται αλλού: ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ σε κοινό ψηφοδέλτιο στις εκλογές του Ε.Κ. Καρδίτσας

Όλοι μας παρακολουθήσαμε αυτές τις μέρες, το σήριαλ με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασία των “κομμάτων της αριστεράς” στις μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες. Πολλούς από εμάς μας ξένισε η επικοινωνιακή κατάχρηση -για μια ακόμη φορά- του όρου “ενότητα της αριστεράς”, τα κροκοδίλεια δάκρυα ακόμα και δεξιών πολιτικών-δημοσιογράφων (!) για το θέμα, κλπ. Και λέμε επικοινωνιακή, γιατί βέβαια, δεν μπορεί κανείς να εκλάβει ως σοβαρή και επί της ουσίας μια πρόταση, που αντί να συζητηθεί μεταξύ των ενδιαφερομένων, να ζυμωθεί στη βάση, στο εργατικό-λαϊκό κίνημα στην πράξη,  και μετά να ανακοινωθεί, εκτοξεύεται μέσα από τηλεπαράθυρα στα πλαίσια μιας προεκλογικής περιόδου.
Η μη σοβαρότητα και το ανούσιο της γενικότερης πρότασης φάνηκε για μια ακόμη φορά στην ΠΡΑΞΗ στις πρόσφατες εκλογές του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ κατέβηκε με κοινό ψηφοδέλτιο με το ΠΑΣΟΚ.
Διαβάζουμε:  “Μέσα σε όργιο νοθείας πραγματοποιήθηκε, το περασμένο Σάββατο, το Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας. Την ευθύνη φέρουν οι παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, που «κατέβηκαν» με κοινό ψηφοδέλτιο στο Συνέδριο, αποδεικνύοντας, για μια ακόμα φορά, ότι τους συνδέει ο κοινός στόχος του χτυπήματος των ταξικών δυνάμεων του εργατικού κινήματος, ώστε να μην «ενοχλείται» και να μην εμποδίζεται ο κυβερνητικός – εργοδοτικός συνδικαλισμός, τον οποίο, από κοινού και σε συνεργασία, υπηρετούν, βλάπτοντας τα συμφέροντα της εργατικής τάξης.
Για να πετύχουν αυτόν το στόχο, δε δίστασαν να προχωρήσουν σε «σκαστή» και εκτεταμένη νοθεία. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι 24 από τους 81, συνολικά, αντιπροσώπους στο συνέδριο εμφανίστηκαν να προέρχονται μόνο από 2 από τα 35, συνολικά, σωματεία και συγκεκριμένα 14 από το Σύλλογο Καθαριστριών και 10 από το Σύνδεσμο Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Σύμφωνα με το εκλογικό μέτρο, αυτό σημαίνει ότι στις αρχαιρεσίες των δυο σωματείων ψήφισαν πάνω από 1.150 εργαζόμενοι, κάτι που είναι εξωπραγματικό για μια περιοχή όπως η Καρδίτσα και δείχνει, καθαρά, το μέγεθος της νοθείας που έγινε.
Ταυτόχρονα, έκαναν ό,τι μπορούσαν για να υποβαθμίσουν και να εκφυλίσουν τις εργασίες του Συνεδρίου. Ετσι, όταν ξεκίνησε η Γενική Συνέλευση, στο χώρο είχαν προσέλθει μόνο οι 40 από τους 81 αντιπροσώπους και μέσα σε μισή ώρα στην αίθουσα έμειναν μόνο 15. Λόγω αυτής της κατάστασης εκφυλισμού κι ενώ είχε, ήδη, ξεκινήσει η διαδικασία της ψηφοφορίας, η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) – η παράταξη που υποστηρίχθηκε από το ΠΑΜΕ – έκανε δήλωση αποχώρησης από τη Γενική Συνέλευση.
Παρά το όργιο νοθείας, η ΔΑΣ ανέβασε και τις ψήφους και τα ποσοστά της και τις έδρες της σε σχέση με το προηγούμενο Συνέδριο, ενώ πτώση είχε το «δίδυμο συνεργασίας» ΠΑΣΚΕ – ΣΥΡΙΖΑ.”

