3 Μαΐ 2015

Παρέμβαση του Μάκη Παπαδόπουλου με ονομαστικές καταγγελίες στο MEGA: {Video}

 Παρέμβαση του Μάκη Παπαδόπουλου με ονομαστικές καταγγελίες στο MEGA: {Video}


Δεν έχω εντοπίσει απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στις σοβαρές και ονομαστικές καταγγελίες για τους Γιάνη Βαρουφάκη, Ράνια Αντωνοπούλου και Έλενα Παναρίτη που διατυπώνονται δημόσια εδώ (2:25 του βίντεο και μετά). Ούτε γενικότερη αντίδραση. Αν κάποιος γνωρίζει, ας ενημερώσει.
πηγή: LR


Στις ορέξεις κυβέρνησης - δανειστών τα λεφτά των ασφαλισμένων

Στις ορέξεις κυβέρνησης - δανειστών τα λεφτά των ασφαλισμένων
Η διοίκηση αποφάσισε να μεταφέρει τα ταμειακά διαθέσιμα στην ΤτΕ. Παρέμβαση από σωματεία εργαζομένων και συνταξιούχων



Από τη διαμαρτυρία εργαζομένων και συνταξιούχων την ώρα που συνεδρίαζε η διοίκηση του ΙΚΑ
Από τη διαμαρτυρία εργαζομένων και συνταξιούχων την ώρα που συνεδρίαζε η διοίκηση του ΙΚΑ
«Παρών» στο προσκλητήριο της κυβέρνησης δήλωσε και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΚΑ, που την περασμένη Πέμπτη αποφάσισε να καταθέσει τα ταμειακά του διαθέσιμα στην ΤτΕ. Το ακριβές ποσό που θα διατεθεί δεν προσδιορίστηκε, παρότι αρχικά είχε γίνει λόγος για 70 εκατ. ευρώ. Τελικά, αποφασίστηκε το ποσό να μείνει ανοιχτό με βάση τα ταμειακά διαθέσιμα κάθε μήνα.
Με την απόφαση διαφώνησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, Δήμος Κουμπούρης, που υπογράμμισε ότι είναι απαράδεκτο ο κόπος των εργαζομένων και των συνταξιούχων να αποψιλώνεται για να πληρωθούν οι δανειστές και οι τράπεζες.
Η συνεδρίαση διακόπηκε αρχικά από τη δυναμική παρέμβαση συνταξιούχων και εργαζομένων, που συγκεντρώθηκαν με κάλεσμα της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ και εργατικών σωματείων, έξω από τα γραφεία του ΙΚΑ στην Αγίου Κωνσταντίνου. Η συνεδρίαση διακόπηκε, αλλά συνεχίστηκε αργότερα, οπότε πάρθηκε και η σχετική απόφαση.
«Ας πάρουν την ευθύνη τους απέναντι στην εργατική τάξη και τους συνταξιούχους», σημείωσε ο Δήμος Κουμπούρης, μιλώντας στους συγκεντρωμένους για τη στάση της διοίκησης του ΙΚΑ και υπενθύμισε πως δεν είναι η πρώτη φορά που η διοίκηση παίρνει αποφάσεις ενάντια στους ασφαλισμένους. «Αποδεικνύεται ότι είναι εντεταλμένοι να προωθήσουν αυτή την πολιτική. Κι εμείς είμαστε αποφασισμένοι να την αντιπαλέψουμε», τόνισε.
Στο μεταξύ, με απόφασή του, το 7μελές του ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ στο Αιγάλεω καταγγέλλει τη διοίκηση του Οργανισμού, που «με μεγάλο θράσος τόλμησε, την Τρίτη, να στείλει άλλα 95 εκατομμύρια ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδας, για να ξεπληρώσει το χρέος προς το ΔΝΤ, αυξάνοντας το συνολικό ποσό στα 215 εκατομμύρια ευρώ. Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες σπουδαστές των ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ παραμένουμε απλήρωτοι από τον ΟΑΕΔ για το 2015, ενώ αντίστοιχα μόλις ένας στους εννιά δικαιούχους παίρνει το επίδομα ανεργίας».
Οι σπουδαστές καλούν τα 7μελή και 3μελή από τις υπόλοιπες ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ να συζητήσουν και να πάρουν απόφαση για κινητοποίηση, απαιτώντας την άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων τους.

Η ταινία της εβδομάδας: Ο πατέρας του στρατιώτη

 Η ταινία της εβδομάδας: Ο πατέρας του στρατιώτη

87 λεπτα |Δράμα |Ιστορία | 1965 (ΕΣΣΔ)

“ Ο Πατέρας του Στρατιώτη”

Όταν το 1964 ο σκηνοθέτης Rezo Chkheidze ετοίμαζε την επική ταινία του “ Ο Πατέρας του Στρατιώτη” ίσως να μην είχε φανταστεί και ο ίδιος πόσο αριστουργηματική θα ήταν και πόσο διαχρονική.

Ο σεναριογράφος Suliko Zhgenti διαπραγματεύεται μια
δραματική ιστορία ενός αγρότη από την Γεωργία που προσπαθείνα βρει τον στρατιώτη γιο του κατά τη διάρκεια του Δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Ξεκινώντας απο ένα μικρο χωριο του Καυκάσου ακολουθεί τα Σοβιετικα στρατευματα εως το Βερολίνο,αντιμετωπίζοντας όλα τα εμπόδια του πολέμου.

Μια πραγματικά συγκινητική ιστορία που σκηνοθετεί ο Rezo Chkheidze με μοναδικό τρόπο, ώστε η ταινία να χαρακτηρίζεται έως σήμερα ως ένα από τα αριστουργήματα του Σοβιετικού κινηματογράφου.

Οι ηθοποιοί που πρωταγωνιστούν είναι οι: Guiya Kobakhidze, Pyotr Lyubeshkin, Ivan Kosykh, Ketevan Bochorishvili, Alexander Lebedev, Alexei Nazarov, Vladimir Privaltsev, Sergo Zakariadze
Πηγή: exit210.gr


*Για να δείτε την ταινία έγχρωμη, πατήστε εδώ

Το «νομοθετικό έργο» της συγκυβέρνησης και η στάση του ΚΚΕ!!!!!!!

 Το «νομοθετικό έργο» της συγκυβέρνησης και η στάση του ΚΚΕ!!!!!!!


Οι νομοθετικές ρυθμίσεις που έχει καταθέσει η κυβέρνηση μέχρι τώρα στη Βουλή, με κορυφαίες τις δύο Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, η μία για την αρπαγή των διαθέσιμων και η δεύτερη για τη διαγραφή έως και 100% των προστίμων φορολογικών παραβάσεων, ακόμα και για λαθρεμπόριο, των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, κινούνται στο αυστηρό πλαίσιο της δημοσιονομικής πειθαρχίας που θέτουν η Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΔΝΤ (δηλαδή, οι δανειστές), προκειμένου να μη θιχτούν η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων, του μεγάλου κεφαλαίου.

Με τα νομοσχέδια αυτά η κυβέρνηση διατηρεί στο ακέραιο όλο το αντεργατικό, αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί με τους μνημονιακούς, εφαρμοστικούς νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Είναι νομοθετικές ρυθμίσεις που βρίσκονται πιο πίσω ακόμα και από το προεκλογικό πρόγραμμα πτωχοκομείου που είχε εξαγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ (πρόγραμμα Θεσσαλονίκης), πετσοκόβοντας και αυτά τα ελάχιστα ψίχουλα που προβλέπονταν για όσους διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Οχι μόνο δεν ανακουφίζουν στο ελάχιστο το λαό, αλλά στην ουσία του «λένε» να ξεχάσει ότι μπορεί να πάρει πίσω όλα όσα έχασε.
Παράλληλα, η κυβέρνηση συνεχίζει να αρνείται να φέρει στη Βουλή τη συμφωνία που έκλεισε με τους δανειστές στις 20 Φλεβάρη. Είναι προφανές ότι αφενός θέλει να αποφύγει την «εικόνα» της ψήφισης της συμφωνίας αυτής από κοινού με τη ΝΔ και τα άλλα κόμματα του αστικού πολιτικού συστήματος και αφετέρου να μη «δει» ο λαός τα νέα μέτρα που του χαλκεύουν, τα οποία ήδη έχουν τιτλοφορήσει ως «ήπια λιτότητα», για την ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου.
Μέχρι και την Παρασκευή 24 Απρίλη είχαν ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής 5 νομοσχέδια, ανάμεσα στα οποία και η ΠΝΠ για τα αποθεματικά. Είχε ολοκληρωθεί η επεξεργασία στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές δύο νομοσχεδίων, τα οποία αναμένεται να «οδηγηθούν» στην Ολομέλεια, ενώ στη φάση της επεξεργασίας στις Επιτροπές παρέμενε η δεύτερη ΠΝΠ.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ εξετάζει με πολύ μεγάλη προσοχή τις νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης στο σύνολό τους και κατ' άρθρο και τοποθετείται, κάθε φορά, με ένα και μοναδικό κριτήριο: Την υπεράσπιση των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων.
Ταυτόχρονα, δεν υπάρχει μέχρι τώρα νομοσχέδιο όπου το ΚΚΕ να μην έχει καταθέσει τροπολογίες για την πραγματική ανακούφιση των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων, οι οποίες ωστόσο απορρίπτονται κάθε φορά από την κυβέρνηση. Παράλληλα, έχει καταθέσει δύο προτάσεις νόμου. Η πρώτη κατατέθηκε στις 25 Φλεβάρη και αφορά την «Κατάργηση των Μνημονίων, των Μεσοπρόθεσμων Πλαισίων Δημοσιονομικής Στρατηγικής και των εφαρμοστικών τους νόμων - Καταγγελία των δανειακών συμβάσεων που έχουν ως προαπαιτούμενο την εφαρμογή των Μνημονίων», η οποία βρίσκεται ακόμα «στην αναμονή»... Η δεύτερη κατατέθηκε στις 23 Απρίλη και αφορά την «επαναφορά κατώτερου μισθού, επαναφορά 13ης και 14ης σύνταξης, 13ου και 14ου μισθού. Ρυθμίσεις για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και κατάργηση αντεργατικών διατάξεων».


«Αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης» στα μέτρα του κεφαλαίου

Το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που ψηφίστηκε στη Βουλή και είναι πλέον ο νόμος 4320/2015, έχει τίτλο «Λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης». Οι ρυθμίσεις του νόμου αυτού για «δωρεάν παροχή και επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος», επίδομα σίτισης, στέγασης κ.ά., αποκλείουν τη συντριπτική πλειοψηφία των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών, αφού αφορούν νοικοκυριά που βιώνουν την πιο ακραία φτώχεια, με όριο στα 400 ευρώ το μήνα οικογενειακό εισόδημα για τις 4μελείς οικογένειες, ενώ και στα νοικοκυριά που θα κριθούν «δικαιούχοι» δεν εξασφαλίζεται ούτε στο ελάχιστο μία στοιχειωδώς αξιοπρεπής διαβίωση. 

Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών», αναδεικνύοντας ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που περιλαμβάνει ψίχουλα για την ακραία φτώχεια, πετσοκομμένα ακόμα και από αυτά του «προγράμματος της Θεσσαλονίκης» (τα 1,4 δισ. ευρώ που προέβλεπε το πρόγραμμα γι' αυτά τα μέτρα, «έπεσαν» στα 200 εκατ. ευρώ στο νομοσχέδιο), για να μη θιχτεί η κερδοφορία του κεφαλαίου. Επίσης, οι βουλευτές του ΚΚΕ μέχρι την τελευταία στιγμή ασκούσαν πίεση να αρθούν οι περιορισμοί, που απέκλειαν την πλειοψηφία των οικογενειών που διαβιούν σε αυτές τις απάνθρωπες συνθήκες.
Ψήφισε υπέρ στα άρθρα 1: «για τη δωρεάν επανασύνδεση και παροχή ηλεκτρικού ρεύματος», 2: «επίδομα ενοικίου», 3: «επιδότηση σίτισης» και 4: «οι τρεις αυτές παροχές χορηγούνται και σε όσους συμμετέχουν ήδη σε τέτοια προγράμματα».
«Επανεκκίνηση της οικονομίας», δηλαδή ρυθμίσεις υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων

Το νομοσχέδιο με τίτλο «Ρυθμίσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας» ψηφίστηκε με συνοπτικές διαδικασίες και είναι πια ο νόμος 4321/2015. Πρόκειται για νομοθετική ρύθμιση καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα. Η κυβέρνηση, με τη ρύθμιση των 100 δόσεων, επιδιώκει να εισπράξει στο ακέραιο από τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά όλα τα χρέη που τους φόρτωσαν οι μνημονιακοί και οι εφαρμοστικοί τους νόμοι. Νομιμοποιεί, δηλαδή, πλήρως όλα τα αβάσταχτα χαράτσια των προηγούμενων κυβερνήσεων. Ο ίδιος νόμος προβλέπει τη ρύθμιση χρεών ακόμα και για οφειλέτες άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ, δηλαδή για μεγαλοεπιχειρηματίες.

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο, ωστόσο άρθρα του που είχαν έστω και υποπαράγραφο θετική για τα λαϊκά συμφέροντα, όπως το άρθρο 20, που αφορά τη μείωση των ποινών φυλάκισης για τους μικροοφειλέτες, ή το 30 για την κατάργηση των ποινών για αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες σχετικά με τις οφειλές τους στα ασφαλιστικά τους ταμεία (ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ) τα υπερψήφισε.
«Θύμα» της δημοσιονομικής λιτότητας και το σωφρονιστικό σύστημα

Το ΚΚΕ επί της αρχής ψήφισε «παρών» στο νομοσχέδιο που αφορούσε την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ και έκτακτα μέτρα για την αποσυμφόρηση των φυλακών. Ξεκαθάρισε ότι παρά τις ελάχιστες θετικές ρυθμίσεις που περιέχει, κινείται στην πεπατημένη των προηγούμενων κυβερνήσεων για την τεχνητή αποσυμφόρηση και εκτόνωση των φυλακών, που σημαίνει ανακύκλωση του προβλήματος. Ανέδειξε ότι η κυβέρνηση, στο όνομα της δημοσιονομικής λιτότητας, διατηρεί στο ακέραιο την κατάσταση που επικρατεί στο σωφρονιστικό σύστημα, που αφορά στο έλλειμμα πόρων, δομών και υποδομών, προσωπικού, έλλειμμα ουσιαστικής μέριμνας για την επανένταξη των κρατουμένων.

Δύο Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου μέσα σε λίγες μέρες

Η ΠΝΠ για τα αποθεματικά, η οποία επικυρώθηκε από τη Βουλή, με διαδικασίες «φαστ τρακ», όχι μόνο καταψηφίστηκε από το ΚΚΕ, αλλά, με αίτημά του, έγινε ονομαστική ψηφοφορία, για να αναλάβει ο κάθε βουλευτής τις ευθύνες του για την αρπαγή των αποθεματικών των οργανισμών που εποπτεύονται από το κράτος (από ΟΤΑ και πανεπιστήμια, μέχρι νοσοκομεία και παιδικούς σταθμούς). Σημειωτέον, την ώρα που ψηφιζόταν αυτή η ΠΝΠ για την αρπαγή των αποθεματικών, η κυβέρνηση είχε καταθέσει στη Βουλή - και βρίσκεται σε φάση συζήτησης στις αρμόδιες Επιτροπές - τη δεύτερη ΠΝΠ για να χαρίσει έως και 100% τα πρόστιμα των μεγαλοεπιχειρηματιών για τις φορολογικές τους απάτες. Η ΠΝΠ αυτή είναι σε ισχύ από το Μάρτη!
ΕΡΤ - φερέφωνο της κυρίαρχης πολιτικής

Την Τρίτη 28 Απρίλη ψηφίστηκε στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ, οι διατάξεις του οποίου θέτουν την ΕΡΤ υπό τον πλήρη έλεγχο της κυβέρνησης, προβλέπουν εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων, σύμπραξη με ιδιώτες κ.ά. Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών» αποκλειστικά και μόνο για την επαναφορά, έστω και λειψή, των εργαζομένων.

Οδεύουν προς την Ολομέλεια

Τα δύο νομοσχέδια που αναμένεται να κατατεθούν στην Ολομέλεια είναι: «Εκδημοκρατισμός της διοίκησης - Καταπολέμηση Γραφειοκρατίας και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση - Αποκατάσταση Αδικιών και άλλες διατάξεις» και αυτό για την αντιμετώπιση της βίας στον Αθλητισμό.
Το πρώτο ενδεικτικά προβλέπει ότι η μονιμοποίηση των ΙΔΑΧ εξαρτάται πλέον από τη συμμετοχή τους στην κινητικότητα, δηλαδή διατηρεί την κινητικότητα, δεν περιλαμβάνεται το θέμα των Συλλογικών Συμβάσεων, ενώ μένουν εκτός οι 300 καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών και οι 3.500 εργαζόμενοι του «Βοήθεια στο Σπίτι», παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Διατηρεί τη δυνατότητα επίταξης απεργών κ.ά. Το ΚΚΕ επί της αρχής στην Επιτροπή έχει ψηφίσει «παρών» μόνο και μόνο για τους εργαζόμενους που επανέρχονται.
Σχετικά με το δεύτερο νομοσχέδιο, από το ΚΚΕ έχει ειπωθεί ότι δεν το καταψηφίζει, μιας και υπάρχουν θετικές και αναγκαίες διατάξεις και έχει επιφυλαχθεί για την τελική του θέση στην Ολομέλεια.

Απορρίπτονται ασυζητητί

Η κυβέρνηση έχει απορρίψει κάθε τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ στα νομοσχέδια που έχουν ψηφιστεί.
Τέσσερις τροπολογίες κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο για την «ανθρωπιστική κρίση». Αφορούσαν τη διαγραφή οφειλών των οικογενειών που ζουν σε συνθήκες φτώχειας προς τις επιχειρήσεις ηλεκτρικής ενέργειας και αύξηση της μηνιαίας δωρεάν παροχής ρεύματος. Την παροχή δωρεάν και πλήρους ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης προς όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Την παροχή ενός γεύματος ημερησίως στους μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με δαπάνη του κρατικού προϋπολογισμού. Τη διαγραφή χρεών των σχολικών επιτροπών και των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (ρεύμα, τηλέφωνο, νερό, θέρμανση). Δεν αποδέχτηκε ούτε μία. Ούτε καν αυτή για την παροχή ενός γεύματος στους μαθητές!

Στο νομοσχέδιο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές το ΚΚΕ κατέθεσε τροπολογία για το «κούρεμα» των χρεών των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών που προέρχονται από τα αντιλαϊκά χαράτσια (τέλη επιτηδεύματος, αλληλεγγύης), τα χρέη από τον ΕΝΦΙΑ για τα λαϊκά νοικοκυριά.

Στο νομοσχέδιο για τις φυλακές «τύπου Γ», το ΚΚΕ κατέθεσε τροπολογία για την κατάργηση των διοδίων και την παύση κάθε δίωξης και κατάργηση κάθε προστίμου που έχει επιβληθεί σε όσους δεν πλήρωσαν και αγωνίστηκαν ενάντια στα διόδια. Απορρίφθηκε.

Στο νομοσχέδιο για την ΕΡΤ κατέθεσε τροπολογία - προσθήκη που προβλέπει την κατάργηση της ΠΝΠ και της ΚΥΑ της προηγούμενης κυβέρνησης, με τις οποίες έκλεισε η ΕΡΤ, την πλήρη αποκατάσταση της λειτουργίας της ΕΡΤ και σε όλο το εύρος των δραστηριοτήτων της, καθώς επίσης και την πλήρη αποκατάσταση του απολυμένου προσωπικού της, χωρίς διαχωρισμούς, ακριβώς όπως είχαν στις 11.6.2013. Απορρίφθηκε.
Σειρά τροπολογιών έχει καταθέσει και στα νομοσχέδια που αναμένεται να ψηφιστούν. Μόνο στο νομοσχέδιο «Εκδημοκρατισμός Δημόσιας Διοίκησης (....)» έχει καταθέσει 14 τροπολογίες, που αφορούν την επιστροφή όλων των διαθέσιμων εκπαιδευτικών στα σχολεία, την κατάργηση του μέτρου της πολιτικής επιστράτευσης, την άμεση μετατροπή των συμβάσεων των καθαριστριών στα σχολεία σε αορίστου χρόνου, την άμεση αποκατάσταση των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών κ.ά.

