23 Νοε 2012

Κάν’ το όπως ο…(Ο) Μπάμιας


Κάν’ το όπως ο…(Ο) Μπάμιας 

«Λέω κάτι παρόμοιο μ΄ αυτό που προσπαθεί να εφαρμόσει στις ΗΠΑ ο πρόεδρος Ομπάμα». Η φράση ανήκει στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα (συνέντευξη στο CNN, 13.11.12). Τι είναι αυτό που, σύμφωνα με τον Τσίπρα, προσπαθεί να εφαρμόσει ο Ομπάμα και ο Τσίπρας το υιοθετεί αναφανδόν; «Να σταματήσουν να πληρώνουν μόνο οι ανήμποροι, οι φτωχοί και τα μικρομεσαία στρώματα. Πρέπει να πληρώσουν και οι πλούσιοι»! Εχασε ο Ομπάμα που δεν τον είχε στην προεκλογική του εκστρατεία. Θα είχε κερδίσει πιο εύκολα τον Ρόμνεϊ και όχι στο νήμα.

 Είναι δυνατόν να λέγονται τέτοια πράγματα για την πατρίδα του πιο άγριου καπιταλισμού; Για τον Τσίπρα και τους ΣΥΡΙΖΑίους όλα είναι δυνατά. Δεν χρειάζεται να πού-με τι ακριβώς γίνεται στην Αμερική. Συγκεντρώσαμε μερικούς χαρακτηριστικούς τομείς της πολιτικής Ομπάμα στο προηγούμενο φύλλο της «Κόντρας» (Ομπάμα: Η κρυφή γοητεία της μπουρζουαζίας), αλλά ο χώρος δεν επιτρέπει να τα επαναλάβουμε.

 Ο Τσίπρας διάλεξε το CNN για να δώσει μια από τις πιο δεξιές σε περιεχόμενο συνεντεύξεις του. Δεν είναι μόνο το κλείσιμο του ματιού στην αμερικάνικη κυβέρνηση ή η έμμεση τοποθέτηση υπέρ των απόψεων του ΔΝΤ στη διαμάχη του με την ΕΕ για το πρόβλημα του ελληνικού χρέους. Δεν είναι οι χιλιοειπωμένοι όρκοι πίστης στην ΕΕ («είμαστε θερμοί υποστηρικτές της ενωμένης Ευρώπης και της ευρωπαϊκής ιδέας»). Είναι η παρουσίαση μιας συντηρητικής διαχειριστικής πρότασης, σοσιαλδημοκρατικού τύπου, που έχει στο κέντρο της την υπεράσπιση των συμφερόντων των καπιταλιστών.
  
 Παρουσίασε και πάλι τη γνωστή «λύση» για το χρέος, με ευρωπαϊκή διάσκεψη που θα προχωρήσει σε «διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους όλων των χωρών που έχουν δημόσιο χρέος αυτή τη στιγμή ιδιαίτερα υψηλό» κτλ. Για ποιο λόγο; «Η αλήθεια είναι ότι μία λύση σαν αυτή που εμείς προτείνουμε θα είναι επωφελής τόσο γι’ αυ-τούς που χρωστάνε όσο όμως και για τους πιστωτές. Γιατί έτσι θα υπάρξει δυνατότητα να πάρουν τουλάχιστον ένα σημαντικό μέρος των χρημάτων τους». Και παραπέρα, για να ωφεληθούν οι καπιταλιστές: «Δεν μπορεί να υπάρξει άλλη λύση εκτός από ένα γενναίο κούρεμα, το οποίο όμως πρέπει να συνοδευτεί με πολιτικές ανάπτυξης και με δημόσιες επενδύσεις που θα δημιουργήσουν κι ένα σταθερό περιβάλλον και για τους ιδιώτες επενδυτές»! Το επανέλαβε και σ’ άλλο σημείο, μάλιστα, μη τυχόν και δεν έγινε αντιληπτό: «Θα πρέπει να υπάρξει ένα καθεστώς ασφάλειας στους επενδυτές».
  
 Συμφώνησε πως υπάρχει πρόβλημα ανταγωνιστικότητας (δηλαδή κερδοφορίας του κεφάλαιου) και προσχώρησε στην αντιδραστική θεωρία του «κόστους εργασίας», που χρησιμοποιούν οι αστοί για να κρύψουν το γεγονός ότι η εργατική δύναμη όχι μόνο δεν αποτελεί κόστος, αλλά είναι το μόνο εμπόρευμα που δημιουργεί νέες αξίες, που δημιουργεί πλούτο: «Για να υπάρξει ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, πρέπει να υπάρξουν σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές στην Ελλάδα, τις οποίες φυσικά δεν τις αρνού-μαστε. Ομως, η ανταγωνιστικότητα δεν είναι μονάχα συνάρτηση του εργασιακού κόστους».
  
 Είναι φανερό πως με τη συγκεκριμένη συνέντευξη ο Τσίπρας επεχείρησε να δώσει διαβεβαιώσεις στο διεθνές κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του για τις πραγματικές προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Δε δίστασε, δε, να κλείσει το μάτι στην αμερικάνικη πλευρά, προσδοκώντας σε στήριξη από τη μεριά της, δεδομένου ότι έχει φουντώσει ο ανταγωνισμός ανάμεσα σε ΔΝΤ και ΕΕ, ανάμεσα σε ΗΠΑ και Γερμανία.
Από την "Κόντρα" 
 Αναρτήθηκε από TRASH  

Όταν οι φαρμακοβιομηχανίες των καπιταλιστών κρατούν στα νύχια τους τον χώρο της Υγείας


Όταν οι φαρμακοβιομηχανίες των καπιταλιστών κρατούν στα νύχια τους τον χώρο της Υγείας