Καμπουράκηδες…



Γρηγοριάδης Κώστας
συκοφάντησης του ΚΚΕ και του εργατικού κινήματος σηΑλλο ένα επεισόδιο στην επιχείρηση αποκλεισμού και μειώθηκε χτες το πρωί, στην εκπομπή των Καμπουράκη - Οικονομέα του MEGA στην οποία η Ολ. Κεφαλογιάννη (για πολλοστή φορά αυτήν την εβδομάδα) από τη ΝΔ και ο Γ. Νικητιάδης από το ΠΑΣΟΚ, επί ώρα κατηγορούσαν τους ναυτεργάτες και το ΚΚΕ για ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί. Η Ολ. Κεφαλογιάννη μάλιστα θα μπορούσε να είναι υποψήφια για βραβείο διαστρέβλωσης, αφού έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι το ΚΚΕ, αν και παλιότερα έλεγε ότι οι διακοπές είναι κοινωνικό δικαίωμα, δεν αναγνωρίζει σήμερα στους εργαζόμενους το δικαίωμα στις διακοπές! Αν και το γραφείο Τύπου του Κόμματος ζήτησε τηλεφωνική παρέμβαση εκπροσώπου του για να απαντήσει σε όσα ακούγονταν εις βάρος του ΚΚΕ και παρά το γεγονός ότι αρχικά η εκπομπή απάντησε θετικά, με διάφορες προφάσεις και δικαιολογίες τελικά αρνήθηκαν. Αξίζει να σημειωθεί ότι ούτε χτες υπήρχε πρόσκληση για εκπροσώπηση του ΚΚΕ στην εκπομπή, όπως άλλωστε δεν υπάρχει εδώ και μήνες. Καταλαβαίνουμε τους λόγους που δεν θέλουν τα ΜΜΕ των μεγαλοεπιχειρηματιών να ακούγονται οι θέσεις του ΚΚΕ. Ομως για ένα ας είναι σίγουροι. Οσο κι αν το αποκλείουν, η φωνή του θα φτάσει στους εργαζόμενους!

Ο «άσχετος», ο «λαγός» και οι τυφλοί



Τον «άσχετο» έκανε χτες ο υπουργός Οικονομικών, Φ. Σαχινίδης, σε συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών, ότι επειδή είναι καινούριος (σ.σ. ήταν υφυπουργός Οικονομικών) στο υπουργείο δε γνωρίζει τα αιτήματά τους και δεν μπορεί να πάρει θέση! Από την πλευρά της η πλειοψηφία της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ., ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) το μόνο που ζήτησε ήταν να εξαιρεθούν μόνο οι τυφλοί από χαράτσια, απολύσεις, περικοπές μισθών, να υπάρξουν διακανονισμοί στην εξόφληση δανείων κ.λπ., που σημαίνει ότι συμφωνεί με την ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική που επιβάλλει στις υπόλοιπες λαϊκές οικογένειες όλα όσα ζητά εξαίρεση για τους τυφλούς.
Ο εκπρόσωπος της Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης Τυφλών τόνισε πως υπάρχει συνέχεια στην πολιτική της κυβέρνησης, ανεξάρτητα από τα πρόσωπα που καταλαμβάνουν τις υπουργικές θέσεις και έχουν κατατεθεί πολλά σχετικά υπομνήματα. Αυτή η πολιτική υπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και των πιο ευπαθών κοινωνικών ομάδων, ανεξάρτητα από τα πρόσωπα, και αφορά όλους τους εργαζόμενους, ακόμη και τις πιο ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Ανάμεσα σε άλλα όπου συμπεριλαμβάνονται και τα παραπάνω όχι ως εξαίρεση αλλά ως κατάργηση για όλες τις λαϊκές οικογένειες, απαίτησε να ολοκληρωθούν τώρα όλοι οι διαγωνισμοί που έχουν γίνει τα τελευταία 4 χρόνια για προσλήψεις τυφλών, να παγώσουν όλα τα δάνεια και να δοθεί άμεσα έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.000 ευρώ στα άτομα με αναπηρία και χρονίως πάσχοντες των ΑμΕΑ, ενώ σημείωσε πως το αγωνιστικό αναπηρικό κίνημα συμπορεύεται με το ταξικό εργατικό στη γραμμή της ρήξης με αυτή την πολιτική και της ανατροπής της.