Αναδεικνύεται από το σύνολο του μέχρι τώρα «νομοθετικού έργου» της κυβέρνησης ότι ο λαός είναι ανάγκη να οργανώσει την πάλη του και την αντεπίθεσή του για αποκατάσταση των τεράστιων απωλειών, για την ικανοποίηση των σύγχρονων και διευρυμένων αναγκών του, για ρήξεις και ανατροπές οι οποίες πρέπει να φτάσουν μέχρι το επίπεδο της εξουσίας.

"ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ" 03052015 Α. Ζ.

Στους ταξικούς αγώνες βρίσκεται η λύση!

Στους ταξικούς αγώνες βρίσκεται η λύση!



ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
Η βδομάδα που πέρασε άρχισε μ' ένα εντατικό μασάζ στις λαϊκές συνειδήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης για να γίνει αποδεκτή η νέα συμφωνία που έχει στα σκαριά με τους εταίρους της.

Μετά τα εμπιστευτικά παζάρια του προηγούμενου Σαββατοκύριακου η κυβέρνηση έδειξε μια εξαιρετική βιασύνη για την ολοκλήρωση της αντιλαϊκής συμφωνίας. Εξήγγειλε πολυνομοσχέδιο με τις πρώτες «μεταρρυθμίσεις» κι έκανε καθαρό πως στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης παραμένουν για «συζήτηση» μέτρα που αφορούν στο Ασφαλιστικό, στα Εργασιακά, στην αύξηση του ΦΠΑ, και το παζάρι να αφορά κύρια το χρόνο και τον τρόπο εφαρμογής τους. Μέτρα που έρχονται να προστεθούν σε όσα είναι ήδη σε ισχύ με τους μνημονιακούς νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και τα οποία η σημερινή όχι μόνο δεν θίγει, αλλά δηλώνει καθαρά ότι θα τα εφαρμόσει πιστά (ο ΕΝΦΙΑ είναι τρανταχτό παράδειγμα).
Οπως έχει ήδη αποκαλύψει ο «Ριζοσπάστης», προωθείται η αναστολή κάθε νομοθετικής πρωτοβουλίας για τον κατώτατο μισθό και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Επιβεβαιώθηκε, επίσης, ότι η «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος» για τα επικουρικά ταμεία αναστέλλεται προσωρινά και δεν καταργείται, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να ενεργοποιηθεί ανά πάσα στιγμή. Μάλιστα, για να πετύχει το στόχο της, η κυβέρνηση αναπτύσσει φιλολογία διαχωρισμού των συνταξιούχων σε «ρετιρέ» και «μη προνομιούχους», χύνοντας δηλητήριο.
Ολοταχώς για λιτότητα διαρκείας
Το πολυνομοσχέδιο φέρεται, μεταξύ άλλων, να περιλαμβάνει μηχανισμούς εξασφάλισης των περικοπών και των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, «κουρεμένα» κριτήρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς κ.ά. Ενώ σχεδιάζονται νέα μέτρα φορολογικής αμνηστίας για το κεφάλαιο, τα αντιλαϊκά χαράτσια παραμένουν και ενδεχομένως να ενισχυθούν.
Στην «τελική ευθεία προς τη συμφωνία», όπως λέει η κυβέρνηση, ακόμα και τα ελάχιστα που υποσχέθηκε προεκλογικά για να κλέψει την ψήφο του λαού, μπαίνουν στο ψυγείο, η υλοποίησή τους παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες, διαλύοντας κάθε προσδοκία. Με άλλα λόγια, αυτό που φαίνεται ότι «ξεμπλοκάρει» τελικά τη διαπραγμάτευση είναι η αναδίπλωση της κυβέρνησης ακόμα και από τα ψίχουλα που υποσχέθηκε προεκλογικά στο λαό.
Κατά τα λοιπά, σε προπαγανδιστικό επίπεδο, η βδομάδα κύλησε στο ρυθμό του «η τρόικα έγινε αρνάκι και δέχτηκε την ήπια λιτότητα» που προτείνει η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση καταφεύγει σ' έναν όρο που έχει ήδη χρησιμοποιηθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις όταν έφερναν τα προγράμματα σταθερότητας με τις μειώσεις μισθών και τα μνημόνια. Η σημερινή, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, επιχειρεί να αποσπάσει τη λαϊκή συναίνεση στη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής, έστω και με άλλο περιτύλιγμα και με άλλες δόσεις στην εφαρμογή της.
Αυτό που κρύβει είναι ότι η λιτότητα (ήπια ή μη) αφορά τους εργαζόμενους και όχι το κεφάλαιο, για το οποίο σκίζεται προκειμένου να στηρίξει την ανάκαμψη των κερδών του. Αυτό που επίσης κρύβει και έκρυψε και προεκλογικά απ' το λαό, όταν του υποσχόταν ψίχουλα, είναι ότι η ανάκαμψη των κερδών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων προϋποθέτει λιτότητα διαρκείας για τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα και τις ανάγκες.
Η «ήπια λιτότητα» περιέχει ήδη όλα όσα περιλαμβάνονται στους έως τώρα μνημονιακούς νόμους, που παραμένουν άθιχτοι και στους οποίους προστέθηκε επίσης, με την προηγούμενη ΠΝΠ, το χάρισμα προστίμων εκατομμυρίων ευρώ σε επιχειρήσεις για φορολογικές απάτες και λαθρεμπόριο. Κι όλα αυτά με τη βούλα των ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ. Η κουβέντα για ήπια ή άγρια λιτότητα κρύβει το συνολικό πακέτο κι αυτό περιέχει ιδιωτικοποιήσεις, άγριο φοροκυνηγητό για το λαό, που μάλιστα βαφτίζεται «πατριωτικό» καθήκον.
Συμμετοχή στις επεμβάσεις
Κινητικότητα εμφάνισε η κυβέρνηση και στο διεθνή στίβο διεκδικώντας ρόλο πρόθυμου συνεργάτη των ΗΠΑ και του Ισραήλ, σε όλα τα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδιά τους στη Μέση Ανατολή, στα Βαλκάνια, στην Ευρασία, εμφανίζοντάς τους ως συμμάχους του ελληνικού λαού στις υποτιθέμενες πατριωτικές διαπραγματεύσεις τους. Στο πλαίσιο αυτό έγινε τριμερής συνάντηση κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου στη Λευκωσία. Η προώθηση ζητημάτων που ιεραρχούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι των τριών χωρών και άπτονται της συνεργασίας για τη διάνοιξη νέων πεδίων κερδοφορίας, σε τομείς όπως η Ενέργεια, το Εμπόριο, ο Τουρισμός, οι Μεταφορές κ.ά. ήταν στο τραπέζι της συνάντησης. Το μήνυμα που εξέπεμψαν και οι τρεις παραπέμπει σε νέες επεμβάσεις στην περιοχή. Ο Ελληνας πρωθυπουργός, στο φόντο των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην ευρύτερη περιοχή με πρόσχημα τους τζιχαντιστές, χαρακτήρισε ιδιαιτέρως ανησυχητική την επιδεινούμενη κατάσταση σε Λιβύη, Δυτική Αφρική, Συρία, Ιράκ και Υεμένη, τη στασιμότητα στο Παλαιστινιακό και την «εξάπλωση του τζιχαντισμού και του φονταμενταλισμού». «Συμφωνήσαμε - είπε - να εντείνουμε αυτήν τη συνεργασία (...) για την αντιμετώπιση του τζιχαντισμού, για την προάσπιση όλων των καταπιεζόμενων κοινοτήτων στην περιοχή». Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Κύπριος Πρόεδρος προέτρεψε «όλα τα κράτη» για «ενεργή και ουσιαστική αντιμετώπιση της απειλής» των «εξτρεμιστικών ομάδων» και ιδιαίτερα για την κατάσταση σε Ιράκ, Συρία και Υεμένη, υποστήριξε ότι «καθιστούν επιτακτική την από κοινού δράση της διεθνούς κοινότητας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που υπερβαίνουν τα όποια εθνικά σύνορα».
Η Πρωτομαγιά των εργατών
Με αυτά τα δεδομένα δικαίως η εργατική τάξη κατέβηκε δυναμικά στις Πρωτομαγιάτικες απεργιακές συγκεντρώσεις, έχοντας στα πανό της ένα προς ένα τα αιτήματά της, που δεν χωράνε στο μνημονιακό κορσέ. Τίμησε έτσι τις καλύτερες των αγωνιστικών παραδόσεών της κόντρα στην επιδίωξη του νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού να μετατρέψει τη φετινή Πρωτομαγιά σε μέρα υπεράσπισης της κυβέρνησης.
Οπως σημείωνε το ΠΑΜΕ στη σχετική προκήρυξή του, «αυτή η Πρωτομαγιά δεν είναι μία ακόμα διαδήλωση. Δηλώνουμε την αγωνιστική ετοιμότητά μας, την απόφασή μας να υπερασπίσουμε το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας. Οι εργαζόμενοι δε θα υποδεχτούν με αδράνεια, φόβο και υποχώρηση τα νέα μνημόνια, όπως και να τα ονομάσουν, τα νέα δεινά στη ζωή τους για τα κέρδη των μονοπωλίων. Καμία αναμονή, καμία ανοχή στα παζάρια των μονοπωλίων και των κυβερνήσεών τους που βρίσκονται σε εξέλιξη με ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ. Οι διαπραγματεύσεις και οι συμφωνίες γίνονται για τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, των βιομηχάνων, εφοπλιστών, τραπεζιτών, μεγαλεμπόρων. Τσακώνονται όπως οι λύκοι για τη λεία. Ο κόσμος της δουλειάς δεν έχει τίποτα να περιμένει από κυβερνήσεις της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, του ΟΟΣΑ, του ΔΝΤ, όπως η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Αυτό που άλλαξε τους τελευταίους μήνες είναι το χέρι στη σκυτάλη της ίδιας πολιτικής στο "κοινό σπίτι" της ΕΕ, του ΔΝΤ και του κεφαλαίου. Οι 400 εφαρμοστικοί νόμοι που τσάκισαν μισθούς, συντάξεις, εργασιακές σχέσεις, προς όφελος των μεγαλοεπιχειρηματιών, είναι εδώ. Οι δόσεις που βγαίνουν από το αίμα του λαού πληρώνονται στην ώρα τους και στο "διηνεκές". Για το λαό υπάρχει ο "λιτός βίος" και τα παχιά λόγια των εξαγγελιών».