Αναδημοσιεύω ως έχει ενα άρθρο απο το dailynews24.gr στο οποίο φαίνεται ο παραλογισμός του να αφήνεις την υγεία στα χέρια των εταιριών. 226.000 Ευρώ για ενα φάρμακο ή πεθαίνεις, αυτός είναι ο καπιταλισμός κύριοι, αυτή η ελευθερία που σου παρέχει.
——————
Η Caroline Cassin είναι 29 ετών, ζει στο Μπέρμιγχαμ και όλη της τη ζωή δίνει μία γενναία μάχη με την κυστική ίνωση.
Δυστυχώς η κατάστασή της το τελευταίο διάστημα έχει επιδεινωθεί πολύ με αποτέλεσμα η κοπέλα να προσπαθεί να κρατηθεί στη ζωή μέσα σε ένα νοσοκομείο (όπου εισήχθη για 6η φορά από τον Ιανουάριο), την ίδια ώρα που η διεύθυνση του ιδρύματος αρνείται να δώσει το πράσινο φως προκειμένου η κοπέλα να λάβει ένα φάρμακο που έχει χαρακτηριστεί ότι κάνει θαύματα στην περίπτωσή της.
 Το σοκαριστικό είναι ότι η εταιρεία που φτιάχνει το φάρμακο προτίθεται να το χορηγήσει δωρεάν στην 29χρονη για ένα χρονικό διάστημα!(σημ. δική μου: Ω τι φιλεσπλαχνία κύριοι, και με τους υπόλοιπους ανα τον κόσμο που δεν εχουν χρήματα να αγοράσουν τα διάφορα φάρμακα τι θα γίνει;)
 Το φάρμακο σύμφωνα με την Daily Mail λέγεται Kalydeco, και κανονικά κοστίζει 226.000 ευρώ, ένα ποσό που το NHS (το αντίστοιχο βρετανικό ΕΣΥ) δεν μπορεί να διαθέσει. Η εταιρεία προτίθεται να το δώσει δωρεάν για ένα χρονικό διάστημα αλλά οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου Heartlands είπαν ότι θα ήταν ανήθικο να το ξεκινήσουν ενώ δεν θα είχαν λεφτά για να το συνεχίσουν μετά.
 Διάφορες οργανώσεις και φίλοι της Caroline θέλουν να πάνε την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υποστηρίζοντας ότι οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου καταπατούν τον όρκο του Ιπποκράτη και δεν κάνουν ό,τι μπορούν για να σώσουν μία ζωή.
 Οι γονείς της λένε ότι το φάρμακο θα μπορούσε να παρατείνει τη ζωή της ακόμα και μια δεκαετία.

Νάτο”, το σχέδιο Μάρσαλ


Νάτο”, το σχέδιο Μάρσαλ




Κάντε τα παιδιά σας γενίτσαρους και κερδίστε κασετίνες, ξύστρες και γομολάστιχες. Μια κοινωνική προσφορά του στρατού κατοχής της περιοχής σας.

Πολλοί είναι εκείνοι που λένε, μεταξύ αυτών και ο κύριος Τσίπρας, πως από την κρίση μόνο ένα σχέδιο Marshall μπορεί να μας σώσει. Το άκουσαν αυτό οι σύμμαχοι μας και έσπευσαν να βοηθήσουν, και επειδή είναι προτιμότερο να σου μάθει κάποιος να ψαρεύεις απ’ ότι να σου δώσει ένα ψάρι ξεκίνησαν από το εκπαιδευτικό σύστημα.

Έτσι στον τόπο μου, τα Χανιά, οι βάσεις εκτός από το να μας προστατεύουν από τους βάρβαρους έχοντας μας κάτω από martial law, αποφάσισαν να χορηγήσουν σε όποιο σχολείο το επιθυμεί, αναλώσιμα, ρούχα και είδη πρώτης ανάγκης. Και οι φίλοι μας οι νατοϊκοί το μόνο που ζητούν ως αντάλλαγμα, είναι απλά μια αναγνώριση της πράξης τους, μια δημόσια ευχαριστία βρε αδερφέ. Δεν θα μας πείραζε βέβαια να γνωρίζαμε, αν αυτά τα χρήματα προέρχονται από τα 350.000 ευρώ που κόστιζαν κάθε μέρα στη χώρα μας οι “απελευθερωτικοί βομβαρδισμοί” στην Λιβύη, ή αν είναι μέρος των 1,5 δις που κόστισε η συνεισφορά μας σε άλλες “ειρηνευτικές αποστολές” της Ατλαντικής Συμμαχίας τα τελευταία χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, καλό θα ήταν το υπουργείο παιδείας να πάρει μια πρωτοβουλία, αναγνωρίζοντας αυτές τις δύσκολες ώρες την σημασία τέτοιων κινήσεων, και να αφιερώσει ένα κεφάλαιο στο βιβλίο της ιστορίας για τα ανδραγαθήματα της ειρηνευτικής αυτής δύναμης πού ακούει στο όνομα Νάτο. Θα μπορούσε να το στριμώξει κάπου ανάμεσα στο Νόμπελ Ειρήνης του πρόεδρου Ομπάμα και εκείνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βέβαια, επειδή ζούμε σε ελεύθερη χώρα κατά τα άλλα, όποιου δεν το αρέσει για κάποιο λόγο το σχέδιο Marshall και είναι <<Ενεργός Πολίτης Λάρισας>>, μπορεί πολύ εύκολα να εξασφαλίσει για το σχολείο του τα απαραίτητα και να πολεμήσει το κρύο ανταλλάσσοντας με καύσιμα τα χρησιμοποιημένα τηγανόλαδα που περισέψανε από το τηγάνισμα της κινηματικής πατάτας. Άντε μαθητές, ποιός τις χάρες σας, λίγο ακόμα και κλείνουν τα σχολειά(παρά τις όποιες φιλίτιμες προσπάθειες), μια για πάντα, και του χρόνου σπίτια σας(όσοι έχετε ακόμη σπίτια δηλαδή).

Και όπως θα έλεγε ο λαός μας αν ήταν σοφός:

Όποιος σπέρνει κινηματικές πατάτες θερίζει υποτέλεια…

Λαγωνικάκης Φραγκίσκος(Poexania)

Τι αλλο περιμενεις ρεεεεεεεεεεεεεεε


Τ' ακούσαμε κι αυτό. "Θέλετε πετρέλαιο; Φέρτε τηγανέλαιο!" * 
Βάζουν τους μαθητές να μεταφέρουν τα χρησιμοποιημένα τηγανέλαια από τα σπίτια τους στα σχολεία, για να τα παραλαμβάνουν εταιρείες με αντάλλαγμα τη χρηματοδότηση των σχολείων...