Στη συνάντηση ήταν - ως διαμεσολαβητής - και ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Π. Κουρουμπλής, που θα κατέβει στις εκλογές με τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Αποκαλύπτοντας το ρόλο του «λαγού» που παίζει, για να «καταθέσει» τις λαϊκές ψήφους ξανά στην ίδια πολιτική της κυβέρνησης, αμφισβήτησε ότι γίνονται απολύσεις τυφλών και δικαιολόγησε την κυβέρνηση, γιατί δε γίνεται να παρθούν τα μέτρα ανακούφισης. Επιπλέον, δεν απάντησε σε ερώτηση του εκπροσώπου της ΕΣΚ Τυφλών σχετικά με τη συζήτηση που έχει ανοίξει στην ΕΕ για κατάργηση όλων των κοινωνικών επιδομάτων και να αντικατασταθεί με ένα φιλοδώρημα σε όσους ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Αυτοί είναι που... «διαφοροποιούνται» από την κυβέρνηση προκειμένου να εξασφαλίσουν τη βουλευτική τους καριέρα συνεχίζοντας να υπερασπίζονται την ίδια πολιτική. Και φυσικά ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ σπεύδει καιροσκοπικά να τους κάνει «συμμάχους» του.

Ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση προς την κάλπη


Ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση προς την κάλπη
Την ημερομηνία των εκλογών αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο Λ. Παπαδήμος
Ο λαός έχει όλα τα δεδομένα μπροστά του. Οι επόμενες μέρες είναι μέρες μάχης, για να συντριβούν στην κάλπη ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, να βγει πανίσχυρο το ΚΚΕ
Σήμερα το απόγευμα αναμένεται να ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό η ημερομηνία της διεξαγωγής των εκλογών, μετά τη συνάντηση που θα έχει με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Λ. Παπαδήμος θα ζητήσει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών, κατά πάσα πιθανότητα την Κυριακή 6 Μάη. Νωρίτερα σήμερα, θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο, όπου ο πρωθυπουργός θα κάνει απολογισμό του αντιλαϊκού έργου της συγκυβέρνησης.
Σήμερα το απόγευμα συνεδριάζει επίσης, υπό την προεδρία του Ευ. Βενιζέλου, και το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, για την έγκριση των υποψηφιοτήτων στις βουλευτικές εκλογές. Η χτεσινή ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή είναι ενδεικτική των ψευτοδιλημμάτων και των εκβιασμών με τα οποία θα επιχειρήσει να υφαρπάξει τη λαϊκή ψήφο. Ο Ευ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «η νέα συμφωνία διασφαλίζει τη θέση της χώρας στο ευρώ ή η χρεοκοπία είναι αναπόφευκτη», και ότι οποιαδήποτε πρόταση εκτός των ορίων της κυβερνητικής πολιτικής«σημαίνει ότι πρέπει να κινηθούμε εκτός συμφωνίας, εκτός Ευρώπης, εκτός ευρώ;».
Επιβεβαίωσε ταυτόχρονα τη λήψη νέων αντιλαϊκών μέτρων τον Ιούνη, εκβιάζοντας με τη θέση ότι ίσως αποφευχθούν, αν περάσει χωρίς αντιδράσεις η εφαρμοζόμενη πολιτική. Οπως ανέφερε, «για να φτάσουμε στον Ιούνιο πρέπει με συνέπεια να εκτελεστεί ο προϋπολογισμός, να μην χαλαρώσουμε το μήνα των εκλογών. Τις αποκλίσεις θα τις πληρώσουν ακριβά οι πολίτες».
Συγκεκριμένα ανέφερε πως «υπάρχουν ψηφισμένα μέτρα του β' εξαμήνου. Το βασικό δίλημμα αν θα επιμείνουμε σε διαρθρωτικές αλλαγές και μείωση δαπανών για ένα μικρότερο κράτος και καλύτερα στοχευμένες κοινωνικές δαπάνες ή αν θα πάμε στη λανθασμένη, άδικη ρήση οριζόντιας περικοπής μισθών και συντάξεων». Συνέχισε επισημαίνοντας πως «αν θέλουμε να αποφύγουμε οριζόντιες και άδικες περικοπές, πρέπει να επιμείνουμε», να δεχτεί δηλαδή ο κόσμος τη σφαγή και των ελάχιστων κοινωνικών υπηρεσιών και δαπανών που έχουν απομείνει.
Πρόκειται για «προσπάθεια να τρομοκρατηθεί ο λαός» επισήμανε σχολιάζοντας την τοποθέτηση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής, θυμίζοντας πως «το χτες και σήμερα είναι η δική σας πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και τα αποτελέσματα συγκεκριμένα: Πάνω από 1 εκατ. άνεργοι, πάνω από 100.000 οι αυτοαπασχολούμενοι που έβαλαν λουκέτο, ενώ το 2015 είναι στο πρόγραμμα να εκτοπισθούν το 50% των αυτοαπασχολουμένων και να ξεκληριστούν οι φτωχοί αγρότες από τη γη». Πρόσθεσε ότι «η πραγματικότητα είναι αυτά που αποφασίσατε: Μείωση κατώτατων αμοιβών 22%, της αμοιβής των εργαζόμενων νέων στο 32%».