«Πολιτισμός» εναντίον Εργατικής Πρωτομαγιάς!

 «Πολιτισμός» εναντίον Εργατικής Πρωτομαγιάς!




 Προφανώς αυτό που κατάλαβε η κυρία Μαρία Καστουνάκη με σχόλιό της στην Καθημερινή της 2/5/2015 (πρώτη σελίδα προβολή παρακαλώ!) είναι ότι ο πολιτισμός που αποπνέεται και διαδίδεται σε όλο τον κόσμο από το Μέγαρο της ελληνικής αστικής τάξης, είναι αυτός που προβάλει στην Ελλάδα σε όλο τον κόσμο, στην κρίσιμη τούτη περίοδο, σε αντίθεση με τη συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς που περίπου δυσφήμιζαν την Ελλάδα. 

 

Και τι δεν διαβάσαμε στο σχόλιό της!


Η Πρωτομαγιά, κατ αυτήν, γιορτάστηκε στην Ελλάδα με ένα σπουδαίο «Κοντσέρτο της Ευρώπης» με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βερολίνου, …γεγονός «διεθνούς εμβέλειας, με συμβολική αξία: την προώθηση της ευρωπαϊκής ιδέας μέσα από τον πολιτισμό» …ότι οι Έλληνες «άντλησαν μόνον εθνική υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια βλέποντας μια διεθνών προδιαγραφών αίθουσα μουσικής»!!! 



Ναι, από την αίθουσα που την πληρώσαμε χρυσή  αντλούμε περηφάνια όχι από τους αγώνες και την ιστορία μας. Και την ώρα της Εργατικής Πρωτομαγιάς η «προώθηση της ευρωπαϊκής ιδέας μέσα από τον πολιτισμό» είναι αυτό που καίει τον άνεργο της Ελλάδας και της ΕΕ και τους νεκρούς των πολέμων και των βομβαρδισμών ανά τον κόσμο που στήριξε η ΕΕ, καθώς βέβαια και οι στενάζοντες κάτω από τον μασκαρεμένο φασισμό που στήριξε η ΕΕ στην Ουκρανία  και σε άλλες χώρες της Αν. Ευρώπης!

 

Στον αντίποδα αυτής της σπουδαίας εκδήλωσης μας πληροφορεί η ερίτιμος κυρία, «την ίδια ώρα που το κοινό αποθέωνε τη Φιλαρμονική του Βερολίνου και τον Λεωνίδα Καβάκο, η συγκέντρωση στο Σύνταγμα είχε τα δικά της συνθήματα: «Δεν εκβιαζόμαστε. Ούτε βήμα πίσω». Η κυβέρνηση ανατροφοδοτούσε το αδιέξοδό της, διατρανώνοντας την άρνηση συμβιβασμού και υποχωρήσεων. Τι μπορεί να μεταφέρει πιο αποτελεσματικά την εικόνα μιας χώρας που «τίποτα δεν τη σταματά»; Η αναπαραγωγή αυτιστικών, κούφιων και φθαρμένων «προειδοποιήσεων», ερήμην της πραγματικότητας, ή η ζωντανή απόδειξη ότι η Ελλάδα έχει δυναμική και προοπτική, συντονισμένη στο παρόν και ανοιχτή στο μέλλον;»


Μάθαμε από την κυρία ότι η διεκδίκηση, η μάχη, η αντίσταση στους δανειστές τοκογλύφους οι οποίοι κυριολεκτικά πνίγουν τον λαό μας, δεν είναι παρά «αναπαραγωγή αυτιστικών, κούφιων και φθαρμένων «προειδοποιήσεων», ερήμην της πραγματικότητας»!

Τη μέρα που εκτός των άλλων τιμάμε το αίμα εκατομμυρίων εργατών στο βωμό των δικαιωμάτων της ανθρωπότητας, την ώρα που εμείς τιμούσαμε μεταξύ άλλων και τον Μάη του 36 και τους 200 Κομμουνιστές που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς στην Καισαριανή, λίγο παρακάτω γινόταν από την κυρία η χυδαία αναπαραγωγή της εθελοδουλίας της μεγαλοαστικης τάξης (γνωστό από την ιστορία αυτό) με όχημα την ορχήστρα του Βερολίνου, η οποία αγνοούμε κατά πόσο γνώριζε ότι αυτή ήταν η «καλή προβολή της Ελλάδος στο εξωτερικό» ενώ οι διαδηλωτές της Πρωτομαγιάς ήταν η κακή εικόνα της Ελλάδος.
 

Κατά την κυρία «Χθες, 1η του Μάη, στο προσκήνιο δεν ήταν η πολιτική αλλά o πολιτισμός»! Μας κάνει και μαθήματα ότι ο πολιτισμός είναι αντίθετος με την πολιτική που εκφράζουν οι διαδηλωτές την Πρωτομαγιά! Η ίδια η εργατική Πρωτομαγιά προφανώς είναι κάτι που πρέπει να αντικατασταθεί από τον «πολιτισμό» της κυρίας.


Όπως μάλιστα μας πληροφορεί, αυτή την αντιεικόνα της «καλής Ελλάδος» τους «πολιτισμού» απέναντι στους διαδηλωτές, τη χρηματοδότησε χορηγός που κράτησε την ανωνυμία του(!), προφανώς με λεφτά από τον… ιδρώτα του και όχι της εργατικής τάξης που λοιδορεί! Όπως με λεφτά του ιδρώτα του ΔΟΛ, χορηγίες, επιχορηγήσεις, προγράμματα και δάνεια αγύριστα που πληρώνουμε συνεχώς εμείς, κτίστηκε και λειτουργεί το Μέγαρο Μουσικής για να μπορούν κάποιες κυρίες να το χρησιμοποιούν για αντεργατική προπαγάνδα. 




Προφανώς η δική της πραγματικότητα είναι ένας απέραντος αντεργατικός καμβάς.


Μίλησες για Πρωτομαγιά, φασίστα;

 Μίλησες για Πρωτομαγιά, φασίστα;


  Χρυση Αυγή (Πρωτομαγιά)


Άκου, φασίστα! Από την αρχή της ύπαρξης σου προσπάθησες να μιλήσεις στους εργαζόμενους, επιδιώκοντας να τους στρέψεις ενάντια σε «ξένους» εργαζόμενους. Χτες, Πρωτομαγιά, την κόκκινη Πρωτομαγιά από το αίμα των εργατών, εμφανίστηκες να «γιορτάζεις» κι εσύ! Με ποιο σύνθημα; «Ζήτω η Πρωτομαγιά των Ελλήνων». Με ποια σημείωση; «Οι εργάτες έχουν πατρίδα».

Άκου, φασίστα! Χτες, Πρωτομαγιά, την κόκκινη Πρωτομαγιά από το αίμα των εργατών, εμφανίστηκες στα διόδια της Ελευσίνας και στο Πέραμα, για να μιλήσεις για την «Πρωτομαγιά των Ελλήνων» (και μόνο των Ελλήνων…). Ευτυχώς, οι περισσότερες απαντήσεις που πήρες ήταν απορριπτικές. Δεν ξεχνιούνται, άλλωστε, οι ερωτησούλες στη Βουλή για τους εφοπλιστές (τους Έλληνες εφοπλιστές…) και οι άλλες «φιλεργατικές» σου δραστηριότητες.


Μάης 1936

Άκου, φασίστα! Η «ελληνική Πρωτομαγιά», ό, τι και να κάνεις, είναι «δεμένη» στην ιστορική μνήμη των Ελλήνων εργαζομένων, με την Πρωτομαγιά στο Σικάγο, με τις κόκκινες Πρωτομαγιές σε ολόκληρο τον κόσμο, με τις πρώτες κόκκινες Πρωτομαγιές στην Ελλάδα, με τον Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη. Τότε, στη μεγάλη απεργία του 1936, τότε που οι διαδηλωτές φώναζαν «Κάτω οι δολοφόνοι, να φύγει η κυβέρνηση Μεταξά». Ξέρεις, φασίστα, για ποιον Μεταξά λέμε; Για τον δικό σου Μεταξά!  Τότε, όταν ο Τάσος Τούσης, ένας απ’ αυτούς που δολοφόνησαν οι Μεταξάδες, «ζωντάνεψε» στο ποίημα του Γιάννη Ρίτσου. Στις 10 του Μάη ο «Ριζοσπάστης» δημοσίευσε μια συγκλονιστική φωτογραφία, όπου απεικονίζεται μια μάνα να θρηνεί στο δρόμο το νεκρό παιδί της, τον Τάσο Τούση.




Πρωτομαγιά 1944
Άκου, φασίστα! Η «ελληνική Πρωτομαγιά» είναι συνδυασμένη και με την Πρωτομαγιά του 1944 και τους 200 της Καισαριανής. Λίγες μέρες πριν, οι πολιτικοί σου πρόγονοι, μέσω του κατοχικού Τύπου, δημοσίευσαν την παρακάτω ανακοίνωση:
«Την 27.4.1944 κομμουνιστικαί συμμορίαι, παρά τους Μολάους, κατόπιν μίας εξ ενέδρας επιθέσεως, εδολοφόνησαν ανάνδρως ένα Γερμανό στρατηγό και τρεις συνοδούς του αξιωματικούς και ετραυμάτισαν πολλούς Γερμανούς στρατιώτες. Εις αντίποινα θα εκτελεσθούν:
  1. Ο τυφεκισμός 200 κομμουνιστών την 1η Μαΐου 1944.
  2. Ο τυφεκισμός όλων των ανδρών, τους οποίους θα συναντήσουν τα γερμανικά στρατεύματα επί της οδού Μολάων προς Σπάρτην, έξωθι των χωρίων.
Υπό την εντύπωσιν του κακουργήματος τούτου, Ελληνες εθελονταί (σ.σ. πρόκειται για ταγματασφαλίτες) εφόνευσαν αυτοβούλως 100 άλλους κομμουνιστάς.
Ο στρατιωτικός διοικητής Ελλάδος».