 
 «Όπως δήλωσε στο Newsit o αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, 
Θεόδωρος Θεοδωρίδης "αποφασίσαμε να αναλάβουμε 
αυτή την πρωτοβουλία καθώς ο χειμώνας που έρχεται 
είναι δύσκολος και σκοπός μας είναι να μην κλείσει 
κανένα σχολείο από το κρύο..."» ** 

Υιοθετώντας την πρόταση της Κίνησης «Ενεργοί Πολίτες Λάρισας» - πρόκειται για Κίνηση, που οργανώνει, κατά καιρούς, την απευθείας πώληση τροφίμων κι άλλων αγαθών στους Λαρισαίους - και με πρόσχημα περιβαλλοντική δραστηριότητα, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λάρισας, με έγγραφό της προς τις Διευθύνσεις των Δημοτικών σχολείων, καλεί τους μαθητές των σχολείων του Δήμου Λάρισας να συγκεντρώνουν τα χρησιμοποιημένα τηγανέλαια από τα σπίτια τους και να τα μεταφέρουν στα σχολεία τους, όπου θα τα παραλαμβάνουν εταιρείες και θα τα χρησιμοποιούν κι αξιοποιούν για δικό τους κέρδος! Τα σχολεία που θα συμμετάσχουν σ' αυτή τη δραστηριότητα θα αμείβονται σε είδος, υλικά καθαρισμού, αναλώσιμα κλπ.

Με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Εκπαιδευτικών Λάρισας του ΠΑΜΕ καταγγέλλει την ενέργεια της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Σημειώνει πως αυτό γίνεται την περίοδο που η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ υποχρηματοδοτεί τα σχολεία, επισημαίνοντας ότι «η δεύτερη δόση της χρηματοδότησης του 2012 τώρα φτάνει στα σχολεία, η δε τρίτη δόση οδηγείται - μαζί με τους μισθούς, τις συντάξεις και το πετρέλαιο για τη θέρμανση των σχολείων - στη διάσωση του κεφαλαίου».
Και συνεχίζει: «Μια χαρά μονόδρομος παρουσιάζεται, λοιπόν, το "βραβείο" για να καλυφθούν βασικές λειτουργικές ανάγκες. Ανοίγει ο δρόμος, κάθε σχολείο να μπορεί να επιβιώνει μόνο του οικονομικά, με την πενιχρή κρατική επιχορήγηση που κάθε χρόνο και μειώνεται, αναζητώντας έσοδα από τέτοιου είδους προγράμματα, σπόνσορες και χορηγούς. Αυτό είναι το σχολείο που σχεδιάζουν και υλοποιούν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, το "νέο σχολείο" της αγοράς, της ημιμάθειας και των χορηγών».

Η ανακοίνωση - καταγγελία καταλήγει υπογραμμίζοντας: «Καλούμε τους εκπαιδευτικούς με αποφάσεις των συλλόγων διδασκόντων να μην υλοποιήσουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα αλλά και άλλα τέτοιου είδους που θα παρουσιαστούν το επόμενο διάστημα. Επίσης, καλούμε το ΔΣ του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Λάρισας να πάρει θέση για το ζήτημα. Η ανακύκλωση τέτοιων υλικών μπορεί και πρέπει να είναι ευθύνη του κράτους».

Στην Πέλλα το... ανταλλάσσουν με πετρέλαιο!

Αναλόγως και στην Πέλλα, με την ανακύκλωση τηγανέλαιων σκοπεύει η Αντιπεριφέρεια να εξασφαλίσει μέρος των αναγκαίων καυσίμων για τη θέρμανση των σχολείων, καθώς οι δήμοι που έχουν την ευθύνη για τη λειτουργία των σχολείων δεν έχουν χρήματα για την κάλυψη των αναγκών τους.

Έτσι, μετά από πρόταση της εταιρείας «Ionian Recycle», η Αντιπεριφέρεια Πέλλας συζητά την ένταξη όλων των σχολικών μονάδων του νομού σε πρόγραμμα ανακύκλωσης τηγανέλαιων. Με βάση την αρχική συμφωνία μεταξύ εταιρείας και Αντιπεριφέρειας, προβλέπεται ότι για κάθε 10.870 κιλά τηγανέλαιου που θα συγκεντρώνονται, θα αποδίδονται στο σχολείο 1.200 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης.

 Σύμφωνα με πληροφορίες, η δράση αυτή προχωρά με τη σύμφωνη γνώμη και της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης του Νομού Πέλλας. Μάλιστα, το επόμενο διάστημα θα κληθούν οι διευθυντές των σχολείων να υπογράψουν και τα σχετικά συμφωνητικά με την εταιρεία.
«Η κατάλληλη διαχείριση των τηγανέλαιων αποτελεί ελάχιστη υποχρέωση της τοπικής κοινωνίας για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Η δυνατότητα να γίνει με ένα ανταποδοτικό όφελος για τις σχολικές μονάδες δημιουργεί ένα επιπλέον κίνητρο», είχε δηλώσει τις προηγούμενες μέρες ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Θ. Θεοδωρίδης.

«Δε θα "βγάλουμε λάδι" την κυβέρνηση και την πολιτική που τσακίζει εμάς και τις οικογένειές μας! Δε θα σκύψουμε το κεφάλι μπροστά στην επίθεση των επιχειρήσεων, της ΕΕ, της κυβέρνησης και στα τσιράκια της, περιφερειάρχες και δημάρχους. Κανένας να μη μαζέψει τηγανέλαιο για να το ανταλλάξει με πετρέλαιο! Είναι κοροϊδία!», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Οργάνωση Πέλλας της ΚΝΕ. Και καλεί τους μαθητές να παλέψουν για χρηματοδότηση τώρα από το κράτος, στο ύψος των αναγκών, για τη λειτουργία των σχολείων και τη μόρφωσή τους.