Οσον αφορά τα ψευτοδιλήμματα, ο Σπ. Χαλβατζής τόνισε πως «ο κ. Βενιζέλος για άλλη μια φορά προσπαθεί να διαστρεβλώσει τη θέση του ΚΚΕ. Είπε ότι μονόδρομος είναι η πολιτική του ΠΑΣΟΚ, της ΕΕ των μονοπωλίων. Το ΚΚΕ έχει πρόταση εξουσίας. Μιας εξουσίας λαϊκής, ως συνέπεια και αποτέλεσμα πάλης σύγκρουσης και ρήξης με την εφαρμοζόμενη πολιτική. Η πάλη της εργατικής τάξης, των πλατιών λαϊκών στρωμάτων θα φέρει αυτή τη λαϊκή εξουσία».
Ψηφοθηρικές κοκορομαχίες
Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι κοκορομαχίες μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στο τσάκισμα του λαού την επόμενη των εκλογών. Ο Ευ. Βενιζέλος ανέφερε στη Βουλή ότι στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι «η νίκη για να έχει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις» και στην κυβέρνηση συνεργασίας, για να προωθήσει τις «μεταρρυθμίσεις» του μνημονίου. Ο ίδιος επιτέθηκε στον Αντ. Σαμαρά που, όπως είπε, «θέλει να είναι πρωθυπουργός με αυτοδυναμία. Θέλει παντοδυναμία. Η ΝΔ να είναι μόνη, χωρίς στήριξη, χωρίς συνεργασίες και χωρίς επίγνωση των κινδύνων να αναλάβει τη χώρα».
Το ψευτοδίλημμα «αυτοδυναμία ή ακυβερνησία» προβάλλει από την πλευρά της η ηγεσία της ΝΔ και την ίδια στιγμή αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ. Είναι χαρακτηριστικό ότι το μόνο που βρήκε να καταλογίσει στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο Γ. Μιχελάκης είναι «γιατί δεν έκανε αυτός και το ΠΑΣΟΚ στα δυόμισι χρόνια που κυβερνούσαν» τα αναπτυξιακά μέτρα που ανέφερε χθες στη Βουλή και τα οποία είναι πιστό αντίγραφο των μέτρων που προτείνει εδώ και καιρό ο Αντ. Σαμαράς.
«Υπάρχει θυμός, υπάρχει αγανάκτηση δικαιολογημένη, αλλά από την άλλη πλευρά υπάρχει και λογική της πατρίδας», δήλωσε από την πλευρά του ο Αντ. Σαμαράς, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, μετά τη συνάντηση που είχε χτες στο Φανάρι με τον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Για τις αλλαγές στα υπουργεία, στην κρατική διοίκηση και το Δημόσιο


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τις αλλαγές στα υπουργεία, στην κρατική διοίκηση και το Δημόσιο
1. Η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ έχει προετοιμάσει σχέδιο νόμου «για την αναδιοργάνωση των υπουργείων και ΝΠΔΔ» (Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου). Αυτό το σχέδιο νόμου έμεινε για μετά τις εκλογές. Μέσω αυτού προωθούνται μια σειρά αντιδραστικές αλλαγές στα υπουργεία, στην κρατική διοίκηση και γενικότερα στο Δημόσιο.
Το πρόβλημα των αναδιαρθρώσεων στη δημόσια διοίκηση σε συνδυασμό με τις απολύσεις εργαζομένων, δεν αφορά μόνο τους δημόσιους υπάλληλους. Οι αναδιαρθρώσεις στα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης, Βιομηχανίας, Παιδείας, Υγείας κλπ., αφορούν όλους τους εργάτες, τους υπάλληλους, τους φτωχούς αγρότες, τους ΕΒΕ, τη νεολαία. Αφορούν όλο το λαϊκό κίνημα, έχουν γενικότερες συνέπειες στα λαϊκά στρώματα και ως εκ τούτου απαιτείται ενιαίος - συντονισμένος αγώνας, σύγκρουση με το αστικό κράτος και την κυβερνητική πολιτική για να μην περάσουν οι απολύσεις και οι αντιδραστικές αλλαγές, για δημόσιους Οργανισμούς στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών.