tasos kaisariani

Ο Ναπολέων Σουκατζίδης, στο δρόμο για το εκτελεστικό απόσπασμα, γράφει στον πατέρα του: «Πατερούλη, πάω για εκτέλεση, να “σαι περήφανος για τον μονάκριβο γιο σου». Γράφει στην αρραβωνιαστικιά του: «Η τελευταία σκέψη μαζί σου. Θα “θελα να σε κάνω ευτυχισμένη. Να βρεις σύντροφο άξιό σου και άξιό μου». Ο Ηπειρώτης δάσκαλος Κώστας Τσίρκας: «Πρωτομαγιά. Γεια σας, όλοι πάμε στη μάχη». Ο εργάτης μεταλλουργός Σάββας Σαββόπουλος: «Ας μάθει όλη η Ελλάδα, δε χάσαμε την πίστη μας στην τελική νίκη της Σοβιετικής Ενωσης… Καμία δύναμη δε θα τσακίσει το ΚΚΕ. Το ΚΚΕ θα νικήσει. Καλώ τον αδελφό μου με σκληρή δουλιά να προσπαθήσει να ξεπλύνει το κακό που έκανε με τη δήλωση και την αδελφούλα μου να πάρει τη θέση μου στο ΚΚΕ». Ο Μήτσος Ρεμπούτσικας: «Όταν ο άνθρωπος δίνει τη ζωή του για ανώτερα ιδανικά, δεν πεθαίνει ποτές». Ο Νίκος Μαριακάκης: «Καλύτερα να πεθάνει κανείς στον αγώνα για τη λευτεριά παρά να ζει σκλάβος». Ο νεαρός Δημήτρης Σοφής από την Πεντέλη γράφει μόνο οκτώ λέξεις: «Χαίρετε φίλοι. Εκδίκηση. Μάνα μη λυπάσαι. Χαίρε μάνα». 
Τα αποσπάσματα από τα γράμματα είναι από το βιβλίο «Γράμματα και μηνύματα εκτελεσμένων πατριωτών»(Εκδόσεις Κέδρος, 1974) και τηρείται η ορθογραφία των πρωτότυπων κειμένων. Το χαρακτικό για τους 200 της Καισαριανής είναι έργο του Τάσσου.
Το ΕΑΜ, λίγες μέρες μετά, σε ανακοίνωσή του, γράφει για τις «ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΑΘΗΝΑΙΟΣ»: «…Ποια ηθική, ποιο δίκιο, ποια λογική λέει πως όταν δυο στρατοί πολεμούν εκείνος που χάνει στη μάχη έχει το δικαίωμα να σκοτώνει ανθρώπους που κάθουνται χιλιόμετρα μακριά; Να τουφεκίζει κρατούμενους που όντως ήταν τα θύματα της βασιλομεταξικής δικτατορίας της 4ης Αυγούστου και βρίσκονται φυλακή από το 1936 κι επομένως δεν μπορούσαν να είχαν καμιά σχέση με την οργάνωση των μαχών;
(…) Η φρικώδης και πρωτάκουστη τρομοκρατία που εξασκεί στην Ελλάδα ο καταχτητής με τη βοήθεια γερμανοράλληδων δεν είναι στην ουσία αντίποινα για τη δράση του ΕΛΑΣ εδώ και στην ύπαιθρο. Αυτό είναι απλή δικαιολογία. Γίνεται για να τρομοκρατηθεί ο λαός να σταματήσει την αντίστασή του και να πραγματοποιήσουν ανενόχλητοι οι καταχτητές την επιστράτευση και τη ληστεία του τόπου μας(…) Η στιγμή είναι κρίσιμη. Αν σκύψουμε το κεφάλι είμαστε χαμένοι. Τα θύματα του αγώνα είναι πολύ λιγότερα από τα θύματα της επιστράτευσης, από τα θύματα της πείνας. Οι κρεμασμένοι και τουφεκισμένοι ήρωες, τα καμένα μας χωριά φωνάζουν. Μην αφήστε τη θυσία μας να πάει χαμένη! Μην υποταχθείτε …»

 Κόκκινες Πρωτομαγιές
Άκου, φασίστα! Οι Πρωτομαγιές  στην Ελλάδα είναι κόκκινες, κόκκινες από το αίμα των εργατών, από το αίμα εκείνων που πολέμησαν ενάντια στον φασισμό, είναι κόκκινες από το αίμα των κομμουνιστών. Οι Πρωτομαγιές, σε όλο τον κόσμο, είναι κόκκινες, κόκκινες από το αίμα των χιλιάδων και χιλιάδων εργατών, από το Σικάγο μέχρι την κάθε άκρη της γης. Δεν υπάρχει η «Πρωτομαγιά των Ελλήνων», υπάρχει η εργατική Πρωτομαγιά.
Τόλμησες να μιλήσεις για Πρωτομαγιά, φασίστα; Την Πρωτομαγιά διαδηλώνουν και θα διαδηλώνουν οι εργάτες σε όλο τον κόσμο. Οι Έλληνες εργαζόμενοι διαδηλώνουν και θα διαδηλώνουν μαζί με τους «ξένους» εργαζόμενους, στην ίδια διαδήλωση, είτε ζούνε μαζί στην ίδια χώρα, είτε όχι.

Όχι, η ξεφτίλα δεν έχει πάτο !

Όχι, η ξεφτίλα δεν έχει πάτο !


Το «έκλεψα» από το μπλογκ http://redflyplanet.blogspot.com/ γιατί αποδεικνύει την γύμνια, αλλά και την ξεφτίλα του ΣΥΡΙΖΑ !

Δείτε καλά την παρακάτω φωτό και βγάλτε τα συμπεράσματά σας.

Avgi+photo+PAME

Η παραπάνω φωτό, χρησιμοποιείται, για να προπαγανδίσει την πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση της … ΓΣΕΕ και της … ΑΔΕΔΥ, δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ !!!!!!!!!!!!

Ξεφτίλες στον … κύβο και λίγο λέω !
Για όποιον έχει την παραμικρή αμφιβολία για την … λαθροχειρία της «Αυγής», ας πάει σε αυτό το λινκ:

ΒΡΕΤΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 Εκλογές αναμόρφωσης του αστικού σκηνικού

ΒΡΕΤΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015
Εκλογές αναμόρφωσης του αστικού σκηνικού
Και στο βάθος φτώχεια και εξαθλίωση της εργατικής τάξης

Οι κάλπες του 2015 στήνονται με φόντο τη φτώχεια και τον αυξανόμενο αριθμό Βρετανών που εξαρτούν την επιβίωσή τους από τις «Τράπεζες Τροφίμων»...
Οι κάλπες του 2015 στήνονται με φόντο τη φτώχεια και τον αυξανόμενο αριθμό Βρετανών που εξαρτούν την επιβίωσή τους από τις «Τράπεζες Τροφίμων»...
Κάλπες με πιθανές εκπλήξεις για το υπό αναδιαμόρφωση βρετανικό αστικό πολιτικό σκηνικό στήνονται την ερχόμενη Πέμπτη, 7 Μάη, σε Αγγλία, Ουαλία, Σκοτία και Βόρεια Ιρλανδία του Ηνωμένου Βασιλείου, με στόχο την ανανέωση της 650μελούς (Κάτω) Βουλής των Κοινοτήτων στην πέμπτη μεγαλύτερη καπιταλιστική οικονομία του κόσμου.
Εως και λίγα 24ωρα πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών, στις οποίες καλούνται να συμμετάσχουν πάνω από 45.000.000 Βρετανοί ψηφοφόροι, τα δύο «παραδοσιακά» κόμματα εξουσίας, «Συντηρητικοί» και «Εργατικοί», που μονοπωλούν την εξουσία στη Βρετανία με αυτήν τη μορφή από το 1922, έδιναν την εντύπωση μιας αδυσώπητης, σκληρής κονταρομαχίας. Αλλωστε, όλες οι τελευταίες δημοσκοπικές έρευνες διαφόρων εταιρειών δημιουργούν την εντύπωση σκληρού εκλογικού «ντέρμπι», αφού έδιναν, ακόμη και μέσα στο ίδιο 24ωρο, με διαφορά ακόμη και μίας ποσοστιαίας μονάδας, την «πρωτιά», πότε στους «Συντηρητικούς» του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον και πότε στους «Εργατικούς» του Εντ Μίλιμπαντ.
Αυτό εξηγεί «περίεργες» συμπεριφορές από τους ηγέτες των δύο μεγαλύτερων κομμάτων τις τελευταίες μέρες του προεκλογικού αγώνα. Οπως, για παράδειγμα, το φαινόμενο να βλέπουμε τον Ντέιβιντ Κάμερον και τη σύζυγό του να ντύνονται σαν Σιχ (μονοθεϊστική θρησκεία που συναντάται κυρίως στη βόρεια Ινδία με επιρροές από τον Ινδουισμό και το Ισλάμ) και να φλερτάρουν ανοικτά με την ινδική παροικία στην Αγγλία, και τον Εντ Μίλιμπαντ να βγάζει, με τρόπο, αντιμεταναστευτικές κορόνες, απαιτώντας πλέον από όλους τους ξένους μετανάστες που θα εισέρχονται στη Βρετανία να μιλούν καλά Αγγλικά.
Ο σκοτσέζικος «ρυθμιστικός παράγοντας»