*   Θέλετε πετρέλαιο; Φέρτε τηγανέλαιο!  ΕΔΩ

 ** "Μαθητές ανακυκλώνουν τηγανέλαιο για να 
      αγοράσουν  πετρέλαιο για το σχολείο τους!"  ΕΔΩ 



 Αναρτήθηκε από Crousma  

Εργολάβοι-Μπράβοι δέρνουν και κόβουν το ρεύμα


Εργολάβοι-Μπράβοι δέρνουν και κόβουν το ρεύμα


Ματωμένο το πρόσωπο του κ. Ιγνάτιου Καζάζη
από τα χτυπήματα του εργολάβου που πήγε
στο κατάστημά του για να κόψει το ρεύμα.

Άγριος ξυλοδαρμός Χαϊδαριώτη από εργολάβο της ΔΕΗ. "Στέλνουν μπράβους για να μάς κόψουν το ρεύμα", λένε οι παθόντες.

Επεισόδια μεγάλης έκτασης, συμπλοκές, ξυλοδαρμός ηλικιωμένου και προπηλακισμός καταστηματαρχών! Αυτός είναι ο απολογισμός της απόπειρας εργολάβου της ΔΕΗ να κόψει σήμερα το ρεύμα από καταστήματα της οδού Αγωνιστών Στρατοπέδου Χαϊδαρίου.

Όλα ξεκίνησαν όταν σήμερα το πρωί εμφανίστηκε στη γειτονιά υπάλληλος εργολάβου τής ΔΕΗ, με εντολή να κόψει το ρεύμα από 4 καταστήματα που είχαν απλήρωτους λογαριασμούς. Στο πρώτο που απευθύνθηκε τού είπαν ότι έχουν ήδη εξοφλήσει το χρέος, αλλά αυτός επέμενε με σκαιό ύφος να μπει μέσα για να διακόψει τη σύνδεση. Στις αντιρρήσεις του πολίτη αντέδρασε πολύ επιθετικά και, όπως λένε οι παριστάμενοι στο περιστατικό, τον κλώτσησε! Ο καταστηματάρχης κλειδώθηκε στο μαγαζί του, ενώ ο "άγριος εντολοδόχος της ΔΕΗ" απ' έξω τον έβριζε επί 2Ο λεπτά και τον απειλούσε ότι θα τον κάνει ρεζίλι σε όλους.

Στη συνέχεια κατευθύνθηκε στο κατάστημα υαλοπινάκων του κ. Ιγνάτιου Καζάζη. Εκεί τού εξήγησαν ότι την εκκρεμότητα με τη ΔΕΗ έχει η 95χρονη ιδιοκτήτρια του ακινήτου που μένει στην επαρχία και ότι οι ίδιοι ανέλαβαν να προχωρήσουν κάποια γραφειοκρατικά θέματα που εκκρεμούσαν και πράγματι ετοίμασαν τα χαρτιά που απαιτούνται για την εξόφληση του χαρατσιού, παρόλο που δεν είναι υπεύθυνοι οι ίδιοι. Παρόλο που τού έδειξαν όλα τα έγγραφα, ο "άγριος εντολοδόχος" επέμεινε να κόψει το ρεύμα και τελικά ήρθε στα χέρια με τον ηλικιωμένο Ιγνάτιο Καζάζη, τον οποίο γρονθοκόπησε, όπως φαίνεται στη φωτογραφία. Ο παθών διακομίστηκε με ασθενοφόρο στο Τζάνειο Νοσοκομείο του Πειραιά.

"Προσπαθήσαμε να τού εξηγήσουμε πώς έχει η κατάσταση με το μαγαζί μας, αλλά δεν ήθελε να ακούσει τίποτε. Είχε από την αρχή προκλητικό ύφος και θέλησε με τραμπουκισμό να επιβάλει το νόμο του", μάς λέει ο γιος του θύματος Χρήστος Καζάζης και συνεχίζει. "Μάς έλεγε ότι είναι άνθρωπος της νύχτας και ότι δεν κολώνει! Τελικά χτύπησε τον πατέρα μου στο κεφάλι και τον έστειλε στο νοσοκομείο. Δεν έχω ούτε το κατοστάρικο για τη μήνυση, το χαράτσι του ιδιοκτήτη να πληρώσω;"


Ο κ. Νίκος Κούρκουλος

Ο κ. Νίκος Κούρκουλος, που βρέθηκε μπροστά στην επίθεση, δήλωσε: "Φαίνεται ότι βρήκαν τη λύση: στέλνουν μπράβους στα σπίτια μας και τα μαγαζιά μας, για να κόψουν το ρεύμα. Ο συγκεκριμένος είχε επιδεικτικά τραμπούκικο ύφος. Έλεγε: "εγώ θα κόψω το ρεύμα και εσείς κόψτε το λαιμό σας". Όλη η γειτονιά βγήκε εκτός εαυτού με τη στάση του. Είναι άραγε επίσημη τακτική της ΔΕΗ αυτά που έγιναν εδώ;"

Ο ξυλοδαρμός του καταστηματάρχη προκάλεσε την αντίδραση της γειτονιάς, που έτρεξε να γλιτώσει τον κ. Καζάζη. Συγκεντρώθηκαν πάνω από 50 άτομα και μερικοί συνεπλάκησαν με τον "άγριο εντολοδόχο της ΔΕΗ" και από το κυνηγητό προκλήθηκαν ζημιές σε αυτοκίνητα! Στη σημείο της συμπλοκής ήρθε και η αστυνομία.

Η κ. Ντορότα Κολοκοτρώνη, που παρακολούθησε έντρομη όσα έγιναν, είπε στο Χ.Σ. "Ας πάνε να τα πάρουνε από τους μεγάλους, που ξεπούλησαν την Ελλάδα. Εμάς μάς έχουνε ξεζουμίσει! Θα μάς δέρνουν κιόλας από πάνω; Ούτε το ψωμί τους δε βγάζουν τα μαγαζιά. Ευτυχώς το Χαϊδάρι είναι ένα μικρό χωριό, αγαπάει ο ένας τον άλλο και έτρεξαν οι άνθρωποι να βοηθήσουν".