Με πρόσχημα τη σπατάλη, τα διάφορα σκάνδαλα και τις κακές υπηρεσίες, προβλήματα υπαρκτά στον ένα ή στον άλλο βαθμό, προωθούνται αναδιαρθρώσεις που υπηρετούν τους στόχους της άρχουσας τάξης για εκσυγχρονισμό της κρατικής διοίκησης ώστε με καλύτερο τρόπο αυτές να υπηρετούν πιο αποτελεσματικά τις γενικές ανάγκες του κεφαλαίου και της καπιταλιστικής ανάπτυξης σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και οξύτατου καπιταλιστικού ανταγωνισμού. Πρόκειται για αλλαγές που δεν έχουν καμιά σχέση με τις πραγματικές ανάγκες του λαού. Διαμορφώνεται μια κρατική διοίκηση πιο συγκεντρωτική, πιο επιτελική, πιο στενά δεμένη με μηχανισμούς της ΕΕ, πιο επιθετική απέναντι στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, πιο αντιδραστική και αυταρχική.
Καταργούνται, συγχωνεύονται ή ιδιωτικοποιούνται καίριοι τομείς, ειδικά όσοι συνδέονται με τις κοινωνικές υπηρεσίες.
Το σχέδιο νόμου υπηρετεί τη στρατηγική κατεύθυνση της πιο άμεσης, πιο γρήγορης κρατικής υποστήριξης της δραστηριότητας του κεφαλαίου σε όλους τους κλάδους παραγωγής και υπηρεσιών της οικονομίας, στη διευκόλυνση της κίνησης κεφαλαίων, στην εξυπηρέτηση της απελευθέρωσης αγορών κ.ά. Σ' αυτή τη στρατηγική κατεύθυνση προσαρμόζεται ο διοικητικός μηχανισμός, η λειτουργία των υπουργείων. Οι αλλαγές που προωθούνται και με το σχέδιο νόμου, υπηρετούν την ανάγκη διεξόδου των συσσωρευμένων κεφαλαίων και κυρίως την ανάγκη άμεσης κερδοφορίας των μονοπωλίων, μέσα από την απευθείας παράδοση στο μεγάλο κεφάλαιο, του ορυκτού πλούτου, των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των υδρογονανθράκων, των υπηρεσιών που έχουν άμεση σχέση με τις λαϊκές ανάγκες.
Ως συνέχεια και συμπλήρωση των παραπάνω αλλαγών, η κυβέρνηση έφερε ήδη προεδρικό διάταγμα για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων που θα είναι το βασικό εργαλείο για να καθυποτάξει τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, για να γίνουν χιλιάδες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, για να περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα που δεν έχουν καμιά σχέση με την ανάγκη επιστημονικής, τεχνικής, επαγγελματικής στήριξης των υπαλλήλων, ούτε βέβαια παίρνονται για την παροχή αναβαθμισμένων κοινωνικών δομών και υπηρεσιών για το λαό.
Η κυβέρνηση αξιοποιεί το ήδη διαμορφωμένο πλαίσιο επιλογής στελεχών για τη δημόσια διοίκηση και το νέο πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων, με σκοπό να τους τρομοκρατήσει και να τους καθυποτάξει.
2. Οι αλλαγές που συντελούνται στην κρατική διοίκηση ανταποκρίνονται στην κατεύθυνση περιορισμού των κρατικών δαπανών, στους τομείς των κοινωνικών υπηρεσιών, τσακίζουν κάθε δικαίωμα για παροχές σε Υγεία - Πρόνοια - Παιδεία, ανατρέπουν εργασιακές σχέσεις και κοινωνικά δικαιώματα, ενισχύουν τους κατασταλτικούς μηχανισμούς.
Οι συγχωνεύσεις - καταργήσεις οργανικών μονάδων στις κεντρικές και περιφερειακές υπηρεσίες των υπουργείων έχουν άμεση, αρνητική επίπτωση στη λειτουργία των δημόσιων οργανισμών, στην παροχή σύγχρονων ποιοτικών κοινωνικών υπηρεσιών.
  • Από το υπουργείο Ανάπτυξης - Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας εξαιρείται ο σχεδιασμός και η άσκηση της βιομηχανικής πολιτικής. Η πραγματική αναπτυξιακή πολιτική θα ασκείται απευθείας από τους βιομήχανους και τα μονοπώλια. Καταργούνται Γραμματείες Ενέργειας και το αντικείμενό τους παραχωρείται σε ιδιώτες, όπως είναι η έρευνα και η εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.