Σε μπαλαντέρ της επόμενης κυβέρνησης αναδεικνύεται η αρχηγός του «Σκοτσέζικου Εθνικού Κόμματος» Νίκολα Στάρτζεον
Σε μπαλαντέρ της επόμενης κυβέρνησης αναδεικνύεται η αρχηγός του «Σκοτσέζικου Εθνικού Κόμματος» Νίκολα Στάρτζεον
Εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον προκαλούν στο βρετανικό και διεθνή Τύπο οι δημοσκοπικές επιδόσεις του Σκοτσέζικου Εθνικού Κόμματος (Scotish National Parth, SNP) της Νίκολα Στάρτζεον, που αναμένεται στη Σκοτία να σαρώσει σε βάρος των «Εργατικών» και να κατακτήσει τη μερίδα του λέοντος (κάποιοι λένε ακόμη και τις 57!) από τις συνολικά 59 έδρες της Βουλής των Κοινοτήτων που αναλογούν στη Σκοτία.
Εντούτοις, ακόμη και πριν την επαλήθευση αυτής της τάσης από το επικείμενο εκλογικό αποτέλεσμα, το SNP έγινε το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στη Βρετανία από την άποψη του αριθμού των εγγεγραμμένων (100.000) μελών. Στην πράξη, αποδεικνύεται πως έχουν λαϊκή απήχηση οι πύρινοι λόγοι της αρχηγού αυτού του εθνικιστικού κόμματος κατά της λιτότητας, αλλά και οι προτάσεις της για κυβερνητική συγκατοίκηση με τους Εργατικούς του Μίλιμπαντ, παρότι ο τελευταίος το απορρίπτει (προεκλογικά...).
Κάπως έτσι, το SNP εμφανίζεται πλέον να παίζει ανοικτά το ρόλο του «ρυθμιστικού παράγοντα» στη διαμόρφωση της επόμενης βρετανικής κυβέρνησης συνεργασίας. Ρόλο που το SNP «έκλεψε» μέσα στους τελευταίους λίγους μήνες (που ακολούθησαν το δημοψήφισμα του περασμένου Σεπτέμβρη για την ανεξαρτησία της Σκοτίας) από το ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό «Κόμμα Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου» (UKIP) του Νάιτζελ Φάρατζ.
Το κόμμα του Φάρατζ, που διαθέτει σήμερα λιγότερες έδρες στη Βουλή των Κοινοτήτων και από τα δάκτυλα του ενός χεριού, δείχνει καθηλωμένο περίπου στο 13%. Οπως φαίνεται, δεν παραπλανούν μεγαλύτερο μέρος του βρετανικού λαού τα μισαλλόδοξα και αντιμεταναστευτικά συνθήματά του καθώς και εκείνα για έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ (λεγόμενο Brexit) μέσω δημοψηφίσματος που έχει τάξει ο πρωθυπουργός Ντ. Κάμερον, εάν επανεκλεγεί, πριν το τέλος του 2017.
Μικρότερα ποσοστά (λίγο πάνω από το 5%) πιάνουν οι «Πράσινοι» της Νάταλι Μπένετ, που παραμένουν πιστοί στη σοσιαλδημοκρατική «λογική» αστικής διαχείρισης με πολιτικό λόγο που ελάχιστα διαφέρει από αυτόν του «Εργατικού Κόμματος».
Ακόμη πιο αδύναμη είναι η εμφάνιση του Κομμουνιστικού Κόμματος Βρετανίας που σε αυτές τις εκλογές κατεβάζει μεν δικούς του υποψήφιους σε αρκετές εκλογικές περιφέρειες αλλά όπου δεν έχει, προτείνει την επιλογή των «λιγότερο κακών» υποψηφίων, δηλαδή αυτών του «Εργατικού Κόμματος». Ομως έτσι δείχνει να συνεπικουρεί ουσιαστικά τις πολιτικές αστικής διαχείρισης παρά την έντονη θεωρητική κριτική που ασκεί στο καπιταλιστικό σύστημα. Το δε Νέο ΚΚ Βρετανίας, δεν κατεβάζει καν δικούς του υποψηφίους και δίνει γραμμή για στήριξη των Εργατικών στη «λογική» της «πίεσης για να παίρνουν φιλολαϊκά μέτρα».
Εγκλωβισμένοι στη λιτότητα
Αυτά, βέβαια, αφορούν την εικόνα που παρουσιάζουν τα πιο γνωστά αστικά κόμματα. Δεν είναι ωστόσο τα μοναδικά στη βρετανική πολιτική σκηνή. Αν και δεν είναι γνωστό, η Εκλογική Επιτροπή Βρετανίας έχει εγγεγραμμένα σε αυτές τις γενικές εκλογές ούτε λίγο, ούτε πολύ 428 πολιτικά κόμματα. Το εκλογικό σύστημα, που είναι ενισχυμένο πλειοψηφικό σε μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες (γνωστό ως «First pass the post», FPTP) είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του δικομματισμού και του εγκλωβισμού των ψηφοφόρων μεταξύ «Σκύλλας» και «Χάρυβδης».
Καθοριστικό στοιχείο για τον εγκλωβισμό της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων είναι η απουσία ενός ισχυρού επαναστατικού Κομμουνιστικού Κόμματος που θα οργανώνει τη λαϊκή πάλη για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου.
Για το επόμενο διάστημα, η αντιλαϊκή πολιτική στη Βρετανία είτε με «Εργατικό», είτε με «Συντηρητικό» πρωθυπουργό είναι δεδομένη, αφού οι Κάμερον και Μίλιμπαντ έχουν υιοθετήσει ως κοινή οικονομική πολιτική τη συνέχιση της μείωσης των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού με περαιτέρω μείωση των δημοσίων δαπανών και αύξηση της φορολογίας... Οι διαφορές τους αφορούν το διαχειριστικό «μείγμα» για την προώθηση των αναγκών του κεφαλαίου, με λιγότερο ή περισσότερο περιοριστικά ή επεκτατικά μέτρα. Δεδομένη επίσης είναι η επέκταση της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων και η τάση μείωσης της τιμής της εργατικής δύναμης.
Εγγύηση φτώχειας και εξαθλίωσης
Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Οι μισοί από τους 13.000.000 Βρετανούς που ζουν σε συνθήκες φτώχειας πασχίζουν να επιβιώσουν με το 60% του μέσου εισοδήματος και προέρχονται από την εργατική τάξη.
Την τελευταία 10ετία διπλασιάστηκε ο αριθμός των φτωχών με ιδιόκτητο σπίτι, που ανέρχονται σε 4.100.000 άτομα αλλά και των εκατομμυρίων Βρετανών και των μεταναστών που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος και νερού.
Ενα στα τέσσερα παιδιά και νέοι έως 16 ετών ζουν δίχως θέρμανση, ενίοτε δίχως πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα, δίχως επαρκή ποσότητα και ποιότητα τροφίμων.
Ανεργοι, φτωχοί εργαζόμενοι και χαμηλοσυνταξιούχοι στηρίζουν τη διατροφή τους στις Τράπεζες Τροφίμων, οι οποίες το 2014 έφτασαν τις 913.000 (αυξημένες κατά 129.000 από το 2013).
Περίπου 1.800.000 Βρετανοί, που είναι «δεμένοι» με συμβόλαια «μηδενικού χρόνου», στερούνται βασικών αποδοχών, δικαιωμάτων και επιδομάτων. Επίσης, παρατηρείται αύξηση ασθενειών λόγω υποσιτισμού και αβιταμίνωσης κατά 18% μέσα στο 2014, αλλά και θανάτων πολλών εκατοντάδων ατόμων από περικοπές επιδομάτων ανεργίας και κοινωνικής πρόνοιας κυρίως σε χρονίως πάσχοντες.
Την ώρα που η εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα ματώνουν, οι δισεκατομμυριούχοι στη Βρετανία διπλασιάστηκαν, φθάνοντας τους 117 από τους 53 που ήταν το 2009. Πρώτος μεταξύ πλουσίων είναι ο (ουκρανικής καταγωγής) Λεν Μπλαβάτνικ με περιουσία 13,17 δισ. στερλινών. Επιπλέον, οι 1.000 πλουσιότεροι στη Βρετανία διαθέτουν συνδυασμένο πλούτο ύψους άνω των 520 δισ. στερλινών (αυξημένος κατά 200 δισ. μέσα στην τελευταία τριετία).

Δορυφόροι χαρτογραφούν το βυθό των ωκεανών με μεγαλύτερη ακρίβεια από ποτέ

Δορυφόροι χαρτογραφούν το βυθό των ωκεανών με μεγαλύτερη ακρίβεια από ποτέ



Βαρυτικό μοντέλο του Ατλαντικού Ωκεανού που δείχνει τους σεισμούς των τελευταίων 30 ετών (κόκκινες κουκκίδες) και λεπτομέρειες των τεκτονικών χαρακτηριστικών του βυθού
Βαρυτικό μοντέλο του Ατλαντικού Ωκεανού που δείχνει τους σεισμούς των τελευταίων 30 ετών (κόκκινες κουκκίδες) και λεπτομέρειες των τεκτονικών χαρακτηριστικών του βυθού
Νέοι χάρτες των βυθών των ωκεανών, που προέκυψαν από δορυφορικά δεδομένα, αποκάλυψαν χιλιάδες άγνωστα έως τώρα υψώματα, ρήγματα και άλλα τεκτονικά χαρακτηριστικά τους.
Οι ερευνητές στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας Σκριπς του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, δημιούργησαν τους χάρτες, αναλύοντας αχρησιμοποίητες έως τώρα ροές δεδομένων από το δορυφόρο Jason (Τζέισον) της αμερικανικής NASA και από τον δορυφόρο Cryosat-2 (Κρίοσατ-2), του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA). Αντίθετα από τις παραδοσιακές μετρήσεις με σόναρ από πλοίο επιφανείας, όπου τα ανακλώμενα στο βυθό κύματα έχουν επιτρέψει έως τώρα τη χαρτογράφηση του 20% του βυθού των ωκεανών, οι δορυφόροι συλλαμβάνουν ανεπαίσθητες διαφορές στη βαρυτική έλξη στο επίπεδο της επιφάνειας του νερού. Οι διαφορές αυτές οφείλονται σε γεωλογικά χαρακτηριστικά που συχνά βρίσκονται χιλιάδες μέτρα κάτω από την επιφάνεια, ακόμα κι αν είναι θαμμένα κάτω από παχιά στρώματα ιζημάτων.
Οι επιστήμονες στο Σκριπς ανέπτυξαν έναν αλγόριθμο για την επεξεργασία αυτού του μεγάλου όγκου δεδομένων, παίρνοντας υπόψη τα ωκεάνια κύματα και τις παλίρροιες. Οι νέοι χάρτες θα βοηθήσουν στην εξερεύνηση για πετρέλαιο και στην πλοήγηση των υποβρυχίων, αλλά ταυτόχρονα προσφέρουν κρίσιμες πληροφορίες στους ερευνητές που μελετούν τις τεκτονικές πλάκες. Η ερευνητική ομάδα προσθέτει και νέα δεδομένα, ώστε οι χάρτες να γίνουν ακόμη πιο λεπτομερείς και ακριβείς.