Η ιδιοκτήτρια κομμωτηρίου, όπου ο "άγριος εντολοδόχος της ΔΕΗ" κατάφερε να κόψει το ρεύμα δεν έδειξε να πτοείται: "Αν θέλουν να το κόψουν, ας το κόψουν. Δεν θα πεθάνουμε χωρίς ρεύμα. Θα βρούμε λύσεις..."

Οι καιροί είναι άγριοι. Η κοινωνία οδηγήθηκε σε βίαιους δρόμους. Πιστεύουν οι κυβερνώντες ότι έστω και με μεθόδους σαν τις παραπάνω θα συγκεντρώνουν χρήματα για να γεμίζουν το αχόρταγο στομάχι του χρέους; Ως πότε;

Πηγή: Χαϊδάρι Σήμερα (http://xaidarisimera.blogspot.gr)

Το κρατος του κεφαλαιου σε δολοφονει εσυ τι κανεις;


Σοκάρουν τα στοιχεία για τις αυτοκτονίες (και) στην Κέρκυρα...



Σοκάρουν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΑΣ για τη δραματική αύξηση των αυτοκτονιών σε όλη την Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ στην Κέρκυρα 27 οικογένειες είδαν συγγενικό τους πρόσωπο να βάζει τέλος στη ζωή του... 
Με βάση τα στοιχεία που δόθηκαν στη Βουλή, απόπειρες και τελεσθείσες αυτοκτονίες έφτασαν τις 3.124 σε όλη την Ελλάδα, μεταξύ των αρχών Ιανουαρίου του 2009 και την 23η Αυγούστου του 2012. Και η τάση τους φαίνεται ότι είναι αυξανόμενη καθώς τα περιστατικά που καταγράφηκαν το 2009 είναι 677, το 2010 είναι 830, το 2011 είναι 927 και μέχρι την 23η Αυγούστου του 2012 είναι 690 ήδη.

Στη Βουλή

Τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ διαβίβασε στη Βουλή ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, μετά από σχετική ερώτηση που είχαν καταθέσει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, Στάθης Παναγούλης και Νάσος Αθανασίου. Η ερώτηση είχε ως αντικείμενο τις αυτοκτονίες αλλά το φαινόμενο της αύξηση των υποσιτισμένων παιδιών στην Ελλάδα με βάση την σχετική έκθεση της UNICEF που μιλά για 439.000 νήπια και παιδιά σχολικής ηλικίας που υποσιτίζονται.
Ο Ν. Δένδιας δήλωσε στη Βουλή ότι πρόκειται για ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο που σχετίζεται τόσο με εξωγενείς παράγοντες (επαγγελματική κατάσταση, οικονομική κατάσταση, οικογενειακή κλπ) όσο και με εσωτερικούς προσωπικούς παράγοντες.

Στα Επτάνησα

Από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Ιονίων Νήσων έχουν καταγραφεί 17 περιστατικά το 2009, 21 το 2010, 24 το 2011, 28 το 2012. 
Αναλυτικά ανά νησί:
Στην Κέρκυρα καταγράφηκαν 7 περιστατικά το 2009, 5 το 2010, 6 το 2011, 9 το 2012.
Στη Λευκάδα καταγράφηκε 1 περιστατικό το 2009, 2 το 2010, 1 το 2011, 4 το 2012.
Στην Κεφαλονιά καταγράφηκαν 6 περιστατικά το 2009, 4 το 2010, 2 το 2011, 3 το 2012.
Στη Ζάκυνθο καταγράφηκαν 3 περιστατικά το 2009, 10 το 2010, 15 το 2011, 12 το 2012.

«Καταδικάζουμε τη βία απ' όπου κι αν προέρχεται»