Στο νέο «φορέα Ερευνών και Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων» προβλέπεται η συμμετοχή ιδιωτών με πάνω από 70%, με σκοπό τη ληστρική εκμετάλλευση του εθνικού πλούτου.
  • Η συγχώνευση του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) με το Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης σηματοδοτεί ουσιαστικά τη διάλυσή του, διευκολύνει την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας στον ορυκτό πλούτο, στο νερό κ.α.
Η διάλυση του ΙΓΜΕ θα έχει αρνητικές επιπτώσεις σε μια σειρά αναπτυξιακούς τομείς και κοινωφελείς δραστηριότητες, όπου δεν θα μπορεί:
Να στηριχθεί το Εθνικό Δίκτυο παρακολούθησης υπογείων νερών, να υλοποιηθεί ο εκσυγχρονισμός στο πρόγραμμα απογραφής του ορυκτού πλούτου, να αντιμετωπιστούν επείγοντα προβλήματα μόλυνσης υπογείων νερών και εδαφών, να διασφαλιστεί η υδροδότηση προβληματικών περιοχών της χώρας, να αντιμετωπιστούν προληπτικά κίνδυνοι από φυσικά καταστροφικά φαινόμενα (κατολισθήσεις, σεισμοί κ.ά.).
  • Η συρρίκνωση των υπηρεσιών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), η απόσπασή του από τον αναπτυξιακό προσανατολισμό με βάση τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και τη δυνατότητα κάλυψης των διατροφικών αναγκών, έχει αρνητική επίπτωση σε μια σειρά λαϊκά, κοινωνικά δικαιώματα. Η κατάργηση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, η συρρίκνωση 150 περίπου περιφερειακών υπηρεσιών μεταξύ των οποίων τα Κτηνιατρικά Εργαστήρια και οι Σταθμοί Υγειονομικού Κτηνιατρικού Ελέγχου, το πέρασμα των Σχολών Κρεάτων σε ΝΠΙΔ - «ΔΗΜΗΤΡΑ», αποδυναμώνουν τη δυνατότητα να ασκείται έλεγχος στην προστασία της αγροτικής και λαϊκής παραγωγής, εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους στην έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση των ασθενειών, στην προάσπιση της υγείας του ζωικού κεφαλαίου και της δημόσιας υγείας.
  • Η δομή και ο προσανατολισμός της δημόσιας διοίκησης στην Υγεία - Πρόνοια εντάσσεται στη στρατηγική επιδίωξη να περιοριστεί η ευθύνη και ο ρόλος του κράτους σε ένα «ελάχιστο πακέτο υπηρεσιών» και από εκεί και πέρα να πληρώνουν οι ασθενείς για φάρμακα, εξετάσεις, θεραπείες, νοσήλια, μετατρέποντας έτσι την Υγεία σε ζήτημα ατομικής ευθύνης και ακριβό εμπόρευμα προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων. Ηδη εφαρμόζονται μέτρα στην κατεύθυνση της λειτουργίας των νοσοκομείων ως αυτοτελείς, αυτοχρηματοδοτούμενες μονάδες. (Λειτουργία απογευματινών ιατρείων, ολοήμερη λειτουργία, συμβάσεις με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες κ.ά).
  • Οι διοικητικές αλλαγές που πραγματοποιούνται στο υπουργείο Παιδείας κάνουν την Παιδεία ακόμα πιο ταξική, αφαιρούν μορφωτικά δικαιώματα από τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας. Καταργείται πλήρως η Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη (ΠΔΣ) και η Ενισχυτική Διδασκαλία. Η συγκρότηση για πρώτη φορά ξεχωριστού τμήματος Δευτεροβάθμιας Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, φανερώνει την προτεραιότητα της άρχουσας τάξης για τη μαζική στροφή των παιδιών στην ΤΕΕ, στην κατάρτιση, στις δεξιότητες, στη σύνδεση της Παιδείας όχι με τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των παιδιών, αλλά με τις ανάγκες της αγοράς.