Η βαρυτική έλξη όπως καταγράφηκε από δορυφόρους. Οι πιο κοκκινωπές περιοχές εμφανίζουν τη μεγαλύτερη έλξη και το μεγαλύτερο υποθαλάσσιο υψόμετρο (ζάρες του γήινου φλοιού στις περιοχές σύγκρουσης των πλακών)
Η βαρυτική έλξη όπως καταγράφηκε από δορυφόρους. Οι πιο κοκκινωπές περιοχές εμφανίζουν τη μεγαλύτερη έλξη και το μεγαλύτερο υποθαλάσσιο υψόμετρο (ζάρες του γήινου φλοιού στις περιοχές σύγκρουσης των πλακών)

Προετοιμάζοντας την επιστροφή αρειανών δειγμάτων στη Γη

Προετοιμάζοντας την επιστροφή αρειανών δειγμάτων στη Γη



Καλλιτεχνική απεικόνιση του πυραύλου ανόδου, της προτεινόμενης αποστολής επιστροφής δειγμάτων εδάφους από τον Αρη. Ο πυραυλοφορέας θα τοποθετήσει σε τροχιά ένα ερμητικά κλειστό δοχείο με δείγματα στους -10 βαθμούς Κελσίου, το οποίο θα παραληφθεί από το μητρικό σκάφος σε τροχιά. Αυτό θα φροντίσει στη συνέχεια για τη μεταφορά των δειγμάτων στη Γη.
Καλλιτεχνική απεικόνιση του πυραύλου ανόδου, της προτεινόμενης αποστολής επιστροφής δειγμάτων εδάφους από τον Αρη. Ο πυραυλοφορέας θα τοποθετήσει σε τροχιά ένα ερμητικά κλειστό δοχείο με δείγματα στους -10 βαθμούς Κελσίου, το οποίο θα παραληφθεί από το μητρικό σκάφος σε τροχιά. Αυτό θα φροντίσει στη συνέχεια για τη μεταφορά των δειγμάτων στη Γη.
Εδώ και δεκαετίες, από την εποχή που οι αστροναύτες του προγράμματος «Απόλλων» έφεραν τα πρώτα δείγματα ρεγόλιθου και πετρωμάτων από τη Σελήνη, οι επιστήμονες πασχίζουν να βρουν τον καταλληλότερο, δηλαδή τον ασφαλέστερο και ευκολότερο τρόπο διαχείρισης δειγμάτων από άλλα ουράνια σώματα. Για το σκοπό αυτό, συνδυάζουν τεχνολογίες καθαρού δωματίου και βιολογικού περιορισμού με τρόπο, ώστε να εξετάζουν τα δείγματα χωρίς να τα μολύνουν με γήινους βιολογικούς παράγοντες, αλλά και να μην υπάρξει αντίστροφη μόλυνση, στο - ιστορικής σημασίας - ενδεχόμενο ανακάλυψης εξωγήινης ζωής.
Εργαστήρια που να μπορούν να ανταποκριθούν πλήρως στις προδιαγραφές αυτές δεν υπάρχουν ακόμα. Ομως, αρκετές διαστημικές υπηρεσίες έχουν κάνει σημαντική πρόοδο στην κατεύθυνση αυτή. Η σχετική εγκατάσταση της αμερικανικής NASA μοιάζει με τα εργαστήρια, όπου οι ερευνητές μελετούν μερικούς από τα πιο επικίνδυνους παθογόνους μικροοργανισμούς. Περιοχές με κατάλληλη πίεση αέρα εμποδίζουν τη κίνηση των μικροοργανισμών, ενώ οτιδήποτε μπαίνει ή βγαίνει από το εργαστήριο αποστειρώνεται. Η NASA στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην αποστείρωση μέσω θέρμανσης, αλλά μελετώνται και άλλες μέθοδοι. Ετσι η υπηρεσία ενέκρινε μια τεχνική αποστείρωσης εξοπλισμού μέσω ατμοποιημένου υπεροξειδίου του υδρογόνου (το ενεργό συστατικό του οξυζενέ), ιδιαίτερα χρήσιμη για την αποστείρωση ιατρικών εργαστηρίων, με δυνατότητα εφαρμογής και σε εγκαταστάσεις μελέτης εξωγήινων δειγμάτων εδάφους. Ο ατμός υπεροξειδίου του υδρογόνου είναι αποτελεσματικός απέναντι σε ένα ευρύ φάσμα μικροοργανισμών, αποστειρώνει γρήγορα και αντίθετα με την αποστείρωση με θέρμανση, δεν καταστρέφει τα ευαίσθητα ηλεκτρονικά κυκλώματα.
Η NASA μελετά και το ενδεχόμενο της πλήρους αφαίρεσης των ανθρώπων από τα εργαστήρια αυτά, αντικαθιστώντας τους με τηλεχειριζόμενα ρομπότ. Η πρώτη διερεύνηση δείχνει ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό. Οταν η NASA οριστικοποιήσει το χρονοδιάγραμμα της αποστολής λήψης και επιστροφής δείγματος εδάφους από τον Αρη (Mars 2020), σκοπεύει να αξιοποιήσει στο πλαίσιο της αποστολής όλες τις προόδους στη ρομποτική τεχνολογία.
Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) επικεντρώνει στη βελτίωση απομονωμένων χώρων με διπλά τοιχώματα - δοχεία από ανοξείδωτο ατσάλι με δύο θαλάμους υπό διαφορετική πίεση αέρα - που θα φιλοξενήσουν δείγματα κατά την εξέτασή τους. Ειδικότερα διερευνά νέες μεθόδους για τη σφράγιση των σημείων εισόδου στα όργανα, εκείνων δηλαδή των περιοχών απ' όπου γίνονται συνήθως οι διαρροές.

Επιμέλεια:
Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ
Πηγή: «Discover»

«Στόχος να αντιμετωπιστεί το δέντρο και όχι το δάσος»

«Στόχος να αντιμετωπιστεί το δέντρο και όχι το δάσος»
Αποσπάσματα της παρέμβασης του βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Γκιόκα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για το νέο αθλητικό νομοσχέδιο



Η βία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως αποτέλεσμα των λογικών που επικρατούν σήμερα στον εμπορευματοποιημένο αθλητισμό και όχι ως μεμονωμένο φαινόμενο
Η βία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως αποτέλεσμα των λογικών που επικρατούν σήμερα στον εμπορευματοποιημένο αθλητισμό και όχι ως μεμονωμένο φαινόμενο
Icon
Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα αποσπάσματα της παρέμβασης του βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Γκιόκα, ειδικού αγορητή στη συζήτηση για το νέο αθλητικό νομοσχέδιο, που έγινε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