«Καταδικάζουμε τη βία απ' όπου κι αν προέρχεται»
Ο πιο «κομψός» τρόπος για να υπονομεύσεις το δίκιο του αγώνα των καταπιεσμένων είναι να παίρνεις «ίσες» αποστάσεις ανάμεσα στο «δίκιο», στις «ελευθερίες» και στο «δικαίωμα» του καταπιεστή να καταπιέζει, και στο δίκιο, στις ελευθερίες και στο δικαίωμα του καταπιεσμένου να αντιδρά, να αντιστέκεται αλλά και να επιτίθεται ενάντια στην καταπίεση και στον καταπιεστή.
Ο ακόμα «κομψότερος» τρόπος για να αποκηρύξεις τον αγώνα του καταπιεσμένου ενάντια στον τύραννο και εκμεταλλευτή του, είναι να βαφτίζεις «βία» την αντίσταση και τη διαμαρτυρία του, την οποία βέβαια σπεύδεις μετά να την αντιπαραβάλεις με τη βία του εκμεταλλευτή ώστε με την ευπρέπεια που αρμόζει στον κόσμο των εστέτ του ανθρωπισμού, να αποφανθείς:
«Καταδικάζω τη βία απ' όπου κι αν προέρχεται»...
Τον παραπάνω λυρικό «πασιφισμό», της καταδίκης της βίας «απ' όπου κι αν προέρχεται», ένα σχήμα που αποτελεί σήμα κατατεθέν των προπαγανδιστικών μηχανισμών των καθεστώτων της βίας και της εκμετάλλευσης, τον ακούσαμε προχτές να διατυπώνεται και από την κυρία Ρένα Δούρου, στέλεχος και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.
*
Φυσικά δεν είναι της ώρας να κάνουμε μαθήματα (πολύ περισσότερο σε μια αριστερή...).
Αλλά, προς δόξαν της πραγματικότητας, τη βία - συστατικό στοιχείο της ύπαρξης των κοινωνιών όπου αντιπαρατίθενται αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα - είτε την καταδικάζεις, είτε δεν την καταδικάζεις, αυτή υπάρχει. Ερήμην των ηθικοπλαστικών κηρυγμάτων.
Είναι σαν να καταδικάζεις το θάνατο. Οσο κι αν τον καταδικάσεις, αυτός υπάρχει και θα υπάρχει (μέχρι τη δευτέρα παρουσία, τουλάχιστον...). Και η αναγνώριση ότι υπάρχει, μόνο ως παραλογισμός θα μπορούσε να εκληφθεί ως εκδήλωση «αγάπης» προς το θάνατο ή ως δήλωση «δικαίωσης» της ύπαρξής του.
Το ίδιο συμβαίνει, για παράδειγμα, με το θέμα του πολέμου. Η στάση μας απέναντί του δεν τελειώνει (ούτε καν αρχίζει) με την έκφραση της καταδίκης του. Αλλά με τον προσδιορισμό του χαρακτήρα του πολέμου. Δηλαδή αν είναι δίκαιος ή άδικος ο πόλεμος, από πλευράς εκείνων που είτε ως αμυνόμενοι, είτε ως επιτιθέμενοι, συμμετέχουν σε αυτόν.
Εκτός αν καταλήξουμε ότι κάθε πόλεμος είναι άδικος. Ως εκ τούτου εξίσου «άδικο» με τους Τούρκους το '21 είχαν και οι επαναστατημένοι Ελληνες. Αλλά τότε, αν κάθε πόλεμος είναι «άδικος», και η αδικία επιμερίζεται εξίσου σε όλους όσους συμμετέχουν ή εξαναγκάζονται να συμμετάσχουν σε αυτόν, τότε η δικαίωση του «αδικητή» είναι εξασφαλισμένη.
*
Το ζητούμενο, λοιπόν, όταν μιλάμε για βία, δεν είναι να αραδιάσουμε επίθετα και προσδιορισμούς για να αποδείξουμε πόσο απεχθής μας είναι, μη και δεν πάρουμε μέρος στο γενικό μεθύσι κάποιας αταξικής, απολίτικης και αντι-ιστορικής «συναδέλφωσης».
Υποχρέωση του καθενός - εφόσον σέβεται τον εαυτό του - είναι να προσδιορίζει το χαρακτήρα της βίας. Αν μάλιστα είναι αριστερός, πρώτη του υποχρέωση είναι να μην επιτρέπει να συκοφαντούνται οι κοινωνικοί αγώνες μέσα από τη χυδαία επιχείρηση να διασυνδεθούν, να παραλληλιστούν ή πολύ περισσότερο να ταυτιστούν με το φασιστικό λιντσάρισμα, την ατομική τρομοκρατία, την κρατική καταστολή, την παρα-κρατική δράση κοκ.
Είναι να αποδεικνύει και όχι να τροφοδοτεί τη χυδαιότητα πως η λαϊκή αντίσταση αποτελεί τάχα τη «δικαίωση», τη «νομιμοποίηση» ή ακόμα και τον «γεννήτορα» (!) της τραμπούκικης, της υποκοσμιακής, της ναζιστικής και κάθε μορφής καθεστωτικής βίας. Ισχύει ακριβώς το αντίθετο: Οι λαϊκοί αγώνες και οι μορφές τους, ως έκφραση αυτών των λαϊκών αγώνων, δεν αποτελούν την «κατάφαση», αλλά την εκκωφαντική άρνηση - μέχρι του σημείου της κατάργησης - της βίας που ασκείται πάνω στον καταπιεσμένο και που αυτή είναι που γεννά όχι απλώς το δικαίωμα, αλλά το καθήκον της αντίστασης.
Υποχρέωση, τελικά, του καθενός - εφόσον σέβεται τον εαυτό του - δεν είναι να εξαντλείται στην «καταδίκη της βίας απ' όπου κι αν προέρχεται». Είναι η καταδίκη και αντίσταση στη βία, αλλά από εκεί που πραγματικά προέρχεται. Και αυτή η στάση δεν καθιστά ούτε αντιμετωπίζει τη βία ως κάτι το επιθυμητό. Την αντιμετωπίζει υπό το πρίσμα την μόνης ελεύθερης προσέγγισης που μπορεί να υπάρξει. Και η μόνη ελεύθερη προσέγγιση είναι εκείνη που έχει επίγνωση της αναγκαιότητας.
*
Αν πάλι δεν ισχύουν όλα αυτά, τότε δεν έχουμε παρά να ζητήσουμε «συγγνώμη» τόσο από την κυρία Δούρου όσο και από τους υπόλοιπους.
«Συγγνώμη» για λογαριασμό του Αρη και του αντάρτη του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ. «Συγγνώμη» για λογαριασμό του Τσε. «Συγγνώμη» για λογαριασμό του Καραϊσκάκη και του Κολοκοτρώνη. «Συγγνώμη» για λογαριασμό του στρατιώτη του Κόκκινου Στρατού στο Ράιχσταγκ. «Συγγνώμη» για λογαριασμό εκείνων που γκρέμισαν τη Βαστίλη και των άλλων που παρέδωσαν στο λαό τα Χειμερινά Ανάκτορα. «Συγγνώμη» για λογαριασμό και του πιτσιρικά της «Ιντιφάντα» που πετούσε τόσο βίαια τις πέτρες του στα τανκς των Ισραηλινών...

Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Παζάρια για το κεφάλαιο και η λυπητερή στο λαό


ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Παζάρια για το κεφάλαιο και η λυπητερή στο λαό
Ολα τα σχέδια που έχουν πέσει στο τραπέζι του συμβιβασμού, προβλέπουν νέα μνημόνια και μέτρα
Σ' όποιον συμβιβασμό κι αν καταλήξουν για την Ελλάδα και την κρίση, ο λαός θα κληθεί να πληρώσει με νέα μνημόνια και μέτρα τη διαχείριση προς όφελος της πλουτοκρατίας
Eurokinissi
Τα «απόνερα» από τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ και οι αναλύσεις για την πιθανή εξέλιξη της κόντρας ΔΝΤ - Ευρωζώνης για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους συνεχίζουν να κυριαρχούν στις δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΕ και στα δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού και διεθνούς Τύπου.
Βασικό πεδίο σύγκρουσης ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Ευρωζώνη, παραμένει η απαίτηση του Ταμείου να διασφαλιστεί από τώρα η χρηματοδότηση της ελεγχόμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας μέχρι το 2016, και όχι μόνο μέχρι το 2014, όπως αντιπροτείνει η Ευρωζώνη, με βασικούς υπέρμαχους τη Γερμανία, τη Φινλανδία και την Ολλανδία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα 32 δισ. ευρώ, που υπολογίζεται ότι είναι το «κενό» μέχρι το 2016, μένει να διευκρινιστεί ένα ποσό της τάξης των 10 δισ. ευρώ περίπου. Το ΔΝΤ ζητάει επίσης δέσμευση από το Γιούρογκρουπ ότι θα συναινέσει σε «κούρεμα» του ελληνικού χρέους το 2016, ενδεχόμενο στο οποίο αντιδρούν τα κράτη μέλη και κυρίως η Γερμανία, σε μια προσπάθεια να μετριάσουν τη ζημιά που συνεπάγεται για τα δικά τους μονοπώλια η καταστροφή κεφαλαίου με τη μορφή ελληνικών ομολόγων.
Παρά τις συγκαταβατικές δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση της Τετάρτης, πηγή που συμμετείχε στα παζάρια του Γιούρογκρουπ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ δεν βρίσκονται «αληθινά κοντά σε μια συμφωνία» για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα, καθώς παραμένουν οι αντίθετες εκτιμήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους.
Το ΔΝΤ επιμένει πως τα μέτρα πρέπει να οδηγήσουν σε μείωση του χρέους από το 190% του ΑΕΠ το 2013, στο 120% το 2020 και γι' αυτό «αρνείται να υπογράψει μια συμφωνία την οποία θεωρεί μη ρεαλιστική», σύμφωνα με την πηγή. Σύμφωνα με άλλες πηγές, οι επαφές στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής χτες και σήμερα στις Βρυξέλλες, ενδεχόμενα να οδηγήσουν σε συμβιβασμό τη Δευτέρα.
Παρέμβαση, για να επέλθει συμβιβασμός ανάμεσα σε Ευρωζώνη και ΔΝΤ, έκανε χτες από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο επίτροπος Ολι Ρεν. Μιλώντας για λογαριασμό της Κομισιόν, ζήτησε «να ξεπεράσουμε το μύθο ότι δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στην Ελλάδα» και είπε ότι πρέπει, τώρα, να λάβει το Γιούρογκρουπ άμεσα μέτρα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί είπε χτες ότι στο Γιούρογκρουπ «δεν τα καταφέραμε εντελώς να βρούμε μια λύση για την Ελλάδα, αλλά θα το κάνουμε τη Δευτέρα».
Η έκθεση για το χρέος
Στο Γιούρογκρουπ της Τετάρτης, οι υπουργοί Οικονομικών συζήτησαν «μια συρραφή μέτρων» για τη μείωση του ελληνικού χρέους, όπως η μείωση των επιτοκίων των δανείων που έχουν δοθεί από την Ευρωζώνη και η επιμήκυνση της διάρκειάς τους.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ φέρεται να είπε στη συνεδρίαση ότι η χρηματοδότηση της Ελλάδας έως το 2016 μπορεί να εξασφαλιστεί με μείωση των επιτοκίων στα δάνεια και αύξηση της συμμετοχής του EFSF. Ο υπουργός Οικονομικών της ΓερμανίαςΒ. Σόιμπλε δήλωσε από την πλευρά του ότι υπάρχει ήδη συμφωνία με το ΔΝΤ για το πρόγραμμα επαναγοράς του ελληνικού χρέους και επανέλαβε ότι η γερμανική κυβέρνηση αντιτίθεται στη χρήση των κερδών της ΕΚΤ «για τη στήριξη της Ελλάδας».
Ο ίδιος είπε για το κούρεμα ότι αν αποφασιστεί, «δεν θα μπορούμε να δώσουμε νέες εγγυήσεις για την Ελλάδα, το οποίο είναι λογικό, καθώς σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ μπορούμε να δώσουμε εγγυήσεις μόνο εφόσον πιστεύουμε ότι το χρέος θα αποπληρωθεί. Κατά συνέπεια, δεν μπορούμε να κάνουμε και τα δύο».
Καταλύτης για τις εξελίξεις είναι η έκθεση που ετοιμάστηκε για τη σύνοδο του Γιούρογκρουπ, σύμφωνα με την οποία το ελληνικό χρέος μπορεί να μειωθεί κάτω από το στόχο του 120% του ΑΕΠ το 2020, μόνο εάν γίνει «κούρεμα».
Οπως αναφέρεται, είτε οι χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να αποδεχθούν ζημιές στα δάνεια που έχουν δώσει στην Ελλάδα, είτε να επιβάλουν στους ιδιώτες επενδυτές να πουλήσουν τα ομόλογα που έχουν σε τιμή χαμηλότερη της ονομαστικής, που ουσιαστικά αποτελεί έμμεσο «κούρεμα» του χρέους. Την πρώτη άποψη στηρίζει σταθερά το ΔΝΤ, ενώ τη δεύτερη έχει υιοθετήσει ένθερμα η Γερμανία και άλλες χώρες του «πυρήνα» του ευρώ.
Σύμφωνα με την έκθεση, αν δε ληφθεί κανένα μέτρο, το ελληνικό χρέος θα υποχωρήσει στο 144% του ΑΕΠ το 2020, στο 133% του ΑΕΠ το 2022 και στο 111% του ΑΕΠ το 2030, από το σημερινό επίπεδο του 170% περίπου.