  • Με τις αλλαγές που προωθούνται στο υπουργείο Μεταφορών και Δικτύων δίνεται απευθείας η δυνατότητα στους επιχειρηματικούς ομίλους να σχεδιάζουν και να υλοποιούν προγράμματα έργων υποδομής. Δίνεται η δυνατότητα στους μεγαλοεργολάβους να κάνουν απ' ευθείας οι ίδιοι την αρχαιολογική έρευνα, και να προσλαμβάνουν δικό τους ιδιώτη αρχαιολόγο. Ακόμη και η διατήρηση - διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς γίνεται θύμα της επιχειρηματικότητας και της κερδοφορίας.
3. Ολες αυτές οι αναδιαρθρώσεις στην κρατική διοίκηση είναι αντιδραστικές, συνδέονται άμεσα με τους στόχους των δανειακών συμβάσεων, τη μείωση των μισθών, τη διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, αντανακλούν και αντιφάσεις στης αστικής πολιτικής, την αδυναμία της να εκφράσει στοιχειώδεις κοινωνικές ανάγκες.
Με τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις των διάφορων Υπηρεσιών και Οργανισμών σχεδιάζουν να γίνουν, μετά τις βουλευτικές εκλογές και μέσα στο 2012, απευθείας 15.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και 150.000 απολύσεις μέχρι το 2015.
4. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι θα είναι γενικό το όφελος από τις αλλαγές που προωθεί με στόχο τον περιορισμό του σπάταλου κράτους, την εξοικονόμηση πόρων, το νοικοκύρεμα της δημόσιας διοίκησης, τη βελτίωση της λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών και της ποιότητας των παρεχόμενων κοινωνικών υπηρεσιών.
Ο,τι από αυτά πραγματοποιηθεί θα είναι σε βάρος του λαού και προς όφελος του κεφαλαίου.
Οι δημόσιες υπηρεσίες που σχετίζονται με την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών όλο και περισσότερο υπολειτουργούν, ενώ το επίπεδο παροχής υπηρεσιών προς τους εργαζόμενους ελαχιστοποιείται δραματικά.
Πίσω από το επιχείρημα του «πιο μικρού και αποτελεσματικού κράτους» βρίσκεται επί της ουσίας η διαδικασία περιορισμού διοικητικών μηχανισμών που στις σημερινές συνθήκες δεν εξυπηρετούν πια την καπιταλιστική αναπαραγωγή.
Οι εξελίξεις αυτές είναι αποκαλυπτικές σχετικά με τον ταξικό χαρακτήρα του αστικού κράτους, γκρεμίζουν ψευδαισθήσεις και αυταπάτες ότι το κράτος είναι πάνω από τις τάξεις και συμφιλιώνει τις αντιθέσεις τους. Είναι απύθμενη υποκρισία όταν ισχυρίζεται η κυβέρνηση και οι συνοδοιπόροι της ότι οι αναδιαρθρώσεις αυτές πρέπει επειγόντως να προχωρήσουν ώστε να μην γίνουν άλλες μειώσεις στους μισθούς. Ψεύδονται, κρύβουν ότι οι αναδιαρθρώσεις αυτές είναι στενά δεμένες, με τις μειώσεις στους μισθούς, φέρνουν την ανατροπή στις εργασιακές σχέσεις και τα κοινωνικά δικαιώματα.
5. Σε όλες αυτές τις αλλαγές και τα αντιλαϊκά μέτρα ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ., «Ανεξάρτητοι Ελληνες», «Δημοκρατική Συμμαχία» αποτελούν τη «δύναμη πυρός» για την προώθησή τους. Ολες τις παραπάνω αλλαγές τις έχουν υπηρετήσει, εντάσσονται στις στρατηγικές τους στοχεύσεις, είναι εδώ και χρόνια στις προγραμματικές τους διακηρύξεις.
Συμφωνία επί της ουσίας των αλλαγών εκφράζει και η «Δημοκρατική Αριστερά» (ΔΗΜΑΡ), ενώ ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ προσεγγίζει τις παραπάνω αλλαγές από τη σκοπιά του εξανθρωπισμού του αστικού κράτους, δεν αμφισβητεί τον ευρωενωσιακό πυρήνα και τη στρατηγική κατεύθυνση αυτών των αλλαγών.
6. Η καθολική απόρριψη των αναδιαρθρώσεων που προωθεί το σχέδιο νόμου, επ' ουδενί δε σημαίνει ότι υπάρχει από την πλευρά του ΚΚΕ αποδοχή ή και ανοχή της σημερινής κατάστασης που επικρατεί στο Δημόσιο.