«Αν και πρόκειται για έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης της βίας στα γήπεδα και άλλων οξυμένων προβλημάτων που υπάρχουν στον επαγγελματικό αθλητισμό, ιδιαίτερα στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, όπως είναι τα "στημένα", θεωρούμε ότι δεν είναι περιττό να μιλήσουμε για μια ακόμη φορά για τις αιτίες που δημιουργούν αυτά τα φαινόμενα. Γιατί, αν δεν εντοπιστούν και δεν αντιμετωπιστούν οι αιτίες, τα όποια έκτακτα μέτρα παίρνονται θα έχουν όριο και θα ερχόμαστε κάθε φορά να συζητάμε τι πήγε στραβά. Γιατί η αλήθεια είναι ότι, με όχι αυτό ακριβώς το περιεχόμενο, μέτρα αυστηροποίησης ποινών, υπήρχαν και σε προηγούμενα νομοσχέδια, τα οποία, φυσικά, άλλα είτε δεν εφαρμόστηκαν ποτέ ή άλλα ακόμη και εάν εφαρμόστηκαν δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, καθώς και άλλα ακυρώθηκαν.
Μιλάμε για βία και "στημένα" παιχνίδια, σε ένα κοινωνικό φαινόμενο, όπως είναι ο αθλητισμός, που από τη φύση του προάγει το ακριβώς αντίθετο. Προάγει την ευγενή άμιλλα, προάγει το συναγωνισμό, σε ένα κοινωνικό φαινόμενο που κατεξοχήν είναι εχθρός της βίας. Αυτά τα φαινόμενα, όμως, δημιουργούνται από τη στιγμή που ο αθλητισμός και ιδιαίτερα το ποδόσφαιρο, που αποτελεί και το πιο δημοφιλές άθλημα, γίνονται πεδίο κερδοφορίας, γίνονται πεδίο δράσης επιχειρηματικών συμφερόντων και ανταγωνισμού. Πότε ξεκίνησαν ή πότε οξύνθηκαν τέτοια φαινόμενα σαν αυτά που ζούμε τα τελευταία χρόνια;
Δεν υπήρχαν από πάντα. Και αν υπήρχαν περιπτώσεις βίας κ.λπ., σίγουρα δεν είχαν τον χαρακτήρα του οργανωμένου, ουσιαστικά, εγκλήματος που έχουν σήμερα. Λοιπόν, πότε ξεκίνησαν; Ξεκίνησαν όταν το ποδόσφαιρο άρχισε να μεταλλάσσεται σε επαγγελματικό, όταν άρχισε η είσοδος των μεγάλων επιχειρηματιών, όταν άρχισαν να "πέφτουν" τα χοντρά λεφτά από την UEFA, από τις διεθνείς διοργανώσεις, όταν μπήκε στη ζωή μας το στοίχημα. Από τότε άρχισαν αυτά τα φαινόμενα να αναπτύσσονται, να γιγαντώνονται και πραγματικά σήμερα να υπάρχει μία κατάσταση η οποία να έχει φτάσει στο απροχώρητο και η συντριπτική πλειοψηφία των φιλάθλων να έχει γυρίσει την πλάτη της με αηδία σε όλα αυτά τα φαινόμενα».
Αποφεύγεται η συνολική ρήξη με τις αιτίες
«Κατά τη γνώμη μας, το νομοσχέδιο δε δίνει ριζικές λύσεις σ' αυτές τις αιτίες που ουσιαστικά συμπυκνώνονται στην εξής μία. Είναι η επιχειρηματική δράση στο χώρο του αθλητισμού και ιδιαίτερα στο χώρο του ποδοσφαίρου. Η πραγματική εξυγίανση του ποδοσφαίρου και συνολικά του αθλητισμού προϋποθέτει την κατεδάφιση αυτού του σάπιου οικοδομήματος, που έχει τα στηρίγματά του στους μεγαλοεπιχειρηματίες, στους πολιτικούς και αθλητικούς παράγοντες, με τους οποίους διαπλέκονται και που εντάσσουν σε αυτές τις επιχειρηματικές τους διαπλοκές άλλες δραστηριότητες, είτε στήνοντας παιχνίδια είτε ξεπλένοντας "μαύρο" χρήμα είτε εξαργυρώνοντας την αγάπη χιλιάδων φιλάθλων για τα σωματεία τους, προκειμένου να διαμορφώσουν και να οικοδομήσουν ένα δήθεν λαϊκό προφίλ και να στρώνουν το έδαφος για άλλους οικονομικούς και επιχειρηματικούς τους σχεδιασμούς. Κατά τη γνώμη μας, το νομοσχέδιο δε δίνει ριζική λύση σε αυτά τα ζητήματα. Βεβαίως, παίρνει ορισμένα μέτρα για την αυστηροποίηση ποινών, έλεγχο, καταστολή, για θεσμικές παρεμβάσεις, όπως είναι αυτές που αφορούν την ΕΠΟ, τη Δικαιοσύνη, τη Διαρκή Επιτροπή για την Αντιμετώπιση της Βίας. Αρκετά από αυτά τα μέτρα είναι αναγκαία και εμείς ως ΚΚΕ δηλώνουμε ότι θα τα ψηφίσουμε.
Για να το ξεκαθαρίσουμε ευθύς εξαρχής: Η στάση μας αυτή δεν καθορίζεται από την όποια στάση κρατάει η όποια UEFA και η όποια FIFA. Δε θα αναγορεύσουμε την UEFA και την FIFA σε τιμητές και κριτές των όποιων αναγκαίων μέτρων πρέπει να παρθούν, προκειμένου να αντιμετωπιστούν η βία και όλα τ' άλλα φαινόμενα στο χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.
Κατ' αυτήν την έννοια, δε θεωρούμε βασικό ζήτημα ποια στάση κρατάνε η UEFA και η FIFA σε όλη αυτήν τη συζήτηση που σέρνεται τους τελευταίους μήνες, με αφορμή το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου. Παρ' όλα αυτά, δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε ότι το νομοσχέδιο προσπαθεί να αντιμετωπίσει το δέντρο και όχι το δάσος, προσπαθεί να διαχειριστεί τα συμπτώματα και όχι να θεραπεύσει την αρρώστια. Δεν είμαστε καθόλου αισιόδοξοι για το τελικό αποτέλεσμα αυτών των μέτρων. Μάλιστα, όταν ορισμένες φορές το κράτος και οι κυβερνήσεις καταφεύγουν και σε πάρα πολύ αυστηρά - επιφανειακού χαρακτήρα - μέτρα και ορισμένα είναι ίσως και δύσκολο να εφαρμοστούν, τότε αυτό αντικειμενικά προδίδει και μία αδυναμία για το αν μπορεί ή όχι να αντιμετωπίσει ριζικά μία κατάσταση».
Να παρθούν ριζικά μέτρα για τις ΠΑΕ και ΚΑΕ
«Κύριε υπουργέ, εμείς θα αναφέρουμε το εξής, ότι σε ορισμένες περιπτώσεις ζητάμε και πιο ριζικά μέτρα. Ζητάμε κατάργηση της συμμετοχής των ελληνικών ομάδων στο στοίχημα, σε πάσης φύσεως στοίχημα, όχι μόνο στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ. Σε κάθε νόμιμο παιχνίδι στοιχήματος είτε του εσωτερικού είτε του εξωτερικού. Βέβαια, θα μου πείτε, υπάρχει και το παράνομο στοίχημα. Αυτό δεν έχει καμία σημασία. Αυτό θα ήταν ένα ριζικό μέτρο. Ασχετα εάν και σε αυτό μπορούν να βρουν τρόπους να το ξεπεράσουν τα διάφορα κυκλώματα. Το δεύτερο ζήτημα αφορά στα "στημένα". Τα τελευταία χρόνια - και όχι μόνο, αλλά από υπάρξεως επαγγελματικού ποδοσφαίρου - υπάρχει μια ολόκληρη συζήτηση για ομάδες, δορυφόρους άλλων ομάδων. Υπάρχει ένα ζήτημα, πώς θα αντιμετωπιστεί αυτό; Ενα μέσο που αξιοποιούν είναι ο δανεισμός παικτών. Θα μπορούσε να υπάρξει απαγόρευση του δανεισμού παικτών σε ομάδες ίδιας κατηγορίας.
Το τρίτο μέτρο που θα μπορούσε να θεσπισθεί, είναι Ανώνυμες Αθλητικές Εταιρείες, ΠΑΕ, ΚΑΕ, στο υπουργείο Ανάπτυξης. Εκεί να γίνεται ο έλεγχος για τα οικονομικά τους, για τα περιουσιακά τους, για τη βιωσιμότητά τους κ.λπ. Βεβαίως, θα έχει και λόγο το υπουργείο Αθλητισμού για τα αγωνιστικά ζητήματα, αλλά όλα τα υπόλοιπα ζητήματα - εφόσον μιλάμε για επιχειρήσεις, μιλάμε για εταιρείες που ανήκουν σε βιομηχάνους, εφοπλιστές, δηλαδή σε όλους αυτούς που ευθύνονται και για την εξαθλίωση του ελληνικού λαού και στα άλλα ζητήματα - να είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Ανάπτυξης. Το υπουργείο Αθλητισμού να είναι υπεύθυνο για τον πραγματικό αθλητισμό, για το μαζικό, ερασιτεχνικό αθλητισμό, για το αν υπάρχουν σωματεία, γήπεδα κ.λπ.
Επομένως, θα ήταν μια σειρά μέτρων, ακόμη πιο ριζικής αντιμετώπισης, στα σημερινά πλαίσια, που ούτε αυτά αντιμετωπίζουν συνολικά την κατάσταση, όμως αποτελούν ένα περαιτέρω εμπόδιο στην επιχειρηματική δράση όλων αυτών των κυκλωμάτων, που όμως ούτε καν αυτά δεν υπάρχουν στο νομοσχέδιο».
Το ίδιο το «προϊόν» καλλιεργεί τη βία
«Θέλουμε να θέσουμε το εξής ερώτημα, που απευθύνεται πολλές φορές καλοπροαίρετα και αφορά το εξής: Η επιχειρηματική δράση δεν υπάρχει και στις άλλες χώρες; Καπιταλισμό έχει και η Ελλάδα, καπιταλισμό έχουν και άλλες χώρες. Γιατί είναι διαφορετική η κατάσταση, όσον αφορά στο ποδόσφαιρο, στην Αγγλία, στην Ιταλία, στην Ισπανία, στη Γαλλία κ.α., λένε ορισμένοι; Υπάρχει το ερώτημα που τίθεται συχνά, ότι οι Ελληνες επιχειρηματίες, είναι στενοκέφαλοι, δεν καταλαβαίνουν ότι είναι και προς το δικό τους συμφέρον να υπάρχει ένα "υγιές" προϊόν;
Κατά τη γνώμη μας, αυτά τα ερωτήματα, που, όπως είπα, μπορεί να τίθενται καλοπροαίρετα, παραβλέπουν τα εξής δεδομένα:
Πρώτον, τέτοια φαινόμενα, στημένων αγώνων και βίας, υπάρχουν και στις άλλες χώρες, ακόμη και στις χώρες εκείνες που αποτελούν τη βιτρίνα του ποδοσφαίρου. Τι έχει γίνει στις άλλες χώρες; Απλά έβγαλαν τη βία έξω από το γήπεδο. Υπάρχει στις πλατείες, υπάρχει στις παμπ, στην Ισπανία και στην Ιταλία, πρόσφατα, σε συγκρούσεις οπαδών, ιδιωτικών στρατών επί της ουσίας, δολοφονήθηκαν άνθρωποι. Ελεγχοι για στημένα παιχνίδια υπάρχουν σε όλες τις χώρες, σκάνδαλα υπάρχουν σε όλες τις χώρες, Ταπί, Καλτσιόπολις, στη Γαλλία, στην Ισπανία κ.λπ.
Αρα, λοιπόν, δεν είναι ειδυλλιακή η κατάσταση που υπάρχει στις άλλες χώρες. Ιδιαίτερα όσον αφορά το ζήτημα της βίας, απλά την έχουν βγάλει έξω από το γήπεδο κι όχι πάντα. Ενδεχομένως, κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί και εδώ. Για παράδειγμα, εάν θα δείτε, τα τελευταία χρόνια, βίαιες συγκρούσεις οπαδών δε γίνονται μόνο στο ποδόσφαιρο, γίνονται και σε ερασιτεχνικούς αγώνες, στο βόλεϊ, στο χάντμπολ, έξω από τα γήπεδα. Κι εκεί γίνονται βίαιες συγκρούσεις οπαδών, και με θύματα.
Παρ' όλα αυτά, στο ερώτημα που έθεσαν ορισμένοι βουλευτές, "οι δικοί μας επιχειρηματίες είναι στενοκέφαλοι, δεν καταλαβαίνουν ότι είναι και προς το δικό τους συμφέρον;" Να σας πω το εξής και επιτρέψτε μου και έναν προβληματισμό. Δεν τους ενδιαφέρει, γιατί τα κέρδη από την "παραοικονομία", ας πούμε, του ποδοσφαίρου είναι πολύ περισσότερα από τα κέρδη που θα είχαν αν ήταν γεμάτα τα γήπεδα, αν πήγαινε ο κόσμος στα γήπεδα, αν υπήρχαν πολλά εισιτήρια κ.λπ.
Επειδή ακριβώς η αγορά στην Ελλάδα, η καπιταλιστική αγορά του ποδοσφαίρου είναι μικρή, δεν έχει καμία σχέση με την αγορά της Ισπανίας, της Αγγλίας, της Γαλλίας, είναι περισσότερα τα κέρδη από την παραοικονομία του ποδοσφαίρου, από το στοίχημα, από τα "στημένα" ή από τα ποσά που δίνει η UEFA, παρά από το να υπήρχε στην Ελλάδα, έστω σε αυτά τα πλαίσια, ένα προϊόν που θα ήταν πιο ελκυστικό. Επομένως, η απάντηση είναι ότι δεν τους νοιάζει και έχει να κάνει και με τα μεγέθη της ελληνικής αγοράς. Να γιατί λέμε ότι για να ξεριζώσεις το κακό από τη ρίζα, πρέπει να ξεριζώσεις την επιχειρηματική δράση στο χώρο του αθλητισμού και ιδιαίτερα του ποδοσφαίρου».

TOP READ