Προκειμένου να καταστεί δυνατή μια μείωση του χρέους στα επίπεδα που προβλέπει το πρόγραμμα της τρόικας για την ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, η έκθεση σημειώνει ότι είναι αδύνατο να αποφευχθεί η «προσφυγή σε μέτρα που θα σημαίνουν απώλεια κεφαλαίου ή επιπτώσεις στους προϋπολογισμούς των χωρών μελών της Ευρωζώνης ή που θα προβλέπουν μία ευρύτερη επαναγορά των ελληνικών ομολόγων, η οποία θα συνεπάγεται την ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης (collective action clauses)».
Σύμφωνα με την έκθεση, η αναστολή πληρωμής τόκων από την Ελλάδα για τα δάνεια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα μείωνε το χρέος κατά 43,8 δισ. ευρώ. Επιπρόσθετα, αν η ΕΚΤ επέστρεφε τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα, το χρέος θα μειωνόταν περαιτέρω κατά 4,6% του ΑΕΠ.
Το σχέδιο της επαναγοράς ομολόγων
Το επικρατέστερο σενάριο που συζήτησε το Γιούρογκρουπ για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους, είναι η επαναγορά ομολόγων με κόστος 10 δισ. ευρώ από ιδιώτες στο 50% της ονομαστικής τιμής τους, προκειμένου να υπάρξει μείωση κατά 2,4% του ΑΕΠ το 2020.
Με δεδομένο ότι τα 10 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τον EFSF και πως για κάθε ομόλογο ονομαστικής αξίας 1 ευρώ το ελληνικό Δημόσιο θα δίνει 0,50 σεντς, στόχος είναι να αποσυρθεί το 1/3 του συνόλου των ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται σήμερα στα χέρια των ιδιωτών. Πρόκειται για 20 δισ. ευρώ, από τα 62 δισ. νέων τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου, που λήγουν από 24/2/2023 μέχρι 24/2/2042. Τα ομόλογα αυτά διέπονται από το Βρετανικό Δίκαιο και έχουν διαβάθμιση «CCC».
Αν επιλεγεί αυτή η λύση, τότε η καθαρή απόσυρση χρέους θα είναι στο 2,4% του ΑΕΠ το 2020 ή στα 6,2 δισ. ευρώ, καθώς το δάνειο των 10 δισ. ευρώ του EFSF και οι τόκοι του, θα προσμετρούνταν στο συνολικό χρέος της χώρας, φορτώνονται δηλαδή και αυτά στις πλάτες του λαού. Σήμερα, η τιμή του 10ετούς ελληνικού ομολόγου είναι στο 33,69% της ονομαστικής αξίας του, του 15ετούς στο 30,21%, του 20ετούς στο 25,41% και του 30ετούς στο 24,35%.
Επειδή, όμως, η ανακοίνωση του συγκεκριμένου προγράμματος αναμένεται να εκτινάξει τις τιμές των ομολόγων και επειδή ταυτόχρονα οι όροι του δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστικοί για όλους τους επενδυτές, εξετάζεται το ενδεχόμενο, όπως και στο PSI, να ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης, που προβλέπουν ότι από τη στιγμή που τα 2/3 των ομολογιούχων συμφωνήσουν σε μία αναδιάρθρωση κρατικού χρέους, τότε ακολουθούν και οι υπόλοιποι κάτοχοι των ομολόγων.
Στην ενεργοποίηση των ρητρών αντιτίθεται το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IIF).«Η αναδιάρθρωση του χρέους (PSI) είχε εξηγηθεί στους επενδυτές ως μια παρέμβαση μοναδική, που δεν θα επαναληφθεί. Αν γίνει νέα αναδιάρθρωση, η αξιοπιστία της Ελλάδας βρίσκεται σε κίνδυνο» δήλωσε στέλεχός του.
Οι πιστωτές της Ελλάδας θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να συμβιβαστούν εάν θέλουν να αποφύγουν απομείωση του χρέους που κατέχει ο επίσημος τομέας, φέρεται να δήλωσε την Πέμπτη ο Γ. Ασμουσεν, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ. «Οποιος θέλει να αποφύγει κούρεμα για τους επίσημους πιστωτές και το θεωρεί αυτό ως κόκκινη γραμμή, θα πρέπει να είναι έτοιμος να υπαναχωρήσει σε άλλα θέματα», δήλωσε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα «Passauer Neue Presse».
Ζόρια σε Κύπρο - Βρετανία
Στο μεταξύ, η τρόικα αναχώρησε χτες από την Κύπρο και οι συνομιλίες για την ολοκλήρωση της δανειακής συμφωνίας με την κυβέρνηση θα συνεχιστεί με τηλεδιασκέψεις, χωρίς να αποκλείεται και νέα επίσκεψη των τεχνοκρατών στο νησί. Ανοικτά παραμένουν, σύμφωνα με τις διαρροές και πληροφορίες στον Τύπο, τα θέματα του φυσικού αερίου, της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής και των ιδιωτικοποιήσεων ημικρατικών οργανισμών.
«Η Λευκωσία δεν έχει πολλές επιλογές και οι δανειστές θέτουν πολύ σκληρούς όρους»,δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Στεφάνου, περιγράφοντας το κλίμα των διαβουλεύσεων. «Προσπάθειά μας είναι να κάνουμε τους όρους όσο το δυνατό πιο υποφερτούς» είπε ο ίδιος και προσέθεσε ότι «σε κάποιο σημείο το επιτυγχάνουμε, αλλά σίγουρα θα υπάρχουν και επώδυνοι όροι».
Σε ό,τι αφορά τις δημοσιονομικές προοπτικές της Κύπρου, ο οίκος «Fitch» σημειώνει ότι«η ύφεση έχει επιδεινωθεί περισσότερο από το προβλεπόμενο. Για το 2012 η ύφεση θα φτάσει το 2% έναντι ισχνής ανάπτυξης 0,5% το 2011. Η ύφεση θα συνεχιστεί το 2013 και θα παραμείνει ως το 2014». Σε ό,τι αφορά το χρέος, η «Fitch» το υπολογίζει σε 120% ως το 2014, έναντι του 71,1% του 2011. Οι τρεις βασικές τράπεζες της Κύπρου θα χρειαστούν για την ανακεφαλαιοποίηση 4 δισ. ευρώ ή 22% του ΑΕΠ.
Τέλος, τα δημοσιονομικά της Βρετανίας παρουσίασαν τον Οκτώβρη μεγαλύτερη επιδείνωση από αυτή που προβλεπόταν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Σαν αποτέλεσμα, το βρετανικό δημόσιο χρέος έφτασε το 1,068 τρισ. ευρώ, ή το 67,9% του ΑΕΠ της χώρας.

Χωρις λογια

TOP READ