Ο δημόσιος κρατικός τομέας που διαμόρφωσε όλα τα προηγούμενα χρόνια η άρχουσα τάξη ήταν κομμένος και ραμμένος στα μέτρα της.
Υπηρέτησε την κερδοφορία του κεφαλαίου, στήριξε την οικονομική και πολιτική του εξουσία, αξιοποιήθηκε για τις πελατειακές σχέσεις των κομμάτων που διαχειρίστηκαν την εξουσία του.
Στη βάση αυτή χρησιμοποιήθηκε ως εργαλείο για την εξαγορά ενός τμήματος των δημοσίων υπαλλήλων, για τη δημιουργία ενός κοινωνικού στρώματος της εργατικής αριστοκρατίας. Υπήρξε ανοχή και καλλιέργεια διαφθοράς από τα πάνω, ώστε να χειραγωγηθεί το κίνημα, να υπάρξει συνενοχή.
ΠΑΣΟΚ και ΝΔ διαμόρφωσαν και διαχειρίστηκαν τον κρατικό δημόσιο τομέα, έχουν την αποκλειστική ευθύνη για τα χάλια της σημερινής δημόσιας διοίκησης, δηλαδή, για το γεγονός ότι αυτός όχι μόνο δεν υπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων, αλλά βρίσκεται και σε αντίθεση μ' αυτές.
Ακριβώς αυτές τις ευθύνες προσπαθούν να κρύψουν συγκυβέρνηση, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ., «Ανεξάρτητοι Ελληνες», «Δημοκρατική Συμμαχία» όταν καθυβρίζουν και συκοφαντούν συλλήβδην όλους τους δημόσιους υπάλληλους ως τους υπεύθυνους για την κατάσταση στο σημερινό Δημόσιο. Κρύβονται πίσω από υπαρκτά προβλήματα της δημόσιας διοίκησης που έχει γεννήσει το σύστημα και η πολιτική τους.
Η ουσία του προβλήματος στο δημόσιο τομέα έχει να κάνει με τον προσανατολισμό που αυτός έχει, στο γεγονός ότι αυτός υπηρετεί τις στρατηγικές στοχεύσεις της άρχουσας τάξης και όχι τη φιλολαϊκή ανάπτυξη και τα κοινωνικά λαϊκά δικαιώματα.
Το ΚΚΕ καλεί τις δυνάμεις της κοινωνικής συμμαχίας, τις ταξικές συσπειρώσεις των συνδικάτων, των μικρομεσαίων αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων, των νέων και των γυναικών, ενιαία να αντιμετωπίσουν τη νέα αυτή επίθεση του αστικού κράτους, για να μην περάσουν οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στη δημόσια διοίκηση, να αποσυρθεί το σχέδιο νόμου της συγκυβέρνησης, να μην έρθει για ψήφιση στην επόμενη Βουλή.
Οι νέοι και οι νέες να αντιπαλέψουν τις βάρβαρες «εκσυγχρονιστικές» εργασιακές σχέσεις, την ένταση της εκμετάλλευσής τους, να συστρατευτούν με το ΚΚΕ, που χρόνια προειδοποιούσε, που σήμερα δείχνει ξανά το δρόμο της αντίστασης και της ανατροπής.
Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, όλα τα λαϊκά στρώματα, έχουν συμφέρον και ανάγκη από μια κρατική δημόσια διοίκηση, που βασική της αποστολή θα είναι να υπηρετεί μια ανάπτυξη σε όφελος του λαού και κατ' επέκταση τα σύγχρονα λαϊκά δικαιώματα.
Προϋπόθεση γι' αυτό είναι ν' αλλάξει χέρια και τάξη η εξουσία, προϋπόθεση είναι η εργατική - λαϊκή εξουσία.
Το Πολιτικό Γραφείο της ΚΕ του ΚΚΕ καλεί τους δημόσιους υπάλληλους, όλα τα λαϊκά στρώματα να αξιοποιήσουν τη μάχη των βουλευτικών εκλογών. Καλεί ιδιαίτερα τους εργαζόμενους στη δημόσια διοίκηση να βγάλουν ουσιαστικά συμπεράσματα από την ίδια τους την πείρα.
Να καταδικάσουν τα κόμματα της πλουτοκρατίας, της ΕΕ, των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, της αξιολόγησης και των απολύσεων.
Η λύση βρίσκεται στην ισχυροποίηση του ΚΚΕ, στην εξουσία του λαού.
ΑΘΗΝΑ 10/4/2012
ΤΟ ΠΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

TOP READ